2022. július 1., péntek

ORBÁN VIKTOR: MAGYARORSZÁG VAN A GALAMB OLDALON, MINDENKI MÁS A HÉJA – HUPPALAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA- VÁLOGATÁS
2022.07.01.


Úgy jött haza, hogy egyfolytában égett a piros lámpa a fejében

Van a fedélzeten orvos?

Orbán Viktor elítélte Oroszországot az ukrajnai háború miatt, a békétől várja a recesszió végét

Szerinte Oroszországnak nem volt elég oka, hogy háborút kezdjen Ukrajna ellen.

Az utcai harcos békét akar

Egyedül azt felejtette el kifejteni – nemcsak most, a NATO-csúcs után közzétett videóban –, hogy miként képzeli el a békét.

Nagy Márton szerint a kormány igenis fékezi az inflációt

A gazdaságfejlesztési miniszter szerint recesszió jön a világban 2023-ban, de Magyarországon nem biztos. (Van a fedélzeten orvos?)

Az Erzsébetvárosi Fidelitas visszaélt a közösség jóindulatával

AKisdiófa Közösségi kertben az Erzsébetvárosi Fidelitas kampányzáró “sütögetést” rendezett. A hely szerint mindezt úgy tették, hogy “tisztességtelen módon, magánszemélyként keresték meg a kertközösséget azzal, hogy, 10-12 fős baráti társaságként szeretnék igénybevenni a kert közösségi terét”.

Érdi botrány: egyvalaki írta a „versengő” óvodai közbeszerzési ajánlatokat

A volt fideszes alpolgármester projektkoordinátora volt több olyan eljárásnak, amelyekben a pályázatot rokonának cége nyerte meg.

Bukott a NER Újpesten, nem lesz az övé a focicsapat

Várjuk ki a végét…

Mindeközben:

Nem tudják tovább tartani az Átriumot

A felmondási idejüket töltik a színház munkatársai.

Mától nem léteznek meddőségi magánklinikák Magyarországon

Bár a működésüket megtiltó törvény elfogadása után még reménykedtek benne, június 30-án a Reprosys Termékenységi Központ és Versys Clinics működési engedélye is hatályát vesztette.

Magyarországon tátong a legnagyobb szakadék iskolázottak és iskolázatlanok között

Jól mutatja az oktatási rendszer évtizedes eredménytelenségét, hogy Magyarországon szokatlanul nem javultak a készségek az életkor csökkenésével, holott a többi országban minél fiatalabb valaki, annál jobban teljesített a készségeket felmérő teszten.

A Human Rights Watch bebizonyította, hazudtak az oroszok a Kremencsukot ért rakétacsapásról

A HRW a hétfői támadást követően kedden és szerdán helyszíni vizsgálatot tartott a környéken, és semmi bizonyítékot nem talált arra, hogy az ipari komplexumban lőszereket tároltak volna.

Még itt: Szele Tamás: Kremencsuk pláza

Megkezdték a klasszikus gyarmatosítást az oroszok

Oroszországban álláshirdetések jelentek meg, amelyekben az orosz megszállás alatt lévő ukrajnai területek helyreállítására keresnek munkaerőt zsíros fizetésért.

VARGA JUDIT HANDABANDÁZIK

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.07.01.


Hogy Varga Judit miket delirál össze, az teljesen érdektelen a bolondokháza falain belül, ami kies hazánk volna. Interjút kért tőle a pártorgánum, hogy a penzumot letudja, ebben az interjúban pedig a nacsasszony összevissza handabandázik és fenyegetőzik, amit a hívei viszont nem olvasnak el. A hívek, akik életben tartják a NER-t, egyáltalán nem szoktak olvasni, ők jelszavak szintjén élik és értik a világot, ha egyáltalán. Mert emlékszünk még, amikor kormányunk emojikkal próbált hatni rájuk, hogy miről hogyan kell érezni, következésképp gondolni is mit szükséges. Akkor be lett állítva a nívó, és eredményes is volt.

Aki utálja Varga Juditot – nem kevesen, sőt, sokan -, azért nem olvas interjút vele a kormánylapban, mert kormánylapot meg nem vesz, másrészről pedig kívülről tudja Varga Judit agyát és az abban megbúvó kétes tartalmakat. A bolondokháza falain kívül azonban, amely a NER-en túli tág, kerek világ, olvassák Varga Judit rendszeres és bőséges delirálásait – illetve az összes bűntársáét, beleértve a nagyfőnököt is -, és ezért van az, hogy Horvátországban kiírják az étterem elé, magyar oda be ne tegye a lábát. Másutt csak megvan a véleményük erről a hepciáskodó, kötözködő népről, akik ráadásul barbárok is, akik ráadásnak ájtatoskodnak.

Ilyen felgondolások és magunk sajnálata miatt nem mindegy egyáltalán, Varga Judit miket hord össze a kormánylapban, mert minket képvisel, és a világ szerencsésebb felében sem mindenki olyan kifinomult – lásd a horvát vendéglátóst -, hogy különbséget tudna tenni vezetőink és közöttünk, hiszen negyedszerre választottuk újra ezt a garnitúrát. Innen nézvést, amikor Varga Judit azt mondja ebben az interjúban, hogy „ideológiai őrületek ejtették rabul az Európai Uniót”, akkor ez olyan, mintha mi mondtuk volna, holott még csak nem is gondoltunk ilyesmit, csak Varga Judit kezdett el handabandázni. Rázza az öklét...

NAGY MÁRTON EZÚTTAL NEM ÍRORSZÁGBA ÜZENGETETT, CSAK EGY ÓRÁIG MAGYARÁZTA, MEKKORA SZÍVÁSOK VÁRHATÓK

AZONNALI.HU
Szerző: FEKŐ ÁDÁM
2022.07.01.


A gazdaságfejlesztési miniszter Budapesten tartott előadást arról, hogy az infláció vége után fogunk csak igazán izzadni. Euróról ne is álmodjunk...

NEM MINDEGY, HOGY AZ ORSZÁG MELYIK RÉSZÉN KELL ELVISELNI A TÍZ SZÁZALÉK FELETTI INFLÁCIÓT

G7.HU
Szerző: HAJDU MIKLÓS
2022.06.30.


A következő hónapokban akár 16 százalékos szintre is felszökő infláció következményeit bár mindenki érzékelheti Magyarországon, de annak mértéke korántsem egyenlő, hogy ezzel a jövedelmek mennyire képesek lépést tartani. Az elmúlt években tapasztalt béremelkedés ellenére ugyanis jókora jövedelemkülönbségek mutatkoznak az országban a részletesebb statisztikákat figyelembe véve.

Ezekről talán a legszemléletesebben az alábbi, járási szintű térkép árulkodik. Sajnos a Központi Statisztikai Hivatal ebben a bontásban csak a 2019-re és a 2020-ra vonatkozó adatokat közli, az mindenesetre jól látszik, hogy a legszegényebb vidéki térséghez képest a leggazdagabban közel két és félszer magasabb volt az átlagkereset. Érdemes az éveket jelölő gombokra kattintva váltogatni a megjelenített adatokat, mivel még e két év között is látványos bérnövekedést mutat az ábra, de a jövedelemkülönbségek közben nem mérséklődtek...

MIT ÉR AZ EMBER, HA MAGYAR?

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.07.01.


Rettentően nehéz feladatot kapott ez a földmérő üzemmérnök (nevezzük őt hát – Sztálin szép szavai nyomán – „a lélek mérnökének”), aki mostantól, miniszteri biztosként, a magyar életmódért felel. Naponta teszi majd fel a kérdést, hogy mit ér az ember, ha magyar? Mert látja ő, hogy romlásnak indult hajdan erős magyar, nem titok előtte, hogy Árpád vére miként fajul, de miután bénítva tetterő, bágyasztva a testet, a magyar jellemen mint rozsda tesped, nekidurálja magát, mert hát tisztában van azzal, hogy a magyar ember szereti keresni az igazságot, de nem szereti megtalálni. És ha mégis megtalálja, mindjárt beleun, s azt mormogja, hogy ejnye, de kellemetlen pofája van. Miniszterelnöki biztosként tudja, hogy a magyar népnek sokkal jobb szíve van, hogysem valaha jó közigazgatása lehessen, no persze eközben magyar ember fél a pörtül. S miután a magyar nemzet a politikai pártoskodás nemzete, a terméketlen harcok elfoglalnak mindent, a szemközt álló pártok szenvedélye nem kímél senkit és semmit, és minden párt saját pártbelijének hibáját is erénynek tünteti fel, ellenben az ellenpárt erénye is hiba lesz előtte, ezért okos magyar szokás, hogy hagyni szoktunk árulókat írmagul, s ha jól nem üt ki, mit tervbe fogtunk, őket tekintjük érte bűnbakul. S miután a politikák legmagyarbika a sült galamb-várás-politika, ezért minden kétséget kizáróan egy idő óta dacos szégyenkezéssel kell bevallani mindenütt, hogy magyarok vagyunk. A szerencse az, hogy hát hiszen paprika minden rendes magaviseletű magyar embernél szokott lenni a tarisznyában, még akkor is, ha Sziráki uram azért magyar ember, hogy ne értsen az üzlethez, s ne csiklandozza a nyereségvágy. Így aztán csak annyi marad, hogy mellét dülleszti a magyar s vetekszik, káromkodásban látva ős erényt. S a minden felesleges esszencializmust óvatosan elkerülő miniszteri biztos egy fárasztó nap végén leül a búbos kemence mellé, ami köztudottan a magyar ház forró szíve, s magyar gondoktól gyötört fejét magyaros barázdákkal szántott kérges tenyerébe hajtva felfelelé: Te pedig, ó magyar!... mennyi üres látszat! Mennyi hiú légvár és mennyi káprázat! Délibábban úszol, csalfavizű árban, Mely hol fényben mutat, hol csunya hinárban, Melyben fenekestől felforgani látszol, Mi szilárd is rajtad, mind inog és táncol, A látkör előtted csupa ködben vész el Félbehagyod munkád lehanyatló kézzel; Önbizalom csügged, hit, erély megrendül, Az egész nemzetre zsibbadt, tunya csend ül.
Szóval hát, nem léhamód magyaros úri huncutság a dolga a magyar életmódért felelős miniszterelnöki földmérő üzemmérnöknek.

HOGY KARIKÓ KATALIN ILYEN MAGASRA JUTOTT, CSAK EGY HIBA A MÁTRIXBAN

TELEX
Szerző: PATAKFALVI DÓRA
2022.07.01.


Az MTA új rendes tagjainak 26:0-ás férfi–női aránya és Kende Anna tiltakozása újra ráirányította a figyelmet a kérdésre: vajon mi okozza, hogy míg a felsőoktatásban stabilan magasabb a nők aránya, itthon és világszerte még mindig jóval kevesebb elismerés és magas pozíció jut a női tudósoknak? A tudomány férfiközpontúsága? A kutatási intézményrendszer patriarchális jellege? A gyerekvállalásra érzéketlen munkahelyek? A látens diszkrimináció és a szexizmus? Ezek együttesen alakíthatják ki azt a nehezített pályát, amelyen a női tudósok és kutatók mozognak. Szociológussal, történésszel, adattudóssal, anyagfejlesztővel és atommagfizikussal, valamint az MTA tagjaival jártuk körül a témát – olyan szakértőkkel tehát, akik nőként maguk is végigvették az akadályokat...


ÚJ SZABÁLYOK JÖNNEK, NEHEZÍTETT PÁLYÁN MEHETNEK TOVÁBB A MAGYARORSZÁGI BETEGEK

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.06.30.


A háziorvosoknak viszont csökkenek az adminisztrációs terheik a gyakorlatban hétfőtől vizsgázó új utazási költségtérítési szabályok miatt.


Eddig, ha a betegeknek szakrendelésre vagy egyéb orvosi ellátásra egy másik városba kellett utazniuk és igényt tartottak az útiköltségük megtérítésére, az utazás előtt a háziorvos látta el őket az ehhez szükséges igazolásokkal, nyomtatványokkal. Ez vagy úgy történt, hogy az orvos egy lepecsételt, térítésmentes utazásra jogosító utalványt adott át a betegének, vagy kiállította az „Utazási utalvány Igazolás útiköltség-térítéshez” elnevezésű nyomtatványt. Ha az utóbbi történt, az őt fogadó szakorvosnak ezen igazolnia kellett, hogy a beteg valóban ott járt. Ebben az esetben az utazás költségét a beteg megelőlegezte, mindaddig, amíg a Magyar Államkincstár a kérvényére ki nem utalta az útiköltséget.

A július elsejétől hatályos rendelet szerint ez utóbbi esetben a betegnek az utazási költség elszámolásához már nem kell előzetesen a háziorvosától kérnie ezt a nyomtatványt. Elegendő, ha a szakorvosi kezeléskor jelzi, hogy útiköltség térítést kér. Ezt az ellátás tényével együtt a szakorvosnak kell rögzítenie egy elektronikus felületen. Ha ezt a beteg akkor nem kéri, utólag nem pótolható. Ám a költségtérítési tortúrának ezzel még nincs vége. Az igény rögzítése a biztosító elektronikus felületén még nem egyenlő a kérelem benyújtásával. Ahhoz, hogy a páciens utóbb megkapja az utazási költséget, azt külön kérvényeznie kell. Vagy elektronikusan az ügyfélkapuján keresztül elérhető nyomtatványon vagy a kormányablaknál személyesen eljárva.

Ha a beteg nem tudja megelőlegezni az útiköltséget, akkor a háziorvos – a jogszabályban meghatározott betegkörnek, például a közgyógyellátottaknak, a kúraszerű ellátást igénybe vevő krónikus betegeknek, illetve azoknak, akik indokoltan nem a területi ellátásra kijelölt intézményben kaphatnak kezelést – a jövőben is állíthat ki utazási utalványt. Ezt a vonat-, illetve a buszjegypénztárban bemutatva továbbra is térítésmentes utazásra válthatja...

GLOBÁLIS MINIMUMADÓ: MAGYARORSZÁG HAMAROSAN BELEEGYEZIK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.07.01.


Az uniós tagállamok Magyarország elzárkózása ellenére vajon elfogadják-e a nagy multinacionális vállalatok minimálisan 15 százalékos adókulcsáról szóló globális megállapodást? Mind a korábbi lengyel, mind a mostani magyar ellenkezés igazából más vonatkozású uniós vitatémákban lenne hivatott javítani az érintett tagország tárgyalási pozícióit Brüsszellel szemben. Magyarország is bele fog egyezni. Nemzetközi lapszemle.

Bruno Le Maire francia gazdasági miniszter csütörtökön azt mondta, hogy tekintet nélkül Budapest álláspontjára, az EU-tagállamok az elkövetkező hónapokban igent fognak mondani az elképzelésre. A Reuters emlékeztet arra, hogy a magyarok nemrég az utolsó pillanatban megakadályozták a közös döntést, az erről szóló uniós jogszabály érvényesítését.

A hírügynökség, Varga Mihály pénzügyminiszter erről szóló bejelentését ismertetve megjegyezte, hogy Magdalena Rzeczkowska, a lengyel pénzügyi tárca irányítója hivatalosan elállt a kormánya által korábban képviselt elutasító állásponttól. A nagyvállalati adózás globális reformját tavaly októberben közel 140 ország fogadta el. A magyar, valamint a korábbi lengyel ellenkezést összefüggésbe hozták azzal, hogy Budapest és Varsó számos jogállamisággal, illetve az európai értékekkel kapcsolatos kérdésben szembekerült az Európai Bizottsággal.

Az amerikai pénzügyminisztérium, amely a 15 százalékos minimumadóról szóló megállapodás első számú szorgalmazója volt, júniusban derűlátóan nyilatkozott arról, hogy Magyarország hamarosan fel fogja adni ellenkezését. A washingtoni pénzügyi tárca szóvivője, Michael Kikukawa azt hangsúlyozta, hogy a mai nemzedék számára egyszer adatik meg ilyen lehetőség, amikor véget vethetnek annak a versenynek, ki tud alacsonyabb adókulcsot biztosítani a nagyvállalatoknak.

Mint a Le Figaro című párizsi lap beszámolójából kitűnik, Bruno Le Maire a most véget ért féléves soros francia EU-országelnökség mérlegét vonta meg sajtótájékoztatóján a saját tárcáját érintő, prioritásként kezelt kérdések vonatkozásában. Ezek közt említette a minimumadót, amit szerinte mindenképpen be fognak vezetni, „Magyarországgal együtt, vagy anélkül”.

Le Figaro is úgy látja, hogy a magyarok ellenkezése mögött valójában annak a 7,2 milliárd eurós európai finanszírozási tételnek a sorsa áll a háttérben, amit az EU azért blokkol jelenleg, mert elégtelennek tartja a magyar hatóságok korrupció elleni fellépését.

Ahhoz, hogy az unió mint integrációs szervezet, egységesen fogadhassa el a 15 százalékos minimumadóról szóló tervezetet, minden egyes tagállam jóváhagyására szükség lenne. Paolo Gentiloni, az Európai Bizottság gazdasági kérdésekben illetékes olasz tagja azt mondta, hogy most alternatív megoldáson dolgoznak, miként lehetne bevezetni a rendelkezést a magyarok nélkül is. Mint a Le Figaro írja, az egyik elképzelhető opció az, hogy a szabályozással egyetértő uniós tagállamok úgynevezett megerősített együttműködésben állapodnak meg egymással. Ez az EU-alapszerződés értelmében olyan, legalább kilenc EU-tagország összefogását feltételező integrációs formula, amelyhez más, egyelőre távol maradó tagállamok későbbi csatlakozásának a lehetőségét is nyitva kell hagyni.

Politico című amerikai portál európai kiadása kitér arra: a minimumadó 15 százalékos szintjének az előírása csak az egyik pillére a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD azon törekvéseinek jegyében, hogy globális szinten igazságosabbá tegyék a közteherviselést. Az adóparadicsomok ellehetetlenítése mellett a másik törekvés arra irányul, hogy a nagy multik abban az országban adózzanak, ahol a tényleges üzleti tevékenységüket kifejtik, és ne ott, ahol csak névleges jelenlétük van, a kedvezőbb adózási feltételek miatt.

Frankfurter Allgemeine Zeitung szintén foglalkozik a témával, és azt írja: a témakör ismerői egységesen úgy ítélik meg a helyzetet, hogy mind a korábbi lengyel, mind a mostani magyar ellenkezés igazából más vonatkozású uniós vitatémákban lenne hivatott javítani az érintett tagország tárgyalási pozícióit Brüsszellel szemben.

Végül röviden arról, hogy a bécsi Der Standard áttekinti, milyen kérdésekkel kell foglalkoznia elsősorban a franciákat váltó cseh EU-elnökségnek. Ez az elnökség válságüzemmódban fog működni az elkövetkező hat hónapban - írja a lap. A prágai elnökség prioritáslistáján a főszerep az Ukrajna elleni orosz agresszióé – derül ki a cikkből, amely hangot ad azoknak a kételyeknek is az ukrajnai menekültek ügyének kapcsán, hogy mennyire lehet erős a pozíciója egy olyan tagállamnak, amely a visegrádi országcsoport részeként mindeddig bojkottálta a közös európai menekültpolitika kimunkálását, és az eddigiekben nem mutatott túl sok szolidaritást Európa többi része iránt.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A DEEPFAKE-EN NINCSEN FÉK - A 444 NÉGY KIEMELT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HORVÁTH BENCE
2022.07.01.


Jó reggelt, itt a 444 napindító hírlevele, a pokoli nyári hőség egy újabb napja mellé. Ugyan a hőségriasztást hétfőig meghosszabbították, de ha hinni lehet az előrejelzéseknek, a hétvégén egy kicsit kevésbé lesz nagyon meleg.

Addig is, szokás szerint négy cikkünket külön is ajánlom: