2017. január 30., hétfő

KEDVES NYUGDÍJASOK! 6000 MILLIÁRD FORINT KÉT ÉVI NYUGDÍJATOK ÖSSZEGE. TUDNÁTOK EZT ESETLEG NÉLKÜLÖZNI, HA ÚGY DIKTÁLJA A NEMZETI ÉRDEK?

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG 
- VENDÉG
Szerző: Róza néni
2017.01.30.


...Aztán: 2011-ben elindult a magán-nyugdíjpénztári vagyon az államhoz, no de mintha mégsem ért volna oda, hiszen a 2011. évi hiány láthatóan a legmagasabb volt az elmúltnyócévben. Ne feledjük, ez már a NER-kormányzás második éve volt, már jóval túl a Bajnai-kezelte válságos időszakon is. Persze, azt már láttuk, hogy a magán-nyugdíjpénztári vagyon nem az államháztartási hiányt csökkentette, hanem az államadósságot. Vagy mégsem? Azt sem? Akkor hol van?!

Több mint 3.000 milliárd forint magán-nyugdíjpénztári elsibolt vagyon! Ez a magyarországi összes nyugdíjas egy évi teljes nyugdíjösszege. A 2017-re tervezett 18.541 milliárdos összkiadásból 3.118 milliárdot jelent a nyugdíjkiadás, ez kb. egy hatoda az éves költségvetésnek.

3 ezer milliárd forintra becsülik az olimpia majdani költségeit, ami „jó” esetben talán a duplájára is nőhet.

Kedves nyugdíjasok! 6.000 milliárd forint két évi nyugdíjatok összege. Tudnátok ezt esetleg nélkülözni, ha úgy diktálja a nemzeti érdek? Esetleg elég lenne egy-két Bözse-utalvány, amiből netán belépőt lehetne venni valamelyik olimpiai mutatványra? Hiszen az akkora élmény lenne, hogy két évig már enni sem kellene, meg csökkentett rezsit sem fizetni. Mekkora élvezet ez már! Hmm, egy nyugdíjasnak… hát igen, ha más formában nem, akkor legalább így. Bocsánatot kérek a tisztelt kivételtől, a másként gondolkodóktól!

2017-re a magyarországi egészségügy kiadásait 2.059 milliárd forintra (az éves költségvetés kb. 1/9 része) taksálták a hozzáértők, vagy kik… Ebben, ha jól láttam, sehol nincsenek benne a stadionépítések költségei, pedig bizony azok is a mi egészségünket szolgálják – mondotta ezt a miniszterelnök egyszer, valahol. Én például nem is vágyom másra, csak arra, hogy ebben a jó friss, fagyos időben futhassak két kört a Pancho Arénában az influenzával tetézett, krónikus légúti problémáim kezelése végett. Tudom, 1.000 forintért már kaphatok belépőt.

Értem én valahogy ezt a költség vetést meg a bosszúság aratást is, de valami azért nagyon fúrja még az oldalamat. Vannak ugye mindenféle hivatalok, minisztériumok, amelyeket mi, akarva-nemakarva, de eltartunk. És hát nincs nekem azzal se nagy bajom, hogy ezeknek a kiadásaik akár másfél-kétszeresére is nőttek, míg az én fizetésem 5%-kal se nőtt az elmúltnyócév alatt, mert a törvény… Vagy ha van is bajom, az legyen az én bajom, ugye?

Na de! Azt végképp nem fogja át a tudatom, hogy a Miniszterelnökség a 2010. évi alig 58 millió (sem) forintos kiadása miért lett 2017-re majdnem 1.000 milliárd forint!

Persze, tudom. Biztos össsze-vissza úgy átszerveztek mindent, míg végül szinte mindent maga alá gyűrt a minisztereink elnöke és az ő hivatala. Érdemes megnézni a fejlődést, hogy vált ő naggyá:

2010 57,5 millió Ft (ezzel szemben Rogán kabinetje 2017-re 22.007 milliót költhet)

2011 1.273,3 millió Ft

2012 14.597,0 millió Ft

2013 27.430,3 millió Ft

2014 366.948,0 millió Ft

2015 410.006,9 millió Ft

2016 702.112,5 millió Ft

2017 949.325,4 millió Ft, azaz 949,3 milliárd Ft

Ugye? Naugye!

Akkor már csak egy gondolat… vagy több.

A közvetlen állami bevételeket 2017-re 8.610,5 milliárd forintra tervezték (még 2016 derekán). Alább felsorolva néhány a különféle adók, díjak és egyéb sarcok közül, amikre számít a kedvenc kormányunk, tudván, hogy mi jobban szeretünk adakozni, mint ők.

Így tehát terveztek ők például, gondolom a nagyrabecsült Tállai segedelmével, 2017-re ilyeneket (csak pár jelentősebb tétel):

Személyi jövedelemadó 1.787,4 milliárd Ft (Az 5 féle lakossági költségvetési befizetésből egy)

Társasági adó 734,7 milliárd Ft

(A vállalkozásokra kirótt 16 féle befizetésből összesen 1.293 milliárd forintot terveztek)

Általános forgalmi adó 2.496,5 milliárd Ft

Jövedéki adó 1.029,5 milliárd Ft (Fogyasztáshoz kapcsolt 6 féle adóból csak kettő).

A fenti adókategóriákon kívül vannak még mindenféle egyebek is, mint pl. útdíjak, Kósakupak-féle termékdíjak, önkormányzati befizetések, némi uniós bevételek, és egyéb apróságok, amelyekből összejön a több mint 8,6 ezer milliárd.

Itt már csak egy kérdésem van.

A cégek, vállalkozások törvényesen sporttámogatásra költhetik a társasági adójuk (nyereségadó, TAO – ahogy tetszik) akár több mint 80%-át is. Azok, akik egyáltalán nem adóznak a foci templomaiban, illetve azok, akiknek a sporttámogatások leperkálása után a béka segge alá csökken a befizetendő nyereségadójuk, együttesen alig csak 735 milliárd forintot fizetnének be a közösbe. Ezzel szemben a Miniszterelnökség 2017-ben közel 950 milliárdot tervez elkölteni.

Vagyis, joggal mondhatjuk akár azt is, hogy a miniszterelnök foci-hóbortja és a gigantikus hivatala felemészti a magyar vállalkozások teljes TAO-ját, vagy annál még sokkal többet is?

Na kérem szépen, akkor mondhatni azt is, hogy így veszítette el közpénz jellegét a vállalkozások nyereségadója is.

Van még kérdés?

Nekem igen. Mennyivel lesz kevesebb majd a befizetendő TAO a 19, illetve 10%-os adókulcsok egységes, 9%-ra történő leszállítása miatt, amiről tavaly júniusban, a tervezéskor még szó sem volt? Talán annyival kellene majd csökkenteni a Miniszterelnökség kiadásait is. Álmodik a nyomor?

MEDDIG KURVULTOK VÁLLALKOZÓK?

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2017.01.29.Ismerem ezt a "rendkivüli" ajánlatot! Csak az a baj, hogy mindig van a fiókba elrejtve egy sokkal jobb ajánlat, ha húzom a számat. Innentől kezdve pedig teljesen hiteltelen az egész, mert ha elég ügyes ügyfél vagyok, akkor még a nadrágot is letolják nekem. Önköltség alatt kapom meg a dolgot és még meg is köszönik nekem!

Mert végre itt egy vásárló és a vásárló a legfontosabb a világon. Mert a vásárló az vásárló. A vásárlónak hatalmas egója van, élet-halál ura és kész. De persze az elkurvulo vállalkozó palántáknak senki nem szólt arról, hogy nem a vásárlóból élnek, hanem az árrésből. Ha szar az árrés, akkor nincsen profit. Ha nincsen profit, akkor nincsen della. Ha nincsen della, akkor átverted saját magadat.

Persze mit csinál ilyenkor egy hivatásos? Elkezd spórolni az anyagokkal, elkezd silányabb minőséget szolgáltatni. Akkor pedig azért fordul el a vásárló, mert rossz az ajánlat, ami annyit sem ér meg, amennyire lealkudtad gyakran saját magadnak. Szóval se della, se vásárló. De legalább úgy megpiszkáltad a piacot, hogy mindenkit belehajszoltál egy értelmetlen árversenybe.

Szerinted ez a legalja az egész vállalkozósdinak? Hát nem! Mert amikor már kellő ügyfélnek tolta le a gatyát, akkor feljogosítva érzi magát arra, hogy elkezdje a konkurenciát szídni. Mert az ingyen van és hiszünk a bumeráng hatásban, igaz? Csak az a baj, hogy a bumeráng hatás nem az, hogyha nem oda, akkor hozzánk jön a vásárló. A bumeráng hatás azt jelenti, hogyha rádobod a másikra, akkor téged is pofán fog baszni...

Akkor ér véget érdemben a vállalkozás, amikor végtelenségig engedsz az áraidból, a minőségből, az elveidből. Ha ezt mind elvesztetted, akkor még évekig verheted a segged a földhöz, akkor sem lesz jobb. Ha szerencséd van, akkor utólag rájösz, hogy te voltál a hülye! Te kurvultál el!...

EGY INDIAI ASHRAM MINDENNAPJAI

HELLO MAGYAROK! BLOG
Szerző: Magyar Aletta
2017.01.30.


Egy lehajtható ágyon fekszem épp, egy kvázi emeletes ágy felső részén egy kopott vasúti kocsiban Kayamkulam és Trivandrum között, valahol Indiában. 

Az alattam lévő ablakon keresztül próbálok minél többet felfogni az elsuhanó sötétzöld tájból. Az írást abba-abba kell, hogy hagyjam, hogy kiláthassak. A fejem a kezeimre fektetem, úgy bámulom a tovaszáguldó barna-zöld vidéket, a legelésző teheneket, a félmeztelenül dolgozó sötét bőrű indiai férfiakat, a lapos futball labdát rugdosó kockás inges gyermekeket, a ragyogóan tiszta, színes szárijukban teregető indiai asszonyokat a többnyire lerobbant házak udvarán.

A mögöttünk lévő három hétre gondolok, a decemberre, amit Indiában töltöttünk, és ami úgy suhant tova a beköszönő újévvel, ahogy a Malabár-parti kókuszpálmák teszik az alattam robogó vonat üvegtelen ablakain keresztül.


No, de kezdjük az elejéről.

UTAZÁS INDIÁBA

Miért éppen India? Mert télen is meleg van, vagy mert olcsó? Vannak úti célok, ahol ezek a szempontok számítanak, Indiába azonban nem emiatt utazik az ember.

Nem tudnám megmondani, mióta és miért is szerettem volna éppen Indiába, a Föld második legnépesebb és az egyik legszegényebb országába eljutni. Nem tudom már, hogy Popper Péter tanár úr előadásai, könyvei ültették-e el sok-sok évvel ezelőtt bennem a vágyat, hogy közelebbről megismerjem ezt a különleges világot vagy már megvolt bennem a kíváncsiság korábbról. Nem emlékszem.

A párom tavaly és tavalyelőtt télen is ellátogatott Indiába, de én egyszer sem tudtam vele tartani, idén viszont bennem szólalt meg egy hang, ami határozottan és minden kétséget kizáróan Indiába hívott.

Így találtuk magunkat egy hideg decemberi napon a Ferihegyi reptéren, ahonnan - Dubai átszállással – útnak indultunk a dél-indiai Trivandrumba (vagyis Thiruvananthapuramba, ha hivatalosak akarunk lenni ), Kerala állam fővárosába.

Az út amúgy nem hosszú, mindössze 12-13 óra, nagyjából 5 óra Dubaiba, ahonnan 4 óra Trivandrum, Dubai repterén a várakozási idő pedig ennél is kevesebb...

GYERMEKRAJZOKKAL TOBOROZZÁK A HATÁRVADÁSZOKAT HEVES MEGYÉBEN

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.01.30.Hülyítés a bölcsőtől a sírig.

Nem kíméli a legkisebbeket sem a kormánypropaganda. Ide nézz, törökméz: cuki kutyuli szájkosárral, háttérben szögesdróttal.

Rajzoljatok kerítést!

A Heves Megyei Rendőrkapitányság sem akar kimaradni a határvadász toborzásból, a rendőrportálon hirdetik, hogy az érdeklődők február elején például az egri buszpályaudvaron vagy a hatvani Tescóban is teljes körű tájékoztatást kapnak a jelentkezés feltételeiről.

Mindezt egy olyan illusztrációval, amit a rózsaszentmártoni Móra Ferenc Általános Iskola egyik tanulója készített...

A HALLÁSSÉRÜLT GYERMEKEK IS ÉRDEKLŐDNEK AZ IDEGEN NYELVEK IRÁNT

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Kontráné Hegybíró Edit – Csizér Kata – Sáfár Anna
2017.01.30.Napjainkban mindenki számára nyilvánvaló az idegen nyelvek ismeretének jelentősége. Megtapasztalják ezt az iskoláskorúak, akik középiskolai vagy egyetemi felvételhez gyűjtik a pluszpontokat, valamint az egyetemi hallgatók, akiknek a diploma megszerzéséhez szükséges a nyelvvizsga letétele. Az álláskeresők itthon is gyakran igazolni kénytelenek nyelvtudásukat, és már nem csak multinacionális cégeknél vagy külföldi munkavállalás esetén.

Aki tehát nem jut hozzá, hogy egy vagy több idegen nyelvet elsajátítson, az egyre gyakrabban kerül hátrányba a többiekkel szemben. Különleges helyzetben vannak a hallássérültek, akik az első beszélt nyelvet is számtalan nehézség árán sajátítják el, és akiknek a szükségleteire a nyelvtanárképzés és az idegen nyelvi tankönyv- és taneszközpiac sem készült fel. A kérdéssel tehát feltétlenül foglalkoznunk kell, mert minden további halogatás az érintettek esélyegyenlőségének újabb csorbulásához vezet (Kontráné Hegybíró 2008).

Vasák (2005) a magyarországi siketek helyzetét bemutató könyvében arról számol be, hogy a hallássérültek, különösen pedig a siketek rendkívül aluliskolázottak a társadalom egyéb csoportjaihoz képest, noha teljesen nyilvánvaló, hogy mind a társadalmi, mind a gazdasági felemelkedés egyik legfontosabb útja az iskola. A szerző elmondja, hogy Magyarországon hét településen összesen nyolc általános iskola van a hallássérült gyermekek számára, és mindössze egy olyan középiskola létezik, mégpedig a fővárosban, ahol a siketek képzése szervezetten folyik, s ahol megszerezhető mind a szakmunkás-, mind pedig az érettségi bizonyítvány. Az érettségi vizsgára felkészítő osztályokban bevezették az idegen nyelv tanítását is. A világhálón a cikk írásakor mindössze öt, hallássérülteket fogadó iskola honlapja érhető el, ezek közül kettő tünteti fel, hogy az intézményben folyik idegennyelv-oktatás (http://siketekbp.co.hu; www.siketek.szeged.hu, letöltve 2008. október 31.).

A felsőoktatásba siket és súlyosan nagyothalló fiatalok igen kevesen jutnak be, 2002-ben például 50 hallássérült, felsőoktatásban tanuló hallgatót tartottak nyilván (Kósa–Lovászy–Tapolczai 2005). Az alacsony felvételi arány egyik oka a nyelvvizsga-bizonyítvány hiánya miatt elmaradó többletpont. A felnőtt hallássérültek többsége az általános iskolában nem tanult idegen nyelvet, a hallók középiskoláiban pedig gyakori a siket és a súlyosan nagyothalló tanulók felmentése az idegennyelv-tanulás alól, mert „ez a tanárnak és a diáknak egyaránt kényelmesebb” (Vasák 2005, 162.). A Vasák által elmondottakat egy budapesti, siketek és nagyothallók körében folytatott interjús kutatás eredményei is alátámasztják (Kontráné Hegybíró, megjelenés alatt). Guti és Szépe (2006) rámutatnak arra, hogy az idegennyelv-oktatás megoldatlansága a súlyos fokú hallássérülteknél mind az oktatásban, mind az értelmiségi szintű munkavállalásban hátrányokat okoz, és csökkenti az érintettek társadalmi presztízsét is.

A hatályos törvények a siketek számára lehetővé teszik az idegen nyelvek tanulását, de nem írják elő, hanem az iskolákra bízzák a döntést. A 23/1997 VI. 4. MKM-rendelet, amelynek szövegét a 2/2005 (III. 1.) számú OM-rendelet a sajátos nevelési igényű gyermekek oktatásáról változatlan formában megtartotta, az alábbiakat mondja ki:

IV/3.3. A siket tanulók oktatásában az élő idegen nyelv műveltségi terület tanítása az intézmény pedagógiai programja, helyi tanterve alapján szervezett keretekben, a nyelvi fejlettségi szint függvényében történik. Az oktatás folyamatában jelentős hangsúlyt kap az írásos forma.

A hallássérültek idegennyelv-oktatására nem könnyű megoldást találni. Az enyhébb fokban nagyothallók jobban elboldogulnak akár a nagyothalló, akár a halló osztályokban, hiszen hallókészülékük segítségével érzékelik az akusztikus inputot, és ha a tanár jól artikulál, sokat ír a táblára, továbbá a tankönyv is tartalmaz magyar nyelvű magyarázatokat, a motivált és szorgalmas tanuló tudja követni a tananyagot. Egészen más azonban a helyzet a siketekkel. Az ő idegennyelv-tanulásuk kérdése anyanyelvi problémákra vezethető vissza, ugyanis az idegennyelv-tanulás fontos feltétele egy biztos anyanyelvi/első nyelvi alap, melyre az idegen nyelv tanításakor építeni lehet...

A MAGYAR IDŐK OLTÁRI ÁLCIVILEZÉS KÖZEPETTE VÉLETLENÜL LELEPLEZTE A BÉKEMENET SZERVEZŐIT

444.HU
Szerző: Ács Dániel
2017.01.30.A Magyar Idők leleplező anyagot közölt a Magyarországot behálózó Soros-birodalmoról. A cikk hosszan álcivilezi a milliárdos által támogatott szervezeteket.

Méghozzá nagyon változatosan:
„névleg civil alakulatok”
„A milliárdos „civiljei” befolyásolják a haza közbeszédet”
„A magát civilnek tartó,”
„Álcivilek politikai üzenetei”

A nagy igyekezetben, miközben éppen Majtényi László sorosista álcivilségét bizonygatták, nyílván vélelenül, lebuktatták a Békemenet szervezőit is.

„Például a 2012-es melegfelvonulást Majtényi László nyitotta meg, és arra is felhasználta az eseményt, hogy a kormány által szervezett békemenetet kritizálja.”

Micsoda, a kormány szervezte a Békemenetet?

MARA REGGEL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2017.01.30.


Sok van, mi csodálatos...

Szoktam írni a nőkről. A nőkről általában. Kislányokról nem. Róluk (egy kivétellel) azért nem írtam, mert nekem csak kisfiaim voltak, a kislányokról nem voltak saját élményeim.

Az első Lillaróza volt, a nagyobbik fiam kislánya, őt már bemutattam (Jóreggelt Európa 2014. augusztus 5.). Pontosabban nem őt mutattam be, arról az élményről számoltam be, amit egy ilyen pici lány jelent egy öregembernek...

...Sok van, mi csodálatos, de a világ többi csodája mind ezután következik.

ORBÁN 2017-ES ÉVÉRTÉKELŐJÉNEK TERVEZETE :-)

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.01.30.A szabadság OK, hisz én eddig még sosem voltam ilyen szabad soha. Önkényuralom nincs, hisz felettem nem áll senki, és az Alaptörvényt saját képemre formáltam.

Tisztelt Hölgyeim és Uraim! Jani!! És Bajuszkirály!


Szép hétvégét kívánok mindenkinek, legfőképp magamnak és kedves családomnak, oligarcháimnak itt, Budapesten, Felcsúton, Alcsúton, Csúton innen, Csúton túl! Ugyan pár éve még azt mondtam, hogy a „hogyan szabaduljunk meg a kommunistáktól” örökzöld kérdését már idejét múlt feldobni, de mint tudjuk, egyrészt nem kell azzal foglalkozni, hogy mit mondok, másrészt meg mégis a legjobb adu a kezemben az ellenzék ellen, ezért hát engedtessék meg nekem, hogy most is azzal indítsam mondandómat, hogy ideje lenne végre megszabadulni tőlük.

Múlt évben még kétmillió-hatszázezer fiatal – rendszerváltás idején még nem éltek – miatt kellett felhoznom ezt a témát, mára csak kétmillióan maradtak, a többi kalandvágyból szétszéledt a mocskos, uniós nyugati tagállamokban, na, ők nem tudhatják mi is volt az a bizonyos kommunizmus, ami állítólag nem is volt soha magyar honban, csak előszobája, a szocializmus, de ezt nem kell az orrukra kötni gyermekeinknek, a kommunistákkal sokkal jobban lehet ijesztgetni. Ők, az akkor még tíz év körüli, vagy még meg sem született fiatalok azt sem tudják hála a magasságosnak, hogy mi, fiatal demokraták is a rendszer talpát nyaltuk akkoriban. Jó magam KISZ-titkárként, Házelnök Úr pártfunkcionáriusként, Elnök Úr pedig úgyszintén KISZ-titkárként rohasztottuk a rendszert az átkosban. Örülnünk kell, hisz az akkori iparpolitikai kérdések helyett ma már a közfoglalkoztatási forradalom feszegeti ajtónkat. Az állami tervgazdaság meghaladása helyett azon agyalunk, hogyan építhetnénk mind több stadiont, rendezhetnénk vizes vb-t, pályázhatnánk az olimpiára, mely egytől-egyig fejlődésünk abszolút zálogai. Fejtörést ma már csak az okoz hogy merre araszoljunk ki az Unióból, előtte persze alaposan megcsapolva a közös kasszát. Elszaladt az idő. Sok stadion felépült azóta az országban.

Hol tart ma Magyarország, a Kárpát-medencei magyarság? A szabadság OK, hisz én eddig még sosem voltam ilyen szabad soha. Önkényuralom nincs, hisz felettem nem áll senki, és az Alaptörvényt saját képemre formáltam. A népet úgy etetjük be, ahogy akarjuk, minden eszköz a kezünkben van hozzá. A vélemény és a szólás szabad, én mondhatok mindent, bárhol, és bármikor. Más meg kit érdekel? Az egyesületeket megfincogtagjuk, és végre újra találtunk egy nagy-nagy ellenséget Soros György személyében. Pedig évekkel ezelőtt még azt hittem, hogy a Gyurcsányozást nem lehet felülmúlni. Ámde mint látjuk, fáradozásunkat siker koronázta. Végre ismét egy zaftos gumicsontot dobhattunk a népnek.

De hol is tart most Magyarország? Hol tartok én? 30 éve szívom a véretek, és immár töretlen lendülettel építjük birodalmam, és az illiberális Magyarországot. Az én Hazámat. Meg a tieteket is. Önökét is!

Mert most épül, most épülhet az ország Miattam, Általam, amit polgári Magyarországnak, polgári berendezkedésnek,polgári háznak, polgári életnek, nemzeti-keresztény korszaknak, magyar országnak gondolunk, csak magyarokénak.

Az, hogy még mindig csak ott tartunk, ahol – az egyértelműen Árpád vezér, István a király, aztán a többiek, Mátyás, a Habsburgok, Horthy, és természetesen a kommunisták hibája. Több ezer év hánykódásait, rossz intézkedéseit nem lehet 5-6 év alatt helyrehozni...

ORBÁN BETEG, TORZ VILÁGÁBAN ÍGY MÉRIK AZ ÉRTÉKEKET

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.01.30.


Majdnem történelmi eseménynek tekinthető a mai nap, amikor az Orbán nevű ember kiállt a nyilvánosság elé Szegeden. Az nem meglepő, hogy miközben folyamatosan mozgott a szája, igyekezett úgy beszélni, hogy semmit ne mondjon. Az sem okoz különösebb döbbenetet, hogy miközben Botka László hosszasan beszélt a város bérlakás-programjáról és felajánlotta a kormánynak a város tapasztalatait ezen a téren, Orbán egy megveszekedett szóval sem reagált, ezzel szemben hosszasan habogott a távoli jövőben tervezett gyalogos és kerékpáros híd építésének tervéről.

Az sem meglepő, hogy a miniszterek elnöke alaposan fényezte önmagát és minden második mondatban kidomborította, hogy a kormány erre is ad pénzt és a kormány azt is fizeti. Az fel sem merült abban a zavaros fejében, hogy a kormánynak egy huncut fillérje sincs, mint ahogy egyetlen ország egyetlen kormányának sincs. Pénze az országnak, az ország polgárainak van. A befizetett adók a költségvetésbe kerülnek ugyan, de ez még ettől sem lesz a kormány pénze. Még akkor sem, ha a kormány dönthet annak felhasználásáról.

Tehát túl mindezeken volt még valami, amit én most ki szeretnék emelni az ígéretek tengeréből, a sumákolások és félrebeszélések kusza kupacából. Ez pedig egy olyan újságírói kérdés volt, ami szemmel láthatólag meglepte a pávákkal táncolót és nem tudott mit kezdeni vele. A kérdés pedig az volt: ő, Orbán Viktor, az emberi ostobaság jóvoltából Magyarország jelenlegi miniszterelnöke hazaárulónak tartja-e azokat a magyar állampolgárokat, akik aláírják az olimpia megrendezéséről népszavazást kezdeményező indítványt. Ezen a ponton Orbán úgy reagált, ahogy soha, semmilyen körülmények között nem reagálhat egy ország miniszterelnöke.

Annyit tudott válaszként kibökni, hogy majd meglátja, mennyi aláírás gyűlik össze. Ez az a válasz, ami elfogadhatatlan. Ilyen helyzetben egy ország vezetője semmi mást nem mondhat, kizárólag azt, hogy kikéri magának. Kikéri magának, hogy bárki is hazaárulónak merészelje nevezni az ország bármelyik polgárát. Kikéri a maga és a kormány nevében, hogy valaki veszi a bátorságot és hazaárulónak nevezi azokat az embereket, akik élni kívánnak azzal az alapjogukkal, ami minden, csak kicsit is demokratikus országban természetes: a véleményalkotás szabadságával.

Egy valamennyire is normális miniszterelnök ilyen helyzetben elmondja, hogy kiáll az emberek véleménynyilvánítási szabadsága mellett és minimum hány attól, ha bárki le meri hazaárulózni az ország polgárait.

Nem, ez a miniszterelnök semmi ilyet nem mondott. Ő régebben parazitának nevezte azokat a polgárokat, akik nem tapsikoltak az ő beszéde végén. Ő gyakorlatilag kitagadta a nemzetből azokat, akik nem támogatták az érvénytelen népszavazáson a kormány akaratát...

SAJÁT TÁRSUK NYOMTA FEL A 64 VÁRMEGYÉSEKET

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: leventesz
2017.01.30.


Nem a hírszerzés hallgatta le a kézdivásárhelyi 64 vármegyéseket az ominózus 2015. októberi találkozón. A szervezet egyik tagja vette fel a beszélgetést, és juttatta el a hatóságokhoz. Ő védett tanúként jelent meg a Bukaresti Táblabíróságon zajló perben, ahol rajta kívül egyetlen ember vallott Beke István Attila és Szőcs Zoltán ellen: Bandi Szabolcs.

A Bukaresti Táblabíróság földszinti termében ülünk 2017. január 27-én, déltájt. Fontos rögzíteni az időpontot, elvégre az ember nem mindennap számol le a tévhittel, hogy a román igazságszolgáltatás nem egy humánus intézmény. Márpedig éppen ez zajlik. A bírói emelvény mellett elhelyezett méretes kivetítőn természetfilmek sorakoznak: egymással versengő halrajok, kaptárban szorgoskodó méhek kötik le a figyelmet, a háttérben kellemes zene szól, a teremben kisebb csoportok beszélgetnek. Kisiskolások teadélutánján lehet hasonló a hangulat.

Közben a bíróság technikusa a méheket megszégyenítő szorgalommal készül arra, hogy lejátssza a nyilvános tárgyalás résztvevőinek a beszélgetést, amelynek alapján a Szervezett Bűnözés Elleni Ügyészség (DIICOT) vádat emelt a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) két vezetője ellen.

A tolmács nem vállalja a felelősséget

A tolmács is ugrásra készen vár, hogy indulásból visszautasítsa a bíró által rászabott feladatot, ami abban állna, hogy összevesse a lehallgatott beszélgetést az ügycsomóban lefűzött szöveggel. Vita támad. A tolmács szerint ezt csakis egy magyar szöveggel a kezében teheti meg, hiszen a beszélgetés is magyarul zajlott.

Miután a bíró a saját szemével meggyőződik róla, hogy a tolmács kezébe adott szöveg tényleg románul íródott, vagyis fordítás, az írnok behoz valahonnan egy nagy halom dossziét. Némi kutakodás után nemcsak az derül ki, hogy a „merénylők ” beszélgetését nem írták le magyar eredetiben, de az is, hogy erre semmi szükség. Sőt nem is törvényes. Az utóbbit az ügyész állítja, és a bíró elfogadja. (Szőcs Zoltán ügyvédje később tisztázza: a hangfelvétel átírása az eredeti nyelvre nemcsak törvényes, hanem kötelező is.)

De a lényeg a lényeg: az adott körülmények között a tolmács nem hajlandó igazolni, hogy a vád fordítója által készített szöveg hitelesen visszaadja a hangfelvételen elhangzottakat...

AZ OROSZ PÉLDA


NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.01.30.


"Soros György hatvannál is több, hazánkban működő alapítványa, szervezete behálózza az egész magyar közéletet. A milliárdos keze így a sajtón és a politikai elemzőintézeteken keresztül a felsőoktatáson át a pártokig elér." (Soros Györgyék hálója átszövi a teljes közéletünket)

A Bayer Zsolttal kegyetlenül megerősített „Kárpáti fal”, azaz a Magyar Idők címmel, rendszeresen megjelenő propagandakiadványnál nagyon komolyan vették a civil szervezetekkel való leszámolás szükségességét. Egy szem szerző nem is volt számukra elegendő ahhoz, hogy akkurátusan számba vegyék Soros György hatvannál is több, hazánkban működő alapítványainak, szervezeteinek tevékenységeit, kibogozhatatlan összefonódásait a liberális alvilággal, a tudatformáló háttérhatalmakakkal, Faustus doktorral, ecetera, ecetera...

A lelkes szerzők, Kárpáti András és Nagy Áron minden tőlük telhetőt meg is tettek annak érdekében, hogy olvasótáborukat a magyarországi civil szervezetek, elemző intézetek, – az általuk oly gyönyörűségesen megfogalmazott – „balliberális nyomtatott és audiovizuális média”, az ellenzéki pártok, és meglepő újdonságként, a felsőoktatási intézmények ellen hangolják.

Nagy igyekezetükben egy alapvető hibát is elkövetett a szerzőpáros, mivel azt írták: „Például a 2012-es melegfelvonulást Majtényi László nyitotta meg, és arra is felhasználta az eseményt, hogy a kormány által szervezett békemenetet kritizálja.” Ezt eddig a kormányoldalon senki sem merte ilyen nyíltan kimondani.

Ahol nincs jelen, a fentiek értelmében tényleg a kormány által szervezett CÖF, illetvevalamilyen formában az állampárt, oda minden valószínűség szerint az ellenség fészkelte be magát. Ha ez a szovjet, illetve német birodalmi mintájú propagandaháború továbbra is így folytatódik, immár semmi akadálya sem lesz annak, hogy bárkit, illetve bármit eltávolítsanak, letartóztassanak, betiltsanak, megszüntessenek valami légből kapott, államellenes tevékenység címén. Ha kell, magát a leszámolás menetét is titkosítják pár évre, így elejét veszik a túlzott kíváncsiskodásnak, felesleges akadékoskodásnak.

Gyakorlati tapasztalatok alapján azonban az orosz Külső Hírszerző Szolgálatnak (SZVR) jóval nagyobb hatása van kormánypárti politikusaink mindennapi életére, mint Soros György több mint hatvan, hazai közéletet átszövő, egyébként teljesen nyílt szervezetének.

Szijjártó Péter máris úgy viselkedik, mintha az Oroszországi Föderáció és Magyarország közös külügyminisztere lenne. A dicséret nem is maradt el orosz kollégája, Szergej Lavrov, orosz külügyminiszter részéről. Kettejük között már-már apa és fia viszony kezd kialakulni...

HAZUDIK, HA MOZOG A SZÁJA: ÖSSZESZÁMOLTUK SZIJJÁRTÓ ÖSSZES CSÚSZTATÁSÁT EGY INTERJÚBAN, MEGDÖBBENTŐ SZÁM JÖTT KI

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.01.30.Jól átprogramozták a Szijjártó nevű egységet az orosz állami hackerek: a külügyminiszter a Soros György által támogatott társadalmi szervezetekről nyilatkozott az orosz kormányzati propagandát közvetítő RT állami tévének.

Szijjártó Péter elképesztő cinizmussal beszélt azokról a civilekről, amelyek a kormány elnyomásával szemben az állampolgárokat képviselik.


Elképesztő hülyeség 1.

Szijjártó szerint „a civil szervezetekkel kapcsolatban olyan nem hiteles kép terjedt el, hogy azok az ország lakosságának érdekeit képviselik. Ez nagyon veszélyes téveszme. Senki sem választotta meg ezeket a szervezeteket arra a feladatra, hogy képviseljék az emberek érdekeit”.

Nyilván senki sem szavazott rájuk, hiszen nem pártok. Azoknak az embereknek az érdekeit képviselik, akik hozzájuk fordulnak, vagy akiknek Szijjártó Péter kormánya nem képviseli az érdekeit: mint a melegek, a cigányok, vagy a rászorulók. Ezek az emberek pontosan ezért fordulnak a civilekhez segítségért.

Elképesztő hülyeség 2.

A politikus úgy vélte, a társadalomban jelenleg nyilvánvalóan létezik igény a nyílt és átlátható politikára.

"Úgy véljük, hogy ez a követelés nemcsak a pártokra és a politikusokra vonatkozik, hanem a különböző szervezetekre, amelyek tevékenysége megmutatkozik az ország társadalmi, politikai életében, de kihat az ország társadalmi helyzetére is. Az állampolgároknak joguk van tudni, hogy a konkrét társadalmi szervezetek valójában kit képviselnek. Ezért mi úgy gondoljuk, ha egy országban tevékenykednek szervezetek, amelyek külföldi állampolgároktól vagy kormányoktól kapnak pénzt, akkor társadalmunknak erről tudnia kell"
- mondta a miniszter.

A külügyminiszternek teljesen igaza van, tényleg igény lenne a nyílt és átlátható politikára. Vajon akkor miért titkolózik az összes korrupciós ügyről a kormányzat és az őt védő ügyészség? Miért nem lehet átláthatóan elkölteni az állampolgárok adóforintjait? Miért kell mindent titkosítani, élén pl. Paks bővítésével? miért kell bezáratni, vagy felvásárolni az ellenzéki sajtót?

Korábban már megírtuk: a civilek teljesen nyílt kártyákkal játszanak, a kormány már győzött a hadjáratban, amikor át akarja őket világítani...

VAN VÉCÉD? MA MAGYARORSZÁGON TÖBB MINT FÉLMILLIÓ EMBERNEK NINCS

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Partners Hungary Alapítvány 
2017.01.30.


A Partners Hungary Alapítvány 2013-15-ben megvalósuló roma mediációs projektje keretében több településen közösségi kerekasztalokat szervezett, és az ott azonosított legsúlyosabb probléma az illemhelyek teljes hiánya volt. Ekkor vált világossá számunkra, hogy e szanitációs gondok tömegeket érintenek hazánkban.

Ma Magyarországon nem készül statisztikai felmérés, sem a szakpolitika, sem a helyi vezetés, sem a civilek nem foglalkoznak tematikusan ezzel a problémával. Az Eurostat adatai alapján viszont Magyarországon 523,5 ezer fő (köztük pedig több, mint 170 ezer gyermek) él olyan lakásban, amely nem rendelkezik saját WC-vel. Az átlagnépességhez képest a romák lakáshelyzete lényegesen rosszabb lakásminőség terén, így ez a probléma kiemeltem sújtja őket. A statisztika azonban csak azt tartja nyilván, hogy kinek nincs beltéri WC-je, de tapasztalataink alapján a kültéri illemhely is hiányzik több tízezer családnál az országban. Emiatt kezdtünk adománygyűjtésbe 2015-ben, hogy a korábban megépített 84 kültéri WC mellé még további 30-at építhessünk Porcsalmán. Az akció sikeres volt, a településen azóta minden családnak van legalább kültéri illemhelye.

Emiatt 2015-ben csatlakoztunk az ENSZ World Toilet Day elnevezésű figyelemfelhívó kampányához. Az ENSZ azért döntött ennek a világnapnak az elismerése mellett, mert ma a Föld népessége felének az otthonában nincs bekötve a vezetékes víz, és az ENSZ becslése szerint 2,5 milliárd ember él olyan lakásban, amelyben nincsen WC.


Naponta 2000 gyermek hal meg olyan hasmenéses megbetegedésben mely a tiszta ivóvíz és a WC hiányára vezethető vissza.

A WC nem léte miatt naponta a világon minden harmadik nő kockáztatja az egészségét és azt, hogy bántalmazás, vagy más típusú erőszak áldozatává válik.

Természetesen tisztában vagyunk vele, hogy ezekkel az akciókkal csak nagyon kis mértékben lehet enyhíteni a legszegényebbek nyomorán. A lakhatás, de főképp a lakásminőség kérdése rendkívül összetett probléma, és különösen igaz ez a telepeken vagy telepszerű környezetben, szegregátumokban élő, leginkább roma származású családok esetében. A diszkrimináció mellett szembe kell nézniük ugyanis az közmű-infrastruktúra teljes hiányával, az egészségügyi, valamint szociális szolgáltatások elérhetetlenségével, és azzal is, hogy a lakásfenntartási támogatás 2015-ös megszüntetésével még nehezebb helyzetbe kerültek ezek az emberek
...

ITT OLVASHATÓ

TENYERÉN HORDOZ AZ ÉLET!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: M. Révész Zsuzsa
2017.01.30.Pszichológus vendégszerzőnk mai írása egy csodálatos köszönetmondás mindazért, amit az élet nyújthat. Saját példájával támasztja alá, hogy a hála érzése megnyugtat, gyógyít és elvezet a teljesség, boldogság átéléséhez.

Nem gondolnád? Mondhatnám azt is, hogy hatalmas malacod van, de ezt pont úgy kétkedve fogadnád. Nem azért, mert nem igaz, hanem mert a hétköznapi taposómalom békaperspektívájából elég nehéz így látni a dolgokat.

Felteszem, hogy te is egy átlagos magyar családból származol, ahol aligha volt több, mint két testvéred.

- Na és, ha úgy van? Mi ebben a szerencse?

- Maga az élet. Az a privilégium, amivel nemigen számolunk, pedig ez az alapja mindennek. Az átlagos nő egész életén át megérlelt nagyjából 400 petesejtjéből és az átlagos férfi élethosszig termelődő megszámlálhatatlanul sok ivarsejtjéből, az ők átlagosan tartós kapcsolatából lettetek ti, összesen jó, ha hárman.

- Nagy cucc! – mondhatnád, de a szokásos reagálásod pikírtsége mögött, már ott van az a kis megingás, az a kis szemléleti földcsuszamlás. Bevallom pont ez volt a cél, hogy legalább egy rövid időre nézd, lásd és érezd a saját világodat másként, egy másik keretben. Valahogy úgy, olyan őszinte csodálkozással, mint egy váratlan ajándékot szokás, mert az.

- Ezért kellene hálásnak lenni?

- Igen, alapvetően ezért és bármiért, amid csak van, aminek csak örülni tudsz. Ha már kezdenéd is sorolni milliónyi kielégítetlen vágyadat, üres órákban szövögetett ábrándjaidat és elképzeléseidet, az élettel és a világgal szemben támasztott megannyi elvárásodat, követeléseidet és elvetélt álmaidat, ne tedd. Tartogasd a magán kívánságműsorod a tündér keresztanyának, ha arra vetődne. Én a valódi életről beszélek, nem arról a furcsa, egyedi módon leképezett világról, ami a fejedben született és nagyrészt nem is jutott ki onnan sehova. Kérlek, vedd ezt helyesbítésnek. Lehet, hogy nem olvastad az apró betűs részt, ezért mondom, az élet nem tartozik neked semmivel.

- Nem tudsz és nem is szoktál örülni semminek? Akkor kevés lesz ide egy kis földcsuszamlás, jöjjön egy hegyomlás erejű gondolatkísérlet. Képzeld el jó részletesen, mit éreznél, ha mindaz, amid csak van, most azonnal elveszne a számodra. Kész vagy? Akkor most azt képzeld el, hogy hirtelen mindent visszakaphatsz, ami fontos számodra. Azt hiszem, ha sikerült őszintének lenni magaddal, akkor arra is rájöttél közben, hogy jóval több dologért lehetsz hálás, mint amire eredetileg gondoltál volna...

TÉNYLEG ÁRULJÁK A HAZÁT!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.01.29.No, nem az amúgy genetikailag ravasz üzletemberek, a Soros-bérencek, hanem maga a NÜK, azaz a Kedves Keresztapa!

Hát hiszen alighanem árulták volna a Soros-bérencek is, mert olyanok – de azt kellett tapasztalniuk, hogy portékájuk iránt nincs kereslet. Sietek elmondani, hogy – bár a legalapvetőbb kérdésekben általában egyetértek a Soros-bérencekkel – én sem árultam! Legalábbis nem nyerészkedési szándékkal. Sőt: én azt a hazát, amelynek „kormányát” Bencsik Andrások kedvelhetik, támogathatják, ingyen is odaadnám bárkinek – szerény lehetőségeimhez képest még fizetnék is annak, aki elfogadná…

Ám a NÜK, bár nem tekinthető genetikailag üzletelőnek, például Oroszországban megtalálta azt a kört, amelynek eladhatja a hazát: azokat, akiknek van elég pénzük és kedvük is ehhez a bomba üzlethez.

Nem kell sokat fizetniük: öt évre kölcsönöznek 300000 eurót a NÜK-nek, továbbá az adminisztrációért leperkálnak szar 60000-et: biztosak lehetnek abban, hogy ennyiért gyors és alapos adminisztrálásban lesz részük.

Egy hónap alatt elérhetik azt, ami az ideiglenesen nálunk állomásozók tisztjeinek végül is nem sikerült: örök lakhatást szerezhetnek Magyarországon, s ha az EU tagja marad az ország, az EU-ban is.

Legalábbis ezt ígéri a NÜK. Én azért a helyében nem mernék navszegda ígérni…

Itt van eredetiben is.

Rendkívül vonzó az ajánlat, alighanem rengetegen igyekeznek majd élni vele, mert nem sokáig tehetik már – bár a NÜK akármikor megváltoztathatja jelzett szándékát, tudniillik azt, hogy 2017. március 31-e után fölhagy a haza árulásával. Addig is biztosak lehetünk abban, hogy nagyon sok értékes, Orbánia számára hasznos ember érkezhet az országba! Sok-sok kiválóság lehet, akik nem tudnak ellenállni a fölkínált lehetőségnek:
Оплата самым выгодным способом – с личного счета, счета компаний, и даже 
внесение инвестиций третьими лицами.
Происхождение средств не требуется.

(Fizetés a lehető legkényelmesebb módon, személyes számláról, cégszámláról, de harmadik fél számlájáról is lehetséges.
A BEFEKTETETT PÉNZ EREDETÉT NEM VIZSGÁLJÁK.)...

IRRITÁCIÓ

HUPPA BLOG
Szerző: Ille István
2017.01.29.


Eddig csak egy megmondó embere volt Orbanisztánnak, jelesül maga a Nemzet Esze, aki megmondta, hogy’ is kell működnie Európának, de főleg Brüsszelnek.

Hála büszke szittyaságunk termelékenységének, született egy másik is, a Nemzet Tarajosgőtéje, aki meg megmondja, hogy’ is kell működnie a diplomáciának. A pubi szerint ugyanis vége a hagyományos diplomáciának. Ennek értelmében kijelenti, hogy gyümölcsöző együttműködésre törekszünk a meghatározó országokkal, úgy mint az USA, Kína, Törökország és Oroszország. Na, ez hagyományos diplomáciával valóban nem menne.

Ráadásul az sem a hagyományos diplomácia, hogy kellően sima nyelvvel, Putyin látogatása előtt pár nappala pubi kijelenti, hogy az Oroszország elleni szankciók nem érték el céljukat, ezért azokkal fel kell hagyni. Erre mi történik? Trump kijelenti, hogy egyenlőre nem foglalkozik vele, Theresa May pedig ragaszkodik a fenntartásához. Upppssssz.

A hagyományos diplomáciát illetően már kinevezése óta világos, hogy ennyire bunkó, faragatlan, pökhendi és minden diplomáciai érzéktől mentes külügyér még nem működött Európában. Kétségtelen, hogy nem hagyományos az a diplomácia, amit ez a majom gyakorol.

Node, miért is mondta ezt? Nos, az új milánói konzul, Csiszár Jenő kinevezése kapcsán. Mert hát neki szerinte kurva jó kereskedelmi és médiakapcsolatai vannak Olaszországban, és teljesen alkalmas, mivel fél évig főzőműsorokat vezetett arrafelé. Kétségtelen, a milánói makarónihoz jól érthet, de a diplomáciához?

Bár, ha fele annyira lesz csak bunkó, mint Szijjártó, már öregbítheti Magyarország hírnevét. Kíváncsi vagyok, Győzikét hova nevezik ki? Elvégre ő meg járt az USA-ban...

ESZENYI ENIKŐ KAPTA AZ IDEI PÁGER ANTAL-SZÍNÉSZDÍJAT

SZÍNHÁZ.HU 
Szerző: színház szerk
2017.01.30.


A díjat az a színész érdemli ki, aki a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség.

A díjat odaítélő zsűri - Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája - úgy döntött, hogy idén Eszenyi Enikő veheti át a makói önkormányzat elismerését, „Téni bácsi” legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását.

Eszenyi Enikő a színészettel Debrecenben az agrártudományi egyetem irodalmi színpadán ismerkedett meg, a színművészetin Horvai István és Kapás Dezső osztályába került. Már a második év után a Vígszínházban végezte gyakorlatát, ahol együtt játszhatott mások mellett Páger Antallal is. Első nagy feladatát a Sándor Pál által rendezett Ragyogj, ragyogj csillagomban kapta, majd sok nagy klasszikus női szerep várt rá. A társulat gyorsan befogadta, hat év után 1989-ben megkapta a Ruttkai-díjat, amelyről a művészek mindig titkos szavazással döntenek.

Alig múlt harminc, amikor elkezdett rendezni, a Leonce és Lénát állította színpadra a Budapesti Kamaraszínházban, másodikként pedig már a West Side Story következett a Vígszínházban. Pozsonyban és Prágában bemutatott Shakespeare-rendezéseivel is komoly szakmai és közönségsikert aratott, 2009 őszén pedig már igazgatóként Othellót vitte színre a Vígszínházban.

Huszonöt nagyjátékfilmben és legalább ennyi tévéfilmben szerepelt. Munkásságát Jászai- ás Kossuth-díjjal ismerték el, 2007-ben pedig megkapta a Magyar Köztársaság Tisztikeresztjét...
  

TÖBB EZREN A BALATONÁTCSÚSZÁSON - BESZÁMOLÓ KÉPEKKEL ÉS VIDEÓVAL - ILYEN VOLT A BALATONI JÉGTÚRA


LIFE & TREND BLOG
Szerző: Földi Rita
2017.01.29.Több ezren voltak január 28-án, szombaton a Balaton jegén, Fonyód és Badacsony között. Ekkor tartották a BalatonÁtcsúszást, „Európa legnagyobb extrém közösségi jégtúráját.”

A résztvevők száma a szervezőket is meglepte."Spontán jött létre a Balaton két partját összekötő első élőlánc, kb. 2 órán át folyamatos menetoszlop volt Badacsony és Fonyód között, ami 7-8 ezer embert jelent. A parkolók a nyári csúcsban sem szoktak így megtelni." - írták a szervezők a Facebook oldalukon.


ITT LÁTHATÓ, OLVASHATÓ

HAZAKÖLTÖZÉS ANGLIÁBÓL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő/Heni
2017.01.30.


Nem minden határátkelés sikertörténet, előfordul, hogy valami nem kerek. Ilyenkor az ember egy ideig próbálkozik, de ahogy mondani szokták, ha valami nagyon nem megy, akkor nem kell erőltetni. Így volt ez Heni esetében is, aki végül négy hónap után költözött haza Angliából. Ezzel együtt sem bánta meg ezt az időszakot. ..

„Az én angliai történetem igen rövid, mindösszesen 4 hónap kellett ahhoz, hogy haza is költözzek onnan.

Még májusban írt egy kedves barátom, aki akkor már kint dolgozott egy vidéki hotelban, hogy lenne náluk munka, szobalányként. Annyira nem rajongtam az ötletért, hiszen pincér végzettségem és tapasztalatom van, de látva az itthoni erőviszonyokat, és amúgy is voltam már korábban szobalány, így úgy döntöttem, hogy elvállalom. Abban maradtunk, hogy amint lesz rá lehetőség, átraknak az étterembe.

A kérdéses napon elindultam, szerencsésen meg is érkeztem a hotelba. Megmutatták a szobámat, egy palotának éreztem a hajós kabin után, egyedül voltam és volt ablaka. Igen, ez nagy szó annak, aki másfél évig egy hajókabinban élt.

Másnap reggel kezdtem dolgozni, megismerkedtem a főnökömmel és a kollégákkal. Több magyar is van kint, így amit hirtelen nem értettem szakkifejezéseket, azt elmagyarázták.

Tudni kell rólam, hogy nem vetem meg a munkát, hiába nincs kedvem, fáradt vagyok, van bennem egy olyan fokú maximalizmus, hogy mégis mindig a legjobbra törekszem. Soha nem is volt rám panasz.

Munkahelyi gondok


Egy hét eltelte után az éttermesek megtudták, hogy van pincér tapasztalatom, így a saját napi 8 óra munkám után heti több estét is besegítettem vacsoráztatni vagy rendezvényeken felszolgálni; sőt néha még a mosogató mellé is beálltam.

Ez így ment egy ideig, amikor feltűnt, hogy valami nem kerek. Nem éreztem jól magam, és nem a honvágy miatt, az az óceánjárón sem volt soha gond. Nem. A kollégákkal volt gond.

Amikor már nem csak a munkára koncentráltam, mert volt benne annyira rutinom, hogy a körülöttem lévő dolgokra is tudtam figyelni, akkor tűnt fel, hogy nagyon megy az áskálódás egyes emberek ellen.

Menet közben barátnőm is kijött, így volt egy biztos ember mellettem. Időközben neki is feltűntek a belső feszültségek, unokatestvérek vitatkoztak, pontosabban az egyik mondta a magáét a főnöknek a másikról.

Sajnos náluk nem a főnök-beosztott viszony érvényesült, hanem „barátság” – a főnök mindig választott egy kedvencet, így mindig annak az egy embernek a szava számított és így kapott előléptetést is a leányzó, bár saját bevallása szerint sok mindent nem tudott, vagy épp nem volt kedve megcsinálni (szobaelosztás), így volt olyan, hogy valakinek több szobát kellett aznap kitakarítani, mint a többieknek...

AZOKAT AZ ORSZÁGOKAT TILTOTTÁK KI, AHOL NINCS TRUMP HOTEL

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.01.29.


Amerikában nő a tiltakozási hullám Trump rendeletei miatt, amelyekben megtiltotta hét ország állampolgárainak belépését és a szíriai menekültek befogadását. Amerika nagyvárosaiban egyre nagyobbak a tüntetések, a legnagyobb reptereken totális a káosz.

Ha bárkinek kétségei lettek volna abban a tekintetben, hogy egy pszichopatát engedtek be a Fehér Házba, és egy pitiáner tolvaj bűnnözőt szabadítottak rá a világra, az most meggyőződhetett róla Trump első öt napi elnöksége alatt. Soha még ilyen nem volt, hogy egy frissen beiktatott elnök azonnal az amerikai értékek ellen támadjon, alkotmányellenes rendeleteket hozzon, és az egész országot felháborítsa, országos tüntetéseken tiltakozzanak ellene.

Trump a terrorizmus veszélyére hivatkozva hét olyan ország állampolgárainak beutazását tagadta meg, amelyek állampolgárai az elmúlt 25 évben egyetlen terrorcselekményt nem követtek el Amerikában. Ezzel szemben számos olyan arab országgal szemben ezt nem tette meg, amelynek állampolgárai számos alkalommal vettek részt Amerikában terrorista cselekményekben.

Az amerikai sajtóban kimutatták az összefüggést: a beutazási tilalmat olyan országokkal szemben rendelte el, ahol nincs Trump hotel vagy iroda, az országban a Trump-klánnak nincs gazdasági érdekeltsége. S egyetlen olyan ország sem került tiltólistára, amelyben Trump szálloda működik, és Trump anyagi érdekeit veszélyeztetné...

ÉS EZ NEM A SAVAZÓS BÁCSI, DE NEM IS A KOSSUTH TÉREN VEREKEDŐ, ORBÁNBA SZERELMES SZELLEMI HONVÉDŐ VOLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.01.29....Azt értem, hogy minden csatornán, mindenféle mosdatlan, félig hivatalos állampárti szájból ömlik a mantra: aki aláírja az ívet, az árulja a hazát, megöli a nemzetet, aki nem akar olimpiát, az nem is magyar. Nem értem, de világosan látszik, hogy másképp ezeknek nem megy. Ezt a túlbuzgó bunkóságot és nevetséges erőfitogtatást viszont egyáltalán nem értem. És ez nem a savazós bácsi volt, nem a Kossuth téren rugdosódó-verekedő, Orbánba szerelmes szellemi honvédő volt, hanem egy fiatalember, aki a sokmillió futballszakértő és mindenhez is értő jogász országában egyszerűen zsigerből jövően nem hagyja élni a másikat. Úgy érzi, élete legmagasztosabb célja belegyalogolni, megakadályozni, keresztbe tenni. Ráadásul úgy, hogy halvány fogalma nincs arról, hol a helye.

Persze hogy nem kell messzemenő következtetéseket levonni, persze hogy nem célravezető általánosítani, de – ha őszinték akarunk lenni, és miért ne lehetnénk azok, akkor – látni kell, hogy ez nem egy elszigetelt eset, nem egy biztonsági cég problémája, nem az Allee nevű bevásárlóközpont problémája (bár nem volna haszontalan szelektálni kicsit az alkalmazásra kerülő humánerőforrás tekintetében, nem hiszem, hogy minden valamirevaló szakmabeli Londonban keresi már a fényes szép jövőt), hanem sajnos egy napról napra nyomasztóbbá és elviselhetetlenebbé váló ország közös ügye.

Hogy már nem is feltétlenül van szükség a kopasz, kigyúrt kommandóra, a rendszer önjáróvá vált, saját magát működteti. Akkor is, ha az Allee vezetése gondolta úgy, hogy nem jó ötlet a széllel szembe pisilni, és mindenféle gyanús ellenzéki megmozdulást eltűrni a környéken, de akkor is, ha egy saját hatáskörben elszabadult alkalmazott minősíthetetlen viselkedéséről van szó. Akkor is, ha egy áruház/bevásárlóközpont/cég igyekszik mindenben eleget tenni a kormányzati elvárásoknak, és akkor is, ha egy magát verőembernek képzelő, jogot-törvényt nem ismerő útszéli tahó nyilvánul meg ilyen módon.

Ha a mindent megúszni akaró cég legfelsőbb szintről jövő utasítása a magyarázat a fenti kínkeserves hat percre, akkor azért lesújtó a helyzet, ha meg a felvételen látható, eltévelyedett szellemi magasles hatalmaskodik valami érthetetlen jogcímen, gyakorlatilag hatalmi kényszertől nem hajtva az aláírást gyűjtő, alkotmányos jogukkal élni kívánó polgártársai felett, akkor meg azért.

Valójában ennek az embernek a szellemi színvonala és görcsösen jogászkodni akaró, elszánt dilettantizmusa tökéletesen azonos a Kósák, Németh Szilárdok, Tállaik és tetszőleges pártkatonák intellektuális képességeivel. Nem kérdez, nem hallgat meg, de üt. Minden szava fáj. Utasításra bármit végrehajtó, született tapló. Egyikük sem a felettesével konfrontálódik, aki hülyét csinál belőlük úton-útfélen, nem az ellen tiltakozik, hogy amit elvárnak tőle, baromság, hanem felvállalja a verőember szerepét. Most éppen szimbolikusan, nem a szó szoros értelmében.

Ami nagyban, az megy kicsiben is. Mindenhol. Ennyi a tanulság. Kontraszelektált barmok amerre a szem ellát. Mindenhez értő, semmihez nem értő, de a szellemi nyomort karddal és hüvellyel védelmező, a másik embert tiszteletben tartani képtelen, önkéntes házmesterek és IQ-bajnokok osztják az észt mindenfele. Ez van. Meg a keserű szájíz.

NEM LESZÜNK GYARMAT! JÖN PUTYIN? AKKOR MÉGIS...

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.01.30.


„Magyarországon az emberek megtanulták, hogy [...] Nyugaton van keresnivalónk. Keleten semmi keresnivalónk sincs” - mondta Orbán még 2007-ben. Arra is emlékezhetünk, miként beszélt a jelenlegi miniszterelnök Putyin „pincsijeiről”. Mindezekhez képest Paks II.-nek köszönthetően tovább növeljük energetikai függőségünket Moszkvához, az oroszok elleni szankciók feloldásáról győzködjük nyugati partnereinket, és ha már idejön Putyin, akkor egy új, a Vörös Hadsereg előtt is tisztelgő emlékművel köszönti őt Magyarország. Még jó, hogy a „nem leszünk gyarmat” politikáját vallja miniszterelnökünk.

„Magyarország szorosabb kapcsolatokat szeretne Oroszországgal és arra számít, hogy az Egyesült Államokkal fenntartott kapcsolatok kifejezetten javulnak Donald Trump elnöksége alatt” – hangsúlyozta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Reuters brit hírügynökségnek pénteken adott interjúban. A külgazdasági és külügyminiszter néhány nappal azelőtt nyilatkozott a hírügynökségnek, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök Budapestre látogat.
Az orosz vezető február 2-i látogatását illetően Szijjártó utalt arra, hogy Magyarország a 2021 utáni földgáz-szállításokkal kapcsolatos együttműködés kiterjesztésének módozatait keresi. Hozzátette, hogy Budapest alternatív energiaforrásokat szeretne fejleszteni, de Oroszország jóval megbízhatóbb volt, mint az európai partnerek, akik elmulasztották az orosz gáztól való függés csökkentéséhez szükséges infrastruktúra kiépítését.
Szijjártó szavait elég nehéz értelmezni: Budapest alternatív energiaforrásokat szeretne fejleszteni? Ezért tiltották be országos szinten a szélerőművek létesítését? A külügyi- és külgazdasági miniszterünk energetikai kérdésben aggódik az oroszoktól való függés miatt? Ezért építettjük meg az oroszokkal Paks II.-őt?
Ezek mind izgalmas kérdések, a legfontosabb azonban az lehet majd, hogy mi lesz az Oroszország elleni szankciók sorsa. A Reuters-nek adott interjújában Szijjártó úgy vélekedett, hogy az Európai Unió által Oroszország ellen elrendelt szankciók nem voltak hatékonyak, és meg kell szüntetni azokat. A Policy Agenda elemzése szerint Putyin Magyarországra látogatásának az lehet a legérdekesebb kérdése, hogy meddig megy el Orbán Viktor az Oroszország elleni szankciók kritikájában? Megmarad a korábbi szinten, azaz károsnak és rossz döntésnek nevezi, de a kollektív határozatot elfogadja, vagy kezdeményezőként próbál fellépni a kérdésben, és megpróbálja megakadályozni a szankciók meghosszabbítását?
Mivel az új amerikai elnök, Donald Trump politikájából egy oroszbarát irány következtethető ki, éppen ezért nem lenne meglepő, hogy Orbán kihasználva ezt a külpolitikai helyzetet, ő kíván most az EU-n belül az oroszokhoz való közeledésnek az éllovasa lenni...

AZ UNIÓS VEZETÉS PISZMOG, MIKÖZBEN ÉG A FÖLDRÉSZ - KÜLFÖLDI LAPSZEMLE

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Szelestey Lajos
2017.01.30.


A Daily Telegraph úgy látja, hogy újabb Pozsony vár az unióra a pénteki máltai csúcson, azaz megint csak az ellentétek dominálnak majd, jóllehet a közösség vezetői azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az EU szétesését. A Süddeutsche Zeitung arról ír, hogy a német szociáldemokraták újdonsült kancellárjelöltje, Martin Schulz szerint a bevándorlást továbbra is európai szinten kell megoldani. Épp ezért baj, hogy a magyar kormányfő ezen a területen nem hajlandó az együttműködésre. A Spiegel hozzáteszi, hogy ha egyes államok továbbra is ilyen szinten vetik el a szolidaritást, akkor az SPD által vezetett német kormány szóvá teszi majd ezt a közösségi támogatásokról zajló tárgyalásokon.

Daily Telegraph

Az újság úgy látja, hogy újabb Pozsony vár az unióra a pénteki máltai csúcson, azaz megint csak az ellentétek dominálnak majd, jóllehet a közösség vezetői azon dolgoznak, hogy megakadályozzák az EU szétesését. Négy hónappal ezelőtt a 27 tagállam vezetői azért gyűltek össze a szlovák fővárosban, hogy látványosan kinyilvánítsák egységüket, de éppen az ellenkezője sült ki: Orbán Viktor önpusztítónak és naivnak minősítette a menekültpolitikát, az olasz kormányfő pedig a megszorításokról kirobbant vita miatt nem volt hajlandó közösen fellépni német és francia kollégájával. A mostani, nem hivatalos találkozó előtt Merkel és Hollande megerősítette, hogy több és jobb Európára van szükség, de a magyar miniszterelnök múlt héten megjelent cikke pontosan mutatja, mekkora is a megosztottság. Nyilvánvaló, hogy a földrészt a migráció, a terrorizmus és az orosz revansista vezető fenyegeti, az unió azonban azért néz szembe a felbomlással, mert nem tud dűlőre jutni az ügyben, miként ellensúlyozzák ezeket a veszélyeket.

Orbán szerint Európa nem fogta fel, milyen jelentős a populista ellenforradalom, noha az teljes mértékben elutasítja a liberális értékeket. A bevándorlást a magyar politikus eleve rossz dolognak tartja, ezért az unió nem tudja sem őt, sem a hozzá hasonlókat meggyőzni az elektronikus vízumok bevezetésével és a kitoloncolások megkönnyítésével. Ők ugyanis úgy gondolják, hogy az európai elit simán elvesztette kapcsolatát a realitással. Meg hogy a hagyományos pártok igazából ugyanazt a politikát képviselik, ám az immár nem működik. És ehhez jön még, hogy Trump az EU bukását jósolja. Szóval Orbán és a többiek számára a máltai közlemény újabb tanújele lesz annak, hogy az uniós vezetés piszmog, miközben ég a földrész. Szerinte a Brexit a közösség felbomlásának előfutára, ám véleménye jelzi, milyen létveszéllyel került szembe az unió...

IGAZSÁGÉRZET

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2017.01.29.Sokat tipródom… Ha valamivel, valakivel nem értek egyet valamiben, mindig próbálom az ő szemével is nézni a dolgot, az ő szempontjait is érteni, hogy ne legyek elutasító, hogy találhassak egy pontot, amit megértek nála, és innen próbáljam újraértelmezni a magam álláspontját is.

Sokat változtam ebben a munkában, sok tekintetben sokkal elfogadóbb, másban meg sokkal elutasítóbb lettem. Az elfogadás egyértelműen a szegregátumok családjai és a helyi intézményrendszer felé nőtt bennem, az elutasítás pedig a döntéshozói szint felé. És ez nem pártpolitikai irányultságú, ha más lenne a mai helyzetben irányító, ugyanezt mondanám. (E blog első bejegyzései 2009-ben íródtak…)

Írtam már erről sokat, tudva azt is, nem segíti, sőt, inkább hátráltatja mindez a munkánk kiteljesedésének lehetőségeit, ezért próbálom mindig újraértelmezni az eseményeket. Hátha megtalálom azt a bizonyos pontot. De valahogy nem sikerül.

Azt hiszem, az igazságérzetem nem hagyja. Talán ez túl erős bennem, és ezért nem megy a hallgatásba burkolózás sem. Persze azt is tudom, hogy az igazság, az egy relatív dolog. Mindenkinek megvan a maga igaza. Mindenki hisz a maga igazában. Én is. Ám azt is látom, minél nagyobb hatalommal rendelkezik valaki, annál erősebben hiszi, hogy az övé az üdvözítő, a helyes, megvannak az eszközei, a forrása hozzá, hogy erősítse azt. És megvan neki a közeg is, aki naponta erősíti meg (persze a saját érdekeiért), hogy az ő igaza az egyetlen. És ebben az állapotban lassan elvész a realitásérzék, mire észrevesszük, már egy csomó ember dolgozik azon, hogy biztosítsák az igazát annak, aki mindenek fölött ül, és innen már egy spirálban van az egész, hiszen a bizonygatóknak is érdeke fenntartani a fő irányító által igaznak hitt utat, akkor is, ha nem az, akkor is, ha egyre jobban elcsúszik a realitástól. És lassan mind azt hiszi, az ő igazuk az igazi, minden más hazug. Eltűnik a tipródás képessége. A vak hit marad csupán. És ez, összeforrva az érdekek hálójával, érdekes helyzetet teremt. Pl. polgármesterek sora bizonygatta a közmunka hihetetlen hasznosságát, fantasztikus lehetőségként értelmezve. Nincs kétségem, hogy most, mikor a központi vélemény árnyalódik, és elismerik, talán mégsem vezet vissza a munka világába, gondolkodás nélkül fognak e mellé is odaállni, hirdetve: igen, ez az igaz.

Igazság és érdek. Mintha itt lenne valami elcsúszva. Persze a hatalom máshol is elcsúsztat valamit. Polgármesterek hiszik, hogy amit “fent” megtapasztalnak, nagyban, nekik is lehet azt, a saját közösségükben. Pl. vadászházat építeni uniós pénzen és beleköltözni. Nincs bennük kétség sem, hogy ez így nem igazságos. Feljogosítva érzik magukat erre. És furcsán néz ki, mikor vizsgálatot rendelnek el onnan, ahol szintén vizsgálatok vannak, hasonló ügyek miatt.

Szóval, próbálom érteni, hogy a miniszterelnök szerint az Európai Unió krízisben van. A hazai krízisekről csak az ellenzéki sajtóban olvashatunk, no meg megtapasztaljuk a saját bőrünkön. Európai mérések igazolják, hogy egyre nő a szegénység, az oktatásban alulteljesítünk, korrupcióban pedig egyre erősebbek vagyunk. A kormányzati sajtó persze más igazat kommunikál, ott erről leginkább semmit sem hallani, ha pedig mégis elkerülhetetlen a kérdés, mindig megvan a válasz, rosszak az indikátorok, no meg, hogy bezzeg, míg nem ők, stb. Vagy, ugyanannak a dolognak egy teljesen eltérő megközelítéssel történő igazolása. Pl. köztudott, hogy diplomások tízezrei dolgoznak külföldön, a szerencsésebbek a szakmájukban, mások gyorséttermekben mosogatva, erre nálunk az az igazságot igazoló hír, hogy megszűnt a diplomás munkanélküliség, aki akar, diplomával biztosan el tud helyezkedni. Annyi az álláshely….ami persze a gazdaság töretlen fejlődését igazolja.

Az igazságérzetem nem hagyja, hogy elfogadjam a stadionépítési őrületet, a sportegyesületek extrém támogatását. Persze értem én… a jövő egészségét teremtik meg a sportolási lehetőségek, még, ha a lefedettség és a támogatások aránya felfoghatatlan is. De aki MOST nem jut gyerekként a fejlődésének megfelelő táplálékhoz, közeghez, egészségügyi ellátáshoz, oktatáshoz, azzal mi lesz? Az ő számukra, egy leszakadó térségben, még az új stadionoktól is messze levő településeken hogyan lesz értelmezhető mindez igazságosan?

Értem én azt is, valami miatt fontos, hogy mi legyünk a keresztényüldözés elleni mozgalom élharcosa. Annyira, hogy még külön államtitkárság is kell neki. Nyilván költségei is vannak ennek a nemzetközi célnak… merthogy nálunk nem üldözi a keresztényeket senki. Sőt, néha azt érezheti az ember, aki nem oda tartozik, az nem is lehet nagybetűs Ember. (Maximum csak kicsivel írandó. És azt is köszönje meg.)De hogyan értelmezhető ez igazságosan azzal, hogy az egyházi iskolák zöme nem kívánatosnak tartja a halmozottan hátrányos helyzetű, cigány gyerekeket az intézményükben? Nem üldözi persze őket (még), csupán olyan helyzetet teremt, hogy ott ne fordulhassanak elő...


TITOKZATOS JÓTEVŐ FIZETTE KI A MINISZTERELNÖK ROKONAINAK MILLIÁRDOS TARTOZÁSÁT

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Vikár Anna
2017.01.30.


Az adóelkerülésről Andy Vajna és Rogán jut eszébe a magyaroknak; valaki befizette Orbán rokonainak 3 milliárdos tartozását; össze-vissza érvel mindenki, miért nem lehet nyilvánosságra hozni az OLAF jelentését a 4-es metróról.

Ezekről ne maradj le!


Az EMMI bő 5 milliárdot lapátol Matolcsy egyetemébe (Átlátszó)

Karádon is épített vadászházat az izsáki polgármester (Index)

Nem tudni ki rendezte az Orbán rokonok cégének milliárdos tartozását (MNO)

Ha van 3 perced:


Az EMMI bő 5 milliárdot lapátol Matolcsy egyetemébe

A Pallasz Athéné Egyetem támogatásának jó része az MNB Alapítványokból jön, a KEDO Zrt.-n keresztül, ami az új campus építését szervezi és finanszírozza. A társaság eléggé belterjes: az egyetem vezetése, a jegybank alapítványainak kuratóriumi tagjai és a KEDO igazgatósági tagjai között átfedések vannak, maga a Matolcsy-rokonság is aktív szerepet játszik. Az EMMI most 12 egyetemnek összesen 29 milliárd forintnyi kötelezettségét fizeti ki, ebből jut tekintélyes, 5,3 milliárdos összeg a Pallas Athénének. (Átlátszó)

Nem közömbösek a magyarok az adóelkerüléssel szemben

A magyarok erkölcstelennek tartják az adóelkerülést, de sokan nem tudnak válaszolni arra, vannak-e erre legális eszközök. A Demnet és a Puplicus tavaly év végi kutatásából az is kiderül, hogy az emberek szerint messze a politikusok a legnagyobb adóelkerülők és a kormánynak, illetve az adóhatóságnak lenne leginkább lehetősége a körmükre nézni. A legtöbb embernek az adóelkerülésről Andy Vajna és Rogán Antal jutott eszébe, de érdekelnék őket az offshore cégek tulajdonosai is. (Átlátszó)

Karádon is épített vadászházat az izsáki polgármester
Mondok József izsáki polgármester nemcsak saját településén épített vadászházat uniós pénzből. Cége, az Agro-Wild ugyanis Karádon is elnyerte a támogatást, az 50 milliós összeg volt a legnagyobb, amit kiosztottak. Az izsáki házba végül beköltözött, de úgy tűnik a karádiban sem lehet megszállni. A helyiek nem is ismerik a vadászházat, ami egyébként a polgármester cégeinek irodájától pár méterre van. (Index)

Nem tudni ki rendezte az Orbán-rokonok cégének milliárdos tartozását
A Cider Alma Kft. korábban 3,2 milliárd forintot kapott a külügyhöz tartozó Magyar Nemzeti Kereskedőháztól (MNKH), amelynek csak töredékét fizették vissza. A Cider Alma Kft. egy cégcsoportot fog össze, amelyben fontos pozíciói vannak Orbán Viktor sógorának és unokaöccsének is. Utóbbi testvére, Szeghalmi Balázs mellesleg az MNKH törökországi, izmiri kirendeltségét vezeti. 2016 végén egy titokzatos harmadik fél rendezte a Cider Alma fennmaradó 3 milliárdos tartozást. (MNO)

Adatvédelmi hatóság: még ne hozzák nyilvánosságra a 4-es metró jelentést
A Nemzeti Nyomozó Irodát bízták meg a 4-es metró szerződéseivel kapcsolatos nyomozással. Közben megy a huza-vona az OLAF-jelentés nyilvánosságra hozásáról, maga az OLAF a magyar hatóságokra bízza a döntést. Péterfalvi Attila, az adatvédelmi hatóság elnöke leszögezte, hogy a magyar törvények szerint mindenki, akinél jogszerűen van a jelentés dönthet annak nyilvánosságra hozataláról. Ugyanakkor maga kérte meg Tarlóst, hogy egyelőre ezt ne tegye meg. (Népszava, 168 óra)

Ha van még két perced:

Porosenko ukrán elnök üzleti érdekeltségeihez köthető
egy 16 luxus kisrepülővel rendelkező légitársaság. Ez a légitársaság segíthetett a bukott Janukovics-kormány tagjainak a szökésben. (OCCRP)

Továbbra is dolgozhat ügyvédként Rogán sötét oldala, Kertész Balázs, mivel megszüntette összeférhetetlenségét. A Monavisnak tehát már nem ügyvezetője, viszont egyedüli tulajdonosa lett. (Átlátszó)

Voltak piaci vevőjelöltek a Figyelőre, de elmenekültek, amikor kiderült, az újság kormányközeli felvásárlási célpont. A héten bemutatott szerkesztő-bizottságot elnézve várható, hogy az újságírók egy része is távozni fog. (Átlátszó)

A Miniszterelnökség 16 dolgozóját kell mindennap Kecskemétre szállítani, mivel ott van az Agrár- és Vidékfejlesztésért felelős államtitkárság. Ezt idén 1,2 millióból sikerül megoldani, fejenként. (Index)

A Magyar Közút Zrt. eredménytelennek ítélte tenderét kartellgyanú miatt
: három ajánlattevő vállalkozás között szoros kapcsolat van és ugyanazokat a termékeket rendelték volna. (Átlátszó)

Lezárja a NAV az Országos Roma Önkormányzat hírhedt, 2 milliárdos Híd a munka világába programjával kapcsolatos nyomozást. Nincs gyanúsított, így vádat sem lehet emelni. (Hír Tv)

Azerbajdzsán 2 millió eurót fizetett az Európa Tanács több tagjának
, hogy pozitívabb képet fessenek az ott fogva tartott politikai foglyok helyzetéről. Az ET Parlamenti Közgyűlésének elnöke is érintett lehet. (ATV)

A Shell és az Eni korábban megvásárolt egy olajmezőt Nigériában
úgy, hogy az ottani állami olajcég csak 10 százalékot kapott, a többi pénz a korábbi kőolajügyi miniszter köreiben landolt. (Kitekintő)