2020. augusztus 18., kedd

SZÁZMILLIÓKÉRT VETTEK RÁKSZŰRŐ ESZKÖZT, DE INKÁBB NEM HASZNÁLJÁK – REKORDGYANÚS MAGYAR ABSZURDRA BUKKANTUNK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2020.08.18.


A kormány az Egészséges Budapest Program részeként az egyik legdrágább diagnosztikai készülékkel, a főként daganatos betegek vizsgálatára szolgáló PET CT-vel látta el a Honvéd Kórházat. A döntés már 2017-ben megszületett, a közbeszerzés nyertese büszkén tünteti fel referenciái között, ám mintha a kabinet megfeledkezett volna az egészről. Nyomát sem találtuk díszes avatóünnepségnek, nem jöttek a miniszterek és a képviselők, hogy osztozzanak a sikerben. És főként: nem jönnek a betegek, a kórház orvosai a saját csúcskészülékük helyett továbbra is magáncéghez küldik őket. Miközben az országban még mindig kevés a PET CT, sok beteg hónapok óta vár a vizsgálatra. Ha azt hitte, a magyar egészségügyben már nem érheti meglepedés, tévedett.

A történet 2017-ben kezdődött, amikor a kormány Egészséges Budapest elnevezéssel programot indított. A cél az volt, hogy az uniós támogatásokból nagyrészt kimaradó főváros egészségügyét felzárkóztassák az 500 milliárdos fejlesztési pénzekkel legalább részben rendbe tett vidéki kórházak, rendelőintézetek szintjére. A kormány három éve 40 milliárd forintot szánt erre a célra. Rendelet mondta ki, hogy ebből 3,7 milliárd forintot a Honvéd Kórházra kell költeni, egyebek között az orvosi műszerezettség javítására. Vagyis minden a legjobban indult.

A Honvéd jelenleg a főváros legnagyobb egészségügyi intézménye, miután sorban olvasztották bele a megszüntetett pesti kórházakat, előbb a Szabolcs utcai Orvostovábbképző Egyetem intézményeit, a Belügyminisztériumét és a MÁV Kórházét. A katonai intézmény lett az egyik sürgősségi centrum, ők felelnek az egész észak-pesti régió ellátásáért. A megítélt összegből a tervek szerint a Dózsa György úti volt MÁV Kórház megkopott épületei helyett újakat emelnek a Róbert Károly körúton, a kórházat pedig új technikai eszközökkel is felszerelik, hogy valóban modern ellátást tudjanak nyújtani...

LUKASENKO NAPJAI MEGSZÁMLÁLTATTAK

NÉPSZAVA
Szerző: GÁL MÁRIA
2020.08.18.


Körbeudvarolták az EU vezetői Vlagyimir Putyint a Fehéroroszország kapcsán összehívott uniós csúcs előtt. Úgy tűnik, az orosz elnök nem kívánja megmenteni a fehérorosz diktátort.

Égett a forró drót a Kremlben kedden, az Európai Unió vezetői ugyanis sorra hívták Vlagyimir Putyint. Az orosz elnöki hivatal a részletek említése nélkül számolt be a megbeszélésekről, azt viszont kiemelte, hogy nem Putyin kereste meg tárgyalópartnereit a fehérorosz helyzet kapcsán és azt is hozzátették, hogy az elnök leszögezte – Oroszország számára elfogadhatatlan a belarusz belügyekbe való bármiféle külső beavatkozás vagy a minszki vezetésére gyakorolt nyomás. Putyin először Angela Merkel német kancellárral, majd Emmanuel Macron francia elnökkel, később pedig az Európai Tanács elnökével, Charles Michellel tárgyalt telefonon Fehéroroszországról. 

Az uniós vezetők sem részletezték beszélgetéseik tartalmát, Merkel hivatala szerint a kancellár azt nyomatékosította, hogy a minszki kormánynak véget kell vetnie a békés tüntetők elleni erőszaknak, azonnal szabadon kell engednie minden politikai foglyot, és nemzeti párbeszédet kell folytatnia az ellenzékkel a válság mielőbbi békés megoldása érdekében. Michel is Twitteren azt hangsúlyozta „csupán a felek közötti békés és valós párbeszéd tudja megoldani a fehérorosz válságot”. 

Az időzítés nyilván nem véletlen, az uniós politikusok a szerdai EU-csúcs előtt próbálták Putyin álláspontját tisztázni. Lengyelország és Csehország kezdeményezésére az uniós tagállamok vezetői rendkívüli videókonferencián vitatják meg a fehérorosz válságot és döntenek „Európa utolsó diktátorát” és rezsimjét célzó büntetőintézkedésekről. A békés politikai rendezés azonban elképzelhetetlen Putyin nélkül, amint azt az ukrán forradalom, a Majdan esete is bizonyítja. Adam Michnik, a lengyel Gazeta Wyborcza főszerkesztője egy interjúban többek között azt mondta, Belarusz helyzete Örményországéhoz hasonlítható - bárki kerüljön ott hatalomra, arra van ítéltetve, hogy a Kremllel jó viszonyt ápoljon. És addig, míg a Kreml erős, addig diktálja is a feltételeket.

Moszkva azonban ezúttal, - egyelőre úgy tűnik – nem kíván segítő jobbot nyújtani Lukasenkonak, bár egyelőre az sem derült ki, mi lenne az a forgatókönyv, ami Moszkva és a Kreml semlegességét biztosítaná. Azt feltételezni, hogy Putyin ölbe tett kézzel fogja végignézni azt, hogy a Lukasenko rezsim bukása után az ország irányítását átvegye egy, az Európai Unióhoz közeledő, demokratikus fehérorosz vezetés, több mint idealizmus. Erre ..utal az is, hogy a Kreml egyik legfontosabb nemzetközi propagandistája, az angol nyelvű Russia Today kedden címlapon futtatta a vlagyivosztoki Távol-keleti Szövetségi Egyetem professzorának, Artyom Lukinnak azt az írását, amely már címében azt hirdette: „Lehetséges, hogy Lukasenko diktátor, de távozása Fehéroroszország, mint szuverén állam végét fogja jelenti”...

SZAKSZERVEZETEK: FELELŐTLENNEK ÉS VESZÉLYESNEK TARTJÁK AZ ISKOLÁKNAK KIADOTT JÁRVÁNYÜGYI ELŐÍRÁSOKAT

MAGYAR HANG ONLINE
Szerzők: R. KISS KORNÉLIA és SZABÓ ZSOLT LÁSZLÓ
2020.08.18. 


Elégedetlenek a pedagógus-szakszervezetek az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) által az iskoláknak kiküldött járványügyi intézkedési tervvel. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint az intézmények és a kormány nem képes biztosítani a biztonságos oktatás feltételeit járványhelyzetben. A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) alelnöke is betarthatatlannak tartja az igazgatóknak kiküldött előírásokat.

A Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár által aláírt iratot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hozta nyilvánosságra hétfőn, késő este a közösségi oldalán, miután azt megkapták az intézményvezetők.

A kikerült irat szerint Magyarország jelenleg biztonságos, ezért a szeptemberben kezdődő oktatási-nevelési tanév a hagyományos rendben kezdődik. Az irat szerint a kiküldött protokoll addig marad érvényben, amíg nem romlik a helyzet, ha ez utóbbi romlik, változtatnak rajta.

Kikötik például, hogy a tanév kezdete előtt alapos fertőtlenítésre van szükség. A tanév során a fertőtlenítő szereket a fenntartónak kell biztosítania. Leszögezték továbbá: a nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Tünetek észlelése esetén a szülőknek kötelességük gondoskodni az orvosi vizsgálatról, illetve az iskolát is értesíteni kell, ha a gyermeknél koronavírus-gyanú vagy fertőzés vetődik fel. Arra is felhívták a figyelmet, hogy az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vegyen részt.

Az intézményeknek biztosítani kell a tantermekben a szellősebb elhelyezést, tanórákon nem írják elő a tanulóknak a maszk használatát, de az iskolában lehet azt hordani. Közösségi tereken biztosítani kell a másfél méteres védőtávolságot, ahol ez nem lehetséges, ott fel kell venni a maszkot. Előírták, hogy a közösségi terekben egyszerre csak annyi tanuló tartózkodhat, hogy betartható legyen a 1,5 méteres védőtávolság. Szükség esetén a csoportok, osztályok számára elkülönített területeket lehet kijelölni a közösségi tereken belül. A testnevelési órákat szabadban javasolják megtartani. A járványügyi szabályok betartása mellett meg lehet tartani a bevett iskolai ünnepségeket – például tanévnyitót, szalagavatót – is...


KÁSLER HALLGAT ARRÓL, HOGY MI VEZETJÜK AZ EURÓPAI HALÁLLISTÁT

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.08.18.A megdöbbentő hírek arról szólnak, hogy a megelőzhető halálesetek számát tekintve, a magyarok egész Európában élen járnak, vagyis nálunk hal meg értelmetlenül a legtöbb ember. Kásler miniszter viszont a magyarok megmaradásáról tartott ma szellemes eszmefuttatást. Az alkalom pedig az augusztus 20-i ünnepi kitüntetések átadása volt, amelyen természetesen szó sem eshetett az Eurostat adatairól. Ezek ugyanis azt mutatják, hogy a magyar egészségügy egyre gyengébb teljesítményt nyújt.

A halált elsősorban akkor nevezik korainak, ha az megfelelő egészségügyi ellátással, vagy megelőzéssel és tájékoztatással elkerülhető lenne. A tudományos kutatások szerint, öt éve, tehát 2015-ben még tízből négy haláleset lett volna elkerülhető. Rá egy évre, 2016-ban, már a duplája, tíz esetből nyolc ember halt meg értelmetlenül. Ezt mutatta ki az Eurostat, amely szerint a nálunk csak Romániában, illetve Litvániában rosszabb a helyzet.

A leggyakoribb okai az elkerülhető haláleseteknek a szívroham (15 százalék), a légzőszervi daganatos megbetegedések (14 százalék), a sztrók és az alkoholhoz köthető betegségek (hét-hét százalék), illetve a végbélrák (hat százalék). Százezer lakosra vetítve, egyébként Magyarországon volt a legtöbb megelőzhető betegségek által okozott haláleset...


MEGTALÁLTUK, KI ÁLL A ROGÁN FELTALÁLÓTÁRSAIHOZ IS KÖTHETŐ HUNGUARD EGYKORI OFFSHORE-TULAJDONOSA MÖGÖTT

HVG360
Szerző: OROSZI BABETT
2020.08.18.


Nemrégiben a máltai cégek adatbázisába bekerült egy lehetőség, amelynek köszönhetően megtudhatjuk, kik az országban bejegyzett offshore társaságok valódi, végső tulajdonosai. Erre eddig nem volt mód, ezért is számított eddig Málta kiváló offshore-paradicsomnak. A hvg.hu e szolgáltatást igénybe véve megtudta, hogy jelenleg ki áll a rezsiharc farvizén (is) nagyot nyerő Hunguard egykori offshore-tulajdonosa mögött: a gyakorta Rogán Antal jobbkezeként is emlegetett Kertész Balázs.

“A feltett kérdésekre nem áll módomban válaszolni” – hárította el a kérdést 2017-ben Pintér Sándor belügyminiszter, miután a szocialista Tóth Bertalan arról érdeklődött nála, “ki áll a láncolat végén” a Hunguard nevű cégnél. Tóth nem véletlenül kérdezett erre rá: a társaság akkoriban napi szinten szerepelt a hírekben, miután kiderült, hogy magyar tulajdonosai Rogán Antal "feltalálótársai" is egyben.

A néhai Népszabadság írta meg, hogy Rogán neve is szerepel a genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete honlapján a hivatalosan közzétett szabadalmi kérelmek között, mint egy digitális aláírási eljárás feltalálója. A szabadalom másik két jogosultjaként Csik Balázst és Lengyel Csabát tüntették fel, akik a Hunguard hol többségi, hol kisebbségi tulajdonosai voltak.

A Hunguard ugyanakkor nemcsak a feltalálótársak miatt volt érdekes. Azért is, mert a cég rengeteget keresett azzal, hogy a rezsicsökkentésre hivatkozva előírták, auditálni kell a közműszolgáltatók számlázási rendszerét. Hogy, hogy nem, a végén a Hunguard szakított hatalmasat az auditálással, a közműcégek milliós, sok esetben tízmilliós nagyságrendű összegeket fizettek ki a társaságnak, legkevesebb 645 millió forint értékben, ami nagy ugrás volt a cég életében. Bevételük ugyanis 2013-ban 140 millió forint volt, 2014-ben 406 millió forint, míg 2015-ben már majdnem 1,5 milliárd forint...

ÉRTED, MIT TESZNEK VELED?

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: FORGÁCS ERZSÉBET
2020.08.18.


...Azt mondják, azt írták bele a saját törvényükbe, hogy az élet mindenkinek alanyi jogon jár. Azt írták oda, hogy mindannyian egyenlőek vagyunk. Az élet érték, az emberi élet óvandó. De azt nem írták oda, hogy a melegek élete is érték. Hogy nekik is alanyi jogon jár mindaz, ami mindenki másnak. Nem is kell odaírni, hiszen természetes. Természetes lenne. De azt odaírták, hogy a melegek nem teljes értékűek. Azt odaírták, hogy a melegek mások, ők nem élhetnek úgy, mint mindenki más.

És nem elégedtek meg azzal, hogy beleírták a saját törvényükbe. Bele akarják vésni a lelkünkbe, bele akarják erőszakolni a gondolatainkba. Össze akarnak mocskolni mindent, meg akarnak törni, be akarnak rángatni a szánalmas kis játszmáikba. Azt akarják, hogy egy legyél közülük, hogy éppen úgy és éppen ott fussanak azok a finom kis ráncok a szemed sarkában, ahol ők mondják. Azt akarják, hogy gyűlölj mindent és mindenkit, akire csak rámutatnak.

Háborút hirdettek a színek ellen. A te lelkedért folyik a harc. A te lelked színeiért. Azért, hogy egy nő ne mutathassa be a másik nőt neked, hogy ne mondhassa: ő a társam, a szerelmem, a feleségem. Hogy egy férfi ne foghassa meg a párja kezét az utcán, ha a párja is férfi. Hogy ők, hogy AZOK ne mehessenek együtt moziba, étterembe, fagyizni, hogy AZ ne simíthassa ki a kedvese arcába hulló hajtincset, hogy AZOK ne vihessék oviba a gyereküket, ne nézhessék, ahogy felnő, ne sírhassanak vele együtt, amikor rájön, hogy a szerelem fáj. AZOK ne foghassák a másik kezét a kórházban, ne mutathassák, ha meghasadt a szívük.

Azt akarják, hogy AZOK hazudjanak egész életükben, hogy mindig figyelniük kelljen, nehogy lebukjanak, nehogy kiderüljön. Azt akarják, hogy otthon, a négy fal között, behúzott függönyök és zárt ajtók mögött lehessenek csak önmaguk. De ha lehet, még ott sem. Féljenek, egész életükben féljenek.

Pedig ez az egész nem a melegekről szól. Most is, mint mindig, a hatalomról szól. A hatalomhoz szükség van rád is. Ha nem vagy hajlandó együtt menetelni velük, akkor nincs hatalmuk feletted. Ha feletted nincs hatalmuk, akkor csökken az erejük. Kellesz nekik. Mindenki kell nekik. Ha a politika nem, a vallás nem, akkor a gyűlölet legyen a közös nyelv. Hidd el, fogadd el, épüljön be a gondolkodásodba, a reflexeidbe, hogy ők mások, félni kell tőlük, meg kell vetni őket, védekezni kell ellenük. Veszélyesek. Azt akarják, hogy te is úgy gondold: AZOK. Nem ők, hanem AZOK. Ha ezt elérik, akkor velük menetelsz. Akkor is, ha mást gondolsz hitről, politikáról, emberségről, ha mindenről mást gondolsz, de erről az egyről nem, akkor ők győztek. Akkor elérték, amit akartak, beszippantottak, a saját képükre formáltak.

Erről, és nem másról szól az őrjöngés a szivárványos zászló körül. Erről szól a genderlobbi. Erről szól, hogy csak a négy fal között, titokban, hogy ők is ismernek melegeket, de ne lássák az utcán, ne menjen a gyerekük közelébe, ne tudjunk róla, és akkor lehet. Csak éppen az életet akarják elvenni a melegektől, de amúgy nincs bajuk velük. Mert ők toleránsak. De nem annyira. Ők csak védekeznek, ezért ütnek először. És másodszor, és harmadszor.

Ez nem a melegekről szól, hanem rólad, rólam. Mindenkiről. Remélem, hogy érted, tudod és nem engeded. Remélem, látod a propagandisták üvöltése mögött a hatalom szűkölő félelmét, hogy téged nem érhetnek el, nem ránthatnak maguk közé. Hogy feletted nincs és soha nem is lesz hatalmuk. Akkor pedig gyengék és sebezhetőek maradnak.

SZIJJÁRTÓ PÉTER KÜLÜGYMINISZTER SZÍJJ LÁSZLÓ ADRIAI LUXUSJACHTJÁN BEKKELI KI A FEHÉROROSZ VÁLSÁGOT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: NÉMETH DÁNIEL
2020.08.18.


A magyar külügyminiszter látszólag lázas munkával tölti az idei nyarat, elég csak meglátogatni Facebook oldalát hogy erről meggyőződjünk: irodai környezetben, öltönyben, mobiltelefonnal a kezében egyeztet a minszki helyzetről magasrangú külföldi politikusokkal, külügyminiszter kollégákkal az elmúlt napokban. Ehhez képest augusztus 16-án, vasárnap a Lady MRD-en, a Szíjj László tulajdonában lévő luxusjachton láttuk és fotóztuk a miniszter urat az Adrián, Horvátországban, Biograd Na Morutól 25 kilométerre délre, a Kornati-szigetek alatt, a szárazföldtől mintegy 15 kilométeres távolságra, családja körében, nyaralás közben.

“Minden túlzás nélkül égnek a vonalak miniszterelnöki és külügyminiszteri szinten is a minszki fejlemények kapcsán. Ma reggel a három balti külügyminiszterrel, Edgars Rinkēvičs lett, Urmas Reinsalu észt és Linas Linkevicius litván kollégával beszéltünk, majd egyeztettem Miniszterelnök úrral, aki Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnökkel tárgyalt telefonon” – írta a külügyminiszter hétfőn, dolgozószobában telefonálós képet mellékelve a poszthoz.

„Az európai politikai közvéleményt továbbra is a minszki helyzet foglalkoztatja. Ma telefonon beszéltem is erről Josep Borrellel, az Európai Unió külügyi főképviselőjével és Heiko Maas német külügyminiszter-kollégával” – ezt vasárnap posztolta, itt egy tárgyalóteremben mobilozik öltönyben. A magyar kormányt korábban számos kritika érte amiatt, hogy napokig nem szólalt meg a belarusz válságról...

AZ ALKALOIDA ÖRÖKSÉGE – A TISZAVASVÁRIT FELEMELŐ ÉS (MEG)MÉRGEZŐ GYÁR

MÉRCE
Szerzők: BALÁZS ANNA és HAIN FERENC
2020.08.18. 


Két viszontagságos történetű, egymással ellentmondásos viszonyban lévő, szomszédos tiszatáji település, Tiszabűd és Bűdszentmihály, a II. világháborút követően egyesülni kényszerült. Az így létrejött nagyközség 1952-ben kapta a Tiszavasvári nevet.

A település bűdszentmihályi részén 1927 óta, Kabay János világraszóló innovációjaként a fájdalomcsillapítás alapanyagául szolgáló morfin előállítása folyt. A háború után, a Chinoinhoz, a Richter Gedeonhoz, a Wanderhez hasonlóan az Alkaloidát is államosították. A továbbra is jól prosperáló gyár működésében nagyságrendi áttörést hozott a 60-as években a magyar gyógyszeripar rekonstrukciója: ekkor az Alkaloida nagy volumenű gyógyszeralapanyag előállítását vette át budapesti vállalatoktól, és egy tablettázó üzem is kialakításra került a gyárban.

Az 1970-es évektől aztán elkezdődött a növényvédő és gyomirtó, talajfertőtlenítő és rovarirtó szerek gyártása is, amivel a gyár pénzügyi eredményessége több mint ötszörösére emelkedett, és a dolgozói létszáma is jelentős növekedésnek indult.

Mindezek velejárójaként Tiszavasvári nagyközség is komoly változásokon ment át. A gyár dolgozói létszáma nemsokára meghaladta a kétezer főt, nagy számban, sokszor családosan munkások és a folyamatos fejlesztési igényt kiszolgáló értelmiségiek érkeztek a településre...

PDSZ: HAJMERESZTŐ AZ ISKOLÁKNAK KÜLDÖTT JÁRVÁNYÜGYI PROTOKOLL

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2020.08.18.


A szakszervezet megütközéssel fogadta az Emmi ajánlásait. Nyílt levelet írt Kásler Miklósnak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) a Ne dolgozz ingyen honlapon reagált arra, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) elküldte az iskoláknak a szeptembertől érvényes járványügyi protokollt.

A PDSZ Országos Választmánya szerint abból a tárca alá tartozó szakmák jó része kimaradt, az előírások pedig azt igazolják, hogy a kormányzat vagy nem ismeri az általa működtetett rendszert, vagy nem hajlandó forrásokat biztosítani a legalább elfogadható szintű védekezéshez.

Ezért nyílt levelet írtak Kásler Miklós miniszternek, akinek jelezték, elfogadhatatlannak tartják a járványügyi intézkedési tervet, amit Kisfaludy László köznevelésért felelős helyettes államtitkár írt alá.

A PDSZ felszólítja a minisztériumot, hogy haladéktalanul teremtse meg a digitális tanrendhez szükséges feltételeket. Az állami fenntartók nem tudják biztosítani a köznevelési intézményekbe belépők egészségét, az ottani munkavégzést.

A terv figyelembe sem veszi az oktatásban dolgozók, a szélesebb társadalom egészséghez, biztonságos munkafeltételekhez való jogát. Olyan előírásokat fogalmaz meg, amelyekhez a feltételeket nem biztosítja (pl. homloklázmérő), miközben sok intézményben a gyerekek kézfertőtlenítése sem biztosított, noha az első hullám enyhülése óta lett volna idő megteremteni a tárgyi feltételeket.

Elfogadhatatlan, hogy a maszkviselést csak ott ajánlják, ahol nem tartható be a 1,5 méteres távolság, ami ellentmond az eddigi járványügyi kommunikációnak és az európai gyakorlatnak is.

"Önök nincsenek tisztában a mai magyar valósággal: egy harminc fős osztályban egyszerűen NEM lehet 1,5 méteres távolságot tartani. Az igazság az, hogy országszerte alig vannak olyan tantermek, ahol ezeket a szabályokat be lehetne tartani. Hasonló a helyzet az óvodákban is: nem egy óvodában az ágyakat egymástól kb. 5 cm távolságra tudják csak elhelyezni. A csoportbontás pedig lehetetlen, lévén gyerek nem maradhat ellátatlanul."...

NEM SOKKAL AZ ISKOLAKEZDÉS ELŐTT SEM TUDJÁK, HÁNY GYEREKET KELL HÓDMEZŐVÁSÁRHELYRE BUSZOZTANI

ÁTLÁTSZÓ / ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: SEGESVÁRI CSABA
2020.08.18. 


Közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központnak, hogy megtudjuk, milyen döntés vezetett ahhoz, hogy most zárják be a mártélyi általános iskolát, miközben a gyereklétszám évek óta alacsony volt. A tankerület döntéselőkészítésre és vizsgálatra hivatkozva nem adta ki az iratokat, és fontos adatokkal nincs tisztában.

“A gyermekek Mártélyról Hódmezővásárhelyre történő utaztatásának költségeiről nem tud tájékoztatást adni a Tankerületi Központ, tekintettel arra, hogy jelenleg is zajlik annak felmérése a szülők körében, hogy hány gyermek számára igénylik a szervezett utaztatást.” – ezt válaszolta az Átlátszó közérdekű adatigénylésére a Hódmezővásárhelyi Tankerületi Központ alig több mint két héttel az új tanév előtt.

Júniusra derült ki, hogy a makói vasalódeszkás tanárt megalázó hódmezővásárhelyi tankerületi vezető, az azóta már lemondott Balázs József úgy rendelte el a Hódmezővásárhelyi Tankerülethez tartozó, Mártély községben található Varga Tamás Általános Iskola Mártélyi Tagintézmény bezárását, hogy a döntést megelőzően nem tárgyalt sem a szülőkkel, sem az intézmény pedagógusaival, sem a helyi önkormányzattal – erről akkor a 24.hu írt. A helyiek ezért az országházig futottak – szó szerint – Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárhoz, hogy megmentsék az iskolát, de nem jártak sikerrel.

Az EMMI júliusban közadatigénylésünkre azt közölte, hogy a 2016/2017-es és a 2018/2019-es tanévben is kevesebb gyerek volt, mint most, amikor erre hivatkozva zárják be az iskolát...

MINDEN FONTOS, CSAK AZ ORSZÁG JÖVŐJE NEM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2020.08.18....Ebben az országban egyszerűen olyan emberek ülnek a legfontosabb pozíciókban, akiknek halvány fogalmuk sincs arról, hogy mit kellene tenni. Az ő döntéseik befolyásolják több millió állampolgár sorsát, ez mégsem érdekli őket. Legyintenek a kórházi fertőzések kérdésére, mint ahogy legyintenek arra is, hogy 75 év felett lényegében halottnak nyilvánítják az embert a legtöbb kórházban. Egy élhetetlen országgá változott a rendszerváltás utáni Magyarország, amelyet évtizedek alatt lehet majd csak kikapirgálni az egyre mélyülő gödörből. Egészen biztosan sokan fognak majd Kásler Miklósra emlékezni, akinek fontosabb volt a Tízparancsolat, mint hogy tegyen az ország lakosaiért.

FÉRFI POLITIKUS, NŐI POLITIKUS, JÓ POLITIKUS...

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2020.08.18.


A Népszava "Szép szó" mellékletében megjelent Bruck Gábor írása, Orbán, a Marlboro Man bukni fog címmel.
Javaslom, olvassátok el, mert számos értékes gondolatot tartalmaz, mégha minden gondolattal nem is tudok egyetérteni, jóllehet rokonszenves dolgokról esik a cikkben szó.
Kezdjük talán mindjárt a címmel.
Orbánt a Marlboro Manhez hasonlítani olyan, mintha Schmidt Máriát Eva Longoriával említenénk egy napon, egyszerre vicces és lehangoló.
Próbáljuk talán a kérdést úgy közelíteni, hogy a Marlboro Man nem macsó jelkép, inkább a férfiasságot (erő, határozottság, igazságszeretet, nőkkel, gyermekekkel szembeni gyengédség, udvariasság, stb.) testesíti meg, melynek - keletkezése idején, a múlt század közepén - még nem mondott ellen a tény, hogy dohányreklámként kezdte karrierjét.
Lássuk be, a férfiak túlnyomó többsége még ma is boldogan cserélné el kinézetét - szőrt szőrért, hogy legyünk kissé rusztikusak, ha már tehénpásztorról esik szó - vele...
Az ominózus politikus külleme kissé eltér az amerikai csordás atletikus alkatától, ő derékban dúsan hájalt, tekintete sem a cowboly hűvös távolságtartását idézi, ilyen tekintettel leginkább kapualjakban lehet találkozni, ahol "vonatjegyre kell a pénz, olcsón adom szegény édesanyám arany karikagyűrtűjét" szöveggel puhítja az empatikus és persze kissé haszonleső reménybeli vásárlója nem túl erős ellenállását a dakota üzletember.
De az, hogy Orbán bukni fog, az biztos.
Nagy kár, hogy ilyen esetekben mindig eszembe jut a klasszikus kérdés: azt már tudjuk, hogy mi lesz, már csak azt nem tudjuk, hogy addig mi lesz?
...


KÖZZÉTETTÉK, MILYEN INTÉZKEDÉSI TERVET KAPTAK JÁRVÁNYÜGYBEN A MAGYAR ISKOLÁK

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2020.08.18.


A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hetek óta kéri erre a kormányt.

Hétfő este fél 10-kor az iskolák intézményvezetői megkapták azt a járványügyi intézkedési tervet, amely a 2020/21-es tanévben lesz érvényben. A dokumentumot a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) hozta nyilvánosságra a Facebookon.

A protokoll első részében úgy fogalmaznak, hogy
"a járványügyi adatok nyomon követése alapján látható, hogy Magyarország jelenleg biztonságos, ezért szeptember elsején a hagyományos nevelés-oktatás megkezdése indokolt”.

A környező országok besorolása azonban láthatóan változik – írják – a járvány terjedése nehezen kiszámítható, ezért a köznevelési ágazatnak fel kell készülnie a védekezésre és a megelőzésre, továbbá ki kell dolgoznia olyan eljárásrendet, amely megfelelő támpontot nyújt ahhoz, hogy szükség esetén célzott beavatkozásokkal beazonosíthatók és fokozottabban támogathatók legyenek a veszélyeztetett intézmények.”

A protokollban – egyebek mellett – az alábbi pontokról írnak:

- Minden köznevelési intézményben alapos, mindenre kiterjedő fertőtlenítő takarítást kell elvégezni, a fertőtlenítőszereket a fenntartónak kell biztosítani, a tanévkezdéshez szükséges mennyiséget az operatív törzs rendelkezésre bocsátja.
- A személyes megjelenést igénylő tanévnyitó konferenciák helyett a köznevelési intézmények vezetői online tájékoztatás keretében kapják meg a tanévkezdéshez szükséges információkat.
- A nevelési-oktatási intézményeket kizárólag egészséges, tüneteket nem mutató gyermek, tanuló látogathatja. Az oktatásban és nevelésben, illetve az intézmények működtetésében csak egészséges és tünetmentes dolgozó vegyen részt...

TÖBB MINT 11 MILLIÁRD FORINT ÉRTÉKBEN NYERT EL KÖZBESZERZÉSEKET AZ OPUS LEÁNYVÁLLALATA

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2020.08.18.


Két projektben is nyertesnek hirdették az Opus leányvállalatának, a Mészáros és Mészáros Kft.-nek ajánlatait.

Az Opus Global bejelentette, hogy a közvetett tulajdonában álló Mészáros és Mészáros Kft. 2020.08. 14-én arról értesítette a társaságot, hogy a Föld-Trans 2001 Kft.-vel 70-30 százalékban megosztott közös konzorciumban az MVM Paksi Atomerőmű Zrt., mint ajánlatkérő általi, a 8803/16 hrsz számú telken kijelölésre került új atomerőművi blokk létesítéséhez szükséges építési és felvonulási területen szükségessé vált utak és térburkolatok bontása projektet a legjobb ár-érték arányt tartalmazó ajánlataival 2,2 milliárd forint nettó értékben elnyerte.

A Mészáros és Mészáros Kft. továbbá a tulajdonosi igazolás és pénzügyi forrás feltételéhez kötötten önállóan elnyerte a Sopron-Fertő Turisztikai Fejlesztő Nonprofit Zrt. ajánlatkérő általi „Fertő-tavi vízitelep komplex fejlesztése II” projekt munkálatait 8,9 milliárd forint nettó értékben.

...

TGM: „A GAZDASÁGI ÉRDEK ÉS A POLITIKÁVAL ÖSSZEOLVADT FÖLSŐ OSZTÁLY HATALMA TETSZIK AZ EGYETLEN REALITÁSNAK”

MÉRCE
Szerző: LOSONCZ MÁRK
2020.08.18.(A kérdéseket Losoncz Márk tette fel. Az interjút magyarul az újvidéki Autonómia portál közölte először, az itt közölt szöveg egy kiegészített változat.)

Már évek óta intenzív az együttműködés Aleksandar Vučić és Orbán Viktor között. Mit gondol erről és e rendszerek közös tulajdonságairól? Hogyan értekli a vajdasági magyarok helyzetét mindebben?

A különféle kelet-európai rendszerek, eltéréseik ellenére, hasonlítanak abban, hogy a „valóságosan létező szocializmus” volt az utolsó racionális állapot, amelyre visszaemlékezhetnek. A tervgazdaság, a társadalom minden szegmentumát mozgató újraelosztó állam, a rendszer identitását, az egyenlőséget és mobilitást őrző és behatároló Párt, a paternalisztikus, gondoskodó közigazgatás, az iparosító-urbanizáló-népművelő fejlődés, a magaskultúra elsőbbségét biztosító civilizációs struktúra ugyan nem elégítette ki a rendszer által fölköltött modernizációs (főleg fogyasztói) vágyakat, de szilárd körvonalai voltak, és voltak – persze autoritárius – érvei a fegyelem és stabilitás mellett. Ezt Jugoszláviában megerősítette az antifasiszta mitológia, az antisztálinizmus és a föderalista-antinacionalista állami ideológia, ami másutt hiányzott. A legutóbbi ismert Rend fölbomlása a kelet-európai népek szemében hanyatlástörténet.


Az 1989 utáni államvezetési gyakorlatok közül csak az etnicizmus sikeres, a magántulajdonra alapozott, piaci-kompetitív kapitalizmus épp úgy népszerűtlen, akár az emberi jogok, a szabadságok, a civil társadalom, a pluralizmus stb. világnézete. A gazdasági érdek és a politikával összeolvadt fölső osztály hatalma tetszik az egyetlen realitásnak, habár gyűlölet övezi.

A társadalmat semmi nem nagyon tartja össze, csak az ilyen vagy amolyan „külsővel” szembeni gyanakvás: de nemcsak a muszlimok vagy az oroszok (Lengyelországban és Romániában) vagy az Európai Unió (Csehországban vagy a magyarországi jobboldalon) számítanak ellenségnek, hanem ugyanilyen „külső”-nek számít a hazai politikai ellenfél is. Ezek kötőanyag nélküli társadalmak, amelyekben a diktatúrás törekvések háttere nem a néma engedelmesség, hanem a káosz, a bomlás, különösen az állami közigazgatás – és benne az infrastrukturális és a szociálpolitika – csődje.

Csatlakozott a belgrádi Filozófiai és Társadalomelméleti Intézettel kapcsolatos, szolidaritásra buzdító nemzetközi felhívásunkhoz. Másrészt már évek óta megnyilvánul a magyarországi oktatási és tudományos intézményeken (CEU, MTA, a színiakadémia stb.) gyakorolt represszióval kapcsolatban. Amíg az Intézetünkben megváltozott az Igazgatótanács összetétele és új igazgatót választottak, a magyarországi intézmények mintha kudarcot vallottak volna. Lehetséges-e, hogy mindez azért történt, mert Szerbia még nem az Európai Unió tagja? Azért is kérdezem, mert nemrég megjelentetett egy cikket arról, hogy az EU valójában közömbös Orbán – magyarországi – politikai lépései iránt.


Az Európai Unió nem föderáció, amely kikényszeríthetné a közös alkotmányos rendet; az a hipotézis, amely szerint hasonló alkotmányos rendszerű államok egyesülnek benne önként, tévesnek bizonyult: a kelet-közép-európai országok nem liberális demokráciák és nem rendezett államok, ez nem mondható el se a Visegrádi Négyekről, se Szlovéniáról, se Bulgáriáról, se Romániáról (bár vannak közöttük jelentős különbségek), mint ahogy Szerbiáról, Albániáról, Macedóniáról vagy Koszovóról se. A volt „szocialista” országok egyike se konszolidált, mindenütt hiányoznak fontos szabadságjogok és garanciák, mindenütt elképesztő a társadalmi igazságtalanság mértéke, mindenünnen menekülnek a lakosok Nyugatra. Akár az EU tagjai, akár nem. Közben a nyugat-európai országokban is inog az 1945 és 1989 között kialakult kompromisszum. Olyan fontos és nemrég még erős országok vergődnek a zűrzavarban, mint Nagy-Britannia, Franciaország, Olaszország. Az EU tagjai közötti szolidaritás – ha ugyan valaha létezett – , megszűnt. A primitív önzésen kívül nem látunk mást. A hidegháború idején kialakult egyensúly elveszett, és Európa semmi mással nem helyettesítette...

SZÉLSŐSÉGES NARRATÍVÁK FOGSÁGÁBAN

HÍRKLIKK
Szerző: PUZSÉR RÓBERT
2020.08.18.


Az online sajtó és a közösségi felületek jelentős része újrakezdte a rettegtetést a koronavírustól, megint egyre több a bombasztikus cikk és rémtörténet – ugyanakkor mára Magyarországon is igen erős véleménybázisa lett a járvány bagatellizálásának, bármilyen óvintézkedés megkérdőjelezésének.

A huszonegyedik századi tömegkommunikáció legfőbb szabálya, hogy a posztmodern médiatérben csak az az inger él túl, amely a valóságértelmezés két végpontjának valamelyikéhez gravitál. Bármilyen jelenséghez is szólsz hozzá: abszolutizáld, vagy tagadd le – és garantáltan uralni fogod a pillanatot. Így vált a magyar belpolitika a NER vagy O1G dilemmájává, ennek szellemében kell Amerikának Donald Trump és a Black Lives Matter között választania, e nyomvonalon válnak szét hisztérikus karanténtálibokra és megátalkodott járványtagadókra a nyugati civilizáció társadalmai.

Ma több igazolt fertőzött van Magyarországon, mint amikor az ellenzék kijárási tilalmat követelt Budapestre, több igazolt fertőzött van, mint amikor Orbán Viktor engedett a nyomásnak, és bezáratta az iskolákat – most valahogy mégis meccseket rendeznek, tömve vannak a strandok és az éttermek, miközben a vírusról továbbra sem lehet tudni szinte semmit. Úgy tűnik, a pánikot könnyelműség követi...

NAGYOT ROMLOTT A MELEGEK HELYZETE MAGYARORSZÁGON A HARMADIK ORBÁN-KORMÁNY ÓTA

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2020.08.18.


Az ILGA elnevezésű nemzetközi jogvédő csoport szerint tavaly egész Európán belül Magyarországon romlott a leginkább a helyzet az LMBT közösségek tagjaival szembeni ellenségesség szempontjából – számol be a Reuters, miután két szivárványos zászlót is letéptek önkormányzati épületről. Az akciókat az amerikai nagykövetség is elítélte. Lengyelországban rosszabb a helyzet, ott a homofóbia a kormánypárt ideológiájának fontos eleme – erről a Guardian ír. Az EUObserver portálon megjelent véleménycikk szerint az Unió magára hagyta LMBT-polgárait.

A legutóbbi magyarországi melegellenes incidensek

A New York Times is átvette a Reuters jelentését, miszerint az Egyesült Államok budapesti nagykövetsége tegnap nyilatkozatban figyelmeztetett arra: nem lenne szabad eltűrni a neonáci csoportokat, miután két szivárványos zászlót is letéptek önkormányzati épületről. Ezek voltak a legutóbbi magyarországi melegellenes incidensek. Pénteken egy „kemény maghoz tartozó” futballdrukkert vett őrizetbe a rendőrség ilyen cselekményért, vasárnap pedig Novák Előd, a Mi Hazánk elnevezésű szélsőjobboldali párt alelnöke távolított el egy szivárványos lobogót, és dobta azt egy kukába. Őt is őrizetbe vették. Az amerikai nagykövetség mélységes aggodalmának adott hangot az incidensek miatt. Hangsúlyozta, hogy a véleménynyilvánítás olyan alapjog, amit csak megfélemlítés nélkül szabad gyakorolni. „A neonáci vagy más gyűlöletcsoportokat egyetlen társadalomban sem kellene eltűrni” – szögezte le a diplomáciai képviselet.

A Reuters emberi jogi csoportok közlésére hivatkozva azt írja, hogy Magyarországon megnövekedett az LMBT közösségek tagjaival szembeni ellenségesség azóta, hogy Orbán Viktor 2018-ban elnyerte sorrendben harmadik felhatalmazását a kormányzásra. Az ILGA-ként rövidített leszbikus, meleg, biszexuális, transz- és interszexuális nemzetközi jogvédő csoport szerint tavaly egész Európán belül hazánkban romlott a leginkább a helyzet ebben a tekintetben, bár Magyarország még így is jobban áll, mint a legtöbb kelet-európai ország. Az EU-ban Lengyelországnak a legrosszabb a minősítése. Lengyelországban – állapítja meg a hírügynökség – a homofóbia része a kormányzó Jog és Igazságosság párt ideológiájának és választási stratégiájának. Varsóban vasárnap nacionalisták csaptak össze az LMBT-jogok védelmezőivel, és elégettek egy szivárványos zászlót – emlékeztet a Reuters, majd idézi Novákot, aki szerint nemzetközi összefogásra lenne szükség azon erők között, amelyek küzdelmet folytatnak a homoszexualitás úgymond biológiai zsákutcája ellen.

Mi a helyzet Európában?
Ugyanezt a kérdést átfogóbb keretekbe helyezve, „Európa nem védi meg LMBT polgárait” címmel jelent meg Rémy Bonny belga melegjogi aktivista véleménycikke az EUObserver című brüsszeli uniós hírportálon. Ebben az olvasható, hogy az elmúlt hét végén Lengyelországban LMBT-aktivistákat brutálisan megvertek a rendőrök. Csaknem ötven békés aktivistát őrizetbe vettek, és sokan megsérültek. Az Európai Bizottság azonban – írja Rémy Bonny – továbbra is hallgat az LMBT-közösség ellen az EU-ban növekvő mértékben tapasztalható erőszakról. Ez a közösség úgy érzi, hogy az Unió magára hagyta – teszi hozzá, és felhívja a figyelmet arra, hogy az elmúlt két évtizedben ugyan több hangzatos nyilatkozat született, de EU-jogalkotásra nem került sor ebben a témában.

A szerző megírja, hogy a legnagyobb lengyel LMBT-jogvédő mozgalom egyik, Margot nevű aktivistáját kegyeletsértés címén azért vették őrizetbe, mert magasra tartott egy szivárványos zászlót egy Krisztus-szobor előtt. Néhány héttel korábban azért is előállították, mert egy kampányautóról eltávolított egy olyan posztert, amely azt hirdette, hogy az LMBT-emberek pedofilok. 

Így akarnak szórakoztatni a populisták

Szintén Lengyelországgal foglalkozik a londoni Guardian egyik cikke, amelyben két, Berlinben élő lengyel történész, Jarosław Kuisz és Karolina Wigura elemzi, hogy a demokrácia további lebontásának milyen lépéseire lehet számítani Lengyelországban most, hogy Andrzej Duda újabb államfői ciklusra kapott megbízást a kétfordulós elnökválasztás eredményeként. A szerzők megjegyzik, hogy a nemzetközi figyelem most jórészt Belaruszra irányul, de eközben a lengyel kormány tagjai olyan őszi napirendet ismertettek, ami az igazságszolgáltatás és a média függetlensége elleni további, egyidejű támadásokat vetít előre. Ez egybeesik az LMBT-közösség elleni intenzívebb nyomásgyakorlással. Azok a lengyel városokban tartott tüntetések, amelyeket az LMBT-aktivisták bebörtönzése ellen tartottak, nem párbeszédhez, hanem még több őrizetbe vételhez vezettek – írja a szerzőpáros.

A cikk emlékeztet arra, hogy Andrzej Duda, aki brutális retorikát alkalmazott, és az állami tévében is folyamatosan gyalázta kihívóját, az elnökválasztási kampány végén bocsánatot kért mindazoktól, akik úgy érzik, hogy ő, tetteivel vagy szavaival, megsértette őket. A Guardian szerzői nem értenek egyet azzal az értelmezéssel, hogy Duda valóban gyógyírt keres a lengyel társadalom polarizáltságára. Szerintük az elnök sokkal inkább Oscar Wilde tanácsát követi: mindig bocsáss meg ellenségeidnek, mert nincs semmi, ami ennél jobban zavarná őket.

A két lengyel szerző szerint amit Duda művel, azzal Donald Trump amerikai és Recep Tayyip Erdogan török elnök módszereit követi, és a „populistainment” mesterségesen alkotott angol kifejezéssel jellemezhető, amely a populizmus és az entertainment, vagyis szórakoztatás szó összevonásából keletkezik, és arra utal, hogy a média a közönség figyelmének folyamatos lebilincselését szolgáló eszközzé, állandósult pódiummá válik a populista politikus kezében. A színpadias fellépést persze a politikusok már jóval korábban elkezdték, lásd a szaxofonozó Clintont és Berlusconi showbusinessét, és akkor kezdtek politainmentről beszélni. A populistainment ennek a továbbfejlesztett változata, amikor már nem demokratikus politikusok akarják fényezni valamiképpen a saját imázsukat, hanem a populisták folyamatos előadása homályosítja el magát a hagyományos politikai tevékenységet. A lapszemlét Kárpáti Jánostól hallották, köszönöm a figyelmüket.

EGY GRAFIKONON AZ ORBÁN-CSALÁD MILLIÁRDOSSÁ VÁLÁSA

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2020.08.17.


Ismét egymilliárd forint feletti osztalékjövedelme volt különböző céges érdekeltségeiből a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek. A bányászati és kapcsolt vállalkozások 2010 előtt is hoztak évi néhány tízmillió forintot, de az igazán nagy pénzeket az elmúlt öt-hat évben vette ki belőlük az Orbán-család. A vállalatoknak a kilátási sem rosszak, több jel is arra utal, hogy a következő években folytatódhat az eddig tapasztalt dinamikus növekedés.

Bár a nagyobb cégek közül 2019-ben egyiknek sem ment rosszul, árbevétel-rekordot csak a Nehéz Kő Kft. döntött, melynek az eredményeiről már augusztus elején beszámoltunk. A jelentős részben a többi Orbán-vállalatnak, illetve egyéb kormányközeli cégeknek dolgozó, szállítmányozással foglalkozó társaság már évi közel 3 milliárdos árbevételt termel, és masszívan nyereséges is.

Mondjuk nem annyira, mint a család legfontosabb cége, a Dolomit Kft., amely az elmúlt években valami egészen elképesztő profithatékonysággal működik. Az 51 százalékban Orbán Győző tulajdonában lévő társaság már 2018-ban is hihetetlen profirátát ért el: az árbevétel 41 százaléka maradt meg adózott nyereségnek. Tavaly azonban még ezen is sikerült javítani, és 2019-ben a bevétel 45 százaléka gazdagította a tulajdonosokat...


A BELARUSZOK MÁR SOHA NEM FELEJTIK EL A SZABADSÁG MOSTANI LECKÉJÉT

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: ADAM MICHNIK
2020.08.14.


Félelemmel és reménnyel tekintünk ma Belaruszra. Meggyőződésünk ugyanis, hogy függetlenül attól, mit tesz közzé a vasárnapi választások után Aljakszandr Lukasenka hivatalos propagandája, a belarusz demokrácia már a mai napon nagy győzelemről beszélhet.

A többezres gyűlések tanúsítják, hogy a belarusz demokrácia él és egyre erősebb lesz. A szabadság e leckéjét a belaruszok már soha nem felejtik el.

Lukasenka elsőnek hozta létre a homlokzati demokráciát. Putyin az ő nyomába lépett, a plagizátora volt. Majd Orbán Viktor is, Jarosław Kaczyński is így tört magának utat.

Amikor nyilvános gyűléseiken a belaruszok azt kiáltják, hogy félelem nélkül akarnak élni, a lengyeleknek is, a magyaroknak is üzennek. Hasonló szikrák ezek, akár Moszkvában a Szaharov proszpekten vagy Habarovszkban, akár Kijevben a szabadság Majdanján.

Együttérzéssel és aggódva figyelem Belaruszt is, amely letépte magáról a szájkosarat, és a lengyel demokráciát is, amelynek fel kell ráznia magát a tisztességtelen elnökválasztás okozta sokkból.

Utóvégre nyilvánvaló, hogy Jarosław Kaczyński rezsimje Putyin és Lukasenka rezsimjét utánozza. Ma azonban a belarusz demokraták éneklik A falakat, a lengyel demokratikus ellenzék egykor oly kedves dalát (a régi világot maguk alá temető, leomló falakról – a ford.), amely most, amikor a rendőrség elhurcolja a fiatalokat az utcáról, aggasztóan aktuális lesz.

Rafał Trzaskowski kampánygyűlésein a demokrácia híveinek százezrei skandálták: „Elég volt!” Ma belaruszok skandálják ezt gyűléseiken. Lukasenka is, a világ is meg kell hallja a hangjukat.

S bár a hivatalos propaganda ismételgetni fogja a maszlagot, hogy idegen ügynökök tevékenységéről van szó, mi, lengyelek már jól ismerjük ezt a szlogent, 1968-ban is, a hadiállapot idején is, legutóbb pedig Andrzej Duda szájából is ezt hallottuk.

Belarusz barátaink! Veletek vagyunk! Már győztetek! Megmutattátok városaitok utcáin és terein, hogy a szabad Belarusz él!


KÉRJEN BOCSÁNATOT VAGY SZÉGYELLJE MAGÁT - ÜZENTE A KOSSUTH-DÍJAS RENDEZŐ VIDNYÁNSZKYNAK, ÉS FELMONDOTT

NÉPSZAVA
Szerző: nepszava.hu
2020.08.17.


Az önmagunkban gyönyörködés szakmánk elárulása - fogalmazott Székely Gábor.

Rövid és kevéssé érzelemmentes levélben adta tudtára Székely Gábor, hogy felmond az alapítványi működési formára átállított Színház- és Filmművészeti Egyetemen. A Kossuth-díjas rendező, Major Tamás tanítványa Vidnyánszky Attilának címezte keserű sorait. Azt azonban egyértelművé tette, hogy protestál, de diákokat nem hagyja cserben: amennyiben az osztályfőnökök igényt tartanak munkájára, díjazás nélkül folytatja azt. Íme nyílt levele:

TÉNYLEG ENNYIRE VAGYONOSODIK A MAGYAR? - A TITOKZATOS KÉTEZER-MILLIÁRD FORINT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.08.18.


Fél év alatt közel kétezer-milliárd forinttal nőtt a magyar háztartások pénzügyi vagyona. Családonként ez mintegy félmillió forintos gyarapodás. A növekedés bő kétharmada a már koronavírus sújtotta második negyedévre esett.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – jelentették be korábban – a járvány alatt sem tapasztalta a lakossági megtakarítások káros kiáramlását. A jegybanki szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a koronavírus miatti átmeneti veszélyhelyzetet a banki ügyfelek nagyrészt tartalékaik felhasználása nélkül át tudták hidalni. A most megjelent friss statisztika tulajdonképpen ezt támaszthatja alá. Legalábbis akkor, ha az adatokat csak felszínesen nézzük.

Július elsejére – számolta ki az Azénpénzem.hu – az év végi adatokhoz képest mintegy kétezer-milliárd forinttal nőtt a magyar háztartások pénzügyi vagyona. Családonként pedig ez mintegy félmillió forintos gyarapodást jelent. Az külön elgondolkodtató, hogy a növekedés bő kétharmada a már koronavírus sújtotta második negyedévre esett.

A számokat nyilvánvalóan szépítheti a hitelmoratórium hatása. Mint az MNB elmondta: az összesen 6796 milliárd forintnyi háztartási hitelállományból 3855 milliárd forintnyit érint a moratórium (ekkora kölcsönállomány törlesztésével álltak le). Az MNB számításai szerint a moratóriumnak köszönhetően közel 2000 milliárd forint maradt a családoknál és a vállalatoknál. Az összeg kísértetiesen egyezik a mostani statisztikából kiszámolhatóval. Biztos viszont, hogy a helyzet sajnos egyáltalán nem ilyen egyszerű és egyértelmű...

“LEHET CIGÁNY, LEHET PARASZT, AKI TENNI AKAR, AZ TENNI FOG”

HVG ONLINE
Szerző: BALLAI VINCE
2020.08.18.


Pályázz sokat, dolgozz sokat, foglalkoztass annyi közmunkást, amennyit csak tudsz, tedd velük rendbe a falut, legyél megértő a linkekkel is, és ha kell, akár emelt hangon beszélgess el a renitensekkel. Körülbelül ez a receptje annak, hogy valakit roma polgármesterként a cserdi Bogdán Lászlóhoz mérjenek. Kevesen tudják, de Magyarországon 40 roma polgármester dolgozik: meglátogattunk két olyan falut, melyek vezetőit példaként állítják a többiek elé.

Jellemző rájuk, hogy roma mozgalmi életből jönnek, ott váltak vezetővé, de az adott település egészében gondolkodnak. Tudják, hogy nem lehet tovább zilálni a helyi konfliktusokat – mondta Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, az Idetartozunk Egyesület vezetője a hvg.hu-nak azokról a roma polgármesterekről, akik szerinte legalább olyan példaértékűen végzik a dolgukat, mint a Cserdit a térképre tevő, a közelmúltban elhunyt Bogdán László. Setét Jenő szerint jobb lenne, ha a többen tudnának róla, hogy negyven roma polgármester működik az országban, akik közül sokan végeznek jó munkát, és érdemelnek több figyelmet. A hvg.hu kettőt látogatott meg közülük...

A HÜLYÉK KEDVÉÉRT

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2020.08.18.


Verőfényes szép napot! Én már tegnap csütörtököt mondtam, ennek ellenére ma még csak kedd van. Most is a fehérorosz események a legfontosabbak, úgy vélem, nem csak nekem. Európának is. Tegnap óta annyit lehet tudni, hogy gyakorlatilag leállt az ország, gyárak, bányák, olajfinomítók, tévétársaságok, színházak dolgozói léptek sztrájkba. Délelőtt Lukasenka kijelentette, hogy ő ugyan biztosan nem mond le és nem lesz új választás, csak halála esetén. Délután már ott tartott, hogy barkácsol egy új alkotmányt, azt a nép jól megszavazza és aztán ki lehet írni az új választásokat. Pedig az előző alkotmány is tökéletesen méretre szabott, nem tudni, mit sikerült kitalálni, amit még bele kellene passzintani az újba. Az sem kizárt, hogy egyszerűen időt akar nyerni a belarusz elnök – hiszen egy alkotmánymódosítás majd egy ezt követő népszavazás sokáig elhúzható -, hátha közben lenyugszanak a kedélyek. Ha maguktól nem nyugszanak le, majd ő lenyugtatja. Vagy a verőlegényei. Nem tudom, talán csak nekem szúrt szemet és talán tévedek, de az a sejtésem, hogy itt már nem nagyon győzhet Lukasenka. Nem azért, mert nem elég eszes – nem ismerem, úgyhogy ezt nem tudom megítélni -, hanem azért, mert nem vette észre, mi jelenti az igazi veszélyt a hatalmára. Pedig szabad szemmel is jól látható, kik fordultak ellene. Csak meg kell nézni, kik visznek virágot a tüntetésekre. Kik ölelik át a leengedett pajzs miatt a rohamrendőröket. Kik beszélnek a mikrofonba. Kik indultak ellene a választáson. Ez az ember talán már akkor elbukott, amikor bebörtönözte Szvjatlana Cihanouszkaja férjét, a legesélyesebbnek tartott ellenfelét. A nő férje helyére állt, és hetek alatt lett a fehérorosz ellenzék vezére. Az a gyanúm, Lukasenka a nőket bőszítette fel. Nem volt jó döntés...

24 KÖZVILÁGÍTÁSI PÁLYÁZATBÓL 22-T TIBORCZ ISTVÁN EGYKORI CÉGE, AZ ELIOS NYERT MEG SZERBIÁBAN

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2020.08.17.


A szerb N1 frissen publikált tényfeltáró videója szerint az elmúlt években kiírt 24 szerbiai közvilágítási pályázat közül 22-t nyert meg vagy az Elios szerbiai cége vagy egy hozzá üzletileg kötődő cég vagy konzorcium. 

Eszerint még gyorsult is a tempó, amivel az Orbán-családhoz kötődő, energiatakarékos közvilágítási rendszerekben utazó cég benyeli annak a Szerbiának a közvilágításkorszerűsítési piacát, amit az Orbán Viktorral deklaráltan remek személyes és politikai viszonyt ápoló Alekszandar Vucsics elnök vezet. A Direkt36 bő egy éve, 2019. június 26-án közölt tényfeltáró cikkében ugyanis még arról írtak, hogy az addig lezárult 15 ilyen tenderből

“tizenkettőt olyan cégcsoportok nyertek el, amelyeknek legalább egy tagja kapcsolatban áll a magyar Eliosszal. Ezeken felül nyertek egy nem PPP konstrukcióban kivitelezett projektet is.

Az első 15 pályázathoz majdnem három év kellett, mivel az Elios szerbiai cége 2016. júliusában nyerte el az első szerbiai közvilágítási projektjét a vajdasági Adán. 2019. júniusának vége óta tehát 10 újabb tendergyőzelmet mutathat fel az az Elios körüli üzleti kör, amely a megelőző 3 évben 13 ilyen megrendelést kapott.

A BIRN (Balkan Investigative Reporting Network) nevű független tényfeltáró szervezet riporterei most a szerbiai PPP-ket ellenőrző bizottságtól próbálnak adatokat szerezni közérdekű adatigénylés formájában. (A PPP olyan félig magán, félig állami projekteteket jelent, ahol a magánberuházó által előre elvégzett munkát az állami vagy önkormányzati partner utólag fizeti ki.)

Hogy az Elios hogyan kapcsolódik az Orbán-családhoz?
...

ZÁRTOSZTÁLY

HÍRKLIKK
Szerző: FSP
2020.08.18.


Képzeljünk el egy zártkörű klubot, ahol mindenkinek van a másikról egy szaftos története. Ez a belépő a klubtagsághoz. Minél mocskosabb a történet, annál gördülékenyebb a felvétel. És képzeljük hozzá azt is, hogy egyszer majd eljön az igazság pillanata. 2022-ben – ahogyan egyre többen gondolják – vagy valamivel később, mint ahogyan a józanabbak remélik.

A bomlás megkezdődött, a rés már látszik a falon. Kapkodás van a magabiztosság, bizonytalanság a pökhendi cinizmus mögött. Kérdés, lesz-e olyan mesterember, aki kijavítja a hibákat?

Egyelőre még ott állnak az urak egymás mellett, összeszorított fogakkal, behunyt szemmel. Egymás tökét markolják görcsösen. Merthogy így lett kitalálva ez a rendszer. Én nem mondom el, amit rólad tudok, cserébe te is hallgatsz arról, amit rólam tudsz...

SZABAD SZEMMEL: SZORULT HELYZETBEN LUKASENKO, EGYRE TÖBB REPEDÉS MUTATKOZIK A RENDSZERÉN - A NÉPSZAVA NEMEZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2020.08.18.


Project Syndicate

Egyre több repedés mutatkozik Lukasenko rendszerén. Ezt jelentette a helyszínről a Politikai Kritika című lengyel lap főszerkesztője, aki egyben a Haladó Tanulmányok Intézete nevű varsói kutató intézet vezetője. Sierakowski folyamatosan, szemtanúként követi a fejleményeket és küldi tudósításait. Azt mondja, az elnök szorult helyzetéről mindennél jobban tanúskodik, hogy vasárnap 2-500 ezren vonultak fel ellene az utcákon. Úgy érzékeli, hogy az ellenzék egyre biztosabb a győzelmében, látván saját, hatalmas erejét.

A fordulópontnak azt tartja, amikor a múlt pénteken rengetegen gyűltek össze a Függetlenség terén, ám a rendőrség akkor első ízben nem avatkozott közbe, pedig azon a részen az elcsalt választások óta szigorúan tilos tüntetni. A téren inkább csak jelképesen 50 katona volt, de ők is leengedték a pajzsukat. Az állami tévé pedig mind inkább szolidáris a tiltakozókkal, holott idáig a hatalom engedelmes kiszolgálójának számított. Grodnóban az ellenzék zászlóját vonták fel a városi önkormányzat épületére.

Amikor Lukasenko két napja demonstrációt szerveztetett a saját támogatására, ordított róla, hogy elvesztette magabiztosságát, hogy kicsúszott a kezéből az ellenőrzés. Az ellenzék már nem tart az összecsapásoktól, de vasárnap annyian tódultak az utcákra, hogy a karhatalom még csak ki sem vonult. A tömeg a KGB központja előtt azt követelte, hogy engedjék el az őrizetbe vett felvonulókat. A végén az egykor veszedelmes diktátor és a banditái teljesen kiszorultak a belvárosból.

Die Welt

Visszafelé sült el, hogy a belorusz államfő megpróbált emberi arcot ölteni. Egyre fokozódik ugyanis a rá nehezedő nyomás. Már nem csak az utcákon, hanem a gyárakban is tiltakoznak ellene. Az egész országban leáll a termelés az állami gyárakban, és a dolgozók nem riadtak vissza attól, hogy Lukasenko képébe vágják, mit gondolnak róla. Ennek megfelelően nem éppen a terveknek megfelelően zajlott a minszki üzemlátogatás. Kezdődött azzal, hogy az autokrata kénytelen volt helikopterrel a helyszínre menni, mert láthatólag félt attól, az autókonvojt esetleg útközben feltartóztatják.

Majd a munkások, akikhez törleszkedni igyekezett, azt vágták a fejéhez, hogy „tolvaj”, „hazug” és „szégyen, amit csinál”. Alig pár méterre az emelvénytől azt kiáltották neki, hogy mondjon le! Lukasenko csak nézte, megkövült arccal. Majd közölte, hogy új választások csak a testén keresztül lesznek. Ezek után sarkon fordult és hazarepült. Alighanem pályafutása legnagyobb csalódását éli át mostanság. Az utcai tüntetéseket még csak-csak meg tudja magyarázni, a tiltakozókat egyébként is külföldről finanszírozott birkáknak tartja, de most azok fordulnak ellene, akiknek a gyárait csaknem 30 éve megmentette a csődtől. Akiket a törzsválasztóinak tekintett.

Országszerte hatalmas állami vállalatok beszüntették a munkát, így a világ egyik legnagyobb műtrágya gyára, teherautó üzem, olajfinomító, kohók és a minszki traktorgyár is, ahol a szovjet idők óta az ikonikus „Belarusz” mezőgazdasági vontatók készülnek. Lukasenko szívesen mutatkozik ezeknek a járműveknek a nyergében, hogy mutassa: ő nép közeli kolhozelnök.

A gyári sztrájkbizottság egyik vezetője elmeséli, hogy a korábbiaktól eltérően a múlt vasárnap Tyihanovszkajára voksolt és ő is felvonult a választási csalás miatt. Bízik abban, hogy egyre többen csatlakoznak hozzájuk és állnak le a termeléssel. Merthogy kellenek a változások, de sokan még mindig félnek.

A köztévé egyik szerkesztője arról beszélt, hogy a jólét csak látszólagos. A szülei nevetségesen alacsony nyugdíjat kapnak, a fia pedig csak azért járhat számítógépes órára, mert a család megfinanszírozza neki. A bérek pedig rendkívül alacsonyak, ahhoz viszonyítva például, amit az orosz televíziós kollégák kapnak. Nála akkor szakadt el a cérna, amikor látta a bántalmazott letartóztatottakat. De most már sajnálja, hogy nem korábban állt át az ellenzék oldalára. Elmesélte ugyanakkor, hogy még most sem számolhat be az utcán zajló eseményekről. Ezért ő is sztrájkol. Ezzel együtt a nézők már láthatták Lukasenko kínos gyári vendégszereplését. Amúgy a tévés szakember leginkább azt szeretné, ha tisztességesen és cenzúra nélkül dolgozhatna.

Guardian

Szomorú időket jósol a lengyel demokrácia szemszögéből a varsói Kultura Liberalna c. folyóirat főszerkesztője és egyik munkatársa, akik egyúttal a berlini Haladó Tanulmányok Intézetének munkatársai. Jaroslaw Kuisz és Karolina Wigura arra számít, hogy az ország kénytelen lesz végignézni, miként bontja le a demokráciát a Jog és Igazságosság. Vagyis a liberális tábor számára még keményebb próbatételek jönnek, mint idáig.

A kormányzat nyilatkozataiból az derül ki – mutat rá a vendégkommentár –, hogy újabb támadás készül az igazságszolgáltatás, valamint a független sajtó ellen. Ezzel párhuzamosan erősödik a nyomásgyakorlás az LMBT-közösség tagjaira. Céljai elérésére a hatalom vegyíti a populizmust és a látványpolitizálást. A „populistainment” lényege, hogy a média a politikai cirkusz részeként igyekszik megragadni és megtartani a közfigyelmet. Háttérbe szorítja az ideológiát, a közösségi háló pedig csak felerősíti az egész folyamatot.

Persze itt nem mindig csak a t. Közönség szórakoztatásáról van szó, hiszen a populistainment szolgálhat a félelem és a megvetés felszítására is. De a legnagyobb baj, hogy ily módon a közbeszédben a margóra szorul az igazság. És ez nem csupán a politikai stílus kérdése. Kaczynskinak, Orbánnak és Trumpnak megvan a saját programja. Maguk alá akarják gyűrni az állami intézményeket, illetve a sajtót. Pontosan tudják, hogy a dopamin igen jól segít átvinni az ingert. Ezért szítják az érzelmeket, terjesztenek pletykákat, kényszerítik védekezésre az ellenzéket.

Ez a stratégia nagy feladat elé állítja a liberális demokrácia védelmezőit, mert azok hiába nevezik a másik oldalt fasisztának, tekintélyelvűnek. Ez már nem hat a választókra. Ezért a jogállam híveinek is meg kell tanulniuk, mekkora erőt jelent a dopaminra épülő politizálás. Ha nem, az eljelentéktelenedés vár rájuk. Vagyis alternatív előadással kell kirukkolniuk. Például úgy, hogy valamilyen konkrét témához kapcsolódva folytatnak kampányt. A másik lehetőség, hogy bátran beszéljenek olyasmiről, ami általános elégedetlenséget, félelmet okoz.

Nem visszaélniük kell az érzelmekkel, hanem használni azokat. Ám ha erre képtelenek, akkor legalább 10 évig nem tudnak beleszólni a dolgokba, nem csak lengyel földön, hanem az egész világon.

Independent
Trump és brazil kollégája leszerepelt, de azért nem minden populista kezelte csapnivalóan a vírusválságot. Így látja ezt az egykori brit munkáspárti miniszterelnökről, Tony Blair-ről elnevezett elemző intézet egyik kutatója. Brett Meyer épp ezért úgy gondolja, hogy a fertőzés egyáltalán nem bizonyította az ilyen rendszerek eredendő gyengeségét. A világon jelenleg összesen 17 országban van hatalmon populista politikus, közülük csupán öt becsülte le a Covid-19 következményeit. A többiek nagyon is komolyan vették a bajt. Így Erdogan, az indiai elnök és a cseh kormányfő.

Abban viszont különböztek egymástól, hogy mennyire alkalmaztak liberális eszközöket. Bulgáriában, Csehországban, Olaszországban és Venezuelában egyáltalán nem használta ki a kormány a fertőzést, hogy saját hatalmát növelje, és nem is csapott le az ellenzékre. Izraelben, Szerbiában és Sri Lankán köztes utat választottak. 5-en viszont: Magyarország, Lengyelország, a Fülöp-szigetek, Törökország és India ezzel szemben illiberális választ adtak a problémára. Orbán Viktor meghatározatlan időre korlátlan felhatalmazást kapott, aminek segítéségével megkerülhette az Országgyűlést.

Mindent egybevéve úgy áll, hogy a populizmus túléli a megpróbáltatást, sőt több helyütt még meg is erősödik. Hiszen jól állnak a közvélemény kutatásokban azok, akik nem vették félvállról a bajt. Ez pedig felbátoríthatja őket, hogy még inkább korlátozzák a szabadságjogokat, nyesegessék a fékeket és ellensúlyokat. Kapóra jön nekik, ha elhúzódik gazdasági visszaesés a világban. A populisták a ragály során ügyesen lovagolták meg kedvenc témáikat: a bevándorlás elutasítását és a globalizációt.

EUobserver

Az egyik tekintélyes nemzetközi civil szervezet vezetője arra figyelmeztet, hogy a tekintélyelvű politikusok mesterségesen keltenek hajcihőt az LMBT-jogok körül. Civilizációs álproblémát gyártanak belőle, de a jelenség már annyira általános, hogy mindenütt tapasztalni, ahol nacionalista kormányok irányítanak. Michael Meyer-Resende, a Berlinben működő független Democracy Reporting International igazgatója példaként említi, hogy a magyar kormány nemrégiben megtiltotta a nemváltás feltüntetését a személyi igazolványokban. De nem jobb a helyzet a lengyeleknél és az oroszoknál sem.

Kínálkozik a következtetés, hogy a szélsőjobb számára természetes tartozék a nacionalizmus és a melegellenes beállítottság, de ez nem okvetlenül van így. A meggyilkolt holland szélsőséges, Pim Fortuyn maga is homoszexuális volt és elutasította, hogy az iszlám tagadja a többi közt a melegek jogait. Utódja, Geert Wilders ugyanezen a nézeten van. Ezzel együtt a kemény LMBT-ellenes retorika és fellépés alap a nacionalista és radikális csoportok számára.

Az azonban kétséges, hogy ezeket a nézeteket széles társadalmi körök osztanák. Hogy mégis terjesztik őket, arra az a válasz, hogy igen, mert az antidemokratikus rendszereknek politikai számításból szükségük van rá. Sok tekintélyuralmi rezsim ugyanis pontosan tudja, hogy nem népszerű. Épp ezért sikeresen fordítanak egyet a közbeszéden, azt állítva, hogy ők azok, akik hatékonyan védik meg az életmódot. Mindent úgy állítanak be, hogy az a hagyományos-konzervatív, illetve haladó-liberális ellentétet rejti. És kit érdekelnek a demokratikus részletek, ha közben civilizációs csata folyik?

Orbán Viktor pl. a Néppártnak küldött levélben igyekezett megvédeni a demokratikus magyar intézmények körüli változásokat. De miről beszélt? A kereszténységről és a meleg házasságról. Duda elnök választási győzelmén felbuzdulva, a PiS fokozza a támadásokat az LMBT-hez tartozó emberek ellen, de azt kultúrharcnak álcázza, miközben a maga javára módosítja a jogállami játékszabályokat.

A másik oldal úgy védekezhet, hogy rámutat a kulturális háború hamis forgatókönyvére. Amúgy a szociálisan konzervatív nem azonos a tekintélyelvűvel. Köztestületek nem támogathatnak hátrányos megkülönböztetést alkalmazó politikát, mint pl. Lengyelországban, ahol több városban is LMBT-mentes övezeteket alakítottak ki. De közben nem igaz, hogy az illiberális változat a demokrácia egyik formája volna, csak konzervatív. Merthogy a tekintélyelvűek éppen ezt akarják elhitetni.

Ám csupán egyféle demokrácia létezik: az, amely védi az alapjogokat és szabadságokat. A szabadon választott kormányok ezen belül formálhatják politikájukat. A demokrácia számára nem az gond, ha egy irányvonal jobboldali vagy liberális. Hanem ha autoriter célokat akarnak elérni jogállami köntösében.