2018. március 11., vasárnap

HÉTVÉGI RÁADÁS: TERÁPIA (1-3. ÉVAD - HBO GO)

HBO GO
Szerző: HBO GO
2016-2018.A magyar HBO sorozata a pszichoterápia zárt ajtók mögötti világát mutatja be. Öt páciens legmélyebb problémáit ismerhetjük meg, ám hamar kiderül, hogy a pszichológus is segítségre szorul. És ezzel beigazolódik: mindenki rejteget valamit.


A Terápia a pszichoterápia eddig rejtett világát mutatja meg, a történet középpontjában az ötvenes sármos pszichológus, András (Mácsai Pál) és öt páciense áll. Hétfőnként András régi páciense, a problémásan szexi és szerelmes Laura (Marozsán Erika) érkezik a rendelőbe; keddenként az alfahím nagymenő üzletember, Máté (Nagy Ervin) keresi fel; szerdánként a sérült, 16 éves tornászlány, Zsófi (Sztarenki Dóra) jön terápiára; csütörtökönként pedig az állandó harcban álló házaspár Petra és Tamás (Szamosi Zsófia - Nagy Zsolt) keresik fel a rendelőt. Péntekenként pedig András tíz éve nem látott egykori tanárát és mentorát, Ágnest (Csákányi Eszter) keresi fel, hogy segítséget kérjen a saját problémái megoldására. Hamar kiderül, hogy a látszólag sikeres és boldog kétgyerekes családapát belső bizonytalanságok gyötrik, és a Judittal (Für Anikó) kötött házassága is válságba jutott.

A sorozat különlegessége, hogy a történet jellegéből adódóan a jelenetek többsége egy szobában, egy kanapén és egy fotelben ülve játszódik, ahol a színészek arcjátéka, az apró rezzenések, az egymásra figyelés koncentrációja közvetíti és kelti életre az emberi drámákat. A sorozat azonban jóval többet mutat "egyszerű" lelki történéseknél, a terápia során hétről hétre újabb és újabb titkok kerülnek felszínre a terapeuta és a páciensek múltjából egyaránt. (Port.hu)


KREKÓ PÉTER: A HARAGOS MAGYAR SZAVAZÓ NEM FINOMKODIK, VÁLTOZÁST AKAR

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: bl
2018.03.10.


Túltolta a Fidesz a negatív kampányt, olyan kommunikációt folytatott, amely kétségbe vonta a demokratikus választás pluralizmusát – mondta Krekó Péter, a Political Capital ügyvezető igazgatója a hódmezővásárhelyi választásról. Szerinte a düh, a harag az az érzés, ami nagy meglepetéseket tud okozni a választásokon: elviheti a szavazókat, még a bizonytalanokat is az urnákhoz. A politológus a 168 óra című hetilapnak adott interjút.

Elmondta, a hódmezővásárhelyi választás rácáfolt két politikai toposzra: a Fidesz brutális előnyére és a választási apátiára. Úgy tűnik, nőtt a választói látencia, az ellenzéki oldalon sokan félnek elmondani a pártpreferenciájukat:

“Az biztos, hogy túltolta a Fidesz a negatív kampányt. A demokratikus választás pluralizmusát kétségbevonó kommunikációt folytattak: valaki vagy velünk van, vagy ellenünk, de ha ez utóbbi igaz, akkor fel kell lépni az illető ellen. A kormány kommunikációjának kilencven százalékát negatív üzenetek uralják, pedig tudnának pozitív dolgokról beszélni. A szociálpszichológiai szakirodalom bumeránghatásként írja le azt, ami Hódmezővásárhelyen történt: visszaütött a negatív kampány. Ha korrigálnak, a pozitív eredményekről kezdenek beszélni és békén hagyják az ellenzéket, akkor a helyzet változhat.”

A vásárhelyi tapasztalatok alapján úgy látja, mintha a Fidesz tábora zsugorodott volna. Biztosan jó volt az ellenzéki és a kormánypárti mozgósítás is, de a düh, a harag az az érzés, ami nagy meglepetéseket tud okozni a választásokon: elviszi a szavazókat, még a bizonytalanokat is az urnákhoz:

” Ha sok szavazói csoportban él a lappangó harag, akkor az felülírja a korábbi beidegződéseket. Ha az ellenzék győzni akar, akkor az csak úgy lehetséges, ha egy jelölt áll a fideszes indulóval szemben. Most kétpólusú az ellenzék, balosra és jobbikosra oszlik. Nem akarom az esetleges szövetségkötés miatt felmerülő morális kérdéseket elbagatellizálni, de ha nyerni akar az ellenzék, koordinálniuk kell.”...

ÖT BIZONYÍTÉK ARRA, HOGY A FIDESZ TART AZ ÁPRILIS 8-I VÁLASZTÁSTÓL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.03.11.


Néhány hónapja még a miniszteri bársonyszékeket osztogatták egymás között a kormánypárt meghatározó politikusai, most néhányuk fejében még az is megfordult, hogy akár az is megtörténhet, hogy be se kerülnek a Parlamentbe. Az ellenzék a lehetőségekhez képest jól hajrázik, ám az igazi kérdés az, hogy sikerül-e megegyezniük időben a visszaléptetésekről az esélyesebb jelöltek javára. A Fidesz mindeközben úgy viselkedik, mint egy elszabadult birodalmi lépegető, amely számára csak az a fontos, hogy minél nagyobb pusztítást végezzen a környezetében, így olykor olyan virágokra is rátapos, melyeket maga a kormánypárt ültetett.

1. Bebikázott Békemenet. Évek teltek el Békemenet nélkül, és lassan elhittük, hogy már nem hisz régi csodafegyverében Orbán Viktor. A vásárhelyi időközi polgármester-választáson elszenvedett vereség után azonban reaktiválták a csodacsapatot, amely képes elővarázsolni az ország minden szegletéből azokat a tántoríthatatlan kormányhíveket, akik bármikor és bármiért odateszik magukat, ha Orbán Viktor hadba hívja őket. Most éppen nem tudni, hogy Soros György, a migránsok, esetleg az ENSZ ellen menetelnek, de az tuti, hogy egyfajta erődemonstrációnak szánja a miniszterelnök és stábja a március 15-i rendezvényt. Ha meg tudnak mozgatni 200-300 ezer embert, és azt a kormánypárti média felturbózza mondjuk félmillióra, akkor erőt adhat a kissé bizonytalanná vált Fidesz-tábornak az „egy a tábor, egy a zászló” vizuális megjelenítése a pesti utcákon. Ha azonban a vártnál kisebb lesz az érdeklődés az ingyenes buszoztatás ellenére is, akkor a Békemenet sem tud új lendületet adni a Fidesz kissé megfeneklett kampányának.

2. Osztódással szaporodó kamupártok
. Már a második választást kell átélnünk úgy, hogy tehetetlenül nézzük a bőséges állami juttatásokra utazó úgynevezett kamupártok mohóságát. A Fidesz úgy alkotta meg az új választási szabályokat, hogy az lehetőséget adjon olyan pártok indulásának is, amelyek nyilván nem gondolják komolyan, hogy a semmiből érkezve, szervezet háttér és politikai tartalom nélkül akár egy százalékot is megcsípnek a parlamenti helyekért folytatott versengésben. Már az is bosszantó, hogy az összes negatív csúcsot megdöntő Munkáspárt él és virul, és minduntalan célba veszi Thürmer Gyula vezetésével a bűvös egyszázalékos célt, amely még zsíros állami támogatással kecsegtet, így néhány pártfunkcionáriusnak biztosít biztos megélhetést négy évre. Nos, a Fidesz mindent elkövet annak érdekében, hogy a választók komolyan vegyék a kamupártokat, így levakarjanak néhány száz ellenzéki szavazatot az ellenoldalról. Főként olyan helyeken segítettek ezeknek a bizniszformációknak, ahol akár 100-150 szavazat is eldönthet egy billegő körzetet...

A TÁRSADALMI BEÁGYAZOTTSÁG

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2018.03.11.


Dolgozunk, sodornak bennünket a teendők, ám néha, többnyire valami felkéréshez, pályázathoz, támogató kereséséhez kapcsolódva muszáj összegző írásokat készítenem arról, amit csinálunk. Amikor aztán ezek során átgondolom, mi változott az előzőhöz képest, mit látok jobban, tisztábban, milyen tényezők kerültek elő, amelyeket esetleg addig nem befolyásoltak, 
akkor mindig előrébb lépek a dologgal.

Mindig van, amit pontosabban látok, jobban körül tudom írni, számomra is tisztább, átláthatóbb lesz a munka váza, a munkaterületek meghatározása.

Most pl. egyetlen mondatban meg tudom határozni, mi ennek a munkának a jellemzője, ami egyben meg is különböztet minket más, hasonló fejlesztésektől. Az, hogy a generációs mélyszegénység problémáját a teljes társadalmi beágyazottságában értelmezzük. És a megoldásokat is ebben a beágyazottságban keressük.

Azt jelenti ez, hogy mindent mindennel összefüggéseiben értelmezünk. Nincs olyan, hogy van egy külön terület, ahol fejlesztünk, változást generálunk, és közben nem foglalkozunk az azt leamortizáló tényezőkkel. Nincs olyan, hogy csak a gyerekre koncentrálunk, és közben őt a fejlesztésünkkel teljesen ellentétes hatások érik a felnőtt közegükből, ám ezzel nem foglalkozunk.

Mi nem feladattal lehatárolt területenként értelmezzük a munkánkat, hanem problémánként. Nem azt mondjuk, hogy itt egy gyerek, akinek kizárólag az oktatásával, vagy kizárólag az egészségi állapotával (sőt fogazatával, látásával, stb., hogy tovább specifikáljuk a lehatárolást) kell foglalkoznunk, mert az a dolgunk, ezért kapjuk a fizetésünket, ebben vagyunk kizárólag felelősségre vonhatóak, és más terület már nem a mi dolgunk, azzal törődjön más, akinek meg az a dolga.

Így, ebben a rendszerben ugyan láthatólag nem megy a szegénység ördögi körének a megtörése, az ügyközpontú, formális együttműködések sem adnak megoldást, mégis ebben gondolkodunk, ez van a mindennapi gyakorlatban. A sikertelenségért pedig őket hibáztatja a rendszer, és bünteti is.

Azt hiszem egyébként, ettől lett ennyire bonyolult is ez a munka. Hogy az összefüggések rendszerében haladtunk vele. Ám ahogy megyünk előre az időben, egyre inkább azt látom, hogy csak így lehet változást elérni. Megakadályozva a pozitív hatások leamortizálódását, megtámogatni a fejlesztéseket a lehető legtöbb irányból.

Mert most szétesik minden, a hatások még a rendszeren belül is ellentmondásosak. Miközben pl. az oktatásban a tehetséggondozás eszméje csúcsra járatott, közben az állam nem szab határt a szegregációnak, teret enged az oktatási rendszer teljes szétszakadásának. Vagy, hogy maradjak ugyanennél a témánál, hogy miközben a keresztény szellemiséget hangsúlyozza, mint egyetlen és üdvözítő értéket, közben a legszegényebbeket zárja ki az egyház sok helyen az iskoláiból.

Az pedig, hogy a rendszer közben csak a pozitívat kommunikálja, az nem jelenti azt, hogy nincs ott a negatív. Az folyamatosan ott van, sőt, dolgozik, és ássa alá azt az építményt is, ami egyre ingatagabbá teszi ezt az egészet, míg a fejünkre nem omlik. Mert nem lehet a tehetséggondozást sem társadalmi beágyazottság nélkül szemlélni…. és a szegregált oktatást sem. Ha így nézzük, ezzel a szemlélettel, világossá válnak a hatások, a változások, a tendenciák, és körvonalazódik a megoldás útja is.

Itt van a gyerekszegénység kérdése. Hogyan lehet ezen fogást keresni? Nyilván az első lenne, hogy elismerjük: létező problémáról van szó. Aztán megnézni azt a bonyolult rendszert, amiben ez kifejlődött. Látni a krízishelyzeteket, amelyek meghatározzák a test fejlődését, a szénhidrátalapú, a fehérjéket nélkülöző étkezéstől, a pénz híján ki nem váltott gyógyszerekig, a lakhatási szegénységben történő élettől, az évszaknak nem megfelelő ruházatig, az el nem ért egészségügyi szolgáltatásoktól a korai dohányzásig.

Megérteni a gyereket mentálisan meghatározó családi hatásokat, azokat a túlélési stratégiákat, amelyeket az alapkészség-hiányos, szintén nélkülözésben felnőtt szülők a nap minden percébe beágyazva, erős üzenettel közvetítenek a gyerekek felé. Az árörökített viszonyulásokat egymáshoz, a tanuláshoz, a munkához, a környezethez, a pénzhez, a fogyasztói világ hatásaihoz, a karrierhez, a jövőképhez, a beosztáshoz, a kölcsönökhöz, a bűnözéshez, a szűkebb és tágabb környezethez, a világhoz.

Látni azt, hogyan hat a gyerekre a szülő munkája, legyen az közmunka, vagy alkalmi, fekete munka. Hogy hat az, mikor valaki mobilis, és azt választja, hogy távolabb keres a közmunkánál jövedelmezőbb lehetőséget, és az is, hogy meddig képes ebben megmaradni. Ha munkahelyet vált, miért teszi? Hogy hat a közmunkabérrel megtámogatott OKJ-s képzés a gyerek iskolarendszerben való bennmaradására? Milyen viszonyulása van a szülőknek a szociális támogatásokhoz, mennyire építik erre a családfenntartást? Milyen a megítélése a bűnözésnek a családban? És a tágabb környezetben? Mit gondol a gyerek erről? Hogyan hat mindez rá?

Értelmezni azt, amit a közoktatás rendszere ott, az adott települési környezetben nyújtani képes, az iskolából jövő hatásokat. A szakos nevelők hiányával, a kiégett, eszköztelen pedagógusokkal, az oktatás központi meghatározottságával. Ami minden gyereket, hatást egyformán értelmez, miközben a szakadék óriásira nőtt gyerek és gyerek között.

Átgondolni, hogy az intézményrendszer, amiben már nincs ott a prevenció fogalma, és amiben teljes teret nyert a hatósági eszközök használata, hogyan hat erre az egészre.

Nézni és megérteni a felnőttek kommunikációját, a reakciójukat egy-egy helyzetben, mikor úgy érzik, sérelem éri őket. Mert ezt is viszi a szülő haza, mondja el otthon, úgy, ahogy ő értette, ő élte meg. Mert az sem mindegy, hogy mit értenek meg abból, amit mondanak nekik, vagy amit a hivatalos papírokon olvasnak, hiányos szövegértési képességgel. Megvezethetően. Sorolhatnám még az egymásra ható tényezőket, melyek, mint erős kötelek tartják fenn a nyomorúságot.

Egyre jobban érzem, hogyha megoldást, elmozdulást szeretnénk, azt nem ebben a területekre feldarabolt rendszerben kellene keresni. Azt hiszem, egyszerűen más szerkezetben kellene. Amiben összefüggéseiben és egyediségében is értelmezhető hatásrendszer van. Nem ügyek, hanem családok, mentorálás, összehangolás. Hogy sokba kerülne? Nem hiszem… a probléma hozadékai ma sokkal többe kerülnek.

Egy generáción keresztül kellene többet ráfordítani. Hogy bepótolhassunk valamit abból, ami hiányzik. Amiből utána egy másfajta élet építhető.

ORBÁN JÁTSZMÁJA - FELTÁRUL A PUTYINNAL KIÉPÍTETT KAPCSOLAT TITKOS TÖRTÉNETE

444.HU
Szerző: PETHŐ ANDRÁS, SZABÓ ANDRÁS, DIREKT36
2018.03.11.


Két befolyásos magyar üzletember szállt fel egy Moszkvába tartó repülőgépre néhány héttel a 2010-es parlamenti választások előtt. Mindketten Orbán Viktor legszűkebb köréhez tartoztak. Az egyikük Simicska Lajos volt, Orbán régi barátja és hosszú ideig szoros gazdasági szövetségese a Fidesz építkezésében. A másik Nyerges Zsolt volt, aki az Orbán-házaspár barátjaként került be a Fidesz gazdasági holdudvarába mintegy 20 évvel ezelőtt, majd Simicska jobbkezeként vett részt a pártközeli cégbirodalom irányításában.

Moszkvába érkezve a két üzletember az orosz főváros egyik leghírhedtebb helyének számító Ljubljanka térre ment. Az ott álló hatalmas, sárgás színű épület volt a rettegett szovjet titkosszolgálat, a KGB székháza, most pedig itt működik az FSZB néven ismert utódja. Ennek a szervezetnek az egyik magas rangú vezetőjével volt találkozója Simicskának és Nyergesnek.

Az utazás összefüggött Orbán Viktor néhány hónappal korábbi oroszországi látogatásával, amikor a kormányzásra készülő Fidesz-vezér 2009 novemberében személyesen találkozott Vlagyimir Putyinnal Szentpéterváron. Az a találkozó a két politikus ismerkedését szolgálta, Simicskáék későbbi utazására pedig azért került sor, hogy megtörténjen az üzleti jellegű kapcsolatfelvétel is. Azóta ugyan nagyon elmérgesedett a viszony Orbán és Simicska között, de akkoriban még elválaszthatatlannak tűnő szövetségesek voltak. Rendszeresen megbeszélték egymással a fontosabb politikai és kormányzati lépéseket, köztük az orosz kapcsolatépítéssel összefüggő ügyeket is.

Simicskáék 2010-es moszkvai útjáról korábban semmi nem jelent meg a nyilvánosságban, de terjedtek róla információk fideszes körökben, és tudtak róla az akkor még MSZP-s vezetésű kormány külügyi szerveinél is. A Direkt36 három egymástól független forrásból értesült a találkozóról. Simicska nem reagált a kérdéseinkre, Nyerges pedig közölte, hogy soha nem nyilatkozik a sajtónak. Orbán hivatala nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mit tudott Simicska és Nyerges útjáról.

Az oroszoknál az állami kötődésű üzletekben gyakran szerepet játszanak a titkosszolgálatok is, Simicskáéknak ezért kellett az FSZB tisztviselőjével tárgyalnia. A találkozón a források állítása szerint nem született semmilyen érdemi megállapodás. Egyikük úgy írta le, hogy ez egy "bemutatkozó látogatás" volt, egy másik pedig úgy fogalmazott, hogy az oroszok jelezték, hogy ha kell segítség üzleti ügyekben, "akkor rájuk lehet számítani". A találkozó azonban így is megmutatta, hogy Orbán Viktor és legszűkebb köre milyen közeli kapcsolatokra törekedett Oroszországgal már a Fidesz kormányra kerülése előtt is.

Azóta világszerte feltűnést keltett, hogy ez a viszony milyen rendkívül szorossá vált. A legtöbb nyugati vezető által veszélyes ellenfélnek tartott Putyin mára rendszeres vendégnek számít Budapesten, és a két ország több fontos üzleti megállapodást is kötött, köztük a Magyarország energetikai és külpolitikai pályáját évtizedekre meghatározó szerződést a paksi atomerőmű bővítéséről.

Itthon és külföldön egyaránt sokan találgatják, hogy a korábban Oroszországgal szemben kifejezetten harcias Orbán miért alakított ki ennyire közeli viszonyt Vlagyimir Putyinnal. A Direkt36 az elmúlt hónapokban több mint harminc olyan emberrel beszélt, akik ráláttak arra, miként alakult ez a viszony a magyar oldalról. A téma érzékenysége miatt mindannyian azzal a feltétellel adtak információkat, ha nem írjuk le a nevüket.

A beszélgetésekből az derült ki, hogy Orbán a saját környezetének azzal magyarázza az oroszokhoz való közeledést, hogy így akar erősebb pozíciót szerezni Magyarországnak a nemzetközi porondon. Szerinte gazdasági előnyök származnak az orosz kapcsolatból, és a velük kialakított szoros viszony javíthatja az ország alkuhelyzetét a nagyobb nyugat-európai országokkal és az amerikaiakkal szemben is. A miniszterelnök az őt ismerők szerint kifejezetten élvezi a nagyhatalmak közötti manőverezést, aminek egyrészt az az oka, hogy a hazai belpolitikát már évek óta unalmasnak tartja, másrészt meg van győződve a saját rendkívüli vezetői képességeiről, és ezt szűkebb körben nyíltan hangoztatja is...

REZSICSÖKKENTÉS ÉS UTALVÁNYOK: LASSAN KIDERÜL MINDEN

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.03.11.


Már a jövő héten megkezdik a postások értékküldeményként az Erzsébet-utalványok kézbesítését. A kormány minden erővel azon van (kivéve a fával vagy egyébbel fűtőket), hogy a rezsicsökkentés is még a választások előtt landoljon a címzetteknél. Csúcsra járatták a Magyar Közlönyt is.

Egyetlen nap alatt megtárgyalta és elfogadta a kormány az Idősügyi Tanács javaslatát arról, hogy ismét tízezer forintos Erzsébet-utalványt kapjanak a nyugdíjasok. Az intézkedés szinte azonnal már meg is jelent a Magyar Közlönyben. Ebből is kiderült, de a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár (őrá függeszti tekintetét képünkön a miniszterelnök, a kormánytagokkal együtt), Novák Katalin sajtótájékoztatón is sulykolta, hogy 2,7 millióan részesülnek a juttatásban.

Az MTI tudósítása szerint Panulin Ildikó, a Magyar Posta szóvivője elmondta, hogy az utalványokat március 15-e előtt kezdik értékküldemény formájában eljuttatni a címzettekhez. Ez azt jelenti, hogy a kormányzati „ajándékot” személyesen kell a postástól átvenni. Amennyiben ez nem lehetséges, a postás értesítőt hagy, amellyel a postahivatalba elzarándokolva kaphatja meg a küldeményt az arra jogosult.

Az utalványokat – tudatta Panulin – először Budapesten, majd Pest megyében, utána pedig az ország minden pontjára eljuttatják. A cél, hogy az utalványokat április közepéig (szerintünk inkább nyolcadikáig) minden belföldi lakcímmel rendelkező megkaphassa...

MOSTANÁBAN ESTÉNKÉNT BILL EVANS-T HALLGATOK


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.03.11.


Bill Evans-t hallgatok. Talán az egyetlen zene, ami mellett írni is tudok, ilyesmit legalábbis. Volt sok zseniális jazz-zongorista, voltak nála jobbak is (mi az, hogy jobb, miben jobb – ezt most hagyjuk), valamiért őt kedvelem leginkább. Nem is azért, mert az ő stílusát tudom utánozni (John Lewis-t, Erroll Garnert is tudom), hanem mert olyan a hangulata… na jó, fogalmam sincs, miért. Csak. Nem kell mindig mindent megmagyarázni.

Strand vendéglő, Balatonszárszó, 1959. Minden este ott voltunk, tízen-tizenketten, némelykor húszan, az egész kompánia, mi mind, az ősszárszóiak. Mariann is. Néha táncolt velem. Kicsit unta. Eltartott magától, nem kellett erőlködnie, általában a lányokra bíztam a kezdeményezést, az történt, amit akartak. Jó lett volna, ha Mariann közelebb jön, ha úgy simul, ahogyan tánc közben lehet az illedelmesség határain belül, de ha nem, hát nem. Körülbelül tíz éve néztem át vágyakozva a kertjükbe, két kerítés választott el tőlük, a filagóriáról lehetett odalátni, hintáztak Macival, a nénjével, hangosan nevettek, túl hangosan ahhoz, hogy természetes legyen, de azt nem gondoltam, hogy a mozdulatok és a hangok nekem szólnak. Az Ady Endre utca túloldalán lévő házban Latabárék nyaraltak, Kati a mamájára hasonlított, Kálmán bácsi mondta is, hogy ha Kati rá hasonlítana, akkor nem járnék át hozzájuk olyan sűrűn. Úgy emlékszem, nem sértődött meg, amikor elnevettem magam, erre nem volt mit mondani. Előfordult, hogy Katival akkor jöttünk ki a kapun, amikor Mariann éppen arra jött. Mariannt szemmel láthatólag hidegen hagyta a dolog, pedig Kati nagyon szép volt. Teljesen más, mint Mariann, de azt hiszem, szebb. Mariannt nem érdekelte. Nem érdekeltem.

Egy este Kiss Feri, a Strand vendéglő üzletvezetője odajött az asztalunkhoz, és megkérdezte, nincs-e köztünk valaki, aki tud dobolni. Mondtam, hogy én tudok. Kiss Feri élete megmentőjének nevezett, és fölvitt a dobogóra, hogy bemutasson a zongoristának, közben kezdte volna mondani, mi a teendőm, ha ellenőrök jönnének, és én működési engedély nélkül… mondtam, semmi gondja ne legyen, van működési engedélyem, A kategóriás, tavasszal meg kellett szereznem. A legalacsonyabbat akartam, tánciskolákba járunk zenélni egy iskolatársammal, de a vizsgabizottság addig produkáltatott, amíg megállapította, hogy bőven tudok annyit, amennyi az A-hoz kell.

A vak zongorista örült nekem, megeszi a szendvicsét, és kezdhetünk. Feri nem akarta, túl hosszú lesz a szünet. Mondtam, semmi baj, Géza bácsi egyen nyugodtan, én addig itt elütögetek valamit. A Vendéglátóipari Vállalatnak olyan Ludwig szerelése állt a zongora mellett, amilyet én közelről még nem láttam, ezzel nem lesz nehéz kiszolgálni a nagyérdeműt. Pergődob, kis tamtam, két cipó, nagytamtam, két nagy csinn állványon, lábcsinn, nagydob lábgéppel, a világ csodája, nekem otthon volt egy pergőm, egy lábcsinnem, egy pár verő, egy pár söprű, itt még azokból is két-két pár. Leültem és belekezdtem Gene Krupa szólójába, amit a Sing, sing, sing bevezetőjében üt a nagytamtamon. Elég hamar elég nagy csönd lett, az asztaloknál ülők a pódium felé fordultak.

A stamm dobos, szemesi illetőségű megbízható alkoholista és megbízhatatlan munkavállaló, ezen az estén is inkább otthon rúgott be, valaha egy vándorcirkusznál lehetett az orkeszter dobosa, igazi umtatta muzsikus volt, verte a háromnegyedet, olykor rácsapott egy nagyot a cintányérra, ha elérte a megfelelő telítettséget, hosszú halálpergéseket produkált, amilyet akkor kérnek az artisták, amikor valami veszélyes mutatványba kezdenek, például cigánykerékbe, netán szaltóba. A stamm dobost soha nem zavarta a zongorista játéka, elvolt magába, a közönség rég megszokta. Ez az én szólóm ilyenformán legalábbis szokatlanul hangzott. Géza bácsi letette a parizeres kenyeret, és nyitott szájjal meredt maga elé, azt mondta, hé gyerek. Felé hajoltam, kicsit visszavettem a hangerőből, és azt mondtam, gédúr Géza bácsi, a basszuson egy cé négynegyedben, a többit bízza rám. Hát akkor figyeljél te gyerek, mondta Géza bácsi, és egy lenti céről elindult egy olyan döngő bugilépéssel, hogy rezgett bele a dobogó. Aztán belepiszkált egy gé dúr akkordba, de nem ám, ahogyan azt vártam tőle, hanem csengőn, élesen, rendes kis szinkópával indítva, lényeg az, raktunk egy olyan rock and rollt, hogy negyedóra múlva Kiss Ferinek már a nyugágyakat is ki kellett hozatnia, ott volt egész Szárszó. Kiderült ugyanis, hogy Géza bácsi a harmincas években egy londoni kocsmában zongorázott, valahol a Sohoban, aztán a háborúban megvakult, aztán hazajött, további részletekre nem emlékszem, lényeg, hogy külföldi rádióadókat hallgatott, elsősorban Frankfurtot, az a Balatonnál jól jött, és hallás után otthon mindig lejátszotta magának a legújabb zenéket.

Sikk lett a szárszói strandvendéglőbe járni, ott volt a legjobb élőzene. Jöttek a fővárosból is, egyszer odaült a dobogó mellé két pasi, egy vendég intett, hogy ő rendel nekik, és láttam, hogy Feri zenészkonyakot hoz. Az sötétre főzött, leszűrt tea konyakospohárban, azt kapjuk, ha a kuncsaft konyakot rendel a zenekarnak, a konyhán felírják, záróra után elszámolunk, megkapjuk a pénzt, amibe különben az igazi konyak (Lánchíd) került volna. Kiss Feri odajött hozzám, megkérdezte, mi lenne, ha a fiúk beszállnának, odafent a Budagyöngyében játszanak. (A Budagyöngye volt az ország legfinomabb bárja, a vendég, aki a konyakot rendelte, ott lehetett törzsvendég telente, most Opel kereskedés van a helyén, a házat régen lebontották… Március óta most jártam arra először, jelentem, megvan az épület, mintha valaki lakna is benne, az biztos, hogy nem bár. Bocsánat a rút tévedésért 2015. december 17.) Feri kihozta a raktárból a Vendéglátóipari Vállalat nagybőgőjét, a Budagyöngyei duó zongorából és bőgőből állt, dobosuk nem volt. Géza bácsival együtt fel akartam állni, de kértek, hogy maradjak.

A vékonyarcú fiú ült a zongorához, a szőke hátrafésült hajú Miskin herceg fölvette a bőgőt, azt hittem, a hangszer magával rántja, de nem, megszólalt Bill Evans. Ott Szárszón, a strandvendéglőben a fővárosi Budagyöngye zongoristája előállította ugyanazt a hangulatot, ami egyszer már Chicagóban megtörtént – a jazztörténet írás szerint King Oliver játékára megálltak a táncolók. Szárszón ülve maradtak, úgy hallgatták azt a finom, intellektuális muzsikát, amit Bill Evans-on kívül egyedül ez a budai zongorista tudott eljátszani – soha semmilyen zene nem fogott meg azóta sem annyira. Nem emlékszem, mit csináltam, szerintem önkívületben simogattam a söprűvel a dobot és a csinneket. A szárszói strandvendéglő közönsége tapsolt. Hosszan és kipirultan. A zongorista akkor megszólalt, és azt mondta, most pedig tánc.

Akkor Mariann odajött a dobogó mellé, és megkérdezte a zongoristát, hogy ugye tudnak dobos nélkül is táncra játszani. A zongoristának arcizma nem rándult, csak a fejével intett, hogy menjek. Mariann nem tartott el magától, azt mondta, nem tudta, hogy én ilyen vagyok. Nem mertem megkérdezni, milyen.

Rendezem a lemezeimet, meg kell állapítanom, hogy a bakelit (vinil) még mindig jobban szól, mint bármi más.

Mostanában esténként Bill Evans-t hallgatok.

ALFÖLDI ESETE A HÜLYÉKKEL (MEGJEGYZÉSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.03.11.


Valamelyik fideszes nagyonhülye letiltatta Alföldi Róbert zalaegerszegi beszélgetős műsorát. Ez most egy ilyen ország lett és gondolom még egy ideig ilyen ország is marad.

Alföldi III.Richárdot játszik Andrei Serban rendezésében a Radnótiban. Emlékszem, az Angyalok Amerikában című darabban rendezte Serban Alföldit, Kulkával, Stohl Andrással, még a "régi" Nemzetiben. Szerettem azt az előadást.

Persze a III. Richárdra nem lehet jegyet kapni, teljesen reménytelen.

Lesz egy másik III.Richárd is, ifjabb Vidnyánszky Attila rendezi, Trill Zsolttal a főszerepben a Vidnyánszky Sr. féle Nemzetiben.

Ugye senki sem várja el tőlem, hogy ne nézzem meg a Vidnyánszky Jr. féle III. Richárdot? Ugye nem kell firtatnom, hogy ki kinek a gyereke, ki kire szavaz, kurvaélet? Az a Bayer Zsolt lesz, nem én.

És ha ez még nem volt elég... Remélem, hogy egyszer Alföldi Róbertet az idősebb Vidnyánszky fogja rendezni. Valahol.... talán a Nemzetiben, talán máshol. Remélem, hogy egyszer lesz egy többé-kevésbé normális országunk. Tudom, hogy nem lesz, de reménykedni azért még szabad.

GYARMATI ANDREA: EZ AZ ÉN KEDVENC BÖLCSESSÉGEM

24.HU - POSZT ITT
Szerző: GYARMATI ANDREA
2018.03.10.


A delphoi templom faláról.

Van egy csodafüzetem, illetve nem is egy, ahová régóta felírok mindenféle bölcsességet.Mindazt, amit sok év alatt olvastam, láttam, hallottam és fontosnak tartottam. Mondhatni, gyűjteményem van belőle. Néha szortírozom, vagy átírom egy másik füzetbe azokat, melyek súlyát nem vette el az idő.

Ma ezek egyikéről írok.

Sok éve hallottam a rádióban egy riportot Hegedűs Géza bácsival. Nyolcvan körül lehetett, de szellemileg hihetetlenül friss állapotban nyilatkozott.

– Hogyan tartja karban a memóriáját? – kérdezte a riporter.

– Mindennap megtanulok egy új latin memoritert, hogy edzésben legyen az agyam, mert miképpen az izmokat is edzve lehet fejleszteni, így van ez a memóriával is.

Nem semmi, gondoltam már akkor, és most is úgy érzem, nagyon igaz állítás ez.

Ám a latin szövegek sajnos nem állnak közel hozzám.Először verseket tanultam és mondtam fel, később a híres-neves mondások és a velük való viszonylag rendszeres kutatás és ismeretszerzés jelentették az edzést számomra. Gyakran kincseket találtam.

Gondolj csak bele, üzen a múlt. Ha tudod és megismered valaminek a keletkezését, az időt, esetleg az eseményt, ahol egy-egy bölcsesség elhangzott, nyílik a tudás kapuja, és ez nagy kaland.

Mondások, szállóigék minden korban, minden időben keletkeztek. Népi bölcsességként, vagy híres emberek, költők, művészek, politikusok, hadvezérek, tudósok szájából kelt szárnyra egy-egy szólás, mely a benne megfogalmazott igazság ereje, a gondolat tömörsége és persze a jó hangzása miatt elterjedt, közkinccsé vált, és évszázadokon át fennmaradt. Általuk gazdagabbá árnyaltabba vált a nyelv, az élő beszéd.

Nézzük az egyik kedvencemet.
"Ismerd meg önmagad!"

A történet szerint Platón, a görög filozófus egyik munkájában olvashatunk olyan emberekről, akik spártaiak, vagy más néven lakónok módján, rövid, tömör, „lakonikus” megfogalmazásban foglaltak össze egy-egy fontos tanítást. Közéjük sorolta az i. e. 4. századnak azt a hét nevezetes személyét, akiket összefoglalóan a „hét görög bölcsként” emlegetünk. Az ő bölcsességük – olvashatjuk Platónnál – abban állt, hogy rövid, megjegyzésre méltó kijelentéseket tettek. Egyszer aztán összejöttek, és bölcsességük első termését áldozati ajándékként elvitték Apollónnak a delphoi templomba, és ott felvésték a falra.

Így került tehát az „Ismerd meg önmagad!” a delphoi templomba. Hogy mindez igaz-e, majdnem mindegy, az azonban tény, hogy az önismeretről szóló mondás Apollón delphoi templomában olvasható. Nem semmi
...

HOVÁ VEZET A MARIHUÁNA REKREATÍV CÉLÚ FELHASZNÁLÁSA?

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: GÖBÖLYÖS N. LÁSZLÓ
2018.03.11.


Az Egyesült Államok immár kilenc államában a marihuána árusítása nemcsak gyógyászati, hanem rekreatív célokra is megengedett.

Ez olyan szociális-kulturális szintű újdonság, amelyre a szabadidőipar most keresi a megfelelő választ.

Ha valóban megengedett a használata rekreatív célra, helyek is kellenek, ahol be lehet vezetni. Ez nehéz helyzet elé állítja mind a felnőtt szórakoztatással foglalkozó bizniszt (eladni csak 21 éven felülieknek lehet), mind azokat, akik a hasis és a marihuána élvezői. Mivel azok, akik hozzászoktak, hogy saját otthonukban vagy rejtett helyeken füvezzenek, most megtehetik nyilvános helyeken is. De hát milyen környezetben, kivel? – veti fel a Panorama.

A törzsfogyasztó által látogatott közösségi magánklubokon kívül más egyelőre még nem működik.

Az is nyilvánvaló, hogy más megközelítést igényel a rekreatív marihuána, mint az alkohol. A felnőttek szokása este elmenni meginni valamit a barátokkal, az egész napi munkát, bajokat hátrahagyva. Ugyanebben a környezetben nem szerencsés bevezetni a füvezést, mivel két ellenkező hatású anyagról van szó. Az alkohol tompítja az érzékelést, a marihuána pedig pszichoaktív hatásával fokozza fogyasztója lelkiállapotát, van, akinél jó értelemben vett tudattágítást okoz, másoknál viszont pánikrohamhoz vezethet. A két világ ellentétes egymással. Egyébként gyakori, hogy aki droggal él, kávéval, teával ellensúlyozza a hatását.

Nincs ugyan sok javaslat azok számára, akik szívnak, igaz, azok minőségiek: performance-ok, zenével, művészi alkotásokkal, vacsorák THC-vel fűszerezett fogásokkal, összejövetelek olyan teaházakban, ahol füvet is árulnak…

Az éjszakai szórakozóhelyek attól tartanak, hogy a marihuána legalizálásával csökken a szeszes italok fogyasztása. Erre is van példa: Aspenben, a coloradói síparadicsomban több olyan hely van, ahol füvet lehet vásárolni, mint ahol alkoholt. Megoldás lehet, hogy, mint Amsterdamban, a kávézókban lehessen kapni marihuána-alapú termékeket, de alkoholt nem. A közrend és az üzlet megóvása érdekében azonban tanácsos elkerülni a kettő keverését – írja végezetül a Panorama.

3 ESZKÖZ, AMIVEL A FIDESZ CSALHAT A VÁLASZTRÁSOKON

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr. Flynn Rider
2018.03.11.


A határon túli szavazókat, a kamupártokat és a helyi megfélemlítést is beveti a Fidesz a győzelemért.

1. A határon túli szavazók

A Fideszben is elismerik, határon túli szavazatok nélkül nem lett volna meg a kétharmad 2014-ben. Idén áprilisban kétszer annyi határon túli szavazhat majd, mint négy éve. Ez azt is jelenti, hogy ezúttal nem egy, hanem két mandátumot is hozhatnak Orbánéknak a külhoni voksok. Pedig az egyszerűsített honosítási eljárással és a választási névjegyzékbe való tömeges bekerüléssel kapcsolatban is komoly aggályok merültek fel – írta az Index.

(A lap emlékeztet: Áder János 1993-as parlamenti felszólalásában még az ellen érvelt, hogy a határon túli magyarok is szavazhassanak.)

A rendszert úgy találták ki, hogy legalább 3-4 lehetőség egyen benne csalni. Az első az, ahogy bekerülnek a névjegyzékbe.

A kormány 2010-ben bevezette kettős állampolgárságot és az egyszerűsített honosítási kérelmet. Az hagyján, hogy több ezer orosz bűnöző kaphatott ezen az úton magyar papírokat, amelyek szabad mozgást biztosíthattak nekik az EU-ban – de ők mind szavazhatnak. A hírekben az is bekerült, hogy az ukrán maffia tízezrével osztogatta a magyar állampolgárságot.

Így lett egymillió új magyar állampolgár a határon túli magyarok között (akikből már 415 ezer fog szavazni), hogy nem csak az ukrán maffia, vagy az oroszok osztogatták, hanem a legnagyobb romániai magyar párt, az RMDSZ is. Sőt, aláírásgyűjtés keretében rögtön a névjegyzékbe segítette a külhoni magyarokat és közben a Fidesznek mozgósítanak. A faramuci helyzetet az fokozza, hogy az RMDSZ akár saját maga is szavazhat a külhoni magyarok helyett.

A Nemzeti Választási Iroda elnöke hívta fel a figyelmet, hogy

Különösen aggályos lehet, ha a választópolgár által a regisztrációhoz megadott, és az ellenőrzése alól kikerült személyes adatait a segítő (különösen, ha az politikai szervezet) tárolja, és ezzel lehetősége nyílik arra, hogy – a saját címet megadva a szavazólap-kézbesítési címként – a szavazási levélcsomagot az állampolgár helyett (annak tudta nélkül) átvegye, azonosító nyilatkozatot a választópolgár adatainak felhasználásával kitöltse, és a választópolgár helyett szavazatot adjon le"

A legutóbb a levélben érkezett 128 ezer szavazat 95 százaléka a Fideszre érkezett, valószínűleg a határon túli voksok is Orbánékat fogják segíteni. Két mandátum döntően befolyásolhatja a választások eredményét, könnyen lehet, hogy ezen múlhat az újabb Fidesz-kétharmad. A kétharmadhoz ugyanis 133 mandátum kell, plusz egy-két (extrém esetben három) mandátum is rengeteget számíthat.

Nem „csak” itt van a gond. Valószínű, hogy a határon túliak nagy része soha nem élt Magyarországon, és a magyarországi hírekről, történésekről is csak a kormányközeli sajtóból tud értesülni. Így el is hiszi, hogy mekkora veszély leselkedik rá, ha nem sikerül Orbán Viktornak hatalmon maradnia. Ezért ennek megakadályozására bármit megtenne.

Ez még mindig semmi: a külhoni szavazót simán meggyőzik arról is – akár az RMDSZ-ben, akár a Fidesz aktivistái -, hogy legyen papíron egy magyarországi lakcíme. Kap egy lakcímkártyát és mindjárt nem csak listára szavazhat A Fidesznek pedig semmi sem drága, ahogy a békemenetre is, úgy a szavazásra is busszal, szervezetten szállítja majd a határon túliakat.

A csalás teljesen legális, ugyanis azt senki nem nézi, hogy valaki életvitelszerűen a bejelentett lakcímén lakik –e – hívja fel a Közéleti pad blog. Viszont teljesen ellenőrizhetetlen, hogy hány ilyen szavazat érkezik a határon túlról. A billegő körzetekben elég 1-2 ezer ilyen szavazót „betelepíteni” és mindjárt nem billegő lesz, hanem fideszes.

Itt még nincs vége, van egy harmadik lehetőség is: a levélben szavazás. A határon túl élő, magyarországi lakcímmel nem rendelkező magyarok levélben is leadhatják szavazatukat (kizárólag pártlistára, azaz egyéni jelöltre nem), addig a magyarországi lakcímkártyával rendelkező, de a szavazás napján külföldön tartózkodó magyarok viszont nem szavazhatnak levélben, és más akadályokat is gördít eléjük a rendszer. Ez önmagában antidemokratikus (hiszen két magyar állampolgár közül az egyik könnyebben szavazhat, a másik pedig nehezebben). De a levélben szavazó határon túli helyett szavazhat bárki más is – hiszen hogyan igazolja a saját személyazonosságát hitelt érdemlően, levélben? Sehogy...

ÚGY FELHÚZTA LÁZÁR, HOGY ELMEGY SZAVAZNI A BÉCSI MAGYAR

MAGYAR NEMZET ONLINE
- KÜLFÖLD
Szerző: LÁSZLÓ DÁVID
2018.03.11.


Nem csitulnak az indulatok Lázár János Bécset ostorozó videója kapcsán. A hétvégén például a magyar kormánypárti média ujjongott azon, hogy az osztrák jobbközép regionális Kleine Zeitung című lap online szavazásán értettek egyet „a bécsiek” a kancelláriaminiszterrel. A nem reprezentatív felmérésen valójában nem csak a főváros lakói, de bárki szavazhatott, és már a kérdésnél is erősen lejtett a pálya, hiszen felemlegettek benne egy késes támadást, amit nemrégiben követett el egy afgán férfi. Ettől függetlenül az eredmény beszédes: 69 százalék véli úgy, hogy ma már nem lehet gondtalanul sétálni egyet a városban, 19 százalék arra szavazott, hogy Bécs még mindig Európa egyik legbiztonságosabb és legélhetőbb városa, 12 százalék pedig nem ítélkezett, mert nem ott él.

Már 13 éve él Bécsben, de nem érzékel különösebb változást Csekő Balázs újságíró sem. – Összeszámoltam, húsz olyan állítása volt Lázár Jánosnak, ami nem igaz. Köztük például, hogy Bécs szóban forgó kerületében húsz éve egyetlen bevándorló sem volt – vágott bele. Szerinte a városban mindig is éltek bevándorlók; ami új, az legfeljebb az, hogy most többen érkeznek a Közel-Keletről. Arra is emlékeztetett, hogy nem csupán a nemzetközi felmérések bizonyítják, hogy az osztrák főváros az egész világon az egyik legélhetőbb és legbiztonságosabb város, de a helyi statisztikák is ezt támasztják alá, hiszen a belügyminisztérium adatai alapján Bécsben tavaly 7,5 százalékkal csökkent a bűnözés. Csekő Balázs még egy érdekes jelenségre felhívta a figyelmünket: az Orbán-kormány 2010-es magalakulása óta közel megháromszorozódott – 8171-ről 21 ezer fölé emelkedett – a Bécsben élő magyarok száma. Hogy akkor minek köszönhető az osztrák portál szavazási eredménye? Az újságíró szerint az effajta internetes közvélemény-kutatásokat mindig kétkedéssel kell fogadni, de az is hozzájárulhatott, hogy manipulatív volt a kérdés; hogy az emberek valós és szubjektív biztonságérzete különbözik; és hogy a szennylapok szeretnek az efféle témákra koncentrálni. Elmondása szerint egyébként osztrák ismerősei is vegyesen fogadták Lázár János videóját, volt, aki úgy véli, van igazság abban, amit mondott...

ÍGY ÉLNEK A KÍNAI KÖTVÉNYESEK, AKIK ROGÁN SZERINT NINCSENEK ITT

DIREKT36
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2018.03.05.


Kilenc hónappal ezelőtt Han eladta a családja pekingi házát, és Budapest 18. kerületének egy csöndes, szinte falusi hangulatú részére költözött feleségével és két kislányával.

“Szeretünk itt lenni, jó a közbiztonság” – mondta a 32 éves kínai férfi tavaly júniusban, a nemrég vásárolt, két emeletes családi házuk teraszán ülve. Eközben a felesége takarított, dobozokból pakolt ki az új otthonukban, a nagyobbik lányuk pedig a kölyökkutyáját gyömöszölte a kertben.

Han – aki azt kérte, ne írjuk le a teljes nevét – elmesélte, hogy a négyéves lányuk pár napja a házuk előtti utcán játszott, de nem ment haza sötétedéskor, ahogy megbeszélték. “Megijedtünk, ha ez Kínában történik, valami veszélyes ember biztos elrabolta volna. Itt meg az egyik szomszéd tíz perc múlva hazahozta. Tudta, hogy melyik házba csöngessen a kislánnyal, mi vagyunk az egyetlen kínai család ezen az utcán.”

Talán az utcán igen, de az országban nem Hanék az egyetlen, nemrég Magyarországra költözött kínai család. 2013-tól óta több mint 15 ezer kínai állampolgár kapott letelepedési engedélyt az országban a tavaly áprilisig működő letelepedésikötvény-programon keresztül. Miközben a kormány harcias migránsellenes kommunikációt folytatott, e konstrukción keresztül 300 ezer euróért juthattak letelepedési engedélyhez EU-n kívüli állampolgárok.

Rogán Antal, a program kezdeményezője az országgyűlés igazságügyi bizottságának decemberi meghallgatásán azt mondta, hogy kötvényvásárlók közül tudomása szerint egyetlen ember sem telepedett le az országban. Több, a Direkt36 által felkeresett, ma már az egész családjával Magyarországon élő kötvényes befektető viszont itt képzeli el a következő éveket. A cikk az Organized Crime and Corruption Reporting Project és a Transparency International nemzetközi projektjének keretében készült, amelynek során több más hasonló vízumprogram részleteit tárták fel újságírók.

Olcsóbb és egyszerűbb

Az Európai Unió más országai is ajánlanak a magyarhoz hasonló, úgynevezett Golden Visa (Arany Vízum) programokat külföldi befektetők számára. Magyarország viszont különösen azért volt vonzó a befektetők számára, mert a program szabályai szerint öt év elteltével visszakapják a megvásárolt kötvény árát. Ezért cserébe nemcsak a befektetők, hanem a közeli családtagjaik is letelepedési engedélyt kaphattak, amely lehetővé tette a Schengen-zónán belüli szabad utazásukat is...

ÉN MEGVÉDEM SEMJÉN ZSOLTOT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- VENDÉG
Szerző: Róza néni
2018.03.11.


Semjén Zsolt (Budapest, 1962. augusztus 8. – ) magyar teológus, szociológus, politikus. 1994 és 1998 között, illetve 2002-től országgyűlési képviselő. 2003-tól a Kereszténydemokrata Néppárt elnöke. 2006 és 2010 között a párt országgyűlési frakciójának vezetője. 2010-ben a második Orbán-kormányban általános miniszterelnök-helyettesi és nemzetpolitikáért felelős tárca nélküli miniszteri posztot kapott – mondja mindezt a Wikipedia.

Háziorvosommal beszélgettünk valamikor réges-régen, hogy nem szeretnék-e önkormányzati képviselő lenni. Mondtam én, hogy minek, hiszen van nekem rendes szakmám. Kérdeztem, hogy és ő miért nem, mire mondta ő, hogy neki is. Persze, ettől még egyikünk sem lett volna megélhetési politikus, mert az önkormányzat még nem az a szint. Pontosabban nem mindenki számára. De van itt nekünk, ugye, egy örök idők óta alkalmazottunk, akinek ha megnézzük a bemutatott pályafutását, kiderül hogy legalább 1989 óta egyfolytában a politika körül sertepertél, vagyis azóta fizetjük mi őt és a hobbi-luxusrepüléseit. Akarom mondani a hobbi-luxusvadászatát. Merthogy hobbirepülni Hadházy Ákos szokott (persze nem mint jávor-rénszavas), de ő az állatorvosi nem-közpénzéből finanszírozta azt. Van azért egy kis különbség, ugye?

De Semjén Zsoltnak valóban lehet elegendő pénze ilyen luxushobbira, mert amint az a vagyonnyilatkozatából kiderül, az ő miniszterelnök-helyettesi fizetése 2017-ben is havi 1.101.900 forint volt. Azonban, ha jól tévedek, akkor azért kap ő még némi képviselői juttatást is, amit a vagyonnyilatkozatban nem kell szerepeltetni. Ugyanis huncut módon azt mondja ennek a vagyonnyilatkozatnak a 11. oldala, hogy JÖVEDELEMNYILATKOZAT (az országgyűlési képviselő javadalmazásán kívüli adóköteles jövedelmek).

Szóval akkor – hogy lássunk valamelyest tisztábban – egészítsük ki azt a fránya vagyonnyilatkozatot, ha már ilyen vacak nyomtatványt találtak ki rá. Dr. Semjén Zsolt egyben országgyűlési képviselő is, miután 2014-ben ő volt a második befutó dr. Orbán Viktor (most nem tenném fel azt a bizonyos Deutch Tamás-féle kérdést, hogy ki a f…) mögött az országos listás versenyben. Így lesz ez idén is minden bizonnyal, habár én ezt biztosan nem fogom megtámogatni, legfeljebb ha támolyogva megyek szavazni. De azt hiszem, még akkor se.

Képviselőként tehát, Semjén Zsoltnak is jár még valamennyi havi zsebpénz is, ez egy 2018 februárjára vonatkozó bejegyzés szerint 224.363 forint körül volt/lehetett 2017-ben is. Ami még kimaradt a vagyonnyilatkozatából, az esetleg megtekinthető ITT, ahol az állami vezetők juttatásait próbálják közzé tennni. Mondom, próbálják! Itt kiderül, hogy Semjén Zsoltnak tavalyra járt még bruttó 200.000 Ft összegű cafeteria juttatás is. Abban, hogy az itt bemutatott adatlap szerint 2017-re sem jutalmat, sem célprémiumot nem kapott, teljes mértékben egyet tudok vele érezni – hasonló cipőben járunk ugyanis.

Aztán kiderül még, hogy a vagyonnyilatkozatába hanyagul odavetett érték nélküli laptop mellett azért még volt neki némi más juttatása is, amit illett volna belerakni. Például kiderül, hogy a 2015 májusától használt VW Multivan szolgálati autóját idén február 2-án egy vadiúj Skoda Superbre volt szerencséje lecserélni. Azt én most nem állítom, hogy esetleg van neki még hivatali mobiltelefonja, meg üzemanyagkártyája is (mert neki is alapból járnak ezek is), meg netán valamiféle lakhatási támogatást vagy iroda-fenntartási támogatást is kaphatott-e, mert ezeket én nem tudom konkrétumokkal alátámasztani, és nem szeretnék valótlanságot állítani, vannak mások úgyis elegen, akik ezt gátlástalanul megteszik. És akkor még finoman fogalmaztam.

A vagyonnyilatkozatból láthatjuk azt is, hogy lakhatási gondjai Semjén Zsoltnak nincsenek, mert csere-bere útján már 1998-ban megszerezte egy Budapest II. kerületi 123 m²-es lakás felét, aztán szintén a II. kerületben egy 42 m²-es lakás felét 2007-ben. És mikor nem vadászni repül, vagy repülve vadászik Svédországban vagy Afrikában, akkor Balatonfenyvesen töltheti pihenőnapjait egy 524 m²-es telken fekvő 102 m²-es házikóban.

Szóval nekem aztán ne mondja senki, hogy az évi kb. 16 millió forintos bruttó jövedelméből, amiből jelenleg a középiskolai tanár, karmester és egyházzenész feleségével együtt, a háromból már csak egy velük közös háztartásban élő gyermeküket kell valahogy szerényen eltartani, nem tud évente minimum 4-5 milliót még luxusvadászatra költeni (akár többször is), megvenni a luxusfelszereléseket, edzésben tartania magát, stb. Tényleg, saját lovai ne lennének?! És mindezek mellett még 4 millió forint megspórolt pénze is van, no meg másfél milliót kölcsön is tudott adni.

Merné valaki azt mondani, hogy bizony többre vitte ő, mint a szeretett főnöke, mert annak még rongyos egymilliója se jött össze Anikó asszonnyal felesben ugyanennyi év alatt?! Én bizony mondom! Bár azt azért mégsem mondanám, hogy Semjén Zsoltot miniszterelnöknek, még ha ő maga vadászna is rám ezért.

A LAKHATÁSHOZ VALÓ JOGÉRT KÜZDÜNK: ELMEGYÜNK SZAVAZNI!

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2018.03.11.


A politika befolyásolásának a rengeteg lehetséges módja közül ez az egyetlen egy, ami valóban mindannyiunk számára egyenlő mértékben nyitva áll. A szavazati jog az egyetlen politikai erőforrás, amiből a legszegényebb állampolgárnak is ugyanannyi van, mint a leggazdagabbnak. Éljünk vele!

A Város Mindenkié csoport mindenkit arra biztat, hogy vegyen részt az április 8-i országgyűlési választásokon.

Kormányváltásra van szükség!

A Fidesz 2010 óta módszeresen az alkotmányosság és jogállamiság szétverésén dolgozik, a társadalom jobbításáért dolgozó civil szervezetekkel szemben pedig rágalomhadjáratot folytat. A jelenlegi kormányzat bevallottan ellenségének tekinti a jóléti államot. A kormány társadalompolitikája növeli a szegénységet és a társadalmi egyenlőtlenségeket. Gyengítették a munkavállalói jogokat. A lakhatási támogatások leginkább a magasabb jövedelmű, vagyonosabb családok számára hozzáférhetőek – a leginkább rászorultak ezekből lényegében kimaradnak. Megszüntették az országos lakásfenntartási és adósságcsökkentési támogatást, és a fővárosi rezsitámogatást. Kriminalizálták a hajléktalanságot. Semmit nem tettek a szociális bérlakás-állomány bővítése érdekében. Megakadályozták, hogy a parlament megtárgyalja a gyermekes családok elhelyezés nélküli kilakoltatása ellen kezdeményezett törvényjavaslatunkat. A Fideszes önkormányzatok élen járnak az elhelyezés nélküli kilakoltatásokban.

Bármiféle egyenlősítő, a lakhatási szegénységet és a hajléktalanságot csökkentő társadalompolitikai fordulat legfontosabb előfeltétele a Fidesz egyeduralmának a megtörése, a kormányváltás. Erre pedig csak akkor van esély, ha minél többen elmegyünk szavazni.

Szavazzunk átgondoltan!

A Város Mindenkié csoport egy pártoktól független szerveződés. Továbbra sem fogunk pártok mellett kampányolni, így arra sem fogunk senkit biztatni, hogy erre vagy arra az adott pártra szavazzon. Azt azonban elmondjuk, hogy mi milyen szempontok szerint fogunk dönteni április 8-án.

Egyéni jelöltek
  1. Ha kormányváltást szeretnénk, akkor fontos szempont, hogy az egyéni jelöltek közül arra az ellenzéki jelöltre szavazzunk, akinek a legnagyobb esélye van nyerni.
  2. Az is fontos azonban, hogy ne szavazzunk olyan párt jelöltjére, ami kirekeszti a nemzetből a cigány magyarokat, gyűlöletet kelt a más vallású, más bőrszínű, vagy háború elől menekülő emberek ellen. Mi nem fogunk szélsőjobboldali jelöltre szavazni.
Pártok listái
  1. Olyan pártokat érdemes a szavazatunkkal támogatnunk, amelyekről a választási programjukban szereplő javaslatok alapján feltételezhető, hogy hatalomba kerülve a társadalmi egyenlőtlenségek, a lakhatási szegénység és a hajléktalanság csökkentésén fognak dolgozni.
  2. A választási programokban persze mindenki fűt-fát megígérhet. Ezért aztán érdemes nem csak arra figyelnünk, hogy mi szerepel egy-egy párt programjában, hanem arra is, hogy mennyire hiteles az adott párt: mit tettek akkor, amikor hatalmon voltak? Mit tettek az elmúlt években a parlamenti és önkormányzati képviselőik vagy polgármestereik?
Emiatt fontos, hogy a szavazás előtt tájékozódjunk! Ennek érdekében az AVM Facebook oldalán a választásokig megosztjuk majd a pártok vonatkozó ígéreteit, javaslatait.

Itt olvashatsz arról, hogy mely pártok álltak az AVM hatpontos minimumprogramja mellé, és hogy ez az elköteleződésük szerintünk mennyire hiteles a korábbi teljesítményük alapján. Arról, hogy melyik négy párt csatlakozott a gyermekes családok kilakoltatása ellen indított kampányunkhoz, itt tájékozódhatsz.

A pártok választási programjának a lakhatásról szóló részeiről itt olvashatsz rövid összefoglalókat.

2014-ben mi is értékeltük a DK, az Együtt - PM, a Liberálisok, az LMP és az MSZP programját, valamint a Fidesz addigi teljesítményét. A korábbi, 2010-es választások idején készült értékelésünket itt találhatjátok az országos pártprogramokról, és a fővárosi programokról.

ELFOGTÁK A ORBÁN-LÁNYT KIRABLÓKAT PÁRIZSBAN

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.03.10.


Bárki kirablása bűntett. Bárki, aki rablást követ el, bűnöző. Egy ilyen esetben sem szép dolog a sértett terhére viccelődni. Netán gúnykacajt hallatni. Ha az ember szétnéz a világban, akkor az emberek többsége be is tartja ezt az utóbbi, inkább csak hallgatólagos szabályt. Is. Ahogy legtöbbször komoly munka van ennek a megszegése mögött is.

Ennek fényében egyáltalán nem menti fel semmi az elkövetőket Orbán Ráhel kirablása esetében sem. Annyira nem, hogy Párizsban el is fogtak azt a bandát, amelyik a csúcsforgalomba rekedt autósok kifosztására „szakosodott”. Ezt az MTI nyomán több média is közli. Valójában a közhangulatot inkább a már felbukkant első kommmentek mutatják. Vitathatatlanul jelezve, hogy elég hangos gúnykacaj kezdte el feszíteni a köz rekeszizmát. Amely kacajban visszaüt sok minden abból, amit Ráhel, illetve a fel-, és oldalmenő elkövetett. Retorikában, korrupció-gyanúban egyaránt. Mert igen, a kárörömért meg kell dolgozni. Orbán Viktor és családja pedig megdolgozott érte.

Az természetesen más kérdés, hogy az alapvetően bulvárszintű hírt mi teheti országosan érdekessé. Talán az, hogy a médiában is van egyfajta általános káröröm-érzés. Szintén nem véletlenül talán. Talán az is, hogy a Fidesz vezetője egy kis együttérzést szeretne kisajtolni az emberekből a választásokhoz közeledve. Kész csoda, hogy nem a miniszterelnök jelentette be az esetet egy nagy migránsozás közepette. Azon pedig inkább el sem gondolkodunk, hogy mi lehetett Orbán Ráhel poggyászában, ami miatt nem volt itthon, 2017-ben, országos hír a kirablása, mint olyan. Mert még elkalandoznánk, a hozzászólókhoz hasonlóan az Elios-pénzek felé. Ami méltatlan lenne. Bizonyítékok híján. Meg az is lehet, hogy volt országos hír. Csak a fene sem emlékszik már rá...

DÜBÖRÖG A KAMPÁNY

FARKASVONÍTÁS
Szerző: Tarski
20198.03.10.


Már egy hónap sincs a sokak szerint mindent eldöntő parlamenti választásig és most valóban elmondhatjuk azt, hogy néhány párt számára tényleg sorsdöntő választás lesz a mostani. El kell dönteniük azt, hogy a kellő támogatás hiánya mellett is hajlandóak lesznek-e arra, hogy tovább küzdjenek a választók megnyeréséért, vagy pedig sokkal gyümölcsözőbb elfoglaltság után néznek. Itt most az ún. egyszázalékos pártokra gondolok, amelyek közül némelyiket maguk a középpártok vetettek ki maguk közül. De a kormánypártok számára is sorsdöntő lehet ez a választás, mert megdönthetővé válhat a nyolcéves hatalma, amit az ellenzék már oly sóvárogva várt eddig is. De nézzük meg ezeket részleteiben is.

Ma az újabb közvélemény kutatási adatok szerint a Fidesz-KDNP pártszövetség egyedül és megbízhatóan uralja a pártpreferencia mezőnyét. Egy, a Századvég által közreadott kutatási eredmény szerint, amelyet már a február 25-i vásárhelyi nagy Fideszes vereség után végeztek, a pártszövetség támogatottsága 36% volt a teljes populáció körében. Még ha beleszámítjuk azt, hogy ez a kutató cég a Fidesz szekértáborához sorolható, ezért kissé kozmetikázottnak tűnik ez a szám, akkor is igen nagy a különbség e között és az őket követő többi középpárt támogatottsága között. A Jobbik 8%-on, az MSZP-Párbeszéd pártszövetség szintén 8%-on áll. Ez utóbbi adat azért jelzésértékű, mert nem haladja meg a 10%-os parlamenti bejutási küszöböt, ami mindenképpen elgondolkodtató: érdemes volt-e az MSZP-nek a keblére ölelnie a Párbeszéd egyszázalékos pártját. A DK 5%-os, az LMP 7%-os, és azEgyütt 1%-os párt. A többi párt nem mérhető, legalábbis a Századvég kutatása szerint. Mindez azt jelenti, hogy ha az összes ellenzéki párt mérhető adatait összeadjuk, akkor sem haladja túl a kormányzó pártszövetség támogatottságát: 36% aránylik a 29%-hoz, ami azért nagy különbségnek tekinthető. Ha pedig ehhez hozzászámítjuk az egyfordulós választási rendszernek a „győztes mindent visz” jellegét, akkor az ellenzéki pártok számára nem sok siker jósolható meg.

Persze, ez csupán spekuláció, hiszen nem tudjuk azt, hogy a választók lelkében milyen folyamatok játszódnak le. Természetesen elképzelhető az, amint az a vásárhelyi választás során nyilvánvalóvá vált, hogy megelégelték a Fidesz ámokfutását a menekült-ügy kapcsán és egy földindulás szerű változás fog beállni. Mondom, ez nem zárható ki, de azért a közvélemény kutatási adatok meglehetősen jól mutatják a politikai palettán szereplő pártok közötti erőviszonyokat. S ha mindezt a kormány még további eszközök bevetésével tovább tudja növelni, akkor még inkább nőni fog a győzelmük valószínűsége. S a Fidesz minden eszközt megragad ehhez most is. Ezek közé tartozik például az, hogy egy új ellenségképet alakított ki. Míg korábban Brüsszel és szegény Soros György volt az ország ellensége, ma már megjelent egy újabb közellenség: az ENSZ. Történt ugyanis az, hogy ennek a szervezetnek készült egy olyan ajánlása, ami a menekültek befogadására vonatkozik. Ezt az ajánlást azonban a kormány kötelezettség gyanánt fogta fel, írta le, és úgy kommunikálja, hogy ezzel az ENSZ meg akarja sérteni a nemzeti szuverenitásunkat. Erről persze szó sincs, mert ami nem létezik, ti. a szuverenitásunk, azt nem lehet megsérteni. De az ENSZ ajánlása nem korlátozhatja azt a nemzeti hatáskörbe tartozó lehetőséget sem, hogy azt fogadjunk be, akit akarunk. Brüsszel és az ENSZ között az a lényegi különbség, hogy míg az előzőnek van joga előírnia a menekültek elosztását, addig az ENSZ-nek erre nincs felhatalmazása. Ezért tekinthető a kormánynak ez a harca szélmalomharcnak, hiszen végeredményben a semmi ellen küzd. Ám mindez arra jó alkalom, hogy a kormány éppen a választások előtt plakátok tömegével áraszthassa el az egész országot, mivel ez a tevékenység nem tartozik a plakáttörvény hatálya alá. Ez viszont azt involválja, hogy a választási kampány esélyegyenlőségét felborítják és a Fidesz felé billentik. Tehát az ellenzék ezen a téren is eleve vesztésre áll...

KECSKÉT ÁLDOZTAK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: HATÁRÁTKELŐ
2018.03.11.


Lesz ma itt minden, mint a vásár... jó blogajánlóban. Kecskét áldozunk Afrikában, ügyet intézünk Berlinben és olyat látunk Angliában, amit már nagyon régen nem. Kezdjük a legmesszebb, Ghánában!

Méghozzá a Mayree blog segítségével. Uncle Joe ugyanis mostanában Afrika és Magyarország között osztja meg idejét, és Ghánában azért tapasztal néhány olyan dolgot, ami európai szemmel minimum érdekes. Például az állatáldozat munka előtt biztos, ami biztos alapon.

„Az áldozat igazi, az egyik főnök (egy igazi paramount chief), akinek a területén áthalad a mérés, kikötötte, hogy addig nem kezdhetünk, amíg áldozatot nem mutatnak be.

Hát legyen, elvégre ki az a címeres ökör, aki ép ésszel összerúgná a port a ki tudja milyen istenségekkel? Még jön valamelyik oszt megbabrálja a vibrók nagynyomású hidraulikus rendszerét, vagy teszem azt befagyasztja a geofonokat.

Asszem kecskét áldoztak (vagy birgét), amit aztán be is kebelezett az úri közönség. Él bennem egyfajta gyanú, hogy az igazi cél ez utóbbi volt, és ha teszem azt a közösség szállította az alanyokat és így nem került semmibe a kajcsi, az egyben engem igazol. Ezt majd még komolyabban megvizsgálhatjuk, ha sikerül Iantől megszerezni a videjót, mivel ő ott volt és fölvette a procedúrát.

Azt nem láttam, hogy áldozati vérrel megspriccelték-é a vibrókat, a kábelt, geofonokat, vagy a műszerkocsit, mindenesetre gondolkodom egy nyúlláb, vagy hasonló beszerzésén. Ámbár mióta van egy spéci amuletem, azóta nem hiszek a babonákban, de azért ki tudja? Itt Afrikában hátha nem úgy mennek a dolgok... (...)

Egyébként Tamalebe történő leszállásunkkor felülről figyelhettük meg a település szerkezetét, és úgy tűnik, hogy minden család a körkörös védekezés taktikáján alapuló struktúrát részesíti előnyben.

Modernebbek beletoldottak egy-egy kocka épületet is, de meghagyták a többi kunyhót. Kör alakú, hosszú, nádszerű fűvel borított kis épületecskék kört alkotnak, a közöttük található rést agyagfal tünteti el.

Majd az esős évszak alatt meglátjuk azt, hogy miként szuperálnak, de tuti ellenállnak az elemeknek, nem mai találmányok...

A faluba, kút híján, a nem is olyan közeli, gáttal határolt vízgyűjtőből lányok és asszonyok hordják a vizet. Vagy a rőzsét (ezt nem a tóról, szerintem).

Aztán a szokásos termeszvár, ezzel egyszerűen nem tudok betelni. Hogy azok a kis genyák ilyet képesek építeni AutoCAD és minden mérnöki képzettség nélkül... eszem megáll és csak néz."

Ha érdekel, hogyan néz ki a termeszvár (elképesztő egyébként), akkor kattints az eredeti posztra, ami egyébként is tele van fotókkal...

TIBORCZTÓL ORBÁNIG - A NER LEGNAGYOBB MENEKÜLÉSEI

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: KAUFMANN BALÁZS
2018.03.09.


Orbán Viktor veje pánikba esve menekült csütörtökön kollégánk elől, az ijedtségen túl azonban legalább attól nem kell tartania, hogy a NER-bulikon rajta nevetnek majd. Ebben a körben ugyanis az ilyen reakció nem szokatlan. Összeszedtük az elmúlt évek menekülő-válságának ikonikus pillanatait. Szavazzon, ön szerint melyik volt a legütősebb.
Kezdjük a legfrissebbel. Tiborcz István, Orbán Viktor veje, az ELIOS Zrt. volt tulajdonosa nemcsak nem válaszolt kollégánk kérdésére, de fejvesztve kapkodott, majdnem saját kezére is rácsapta autója ajtaját. Szóval, menekült, mintha ördögöt látott volna.

De nincs ő ezzel egyedül a NER csodálatos világában. Összeszedtük, kiktől láthatott már ilyet produkciót az elmúlt években. Ha megnézte, szavazzon az önnek legkedvesebb menekültről.

Rogán-kabaré

Tavaly májusban a soros (haha) bevándorlós nemzeti konzultáció fideszes fórumainak közepén jártunk, nem nagyon sokkal Rogán Antal helikopteres ügye után, amikor az Index próbálta elkapni az amúgy a sajtóért is felelős, az újságíróknak azonban már jó ideje láthatatlan minisztert. Az alábbi részleten látható jelenet, ahogy a fórum után távozó miniszter autója az épület különböző bejáratai között cikázik, többször is megismétlődött a videóban. A kabarészerű jelenetsor zsenialitását az sem csorbítja, hogy végül sikerült mikrofonvégre kapni a minisztert...

IMÁZS- ÉS PRESZTIZSÜGYEK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: VÁNCSA ISTVÁN
2018.03.10.


Örömhír az elmúlt hétvégéről: az új országimázs vagy korszerűbb szóhasználattal az új magyar országmárka kidolgozásában Orbán Ráhel is aktív szerepet vállal. Nem fizetett alkalmazottként, hanem honleányi buzgalomból, ami annyit tesz, hogy a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója alkalomszerűen, de folyamatosan kikéri a hölgy szakértői véleményét, ő pedig avatott és előremutató válaszokat ad. Nyugodtak lehetünk tehát, az országmárka vagy országimázs dolgait illetően minden a lehető legjobb kezekbe került. Nemcsak azért, mert kormányzó urunk legidősebb leánygyermeke valami roppant előkelő svájci intézetben szerzett diplomát, fontosabb ennél a tradíció, amelyet Ráhel régi országimázs-építő család sarjaként megtestesít. Tizenegy éves volt, amikor atyja létrehozta a szép emlékű Országimázs Központot, vagyis Ráhel a legfogékonyabb éveiben tapasztalta meg azt a szellemi pezsgést, amely az ország marketingcélú korszerűsítésének esztendeit itatta át, s amelynek máig ható eredményét egy öt évvel ezelőtti MTI fotó foglalja össze vizuálisan.

A képen a bocskaiba öltözött miniszterelnök-helyettes látható, amint Kézdivásárhelyre belovagol.

Most persze másról van szó, a vezérigazgató a köztévében a magyar turisztika nagy reformjáról beszélt, megemlítve, hogy májusban Budapest-központú kampány indul, fókuszában a társasági élet, a fürdők és a gasztronómia, továbbá az a szívderítő tény, hogy Magyarországon „a család, a biztonság és a hagyományok a fontosak”. Vagyis a magyar turisztika nagy reformjába a bocskaiban lovagló Semjén délceg alakja még bőven belefér, ám a főcsapás iránya nem ez. Más kérdés, hogy belső-erzsébetvárosi lakosként a beutazó turizmus egy viruló szegmentumát testközelből volt szerencsém ismerhetni, és nyugodt lélekkel kijelenthetem, hogy abban a társasági élet, a fürdők és a gasztronómia szerepe úgyszólván elhanyagolható, hogy a családról, a biztonságról és a hagyományokról már szó se essék.

A lényeg viszont mégiscsak az, hogy az országimázs felpolírozását célzó ezen sokadik nekibuzdulás elvileg nem direkt párt- és kormánypropagandának indulna, tekintve, hogy abban a piaci szegmensben az aktuális kínálat a legmohóbb igényeket is ki tudja elégíteni, a választék további bővítésére semmi szükség. Csak hát annak idején az Országimázs Központot is azért hozták létre, hogy az országot a külföld számára vonzó módon mutassa be, viszont működésének már a legelső napjaiban a hatalom öntömjénezésének alapintézményévé magasztosult. Az e tárgyban még szűziesen naiv érdeklődők leesett állal figyelték, ahogy egy állami szervezet az adófizetők pénzét átláthatatlanul használva hülyíti magukat az adófizetőket, nem tartja be a közbeszerzési törvényt, hatalmas összegű megbízásokat ad a Happy End Kft.-nek és az Ezüsthajó Kft.-nek, a hozadék pedig koronaúsztatás, tűzijáték, Millenniumi Országjáró, semmi több. Tíz- meg százmilliókért.

Aranykor, boldog békeidők.

Most ott tartunk, hogy Mészáros Lőrinc vagyona egy év alatt hetvenmilliárddal gyarapodott, ennek a nyolcvan százaléka, ahogy mondják, uniós pénz. Ami annyit jelent, hogy a nemzet gázszerelőjét az Európai Unió hetenként több mint egymilliárd forinttal támogatja. Ugyancsak sokatmondóak a New York Times által idézett becslések, melyek szerint Orbán kegyeltjei – Garancsi, Mészáros, Simicska, Tiborcz – 2010 és 2016 között két és fél milliárd euró uniós támogatást raktak zsebre, és emellett nyilván van sok minden más, amiről nem tudunk. Jóformán semmiről se tudunk, a felszín alatt elsíbolt százmilliárdok mozognak mélytengeri áramlatként, a mai helyzethez képest az első Fidesz-kormány működése éppoly tiszta és áttetsző volt, mint Dante Paradicsomában a Kristályég, de jól is van ez így. Nekünk, közrendbélieknek csupán annyit kell belátnunk, hogy magyar nagytőke nélkül nincs független Magyarország, a magyar nagytőke pedig azokból áll, akiket kormányzó urunk erre a felelősségteljes posztra kinevez. Például a fenti névsor, mínusz Simicska. A hitehagyott személy helyére azóta új, méltóbb, magyarabb vállalkozók léptek, utánpótlásból nincs hiány. Itt van például Barna Zsolt, az OTP Alapkezelő első embere, aki nem mellékesen ugyanavval a magánrepülőgéppel utazgat, amelyet időnként Mészáros Lőrinc is használni szokott. Hírnevét az elmúlt héten a 168 Óra egyik tudósítása öregbítette tovább, ebben arról esik szó, hogy Barna Zsolté lett a felsőpetényi Almássy-kastély, ahová a Rege Gyermekvédő Liga sérült gyerekek rehabilitálását szolgáló, világszínvonalú gyógycentrumot tervezett. Pályázatát két éve beadta, viszont az MNV titokban Barna Zsoltnak játszotta át az objektumot. „A kurva anyjukat” – kommentálta a történteket a Rege Gyermekvédő Liga titkára a Hír TV-ben, s evvel az országmárka vagy országimázs dolgait illetően is avatott és előremutató véleményt fogalmazott meg. Nyilván nem egészen olyat, amilyeneket Orbán Ráhel szokott, stílusa szálkásabb, kevésbé svájci, tartalmilag viszont nehezen kifogásolható...