2017. november 17., péntek

NYOMTASS TE IS! #37 - HÍREK, AMIK EDDIG NEM JUTHATTAK EL MINDENKIHEZ

NYOMTASS TE IS!
Szerző: nyomtassteis.hu
2017.11.15.


Milliárdokat ölünk a semmibe! Urbán Flórián egykori futballista a szégyenteljes luxemburgi vereség után nyílt levélben fordult Orbán Viktor miniszterelnökhöz…

Mi ez?

Mára oda jutottunk, hogy az ország nagy részéhez csak az állami propaganda jut el a rádiókból, a televíziókból és a helyi újságokból. Ideje tennünk valamit! Egy nagyon egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Bár maradt még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, ezeket nem olvassák elegen. Kezdeményezésünk segítségével sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve, egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ha félbehajtjuk ezt a lapot, akkor egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti...


MOST VITASD MEG!

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2017.11.17.


Bulgáriának van egy egymilliárd euróért kibetonozott munkagödre (by Roszatom), amiből soha nem lesz atomerőmű. Lengyelországnak sok száz millió euróért orosz közreműködéssel épült betonalapjai vannak, amelyek várhatóan szintén nem válnak atomerőművé, mert már most látszik, hogy nem érné meg. Csehország és Szlovákia is sokat tudna mesélni a bebukott atomprojektekről – a szlovákok nemrég ránk akarták sózni az övéket, szerencsére mostanában nem hallani a halva született ötletről.

Aki azt gondolja, hogy a tervezett paksi bővítés ügyében már minden eldőlt, annak érdemes számot vetnie két, a hazai atom-diskurzusban ritkán előkerülő szemponttal. Az egyik, hogy Oroszország (illetve a Szovjetunió) az Európai Unióban soha egyetlen atomerőművet sem épített még, a nyugati világban a rendszerváltás óta egyetlen atomberuházást sem tudott tető alá hozni a Roszatom. Ennek valószínűleg sok oka van – onnan kezdve, hogy az orosz és az európai műszaki, illetve biztonsági kultúra nehezen összeegyeztethető, egészen odáig, hogy az orosz részvételű projektekre általánosan jellemző az idő- és a költségtúllépés –, de a helyzeten egyik sem változtat: egyelőre nyitott kérdés, hogy az orosz atommulti képes-e olyan atomerőművet alkotni, amelyet lehetséges engedélyezni és üzembe helyezni az EU előírásainak maradéktalan betartásával.

A másik, hogy az ún. PONR (point of no return), vagyis az a pont, ahonnan már nem lehet/nem érdemes visszafordulni, az atomenergiában nem létezik...

EZ A MOCSOK AZ ÖNÖK MESTERMŰVE, JÁNOS! BIZONY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.11.17....János mester! Ha jól értem, akkor megint az van, hogy önök itt sem voltak. Önök szerint az, amit két éve itt napi 24 órában lenyomnak a torkunkon, annak se súlya, se értelme, se jelentősége, se hatása, se következménye. Önök semmiről nem tehetnek. Vagyis önök szórakoznak. Mondom is, hogy mennyit: önök 2015-ben elszórakoztak egy nemzeti konzultációt, egy 2016-os érvénytelen népszavazást kampánnyal együtt, meg még vagy hat darab médiakampányt Soros nevetéséig.

Önök 2014 óta összesen legalább 50 milliárd forint közpénzt égettek olyan propagandakampányokra, amelyeknek az önök olvasatában semmi közük nincs ahhoz, hogy az emberek rettegnek és lassan agyonverik egymást, nem csak az idegeneket. Mert annak, hogy milyen egyenpropaganda tódul mindenhonnan a pofánkba, ahhoz a kormányak semmi köze.

Önök 2015 májusától a 2016-os érvénytelen népszavazásig a migrációellenes riogatásra közel 14 milliárd forint közpénznek vertek a seggére (azóta még eltelt egy év, az ebben nincs benne). A reggeltől estig migránsozó, híreket hamisító közpénzmédiájuk tavaly 87 milliárd forintot zabált fel, és ebben nincs benne az, amit idén.

Az önök zseniális Mészáros Lőrince közel 200 lap boldog tulajdonosa lett, Vajna rádiói üvöltenek az egész országban, mindenkit eltakarítottak, aki útban volt, és most azt magyarázzák, hogy mindennek semmi hatása nincs az emberekre.

Az a helyzet, János, hogy ön rosszul tudja, illetve szerintem pontosan tudja, és – mivel nem nagyon maradt más opció – szándékosan hazudik. Az a helyzet állt elő, hogy az önök által orrvérzésig sulykolt beteg üzenetek nyomán 24 éves rekordra ugrott Magyarországon az idegenellenesség.

És ha önnek van pofája azt mondani, hogy 170 millió forintnyi amerikai dollár elég arra, hogy egy választást befolyásoljon, akkor ez egy beismerő vallomás. Önök százmilliárdokkal hülyítik, butítják és döntik nyomorba ezt az országot, és Lázár Jólviseljükakritikát János akárhányszor köpi szembe magát 2 óra leforgása alatt, ez az önök felelőssége. Azért vettem a fáradságot, hogy leírjam ezt a sok arcpirító, következetlen fröcsögést, mert szükség lesz rá. Ez az ország saját maga finanszírozza azt, hogy lelketlen, ostoba, sötét büdös tahóvá váljon, aki a saját anyjára is rendőrt hív, ha nem ismeri fel a sötétben. És ez nagyon nincs rendben.

Önök elérték, hogy egy szaros tranzitország (de már az se) maga alá hugyozzon, ha csak szóba kerülnek a menekültek, akiket önök következetesen migránsoknak titulálnak, akár megalapozott a minősítés, akár nem. Önök ezt az országot százmilliárdok elégetésével/ellopásával mérgezik a gyűlölettel. Ez a mocsok az önök mesterműve, amit már csak a fentihez hasonló, ellentmondásoktól hemzsegő hazugságokkal képesek elkenni. De legalábbis megpróbálják. Ezért önöknek felelniük kell, és senkit nem fog érdekelni, hogy tudnak-e érdemi nyilatkozatot tenni a kérdésben, vagy sem. A magánvéleményük meg végképp senkit nem érdekel.


BARTUS LÁSZLÓ: A JOBBIK UGYANOLYAN NÁCI PÁRT, MINT VOLT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.11.17.


A magyar balliberális oldal olyan mélyre süllyedt, s olyan züllötté vált, hogy már a nácikban bízik. A Jobbiktól várja azt, amire magától nem képes. Mindez árulásának következménye, amellyel nem hajlandó szembenézni, ezért a korrekcióra is képtelen. Tagadja, hogy lenne más út, de az út, amelyen jár, az önmegsemmisítés felé vezet. Ám ha nem képesek arra, hogy visszatérjenek az elvszerűséghez, ez a kedvezőbb eset. Jobb, ha nincsenek.

Öngyilkos stratégia az, amikor a demokratikus érzelmű magyar értelmiség képtelen saját politikai képviseletére egy elvszerű professzionális pártot találni, ehelyett egy képmutató náci pártba veti a bizalmát. Öngerjesztő folyamat, ha Orbán “leváltása” érdekében egyre inkább legitimálják a nácikat, akiket szalonképessé mosdatásuk után egyre többen mernek vállalni.

Ha a baloldal a szélsőjobbal akar szövetkezni, akkor saját bázisát átadja a populista náci ideológiának, és önmagát számolja fel. Orbán rendszere fasiszta és náci elveken nyugszik, a Jobbik pedig nyíltan náci párt. Az ne tévesszen meg senkit, hogy a hatalom érdekében és Simicska Lajos pénzéért cukisodásba kezdtek. Nincs undorítóbb, mint egy cuki náci...

LEHET MÉG KORMÁNYVÁLTÁS? SŰRŰSÖDÉS AZ ELLENZÉKI OLDALON

1000 A MI HAZÁNK
Szerző: HaFr
2017.11.17.


Az ellenzéki útkeresés ma egy Gyurcsány-vezette DK-MSZP és egy Jobbik-LMP rész-szövetség felé mutat, miközben a Momentum az utolsó pillanatig kivár. Ezek az utak az említett sorrendben is stabilizálódhatnak, és van némi esélye az első két szövetség között a koordinált jelöltállításnak is. A Momentum szexepilje ilyen körülmények között inkább a "kiábrándult jobbos" és a bizonytalan szavazók egy részének lehet vonzó (ellenben nem látom a valós trendek között a kétoldaliság/ideológiák meghaladásának markáns igényét), és ha jó eséllyel megugorja a listás szavazatokkal az 5%-ot, akkor szerintem marad harmadik erő a Fidesz és a hivatalos ellenzék között. Ha nem ugorja meg -- hanem az ellenzék megerősödése elszívja előle a kormányváltó szavazatokat, és marad csak a "köztes" vagy bizonytalan szavazók pártja, amely éles választási verseny révén kisebb érdeklődésre tarthat számot --, akkor kimarad a parlamentből. Nem gondolnám, hogy egy legkésőbb februárban érzékelhető, kifejezetten éles helyzetet leszámítva, amikor a mérleg nyelve lehetne a Fidesz és az ellenzék között, beállna ellenzéki összefogásba, esetleg átállna a Fidesz oldalára. Ilyen helyzet nagy valószínűséggel nem lesz a tél végén, amikor végleg el kell dönteni, ki hova kivel, hanem legföljebb csak a választások napján alakulhat ki, amikorra a szövetségi politikán már nem lehet módosítani...

TIZENEGY DOLOG, MELYEKET MÉG ELINTÉZHETNE NEKÜNK TÁLLAI BANDI BÁCSI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.11.17.


Hivatalosan is visszatért a Kádár-korszak hazánkba azzal, hogy Tállai András a régen jól működő piros telefonos módszerrel intézte el, hogy választókörzetében az államtitkár (NAV elnök!) közbenjárására a MOL csökkentette a benzin és gázolaj árát. Tállai ezzel egyben Dévényi Tibi bácsi helyébe is lépett, aki a gyerekek minden kérést teljesítette korábban. Nos, ha ilyen egyszerű felülemelkedni a problémákon, nekünk is lenne néhány ötletünk arra, mit intézhetne el Tállai Bandi bácsi a benzináron kívül.

1. Az egyik legfontosabb kérésünk, hogy szűnjön meg a hajléktalanság Magyarországon. Ha a munkanélküliségi rátát már olyan picire lehetett zsugorítani, hogy már csak nagyítóval látszik, akkor nem lehet probléma eltüntetni az utcáról a fedél nélkül élő embereket. Csak egy telefon Balog Zoltán emberminiszternek, és máris feleslegessé válik egy csomó szociális munkás áldozatos segítsége, a hajléktalanszállók épületeit megszerezhetnék Mészáros Lőrinc cégei, az egykori hajléktalanok pedig talán munkát is kapnának a milliárdos vállalkozótól.

2. Karácsonyra azt kérjük Bandi bácsitól, hogy hipp-hopp, készüljön el a 3-as metró felújítása, ne kelljen évekig pótlóbuszokkal furikázni a pestieket. Hogy kit kell felhívni ebben az ügyben, nem tudjuk, de sanszos, hogy Tarlós főpolgármester nem lesz elég. Talán Lázár Jánosnak elég lesz odaszólni azzal, hogy kevés a buszsofőr, és ő ezen felháborodva intézkedni fog.

3. Jó lenne, ha Bandi bácsi intézne nekünk egy offshore céget, és mellé némi részesedést a letelepedési kötvények bizniszéből, mert jó lenne, ha egész Magyarország teljes népessége részesülne ebből a jól jövedelmező üzletből. Rogán Antal és Habony Árpád már biztosan unják, hogy a kisujjukat sem kell mozdítaniuk, és így is cseng a számlájukon egy vagon pénz, amikor egy-egy kínai, ukrán vagy jordániai család megvásárolja a magyar állampolgárságot.

4. Bandi bácsi elintézhetné, hogy minden héten legyen nemzeti konzultáció, hogy azoknak, akik fával fűtenek, mindig legyen gyújtóspapírjuk. Ha gázzal fűtenek, akkor a konzultációs ívre lehet a krumplihéjat pucolni, esetleg halat lehet belé csomagolni.

5. És, ha már a gáznál tartunk! Télvíz idején jöhetne már egy kis rezsicsökkentés, mert mióta az állam megvásárolta a kapzsi nyugati multiktól a gázszolgáltató cégeket, semmi jelét nem látjuk, hogy Rezsi Szilárd harcolna a magas gázszámlák ellen...

IRÁNY A SZOCIÁLIS EURÓPA

GÉPNARANCS - HÍRFARKAS BLOG
Szerző: MTI
2017.11.17.


A tisztességes munkafeltételekről és a növekedésről szóló uniós szociális csúcstalálkozót tartottak a svédországi Göteborgban.

Húsz év óta első alkalommal tartottak szociális csúcstalálkozót az EU-tagországok vezetői. A csúcstalálkozónak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Stefan Löfven svéd miniszterelnök a házigazdája. A Göteborgban megrendezett értekezleten az uniós intézmények vezetői, az uniós tagországok állam- és kormányfői, továbbá szociális partnerek vitatják meg, miként lehet előmozdítani az Európai Unióban a tisztességes munkafeltételek térnyerését és a gazdasági növekedést.

A találkozó célja, hogy az Európai Parlament, a Tanács és az Európai Bizottság közösen kihirdesse a szociális jogok európai pillérének létrehozását, hangsúlyozva, hogy a három intézmény kiáll a pillérben foglalt húsz elv és jog mellett. A szociális pillér létrehozására irányuló kezdeményezést Jean-Claude Juncker hirdette meg az EU helyzetéről szóló 2015-ös beszédében, a hivatalos javaslatot pedig 2017 áprilisában terjesztette elő az Európai Bizottság.

A göteborgi csúcstalálkozó résztvevői az oktatás és a kultúra jövőjét is áttekintik.

A szekcióülésen Emmanuel Macron francia elnök azt hangsúlyozta, hogy mindenképpen komoly forrásokat kell áldozni a munkanélküliség kezelésére. Lényeges a megfelelő és folyamatos képzés is, mert míg korábban egy munkavállalónak elég volt egyszer megszereznie egy végzettséget, amelyből aztán egész életében megélt, ma már akár öt év alatt elavulhatnak az elsajátított készségek – mutatott rá. Hozzátette: azoknak a helyzetét is kezelni kell, akik idő előtt elhagyták az iskolát.

Úgy vélte, nemcsak húszévente kellene megvitatni a szociális kihívásokat, hanem rendszeresen, akár évente, és ebben nagy szerepe van az EU-nak. Meg kell védeni az európai szociális modellt, a munkavállalókat – jelentette ki.

Alekszisz Ciprasz görög kormányfő arról beszélt, hogy országa sajátos helyzetben van, és a válság alatt nagyon megnőtt a munkanélküliség, amely még ma is igen magas a fiatal munkavállalók körében. Oktatási és képzési programokat indítottak a helyzet kezelésére – idézte fel. Hozzátette: az EU-nak is figyelembe kell vennie, hogy az egyes tagállamok helyzete eltérő.

Charles Michel belga miniszterelnök közölte: az európai projekt célja a gazdasági növekedés, a versenyképesség fokozása éppen annak érdekében, hogy megvalósuljon a társadalmi kohézió a tagállamokban. Ma már más világban élünk, mint néhány generációval korábban, és ma sokkal fontosabb, hogy mindig naprakész tudással rendelkezzenek a munkavállalók, ezért meg kell erősíteni az európai oktatási együttműködést – vélekedett. Hozzáfűzte: folyamatosan új foglalkoztatási formák jelennek meg, ami szintén megváltoztatja a munka világát és a gazdaságot, és ennek előnyeit ki kell aknázni.

António Costa portugál kormányfő elmondta: a változásokat, például a digitalizáció elterjedését lehetőségként kell tekinteni, hogy a munkavállalók helyzetét javítsák. Lényeges felkészíteni a fiatal munkavállalókat arra is, hogy mit tegyenek, ha elveszítik a munkájukat – vélte. Úgy látja, olyan terveket kell kidolgozni az EU-nak a szociális jogok védelmét illetően, amelyek évtizedekre meghatározzák Európa jövőjét...

KILÉPÉS VAGY LOJALITÁS . NEMZETKÖZI ÖSSZEHASONLÍTÓ KUTATÁS A FIATALOKRÓL

ÁTLÁTSZÓ - PC BLOG
Szerző: pcblog
2017.11.17.


Berlintől Budapestig, Varsótól Bécsig egységesen az EU-n belül képzelik el a jövőjüket a fiatalok, de szeretnék látni annak reformját is. A multikulturalizmussal, a globalizációval vagy a migrációval kapcsolatos attitűdjeikben jól látszanak az országok közötti különbségek. A V4 országai mellett Ausztriában és Németországban végzett reprezentatív közvélemény-kutatásból az is kiderül, hogy többség szerint még mindig demokrácia minden rendszerek legjobbika.

A teljes tanulmány innen letölthető.
Ahogy a hat ország fiataljai gondolják

A kutatásban részt vett fiataloknak majdnem négyötöde (77%-a) látja pozitív fényben országa uniós tagságát, de ez nem jelenti azt, hogy ne kívánnák az EU reformját (67% szerint szükség van valamilyen változásra).

Legfőbb uniós erényként a nemzetek békés együttélését (78%) jelölték meg, de sokan említették a másik uniós tagállamban való tanulás, munkavállalás és letelepedés (66%) lehetőségét is.

A migrációval kapcsolatos attitűdök már negatívabbak. Csupán minden negyedik válaszadó gondolja azt, hogy a bevándorlók hozzájárulnak országuk gazdasági növekedéséhez és általános jólétéhez (24%), vagy azt, hogy szükség van rájuk az ország nyugdíjrendszerének kiegyensúlyozására (23%). 59 százalék szerint ugyanakkor a bevándorlók megterhelik a szociális ellátórendszert, 53 százalék szerint ráadásul veszélyt jelentenek az ország közbiztonságára...

EURÓPA RÁLÉPETT A FASIZMUS FELÉ VEZETŐ ÚTRA

24.HU - KULTÚRA
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2017.11.17.Már évtizedekkel ezelőtt könyvet írt a menekültválságról, de nem örül, hogy egyre nagyobb a kereslet rá. Janne Teller a saját bőrén tapasztalta, milyen bevándorlónak lenni, irodalmi sikerei előtt pedig az ENSZ politikai tanácsadójaként dolgozott szerte a világban. Híres ifjúsági regényét, a Semmit először betiltották, majd kötelező olvasmánnyá tették a dán iskolákban. De vajon tudunk-e tanulni a történelem borzalmaiból? És mit tart generációja legnagyobb szégyenének? Interjú.

Ha háború törne ki Magyarországon, hová mennél? – ezzel a kérdéssel indul egyik könyve, amely még jóval a menekültválság kirobbanása előtt jelent meg. Az EU felbomlott, Magyarország és Ausztria hadban áll, az olvasó pedig belekényszerül a menekültek szemszögébe. 2017-ből visszanézve azt mondanám: nem sikerült az érzékenyítés. Egyetért?

Hatalmas különbség van országok és egyes emberek között is. Európa több részén tényleg ellenséges hangulat uralkodott el a menekültekkel szemben. Például a hazámban, Dániában, vagy Magyarországon is. De itt is vannak rengetegen, akik minden tőlük telhetőt megtettek, hogy segítsenek a határra érkező, elcsigázott embereken. Sokan ajánlottak fel ruhát, ételt és pénzadományokat, és olyanokról is tudok, akik még a Földközi tengerre is elmentek, hogy a legégetőbb helyszínen tudjanak segíteni. Tehát szerintem kétirányú mozgás zajlik Európában. Jó lenne persze, ha mindenki elolvasná a könyvem, és megérintené a mondanivalója, de ez túl nagy elvárás lenne. Ha már pár ember elgondolkodik miatta, örülök.

Gondolom, azért voltak különbségek a könyv fogadtatásában
.

Elég nagy különbségek. Németországban például egy társadalmi vita alapjává vált a könyv: több mint 120 ezer példány fogyott belőle, színházban is bemutatták, és rendszeresen olvassák iskolákban. Máshol kevésbé épült be a közbeszédbe, de nem is feltétlenül volt ideje rá; Angliában például csak tavaly jelent meg. Mindig az adott ország történetéhez és kultúrájához szabom a történetet, hogy átélhetőbb legyen. A fogadtatás viszont nagyban függ a közhangulattól. Kolumbiában például szerephez jutott a békefolyamatban. Ezzel is próbálták rádöbbenteni az embereket, mennyire fontos lezárni az évtizedek óta húzódó polgárháborút...


MI JELENTENÉ A FEMINIZMUS GYŐZELMÉT?

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2017.11.17.


Régóta pontosan tudom, hogy ha egy cikket nem ért meg az olvasó, az nem az olvasó hibája, hanem a szerzőé. Miután elolvastam Ámon Kata válaszcikkét, és aztán újra az enyémet, csak ez tudott eszembe jutni. Valamit nagyon elrontottam. Persze az is lehet, hogy egyszerűen tévedek, de az az érzésem támadt, mintha nem is ugyanarról beszélnénk. Ezért megpróbálom még egyszer elmondani, miért gondolom, hogy elemi jelentősége van, hogy a magyar feministák megvívják azt a küzdelmet, ami a 21. században minden politikai mozgalom számára elsőrendű feladat.

Itt tennem kell egy kis kitérőt, mert jogos az a kritika, amit előző cikkem után kaptam: miért a feministákon kérem ezt számon? Miért nem saját magamon, a magyar baloldalon, a zöldeken vagy máson? Egyrészt ezt megtettem már másfajta keretben más mozgalmak kapcsán, de ennél is fontosabb érv ebben a kérdésben, hogy szerintem minden politikai küzdelemben vannak olyan pillanatok, amikor a téma élesebbé, érthetőbbé válik, és ezeket a pillanatokat kell megnyerni, hogy utána a következő csatákba nagyobb esélyekkel induljunk.

Vajon mindenki érti azt, amit a feministák?

De ahhoz, hogy jobban kifejtsem azt, amit az eredeti cikkben le akartam írni, de nem sikerült, pár dologra reagálnom kell Ámon Kata cikkéből.

Az eredeti cikkemben nem az áldozathibáztatás, a szexuális erőszak, de még csak nem is a hatalom logikájának elmagyarázásáról beszéltem, hanem a feminizmus átadásáról, a feminista logika átadásáról, arról, hogy minél több ember kapjon elegendő információt ahhoz, hogy megérthesse, mi alapján működnek ezek a dolgok, döbbenjen rá azokra az alapvető igazságokra, amit a feministák hirdetnek. Mert ezek nem evidens dolgok. Senki se születik úgy, hogy tudja, hogyan kíséri végig az életünket a nők elnyomása.

Meg kell tanulni, hogy a kapcsolati tőke, a hasonló emberek összezárása, a társadalom által tovább örökített szokások, a nemi szerepekhez társuló elvárások és korlátok, valamint ezeknek a rendszereknek a folyamatos újratermelése hogyan határozzák meg a mindennapjainkat.

Attól, hogy valaki felismeri, hogy zaklatás áldozata, még nem érti meg, milyen rendszerek következménye, hogy erőszakosak vele. Attól még, hogy valaki tudja, hogy nőként kevesebbet keres, nem fogja érteni, hogy mik azok a gazdasági szisztémák, amik előállítják ezt a helyzetet.

A pillanat, amikor az egyéni ügyekből közösségi, társadalmi ügy lett...

EZ LESZ MÉSZÁROS LŐRINC ÚJ MALMA?

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RÁDI ANTÓNIA
2017.11.17.


Aranka Malom Kft. néven alapított céget Mészáros Lőrinc családi vállalkozása, a Búzakalász 66 Felcsút Kft. Ilyen nevű malom a közeli Bicskén található, a felszámolás alatt álló Sikér Zrt.-é.

A Hír TV máris bővítheti Mészáros Lőrinc több mint 120-as céghálóját: új vállalkozást hozott létre egyetlen tulajdonosként a Búzakalász 66 Felcsút Kft. a minap.

A 170 millió forint törzstőkével létrehozott Aranka Malom Kft.-t Felcsútra jegyezték be. Az ügyvezető Deák Gábor az anyacéget is irányítja.

Aranka Malomnak hívják az 1800-as évek végén Bicskén épült malmot is, ami a Sikér Malomipari Zrt. tulajdona. A Sikér tavaly februárban kért csődvédelmet, de nem sikerült megegyeznie a hitelezőivel, ezért egy évvel ezelőtt a bíróság elrendelte a felszámolását. A Sikér valaha az ország egyik legnagyobb malomipari cége volt, néhány éve a lisztpiac 10 százalékát tudhatta magáénak. A tulajdonos a Világgazdaság tudósítása szerint egyéb okok mellett a Széchenyi Bank bedőlésével indokolta a cég mélyrepülését...

NŐTT A FIDESZ TÁBORA, KIS VÁLTOZÁSOK AZ ELLENZÉKI OLDALON

ZÁVECZ RESEARCH
Szerző: Zavecz Research
2017.11.17.


A Fidesznek harmadik hónapja

nő a támogatottsága, szeptember és október között statisztikailag is érdemben,27-ről 30 százalékra bővült a tábora. A Jobbik híveinek aránya nem változott, maradt 12 százalék. Az MSZP támogatottsága valamelyest csökkent, a múlt havi 10 százalékról 9-re. A Demokratikus Koalíciónak és az LMP-nek sikerült kissé erősödnie, 4-ről 5 százalékra emelkedett a táboruk. Az előző hónapok 1 százalékos pártjai most is azok: ezen a szinten áll a Momentum, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd. Az őszi politikai évad kezdete aktivizálta a választópolgárokat, a pártot nem választók aránya 37 százalékról 33 százalékra csökkent.

A biztos pártválasztók csoportja

népesebb lett, nagyjából a választópolgárok négytizede tartozik közéjük. Még mindig fontosnak tartjuk felhívni a figyelmet arra, hogy a körükben közzétett adatok tájékoztató jellegűek. Ebben a szavazói körben a Fidesz 45 százalékot ér el, a Jobbiknak 19 százaléka van, az MSZP 13 százalékos. Az elkötelezett és aktív szavazóknak 9 százaléka támogatja a DK-t, 6 százaléka az LMP-t. A Momentum a biztos pártválasztók 3 százalékára számíthat, az Együtt, a Kétfarkú Kutyapárt, a Liberálisok és a Párbeszéd 1-1 százalékosak – ezek a legérdekesebb eredményei a ZRI Závecz Research Intézet október első felében, az ország felnőtt lakossága körében végzett közvélemény-kutatásának...

BAYER ZSOLT TUDOMÁNYOS EREDMÉNYÉRŐL

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.11.16.


Jelentős tudományos konferenciát rendeznek a civilitika nevű tudomány művelői Budapesten. A tudományág egyik meghatározó alakja Prof. Dr. Bayer Zsolt Habár alul, habár felül - civiltársadalom süllyedőben című dolgozatával járult hozzá, mind a világegészhez, mind a civilitika tudományának épüléséhez.

Itt látható az összes dolgozat a konferenciakötetben.

Jogi képviselőnk szelíden megkért arra, hogy ebben a posztban ne citáljam Edmund Burke brit konzervatív filozófusnak 1778-ban publikált és azóta az empírikus politikatudományban gyakran használt munkáját, amelyben bizonyos szerzők nőnemű felmenőinek eredeti foglalkozására próbált következtetni.


ITT OLVASHATÓ

EZER ÉVE A NYUGAT NYOMÁBAN, DE SOHA NEM ÉRTÜK UTOL EURÓPA LEGFEJLETTEBB RÉGIÓIT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: CSERI PÉTER
2017.11.17.


Ha van vezérfonala a magyar történelemnek, akkor az nem más, mint hogy a kereszténység felvétele óta igyekszünk követni Nyugat-Európa modernizációs törekvéseit – nyilatkozta a 168 Órának Romsics Ignác történész annak apropóján, hogy megjelent Magyarország története című átfogó munkája. Ebből kiderül: bár soha nem tartoztunk a kontinens élenjáró országai közé, mégis akadtak olyan periódusok, amikor az adottságainkhoz képest kihoztuk magunkból az optimumot. A Kossuth Kiadó gondozásában megjelent kötet 550 oldalba sűríti a magyar állam ezer évének legfontosabb mozzanatait.

Alaposan elkalandozott szakterületétől, a 20. századtól. Nem orroltak meg önre történészkollégái?

– Nincs miért neheztelniük. Senkinek a kezéből nem ütöttem ki a tollat. Inkább csodálkozást, értetlenkedést tapasztalok. A barátaim nyíltan meg is kérdeznek a munka születésének okairól, a többiek pedig magukban vagy egymás között morfondíroznak.

Miért merészkedett mások felségterületére? Minden korszakhoz ért?

– Nem hiszem, hogy a magyar vagy akár az európai történelem felségterületekre lenne osztható. A pálya mindenki számára szabad. Természetesen nem értek egyformán minden korszakhoz, mint ahogy a korábbi és ezutáni összegzések, régió- és országtörténetek szerzői sem értettek, illetve értenek. Az ilyen típusú munkák elkerülhetetlenül az egyes korszakok és témák szakkutatóinak monográfiáin és tanulmányain alapulnak. A feladat ez esetben nem új kutatási eredmények bemutatása, hanem a meglévők szelektálása és szintetizálása. A megcélzott olvasók természetesen nem a szaktörténészek.

Hanem kik?

– Diákok, tanárok, értelmiségiek – mindenki, aki érdeklődik a magyar történelem iránt. Jó értelemben vett tudományos-ismeretterjesztő jellegű könyvet szerettem volna írni, ehhez igazodik a tematikája és a nyelvezete is. Nem tagadom viszont, hogy egy picit magamnak is írtam, puszta kedvtelésből. Olyan korszakokban is el kellett valamennyire mélyednem, amelyekkel utoljára egyetemista koromban találkoztam, akkor is stresszhelyzetben, a vizsgákra készülve. Az utóbbi években viszont megtehettem, hogy higgadtan és nyugodt körülmények között olvassam végig történészkollégáim kiváló tanulmányait, amelyekből sok esetben egy általam eddig alig ismert világ tárult föl. Szóval a kíváncsiság motivált leginkább. De volt egy másik, kevésbé személyes okom is. Azt gondolom, nem mindegy, mit olvasnak a magyar emberek a magyar történelemről. Márpedig az elmúlt időszakban olyan kiadványok is nagy számban eljutottak a közönséghez, amelyek nem feltétlenül törekedtek a higgadtságra, a józanságra és a tényszerűségre. Remélem, hogy a Magyarország története megfelel ezeknek az általam fontosnak tartott kritériumoknak...

AZERI PANAMA - A SZÁLAK A FIDESZHEZ VEZETNEK

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HARGITAI MIKLÓS
2017.11.17.


Jávor Benedek az uniós bankhatósághoz, az Átlátszó az ügyészséghez fordul az azerbajdzsáni pénzmosási botrány, illetve az ügy magyar vonatkozásai miatt.

Az Átlátszó tényfeltáró portál – amely az OCCRP nemzetközi újságírószervezet magyarországi médiapartnereként vett részt az azeri pénzek útjának felderítésében - feljelentéssel fordult Polt Péter legfőbb ügyészhez pénzmosás, pénzmosással kapcsolatos bejelentési kötelezettség elmulasztása, valamint hivatali vesztegetés ügyében. Az ügyészség eddig azért nem vizsgálta az azeri miniszterelnök-helyetteshez köthető offshore cég több milliárd forint értékű magyarországi utalásait, mert úgymond „nincs hivatalos tudomása róla”. -Ezért feljelentést teszünk, hogy az információhiány ne legyen többé akadály – hangsúlyozta Bodoky Tamás, az Átlátszó főszerkesztője. Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője bejelentéssel és kérdésekkel fordult az Európai Bankhatósághoz a pénzmosási ügy összeurópai kivizsgálását kezdeményezve. - A diktatórikus berendezkedésű Azerbajdzsán offshore hátterű álcégek segítségével, egy dán bank észt leányvállalatán keresztül juttat pénzt további EU-s országokba, többek között Magyarországra. A pénzt vesztegetésre használják, a nemzeti hatóságok pedig nem tesznek semmit – fogalmazott. Jávor szerint nem lehet eltűrni, hogy ázsiai diktatúrák vesztegetéssel ássák alá az EU és a tagállamok még meglévő demokratikus működését.

Az ügy bővelkedik magyar vonatkozásokban. Mint az utóbbi hónapokban kiderült, Azerbajdzsán mintegy 3 milliárd dollárt mozgató korrupciós hálózatot hozott létre Európában, és a pénzből Magyarországra is jutott, éppen akkor, amikor az Orbán-kormány úgy döntött, hogy az azeri baltás gyilkosként emlegetett Ramil Safirovot kiadjuk Azerbajdzsánnak, nem sokkal azután, hogy Jakub Ejjubov első miniszterelnökhelyettes fogadta Orbán Viktort. Jakub Ejjubov fia szerepel egyébként kedvezményezettként a megvesztegetés egyik érintettjének MKB-s bankszámláján, vagyis azon a számlán, amelyen a Magyarországra érkezett megvesztegetési pénz átfolyt...

KURVÁRA NEM ÉRDEKEL ITT SENKIT, HOGY ELÍTÉLTÉK

INDEX
Szerző: NÉMETH TAMÁS
2017.11.17.


- A kunbajai időközi polgármester-választás győztese az a Halász István lett, akit már kétszer is letöltendő börtönbüntetésre és többször pénzbüntetésre ítéltek.

- Ennek ellenére simán megválasztották újra polgármesternek, mert a helyiek szerint ő egy „modern Rózsa Sándor”, és a jó vezetéshez kell egy kis „zsiványság”.
- Kunbaján amúgy is ritka a patyolattiszta polgármester: az előző, fideszes polgármester azért mondott le, mert az ügyészség vádat emelt ellene költségvetési csalás miatt.

Lassan egy hónapja, hogy Halász István, az ország legtöbbször elítélt polgármestere vezeti Kunbaját, ahol egy költségvetési csalás miatt lemondott fideszes polgármester helyett kellett új választást tartani. Halász, akit egyebek mellett a hírhedt olajügyezés miatt ítélték el, saját bevallása szerint nem igazán bánja bűneit, simán újra megcsinálná, a település többsége pedig úgy gondolja: a korábbi ügyek, ítéletek mind Halász magánügyei, ők azt lezártnak tekintik, a zsiványság egyébként is kell néha.

Ahogy arról október közepén beszámoltunk, a független Halász Istvánt választották a Bács-Kiskun megyei Kunbaja polgármesterévé egy időközi választáson. Azért tartottak időközi választást, mert a második mandátumát töltő fideszes polgármester, Franzné Lakner Éva június 15-ével lemondott tisztségéről. Franzné és két társa ellen április végén költségvetési csalás és hamis magánokirat felhasználása gyanúja miatt vádat is emelt a Kecskeméti Járási és Nyomozó Ügyészség.

Komoly polgármesteri és bűnözői múlt

Halászt 1994-ben, 1998-ban, 2006-ban és 2017-ben is polgármesternek választotta Kunbaja. Ez idő alatt kétszer letöltendő börtönbüntetésre és többször pénzbüntetésre ítélték a többi között csempészet, vámorgazdaság, devizabűntett, csalás, adócsalás, magánokirat-hamisítás miatt. Polgármesternek akkor tudott indulni mindig, amikor lejárt a közügyektől való eltiltása.

Halász Istvánt, Kunbaja polgármesterét a Kecskeméti Városi Bíróságra vezetik 2006. december 21-én, mert a rendőrségi nyomozás eddigi adatai alapján többek között őt gyanúsítják a Németországból illegálisan behozott bálázott szemét ügyében. A Kecskeméti Városi Ügyészség indítványa alapján a bíróság harminc napra előzetes letartóztatásba helyezte Halász Istvánt és további három gyanúsítottat...

A MUZULMÁN MENEKÜLTEK VESZÉLYEZTETIK AZ ORSZÁG IDENTITÁSÁT - HARSOGJA A SZÉLSŐJOBB LENGYELORSZÁGBAN - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.11.17.- A keresztény Európának már két önjelölt bástyája is van Keleten

- Az EU-nak meg kell barátkoznia azzal, hogy egy ideig nacionalistákkal lakik társbérletben

- Orbán és Kurz puszipajtások, vagy nem is?

New York Times

A lengyel vezetők veszedelmes szellemet engedtek ki a palackból, és aki tudni akarja, merre tart az ország, az nézze meg a felvételeket a szombati, varsói szélsőséges tüntetésről. A felvonulók a “fehér hatalom” jelképeit vitték, azt kiabálták: “Sieg Heil!”, “Ku Klux Klan”. Ezek a jelenetek nem csupán a lengyel liberális demokráciát, hanem az EU stabilitását és jólétét is fenyegetik. Ez a véleménye a világhírű lengyel történésznek, Jan T. Grossnak, akit a jedwabnei antiszemita mészárlásról írott könyvéért a mai Lengyelország ki akar átkozni. A Princetoni Egyetem tanára úgy gondolja, hogy a fasizmus újraélédésének vagyunk tanúi. Ám ez cseppet sem meglepő, amióta a Jog és Igazságosság van hatalmon. Mellesleg a párt elnevezését orwellinek tartja, hiszen a PiS folyamatosan megszegi a törvényt, az alkotmányos előírásokat és azon van, hogy ellenőrzése alá vonja a bíróságokat. Lépésről lépésre lebontja a parlamenti demokráciát, hogy eltakarítson mindent Kaczynski személyes hatalmának útjából.

A nyerő téma a migráció volt, a köztévé is csak ezt szajkózza. Mármint, hogy főleg a muzulmán menekültek a lengyel életmódot, az ország identitását veszélyeztetik, meg hogy félteni kell a szuverenitást az uniótól. Továbbá hogy Lengyelország a kereszténység, a keresztény Európa védőbástyája. A szombati demonstrációval egyidőben Kaczynski arról beszélt, hogy a lengyeleknek saját magától kell megmenteniük a “beteg Európát”. A mai, agresszív idegengyűlölet eredetileg a zsidók ellen irányult a nacionalisták részéről. A 2. világháború 6 millió zsidó áldozatának a fele lengyel volt, és további kétmillió lengyel vesztette életét a német megszállás során. Hány halott kell még, hogy a vezetők megtanulják: a szó és az eszme képes ölni?

FT

Az unió jelenleg két kihívással szembesül: miként reagáljon, amikor egykori szocialista országok a liberális demokráciától a tekintélyelvű nacionalizmus felé fordulnak, illetve miként kapjon új erőre, de anélkül, hogy a vezető német szerep elfogadhatatlan hegemóniába csapjon át? Ami az előbbit illeti, Keleten az orosz revansizmust és az újjáéledő magyar és lengyel nacionalizmust látni, vagyis a történelem bosszúszomjasan tér vissza. De a kérdés a régi: mi lesz itt, európai Németország, vagy német Európa? Varsóban két éve kérlelhetetlenül nacionalista kormány van hatalmon. Lebontja a nyílt társadalmat, a jövőtől a múlt felé fordult. Az unió nem tudta megakadályozni, hogy Kaczynski ne ássa alá a bíróságok és a sajtó függetlenségét. A nacionalizmusnak mindig ellenségre van szüksége, és ha éppen Putyin nincs kéznél, akkor Varsó Németországra osztja ezt a szerepet. Most pl. a „nemzeti méltóság” nevében előszedte a történelmi kártérítés ügyét. Azon kívül a nacionalizmus könnyen sodródik idegengyűlöletbe. Az eredményt látni lehetett a szombati tömegfelvonuláson, amelyet fasiszta gonosztevők uraltak.

De a PiS mellett ott van Orbán Viktor is, aki elsőként ítélte el, amiért Nyugat-Európa ragaszkodik a liberális demokráciához. Hatalmát a fékek és ellensúlyok lebontásával terjesztette ki. Mind Kaczynski, mind a magyar vezető a menekültválság örvén igyekszik tekintélyuralmi pályára állítani Csehországot és Szlovákiát. Nyugati fővárosokban már hangosan mondogatják, hogy történelmi hiba volt az unió keleti bővítése. Magyarországon nemigen van olyan közberuházás, amelyet részben ne az EU finanszírozna. Ugyanez igaz Lengyelországra is. A magyar és a lengyel vezetés mégis gúnyolódik az unió demokratikus és jogállami elkötelezettségén.

Válaszként Brüsszelben, Párizsban és Berlinben az fogalmazódik meg, hogy el kell zárni a pénzcsapot olyan kormányok esetében, amelyek elfojtják az ellenzéket, szembemennek az Európai Bíróság ítéletével, és nem hajlandók megosztani a migránsválság terheit. Csakhogy aligha ez a megoldás, mert lehet, hogy a két ország hajlandó megfizetni az illiberalizmus árát. Azon kívül ha nem vették volna fel őket az EU-ba, akkor az káoszhoz vezetett volna és Oroszország oldalára állította volna mindkettőt. Most ugyanez a veszély áll fenn, ha kitolják őket a partvonalra. Ezért az uniónak valószínűleg meg kell tanulnia, hogy egy darabig nacionalistákkal éljen együtt. A németek kapcsán pedig az lehet mondani, hogy a brit távozás után alighanem még dominánsabbnak látszanak, mint jelenleg. Épp ezért fontos, hogy igazi partnerség legyen Berlin és Párizs között...


BESZÖKNI A LEGBOLDOGABB ORSZÁGBA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / TeePolgar
2017.11.17.


A mai történetnek több különlegessége is van számomra. Az egyik, hogy egy olyan országba visz el, ahonnan még nem volt poszt a blog történetében, ez pedig Bhután. A másik, hogy egy rendkívül kalandosnak indult útról szól, ami aztán kissé más lett, mint aminek indult. A harmadik pedig a szerző, TeePolgar fotói, szerintem arról a településről, ahol járt, viszonylag kevés fotó látható (ennek örömére újra életre leheltem a Határátkelő Instagram-oldalát is, kövessétek, nézegessétek ti is!)

A csecsemő is először kúszik, aztán áll fel. Először lép, majd folyamatosan gyalogol. Először csak szoptatva tud táplálkozni, majd gyümölcspüré, és csak aztán a finom oldalas.

Az élet minden táján csak az úgynevezett tanulási görbén keresztül lehet mesterré válni. Senki sem születik tengerészgyalogosnak, vagy a világ leggyorsabb sprinterének. Egy hosszú folyamat útján jut el az ember a teljesítő képességének vagy az álmai elérésének céljához.

Nem gondoltam, hogy valaha is utaznék

Az utazás ugyanígy működik: nem lehet egyből mindenki professzionális hátizsákos (újra)felfedező. Az odavezető út tele van csalódásokkal, elszámolt költségvetéssel, és buktatókkal, melyekről ha tud az ember, ha nem, az egónak köszönhetően úgyis átesik, és végig kell másznia a sárban, és a retekben, hogy ragyoghasson.

A 18. születésnapom előtt nem gondoltam volna, hogy valaha is utaznék. Nem gondoltam volna, hogy valaha is nyelvet tanulnék, mivel egészen addig egy nagy szenvedés volt számomra a nyelvtanulás... őszintén mondva: a tanulás maga volt nagy szenvedés.

Akárhogy is, egy másik cikkben leírom részletesen, hogy mi vezetett ide, de mondhatom, hogy a 23. életévemet töltve már egészen jól ment az 500 forintból utazás naponta, a stoppolás, és az idegeneknél való élés...

ORBÁN SZÁMÁRA ILYEN KÍNOS ÉS VESZÉLYES RIPORTOT MÉG NEM KÖZÖLT KÜLFÖLDI ADÓ

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: G. M.
2017.11.16.


A magyar miniszterelnök évértékelőjén elmondott viccétől jut el a ZDF pillanatok alatt a charlottesville-i emberölésig. A német állami csatorna azt állítja: Magyarország a nemzetközi szélsőjobboldali szcéna második otthona lett. Orbánt is keresték, Tusnádfürdőig mentek, hogy feltehessék kérdésüket, de a kormányfő nem élt a lehetőséggel, hogy a legrosszabbnak elejét vegye. Tegnap németek milliói láthatták az eredményt.

Az Identitesz konferenciáján indul a ZDF riportja. László Balázs beszél a magyarság védelméről, a hallgatóságban pedig ott van Daniel Friberg svéd és Matt Forney amerikai szélsőjobboldali. Mit akarnak Magyarországon? – kérdezi a riporter, és a választ a miniszterelnök adja meg. Orbán Viktor februárban jelentette be, hogy a valódi menekülteket be fogjuk fogadni – emlékeztet a ZDF, és mutatják is a klipet, ahogy a kormányfő az idei évértékelő hahotázó közönsége előtt sorolja, hogy Magyarország várja a holland, német, olasz politikusokat és újságírókat, akik már nem ismernek rá saját hazájukra.

Már 2014-ben, Orbán győzelme után körbe járt a német tévés újságírók szerint a pletyka neonáci körökben, hogy Magyarországon kellemes az élet (ezen a ponton nem derül ki, hogy a ZDF elnézte a magyar kormányfő hatalomra kerülését, vagy szerintük volt egy minőségi változás az újraválasztást követően).

A németek szerint Friberg az a személy, aki körül hazánkban a szélsőséges csoportok gyülekeznek. Az írással és könyvkiadással foglalkozó svéd férfi a ZDF stábjának magyar otthonában elmondta, hogy az ő nézetei lassan az egész világot meghódítják. Svédországban Friberg büntetett előéletű. Uszításért és garázdaságért ítélték el. Most üzletembernek adja ki magát, és Budapestről terjeszti gyűlöletkeltő könyveit...

LESZ MÉG LEJJEBB IS, LÁZÁR ELVTÁRS?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.11.16.


...Egyrészt. Mekkora ócska pojácának és gennyes manipulátornak kell lenni ahhoz, hogy egy miniszter – aki köztudottan csak olyankor nem kommentál bírósági döntéseket, amikor azok a kormánynak kedvesek, máskor viszont, ha például a Csíki Sört kell megvédeni a román nemzetállam bírósági döntéseitől, akkor más országok belügyeibe is szívesen beavatkozik – név szerint személyeskedjen az elvileg független igazságszolgáltatás egyik tagjával? Most konkrétan azért, mert a Lölö kartárs felcsúti akadémiájának sötét bugyraiba becsordogált és onnan elpárolgott nem kevés milliárd útjával kellene elszámolni.

Milyen istenverte illiberális pöcegödör az, ahol egy miniszter azzal próbálja elsunnyogni a kormány számára kedvezőtlen bírósági döntéssel való szembenézést, hogy bosszúval gyanúsít egy bírót, akinek egyébként bírósági papírja (a strasbourgi bíróság 2014-es döntése) van arról, hogy azért váltották le a Legfelsőbb Bíróság éléről, mert kritizálni merészelte a kormány törvényeit. Lesz még lejjebb is, Lázár elvtárs? Majd legközelebb a fülénél fogva rángatják meg azért, hogy milyen döntéseket hoz? Mert ez jogállam, és a hatalmi ágak szétválasztása szent és sérthetetlen? Ja, bocs. Mióta a parlament fideszes többsége átvette az igazságszolgáltatás szerepét, és úgy mond ítéletet politikai ellenségekről, hogy még vádirat sem született az ügyükben, én kérek elnézést, hogy megint faszságokat kérdezek.

Másrészt. Ha jól értem, akkor most nem az van, hogy Lázár elvtárs (Tállai elvtárs régi jó barátja) egyszerű kérdésre egyszerűen válaszol, hogy a bíróság ítélete mindenkire, még Mészáros mangalica- és focistaszerelőre is érvényes és természetesen elszámolnak a közpénzzel, hanem a tao-támogatást összemossa más típusú adókedvezményekkel és olyan magyar állampolgárok mögé bújik, akik a magyar kormány nagylelkűségének köszönhetően adókedvezményekre jogosultak.

Lázár elvtárs! A családi adózás kurvára más dolog, semmi köze nincs semmihez. Vagy ha igen, akkor ugyanilyen alapon a kormánynak is el kéne számolni azzal, mi a faszt csinál mondjuk a Tállai András által csökkentett árú benzin áfájával. De mondok mást: a tao egy adóköteles jövedelem utáni bevétel, amit nem fizet be a cég az államkasszába, hanem odadja Lölönek, mert különben Orbánviktornak elgurulnak a gyógyszerei. A családi adókedvezmény meg – amellett hogy gecinagy átverés, ezerszer leírtuk, hogy miért – annyit tesz, hogy a kormány eldönti: te családi adókedvezményre nem jogosult idióta ennyi adót fizetsz, te meg családi adókedvezményre jogosult meg amannyit.

És ha ez mind nem volna elég, Lázár János, az átláthatóvá kell tenni a civil szervezetek működését, mert Soros jeligéjű kormányakció egyik főhőse a fenti ömlengés tanúsága szerint még mindig nem vágja (de legalább büszke is rá), hogy az 1 százalékos támogatásra jogosult szervezeteknek kutya kötelességük már most is elszámolni fillérre minden támogatással. Tehát a nagyotmondás kedvéért összehozott erőlködés során sikerült odafosni.

Az így kialakult büdösnagy helyzet meg az, hogy mindez csak rosszabb lesz. Ha már most is gyerekek cipőjével és kabátjával kell takarózni, és bírókat kell személyeskedve megtámadni azért, mert a sleppnek egyáltalán nem hiányzott választások előtt, hogy a tao-szennyest ki kell teregetni, mert a közpénz nem a felcsúti klán konyhapénze. Tállai mentegetésével nyakon öntve ez is egy igazi legalja. Gratulálok, Lázár elvtárs, leülhet!

VARNUS XAVÉR: HA VAN MERSZED, ÁLLJ ELŐ, MERD A SZEMEMBE MONDANI

INDEX
Szerző: JM

2017.11.16.


A múlt héten névtelen telefonáló hívta élő adásban a Hitrádió egyik műsorvezetőjét, Cseszkó Tamást, és Varnus Xavér nevét ki nem mondva, de személyét az orgonista szerint „felismerhetően körülírva” azt állította, hogy a rendszerváltás előtt, mikor ő 15 esztendős volt, Varnus Xavér, aki akkor már hatalmas hírnévnek örvendett az országban, egy vidéki városban, mint fiatal pályakezdő muzsikussal, együtt koncertezett vele, és a koncert utáni éjszakán, kedélyes beszélgetés közben, több ízben is szexuális ajánlatot tett neki. (A beszélgetést eredetiben itt lehet meghallgatni.)

Varnus Xavér most a Facebookon reagált a névtelen vádakra. Beazonosítva és megnevezve a telefonálót, Mérei Tamás csellóművészt. Állításait több ponton cáfolta, és
arra kérte, álljon ki a nyilvánosság elé, vállalja névvel a vádjait...

KISBÍRÓ A VILÁGHÁLÓN

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.11.16.


Kérem, jó, ha az ember elgondolkodik, hogy lesz ezentúl, merthogy magyar sajtó nem nagyon lesz, az is biztos. Illetve lesz, amennyi lesz, de nem árt, ha veszek egy kis pergődobot és gyakorlom magamat az ütőhangszerekben, ugyanis bárhogyan alakul majd a 2018-as választás, bölcs dolog felkészülni arra, hogy esetleg megírni nem, csak kidobolni lehet majd a híreket.

Vehetnék lantot is, mint Tinódi, csakhogy kamaszkorom meddő gitározási kísérletei meggyőztek arról, hogy én csak elméletben játszom húros és pengetős hangszereken, elméletben kiválóan, a gyakorlat mást mutat, a valóságban inkább való nekem a kisdob, amin észre sem veszi a nagyérdemű, ha tremolóznak egyet azok az ügyetlen ujjak. Na, akkor kezdjük.

Trrr, prrr! Közhírré tétetik!

Mi is tétetik közhírré? Mondjuk először az, hogy mitől is féltem a magyar sajtót. Hát, a Magyar Nemzet sorsától mindenképp. Mint tudjuk, kiderült, hogy a nagytiszteletű Schlecht Csaba lesz a teljes média-portfólió főszerkesztője, vezetője és tótumfaktuma. Igen, az a Schlecht, von Kaya Ibrahim zu Iosip Tot. Ez még nem volna baj, ha nem lenne neki politikai koncepciója, anélkül kiválóan lehet sajtót irányítani, hogy mást ne mondjak, Pulitzernek is csak szakmai elvei voltak, de van, a fene enné meg. Nem is titkolja. Azt mondja: „nem tudja garantálni a Jobbiktól való függetlenséget” és örülne, ha a következő miniszterelnököt Vona Gábornak hívnák.

Hát, akinek van egy kis ép esze, az sem a mostaninak nem örül, sem Vonának nem örülne.

Az pedig, hogy nem tudja garantálni a függetlenséget, annyit tészen, miszerint a Jobbik véleménye, nyilatkozatai ezentúl kiemelt helyen és terjedelemben jelennek meg az általa irányított sajtótermékekben. Hát, nem lennék most a Magyar Nemzet munkatársa, az is biztos. De Hír TV-s sem. Mondjuk mostanáig fennen esküdözött a honi ellenzék csekélyebb értelmű része, hogy a Hír TV „már nem olyan”, „megváltoztak”, aztán most csak lássuk meg, milyenek lesznek – már bocsánat, ha valaki a G-nap előtt még vad kormánypárti, utána egy nappal már vad ellenzéki, azzal én nem indulnék el a sivatagba, még akkor sem, ha nálam van a kulacs. Most meg majd, aki a Simicska-konszern alkalmazottai közül olyan, abból vad jobbikos lesz, aki meg nem olyan, abból keserű munkanélküli. Sajnos a kedves kollégák erkölcsi tartását tekintve az a véleményem, hogy sokan állnak majd szélsőjobbra azok közül is, akikről sosem gondolnánk – hiszen családjuk van, a gyerekeik enni kérnek. A honi ellenzék meg tovább marja magát azon a hamleti felvetésen, hogy „Jobbik vagy nem Jobbik, az itt a kérdés” – csak hát ez nem kérdés, ha a Jobbik a hatalomnak akár a közelébe is jut, az első, amit tűzzel és vassal felszámol, pont ez az ellenzéki réteg lesz. Egy jobbikos kormány olyan szépen beszabályozná a világháló használatát is, hogy nem lenne itt újság, csak kutyuli meg ciculi...

A PEDAGÓGUS TEVÉKENYSÉGE HELYETT A GYEREKEK KÖRÉ KELLENE SZERVEZNI AZ ISKOLÁT - RADÓ PÉTER

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.11.16.


Az iskola jövőjéről és a jövő iskolájáról is beszélt a Reggeli gyors vendégeként Radó Péter. Az oktatáskutató szót ejtett a nemzetközi oktatástudományban már lezajlott vitákról, az oktatási rendszert befolyásoló közpolitikai elvárásokról és a tanulási élmény fontosságáról is.

„Amikor 2010 után a kormányzat a 60-as, 70-es és 80-as évek mintája után gyökeresen újratervezte az oktatási rendszert, azzal kellett szembesülnie, hogy újra meg kellett vívni a régmúlt háborúit, ami egy provinciális diskurzust kényszerített rá a szereplőkre.” – mondta a szakértő arra a felvetésre, hogy a kívülállóknak olyan érzése lehet, mintha már az résztvevők is kezdenék unni az oktatásról szóló vitákat. 

„Amikor arról vitatkozom, hogy a decentralizált finanszírozásra van-e szükség, hogy ösztönzőkkel kell benntartani az oktatási rendszerben a gyerekeket és nem hatósági eljárásokkal. Ezek a viták a nemzetközi oktatástudományban már rég lezajlottak. És miközben mi itthon mégis ezen vitázunk, a nemzetközi oktatástudományban egy elképesztő változás zajlik, ami elmegy mellettünk - fogalmazott Radó Péter.

Szerint nagyjából úgy lehetne leírni a jelen helyzetet, mintha a 3000 méteres futóversenyt egy kör hátránnyal kezdenénk. Mert helyre kellene állítani azokat a strukturális jellegzetességeit a magyar közoktatási rendszernek és a közoktatás kormányzási rendszerének, amik egyáltalán lehetővé teszik, hogy valódi 21. századi fejlesztési folyamat induljon el az oktatási szektorban. Másrészről nem lehet megspórolni ezeket a vitákat. „Nem lehet megspórolni azt sem, hogy az ember szakértőként kritizálja, amit a kormányzat csinál. De ki kell mondanom, hogy ezek a viták végtelenül unalmasak, és a benne részt vevőknek is tudomásul kell venni, hogy már régen nem ez a lényeg.”

A modern oktatásügyről azt mondta: bele kell gondolni abba, hogy egy most megszülető gyerek nagyjából hat év múlva lép be az oktatási rendszerbe. Tehát amikor azon gondolkodom, hogy tanulási értelemben mire lenne szüksége, akkor abból kellene kiindulnom, hogy milyen készségek teszik lehetővé számára majd, hogy alkalmazkodjon az általunk még nem ismert jövőhöz. Ugyanakkor az, hogy mit várunk a gyerektől, milyen tanulmányi teljesítményt, az az iskola jelenkori követelményeihez való illeszkedésből fakad. Minden szülőben erőteljes készség van, hogy rávegye a gyerekét, hogy megfeleljen az iskolai követelményeknek.”...

ITT OLVASHATÓ

ROGÁN-FÉLE LAKÁSMUTYIT INDÍT A KORMÁNY A BUDAI VÁRBAN

CIVILHETES
Szerző: MTI/ kamaraonline.hu
2017.11.17.


A jogszabálymódósítással a saját embereit költöztetné a várba a kormány.

A világörökségi területek fokozottabb védelmét célozza az a jogszabálytervezet, amely a világörökségi helyszínen található ingatlanok tekintetében - a lakóépületek és a termőföldek kivételével - az állam részére elővásárlási jogot alapítana.

A Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes által beterjesztett javaslat a Nemzeti Földalapról szóló törvényt és a világörökségről szóló törvényt módosítaná azzal a céllal, hogy a világörökségi helyszín oltalom alá tartozó egyes ingatlanokat további jogi védelem alá vonja. Mint a beterjesztő emlékeztet, a törvény meghatározza az elővásárlási jog terjedelmét, ugyanis nem minden világörökségi helyszínen található ingatlan esetében indokolt, illetve a jogszabályok koherenciája miatt nem kerülhet megállapításra ilyen rendelkezés a lakhatás céljára szolgáló épületek tekintetében és a termőföldek esetében...

"JOBB MA EGY VERÉB, MINT HOLNAP EGY TÚZOK"

TÉVESZMÉK BLOG
Szerző: G. NAGY LÁSZLÓ
2017.11.16.


Naponta 25 ezren halnak éhen a nagyvilágban, ebből 18 ezer kisgyerek. Az alultápláltság több embert öl meg, mint az AIDS, a TBC és a malária együttvéve. Az ENSZ Mezőgazdasági és Élelmezési Szervezetének jelentése szerint 37 országban kritikus a helyzet: gyakorlatilag állandó jelleggel élelmiszersegélyre szorulnak; valamint további hatvan ország szerepel a listán, ahol számottevő éhínségről beszélhetünk. Az érintettek közül 300 millió kiskorú. S hogy mindez miként függ össze a címbéli közmondással? Rövidesen meglátjuk.

Ha a vizsgált "bölcsesség" úgy szólna: "jobb a mai veréb a holnapinál', vagy - csakhogy maradjon valami a költészetből - "jobb ma egy veréb, mint holnap egy galamb", úgy egyetlen szót sem szólhatnánk. Még dicsérhetnénk is a szállóige közgazdaságtani realitásérzékét. Teljesen nyilvánvaló, hogy egy mai forint többet ér egy holnapinál, ezért fizetünk kamatot a felvett kölcsönök után, s ezért termelnek jövedelmet pénzügyi befektetéseink. A szakirodalom diszkontálásnak vagy jelenérték-számításnak nevezi azt a kalkulációt, ami a jövőbeli várható értéket összeveti a jelenlegi tényadattal. Ugyanakkor semmiképpen sem szabad megfeledkeznünk arról az apróságról, hogy egy átlagos veréb mindössze 30 grammot nyom, ezzel szemben a túzok kakas elérheti akár a 18 kilós tömeget is. Ez hatszázszoros különbséget jelent, amit még a legrátermettebb tőzsdei spekulánsok sem ítélnének karcsú hozamnak. Miféle extrém helyzet kell ahhoz, hogy egy ekkora bizniszre nemet mondjunk?

Mindössze két olyan körülményt ismerünk, amely valós értelmet adhat annak, hogy a mai verebet részesítjük előnyben a holnapi túzokkal szemben. Az egyik a jelenbeli nélkülözésnek azon foka, amikor egyszerűen nem is számolhatunk a jövővel, ha most azonnal nem elégítjük ki alapvető szükségleteinket. Mindenki ismer olyan háborús történeteket, amelyben komplett lakóházak cseréltek gazdát egy félkilós kenyérért. A másik mozgatórugó az lehet, ha - pillanatnyi élethelyzetünktől függetlenül - egyáltalán nem is létezik holnap. A világtörténelem során számos próféta hirdette már meg a közelgő világvégét, ám eleddig még egyik jóslat sem igazolódott be. Az egyik legtragikusabb eset 1856-ban, Dél-Afrika keleti részén történt, ahol rövid idő alatt Khosszaföld lakosságának nyolcvan százaléka pusztult el, döntő többségében az éhségtől. A "marhamészárlás" néven elhíresült történetben Mhalakaza, a törzs látnoka olyan sikeresen tálalta a közelgő feltámadásról szóló végzetes vízióját, hogy sikerült mindenkit rávennie az immár feleslegessé vált, közel 200 ezres tehéncsorda azonnali levágására és a mezőgazdasági munkák beszüntetésére. Elérkezett a látomásban szereplő nap, ám természetesen semmi sem történt. Kínos hónapok jöttek. A végítélet csakugyan bekövetkezett, csak lassan és rendkívül fájdalmasan...