2017. február 15., szerda

SOROS

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Konrád György
2017.02.10.


A nyolcvanhét éves Soros Györgyöt Magyarország nagy jótevői közé sorolom. Ugyanazt tette, mint Széchenyi István: a saját vagyonából sok kiváló intézményt alapított a magyar hazában, amely olyannyira vonakodott az ő hazája is lenni, hogy majdnem meg is ölte, de mikor Gyuri a gyilkolási előkészületet, nagyjából úgy, mint én, túlélte, kamaszkorában úgy döntött, hogy nem akar olyan földön élni, ahol ilyesmi előfordulhat, ahol az ember kiszolgáltatott, és nem rendelkezhet szabadon önmagával. 1948 táján, amikor Magyarországon rövid szünet után a nemzeti szocialista bőrkabátos, fiatal férfiakat a kommunista-szocialista bőrkabátos, fiatal férfiak váltották fel, az apjától kapott tíz dollárral fölszerelkezve nekivágott a nagyvilágnak. A rokonok nem segítették, fölvették viszont a kiváló London Scool of Economics egyetemre, ahol arra készült, hogy filozófussá legyen. A magyar zsidó emigráns Karl Popper volt az egyik professzora, s a tanári ítélet szkeptikus volt, nem hitte, hogy diákjából filozófus lesz. Soros makacs volt, ő mégis az lesz, de nem az egyetemi kiválóság jogán. Alapeszméjét azonban Poppernek köszönhette, életrajza alapján nem volt híve a zárt társadalomnak, annál inkább szerette a nyílt társadalom eszméjét. De hogy ennek a gondolatnak tere legyen, annak intézményi feltételei vannak, segíteni kell a tanulást, a gyógyulást, a tehetségeket, és ahhoz a támogatottaknak is, neki magának is meg is kell élnie. Alapos tájékozottsággal és szerencsés intuícióval Soros a New York‑i tőzsdére ment, és jól játszott. A világ legnagyobb pénzmenedzsere, olvastam róla a Wall Street Journalban, és a nagy filantrópok, segítő emberbarátok között is kimagasló. Másológépek, könyvek, ösztöndíjak érkeztek Kelet-Európába, leginkább talán Magyarországra fiatal értelmiségiekhez, amelyek lehetővé tették, hogy a címzettek dolgozhassanak, tanulhassanak és publikálhassanak. Adakozásából a legszegényebbeknek, a faluszéli elesetteknek, a testi ínségben vándorló menekülteknek is jutott. Az ő jóvoltából létező alapítványok és tanintézetek a nyílt gazdálkodás alapján közzéteszik honlapokon, hogy milyen összeget kaptak tőle, és mire költötték azt. Bár ilyen nyíltan gazdálkodnának azok az államok is, amelyeknek a fennhatósága alatt élnek a segítségben részesülő európai polgárok, akiket többnyire azért kellett segíteni, mert az államuk nem tette ezt. Ha civilek, más szóval független polgárok támogatnak határon innen és túl más civil embertársakat, akik erőszak nélkül kívánnak emberséges és nyílt viszonyokat kifejleszteni hazájukban, afölött a kormányoknak semmilyen jogon nincsen felsőbbsége. Őszinte nagyrabecsülésemről biztosítom bármely magyar polgártársamat, ha van olyan, aki a saját tehetősségéből megközelítően annyi segítséget adott más magyar állampolgároknak, mint a napjainkban sokat szidalmazott Soros György.

UTÓPISTA SZOCIALISTÁK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.02.15.


Mészáros Antóniánál járt Hiller István, a szocialisták pártválasztmányának elnöke.
A látogatás apropóját a szocik újkeletű aktivitása adta, beleértve Botka érdekes mozgását és a Gyurcsány elleni egység megteremtésére tett pancser kísérleteket.
Az, hogy Botka teljességgel alkalmatlan a demokratikus oldal miniszterelnök-jelöltjének, azonnal kiderült, hiszen annak, aki ilyen pozícióra tör, semmiképpen nem lehet a realitásoktól elszakadt érzelmi politikát folytatni.
Márpedig Botkának első dolga volt a DK elnökének ekézése, arra mutat, hogy Botka megrekedt valahol egy kisdiák szintjén, aki képtelen túllépni azon, hogy valaki, még az óvodában elvette a berregős autót tőle, pedig az neki járt volna.
Ahogy visszahozták az előtérbe, jól mutatja a párton belüli állapotokat: a sértődős kisgyerek kapott egy nyalókát és megígérték neki, hogy ha szépen viselkedik, továbbra is ő lesz a vigyázó az osztályban.
Ő mondta ki elsőként magáról, hogy nem alkalmas miniszterelnök-jelöltnek, hiszen párttársai választmányi elnöknek sem tartották alkalmasnak, és milyen hülyén nézne ki ezek után miniszterelnök-jelöltnek?
Aztán mégis úgy döntött, hogy kipróbálja, és amit látott, az igennagyon megtetszett neki, egy szép, nagy marha ember a tömegek élén, ha jól hajrázik, az ezüst is szépen fog csillogni.
Hogy közben a NER szekerét is lökdösni kell kicsit - hát istenem, Lenin koporsóját sem őrizték ingyen, csak Lenin rendszeres felújítása vagyonokba került...

Most elkezdett egyeztetni a pártoknak nevezett Fidesz-filiálékkal, elsőként az LMP-t nevezve meg.
Ők persze azonnal keresztet formáztak ujjaikból és felkiáltottak: Apage Satanas! majd a bal válluk felett háromszor hátraköptek, remélve, hogy legalább egyszer eltalálják a találkozó kezdeményezőjét.
Mondjuk az LMP is határeset, mint a boszorkány vállán a delfin (ha eltalálod mi ül a vállamon, tied leszek, szép királyfi, mondta a banya, púpján egy macskával.
A királyfi delfinre tippelt, olyan randa volt a banya, de az megvigasztalta: határeset...), de a többiekhez már valami parttalan jóakarat kell, hogy pártként azonosítsa őket bárki.
Ezek a baráti társaságok létezésüket a tagadásra építik, ők azok, akiknek el kell hitetni legalább a söröző törzsgárdájával, hogy van valamiféle önálló identitásuk, és más céljuk is, mint az állami támogatás lenyúlása.
És most lesz szezonja az új pártok alapításának, már alakulófélben van a nyuggerpárt a közepesen leépült nyugdíjasoknak, a Momentum Párt a nyeretlen kétéveseknek, és még kiderül majd, ki mindenki fúrja a pesti aszfaltot, hátha feltör a pénz.
Párt itt kettő van még a szocikon kívül a pályán, abból az egyik a DK.
Na, velük nem egyeztet Botka, mert őket a szocik nem szeretik, míg a másik valóságos párttal, a Jobbikkal azért nem, mert azt meg Viktor nem szereti, márpedig akit Viktor nem szeret, az éhendöglik, mint tudjuk....
De - természetesen - választási győzelemről beszél, jóllehet ez matematikailag kizárt, és ha ő azt hiszi, hogy az elmagányosodott szocialistákért él-hal ma a nép, hát téved...

AZ IGAZI MOCSOK: MÁR A VERONAI BUSZTRAGÉDIÁT IS SAJÁT ÓCSKA CÉLJAIRA HASZNÁLJA AZ ORBÁN-KORMÁNY

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2017.02.15.


Tizenhat ember, legtöbbjük diák. Ennyien haltak meg a veronai busztragédiában. Még nem tudni, ki, vagy mi volt a felelős, de a magyar kormány elintézte, hogy még egy ideig a tragédián csámcsogjon mindenki az egyéb, neki kellemetlen ügyek helyett. A gátlástalan, érzéketlen pofátlanság szókapcsolat lófasz annak az érzékeltetésére, hogy milyen húzás a busztragédiával, ártatlan fiatalok tragédiájával tematizálni.

Internetes konzultáció lesz ugyanis arról, hogy mehessenek-e éjjel külföldön fiatalokat szállító buszok, aztán arról, hogy mire terjedjen ki a sofőrök alkalmassági vizsgálata, meg arról is, hogy a buszok milyen műszaki paraméterekkel rendelkezzenek. Először komolyan azt hittem baszki, hogy ez hírcsárda.

Valamelyik nap elvitt a jeges ár egy tiszai kompot, rajta az éjjeliőrrel, Jánost helikopterrel mentették ki. Nem kéne konzultáció arról, hogy milyen vastag kötéllel kell kikötni egy ilyen járművet? Meg hogy a komphúzogatónak hány dioptriás szemüvege lehet max? Nemrég megint elütött egy vonat egy részeget. Arról miért nincs konzultáció, hogy hánnyal mehet a vonat Bivalybasznád és Mucsaröcsöge között? Meg hogy milyen gyakran szabad talpfákat letenni, hogy be lehessen bújni közéjük? Esetleg a mozdonyok elejének anyagsűrűségéről nem kéne megkérdezni Marcsi nénit, ha már azt meg tudja mondani, hogy milyen vizsgája legyen egy buszsofőrnek?

SZERESSÜNK EGYÜTT GYŰLÖLNI!

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.02.15.


A jelek szerint a modern technológia lehetőségei végtelenek és a pihent agyak a legképtelenebb ötleteket is megvalósítják az internet segítségével. Brendan Alper például a Hater nevű alkalmazással azokat az embereket ismerteti meg egymással, aki ugyanazokat a személyeket vagy dolgokat utálják.

„Oszd meg, amit utálsz azzal, akit szeretsz” – ez a Hater mindent eláruló mottója. Az alkalmazás lehetőséget ad a felhasználónak több, mint 3 ezer személyről vagy dologról való vélemény-nyilvánításra. Szerepel közöttük Donald Trump, a marijuána, a sznobok. A felhasználónak csak az ujját kell futtatni egy hangulatjelen: lefelé, ha utálja, felfelé, ha kedveli, balra, ha tetszik neki, jobbra, ha nem és le kell zárni, ha semlegességét akarja kifejezni.

A Hater forradalmat jelenthet a közösségi hálók filozófiájában, amennyiben azok általában a pozitívumokat osztják meg. A „feltaláló” azonban ezúttal azokból a pszichológiai tanulmányokból indult ki, amelyek azt bizonyítják, hogy a gyűlölet is összetart...

ANNYI VICCESET LÁTOK, HALLOK, ÉS MÉG BAMBI IS KAPHATÓ! - 70 ÉVES ÜDÍTŐ

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú/Tenczer Gábor (Index)
2017.02.15.


Tényleg kátrányízű volt az első magyar üdítő, a Bambi?

Igen.
Méghozzá annyira, hogy amikor a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. 2000 elején újraindította a Bambi gyártását, a két meghívott ízreprodukáló nyugdíjas csak egy ízt hiányolt az újrakevert üdítőből: a kátrányízt.

A Bambi két évvel a II. világháború után, 1947-ben született. A Hazai Szikvíz és Üdítő Italok Üzeme, későbbi nevén a Fővárosi Ásványvíz és Szikvíz Üzem palackozta Mária Terézia téri üzemében, majd a gyártást 1960-ban áthelyezték a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat Döbrentei téri palackozójába. Az ital annyira népszerű volt ekkor, hogy az NDK-ból hoztak be gépsort a gyártás gyorsítására. Mint a korabeli sláger bizonyítja, strand nem lehetett a fővárosban Bambi nélkül...

A nagy népszerűségnek a Coca-Cola és a Pepsi Magyarországra érkezése vetett véget 1968-ban. Két év múlva már a Bambi helyett a Pepsit gyártották a keletnémet gépsorok a Fővárosi Ásványvíz és Jégipari Vállalat margitszigeti üzemében. ..

MI A LEGJOBB MÓDJA A TRUMP-KORMÁNYZATTAL SZEMBENI ELLENÁLLÁSNAK? - NEMZETKÖZI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.02.15.


A mértékadó amerikai lapok – az oroszokkal mondhatni saját szakállára különtárgyalásokat folytató Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó tegnapi lemondása nyomán - ma is tovább boncolgatják az Egyesült Államok politikájára gyakorolt vélt, lehetséges, illetve bizonyított túlzott orosz befolyás veszélyeit.

A New York Times egyik kommentárja – David Brooks tollából – az orosz problematikán is túlmutató, sokkal általánosabb dimenzióban, már egyenesen azt a kérdést teszi fel, mi lehet a legjobb módja a Trump-kormányzattal szembeni ellenállásnak. Három lehetséges forgatókönyvet vázol fel. Az első a harcos demonstrációk módszere lenne, a második értelmében a szövetségi kormányzattal szemben az egyes államok, illetve a helyi önkormányzatok megszilárdításával kellene foglalkozni, a harmadik megoldás pedig – amely mellett a szerző végül is leteszi a garast – az lenne, hogy mivel ez az adminisztráció aligha fogja kitölteni a teljes idejét, tisztességes közszolgák új nemzedékének kell majd helyreállítania a jogszerű viszonyok tiszteletét. Brooks felhívja a 3gyelmet arra, hogy a jogállamiság értéke legalább akkora jelentőséggel bír az amerikai közgondolkodásban, mint a szabadság értéke. Ennek alátámasztására felidézi azt az anekdotát, hogy az alapító atyák némelyike azt szerette volna, ha az Egyesült Államok nagypecsétjén Mózest is megörökítik – és nem azért, mert Mózes kivezette népét a rabságból, ez volt a könnyebbik feladat, hanem azért, mert törvények közé igazította életét. A New York Times cikkének egyik elejtett mellékmondata Magyarországot is említi, amikor a Donald Trump által megtestesített veszélyeket ecsetelve arról szól: „nehéz elképzelni, hogy Amerika teljesen a fasizmus felé fordul, de az lehetséges, hogy egyfajta ,,elnyomó jellegű kleptokrácia,, felé
csúszik el, mint amilyen rezsim irányítja ma Magyarországot, a Fülöp-szigeteket, Venezuelát és Lengyelországot”. A represszív kleptokrácia jellemzőit – mint arra a New York Times szerzője utal – az Atlantic című folyóirat legfrissebb számában David Frum írja le részletesen.

Magyarország a Washington Post hasábjain is helyet kapott. A lap munkatársa, Rick Noack írása Ásotthalomról szól, „Egy magyar falu hadat üzen a muszlim bevándorlásnak” címmel. A cikkből kiderül, hogy a település a homoszexualitást is tilalmi listára tette...

ÉS AKKOR SZÉPEN, CSENDBEN ELCSATTANT EGY KERÉNYI!

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Mátrai Anna
2017.02.15.


Vannak emberek, akikben nem lehet csalódni! Ezek közé tartozik Kerényi Imre, egykor volt színházrendező, és hű társa az Orbán-benyalásban, a Bencsik tesók bármelyike – jelen esetben Gábor, az újságíró-történész – ha őket hallgatjuk, akkor aznap biztosan nem lesz gond az alacsony vérnyomás okozta tünetekkel.

Mégis, miért nézem meg hétről-hétre az ATV-n futó műsort? Mert azt tartom, hogy meg kell ismerni a más elveket, nézeteket vallók érvkészletét, hátha van benne ráció, csak eddig nem gondoltam végig minden aspektust. Az e heti penzum újra ráébresztett, hogy nincs ilyen érvkészlet, csak az van, amit Kerényi így fogalmazott:

"eddig ti voltatok, most mi jövünk!"

TRUMP BELEBUKHAT AZ OROSZ KÉMÜGYBE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.02.14.


Menekülőre fogta a Trump-kormányzat az orosz kémbotrány kirobbanása után. Trump szóvivője már fogadkozik, hogy keményen fellépnek az oroszokkal szemben. Ez a gyors változás jelzi, hogy Trump nagy bajban van, mert a gyanú szerint nem csupán a lemondott Michael Flynn, hanem helyettese is az oroszok beszervezett embere lehet.

A most induló vizsgálatokba amerikai sajtóinformációk szerint Trump bele is bukhat. A vizsgálat elvezethet nemcsak a személyes felelősségéhez, hanem az érintettségéhez is, miután Manfort volt kampányfőnöktől Tillerson külügyminiszterig folyamatosan orosz kapcsolatokkal rendelkező személyek kerültek a közlébe, és jutottak be a Fehér Házba. Ha Trumpról nem állapítják meg, hogy az oroszok zsarolják és a befolyásuk alatt áll, csupán megállapítható lesz a felelőssége, hogy az amerikai hírszerző szervek tájékoztatás után sem menesztette a kémgyanús Flynn-t, csak a kiszivárogtatott bizonyítékok hatására, Trump még abba is belebukhat.

Ennél azonban súlyosabb a helyzet. Az amerikai titkosszolgálatoknak bizonyítékai vannak, hogy Trump emberei folyamatosan kapcsolatban voltak az oroszokkal a kampány alatt. A kérdés az, mit tudott erről Trump, ő maga is benne volt-e, és hogyan került köré az a sok orosz kém? Mint ismert Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadónak le kellett mondania, miután kiderült, hogy “nem mondott igazat az orosz a washingtoni orosz nagykövettel folytatott beszélgetései tartalmát illetően”, és Flynn “potenciálisan sebezhető, az orosz politika bármikor megzsarolhatja őt”. Ez a hivatalos verziója a lemondás okának.

Senki nem meri kimondani egyelőre, de valójában kémgyanúról van szó. A CIA, az FBI figyelte Flynn-t, az igazságügyi tárca már januárban figyelmeztette Trumpot, lehallgatták Flynn telefonbeszélgetéseit. A katonai hírszerzés is vizsgálatot indított, hogy Flynn kapott-e pénzt az orosz kormánytól korábban. Ezek a kiszivárgott információk egyértelműen egy orosz kémet takarhatnak a gyanú szerint...

KEVESEBB MINT 64 ÓRA VAN HÁTRA - PERCRŐL-PERCRE AZ OLIMPIÁRÓL SZÓLÓ NÉPSZAVAZÁSI ALÁÍRÁSGYŰJTÉS HAJRÁJA!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMERCE
2017.02.15.


Péntek délután 16 óráig adhatja le a kezdeményező Momentum Mozgalom a 2024-es budapesti olimpiai pályázat visszavonásáról szóló népszavazási kezdeményezéshez szükséges aláírásokat. A Kettős Mérce az utolsó 64 órában percről-percre közvetíti az eseményeket. Közöljük az aláírásgyűjtés részeredményeit a Momentum Mozgalom és a pártok adatai alapján, válaszolunk a legfontosabb kérdésekre, összefoglaljuk, mi történt a kampányban, mi a népszavazás tétje, és elmondjuk azt is, hogyan tovább, ha összegyűltek az aláírások. Együtt izgulunk az olvasókkal a kampány végén.

Ma is alá lehet írni a népszavazási íveket. A momentum standjai itt találhatóak: link
Ha valaki még jelentkezne aktivistának a legvégén, itt teheti meg:
https://nolimpia.com/nepszavazas-2024-budapest-olimpia-csatlakozz-aktivista/

UTÓLAG MÓDOSÍTANÁ 150 EZERRE AZ OLIMPIÁRÓL SZÓLÓ NÉPSZAVAZÁSI ALÁÍRÁSGYŰJTÉS CÉLSZÁMÁT A FIDESZ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.02.14.


A Fővárosi Választási Bizottság az aláírásgyűjtést hitelesítő iratában azt írja, 1 385 262 választópolgár van az iroda adatai szerint Budapesten, és a választásra jogosultak 10 százalékának kell kezdeményeznie a helyi népszavazást, hogy azt a fővárosi közgyűlés kiírja. Most mégis úgy tűnik, ha az aláírások száma nem éri el a 150 ezret, a Fidesz megpróbálhatja utólag feljebb tolni a népszavazás kiírásához szükséges számot.

Lomnici Zoltán, a CÖF és a Békemenet jogásza a Magyar Időkben vetette fel a kérdést, hogy mivel tartózkodási hellyel rendelkezők is aláírhatják a népszavazási aláírásgyűjtést, így őket is bele kellene számolni az érvényességi küszöb megállapításánál számításba vett választópolgárok számába. Ha pedig ez megtörténne, akkor a jelenlegi 1 millió 385 ezer választásra jogosult budapesti helyett a tartózkodási engedélyesekkel együtt 1 millió 500 ezer lenne, és ennek a 10 százalékát kéne számításba venni a népszavazás kiírásához szükséges aláírások számánál.

Hiába kapott tehát a Momentum mozgalom olyan papírt, amelyen az 1 385 262-es szám és ennek 10 százaléka van megjelölve az érvényes aláírások számához, még alakulhat a valódi küszöb, ha a Fővárosi Választási Bizottság, esetleg az eredmény megtámadása után annak fellebbviteli szerve, a Nemzeti Választási Bizottság, vagy a Kúria másként dönt...

EGY SZELEKTÍV ANTISZEMITA ÍGÉRETEI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.02.15.


A 2017-ben elvégzendő közös munkáról, a magyarországi zsidóság problémáiról, terveiről, többek között az egyházi intézmények fejlesztéséről tárgyalt Orbán és Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke.

A megbeszélésen “szóba került a hétvégi neonáci rendezvény ügye is, amelyet a Mazsihisz elnöke elfogadhatatlannak nevezett” – szól az MTI híradás. A felek megállapodtak abban, hogy “a Belügyminisztérium megtalálja a törvényes megoldást az ilyen események megakadályozására”.

Orbán néhányszor már ígéretet tett arra, hogy “megvédi zsidó honfitársait”, ami nem akar nagyon sikerülni. Annak ellenére, hogy Orbán szelektív antiszemita, nem minden zsidót gyűlöl, csak a liberális, asszimiláns zsidókat, akik beolvadnak a magyarságba, és fertőzik liberális elveikkel a rendes magyar keresztény embereket.

Ezekkel a zsidókkal szemben vív Orbán szabadságharcot hat éve. Őket kergette haza az IMF képében, őket gyűlöli Soros személyében, mert támogatja a társadalmi szabadságot és a civil társadalmat, ami az antiszemita irodalomban közismerten zsidó trükk a zsidóság nemzetek elleni harcában.

Orbán illiberális állama a liberális zsidó világ-összesküvés és a zsidók társadalmi rendje ellen épül. Orbán brüsszeli szabadságharcát is az asszimiláns világzsidóság ellen vívja, miután az Európai Unió a felvilágosodás eszméjére, az egyetemes emberi és polgári jogok liberális értékeire épül. Orbán nagy filozófiai elmélete is a zsidók elleni harcot jelenti, amely szerint a világban két erő küzd egymással szemben, a zsidó globalizmus és a nemzeti kereszténység.

Orbán egész lénye, társadalmi rendje és harca az antiszemitizmusban fogant és a zsidókkal szembeni gyűlölet és irigység talaján áll. Orbán előbb volt antiszemita, s csak azután találta meg az antiszemita “keresztény” ideológiát a gyűlöletéhez. Miután a liberális zsidó értelmiség nem fogadta el, és velük szemben mindig kisebbrendűségi érzései voltak, ezért egész élete a velük szembeni bizonyítási kényszer és a zsidók legyőzésének jegyében zajlik. Egész politikai karrierje a zsidókkal szembeni komplexusok legyőzéséről és föléjük kerekedéséről szól...

HÁTRAHAGYOTT GYEREKEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.02.15.A határátkelés egyik szomorú mellékhatása a hátrahagyott gyermekek kérdése. A jelenségről talán nem beszélünk eleget, pedig komoly problémáról van szó, amit az is mutat, hogy a legfrissebb (de még így is több éves) adatok szerint is körülbelül 900 ezer gyereket érint csak Európában, azon belül is a dél-kelet-európai régióban.

Egyre inkább megkerülhetetlenné válik a hátrahagyott gyermekek kérdése, annál is inkább, mert a legfrissebb, a kétezres évek végéről származó adat szerint is 900 ezer gyerek érintett, és akkor még nem beszéltünk azokról, akik nem jelennek meg a statisztikában (például azért, mert az érintett szülő ingázik, vagy úgy dolgozik külföldön, hogy közben nem jelentkezett ki otthonról).

A szakirodalom ezeket transznacionális családnak nevezi. Ennek lényege, hogy tagjait (hosszabb vagy rövidebb időre) országhatárok választják el egymástól, azaz különböző országokban élnek – írja nagyszerű tanulmányában a KSN Népességtudományi Kutatóintézetének tudományos munkatársa, Blaskó Zsuzsa.

Az ilyen családok esetében nem csak a szélesebb közösségre (tehát felnőtt testvérek, szülők, stb.) kell gondolni, hanem az úgynevezett nukleáris családokra is, és igazán ez utóbbi a nehéz ügy, amikor az egyik vagy másik szülő (szélsőséges esetben mindkettő) egy másik országba költözik úgy, hogy gyermekeit hátrahagyja.

Most nem mennék bele a különböző szakkifejezésekbe (mint amilyen a transznacionális szülőség, a hátrahagyott gyerek, stb.), akit mélyebben érdekel a téma, tényleg olvassa el Blaskó Zsuzsa tanulmányát, vagy keresse fel a témával foglalkozó Children Left Behind (CLB) elnevezésű hálózat oldalát:

PÁRTVISZÁLYOK

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.02.15.Pártviszályok mindig voltak, amióta a politikai hatalomért versengés folyt. Ennek alapja és mozgatórúgója általában az egyéni becsvágy, illetve az ennek nyomán megfogalmazódott pártérdekek érvényre juttatása volt. S mivel az egyéni becsvágyak és a pártérdekek az idők során megváltozhatnak, ezért a pártok közötti viszály iránya és jellege is megváltozhat. Ezért mondhatjuk azt, hogy a politikában nincsenek örök barátok és örök ellenségek, hiszen minden egyén és minden párt riválisa a másiknak, s az átmeneti barátság pusztán attól függ, hogy a közös érdekeltség mennyit hoz az egyén, vagy a párt konyhájára.

Ennek tükrében kell a mai baloldali és liberális pártok közötti viszályra is tekinteni. Korábban 2010-ben és 2014-ben is az azonos politikai filozófiai alapvetés verte egységbe a sok kis pártot, de még ez az összefogás is kevés volt ahhoz, hogy megakadályozhassák a Fidesz kétharmados győzelmét. Ma számomra úgy tűnik, hogy ezen a struktúrán akarnak változtatni, bízva abban, hogy egy új felállásban sokkal jobb eredményt fognak elérni, de legalábbis megelőzik a harmadik szégyenteljes kétharmados vereséget. Ahogyan ma áll a helyzet, az MSZP-hez az Együtt és a PM kis pártok társulhatnak (bár ez utóbbi kérdésessé vált) és még további baloldali és liberális törpepártok jöhetnek számításba. Kivéve persze a DK-t. Ez az az új pártstruktúra, amelyik szerintük egy a korábbi két választáshoz viszonyítva jobb eredményhez vezethet és az MSZP pártelnöke szerint leválthatóvá válik a Fidesz is

Ez nyilván nem tetszett a DK-nak, ami érthető is, mivel ez a párt korábban is mindig a teljes összefogás híve volt. Persze ebben is volt jókora személyes és pártérdek is, mivel a 2014-es választás előtt ez a párt nem szerzett akkora támogatást, ami biztossá tehette volna a parlamentbe jutásukat, illetve az összefogás nélkül nem lehetett volna leváltani a Fideszt sem. Ma hasonló a helyzet, annyi különbséggel, hogy ha a DK egyedül indul majd a 2018-as választáson, akkor egyáltalán nem biztos a parlamentbe jutásuk. Sok oka lehet ennek. Egyrészt a természetes támogatói veszteség, ami egy lejtőre került pártot jellemezhet. Másrészt a korábbi DK-s szavazók átszavazása az MSZP vezette összefogásra azzal a szándékkal, hogy ezzel elősegíthetik a Fidesz leváltását is. Harmadrészt a DK vezetőinek rossz politizálása idegeníthet el választókat. Ez utóbbira pedig már most is sok példát lehetne hozni, tehát valós tényezőről kell beszélnünk...

ORBÁN SZÍNHÁZA ÉS A MONARCHIA/EU FELBOMLÁSA

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.02.14.


Amikor Lenin elsőként meghirdette a népek (etnikumok) önrendelkezési jogát, akkor ugyanúgy az akkori kvázi-EU, az Osztrák-Magyar Monarchia szétesésének felgyorsításán munkálkodott, mint mai utóda, Putyin, az EU-én. Az EU kísérletezése a liberális-konföderatív megoldásokkal kísértetiesen emlékeztet a Monarchiáéra, és ahogy mondani szokás, "ha élne", Széchenyitől Jásziig ma minden jelesebb magyar EU-párti lenne -- ha közben változó minőségben nacionalista, illetve balos is. Csak a szélsőbal és a szélsőjobb szuverenista-etnicista. Az előbbi számításból, az utóbbi ostobaságból. Mint száz éve. És mint száz éve, a számítók egy kulcspillanatban átverik az ostobákat.

A félreértések elkerülésére: Orbán a számító szélsőjobb kicsiny táborába tartozik, akik azt hiszik, mindenkit átverhetnek. A saját híveiket ideértve. Orbán nem hiszi, amit ma mond. Ugyanúgy nem, ahogy -- mint látszik -- a radikális, a liberális, a polgári, a keresztény, a modernizáló (nyugatos) nacionalista önmagát sem hitte karrierjének korábbi fázisaiban. Ugyanakkor abban, amit ma mond -- lásd feljebb -- semmi újdonság sincs, és fájó, az eredménye sem lesz más. Végül a Nyugat győzni fog, a pillanatnyi átverésért (lásd öt percnyi melegért gatyába vizelni) súlyos árat kell fizetnünk, és nekünk nem újabb Mohácsunk lesz (keleti alávetéssel), hanem újabb Trianonunk (nyugati kisemmizésben, amit legfeljebb a globalizáció logikája, pfúj, pfúj, fog tompítani). Orbán nem Horthy vagy Kádár újabb kiadása, ez félreértés. Orbán a mai funkcióját látva az orosz tervekben -- ami a legmeghatározóbb politikai teljesítményét jelenti -- a mai Kun Béla. (à TGM)

KÉRSZ KÖZÉRDEKŰ ADATOT? - ELINDULT AZ ASSIST, AMIVEL GYEREKJÁTÉK LESZ ADATOKAT LETÖLTENI

ÁTLÁTSZÓ - ADATÚJSÁGÍRÁS BLOG
Szerző: Bátorfy Attila
2017.02.14.


Történelmi időkben a kormányok és egyéb hatalmasságok sokat tesznek azért, hogy nehéz, illetve egyre nehezebb legyen hozzáférni a közérdekű adatokhoz, erről az Átlátszó olvasói minden bizonnyal értesültek már. Magyarország pedig az az ország, ahol nemhogy egyre nehezebb hozzájuk férni, hanem eleve soha nem volt könnyű!

Nézzünk egy újságírót, egy rutinosabb fajtát, mondjuk engem. Nekem, aki elég edzett vagyok az adatkeresésben, számos közérdekű adat megkeresése, kiválasztása, letöltése állított már embert próbáló feladat elé, a vége pedig olyan káromkodás lett, amilyet Bayer Zsolt sem merne már nyilvánosan leírni. Mivel találkoztam eddig az életemben?

  • Tizenhatodik aloldalra eldugott adatokkal
  • Könnyen megtalálható, mégis negyvenhárom kapcsoló megnyomása után generálódó adatokkal
  • HTML-be kódolt adatokkal, amelyet vagy valami szoftverrel kell leszedni, vagy rosszabb esetben kézzel kiírni az adatokat
  • PDF-ben feltöltött Excel-táblázatokkal
  • Prémiumszívatás: kinyomtatott, majd bescannelt, képformátumba elmentett táblázatokkal
Miért? Mi az úristenért kell ilyen akadályok elé állítani egy állampolgárt, ha ő egyszerűen két kattintás után szeretné Excelben megkapni a kívánt adatokat? Időigényes, pusztítja az agysejteket, egyáltalán nem inspirál munkára, sőt, a hasznos munkától veszi el az időt. Na, erre hoztuk létre az Assistot a Transparency Internationallel közösen, hogy időt, energiát spóroljunk újságíróknak, honpolgároknak...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN-BÉRENC ÚJSÁGÍRÁS, AVAGY A MAI WALESI BÁRDOK

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebresi Zsolt
2017.02.15.


Magyarországon vagy tényleg demokrácia és sajtószabadság van, ahogyan azt az Orbánhoz hű állami- és az Orbán strómanjai kezében lévő kereskedelminek nevezett, de ugyancsak az államtól lopott pénzen üzemelő Mészároslőrinc, Andyvajna és Habonyárpi média híreszteli az újságíró kollégák tevékeny közreműködésével, tehát szabad a pálya és senkit retorzió nem érhet a nézeteiért, és akkor ezért lehetne dalolva otthagyni a zsíros, ám újságírói gerincet törő és erkölcstelen hazugságokat terjesztő médiákat kedves kollégák, vagy ha még sincs ebben az országban demokrácia, és sajtószabadság sincs, akkor azért kellene azonnal letenni a tollat és földhöz verni a mikrofont, a kamerát, és kivonulni a lakájmédiából, így fejteni ki példás ellenállást a diktatúrával szemben.

Rohadtul nem érdekel, hogy ezt ti egzisztenciális kérdésnek tekintitek csupán, mintha az újságírás egy lenne a többi szakma közül, amit azért kell csinálni, mert ki kell fizetni a villanyszámlát és a gázt, a gyerek különóráit és egyáltalán meg kell élni. Mert nem az. Hogy a pénzért bármire képesek vagytok, azzal az újságíró szakmából és azokból űztök csúfot, akik tényleg éheznek, tényleg meg vannak fosztva a döntés lehetőségétől, faluban, kisvárosban élnek, állami intézményben dolgoznak és vegetálnak reszketve, vagy magyar nemzeti nagy és kistőkés, a múlti nyúzza le róluk az utolsó bőrt az Orbántól kapott munkatörvénykönyvre és a jogvédelem teljes hiányára, a munkavállalók kiszolgáltatottságára építve, az impotens és beszari magyar szakszervezetek asszisztálása mellett.

Az ő jajveszékelésüket, segélysikolyukat és reménytelen hangjukat ti nyomjátok el, drága jó újságíró kollégák a mi adónkból közpénzjellegét elvesztett júdáspénzért cserébe a hazug írásaitokkal, riportjaitokkal, interjúitokkal, a részvételetekkel a másként gondolkodók, a civilek ellen folyó hecckampányokban, és az ocsmány karaktergyilkosságokban, ahol az ócska magyar hatalom a ti kezetekkel keni a szart az ellenfeleire.

Bárcsak legalább jól éreznétek, érezhetnétek magatokat a hatalom kiszolgálóinak szerepében, de ez nem adatik meg nektek a jó fizetés mellé, mert folyamatosan be vagytok szarva, mert a szerkesztőségeket a félelem és az egzisztenciális bizonytalanság hatja át, a vezetőitek, akik még nálatok is lojálisabbnak akarnak látszani, folyamatos félelemben tartanak benneteket és időről időre tizedelést rendelnek el köztetek, hogy még jobban féljétek az urat és gondolkodás helyett vakon hajtsátok végre az utasításaikat, amelyek egyenesen a csúcsról jönnek, hiszen valójában már az újságírást is központosították, alig néhány Orbán-bérenc dönti el, mit is akartok írni, és azt is, hogy milyen szavakat használhattok, kiket kérdezhettek és milyen válaszokat fogadhattok el.

A tollatok, a gerincetek, az agyatok, a kezetek, de még a mobil telefonotok is az ő tulajdonuk, amelyre titkos kódot kényszerítenek, olyat, amit csak az ő embereik tudnak megfejteni, a „külső és veszélyes” népség nem láthat bele a dolgaitokba, ők viszont igen, és erre figyelmeztetnek is benneteket, hogy ne keverjétek a privát dolgaitokat a munkahelyi, titkos cuccokkal. És ti – bokákig szarban állva, megtört gerinccel – ezt el is fogadjátok. Csak azért imádkoztok minden nap, hogy a következő tisztogatásnál nehogy rátok kerüljön a sor, mert ma már azt sem mondják meg a közmédiában, a tévénél, a rádiónál, az MTI-nél, hogy kit és miért rúgnak ki...


CSODA, HOGY ILYEN ZSÍR HÜLYE ROKONOK MELLETT A MINISZTERELNÖK EGY FÖLDÖNFUTÓ CSÓRINGER?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.02.14.Mesélek Bálint-nap alkalmából valami vicceset. Volt egyszer egy Cider Alma nevű cégcsoport, amely Orbán Viktor – Matolcsy Györgyénél valamivel kevésbé népes – pereputtyához kötődik néhány szálon. Úgy értem, hogy a rokonság ott tobzódik benne: a Viktor nevű sógora és Anikó asszony unokaöccse is pozíciókat töltenek be a módfelett sikeres vállalkozásban.

Amely vállalkozásnak sikerült ama kivételesen hatalmas bravúr, hogy összegereblyézett 3,2 milliárd forint tartozást a Szijjártoporzékolásügyi Péter segge alá tartozó, nem elhanyagolható veszteséggel működő Magyar Nemzeti Kereskedőház (MNKH) felé. A 444 által felgöngyölített sztorin ITT dobtuk el az agyvelőnket anno, midőn átfogta a tudatunk, hogy miről is van szó.

Arról tudniillik, hogy a kifizetőház kereskedőház, vagyis az állami cég jó bizniszt vélt felfedezni a konzervek/befőttek exportjában, ezért „meghitelezett” egy csomó almát az Orbán-pereputty cégcsoportjának, hogy majd azok jól feldolgozzák, és eladják külföldön. A nagyszerűnek tűnő üzlet nem jött össze, ezért az Orbán-pereputty cége elzálogosított ötmillió darab 425 ml-es vákuumzárású csemegekukorica konzervet és egymillió-ötszázezer darab 720 ml-es magozott meggykonzervet, hogy fulladjon is bele szépen a külügy. Ha már volt bátorságuk és bőr a pofájukon, hogy az adófizetők pénzén a tehetségtelen Orbán-rokonok vállalkozásait hitelezik.

A 3,2 milliárdos tartozást Orbánék idióta rokonainak csak felhalmozni nem volt nehéz, visszafizetni annál inkább. Bár azt ígérték, novemberre mindent törlesztenek, ez nem történt meg. Szerencsére azonban december utolsó napjaiban egy rejtélyes jóakaró – egy harmadik fél, akire a csinos kis összeget az állami kereskedőház átruházta – kirántotta a szarból a miniszterelnök tehetséges rokonságának cégét: kipengette a zsetont Szijjártóéknak, akik, mint látható, a lehető legnagyobb hűséggel kezelik a köz vagyonát...

NEMZETKÖZI EGYEZMÉNYT SÉRTHET A MAGYAR GIMNAZISTÁK KATONAI KIKÉPZÉSE

444.HU
Szerző: Bede Márton
2017.02.15.


Január közepén jelentette be a Honvédelmi Minisztérium, hogy a kormány a 2017/18-as tanévtől katonai képzést indít két magyar középiskolában. A minisztérium szerint a Szekszárdi Szakképzési Centrum Ady Endre Szakképző Iskolája és Kollégiumában, valamint a Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Than Károly Ökoiskolája, Gimnáziuma, Szakgimnáziuma és Szakközépiskolájában azért van szükség a képzés beindítására, mert fel kell készíteni a felnövő generációkat a haza védelmére, és „a fiatalság honvédelmi nevelése olyan közös cél, melynek érdekében a tanároknak, a diákoknak és a katonáknak össze kell fogniuk”.

A szeptemberben induló program elég jól illeszkedik az Orbán-kormány inkább csak a szavak, mint a tettek szintjén létező, de azért létező lakossági militarizálódási programjába. Az elmúlt hónapokban volt szó több tízezer tartalékos kiképzéséről, nemzeti lőtérprogramról, a héten Simicskó István honvédelmi miniszter viszont már arról beszélt, hogy a Zrínyi 2026 program keretében 

Közép-Európa vezető hadereje lehet a magyar.

Minden szuverén állam szabadon dönthet az állig felfegyverzés mellett, a 18 év alattiak bevonását fegyveres programokba azonban nemzetközi szerződések szabályozzák. Ezek közül a legfontosabb a Gyermekek jogairól szóló egyezmény, amelyet 1989-ben fogadott el az ENSZ közgyűlése, és így természetesen Magyarország is.

2009-ben Magyarország aláírta azt a Fakultatív Jegyzőkönyvet is, amely az egyezményt kiegészítve szabályozta a gyermekek részvételét a fegyveres konfliktusokban. A jegyzőkönyv tisztán beszél: 18 év alatti gyerek nem sorozható be, 18 év alatti önkéntes pedig nem vethető be fegyveres konfliktusban. A cél a világon a lehető legtöbb helyen megakadályozni, hogy családjuktól elszakított gyerekkatonák gépfegyverekkel szaladgálhassanak, mint az időről-időre különböző koldusszegény országokból érkező képeken...

SZELESTEY LAJOS LAPSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017.02.15. 


New York Times 

A kommentár úgy látja, hogy Trump-kormányzat részéről a tekintélyelvűség az egyik első számú veszély. Az elnök ugyan valószínűleg nem viszi bele az országot a nyílt fasizmusba, de bőven elképzelhető, hogy olyan elnyomó kleptokráciát alakít ki, mint amilyen Magyarországon, Lengyelországban, Venezuelában és a Fülöp-szigeteken van. Ezekre az a jellemző, hogy a demokratikus jogokat lassan bontják le. A bírálókat zaklatják, az állami megrendelések a nagypolitikához kapcsolódó autokratáknak jutnak. A törvényhozás, a média és az igazságszolgáltatás térdet hajt az erős ember előtt. Védekezni mindez ellen a legjobban kemény, nem erőszakos akciókkal lehet védekezni. Vagyis tüntetésekkel, a közlekedés leállításával, és határozott retorikával, hogy megmozduljanak a tömegek. Másik komoly fenyegetést jelent ugyanakkor a gazdasági stagnálás és a korrupció. Ezt meg oly módon lehet a leghatékonyabban kivédeni, ha az emberek nem törődnek a központban végbemenő erkölcsi leépüléssel, hanem helyi szinten szólnak bele a dolgokba.

És akkor itt van még a hozzá nem értés és az anarchia kettős kockázata. Mármint hogy az elnök egy bohóc, aki képtelen koherens politikára. Ez esetben az apparátus egy része önállósíthatja magát a Fehér Házzal szemben. A kérdés az, hogy ilyenkor mit lehet tenni a romeltakarítás után a normális állapotok és kormányzás helyreállítására, annál is inkább, mert Amerika leginkább ennek a veszélynek van kitéve. Mármint hogy a mostani adminisztráció nem tölti ki a négy évet. Olyan új vezetésre van szükség, amely működik.

Washington Post


A BBC után a lap is foglalkozik Ásotthalommal, ahol ugyan csak két mohamedán él, a polgármester mégis háborút hirdetett a muzulmán bevándorlással szemben. Toroczkai László, akinek javaslata nem sok ellenállásba ütközött a nagypolitika részéről, azzal érvel, hogy aki nem látja, mi folyik Európában, az vagy vak, agy hazudik. Merthogy szerinte a tömeges migráció visszafordíthatatlanul megváltoztatja a földrészt. A jelentés aggasztónak tartja, hogy a hatalom csak igen lassan reagál a helyi képviselőtestület döntésére, mert így még az is elképzelhető, hogy az ország nagyobb része egyetért az elöljáró véleményével. Gárdos Tódor, az Amnesty International kutatója kifejezetten hiányolja, hogy a magyar döntéshozók nem ítélték Toroczkai akcióját, jóllehet az egyértelműen alkotmánysértő. Mint mondja, ha elhúzódik a jogvita, az veszélyes jelzést küldene, mert az ilyen jogszabályok legitimálják az idegengyűlöletet. A tudósítás megjegyzi, hogy Magyarországon már évek óta erősödik az ellenségesség a menedékkérőkkel szemben. Ebben a bírálók szerint szerepe volt Orbán Viktornak. Ő maga azt állítja, hogy azon ritka vezetők közé tartozik, akik hajlandók megvédeni a földrészen élő keresztényeket. A migránsok őrizetbevételét előirányzó javaslatból aligha lesz jogszabály, mert sérti az alkotmányt, ám alkalmas az uszításra. Toroczkai amúgy egyáltalán nem szégyelli magát, csak azt sajnálja, hogy példájukat más falvak még nem köv
ették...

TALÁLKOZTAM ORBÁN VIKTORRAL - ÁLLÍTJA A "BOMBAGYÁROS" DIETMAR CLODO

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Vikár Anna
2017.02.15.


A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál súlyos visszaéléseket tárt fel a főtitkár, akit inkább menesztettek is; nem akarják elárulni mennyien utaznak az uniós pénzzel megtolt kisvasúton; Mészáros üzleti köre rendezte az Orbán-rokonság tartozását.
Ezekről ne maradj le!

A “bombagyáros” Clodo állítja: a ‘90-es években Orbánnal is találkozott (Átlátszó)

Menesztették a főtitkárt, aki feltárta a gyanús kifizetéseket a BKIK-nál (Napi,Napi)

Titkolják mennyien utaznak a felcsúti kisvasúton (Átlátszó, Vastagbőr)

Ha van 3 perced:

A “bombagyáros” Clodo állítja, a ‘90-es években Orbánnal is találkozott
A hazánkban “bombagyáros”-ként elhíresült Dietmar Clodo állítja, hogy a ‘90-es években, mint közvetítő rendszeresen adott át kenőpénzeket magyar rendészeti és politikai vezetőknek. Több ízben Pintér Sándornak és egyszer, a ‘98-as választások előtt Orbán Viktornak is. Clodóra hivatkozva több cikkben és egy könyvben is megjelent a történet. Ha igaz, az is kérdés, kerülhetett-e kompromittáló videó Orbánról az oroszok kezébe. (Átlátszó)

Menesztették a főtitkárt, aki feltárta a gyanús kifizetéseket a BKIK-nál
A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamaránál (BKIK) végzett belső vizsgálat súlyos visszaéléseket tárt fel. Tavaly, a megújulás jegyében az elvileg a budapesti vállalkozások érdekeit képviselő szervezet vezetőváltáson esett át. Az akkor megválasztott főtitkár vezette az átvilágítást, akit kedden menesztettek. A vizsgálat szerint a BKIK rendszeresen olyan cégekkel szerződik, amelyeknek tulajdonosai a szervezet tisztségviselői. (Napi,Napi)

Titkolják, mennyien utaznak a felcsúti kisvasúton
Az Átlátszó szerette volna megtudni hányan utaznak a felcsúti kisvasúton, de az azt üzemeltető Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány szerint az adatot nem kell kiadni. Pedig a kisvasút 600 millió forintos uniós támogatást kapott, amiért máig nem tudjuk milyen forgalmat ígért a kormány. Ráadásul egy másik, a TAO-pénzekről szóló ügyben most mondta ki a bíróság, hogy az alapítvány közfeladatot lát el. (Átlátszó, Vastagbőr)

A kormány is beleállt az Igazi Csíki Sör ügyébe, de ki a tulajdonos, akit védenek?

Ahogy dagad az Igazi Csíki Sör körüli botrány, egyre érdekesebb, ki lehet a csendes társ a gyártócégben. Egyértelmű válasz nincs, viszont van egy fotósorozat Varga Mihály korábbi gyárlátogatásáról. Itt feltűnik Világi Oszkár felvidéki vállalkozó és a MOL Társasági Kapcsolatok ügyvezető igazgatója. Világi fontos kapocs a MOL és az azt bioüzemanyaggal ellátó szlovák cég feje között. (Átlátszó Erdély)

Két hivatal közt elvész a vízumgyár?
Kérdés, hogy miután Kiss Szilárd moszkvai agrárattasé megbukott a belügyhöz tartozó Alkotmányvédelmi Hivatal nemzetbiztonsági ellenőrzésén, a Miniszterelnökséghez tartozó Információs Hivatal miért nem vizsgálta át alaposabban a tevékenységét. A két hivatalnak kölcsönösen értesítenie kellett volna egymást, hogy valami nem stimmel Kissel és a vízumok kiadásával. (MNO)

Ha van még két perced:


Elindult az Assist próbaverziója, ami segít
, hogy megtaláld a közadatokat. Összegyűjti és feldolgozható formátumban tárja elénk, amit az állam a weboldalak mélyére rejt. (Adatújságírás)

Mészáros Lőrinc közeli cég rendezte a Cider Alma Kft. 3 milliárdos tartozását a Nemzeti Kereskedőháznál. A Cider Alma egy olyan cégcsoportot fog össze, amelyben több Orbán rokon is feltűnik. (Hír TV)

A Momentum kikérte a Budapest 2024 Zrt. megalakulása óta keletkezett összes szerződést. Bekopogtattak az Eiffel Palace-ban 17,5 millióért bérelt irodába, annyi már kiderült: ott csak a “vezér” ül. (24.hu)

Tovább csúszik a Quaestor-ügy tárgyalása, mivel az összeférhetetlenség miatt kizárt igazságügyi pénzügyi szakértő szakvéleménye helyett kellene egy új.(444)

Még nem lefutott kör, pontosan mennyit fizetünk az EU-nak a 4-es metrós szabálytalanságok miatt. Először is az állam fizet, aztán kérdés, mennyit sikerül behajtani a szabálytalankodó cégektől. (Index)

Mikola István államtitkár válása óta egyre több csúnya részlet kerül nyilvánosságra. Most azt állítja volt felesége, hogy a korábban neki, mint diplomatafeleségnek járó apanázst Mikola lenyúlta. (24.hu)

A dél-koreai különleges ügyészség lecsukatná a Samsung-csoport több vezetőjét, akik az államfő korrupciós botrányában lehetnek érintettek. (MNO)

Nem álltak le a tüntetések Romániában
a korrupciót megkönnyítő rendelet visszavonása után sem, így az államfő népszavazást kezdeményezett a témában. Azt még nem tudni, mi lesz a kérdés.(Hír TV)

ÓRIÁSI A KETTŐS MÉRCE A KORMÁNY RÉSZÉRŐL A AZ OLAF-JELENTÉSEK KAPCSÁN

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Frankó Provolone
2017.02.15.


Nyilvánvaló, hogy az OLAF-jelentések sorában azokkal a korrupciós ügyekkel nem kíván foglalkozni a Fidesz, amelyek szorosan kötődnek hozzájuk. Többek között itt van az Országos Roma Önkormányzathoz köthető Híd a munka világába programja, vagy éppen Tiborcz István, Orbán Viktor vejének a cégei körül fellelhető szabálytalanságok. Ezen kívül az is figyelemreméltó, hogy míg Lázár korábban egy, a mostani ciklusban történt korrupciós ügy kapcsán megalapozatlannak nevezte az OLAF megállapításait, addig most persze a 4-es metró ügyében már komolyan kell venni az uniós szervezet minden állítását...

...Azzal semmi baj sincsen, hogy a Fidesz komolyan véve az OLAF-jelentést, tiszta vizet kíván önteni a pohárba a 4-es metró ügyében. A probléma ott kezdődik, hogy a 4-es metró ügyén kívül jó pár OLAF-jelentés „porosodik” még a fiókban, amelyekhez „valami” miatt nem kívánnak nyúlni. Az Európai Csalás Elleni Hivatal 2008 és 2015 között 22 esetben javasolta a magyar hatóságoknak, hogy indítsanak vizsgálatot különféle, uniós támogatásokat érintő csalás gyanúja esetében. Ezek közül 18 alkalommal nem született semmilyen döntés, három esetben elutasították a vizsgálatot, és mindössze 1 alkalommal indult vizsgálat.
Az OLAF főigazgatója 2015 decemberében egy meglehetősen kemény üzenetet küldött a magyar hatóságoknak. Szerinte „Magyarországon vagy alacsony a korrupció, vagy nincs meg a készség, a képesség a hatóságoknál, hogy feltárják az ügyeket, mindenesetre azt látjuk a magyar adatok alapján, hogy messze az uniós átlag alatti a szabálytalanságokkal és csalásokkal kapcsolatos bejelentések aránya”. Majd hozzátette, hogy a korrupció nagyon magas politikai költséggel is jár, és sokkal jobb Magyarországnak, ha az állam tárja fel a korrupciót, mint ha ezt Brüsszel, vagy valaki más kívülről tenné.
Nyilvánvaló, hogy azokkal a korrupciós ügyekkel nem kíván foglalkozni a Fidesz, amely szorosan kötődik hozzájuk. A sajtóhoz már eljutott néhány más OLAF-jelentés tárgya, például:
1. Az Országos Roma Önkormányzat irányítása mellett zajlott Híd a munka világába program ügyében talált több szabálytalanságot az OLAF. A felzárkóztatási program még Farkas Flórián miniszterelnöki biztos ORÖ-elnöksége idején indult. Információk szerint a szervezetnél az európai uniós pénzügyi források szabálytalan felhasználása feltételezhető vagy bizonyítható.
2. Az OLAF vizsgálatot folytatott és több problémás elemet talált az Elios Innovatív Energetikai Zrt. által megvalósított egyes projektekkel kapcsolatban. A cégnek a vezetője sokáig Tiborcz István, Orbán Viktor veje volt. (részletek projektről itt olvasható)
3. Fennáll a gyanú, hogy a magyar ellenőrök megcsapolták a közbeszerzések szabályosságának kontrolljára adott uniós pénzeket – állítja az OLAF. Az uniós forrásokat menedzselő csúcsszervnek, az egykori Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek dolgozó tanácsadó konzorcium alvállalkozói körében az OLAF fiktív számlákra, készpénzes kifizetésekre bukkant. Az uniós szervezet bűnlajstromában az adócsalás mellett hűtlen kezelés, vesztegetés, csődbűncselekmény, magánokirat-hamisítás, vesztegetés és passzív korrupció is szerepel.
4. A Miniszterelnökség egyik vezető munkatársával, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) egykori vezetőjével kapcsolatban tárt fel bizonyítható összeférhetetlenséget az OLAF. Lázár elismerte, hogy megkapták az anyagot, azonban a benne foglalt megállapításokat nem fogadta el, és fel is vették a kapcsolatot az OLAF-fal ebben az ügyben.
5. Szabálytalanságokra, illetve csalásokra vonatkozó állítások miatt vizsgálatot folytatott a Budapest Szíve belvárosi felújítási projekt közbeszerzési eljárásaival kapcsolatban az OLAF. Annyi tudható, az uniós szervezet a magyar ügyészséget is megkereste, arra kérve a vádhatóságot, fontolja meg, tesz-e lépéseket az ügyben. A kormány szembement az OLAF-fal, sőt Lázár János egyenesen megalapozatlannak nevezte az OLAF megállapításait.
Itt kell megállni egy pillanatra: Ha Lázár János egy, a mostani ciklusban történt ügy kapcsán megalapozatlannak nevezte az OLAF megállapításait, akkor a 4-es metró esetében miért szent írás minden, amit az uniós szervezet állít? Óriási a kettős mérce…

ITT A LISTA ARRÓL, HOGY MILYEN HAZAI ÜGYEKBEN NYOMOZOTT AZ OLAF

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: BerkeczBalázs
2017.02.13.
...Az OLAF 2015. január 1. és 2017. január 16. közötti 23 témában küldött nyomozati anyag összefoglalót, vagy jelentést a Miniszterelnökségnek. 


1. OLAF OF/2012/1098 2015.01.07 a Regionális Operatív Programból finanszírozott, építéssel összefüggő, összesen három projektben tapasztalt visszaélés
2. OLAF OF/2011/0945 2015.01.21 a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból és a Közép-Magyarországi Operatív Programból finanszírozott, nyomdaipari és papíripari gépfejlesztésekkel összefüggő, összesen tizenkét projektben tapasztalt visszaélés
3. OLAF OF/2013/1125 2015.02.12 a Környezet és Energia Operatív Program egy természetvédelmi projektjében történt visszaélés
4. OLAF OF/2014/0666/B4 2015.06.05 a Környezet és Energia Operatív Program egy szennyvízkezelési projektjében történt visszaélés
5. OLAF OF/2010/0863 2015.07.02 a Regionális Operatív Programból és a Környezet és Energia Operatív Programból finanszírozott, építéssel összefüggő, összesen négy projektben tapasztalt visszaélés, valamint több projekt keretében egy közbeszerzéssel foglalkozó tanácsadó cég szerződései
6. OLAF OF/2011/1112 2015.07.02 a Közlekedésfejlesztési Operatív Programból finanszírozott, vasút és útépítéssel összefüggő, összesen három projektben tapasztalt visszaélés
7. OLAF OF/2011/0357 2015.07.02 Végrehajtási Operatív Programból finanszírozott projektben tapasztalt visszaélés
8. OLAF OF/2012/0679 2015.08.08 a Környezet és Energia Operatív Programból finanszírozott szennyvízkezelési projektben tapasztalt visszaélések
9. OLAF OF/2013/1377/B4 2015.08.24 a Környezet és Energia Operatív Programból finanszírozott hulladékgazdálkodási rendszer fejlesztésével összefüggő működési bevételek, és a pénzügyi számítás
10. OLAF OF/2014/1110/B4 2015.09.28 a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból kutatás-fejlesztési programba tartozó projektben történt visszaélések
11. OLAF OF/2013/0484/134 2015.10.22 a Regionális Operatív Program egy felhívásához kapcsolódóan tapasztalt visszaélések
12. OLAF OF/2014/0418/134 2015.11.12 a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból finanszírozott, vállalatok technológiai innovációjának fejlesztésével összefüggő projektben tapasztalt visszaélések
13. OLAF OF/2014/1138/B4 2015.12.27 a Regionális Operatív Programból megvalósított turisztikai fejlesztés kapcsán tapasztalt visszaélések
14. OLAF OF/2014/0693/84 2016,01.11 a Nemzetközi Együttműködési Programból finanszírozott, környezeti infrastruktúra fejlesztésével összefüggő projektben tapasztalt visszaélések
15. OLAF OF/2013/1140 2016.01. a Környezet és Energia Operatív Programból finanszírozott, szennyvíz-elvezetéssel és ivóvízminőség javítással összefüggő, összesen két projektben tapasztalt visszaélés
16. OLAF OF/2014/0524/B4 2016.05.06 a Regionális Operatív Programból finanszírozott, könyvelői szolgáltatással összefüggő, összesen három projektben tapasztalt visszaélés
17. OLAF OF/2014/1330/B4 2016.06.07 a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból finanszírozott, vállalkozásfejlesztéssel összefüggő, összesen három projektben tapasztalt visszaélés
18. OLAF OF/2014/0016 2016.06.24 a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból finanszírozott, a JEREMIE által társfinanszírozott felhívás kapcsán a pénzügyi közvetítők kiválasztása során tapasztalt visszaélések
19.OLAF OF/2014/0568/B4 2016.06.24 a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból finanszírozott, gépbeszerzéssel összefüggő projektben tapasztalt visszaélések
20. OLAF OF/2014/1030/B4 2016.10.06 a Társadalmi Megújulás Operatív Programból finanszírozott, oktatásfejlesztéssel összefüggő kiírás keretében megvalósított két projektben tapasztalt visszaélés
21. OLAF OF/2014/0674/B4 2016.10.18 a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból finanszírozott, kutatás és fejlesztéssel összefüggő, összesen négy projektben tapasztalt visszaélés
22. OLAF OF/2012/0118/B4 2016.12.14 egy Közlekedésfejlesztési Operatív Programból finanszírozott projektben tapasztalt, közbeszerzésekkel összefüggő visszaélések
23. OLAF OF/2015/1158 2016.12.30 a Gazdaságfejlesztési Operatív Programból finanszírozott,  kutatás-fejlesztéssel összefüggő projektben tapasztalt visszaélések
A fenti listából jól látszik, hogy 50 projektben talált visszaélést az OLAF, viszont a Miniszterelnökség listájából nem derül ki világosan, hogy pontosan mely projekteket vizsgálták, csak az egyes operatív programokra hivatkoznak, ezért újabb közérdekű adatigényléssel élünk, és ha kell, akkor bírósági úton szerezzük meg ezeket az információkat. 
Akármi is derül ki az anyagokból, abban minden fideszes kiskirály biztos lehet, hogy az igazságtételt senki sem kerülheti el, még ők sem. Az ilyen monolit, hazug és kapzsi rendszerek sehol, sem tartanak örökké, egyszer Orbán rendszere is bukni fog, és az igazságtételt senki sem kerülheti el. Mi az Együttben nem felejtjük el az Orbán-rezsim bűnöseit és bűneiket, ezért a rezsim bukása után jóvátételi adót kell fizettetni mindazokkal, akik az Orbán-rezsim kedvezményezettjeiként tisztességtelenül jutottak vagyonhoz, állami megrendelésekhez, uniós pályázati pénzekhez...