2016. március 28., hétfő

ÍME, AZ 1994-ES ORBÁN VIKTOR - HOVÁ TŰNT?

POLDI BÁCSI MEGMONDÓJA
Szerző: Poldi bá
2016.03.28.


Meg lehet ezt úszni személyi torzulás nélkül, hogy valaki a hatalom közelébe kerül? - kérdezte Kepes András Orbán Viktort 1994-ben.
A műsor a Desszert című csevegős műfajú produkció, amelynek egyik 1994-es adását a húsvéti ünnepek alatt ismételte meg a közszolgálati M3 csatorna.

Nagyon érdekes adást láthattunk, amelynek a jelenlegi miniszterelnök (akkori liberális ellenzéki politikus...) mellett Bojár Gábor fizikus, menedzser és Mészöly Kálmán labdarúgó-mesteredző volt a vendége.

Tehát 1994-ben járunk, Orbán Viktor még igazolt labdarúgó (a MEDOSZ Erdért játékosa), de délutánonként már sok dolga van, ezért egy szakember külön foglalkozik vele délelőttönként, amiben nincs sok köszönet, hajtja őt rendesen a salakon. Szerény, önmagáról láthatóan kedvező képet mutatni igyekvő, szimpatikus fiatalembert ismerünk meg ebben az Orbán Viktorban, aki csak nyomokban emlékeztet a maira. Akkor még sokkal gyorsabban beszélt, jóval zártabban ejtette ki az "á" hangot, érződik vidéki származása. Kepes András rendkívül finoman szóba is hozza azt a kényes témát, hogy milyen motivációt jelent a vidékről "felkerülők" számára a közeg, ahonnan jöttek, a bizonyítási kényszer.

Ezt a kérdést O.V. ma már sokkal ingerültebben utasítaná vissza, akkor enyhén kimért, de nagyon határozott hangon határolta el magát az ilyesfajta felosztástól. Ugyanakkor megtudhattuk, hogy szülei azt tűzték ki célul: ő legyen a család első, egyetemet végzett tagja. Politikusi pályára tévedését édesapja már nem nézte jó szemmel, hiszen kitaníttatták őt, rendes szakmát adtak a kezébe, az lett volna a családi elvárás, hogy a diploma átvétele után kezdjen el dolgozni, menjen el ügyvédnek, élje a rendes emberek életét...


ITT OLVASHATÓ

ÉLJEN A POLGÁRI ENGEDETLENSÉG! ÉLJEN A SZTRÁJK!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Misetics Bálint
2016.03.28.


A Tanítanék mozgalom egyórás munkabeszüntetésre szólított fel az oktatás rendszerszintű átalakítása és Civil Közoktatási Platform 12 azonnali követelésének a teljesítése érdekében. A mozgalom nyilvánvalóan méltó mindazok támogatására, akik az alkotmányosság, a jogállam, a demokrácia és a társadalmi igazságosság eszméi oldalán állnak, a jelenlegi kormányzat mindezeket két lábbal, vadászbakanccsal tipró intézkedéseivel szemben. A láncfűrész, a rezsim legkedveltebb várospolitikai eszköze egyúttal megfelelő szimbóluma a kormányzat viszonyának mindahhoz, ami az 1990 és 2010 tíz között fennálló rendszerben értékes volt – ideértve az iskolai esélyegyenlőség biztosítására és az etnikai szegregáció csökkentésére irányuló törekvéseket is.

A Civil Közoktatási Platform és a Tanítanék mozgalom felhívása a polgári engedetlenségre azért is különösen szép, mert a 12 pont (amelynek a nyomatékosítására szolgál), nem korlátozódik az oktatási rendszer pedagógusok és középosztályi csoportok érdekeit sértő problémáira, hanem teljes egyértelműséggel követeli a roma tanulók növekvő szegregációjának visszaszorítását, a középfokú végzettséghez való hozzáférés szélesítését, továbbá kiáll a sajátos nevelési igényű, illetve tanulási, magatartási nehézséggel küzdő tanulók integrált oktatása mellett...

ITT OLVASHATÓ

BARCELONAI ERKÉLYEK

MADE IN BARNA
Szerző: The Strange
2016.03.28.


A barcelonai városkép elképzelhetetlen lenne erkélyek nélkül, hiszen azok minden ház elengedhetetlen tartozékai, legyen szó akár széles utakon, vagy a Barri Gótic szűk utcácskáiban lévő épületekről, vagy akár Gaudi bármelyik mesterművéről.
 
Az erkélyek ráadásul amellett, hogy a lakók kényelmét szolgálják, sokszor igazi építeszeti műremekek, amelyek emelik az egyébként is pompás házak fényét.
 

LAKHATÁS

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.03.28.


Sok mutatóval lehetne jellemezni a szegénységet. Talán a lakhatás is egy olyan terület, ami elég pontos képet ad. Ha az ember megfordul egy-egy nyaralóövezetben, és látja a nyaralás céljára újonnan épülő palotákat, és közben olyan helyen dolgozik, ahol lakásnak sem épült már ki tudja mióta egy ház sem, nos, ez a két kép is mutatja: végletesen kettészakadt a társadalmunk.

A leszakadó térségek településein, a szélső utcákban, a szegregátumokban, zsáktelepüléseken, „alvégeken”, vagy „felvégeken” létrejött telepeken a lakhatás a nyomor vizuális megjelenése. Újat építeni itt semmi esély. Amihez hozzájutnak, azok öreg vályogházak, vagy leromlott állagú, sosem befejezett téglaépületek. A vezetékes víz, fürdőszoba nagyon ritka. Az áram az egyetlen, ami a 21.századhoz köti ezeket a házakat.

Vásárlásnál csak az olcsó jöhet szóba, az is csak részletre. A falvakban ez jellemzően olyan házakat jelent, ahonnan kihaltak az öregek, a fiatalok máshol élnek, nem kell már ez nekik, sem az épület, sem az öreg kert, inkább megválnak tőle. Persze próbálnak ők is többet kapni érte, várnak, de a szegénység sújtotta településeken, településrészeken ez csak újabb értékvesztést jelent. Nincs már esély arra, hogy olyan fellendülés következzen be, amitől az ingatlanpiac itt felfelé ívelne. Az üresen maradt házakat nem őrzi senki, előbb-utóbb széthordják, aztán az idő dolgozik rajta tovább, összeomlásig...

ITT OLVASHATÓ

MI LETT A KEMÉNYEN DOLGOZÓ KISEMBEREKKEL?

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.03.28.


Orbán tavalyi évértékelőjében állt elő velük, 2015. február 28-án.
 • Három hetet éltek. 2015. március 17-e után már nem említették őket.
 • Illetve Németh Szilárd, a rezsibiztos még igen. Főleg a tapolcai kampányban.
 • A tapolcai vereség után végleg a süllyesztőbe kerültek.

 • Pedig igazi csodafegyvernek indultak. A 2014-es önkormányzati választás után...

  ITT OLVASHATÓ

  A 4-ES METRÓ KÉT ÉVE - AZ ÉPÍTÉSZ TERVEZŐ JELENTÉSE

  FŐVÁROSI BLOG
  Szerző: fovarosi.blog.hu
  2016.03.28.


  Két évvel ezelőtt, 2014 március 28-án adták át a 4-es metrót. Az új vonalról szóló cikksorozat lezárásaként a vezető tervező Palatium Stúdió Kft. ügyvezetője, Erő Zoltán osztja meg gondolatait a Fővárosi Blog olvasóival.
  A tervezők az épületek átadása után figyelemmel kísérik a mű sorsát. Különösen így van ez egy tíz éves munka eredményével, egy olyan kísérlettel, aminek - bizonyos értelemben - nem is volt előzménye. Nem volt előzménye, mert ilyen gazdasági-szervezeti-technológiai feltételek mellett még senki nem épített metrót Magyarországon. Újonnan kellett kitalálni sok mindent - még akkor is, ha külföldi példák, előképek nagyban segítették a műszaki megoldások kidolgozását. Nem titkoljuk, hogy sok inspirációt jelentett a londoni, a koppenhágai metró, és nagy segítséget kaptunk a müncheni és a bécsi metró tervezőitől is. Különösen sok támogatást adtak azok a magyar mélyépítő kollégák, akik a 3-as metró befejezését követően a 4-es metró indulásáig eltelt másfél évtizedet német és osztrák földön töltötték közúti és vasúti alagutak, metróállomások építésével - ők tehát a ’state of the art’ megoldásokat képviselték. Az állomások legfontosabb karakterjegye, a nagy terű, egy fesztávval lefedett utascsarnok tehát ennek az iskolának a megértése alapján alakult ki. Az építészeti koncepció nem más, mint egyes alapelvek következetes képviselete, és kreatív megtermékenyítése minden egyes helyszínen. Ehhez persze szükség volt némi alkotói bátorságra és kíváncsiságra.


  ITT OLVASHATÓ

  A VÁR EGY NAGY KAMU, ORBÁN HÁREMBE KÖLTÖZIK

  NOL VIDEO
  Szerző: 
  2016.03.28.


  Abban az épületben, amelybe Orbán Viktor és a miniszterelnökség költözik, régen a budai pasák háreme volt, a pasák között pedig akadt egy-két homoszexuális. A szomszédos épület, a Sándor-palota egykori urai pedig finoman szólva is őrültek voltak. Egyikük például lovon közlekedett mindenhová, még a Dunára néző teraszra is, ahol mostanában Áder János államfő szokta fogadni külföldi vendégeit. De legalább támogatták a Lánchíd újjáépítését - persze nem önzetlenül. Rákosiék monumentális terve pedig a földig rombolta volna az egész királyi palotát. Jamrik Levente városkutatóval tettünk egy történelmi sétát a Szent György téren, ahol azt is elmesélte, hogy a középkor csak egy máz a vár díszes históriáján.


  ITT LÁTHATÓ, OLVASHATÓ

  HÚSVÉTI ÖRÖMHÍR: AZ SZDSZ FELTÁMADOTT!

  JEHU BLOGJA
  Szerző: Jehu
  2016.03.28.

  Kétség s remény között hánykolódom régóta, hiszen nyilvánvaló: talán sosem volt nagyobb szüksége az országnak igazi liberális pártra, mint manapság. S lám, a csoda megtörtént: az SZDSZ föltámadott!
  Voltak s vannak ugyan, nem is kevesen, kik szerint az SZDSZ valójában nem is szűnt meg létezni – mindenütt SZDSZ-eseket véltek-vélnek látni, ahol a mai rezsim ellenfeleit keresik-találják. Akikről itt beszélek, mindennél jobban vágyták-vágyják az SZDSZ halálát.
  Mégis: a folyamatosan zsidózó náci-nyilas portálokon kívül az SZDSZ-t („zsidópárt", Soros-bérenc stb.) szinte senki sem emlegette - úgy látszott, ki örömmel, ki szomorúan, de tudomásul vette: volt-nincs.
  S akkor, néhány nappal húsvét előtt az Úr üzent: csoda készül, az SZDSZ föltámad!  „ÉN VAGYOK NYÚL ELEK, MINDENKIT FELÖKLELEK!” – HÍRES NYULAK A GYERMEKIRODALOMBAN

  BEZZEGANYA BLOG
  Szerző: Vakmacska
  2016.03.28.  Bár elmúlt már húsvét vasárnapja, tehát a nyuszik átadják helyüket a piros tojásoknak és locsolóknak, talán még nem késő megemlékezni, miféle híres nyulakkal találkozik az, aki mesekönyvekben keresi őket. Néhány kiemelkedő nyúl-jellem magyar és nemzetközi mesékből.

  A kék kabátos viktoriánus: Beatrix Potter Nyúl Pétere
  Minden mesenyulak egyik őse, a kabátos Nyúl Péter, akinek felmenői részben (viktoriánus szókimondással, erre nem vonatkozott a szemérmesség) fazékban végezték. Engesztelhetetlen ellensége a kertész, aki tűzzel-vassal-gereblyével űzi a káposzták és répák közül. Beatrix Potter állattörténeteinek talán legnépszerűbb, mai fejjel is legjobban befogadható darabja, nagyobbik gyerekem kétévesen gyakran játszott Péter nyulat, akit ilyenkor körbe kellett kergetni a kertben
  ITT OLVASHATÓ

  A HUSZAS ÉVEK

  BIRCAHANG BLOG
  Szerző: Bireca Hang Média
  2016.03.28.

  A XXI. sz. 20-as éveinek legfontosabb eseménye az EU megszűnése lesz.
  Az EU mint olyan nem tartható fenn belső feszültségei miatt. A két fő oka ennek: a pénzkiszívás a keleti tagállamokból a nyugati tagállamokba és a közös értékrend hiánya. Ezt erősítik az amerikai és az orosz érdekek is. Mindkét érdeknek csak akkor felel meg az EU, ha az az ő szövetségese, viszont mivel ez nem tudható a jövőre nézve, a kisebbik bajt egy nemlétező vagy széttagolt EU tudja biztosítani.
  Mikor kiderült, hogy a centrum nem hajlandó pénzt áldozni a perifériára, világossá vált: vége az egésznek. Sőt, az euróövezet még rosszabbított is a helyzeten: egyes gyengébb centrumállamok is vissza lettek parancsolva a félperifériára, lásd Portugália, Görögország, Spanyolország. Az euróövezet elszegényíti az övezet szegényebb tagjait, onnan pénzt porszívóz át a centrumba, így a szegények ki fognak lépni.
  A porszívóhatást csak közös gazdaságpolitikával lehetne kivédeni, de ezt meg a centrumállamok nem akarják.
  Anglia népszavazása az első lépés lesz idén. S teljesen mindegy a népszavazás eredménye: az mindenképpen gyengíteni fogja az EU-t. Sőt, elmondható, hogy ha Angliában nyer az igen, azaz az EU-ban való bentmaradás, az JOBBAN fogja gyengíteni az EU-t, mint az esetleges nem válasz.
  ITT OLVASHATÓ

  HOGYAN NEVELJÜNK BOLDOG GYEREKET?

  LASKAI NELLI BLOGJASzerző: Lane
  2016.03.28.


  Csodálatos élmény, amikor egy szerelmespárból család születik.
  A nő testileg – lelkileg megváltozik, mást talál fontosnak, másféle igényei lesznek, mint azelőtt. Gömbölyödő pocakkal együtt alakítják ki az új szobát, keresik a gyermek legjobb helyét a lakásban.  A szüléshez közeledvén a pocak egyre hatalmasabbá válik, a kismama fáradékonyabb, izgulni kezd a szülés, az anyai teendők, a felelősségvállalás tökéletes megoldása miatt.
  Könyvek tömkelege kacsint ránk a polcról, cikkek százezrei ontják a kismamára és kispapára a boldog gyermek neveléséhez szükséges irányelveket. A bőség zavara valóban zavarba ejtő. 
  Mindkét szülő fejében él egy minta, amit vagy követni szeretne, hiszen így látta otthon, vagy épp szöges ellentétéhez ragaszkodva tol gátat az elé, hogy az új kis család kialakíthassa azokat a szabályokat, kereteket, szokásokat, melyek a legjobban igazodnak ahhoz, hogy boldog családként éljenek. Ne rendeljék magukat alá kizárólag a szülői szerepnek, ugyanakkor biztonságos, szeretetteljes, megbízható környezetet teremtsenek a gyermekük számára.
  ITT OLVASHATÓ

  KRITIKA?

  FESTŐNAPLÓ
  Szerző: Rékai Zsolt
  2016.03.28.


  Christian Zucconi szobra
  Az Origós videó kapcsán több ismerősöm is kiemelte a Krisztus festmény körüli hozzászólást, vagy ha úgy tetszik mikrókonfliktust.
  Azt gondolom, az a rész egyszerűen oda tartozik, akaratlanul is.
  Jól demonstrálja  köznapi hozzáállást, amikor egy festménnyel kapcsolatban az az elvárás, hogy szép legyen. 
  Nem beszélve arról, ha  abszolút eszményről van szó.
  A rólam készült fénykép legyen szép, tűnjek rajta fiatalnak, jól öltözöttnek, sikeresnek. Ha nem is vagyok olyan, a legjobb formám kerüljön mások szeme elé.   ITT OLVASHATÓ

  GULYÁS MÁRTON FIDESZ-FÓRUMOT SZERVEZ - ORBÁNNAL, DEUTSCHAL ÉS SZELÉNYI ZSUZSÁVAL VITÁZNA

  MAGYAR NARANCS - FEKETE LYUK
  Szerző: narancs.hu
  2016.03.28.


  A Fidesz történetének első két évét idézné fel Gulyás Márton az egykori fiatal demokratákkal a szervezet 28. évfordulóján.
  Slejm – a torkon ragadt politika immár 20. adása alkalmából Gulyás a Fidesz párttá válásával, vagyis a szervezet első 2 évének történetével akar foglalkozni. A szervezet fennállásának 28. évfordulójának estéjére – március 30-án este 8-tól a Stúdió K-ban – vetítést és megvitató fórumot ígér az aktivista, amelyre meghívta az I. Országos Választmány vezetőségét, mind a 13 főt: Deutsch Tamást, Fodor Gábort, Hegedűs Istvánt, Kövér Lászlót, Molnár Pétert, Orbán Viktort, Rockenbauer Zoltánt, Bartók Gyulát, Győri Molnár Lajost, Szelényi Zsuzsát, Tirts Tamást és Wachsler Tamást.

  MIÉRT JÓ ÜZLET JÓ EMBERNEK LENNI?

  BUSINESS & CAFÉ
  Szerző: business&café
  2016.03.28.  Az önkéntesség egyre nagyobb elismerést kap világszerte, amivel nem csak a támogatott szervezeten, közösségen és embereken segíthetsz, hanem jelentős haszonnal jár rád nézve is. 3 pontban magyarázzuk el miért.

  1. Szakmai tapasztalatszerzésre való lehetőség

  Ha épp most tervezel belépni a munkaerőpiacra, vagy esetleg a visszajutás a cél, abban az esetben jelentős szerepet tölt(het) be az önkéntes munka. Ha fiatal pályakezdő vagy, akkor segíti abeilleszkedést a munka világába, valamint értelmes és értékteremtő tevékenységvégzésre ösztönöz. A pályaválasztásod, a karriered elindítása és építése szempontjából is értékes lehet, ha önkéntesként tevékenykedsz, hiszen egyúttal tanulsz is és szakmai gyakorlatra teszel szert.


  ITT OLVASHATÓ

  A MENEKÜLTEK MEGSEGÍTÉSÉT KÉRTE HÚSVÉTI BESZÉDÉBEN FERENC PÁPA

  CSEPELIEK BLOG
  Szerző: csú
  2016.03.28.


  A katolikus egyházfő húsvét vasárnapján a Szent Péter téren bemutatott ünnepi szentmisét követően a bazilika erkélyéről húsvéti üzenetet intézett a katolikus hívekhez, majd apostoli áldását adta Urbi et Orbi, vagyis Róma városára és a világra.
  A pápa Twitter-oldalán délelőtt megjelent bejegyzésében azt írta: "Jézus Krisztus feltámadt! A szeretet legyűrte a gyűlöletet, az élet diadalmaskodott a halál felett, a fény elűzte a sötétséget!"
  A háború, az éhség és a szegénység elől menekülők megsegítését szorgalmazta húsvéti üzenetében Ferenc pápa.
  Több országot is felsorolt, ahol még viszályok osztják meg az embereket, ahol tömegek halnak meg vagy szenvednek. Hangot adott óhajának, hogy
  sikerüljön kialakítani a "remény ösvényeit" a "kedves Szíriának", amelyet egy régóta tartó konfliktus, pusztulás marcangol, s ahol felbomlott a társadalom, lehetetlenné vált a civil lakosok békés egymás mellett élése.
  Mint mondta, imádkozik a folyamatban lévő béketárgyalások sikeréért, hogy jó szándékkal és a felek együttműködése révén le lehessen majd aratni a "béke gyümölcseit", és meg lehessen kezdeni egy "testvéri társadalom" felépítését.

  ITT OLVASHATÓ

  JÓ LESZ AZ ÚGY IS

  JÓREGGELT EURÓPA BLOG
  Szerző: Benedikty Béla
  2016.03.28.


  A baj az, hogy egy emberről (csoportról) sokadszor bizonyosodik be: fogalma nincs arról, ami a feladata volna. A baj az, hogy egyre kevesebben lesznek, akik képesek megfelelni azoknak a követelményeknek, amiket az egyes területek jelentenek, az utcasepréstől az orvostudományig és a pedagógiáig. Jó lesz az úgy is. Nagyjából olyasmi, aminek lennie kellene.

  Sokszor elmondtam, politikusok és kereskedők irányítják az életet, azaz a linkség, a folyamatos hazudozás szabja meg az embernek a világhoz való viszonyát. Akár tudja, akár csak érzi, a rakodómunkás és a levéltáros eszerint teszi a dolgát. Körülbelül. Így is jó, énekelte Zorán, és akkor mi azt hittük, jól megmondta a szocializmusnak.
  Pedig ilyen az egész, általunk ismert, atlanti térségnek nevezett kultúra.
  Nem számít. Lesz ez még rosszabb is...
   

  A FÁK ÉS MI - A LIGETVÉDŐK ELSŐ NAGYGYŰLÉSÉNEK MARGÓJÁRA

  DINAMÓ BLOG
  Szerző: Kaufer Virág
  2016.03.28.

  Elegem van abból, hogy a tereinket „modernizálás” címén lebetonozzák, gyeptéglázzák, telerakják kacifántos, a hajléktalanokat távoltartó kültéri bútorokkal, majd szép lassan beborítják azokat fizetős, kiülős helyekkel. Magyarországon a válság ellenére a köztéri felújítások korát éljük. A Lázár- és Rogán-féle, nagytőke és a nagypolitika frigyéből megfoganó rablógazdálkodás sorra játssza ki köztereinket, parkjainkat a nagyberuházóknak. Most éppen a Városliget van terítéken. A Városligetvédő mozgalom kimondva vagy kimondatlanul is  a közvagyon és a közterek kisajátítása elleni háború egyik fontos állomása. Aki hisz abban, hogy a város mindenkié vegyen részt 2016. március 28-án délután az első nagygyűlésen.  Nem hagyhatjuk, hogy elvegyék az életterünket, a tiszta levegőhöz való jogot és kiárusítsák a jövőnket!  ITT OLVASHATÓ

  PATYOMKIN PROGRAMJA

  HUPPA BLOG
  Szerző: Szele Tamás
  2016.03.28.


  Nem tudni pontosan, mekkora anyagi kár érte a magyar államot, de az biztos, hogy tetemes – és az is, hogy ezt a veszteséget kizárólag magunknak köszönhetjük. Dióhéjban arról van szó, hogy leállították a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program uniós támogatásának kifizetéseit, Brüsszelnek elege lett, már nem csak egyes számlákkal, de a pályázatirányítás és -ellenőrzés rendszerével is elégedetlen.

  Nem tudni egyelőre pontosan, 37,5 milliárd forint vagy 67.6 milliárd forint támogatás ragadt Brüsszelben, de az a dologban a roppant kellemetlen, hogy ezt a magyar költségvetés mindenképpen ki kell fizesse, ha hitelből, hát hitelből, ha saját forrásokból, hát saját forrásokból. Melyek azonban nincsenek. Marad a hitel.
   

  „Egyáltalán nem biztos, hogy ez a támogatás végleg odavan, de a kifizetések újraindításához az kell, hogy Magyarország eleget tegyen az EB által megfogalmazott kritikáknak, és alakítson a pályáztatási rendszeren. Addig a magyar állam kénytelen saját zsebből fizetni, amihez viszont hitelt kell felvennie.”

  ITT OLVASHATÓ

  PINTÉR A KATONÁBAN: ÖRÖK GYŐZTES

  HVG ONLINE - KULT
  Szerző: Sághi Erna
  2016.03.27.


  Operaformában hazai közéleti bulvártémát dolgoz fel a független színházi alkotó, aki kőszínházban mutatta be A bajnok című új drámáját. Botrány lett belőle.

  Először lép ki a független színházi keretekből a nevét viselő társulat 1998-as megalakulása óta, és dolgozik kőszínházban Pintér Béla. Évek óta minden hasonló felkérést visszautasít, mert minden művészi ambícióját leköti saját csapatának működtetése, amelyben rendszerint ő a darab írója, az előadás rendezője, és mindig játszik is. Pintér régóta Puccini-rajongó, ízlelgette már a Pillangókisasszony adaptálásában rejlő lehetőségeket is, de A köpeny című, szerelmi háromszög történetet feldolgozó egyfelvonásos eszébe juttatott egy vidéki polgármesterről terjedő bulvárhírt, amely az eredeti operalibrettó egyes motívumait megőrző, de teljesen új színpadi mű írására késztette. A Katona prózai színészei szokatlan módon mind végig énekelnek, Kéménczy Antal – Pintér állandó zenei munkatársa – zongorakíséretével.

  Mint a mai közéletre reagáló darabjaiban, ebben is megtestesül Pintérnek a 2010-es politikai fordulat után többször elsütött bonmot-ja: „az előző kormány pénzt adott a színházi alkotóknak, a jelenlegi pedig témát”. A színházi nyelv gyökeres megújításával itthon és külföldön egyaránt népszerű, számos rangos díjjal elismert szerző többször nyúlt az operaformához.

  Társulatának egyik leggyakrabban játszott, emblematikus előadása az erdélyi népdalokból építkező Parasztopera, amely a műfaj klasszikus elemeit is integrálja. Pintér már ekkor kedvtelve játszott az énekbeszéd adta dramaturgiai lehetőségekkel, a szöveg megemelésének és idézőjelbe tételének ez a módja a cselekmény továbblendítésére és a prózai színészek énekhangbeli hiányosságainak áthidalására is megoldást kínál.

  A bulvárpletyka ezúttal is csak apropóként szolgál Pintér Bélának arra, hogy egy önnön törvényei szerint működő mikrokörnyezetben drámai szituációt, konfliktusokat, emberi karaktereket teremtsen...

  ITT OLVASHATÓ

  SZABAD-E LOCSOLNI?

  PUPU BLOGJA
  Szerző: PuPu
  2016.03.28.  NYUSZIRÉTEN MIGRÁNS UGRÁL, 
  KERGETI A VIKTOR
  TOJÁSAIT BEFESTETTE
  NYUSZIKA, A PIKTOR.

  DE AMEDDIG ORBÁN VIKTOR
  JÓSOLT NEKED MECSETET
  ADDIG VAJNA, ROGÁN, HABONY
  ELLOPTA AZ ECSETET

  NEKEM PIROS TOJÁS KÉNE
  SZAKÍTS NEKEM LELKEM,
  MINDENFÉLE PACSULIVAL 
  MEGLOCSOLLAK MENTEN!

  SZABAD-E LOCSOLNI???

  HÚSVÉTHÉTFŐ, A BERÚGÁS NEMZETI ÜNNEPE

  24.HU - ÉLET-STÍLUS
  Szerző: Hódos Hajni
  2016.03.28.


  Szeretem a húsvétot, akkor is, ha olyan korán van, mint idén. Gyerekként is szerettem, az első tavaszi ruha, az első tavaszi szandál, végre napsütés és kék ég, jácintillat és harapós a levegő. Minden évben mentünk barkát szedni, téptük a füvet a nyuszi fészkének, később a csavart fűz ágáról húztuk a kérget, festettük a tojást, vártuk a foszlós kalácsot.

  A locsolást sosem szerettem. A sokféle olcsó és büdös kölnitől megfájdult a fejem, és szívesebben játszottam volna a napsütésben, mint várjam a locsolókat. Untam. Ráadásul sosem jött el a titkos szerelmem, ami nyolcévesen is frusztráló. Amint lehetett, összebeszéltünk a barátnőkkel, kocsiba ültünk és elmentünk kirándulni. Szálkára, a tóhoz. Orfűre. Bárhova, el otthonról.

  Nem csak az olcsó kölnik elől menekültünk. A berúgás nemzeti ünnepe elől is. Húsvéthétfő elől...

  ITT OLVASHATÓ

  A NEVETSÉGESSÉ VÁLT KÖZTÁRSASÁGI ELNÖK

  DOKU BLOG
  Szerző: doku.blog.hu
  2016.03.28.


  Ilyen, és effajta poénok keringtek a neten 2012 márciusában. Schmitt Pál ekkoriban a maradásáért küzdött, miután már kb. 2 hónapja nyilvánvaló volt, hogy elcsalta doktoriját. De még nem mondott le. Titkár (súgva): - Õ a magyar köztársasági elnök. Obama: - A Magyar Köztársaság elnöke?
  Titkár: - Nem, mert olyan nincs, hogy Magyar Köztársaság.
  Obama: - Akkor mi van?
  Titkár: - Magyarország.
  Obama: Tehát õ Magyarország elnöke?
  Titkár: Nem, õ a köztársasági elnök.
  Obama: - Egy nem létezõ köztársaság elnöke?
  Titkár: Sajnálom, ezt én sem értem pontosan.
  Obama: Ha jól tudom, náluk alkotmányos demokrácia van, nézz utána, hogy mi van az alkotmányukban!
  Titkár: Az a helyzet, hogy nincs alkotmányuk, hanem alaptörvényük van.
  Obama: - Akkor az alaptörvényben az van leírva, hogy õ a köztársasági elnök?
  Titkár: - Nem, az az alkotmányukban van leírva.
  Obama: - Jó, hagyjuk. Hogy hívják?
  Titkár: -Dr. Schmitt Pál.
  Obama: - Mivel nem tudom, hogy jó-e ha köztársasági elnök úrnak szólítom, vagy sem, ezért inkább maradok a doktor úr megszólításnál, rendben?
  Titkár: - Nos… ööö... izé…mi lenne, ha egyszerűen kikerülnénk?!


  ITT OLVASHATÓ

  SZÁZADFORDÍTÓ MAGYAROK - CZIFFRA GYÖRGY (1921-1994)

  YouTube + MI VAN MA REBLOG
  Szerző: Georges Cziffra- Documentary
  2016.03.28.


  Cziffra György (Budapest, 1921. november 5. – Párizs, 1994. január 17.) csodagyermekként indult az angyalföldi feneketlen nyomorból, roma zenész családból. Édesapja tanította zongorázni, aki hegedűművész volt. Ötéves korában szerepelt először nyilvánosan, hogy improvizációival pénzt keressen családjának egy cirkuszban.
  Dohnányi Ernő jóvoltából került 8 éves korában a Zeneakadémiára. Tizenhárom évesen már számtalan sikeres koncertkörutat tett Skandináviában és a Benelux-államokban, valamint Magyarországon.
   
  Hiába volt azonban ragyogó tehetség, az előkelő művészvilág nehezen fogadta be. Lokálokban lépett föl, míg 1942-ben behívták katonának. Szovjet fogságba került, többször megszökött. Három év múlva szerelték le és ismét a pesti éjszakák zongoristája lett. 1947-től tanulmányait Ferenczi György tanítványaként folytatta. (Kapcsolatukra jellemző, hogy Cziffra György első párizsi előadói jövedelméből egy Renault Caravelle autóval ajándékozta meg mesterét, mely akkoriban a budapesti Szent István park egyetlen magánautója volt.)
   
  Ahogy a  II. világháború előtt, a Rákosi-korszakban is sokáig a pesti éjszakák zongoravirtuóza volt. Bárokban muzsikált (Savoy, Dunakorzó, Arizona stb.), s a pesti művész- és sportolóvilág lokálról lokálra követte (például Vásáry Tamás, Puskás Ferenc). Mezei Mária színésznő nemes egyszerűséggel „zongoracsodának” nevezte. Elhatározta, hogy külföldön próbál szerencsét. 1950-ben feleségével és kisfiával együtt egy oldalkocsis motorkerékpáron utazva megpróbált disszidálni, de az ÁVH elfogta és fizikai bántalmazások után egy kényszermunka-táborban kőtömböket hordattak az érzékeny kezű művésszel.
   
  1953-ban szabadult, és bár kezei a durva munkától tönkrementek, újra a zongorázással próbálkozott. Senki sem hitte, hogy ennyi zongora nélküli év után feljuthat a csúcsra. Ismét a pesti éjszakában, lokálokban játszott. Köztük a budai várbeli Old Firenzében, ahová sokan csak az ő játékáért jártak. Egy-egy véletlen szerencse révén pódiumra léphetett, koncertjein zsúfolásig megtelt a nézőtér. 1956 október elején Budapesten Liszt Ferenc Rákóczi-indulóját közel 10-szer játszotta ráadásként, míg végül a rendőrség ürítette ki a hangversenytermet.
   
  Így érkezett el 1956. október 22., amikor Bartók II. zongoraversenyét játszotta. A közönségből úgy tört ki a taps, mint az izzó láva – írta később. Sokan máig állítják, hogy ennek a hangversenynek nem kis része volt az október 23-i hangulat alakításában...
   

  ÉLETRAJZI FILMJE ITT NÉZHETŐ MEG

  HOGYAN ÁLL A NAGY E-KÖNYV-NYOMTATOTT KÖNYV HÁBORÚ?

  !!444!!!
  Szerző: Horváth Bence
  2016.03.26.


  Bedarálja-e végül a könyvipart az ebook-forradalom, vagy föltámadnak papíralapú kötetek, és visszaszorítják a digitális támadást?
  Az elmúlt években sajátos dinamikát mutatott ez a küzdelem: előbb sorra jelentek meg cikkek és elemzések arról, hogy a csata eldőlt, a környezetszennyező papíralapú könyveknek annyi, mindent letarolt a Kindle és az Amazon, majd tavaly jött az ellenmozgás, a cikkek és elemzések, amik szerint a papíralapú könyv visszaszorított minden támadást, a Kindle-eladások stagnálnak és az ebookok pár éves aranykora már véget is ért.
  Legutóbb a New York Times tavaly szeptemberi cikke keltett nagyobb hullámokat: az Amerikai Kiadók Szövetségének adataira építve írtak arról, hogy érezhetően visszaesett az ekönyv-forgalom, a papíralapú könyvek viszont sokadvirágzásukat élik...

  ITT OLVASHATÓ

  LEVELE(KE)T HOZOTT A POSTA

  TUAREG BLOG
  Szerző: Tuareg
  2016.03.28.


  Mindenki szereti, ha van visszajelzés a munkájára. A színésznek a taps, a politikusnak a szavazat, a bloggernek az olvasottság. A forradalmárnak meg a rendőrségi, bírósági idézések. Épp hármat kaptam egyazon napon. Mesélek.

  Tudom én, hogy a Rezsim gyűlöli, ha a Kossuth térre megyünk nonstop, sátras tüntetéssel. Láttuk eleget Orbán, meg Kövér ökölbe szorult arcát, mikor ránk néztek valami külföldi góré fogadásakor. Nem is bírták sokáig, először törvényt akartak módosítani, szigorítva a gyülekezési jogot, de abból visszavonultak, mert túl nagy volt a felháborodás. Aztán ránk uszították a TEK-et, ötszöri éjjeli akcióval takarítottak el minket, mind törvénysértő volt persze, jogerős bírósági végzést nem lehet felülírni. Végül már a bíróságokat is bekebelezték - gondolom Olvasóim is látják más ellenállók pereinek maffiaállami ítéleteit -, így aztán minket is végleg eltávolítottak a Kossuth térről múltév április végével. Rövidebb időszakokkal azonban nem tudnak mit kezdeni, nem véletlen, hogy mostani ottlétünk csak 11 napos: egyszerűen semmiféle jogalapjuk nincs azt nem megengedni. Mert a saját csapdájukban vannak: próbálnak ügyelni a törvényesség látszatára, még ha ez csak ritkán sikerül is Nekik...

  ITT OLVASHATÓ