2016. november 21., hétfő

ELEGEM VAN A FEKETE PÉNTEKBŐL

ELEGEM VAN BLOG
Szerző: Elegem Van
2016.11.20.


A Fekete Péntek az USA-ból induló hülye mozgalom, amely - mint minden hülyeség - szép lassan elterjed a nagyvilágban. A karácsonyi nagybevásárlások kezdetét jelölő nap ott ez a Fekete Péntek, amely a Hálaadás napját követő péntekre esik, a "fogyasztás ünnepe". Ilyenkor mutogatják a tévében a sok marhát, akik a leárazásokra napokat várnak hálózsákban a bolt előtt, majd nyitáskor egymást tapossák - esetenként szó szerint - a kívánt portékáért. Természetes tehát, hogy egy ekkora baromság nem maradhat meg Ámerikában, a fogyasztói társadalmak számára is etalonként szolgál. Gazdasági elemzők ezrei - mint modern béljósok - vonnak le következtetést a Fekete Péntek vásárlásaiból, próbálván meghatározni, hogy milyen állapotban van az amerikai gazdaság. Azonnal yellenértéket számolnak, és eldöntik, hogy emelni kell-e kamatokon vagy éppen csökkenteni. Tisztára, mint a Török Birodalom janicsár bográcsolása. Ha a janicsárok jó étvággyal megették az eléjük pakolt ételt, rendben volt minden, ha turkálták a kaját baj volt, ha hozzá sem nyúltak, küszöbön állt a soron következő janicsárlázadás. Ilyen hát ez a Fekete Péntek arrafelé, ezért mindenki igyekszik kitenni magáért. Sokszor maga az elnök is megjelenik a vásárlók között ezzel buzdítván vásárlásra a derék amcsikat. (Idősebb Bush kapott is eleget, mert skótként viselkedve csak néhány zoknit vett a kamerák tüzében.)

Először balliberális barátainkat frocclizzuk csöppet az elnevezés okán. Hát mi az kérem, hogy Fekete Péntek? Micsoda fasiszta - mi több: náczi - elnevezés ez? Mert ugye Péntekről mindenki tudja, hogy Robinson Crusoe rabszolgája volt, ráadásul fekete. Már pedig mostan már az afro-amerikai dívik, minden más elnevezés - néger, színes, fekete, feka stb. - nem pc, így aki ezeket használja, az minimum kirekesztő, de ha valamelyik ballib megmondó embernek rossz napja van, akár náczi is lehet. Tessék tehát tiltakozni, petíciókat benyújtani a Fekete Péntek elnevezés ellen. Legyen mondjuk Szerelem Csütörtök vagy Dobszerda, de a fehér rabszolgatartókra nem illik emlékezni a Szabadság és Demokrácia Hazájában. (Az okos ballibek majd jól kioktatnak, hogy az elnevezés egy rendőrségi szakzsargonból ment át a köztudatba, és a közlekedési káoszra utal.)

A másik gond az iszonyatos tömeg. Pechemre éppen pénteken zúztam a vidéki házba, és pár dologért be kellett ugranom az Ócsanba. Parkoló dugig, a gyorséttermi részben állva zabáltak a népek ülőhely híján. Egy mellettem belépő házaspár férfi tagja - felmérve a helyzetet - hangosan közölte feleségével pillanatnyi életérzését eképpen: "Gyűlölöm az embereket!" Ám a helyett, hogy a felvilágosodás ezen ihletett pillanatát felhasználva szőrcsuhát öltve remeteként elbujdosott volna a közeli Pilisben, mizantróp érzésével belevetette magát gyűlöletének forgatagába. Csak pár dolgot kellett vennem, ám a huszonöt méteres sort kiállva kezdett elegem lenni ebből a mizériából megfogadva, hogy a szükségszerű karácsonyi bevásárlást valami partizán módszerrel oldom meg kerülve a tömeget...


ITT OLVASHATÓ

1991 ÓTA NEM VOLT OLYAN, MINT MOST A MAGYAR RÁDIÓS PIACON: CSAK ÁLLAMI RÁDIÓK SZÓLNAK AZ ORSZÁGOS FREKVENCIÁKON

KREATÍV BLOG
Szerző: Kreatív Online
2016.11.21.


Szombaton lejárt a Class FM hét éve, viharos körülmények között megszerzett frekvenciaengedélye, és éjfélkor elhallgatott az egyetlen országos kereskedelmi rádió...
...Ilyen a rendszerváltás óta nem volt
Utoljára 1991-ben volt olyan, hogy az összes országos rádiófrekvencián az állam rádiói szóljanak: ekkorra szedett össze az akkori Juventus annyi AM és FM frekvenciát, amivel már hunyorogva országosnak volt mondható a lefedettsége. Hivatalosan 1997-ben indult a magyar országos kereskedelmi rádiózás, ekkor került magánkézbe az addig állami Danubius és indult el új vetélytársa, a Sláger Rádió.

Jelenleg a négy országosan fogható csatorna a Magyar Rádió négy csatornája: a Kossuth, a Petőfi, a Bartók és a Dankó...


ITT OLVASHATÓ

KÉT ÉVE LETARTÓZTATTÁK BUDAPESTEN, MERT FAJVÉDŐ KONFERENCIÁT SZERVEZETT. MA A TRUMP-VILÁG EGYIK FŐEMBERE

444.HU
Szerző: plankog
2016.11.21.


"Azt kell, hogy mondjam, nem gondoltam volna ezt két éve, amikor láttam, hogyan tartóztatják le ezeket az embereket egy koszos budapesti bárban."

A Twitter-posztot Max Seddon, a Buzzfeed tudósítója tette ki, ezzel pedig felidézett egy két éve történt, mára teljesen elfelejtett epizódot.


2014 októberében az amerikai National Policy Institute nevű szervezet fajvédő konferenciát tervezett Budapestre. Pintér Sándor belügyminiszter akkor beutazási és tartózkodási tilalmat rendelt el a konferenciára érkező külföldi résztvevőkkel szemben. Akkor „közismerten rasszista nézeteket terjesztő” előadóknak nevezte őket.

A kormány akkor
közleményt adott ki arról, hogy élesen elhatárolódik minden idegengyűlölő, kirekesztő, a kisebbségeket vallás és származás miatt sértő szerveződéstől, így a radikális konferenciától is.

"A rendezvényt a szélsőséges körök arra akarják felhasználni, hogy lejárassák Magyarországot a nemzetközi közvélemény előtt" – írta a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

A konferencia főszevezője, Richard Spencer viszont már Budapesten volt, mire életbe lépett volna a tiltás,
adott is interjút a Népszabadságnak. A konferenciát a tiltakozások hatására titokban akarták megtartani.

A tervezett indulás előtti estén Spencert
letartóztatták egy budapesti bárban...

ITT OLVASHATÓ

NÁZÁRETI

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.11.21.


Holnap a boltokban lesz az új könyvem. Kell, hogy tudjanak róla. Mindjárt fogják érteni, miért.

Vallásos családban nőttem fel, hatéves koromtól kezdve ministráltam a Jó Pásztor Kápolnában. Már akkor sem szerettem azt, amit a vallás jelentett, már akkor sem kevertem a fogalmakat, tudni véltem, hogy a hit mást jelent.

Tizennégy éves koromban kimutatkoztam annak az istennek, "akit" a katolikus vallás annak nevez. Azóta istenben reménykedő ateistaként élek.
1969-ben Örkény István tanítványává fogadott, mesterem lett irodalomban és életben. Az utolsó vacsora című novellámat elolvasva megkérdezte, tisztában vagyok-e azzal, hogy minden írásomban Jézust írom. Nem tudtam. De a mesteremnek ebben is igaza volt.
Rájöttem, hogy a vallásos neveltetésem kitörölhetetlenül az agyamba vésett egy embert, akit Jézusnak hívnak. Akiről akkor még elég keveset tudtam, de annyit igen, hogy annak a vallásnak, amiből elmenekültem, nem lehet köze hozzá.
Évtizedek óta készültem erre a könyvre. Az évtizedek alatt bizonyossággá vált a sejtések halmaza: a Biblia "Krisztusa" (hideglelést kapok ettől a megnevezéstől) nem is hasonlít arra az emberre, akit Jézusnak hívnak. Az a harminc év körüli alak, aki jórészt (egy Lukács evangéliumában olvasható félmondat kivételével) tanulatlan ácsnak van leírva, csodákat tesz, és nem túl szellemes mondatokkal tanít, az nem lehet Jézus.
A világtörténelem legnagyobb hatású emberének kellett tennie valamit, amiért annyira gyűlölték, hogy később megölték.
Abból nem derül ki, mit tett, amit tudunk róla, abból csak annyi nyilvánvaló, ilyesmiért senkit sem feszítenek keresztre.
Az én könyvem egy emberről szól, aki Názáretben született (majd még visszatérek rá, Jézus nem Betlehemben született, tudományosan be van bizonyítva), és aki 9 és 19 éves kora között tette azt, amiről úgy gondolta, hogy tennie kell.
A világirodalomban (a szép- és szakirodalomban) semmi sincs, ami Jézusnak a 9 és 19 éves kora közötti életéről szól. Raj Tamás kutatott föl nekem egy etoni doktoranduszt, akit tizenvalahány évvel ezelőtt felhívtam, mert Tamás azt mondta, ez az ifjú valami ilyesmivel foglalkozik. A nagydoktori (nálunk ezt így hívják) disszertációját írta arról, miért nem tudunk semmit Jézusról például 9 és 19 éves kora között.
A világirodalom Jézusról szóló szép- és szakirodalmát a "Jézus élete" címszóval ellátott dobozban megtalálhatják. Az én könyvem ilyenformán nem Jézus élete - ez az ötbetűs név nincs is leírva benne egyetlen egyszer sem...

ITT OLVASHATÓ

OLYAN RENDSZERT AKARUNK, AMIT NEM A FÉLELEM VEZÉREL

INDEX.HU
Szerző: ÁGHASSI ATTILA
2016.11.21.


Hosszú Katinka a múlt kedden szólította fel lemondásra a Magyar Úszó Szövetség elnökét, Gyárfást Tamást. Az elnök groteszknek tartotta a támadást, mert szerinte béke van a sportágban.
 
Hosszú Katinka lemondásra szólította fel Gyárfás Tamást

A háromszoros olimpiai bajnok úszónő úgy érezte, ismét érdemes megszólalnia. Keményebb, mint valaha. Megemlíti, Gyárfás volt az első, aki visszavonulásra szólította fel 2008-ban.

Tovább

Az alábbi levél és az azóta tartó nyilatkozatháború mindenre utal, csak arra nem, hogy nyugalom lenne. Gyárfás mellett eddig egyedül a Kőbánya vezetőedzője, Turi György állt ki.

Cseh László pedig, akinek a panaszokat kellene vizsgálnia, a következőket tudatta.

„A velem megjelentekkel kapcsolatban egyelőre annyit szeretnék közzétenni. Tény, hogy reggel egyik úszótársammal telefonon megosztottam a keserűségemet, elmondtam neki, mennyire bánt, hogy ők úgy gondolják, nem tudom képviselni az érdekeiket. Közöltem vele, ha ez így van, akkor feleslegesen ülök az elnökségben, de ez egy baráti beszélgetés volt, nem hatalmaztam fel, hogy velem kapcsolatban bárkinek bejelentést tegyem. Ha valamikor is hasonló döntést kívánok hozni, azt magam fogom személyesen bejelenteni.” 

Hosszú most
ezt a levelet tette ki a saját oldalára.

„A hétvégén egyeztettünk az úszósport képviselői és a Magyar Úszó Szövetség között kialakult helyzetről. Teljes mértékben egyértelművé vált, hogy ugyanazokkal a problémákkal küzdünk és ugyanazokat a dolgokat tekintjük fontosnak szeretett sportágunkban.

Mindannyian helytelenítjük, hogy a döntéshozatali folyamatok mögött egy személyben az elnök áll.

A múlt héten felállított
bizottságokat nem tartjuk alkalmasnak arra, hogy a problémákat feltárják, hiszen tagjai egytől egyig függő viszonyban vannak a meglévő rendszerrel. Sajnálattal tapasztaljuk, hogy a Magyar Úszó Szövetség részéről szakmaiatlan és üres frázisok záporoznak felénk, illetve az egyetlen kritikáinkra érkező válasz a személyeskedés. Az úszó társadalom döntő része nem mer kiállni saját meggyőződése mellett, tudva, hogy az anonim problémafelvetés lehetősége nem biztosított.

Egy emberként kijelentjük, hogy a jelenlegi elnök és az általa működtetett antidemokratikus rendszer semmiképp sem szolgálják a magyar úszósport érdekét.

Nincs szükségünk olyan vezetőre és apparátusra, amely nem vesz tudomást az úszók, edzőik és a mindennapi munkájukat segítő szakember gárda igényeiről, szakmai véleményéről, akik jelenléte a versenyzők zavartalan felkészülését hivatott biztosítani. Hisszük, hogy egy sportszövetségnek a sportolókért kell működnie, nem pedig egy függőségen alapuló, kiszolgáltatott rendszert kell fenntartania.”

Kifejtették még, hogy korszerű, demokratikus, szakmai alapokon nyugvó rendszert akarnak, amit nem a félelem, hanem a közös tenni akarás vezérel. Fontosnak tartják, hogy a 2017-es hazai vb sikeres legyen és a magyar csapat jól szerepeljen, ennek érdekében mielőbbi változás szükséges. Szeretnének együttműködni a mindenkori sportvezetéssel, hogy a magyar úszósport az általa megérdemelt helyet foglalhassa el a világban. Közös egyetértésre jutottak az alábbi pontokban, melyeket a sportág demokratikus és sikeres működtetéséért terjesztenek a nyilvánosság elé.

  • Álljon fel egy új, az úszók egészét maga mögött tudó, megbízható vezetőség, ami hajlandó a szervezet teljes körű felülvizsgálatára, megújítására.
  • Kérjük, hogy a fontos kérdésekben létrejöhessen a valódi titkos szavazás, illetve szűnjön meg a megkérdőjelezhető elektronikus távszavazási rendszer.
  • Fektessenek le egységes, objektív válogatási elveket, átlátható szabályrendszert és működést.
  • Fontosnak tartjuk az elnök és a szövetségi kapitány jogkörének, feladatainak újraszabályozását.
  • Kérjük, a válogatott keret részére való zavartalan felkészülés és állandó helyszín biztosítását
  • Határozzák meg az edzőtáborok hozzáférhetőségének konkrét elveit.
  • Az új vezetést kérjük, hogy szüntesse meg a jelenlegi kiszolgáltatott rendszert, és törekedjen a források transzparens, ésszerű, szakmai szempontok alapján történő felhasználására.
Úgy összegeznek, hogy az általunk kívánt helyzet megoldásának legfontosabb feltétele, hogy a Magyar Úszó Szövetség jelenlegi, közel 20 éve regnáló vezetése -– amely mögött megszűnt az az egység és bizalom, amivel az úszótársadalmat képviselni tudja – távozzon, és adjon teret egy új korszaknak...

ITT OLVASHATÓ

HAJÓNAPLÓ 30. NAP: FOGYNI AKARSZ? DOLGOZZ HAJÓN!

EGY SZAKÁCS NAPLÓJA BLOG
Szerző: Szabadnapos Szakács
2016.11.21.


30. nap. Balitól egészen a Cook szigetekig jutottunk, ami közel 10 000 km hajózást jelentett eddig. És Chile még mindig 9000 km-re van tőlünk. De ha belegondolok, hogy Kaposvár már közelebb van Amerikán keresztül, mint Ázsián keresztül, akkor tudom, hogy már hazafelé tartok. Lassan!

Na persze a 10 ezer km hajózás nem az én érdemem, de 30 nap alatt közel 20 ezer adag ételt adtunk ki. Persze nem számoltuk, csak egy megközelítés. Ehhez a konyhán 14 szakács és 6 kisegítő/mosogató napi átlag 12 órás munkájára volt szükség. Tehát közel 7200 munkaóra. Amiben még a 15 fős felszolgálói brigád még benne sincs. Arról már írtam, hogy kéthetente mekkora szállítmányt kapunk, de most már kicsit a felhasználásról is tudok pár érdekes számmal szolgálni: hetente 25 kg sót használunk el, ami az iskolákban a jelenlegi menzaszabályozások mellett talán egy évi sófelhasználásnak felelhet meg. Emellett napi 25-30 kg liszt is felhasználásra kerül. A húsok változóak, de naponta közel 100 kg hús kerül a kezünk alá, ilyen vagy olyan formában. Naponta átlag 100 liter levest főzök meg, tehát egy gyors szorzással már ki is jön, hogy az elmúlt egy hónapban 3000 liter leves átment a kezem alatt. Kisebb medencét feltölthetnénk már a húsleveseimmel. Feltéve, ha megmaradtak volna. De szerencsére jól sikerültek, így elfogytak. A szoba-konyha távolságot naponta nyolcszor teszem meg, ami alkalmanként 32 lépcsőfokot jelent, plusz a konyha-zöldséghűtő távolság napi tízszeri megtételével ehhez még alkalmanként 64 lépcsőfok jön, tehát naponta 900 lépcsőfokot mászok meg. A napi étkezéseim ezzel nincsenek sajnos párhuzamban, így nem csoda, hogy egy hónap alatt sikerült 11 kilótól is megszabadulnom. Persze rámfért, így anélkül, hogy véleményt formálnék akármilyen fogyókúrás szerekről, vagy termékekről: Fogyni akarsz? Dolgozz hajón!
...
ITT OLVASHATÓ

BOLGÁR MAFFIÓZÓK IS BANKOLTAK HUJBER OTTÓ OFFSHORE PÉNZINTÉZETÉBEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.11.21.


Hujber Ottó volt orosz államadósság-lebontó és MSZP-közeli üzletember karibi bankja által kibocsájtott bankkártyát kapott a bolgár drogmaffia két végrehajtója. A kártyabirtokos hongkongi cégnek ahhoz a 2012-es gigantikus uniós pénznyúláshoz is köze lehet, amit a román korrupcióellenes ügyészség és bolgár oknyomozó újságírók tártak fel a közelmúltban. Úgy fest, nemzetközi pénzmosodát találtunk.
 
A bolgár testvérpár, Ivajlo és Georgi Bozsilov 2014 januárjában vehették át Eurocard-Mastercard bankkártyájukat a trópusi St. Vincent és Grenadine szigetek fővárosában, Kingstownban bejegyzett Loyal Banktól. A kártyákhoz tartozó számla tulajdonosa a hongkongi Sun Power Industrial Ltd., amely ekkor már legalább egy éve a Loyal Bank ügyfele volt.

Finnyásnak éppen nem mondható a karibi bank ízlése – legalábbis ami az ügyfelei kiválasztást illeti. Már amennyiben valódiak az Átlátszó birtokába került banki papírok – aminek az eldöntését sem a bank, sem a tulajdonos nem segítette: nem erősítették meg, de nem is cáfolták az értesülésünket.


A szófiai alvilág Kistenisz / Nagytenisz néven ismeri a Bozsilov-fivéreket, teniszedzők voltak ugyanis, mielőtt beálltak volna a Gyilkosok néven ismert banda segítőinek. Mila Georgieva droggal, cigarettacsempészettel, pénzmosással, és uniós források megcsapolásával gyanúsítható bandájáról a Bivol bolgár tényfeltáró újságíró központ
írt cikksorozatot.

A Loyal Banktól kértük, hogy erősítse meg vagy cáfolja információnkat, miszerint a Bozsilov-fivérek bankkártyáit tényleg ők bocsájtották ki, de banktitokra hivatkozva hárítottak. Mindazonáltal a pénzintézetet már számos alkalommal érte az a kritika, hogy felületesen lépnek fel a pénzmosásgyanús üzelmekkel szemben, legutóbb a Direkt36 cikkezett erről, miután a Loyal Bank is felbukkant a Mossac Fonseca offshore regisztrátor cégtől kiszivárgott Panama-papírokban.

A Vice a Panama-botrány nyomán
próbavásárlásokat is végzett, s arra jutott, hogy pofonegyszerű számlát nyitni a Loyal Banknál. Az úgynevezett offshore-bankokkal egyébként éppen ez lehet a gond. Ügyfeleik egy tekintélyes hányada maga is offshore cég, vagyis nem tudható, kik a tényleges tulajdonosok.

A karibi bank viszont Hujber Ottóé – ezt még 2002-ben vezette le a HVG riportja, a Direkt36-nak pedig személyesen Hujber ismerte el, hogy a tulajdonosi lánc végén valóban ő áll. Hujber a kilencvenes évek elején volt legaktívabb a magyar közéletben: az MSZP vállalkozói tagozatát vezette, üzletemberként pedig aktív szerepet vállalt az első MSZP-kormány idején az úgynevezett orosz államadósság-bizniszben:
 

ÉSZÉRVEIK NINCSENEK, ERKÖLCSI TARTÁSUK SOHA NEM VOLT, VITÁRA, KOMPROMISSZUMRA ALKALMATLANOK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2016.11.21.


Kemény csaj Hosszú Katinka. Nem csupán úgy kemény, ahogy minden sportoló és nem is úgy, ahogy minden élsportoló. Úgy kemény, ahogy csak egy elkötelezett, bátor, elveiért kiállni kész ember képes. Veszélyesen bátor. Az a fajta ember, akit nem lehet megfélemlíteni és akit nem tudnak megzsarolni. Mert nincs mivel. Nem fél, mert nincs kitől és nincs miért. Veszélyes, mert független.

Szerencsére nincs egyedül. Az egyébként szokásos magyar betegség mintha az úszók között nem rombolna annyira, mint a társadalomban általában. Nem mindenki persze, de sokan Katinka mellé álltak. És nem azért, mert Katinka önmagának akar kiharcolni valamit, mert több pénzt, jobb feltételeket szeretne kicsikarni – nincsen rászorulva erre – hanem mert az egész úszósportért küzd. Úgy vállalja fel a támadásokat és a kellemetlenségeket, hogy neki ebből haszna nincs, csak kára. A mocskolódás természetesen máris elkezdődött, mert ez a taktikája a hatalomnak. Nem csak a kormánynak, bármilyen senkiházi önjelölt vezér ezzel a módszerrel él, amint valaki szembe mer menni az ő érdekeivel.

Ez történt a parasportolóknál, az erőszaktevő edzőnél, de ez történt a birkózóknál is, amikor Rezsi Stabil elnök akart lenni és ez megy Farkas Flórián esetében, vagy éppen Rogán Antal szerteágazó ügyeivel kapcsolatban. Támadták Sándor Máriát, a pedagógusokat, Horváth Andrást, folyamatosan támadják Juhász Pétert, egyre gyakrabban fogják támadni a Kétfarkút. Ez az egyetlen eszközük.

Észérveik nincsenek, erkölcsi tartásuk soha nem volt, vitára, kompromisszumra alkalmatlanok. Érvényes ez az úszószövetségre éppen úgy, mint a kormányra és annak bármely szervére. Ami most az úszószövetségben történik, pontosan ugyanaz történik az országban is. Gyárfás nem más, mint egy pökhendi senkiházi, aki kénye-kedve szerint büntet, jutalmaz, megfenyeget, megveszteget. Mindig a saját érdekei mentén. Nem szolgálja, hanem használja az úszókat. Teszi ezt a sérthetetlenség, a leválthatatlanság, a számonkérhetetlenség teljes (és téves) tudatában. Nem is érti, el sem hiszi, hogy a senkik, a rabszolgák ellene fordulnak. Hogy van pofájuk. Van bátorságuk.

Első körben ment a hazudozás és a sunyi célozgatások, hogy hiszen ő aztán mindent megtett, hogy Katinkának jó legyen, mindent kiharcolt, mindent megadott neki (többet, jobbat, drágábbat, mint a többieknek, ezt fontos hangsúlyozni) és lám, a hálátlan. Elméletileg ennek működnie kellett volna. Ezután jött volna a többi úszó a maga kicsinyes irigységével, féltékenységével, akarva-akaratlanul is Gyárfást erősítve. Ez nem jött be, vagy nem elég hatékonyan.

Második körben volt az, hogy Katinka egy önző dög, telhetetlen és a férjének akar pozíciót szerezni. Nem fogok meglepődni, ha napvilágra szivárognak olyan utalgatások és sunyi célozgatások, hogy Katinka tulajdonképpen nem is nő, hanem férfi, de ha mégsem, akkor minimum meleg. Ez a felszopómédia dolga lesz, meg is fogják lépni. Pénzért mindent...


ITT OLVASHATÓ

JUTÁNYOSAN BÉRELNE LAKÁST A BUDAI VÁRBAN? INDULJON POLGÁRMESTERNEK!

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Katona Fruzsina
2016.11.20.


Ezekről ne maradj le!

Rogán bizalmasa: a zugi ügyvéd, aki nem is dolgozhatna ügyvédként (ÁtlátszóIndex)
A Buda-Cash ügy vádlottjai vígan tevékenykednek (HVG)
Épül-szépül a Rogán testvérek nyaralója (Átlátszó Videó)

Ha van 3 perced:

Rogán bizalmasa: a zugi ügyvéd, aki nem is dolgozhatna ügyvédkéntKertész Balázs svájci luxuslakása frankban is milliós értékű, a zugi tóra néz. Az ős Rogán-szövetséges az Opal Szolgáltató Zrt. igazgatósági tagja, ahol tavaly 800 millió forint volt az osztalék. Áprilisban adta meg a cégbíróságon új, svájci címét. Közben úgy tűnik a Monavisban betöltött ügyvezetői pozíciója miatt nem is dolgozhatna ügyvédként Kosik irodájában. (Átlátszó,Index)

A Buda-Cash ügy vádlottjai vígan tevékenykednekNem született rendelet a brókervagyon védelméről. A Buda-Cash károsultak abban sem lehettek biztosak, hogy megvan-e az értékpapírjuk, miközben az ügy vádlottjai tudhatták, hogyan áll a Brókerház felszámolása, mivel részvényesek a (korábban Buda-Cash, ma már) 4B Vagyonkezelőben. Ez utóbbi aktívan részt vesz a Mészáros közelébe került Opimus működésében. De a cégháló vagyonából Matolcsy unokatesvére felé is szivároghatott valami. (HVG)

Épül-szépül a Rogán testvérek nyaralójaRogán Antalnak nem a korábban egyre növekedő Pasa parki lakása az egyetlen jelentős ingatlana. A balatonlellei nyaralót nagymamája nem sokkal halála előtt vásárolta, kérdés persze, honnan volt rá pénze a nyugdíjas hölgynek. Nemrég csak a látható, kültéri részeken több millió forintnyi felújítási munkálatot végeztek, bár ennek nincs nyoma sem Rogán, sem a társtulajdonos testvérének, Szakonyfalu polgármesterének a vagyonnyilatkozatában. (Átlátszó)

Jutányos áron bérel önkormányzati lakást a Várban a polgármesterAz egyik legdrágább környéken, a Várnegyedben szerzett bérleti jogot a kerületi polgármester egy önkormányzati lakásra. Igaz, a pályázaton bárki elindulhatott, de kérdés, melyik önkormányzati alkalmazott döntött volna polgármestere kárára? Ráadásul csak havi 80 ezer forint bérleti díjat fizet, ami kb. 3-4-szer kevesebb, mint a környék átlagára. Egyébként van még 2 ingatlanja és néhány furcsaság is fellelhető a vagyonnyilatkozatában. (MNO)

Pharaon ujjlenyomata ott van Pintér levelébenJuhász Péter nyilvánosságra hozott egy belügyminiszteri levelet, amelyben ott van Ghaith Pharaon ujjlenyomata. Pintér Sándor írta a szaúdi nagykövetségnek, azt részletezi benne mit tudnak a magyar hatóságok az üzletemberről. Colleen Bell amerikai nagykövet szerint nincs szó titkosszolgálati játszmáról: reméli, hogy a körözött bűnöző Pharaont sikerül az igazságszolgáltatás elé állítani. (ATV, Index)

György Péter végül mégis segítette az újságírók munkájátAz Átlátszó először az állami tulajdonú Szépművészeti Múzeumtól és a Városliget Zrt.-től próbálta megtudni ki és mennyi közpénzért ad tanácsot Baán László Liget-projektért felelős miniszteri biztosnak. Ezen az úton egyelőre nem érkeztek válaszok, hosszas huza-vona után azonban György Péter elárulta mennyiért és melyik cégnek dolgozott. Bár jogszabály kristálytisztán nem mondja ki, de a korábbi alkotmánybírósági döntéseket figyelembe véve ez nemcsak erkölcsi kötelessége volt. (Átlátszó)
 
Ha van még két perced:

Három szakaszra bontva a procedúrát, új közbeszerzéseket írnak ki a 3-as metró felújítási munkálataira, mert vállalhatatlanul magas árakkal pályáztak a jelentkezők. (MNOMNO)

Pintér Sándor belügyminisztert soha nem hallgatták ki, még tanúként sem, pedig már az olajszőkítési botrányban is felmerült a neve. A volt főrendőrnek számos más tisztázatlan ügye is van. (Slejm)

Welsz Tamás élettársát azzal vádolják, hogy egy Welsz fiának járó Cadillacet próbált visszadátumozással eladni. Egy kanadai üzletember szerint az autót eleve a nőnek szánta Welsz. (Átlátszó)

Visszadobta a Közbeszerzési Hatóság elnöke a vizes vb egyes közbeszerzéseit, mert nem indokolták meg eléggé, miért tárgyalásosak a tenderek. Idén 6,5 milliárdot akartak költeni. (Átlátszó)

Öt éves a korrupció elleni összefogás, aminek alig van látszatja. Papíron évről-évre javul a közszférában a korrupció elleni védelem, legalábbis az Állami Számvevőszék vezetője szerint.(444)

Szépen terjeszkedik Mészáros Lőrinc: a felcsúti Mészáros Gasztro Kft. felszámolásból vásárolt meg egy óbaroki fogadót. (Átlátszó)

Székelyudvarhely sincs messze, ott is sokat számít egy helyi sajtóorgánum fennmaradása szempontjából mennyit költ el benne reklámra a polgármesteri hivatal – adatpert nyert az Átlátszó Erdély.(Átlátszó Erdély)

Távozik az RTL magyar származású üzletfejlesztésért felelős alelnöke, aki emellett a Magyar RTL Televízió Zrt. elnöke is volt, és a csatorna politikai ügyeit is egyengette – Rogánnal nehezebben jött ki, mint Lázárral.(444)

A Transparency International kutatása szerint a magyarországi fiatalok elsődleges hírforrása nem a Facebook, és az újságírók feladatának tartják, hogy felhívják a figyelmet a korrupciós ügyekre. (Kreatív)

Farkas Flórián parádés interjút adott a Magyar Időknek. Az Országos Roma Önkormányzat elnökének nemrég az EU Csalás Elleni Hivatalának kérdéseire kellett felelnie(MNO)

A dunaszerdahelyi csapat meccsén Rogán Antal szomszédja, Csetényi Csaba egészen közel ült Orbánhoz, mint ahogyan a szlovák A Híd párt kormánytagjai is.(444)

Korrupciós ügy miatt kapott 264 millió dolláros büntetést az amerikai JPMorgan Chase bank: egy program keretében a leendő kliensek gyerekeit vették fel dolgozni.(Tőzsdefórum)

Adócsalási botrány a magyar autósportban: eddig hét ember került előzetesbe, de sokkal többeket is érinthet az akár hárommilliárd forintos költségvetési csalás. (Index)

ITT OLVASHATÓ

A MINISZTERELNÖK, AKI MAGYARORSZÁGNAK KÉPZELI MAGÁT

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.11.21.


Miniszterelnök úr, jobban van?

– Mire gondol?
– Hát, hogy vannak ezek a kényszerképzetei.
– Kényszerképzeteim? Nekem?
– Igen. Ön egy ideje Magyarországnak képzeli magát.
– Még hogy én? Mikor mondtam ilyet?
– Azt mondta, hogy Brüsszel támadja Magyarországot.
– Miért? Nem így van?
– Ha Ön Magyarország, akkor természetesen ez a helyes kifejezés. De Ön a legjobb tudomásunk szerint nem Magyarország. Ha kíváncsi rá, netán elfelejtette volna, esetleg az időjárási frontok miatt nem ugrik be hirtelen, akkor most elmondom: Önt Orbán Viktornak hívják.
– Jó, hogy ezt mondja. Mert mondanak engem mindennek az emberek a hátam mögött. Kiskondásnak, Kisgömböcnek, Zsebputyinnak… ha megengedi, nem is sorolnám, mert a legtöbb becenevem nem szalonképes.
– Tehát, akkor tisztáztuk, hogy Ön nem Magyarország. Vagyis, Brüsszelben, Strasbourgban és úgy általában, a világ demokratikus felén nem Magyarországot, hanem Önt támadják.
– Engem még nem támadott meg senki. Jól is néznénk ki! Fizetem a TEK-et, hogy megvédjenek, már csak az kéne, hogy ezek után még meg is támadjanak.
– Nem fizikailag támadják, miniszterelnök úr, hanem az intézkedéseit bírálják. A demokráciáról vallott felfogását.
– Szerintem a magyar embereket bántják. Irigylik az eredményeinket, ezért feszültek és frusztráltak.
– Nem a magyar embereket bírálják, hanem Önt.
– Ezek szerint én nem vagyok magyar ember?
– Ön magyar ember, miniszterelnök úr. De nem magyar emberek. Érti a különbséget? És 2014-ben kormányzásra kaptak felhatalmazást. Jobb életet vártak Önöktől, mert ezt ígérték nekik. Önöket nem azzal bízták meg a magyar emberek, hogy ellenségünkké tegyék a fél világot.
– Nekünk nincsenek ellenségeink. Irigyeink vannak, akiknek nem tetszik, hogy sikeresek vagyunk.
– Négymillió szegény él ma Magyarországon, ekkora nyomor a háború óta nem volt. Látta a hosszú sort, amikor ételt osztottak a Blahán?
– Nekem azt mondták, hogy a kvóta elleni íveket írják alá.
– Nyugtassa meg az Önért aggódókat: ugye, már nem képzeli Magyarországnak magát?
– Nem képzelem magam Magyarországnak, ugyanis én vagyok Magyarország. Miért, maga szerint jobb lenne, ha Bonaparte Napóleon lennék?

ITT OLVASHATÓ

PACKÁZÁS UTÁNI LEVÉL A MAGYAR MINISZTERELNÖKHÖZ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.21.


Nem egyszer volt már szó az ügyintézés és a bürokrácia okozta nehézségekről, a sokszor feleslegesnek tűnő csuklóztatásokról, ami különösen akkor felháborító, amikor egészen kis gyerekek is a szenvedő alanyai. A mai poszt (ami tulajdonképpen egy nyílt levél Orbán Viktor kormányfőhöz) is ilyen, ráadásul Dé történetét olvasva bennem jó párszor felmerült a kérdés: biztos, hogy nem lehetne egyszerűbben?Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Ha jól hallottam, Önnek nemrég született egy unokája. Ezúton is szeretnék sok egészséget és boldogságot kívánni neki. Tudja, nálunk is született egy baba júliusban. Kisse messzebb, Franciaországban, ahol jelenleg dolgozunk.

Magyarok vagyunk, mindig is azok leszünk, nem politikai / gazdasági menekültek, hanem európai polgárok, akik jelenleg a szabad munkaerőáramlást kihasználva Magyarországtól távol élnek.

Meg szeretnem kérni a Tisztelt Miniszterelnök Urat, hogy fogja meg a lányát és újszülött unokáját, és autózzon kétszer ötszáz kilométert Budapest és a pesti dugó érintésével, úgy munkaidő vége körül.

Elmondom, miért az az elszánt vágyam, hogy Ön és boldog kis családja vezetgessen egy országon keresztül és a dugóban.

Nyilvánvalóan tudja, hogy a külföldön született magyaroknak Franciahonban nem jár automatikusan francia állampolgársági státusz. Ezzel nem is lenne baj. Viszont az a tény, hogy a babának semmilyen magyar irata sincsen, csak egy francia többnyelvű anyakönyvi kivonat, az már elszomorítóbb! Gondolom, vannak olyan országok, ahol mindent lehet interneten intézni, de nem kesergek, nálunk is be lesz ez vezetve idővel.

Hogyan kellett nekünk eljárni, hogy lányunk megkaphassa azokat az iratokat, melyekkel hazautazhatunk? Hogy a család is láthassa a kis jövevényt és a dédszülők is láthassák első dédunokájukat?

Legfontosabb lépés a konzulátus félkeresése. Természetesen személyesen, mivel másképp nem lehet. Hadd jegyezzem meg, hogy a tiszteletbeli konzulátusok száma Franciaországban 9 db, és hadd kérdezzem meg, mi célt szolgálnak? Merthogy náluk érdemben nem lehet semmit intézni.

Az már csak hab a tortán, hogy nem is válaszoltak a megkereséseimre. Nem tudom, milyen juttatásokkal dolgoznak, de én anno azt tanultam az előző rendszerben (38 éves vagyok), hogy aki nem dolgozik, az ne is egyék.

Szóval reggel 10:30-ra egyeztettünk egy személyes találkozót a párizsi magyar konzulátussal, ami pontosan 501 km-re van lakhelyünktől. Tekintettel a nagy távolságra, Párizs túlzsúfoltságára, a nemrég szült anyukára és a 2 hónapos lányomra, nem kockáztattuk meg a közvetlen, órákig tartó utazást a nagykövetségre. Egy ismerős párnál szálltunk meg előző este Párizs mellett.

Kislányom mar ezt a 6-7 órás utat is nehezen viselte, két hónaposan meg nincs erre felkészülve a szervezet.

Ön, Miniszterelnök Úr, bizonyára azt gondolja, hogy házasként elég, ha csak a férj megy el a nagykövetségre és a feleség otthon maradhat a szoptatós babával. Teljesen igaza van!

Viszont mi nem vagyunk házasok, hivatalosan is élettársi kapcsolatban élünk. Ezen élettársi kapcsolatot, a PACS-t Franciaországban, a régiós bíróság előtt kötöttük meg, EU-n belül elismerik. Azaz mégsem, mert a szülőhazámban nem.

Elgondolkodtató, hogy lehet az, hogy itt kinn az otthoni, 2009-ben szerzett mérnöki diplomámmal mérnöki munkát kaphatok, de az EU egyik bölcsőjének számító ország által elismert élettársi szerződést nem fogadja el Magyarország?

Tehát az ismerősöknél történt éjszakai szállás után reggel irány Párizs, a konzulátus. Kora reggeli indulás, nagy dugó, egy órával később értünk oda. Már az odaúton telefonon előre jeleztük, hogy sajnos késni fogunk. Megérkezünk, az akkor mar síró, éhes gyermekkel.

A konzulátuson több hölgy is dolgozott, voltak megértőek, gondolom már anyukák, és voltak olyanok, akik a síró gyerekkel kapcsolatban azt a tanácsot adták, hogy „Anyuka, előbb intézzük el a papírokat és utána etesse meg a gyereket”. Kíváncsi vagyok, hogy a szoptatós anyukák mit szolnak hozza, ha a csecsemő etetése kitolódik egy órával azért, hogy a hivatali ebed ne késsen?

Szerencsére a másik két kollegina megértőbb volt, és kaptunk egy kis szobát, ahol meg lehetett etetni a gyermeket. Ez azután történt, hogy az ügyfelfogadó teremben (3*4m) egy másik, tisztaságában némi kívánnivalót hagyó férfi ügyfél előtt tisztába tettük a formanyomtatványok dokumentumain a kislányunkat, mert ő biza’ bekakilt.

Végül is nagyjából egy-másfél óra alatt elintéztünk mindent, szorgos „Anyuka, ezt nem így kell aláírni”, „Apuka, kérem, szebben írjon” kioktató felszólítások és hogy is mondjam, „fapofa” vágások közepette.

Megjegyezném, hogy párom diplomás gyógytornász, én négydiplomás mérnök vagyok, életünk során többször találkoztunk már hivatalos, aláírandó dokumentumokkal.

Kicsit mar belecsúsztunk a konzulátus dolgozóinak ebédidejébe, amikor elindultunk az autónk felé. A szakadt parkolóházban lévő arab biztonsági őrök készséges mosolya szerencsére visszaállította a dolgozó emberekbe vetett bizalmamat.

A 6-7 órás folyamatos hazaút már jóformán esélytelen volt. Az első két megálló meg jól ment, csak az utolsó másfél óra vált kaotikussá az akkora már rendesen elfáradó, üvöltő kislányommal.

Az útlevelet azóta megkaptuk (köszönjük!), bar a konzulasszony némileg felsőbbséges arccal megjegyezte, hogy az aláírásaim nem egyeznek az összes dokumentumon (nagyjából 60 aláírásról van szó, elnézést kérek, siettem, hogy le ne maradjanak az ebédről).

A kérdésem ennyi lenne Tisztelt Miniszterelnök Úr: Megtenné ezt az utat a kisunokájával vagy minden áron azon lenne, hogy más megoldás bevezetésére ösztönözze az illetékeseket?

Ui.: Egy egészen profán dolgot majd elfelejtettem! Magyar állampolgári ügyeimet intéző ügyfélként miért nincs lehetőségem a magyar állam konzulátusán a WC használatra? Miért kell a több óráig ott tartózkodó ügyfeleket az utcai toalett-kapszulába kiküldeni? Hazánkban már minden ügyfélbarát közhivatalban kötelező a WC biztosítása az ügyfelek számára.

Köszönettel,


ITT OLVASHATÓ

GYÁRFÁS, ORBÁN, ROGÁN ÉS A TÖBBIEK

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.11.20.


A kormánnyal összefonódott halálos ölelésben látja Gyárfás Tamást, a Magyar Úszószövetség elnökét a Magyar Nemzet publicistája. Lukács Csaba szerint „ha elengedik a kezét, kiteregetheti az ütőkártyáit a vizes vébé kapcsán kötött (vagy esetleg egyéb) alkukról”.

A közfigyelem azért irányult a róka fogta csuka helyzetre, mert Hosszú Katinka ismét bírálta az úszósport vezetőit, közöttük név szerint Gyárfás Tamást. Az úszónő november 15-ei nyílt levele szerint a korábbi bírálatok óta a tárgyi feltételek romlottak, a szövetséget működtetők mellőzik a szabályokat, a szavazások nem demokratikusak, a vezetőség nem csak az úszókat, de teljes klubokat tart sakkban ígéretekkel vagy megfélemlítéssel.

Ám, bármennyire is fontos, hogy mi zajlik az uszodák táján, az ügynek mégiscsak az ad nyomatékot, hogy a mai Magyarországon előbb-utóbb minden átpolitizálódik. A nemzeti nemegyüttműködés rendszeréből ab ovo az következik, hogy a lényeges döntéseket személyesen Orbán Viktor hozza meg. Legalábbis a kormányfő és környezete ezt az érzést alakította ki a nagyközönségben.

A miniszterelnök a héten is egyértelművé tette, hogy az ő áldásával fosztogathatják a közvagyont a hatalomban lévők és a kormányhoz közeli vadkapitalisták. A parlament november 14-ei ülésén Orbán Viktor azzal védte meg a kétes ügyekkel hírbe hozott, jövedelméhez képest nagy vagyont felhalmozott, többször is hazugságon kapott propagandaminiszterét, Rogán Antalt, hogy „minden egyes támadás csak megerősíti Rogán miniszter úr pozícióját”. Ezzel a kiállással Orbán Viktor tovább ment annál, mint amit az ország gázszerelőjének védelmében valaha is mondott.

A mostani Gyárfás-ügy azonban eltér az eddigiektől. A magyarországi korrupció, a hatalommal való üzérkedés a kutyát sem érdekli külföldön. Viszont a Hosszú Katinka és a mellé felsorakozott úszók (Gyurta Dániel, Kapás Boglárka, Bernek Péter, a Verrasztó testvérek és Czene Attila) kontra Gyárfás vita a határokon túl is hullámokat verhet, árnyékot vethet a budapesti vizes világbajnokságra a korrupciós ügyekkel egyébként is túltelített nemzetközi sportéletben. Ráadásul ezt a hazai pour parler-t egy amerikai is hitelesíti. Hosszú Katinka férje és edzője, Shane Tusup szava adott helyzetben, már csak érzelmi okokból is, többet jelenthet a nemzetközi médiában mint Gyárfásé, vagy Orbáné...

ITT OLVASHATÓ

JOBBIKOS GYERMEKVÉDELEM: MENNYI IS AZ ANNYI?

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2016.11.21.


A Jobbik szexuális viszonyai az utóbbi időben napirendre kerültek a közbeszédben. Az egyik Terry Black néhány nap alatt lecsengő hírverése volt a párt elnökének viszonyaival kapcsolatban. A másik a kémiai kasztrációs ötletének felmelegítése, amely valószínűleg tovább szolgáltat majd beszédtémával. Ahogy már megindult, például az MNO-n a hullámverés.

Így egy pillanatra gondolkodjunk el az utóbbin, melyet a pedofilokat emlegetve kezdett ismét emlegetni a Jobbik. Holott, mint arra az MNO publicistája is rámutat: sem kijátszhatatlannak nem számít a gyógyszeres kezelés, sem egyértelműen nem jelent pszichiátriai értelemben minden esetben is pedofíliát a gyermekek ellenei szexuális aktusok elkövetése. A jelzett cikkben is említik a gyermekprostituáltak felé irányuló szexturizmus résztvevőit, és azt az általánosabb motívumot, mely sokkal inkább a hatalom, demonstrációjából táplálkozik. Ezeknek a szempontoknak az egyike sem azt támasztja alá, hogy a kémiai kasztrálás különösebben hatékony megoldás lenne. Még akkor sem, ha kétségtelen: a nemi vágy csökkentése nyilván visszahat arra, hogy valaki „beindul-e”. Ugyanakkor a történelemkönyvek, illetve az irodalmi művek lapjai mást sugallnak.

Az ugyanis ismert jelenség, hogy egy beteljesíthetetlen igény sokszor egészen másutt okozza a biztosítékok kiégését. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a pedofíliát, a gyermekprostitúciót innentől fel kellene karolni. Azt azonban igen, hogy értelmetlen olyan utat választani, amelynek nagyban megszámított reklámértéke, és kicsiben esetleg kevés gyakorlati hozadéka van. A történelem ugyanis számon tart nem egy olyan hatalmi tényezőt, akit korábban megfosztottak a férfiasságától. S korántsem bizonyultak semmivel sem kevésbé hataloméhesnek. De olyan személyiségnek sem, akik az egyik képességen esett csorbát ne akarták volna nagyobb hatalommal ellensúlyozni. Beleértve a nekik hatalmilag kiszolgáltatottak rovására elkövetett „demonstrációkat” is. Az olyan találgatásokat pedig most mellőzném, hogy a diktátorok mekkora részének voltak, esetleg igen komoly problémái az ágyban. Ahogy arra, például, Gilles Perrault is céloz, erősen futólag, „Az 51-es dosszié” című könyvben...


ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁG A ROSSZ SZÜLŐ

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2013.11.21.


Múlt pénteken konferenciát tartott az UNICEF és a Flamand Kormány Delegációja a gyermekbántalmazásról. A konferencián Szekeres Zsolt, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa a menekült gyermekek magyarországi helyzetéről és az őket ért bántalmazásról beszélt. Véleménye a magyar állam felelőtlenségéről itt olvasható.

A Magyar Helsinki Bizottság független emberi jogi civil szervezet, amely főként a Magyarországra érkező menedékkérők, valamint a rendőri, hatósági visszaélések és erőszak áldozataink segítésével foglalkozik. A Helsinki Bizottság tehát nem gyermekjogi szervezet, de munkánk során sok gyermekkel is találkozunk, akik különböző súlyú erőszak, bántalmazás, visszaélés, abúzus áldozatai lettek.

A menekült gyerekek bántalmazását nem lehet elszigetelt problémaként kezelni. Az ő szenvedésük – legalábbis szenvedéseiknek egy része – annak a rendszerszintű problémának a következménye, amelyet a magyar kormány generált és tart életben mesterségesen. Azért ne legyen tévedés: a menekült gyerekek a helyzetükből adódóan, csak azért, mert menekültek és gyerekek (tehát 18 évnél fiatalabbak) már eleve rengeteget szenvednek, mire a magyar határig érnek.

Mielőtt felidézzük, mivel is kell szembenéznie a menekült gyerekeknek Magyarországon, érdemes felidézni Balog Zoltán emberminiszter
Indexnek adott interjúját. Ebben állítása szerint szó szerint a miniszterelnököt idézte, mikor azt mondta: „hogy ha egy kísérő nélküli gyermek akar bejönni Magyarországra, akkor be kell engedni, és úgy kell vele bánni, mintha a sajátunk lenne”.

Az Eurostat statisztikái szerint a 2015-ben Európába érkező menedékkérők majd’ harmada volt gyerek, közülük pedig minden háromból kettő 13 éves vagy annál fiatalabb volt. A Magyarországon tavaly regisztrált menedékkérők közül 46 ezer volt gyerek, ennek hetede jött felnőtt kísérő nélkül. Az idei statisztikák szerint az év elejétől október végéig 1162 kísérő nélküli kiskorú adott be menedékkérelmet Magyarországon, közül pedig 112-en voltak 13 évesek vagy annál fiatalabbak. Látható tehát, hogy bár nagyságrendileg kevesebb menedékkérő gyermek érkezik Magyarországra, a számuk továbbra is nagy, tíz százalékuk pedig nagyon kicsi, vagyis rendkívül sérülékeny.

Magyarország a jogszabályok szintjén valóban úgy kezeli a gyermekek, mintha a sajátjai lennének. Az Alaptörvény és a menedékjogról szóló törvény letükrözi Magyarországnak az EU Alapjogi Chartája és az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye szerinti nemzetközi kötelezettségeit. A gyerekek mindenek felett álló érdekét, megfelelő testi, lelki és fizikai fejlődéshez való jogát elsődlegesnek nevezi meg. A gyakorlat azonban igencsak gyakran tér el a jogszabályok szép frázisaitól...


ITT OLVASHATÓ

ÍGY LETT ORBÁN VIKTOR AZ ELVEK NÉLKÜLI POLITIZÁLÁS APOSTOLA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.11.21.


Nincs semmi meglepő abban, hogy a magyar miniszterelnök által vizionált szép új világban a pragmatizmus minden elvi megfontolást felülír. Liberális politikusként kezdte pályáját, néhány év alatt jobbközép párttá alakította a Fideszt, majd sovén és rasszista kijelentésektől sem riadt vissza azután, hogy a világban politikai váltópénz lett az idegengyűlöletből. Orbánról nyugodtan kijelenthetjük, hogy soha nem gondolta komolyan azt, amit mondott, minden megnyilvánulása mögött hűvös politikai számítás állt. A kérdés az, kikre emlékezik az utókor szívesebben, a pusztán ideológia által vezetett, vagy a hasznosságot mindenek fölé helyező államférfiakra? Másként fogalmazva: Lehet-e politikai elv az, hogy nincsenek elveink?

Minden politikai tett valódi célja a hatalom megszerzése vagy megtartása, így aki ezzel ellentétesen cselekszik, bukásra van ítélve. A hatalmat akarni nem szégyen, más kérdés, hogy vannak olyan politikusok, akik nem kérkednek azzal, hogy elveik és ígéreteik mögött a saját céljaik mindenek fölé helyezése áll. A nyugati demokráciákban a kompromisszum, a megalkuvás, sőt a kétszínűség is szerves része a politikai eszköztárnak, ám vannak olyan szabályok, melyeket a közélet minden szereplője tiszteletben tart. Ezek olyan elvek, melyeket részben a törvények szabályoznak, részben pedig a politikai hagyomány alakított ki, így ezek által válik kiszámíthatóvá egy rendszer működése.

A keleti típusú diktatúrákban nincsenek ilyen hagyományok, az erősebb mindent visz, a törvényeket úgy értelmezik a vezetők, ahogy számukra előnyös, ha pedig szükségesnek látják, átírják a jogszabályokat a saját szája ízük szerint. A 2010es hatalomváltás óta Magyarországon egyre jellemzőbb ez utóbbi politikai gyakorlat, hiszen a többség a kétharmados többségével nem élt, hanem visszaélt, a hatalmát pedig nem reformokra, hanem erőfitogtatásra használta fel. Orbán Viktor tudta, hogy szüksége van az Európai Uniós tagság nyújtotta előnyökre, főleg az onnan érkező pénzforrásokra, ám közben igyekezett a keleti hatalomgyakorlás módszertanát meghonosítani. Ezt hívjuk röviden - Orbán Viktor szóhasználatával élve - pávatáncnak.

E politikai filozófia szerves része, hogy a hagyományos nyugati értelemben vett elvi politizálást a múlt rossz örökségeként emelte be a miniszterelnök a közbeszédbe, a praktikus megfontolásokon alapuló, lényegében minden elvszerűséget nélkülöző keleti hagyományt pedig értékként igyekszik felmutatni a nyugati szemlélettel szemben. Ez egyrészt megágyaz egy cinikus politikai magatartásnak, másrészt folyamatosan konfliktusokhoz vezet a belpolitikában és a külkapcsolatokban egyaránt. Ezeket a feszültségeket folyamatos húzd meg, ereszd meg politikával lehet enyhíteni, ami lényegében a pávatánc kiteljesedése...

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR FELIRATTAL: DONALD TRUMP ÉLETE - KENDŐZETLENÜL

VIGYÁZÓ BLOG
Szerző: vigyazo
2016.11.21.


A megválasztott elnök vallomása életének legnehezebb és legszebb pillanatiról

“Objectified”: Tárgyszerűen - Donald Trump portréja címmel mutatta be a Fox News november 18-án Harvey Levin 40 perces portréműsorát Donald Trumpról. A megválasztott elnök kendőzetlenül beszél életének legnehezebb pillanatairól, bátyának, Frednek a tragikus haláláról. Elmondja miért nem iszik alkoholt, és miért tiltotta el gyerekeitől a drogokat és a cigarettázást is. Trump beszél arról, mikor döntötte el, hogy elindul az elnökválasztáson, és mit tanult az üzleti életben és a filmvilágban, amit a kampányban fel tudott használni. Őszintén elmondja, mit csinálna másként a Fehér Házban, mint a vállalkozásában és mit jelent számára az, hogy európai feleség van mellette. 

(a magyar felirathoz a videó alatti “feliratok” gombot kell bekapcsolni, ha nem indul el automatikusan)

ITT OLVASHATÓ

DÓZSA LÁSZLÓ HAZUGSÁGA A MI ELHAZUDOTT MÚLTUNK

HVG.HU
Szerző: Puskás Panni
2016.11.20.


Nagyon eredeti Vidnyánszkytól, hogy Dózsa személyével rávilágít emlékezetünk zavarosságára.

A Tóth Ilonka című előadás végén a Nemzeti Színházban idős színészek lépnek elénk a színpadra, hogy elmondják saját emlékeiket 1956-ról. Voith Ági, Bodrogi Gyula, Csurka László és Mécs Károly után Dózsa László az, aki a színpad közepére áll, fehér díszegyenruhát húz erre az utolsó jelenetre, félreértés ne essék, az előadásban nem ez volt a jelmeze. A vakítóan fehér zubbonyra inkább azért van szükség, hogy a huszadik sorban is jól lehessen látni, az kitüntetésektől roskadozik, melyeket a rendszerváltás után a magyar államtól kapott ’56-os szerepvállalásáért. Dózsa talán úgy képzeli, hogy ezek reflektorfényben való megcsillogtatása legitimálja majd azt a történészek által ezer ponton megkérdőjelezett sztorit, amelyet a tizennégy éves önmagáról, a sortűzről, a tömegsírról, a jó lelkű sírásóról és mesébe illő meneküléséről ad elő estéről estére a Nemzetiben.

A Tóth Ilonkát még azelőtt kezdte próbálni Vidnyánszky Attila rendező, mielőtt Dózsa közröhej tárgyává vált volna a médiában. Ciki-e vajon Vidnyánszkynak, hogy így fejeződik be az előadása? Igen, valószínűleg az. Ugyanakkor borzasztó tiszteletlen a többi színésszel kapcsolatban, akik Dózsával együtt lépnek a színre, és igaz történeteket mesélnek el ’56-ról. De bármilyen furcsa, azt gondolom, hogy ebben a sztoriban mégsem Dózsa László személye a fontos, hanem valami sokkal egyetemesebb kérdésre mutat rá a történelemszemléletünkkel kapcsolatban. És ez az aspektus a színházi berkekben állítólag csak Háry Jánosnak csúfolt színészt teszi meg az egyetlen igazság hordozójának...

ITT OLVASHATÓ

FRANCIA ELNÖKVÁLASZTÁSOK: SÁRKÖZY KIESETT, JÖHET AZ AUTENTIKUS, KEMÉNY JOBBOLDAL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Vendégszerző: Erőss Gábor
2016.11.21.


A Brexit, Norbert Hofer 49,7%-a és az amerikai elnökválasztás után újabb munkáslázadás készül!? Vagy Thatcher születik újjá? Esetleg Putyin szól bele a francia belpolitikába is? Vasárnap volt a francia elnökválasztás első, jövő vasárnap lesz a második fordulója. Valójában csak a jobboldal tart most előválasztást, de a győztesből jó eséllyel elnök lesz. Bombameglepetés lenne, ha a tavaszi elnökválasztás második fordulójába nem a „jobbközép” és a szélsőjobb jelöltje kerülne be (kiütve a baloldalt), mint ahogy az is, ha nem a „mérsékelt” jobboldal jelöltje győzne végül.

A három dobogós közül kezdjük a bronzérmes Nicolas Sarkozyvel! Ő volt a legtrumpistább az összes jelölt közül. A tucatnyi korrupciógyanús ügyben érintett exelnök ideje jó részét a bíróságokon tölti, de ez nem akadályozta abban, hogy a nép nevében hirdessen harcot az „elit” ellen. Elvégre Trump szavazói sem akadtak fenn azon, hogy milliárdos hősük sem adót nem fizet az államkasszába, sem
bért nem fizet a munkásainak. Az amerikai republikánusok majmolásának és a trumpizmusnak karikatúra-szerűen abszurd megnyilvánulása volt Sarkozy részéről a kampányban, hogy elkezdett klímaszkeptikus húrokat pengetni; pedig egykor a legzöldebb jobboldali volt. Végül túl sok volt a pálfordulás, nem jött be a trumpizmus: harmadik helyezettként elvérzett.

A 2. fordulóba jutott két jelölt: két ex-miniszterelnök. A győztes François Fillon épp a „mi” Sarkozynk miniszterelnöke volt, Alain Juppé pedig Jacques Chirac-é. Alain Juppé a mérsékelt jobbközép imázst építette a kampányban. Pedig ő volt az, aki 1995-ben az 1968-as diáklázadás és sztrájk óta legnagyobb tiltakozást váltotta ki TB- és nyugdíjreformjával. Az volt az az időszak, amikor – párizsi egyetemistaként – autóstoppal mehettem a kollégiumból az egyetemre: az általános sztrájk következtében a tömegközlekedés leállt, de a szolidaritás új formái születtek: luxuscitroënekbe ültek az iskolába autóstoppoló arab bevándorlógyerekek, a nagy szociológus, Pierre Bourdieu pedig sztrájkoló buszsofőröket agitált.

François Fillon
Vlagyimir Putyin kedvence. Az első fordulóban, meglepetésre, ő végzett az élen. Méghozzá elég nagy előnnyel. És a második forduló előtt Sarkozy is támogatásáról biztosította. Ezzel mintha már el is dőlt volna a választás. Pedig eddig inkább afféle szürke apparátcsik, technokrata volt; azért is lehetett 5 évig miniszterelnök, mert hagyta Sarkozyt tündökölni. Korábban „szociális érzelmű gaullistaként” indult, de a mostani programja alig különbözik a többiekétől : ÁFA-emelés, társaságiadó-csökkentés, nyugdíjkorhatár-emelés, az elbocsátások megkönnyítése, a közalkalmazottak kiemelt munkajogi státusának gyengítése és tömeges elbocsátása, atompártiság, a környezet- és fogyasztóvédelmi szempontból kulcsfontosságú „elővigyázatossági elv” eltörlése vagy lazítása, új börtön-férőhelyek tízezres nagyságrendben stb.

Programszinten ez a klasszikus neoliberális/neokonzervatív agenda maga a jobboldali konszenzus. Amit Fillon thatcheri következetességgel képvisel, Juppé kicsit finomabban. A bevándorlóellenességről és terror-paranoiáról nem is beszélek, mert abban is szinte mindannyian próbálnak rálicitálni a baloldalra, ami viszont nem is olyan könnyű: az állandósított szükségállapot, a kormányzati szintre emelt iszlamofóbia nehezen überelhető (lásd: Manuel Valls szocialista miniszterelnököt, aki maga is beleállt a
Burkini-vitába)...

ITT OLVASHATÓ

A KORMÁNY RÉGI-ÚJ ELLENSÉGKÉPE: A HAJLÉKTALANOK

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2016.11.21.


Az Andy Vajna által einstandolt TV2 az utóbbi időben a Fidesz legdurvább propagandacsatornájává vált. Olyan gátlástalanul és manipulatív módon hamisítanak és torzítanak el híreket annak érdekében, hogy egy bizonyos csoportot vagy személyt lejárassanak, amelyet korábban még nem igazán láttunk Magyarországon.
 
A legutóbb a hajléktalanokba szállt bele páros lábbal a csatorna hírműsora. Volt már ilyen korábban is, emlékezhetünk Kocsis Máté keresztesháborújára a „drogosok” ellen, vagy akár az Európa iszlamizációjáról szóló hangulatkeltés is tekinthető egyfajta morális pánikkeltésnek. A hajléktalanokról rengeteg téves információ és féligazság kering a köztudatban, erre dolgozott most rá a TV2. Pedig a hajléktalanok többségéről nem is mondanánk meg, hogy hajléktalan.
 
„Szánalmas látvány...”, „Nem sajnálom őket, maguknak csinálták...”
Ne legyünk képmutatóak, senkinek sem kellemes, amikor át kell kelnie egy hajléktalanokkal teli aluljárón. Bizony lesz közöttük részeg, kéregető és kellemetlen szagú ember is. Hazudik, aki azt állítja, hogy nem zavarja a város közepén ez a látvány.  
 
Csakhogy az éremnek van egy másik oldala is. A hajléktalanság a társadalom rossz működésének egy tünete, akár az orrfolyás nátha esetén. A hajléktalanok döntő többsége nem önszántából került utcára, hanem rossz döntések, eladósodás, válás miatt. Amennyiben azt szeretnénk, hogy ezek az emberek újra a társadalom „normális” részéhez tartozzanak, akkor első lépésben meg kellene érteni, hogy miként kerültek ezek az emberek abba a helyzetbe, ahol vannak, és milyen pszichológiai nyomás nehezedik rájuk a társadalom peremvidékén. A hajléktalanságot nehéz kutatni, mivel sokan rejtőzködnek, szégyellik, hogy az utcára kerültek. Léteznek ugyanakkor adatok és mélyinterjúk, amelyek betekintést engednek az utcán élők hétköznapjaiba.
 
Hányan vannak?
 
Az elérhető 2013-as adatok szerint Magyarországon 11 ezer hajléktalan van. Ez az adat csalóka, hiszen ez csak azokat mutatja, akik igénybe vettek valamilyen szociális ellátást, tehát a valóságban ennél jóval többen lehetnek. A hajléktalanok többsége, mintegy 75 százaléka vidéken él és többségük 50 évnél idősebb. Ezek az emberek jellemzően alacsony iskolázottságúak, így nehezen találnak munkát. A hajléktalanok többsége csak alkalmi munkát talál, nagy részük pedig gyűjtögetésből él...