2020. szeptember 4., péntek

A V21 CSOPORT NYILATKOZATA A KORMÁNY JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEIRŐL

V21.HU
Szerző: V21 CSOPORT
2020.09.02.


Az elmúlt hónapok ismét megmutatták, hogy a kormány a vírus miatti szükséghelyzettel visszaélve folytatta hatalma kiterjesztését, újabb kétes ügyekbe terelt költségvetési pénzeket, szűkítette a betegjogokat, a közalkalmazotti jogokat.

A koronavírus járvány második hullámának kormányzati kezelési módja a szakszerűtlen kormányzás újabb bizonyítéka. A határok előkészítetlen, az európai partnerekkel nem egyeztetett lezárása, az egy napig sem élő kormányrendelet körüli kapkodás, valamint a szeptember 1-jei tanévkezdés körüli kormányzati zűrzavar a hatóságok felkészületlenségét mutatja.

A lakosság járvány elleni védekezését gyengítik a politikai rögtönzések.A társadalom életét és a gazdaság működését zavarja a szakmai egyeztetések hiánya, a máshol bevált megoldások figyelmen kívül hagyása. A járványhelyzetben hazánknak szakértő államigazgatásra, a magyar és az európai jogrend talaján álló megfontolt kormányzatra, a társadalom valódi érdekeit szolgáló politikára van szüksége!

A tudományos, oktatási, kulturális intézményeknek is szükségük van önállóságra az értékalkotáshoz. Elítéljük az önkényes kormányzás és a politikai zsákmányszerzés gyakorlatát ezen a fontos és érzékeny területen. A Színház- és Filmművészeti Egyetem hatalmi megszállása veszélyezteti nemzeti kultúránknak ezt a patinás nevelő intézetét. Szolidárisak vagyunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatóival és támogatjuk törekvéseiket!

 

 

Budapest, 2020. szeptember 2.

 

 

Balázs Péter                                                           Bod Péter Ákos

társelnök                                                                   társelnök

 

továbbá Andor László, Bárándy Péter, Bozóki András, Érsek Ákos, Gábor Péter,
Göncz Kinga, Holoda Attila, Hegyesiné Orsós Éva, Jeszenszky Géza,
Mellár Tamás, Nagy Zoltán, Pusztai Erzsébet, Raskó György, Székely Tamás


ITT OLVASHATÓ

NOÁR x SZFE

YOUTUBE
Szerző: noÁr
2020.09.
Új klipünkkel kiállunk a szabad oktatásért és szolidaritást vállalunk a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjaival! #freeSZFE 

Itt megtaláljátok a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjainak 13 pontját: https://hvg.hu/kultura/20200901_Tizen...

„TI VAGYTOK A MI JÖVŐNK, TI VAGYTOK A MI REMÉNYSÉGÜNK” – A SZÍNMŰVÉSZETI ELŐTT TÜNTETTEK

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2020.09.04.


Szabad oktatásért, szabad kultúráért! – címmel tüntettek a színművészeti egyetem blokád alá vont Vas utcai épülete előtt, többek között az Iványi Gábor vezette Oltalom Karitatív Egyesület szervezésében. A felszólalók között volt Iványi Gábor, L. Ritók Nóra és több színművész is. Mindannyian üzentek a tiltakozó hallgatóknak és számos alkalommal elhangzott, hogy szolidárisnak kell lenni


A demonstrációt percről-percre közvetítettük ezt alább tudja elolvasni:

19:40: A demonstráció zárásaként a Pa-dö-dő énekelt.

19:16: Szalay Kriszta színművész szerint „ők” most azt várják, hogy „ti kussoljatok”. Gondolkozott azon, amikor felkérték a részvételre, hogy miről beszéljen és eszébe jutott a „simlis Orbán”. Ám ő hősökről akar beszélni, Iványi Gáborról, L. Ritók Nóráról és a színművészetis hallgatókról, akik biztosan benne lesznek a történelemkönyvekben.
Egyúttal azt kérte mindenkitől, hogy vállaljon szolidaritást. – De ne a diákokkal, magunkkal. Ezek a fiatalok nem vihetik el a balhét, értünk teszik – mondta.

18:55
: Molnár Áron NoÁr a szolidaritás fontosságát hangsúlyozta és arról beszélt, hogy nem szabad hallgatni. Majd kiemelte, hogy vissza kell nyerni a szavak jelentését. – A civil nem ellenség! A civil vagány és nyerő – mondta. A színházi és filmes szakembereknek, akik eddig nem szólaltak meg, azt üzenete: „Azt akarjátok, hogy a gyerekeitek félelemben nőjenek fel?”.

18:40: L. Ritók Nóra, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója felidézte, nem hitt a szemének, amikor a minisztériumi értesítést meglátta arról, hogy az intézménye állami támogatásának felét elvonják. Majd elmondta, hogyan gyűlt össze adományokból a szükséges pénz.
L. Ritók Nóra végül azzal zárta beszédét, nem hagyhatjuk, hogy a demokrácia szó ne ugyanazt jelentse, amit eddig.

18:35: Szirtes Ági a színpadon arról beszélt, hogy a hallgatók kiállnak az igazságért, példát mutatva ezzel mindenkinek.

18:30: Fullajtár Andrea színművész a „szabadságszerető ember tízparancsolatát” olvasta fel, amelyben olyanokat említett, mint hogy a szabadságszerető ember „szavazatát vagy aláírását semmi pénzért el nem adja”.

18:25: Iványi Gábor külön beszélt a politikusokról, akiknek most a hallgatók példát mutatnak. Példát arról, hogyan kell áldozatot hozni: „akár ott kell hagyni azt a nyomorult házat, akár le kell ülni az utca kövére”. – Ti vagytok a mi jövőnk, ti vagytok a mi reménységünk – üzente a színművészetiseknek zárásként.

18:15: Iványi Gábor a felszólalását azzal kezdte, hogy a színművészeti diákjai valódi kockázatot vállaltak. Aki pedig kimondja az igaz szavakat, az számíthat a hatalom haragjára. – Ugyanakkor ez nem akadályozhat meg bennünket sem a szólásban, sem a cselekvésben – fogalmazott. Egyúttal megköszönte a mestereknek, vagyis az egyetem oktatóinak, hogy kiálltak a diákjaik mellett. A lelkész feltette a kérdés, hogy eközben hol van a rektori konferencia? Hol vannak az egyetemi rektorok? – Hallgat az ország, átkozott csönd van – mondta, hozzátéve, hogy ezt a csöndet meg kellett törni.

18.10: Csernai Mihály, a színművészetisek hallgatói önkormányzatának elnöke bejelentette: a hírekkel ellentétben egyelőre nem fogadta el a Magyar Rektori Konferencia és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája által szervezett egyeztetésre való meghívást a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) helyzetéről. Mint mondta, a hallgatókkal fogja ezt megbeszélni és utána döntenek a kérdésben.

18:05: Zúgott a „Szabad ország, szabad egyetem” rigmus a demonstráció hivatalos megkezdésével egy időben.

17:40: A fél 6-ra meghirdetett gyülekező után már megtelt az intézmény előtti utcaszakasz. Az első félórában Bródy János színművész énekelt, több dalt is előadott a színpadról.

A demonstrációt azért hirdették meg, mert – mint írták – a kormány az iskolakezdés előtt több, hátrányos helyzetű és rászoruló gyerekekkel foglalkozó oktatási intézmény költségvetését csökkentette a felére. A MET iskolái, az L. Ritók Nóra nevéhez köthető Igazgyöngy tanodái és az Ámbedkár Iskola fennmaradása is kérdésessé vált a döntés után. – Ez az a pillanat, amikor nem hallgathatunk tovább, és az utcán kell megmutatnunk, hiszünk a szabad oktatásban és a szabad kultúrában! – írták. A helyszín apropóját az adja, hogy az SZFE tüntető diákjai szolidaritásukról biztosították őket, így a kiállás kölcsönös.

A résztvevőktől azt kérték, hogy viseljenek maszkot.


BÖDŐCS TIBOR: KIM DZSONGUN ÉLESEN BÍRÁLTA A MAGYAR MÉDIAVISZONYOKAT

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2020.09.04.Bödőcs Tibor búcsúszentlászlói humorista és író megint propaganda-paródiával jelentkezett, ezúttal egészen hosszúval, 11 percessel. Ember legyen a talpán, aki meg tudja mondani, melyik bejátszás nem férne el az M1-en!

Felsorolni is sok lenne, mennyi gaget zsúfolt bele például arról, hogy:

- Kásler Miklós kiköltött egy turultojást.

- Kim Dzsongun élesen bírálta a magyar médiaviszonyokat.

- Kövér László szerint a baloldal okozta az összes jégkorszakot.

- Karácsony Gergely tesze-tosza, hebehurgya fickó.

- ifj. Lomnici Zoltán szerint probléma, hogy a térképeken Amerika nagyobbnak látszik Magyarországnál, pedig nincs tudomása arról, hogy erre lenne bizonyíték.

- Németh Szilárd bejelentette, hogy Csepel kiszáll a globális felmelegedésből, mert „nem miattunk van meleg”, és „régen is sütött nap”.

- Véletlenül nyilvánosságra került egy körlevél, amiben egyes MSZP-s honatyák tiltakoznak, amiért későn kapták meg az ehavi kenőpénzt álellenzéki szerepükért.

- Szijjártó Péter aláhúzta, nem halálgyár, Samsung-gyár épül Gödön.

- Szakács Árpád kultúrharcos feljelentette magát saját magánál, mert bár mindent elkövet, rájött, hogy ő sem eléggé nemzeti gondolkodású.
stb.

A videóban ezúttal több ismert szereplő is van, (már nem először) Thuróczy Szabolcs színész, Péterfy Bori színész-énekes, Tóth Edu humorista és Hajdu Balázs is újra felbukkan benne.

Legutóbb 2018 szilveszterén csinált ilyet, de a valóság a közmédián keresztül még aznap überelte őt. Az óra ketyeg, a labda az M1 térfelén pattog…

„KIALAKULT A TÖMEG, AMELYNEK NEM LEHET MEGÁLLJT PARANCSOLNI” – EGYETEMISTÁK A SZÍNMŰVÉSZETIRŐL

24.HU
Szerző: GRÁD-KOVÁCS MÁRTA
2020.09.04.


Az ország számos egyetemének hallgatóiból váltott ki ellenérzést az Színház- és Filmművészeti Egyetem ügye. Valahol szolidaritási akcióval, máshol több százak által aláírt nyilatkozattal tiltakoznak, és hiába vetették le a szegedi molinót, az ottani diákok sem adják fel.


KORÁBBAN A TÉMÁBAN:


„A versek megmaradtak, a diktátorok seggnyalói eltűntek a süllyesztőben”

Egy barátom írt, hogy mi lenne, ha valamiképpen kifejeznénk, hogy itt a déli végeken is sokan gondolkodunk úgy, mint ők

– mesélte Bence, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, aki miután látta, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai elbarikádozták az egyetemüket, úgy gondolta, hiába a közel kétszáz kilométeres távolság, nekik is tenni kell valamit. Így döntöttek az SZFE-t támogató molinó kihelyezése mellett, amit aztán az egyetem vezetősége rövid úton eltávolíttatott.

A diák elmondta: ők is vágynak nagyobb függetlenségre, az igazi vezetők választására. „A magyar felsőoktatás ugyanabban a szarban ül, és most úgy akarják kimozdítani onnan, hogy még mélyebbre nyomják őket, ahonnan már nem hallatszanak se a vezetők, se a polgárok panaszai” – fogalmazott...


ZENÉSZEK, EGYETEMEK, SZÍNHÁZAK ÁLLNAK KI ORSZÁGSZERTE SZFE-ÉRT, EGYRE SZÉLESEBB KÖRŰ A SZOLIDARÍTÁS

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2020.09.04.


A hétfői egyetemfoglalás óta folyamatosan érkeznek a szolidaritási nyilatkozatok a Színház- és Filmművészeti Egyetem Hallgatói Önkormányzatához. Az egyetemet elfoglaló hallgatók mellett áll immáron több mint ezer zenész, 160 magyar író és költő, a CEU szenátusa, az ELTE több tanszéke, a Hallgatói Szakszervezet, a Corvinus több mint 800 hallgatója, a Magyar Helsinki Bizottság, Kaposvári Egyetemen végzett, illetve még ott tanuló színművészek, a Magyar Játékfilmrendezők Egyesülete, magyar jogászok és joghallgatók, a MOME Hallgatói Önkormányzata és az egyetem munkatársai, a Miskolci Nemzeti Színház, a Színházkritikusok Céhe, az Auróra és még nagyon sokan mások.

A Magyar Képzőművészeti Egyetem végzősei ma az SZFE-t támogató maszkban vették át diplomájukat, illetve az egyetem bejáratára kifüggesztett molinókkal is szolidaritásukról biztosították a színművészeti hallgatóit:


Vidnyánszkyék nem preferálják a demokráciát, és ez tűrhetetlen. Minket a művészet érdekel és ezért élünk. Csak a művészet szabadsága fontos, ez egy nagyon nemes ügy„

– mondta a Mércének a Magyar Képzőművészeti Egyetem egyik demonstrátora, aki szerint természetes, hogy kiállnak az SZFE-sekért, és biztos benne, hogy ők is ugyanezt tennék fordított esetben.

A napokban magyar zenészek is petíciót indítottak SZFE-ért, amit már több mint 1300-an írták alá. A zenészek határozottan tiltakoznak az egyetem

agresszív átalakítása, alapítványi, azaz magánkézbe adása és autonómiájának drasztikus felszámolása ellen. Szolidárisak vagyunk az egyetem hallgatóival, a lemondott szenátus és vezetőség tagjaival.

Ma délután zeneakadémisták szerveztek közös éneklést az SZFE előtt, hogy kifejezzék szolidarításukat az egyetem hallgatóival és oktatóival...


A VÍRUS HATÁSA A TANTERVDIKATATÚRÁRA ÉS A HÁTRÁNYOS HELYZETRE

HÍRKLIKK
Szerző: M. I.
2020.09.04.


A koronavírus második hullámát állig felfegyverkezve váró kormány feje, Orbán Viktor, a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország című műsorában a tanévkezdés kapcsán, ma reggel arról beszélt: mivel nem mindenhol egyformán jelenik meg a vírus az országban, ezért minden ügyet megvizsgál a kormány, és ott fognak áttérni a digitális oktatásra, ahol erre szükség van. Tavasszal azért hoztak általános szabályt, mert a biztonság volt a legfontosabb, de a jövőben a helyzethez jobban alkalmazkodó védekezést fognak alkalmazni. Szavaiból az is kiderült, a digitális oktatás nem olyan jó megoldás, mint amikor személyesen történik a tanítás, hiszen a tanároknak nem csak tudást kell átadniuk a gyerekeknek. A hagyományos oktatás, a személyes kapcsolat azért is fontos, mert a tanulás jellemformálás, nevelés is kell, hogy legyen.Az újságíróban óhatatlanul felmerült kérdésre, hogy akkor ezek szerint, az agyon dicsért digitális oktatásra való áttérés mégsem volt olyan kiváló. Nahalka István oktatáskutató válaszolt.


Nahalka István megjegyezte, bár nem szívesen teszi – hiszen nem híve az Orbán kormánynak –, de ebben a kérdésben meg kell védenie a miniszterelnököt. Hiszen nem azt mondták a digitális oktatásról, hogy az jó, hanem azt, hogy általa sikerült kivédeni a problémákat.

Ez persze nem azt jelenti, hogy a digitális módszereknek, a digitális pedagógiának nem kellene nagyobb szerepet kapnia az oktatásban – tette hozzá. Esetleg a tizenkettedikeseknél már az is elképzelhető, hogy ilyen formában tanuljanak. Ám az iskolákra – sokak véleményével ellentétben – szerinte távlatban is szükség van...

VILÁGTÜKÖR: AZ ORBÁNI RENDSZER DUPLÁZÓDÁSÁTÓL FÉLHETNEK - A KLUBRÁDIÓ KÜLFÖLDI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.09.04.


A haragos tiltakozó megmozdulások kiváltó oka Bulgáriában a korrupció. Hasonlóan Orbán Viktor Magyarországához, amelyből hamarosan kettő lehet Európában. milyen választ adhat a Nyugat Oroszországnak Alekszej Navalnij megmérgezésére? Külföldi lapszemle a Klubrádióban.Egyfajta második Magyarországtól tarthat az Európai Unió Bulgáriában – írja a Die Welt című konzervatív német lap a balkáni EU-tagországban kibontakozott válság kapcsán. A cikk megállapítja, hogy a haragos tiltakozó megmozdulások kiváltó oka a korrupció. „Hasonlóan Orbán Viktor Magyarországához” – fogalmaz a Die Welt – az EU-pénzek egy része ellenőrizetlenül áramlik ki egy olyan kartellhez, amely oligarchákból és politikusokból áll.

A lap azonban úgy véli, van még remény arra, hogy Bulgária megmenthető. A derűlátás egyik okát abban látja, hogy Bulgária – Magyarországgal ellentétben – hajlandó alávetni magát az Európai Ügyészség illetékességének, amely az uniós pénzek felhasználásának a szabályszerűségén fog őrködni.

Idegméreg és diplomácia

És most lássuk, milyen választ adhat a Nyugat Oroszországnak Alekszej Navalnij megmérgezésére? Ezt a kérdést teszi fel elemzésében a londoni Reuters hírügynökség. Miután egy német katonai laboratórium azt állapította meg, hogy az orosz ellenzéki politikust az egykori szovjet hadsereg által kifejlesztett Novicsok idegméreggel mérgezték meg, Angela Merkel kancellár közölte, hogy Berlin konzultálni fog a NATO-szövetségesekkel a lehetséges válaszadásról. A Kreml tagadja, hogy köze lenne a történtekhez.

Oroszország – írja a Reuters – már most is nemzetközi szankciók hatálya alatt áll a Krím-félsziget Ukrajnától történt 2014-es elragadása, valamint a kijevi kormány ellen harcoló kelet-ukrajnai szakadárok támogatása miatt.

A hírügynökség összeállítása szerint a Navalnij-ügy nyomán szóba jöhető ellenlépések egyike az lehet, hogy személyre szabott retorziókat alkalmaznak azokkal szemben, akik felelőssé tehetők a gyilkossági kísérletért, amit vegyi fegyver nemzetközileg tiltott alkalmazásával követtek el.

Alapvetően kétféle ilyen intézkedés jöhet szóba: az érintett nem kaphat beutazási engedélyt a szankciót elrendelő országokba, illetve zárolják elérhető javait, vagyonát – a gyakorlatban többnyire bankszámláját. Jelen esetben persze ennek az eszköznek az alkalmazásához arra lenne szükség, hogy megállapítsák a felelősök kilétét.

Szintén novicsok


A Reuters megjegyzi: vegyi fegyver kifejlesztése, illetve alkalmazása miatt személyek, illetve entitások ellen az állampolgárságra, illetve a székhelyre tekintet nélkül elrendelhetők büntető intézkedések. Az Európai Unió és az Egyesült Államok egyébként már most is érvényesít ilyen személyre szabott szankciókat oroszokkal szemben súlyos emberi jogsértések miatt – e jogsértések közé értve azt az esetet is, amikor 2009-ben meghalt a börtönben Szergej Magnyitszkij, egy orosz tisztségviselőket adócsalással vádoló jogász.

A másik lehetséges ellenlépés orosz diplomaták kiutasítása. Ezt alkalmazta Nagy-Britannia és több más ország, miután az angliai Salisburyben tavalyelőtt – szintén Novicsokkal – megmérgezték a britekhez átállt Szergej Szkripal volt orosz ügynököt és lányát. Moszkva ott is tagadta érintettségét, és a maga részéről szintén kiutasított diplomatákat.
Keményebben Magyarország aligha hajlandó

Ezeknél a meglehetősen enyhe szankcióknál már keményebb korlátozásokat jelentene a gazdasági kapcsolatok szűkítése Oroszországgal. Most is hatályban vannak a Krím annektálása miatt gazdasági együttműködési tilalmak az energia-, a pénzügyi, illetve a hadiipari szektorban. Ezeknek a további szigorítása azonban az Európai Unión belül az összes tagállam egyetértését követelné meg.

A Reuters feltételezése szerint miközben Lengyelország Moszkva erőteljes bírálójának számít, addig például Magyarország alighanem kevésbé lenne hajlandó az Oroszországgal szembeni erőteljesebb szankciók mellé állni.

Az új vezetéket, azt nem

Merkelt saját pártjából is többen kapacitálják arra, hogy vonja be a szankciók körébe az Északi Áramlat 2 elnevezésű, még csak tervezett gázvezeték megépítését. Ez arra szolgálna, hogy a tenger alatt, vagyis tranzitország közbeiktatása nélkül juttatna el orosz földgázt Németországba. Építése a jövő év elején kezdődne.

Az Északi Áramlat 2-vel szembeni ellenérzésének már eddig is hangot adott több uniós ország. Érvelésük szerint a vezeték egyfelől káros az eddig tranzitszerepet betöltő Ukrajnának, másfelől növeli az EU függését az orosz energiaforrástól. Merkel azonban megingathatatlanul elkötelezett az Északi Áramlat 2 mellett, és világossá tette azt is, hogy nem lát okot a sietségre a Navalnij-ügyben.

Szóba jöhet az is – folytatódik a Reuters összeállítása –, hogy egy másik gázvezeték tervét tegyék jégre, konkrétan a TurkStream projektet, amelynek értelmében Törökországon keresztül juttatnák el az orosz földgázt Bulgárián át Szerbiába, illetve Magyarországra.

Hadüzenettel érne fel

A hírügynökség az Oroszország elleni lehetséges lépések közt megemlíti azt is, hogy korlátozni lehetne az orosz államadósság külföldi befektetők által történő finanszírozását. Augusztus elsejei adat szerint az orosz pénzügyminisztérium által kibocsátott, OFZ-ként emlegetett rubelkötvények értékének 29,8 százaléka, valamivel több, mint 3 billió rubel nem oroszországi lakosok kezében van.

Végezetül azt az eshetőséget is fölveti a Reuters, hogy kikapcsolják az orosz pénzügyi rendszert a bankközi átutalások nemzetközi hálózatából, a SWIFT-ből. Ez viszont már olyan lépés lenne, ami a hírügynökség által idézett Andrej Kosztyin, a VTB orosz bank vezérigazgatója szerint hadüzenettel érne fel.

NÉMETH GÁBOR: EZ NEM CSAK A SZÍNMŰVÉSZETIRŐL SZÓL, EGYETLEN EGYETEM SEM MARAD SZÁRAZON

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2020.09.04.


Itt nem jobboldaliak és baloldaliak, hanem demokraták és antidemokraták konfliktusáról van szó – mondja Németh Gábor, aki az SZFE lemondott rektori tanácsadójaként maga is jelen volt a Vidnyánszky Attiláékkal folytatott szerdai tárgyaláson. A két fél közötti szakadékot áthidalhatatlannak érzi, de szerinte fontos látni, hogy itt nem egy egyedi esetről, hanem egy nagyobb, az egész magyar felsőoktatást érintő folyamatról van szó, amelyet csak egy újabb rendszerváltás tudna felülírni. De vajon mit gondol a diákok radikálisabb tiltakozásáról? Miért folytatja a tanítást? És ő hogyan dolgozná fel ezt az egészet egy Netflix-sorozatban? Interjú.


Azt a szerdai sajtótájékoztatón elmondták, hogy finoman szólva sem hozott áttörést a Vidnyánszky Attiláékkal folytatott tárgyalás. Milyen volt a hangulat?

Nagyon feszültnek éreztem, bár mindenki törekedett civilizált modorban folytatni a beszélgetést. Időnként azért föllángoltak az indulatok, de azt nem lehet mondani, hogy átléptek volna egy vállalhatatlan határt. Azt láttam, hogy egyik fél sem bízik igazán abban, hogy közeledni tudnak az álláspontok. A mi részünkről ezt az magyarázza, hogy áthidalhatatlan szakadékot érzünk az egyetemi autonómia alapvető garanciáinak kérdésében. Az universitas közösségében egységes álláspont, hogy ezeket vissza szeretnénk kapni. Viszont most azt láttam, hogy a kuratóriumban egy ezzel ellentétes konszenzus uralkodik. Szilárd meggyőződésük, hogy épp azért választották ezeket a sarokpontokat, mert nem olyan típusú változást akarnak végbevinni, amire általában egy vagyonkezelői alapítvány fel van hatalmazva. Mi úgy gondoljuk, hogy nálunk szakmai képzés folyik, és nem valamiféle homogén értékrend mentén tanítunk. Ők viszont úgy vélik, hogy nagyon is ez történik, és
tulajdonképpen természetesnek is tartják, hogy a tanítás során az ember egy ideológiát közvetít. Mint Vidnyánszky Attila elmondta, nincs is ezzel semmi baj. Csak az a problémájuk, hogy érzésük szerint a magyar Színház- és Filmművészeti Egyetem képzésének szerkezete ideológiailag féloldalas, az úgynevezett „másik” értékrendet képviselőket is osztályhoz kell juttatni.

Szerintem viszont itt nem jobboldaliak és baloldaliak, hanem demokraták és antidemokraták konfliktusáról van szó. Hogy egy példát mondjak, a magamét, ha mindenképpen el kellene magam helyezni a politikai filozófiák mezején, abból végeérhetetlen bolyongás vol444444na. Arról viszont konkrétan fogalmam sincs, hogy a többiek éppen merre kolbászolnak...

MÁTÉ GÁBOR IS OTTHAGYJA AZ SZFE-T

444.HU
Szerző: URFI PÉTER
2020.09.04.


A Katona József Színház két korábbi vezetője, Székely Gábor és Zsámbéki Gábor, illetve Ascher Tamás főrendező után Máté Gábor igazgató is távozik a Színház- és Filmművészeti Egyetemről:

„Álmatlan éjszakák, dühök és kétségbeesések, óránként megváltoztatott álláspontom ellenére és következtében, továbbá azzal együtt, hogy a hallgatók céljaival egyetértek, 27 év szolgálat után, mint az SZFE habilitált egyetemi tanára beadom felmondásomat. Döntésemről elsőként az osztályomat tájékoztattam, akik biztosítottak megértésükről és akikkel – ha a kultúra perc-emberkéi is úgy akarják és a pandémiás helyzet sem áll az utunkba – a szombathelyi színházban jövő tavasszal együtt dolgozunk majd felnőtt művészekként.”...

MEGÚSZHATJÁK A KERESKEDŐK A BANKKÁRTYÁS FIZETÉS ELFOGADÁSÁT - VISSZASZOKTAK A BANKFIÓKOKBA A MAGYAROK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.09.04.


Éveket lökte előre a banki digitalizációt a koronavírus-járvány, ugyanakkor augusztus végére teljes létszámban visszatértek az ügyfelek a fiókokba. Még várnunk kell az azonnali fizetésre épülő új szolgáltatásokra, de a kiskereskedők akár a másodlagos azonosítóval vagy QR kódra építve is lehetővé tehetik az elektronikus fizetések januártól kötelező elfogadását – derült ki a Portfolio tegnapi konferenciáján.


Fél éve elindult az azonnali fizetési rendszer Magyarországon, de a ráépülő új szolgáltatások megjelenésére egyelőre várni kell, sőt 2021 előtt nem is nagyon várhatók – derült ki a Portfolio Financial and Corporate IT 2020 tegnapi konferenciáján.

Pedig a koronavírus-járvány akkora ugrást hozott az ügyfélszokásokban a banki digitalizáció terén, mint máskor 10 év fejlődése - mondta Becsei András, a Bankszövetség alelnöke, az OTP Jelzálogbank vezérigazgatója. A veszélyhelyzet idején (március-június) 12 százalékkal nőtt a netbankok használata, ami óriási fejlődésnek számít.

Ugyanakkor a veszélyhelyzet alatt március 13-án pénteken és március 16-án hétfőn hatalmasat nőtt a készpénzfelvétel is, ami a bespájzolás időszaka volt. Majd megnyugodtak az emberek, hogy továbbra is fel lehet venni készpénzt az ATM-ekből, így jelentősen nőtt az internetes vásárlási forgalom és a kártyás fizetési forgalom is...

ELLENZÉKI KEREKASZTAL 2.0 – HOLODA ATTILA SZERINT ALAPOS MUNKÁT VÉGZETT A V21

168 ÓRA
Szerző: SOMFAI PÉTER
2020.09.04.


Azt ígérik, hogy szeptember közepén felszállhat a fehér füst. Legalábbis a rendszerváltás utáni kormányok korábbi minisztereiből, államtitkáraiból, meghatározó személyiségeiből alakult V21 nevű politikai tanácsadó testület optimista. Persze szó sincs arról, hogy az általuk előkészített dokumentum alapján rögvest trónra emelik majd a 2022-es választásra készülő ellenzéki pártok „pápajelöltjét”, de arra feltétlenül számítanak, hogy sikerül mindenkivel elfogadtatni egy olyan politikai megállapodást, amely alapja lehet a Fidesz–KDNP leváltására készülő pártok választási együttműködésének.


A szervezet tagjai sokféle világnézetet képviselnek. Vannak köztük konzervatívok, liberálisok és szociáldemokraták. Ezt a sokszínű társaságot a közös meggyőződésük fogja össze, hisznek a jogállamiságban, a demokráciában, a szolidaritásban, a választás szabadságában és abban, hogy az ország jövőjét az állampolgárok a szabadon leadott szavazataikkal határozhatják meg. A hazai belpolitikai viszonyokat ismerve joggal gondolhatná bárki, hogy aki így gondolkodik, az a szélmalmokkal harcba szálló lovaghoz hasonlatos.

– Gyakorlatilag három év telt el azóta, hogy összeültünk az első megbeszélésre, akkor még csak V18 néven – idézi az első találkozásokat Holoda Attila, korábbi energetikai államtitkár. – Mindenki kissé gyanakodott, mire számíthat a másiktól, hogyan tud majd szót érteni egymással az egykori szocialista külügyminiszter Antall egykori külügyminiszterével, vagy a szocialisták által delegált EU-biztos az MDF volt államtitkáraival. Aztán kiderült, hogy ilyen körben, ahol egymás tisztelete az elsődleges, az értelmes vita nem okoz problémát...

ZUHANUNK A DIKTATÚRÁBA

KLUBRÁDIÓ
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2020.09.03.


Ez a hatalom elutasítja a tudást, a rátermettséget, a felkészültséget, ezek helyére az alattvalói szellemet, a szolgalelkűséget, a diktátumot teszi.


Nem lehet látni pontosan, hogy mi fog történni a Színház- és Filmművészeti Egyetemen, de a történetnek egy „haszna” azért van. Ezek a fiatalok most a saját bőrükön egy életre megtanulják, hogy milyen fontos a szabadság, hogy mi a különbség a belülről és a kívülről vezérelt ember között, s hogy a diktatúra ellen hogyan kell és lehet harcolni. „Hatszázszor megemelem a kalapom a hallgatók előtt” – mondja Gábor György, az SZFE Doktori Tanácsának külső tagja, aki most 5-ös gyakorlati jegyet adna nekik.

A vallásfilozófus egy közösségi oldalon tett bejegyzésben a saját példáján mutatta be, hogy mit művelt az elmúlt tíz évben ez a hatalom. Az élet minden területét meghatározó elveket támadta folyamatosan, a szabadságot, az autonómiát, amelyek nélkül nincs tudomány, művészet, oktatás, egyház, sajtó, nincs semmi. Ez a kormány elutasítja a tudást, a rátermettséget, a felkészültséget. Helyükbe a szolgalelkűséget, az alattvalói szemléletet, a diktátumokat teszi. Így nem lehet modern társadalmat építeni, sőt semmifélét sem lehet.

Furcsa, hogy ’90 előtt, idegen elnyomás alatt egy olyan diktatúra volt, amely ha nagyon nehezen, nagyon lassan is, de liberalizálódott. Most, amikor nincsenek itt idegen csapatok, a magunk urai volnánk, azaz mindenért mi magunk vagyunk a felelősek, zuhanunk vissza a diktatúrába. Mert ez az. Persze a természetrajza nem olyan, mint a sztálini, hitleri diktatúrának, vagy éppen a Rákosi Mátyás idején megélt rendszernek, de hát a demokráciák is változtak az idők során. A diktatúrák is.

NEM KORMÁNYT KELLETT VOLNA EZEKNEK ALAKÍTANI, HANEM SZÍNJÁTSZÓKÖRT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.09.04.


Verőeres jó reggelt! Mindenképpen a tegnapi nap, de nem kizárt, hogy az évszázad legfontosabb, legérdekesebb, leginkább mindenkit érintő híre az, amit a fekálmédia kiderített – vagy kitalált, ebben az esetben édes mindegy -, és terjeszt veszettül. Karácsony Gergelynek nem sikerült jogosítványt szerezni! Megőrülök! Na és – már amennyiben igaz – akkor mi a büdös franc van? Azt látom, mire akarják használni a sztorit. Síkegyszerű híveknek egyértelmű: Karácsony nem kapott jogsit – gyűlöl mindenkit, akinek viszont van jogosítványa – élete célja megnehezíteni az autósok közlekedését. Na, aki ezt beszopja, az lehetőleg maradjon otthon minden olyan alkalommal, amikor szavazással kell (és esetleg még lehet) dönteni bármiről. Nincs olyan pontja az életemnek, melybe szeretném, ha ennyire hülye emberek beleszólhatnak.

Vidnyánszky Attila már nem is fűrészeli, hanem flexeli maga alatt a fát. Hallottam már néhány fájdalmasan együgyű kijelentést a saját lánctalpas nyomulása alátámasztásának ügyében, de amit a rádióban előadott, az feltétlenül plusz pontokat ér. A pártok (nyilván a nem-fideszes pártok, mert a fideszesek sosem) eszközként használják a diákokat. Mármint a Színművészetire járó, ivarérett, jogilag is felnőttnek számító, okos fiatalokat (bugyuta embert oda nem nagyon vesznek fel, nem véletlen, hogy kevés ostoba színészről tud a szakirodalom. Abban a szakmában kevés beseggelni a tananyagot, sokkal, de sokkal több kell. Ha valaki nem annyira eszes, ám jó a memóriája és képes reggeltől estig magolni, általában a jogi pályát választja) a pártok ki- és felhasználják. Mert ők maguktól képtelenek átlátni a dolgokat, meg kell nekik mondani, merre van az ajtó, és merre nyílik. Ha van, amivel még lehet rontani ezen a nagyon szar helyzeten, az feltétlenül a hallgatók lehülyézése. Az nagyon jellegzetes tulajdonsága a kormánypártnak és az ő ölbéli kedvenceinek, hogy hatalmi, sőt, teljhatalmi pozícióból is képesek elnyomott mártírt játszani. Vidnyánszky még ebből a nagyon erős mezőnyből is kiemelkedik. Nem kormányt kellett volna ezeknek alakítani, hanem színjátszókört...

SZABAD SZEMMEL - ORBÁN PRÓBÁLJA MEGZSAROLNI AZ EU-T - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.09.04.


Die Presse


A lap megerősíti, hogy Orbán Viktor próbálja megzsarolni az EU-t, mégpedig azzal, hogy nem hagyja jóvá sem a hosszú távú költségvetést, sem a gazdasági szükségprogramot, ha az unió ragaszkodik a kemény jogállami kikötések bevezetéséhez. Közben azonban tovább éleződik Brüsszel és Budapest viszonya az egyoldalúan elrendelt határzár, valamint az egyetemek szabadsága miatt. A miniszterelnök persze nem riad vissza az újabb viszályoktól. Daniel Freund, aki az európai zöldek jelentéstevője a Költségvetési Ellenőrző Bizottságban a tervezett jogállami mechanizmus kapcsán, azt mondja, a magyar politikus mindenáron meg akarja gátolni, hogy a támogatásokat a jövőben a demokratikus normák érvényesülésétől tegyék függővé. Ennek érdekében még arra is képes, hogy nem kaphatnak sürgős segítséget a vírus miatt nehéz helyzetbe került országok.

Jelenleg patthelyzet állt elő a Tanács és a Parlament között. A négy nagy strasbourgi frakció azt közölte, hogy szó szem lehet a következő hétéves büdzsé engedélyezéséről, ha nem vezetik be a jogállami kikötéseket.

Reuters

Diplomáciai források szerint igaz a hír, miszerint Magyarország nem hajlandó rábólintani a 750 milliárdos mentőcsomagra, ha előbb nem kap biztosítékokat, hogy nem kell tartania a készülő jogállami mechanizmustól. Orbán Viktor már jó ideje tengely akasztott Brüsszellel a fékek és ellensúlyok miatt. Azzal vádolják, hogy aláássa az igazságszolgáltatás, a média, a tudomány és a civil szféra függetlenségét.

A júliusi EU-csúcsértekezleten kidolgozott program tartalmazza, hogy az egyes kormányok csak akkor részesülhetnek az EU anyagi támogatásában, ha tiszteletben tartják a demokratikus elveket, ám Orbán most éppen azt akarja elérni, hogy ez ne fájjon neki. Úgy hogy igyekszik kigyomlálni a jogállami megkötéseket. A jelentés idézi a magyar igazságügyi tárca tegnapi állásfoglalását, miszerint amíg nincs megállapodás az utolsó részletkérdésben is, addig függőben marad az egész csomag. Az Európai Parlament köti az ebet a karóhoz a kemény jogállami szabályozás ügyében, a nagy gazdasági gondokkal küszködő spanyolok és olaszok viszont gyorsan hozzá akarnak jutni a pénzhez, ezért sürgetik, hogy a tagállamok mielőbb adják áldásukat segélyprogramra.

Euractiv

Az Európai Parlament egyik kereszténydemokrata tisztségviselője Magyarország nevének említése nélkül ugyan, de azt mondta, hogy fennáll a veszély, mármint hogy egyes nemzeti parlamentek mindaddig megtagadják a következő büdzsé, valamint az újjáépítési terv megszavazását, amíg országuk feje fölül nem hárul el a komoly szankciók veszélye a közös játékszabályok megsértése miatt. Jan Olbrycht, aki a Polgári Platform politikusaként az EPP-hez tartozik Strasbourgban és az EP egyik jelentéstevője a költségvetés ügyében, hozzátette, hogy a Bizottság egyértelművé tette: itt egyetlen csomagról van szó, annak elemeit nem lehet egymástól elválasztani. Ám félő, hogy bizonyos államok nem ratifikálják a két pénzügyi előirányzatot, ha nem a szájuk ízének megfelelően módosulnak a jogállami feltételek.
Euractiv

Az Európai Parlamentben a kereszténydemokrata, a szociáldemokrata és a liberális és a konzervatív frakciónak is vaj van a fején, mert menedéket nyújt korrupt pártoknak, eltűri a disznóságokat. Így látja a helyzetet Daniel Freund, a német zöldek EP-képviselője. Hiszen mint mondta, Orbán és Boriszov a Néppártot erősíti, az S&D-nek ott van a máltai kormánypárt, a Megújítjuk Európát Babist cipeli koloncként végül pedig a PiS az ECR-hez tartozik. E pártok esetében nem egy esetben gond van a jogállammal és az alapjogokkal is. Továbbá dől rájuk a pénz Brüsszelből, de nincs mechanizmus, amely figyelné, mire költik a támogatást, és betartják-e a demokratikus elveket.

Márpedig Magyarországon látni, mi van akkor, ha nemzeti szinten csődöt mondanak a fékek és ellensúlyok, ha az igazságszolgáltatás nem üldözi hivatalból a korrupciót. Az OLAF hiába tájékoztatja a magyar ügyészséget a korrupció gyanús esetekről, nyomozás nem indul. Hasonló a helyzet Bulgáriában is, de az legalább csatlakozik a hamarosan induló Európai Ügyészséghez.

Ami a rövidesen nyilvánosságra kerülő jogállami jelentést illeti, arról Freund úgy gondolja: az még nem sokat segít, ha felmérik az állapotokat. Hiszen köztudomású, hogy milyen szintű a korrupció a magyaroknál, cseheknél és bolgároknál, csak most lesz egy újabb papír róla. Ugyanez vonatkozik a bíróságok és a sajtó önállóságára is. Most már olyan mechanizmus kellene, amely szankciókkal sújtja a jogsértéseket. De hát Orbán épp most akarja megfúrni a gazdasági csomagot, ha túl kemények lennének a jogállami feltételek. Miközben egyáltalán nem lehetünk biztosak abban, hogy a 750 milliárd euróból tetemes összegek nem az enyveskezű vezetőknél landolnak.

Vagyis szabályokat kell kidolgozni, hogy Bulgáriában és Magyarországon a célnak megfelelően használják fel a szubvenciókat és ne lopják el azokat. Határozottabban kellene eljárni olyan ügyekben, amikor ordít a korrupció. Pl. az OLAF-nál miért csak négyen foglalkoznak a magyar kérdésekkel, amikor ott 40 ezer ügy van terítéken? De azt sem szabad megengedni, hogy egyesek milliárdosok legyenek, köszönhetően a brüsszeli utalásoknak. Korlátozni kell például az agrártámogatások felső határát.

Süddeutsche Zeitung

Orbán Viktor az EU-t igyekszik meggyengíteni, ezért húzta le a rolót a határokon, a járvány csak kifogás hozzá. Az persze paradox, hogy éppen ő épít kerítéseket és zárja le a határt, amikor egykor igencsak sokat profitált a Vasfüggöny megszűntéből, hiszen Soros jóvoltából Oxfordban tanulhatta meg, miként kell győzni a választásokon. De mivel igencsak konyít a hatalomhoz, valamint a tömeglélektanhoz, úgy érezte: a nemzeti-hazafias érzelmek ébrentartására megint jelezni kell, hogy az ellenség – ez esetben a vírus – a határokon kívülről támad. Pedig nyilvánvaló, hogy azt az országok egymaguk nem képesek feltartóztatni.

Ez az első eset, hogy az újabb fertőzéshullám láttán egy kormány korlátozza az utasforgalmat, de persze kellett hozzá, hogy Orbán előbb hazatérjen az adriai hajókázásból. Ám a példa ragadós lehet a térségben. De azért a sok kivétel miatt kilóg a lóláb, hogy a magyar vezetés részéről nem a ragály leküzdése a fő célpont. A jelenség neve: koronapopulizmus, ám van benne rendszer.

A metódus ezúttal is az, hogy be kell csukni a kapukat, be kell zárkózni, nagyobb ellenőrzés, nemzetállami külön út szükséges. A tömegek félelmeire játszanak, és azt igyekeznek elhitetni, hogy az egyes országok egyedül többre mennek, mint közösen. Persze Orbán húzása egyben azt is mutatja, mennyire nincs egység az unióban. Ugyan most a német elnökség próbál egységes keretet elfogadtatni az utazások szabályozásához, csak éppen ezt a magyar vezetés bőszen torpedózza.

Az ifjú nemzedékek már csak hallomásból ismerhetik a határzárat, amely egykor kettéválasztotta a földrészt. Hogy szabadon lehet jönni-menni Európában, az az EU egyik legfőbb eredménye. Ám Orbán a földrész összenövését próbálja meggátolni, amikor önző módon leengedi a sorompókat a határon.

Frankfurter Rundschau

Az egykori szocialista táborban cudar állapotban van a sajtó, amit bizonyít, hogy továbbra sincsenek meg a felbujtók a szlovákiai újságíró gyilkosságban, a bíróság éppen most engedte el a feltételezett bűnösöket, mert nem tudtak elegendő bizonyítékot felhozni ellenük. A média ellen a térségben mindennapos a politikai nyomásgyakorlás, a fenyegetés, a támadás. De hát Orbán Viktor, valamint az első számú szlovén és lengyel vezető is úgy nőtt fel, hogy azt látta: a hatalom szorosan kézben tartja a tömegtájékoztatást, állami cenzúra működik.

Sokatmondó, hogy mostanság olyanok sürgetik az újságírás megzabolázását, akik egykor ellenzékiként éppen a sajtó- és véleményszabadságért küzdöttek. Teljesen mindegy, hogy Belgrádról vagy Varsóról beszélünk, a tekintélyelvű vezetők a nép ellenségének állítják be a médiát és azt vetik a szemére, hogy belerondít a saját fészkébe. Persze a plurális, szuverén sajtó akadályozza az egypártrendszer restaurációját.

És ebben a magyar kormány jár az élen, mintát ad a szomszédoknak. Hivatalos ellenőrzés alatt áll az állami rádió és tévé, a hírügynökség és a médiahatóság. De ugyanezt szolgálja, hogy csaknem 500 magántulajdonban lévő orgánumot bevittek a KESMÁ-ba. Az Indexnél alkalmazott módszerrel most éppen a 168 óra főszerkesztőjét tették lapátra. A lengyelek, szerbek, szlovének pedig követik a modellt.

Ráadásul nem elég, hogy a tényfeltáró újságírókat egyre gyakrabban citálják bíróság elé az érintett politikus, és hogy a „közeli” szennylapok rágalomkampányt folytatnak ellenük, a sajtómunkások egyre sűrűbben küszködnek megélhetési problémákkal. Ezt csak tetézi, hogy a fertőzés folytán elapadtak a hirdetési bevételek, így a tulajdonosok mind inkább kénytelen engedni az ellenséges kivásárlásnak, a politikai nyomásnak. Márpedig ily módon a demokrácia egyik alapvető támasza sérül. És ahol bajba kerül a sajtó függetlensége, ott tág tér nyílik a visszaélés, a korrupció számára.

BBC

A Színház és Filmművészeti Egyetem hallgatói az épület bejárata elé húzott vörös szalaggal szállnak szembe Orbán Viktorral. Hétfő óta tartják megszállva az épületet, mert szerintük a nacionalista kormány át akarja venni az intézmény ellenőrzést. Vagyis felszámolja az autonómiát, miután az új vezető testület élén Vidnyánszky Attila, a miniszterelnök megbízható szövetségese áll. A reformot nem egyeztették az iskola igazgatóságával, amire válaszul azonnal felállt annak 5 tagja.

Ez már a 7. felsőfokú tanintézet, amelyet egy magánalapítványba szerveznek ki, és ahol az új főnökség összetételét a hatalom egymaga dönti el. Hivatalos indoklás szerint a cél az anyagi önállóság megteremtése, továbbá a szakmai munka szintjének emelése.

A közösségi hálón látható a vörös szalag, amely a tiltakozás jelképe lett. Alföldi Róbert azt írta a Facebookon, hogy Orbánt nem érdeklik az értelmiségi tiltakozások, ő csak a fiataloktól fél. Most meg lehet mutatni neki, hogy tényleg van mitől tartania. Szurdi Panni a diákok nevében viszont azt mondja, hogy nem lógni akarnak és várják a tanárokat az osztályokba. Céljuk, hogy demokratikusan tanulhassanak. És még a miniszterelnököt sem szeretnék megijeszteni.

Kiszelly Zoltán, a hatalom közeli elemző, úgy látja, hogy ami zajlik, az nem háború, a konzervatív és liberális értékek vívnak versenyt. Egyben rossz örökségnek nevezi, hogy a régióban minden kormány igyekszik befolyásolni a társadalom összes rétegét. Ám nem gondolja, hogy sikerre vezetnek ezek a próbálkozások, az emberek már hozzá vannak szokva.

Die Welt

Attól kell félni, hogy Bulgária 2. Magyarország lesz. Az ország a korrupció és az erőteljes tiltakozások miatt súlyos válságba került, miközben az uniós pénzek – akárcsak a magyaroknál – részben minden ellenőrzés nélkül oligarchák és politikusok kartelljénél köt ki. Brüsszel aggodalommal figyeli a fejleményeket, nehogy a bolgároknál is magyar állapotok alakuljanak ki. Merthogy Orbán fokozatosan visszaszorította a szabad sajtót, igazságszolgáltatást és az ellenzéket. Az eredmény olyan állam lett, ahová helyenként felügyelet nélkül ömlik az európai támogatás. A német szociáldemokraták strasbourgi frakcióvezetője arra figyelmeztet, hogy akár több Magyarország is létrejöhet, , mert a lengyel, a szlovén és a cseh miniszterelnök sem mutat sok hajlandóságot, hogy alávesse magát a közösségi döntéseknek. Viszont nagyon ötletesek, amikor arról van szó, hogy a saját zsebükbe tereljék az EU-s alapokat.

A bolgár Dimitar Behev politológus, aki az egyik bécsi kutató intézet megbízásából elemzi a bulgáriai fejleményeket, azt mondja, vannak hasonlóságok, de eltérések is a magyar és a bolgár helyzet között. Boriszov nem annyira erős mint Orbán, mert Szófiában oligarchák és politikai vezetők együtt tartják kézben a gyeplőt. A bíróságok nem függetlenek, a főügyész a politikai ellenzéket üldözi. Már alig-alig van független sajtóorgánum, de Bulgáriában soha nem is volt jogállam. Nem úgy, mint a magyaroknál, ahol létezett, csak mára visszaszorult. De a rendszer szinte teljesen zárt és az uniós források támasztják alá. A szakértő szerint hogy Boriszov nem valamilyen ideológiai meggyőződést követ, hanem a pénzre hajt, az kiderül abból, hogy Magyarország hangosan képviseli álláspontját a migráció és a nemzeti függetlenség kapcsán Brüsszelben, a bolgár politikus viszont óvatos, követi a fő irányt az EU-ban.

Washington Post

A vezércikk úgy véli: nem lehet csodálkozni azon, ha Putyin azt hiszi, hogy simán megúszhatja az ellenfelek megmérgezését, amikor idáig mindig azt tapasztalta, hogy nem kell komoly megtorlástól tartania. Bár ezúttal egyértelmű a bizonyíték, hogy Navalnij teájába vegyi fegyvert kevertek, vagyis Moszkvára ráég, hogy olyan anyaggal próbálta meg eltenni láb alól az ellenzéki politikust, amely nemzetközi tiltólistán szerepel.

Az viszont bizonyosan tetszik az elnöknek, hogy az áldozat csak lassan fog felgyógyulni. Hiszen népszerűsége zuhan, a Távol-Keleten tüntetnek ellene, és közelednek a helyhatósági választások. Azon kívül Belarusz intő példa Oroszországnak, amely belefáradt Putyin autokrata irányításába.

Az államfő már átvészelte, amikor két éve orosz ügynökök Angliában egy volt kettős hírszerzőt és annak lányát próbálták megölni ugyanígy megölni. A következmény mindössze néhány orosz diplomata kiutasítása volt, semmi több. Merkel most keményebb visszavágást akar, de ez részben attól függ, mennyire partner ebben Trump. Hát, nem úgy néz ki, hogy nagyon, mert az amerikai vezető minden jel szerint Putyin zsebében van.

Deutschlandfunk

A Bundestag Külügyi Bizottságának vezetője azt mondja, Putyin csak a földgáz nyelvén ért, ezért a Nyugatnak, a Navalnij elleni merénylet miatt vissza kell fognia a vásárlásokat, felül kell vizsgálni a befejezéshez közeledő vezeték, az Északi Áramlat egész koncepcióját. Röttgen szerint az orosz elnököt csakis kemény intézkedésekkel lehet jobb belátására bírni. Márpedig érzékenyen érintené, ha meghiúsulna az új vezeték terve, ráadásul azt az európaiak többsége amúgy is ellenezte, és gazdasági okokból sincs rá szükség. Itt most olyan közös európai fellépés kell, amely túlmegy az ilyenkor szokásos rituálén, a puszta felháborodáson.

A politikus kiemeli: a gyilkossági kísérlet azt üzeni az orosz ellenzéknek, hogy így jár mindenki, aki ujjat húz az állammal a szabadság és a demokrácia ügyében. De kapcsolódik ahhoz is, hogy a Kreml feltétel nélkül támogatja Lukasenkót. Pontosan illusztrálja, a politikai elnyomást, és még az európai civilizációs normák minimumának sem felel meg. Erre azonban méltó választ kell adni. Továbbá nem szabad megengedni, hogy Németország az Északi Áramlat 2 miatt függő helyzetbe kerüljön Moszkvától.


ORBÁNHOZ HŰ TUDÓSOK KAPNAK KUTATÁSI PÉNZT

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.09.04.


Az Orbán-kormány tudománypolitikája mellett nyíltan kiálló tudósok kedvéért, váratlanul megváltoztatták az Országos Tudományos Kutatási Alapprogramok (OTKA) 2020-ra szóló támogatási listáját. A döntés értelmében, több olyan pályázó is jelentős támogatást kap, akinek teljesítményét a szakmai zsűri egyáltalán nem érdemesítette anyagi juttatásra. Az eljárást alkotmánysértőnek minősítette a portálunknak nyilatkozó Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnöke, aki szerint ilyen mértékű beavatkozást a rendszerváltás óta, egyetlen kormány sem engedett meg magának.


Professzor úr, igaz, hogy Palkovics miniszter a Tudományos Akadémia átszervezése után, immár a tudomány finanszírozásába is belenyúlt?

– Azt nem állíthatom biztosan, hogy ő volt, de valaki a tudományos szakmai fórumok döntése után „vonal alá” szorult pályázatokat utólag emelt be a támogatói körbe. Ezzel néhány kiváló pályázótól elvette a támogatást. Ilyen még nem történt Magyarországon...

MEGREKEDT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.09.04.


„Megközelítette a harmadik vágányt, majd a peronról két kerékkel a sínekre lógva megrekedt.” – A rendőrség honlapja írt így egy részeg honfitársunkról, valamint az autójáról, akik ketten előadták a mondatbéli mutatványt. Különös eset, sajátos metafora, ami a dabasi vasútállomáson történt, hogy emberünk a kilátástalan, sehová sem vezető, bizonytalan aszfaltcsík helyett a síneket óhajtotta választani mint valahová vivő biztos ösvényt, mert nem hallott arról, egyszer az acélút is véget ér.

Netán kiment a felesége elé az állomásra, s mindezt, hogy a peronon landolt, a túlbuzgalom okozta, hogy még egy pöttyet se kelljen gyalogolni az asszonykának. Ez volt az ő vörös szőnyege, a hódolat, ahogyan billeg az ég és a hívogató mélység között, ami viszont csak ilyen kicsit savanyúbb és kicsit sárga, de az övé. Nem minden hely alkalmas a nagy tragédiákra, olykor a buzgalom bohózatba hajlik. Az átmenet a kettő között könnyebb, mint gondolnánk, ezt a peremvidéket nevezik groteszknek.

Viszont egyáltalán nem tudjuk, mi játszódik le embertársaink fejében, édes, jó Lajosom. Az autó a sínek és a gödör peremvidékén, amely egyaránt lehet tohubavohu (1. Mózes 1.2: tohu va-bohu: üresség), illetve az entrópia maga, a totális rendezetlenség. Gusztus és filozófiai megközelítés kérdése, hogy életünkben, amit hazánk nyújt nekünk, a semmit, vagy a káoszt látjuk. Tegnap a mohácsi Kisfaludy Károly Gimnáziumban három napnyi tanítás után rendkívüli szünetet rendeltek el, mert koronavírusos az egyik tanár...

MIÉRT NE LENNE A NEMZETI KULTÚRA RÉSZE BÁRMI, AMIT MAGYAR MŰVÉSZEK ÁLLÍTANAK ELŐ?

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2020.09.03.


...Magyar művész is alkothat a világ művészetének részévé váló alkotásokat, és attól az még magyar, a magyar nemzeti kultúra része. A kultúrában a “nemzeti” fogalom értelmezhetetlen abban a felfogásban, ahogy Vidnyánszky használja, mert a művészi kefejezés nem lehet kiszolgálója egy ideológiának, a nemzeti pátosznak, a nemzeti nagyság dicsőítésének, a másokkal szembeni megkülönböztetésnek. A művészetnek nincsenek korlátai nemzeti értelemben, és egy művészi alkotást nem a nemzeti ideológiához való viszonya, vagy tematikája minősít.

A művészet lebutítása, ha bárki a nemzeti ideológia korlátai közé akarja szorítani a művészeti alkotásokat és a művészeket. Ez diktatúrák sajátja és az igazi művészet halála. Nm véletlen, hogy Vidnyánszky egy ideológiai állam küldötte és komisszárja az SZFE fölött, akinek feladata a művészet és az alkotás, a gondolat és az érzések szabadságának felszámolása, korlátozása, megregulázása, a politika elvárásainak kiszolgálása. A magyar “nemzeti” ideológia tartalma nem választható el az antiszemitizmustól, amely a magyart úgy határozza meg a keresztény-nemzeti ideológiában, hogy magyar az, ami nem zsidó. Egy művész csak kozmopolita lehet, különben képtelen felemelkedni a művészi önkifejezésnek arra a szintjére, amely a művészet tárgyát, a nembeli embert és viszonyainak összességét vizsgálja és ábrázolja. A “nemzeti” ideológia szerint a kozmopolita nem magyar, hanem “zsidó”, függetlenül attól, hogy mi a származása és vallása.

Ezért a “nemzeti” és “keresztény” szavak jelentése a keresztény-nemzeti ideológiában az, hogy nem zsidó. Ezért ne szépítsük, a zsidósággal azonosított kozmopolita, liberális szellemiség kiirtása az SZFE elfoglalásának célja, hogy a NER a színházművészetet és a filmművészetet is fasiszta, nacionalista, antiszemita agymosásra és ideológiai átnevelésre használja. Ezért helyeztek kirekesztő, “háttérhatalomról” beszélő, antiszemita pribékeket az SZFA élére. Aki a nemzetit ideológiai alapon határozza meg, és nem tekinti a nemzeti művészet részének a magyar művészeket, ha azok nem tartoznak egy ideológiai kurzus kiszolgálói közé, az kirekesztő, fasiszta, ideológiai verőlegyény. Ez Vidnyánszky Attila. Ez se nem nemzeti, se nem keresztény, hanem fasiszta.