2016. január 19., kedd

"KÍVÜLRŐL NÉZD, / HOGYN TÉPIK SZÉT - / SZÉTTÉPVE MAGAD." MÉSZÖLY MIKLÓS EMLÉKNAP

OSZK BLOG
Szerző: nemzetikonyvtar
2016.01.19.


95 évvel ezelőtt, 1921-ben született Mészöly Miklós író, a tömörítés, a határozott szituációrajzú fegyelmezett szerkesztés művésze. Írásait erőteljes atmoszférateremtés, parabolisztikus jelentéssűrítés jellemzi, művei alkotójuk filmes látásmódjáról tanúskodnak.

Első jelentős műve, a Magasiskola című kisregény (1956) egy solymásztelep kisközösségét ábrázolja tényszerű dokumentarizmussal és a parabola utalásosságával. A kisregényből 1970-ben film is készült Gaál István rendezésében és forgatókönyve alapján. A film operatőre Ragályi Elemér volt.

A Magasiskolához hasonlóan példázat az először franciául, majd a magyar kiadással egy időben németül is megjelent Az atléta halála (1966) című kisregény. Őze Bálint története a tartás és kitartás eszméjének, a felsőfokú emberi teljesítmény vágyának és lehetetlenségének, s egyúttal a kórosan egyoldalú, teljesítményt hajszoló civilizációs életforma kudarcának a parabolája.

Elbeszélései a kiszolgáltatottság korának atmoszféráját sűrítik realisztikus pontosságú, szilárd szerkesztésű s egyben példázatos történetekbe a klasszikus magyar novella hagyományait követve. A Jelentés öt egérről (1967) című elbeszélése is a tökéletes kiszolgáltatottságról és pusztulásra ítéltetésről szól.

A 60-as évek második felében a magyar irodalomra jellemző példázatos művek érdeklődésének középpontjába a történelemmel szemben distanciát teremtő vagy tartó személyiség áll. Az elkötelezettség irracionalitásba torkolló drámájáról szóló Saulus (1968) című Mészöly-regényben a bibliai hős saját nyugtalanságát fojtja az üldözés szenvedélyébe – nem annyira a történelem látszik formálni a személyiséget, mint inkább a személyiség a történelmet.

A Film (1976) című regényben, melyben „a kamera és rendezés reális fikcióként” jelenik meg, már jóval áttételesebb a példázat: a többrétegű szerkezet csaknem elrejti a legfontosabb látomást, amely a történelmet végtelen erőszaksorozatnak mutatja...

ITT OLVASHATÓ


A MÁRKA SZEMÉLYE, A SZEMÉLY MÁRKÁJA - TE KI VAGY A VISELT MÁRKÁID MÖGÖTT?

BUSINESS & CAFÉ BLOG
Szerző: Kovácsová Kornélia
2016.01.19.


Napjaink marketing tevékenysége az eladhatóság és kommunikáció szempontjából egyre nagyobb figyelmet fordít a márka személyének kiválasztására, vizsgálatára és kommunikációjára. Mennyire vagyunk a márkák rabjai? Számít-e egyáltalán ki képviseli a márkát? Kik vagyunk, miben hiszünk és mit képviselünk? Az alábbi cikk, a tudatos márkaválasztásra ad néhány tippet!

1. Olyan vagyok, mint ez a márka?

Az emberek természetes szemmel tekintenek a világra, ezért az élettelen dolgoknak emberszerű arcot rajzolni ideális, mind vállalati mind fogyasztói oldalon. A vállaltnak segít az üzenet kommunikációjában és a fogyasztóval való kapcsolatfenntartásban, a fogyasztóban pedig könnyebben tudatosulnak a márka által közvetített értékek.A fogyasztók gyorsabban és biztosabban tesznek hasonló észrevételeket, mint például „Olyan vagyok, mint ez a márka”; „Ez a márka beszél hozzám”.

KÖZPONTI FELVÉTELI ÉRKEZIK SZOMBATRA, A GYEREKEK IDEGEIRE, KÉRJÜK, VIGYÁZZANAK

OFOE BLOG
Szerző: ofoe
2016.01.17.


Erre a héten három témazáró és a központi felvételi vár ránk. Témazáró ügyben majd alkudozni fogunk, a központi elől nem tudunk elugrani.

A frontok jönnek, mennek, a kölykök totálkárosak. A rengeteg fölösleges dolog, amit a kollégák megpróbálnak kihajtani belőlük, mert a tanmenés az szent és sérthetetlen… Iszonyú mennyiségű „üres kalória”, hízunk tőle, de „tápértéke” nem lévén, nem fejlődünk. Agyrém!!!!!

Mindenki fáradt, de K. elérte a teljesítőképessége határát. Beszélgetés közben, a saját mondatába belealudt. Beküldtem a hálóba, feküdjön le, pihenjen, aludjon, mert ezt a hetet még ki kell bírni. Fél 7-kor ébredt, megvacsizott, és újra elaludt. Reggelig meg sem moccant. (Ő az, akinek nagy tervei vannak, ettől aztán legalább háromszor akkora rajta a teher, mint a többieken. És a többieké sem kevés.)

A téma mi más, mint a továbbtanulás. Középiskolák közötti keresgélés, választás, hónapok óta tartó vergődés. De már nagyon szorít az idő. Tavaly ilyenkor már rég kézben volt a hivatalos kiadvány, amely tartalmazta az ország összes középiskoláját, az indítandó szakokat, szakmákat. Idén még sehol. Naponta érezzük, hogy Magyarország ebben is jobban teljesít. ☹ Hosszú beszélgetésre nincs idő, mert kedden biosz és fizika témazárót írnak. Vadul készülünk a biológiára, mert A. nénit imádják (mi, kollégák is), így is kemény munka, de legalább szívesen csinálják. A fizikát meg sem próbáljuk. Egy hangot sem értenek belőle, haladnak a kötelező szerint. De P. bácsi nem szokott buktatni, így reménykedünk. Jövőre tuti halál a középiskolákban, de az egyre nagyobb (fölösleges) terhelés miatt nincs idő a tanszobákon újra tanítani azokat a tárgyakat, amik esetében a kollégák mereven ragaszkodnak a tantervhez, ahol nem állnak meg, ha szükséges, csak rohannak végig egész évben. A. néni jól látja, hogy élet-halál harcot vívunk a rengeteg kötelezettséggel, így lemond a szerdai kémia témazáróról, átteszik a jövő hétre. Addig ismételnek. Jé, így is lehet? Ja és persze lehet menni a nem létező szabadidőben, valamint a kötelező tanszoba alatt föciből felelni. A múlt heti röpi 5 kérdésből állt, 15 percet kaptak. Előtte hetekig treníroztak a tanfelügyeletre, Magyarország időjárását percre pontosan tudták, nem mentek tovább az anyagban. Tehát miből írtak? Magyarország szomszédos országai, nagy folyók és azok mellékfolyói, nagy tájak és mit tudom én, még mi. Egy négyes lett, két hármas, három kettes, a többi egyes. Biztos, hogy a nyolcadik a hibás? Biztos, hogy mi vezetjük rosszul a tanulószobát? (E. néni ezt állítja. Meg még azt is, hogy 20 perc alatt felkészülhetnek egyik óráról a másikra.) Még jön a tananyagon túli számonkérés: megyék és megyeszékhelyek (felsorolás, vaktérképen elhelyezés), autópályák (induló-érkező, azon belül négy-öt csomópont, mert a GPS elromolhat(!!!), budapesti kerületek száma, neve, vaktérképen elhelyezése). Ez tényleg elengedhetetlenül szükséges kompetencia? Amúgy térképhasználatot nem tanít, csak számon kér, nem is tudnak térképet olvasni...

ITT OLVASHATÓ

UBER TAXI

BIRCAHANG
Szerző: BircaHang
2016.01.19


Személyesen is érint az ügy: majdnem dolgozni kezdtem tavaly az Ubernek. Nem mint sofőr, hanem mint ügyfélszolga. Ugyanis az Ubernek itt van a kelet-európai ügyfélszolgálati központja – most ha kinézek az ablakon, látom is, kb. 500 méterre van innen, ahol most ülök -, közte a magyar részleg is.
A vita lényege 2 teljesen önálló részből áll.
Az igazi taxisoknak abban igazuk van, hogy abszurdum az olyan verseny, ahol az egyik félnek 10 feltételt kell teljesítenie, a másiknak meg 1-et. Ugyanis jelenleg ez a helyzet: az Uberre nem vonatkoznak a taxiszolgáltatásra érvényes feltételek. Ami abszurdum.

ITT OLVASHATÓ

A SZÓTANULÁS MŰVÉSZETE

TANI-TANI  BLOG
Szerző: Guoth Suzana
2016.01.17.


A szavak eredményes tanulásának négy fontos tényezője van: a megfelelő tankönyv, a szavak elsajátítása megfelelő tanári segítséggel a tanórán, a tanuló otthoni egyéni tanulása és természetesen a motiváció.

Olvastam valahol, hogy nincs egyetlen olyan iskolai tantárgy sem, amelynek a tanításához annyi módszertani útmutató állna a rendelkezésre, mint az idegen nyelvek esetében. A 19. század végéig azonban metodika mint tudományág a mai értelemben még nem létezett. Addig csupán az autodidakta és a házi tanítás keretén belül folytatott nyelvoktatás céljára kiadott grammatikákban, illetve nyelvkönyvekben fordultak elő bizonyos módszertani útmutatások.
 
Csak a 20. század második felében vezették be az egyetemeken az idegen nyelv szakos hallgatók számára az idegen nyelv oktatásának módszertanát. Visszagondolva az akkori tanulmányaimra, és a mostani ismereteimre alapozva, állíthatom, hogy mind elméleti, mind gyakorlati szempontból eléggé kezdetleges volt a módszertant tartalmazó tananyagunk. Ez a tény némileg mentesíti az akkori gimnáziumi német nyelvtanáromat az eredménytelenség felelőssége alól. Semmilyen arra vonatkozó útmutatást nem kaptunk, milyen módszerrel sajátíthatunk el könnyebben ezt vagy azt, csak feladták otthoni megtanulásra, és mindenki úgy tanulta, ahogyan akarta, ahogyan tudta. Milyen jó eredményt hozhatott volna valamelyik ma ismeretes módszerrel tanulva az ott semmittevéssel eltöltött sok idegen nyelvi óránk!
 
És ma? Miért vagyok mégis kénytelen magyarázatot keresni korunk németnyelv-oktatási eredménytelenségére, amikor rengeteg jobbnál jobb módszertani tanulmány áll a rendelkezésünkre? Talán az a baj, hogy a bőség zavarában szenvedünk? Vagy az a baj, hogy nálunk a nyelv szakos tanárképzésben nem szerepel kötelezően olyan tárgy, aminek az a neve, hogy pszicholingvisztika? A modern nyelvészet az eredményesebb nyelvelsajátítás érdekében felhasználja, pontosabban felhasználhatná azoknak a pszichológiai kutatásoknak az eredményét, amelyek azt elemzik, hogy a nyelvelsajátítás folyamatában milyen tényezők játszanak pozitív szerepet, és melyek gátolják azt...
 

GYEREKET AKAROK, DE ÚGY ÉRZEM, CSERBENHAGYOM A MUNKAHELYEM

BEZZEGANYA BLOG
Szerző: Anna, egy zugolvasó
2016.01.19.Babát szeretnénk! Úgy igazán, teljes szívünkből. De megannyi kérdés kavarog bennem, és kíváncsi vagyok, ez normális-e, vagy én vagyok ennyire rosszul bekötve. Kezdem az elején…Idén leszek 31 éves, és párommal úgy döntöttünk, hogy nyár körül belevágunk a babaprojektbe. Régóta várunk a megfelelő pillanatra. Hét éve vagyunk együtt, három éve összeházasodtunk, boldogan éldegélünk. A baráti körünkben szépen növögetnek a pocakok, sorra születnek a kisbabák. A fergeteges bulik, hajnalba nyúló borozások lassacskán délutáni babazsúrokká alakulnak át, a pasik helyett már a totyogó mosolygombócokat stíröljük a lányokkal a strandon, sok minden megváltozott.

ÚJABB 240 MILLIÓ A PWC-NEK A BUDAPESTI OLIMPIA MEGVALÓSÍTHATÓSÁGI TANULMÁNYÁRA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: ErdélyiK
2016.01.19.Amit már egyszer megírtak 480 millióért.
Január 19-én jelent meg az európai uniós közbeszerzési értesítőben, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tavaly november 19-én megbízta a PricewaterhouseCoopers tanácsadó céget “A 2024-es Nyári Olimpiai Játékok megrendezésére vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány, valamint az ahhoz tematikusan kapcsolódó pályázati kérdőív elkészítéséhez kapcsolódó kiegészítő szolgáltatás beszerzésével”.
Kapcsolódó cikkek
Az NFM közbeszerzése hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás volt, melyen egyetlen ajánlattevő volt a PwC, így ő nyerte a nettó 240 milliós megbízást.

A POKOLNAK IS VAN MENNYORSZÁGA - JANIS JOPLIN SZÜLETÉSNAPJÁRA

WOMAN BLOG
Szerző: Both Gabi
2016.01.19.


Irtózatos gyorsasággal robbant be a köztudatba. Első rendes koncertje, 1967-ben a monterey-i popfesztiválon volt. A közönség úgyszólván sokkot kapott attól, hogy egy fehér nő „fekete” hangon üvölt a színpadon. Nem angyalarcúan énekelget, szépeleg és lebeg, mint az akkori női előadók, hanem kőkeményen beleordítja a képünkbe a fájdalmát, a vágyait, az életét.
Színpadi ereje felszabadította a közönséget, egyik pillanatról a másikra ő lett a hippikorszak meghatározó nőfigurája, önálló véleménnyel bíró ikonja.
Előtte még soha senki nem merte ezt csinálni a színpadon. Egyszerre mély és magas, azóta is utánozhatatlan hangon ordította bele a világba a hiányát. Mert a hiány volt, ami mindvégig hajtotta.

ITT OLVASHATÓ

ÍGY GYARAPODOTT A FIDESZES PÁRTELIT A MAGYAR FÖLDEKBŐL

ARNAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Luwoa
2016.01.19.


Legyen a föld a Fideszé – hangozhatna az az őszinte jelszó a Fidesz „földet a gazdáknak” programját illetően. Hiába a gazdák tüntetése, az Alkotmánybíróság ítélete, az ellenzék állandó harca, minden ellenállás maximum zavaró tényező. Ebben az országban, hála a fékek és az ellensúlyok kiiktatásának egyszerűen csak az van, amit a Fidesz akar. A Fidesz pedig éppen földet akar, az ország földjét. Mert a földben óriási haszon van. Ha ehhez még egy-egy patyomkin-gazdát is lehet mutogatni, akiknek tényleg segít a program, annál jobb, lesz mit nézni a kormánymédiában.
A vidéknek ma kétség kívül az állami földek árverése a legnagyobb csapás. A földek megvételével elsősorban a nagygazdák, illetve a földárak emelkedésére spekuláló befektetők járhattak jól, és persze az ígéretekkel ellentétben külföldiek is vásárolhatják a magyar földeket. Az eladott földek immár örökre kikerülnének az állam fennhatósága alól, így esélye sem lesz a vidék elnéptelenedésének földpolitikával való megakadályozására.
Ami a szemünk előtt zajlik, az a NER bebetonozása: az állami vagyon lenyúlása, a politikai hatalom gazdasági hatalommá konvertálása. A legnagyobb, nyilvánossá váló nyertesek csak a jéghegy csúcsa, a fideszes Döbrögik ugyanis a legtöbb kistelepülésen ott lehetnek, elvéve a gazdák elől a földeket.

VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS: EZ VASTAGON KÁDÁRIZMUS

MANDINER BLOG
Szerző: Prieger Zsolt (HVG)
2016.01.19.


Ez egy kádárista tömeglélektani alapokra építő, újfeudális, mezőgazdaságban és kultúrában egyaránt nagybirtokokat építő, csókosoknak kedvező, tudás-, kreativitás- és piacellenes ország. Interjú.

hvg.hu: A hatalom mai képviselőivel egykoron baráti kapcsolatban voltál, közös katonaélmények, pártalapítás, vagy hogy csak messzebb ne menjek, Kövér Lászlónak hívták a Narancs első felelős kiadóját, amely tény 2016-ben meglehetősen perverznek tűnik. Talán te tudod rá a választ: ez egy igazi változás? Hiszen itt az újdonsült oroszbarátságon kívül van még vagy 50 olyan dolog, amiben homlokegyenest mást gondolnak az egykori »fiúk«. Vagy a professzionális politika mindig is egy bábszínház volt, pillanatnyi érdekekkel, tehát felesleges beleképzelni többet?

V. B. A.: Régi gitt. De vannak újszülöttek is. Tehát én azzal a körrel mozogtam együtt, akik később leléptek, és vagy az SZDSZ-ben vagy függetlenként találtak otthonra 93-94 táján. Közhely, de nem lehet nem elmondani, hogy akkoriban felismerték Orbánék, hogy lesz egy politikai vákuum, amit be lehet tölteni, és elmentek jobbra – ennyi a történet leegyszerűsítve. Érdekalapú változás volt, nem személyiségfejlődés gyümölcse. Orbán Viktor személyiségrajzát pedig nem most szeretném széles mozdulatokkal megrajzolni…
 
hvg.hu: Pedig jó lenne, mégis csak egy posztjáról kirobbanthatatlannak tűnő miniszterelnökről beszélünk, aki meghatározza a magyar valóságot.
 
V. B. A.: Nem értek egyet Lázár Jánossal, aki szerint még hetven évig a Fidesz fogja fújni a passzátszelet. Persze nincs ellenzék, és ez nagy probléma. Nincs olyan vezető politikus, aki hiteles tudna lenni, élére tudna állni az elégedetlen tömegeknek. Nem mintha azt gondolnám, hogy a politika kizárólag személyes ügy lenne, de a régi marxi axiómának igaza van abban, miszerint a személyiség szerepe is számít a történelemben. De a ciklikus természet miatt nem látom lehetőnek a hosszú távú berendezkedést.
 
Magyarországon sajnos az egyéni kijárás felől közelítik a hatalmat, ez vastagon kádárizmus. A mai autoriter hatalom ezt kihasználja. Nálunk nincsenek csecsen terroristák, nem robbantanak panelházakat, és nem gyilkolnak újságírókat. Ezek fontos különbségek a Sztálin–Putyin-vonaltól. De ettől még ez egy kádárista tömeglélektani alapokra építő, újfeudális, mezőgazdaságban és kultúrában egyaránt nagybirtokokat építő, csókosoknak kedvező, tudás-, kreativitás- és piacellenes ország, ami ellen a legkisebb közös osztó alapján, ami a Nyugat, nyugatosság, a konzervatív liberálisoktól a kollektivista anarchizmusig közösen, együtt kellene fellépni. Aki erre tud választási koalíciót szervezni, az veri majd le a Fideszt.”
 

TAXIVAL A PUTYILOV GYÁRBA

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.01.19.


Ha a kormány segíteni szeretne a bajba jutott taxisokon, akkor meg kellene szüntetniük a fix tarifákat, hogy az Uber-el folytatott versengésben fel tudják venni a küzdelmet. Ehelyett a Főváros (úgy nagyjából a kormány) az Uber-re – ami nem egy hagyományos szolgáltató cég, hanem egy alkalmazás – próbálta rákényszeríteni taxisokra kirótt penitenciát. Ez az utasok, az uberesek számára egyaránt rossz. Az államnak természetesen jó, mivel önfeledten röhöghet az egészen és össze tudja ugrasztani a két „társaságot”. Ezzel párhuzamosan a budapestiek fokozatosan megutálhatják a taxisokat, mivel hiénák, becstelen brigantik és nem lehet tőlük rendesen közlekedni.
 
Ez a harc egy kicsit a zenekiadók illegális zeneletöltésekkel folytatott, teljesen meddő és ostoba küzdelmére hasonlít. A kiadók egy időben hatalmas, látványos pereket indítottak. Elkaptak néhány szerencsétlen gimnazistát és luisianai nyugdíjast, aztán megbüntették őket az Amerikai Egyesült Államok GDP-jének 0,1 %-ára. Ezután boldogan elkönyvelték magukban, hogy győztek. A hatalmas siker hatására hamar tönkre is mentek. Egy centet sem voltak hajlandók engedni az áraikból. A bakelit lemezek és a CD-ék eszméletlen magas áraiból hatalmas nyereséget zsebeltek be, különösebb erőfeszítés nélkül. Úgy jártak, mint a „Misi-mókus kalandjai”-ban a dagadt mókusok. Degeszre tömték magukat és képtelenek voltak időben megmozdulni.
 
Steve Jobs gyorsan észrevette azt, hogy teljesen felesleges, meddő és kilátástalan ez az elkeseredett küzdelem. Rájött, hogy miként lehet a legális letöltésekből pénzt – rengeteg pénzt – bezsebelni. Az iTunes-al megoldotta a problémát...
 

MAD REX

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.01.19.


A rezsit márpedig csökkenteni kell, mert a NER nem hagyja az árokparton támogatóit, minden nap érezni kell a szerető gondoskodást, hogy a legközeléebbi választáson - már, ha nem rendkívüli állapitnak fogják hívni - a szavazótábor jóindulata biztosított legyen.
Ehhez az egyik feltlétel bioztosított, hiszen a nyomdák készen állnak arra, hogy felhasználják a félmillió vödör narancssárga festéket, mellyel megalapozzák a közleményt, mely szerint az új időszámítás és az új magyar állam létrejötte óta mennyit takarítottál meg a rezsidből.
Ahogy múlnajk az évek, ez egyre barátságosabb szám lesz, nagy kár, hogy mellette nincs ott kék alapon, hogy a magyar állam és a kereskedők mennyit takarítottak meg ugyanezen időszak alatt a beszerzési árakon, mert könnyen meglehet, hogy többet, mint amennyit - bizonyítandó szociális elkötelezettségüket - odaadtak a fogyasztónak.
Schwarz bácsi, mint a pénzét lenyelő automatára, erre is mondhatná: Ögyes, ögyes, nem kerül semmibe, mégis hatásos...

Juliska néni, a szomszéd nyugdíjas meg örül, mint akit kétszer fenékberúgtak, hiszen jól járt, fenéken billenthették volna háromszor is, de kettővel megúszta, mert olyanra gondolni se mer, hogy a fogyasztói árak valamiféle automatizmus alapján kövessék a beszerzési árakat, az árképzés nálunk az Úr kezében van, az Úrnak pedig az Isten pénze sem elég.
Hogy a rezsicsökkentésnek nem ő a nyertese, ez sem igen érdekli, mert ő csak a narancssárga alapon feketével feljegyzett számokat látja, és arra esély sincs, hogy fehéren feketével kinyomtatva megtekinthesse Rogán Tonya vagy Szíjjártó külügyér közműszámláit, mert jó eséllyel kiderülhetne, hogy kéthavi rezsicsökkentésükből ki lehetne fizetni Juliska néni egész évi összes közműszámláját, beleértve a kéményseprés díját is, - azt a bizonylatot, melyerről a megtakarításáról szól bátran tárolhatja a hideg konvektoron, aztán majd megtalálják az örökösök, mikor tavasszal kiolvasztják az öreglányt és ők is hálásak lehetnek Orbánnak...


ITT OLVASHATÓ

LOTTÓ. ŐRÜLET?

ALAPBLOG
Szerző: Vendégszerző
2016.01.19.


„Be lehet csapni mindenkit rövid ideig, vagy néhány embert sokáig, de nem lehet sok embert sokáig.” (Abraham Lincoln)
Nehezen tudnék felidézni annál nagyobb döbbenetet az életemből, mint amikor elsőéves matematikus koromban az az évfolyamtársam, akivel végigjártuk a matektagozatot, és akiről világ életemben biztosan tudtam, hogy nagyságrendekkel okosabb nálam, nem mellesleg később egy világhírű egyetemen PhD-zett, nemzetközi hírű kutatóintézetekben kutatta a közgazdaságot (tekintélyelvűségből mára ennyi elég), megkérdezte, hogy lottózom-e vele a héten.

Elsőre persze egy kisebb világ omlott össze bennem. De oly erős és magabiztos volt a tudásom arról, hogy ez az emberpalánta nagyon-nagyon-nagyon okos, hogy ennél már csak az a tudásom volt erősebb, hogy lottózni baromság. Azért csak megkérdeztem, hogy mégis mi a fenének.

KINEK JÁR A MÉLTÁNYOSSÁG CSEPELEN?

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: Viki2
2016,01,19.


A nyár végén fordult hozzánk segítségért egy 5 gyerekes édesanya, aki akkor várta hatodik kisbabáját egy csepeli családok átmeneti otthonában (CSÁO). Az újszülött érkezésére a Magyar Vöröskereszt intézménye azzal válaszolt, hogy jelezte az édesanya felé, hogy a hatodik gyereket oda már nem hozhatja haza, ennyien szerintük ott nem férnek el, hiszen mindenkinek külön ágy kell és a kiságy már nem fér be. A kérdésre, miszerint akkor állami gondozásba veszik-e a kicsit, ha addig nem találnak lakhatást, csak vállvonogatás volt a válasz és sajnálkozó hümmögés.
Az intézményben dolgozó családgondozó semmilyen érdemi segítséget nem nyújtott Viktóriának abban, hogy új lakhatást találjon a családjának, ehelyett folyamatosan emlékeztették őket arra, hogy közeleg az idő, amikor már nem maradhatnak az intézményben és sürgették az édesanyát, hogy találjon magának más lakhatást.


ITT OLVASHATÓ

TAXIK VS UBER - ÖN MELYIKET TILTANÁ BE?

A NAGY DÖNTÉS BLOG
Szerző: Despota
2016.01.19.Hétfőn 11 órától jelentettek be tüntetést a taxisok Városháza elé, ehhez képest már tegnap hajnalban úgy 40 sárga autó torlaszolta el a Bajcsy-Zsilinszky utat a Deák térnél, egy-egy sávra szűkítve a forgalmat. Később a tüntető taxik száma nagyjából százra bővült.
A blokád elég hamar teljesen lebénította a belvárosi közlekedést, a kiskörúton, a Bajcsy-Zsilinszky úton és az Andrássy úton is állt a forgalom, a 9-es busz hatalmas késésekkel ment, a 105-ös buszt pedig elterelték.
Azt már a múlt héten lehetett tudni, hogy valami Uber-ellenes akcióra készülnek a taxisok, mert a Facebookon arra biztatták a sofőröket, hogy fényképezzék le az Uber sofőröket és a kocsijuk rendszámát. 
Az Uberrel nemcsak a magyar taxisoknak van baja, Párizsban kövekkel dobálták, Melbourne-ben pedig konkrétan megverték a feldühödött taxisok az Uber-sofőröket.


ITT OLVASHATÓ

HETVENEGY ÉVE

A HUNVALD-ÜGY BLOG
Szerző: Hunvaldugy
2016.01.19.


Tegnap volt 71 éve, hogy 1945 januárjában az utolsó német katonát is elűzte a Vörös Hadsereg a Duna pesti oldaláról, és felszabadult az úgynevezett pesti „nagy” gettó. Ahol elpusztult számtalan idős, fiatal, gyermek, csecsemő, nő és férfi. Nem volt kegyelem.
Az első, majd a második, végül a harmadik zsidótörvényt Horthyék már úgy hozták meg, hogy pontosan tudták: magyarok százezreit küldik a halálba. Alattomosan kúszott be a gyűlölet Budapest hétköznapjaiba, a budapesti gettó kialakításakor már javában tarolt. Az emberi élet a falakon belül nem számított, később már a falakon kívül sem.
Emlékezzünk az áldozatokra és mindazokra a névtelenekre, akik emberek maradtak az embertelenségben. Erzsébetváros egy megérthetetlen, felfoghatatlan, s máig feldolgozat- lan öröksége a gettó. 

LÁBJEGYZET A KRUSOVSZKY-ORBÁN JÁNOS DÉNES IRODALOMPOLITIKAI VITÁHOZ

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Jászberényi Sándor
2016.01.19.Gyuszi

ITT OLVASHATÓ

A PKP KÉRDÉSE: MIÉRT ÓVJA A JOBBIK AZ MSZP-T ÉPPEN TŐLÜNK?

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2016.01.19.


Dúró Dóra jobbikos politikus megtalálta a Polgári Konzervatív Pártban az ellenfelét. FB-oldalán azt írja, "Remélem, egy újabb Együtt, PM vagy DK komolyságú "hiteles, baloldali gyűjtőpárt" születik. Ez tovább segítené hazánkat a lengyeléhez hasonló, ideális állapot létrejöttében: hogy eltűnjön végre az összes levitézlett, a magyar emberek problémáit hírből sem ismerő, röhejes balos politikai formáció az Országgyűlésből."

ITT OLVASHATÓ

ÖTVEN ÉVE HALLGATJUK A CSEND HANGJÁT

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.01.19.


Ötven éve hallgatja a világ Simon & Garfunkel remekművét, a The Sound of Silence-et. 1966 januárjában jelent meg ez a dal – a rock-zene történetében egyedülálló módon immár másodszor, miután két évvel korábban a duó már kiadta első albumán, a Wednesday Morning 3 A.M.-en, de akkor szinte észrevétlen maradt. A magyar zsidó családban felnőtt Simon, akinek apja a 30-as években a budapesti rádiózenekarban is játszott, 21 évesen írta meg a dalt: „Akkoriban még nem voltak nagyon kiforrott gondolataim. Pusztán kamaszos düh munkált bennem, de olyan igazságokat mondott ki, amely végül milliók érzékenységét érintette meg” – mondta később a szerző. Az egyik legenda szerint egy párizsi aluljáróban született meg az ötlet, amikor Simon rövid ideig utcazenészként kereste kenyerét. Két szelíd, ám együtt gyönyörűen szárnyaló hang, a nemesen egyszerű, mégis szépen szőtt melódia ekkor találta meg igazi közönségét, nem utolsó sorban Tom Wilsonnak köszönhetően, aki előzőleg Bob Dylannel dolgozott. Miután Wilson meghallotta az eredeti, akusztikus dalt egy bostoni rádióban, a két előadó tudta nélkül „felerősítette” néhány elektromos hangszerrel és dobbal, ezzel tökéletesen beillesztve az akkoriban születű folk-rock műfajba...

ITT OLVASHATÓ

SZEX A LÉLEK TÜKRE? - NAGYJÁBÓL...

FÉRFI BLOG
Szerző: MR. WASZABI
2016.01.18.


Hát kb. Persze, ez csak akkor igaz, ha úgy szexelsz, ahogy én. Ha akként közelíted a nőt. Milyen az érintése? Áramlik valami kettőtök között abban az érintésben? Izgat, vagy nem izgat? Az kevés lesz ehhez, ha jól néz ki, vagy csak a segge, melle, vagy a dereka hajlata izgató. Sőt, még az is, ha mindketten tetszetek egymásnak, küllemben.Sőt, utóbbi okoz igazából csalódást bármelyiktek számára.
 
Mert  a látszat sokszor csal. Sőt, szinte mindig. A nő ugyanis, amennyiben nő, akkor az érzéseire, benyomásaira hallgat, nem a szemére, mint te. Ha pedig a kockahasadra figyel, akkor kb. annyira lesz jó az ágyban, mint a férfiátlag - önző lesz, saját örömét keresi, sőt, ami rosszabb - saját, képzelt örömét...
 
 

MEGHALT AZ EAGLES ALAPÍTÓ GITÁROSA GLENN FREY

ROCKSTATION BLOG
Szerző: sunthaneversets
2016.01.19.


Az Eagles zenekar honlapján közölte a szomorú hírt, hogy meghalt az együttes alapító gitárosa Glenn Frey. Frey 67 éves volt és New Yorkban halt meg. Az oldal szerint tüdőgyulladással, reumás ízületi gyulladással és vastagbélgyulladással kezelték, de a szövődményekbe végül belehalt. (Fotó: Rock Diamond, Getty Images)

Az Eagles a '70-es évek legsikeresebb amerikai country-rock együttese volt, amit ha másról nem is a Hotel California című dalukról szinte biztos mindenki ismer, pedig számtalan kiváló nótát írtak és pályafutásuk során több, mint 100 millió lemezt adtak el.
 

EGY (FIDESZES) LEGÉNY SEM VOLT A GÁTON

HUDÁK JÁNOS BLOGJA
Szerző: Hudák János
2016.01.18.


Parázs hangulatú vita volt pénteken a csepeli polgármesteri hivatalban, ahol a Metrans Konténer Kft. beruházásával kapcsolatos közmeghallgatás zajlott. Erre azért volt szükség, mert az épülő terminál felső küszöbértékű veszélyes üzemnek fog számítani, mivel az ott megforduló konténerek 2-6 %-a veszélyes anyagokat tartalmaz. Az önkormányzat vezetése nem jelent meg az eseményen.
 
Feszülten várták a csepeliek a tájékoztatást, a hivatal nagytanácsterme zsúfolásig telt érdeklődőkkel. Az este a beruházó és tervező ismertetőjével kezdődött, bár a felháborodott lakosok nem nagyon hagyták, hogy végigmondják a mondandójukat. Mindebben szerepet játszhatott az is, hogy nem tűntek nagyon felkészültnek és meggyőzőnek az előadók. Az emberek türelmetlenül várták a számukra fontos információkat, ehelyett a veszélyes anyagok nemzetközi szállításának átalakulásáról kaptak kiselőadást például.
 
Hamar el is szabadultak az indulatok, és többen azt kérdezték, hogy miért most kerül sor erre a tájékoztatásra, amikor már javában folyik a beruházás. Nem segítette a tisztánlátást, hogy az önkormányzat közmeghallgatásra szóló meghívóján a következő cím szerepelt: „A Metrans Konténer Kft. új veszélyes anyagokkal kapcsolatos üzemének megnyitása”, ami eléggé félrevezető volt. Az ügy megfelelő kezelése érdekében fontos, hogy tisztába tegyük a beruházással kapcsolatos tényeket...
 

DEUTSCH VÉSZJELZETT, ORBÁN LÉPETT

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.01.18.


A legtöbb publicista és kommentelő arra a következtetésre jutott, hogy a sorozás meglebegtetése miatt felerősödő elvándorlástól rémült meg Orbán Viktor. Meg hogy szavazatokat vihet el a Fidesz-től a választásokon.

Először is, bár sokáig tudnám sorolni a miniszterelnök gyengeségeit, de nem gondolom, hogy a rémüldözés közéjük tartozik. Másodszor engedtessék meg egy költői kérdés: „Melyik választás van itt és most napirenden?” Vagyis nekem valami azt súgja, ennél nyomósabb okra volt szükség ahhoz, hogy Orbán Viktor felkeljen a betegágyából és nyilatkozatot tegyen: „Nem lesz kötelező sorkatonai szolgálat Magyarországon”. Hozzá január 17-én, vasárnap, az M1-en a kormányfő azt is értésre adta: Kövér László házelnök (formálisan a főnöke) sem úgy gondolja. Márpedig, ha így van, Kósa Lajos, a kormányzó párt parlamenti frakcióvezetője, meg Simicskó István honvédelmi miniszter (KDNP) is csak lamentál, lamentálgat erről, az ég tudja, mi az ördögnek.
Hogy másutt kell keresgélni, miért tartotta sürgősnek a miniszterelnök a kialakult és az ellenzéki pártok által is szított pourparler mielőbbi berekesztését, arra abból a szövegből lehet következtetni, amit eleve szokatlan módon, a Strasbourgban tanyázó, fideszes európai parlamenti képviselő Deutsch Tamás tett közzé Facebook-oldalán, vasárnap reggel 9 órakor. Tehát órákkal Orbán Viktor megszólalása előtt. Másra nem gondolhatok: beavatottaknak szóló vészjelzés volt a Deutsch-üzenet. Mégpedig azért az internetes csatornán, mert így volt garantálható, hogy – a posztot átvevő és terjesztő más médiumok révén – már ébredés után eljut mindenkihez, aki érti a benne kódolt tartalmat.
Deutschnak az FB-n közzétett szövege szó szerint a következő:

ITT OLVASHATÓ

TAXI UBER ALLES

JOBBEGYENES BLOG
Szerző: Rózsa Ábel
2016.01.18.


A taxis vs. Uber ügyben többről van szó mint, hogy van egy újabb technológia és a hülye taxisok nem akarják elfogadni, hogy halad a világ.

Aki személyt szállít A-ból B-be azaz egy szolgáltatást nyújt pénzért cserébe. Az Uber pedig éppen úgy személyszállítást szervez, mint a taxis cégek. (Annyi különbséggel, hogy az előbbit a legtöbben mellékállásként végzik.) Ellenben jelenleg rájuk nem vonatkozik semmilyen szabály. A szabályok viszont nem ok nélkül jöttek létre. A taxisofőröknek PÁV-ot kell letenniük, számlát kell adniuk, hitelesített taxiórát kell beszerelniük. A főváros nem ok nélkül hozta meg a taxis rendeletet sem. Az volt a cél, hogy a szolgáltatás színvonala biztosítva legyen megfelelő gépkocsikkal és sárga színnel. Ez utóbbi városképi szempontból is fontos lehet....

ITT OLVASHATÓ

ELEGEM VAN VIKTOR VILÁGÁBÓL

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2016.01.18.


Az Index Tarlóssal készített interjúját kéretik eltenni, hogy a jövő nemzedéke e kortörténeti dokumentumból megismerhesse Viktor világát. Először azonban dicsérjük fel a bikát, mielőtt ledöfnénk.
 
Viktor huszonnyolc éve van a politika élvonalában, erre büszke, alkalmanként kérkedve emlegeti, hogy ő szakmája részleteivel mennyire tisztában van. Ez részben igaz, ám ne felejtsük, ha lotyaszájú nem kezd bele nagyképű beszédébe, Viktor ma két választást elbukott politikusként várhatná a miniszterelnöki nyugdíját hozó postást. Mostanában is mellé tud nyúlni, a tapolcaiak például nem hallgattak rá: volt ugribugri. Viktor tehát messze nem tévedhetetlen, bár szereti ennek látszatát mutatni. A közel három évtized bővelkedett számára kudarcokban, emberileg is csalódhatott sokakban, különösen harcostársaiban, akikben megbízott. Viktor levonta hát a következtetést: aki nincs vele, az ellene van. Ma a centrális erőtér nevezetű hatalomgyakorlási technikával gyakorlatilag egy emberre - rá - épül az egész magyar politikai intézményrendszer. Ez politikailag - mint már másfél éve leírtuk - életveszélyes Viktorra és az országra. Ezentúl pedig a hatalom ilyen koncentrációja komoly lelki, jellembeli deformációt okoz, amely a mi jó Viktorunkat úgy teszi kiszolgáltatottá a haszonleső talpnyalóknak, hogy észre sem veszi. A Gyárfás-féle bérfideszesek jól ráéreztek erre, a vérfideszesek viszont jobbító kritikájukkal kiszorulnak, mert Viktor ostoba módon bennük látja nagyszerű elképzeléseinek akadályát. Ennek a folyamatnak esett áldozatul most Tarló...