2017. szeptember 19., kedd

ÚJABB JOGSÉRTÉS AZ OKTATÁSBAN - AZ OMBUDSMAN FELSZÓLÍTOTTA A MINISZTÉRIUMOT A CSELEKVÉSRE

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző:DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.09.19.


Székely László, az alapvető jogok biztosa kiadott nagy csendben egy állásfoglalást, amelyben megállapította, hogy a sérül a sajátos nevelési igényű tanulók oktatáshoz való hozzáférésének joga. Nem először. Mit lép erre az Emberi Erőforrások Minisztériuma?

Tavasszal, a Taigetosz-törvény elfogadása idején szülők, diákok, tanárok, szakemberek próbálták kétségbeesetten jelezni, hogy óriási a baj, több tízezer diák jövője került veszélybe a köznevelési törvény újabb módosításával, a sajátos nevelési igényű (SNI-s) és a beilleszkedési, magatartási, tanulási (BTM) zavarokkal küzdő gyerekek számára pedig a jelenlegi oktatási rendszer nem más, mint zsákutca. Amikor Áder János köztársasági elnök aláírta (van, aki meglepődött?) az inkriminált törvényt, még azt is hozzátette, konzultált az oktatási jogok biztosával, aki arról biztosította, hogy a módosítás nem támasztja alá a törvénnyel szemben megfogalmazott kritikákat és aggodalmakat.

Azt persze sem Áder, sem más nem tette hozzá, hogy az oktatási ombudsman hatáskörét épp ennek a törvénynek a módosításával kukába is dobták: Aáry-Tamás Lajos rövid pórázt kapott, azóta közvetlenül az oktatásért felelős miniszternek, vagyis Balog Zoltánnak tartozik felelősséggel, és „nem járhat el olyan ügyben, amelyben tőle pártatlan magatartás tanúsítása nem elvárható”. Nem is nagyon járt el azóta érdemben semmiben...

MIÉRT LÉPJÜNK BE AZ EURÓÖVEZETBE?

KAPITALIZMUS BLOG
Szerző: Ansinn
2017.09.18.


Eleinte évekig viccelődtünk azon, hogy az euró bevezetésétől mindig pont négy évnyire vagyunk. Azután beletörődtünk, hogy egyelőre semmi remény rá. Közben tönkrement párezer devizahitelt felvett család, cég. Hibáztattak hitelfelvevőt, bankot, brókert, anyacéget és háttérhatalmakat és a búrt, a búrt a búrkalappal. Egyvalakit nem: a magyar államot.

Azt, aki abban a hitben tartotta a hosszú lejáratú hitelek felvevőit, hogy pár év múlva – az aktuálishoz közeli árfolyamon, +/- 10%-ról volt szó – úgyis belépünk az eurózónába, és ezzel megszűnik az árfolyamkockázat. (A svájci frank vs. euró árfolyam drasztikus elmozdulására senki nem számított.) Azután kormányváltás jött, a programot törölték, a forintárfolyam meg arra szolgált, hogy gyengülésével a Magyar Nemzeti Bank csinos nyereségre tegyen szert, amit kivihetett alapítványaiba, és azok – emlékszünk, mert felejthetetlen – így elvesztették közpénz jellegüket.

A rövid történelmi összefoglaló azért kellett, mert most hirtelen megint fellobbant a vita: érdemes-e lecserélnünk a forintunkat euróra. A Polgári Világ nevű új párt aláírásgyűjtése indította el. Persze, rögtön tudni lehetett, hogy ez nem népszavazási kérdés – ennyit a politikai hozzáértésükről -, de a témát mégis felkapta a közbeszéd és a szakma. Itt egy ellenző és itt egy támogató vélemény a komolyabbak közül.

A dolog azután Jean-Claude Juncker unió helyzetét értékelő szeptemberi beszéde miatt komolyra fordult. Az Európai Bizottság elnöke – sok fontos kijelentés mellett – arról beszélt, hogy szeretné, ha 2019-re minden uniós tagország csatlakozna az euróövezethez. Erre ismét lendületet kapott nálunk az euróvita.

A nézetek alapvetően akörül csapnak össze, hogy az önálló monetáris politikáról történő lemondás mennyire hátrányos Magyarország számára, illetve, hogy milyen árfolyamon – erős, vagy gyenge forinttal – célszerű-e meglépni a bevezetést, ha meglépjük. A részletekbe nem mennék bele, akit az ilyesmi érdekel, az úgyis követi.

Amire felhívnám a figyelmet, az az, hogy minden nézet szerint a különféle monetáris és fiskális politikai eszközök megfelelő kombinációja – az ún. optimális policy mix – teszi lehetővé, hogy a gazdaság szereplői versenyképességüket megőrizve, esetleg javítva lépjenek be a közös pénz zónájába, hibák esetén viszont szörnyű vég vár rájuk. És persze minden nézet képviselője pontosan tudja, hogy csakis az ő általa javasolt megoldás lehet nyerő. Igen, mintha csak kedvenc képregényünk elevenedne meg, csupán a ruhák és az eszközök mások, a gondolat ugyanaz.

Ennyi okos, magas makroelméleti tudás mellett én csak igen óvatosan merek belecincogni a vitába. De mégis megteszem. Optimális valutaövezetek meg külgazdasági versenyképességi mutatók vizsgálata, meg az eurózóna mint politikai értékközösség szemlélete közben mintha kissé elsikkadna, hogy mire is való a pénz. Pedig sokan tanultuk azt a bizonyos öt funkciót....

UGYE, HOGY ÉN VAGYOK A HÜLYE?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2017.09.19.


Ugye, hogy még egy bűnöző miniszter titkára és szeretője/felesége sem aludhat a híd alatt, a csatornában, a szabad ég alatt?

Ugye, hogy méltatlan lenne, ha albérletben kellene tengetniük értékes, közhasznú, fiatal életüket, mikor pöffeszkedhetnek a sajátjukban is?

Ugye, hogy rendben van, ha az ilyen jó időben, jó helyen született személyi titkároknak, egyben miniszterkölykök boldog keresztszüleinek alanyi jogon jár a közösből egy szelet?

Ugye, hogy nem felháborító és semmi rendkívüli nincs abban, hogy önkormányzati tulajdonban lévő lakásokat az önkormányzat vezetése áron alul pattint le ezeknek az embereknek?

Ugye, hogy nem is magyar az, aki sajnál egy 131 négyzetméteres, három szobás belvárosi lakást Rogán Antal bizalmasától?

Ugye, hogy az önkormányzat 27 millió forintos lakásvásárlási hitele, amelyet az előkelő ingatlan megvásárlásához nyújtott, bagatell és természetes, ha a Fidesz kormány szekértolóiról van szó?

Ugye, hogy lebontaná a kerítést, és beengedné a migránsokat minden olyan idegenszívű állampolgár, aki nem érti, hogy a 2008-ban 34 millió forintra becsült, mai árfolyamon akár 110 milliót is érő lakás vételára miért titkos?

Ugye, hogy Soros ügynöke mindenki, aki szerint velejéig korrupt az az önkormányzati vezetés, amelyik nem hajlandó legalább egy éve közérdekű adatokat nyilvánosságra hozni annak ellenére sem, hogy az 5 millió forint érték feletti szerződések nyilvánossá tétele törvényes kötelezettsége a szóban forgó V. kerületnek?

Ugye, hogy miután hosszú évek izzadságos munkájával Rogán Antal bűnöző áron alul szórta szét a belvárosi ingatlanokat a fideszes holdudvarnak, vagyis hűtlenül kezelte a közvagyont, az utódait is dicséret illeti, amiért folytatják e nemes hagyományt?

Ugye, hogy micsoda igazsága volt a miniszterelnök úrnak, amikor tegnap a parlamentben arra intette az ellenzéket, hogy ne a pénzért és a hatalomért politizáljanak?
...

CSAK PUSKÁS VOLT CSAPATA NEM KAPOTT STADIONT ORBÁNTÓL

B1 BLOG
Szerző: nickgabowszki
2017.09.19.


A hivatalos indoklás szerint azért, mert nincs rá pénz.

A Budapest Honvéd új 8200 férőhelyes stadionjára 5,2 milliárdot szántak, ám az Mfor tudósítása szerint a Közbeszerzési Értesítőben azzal indokolják a közbeszerzés leállítását, hogy

A rendelkezésre álló anyagi fedezet összege nem elegendő a szerződés megkötéséhez az értékelés alapján legkedvezőbb ajánlatot tett ajánlattevővel.

A hivatalos indoklás azonban nyilván teljesen kamu, tekintve hogy Orbánéknál mi mindre jut közpénz, stadion minden második faluba, 50 milliárd a vajdasági magyarok megvásárlására, iraki iskolaépítésre, a vizes vébé folyton felmerülő rejtett költségeire.
Csak Puskás Ferenc (vagy Öcsi, kinek hogy) volt csapatának nem jut további 1-2 milliárd...


ITT OLVASHATÓ

GYURCSÁNY BEKÍSÉRTE A BÖRTÖNBE CSÁSZY ZSOLTOT

INDEX
Szerző: Th.B.
2017.09.19.Bevonult a börtönbe Császy Zsolt, akit Tátrai Miklóssal együtt harmadfokon két és fél, illetve három év börtönbüntetésre ítélt a Kúria a 2008-as sukorói telekcsere ügyében. Az MTI-fotók tanúsága szerint Császyt Tökölön többek között Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a DK elnöke kísérte be a börtönbe, de ott volt Varju László, a Demokratikus Koalíció alelnöke, Herényi Károly, az MDF volt elnökhelyettese és Iványi Gábor lelkész is.

Gyurcsány a börtön előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy Császy és Tátrai egy koncepciós per áldozatai, akiknek azért kell börtönbe vonulniuk, hogy a regnáló hatalom kiélhesse bosszúvágyát. Mint mondta, "érintett vagyok az ügyben, mert ezek a fiúk a szabadságukat adták oda, hogy engem hazugságokon keresztül ne lehessen megvádolni".

Császy Zsoltot és Tátrai Miklóst, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. két egykori vezetőjét hűtlen kezelés kísérlete miatt ítélte börtönbüntetésre a Kúria. A sukorói kaszinóberuházás a Gyurcsány-kormány kiemelt beruházása volt. Tátrai Miklós már augusztusban megkezdte börtönbüntetését. Az elhúzódó perről és a jogerős ítéletről itt olvashat részletesen...

OROSZ RULETTET JÁTSZIK AZ EMBEREKKEL AZ ORBÁN-KORMÁNY

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Bihari Tamás
2017.09.19.


A kéményseprők vészjelzéseket adnak, de kénytelenek meghajolni a kormányzati akarat előtt, pedig...
Óriási kockázatot vállal az Orbán-kormány a kéményseprőipari tevékenységet szabályozó kormányrendelet előírásainak lazításával. A korábbi szigorú előírásokkal ellentétben ugyanis a fűtési rendszer úgy is beüzemeltethető, hogy azt nem ellenőrizte és vette át senki. Ráadásul egy tavaly júliusi jogszabálymódosítás szerint gáztüzelésű kazánok esetében csak kétévente kötelező a kémények és a hálózat ellenőrzése.
A 2016. közepe óta tartó folyamatos közveszélyokozás után a kormányzat még inkább oroszrulettezik - vélte lapunk megkeresésére Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének (KOSZ) elnöke. Ha a kéményseprő be is jut az ingatlanba és megállapítja, hogy a fűtési rendszert nem vette át műszaki vizsgálat után szakember, vagy hiányosságokat állapít meg, nem kell hivatalos eljárást kezdeményeznie. Elég, ha figyelmeztetheti az érintettet, hogy 30 napon belül végeztesse el a vizsgálatot, illetve javíttassa ki a hibát. Már a tavalyi módosítás után is jelentősen, 1000-1100-ról 2500-3000-re nőtt a szénmonoxid-esetekkel kapcsolatos bejelentések száma. A korábbinál jóval több halálos mérgezés is történt. A mostani szabálymódosítás tovább ronthatja a helyzetet. Előfordult, hogy a nagy gyakorlattal rendelkező kéményseprőt olyan katasztrófavédelmi munkatárs ellenőrizte, akinek ehhez sem szaktudása, sem műszerei nem voltak. Az ilyen esetekben például egy indokolatlanul elrendelt kéményfelújítás több százezer forintjába kerülhet az érintett ingatlan tulajdonosának.
A szakember emlékeztetett arra is, hogy a 2013-as "rezsicsökkentés" politikai mázával leöntve előbb anyagilag tették tönkre a szakmát, majd 2016-ban az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felügyelete alá kényszerítették az ágazatot. Az állami szervezetnek azonban sem megfelelő szakértői gárdája, sem eszközei nem voltak. Ennek a következménye a legújabb, általa dilettánsnak tartott szabálymódosítás is, amelyet "az OKF hozzá nem értéséhez és tehetetlenségéhez igazítottak" - fogalmazott. Az elnök a Népszavának elmondta: a rendelet szövegét ugyan a többi szakmai és érdekvédelmi szervezettel együtt ők is megkapták véleményezésre, de a döntéshozók még egy vesszőt sem változtattak az eredeti szövegen. Vagyis egyetlen szakmai javaslatot sem vettek figyelembe...

ISMÉTLÉS A TUDÁS ANYJA


JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2017.09.19.


Mostanában mind több helyen olvasom, hogyan butul el a falusi futballista, hogyan mutat egyre rosszabb formát meg ilyeneket írnak.

Április régen volt, az is nagyon valószínű, hogy olvassák ezt a blogot újonnan érkezők is, akik nem mennek vissza hónapokat.

Ideteszem változatlan formában egy akkori bejegyzésemet. Amíg ez a hízott, slampos, primitív furkó itt szennyezi a levegőt, ennek az írásnak mindig lesz aktualitása.Na jó. Veselkedjünk neki. Nem szeretem, amit most fogok tenni, de kénytelen vagyok, mert úgy vélem, még mindig vannak, akik azt hiszik, túlzok, midőn azt állítom, hazánk első számú elöljárójáról nehezen dönthető el, melyik a legrosszabb tulajdonsága: a butaság, a jellemtelenség, az önimádat... és így tovább.
Fönt van az interneten egy Szárszón készült felvétel a 90-es évek elejéről. A futballista fiatal volt, szellemi erejének teljében. György Péter egyenes kérdéseket tett föl, és egyenes állításokat rakott össze. Fontos: akkor a többség egy liberális ifjút ismert, nem ezt a mai gerinctelen rablót, akkor a többségben még élénken élt a 89-es, szovjet csapatokat hazaküldő beszéd, még nagyon kevesen voltunk, akik undorodtunk attól a hőzöngéstől és már beleborzongtunk abba a (különben várható) jövőképbe, amikor ez a gyűlöletkupac teljhatalomra jut.
Nézzék, hallgassák meg, figyeljenek a válaszra. Meg a hallgatóságra. Hogy néhányan már gyanakszanak. Itt van, megmutatom, utána beszélünk...

ÓVATOSAN AZ INGATLANBEFEKTETÉSSEL!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.09.19.


Egyre népszerűbbek a közvetlen, de a közvetett ingatlanbefektetések is. Úgy tűnik, szinte mindenki elfeledkezett már arról, hogy a válság miatt jelentősen megváltoztatták a játékszabályokat. Ezek a máig hatályban levő rendelkezések pedig igen kellemetlen meglepetést okozhatnak azoknak, akiknek szükségük lesz a pénzre.

Az utóbbi egy évben – mint az Azénpénzem.hu a Befektetési Alapkezelők és Vagyonkezelők Magyarországi Szövetsége (Bamosz) adataiból kiszámolta – a legtöbb friss pénz az ingatlanalapokba érkezett. Mint táblázatunkból kiderül, még az új „sztárra”, az abszolút hozamú alapokra is rávertek. Az áramlás azonban mintha mostanra kissé megbicsaklott volna. Júliusban az ingatlanok tőkevonzó képessége a második lett, augusztusban viszont a Bamosz friss adatai szerint meglepetésre 10,3 milliárddal nagyobb mennyiségű tőke távozott, mint amennyi érkezett...

POFÁJUK, AZ VAN!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Nógrádi Gábor
2017.09.19.


Az olvasás, a könyvkiadás, a magyar irodalom egyszer sem szerepel a 2018-as költségvetési törvényjavaslatban. És a sport szó?

A Megelőzni a jövőt című könyvem kétszáz írásából a Kézcsók Krúdynak című szöveg arról szól, hogy a politikusok kezet csókolhatnának a tegnapi és mai magyar íróknak, „ha a választókat meggyőző mondatok kacskaringóznak ki a szájukból. Ékesszólásuk, választékos szavaik, hatékony kifejezésmódjuk ott rejlik a magyar, vagy magyarra fordított versekben, regényekben Berzsenyi Dánieltől Esterházy Péterig, és így van ez akkor is, ha az említett szerzők, meg a többi illetékes száz nyelvművész műveit a megszólalók esetleg netán feltételezhetően nem is olvasták.”

Majd később így folytatódott a szöveg: „a politikusok olyan természetességgel használják céljaik érdekében ezt a nemzeti létet átitató, s elevenen tartó nyelvi kincset, mint a pék a kenyérsütéshez a lisztet.

A különbség csak annyi, hogy a pék kifizeti a liszt árát.

Tisztelt pénzosztó uraim, ott fent, nem kellene több forinttal támogatni a kultúrát? És azon belül is az irodalom megjelenési formáit könyvtől a tévéjátékokon át a filmekig? És azon túl is az olvasás fontosságát az oktatásban? És azon belül nem lehetne a pedagógusokat is ebbe az irányba lökdösni némi képzéssel meg kápéval?

Mindez akkor jutott eszembe, amikor az 1193 oldalas 2015-ös központi költségvetésben megszámlálhatatlanul sokszor találtam meg a „sport” szót, és persze a futballt is vagy tízszer, de egyszer sem a „könyvkiadás”, a „magyar irodalom” vagy az „olvasás” szavainkat.
No, most kérdés, hogy: miért publikálom „másodközlésben” ezeket a részleteket?

Végigfutottam keresőprogrammal a 2018-as költségvetési törvényjavaslat 334 oldalát.

Mi az eredmény?

Az irodalom szó egyszer bukkan fel. Az olvasás és a könyvkiadás egyszer sem. A sport szó kilencvenegyszer...

EDDIG 1,2 MILLIÁRD FORINTBA KERÜLT A BELÜGY VÁRBA KÖLTÖZTETÉSÉNEK TERVE

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Csikász Brigitta
2017.09.19.


Megvannak a belügy új, várbeli épületeinek kiviteli tervei, de hogy az átcuccolás mikor történhet meg a jelenlegi, József Attila utcai épületből, nem tudni. Többek között ezek derültek ki a tárca Átlátszónak adott tájékoztatásából.

“A Belügyminisztérium 2017. szeptember 15-ig 1 271 057 000 forint kifizetést teljesített” – közölték a tárca részéről a tervezett Várba költözés kiadásaira vonatkozó kérdésünkre. Ahogy a belügy válaszában is szerepel, a dolgozókat egyrészt az Országház és az Úri utca közötti, volt MTA épületegyüttesben, másrészt a Nándor utca 5–7. szám alatti épületben helyezik majd el.

Mint májusban megírtuk, a Belügyminisztérium (BM) az eredeti tervek szerint idén vehette volna birtokba az új helyét, de az év elején kiderült, hogy ebből legkorábban 2018 decemberében lehet valami. A tárca Budára való átköltöztetése addig 803 millió forintba került.

A végösszegre vonatkozóan a minisztérium illetékesei nem tudtak válaszolni, és azt sem tudták megadni, hogy költözés után mi lesz a BM jelenlegi, József Attila utcai épületével, mert annak „hasznosítása nem a minisztérium kompetenciájába tartozik”.

Mostani megkeresésünkre adott tájékoztatásukban a következőket írták:

VENDÉGÍRÁS: TÉRDRE, MAGYAR!

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Vendégszerző: Mikes Mirtill
2017.09.19.


...Jeles évfordulók között lebeg a haza – mint védőangyal – Európa felett. 1992. szeptember 5-én a most regnáló fejedelmünket a Liberális Internacionálé alelnökévé választották. Annyira nagyon liberális volt, hogy bekerült Európa tíz legnagyobb liberálisa közé. De 2000. október 25-én azt mondta nagyon következetes elvszerűséggel (mert a következetességre elvszerűen mindig nagyon kényes volt már kicsi korában is), hogy ő mostantól nem liberális. Leszokott. És ha ő nem liberális, akkor illiberális, és a haza vele szemben nem lehet ellenzékben, tehát akkor legyen illiberális mindenki! Punktum.

Bizony, így fejlődött ki egy szempillantás alatt, és amikor szétnézett az illiberális szemeivel, látja ám, hogy a Mindenható figyelmetlenségből nem a Szűz Mária kötényébe csöppentette a kis magyar hont, hanem az őkelme zsebébe. Magyarország kegyura lett. Mint tudja kend, a kegyúrnak sok a dolga. Mindenen nem tudja rajta tartani a szemét. Különösen zavarta, hogy a nép, az a sok ember nemcsak úgy ránézésre különféle, hanem belsőleg meg pláne. Mi lehet a fejükben, ami nem is látszik, de legfőképpen nem mennyire, hogy kihez imádkoznak, ha nem hozzá!

Borzasztó ideges volt, főleg mikor szóltak neki az udvaroncok, hogy velük ellentétben, sok alattvaló önállóan gondolkodik/szuverén közösségekben cselekszik, mi több, helytelenül különféle vallásos meggyőződésnek hódol, amelyekhez neki az égvilágon semmi köze sincs. Na, erre föl bepipult piszkosul! Még hogy különféle istenek! Az adófizetők pénzéből gyorsan kivásárolt előbb 14, majd még 18 felekezetet az Isten szolgálatából papostól, sekrestyéstől! Ez a 32 lett a törvényes narancsállami keresztény. Ránézésből úgy ismerheti fel kend őket, hogy a gyűlölettől mindig villog a szemük, de sunyin lesütik, mintha ájtatoskodnának. Hol egy plakáttól, hol gombnyomásra mindenkit habzó szájjal utálnak, és ha nem beszélnek, akkor is nekik van igazuk. Kizárólagosan! A többi 66 vallás követői meg mocskos civilek (és sajnos kend is ide nyert besorolást a janzenizmusával), meg még büdös prolik is.

Így azután nálunk ettől kezdve az állam végzi a hittérítést, az államosított papok és a szerzetesek pedig nem szegénységi fogadalmat tesznek, hanem fogadkozás nélkül gazdagodnak. Úgy ám. Hogy fogalma legyen kendnek, mennyire güzül az állam a térítéssel: 1990-ben a 4000-t se érte el az egyházi iskolákba tanulók száma, most meghaladja a 210 ezret, és ezeknek az iskoláknak háromszor annyi fejpénzt ad, mint a saját, állami iskoláinak.

Kend itthon hajdan nagyon tudta cikizni a főpapokat, hogy a palota, meg a hatlovas hintó, meg hogy „zsíros a foguk”. Ezeket nézné meg, hogy kipendültek az udvari szolgálatban. Nem mondom, megdolgoznak érte. Gőzerővel működtetik a pénzmosodát, a gondolatrendőrséget, a szavazógyártást, és az alattvaló faragást. A párt 32 propaganda fogaként rágják a szánkba: engedelmesség és alázat, imádkozzál és dolgozzál ingyen, nekem!...

FONTOSSÁGI SORREND

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.09.19.


Ami azt illeti, a magyar ellenzék - beleértve a civileket is - remekül van.
Ami életérzését illeti, leginkább úgy érzi magát, mint kutya a kútban, de már kapálózni is csak alig-alig szokott, apatikusan várja a választásokat, mint vágómarha a taglót - jöjjön, aminek jönnie kell.
Ez persze nem akadályozza meg egyik szerveztet vagy személyt sem abban, hogy jó nagyokat rúgjon a másikba, de hát ez is régi magyar sajátosság
Mohács előtt, sőt utána is leginkább egymással voltunk elfoglalva, jóllehet volt vagy tizenöt év Buda elfoglalása előtt, amikor igazán lehetett volna tenni is valamit, azon kívül is, hogy mindenki a maga gesztenyéjét próbálta kikaparni a parázsból.
Ma sincs másként, legfeljebb annyiban, hogy az elpofátlanodott diktátorocska profi módon hülyíti a népet, olyannyira, hogy a felcsúti vicinálison utazó bambapofájú honfitársunk nem a szégyentelen lopáson van felháborodva, hanem az ellenzék asszonyainak migránsok általi megpocsékolását vizionálja.
A hülye - nem tudja, hogy a nemi erőszaktevőknek fontosabb, hogy áldozatuk bögyös legyen, mint hogy azzal foglalkozzanak, hogy áldozatuk erőszaktevés közben virágénekeket énekel, vagy az Internacionálét.

A deviáns magatartás leginkább rendkívüli élethelyzetekben fordul elő. a menekülés pedig rendkívüli élethelyzet, ami persze nem menti az erőszaktevőket, akik láthatólag legalább annyian vannak, mint brit tudósok a médiában.
Merhogy ha a migráns utánafüttyent a szépasszonynak, akkor azt már nemi erőszakként kezeli az ebben érdekelt média - lásd a szilveszteri eseményeket, melyek során a veszélyre izguló nők lelkesen odatartották kívántos popsijukat, hátha belecsíp valamelyik kanos arab gyerek.
Ha megtörtént az atrocitás, akkor azonnal nemi erőszakról szólt a nóta, de valóságos erőszak semmivel sem történt több, mint egyéb szilvesztereken.
Nálunk meg egyáltalán nem okoztak semmi problémát a migránsok, messziről jött ember pedig azt mond, amit akar.
A Soros-terv elérte a célját, felesleges volt a chemtrail permetezése, Orbán hatékonyabb volt, és akkor még kedvenc kerítéséről nem is beszéltünk.
Az ellenzék meg hagyja az orbáni baromságokat zavartalanul hirdetni, sőt, még alá is játszik az idiótizmusnak, a milliárdnyi bevándorlóról szóló történeteknek, a félelemkeltésnek, ahelyett, hogy azon dolgozna, hogy korrekt és valós magyarázatokat adna napjaink kihívásaira...

ITT AZ ISKOLAKEZDÉS, ITT A HUGYOS LEPEDŐ!

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Gerlóczy Márton
2017.09.19.


Minden éjjel undorító teknősbékák kúsznak-másznak az ágyam alatt, Lili néni büdös, szárított halakkal eteti őket.

Amióta az iskola elkezdődött, a hétéves Enikő éjszakánként megint bepisil, megint, mondják a szülők, pedig Enikő utoljára három éve pisilt be, még gyermek volt, négyéves, és akkor emiatt, a bepisilés miatt senki sem haragudott rá, ahogyan nyolcvan éves korában, hetvenhárom évvel az iskolakezdés után sem tesznek majd neki szemrehányást ugyanazért, a bepisilésért.

Ahogyan legtöbb embertársunk, úgy Enikő életútja is hugyos lepedőtől hugyos lepedőig tart, így van ez rendjén.

Az viszont, mondják a szülők, már egyáltalán nincs rendjén, hogy Enikő három év kihagyás után pisil be újra éjszakánként, nincs rendjén, mert tudják, Enikőtől hallották, hogy a bepisilés oka az iskolakezdés, azon belül az iskola, az iskolai óra, az iskolai órát adó tanár, illetve az iskolai órát adó tanár fekete pontjai. Ha Enikő éjszakánként a tanárnőre gondol, mindjárt a büntetésre, a fekete pontokra gondol, és álmában – melyből, ha kellemetlenül érzi magát, ebben a korban még nem riad fel olyan természetességgel az ember – kiveri a víz, hányja-veti magát, aztán ijedtében bepisil. Eddig is szégyellte magát, hiszen volt miért, fekete pontot kapott, aztán meg azért, mert félt attól, hogy megint fekete pontot kap majd, most pedig, tessék, mindennek a tetejébe még be is pisilt, mint egy óvodás, egy pisis, hugyos. Három éve várta már, hogy végre iskolás lehessen, ezért szokott le a bepisilésről is,

neki azt ígérték, hogy az iskola a legjobb móka a világon, erre tessék, az iskola nem más, mint félelem, reszketés, behugyozás...

BÍRÓSÁG ELÉ KERÜL A YELLOWSTONE-I MEDVÉK SORSA

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2017.09.19.


A medvéket idén júniustól már nem tekintik veszélyeztetett fajnak az Egyesült Államokban, ezért félő, hogy elindul ellenük a vadászat. Környezet- és állatvédő csoportok, valamint a montanai északi Cheyenne törzs tagjai bírósághoz fordulva kérik a rendelet visszavonását. Egyik hivatkozási okuk a klímaváltozás, amely megfosztja a medvéket természetes táplálékuktól.

A Yellowstone parki grizzlyk száma 1975-től – ekkor nyilvánították őket védetté – mára 700-ra emelkedett. A rájuk vonatkozó döntés három államra, Montanára, Idahóra és Wyomingra érvényes.

Az amerikai szövetségi kormány már másodszor oldja fel a medvevadászati tilalmat a Yellowstone régiójában, amely 50 ezer négyzetkilométernyi területet jelent, ebből 9 ezer maga a park. A rendelkezés megengedi a vadászatnak korlátozott mértékét a park határai körül. A bírálók felhívják a figyelmet arra, hogy az állat és az ember közötti „konfliktsok” oka a klímaváltozás, mivel a felmelegedés megfosztotta alapvető élelme, a fehér törzsű fenyő gyümölcse nagy részétől...

AZ FT ÜZENT ORBÁNNAK: SOROS-TERV NINCS, ÖSSZEESKÜVÉSELMÉLET VAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOG
Szerző: Szelestey
2017.09.19. 


- Soros kapóra jön minden újsütetű nacionalistának, az ellene irányuló gyűlölet globális az ilyen körökben

- Schäuble szerint tragédia volna, ha a magyarok és a lengyelek követnék a brit példát

- Még az osztrák külügyminiszter is azt mondja, hogy az Európai Bíróság döntése ellen nincs apelláta

FT

A Soros György elleni gyűlölet globális kór, mert a nacionalisták új nemzedéke számára az üzletember ideális gonosztevő, az Egyesült Államoktól Oroszországon át, Magyarországig. Az emberbarát befektető igencsak elfoglalt volt az idén. Vegyi támadást főzött ki Szíriában, pénzelte a Trump elleni felvonulásokat Washingtonban és kidolgozta a tervet, hogy Magyarországot elárasszák a menekültek. Ezen kívül ármánykodott Macedóniában, Izraelben, arról nem beszélve, hogy elérte több tanácsadó elbocsátását a Fehér Házban. Nem rossz teljesítmény 87 éves korban! Természetesen itt csupa összeesküvés elméletről van szó, ám ezek valami igen fontosat és aggasztót árulnak el a világpolitikáról. Azt hogy visszaszorulóban vannak a liberális eszmények és ilyen körülmények között Soros tökéletes bűnbak. Internacionalista a nacionalizmus korában. Támogatja az egyéni jogokat, a földkerekség 29. leggazdagabb embere. Azon kívül zsidó, tehát könnyen rá lehet aggatni a Rotschildok egykori szerepét, vagyis hogy sötét módon manipulálja a nemzetközi pénzügyeket.

Orbán Viktor 1989-ben Soros-ösztöndíjas volt. Ma ugyanő ördögnek állítja be egykori jótevőjét. A kormányfő a választási kampány központi elemévé tette az állítólagos Soros-terv elleni küzdelmet. Ám nincs ilyen terv. Az igaz, hogy a milliárdos bőkezűen támogatja a menekülteket segítő karitatív szervezeteket, valamint kiállt az EU kvótadöntése mellett, ami Magyarországot is érinti. De már ennyi elég volt Orbánnak, hogy teleaggassa az országot az üzletembert előnytelenül ábrázoló óriásplakátokkal. És Magyarország nem elszigetelt eset. Vezető politikusok puccs szervezésével vádolták meg a macedónoknál, a lengyeleknél, a románoknál és a törököknél is. A paranoid amerikai jobboldal szintén ontja a Soros elleni anyagokat.

Világos, hogy ezek a kampányok részben egymástól veszik át az ötleteket, mint ahogy a szélsőjobbos csoportok ugyanazokba az összeesküvés-teóriákba kapaszkodnak, szerte a világon. Ám néhány erős embernek konkrét oka van, hogy féljen a Nyílt Társadalom Alapítványtól. Így Oroszországban, Izraelben. Ezek az erők a FT-nak ezt a kommentárját is bizonyítéknak tekintik majd, hogy befolyását milyen gyalázatos módon használja fel az üzletember. Pedig a szerző mindössze kétszer találkozott Sorossal, mindkétszer nyilvános eseményen. De nem habozik, hogy elismerje, amit emberbarátként nyújtott. Ám az a tény, hogy még védeni is kell munkásságát, sokat mond arról, hogy milyen korban is élünk.

ITT OLVASHATÓ

AZ ŐSTULOK PENETRÁNS LÁBSZAGA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2017.09.18.


...legutóbb mintegy hét hónappal ezelőtt sikerült a buzikártyát előkapdosni a golyóálló mellény alól és érdemben odapörkölni vele a kutyába vett ellenzéki párti politikusnak. Az ország első emberének állapotát bátorkodtam már februárban is aggasztónak, egyenesen félelmetesnek nevezni, és úgy tűnik, a nyári szünet még rátett egy lapáttal a már akkor sem túl rózsás helyzetre.

Azt hiszem, nagyon ideje lenne véresen komolyan vennünk ezeket a megmondásokat, amelyek sem nem viccesek, sem nem helyénvalóak, ellenben ugyanolyan penetráns halszagot árasztanak, mint Schmidtmari ’56-os emlékéve. Akkor sem megmosolyogtató a fenti verbális okádék, ha a mellette és mögötte teli pofával, elragadtatva heherésző, vinnyogó, az élő isten hátára imádattal tekintő banda szerint (igaz, nehézfelfogású Lajos megint lemaradt a poénról, Rezsiszilárd meg úgy tett, mintha fontos írnivalója támadt volna hirtelen) ez maga a színvonal, a vonatkoztatási pont, a követendő példa.

Ez itt az ország miniszterelnökének kórlapja. Akkor is, ha a kemény 20% még mindig elégedetten nyugtázza, hogy de jól megmondta megint a főzseni, micsoda brilliáns fricska, micsoda sziporkázó riposzt, ez igen. Pedig nem. Ez itt annak az országnak a szégyene, amelyik huszonévnyi demokratikus vergődés után ide jutott. Hogy ennek a penetráns lábszagnak tapsolni tud. Hogy akár egyetlen ember is van, aki szerint ez vicces, ez az ország első emberéhez, a törvényalkotáshoz, az Országházhoz, egyáltalán a választókhoz méltó.

Az, hogy a nyilvánvaló korrupcióval kapcsolatos számonkérésekre évek óta, és különösen újabban ez az érdemiválasz. Hogy a politikai ellenfél, amikor éppen nem hivatalból Soros-ügynök, akkor buzi. Vagyis mindenre alkamatlan. Hihetetlenek ezek a sunyi, alattomos célozgatások. Most megint (nem először) a bírálatot megfogalmazó ellenség vélt homoszexualitására. Amihez – így magunk között szólva – sem Orbán Viktornak, sem az atyaúristennek nincs semmi köze.

Érdemi reagálás híján marad az őstulok személyeskedése. Azé az őstuloké, aki azt hiszi, hogy az idők végezetéig minden kérdés megúszható ezzel az ordenáré ripacskodással. Mert ha Vona netán szemöldökcsipeszt használ, akkor nem téma, hogy Orbán Viktor minden idők legkorruptabb köpönyegforgatója. Aki egy büszke, erős ország hősének képzeli magát, miközben még a mucsaröcsögei talponállóban is kínos lenne 4 feles után ezen a színvonalon kommunikálni.

De ez itt a magyar parlament, baszki! És Vona Gábor nem azt tette szóvá, hogy a miniszterelnök úr úgy néz ki, ahogy kinéz. Nem a senkire nem tartozó magánéletében vájkált, nem azt firtatta, hogy miért keveri a pálinkát a sörrel. Ha valaki nyolcadik éve Magyarország miniszterelnöke, és arra a teljesítményre volt képes, amire, nem jár neki alanyi jogon az ánusznyalogatás, ellenben felelőségre lehet és kell vonni. Orbánt meg nem azért küldte senki a parlamentbe, hogy alattomosan buzizzon és személyeskedjen, vagy hogy előre megírt ótvaros poénokkal szórakoztassa a seggnyalóit, különösen a szerelmes tekintetű Semjén Zsoltot.

Tény, hogy egy szemöldökcsipesz korántsem annyira hatékony kormányzási eszköz, mint Putyin ölelése, a raklapnyi gátlástalan stróman, a kilóra megvett legfőbb ügyész, a jogerősen is bűnözőnek nevezhető bizalmasok, a guruló azeri dollárok, a törvényesen szétlopott uniós támogatások, a letelepedési kötvényes üzletet bonyolító gengszterek gyülekezete, a közösből saját lábra állt pereputty, és ez az egész feudális kizsákmányoló rendszer.

De úgy látom, ezekkel a bűzös-dohos, Finkelstein gennyes örökségét hordozó megnyilvánulásokkal az egykori lánglelkű demokrata (?) alighanem felért dicstelen regnálásának csúcsára. Az, hogy a Jobbik bármelyik tagja immár cizellált kultúrembernek tűnik az elszabadult miniszterelnökhöz képest (ez a durva!), azt jelenti, hogy innen már csak a zuhanórepülés van hátra; így vagy úgy, előbb vagy utóbb.

Utóirat: Ezt a rohadék, ki hogy néz ki típusú személyeskedést tényleg jobb lenne hagyni a faszba. Azok a véreres szemek, azok a kényszeres mozdulatok, az egész eltorzult emberi forma, a gyűrött öltönyök, a minden. Ne erőltesd, Orbán, te ebből már soha nem fogsz jól kijönni!

KATASZTRÓFA LENNE EURÓPÁBAN A KELET-NYUGATI MEGOSZTOTTSÁG - KÜLFÖLDI LAPOK

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió / Kárpáti János
2017.09.19.


Éppen csak most kezdődött a migráció körüli csata – ez az állítás a címe annak a cikknek, amelyet a Politico című amerikai hírportál Brüsszelben szerkesztett európai kiadása közöl, alapvetően Kovács Zoltán kormányszóvivő tegnapi brüsszeli sajtótájékoztatója nyomán.

beszámoló emlékeztet arra, hogy Magyarország a minap veszítette el – Szlovákiával együtt - az ezzel kapcsolatos pert az Európai Bíróságon. Felidézi azt is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette: Magyarország tiszteletben tartja a bírósági ítéleteket, de ez nem indokolja, hogy megváltoztassa bevándorlási politikáját.

A Politico szerint a vita részben abban az irányban folyik tovább, hogy miként lehetne kialakítani egy állandó jellegű szolidaritási mechanizmust, amelynek alapján a többi uniós tagországok között osztanák el az olyan „frontországokba” érkezett menekülteket, mint Görögország vagy Olaszország.

Az unió menekültügyi rendszerének a reformját hónapok óta az hátráltatja, hogy az uniós tisztségviselők nem tudják, hogyan kezeljék az olyan, elutasító álláspontra helyezkedő tagországokat, mint amilyen Magyarország vagy éppen Lengyelország – írja a hírportál.

A cikk szerzője szerint az Európai Bíróság ítélete reflektorfénybe állította azt a kulcskérdést, hogy ki birtokolja a legfőbb hatalmat az unióban – a Bizottság, vagy pedig a tagállamok. A bírósági ítélet szerint a Bizottságnak nem kell várnia a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács irányadó útmutatásaira a jogalkotási javaslat megtétele előtt. Budapest ezzel nem ért egyet. Azzal érvel, hogy az áthelyezések kvótarendszerét kifejezett vészhelyzeti intézkedésként rendelték el, és – mondta Kovács Zoltán – politikai értelemben nem helyes, ha a Bizottság szembe megy az Európai Tanáccsal.

A Politico kiemeli a magyar kormányszóvivő kijelentései közül azt az utalást is, miszerint a közelgő jövő tavaszi választások hatást gyakorolnak a magyar kormányzat felfogására.

Mindennel kapcsolatban, amit a következő hét hónap során látni fognak, mindig vegyék figyelembe, hogy választási kampány zajlik, tehát a magatartás nem normális rutinszerű” – idézi a hírportál Kovács Zoltánt...

VAJNAI ÉS A HEINEKEN

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Zsuzsa
2017.09.18.


Vajon mi köze lehet a Vajnai Attila elleni rendőri erőszaknak a Heinekenhez? Elmondom.

Az „Európai Baloldal – Munkáspárt 2006” elnökét rendőrök teperték le a Klauzál téri piacon. Hogy miért és miként, arról mást mond a rendőrség, és mást Vajnai. Utóbbi szerint ő többször telefonált a rendőrségre, mert felháborította, hogy egy árus Hitler képpel ellátott CD-t árusít a piacon. Kérte, hogy intézkedjenek, mert ha nem, akkor spontán demonstrációt tart. Ez hatásos volt, a rendőrök kiszálltak és a járdára a „Stop Nazism” felirat első betűit festő Vajnait – némi jogelméleti vitát követően - leteperték. (Tudjuk, a járdára festés manapság főbűn minálunk, lásd a Kétfarkú Kutyapárt renitens akcióit.) A jogi vita azon tört ki, hogy a rendőrök szerint 72 órával korábban már el kell határozni és nekik bejelenteni, hogy majd 72 óra múlva „spontán” nagyon mérges leszek.

A rendőrök verziója szerint viszont ők azért alkalmaztak „testi kényszert”, mert Vajnai megtagadta, hogy igazolja magát, majd „kivonva magát az intézkedés alól” ellenszegült és a vásárcsarnokba távozott (ahol a Hitler-CD árus volt). Ezért bilincselték meg. Nem az árust. Vajnait.

A közeg alaposan megnézte ugyan a Hitler képet, de valahogy nem vette észre az ex-führer karján virító horogkeresztet. Ezért azután gyorsan le is szögezték, hogy nem történt bűncselekmény, és tessen csak nyugodtan tovább árusítgatni...

HITTÉK VOLNA? MÉSZÁROS, GARANCSI, TIBORCZ ÉS SIMICSKA KÖNNYEBBEN BOLDOGUL AZ ÉPÍTŐIPARBAN

INDEX
Szerző: BRÜCKNER GERGELY
2017.09.19.


Azért erről lehettek sejtéseink. Most azonban egy korrupció-üldöző szervezet statisztikai módszerekkel is bebizonyította: Orbán Viktor miniszterelnök bizalmasai nem találkoznak akkora árversennyel az épitőiparban, mint a többiek, pedig jó nagy uniós projekteket nyernek el.

Kivételezett helyzetben van-e az MGTS(H)-klub, vagyis a Mészáros Lőrinchez, Garancsi Istvánhoz, Tiborcz Istvánhoz, Simicska Lajoshoz és Habony Árpádhoz köthető cégek az építőipari közbeszerzéseknél?

Naná – gondolhatjuk. Nincs olyan szakmabeli, aki komoly arccal azt mondaná, hogy az elmúlt 7 évben mindig a jobb műszaki tartalom, a magasabb ár-érték-arány döntött a hazai építőipari közbeszerzéseken, és emiatt négy évig mindig éppen a Közgép, majd három évig mindig a Duna Aszfalt nyert...

VIRÁGZÓ ÉLETEK

ÉLET ÉS IRODALOM / KÖNYVKRITIKA 
- SZABADPOLC
Szerző: Károlyi Csaba
2017.09.15.


Az ÉS könyve szeptemberben - Tompa Andrea: Omerta. Hallgatások könyve. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2017, 628 oldal, 4499 Ft

Hát, itt aztán beszélnek. „Csak a hallgatás egyforma” (137.), vagy még az se. Négy különböző lélek mondja el és hallgatja el itt a magáét. Ebből áll össze a nagyszabású történet. Külön-külön nem volna annyira érdekes a négy szólam, ám így együtt olyan telt világ kerekedik ki belőlük, amilyen csak jelentős regényekben szokott. Aztán már mondhatja Eleonóra nővér, a drága Rózsika, hogy „omerta, omerta, igen jó volna már elhallgatni” (570.), mert ekkorra elvirágzott hőseink élete. Ha pedig a végén elhallgatunk, akkor az a befogadás csöndje lesz.

Nagyon szerethető regény született.

Tompa Andrea komoly író. Témái körülhatároltak, de mindig a saját kérdése az, regényében hogyan virágzik, hogyan szárad el az élet. Amit ír, működik általánosan is, miközben nagyon kell, hogy lokalizálva is legyen. Az ember valahol és valamikor él, de milyen az ember? Nagyravágyó (345.), szerény (155.), ingadozó (221.), irigy (217.), gyáva (184.), ideges (131–390.), a vonaton valaki, a kertben senki (216.). „Messziről minden élet egy nagy zéró...” (203.) – mondja Vilmos. Minden ember együgyű (mint Kali), minden ember ártatlan (példázza Annuska), és minden ember bűnös (mondatik ki Eleonóra által).

„Egy virágzó élet. Most megírja, hogy virágzó, ugye, s aztán – mert fiatalabb, hát csak túlél engem – megírja, hogy fonnyadt. Vagy elszáradt. – Elszáradt élet. Így van ez. Mert ugye most virágzok, aztán kimegyek az életből, kiderül, minden egy fonnyadt élet volt, nem ért kutyafülét sem, sehol semmi nem maradt, még az embernek a virágja se, vagy az emléke, hogy itt járt a lába a földön. Meilland lesz. Décsi meg nem lesz” (389.) – mondja a férfi főhős, Décsi Vilmos, a maga szólamának végén, mikor egy fiatal író jön, hogy megírja róla Egy virágzó élet című életrajzát...

NE TESSÉK LEGYINTENI, LESAJNÁLNI, BELETÖRŐDNI!

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.09.18.


...bármennyire sikeresen működik is a korrupcióba csavart lélekölő állampárti propaganda, bármennyire természetessé vált, hogy a demokratikusnak hazudott felhatalmazás birtokában teljes joggal lehet kizsigerelni és hülyének nézni a népet, ha a gazemberségeket trikolórral kötik át és nemzeti érdekként hivatkoznak rájuk, a sárga csekkekkel sakkozó, a gyerekeivel, unokáival csak Skype-on értekező, a hangosan üvöltő gyűlöletplakátok között szlalomozó, a kórházi fertőzéseket megúszni próbáló, de még mindig egészséges erkölcsi zsinórmértékkel rendelkező ember 
nem törődhet bele abba, hogy ez van.

Akkor sem, ha nyolcadik éve az hallja, hogy a lopás, csalás, hazudozás kizárólag balliberális elhajlás, miközben a nemzeti-polgári oldal még a fogalmat sem ismeri. Akkor sem, ha a Fidesznek elemi érdeke, hogy Sorossal, a migránsokkal, a kerítéssel, az agyzsibbasztó Európa-ellenes szabadságharccal és az ideológiai árokásással tematizálja a közbeszédet, ami mellett a korrupció bocsánatos bűn, szükségszerűség, elkerülhetetlen eleve elrendelés.

Nem az! Bőven itt lenne az ideje befejezni a bagatellizálást, a rezignált legyintést, a megváltoztathatatlanba való beletörődés húrjainak pengetését.

Hogy nem hír az, hogy a már az elsőszámú, köztörvényes közpénzt fosztogató strómanoknak is strómanjaik vannak, akik milliárdos ingatlanok formájában konvertálják magánvagyonná a közpénzt.

Hogy az sem hír – mert Polt elsikálóbűnöző semmi kivetnivalót nem talál ebben -, hogy egy országgyűlési képviselő kifelejt a vagyonnyilatkozatából 1,5 milliárd forintnyi (=1500 millió!) közpénztámogatást. Hát előfordul, nem? Kivel ne fordult volna elő, hogy megfeledkezett hasonló tételekről? Hát hiszen Mészároslölö univerzális félanalfabéta is elfelejtette az 1 milliárdos osztalékát, nagy ügy, lehet oszlásnak indulni.

A magas lóról lesajnáló ítéletek mind-mind azoknak az érdekeit szolgálják, akik azt akarják, hogy egy életre megtanuljuk: akinek hatalom kerül a kezébe, annak alanyi joga visszaélni azzal.

Ezért van most az, hogy miután felforgatónak, kvázi nemzetbiztonsági kockázatnak kiáltották ki a korrupciós bűnök elévülési idejét – 5 évről 12 évre – meghosszabbítani hivatott népszavazást kezdeményező Vágó Gábort, miután kiderült, hogy gyakorlatilag az ellenzék nagy része beállt a szükséges 200 ezer aláírás összegyűjtésébe, hosszú évek gátlástalan harácsolása után a Fidesz azzal próbálja kihúzni az akció méregfogát, hogy semmi szükség népszavazásra.

Amúgysem lehet már ebben az országgyűlési ciklusban megtartani a népszavazást, ne vergődjetek! Pedig perszehogynebizony a Fidesz is egyetért a népszavazás céljával. Hirtelen és váratlanul. Úgyhogy nem szükséges aláírásgyűjtéssel fárasztani a népeket és kizökkenteni őket a napi ökölbe szorult agyú gyűlölködésből és rettegésből (a Nolimpiát is hogy megszívtuk)! Ellenben bárki benyújthatja az Országgyűlésnek az erre vonatkozó törvényjavaslatot, a Fidesz támogatni fogja azt – mondja Gulyás Gergely ifjú titán a Kósalajosok seggéből kilógva.

Akkor most mutassa meg nekem valaki, hogy az elmúlt nyolc évben hány olyan ellenzéki kezdeményezés/törvényjavaslat született, amely mögé a Fidesz önzetlen hazaszeretetből beállt, mert az ország érdeke azt kívánta?

És hány olyan volt, amit egyik napról a másikra, előzetes egyeztetés és minden bevezető nélkül átnyomtak a mindenre feljogosító kétharmadukkal?

És válaszolja meg valaki azt a kérdést is, hogy a büdöstalpú szabadságharcokkal terhes, propagandába és állandó kampányokba fulladt elmúlt lassan nyolc évben, saját elvetemült korruptságán kívül mégis mi a tetvesbüdösélet akadályozta a kormánypártot abban, hogy ő maga nyújtson be ilyen, vagy hasonló kezdeményezéseket?

Lehet most azzal jönni – és mindenféle fórumon jönnek is a tájékozott mindent fikázók -, hogy baromság, hogy ameddig Polt Péter a legfőbb ügyész, hogy az elmúlt 30 év viszonylatában kicsit késő már ilyesmikkel próbálkozni, hogy miért csak 12 év az elévülési idő (az mondjuk tény, hogy amit itt tönkrevágtak, az a büdös életben nem évül el), hogy a törvényeknek nincs visszamenőleges hatálya, tehát hagyni kellene a fenébe.

Márpedig ha az elmúlt nyolc évben volt értelmes kezdeményezés (bár ez sem az ellenzéki pártokat dicséri), amit jó volna komolyan venni, és nem úgyis minden mindegy alapon lesöpörni az asztalról, akkor az ez. Hogy éppen az újabb történelmi választások előtt néhány hónappal, az külön jó hír. Ha van valami, ami pillanatnyilag a harácsoló bűnszervezetet kizökkentheti a kényelmes, jól bevált sorosozásból, migránsozásból és az érdemi problémák eredményes szőnyeg alá söpréséből, az egy ilyen akció lehet.

Mert a Fidesz ezirányú vergődéseivel ellentétben az ország legnagyobb problémája nem a kerítés, nem a migránsok elveszik a kultúránkat és Brüsszel eltiporja a szuverenitásunkat rablómeséje, hanem a kormányzati korrupció és az ezzel szükségszerűen együttjáró jogállam elleni merényletek sorozata.

Úgyhogy ne tessék legyinteni, lesajnálni, beletörődni! Akkor sem, ha kismillió eszköz áll rendelkezésükre, és be is fogják vetni, hogy elszabotálják, ha úgy tetszik csírájában elfojtsák az ellenzéki közös platformot. A Fidesz felé lejtő választási törvényre való tekintettel a népakarat kifejezésének egyedüli komolyan vehető formája jelenleg a népszavazás. Nem véletlen, hogy – hacsak nem ők írják ki -, hallani sem akarnak róla. Őket a népakarat érdekli a legkevésbé, mert pontosan tudják, hogy a 20% nem 98%. Ideje lenne ezzel mindenkinek tisztában lennie! Azoknak főleg, akik a 20%-on kívül esnek, és már mindenről IS lemondtak.

CSAK A SZOKÁSOS: A NAGYON DEMOKRATA FIDESZ MEGRÉMÜLT A NÉPAKARATTÓL

B1 BLOG
Szerző: ashwood
2017.09.18.


Az amúgy meglehetősen tesze-tosza ellenzék időről időre sarokba tudja szorítani a Fideszt egy népszavazási kezdeményezéssel. A magát a demokrácia élharcosaként beállító kormánypárt ilyenkor mindent elkövet, nehogy véleményt nyilváníthasson az állampolgár.

A Fidesz öndefiníciója szerint minden fontos kérdésben igyekszik kikérni a választók véleményét. Ennek lenne csatornája a nemzeti konzultációnak nevezett folyamat, amelynek során irányított – sok esetben hazug – kérdésre a lakosság töredéke a kormánynak tetsző válaszokat ad. Lássuk be, aki egy kicsit is komolyan veszi ezt a színjátékot, az nem is válaszolhat másként, mint azt Orbán és stábja elvárja tőle. Aki helyén kezeli a nemzeti konzultációkat, az a papírgyűjtésnél látja utoljára az adómilliárdokból kinyomott íveket.

Ezzel szemben a népszavazás intézménye valóban a választók politikai akaratnyilvánításának egyik legitim és demokratikus módja. Persze a Fidesz ebből is igyekezett várási mutatványt csinálni a tavaly őszi referendummal. Az eredmény ismert: elsöprő kormánypárti győzelem egy érvénytelen népszavazáson.

Másmilyen eredmény nem születhet. Erről tesznek. Mert más, mint ők, nem kezdeményezhet sikerrel népszavazást ma, Magyarországon. Emlékezetes a kopasz-balhé a választási bizottságnál, a vasárnapi boltzárból való meghátrálás épp úgy, mint az olimpiai álmaik feladása egyik pillanatról a másikra. Kizárólag ezért, mert nem az ő politikai érdekeiknek megfelelő, általuk sehogy vagy csak minimálisan kontrollálható ügy kerül választók elé...

ÓRIÁSI KÁRTÉRÍTÉST FIZET A MAGYAR KORMÁNY

CIVILHETES BLOG
Szerző: Napi.hu / Híres ember
2017.09.19.


Kifizette egykor a Ticket Express utalványokat forgalmazó francia Edenredet a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium.

A francia étkezésicsekk-forgalmazó kiebrudalása a magyar csekkpiacról eddig 10,1 milliárd forintba került az adófizetőknek, ám újabb kártérítések is jöhetnek még - tudta meg a Zoom.hu.

A cafeteriapiac államosítása 2011 őszén az adótörvények vitájában került elő a semmiből, így 2012 januárjától kvázi állami monopóliummá lett az étkezési csekkek piaca. Ezt megelőzően a több mint húszmilliárd forintos étkezési utalványpiacon több, jellemzően francia cég osztozott, és a tevékenység jelentős profitot hozott - olvasható a portálon.

Ráadásul az étkezési csekkek piacát az évtizedes gyakorlat szerint adókedvezményekkel ösztönözte az állam, a hideg- és meleg étkezési utalványokat bizonyos összeghatárig adómentesen kaphatták a munkavállalók. A kormánynak az így szerezett haszon "szúrhatott szemet", ezért 2012-től rapid módon átalakították az adókedvezményeket, mégpedig úgy, hogy azt csak az akkor gründolt állami cég, az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt. Erzsébet-utalványai kapták meg.

Pontosabban 2012 januárjától az Erzsébet-utalványok és Széchenyi pihenő (Szép) kártyák "csak" 30,9 százalékkal adóztak, szemben a francia multik termékeire kivetett 51 százalékos adóval. Ez a diszkriminatív kormányzati-törvényhozási döntés azonnal átrendezte a piacot, kirántotta a francia cégek alól a talajt...

MENJ KÜLFÖLDRE, BULI LESZ, MONDTÁK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.19.


Ha valaki gyerekkorától a külföldi életre vágyik, ráadásul össze is jön neki, és „csak ide, a szomszédba” Bécsbe költözik, akkor az ember azt gondolná, különösebb probléma nem adódhat. Pedig bizonyos szempontból, szinte mindegy, hogy 200 vagy 20 ezer km-re költözöl, a határátkelés attól még az marad, annak minden kihívásával együtt.


„Én mindig is nagyon nemzetközinek tartottam magam. Amióta az eszemet tudom, külföldre vágytam. Ami elsőre furán hangzik, hiszen az én hátteremmel – kárpátaljai magyarként – már a saját hazám is külföldi volt egy ideig, legalábbis papíron. 
Emlékszem, ahogy kiskoromban elterveztem, hogy majd angol TV csatornákat nézve lesz tökéletes angoltudásom, mint senki másnak. A kérdés csak az volt, mennyi idő, hisz’ menni akartam, és különben is mindig olyan admegurammarazonnal típus voltam. 
Szóval ott álltam, két évnyi nemzetközi munkakörnyezetben szerzett tapasztalattal, az angol szakos diplomámmal, 25 doboz között a budapesti albérletem közepén, és majd kicsattantam a boldogságtól, hogy végre elindulok. 
A hitetlenkedés 
Izgalomtól csillogó szemekkel nevettem ki azokat, akik mondták, van egy ismerősük, kiskutyájuk, kismacskájuk, akármijük Bécsben, hiszen minek nekem az, eddig is megálltam a saját lábamon, ezután is menni fog. 
Különben is, engem nem abból a fából faragtak, aki segítséget kér, vagy sajnálni kell. Költöztem már többször, igaz, nem külföldre. Jól tudok angolul, és dolgoztam már legalább negyven különböző állampolgárságú emberrel. 
Take it easy, olyan lesz, mint az egyszeregy - gondoltam én, bár mondták már többször, hogy naiv vagyok. Lehet, komolyan kellene néha vennem mások véleményét. De csak néha, persze..."

SZEMÖLDÖKCSIPESZ

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2017.09.19.


A kormányzáshoz komolyabb eszköz kell, mint egy szemöldökcsipesz. Ezt mondta a parlamentben Orbán Viktor.

Lefordítom magyarra Magyarország miniszterelnökének a szavait: Vona Gábor buzi, (Homokos, meleg, ratyi – megfelelő aláhúzandó.)

Itt tartunk most, ezt tudja ma Orbán. Ezen a szinten van a magyar miniszterelnök. Nem most kezdte, korábban már megkínálta Vonát hasonló gondolati mélységekkel. 

„Nem én szoktam más férfiak szoknyája mögé bújni.” Ezt is Orbán mondta Vonának, és az akkori szövegkörnyezetből egyértelműen kiderül, hogy mire célzott: nem én vagyok homokos kispajtás, hanem te!

Nem mintha nem lenne mindegy, hogy a Jobbik elnöke, vagy bárki más, politikus, tűzoltó, taxisofőr, melyik nemhez vonzódik.

Egyszer egy írásomat azzal kezdtem, hogy nem szeretem a melegeket.

Felhördültek azok, akik ismerték a korábbi cikkeimet.

Pedig, az írást így folytattam: attól, hogy valaki meleg, még nem muszáj őt szeretni. Azt sem, aki biciklivel jár. Zöld, vagy piros, vagy bármilyen színű.

Annak kapcsán írtam mindezt, hogy egy troll azt írta nekem: elolvasta néhány írásomat, és azt gondolja, hogy én nem szeretem a magyarokat. Valóban, válaszoltam az írórobotnak, nem minden magyart szeretek. Engem sem szeret minden magyar.

Szánalmas, ahogyan Orbán harcol a Jobbik ellen. Nem tudni, ösztönösen buzizik, vagy tudatosan akar így a közönségéhez szólni. Egyik opció szégyenletesebb, mint a másik. Egy faluszéli kocsmában talán nem feltűnő az ilyen, de egy ennél valamivel jobb helyen már úgy orrba vágják a beszélőt, hogy – a Nemzeti Könyvtárba frissiben beválasztott Bayer Zsolt míves megfogalmazásával élve – taknyán, vérén távozik onnan.

Ez a sudribunkó, a legalantasabb érzelmekre és indulatokra ható szöveg a magyar parlament házában, a magyar miniszterelnök szájából kúszott elő. Ilyenné vált a valamikor liberális és demokratikus pártként indult Fidesz...

SCHILLING ÁRPÁD: OROSZORSZÁGBAN IS ÍGY KEZDIK, AZTÁN VALAHONNAN TALÁLNAK BIZONYÍTÉKOT IS

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: Gera Márton
2017.09.17.


Interjút készítettünk a megvádolt rendezővel.
- Még kedden, a nemzetbiztonsági bizottság szokásos ülése után Németh Szilárd név szerint megnevezte Gulyás Mártont, Vágó Gábort és Schilling Árpádot, mint akiknek közük lehet a kormány által prognosztizált őszi zavargásokhoz. Később kiderült, hogy az ülésen semmilyen konkrét információ nem hangzott el, a bizottság fideszes alelnöke csupán kamuzott.

- Schilling Árpád Németh kijelentése után azt mondta, egyszerre tartja komikusnak és dühítőnek, ami történik, mert szerinte „látjuk, hogy kilóra eladják az országot az oroszoknak”, és közben őt nevezik meg nemzetbiztonsági kockázatként.

- A jelenleg Litvániában dolgozó rendezővel erről is beszélgettünk, de interjúnkban szóba került az emberekbe táplált félelem, a gyalázkodás és Stohl András is.
magyarnarancs.hu: Vágó Gábor kedden azt írta, büszke rá, hogy Németh Szilárd felforgatónak nevezte. Hasonlóan van ezzel?
Schilling Árpád: Nyilván az ember csak ironikusan mondhatja azt, hogy büszke arra, ha egy országban nemzetbiztonsági kockázatnak nevezik, bár valahol ez azt mutatja, hogy akkor eléggé látható a tevékenysége, vagy elég sokszor tudott borsot törni a kormánypárt orra alá. Alapvetően mégis azt tartom a legfontosabbnak, hogy engem mint magánszemélyt vádolt meg a kormánypárt hivatalos képviselője azzal, hogy nemzetellenes tevékenységet folytatok. Oroszországban is így kezdik, aztán valahonnan találnak bizonyítékokat is. Rettenetes, hogy itt tartunk, miközben a lerohadó kórházakra és a funkcionális analfabetizmusra nem marad figyelem.
magyarnarancs.hu: Érdemes azzal foglalkozni, hogy miről beszél Németh Szilárd, amikor már az is kiderült, hogy nem mondott igazat?
SCHÁ: Azért fontosnak tartom, hiszen ez nem egy egyedi, elszigetelt eset: Németh Szilárd bejelentése után pár nappal a Magyar Időkben már az jelent meg, hogy én a diákmozgalmat hátulról irányító figura vagyok, aki tulajdonképpen uszítja őket, hogy kormányellenes tevékenységet folytassanak. Nyilván nem kell mondani, hogy a Magyar Idők mennyire tekinthető hiteles hírforrásnak, de azt azért lássuk be, hogy én a Krétakör Alapítvánnyal többször is szerveztem diákoknak különféle programokat közpolitikai kérdésekről, így ha ez a rágalmazás ilyen stratégiaszerűen megy előre, akkor ez a hír előbb-utóbb eljut mondjuk szülőkhöz, tanárokhoz, akik majd úgy gondolják, hogy a kormány által többszörösen megnevezett felbujtó közelébe nem szívesen engedik a gyerekeiket, diákjaikat.
„Egy ellenzéki párt kampányrendezvénye is nemzetellenes cselekedetté válhat.”...

BOTKA LÁSZLÓ TERVE AZ ÖSSZEFOGÁSRA EGY ÉRTELMES TERV, AMI MEGAKADÁLYOZHATJA A FIDESZ GYŐZELMÉT 2018-BAN

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.18.


Függetlenül attól, mint gondolunk Botka Lászlóról és az MSZP-ről, ha valaki a kormányváltásban és a kétharmad megakadályozásában gondolkodik, akkor érdemes odafigyelni azokra a tervekre, amiket Botka elmondott szombati programadó beszédében.

Botka beszédében alkalmas egyéni jelöltekről beszélt, és példát is hozott ezekre, a DK számára is vállalható megoldást adott a Gyurcsány problémára, és több engedményt is tett a többi pártnak. Ez az összefogás verzió több pontban is eltér a 2014-estől.

Egyéni jelöltek


A Botka-féle összefogás egyéni jelöltjei olyan személyek, akik tényleg alkalmasak lehetnek a győzelemre, és nem a pártok közti háttéralkuk eredményeként választott emberek. Ha a 2014-es eredményeket nézzük, a jelöltek hitelessége és alkalmassága alapján jól látható volt, hogy a friss politikusok arányaiban például jobban szerepeltek, mint a DK és az MSZP már kisebb hitelességgel szereplő politikusai. Egy jó jelölt akár 5-10 százalékot is hozhat a listás szavazatokhoz képest, ha erős és hiteles. Márpedig ha az LMP és a Momentum is külön indul, illetve ha valóban létezik a politológusok által jelezni szokott tömeg, ami a legerősebb ellenzéki jelöltre szavaz majd, az egyéni jelöltek nagyon sokat fognak számítani.

Botka ezért is mondta, hogy az alkalmasság döntsön az egyéni jelöltek kiválasztásánál, és azok a baloldali, liberális politikusok, akik 2014-ben vagy utána nyertek egyéniben (köztük a DK-s Oláh Lajos, a független Kész Zoltán, és az Együtt képviselője, Szabó Szabolcs), indulhassanak újra a körzetükben.

Ami pedig az alkalmasságot illeti: Botka már be is mutatott három jelöltet, és ezek közül csak egy MSZP-s van. A gyöngyösi polgármester, aki úgy nyert 2014 októberében az önkormányzati választáson a Fidesz és a Jobbik jelöltje előtt, hogy 2014-ben az országgyűlési választásokon az összefogás jelöltje itt még csak a harmadik helyen végzett. És ilyen jelölt a makói gimnáziumot 22 évig vezető igazgató is, aki generációkat nevelt fel a városban, és a szülők és a tantestület ellenében nem engedte újra pályázni őt a minisztérium az iskola vezetésére, illetve a most bemutatott kalocsai civil, aki tagja annak a helyi hálózatnak, amely 2014-ben Kalocsán rommá verte a Fideszt. Ők első ránézésre jó, és talán esélyes jelöltnek is tűnnek.

Márpedig az egyéni mandátumok száma fogja eldönteni azt, hogy a Fidesz szerez-e kétharmadot, lesz-e parlamenti többsége, lesz-e kormányváltás. Utóbbihoz 60 helyen kéne nyernie az ellenzéki jelölteknek a 106-ból, a Fidesz parlamenti többségének elvesztéséhez 40 ellenzéki jelölt, míg a kétharmad megakadályozása 12-13 ellenzéki jelölt győzelme esetén lenne biztos. Ehhez pedig 60 jó jelöltet minimum találni kéne. Amennyit nem látunk jelenleg az ellenzéki pártoknál összesen sem.

Épp ezért jó ajánlatnak tűnnek Botka jelöltjei, kérdés, hogy hány ilyen jelölt van még a kalapjában?

A Gyurcsány-probléma...