2019. április 8., hétfő

BARTUS LÁSZLÓ: ORBÁN EGY “CHÁZIR FISZELE” - ORBÁN "KERESZTÉNYSÉGGEL" VALÓ KÉRKEDÉSE NEM ILLIK A ZSIDÓ-KERESZTÉNY KULTÚRÁBA, EZ KÉPMUTATÁS - SAJÁT BŰNEIT A KERESZTÉNYSÉGGEL PALÁSTOLJA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2019.04.08.


Orbán mostanában azt mondja, őt a kereszténysége miatt éri kritika. Szerinte Európában hátrány éri azokat, akik kereszténynek vallják magukat. Az őt ért jogos kritikát kiterjeszti mindenkire, aki keresztény, és a saját joggal elszenvedett sérelmét a kereszténység sérelmévé teszi. Talán kevesen tudják, miért nem kóser állat a disznó. Az még közismert, hogy csak az olyan állat kóser, amelynek hasadt patája (körme) van és kérődzik. Ha a kettő közül az egyik hiányzik, akkor az állat nem kóser. Ilyen a disznó, amelynek hasadt körme van, de nem kérődzik. Ilyen a névleges a keresztény is, aki látszólag keresztény, de nem az.

Egy rabbinikus magyarázat szerint azonban a disznó azért sem kóser, mert más állatokkal ellentétben előre nyújtja a patáit (csülkeit), hogy a hasadt körmeivel mutogassa, hogy ő kóser. Kívül kóser, belül nem az. A látszattal kérkedik, miközben belül tisztátalan. Ez az, amit a zsidó vallás nem tűr el: a képmutatást. Márpedig a kereszténység is a zsidó vallás része, a zsidó hit várakozása, célja, a zsidó hit beteljesedése a zsidó Messiásban. A zsidó-keresztény kultúrában a vallással való hivalkodás a képmutatás biztos jele. Akik kívülről nagy szentnek mutatják magukat, belül soha nem azok. A disznó hamis önmutogatása ez.

A brooklyni zsidók között van egy jiddis mondás erre: “cházir fiszele” (chazerfissl, chazer mit zayn fisl), ami a híres Rási talmudtudós Ézsau-magyarázatából származik, és azt jelenti, hogy “disznó lábacska”. Arra az emberre mondják, aki olyan, mint a disznó, aki úgy tesz, mintha kóser lenne. Kérkedik azzal, hogy ő mennyire szent, mennyire kóser, de belül az ellenkezője. Azokra a képmutatókra mondják, akik kifelé nagyon mutatják a vallásosságukat, mutogatják a hasadt patájukat, mint a disznó, de belül nem kóserek, tele vannak tisztátalansággal. Orbán kereszténységgel való hivalkodása a “disznó lábacskája”...

FIDESZ-MAGYAR TANKÖNYVSZÓTÁR

CIVILHETES
Szerző: Hírszerkesztő
2019.04.08.


A kormány április 2-i nyilatkozatában a Fidesz-nyelv végképp önálló életre kelt és függetlenítette magát a valóságtól.

- A Szülői Hang Közösség önkéntesei szótárat állítottak össze, melyben magyarra fordítjuk a Fidesz-nyelvet, hogy így segítsük az egyentankönyv-rendszer bevezetésének megértését.
- Mivel az intézkedésnek gyermekeink látják kárát, szülőként élünk jogainkkal, és ahol megtehetjük, megpróbáljuk mérsékelni a kormányzat rombolását: aktivista programunkban megkeressük gyerekeink tanárait, megkérdezzük őket, melyik könyvet használnák legszívesebben, összefogunk szülőtársainkkal, és megvesszük a választott könyveket magunk.

A Szülői Hang Közösség segíti azokat, akik szeretnék megérteni a kormányzat tankönyvekkel kapcsolatos kommunikációját, ami sokszor a valóságtól elrugaszkodottan, egy nehezen érthető Fidesz-nyelven zajlik. A kormány április 2-i nyilatkozatában [1] a Fidesz-nyelv végképp önálló életre kelt és függetlenítette magát a valóságtól. Ezért állítottuk össze az alábbi szótárat, melyben magyarra fordítjuk a Fidesz-nyelvet:...

OLAF-JELZÉSEK: A NAV NEM TALÁLJA AZ ÖVEGES-PROGRAM SZÉTLOPÁSÁNAK FELELŐSEIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CSIKÁSZ BRIGITTA
2019.04.08.


A 2014-ben kezdődött Öveges-program során az Európai Unió 14 milliárd forint támogatást adott a természettudományos oktatás fejlesztésére. A támogatás törvénysértő felhasználására az OLAF (Európai Csalási Elleni Hivatal) is felfigyelt, Hadházy Ákos országgyűlési képviselő pedig évekig tájékoztatta a nyilvánosságot a botrányos részletekről. A Miniszterelnökség vizsgálata súlyos szabálytalanságokat állapított meg, az NNI lepasszolta a nyomozást a NAV-nak, az pedig azóta is tologatja az ügyet. Sajtóhírek szerint a 14 milliárd forintos programból több száz millió forintot kellett visszafizetni az EU-nak a magyar költségvetésből, de a pontos összeget sem a Miniszterelnökség, sem az EMMI nem közölte.

Polt Péter legfőbb ügyész 2018 márciusában levelet írt Ingeborg Grassle-nek, az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottsága elnökének. Ebben Grassle korábbi nyilatkozatára reagált, amelyben az uniós bizottság vezetője valódi nyomozást szorgalmazott a miniszterelnök vejéhez kötődő Elios-ügyben. Levelében Polt azt bizonygatta, hogy az OLAF (az Európai Csalás Elleni Hivatal) ajánlásai és jelzései alapján igenis indulnak büntetőeljárások Magyarországon. Ehhez egy táblázatot is mellékelt a 2012 óta az OLAF kezdeményezései alapján tett ügyészi intézkedésekről. Cikksorozatunkban ezeket az ügyeket mutatjuk be, és annak is utánajárunk, hogy mi lett a nyomozás eredménye. A cikksorozat korábbi részeit itt lehet elérni.

Nagyon szép célt fogalmazott meg a TÁMOP egyik projektje jó pár éve: a természettudományos oktatás, illetve a fizikai és a kémiai szaktantermek fejlesztését helyezte előtérbe. Ennek megvalósítására az Európai Unió 14 milliárd forintot adott. A helyi önkormányzatok és a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) által végrehajtandó programot az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) irányította. A támogatás összegéből 44 vidéki és 8 fővárosi iskolai labor fejlesztését tervezték úgy, hogy minden városnak mintegy 300 millió forint állt a rendelkezésére.

A projektek lefolytatásáról a Magyar Narancs is megírta, hogy az iskolák az elszámolható költségek 30 százalékát, 80-100 millió forintot fordítottak infrastrukturális fejlesztésekre, vagyis termek kialakítására és eszközbeszerzésekre. A megmaradt összeget, esetenként 200 millió forintot pedig a projekt céljait közvetlenül nem szolgáló dolgokra: oktatási programokra, munkafüzetekre, kiállításra és nyelvi képzésekre költötték. Ezek nélkül azonban a laborkialakítások költsége nem is lett volna elszámolható.

Az oktatási anyagokat minden iskola külön készítette el a meghívásos közbeszerzési pályázaton nyertes céggel. A nyílt pályáztatást egyébként az oktatási intézmények úgy tudták elkerülni, hogy a kiírásokban az egyes tételek összege nem haladta meg a 25 millió forintot...

MÁR ERŐLKÖDNI SEM ÉRDEMES

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: HORN ANNA
2019.04.08.


...következik hét pont, aminek segítségével meg lesz mentve Európa minden áldott keresztény lakosa.

Az első: a migráció kezelését el kell venni a brüsszeli bürokratáktól. Igen, a magyar tranzitzónába kell utalni a dolgokat, ott majd éhen hal mindenki. Előtte a tél közepén a kirendelt rendfenntartók levetkőztetik a szerencsétleneket, kicsit meggumibotozzák őket, néhány kutya vacsorázhat belőlük – kérdés megoldva, a keresztényi szeretet nevében.

A második: egyetlen ország se legyen köztelezhető migránsok befogadására. Erre reagálni sem lenne érdemes, de megteszem – ma sincs senki KÖTELEZVE erre. Semmilyen formában.

A harmadik: senkit se engedjenek be Európába érvényes dokumentumok nélkül. Ma sem engednek, ez saját, mindennapi tapasztalat – mert ez a munkám. Hivatalosan biztosan nem.

A negyedik: szüntessék meg a migránskártyát és a migránsvízumot. A migránskártyával napi 10 euróig lehet élelmiszert vásárolni. Mifelénk egy bagett kb másfél euróba kerül. A migráns-vízum megszüntetése ahhoz vezetne, hogy a már most is túlterhelt átmeneti befogadóhelyeken akár a WC-kben is kénytelen lennének emberek meghúzni magukat. Semmi oka nincs ezeknek a megszüntetésére.

Az ötödik: Brüsszel ne adjon több pénzt Soros György migrációt támogató szervezeteinek. Na, erre már hadd ne mondjak semmit. Sorosnak anno egy-két dolgot biztosan nem kellett volna támogatnia, ME kkmester tanulmányait biztosan nem.

A hatodik: Európában senkit se érhessen hátrányos megkülönböztetés amiatt, mert kereszténynek vallja magát. Őket nem is éri, legfeljebb ha – mondjuk – pedofilok vagy fasisztoidok, mint a szónok őkelme.

A hetedik – és a leggyönyörűbb – ez: bevándorlást ellenzők álljanak az uniós intézmények élén. Vagyis már nem csak a magyar megyei újságok, „közszolgálati” média, magyar cégek, bankok, hivatalok és minisztériumok vezetőit kell kinevezni annak megfelelően, ahogy ez a senki elképzeli – hanem minden posztot Európában és az Európai Parlamentben csak olyanok tölthessenek be, akik tetszenek a nagy magyar falu ma már kisvasúttal a felvilágosultsághoz kötött szülöttének.

Gondolom, szűnni nem akaró taps fogadta és fogadja ezután is az újabb megváltó gondolatokat. Tükröm, tükröm, mondd meg nékem
….

ISTEN, HAZA, CSALÁS – 2018. ÁPRILIS 8. ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁS MAGYARORSZÁGON

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.04.08.


Egy évvel ezelőtt, 2018. április 8-án egészen délelőtt 11-ig reménykedhettek azok, akik változást akartak Magyarországon. A reggeli és délelőtti részvételi arányok igen magasak voltak, és a magas részvétel az elemzők, valamint a gyakorlat szerint is általában a mindenkori ellenzéknek szokott kedvezni. Vagyis, azoknak, akik kormányváltást szeretnének.

Jöttek az adatok rendületlenül, és úgy tűnt, hogy a Fidesz uralmának vége. Megmozdult az ország, gondolták sokan, végre azok is elmentek szavazni, akik korábban soha, vagy csak nagyon ritkán. Voltak persze óvatos hangok is, hogy szép dolog a magas részvétel, de talán ez annak is köszönhető, hogy a Fidesz szervezetten viszi szavazni a migránsok rémével megvezetett, és zsák krumplival, hagymával megvett embereket.

Aztán 11 óra tájban valami történt, Hogy mi, azt máig nem tudjuk pontosan, de tény, hogy a korábban kétóránként közölt részvételi adatok elmaradtak. Majd jött a tájékoztatás, hogy elromlott a választási rendszer, de nincs baj, mert a választás rendben zajlik...

KÖZVAGYON MAGÁNKÉZBEN (ELADÓ AZ EGÉSZ VILÁG)

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2019.04.08.Három törvényjavaslat vár elfogadásra, amelyekben az Országgyűlés kormánypárti képviselői megadják a felhatalmazást a kormánynak az állami vagyon privatizálására, a közfeladatoktól, azok finanszírozásától való megszabadulásra. A kormányzati kommunikáció szerint a cél a versenyképes felsőoktatás kialakítása. A jövendő hallgatókat pedig nem éri semmi hátrány. Az igazság a törvényjavaslatokban van elrejtve.

Az első törvényjavaslat egy új jogi személy, a vagyonkezelői alapítvány megteremtéséről szól. Az új típusú alapítvány gazdasági tevékenysége az alapító által hozzárendelt és az általa bizalmi vagyonkezelésbe vett vagyon kezelése abból a célból, hogy az elért jövedelemből biztosítsa az alapítvány alapító okiratában megjelölt feladat megvalósítását, továbbá vagyoni juttatás nyújtását a kedvezményezettként megjelölt személy, személyek javára. Ilyen alapítványt bárki létesíthet, bármilyen célra, aki képes biztosítani az alapítványnak a tőkeminimumot, legalább 600 millió forintnak megfelelő vagyont.

Mit kell érteni a bizalmi vagyonkezelésen? A vagyonkezelési tevékenység a befektetési és a portfóliókezelési tevékenység, mondja – nem a törvényjavaslat, hanem – az indokolás. A bizalmi vagyonkezelés mibenlétéről azonban nem szól sem a benyújtott törvényjavaslat, sem az indokolása. A polgári törvénykönyv A bizalmi vagyonkezelési szerződés című fejezetéből olvasható ki: a bizalmi vagyonkezelési szerződés alapján a vagyonkezelő a vagyonrendelő által tulajdonába adott dolgokat, a ráruházott jogokat és követeléseket a saját nevében, a kedvezményezett javára kezeli. Míg a benyújtott törvényjavaslat elrendeli a polgári törvénykönyv alapítványokra vonatkozó rendelkezéseinek alkalmazását minden olyan esetben, amikor nem állapít meg eltérő szabályt, addig a bizalmi vagyonkezelési szerződésről szóló fejezetben foglaltak alkalmazására nem tartalmaz ilyen rendelkezés. Az Országgyűlés Törvényalkotási bizottságát nem zavarja ez a helyzet. A javaslathoz benyújtott összegező módosító javaslatával átírja a bizalmi vagyonkezelés szabályait: a vagyonkezelő alapítványt a kezelt vagyon kizárólagos kedvezményezettjének kell tekinteni (függetlenül attól, mi áll a vagyonkezelési szerződésben). Lehetővé teszi továbbá a módosító javaslat azt is, hogy az alapító az alapító okiratba foglalt egyoldalú nyilatkozatával rendelkezzen a vagyon bizalmi vagyonkezelésbe adásáról és a polgári törvénykönyv tiltó szabályaitól – a vagyonkezelőt a vagyonrendelő és a kedvezményezett nem utasíthatja, s az ilyen kikötés semmis – eltérjen, meghatározva az utasításadási jog gyakorlásának keretei és feltételeit.

A módosító rendelkezésekkel egymásnak homlok egyenest eltérő szabályozási elveket tükröznek. A polgári törvénykönyv alapítványokra vonatkozó rendelkezéseitől eltérő szabályok megalkotására az indokolás szerint a következők miatt van szükség: „jelentős célja volt a jelen szabályozásnak az, hogy a vagyonkezelő alapítványok »önjárók« lehessenek, tartós – akár több évtizedes – cél szerinti működésük az alapítóktól függetlenül is biztosítva legyen, éspedig olyképpen, hogy ebbe a folyamatba az alapító az alapítói jogainak gyakorlásával se avatkozhasson be”. Az alapítói bizalmi vagyonkezelői jogviszony létesítéséhez kapcsolható utasításadási jog korlátlan is lehet.

Vagyonkezelő alapítvány közérdekű célra is alapítható. Ekkor közérdekű vagyonkezelő alapítványként is működhet, ha az alapító így kéri az alapítvány bírósági nyilvántartásba vételét. A közérdekű célok a következőek: „a nevelési-oktatási, felsőoktatási, egészségügyi, karitatív, szociális, család-, gyermek- és ifjúságvédelmi, kulturális vagy sporttevékenységek finanszírozása, illetve támogatása vagy ilyen tevékenységet ellátó intézmények fenntartása és működtetése.” Minden állami és minden önkormányzati közfeladatot felsoroltak, a kutatás kivételével.. Az említett bizottsági módosító indítvány pótolja ezt a hiányt. Rendezhető a Tudományos Akadémia intézeteinek fenntartóváltása is!

...

HIÁBA OMLOTT LE A BERLINI FAL? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / REGGELI GYORS
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2019.04.08.


Orbán beléphet a Fehér Házba? Nincs olyan progresszív erő, amely megállíthatná a populizmust. A történelem ismétli önmagát. Nemzetközi lapszemle.

Fischer Iván és a Budapest Fesztiválzenekar ismét elkápráztatta a New York-i a Carnegie Hall közönségét pénteken és szombaton is – értesülünk a New York Times zenei rovatának a kritikájából. Bartókot kiválóan interpretálta, és a Csodálatos Mandarin mellett a Kékszakállú herceg vára bearanyozta a hétvégét – fogalmaz Seth Colter Walls, aki az egyszerűséget emelte ki, ami nemcsak az előadás művészi megformálását jellemezte, de a díszletet is, merthogy a horrort nem erősítette fel vérvörös fényeffektusokkal.

Embereket mentett, megölték

A tavalyi filmalkotás után könyv is megjelent arról a legendás skót misszionáriusról, aki keresztény (presbiteriánus) létére a II. világháború idején magyar zsidó tanítványait mentette ki Budapestről és segített nekik Angliában, Skóciában munkát találni – írja a The Falkirk Herald. Jane Haining 12 éven át szolgált Magyarországon és legalább 400 zsidó tanítványát próbálta megmenteni a koncentrációs táborokba történő deportálás elől, ő maga azonban nem kerülhette el sorsát: keresztény létére Auschwitzban halt meg, mert bűnösnek találták a zsidók megmentésében. Glasgowban megemlékezések sorát tartották a héten a könyv megjelenése alkalmából.

Politikai degeneráltság - A történelem ismétli önmagát

Erősödnek Európában a jobboldali nacionalisták és nincs olyan progresszív erő, ami megállíthatná őket – állítja címében a Washington Post véleményrovatában megjelent írás. Harminc éve omlott le a berlini fal, ami a szabadságot és a liberális demokráciát, majd uniós tagságot hozott a volt kommunista országoknak. Ma azonban úgy néz ki, hogy a diktatúrák és az autokráciák győzedelmeskednek a liberális eszmék felett. A folyamatot az Orbán-féle illiberális demokrácia és Lengyelország indította el – olvashatjuk ebben a cikkben is, mint oly sok, ehhez hasonlóban. A sort folytatta az a Franciaország és Olaszország, amelyek az unió alappillérét jelentették. Mert meglazult a szociális háló, mert jött a munkanélküliség, és a jobboldal számára hívószó volt a globalizmus-ellenesség épp úgy, mint a globális Európa elleni fellépés. A szerző szerint az, hogy ma a világ a jobb és helyenként a radikális jobb irányába tolódott, az a fasizmus-ellenességnek, mint összetartó és intézményesült alapértéknek a háttérbe szorulásával is magyarázható. Az Olaszországban kampányoló Guy Verhostadt az olaszok politikai degeneráltságáról beszélt, amire rögtön meg is kapta: a szavazók hazavágják majd a liberálisokat. A történész-szerző szerint valóban ez fog történni, s egyértelmű lesz: a történelem ismétli önmagát...

SZÉLES MOZDULATOKKAL KORMÁNYOZZÁK A FELCSÚTI FUTBALLT A SEMMIBE

444.HU
Szerző: haszanz
2019.04.08.


Bekapcsolt a pánikjelző a Puskás Akadémián, miután egy héten belül kikaptak a tökutolsó Haladástól nagyon simán 3-0-ra, hétközben kiverte a csapatot a másodosztályú Soroksár a Magyar Kupából, szombaton pedig kiesési rangadón szenvedtek vereséget a Kisvárdától a felcsúti futballszentélyben. 


Hat fordulóval a vége előtt a Puskás Akadémia mindössze három pontra van a 11., már kieső helytől:
  9. Puskás Akadémia 30 pont
10. Kisvárda 28 pont
11. Diósgyőr 27 pont (kieső hely)
12. Haladás 22. pont (kieső hely)

Az nem túl biztató, hogy éppen a mögöttük álló csapatoktól kaptak ki az elmúlt hetekben, a Haladás és a Kisvárda mellett a Diósgyőrtől is, a folytatásban kizárólag erősebb ellenfelek jönnek.

Felcsúton hiába van szinte korlátlan mennyiségű pénz a bőkezű állami és NER-nyertes cégeknek köszönhetően, hiába tökéletes az infrastruktúra, az égvilágon semmilyen rövid- vagy hosszútávú szakmai koncepciót nem lehet felfedezni a csapat működtetésében.

A kapkodásra jellemző, hogy a teljes NBI-es mezőnyből csak Felcsúton váltottak szezon közben kétszer is edzőt. Előbb a Pintér Attila helyére nyáron visszaérkező Benczés Miklósnak köszönték meg a munkát ősszel, az utolsó tavalyi forduló előtt, olyan hirtelen, hogy ideiglenesen Komjáti András klubigazgató ült a kispadra egy meccsre, aztán télen jött Radoki János, akit most, 13 tétmeccs után állítottak fel, hogy a hirtelen megüresedett kispadot megint Komjáti András klubigazgató foglalja el.

Radoki menesztése az eredmények alapján messze nem volt indokolatlan. A bajnoki bemutatkozása még bravúros volt, 3-0-ra verték a bajnok Vidit. A folytatás már messze nem volt ennyire erős: 13 tétmeccsből mindössze négyet nyert a Puskás Akadémia Radoki irányításával, két döntetlen mellett hét vereség volt a mérlege. Azt viszont meg kell adni, hogy ritka őszinte embert vesztett el a magyar futball a Németországból hazacsábított, a magyart törve beszélő edző személyében:...

WOLOWITZOT IS UTÁLOM

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.04.08.


Dél-Afrikában, a Kruger Nemzeti Parkban egy orvvadászt utolért a karmája, s miközben ott járt, ahol nem kellett volna, egy elefánt agyontaposta, ezt követően pedig egy oroszlán megfrüstökölte őt, mert a természetben semmi nem megy kárba. Az anyag örök körfogásának szentsége és törvénye szerint az orvvadász – akiből egy koponya meg egy tépett gatya maradt csupán – immár csak vas, szén, ilyenek. Olyasmi anyagok, amelyek évmilliárdokkal ezelőtt egy csillagban keletkeztek, annak fölrobbanása után pedig idesodródtak valahogyan, és egy véletlen folytán orvvadásszá álltak össze.

Rajes Kootrapali szerint a karma newtoni pontosságú törvényszerűség, minden hatásra egy neki megfelelő ellenhatás a válasz. Ő például, ha Sheldonnal elmegy az északi sarkra, ezt követően – mintegy jutalom gyanánt – nagyfarkú milliárdosként születik újjá, aki tud repülni is. Következésképp, aki elefántokat gyilkolászik, általuk vész el, hogy oroszlánok falják fel aztán, az már csak hab a tortán, az élet kiszámíthatatlan, kajla fityisze. Ezzel a karma arra int mindenkit, nem szabad nekünk idegen területeken kurválkodni, vagy más tollával ékeskedni akár.

Például Orbán Viktornak Isten szerint tilos a szószékről kampányolni, terjeszteni a hülyeségét, és mégis megteszi. Ha Isten nevét minduntalan és egyéni haszonszerzés céljából veszi a szájára, voltaképp istentelenségét és hitetlenségét bizonyítja, amiért őt villámnak kell agyonsújtania. Várjuk a zivatarok szezonját tehát, hogy bebizonyosodjék az univerzum spirituális ereje. Ilyen azonban történni nem fog, mert csodák nincsenek, mint ahogyan boszorkányok sem, vagy talán mégis. Schmidt Mária ugyanis szintén ismeretlen vizekre készül, oda, ahol semmi keresnivalója nem lenne.

Ő történész volna állítólag, de csak ilyen papír alapú historista, hogy cetlije ugyan van róla, de semmi egyéb nem utal ebbéli minőségére. Ő úgy kurválkodik a történelemmel, mint a főnöke az Istennel, különben is, mostanában inkább kiállításszervező és rendező. Jó pénzért mindenre kapható, de, hogy még a futballhoz is ért – illetve ahhoz sem -, az csak most derült ki, midőn újólag kapott pár milliárdot – jelen állapotunkban már mindegy is, mennyit -, hogy állítson elő egy mauzóleumot szerencsétlen Puskás Ferenc számára. Ő, bár létezése, legendája és halála engemet hidegen hagy, de mégis csak jobb sorsra volna érdemes...

ÖRÖMÓDA A HAMILTON-SZABÁLYHOZ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: MAROSÁN GYÖRGY
2019.04.07.


„Egyesítsed szellemeddel, 
Mit zord erkölcs szétszakít, 
Testvér lészen minden ember, 
Merre lengnek szárnyaid”. (Schiller: Örömóda)

Bár sokat énekeljük az Örömódát - Európánk himnuszát – többnyire nem gondolunk bele a szavak jelentésébe. Mit is szakít szét a zord erkölcs, és mit is kell ezért egyesíteni? Pedig a vers világosan fogalmaz: minden ember testvér! Mi mégis két részre osztjuk a világot: egy szűkebb körre, akikre testvérként tekintünk, és a többségre, akiket idegeneknek tartunk. Ez a megkülönböztetés pedig életbevágóan fontos. A testvérnek ugyanis „kijár” az önzetlen segítség, de el is várható tőle a feltétel nélküli támogatás. Az ilyen önfeláldozás érthetetlennek tűnik az állandó túlélésért folytatott harcban, amely arra kényszerít: „magunkat tegyük az első helyre”. 

Ebből a szemszögből ugyanis érthetetlen, hogy valaki saját maga rovására másokat támogat. Ennek a rejtélynek megoldására dolgozta ki W. D. Hamilton a róla elnevezett szabályt. Eszerint: ha az rB – C > 0 feltétel teljesül – ahol r a rokonság foka, B a „társak” nyeresége, míg C a saját veszteség - akkor egy lénynek érdemes feláldozni magát társaiért. (Hamilton, W.D. 1964. The genetical evolution of social behaviour). A genetikai közelség „kifizetődővé” teszi az önfeláldozást, hiszen a testvéreinkben – akikkel génjeink jórészt megegyeznek – halálunk után „tovább élünk”. Ezt a logikát világította meg egy másik angol tudós - J.B. Haldane - megállapítása: „kész lennék meghalni két fivéremért vagy nyolc unokatestvéremért”.

A Hamilton-szabály - kísérletekkel is alátámasztott - magyarázatot kínál a túlélésükért egymással versengő lények kooperativitására és altruista viselkedésére. A genetikai rokonságot tekintetbe vevő teljes rátermettség – az inclusive fittness – jól írja le a sokféle fajnál, változatos körülmények között tapasztalható rokoni segítséget. Ám az új kutatások azt is megmutatták, hogy az egymást segítő - nem genetikai rokon – egyedek is szert tehetnek olyan rátermettségi előnyökre, ami kompenzálja őket életesélyeik csökkenéséért. (Wang, Ch. et al. 2018. Hamilton’s inclusive fitness maintains heritable altruism.) Ez pedig arra utal, hogy létezhet „testvériség” a genetikai rokonságtól függetlenül is. A genetikai közelség - „az alma nem esik messze a fájától” – az ember világában is szembetűnő és számon is tartják. Ám a "testvérség" tapasztalatának létrejöttében egyre fontosabbá vált az egy „alomban” való felcseperedésből fakadó közös élethelyzet...

MI LESZ A KÖVETKEZŐ ÁLLOMÁS TRIANON ÉS AUSCHWITZ UTÁN?

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2019.04.07.


A radikális antimigrációs politika (narratíva) logikája erősen emlékeztet a Trianon és Auschwitz közös gyökerét jelentő kismagyar xenofób politikáéra. Nem egyszerűen arról van szó tehát, hogy xenofób a mai magyar politika, hanem ezen túl a xenofóbia - a politika túlsúlyos vezérmotívuma lévén - olyan logikát is ad neki, amely miatt (a termékeny ellensúlyokat nélkülöző politika) nem tud megállapodni egyetlen ponton sem és folyamatosan radikalizálódik. Trianon és Auschwitz egyetlen trendvonalba illeszkedik, amelyeknek ugyan nem egyedüli oka a xenofób etnicizmus, de ez terelte kényszerpályájára a kismagyar külpolitikát. Már ma is látszik ugyanennek a logikának az ismétlődése mindenekelőtt a az unióellenes és oroszbarát fordulatban, a szlovák, szlovén, román, ukrán, osztrák irányú konfliktusokban, a néppárti fiaskóban, illetve a Gulágot újranyitni és oda magyarokat deportálni akaró (!) Mi Hazánk nevű náci mozgalom szárnybontogatásában is. Orbán végül Horthy hasonmása lehet az eredményeiben, a kérdés csak az, hogy miként fog kinézni az új Trianon-Auschwitz...

A RENDŐRJÁRŐRÖK NEGYEDE HIÁNYZIK BUDAPESTEN

24.HU
Szerző: KOLONTÁR KRISZTIÁN
2019.04.08.


Háromszáz állást nem tud betölteni a BRFK, átszervezésekkel enyhítik a létszámhiányt.

Több mint háromszáz betöltetlen rendőrjárőri, járőrvezetői és járőrparancsnoki státusz van Budapesten – derül ki abból a válaszból, amit a Budapesti Rendőr-főkapitányság közérdekű adatigénylésünkre adott. A BRFK kimutatása szerint a kerületekben összesen 1223 ilyen státusz van rendszeresítve, a betöltött álláshelyek száma azonban csak 920, vagyis

a teljes létszámhoz 303 dolgozó hiányzik.

A válasz alapján a 25 százalékos létszámhiányt helyettesítésekkel igyekeznek megoldani. Ez azt jelenti, hogy a körzeti megbízottak, a BRFK Rendészeti Szervek Közrendvédelmi és Közlekedésrendészeti Főosztályának munkatársai, valamint megerősítő erőként a Készenléti Rendőrség tagjai is rendszeresen ellátnak járőri feladatokat.

Mindössze két olyan kerület van – Erzsébetváros és a XVII. kerület, Rákosmente –, ahonnan csak öt járőr hiányzik, és arányosan is a bulinegyednek otthont adó VII. kerületben a legjobb a helyzet: a járőri állások 91%-a van betöltve. Ezen kívül még a II. kerületben és Kőbányán éri el a feltöltöttség a 85%-ot.

Százalékosan nézve a Várnegyedben, azaz az I. kerületben a legrosszabb a helyzet: 28 helyett 17 rendőr látja el a járőrfeladatokat, vagyis 40 százalékos a hiány. Nem sokkal szebb a kép Teréz- és Józsefvárosban (64%-os feltöltöttség), a Hegyvidéken (62%) és Angyalföldön sem (65%), ezekből a kerületekből a járőrök harmada hiányzik nagyjából.

Csak a számokat nézve pedig a VIII. kerületből hiányzik a legtöbb járőr, 33, mivel a 93 státuszból csak 60-an tudnak betölteni...

PARRAGH LÁSZLÓ: "A BMW NEM A KÉT SZÉP SZEMÜNKÉRT JÖN IDE"

HVG ONLINE / GAZDASÁG
Szerző: BALLA GYÖRGYI
2019.04.08. 


Az iparkamara elnöke szerint hiába a magyar az egyik legképzettebb, legjobb munkakultúrával bíró és arányaiban is kedvező árú munkaerő a világon, a profit mindent visz. Parragh László a hvg.hu.nak adott interjújában azt mondta, ha a magyar kormány nem adott volna milliárdokat a német autógyárnak, fizetett volna Szlovákia vagy Románia. Az elnököt kérdeztük arról is, hogy mekkora a befolyása az oktatásra, kudarc volt-e a szakoktatás átalakítása, valamint a tankötelezettség felső korhatárának csökkentése.

hvg.hu: Országos konzultációsorozatot indított a vállalkozások körében a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az Innovációs és Technológiai Minisztériummal közösen. Tulajdonképpen mit várnak ettől?

Parragh László: Abból indultunk ki, hogy a rendszerváltás óta nem volt olyan kormány Magyarországon, amelyik ne azt mondta volna, hogy a kkv-szektort erősíteni akarja. De amikor belemegy ennek a részleteibe, akkor kiderül, ez korántsem olyan egyszerű, mert a szektor végtelenül színes: benne van a 249 főt foglalkoztató, meg a 49 millió euró árbevételű cég is. Mindegyiknek más az érdeke, mások a problémái. Mi most meghívjuk őket egy beszélgetésre, ahol mindezt elmondhatják. És amikor ezen túl vagyunk, letesszük a javaslatainkat az illetékes minisztérium asztalára, hogy szerintünk minek kéne benne lennie egy országos kkv-stratégiában,

hvg.hu: Ha – ahogyan ön mondta – a rendszerváltás óta nem volt olyan kormány Magyarországon, amelyik ne tett volna hitet a hazai kis- és középvállalkozások támogatása mellett, hogyan fordulhat az elő, hogy az elmúlt egy évben az uniós támogatásból finanszírozott közbeszerzések 39 százalékát nem magyar cégek nyerték, hanem két osztrák, a Strabag és a Swietelsky? Hozzájuk hasonló mértékben csak a Mészáros Lőrinchez és a Szíjj Lászlóhoz kötődő vállalkozások jutottak megbízáshoz.

P.L.: Ez egy hamis kép. A közbeszerzések alapvetően nagyberuházásokra irányulnak, amit egy kisvállalkozás soha nem fog megnyerni. Tegyük fel, hogy van egy autópályaszakasz-építés, azt egy kisvállalkozás nem tudja megoldani. De ott tud lenni mint tervező, mint kavicsszállító, vagy mint útjelző-festő. Azt ne várják soha, hogy egy metróépítést egy kisvállalkozás fog elnyerni, ha mégis, akkor ott már baj van...

BELENYÚL A SZABADSÁGOKBA IS AZ UNIÓ - HAMAR KIDERÜLHET, VALÓJÁBAN MENNYIRE CSALÁDBARÁT A MAGYAR KORMÁNY

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2019.04.08.


Az Unió döntése alapján három éven belül kéthónapos szabadság jár majd a szülőknek a tagállamokban. Rugalmas munkarendről és az apáknak is kötelezően kiadandó legalább 10 napos távollétről is határoztak. Megnéztük, mi most a magyar gyakorlat.

A munka és a családi élet összeegyeztetését szolgáló szabályokat fogadtak el a múlt héten az Európai Parlamentben (az erről szóló tájékoztatót itt találja). A tagállamok szakminisztereivel informálisan már egyeztetett, és most 490 szavazattal, 82 ellenszavazat és 48 tartózkodás mellett elfogadott új jogszabály minimumszinteket állapít meg a szabadságra. Az irányelveket a tagállamoknak három éven belül kell átültetniük saját jogrendjükbe...

365 NAP – 4 ÉV KÉSÉS

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI, CSENGEL KARINA ÉS BOGATIN BENCE
2019.04.07.


2018-ban 4 évet késtek a vonatok Magyarországon. Az ország legforgalmasabbjának számító Budapest – Vác – Szob vasútvonalon arról kérdeztük az utasokat, hogyan befolyásolja a mindennapjaikat a vonatok késése. A Vasutasok Szakszervezetének alelnöke arról is beszélt a Mércének, valójában mi okozza ezeket a késéseket, és hogyan függnek össze a vasúti dolgozók túlóráival.

EGY SZÜRREÁLIS ORSZÁG MEZTELEN SZIGETTEL

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő / Balázs
2019.04.08.


Thaiföld, Vietnám és Szingapúr után a Fülöp-szigeteken folytatódott Balázs útja (amit itt, a blogon is végig követhettetek), méghozzá nem akármilyen helyeken és eseményekkel. Kiderül, mi a közös a vallásban, a kosárlabdában és a rumban, miként az is, hogy minden ellenkező híreszteléssel szemben az emberekben rengeteg jóság lakozik.

„Amit tudni kell a Fülöp-szigetekről, hogy rengeteg apró szigetből áll az ország, ezért eljutni A-ból B-be sokszor hajózással vagy repüléssel, esetleg komppal megoldható.

Az első állomás nálam Siargao volt, mert szerettem volna megtanulni szörfözni és az utazásom alatt többen ajánlották, hogy ez egy remek sziget, nyugodt emberek, szép táj és alapvetően kedves kultúra.

Minden relatív

A szigetre érve több másik backpackerrel együtt béreltünk egy helyi taxit, ami gyakorlatilag egy robogó, extra ülésekkel és egy extra kerékkel. Nem egy életbiztosítás, de a vietnámi őrültekháza után ez már gyerekjátéknak tűnt.

Az ár 1500 HUF volt személyenként egy nagyjából 45 perces útért – tehát kifejezetten olcsó (különösen Szingapúr után). Az út érdekes volt, először az volt az érzésem, hogy „jesszus, milyen elhagyatott szigeten vagyok, romos házak, meztelen kisgyerekek, kóbor kutyák mindenhol”, de az út végén beértünk a városba, és teljesen más volt a vibe.

Mindenhol hosszú hajú motoros srácok, szörfdeszkával a motor oldalán. Apró piacok, mindenféle grill termékkel. Az emberek elképesztően mosolygósak és barátságosak.

Miután bejelentkeztem a hostelbe, elsétáltam egy sráccal vacsorázni, majd kb. 10 m után megállt egy autóval egy helyi fickó, aki az egyik tengerparti étterem tulaja és felajánlotta, hogy elvisz a városig (kb. félóra lett volna gyalog).

Én megkérdeztem, hogy mennyibe kerülne, amire a srác felnevetett, hogy „ugyan már, úgyis arra megy, és ha már együtt megyünk, ugorjunk be egy ingyen koktélra hozzá később”.

Teljesen szürreális volt, hogy ennyire segítőkészek itt az emberek (ehhez hasonló gesztusból naponta történt több is). Elképesztő kultúra...

KOPPÁNYOS TÖRTÉNETÜNK - AZ UNIÓS VÁLASZTÁSOK TÉTJE

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: MARKÓ BÉLA
2019.04.05.


A Ceaușescu-rendszer utolsó éveiben nagy hatással volt az erdélyi magyar közéletre egy rockopera, az István, a király. Csempészáruként, hanglemezen jutott el hozzánk, a határon elkobozták, ha megtalálták. Nem csodálkoztunk a tiltáson. A Bródy–Szörényi-mű erős megújulásüzenetet, Európa-üzenetet hozott a mi zárt világunkba, ráadásul ideológiailag teljes mértékben ellentmondott a hivatalos álláspontnak, akár a cenzúrázatlan magyar történelemről, akár a keleti tradíció és a nyugati modernizáció szembeállításáról lett légyen szó.

Könnyen lehetett ezt a rockoperát az akkori rezsim erős bírálataként értelmezni. Az is volt. Mi magunk is azt hallottuk ki belőle, hogy a reform előbb-utóbb elkerülhetetlen lesz, és ha van hozzá kellő bátorság, lehetséges egy új, nyugat-európai értékrend érvényesítése. Tudom, Magyarországon annak idején másfajta aktualitást is tulajdonítottak neki, egyesek még, horribile dictu, a Kádár-rendszer legitimálását is belemagyarázták, de egyezzünk meg: éppen azért ennyire sokjelentésű ez a máig legsikeresebb, leghatásosabb magyar rockopera, mert a legfontosabb történelmi narratívánkat fogalmazza meg. Hiába zárult le ezelőtt ezer esztendővel az István–Koppány-párharc, ismerjük be, hogy kezdjük és végezzük azóta is, más-más változatban természetesen, hol pozitív, hol negatív jelentést tulajdonítva egyébként a koppányi szerepnek. Kuruc és labanc, török és Habsburg, Kossuth és Széchenyi vagy Deák, a kultúrában népiek és urbánusok és így tovább. Variációk ugyanarra a témára. Sohasem volt egyszerű választani, persze, ezért is bukkannak fel valószínűleg újra meg újra ezek a dilemmák. Az István, a király hirtelen népszerűsége is nyilván azzal magyarázható, hogy nem ördög és angyal csatájaként ábrázolja európai „integrációnk” döntő pillanatát, hanem úgy mutatja meg a két lehetséges opciót, hogy időnként másfelé, inkább Koppány felé húz a szívünk, és mégis a másik oldalra, István oldalára taszít a ráció. A konklúzió világos: aki nem változik, elpusztul. Aki viszont elfogadja a változó körülményeket, annak esélye van értékei nagyobb részét továbbadni a következő generációknak. Valamit valamiért.

Látszólag rég a történelemkönyvek lapjaira szorult vissza ez az alternatíva, mert a nyugati kereszténység felvétele, vagyis egy nyugati értékrend vállalása egyúttal addigi identitásunk, többek közt nyelvünk túlélését is biztosította. Tehát minden szempontból többek lettünk, nem kevesebbek. Úgy látszik, mégsem tudunk megszabadulni attól a kétértelműségtől – és mi tagadás: képmutatástól –, hogy dicsérjük Istvánt, és visszasírjuk Koppányt. Bizonygatjuk európaiságunkat, közben értékként mutatjuk fel az Európa-ellenességet, ami már sokszor zsákutcába vitt minket, bibói metaforával élve. Harminc év sem telt el azóta, hogy a kelet-közép-európai és balkáni önellátó állam rémálmából ocsúdva nekifogtunk ismét, ki tudja, hányadszor integrálódni a nyugati világba, ezúttal a liberális demokráciák rendszerébe, és íme, újra itt a jelszó: Ugocsa non coronat...


CÁFOLJÁK A SZÁMOK AZ OKTATÁSI HIVATAL ELNÖKÉT: „PEDAGÓGIAI ABSZURD” AZ ÚJ TANKÖNYVJEGYZÉK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT, JUHÁSZ DÁNIEL
2019.04.08.


A kormány szerint nem szűkült a kínálat. A valóság: 3350 helyett már csak 2754 kötet közül választhatnak a pedagógusok.

Szakmai érvekkel nem indokolható, hogy ugyanazok a magánkiadós tankönyvek, amelyek a jelenlegi tanévben megfeleltek a tantervi követelményeknek, a most megjelent tankönyvjegyzéken már nem szerepelnek, tehát a következő tanévre már nem lehet belőlük rendelni – nyilatkozta lapunknak a Tankönyvesek Országos Szakmai Egyesületének (TANOSZ) alelnöke, Romankovics András. Hozzátette: a tankönyvkínálat szűkülése azért is érthetetlen, mert az új Nemzeti alaptanterv is késik, a jövő tanévben is ugyanazok a kerettantervek lesznek érvényben, mint most. 

Gloviczki Zoltán, az Oktatási Hivatal elnöke kedden jelentette be: megkezdődött a tankönyvrendelési időszak, de nem igazak azok a hírek, amelyek a kínálat jelentős szűküléséről szólnak. Gloviczki szerint a jegyzéken szereplő könyvek mintegy fele nem állami kiadású. Csakhogy a számok mást mutatnak. A TANOSZ megszámolta, pontosan mennyi tankönyv található a tavalyi és az idei listán: 2018-ban 3350 kötet közül választhattak a pedagógusok, idén 2754-ből. A magánkiadós tankönyvek száma 840, vagyis az sem igaz, hogy fele-fele arányban osztoznak a jegyzéken az állami kiadványokkal. A pontos arány 70-30 százalék, az állami kiadású tankönyvek javára. 

A fenti számok a speciális tankönyvekre, szakképzési kiadványokra is vonatkoznak, de ha csak az alapvető közismereti tárgyak – vagyis a magyar, a matematika, a történelem, a természettudományok, az idegen nyelvek – tankönyvkínálatát nézzük, a magánkiadós kötetek száma még nagyobb arányban csökkent. Míg tavaly 993 ilyen kiadványból választhattak az iskolák, idén már csak 368-ból, tehát 625 magánkiadós cím került le a jegyzékről. Helyettük a sokszor kétes minőségű „újgenerációs” állami tankönyvekből lehet választani...

PARÁDÉS MÓDON KÉRT ELNÉZÉST A SZLOVÉN ORBÁN-KARIKATÚRA RAJZOLÓJA

INDEX
Szerző: PJ
2019.04.07.


Szarkasztikus bocsánatkérő levelet írt az a szlovén karikaturista, aki március végén rajzolt egy Orbán-karikatúrát a szlovén Mladina lapba, ami aztán kiverte a biztosítékot a kormánynál. A rajzon Orbán Viktor náci karlendítéssel áll, miközben hozzá dörgölőznek Szlovénia szélsőjobboldali politikusai is. A lap később elkészítette a címlap alternatív változatát, amelyen szivárványos zászló alatt áll Orbán, szlovén szövetségeseivel. 

Magyarország ljubljanai nagykövete erre diplomáciai levélben kérte a szlovén külügyminisztériumot, hogy „tegyen lépéseket a Mladina és más lapok újságíróival szemben, elkerülendő a hasonló helyzetek kialakulását”.

A karikatúra készítője most a „bocsánatkérésében” így ír:...

VISSZATÉR ÉS ÚJ VIDEÓMŰSORT INDÍT KÁLMÁN OLGA

MÉRCE
Szerző: KISS SOMA ÁBRAHÁM
2019.04.07.


Kálmán Olga Facebook oldalán jelentette be, hogy elindult új portálja, a kalmanolga.hu, ahol a tőle megszokott stílusban és minőségben lehet majd tartalmakat nézni, olvasni. Mint írja,

A kalmanolga.hu nem egy hírportál, ebből találnak épp eleget saját ízlésüknek megfelelően. A tuti biztosat sem fogom megmondani a hírekről, sose tettem. Felvetem a témákat, kérdezek. Csakúgy, mint eddig.”

Habár Kálmán főképp tévés műsorairól ismert, az írott médiában is van múltja, ahogy jelen platformon is van szöveges blogrovat, ahogy YouTube-ra feltöltött videós tartalmak is.

A tévés messze legismertebb és legnépszerűbb műsora az ATV-s Egyenes Beszéd volt, melyben egy-egy közéleti szereplővel beszélt a műsorvezető, majd a G-nap után, miután Simicska Orbán ellen fordult és a HírTV egy ideig független médiaként viselkedett, azon vezette hasonló koncepcióval az Egyenesen című műsort, ahonnan a tévé újrafideszesítésekor ki is rúgták...

ÉRTI KEND? A FOCIVAL ÁLCÁZZÁK ÉS PÉNZELIK A TERRORIZMUST!

KOLOZSVÁRI SZALONNA - NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MIKES mIRTILL
2019.04.07.


kelemen.mikes@netkavezoabujdosokhoz.tekirdag.tr

Tárgy: Multifunkcionális

Mikes Mirtill: E-mail Rodostóba

Megmondta a tata: Nagy esze van kendnek! Bölcsen kerüli a szögesdróttal védett 93.030 négyzetkilométeres csúti birtokot. Hátha még tudná, amiket mostanság beszélnek a népek; még ezen belül is vannak fokozottan veszélyes területek! A stadionok.

Bizony a helyzet bonyolultabb, mint véli kend onnan, a jómódból. A Peti bácsi, aki egyszerre beszélget, rádiót és tévét is hallgat ultizás közben, mert osztott figyelemre képes, akiről tudja kend, hogy ulti közben különösen gyorsan lüktet benne a politikai elemző véna (sőt az artéria is), tehát szerinte a Legfőbb Hadurunk nem két vasat tart a tűzben. Mármint, hogy jobboldali, vagy mégjobboldalibb uniós szekér elé akarja bilincselni a kába jobbágyait. Ez csak szóbeszéd. Nincs itt semmiféle nemzet, Európa, ilyen oldal, meg olyan oldal!

Amíg nagy arccal kiszolgálja azt az arcnélküli (vagyis pofátlan) és országok fölötti pénztőkét, ami a nyakunkba ültette, és tőlük nem, csak tőlünk lop, akkor addig happy van neki, és a hűbéreseinek, nekünk meg szívás, mert vak komondorral terelhető birkák vagyunk!

És most jön az alapvetés, a barkácsműhelyi tézis. Peti bácsi megmondta:

„Ha a politikus hosszan beszél, nem mond semmit. Inkább nézd az adórendszert. Ha a sűrű fillért kedveli, akkor kizsákmányoló állam alattvalója, ha a ritka forintot, akkor gondoskodó állam polgára vagy!”

Továbbá (tömörítve, csak a lényegi jelzőkre szorítkozva): Az uralkodóházi fociklubok és az államegyházi eklézsiák elsősorban pénzmosodaként, de egyúttal malacperselyként is funkcionálnak: „Multifunkcionális malacperselyek”. Gazdálkodásuk titkos. Az adóforintok elveszítik közpénzjellegüket…. 

És….. és akkor megállt a tök ulti a levegőben, mert bemondta a rádió, hogy Hamburgban a német titkosszolgálat felplankolta, hogy az egyik helyi focicsapat nyomja ám a zsozsót keményen a terroristáknak. Érti kend? A focival álcázzák és pénzelik a terrorizmust! Mire végre elkezdett cseperegni az eső, elszabadult a szabad véleménynyilvánítás és a satupad fölött a véleményvariánsok pávatáncot roptak. Húúú, mekkora szövegeket nyomtak!

Attól kezdve, hogy az uralkodóház direkt milliókkal pénzeli a migránsokat a focin keresztül, hogy féljünk. Itt vannak a sötét légiósok! Harcra fel! Ráadásul Erdélyben, a Vajdaságban és a Felvidéken, – és dugeszban ki tudja még hol – foci akadémia néven partizánkiképzést folytat a kormány. Emlékezzünk csak. Hogy is volt Bolíviában? Mit is csináltak a jó magyar fiúk La Pazban? Egyből beizzott a közéletiség. Szerintem a műhelyben még most is elemeznek ulti helyett. A belebegtetett újabb veszélyforrások miatt gondoltam szólok: Maradjon!

Bütyökfalva, 2019. április 7.

Mirtill

KORRUPCIÓ, ILLIBERALIZMUS, USZÍTÓ PROPAGANDA – VÉGET ÉRHET-E A NETANJAHU-ÉRA IZRAELBEN?

ÁTLÁTSZÓ / VILÁGTÉRKÉP BLOG
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2019.04.08.


Kedden, április 9-én választásokat tartanak Izraelben. A nagy kérdés, véget érhet-e a jobboldali Likud és vezetője, Benjamin Netanjahu több, mint évtizedes uralma, vagy minden hömpölyög tovább a bejáratott mederben; korruptan, illiberálisan, a rasszizmustól sem idegenkedve? Hagyományosan a jobbos Likud ellenfele a baloldali Munkáspárt volt Izraelben, az állam életében sokáig megingathatatlanul vezető szerepben, viszont már elég régen nem látszik nagy esélye a jó eredményre. Aki most megszoríthatja Bibit, az Benny Gantz és Yair Lapid centrista pártszövetsége, a Kék-Fehér.

Ha a mai izraeli belpolitikához szeretnénk, hogy legyen lövésünk, akkor az a legjobb, ha visszamegyünk 1995 novemberéig. Nem mintha mindenhez negyedszázados nekifutás kellene, de ez a dátum a hagyományos izraeli politikai folyamatok megszakadásának dátuma. 1995 október 5-én egy izraeli szélsőjobbos merénylő, bizonyos Yigal Amir nyilvános rendezvényen a Cion téren megölte az akkori miniszterelnököt, Jichak Rabint. Rabin nagy formátumú államférfi volt, nem akármilyen utat járt be; katonai vezetőből lett ő is a kétállami megoldás híve.

Megható, érthető, a mai magyarországi viszonyok felől is értelmezhető nyílt levelet olvastam a magyar nyelvű Izraelinfón a minap. Roni negyvenes átlagizraeli, volt katona harcoló egységnél, vannak gyerekei, látott már karón varjút, szombatonként kosarazni jár a haverokkal (és felveszi a telefont), valamint teli van a töke. Ő is Rabin megölésével kezdi:

„Mellette laktam. Az utcán Izrael miniszterelnökének poszterét osztogatták SS egyenruhában, és azt kiabálták: “Rabin áruló”, “Halál Rabinra”. Több ezer ember. Férfiak, nők és gyermekek. (…) 25 év alatt Izrael példás társadalomból, egymás kölcsönös segítéséből egy egoista társadalommá lett a polgárháború szélén.”

Roni, az otthon maradt átlagizraeli az elmúlt negyedszázadért Netanjahut teszi felelőssé. „[Az ország] szégyell téged. Szorongás, feszültség van bennem, hogy újra jössz. Hogy tovább fogsz uszítani.” Roni szavazásra bíztat, menjen el mindenki, mert az a legfontosabb ahhoz, hogy Bibi [Netanjahu beceneve] elmenjen...

TÉVELYGÉS A HELYES ÚTON: A ROZSDATEMETŐ ÉS AZ ELVTÁRSAK

HVG ONLINE / KULT
Szerző: MURÁNYI GÁBOR
2019.04.07.


Esztétikai köntösbe bújtatott, heves, ám hamar elhallgattatott ideológiai csatározást váltott ki megjelenésekor Fejes Endre Rozsdatemetője. A regény gyors színházi adaptációja nyomán új szereplők vívták a régi csörtét.

„Legfeljebb a partvonalról kiabálhatok be néha, olyat például, hogy vetített díszleteket semmiképp ne csináljanak, mert a színpad az színpad, a mozi az mozi, s a kettő keveredéséből nem lesz színház. Vagy olyat, hogy én háromfelvonásosat írtam, ne alakítsák át kétrészessé... mert a közönség ülőberendezése hagyományos és elfárad, ha idejében nem engedik neki a cigaretta- és nyújtózkodási szünetet.” - 1963 őszén, első regényének színpadi premierjét megelőzően aggályoskodott így Fejes Endre, akinek „bekiabálásaira” az akkortájt formabontó (fő)rendező, Kazimir Károly nem hallgatott. Két hosszú felvonásban, képi effektekkel megspékelve mutatta be s vitte sikerre a Thália Színházban a Rozsdatemetőt.

Fél évszázaddal később a Tasnádi István által továbbírt, s a minap bemutatott színdarab rendezője, Máté Gábor is figyelmen kívül hagyta a szerző egykori tanácsait. Az eredeti három felvonást például egyetlen monstre hosszúságúba tömörítette; a másodikban, Tasnádi 2.0-s víziójában pedig a mozi tobzódik a színpadon: villódznak az archív felvételek a túrórudit zsákmányoló 2006-os tévéfoglaló önjelölt forradalmárokról, köztük a korunkbeli hábetlerekről...

TÁMOGASSÁTOK ORBÁN VIKTORT, MIELŐTT ELDŐL!

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2019.04.08.


Megjelentek az utcákon a Fidesz plakátjai. „Támogassuk Orbán Viktor programját, állítsuk meg a bevándorlást.” Ez a puritán szöveg szerepel a plakátokon. Nem vitték túlzásba a kreativitást a párt éceszgéberei, mondjuk, nem is volt igény rá, a magyar ember az egyszerű, tőmondatos üzenetekből ért.

Azt azért vegyük észre, hogy nem a Fidesz, hanem Orbán programjának a támogatását kérik. A Fidesznek ugyanis nincs programja, Orbánnak van. Orbán programját egy nagyon régi Beatrice dal szövegével lehet a legjobban leírni: Így hangzik: „Mindent akarok, de azt most rögtön, mindent akarok, azonnal!

A Fidesz, mint párt sohasem létezett, egyedül Orbán pártja létezik, ez is csak addig, ameddig Orbán él. Ez egy bolsevik párt, ahol semmi sem történhet a Vezér tudta és akarata nélkül. Ami netán mégis, az rendszerhiba, és amilyen gyorsan csak lehet, kijavítják...

MINDEN DEVIZAHITELES ÜGYET ÚJRA KÉNE TÁRGYALNI, EGY MAGYAR BÍRÓ SZINTE BÁRMIRE UTASÍTHATÓ

168 ÓRA ONLINE
Szerző: KARDOS ERNŐ
2019.04.08.


A magyar bírói gyakorlat egyelőre nem vizsgálja, hogy az adósságaikat törleszteni képtelen devizahitelesek a kölcsön felvételekor kaptak-e közérthető tájékoztatást az árfolyam- és a kamatkockázatokról – mondja lapunknak Ravasz László ügyvéd, az Adóskamara megalapítója. Pedig a tisztességtelen, nem teljesíthető szerződéseket meg kellene semmisíteni. Az Európai Unió Bíróságának közelmúltban született állásfoglalása szerint a hazai bíróságoknak kötelességük lenne a megfelelő tájékoztatás vizsgálata. A bírói pályát elhagyó Ravasz László szerint mindez azért is fontos lenne, mert a társadalom további megrázkódtatások előtt áll: az adósok képtelenek fizetni a 300 milliárd forintnyi hitelt, eddig ötvenezer ember vesztette el lakását, negyedévente 1500 embert lakoltatnak ki, több százezer család, köztük 280 ezer nyugdíjas küzd jövedelemletiltással. Miközben a tervek szerint hamarosan hitelbírálat nélküli kölcsönöket is kínálnak majd...

SALVINI NAGY VALÓSZÍNŰSÉGGEL ELKALKULÁLTA MAGÁT A NAGY EU-ELLENES TÖMB ÜGYÉBEN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.04.08.


- A populisták számára az egyetlen közös nevező a Brüsszellel szembeni utálat, és Orbán aligha lép ki a saját jószántából a Néppárt jelentette védernyő alól 

- Még a német kereszténydemokraták legfelső szintű vezetői közt is van olyan, aki továbbra sem fogja fel a magyar veszélyt

- A Porgy és Bess körüli vita a magyarországi kulturkampf szerves része

The Times

A vezércikk úgy találja, hogy Nagy-Britanniában is erősödik a populista nyomás, mert a Brexit kudarca folytán az emberek gyorsan elvesztik bizalmukat a politikusok iránt, és inkább az egyszerű megoldásokat kínáló erős emberek felé fordulnak. Vagyis a politika hitelessége nagy árat fizetett a zűrzavarért. A populizmus az USA, Olaszország és Magyarország után megfertőzte a szigetországot is. Minden héttel fokozódik a feszültség, egyre nagyobb a türelmetlenség a kormánnyal szemben, napi ügyekben is. De Trump győzelme már megmutatta, hogy a szavazópolgárok elidegenedhetnek a hatalomtól a fejlett demokráciákban is. Le Pen kihasználhatja a sárga mellényesek mozgalmát. Orbán Viktor bizonyította, hogy a kommunizmus bukásával még nem tűnik el az étvágy az intoleráns állami ellenőrzés iránt. Az olasz politika radikálisan megváltozott, Mussolinit csendesen rehabilitálják. Németországban nem szabadult el az AfD, de azért a veszély fennáll.

A populizmust a cinizmus táplálja, ami viszont a hozzá nem értésből született. Amikor a politikusok alkalmatlannak bizonyulnak, az emberek olyan intézményekhez pártolnak át, amelyek több tekintélyt sugároznak, pl. a hadsereghez. Vagy erős vezetőt akarnak, hogy az söpörje el a törvények, vagy a megszokások jelentette korlátokat. Így indul az az érzékcsalódás, hogy vannak jobb alternatívák a demokráciával szemben. Nagy-Britanniában új energiával kell megtölteni a demokráciát, az sokkal jobb, mintha a működése folytán érzett elégedetlenség miatt elhagynák a demokratikus hagyományokat.

New York Times/Reuters

Az olasz Liga elnöke ma ugyan bejelenti, hogy egyesülnek az unió euroszkeptikus pártjai, csak éppen azok a köztük lévő ellentétek miatt valószínűleg megosztottak maradnak és továbbra is legalább két tömörülésben működnek: az egyik Salvinival, a másik Kaczynskival a középpontban. Orbán Viktor úgy döntött, hogy távol marad az új tömbtől, mert felfüggesztés ide vagy oda, a néppárti tagság olyan tekintélyt kölcsönöz neki, ami után más populisták csak vágyakoznak. A PiS egyik EP-képviselője azonban éppen abban bízik, hogy a választások után erős frakciót tudnak alkotni az EU-ellenes erők, így gátolhatják, vagy legalábbis lassíthatják a munkát az unióban.

Ám Milánóban ma csak három ilyen párt képviselteti magát. Nem lesz ott sem Le Pen, sem Kaczynski. Salvini ugyan a jövő hónapra sokkal nagyobb megmozdulást ígér, ám a vezető szélsőjobbos, illetve nacionalista vezetők távolmaradása árulkodik az egységet akadályozó véleménykülönbségekről, illetve rivalizálásról. Mert abban ugyan egyetértenek, hogy korlátozni kell a szervezet általuk liberálisnak tartott irányvonalát és vissza kell adni a jogkörök jelentős részét a nemzetállamoknak. Ám egy csomó más, fontos kérdésben eltérő nézeteket vallanak. Úgy hogy a köztük meglévő kapcsolatok javarészt személyes szintre korlátozódnak. De az biztos, hogy ezek a pártok jóval elszántabbak az európai választás előtt, mint a politikai fő áramlat körei. Ugyanakkor a későbbiekben ellenük szól, hogy a pártfegyelem nemigen jellemző rájuk, tehát egyáltalán nem biztos, hogy képesek lesznek közösen fellépni Strasbourgban.

Libération

Lehetetlen küldetésre vállalkozik Salvini, amikor egyesíteni próbálja a szélsőjobbos populistákat, mert azokat a Brüsszel elleni gyűlöleten kívül az égadta világon semmi sem köti össze. A pártvezető mégis arról álmodik, hogy nagy euroszkeptikus pártcsaládot alapít, amely radikális, nacionalista biztosok útján beszivárog a Bizottságba és onnantól kezdve meghatározza az EU irányvonalát. Ennek érdekében szorosra fűzi a kapcsolatokat olyan pártokkal, amelyekről úgy gondolja, hogy közel állnak hozzá: az FPÖ-vel, a Fidesszel és a PiS-szel. Csakhogy az álma messze van a beteljesüléstől, bár a specialitása az, hogy főként a közösségi hálón kirohan olyan vezetők ellen, mint Macron, Merkel és főként Juncker, akit alkoholizmussal vádol. Ily módon akarja leplezni, hogy mérlege meglehetősen soványka.

A menekültek befogadását elveti Lengyelország, Magyarország és Ausztria is, de még Le Pen is. És ezt az érdekkülönbséget tetten lehet érni a demagóg pártok között nagyjából minden területen. A keleti tagok ragaszkodnak az uniós pénzügyi támogatásokhoz, szemforgató nyugati partnereik ezzel szemben szeretnék megszüntetni a szubvenciókat. És akkor még nem beszéltünk a szociális, illetve pénzügyi dömpingről. De a törésvonalak nem csak a Kelet és a Nyugat között húzódnak. Vagyis csak papíron lehetséges a szövetség az összes euroszkeptikus, illetve nacionalista tömörülés bevonásával. De Salvininak szembesülnie kell azzal is, hogy Orbán nem kívánja elhagyni a Néppártot, mert az befolyáshoz juttatja és védelmet nyújt neki. Ráadásul az alternatíva egy kisebbségi frakció lenne. Nem véletlen, hogy a radikálisan jobboldali, demagógok négy külön csoportra tagozódnak Strasbourgban.

Ennélfogva csakis a hagyományos szélsőjobbos pártok lesznek ott ma Milánóban: Le Pen Nemzeti Gyűlése, az FPÖ, a Vox és az AfD. És ha Olaszország vagy Lengyelország a jövőben euroszkeptikus biztosokat delegál a Bizottságba, az sem borítja fel az erőviszonyokat. Hiszen ott a döntéseket egyszerű többséggel hozzák...