2023. május 17., szerda

LOPAKODÓ ÁLLAMCSÍNY - "A JELENLEGI RENDSZER SAJÁT ALAPTÖRVÉNYÉVEL SZEMBEN MŰKÖDIK." - MÁSRÉSZRŐL

MÁSRÉSZRŐL / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: RÓZA PÉTER
2023.05.16 (05.11.)A tavalyi parlamenti választást megelőző időszakban, amikor az ellenzéki összefogás létrejött, sokan komoly reményeket fűztek egy lehetséges kormányváltáshoz. Azt azonban kevesen tudhatják, hogy ebben az időben szakemberek sora gyűlt össze azzal a szándékkal, hogy kitalálja: vajon mi is történne a NER után. A Nemzeti együttműködés rendszerében a jelenlegi hatalom lényegében leválthatatlan. A NER jelenlegi pozíciói - mind a különböző intézmények élén bebetonozott vezetőket, mind pedig az egyéb szervezeti és törvényi változásokat tekintve - olyan erősek, hogy lényegében a háttérből, ellenzéki pozícióban is képes lenne kormányozni. Hogy ez a helyzet ne alakulhasson ki, szakemberek sora dolgozta ki azt a jogi rendszerváltást, amelyre szükség lenne. Az már más kérdés, hogy a választás nem hozta meg a hozzá fűzött reményeket. 

A szakembergárda munkája végül rövid kötetben jelent meg, 'A jogállam helyreállításának kísérlete' címmel. A kötet a Civil Közjogi Műhely tevékenységét foglalja össze - szerzői mind ismertek: Bárándy Péter, Fleck Zoltán, Szentes Ágota, Szentpéteri Nagy Richárd, Szurday Kinga, Tóth Gábor Attila és Vörös Imre. A könyv pontos összegfoglalása annak, hogy milyen csapdahelyzetben van ma Magyarország közjogi szempontból, és hogy ebből a kiépült diktatúrából egyáltalán ha valaha ki is lehet lépni, úgy mik az első, legfontosabb lépések. A Másrészről 2023. május 11-i adásában Rózsa Péter szakértő vendégeivel ezt próbálja meg szétszálazni és közérthetően a nézőknek is elmagyarázni. Műsorvezető: Rózsa Péter 
Szerkesztő: Somfai Péter 

Vendégek: 

- Dr. Szentes Ágota, tudományos kutató 
- Vörös Imre akadémikus, korábbi alkotmánybíró 

Hangtechnikus: Horváth Ádám 
Operatőr-vágó: Lantos Dániel 

Tartsanak velünk jövő héten is! 

- új rész: csütörtök 19:00 
- ismétlés: szombat 07:00

SORSSZERŰ KUDARC, AZ ELLENZÉK, A KÜLFÖLDI ELEMZŐK ÉS A SAJTÓ EGYARÁNT ALÁBECSÜLTE ERDOGAN TEKINTÉLYELVŰ RENDSZERÉNEK EREJÉT

NÉPSZAVA
Szerző: ROSTOVÁNYI ZSOLT
2023.05.17.


Utólag már világosan kijelenthető: a hatpárti összefogásnak kevesebb esélye volt, mint azt előzetesen feltételezték.


„A törökök a stabilitásra szavaztak. Félretették a politikai és gazdasági aggályaikat, és a nacionalizmust választották” – így összegezte lapunknak a vasárnapi sorsdöntő választások kimenetelét Emre Caliskan, a brit Külpolitikai Központ (Foreign Policy Centre) Török­országgal foglalkozó kutatója. A szakember az ellenzéki összefogás kudarcának tudta be, hogy a pusztító februári földrengést követően, illetve a pénzügyi instabilitás idején a kormányzó Népi Szövetség a korábbinál szűkebb, de így is egyértelmű többséget szerzett a parlamentben, a hivatalban lévő államfő, Recep Tayyip Erdogan pedig előnyből indulhat az elnökválasztás nem egészen két hét múlva esedékes második fordulóján. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy az okok sokrétűek, részben abból is fakadnak, hogy a kormány és az ellenzék nem egyenlő versenyfeltétekkel vágott neki a szavazásnak.

„Más, versengő tekintélyelvű rendszerekhez, például a magyarországihoz hasonlóan Törökországban sincsenek fair választások, ugyanakkor a szavazatösszesítés tisztességes. Szóval az eredmények hitelesek: a szűk többség Erdogant választotta. A török elnök ugyanakkor teljesen uralja a médiát, a szavazást megelőző napon például szinte minden csatorna az ő legutóbbi interjúját sugározta. Azt sem szabad elfelejteni, hogy a választásra való felkészülés nem a kampánnyal kezdődik, hanem jóval korábban. A nacionalista pártok azért is teljesítettek jobban az urnáknál, mert az elmúlt öt évben a megosztó, nacio­nalista politikai üzenetek voltak dominánsak” – fogalmazott Caliskan...

MAGYARORSZÁGRA KÉSZÜLHET A VILÁG EGYIK LEGNAGYOBB AKKUMULÁTORGYÁRTÓJA

TELEX
Szerző: BARNÓCZKI BRIGITTA
2023.05.17.


Az európai piacra készül és akkumulátorgyár építését tervezi Magyarországon a kínai Sunwoda, ami a világ tíz legnagyobb akkumulátorgyártójának egyike, írja a Világgazdaság. A lap szerint a napokban futott végig a nemzetközi szaksajtóban az a közlemény, amiből kiderül, hogy a cég aktívan készül az európai, azon belül is a magyar piacra. Az egyelőre nem derült ki, hogy Magyarországon pontosan hol lenne a helyszín.

A Világgazdaság kereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot, hogy született-e megállapodás a Sunwodával, de nem kaptak választ a kérdésekre.

Az egyre fontosabbá váló akkumulátoripar hazai helyzetével nemrég cikksorozatban foglalkoztunk. Az első részben a gazdasági oldal; a második részben a technológiai oldalát jártuk körül, feltárva, hogy muszáj-e mérgezniük a gyáraknak; a harmadikban arról írtunk, hogy miért kivételezett iparág az akkumulátorgyártás, amelynek útjából eltakarítják a törvényeket; a negyedik pedig arról szól, a dolgozók és leendő dolgozók szemszögéből milyen munkahelyek jönnek létre ezekkel a beruházásokkal (amúgy elég drágán, a G7 számításai szerint egy munkahely kb. 64 millió forintjába kerül az államnak a különféle támogatások miatt).

A négy anyag legfontosabb tanulságait itt gyűjtöttük össze.


ONTJA MAGÁBÓL A KORMÁNY AZ OLYAN DÖNTÉSEKET, AMELYEKET AZTÁN OK NÉLKÜL TITKOL

HVG / ITTHON
Szerző: LENGYEL TIBOR
2023.05.17.


Ötvenegy hónap alatt 607 olyan, belső használatra szánt határozatot hoztak az Orbán-kormányok, amelyekben semmi titkos nincs, a többségükről mégsem tudunk – ha a kormányon múlik, legalább 10 évig. Ilyen speciális rendelkezés írta elő például a kormányzati igazgatásban Orbán Viktor jóváhagyását a home office-hoz.


Átlagosan háromnaponta egyet, április 4-ig 29 olyan különleges kormánydöntést írt alá idén Orbán Viktor kormányfő, amelyet aztán nem tettek közzé a Magyar Közlönyben, és egy szűk, érintetti körön kívül a következő 10 évben sem ismerhető meg, pedig semmilyen titkos információ nincs bennük – derült ki a hvg.hu közérdekű adatigénylésére a Miniszterelnöki Kormányirodától kapott válaszból.

Ezek a sorozatszámuk alapján négyezresnek nevezett kormánydöntések körébe tartoznak és annak ellenére, hogy nem titkosak, nem is nyilvánosak. Ez a speciális kormányhatározat-típus 2019 előtt nem létezett, mert egy 2018-ban bevezetett új besorolási kategória, és jellemzően a kormányzati igazgatásra vonatkozó munkaszervezési döntéseket tartalmaz – emiatt tízezer embert is érinthet.

Az ilyen döntéssel érintett minisztériumi osztályvezető vagy kormányhivatali ügyintéző sem látja a határozat szövegét, csak a hivatali felettese tájékoztatja a tartalmáról, mert ő is csak úgy értesült az ő államtitkár főnökétől róla, aki talán már közvetlenül látta is. Emiatt a titokzatosság lengi körül ezeket a döntéseket, pedig valójában nem titkos kormányhatározatok. Olyan is van amúgy...

A BALESETBEN SÉRÜLTEK UNIÓS KÁRTÉRÍTÉST KAPHATNAK - NAGYON MEGVÁLTOZHAT MAJD A KGFB

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2023.05.17.


Módosulnak az uniós kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szabályok. Jelentős változás például, hogy a balesetek súlyos sérültjei Európa-szerte méltányos kárkifizetésre válnak jogosulttá. Egyszerűsítik és egységesítik a kártörténeti igazolásokat is. Mindez még az idén változást hozhat nálunk is.


Négy ponton is belenyúlnak a kgfb-szabályokba az uniós hatóságok – hívta fel a figyelmet egy szakmai cikkben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértője. Ha egy külföldi biztosító csődbe megy, a kárkifizetésre jogosultak a lakóhelyük szerinti tagállamban igényelhetik kifizetésüket. Még akkor is, ha nem az ott bekövetkezett baleset következtében szenvedtek kárt. Minden uniós tagállamban biztosítani kell, hogy a károsultak számára könnyen érthető módon álljanak rendelkezésre a kártérítés igénylésére vonatkozó lényeges információk (például, hogy melyik szervezethez kell fordulniuk).

Magyarországon nagyon nagy változást hozhat, hogy a személyi sérülések esetén a biztosítási fedezet legkisebb összegét úgy kell kiszámítani, hogy minden súlyos sérülést szenvedő személy teljes és méltányos kártérítésben részesüljön. A jövőben a legkisebb biztosítási fedezet meghatározására referenciaértékként az Eurostat által közzétett harmonizált fogyasztói árindexet kell majd alkalmazni.

A személyi sérülésekre fizetett, úgynevezett sérelemdíj magyar gyakorlatára a nagyon tragikus veronai buszbaleset miatt vetült nagy figyelem. (Az olaszországi Verona közelében 2017. január 20-án éjjel 17-en vesztették életüket, mikor a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium diákjait és tanárait szállító busz balesetet szenvedett.) Az autóbusz üzembentartójának gépjármű-felelősségbiztosítási szerződését a Groupama Biztosító kezelte. A biztosító végül a magyar bírói gyakorlatban általánosnak tekinthető összeg többszörösét térítette sérelemdíjként, a károsultaknak közel kétmilliárd forintot fizettek ki. Mindez azonban évekig húzódó folyamat volt...

ÍGY LESZ LAKÓPARK AZ ERDŐBŐL – NAGYBERUHÁZÁS KÉSZÜL A VÁROS EGYIK LEGÉRTÉKESEBB TELKÉN A NORMAFÁNÁL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ZSUPPÁN ANDRÁS
2023.05.17.


Hetvennyolc lakást tartalmazó, három nagy tömbből álló lakóparkot építenének fel az egykori KISZ-óvoda telkére a Normafánál. A nemzeti parki terület a szomszédos csillebérci úttörőtáborhoz hasonló módon került ki a köztulajdonból a rendszerváltáskor, vélhetően jogtalanul – vette észre a Válasz Online. Visszaszerzéséről azonban az állam a 2000-es években megfeledkezett, és a kerület apró lépésekkel mindig úgy módosította az építési szabályokat, hogy a telek egyre közelebb kerüljön ahhoz, hogy lakópark épülhessen rajta. Tanulságos történet arról, hogyan fogy el a budai hegyek zöldje még a legértékesebb természeti területeken is.


Amikor ez a cikk megjelenik, éppen közmeghallgatást tartanak a Városmajori Gimnázium dísztermében egy olyan beruházásról, amely – ha megvalósul – látványos természetrombolást jelent majd a főváros legkedveltebb kirándulóhelyén, a Normafánál. Egyáltalán nem váratlanul, a semmiből érkezik a projekt, amely 78 lakást tartalmazó lakópark, vagy inkább egyetlen óriási, látszólag különálló házakból álló épületmonolit felhúzását jelenti a Konkoly-Thege Miklós úton, a Gyermekvasút csillebérci megállója mellett. Az építkezés tulajdonképpen logikus végjátéka lenne a rendszerváltás óta tartó folyamatnak, amelynek során a közvagyon előbb magántulajdonná alakult, aztán a szabályozási környezet is úgy változott meg szép lassan, hogy lakóparkot lehessen felhúzni az erdőből kihasított, döntően még ma is fás telekre. Ez a város egyik legértékesebb ingatlana: közel egy hektár jól megközelíthető, beépítetlen terület Buda zöld tüdejének közepén, exkluzív környezetben, beépítési mutatói pedig a kerület sajátos hozzáállása miatt igen liberálisak. Az egyetlen szépséghiba, hogy egy az egyben a Budai Tájvédelmi Körzet része, valamint európai uniós Natura 2000 védelem alatt áll. Hogy a természetvédelmi oltalom elvileg létező legmagasabb szintje mennyit ér manapság Magyarországon, azt nehéz lenne megjósolni...

TE SPÓROLSZ, ŐK GAZDAGODNAK - EZÉRT GAZDAGOK AZ ORBÁN-RENDSZER IGAZI NYERTESEI

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2023.05.16.A gazdagok gazdagodnak, a szegények pedig szegényednek mióta világ a világ, de az elmúlt években turbóra kapcsoltunk.

HOMLOKRÁNCOLÁST OKOZ AZ MCC OSZTRÁK TERJESZKEDÉSE - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI MÉDIASZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2023.05.17.


A Modul egyetemet 2007-ben alapította közösen az osztrák főváros gazdasági kamarája, Mohamed Bin Issza Al-Dzsaber szaúdi üzletember, valamint Bécs városa. A pénzügyi gondokkal küzdő intézményt célozta meg a Mathias Corvinus Collegium – írja az osztrák Falter. A lap arra is rámutatott, előadó lesz az egyetemen a brit Joanna Williams, a „Nők a feminizmus ellen” és a „Miként győzött a woke” című könyv szerzője, továbbá Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, aki az utóbbi időben vírustagadó nézeteket terjesztett.

Falter című osztrák hetilap internetes változata arról ír, hogy az MCC, vagyis a Mathias Corvinus Collegium, a magyar Fidesz-kormányzat jobboldali konzervatív káderképzője átveszi az ellenőrzést egy bécsi magánegyetem, a Modul Universität fölött. A bejelentés a lap szerint homlokráncolást váltott ki Ausztria fővárosában, hiszen az MCC korántsem tekinthető semleges szereplőnek: a magyar parlament döntése alapján 1,7 milliárd eurónak megfelelő összeget kapott arra, hogy úgymond hazafias elitet képezzen. Az intézménynél előadásokat tartók zöme a liberalizmus, a feminizmus és a globalizáció elleni kultúrharc képviselője.

A Modul egyetemet – olvasható a cikkben – 2007-ben alapította közösen az osztrák főváros gazdasági kamarája, Mohamed Bin Issza Al-Dzsaber szaúdi üzletember, valamint Bécs városa, turizmus és gazdaság szakirányú, angol nyelvű képzéssel. Campusa van Dubaiban és Kínában is. A bécsi gazdasági kamara 2020-ban egy brit vállalkozásnak adta át saját tulajdoni részarányának 90 százalékát. Egy ideje úgy hírlik, hogy a magánegyetem pénzügyi gondokkal küzd. A kahlenbergi bérleti díj magas, és egyre kevesebb a beiratkozó diák. A résen át pedig most behatol a Fidesz által finanszírozott MCC. Hogy ez a váltás mivel jár majd a diákokra nézve, egyelőre nem világos. Karl Wöber rektor, aki egyébként azt is vitatja, hogy az intézménynek anyagi természetű gondjai lennének, ígéri, hogy az átvétel nem fogja befolyásolni a tantervet. Wöber szerint nem jönnek új professzorok, de az MCC a Twitteren már jelezte, hogy előadó lesz Bécsben a brit Joanna Williams, a „Nők a feminizmus ellen” és a „Miként győzött a woke” című könyv szerzője, továbbá Jeffrey Sachs amerikai közgazdász, aki az utóbbi időben vírustagadó nézeteket terjesztett.

Orbán hirtelen aggódni kezdett az uniós pénzek miatt

Orbán most hirtelen aggódni kezdett az EU-milliárdok miatt – írja a hamburgi Die Welt. A cikk szerzője – Philipp Fritz – úgy látja, hogy az ellene indított jogállamisági eljárás miatt Budapest beadja a derekát, és hajlandó megerősíteni az igazságszolgáltatást. Különösen a legmagasabb bírói fórumnak, a Kúriának a meggyengítését minősítette úgy Brüsszel, hogy az a demokrácia sérelmét okozta. A törvényi változtatásokért cserébe azt várja a magyar kormány, hogy szabadítsák fel a befagyasztott uniós pénzeket. Philipp Fritz kétségesnek tartja, hogy ezzel megoldódott volna a konfliktus.

Közli a német lap Zgut-Przybylska Edit magyar politológus véleményét is, miszerint Orbán csupán a valódi engedmények illúzióját nyújtja, és valójában nem adta fel célját, hogy monopolizálja az államot és a piacot. „Csak annyi engedményre hajlandó, ami de facto még nem érinti a rezsim működési módját” – hangsúlyozza, és felhívja a figyelmet arra, hogy a Brüsszel által elvárt 27 „mérföldkő” – vagyis elérendő cél – közül Budapest csak négynek az ügyében tett érdemi lépéseket, amivel Orbán alig áldoz fel valamit. 

Hegedűs Dániel, a German Marshall Fund szakértője arra hívja fel a figyelmet a Die Weltnek nyilatkozva, hogy az igazságszolgáltatási rendszert érintő változtatások aligha fordítják el a Fidesz törzsválasztóit, Orbán ezek nyomán mégis hozzájuthat a regionális fejlesztési alapok több mint feléhez, tíz milliárd eurónál is nagyobb összeghez. Hegedűs szerint egészen más lenne a helyzet, ha Orbán az LMBT-ellenes politikáját fogná vissza. Ez aligha képzelhető el, mert akkor a miniszterelnök vesztesként tűnne fel választói szemében, és ez sokkal fontosabb, mint a blokkolt brüsszeli pénz. Orbán engedményei tehát jól adagoltak, és végső soron kozmetikai jellegűek – ismerteti a hamburgi lap a magyar szakértő álláspontját.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

"HA NEM CSEHÁK JUDIT A FELESÉGEM, AKKOR MÁR RÉG NEM ÉLEK." - BÉKESI LÁSZLÓ A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBDÉLELŐTT / KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2023.05.16.Békesi László hosszú utat járt be, míg a rendszerváltás első, majd a Horn kormány pénzügyminisztere lett. Csak a kezdetekről. 16 éves volt, amikor meghalt az édesapja, attól kezdve az édesanyja egyedül, szerény, szegény körülmények között nevelte. Már középiskolásként rákényszerült, hogy dolgozzon, kiváló tanulóként tehetős, gazdag gyerekeket korrepetált. Némi fizetség ellenében... Így kezdődött. A Klubdélelőtt 2023. május 11-i adásában Kun Zsuzsa vendége Békesi László volt.

MAGYAR KUTATÓK KIDERÍTETTÉK, MIT MŰVELNEK A NAGY VÍZIBOLHÁVAL A BALATONBAN LÉVŐ MIKROMŰANYAGOK

QUBIT
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2023.05.17.


Ezer liter Balaton-víz átlagosan 5,5 műanyagszemcsét tartalmaz, ami sokszor a kimosott ruhákból vagy kozmetikumokból kerül a tóba. Svigruha Réka szerint azt is érdemes vizsgálni, hogy mi lesz a hallal, ami megeszi a bolhát, és mi lesz az emberrel, aki megeszi a halat.


Semmivel sincs rosszabb helyzetben a Balaton a mikroműanyag-szennyezés terén, mint bármelyik másik európai édesvizű tó, mondta a Qubitnek Svigruha Réka, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet Ökofiziológiai és Környezettoxikológiai Kutatócsoportjának tudományos munkatársa, aki kollégáival a Science of The Total Environment folyóiratban nemrég megjelent tanulmányban először tárta fel a tó mikroműanyag-szennyeződésének mértékét és annak egy ökotoxikológiában gyakran használt modellállatra, a nagy vízibolhára gyakorolt élettani hatásait.

Svigruha szerint kutatásuk alapján nem állítható, hogy baj lenne a tó vízminőségével, vagy, hogy innentől bárkinek tartania kellene a Balatonban való fürdéstől. Ehelyett arról van szó, hogy továbbra is figyelni, és ha lehet, minimalizálni kell a Balaton mikroműanyag-szennyezését (ez 5 mm-nél kisebb szintetikus polimereket jelent), és folytatni kell az anyagok lehetséges élettani és ökológiai hatásainak vizsgálatát. A balatoni mikroműanyagok tanulmányozásának ötlete 2019-ben merült fel bennük először, mesélte Svigruha – ekkortájt kezdték nemzetközi szinten is felkapni a témát...

MEGALAPOZOTTAK AZ MNB ÁRSAPKÁVAL KAPCSOLATOS SZÁMÍTÁSAI? – VISZONTVÁLASZ EGY ALAPTALAN KRITIKÁRA

G7.HU
Szerző: MIKLÓS LÁSZLÓ
2023.05.16.


(A szerző mérnök-közgazdász, 2002-2010 között a MOL vállalati kapcsolatok igazgatója és az MVM Felügyelő Bizottságának elnöke, 2015-2019 között az FGSZ igazgatóságának tagja. Az Ekonomi a G7 véleményrovata.)


Az Európai Unióban kiugróan magasnak minősülő, a 2022. évi 25 százalékot meghaladó inflációt és különösen az év végére közel 50 százalékos élelmiszer inflációt több tényezővel indokolták.

Matolcsy György 2022. decemberében meglepő kijelentést tett arról, hogy az ársapkák inflációs többletet okoznak. A jegybankelnök kijelentését besorolhatta az ember a szokásos médiafigyelmet generáló nagyot mondások közé, azonban március elején az MNB 2021. évről szóló üzleti jelentésének és beszámolójának országgyűlési tárgyalásakor Matolcsy újra kijelentette, hogy „…az élelmiszeripari ársapkák rontották a helyzetet, az inflációt 3-4 százalékkal mesterségesen és feleslegesen feltornázták.”* Továbbá „…az egyensúly eleresztése az egyik műhiba, a másik pedig az ársapkákkal megnövelt infláció, amit már régen… – hát, nem kellett volna bevezetni, de ha bevezetik, már régen, január 1-jén ki kellett volna vezetni”* Amint az ezt igazolni próbáló nemzeti banki publikációkból kiderül, nem az élelmiszer inflációról beszélt, hanem az ársapkáknak a teljes inflációra gyakorolt hatásáról.

Neves banki elemzők is reagáltak a kijelentésre. Egyikük jogos megállapításnak nevezte, hogy az ársapkák megtartása is hozzáadott az infláció növekedéséhez. A másik elemző szerint lehet, hogy önmagában az árstop még nem generált volna (ekkora) többletinflációt. De az összes többi sokkal karöltve (energia, ellátási láncok, extra adóterhek, bérnövekedés) már kimutatható volt a hatása. Ezen állítások alátámasztására, bizonyítására semmilyen más forrást nem találtam, csak a Magyar Közgazdasági Társaság által inflációról szervezett kerekasztal-beszélgetésen is hivatkozott, Balatoni András által jegyzett írást, és Az élelmiszerek és üzemanyagok inflációja Magyarországon, ársapkák közvetlen és közvetett következményei címet viselő hivatalos MNB ábrakészletet.

Indokolt volt tehát a hivatkozott két dokumentumot alaposan szemügyre venni, mivel bizonyítja az ársapkák inflációnövelő hatását az MNB.

Annak érdekében, hogy erre vonatkozóan pontosan megismerjem az MNB álláspontját és a mögötte rejlő fő feltevéseket, adatokat, kalkulációkat nem csak Balatoni András írását elemeztem, hanem egyebek mellett az inflációs jelentéseket is. Alapos elemzés után arra jutottam, hogy hibás számítás alapján állítja Matolcsy, hogy az ársapkák növelték az inflációt. Ahol ez indokolt volt, részletes számításokkal, adatokkal is alátámasztottam álláspontomat, egyebekben az MNB számait használtam. A cikkemre válaszolva Balatoni András azt állítja, hogy megalapozottak az MNB ársapkával kapcsolatos számításai és alaptalannak minősítette a kritikai észrevételeimet...

POLITIKAI ÉS TITKOSSZOLGÁLATI SZÁLAK A MAGYARORSZÁGRA ÉRKEZŐ ÚJ OROSZ CÉGEK MÖGÖTT

SZABAD EURÓPA
Szerzők: KELLER-ALÁNT ÁKOS. GARAMVÖLGYI FLÓRA
2023.05.17.


A háború kitörése után megélénkült az oroszok üzleti aktivitása Magyarországon. Az ideérkező oroszok többsége csak saját vagyonát szeretné biztonságban tudni, de legalább négy olyan céget is talált a Szabad Európa, ahol a szálak titkosszolgálati és politikai körökbe vezetnek.


Magyarországon 2023. március végén 674 olyan gazdasági társaság működött, amelyek teljesen vagy részben orosz tulajdonban voltak. Ezek közül 97-et alapítottak az után, hogy Oroszország megindította háborúját Ukrajna ellen. Ez azt jelenti, hogy az összes, Magyarországon működő orosz tulajdonú vállalat 15 százalékát a háború kitörése utáni 13 hónapban alapították...

NYUGDÍJASOK EZREINEK MEGÉLHETÉSÉT HAGYTÁK ELVESZNI AZ ALKOTMÁNYBÍRÓSÁG DÖNTÉSEI

MÉRCE
Szerző: SZABÓ ATTILA
2023.05.17.


Múlt héten döntött az Alkotmánybíróság Smidróczki István kisnyugdíjas két alkotmányjogi panaszáról, melyekben azt sérelmezi, hogy a kormány rendeletei alaptörvény-ellenesen zárják ki őt a nyugdíjemelésre jogosultak köréből, ellehetetlenítve ezzel a mindennapi megélhetését.

A panaszok határozott elutasításában benne van minden, amit ma a magyar államról tudni érdemes: szociális érzéketlenség, jogkorlátozó szemlélet és intellektuális hanyatlás.

A kisnyugdíjas polgár

A megélhetési költségek drasztikus megugrásának következtében a rendes novemberi nyugdíjemelés mellett tavaly júniusban is volt egy rendkívüli nyugdíjemelés. Smidróczki István nagyhegyesi nyugdíjas azzal a panasszal kereste meg a TASZ jogsegélyszolgálatát, hogy hiába érinti az infláció nagymértékben az ő nyugdíját is, ő mégis kiesik mind a rendes, novemberi emelés, mind pedig a rendkívüli, júliusi emelés kedvezményezettjei közül. Az emelések ugyanis mindkét esetben azok számára voltak biztosítottak, akik 2021. december 31. előtt mentek nyugdíjba.

Stabilabb gazdasági helyzetben ez nem okozna problémát, azonban, ahogyan a hozzánk forduló Smidróczki István elmondta, ő 2022. március elején ment nyugdíjba, így neki pont a nagy inflációs sokk előtt állapították meg az ellátását.

Azaz, a nyugdíja még semennyiben nem tudott az inflációra reagálni, miközben már másnaptól nagyon intenzíven elkezdett elértéktelenedni.

Mindezt úgy, hogy a számára megállapított nyugdíj bőven a létminimum alatti volt. Az emelésből kimaradás így az ő esetében a szó szoros értelemében vett megélhetését tette lehetetlenné.

A TASZ alapvetően nem foglalkozik ugyan társadalombiztosítási vagy nyugdíj kérdésekkel, de Smidróczki annyira pontosan elmondta, hogy miben áll a sérelme, hogy mi az eljárásjogi tudásunkkal segítettünk neki két alkotmányjogi-panasz megírásában. Erre azért is volt szükség, mert a nyugdíjemelésekről a kormány rendeletben rendelkezett, az ezzel kapcsolatos döntést sem közigazgatási, sem más jogvitában nem lehet támadni. Smidróczki az egyik panaszban a rendes nyugdíjemelést, a másikban pedig a rendkívüli nyugdíjemelést támadta.

Az érvek...

MEGSZÓLAL BÖJTE CSABA TITKOS SZERETŐJE - A PÁRKAPCSOLATOKRÓL TANÍTÓ SZERZETES SÚLYOSAN BÁNTALMAZÓ TITKOS KAPCSOLATOT TARTOTT FENN

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Amerikai Népszava
2023.05.17.


Miután Böjte Csaba ferences szerzetes az RMDSZ anyáknapi megemlékezésén elmondta, mit gondol a nőkről és a nők lelkéről, továbbá azt is tudatta, hogy Székelyhídon „Szerelem tanösvényt” indít, melynek kilenc állomása „Petőfi Sándor és Szendrey Júlia szerelmének stációit követve leképezi azt, hogy egy párnak milyen ismerkedési fázisokon kell átmennie”, következzen az, hogy Böjte Csaba hogyan bánik a nőkkel, a nők lelkével és testével, milyen az ő „szerelmi tanösvénye” a valóságban.

Az alábbiakban megszólal Böjte Csaba titkos szeretője. A dévai gyermekotthon egykori nevelőnője részletesen bemutatja, hogyan hálózta be a katolikus pap, hogyan élt vele titkos szexuális életet és hogyan bántalmazta. A történetet mikrofonba mondta, a felvételt elküldte az erdélyi ferences rendtartomány vezetőjének és másoknak. Az alábbiakban szó szerint közöljük a hangfelvétel írott másolatát. Az áldozat – a magyar társadalom egy részének ismeretében – félelemből egyelőre név nélkül járult hozzá a szöveg közléséhez.

A történettel kapcsolatban bizonyítékok vannak a birtokunkban. A vallomás feltárja, hogy Böjte Csaba egyik elcsábított beosztottjával szemben súlyos bántalmazó kapcsolatot alakított ki. Becsapta, érzelmileg, anyagilag és szexuálisan kihasználta. A dermesztő történet bepillantást enged Böjte gyermekotthonainak borzalmas működésébe és mindennapjaiba, amelynek szobáiban a ferences szerzetes a nevelőnőt szexuális aktusokra használta, megalázta, ingyen dolgoztatta, a végén fizikailag is bántalmazta. Ahol ilyenek megtörténnek, ott nem csoda, ha a gyermekeket is bántalmazzák.

A történetet nem rövidítettük meg, hogy az élő szóval elmondott szöveg hitelesítse Böjte áldozatának minden szavát. Következzen Böjte Csaba, a „szeretet apostola”, az „árvák megmentője” titkos élete, de igazi arca, bántalmazott szeretőjének igaz története. A sztorit holnap folytatjuk...

MARUZSA ZOLTÁN: MÉG A TAVASZI ÜLÉSSZAKON DÖNTHET A PARLAMENT A PEDAGÓGUS-ÉLETPÁLYAMODELLRŐL

INFOSTART / INFORÁDIÓ
Műsorvezető: EXTERDE TIBOR
2023.05.16.A cél világos: a kormány javítani akarja a pedagógusfoglalkoztatás szabályozási környezetét és a bérezés helyzetét is – jelentette ki Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában. A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára beszélt az életpályamodellről folyó tárgyalások állásáról, az uniós elvárásokról, az érettségi és a felvételi szabályainak a változásairól is.


Rendben és eredményesen zajlanak az érettségi vizsgák, semmiféle fennakadás eddig nem volt – jelentette ki Maruzsa Zoltán az InfoRádió Aréna című műsorában. A Belügyminisztérium köznevelési államtitkára emlékeztetett arra, hogy múlt kedd este elterjedt, hogy kiszivárogtak a történelemfeladatok, de a hír nem volt igaz, hasonló eset minden évben előfordul. Arra is felhívta a figyelmet, hogy noha korábban az érettségi bojkottjára hívtak fel, de több mint 22 ezer pedagógus jelentkezett az érettségivel kapcsolatos feladatok ellátására.

A most érettségizők középiskolai tanulmányaik egy jó részét a pandémia miatt digitális tanrendben töltötte, és Maruzsa Zoltán úgy látja, ez az időszak nem múlt el nyomtalanul, de a mérési eredmények romlást nem mutattak. Szerinte inkább a fiatalabbaknál hagyhatott mélyebb nyomokat a járvány, de a 18 évesek mar jól tudták használni az online eszközöket...

NAGYOBB BEVÉTELT REMÉLHET A RENDŐRSÉG A GYORSHAJTÁS ELLENŐRZÉSÉNEK INDOKOLATLAN SZIGORÍTÁSÁTÓL MÁS EREDMÉNYT AZONBAN NEM NAGYON

MAGYAR ÜGYVÉD BLOG
Szerző: Magyar Ügyvéd
2023.05.12.


A személyi sérüléssel járó balesetek okainak mindössze két százaléka vezethető vissza a megengedett legnagyobb sebesség túllépésére, így a közlekedés biztonságának lényeges javulását aligha remélhetik attól, hogy akár azt is büntethetik, akit egy kilométer/órás gyorshajtáson érnek.


Az autós társadalomban nyugtalanságot keltett, hogy május 1-jétől már nem alkalmazzák a sebességmérőknél eddig 100 kilométer/óra alatt elfogatott ± 3 km/órás, afelett a ± 3 százalékos hibahatárt – erősítette meg a hírt az ORFK illetékes vezetője. Így valóban igaz, hogy azt az értéket fogadják el, amit a műszer mutat. Tehát akár az 1 km/órás sebességtúllépés is szankcionálható, ráadásul akkor is, ha a járművet a mérést követően nem állítják meg, mert akkor postán mehet a csekk. (A police.hu-n erről további részletek derülnek ki.)

Az ügy műszaki jellegű kérdéseket is felvet, hiszen olyan műszer nincs, amelynek a mérési pontossága minden körülmények között 100 százalékos lenne. A mérésügyi hatóságok nyilvánosan hozzáférhető jegyzőkönyvei szerint a legjobb készülékek is tévednek ± 1 km/órát, illetve nagyobb tempónál ± 1 százalékot. Hiába állítja tehát Óberling József ezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság Közlekedésrendészeti Főosztályának vezetője, hogy a traffipaxszok tévedhetetlenek. Tévedhetnek, bár kétségkívül keveset. Gyakorló ügyvédként ugyanakkor felvetem: egy büntetés elleni kifogás esetén a hatóság dolga, hogy a műszerek hitelességét bizonyítsa.

A gyakorlatban ennek szinte nincs semmi jelentősége, mert a személyi sérüléssel járó balesetek mindössze két százaléka vezethető vissza a megengedett sebesség túllépésére, tehát az úgynevezett abszolút gyorshajtásra, amiről az eddig folyó vitában szinte szó sem esett. A vezess.hu közelmúltban nyilvánosságra hozott elemzése szerint a rendőrség hiába hangoztatja, hogy a személyi sérüléses balesetek okai között a gyorshajtás az első, mert a 2021. januárja és szeptembere között regisztrált mintegy tíz és fél ezer eset közül valóban a sebesség helytelen megválasztása volt a vezető ok, de ebből a halmazból csupán 228 baleset következett be a megengedett sebesség túllépése miatt.

A többi az úgynevezett relatív gyorshajtás, így például az út- és látási, illetve forgalmi viszonyokhoz képest helytelenül megválasztott sebesség. Ezt pedig lehetetlen mérni, az csak a baleset szakértői vizsgálata alapján állapítható meg. Ha ebből indulunk ki, a rendőrség által meghirdetett „zéró tolerancia” nem fog átütő eredményekkel járni. Ettől persze még mérjenek, mert ha nem tennék, könnyen elszabadulna a pokol.

Most pedig következzék a jogi felület. A gyorshajtást kétféle szabály alapján büntethetik. Aki például lakott területen 52-vel megy, az a közlekedési szabályok kisebb súlyú megsértését jelenti, ami a szabálysértési törvény szerint ötezertől 150 ezer forintig terjedő bírsággal sújtható. De reménykedjünk benne, hogy a rendőrök kellően mérlegelik az egyes eseteket, és ha maradunk az 52-nél, azt legfeljebb figyelmeztetéssel szankcionálják, mert megtehetik.

Ez már csak azért is érdekes, mert aki lakott területen belül legalább 65-tel megy, és a kocsit nem állítják meg, nem törődnek vele, ki vezette az autót, hanem annak tulajdonosára vagy üzembentartójára – az objektív felelősségről szóló, szerintem az alkotmányosság határait súroló rendelkezések alapján – kötelezően 30 ezer forint közigazgatási bírságot szabnak ki. Tehát nincs egy tisztességes eljárás során megállapított személyes felelős, mégis jön a sárga csekk. Ez 2008 óta gyakorlat, és miután a szakmai viták ellenére ezt a szabályozást senki nem támadta meg, fogadjuk el, hogy az objektív felelősséget alkalmazzák, de nem biztos, hogy helyesen.

Vissza kell térni a kiindulási ponthoz. Ha valakit lakott területen 52-vel bemérnek, arra a szabálysértési törvény általános rendelkezései vonatkoznak, és ha megállítják, a rendőrre van bízva, hogy milyen büntetést alkalmaz. Ugyanakkor ha valakit bemérnek ezzel az 52-vel, de a helyszínen nem azonosítják az „elkövető” személyét, az már a hatóságokon múlik, hogy mit lépnek. Elfelejtik az egészet, figyelmeztető levelet küldenek vagy bírságot szabnak ki?

Ami biztos, hogy ez az új rendszer szemernyivel nem járul hozzá a közlekedésbiztonság javításához. Már csak azért sem, mert hiába állapítja meg a hatóság a közigazgatási bírság határát el nem érő gyorshajtás okán a bírságot, a jármű tulajdonosa továbbra is azt fogja felelni, hogy az autót közvetlen hozzátartozója vezette, akire nézvést nem köteles terhelő vallomást tenni. Akkor mire szolgál ez az autósok tömegeiben indulatokat kiváltó cirkusz?
...

EGY POSZT MÁR ŐSSZEL MEGJÓSOLTA BUDAHÁZY SZABADULÁSÁT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.05.17.


„Köztársasági elnöki kegyelem, csillagszóró és minden el lesz intézve”

A posztoló

“hasonló világlátású társaival egyfajta gondolkodási mintát követ, akikre jellemző, hogy mindannyian Budaházy-fanok. Ehhez kapcsolódik a fegyverszeretet, a nacionalizmus, a sovinizmus és az oltásellenesség is.”

Még itt: Rezeda: Egyszer majd kérnek tőle valamit

Lemond a pártelnökségről Vučić, akár újabb választások is jöhetnek Szerbiában

A pártelnöki posztnak hatalmi szempontból amúgy semmi jelentősége nincs.

“A felvonulók közül a Guardian szerint sokan Vučićot hibáztatják, aki szerintük hatalomra kerülése óta nagyban hozzájárult az agresszió terjedéséhez a politikában és a médiában egyaránt.”

A honvédségi elbocsátások teljesen szükségtelenek és – most bebizonyosodott, hogy – értelmetlenek is voltak

Így kommentálta Szekeres Imre a hírt, hogy a honvédelmi tárca felmérést készít a honvédség kötelékéből 25 évnyi szolgálati idő után a közelmúltban elbocsátott 45 éves és idősebb katonák visszafoglalkoztatási hajlandóságáról.

Politikai és titkosszolgálati szálak a Magyarországra érkező új orosz cégek mögött

Az ideérkező oroszok többsége csak saját vagyonát szeretné biztonságban tudni, de legalább négy olyan céget is talált a Szabad Európa, ahol a szálak titkosszolgálati és politikai körökbe vezetnek.

Áldozatait szedi a recesszió: 86 százalékkal több magyar cég került bajba

A fizetésképtelenségi eljárások esetében a legnagyobb megugrását Szerbiában és Magyarországon regisztrálták. Hazánkban 86 százalékos volt az emelkedés…

7,8 milliárdot szórtak ki a kormányzati kommunikációra Európa jövőjét érintően

De jutott azért a Családbarát Magyarország kampányra és a közmédiának is.

Rezsivédelem: sokba kerül az államnak a napelemek tiltása

Bár a napelemstopot elvileg az idén feloldják, a napenergia-ágazatban továbbra is óriási a bizonytalanság, már több ezer munkavállalót elbocsátottak.

Egy ilyen levél egy normális országban a kormány bukását hozná

“Itt a nagyon durva és botrányos bizonyíték arra, hogy a velejéig korrupt végrehajtói karban semmi nem fog változni, és ez a kormány legfelsőbb köreinek akaratából történik.” (Hadházy Ákos)

Mi lehet az az etnofitnesz, aminek a kifejlesztésre 12 millió forint közpénzt költöttünk?

Az adóhivatal úgy tért ki a Kásler-féle ügy elől, hogy korábban még nem, most viszont már nem nyilatkozhatnak az ügyről. Egy ütemre hallgatnak a minisztériumok is.

Kövér László megfejtette a Gigantikus Mestertervet

Kövér László megszólalásai elég gyakran olyanok, mint amikor a kocsmapulttól hazaiperegve valaki odaül a Facebook elé, és elkezd szakadatlan kommentelni…

Zokon vette a CÖF, hogy velük nem találkozik az Európai Parlament küldöttsége

“Az Európai Unió parlamenti delegációjának Magyarországra érkezése úgy tűnik, politikai hadiállapot eredménye, nem mondható véletlennek, sőt, egy szuverén tagország célzott támadására utalhat…”

Bohár nem olyan karakán, ha őt hívják fel

Orbán levélben gratulált Szlovákia új kormányfőjének, Ódor Lajosnak

Ő pedig mindeközben magyar árstopok hatástalanságával példálózik… a hálátlan….

Megduplázódik Magyarország és Kína közötti légi járatok száma

Amikor ismét elér egy szintet a feszkó az EU-val, Szijjártó mindig tesz egy kirándulást valamelyik “baráti” országba… Csak a miheztartás végett…

Mi következik a török elnökválasztás eddigi eredményéből?

“A régóta háttérbe szorult reakciós jobboldal mindenütt új erőre kapott, és minden országban, ahol megjelentek, velük párhuzamosan a bevándorlási hullámok is félelmet keltenek, idegengyűlöletet szülnek, amely rasszizmushoz és olyan képzelgésekhez vezet, mint hogy megkezdődött a megszokott környezet más civilizációkkal való »lecserélése«.”

A Kreml már a kudarc tálalására készül

Az orosz elnöki adminisztráció már keresi az elfogadható magyarázatokat arra az esetre, ha Ukrajna közelgő ellentámadása sikerrel járna, erről árulkodnak a médiának kiadott új iránymutatásai.

„PINCÉBE KELLENE ZÁRNI A MAGYAR PÁRTVEZETŐKET” – CSÁKY PÁL SZLOVÁKIA ÚJ KORMÁNYFŐJÉRŐL, KISEBBSÉGPOLITIKÁRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2023.05.16.


„Aligha tudja megmutatni, mit tud, mert nincs parlamenti támogatottsága” – mondja Csáky Pál Ódor Lajosról, aki tegnapi eskütétele után Szlovákia miniszterelnöke lett. Az egykori miniszterelnök-helyettes szerint az új, szakértői kabinetet vezető kormányfő ugyan vállalja magyar identitását, de kisebbségi témákban soha nem nyilvánult meg és várhatóan nem is fog. A szeptemberi előrehozott választások nagy esélyese a nacionalista Robert Fico; a magyar kormánysajtóban őt dicsérő cikkeket felvidékiként Csáky Pál kényelmetlen érzéssel olvassa. Szerinte ugyanis a világ sem Fico-ügyben, se más témában nem arra megy, mint amit Budapesten kitalálnak. „A Fidesz kilépése a Néppártból egyike volt a magyar önáltatásoknak, márpedig ezek mindig megbosszulják magukat” – mondja az egykori néppárti európai parlamenti képviselő. Szerinte a határontúli magyaroknak az ukrajnai orosz agresszió nagyon rosszat tett, ugyanis az európai államok gyanakvóbbak lettek a kisebbségi jogvédelemmel szemben. Nagyinterjú.


– Szlovákia mindmáig egyetlen magyar miniszterelnök-helyettese örül az első magyar miniszterelnöknek?


– Vegyesek az érzéseim. Ódor Lajost hosszú évek óta ismerem, pályája kezdetén, a második Dzurinda-kormány idején megszavaztam, hogy bizonyos posztokra kerüljön, jó szakembernek tartom. Ugyanakkor ilyen kaotikus helyzetben a szlovák miniszterelnöki posztot de facto két hónap aktív időtartamra elvállalni kamikáze-akcióval egyenértékű. Szeptemberben már választások lesznek, nyáron pedig a parlament nem ülésezik. A probléma második része, hogy ezt a kabinetet mindenki Zuzana Čaputová köztársasági elnök bábkormányának tartja. Az új és a régi ellenzék részéről minden kritika, ami az elnök személyével kapcsolatos, Ódor Lajosra is záporozik majd. Aligha tudja megmutatni, mit tud, mert nincs parlamenti támogatottsága.

– Ódor Lajos magyar iskolákban tanult, ugyanakkor teljes pályáját a szlovák pénzügyi szférában végezte. Vállalja magyarságát?

– Igen, de magyar ügyekben soha nem volt aktív. A magyar nemzeti politikától mindig távol tartotta magát, legközelebb a szlovák liberálisokhoz és Čaputová elnökasszony Progresszív Szlovákiáért pártjához áll. Közgazdászként kiváló, de neki most egy politikailag tapasztalatlan emberekből álló, parlamenti támogatottsággal nem rendelkező kormány élén kell majd egyensúlyoznia, nehéz helyzetben...

A FALVAKBAN ÉLŐK TÚLNYOMÓ TÖBBSÉGE ELHISZI, HOGY AZ INFLÁCIÓT A SZANKCIÓK OKOZZÁK

NÉPSZAVA
Szerző: UNGÁR TAMÁS
2023.05.16.


Szerintük a miniszterelnök nem hazudik. A kormánykörökhöz kötődő lopásokról hallottak a Fidesz-hívők, de nem gond, mert mindenütt lopnak.


Ezt a szót ismételgeti a Somogyapáti főutcáján megszólított Ilona, amikor arról kérdezem, hogy szerinte mekkora volt az infláció Magyarországon az elmúlt években. Az egykor bolti eladóként dolgozó, nyugdíjas asszony úgy érzi, minden két-háromszor többe kerül, mint két-három évvel ezelőtt:

– Egy bevásárlás három éve kijött ötezer forintból, most tizenöt – mondja Ilona, majd így folytatja:

– Az unokám építkezik, van nekik egy száz négyzetméteres házuk, és harminc négyzetméterrel bővítik. Felvettek 10 millió kamatmentes hitelt a gyerekekre, de annyira drágult az építőanyag, hogy le kellett állniuk, elfogyott a pénz.

Amikor arról faggatom az asszonyt, hogy mi az oka az inflációnak, ő visszakérdez:

– Honnan tudjam? Egyszerű emberek vagyunk, nem értünk hozzá.

– A kormány azt állítja, a szankciók nyomják fel az árakat – vetem közbe.

Ilonából ömleni kezd a szó:

– Ez így van! Nagyon haragszunk a brüsszeliekre, mert bántanak minket, ellenségesek velünk. A férjem politizál, összeolvas mindent, és azt mondja, hogy Brüsszelben mocskos egy banda van, lopnak, és ezt rajtunk verik le.

– Nem azért magas az infláció, mert a kormány túlköltötte magát?

– Nem, Brüsszel miatt.

– És itt nem is lopnak a politikai vezetők?


– Figyeljen, tudom, hogy Orbánnak is megvan a magához való esze. Mondjon egy olyan politikust, aki nem ad a… hogy is mondjam… a holdudvarának…


– Vagyis, ha Orbán és csapata lop, akkor az megbocsátható?

– Én megbocsátom. Mi a Fidesszel vagyunk...

TÖRNEK ELŐ AZ UKRÁNOK BAHMUTNÁL, OROSZORSZÁG MEGSOKSZOROZNÁ A HADIIPARI TERMELÉSÉT – HÁBORÚS HÍREINK SZERDÁN

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2023.05.17.


Idén megnégyszereződhet a hadiipari termelés Oroszországban a 2021-2022-es évekhez képest Gyenisz Manturov orosz miniszterelnök-helyettes, ipari és kereskedelmi miniszter szerint. Az ukrán fegyveres erők visszavettek mintegy 20 négyzetkilométert az orosz csapatoktól a Donyeck megyei Bahmut peremvidékén az ukrán védelmi miniszter helyettese szerint. Cikkünk folyamatosan frissül...

FELCSÚT KÖNNYEDÉN KAPOTT 1,5 MILLIÁRDOT A CSÓNAKÁZÓTÓRA, DE A RÉSZLETEK NEHEZEN DERÜLTEK KI

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ERDÉLYI KATALIN
2023.05.16.


A Kisfaludy-program keretében az állam 2020-ban nagyjából 200 milliárd forint közpénzt osztott szét turisztikai fejlesztésekre a Covid által sújtott szektor megsegítésére. A támogatásoknak – szokás szerint – főként kormányközeli szereplők örülhettek. A pályázati feltételek és döntési mechanizmusok azonban átláthatatlanok voltak, ezért a Transparency International Magyarország pert indított néhány közismert támogatás részleteiért. A szervezet a legfelsőbb bírói szerv előtt is megnyerte a pereket, ám a támogatásokat osztó állami cég ennek ellenére is csak hiányos adatokat adott ki. Azokat is rendkívül szívatósan: több külön e-mailben, sok ezer, oldalanként beszkennelt pdf-ben, egyesével jelszóval védve és külön linkeken elérhetően, de azokról csak egyetlen alkalommal és csupán pár napig letölthetően, nagyrészt kifeketézve. A Transparency emiatt feljelentést tett, és a rendőrség nyomoz közérdekű adattal való visszaélés miatt. Mi pedig mutatjuk, ami kiolvasható a papírokból – elsőként a híres felcsúti tó támogatásával kapcsolatban.


Sokatmondó adat, hogy a 2020-ban megítélt bő 200 milliárd forintos támogatások közel tizedét a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Hunguest Hotels szállodalánc létesítményei nyerték el, az önkormányzati szereplőknek biztosított források több mint 80 százalékát pedig fideszes vezetésű települések kapták. Például Orbán Viktor miniszterelnök és Mészáros Lőrinc szülőfaluja, ami a stadion és kisvasút mellé egy csónakázó tavat álmodott meg gyaloghíddal, étteremmel és korcsolyapályával.

„A Kisfaludy Turisztikai Fejlesztési Program minden idők legnagyobb hazai turisztikai fejlesztéseket összefogó kormányzati ernyőprogramja, amelynek célja, hogy 2030-ig Magyarországot Közép-Európa turisztikai központjává tegye. Ezt olyan desztinációs szemléletű, innovatív és komplex turisztikai fejlesztési projektek támogatásával éri el, amelyek gazdaságilag fenntarthatóak, és az egyes termékek összekapcsolódásán keresztül erősítik a térségi kínálatot, oldják a turizmus szezonális egyenlőtlenségeit” – ez olvasható öndefinícióként a kormányzati honlapon.

Ugyanitt a program zászlóshajójaként hivatkoznak a Kisfaludy Szálláshelyfejlesztési Konstrukcióra, melynek a leírás szerint „célja, hogy elősegítse, hogy a magyarországi kereskedelmi szálláshelyek meg tudjanak felelni a modern, XXI. századi turizmus kihívásainak és a vendégek igényeinek”.

A papíron szépen hangzó tervek és ígéretek a valóságban kevésbé magasztosak lettek: a Kisfaludy-program pénzeinek nagy része kormányközeli szereplőknél landolt. Néhány egyedi esetről az Átlátszó is beszámolt, a 2018 és 2021 közötti támogatásokat elemezve pedig a Válasz Online közölte a sokkoló adatot, miszerint az igénylők fél százaléka kapta a támogatások kétharmadát. A 24.hu cikksorozatban foglalkozott a Kisfaludy-programmal, amiből leginkább a Fidesz holdudvarára öntötték a közpénzt, ráadásul teljesen átláthatatlanul...

GYŐZ A SZITTYA FERGETEG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2023.05.16.


Kétségtelen, hogy szeretett miniszterelnökünk - a királyi cím várományosa - egy dologhoz remekül ért: kitűnően ki tudja választani azokat a személyeket, kiknek kártékonysága az országra nézve szinte felülmúlhatatlan, csakúgy, mint magasztos személyéhez való hűségük.
Többségük egyszer használatos, használat után eldobandó, persze valamilyen kényelmesen bélelt szemeteskosárba, mert a mellőzöttség anyagi gondokkal turbózva akár hűtlenségre is sarkallhat, ami csak gondokkal jár, az pedig van nélkülük is elég.
Az ország kicsi, a nincstelenekről már sikerült lenyúzni az utolsó bőrt is, a nyuggerek természetes életfolyamatainak felgyorsítása folyamatban van, már minden hálás multi idecsinálta környezetoptimalizáló üzemét, további hálás multik betelepülése lassú folyamat.
Belátható, új forrásokat kell keresni a Család felvirágoztatásának folytatásához.

Megvan!
A hadiipar, mely ezekben a háborús időkben egyébként is népszerű, némi hazafias szósszal nyakonöntve bármikor eladható!
Józsi a kocsmában büszke lesz a mi erős hadseregünkre (honvéd áll a trombitán, Szabadka, Zombor , Újvidék, honvédsereg virágra lép...) fejlett fegyvereinkre, légierőnkre, mely oly szaxerűen szállítja a Családot és vazallusait.
Végre mégse Csányi gépét kell elkérni, de snassz is volt...
A fejlett haditechnika bevásárlását Józsi zsebe bánja, de hát a hülyének is megéri.
A normális folyamat az lenne, hogy a szövetségi rendszeren belül fejlesszünk ki speciális képességeket, de mi saját összfegyvernemi hadsereget akarunk építeni, atomfenyegetéssel, miegyébbel, - idióták ezek.
Igaz, ehhez a cirkuszhoz hadsereg is kell, főleg ezekben az embert próbáló időkben, amikor éledezik a nacionalizmus, a Királyság utódállamai meg lesik egymást, mint a luki nyúl.
Hát ilyenkor kell fegyverkezni, ha azt akarjuk, hogy balhés környezetben élhessük amúgy ingerszegény napjainkat itt, az atomháború veszélyének árnyékában, azzal az egy nyomorúságos atombiztos bunkerünkkel Hatvanpusztán, mely majd segít a Családnak, hogy a világmagyarság nevében túlélje a bajt...

GÁBOR GYÖRGY: KERESZTÉNY-NEMZETI STEINWAY

SZABADSÁG KLUB
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2023.05.16.


Miért jut eszébe egyeseknek, nyilvánvalóan megannyi botfülű, zéró filhallású sorosistának, hogy szájukra vegyék Novák Katalint, csak azért, mert a korábban Schmitt Pál ál(l)amfőnek vételezett 2,5 milliós zongorát végre-valahára lecseréltette egy őt megillető 66,4 milliós Steinway&Sons versenyzongorára?


A legszomorúbb számomra az, hogy Liszt, Bartók és Kodály népe épp a lényeget képtelen megérteni.

Mert az magától értetődő, hogy a Sándor-palotából azonnali hatállyal ki kellett hajigálni a sok ócska, elkopott bútort, a hatalmas, süppedő foteleket, amelyeket Áder nyilvánvalóan magával cipelt legendás horgászásaihoz, esőben és napsütésben, s közel 70 millióért új darabokra kellett költeni az összekuporgatott pénzemet (meg a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók, stb. pénzét), az új autóflotta is szükségessé vált, miért ne költöttek volna erre is 280 millió körüli összeget a pénzemből (meg a pedagógusok és az egészségügyi dolgozók, stb. pénzéből), szóval ez mind magától értetődő és könnyen belátható. Elvégre miért is tenné le egy rozzant, eltörött rugójú, eső áztatta, nap kiszívta horgászfotelbe a hátsóját a nagyméltóságú kegyelmes asszony? Nem ehhez szocializálódott, hiszen tőle tudható, eddig sem kórházi ápolónak vagy pedagógusnak kijutó „röhejes jövedelemből” tengette életét, most hát mi mondana ellent a szükséges és azonnali változtatásoknak? Vagyis a nagy átbútorozást megérti és mély bölcsességéről tanúskodva tudomásul veszi a dolgozó magyar nép, egyúttal arra kérve Novák kegyelmes asszonyt, hogy nyugodtan és a maradék gátlásoktól végleg megszabadulva vegyen el tőle még több pénzt, ne sajnálja magától mindannyiunk adóforintjait, elvégre érette és az övéiért dolgozunk és fáradozunk naphosszat, nem a szimuláns álbetegekért amott a kórházak folyosóin, nem a lusta, iskolakerülő diákokért, nem a flancosan divatozó pedagógusokért és a dúsgazdag éjszakás nővérekért, azokért, akik műtősfiúknak, biológia–földrajz vagy magyar–történelem szakos tanároknak álcázva magukat, pofátlanul dorbézolják el közös pénzeinket a kultúrturizmus legmárkásabb helyein, Dubaiban és a Seychelle-szigeteken.

Szóval a Sándor-palota bútor-, autó-, informatikai rendszer-, szőnyeg- és festménycsere indokoltságát nincs emberfia, aki kétségbe vonná, épp ellenkezőleg: egy emberként, egy nagy keresztény-össznemzeti lelkületben egyesülve támogatja mindezt az ország kicsinye, nagyja, határon innen és határon túl, lélekben tizennégymilliónyian!

De miért jut eszébe egyeseknek, nyilvánvalóan megannyi botfülű, zéró filhallású sorosistának, hogy szájukra vegyék Novák Katalint, csak azért, mert a korábban Schmitt Pál ál(l)amfőnek vételezett 2,5 milliós zongorát végre-valahára lecseréltette egy őt megillető 66,4 milliós Steinway&Sons versenyzongorára? Egyrészt inflációs időket élünk, nem csak a vaj, a kenyér és a zöldség ára megy fel a csillagos égig, de már egy vacak zongoráé is, s bizony jól a zsebébe kell nyúlnia, s át kell gondolnia annak az énektanárnak, aki mostanában Steinway-t akar venni, hogy mit vigyen haza a vasárnapi ebédre: paradicsomlevesre valót vagy Steinway-t? Másrészt vajon tudják ezek a mindenbe belepofázó liberálkozmopolita hazátlan kutyák, ezek a háborúpárti dollárbalos fehérjehalmazok, hogy mit is nyert ezzel a cserével a magyar nép? Persze, hogy nem tudják! Pedig ők is követhetnék azokat a vitákat, amelyek legalább százötven éve folynak arról, hogy vajon melyik zongorán lehet a legautentikusabban játszani Bach és Mozart, Beethoven és Schubert, Rachmaninov vagy Bartók zenéjét? Bösendorferen? Bechsteinen? Pleyelen? Steinway-n? Nem szűkül le a hangzásvilág, ha mindenki csak Steinway-n játszik? Legyen-e kiegyenlített a zongora alsó, felső és középső régiója, avagy ne legyen? Jó-e, ha a basszushúrok vastagok, így a hangzásuk is teltebb, avagy nem? Hogyan hangzik Chopin egy Pleyel zongorán, amire maga is komponált? Bachot Bösendorferen? Elég „kopogós” lenne? Nem lesz ez túl „romantikus”? Bösendorferen inkább Schubert-szonátákat? A Steinway-n pedig Beethovent és Rachmaninovot?

És a vita lezáratlan. Most miért baj, ha Magyarország első számú közjogi méltósága határozottan, bátran, ellentmondást nem ismerve letette végre ehhez a vitához a maga névjegyét? Minő kurázsi, meg nem alkuvás, minden téves kompromisszum elutasítása és autonóm világszemlélet rejlik e döntés mögött, mindaz, amire egy mai magyar, keresztény, nemzeti ál(llllllll)amfőnek (igen, most már nem egy „l” betűvel, hanem tízzel írva!) van szüksége ahhoz, hogy felelősen betölthesse hivatását. És mi, igényes füllel megáldottak, a Kodály-módszeren felcseperedettek, akik valamikor a nyilvánvalóan háborúpárti Ukrajna (Украина, még a nevét is elborzasztó kimondani!) nevű pianínón, kezdve a „Csi-ga bi-ga gye-re ki”-vel, s eljutva Bartókig, Haydnig, Mozartig, sőt, egészen Bachig, tudomásul vesszük, hogy Novák Katalin, miután visszatért a Sándor-palotába, azt követően, hogy a pedagógusokkal öt perces élénk és roppant hasznos megbeszélést folytatott a palota előtti téren, persze nem invitálta be ezt a gyanús, lepukkant népséget a csodás bútorai közé, még a végén egyikük képes lett volna beleülni valamelyik vadonatúj foteljébe, hát hogyan üljön bele ezután maga a kegyelmes asszony, szóval miután a pedagógusok minősíthetetlen módon megsértették őt, mert a palotából való 5 perces kirohanását nem találták célravezetőnek és alkalmasnak arra, hogy áttárgyalják ott a flaszteren a magyar közoktatás szanaszét tartó ágát-bogát, mi több, felettébb durván és edukálatlanul propagandisztikus célzatúnak minősítették a kegyelmes asszony megjelenését, szóval ily nagy lelki próbatétel után naná, hogy az elnök asszony sebesen kalapáló szívvel, kebelből feltörő sóhajtól kísérve leomlik a zongoraszékre, s persze, hogy A fösvény lovag c. Rachmaninov-opera zongoraátiratát kezdi el játszani a 66,4 milliós fantasztikus Steinway-n, gebedjen meg az irigységtől – lehetőleg máma még – Schmitt Pál, s virágozzék az összes magyar család, a magyar fiatalok mind, virágozzék a magyar emberek roppant egészsége, virágozzék gyermekeink és unokáink oktatása, virágozzék a kéktúra elnök asszonyilag eddig bejárt és elnök asszonyilag eddig még be nem járt teljes útvonala, egyszóval: virágozzék a keresztény magyar nemzet!

Végezetül érdeklődni szeretnék, mikor hallgathatnám meg az elnök asszony zongorajátékát? Esetleg azt a kifejezetten erre az alkalomra komponált, s Varga Judittal közösen előadott hegedű-zongora szonátát, amely a „Vivát, Budaházy György!” címen hirdeti a nemzet egységét és muzikalitását.

MIÉRT NEM JÖN A MENTŐ, HA HÍVOM?

TELEX
Szerző: ZÁCH DÁNIEL
2023.05.17.


Az egytől háromig terjedő skálán második, tehát súlyos, de közvetlen életveszélyt nem jelentő esetként sorolták be azt a május 10-i telefonhívást, amelyben Gálvölgyi János családja kért segítséget az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) központjától. Végül 50 perc elteltével sem érkezett mentőautó a légzési nehézségekkel küzdő, akadozó beszédű színész otthonához, ezért gyerekei vitték be a kórházba, ahol súlyos állapotban került intenzív osztályra, és jelenleg is ott kezelik. A mentők mulasztottak, Gálvölgyihez eset- vagy rohamkocsit kellett volna küldeni.

Az ügyben indított belső vizsgálat lezárult, a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétsége miatt ismeretlen tettes ellen nyomoz, az első hivatalos nyilatkozatok szerint pedig a mentésirányító tévesen határozta meg az eset súlyosságát.

Bár nem a Gálvölgyi János súlyos rosszulléte után kialakult mentésirányítási hiba volt az első eset, amikor az utóbbi években a széles körű nyilvánosság elé kerültek a mentőszolgálat működési problémái, ezúttal arra kértünk néhány szakértőt, hogy segítsen megérteni az összetett problémát, ami miatt néha nem jön a mentő, amikor nagy szükség lenne rá. A működési anomáliákkal kapcsolatban két, neve elhallgatását kérő, korábbi mentésirányítási szakembertől, illetve a Magyarországi Mentődolgozók Szövetségétől (MOMSZ) kaptunk információkat, de megkerestük az Országos Mentőszolgálatot is, amely rengeteg érdekes információt osztott meg velünk.

Az esetek közel egyharmada Budapesten és környékén történik

A mentésirányítás logikája viszonylag átlátható, hiszen a segélykérések mindig a 112-es központi számra futnak be először, majd onnan csorognak lefelé. A 112-es számon tulajdonképpen a hívók előszűrését végzik – itt állapítják meg, hogy egyáltalán komolyan vehető-e a hívás, és indokolt esetben átkapcsolnak a mentőszolgálati mentésirányítókhoz. Ezek a mentésirányítók, illetve a fölöttük álló mentésvezetők csak megfelelő szakképesítés birtokában végezhetik tevékenységüket, de az általunk megkérdezett források egyetértenek abban, hogy így is becsúszhatnak bizonyos kommunikációs és irányítási hibák...