2018. szeptember 6., csütörtök

ORBÁN VIKTOR, A NEONÁCIK LEGNAGYOBB PÉLDAKÉPE

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2008.09.06.Szép jó estét mindenkinek! Nagyon úgy tűnik, hogy volt értelme a sajtót is értesíteni arról, hogy az egyik egri iskola diákjai közvetlen veszélyben vannak és ennek megszüntetését senki nem tartja szem előtt. Sem az igazgató, sem a tanárok és mint kiderült, a szülők többsége sem. De aztán volt végre valaki, aki elő mert állni a történettel és láss csodát, eredménnyel járt. Az egri Hunyadi Mátyás Általános Iskola ugyanis két napra zárva marad, ezt maga az igazgató közölte – ugyanaz az ember, aki szerint egy állami iskola állapota nem közügy – egy szülőknek címzett levélben. Az okokat ugyan nem közölte, de elég nehéz lenne másra gondolni, mintsem arra, hogy a szétázott falak miatt rendelték el a rendkívüli tanítási szünetet.

A kérdés már csak az, mi lett volna, ha nem jut el ez az információ a sajtóhoz? Nagy valószínűség szerint még ma is kénytelenek lennének a gyerekek életveszélyes körülmények között tanulni. Legyen ez jó példa mindenki számára, aki szerint minden értelmetlen:...


RÉMISZTŐ MÉRETEKET ÖLT AZ ISKOLAI ERŐSZAK MAGYARORSZÁGON

24.HU
Szerző: VASKOR MÁTÉ
2018.08.06.


Százötven millió gyereknek, a 13-15 év közötti diákok felének volt már része iskolai erőszakban – derül ki az UNICEF legújabb, a tanévkezdés idején nyilvánosságra hozott jelentéséből.

Világszerte körülbelül minden harmadik gyereket zaklatnak, és ugyanilyen arányban vettek már részt verekedésben. A szervezet ugyanakkor megjegyzi, hogy az erőszak nem kizárólag a zaklatásból és a verekedésből áll. A diákoknak gyakran kell szembenézniük a büntetés megalázó formáival, szexuális és nemi alapú erőszakkal is.

Példaként hozzák fel, hogy körülbelül 720 millió iskolás korú gyermek él olyan országokban, ahol az iskolai testi fenyítést nem tiltja a törvény.

A jelentésben kiemelik, hogy az iskolai erőszak a testet, az elmét és akár az életet is veszélyezteti. Sérüléseket okoz, depresszióhoz, szorongáshoz, és kirívó esetben öngyilkossághoz vezethet. El Salvadorban a megkérdezett 13-15 év közötti diákok 23 százaléka mondta azt, hogy biztonsági okokból egy vagy több napot hiányoztak az iskolából az előző hónapban.

"A gyermekek ellen elkövetett erőszak általános, de sosem elfogadható. Nemcsak az iskolában, sehol. És nem lehetetlen leszámolni vele. Az iskolák olyan ellenőrzött intézmények, ahol a diákok és a felnőttek egyetlen cél érdekében gyűlnek össze: hogy tanítsanak és tanuljanak. Ilyen körülmények között meg lehet állítani az erőszakot"  – fogalmaztak...

A SARGENTINI-JELENTÉS NEM A MIGRÁCIÓRÓL SZÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.09.06.


A Sargentini-jelentés. Ezzel kel és ezzel fekszik a komplett propagandamédia. Hangolnak az EP választásra és nem fogják kihagyni ezt az alkalmat sem, hogy Orbán Viktort a harcost, a hőst bevilágítsák minden irányból. Elég egyértelműen igyekeznek úgy beállítani a jelentést, mintha az a migrációról szólna és mintha az Unió, pontosabban Soros György támadást intézett volna Magyarország, a magyar emberek ellen ezzel a jelentéssel, hogy megtörje az ellenállást és rákényszerítse Magyarországot a migránsok befogadására. Egy idézet az ebben a témában megjelent ezer cikkből:

A magyar választópolgárok felhatalmazása pontosan kijelöli a kormány útját: meg kell védenünk határainkat, és nem leszünk bevándorlóország, még akkor sem, ha egy NGO-hálózat és az Európai Parlament többsége ezt akarja – jelentette ki a lapunknak adott interjúban Orbán Balázs a Sargentini-jelentés és annak európai parlamenti vitája kapcsán. A Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára kifejtette: a kutatások szerint az európai választópolgároknak elegük van abból az önsorsrontó, nyitottnak álcázott, de valójában totalitárius jegyeket hordozó politikából, ami a kontinenst komoly válságok sorozatába sodorta, ezért a közvélemény jobbra tolódik. (Magyar Idők)

A Sargentini-jelentés NEM a migrációs politikáról szól. A 12 pontból egy, egyetlen egy tér ki erre a kérdésre. A 12 pont a következő:

(1) az alkotmányos és a választási rendszer működése;
(2) az igazságszolgáltatás és más intézmények függetlensége, valamint a bírák jogai;
(3) a korrupció és az összeférhetetlenség;
(4) a magánélet védelme és az adatvédelem;
(5) a véleménynyilvánítás szabadsága;
(6) a tudományos élet szabadsága;
(7) a vallásszabadság;
(8) az egyesülési szabadság;
(9) az egyenlő bánásmódhoz való jog;
(10) a kisebbségekhez tartozó személyek – köztük a romák és a zsidók – jogai, valamint
a kisebbségekkel szembeni gyűlölködő kijelentésekkel szembeni védelem;
(11) a migránsok, menedékkérők és menekültek alapvető jogai;
(12) a gazdasági és szociális jogok.

(A Sargentini-jelentés teljes szövege magyarul)

A jelentés részletesen megindokolja, példákkal, tényekkel támasztja alá az egyes pontokat. Ha valaki képes és hajlandó reálisan végiggondolni a jelentés szövegét, akkor rá fog jönni, hogy ez a jelentés az uniós értékeket és a magyar emberek demokratikus alapjogait védi. Rólunk és értünk szól, olyan dolgokat fogalmaz meg, melyeket mi is látunk, átélünk, megszenvedünk...

AZ ÁLLAM HATÉKONYSÁGI SZEMLÉLETE TELJESEN IDEGEN TŐLÜNK

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2018.09.06.


A magyar állam megítélésében én abból indulok ki, hogy még ennek a kis országnak az állama is több embert foglalkoztat (több mint 800 ezret), mint a Walmartot, a McDonald's-ot és egy-két másikat leszámítva a legnagyobb világcégek, és teszi ezt NEM a versenypiacon. Képzeljük el mármost, hogyha a világcégekben folyamatosan elég jelentős javítási lehetőségek vannak, vajon milyen káosz és értékvesztés halmozódhat az ismert színvonalú politikusok irányította és soha-versenyt-nem-látott köztisztviselők belakta magyar államban! És a korrupció még csak ezután jön rá minderre mint output/kimeneti veszteség, ami -- tekintve a halmozódó hatását pl. az egészségügy és az oktatás hosszútávú romlásában és ennek egész életekre gyakorolt ("továbbgyűrűző") hatásában -- mindösszesen elképesztő károkat okoz.

Jelzem az egyértelműség érdekében, hogy én az államszervezet hatékonyságáról beszélek, és nem vitatom, hogy az államnak lehet a szűken vett policy-n túl szimbolikus és kulturális feladata is. Kár, hogy az utóbbi hasznát nem annyira érzékeljük, sőt amikor a sérelmi etnicizmus és a modernizációellenesség táplálásával már a nomád játékok és a Kurultáj színvonalára igyekszik belőni a magyar társadalmat, ez a kulturális hatás nyilvánvaló veszteségként jelentkezik majd a mérlegben. Lehetne úgy nemzetinek maradni, hogy nem veszítjük el közben a józan eszünket. Az a badarság, hogy Közép-Ázsiában vannak a világ új felemelkedő országai, rajta hagyhatja a nyomát elsősorban a magyar társadalom azon rétegein, akiknek éppen a legnagyobb szükségük volna igaz szóra és segítő állami beavatkozásra, és a segítséget úgy értem, hogy segítsen talpra állni nekik, aztán hagyja békén őket...

7-ES CIKKELY - "MAGYARORSZÁG POLGÁRAI TÖBBÉ NEM SZÁMÍTHATNAK ARRA, HOGY KORMÁNYUK TISZTESSÉGESEN BÁNIK VELÜK "

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: HALMAI KATALIN
2018.09.06.


- Ez nem Judith Sargentini véleménye, hanem egy elfogadás előtt álló jelentés, ami független nemzetközi szervezetek véleményére és európai bírósági ítéletekre támaszkodik - mondta a Magyarország helyzetéről szóló állásfoglalás holland zöldpárti szerzője egy csütörtöki brüsszeli sajtóbeszélgetésen.

Az EP-képviselő leszögezte: azért javasolja az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás megkezdését Magyarországgal szemben, mert a 2010 óta hatalmon lévő Fidesz-kormány anti-demokratikus döntéseinek és lépéseinek összessége súlyos fenyegetést jelenthetnek az Európai Unió értékeire. A jelentésről előreláthatóan jövő szerdán szavaz az Európai Parlament plenáris ülése. Ez az első eset az EU történetében, hogy a képviselőtestület egy súlyos szankciókkal — a szavazati jog elvesztésével — is végződhető eljárást indítványoz az egyik tagállammal szemben. Elfogadásához legalább 376 képviselő igen szavazata szükséges.

“Az Európai Unió kötelessége, hogy megvédje polgárainak jogait. Az EU és Magyarország polgárai többé nem számíthatnak arra, hogy a magyar kormány tisztességesen és őszintén bánik velük” - fejtette ki Judith Sargentini.

Az EP-képviselő visszautasította a bírálatokat, amelyek szerint jelentésével túllépte az EP hatáskörét. Európai bizottsági dokumentumokra hivatkozva fejtegette, hogy a jogállamiság tiszteletben tartásának uniós vizsgálata nem csupán az EU jogszabályainak a végrehajtására terjedhet ki, hanem nemzeti törvényekre és a hatalomgyakorlás módszerének és következményeinek a feltárására egyaránt. Vagyis minden olyan kormányzati intézkedés elemzésére, amelyek hatással lehetnek a jogállam működésére. Példaként említette a bírák idő előtti nyugdíjazására vonatkozó korábbi törvényt. Az Országgyűlés az Európai Bíróság elmarasztaló ítéletét követően megváltoztatta ugyan a jogszabályt, de addigra az elbocsátott bírák posztját mások már elfoglalták — vagyis a károkozás végérvényesen megtörtént. Amikor az áprilisi választások előtt a kormány súlyos pénzbüntetéssel fenyegette meg a politikai pártokat, az óhatatlanul befolyásolta a választásokat, bár törvényt nem sértettek — ismertetett egy másik, a demokratikus közéletre “dermesztő hatást” gyakorló lépést. Az oktatási szabadság megsértésének nevezte, hogy a kormány több mint egy éve teljes bizonytalanságban tartja a Közép-Európai Egyetem tanárait és diákjait. A jelentéstevő szerint az elmúlt hónapok történései arról tanúskodnak, hogy az Orbán-kormány nem kíván változtatni eddigi politikáján. Az EP állampolgári jogi szakbizottsága által már elfogadott állásfoglalást ezért újabb módosító indítványokkal egészítette ki. Ezek között említette az Európai Bizottság által elindított kötelezettségszegési eljárást a "Stop Soros" törvény miatt, illetve a menedékjogi törvénnyel kapcsolatos európai bírósági eljárást...

ISTEN OSTORA

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.09.04. 


Különféle nyelvek a "gyökér" szót valaminek az "eredője" helyett használják nagyon költőien és nagyon szakszerűtlenül. Magyarország miniszterelnöke a maga végtelen butaságában, mit sem törődve a maga végtelen tudatlanságával természetesen  Magyarország türk gyökereiről pöszített (örök és áthághatatlan szabály: testi és egyéb akaraton kívüli hibákkal nem gúnyolódunk - a beszédhiba nem az, némely végletes esettől eltekintve bárki meg tud tanulni beszélni, egy beszédhibásnak akkor nézem el a hiányosságát, ha sok kiváló tulajdonságával azt képes eltakarni).
Magyarországnak nincsenek türk gyökerei. A magyar nyelvnek sincsenek. A magyar nyelv érintkezése a "türk"  nyelvekkel (megint egy szakszerűtlen fogalom) még érintőlegesnek is alig nevezhető, ha mindenáron a növénytanból kell hoznunk a hasonlatot, ez az érintkezés olyan, mint a fa alatt talált idegen falevelek, amiket a szél odasodort. Ezenkívül az is elhangzott, hogy "a magyarok Attila kései leszármazottainak tekintik magukat, a hun-türk eredet alapján állnak, nyelvük a türk nyelvekkel áll rokonságban." Bizonyos tanulatlan szittya "magyarok", akik azt hiszik, előkelő dolog az isten ostora rokonának lenni (az ilyenek kétségkívül tömegesen fordulnak elő az országban) valóban az illető leszármazottainak tekintik magukat, de ettől még a magyaroknak jóformán semmi közük nincs Attilához. A "rokonság" foka legegyszerűbben úgy határozható meg, ahogyan a csimpánz és az ember rokonsága: egy közös őstől indultak, és lett belőlük két külön, egymással semmiféle kapcsolatban nem lévő ág, amik ennek megfelelően különféle irányban fejlődtek. A hun-türk eredet, aminek az alapján állnak valami olyasféle összekapcsolás, mint mondjuk az ajtó-szekér eredet, amennyiben mindkettő fából van - azaz a hun és a türk még a fa alatti száraz levél szintjén sem kapcsolható össze. Ja és persze semmiféle rokonságban nem állnak, kivéve ha például a mohácsi csatát rokoni találkozónak  tekintjük - ha annak tekintjük, akkor áll a nyelvi rokonság is.
Természetesen már rég nem várom el, hogy egy iszonyatosan ostoba, faragatlan, kültelki ízlésű, baromfiszaros udvaron szocializálódott prosztó képes legyen felfogni, a megnyilvánulásaival egy országot járat le, annál is kevésbé, mert ezt az országot már amúgy sem lehet lejjebb járatni. Mindössze bizonyos fogalmakat akartam tisztázni, amik a köztudatban finoman szólva zavaros képet mutatnak.
Az Ezerév című, készülő könyvemben azt írtam, hogy a magyar ázsiai nép, bármennyire nem szeretjük is ennek az expressis verbis kinyilvánítását.
Nem vagyok boldog attól, hogy a mondatom ilyen látványos és egyben förtelmes megerősítést kapott.

BEINDULT A TRÜKKÖZÉS A SARGENTINI-JELENTÉS KÖRÜL

INDEX
Szerző: KUGYELA TAMÁS
2018.09.06.


Bizonytalan a jövő heti szavazás kimenetele, furfangos csellel halasztanák el az eseményt az EP-ben, hogy időt nyerjenek.

Ravasz politikai húzások, intrika, találgatás és helyezkedés folyik a magyar hetes cikkes jelentés körül Brüsszelben. Ha nem Magyarországról szólna az ügy, nagyon izgalmas lenne elemezgetni a játszmákat, amelyek az Európai Parlamentben (EP) zajlanak egy héttel a jövő szerdai szavazás előtt. Utolsó pillanatban leadott kérés a szavazási szabályok értelmezésére, próbálkozás a szavazás elhalasztására, totózás és kalkulálás, hogy ki hogyan fog szavazni – tévésorozatba illő történet.
Miről van szó?

Arról fog dönteni az EP jövő héten, hogy az EU-s nemzeti kormányok testülete elé idézzék-e Magyarországot, amiért a demokrácia és az európai értékek rendszerszintű veszélynek vannak kitéve. Az emberi jogokkal foglalkozó parlamenti szakbizottság tavasszal megállapította, hogy a veszély fennáll, de ahhoz, hogy a következő szintre kerüljön az ügy, az EP plenáris ülésének is jóvá kell hagynia ezt a véleményt.

A véleményt az a jelentés fogalmazta meg, amelyet Judith Sargentini holland zöldpárti képviselő állított össze nemzetközi szervezetek meglátásai, magyar és külföldi civil szervezetek, politikusok, kutatók hozzájárulásai, valamint magyar és európai statisztikai adatok alapján az elmúlt év során...

KIK IS ITT A HAZAÁRULÓK?

JOG-ÁSZ BLOG
Szerző: Dr SÁNDOR ZSUZSA
2018.09.01.


Augusztus 17-én jelent meg interjú Ujkéry Csabával a Magyar Hang-ban (a kivégzett Magyar Nemzet „túlélő magazinjában”). Ujkéryről annyit kell tudni, hogy mindaddig a Kaposvári Törvényszék elnöke volt, míg 2012-ben – több mint kétszáz bírótársával együtt – „kényszernyugdíjazás” címén ki nem rúgták. Azt most hosszú lenne elmesélni, hogy Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke miként akarta – az ügyészség segítségével - az időnként ellenvéleményt hangoztató Ujkéryt besározni, a lényeg: öt évig tartó büntetőeljárás után Ujkéryt jogerősen felmentette a bíróság. Bűncselekmény hiányában.

Egyszóval Ujkéry Csaba, a volt elnök, írt egy levelet az Európai Bírói Egyesület elnökének. Ebben azt javasolta: hozzanak létre egy bizottságot, jöjjenek Magyarországra és miután a bíróság itteni helyzetéről személyesen tájékozódtak, tegyék meg ajánlásaikat a kormánynak.

Ugye, önökben is felmerül a kérdés: az itthoni bíráknak nincs érdekvédő szervezetük? Nincs Magyar Bírói Egyesület, amely kiállna a bírák függetlensége mellett és Handó Tünde önkénye ellen? Igen és nem. Van ilyen, de nem áll ki. Emlékezetes ténykedésük közt tán a legdicsőbb az volt, amikor a 2012-es kényszernyugdíjazások kezdetén „stratégiai megállapodást” kötöttek az Igazságügyi Minisztériummal e nemes feladat minél gördülékenyebb végrehajtásáért. Ők már csak ilyenek. Most bezzeg nem jeleskednek, amikor Handó Tünde visszaéléseitől kellene megvédeniük a bírákat...

MAGYARORSZÁG A FIDESZ GYARMATA - ORBÁN VIKTOR FEUDÁLIS HŰBÉRBIRTOKOT CSINÁL MAGYARORSZÁGBÓL

CIVILHETES
Szerző: Híres ember
2018.09.06.


Minden 2010-ben indult. A jelenlegi miniszterelnök akkor használta először az azóta legendássá vált szót: fülkeforradalom. Akkor még sokak számára nem volt világos, mire is gondol valójában, mostanra viszont egyértelmű: feudális hűbérbirtokot csinálni az országból.

A Fidesz 8 éve nem megnyerte a választást, hanem ajándékba kapta. Az MSZP és Gyurcsány egy cikluson át tartó ámokfutása után teljesen mindegy volt, hogy mit ígér a választóknak, mivel kampányol vagy kampányol-e egyáltalán, mindenképp nyert volna. Érdemes belelapozni az akkori programjába, mindenki pontosan tudta, hogy azokból, ami ott le van írva semmi sem fog megvalósulni, mint ahogy legnagyobb részükből nem is lett semmi. A szocialista vezetés 4 év alatt csődközeli helyzetbe kormányozta az országot, kézenfekvő volt, hogy az emberek el akarták zavarni őket és ugyanúgy adta magát, hogy a Fidesz lesz a befutó, egész egyszerűen azért, mert akkor nem volt más alternatíva.
A módszer

Egy országot kétféleképpen lehet meghódítani. Az első a klasszikus katonai invázió, a hadsereggel elfoglalod a stratégiai pontokat, erővel eltávolítod a vezetést, a saját embereidet emeled pozícióba. Mindenki ismeri, ezt nevezzük megszállásnak. Gyors és egyszerű, ám van egy nagy hibája: soha nem tartós, mert azonnali és zsigeri gyűlöletet vált ki az emberekből, egyből beindul az ösztönös válaszreakció: föld alatti szervezkedés, forradalom és szabadságharc. A történelem jól megtanított minket erre, a múlt század második fele ezzel telt.

A második ennél jóval kifinomultabb. Lassú és bonyolult folyamat, két, egymással párhuzamos csapásirány mentén halad és messze a leghatásosabb: a gazdasági hatalmat és a sajtót kell megszerezni, el kell érni, hogy a nép jelentős részének a megélhetése tőled függjön, illetve a tömegtájékoztatás felhasználásával félre kell őket vezetni.

Meglátni a lehetőséget

A Fidesz remekül felismerte, hogy uralmát hosszú távon ez alapozhatja meg, melyhez két óriási segítséget is kapott: egy világméretű pénzügyi összeomlást és az Unió támogatási és felzárkóztatási rendszerét. Az akkor még javában tartó válság okán bármit le tudtak nyomni az emberek torkán, ezzel párhuzamosan pedig akármit megígérhettek, a társadalom hitt nekik, mert hinni akart. Mára kiderült, hogy egyáltalán nem sikerült enyhíteni a problémán, mégis ott hagyták az embereket az út szélén, gőzerővel folynak a kilakoltatások, az államadósság folyamatosan és kitartóan növekszik, az euró árfolyama rekord közeli szinten van. Persze ebben sok minden egyéb is közrejátszott, de tény, hogy a kabinet rendkívül rosszul kezelte a helyzetet és azóta se tettek érdemi lépéseket a megoldás felé. Az uniós pénz viszont változatlanul érkezett az országba, melynek felhasználását hosszú ideig nem, vagy elégtelenül ellenőrizték, így semmi sem akadályozta meg Orbánékat abban, hogy a saját szájízük szerint osszák szét a saját csatlósaik között, mely megteremtette az alapot gazdasági holdudvaruk kiépítéséhez. Ez a folyamat a mai napig tart, és bár tettek ez irányú lépéseket a túlzott nemzetközi bürokrácia miatt változatlanul nincs az Uniónak hathatós eszköze ennek megállítására vagy mérséklésére.

Az alapok lefektetése

Kezdődött a választási körzetek átrajzolásával, melyeket méterre úgy alakítottak ki, hogy mind az önkormányzati, mind az országgyűlési választásokon feléjük lejtsen a pálya. Az elején a helyhatósági volt a lényegesebb, elengedhetetlen volt, hogy minél több pozíciót szerezzenek, ezzel helyi szinten biztosítsák a saját földesuraik lokális uralmát. Erre a nyilvánvaló okokon túl a későbbiekben bevezetésre került közmunkaprogram miatt volt szükség, gyakorlatilag a Fidesz vált több tízezer ember közvetlen munkáltatójává. A rendszer sajátossága, hogy aki oda egyszer bekerül semmilyen kitörési lehetősége nem marad, biztosan és óhatatlanul hosszú időre ki lesz szolgáltatva a kormánypárti polgármestereknek. Ez volt a cél, a társadalom legalsó részének a megélhetését újkori feudális módon függvényévé tenni a mindenkori végrehajtó hatalomnak...

AZ AJÁNDÉKPÉNZ VISSZAÜT - INTERJÚ RICHTER SÁNDOR KÖZGAZDÁSSZAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: FÓTI TAMÁS
2018.08.31.


Az uniós költségvetés kialakítása amúgy is kötéltáncos mutatványhoz hasonlít: ahhoz, hogy politikailag eladható legyen, a programoknak legalább szerény módon jelen kell lenniük a legfejlettebb országokban is. Támogatva például a zöld, a fenntartható növekedést, az energiamodernizációt, innovációt gerjesztő beruházásokat.

A Bécsi Nemzetközi Gazdaságkutató Intézet (WIIW) Magyarországról szóló elemzéseit 1990 óta jegyző szakember szerint rendkívül káros, hogy egy végletekig koncentrált döntési piramis tetejéről, megfontolás nélkül hoznak szakmai döntéseket. „Az értelmetlenség szélsőséges esete”, hogy bár most lenne hozzá politikai és pénzügyi fedezet, a kormány hárítja az oktatás és az egészségügy elkésett reformját. Az euró bevezetésében a pró és kontra érvek állását döntetlennek látja.

Mennyire lehet elszakadni a magyar politikától, a gazdasági elemző külföldön mennyire figyel a belpolitikai környezetre? Előny a bécsi helyszín? Más a rálátás perspektívája, vagy azért hiányzik a hazai közeg?

– Nem lehet elszakadni a belpolitikától Magyarország gazdaságának elemzése esetében sem. Persze a gazdaságpolitikában sok olyan elem van, amely teljesen független a politikai színtől, mindegy, hogy ki van hatalmon, mi a politikai filozófiája – az alkalmazható technikák száma véges. Természetesen a gazdasági elemzőnek megvannak a politikai preferenciái, de arra kell törekednie, hogy az intézkedések és az adatok vizsgálata során a mögöttes politikától függetlenül, technikai értelemben is megnézze, mi mire vezet. Messziről folytatni kutatást nehéz, mindenképpen hátrány, hogy egy otthoni kutatóintézetben a kollégák a gazdaság különféle részeit vizsgálják, ismerik a háttér-információkat, a legfrissebb fejleményeket, gyakran a felmerülő alternatívákat is, és van köztük egy természetes, állandó kommunikáció. Bécsben én is kutatói közegben folytatom a munkámat, de itt Magyarországgal csak én foglalkozom, ez az én felelősségem, és bár kapcsolatban állok itthon dolgozó kollégákkal, sokkal kevesebb információval kell beérnem, mint ami az ő rendelkezésükre áll, azaz kevesebb hozzávalóból kell megfőznöm a levesemet. Más oldalról nézve viszont előny a hazai kutatókkal szemben, hogy ha például a Szlovákiával vagy Lengyelországgal foglalkozó munkatársaimmal beszélgetünk, akkor az ő sajátos látásmódjuk megjelenik a kritikájukban vagy javaslataikban. Ezt az otthoni kutatók nélkülözik. Nagyon széles nemzetközi olvasóközönségnek írunk, és a mi intézeti elemzéseinktől a felhasználók nem politikai véleményt várnak, hanem tárgyilagos elemzést a vizsgált kelet-, közép- és dél-európai országok gazdaságának aktuális állapotáról és rövid távú kilátásairól.

Utolsó jelentésében a WIIW erre az évre a magyar GDP négy százalékos növekedését jelzi, megjegyezve, hogy a kifutó EU-s támogatások miatt a következő években a növekedés ütemének lassulására kell számítani. A kormány viszont továbbra is derűlátó, és lám, itt a legutóbbi hír a BMW debreceni beruházásáról, amelynek nyilván élénkítő hatása lesz. Hogyan lehetséges, hogy ezekről a tárgyalásokról, tervekről nem szűrődnek ki részletek, az elemzők nem tudnak ezek várható hatásával számolni?

– Ilyen méretű beruházásról gyakran másutt se lehet előre tudni, akár több év alatt juthat el a folyamat a döntésig. Van, hogy valami kiszivárog, amikor a legutolsó pillanatban is még több helyszín versenyez, máskor meg semmi. A legfontosabbak: a beruházó kedvezményei, a szubvenciók, a kulisszák mögött dőlnek el. A BMW-beruházás híre engem is meglepetésként ért, ilyen volumenű külföldi beruházásra nem számítottam a jelenlegi viszonyok között, már csak azért sem, mert a jogi környezet változékonysága, bizonytalansága nem javult az elmúlt években, és ez nem igazán bátorítja a külföldi beruházókat. Viszont épp egy ilyen hatalmas beruházásnál döntő jelentőségű, hogy miről sikerül a kormánnyal egyedi alapon megállapodni...

A SIKER 5 TÖRVÉNYE, AMIT TE SEM KERÜLHETSZ EL - BARABÁSI ALBERT LÁSZLÓ, VILÁGHÍRŰ MAGYAR HÁLÓZATKUTATÓ SZERINT

FORBES MAGAZIN ONLINE
Szerző: LÁZÁR BÁLINT
2018.09.06.


...Barabási Albert-László új könyvében, A képletben eddigi tudományos kutatásaiból – a komplex hálózatok tudományából – kiindulva elkezdte vizsgálni azt is, mitől sikeres valaki, min múlik, hogy valamit sikeresnek vagy sikertelennek ítélünk, mekkora a szerepe mindebben az egyénnek és a közösségnek. A Képletben a siker öt törvényét fogalmazta meg, ezeket szedtük össze röviden. (Ha egy kicsit áthallásos lenne Asimov robotika öt törvényével, lehet, nem véletlen, László maga is Asimov-rajongó.)

I. törvény: A teljesítmény vonzza a sikert. De ha a teljesítmény nem mérhető, a sikert a hálózatok hozzák meg

Az a kicsit rossz kezdőhírünk, hogy a siker nem arról szól, aki eléri, hanem mindenki másról, aki értékeli. Így nem elég arra figyelni, hogy elérjünk valamit, az sem mindegy, hogy azt bárki észreveszi-e. Érdemes ezzel külön foglalkoznunk. Különösen igaz ez olyan területekre, ahol a sikert nehéz mérni. Két példa a skála két végéről: könnyű mérni a sportteljesítményt, ma már századmásodperceket számolunk, de nehéz mondjuk megítélni, mitől kiemelkedő egy festmény és bóvli egy másik. Barabási Albert-László szerint utóbbi esetben nem az a fontos, pontosabban, nem az a legfontosabb, hogy egy mű hogyan készült, hanem hogy akik sorsáról döntenek, hogy ítélik meg. Ezért a művészeknek fontos a hálózata: a festőknek például hogy milyen galériákba érnek el. A kurátorok szava és az átlagember megítélése is eldöntheti egy mű sorsát: így lett mondjuk addig híres műből tucat, amikor kiderült, hogy csak a mester segédje festette. És fordítva. De azért lesz jobb is, szerencsére nem ez a siker egyetlen törvénye.

II. törvény: A teljesítmény korlátos, a siker korlátlan

Amikor a teljesítmény, főleg a teljesítménykülönbség nehezen mérhető, apró különbségek a teljesítményben is hatalmas különbségekhez vezethetnek a megítélésben. Mindenki tudja, hogy a golf első számú játékosa Tiger Woods. Ki tudja, ki a második? Na, ugye. Pedig Woods nem is mindenben a legjobb, de még így is: ő keresi a legtöbbet, ő szerepel a legtöbbet, neki van a legtöbb szponzorációs szerződése. Mert a teljesítmény korlátos: aki jól golfozik – vagy jól fut -, csak kicsivel jobban teszi, mint az előtte levő. Viszont a sikere sokkal nagyobb...

TŰZIFÁT VENNE TÉLIRE? EZEKRE NEM ÁRT FIGYELNI!

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.06.


A faanyag-kereskedelmi lánc működésének előírásai jelentősen megváltoztak –tette közzé figyelmeztetését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A módosítások elsősorban persze a fával foglalkozó vállalkozások számára fontosak, de akad előírás, amiről az egyéni vevőknek sem árt tudniuk.

Több olvasónk is jelezte, hogy a falvakban az eddig még elmaradt téli rezsicsökkentést kápéjuttatásként ígérik a benne még nem részesült lakosoknak. Sajnáljuk, de most is csak azt írhatjuk le, hogy a Magyar Közlönyben már megjelent kormányhatározat szerint a támogatás természetbeni. Ez azt jelenti, hogy például a fával fűtők nem pénzt, hanem a fűtőanyagot kapják meg. A támogatás (ezek szerint elméleti összege) pedig nem fedezi az egyéb, például a szállítási, darabolási költségeket.

Érdemes felidézni, hogy az állami kedvezményes tűzifa biztosítását korábban egyik olvasónk korábban azért minősítette átverésnek, mert az eleve magasabb (erre nem vonatkoztak az amúgy általános erdőgazdasági akciók) ár mellett jócskán megemelkedtek a szállítási költségek. Most esetleg még a darabolásban is lehet „játéktér”. Ezzel együtt az mindenképpen kedvező, hogy a fával fűtők nem a szociális tűzifa osztásának enyhén szólva nem tökéletes rendszere alapján részesülnek juttatásban.

Már most érdemes gondolni a beszerzésre


A tüzelőanyag beszerzéséről mindenesetre már most célszerű gondoskodni. Tavaly már októberben országos méretűvé vált a tűzifahiány, amiben állítólag a szociális okból „zárolás” is szerepet játszhatott. Jobb, ha a fával fűtők tudják, hogy akár 15 százalékkal is többet kell fizetniük a tavalyinál...

KAMPÁNYTECHNIKA 3.0: CÉL AZ ARC, A SZEM ÉS AZ AGY!

TÉNYGYÁR
Szerző: Ténygyár
2018.09.06.


- Meghackelik a potenciális szavazók agyát

- Az arcelemző szoftver képes felismerni és mérni a „6 univerzális érzelmet, a 101 másodlagos érzelmet és a 8 hangulatot
- Politikusok képei attribútummal párosítva: például „megbízható”, „jól ismert” vagy „hasonló az értékrendje az enyémhez”

Maria Pocovi a kamera felé fordítja a laptopot, amelynek be van kapcsolva a webkamerája. A kamerával szemben ülő arca visszabámul a képernyőről, fehér rácsvonalakkal van felosztva, megrajzolandó az arckifejezés kontúrjait. A mellette lévő ablakban a hat „alapvető érzés” alakulása követhető: a boldogságé, a meglepetésé, az undoré, a félelemé, a haragé és a szomorúságé. Minden alkalommal, amikor megváltozik a kamerával szemben ülő arckifejezése, az egyes érzelmekhez tartozó mutató ingadozni kezd, mintha az érzések hangjegyek lennének. Néhány másodperc múlva egy vastagon, zöld betűkből szedett szó villan fel az ablakban: AGGODALOM.

Csendes politikai forradalom

A látogatókat barátságos mosollyal fogadó Maria Pocovi, az Emotion Research Lab megalapítója Valenciában, Spanyolországban, egy globális vállalkozás, az Emotion Research Lab spanyolországi alapítója. Amikor a Szilícium-völgyben járt, még csak irodát sem bérelt – csak egy asztalra volt szüksége egy coworking-szolgáltató helyen. De a technológia, amit bemutatott, egy csendes politikai forradalom élvonalát képviseli. A világ minden táján az aktuális kampányokhoz az Emotion Research Labet és hasonló idegtudományi marketingszakembereket bíznak meg a szavazók kimondatlan érzéseinek feltérképezésével.

Idén tavasszal az egész világ felzúdult, amikor az amerikai Facebook-felhasználók rájöttek, hogy a közösségi hálózaton megosztott információikat – köztük kedveléseiket, érdeklődésüket és politikai preferenciáikat – kibányászta a szavazókat megcélzó Cambridge Analytica. Bár nem világos, mennyire volt hatékony az adatbányászat, a cég algoritmusai vélhetően hozzásegítették Donald Trumpot a győzelemhez.

A facebookos kampányüzenetek iránti befogadófogadóképességet „neuropolitikai” tanácsadók elemezték, azt állítva, hogy a spontán válaszok megfigyelésével képesek „lecsapolni” a szavazók érzéseit: egy kulcsfontosságú agyi régió elektromos impulzusa, egy, a másodperc tört részéig tartó grimasz vagy egy pillanatnyi habozás alapján egy kérdés megválaszolása előtt. A szakértők arra törekszenek, hogy a szavazók szándékát megkülönböztessék azoktól a jelektől, amelyekről nem lehet tudni, hogyan képződnek. A választáson induló jelölt tanácsadói megpróbálhatják felhasználni ezeket a biológiai adatokat a szavazati döntések befolyásolására.

Még ha nem is fogják elismerni, hogy az amerikai kampányokban felhasználják a neuromarketinget, „érdekelni fogja őket, mert a politika véres sport” – állítja Dan Hill, az arckifejezés-dekódolás amerikai szakértője, aki a 2012-es választási kampányban Enrique Peña Nieto mexikói elnök tanácsadójaként tevékenykedett. Hasonlóan vélekedik Fred Davis, republikánus stratéga is – akinek ügyfelei között volt George W. Bush, John McCain és Elizabeth Dole is –, azt állítva, hogy bár ezeknek a technológiáknak az alkalmazása meglehetősen korlátozott az Egyesült Államokban, a kampányok során használják, ha azt hiszik, hogy az előnyös számukra, mert: „Egy politikus számára nincs fontosabb, mint nyerni”.

Ez a trend a 2018-as félidős választások előtti időszakban most különösen felértékelődik...

MENNYIÉRT KÖLTÖZNÉK HAZA NORVÉGIÁBÓL?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Kata
2018.09.06.


Kata és családja öt évvel ezelőtt költözött Norvégiába. Mint oly sokan, nekik is a svájci frankos hitel tett be, így voltaképpen kényszerhelyzetben voltak. Akkor úgy tervezték, maximum 5 évig maradnak, így most felmerül a kérdés, visszaköltöznek-e. Írásra annak kapcsán szánta el magát, hogy a múltkor ismét felmerült a Határátkelőn a kérdés: mi az a fizetés, amiért hazaköltöznél?

„Lassan 5 éve, hogy mi is eljöttünk Magyarországról, Norvégiában élünk. Az eset tipikus volt, svájci frankos lakáshitelünket már csak nagyon nehezen tudtuk fizetni (amiért nem az államot hibáztatjuk, félreértés ne essék) és éppen időben érkezett a norvég munkalehetőség.

Két kisfiunkkal, akik akkor 5, valamint 2,5 évesek voltak, valamint a párommal költöztünk. Eleinte úgy terveztük, csak 3-4, maximum 5 évig maradunk, hogy anyagilag összeszedjük magunkat, de a harmadik évre világos lett, hogy mi innen nem akarunk hazatérni.

Biztos sokan azt gondolják most, persze, a gazdag norvégokkal Magyarország nem tud versenyezni. A döntésünk alapja valóban valamennyire anyagi, de nem úgy, ahogy sokan gondoljak, hogy feladtuk a szüleinket, testvéreinket a pénzért.

A pénz miatt jöttünk el Magyarországról, de nem a pénz miatt maradunk Norvégiában. Ha otthon ugyanilyen bérezést kapnánk, és még ezen felül is lenne a bankszámlánkon vagy 50-100-150 millió forint, akkor sem mennénk haza.

Az okok elég egyszerűek. Lássuk pontról pontra, nem feltétlenül fontossági sorrendben!

#1 Az emberek mentalitása

A norvégok rendkívül pozitív beállítottságú emberek, nincs irigykedés, féltékenykedés, ha a szomszédod például új kocsit vesz és nem fúrják egymást a munkahelyen sem.

Segítőkészek, nyitottak, befogadóak, bár szoros barátságot nehéz kötni velük, jellemzően gyerekkoruktól együtt nőttek fel, azokkal barátkoznak.

A magyarok ezzel szemben nagyon negatív beállítottságúak, mindenben a rosszat látják meg, nem a jót és ezzel mérgezik saját magukat. Irigyek, ha a másiknak egy hangyányival több jut valamiből – tisztelet a kevés kivételnek. Már ez a pozitív életszemlélet is rendkívüli módon hat az ember közérzetére.

#2 Óvoda
Az óvoda nagyon különbözik az otthonitól, ahol a gyerekeket alig viszik ki a levegőre és inkább kivágják a fát az udvarról, nehogy leessen róla a gyerek, arról nem beszélve, hogy 30 gyerek van egy miniteremben összezárva két, idegileg kikészült óvónővel..."...

NINCS OLYAN HANGSZER, AMIBEN A LÁTÁSSÉRÜLTSÉG HÁTRÁNYT JELENTENE

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2018.09.05.


Kotta nélkül, pusztán hallás alapján zenélnek együtt látók és nem látók. A Kotta Nélkül Projekt egy fiatal egyetemista fejéből pattant ki, aki egy barátjától hallott arról, hogy látássérültként milyen nehéz kottát olvasni. A héttagú banda most együtt jár fellépésekre, hogy lebontsák a látássérültekkel kapcsolatos előítéleteket, mert szerintük a zene egy olyan terület, ahol megmutathatják, hogy épp olyanok, mint a többi ember.

,,Az mennyire beteg, hogy érintésre megmondom, hogy ez egy Marshall-erősítő?”

– kérdezi a látássérült Velegi István szintén látássérült zenésztársaitól, amikor leérünk a próbaterembe.

A Kotta Nélkül Projekt ötlete Iványi Mátétól, egy fiatal egyetemistától származik, akinek gimnáziumban egy látássérült barátnője panaszkodott arra, hogy rossz a zongoratanára és nagyon nehéz a Braille-kotta olvasása. A fiú gondolt egyet, felvette látássérültekkel a kapcsolatot és elindított egy egyedülálló kezdeményezést.

A találkozót az egyik budapesti próbatermüknél beszéljük meg, de már az Andrássy úton gyalogolva is kiszúrjuk a négy, hangszertokokkal felszerelt látássérültet és egy fiatal lányt. A négy látássérült folyamatosan viccelődik, a látó lány, Garamszegi Anna pedig csak a fejét fogja, és elnézést kérve néz ránk az ugratások és káromkodások miatt. Amikor megérkezik Iványi Máté is, a Kotta nélkül projekt kitalálója, akkor a látók és nem látók összekapaszkodva elindulnak a próbaterem felé...

NINCS MAGYAR "BÉRROBBANÁS" A KORMÁNY SZÁMAIN TÚL

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2018.09.06.


Meghökkentő elemzést tett közzé a statisztikai bérnövekedésről Dedák István elemző a Portfolión. Azt a jelenséget járta körül, amelyet az utóbbi években egyre többen „magyar gazdasági csodaként” aposztrofáltak. Ennek lényege pedig az, hogy miközben 2015 óta a reálbérek az adatok szerint 21%-os növekedést mutatnak, addig a gazdasági termelékenység (ez itt az egy dolgozóra avagy egy munkaórára jutó GDP-t jelöli) csupán 3-4%-os szinten maradt, eközben pedig a fizetések nem inflálódtak el.

Néhány közgazdász ezt a termelékenységtől elszakadó bérnövekedést egyedülállónak, és a közgazdaságtan történetében is rendkívül ritkának látja. De mégis mi történt? Hogy lehet az, hogy miközben a termelékenység csak lassacskán növekszik, aközben a termeléséért kifizetett bér meg kilőtt?

Dedák a válaszadáshoz először megnézi két nagyon fontos, a fizetésekre vonatkozó adat kapcsolatát 2000-2010 és 2010-2017 között. Ezek közül az egyik az, amit a tévékben, újságokban, főleg a kormánymédia győzelmi jelentéseiben látunk: ez pedig a munkaerőpiaci statisztika. Ez az adat havi bontásban jelentkezik, így a hírszerkesztőségek még akkor is rendszeresen erre támaszkodnak, ha kritikusak az orbáni gazdaságpolitikával, hiszen többször frissül.

Emellett létezik viszont a kifizetéseket dokumentáló, negyedévente publikált nemzeti számlák rendszere is.

Ha a két adat 2000-2010 közötti alakulását összevetjük, azt kapjuk, hogy ugyan a statisztika kicsit mindig több növekedést mutat, mint a nemzeti számla-adatok a két mutató együtt mozog, ha a statiszikában nőnek a fizetések, a nemzeti számlákon is megjelennek ezek a kiadások...

EGYETEM KOLI NÉLKÜL? ANYAGI CSŐD

INDEX
Szerző: STUBNYA BENCE, ELŐD FRUZSINA
2018.09.06.


Évek óta nem volt akkor szívás lecsúszni a kollégiumi helyről a felvételin, mint idén szeptemberben. A lakásbérleti díjak Budapesten szálltak el a legjobban, de a nagyobb vidéki egyetemvárosokban is kinyílt az olló az állami és a magánbérleti díjak között.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy az érettségi idén mennyire volt nehéz, viszont van egy másik egyetemistákat érintő kihívás, ami biztos, hogy pénzügyi értelemben a legnehezebb volt az elmúlt években: az albérletkeresés.

Az elmúlt években a nagyobb magyar városokban ugyanis meredeken emelkedtek a lakásberleti díjak, így akik a lakhelyüktől eltérő város egyetemére nyertek felvételt, viszont a kollégiumi helyről lecsúsztak, az elmúlt évekhez képest eddig a leghúzosabb bérleti díjak kigazdálkodására készülhetnek most.

Ráadásul ők egyáltalán nincsenek is kevesen, legalábbis a legfrisebb statisztikák alapján kb.

AZ EGYETEMISTÁK FELE KÉNYTELEN A LAKÁSPIACRÓL MEGOLDANI A LAKHATÁSÁT.

(Persze ide tartoznak azok a szerencsések is, akiknek kényelmesebb lakást bérelni vagy venni, mint kollégiumban, vagy otthon lakni). Az Eurostudent VI tanulmányának 2015/2016-os tanévre vonatkozó adatai alapján a hallgatók 37 százaléka élt a szüleivel, a kollégisták aránya 18,3 százalék volt, a maradékuk pedig nem otthon és nem kollégiumban, hanem egyedül vagy barátokkal lakott.

A kollégiumok elsősorban a kevésbé tehetős hallgatóknak jelentenek fontos lakhatási lehetőséget: 2016 elején az átlagosnál rosszabb helyzetű hallgatók negyede lakott kollégiumban, az átlagos helyzetűek ötöde, és a nagyon jómódú családokból származóknak csak kevesebb, mint 8 százaléka.

A kollégium tehát a rászorulók továbbtanulási lehetőségeit a vagyoni helyzetüktől függetlenítve segíti, ugyanakkor

A 2001 ÉS 2016 KÖZÖTTI IDŐSZAKBAN A KOLLÉGIUMBAN LAKÓK ARÁNYA JELENTŐSEN CSÖKKENT.

Az ábrán látszik, hogy miközben 2001-hez képest 2016-ra - bár 2007 óta a trend csökkenő - a felsőoktatásban tanulók száma összességében hatezerrel nőtt, a kollégiumban lakók száma 47 ezerről 36 ezerre csökkent. (Azért csak 2016-ig ábrázoltuk a trendet, mert a KSH legfrissebb adatai ebből az évből származnak.)...

EZT A DÜHÖNGŐ ILLIBERALIZMUST MÁR ALIGHA LEHET MEGÁLLÍTANI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.09.06.


Jó reggelt kívánok, nem csak a csütörtök-rajongóknak! Egyik kedves olvasónk bölcsességére felkapaszkodva: már csak egy hétfő maradt, és máris itt a hétvége. Ami persze nem jár együtt azzal (most pláne nem fog), hogy a támadásoktól és megvédésektől terhes állampárti óbégatást felváltja a béke és a nyugalom. Erre senki ne vegyen mérget!

Jelenleg a Sargentini-jelentés jövő heti strasbourgi vitája borzolja a kedélyeket, erre most egészen bődületes mártírkodási akciót lehet felépíteni, lapátolnak is szorgalmasan az illetékesek. Orbán Viktor főmártír személyesen fogja kedden megvédeni a hont Soros zsoldosaival szemben. Másnap pedig – a szavazás eredményének ismeretében – a Fidesz-KDNP évadnyitó, kihelyezett velencei frakcióülésén számol be a pártkatonáknak a vita részleteiről, a várható uniós lépésekről és a lehetséges kormányzati reakcióról. Erről már a jól értesült lakájmédia többször beszámolt, de szerintem valamit benéztek: a lehetséges kormányzati reakciók már azelőtt megszülettek, hogy egyáltalán sor került volna a vitára. Már megint megy a tagadás, a sértődés, a mellébeszélés, és a gurgulázó sorosozás anélkül, hogy egyetlen szó esne a jelentés valódi tartalmáról.

A tegnapi napon Kocsis Máté frakcióvezető adta meg a hangot a vinnyogásnak. Sajtótájékoztatót tartott ő, ahol igen váratlant húzott (nem!): a Fidesz-frakció azt javasolja, hogy az Országgyűlés (értsd: fideszes Országgyűlés) határozatban válaszoljon a „hazugságoktól hemzsegő” Sargentini-jelentésre. Az egyenpropaganda – amely most történetesen Kocsis száján könyökölt ki – szerint az EP-ben ülő bevándorláspárti képviselők azért akarják elítélni Magyarországot, mert a magyar emberek már többször határozottan és világosan úgy döntöttek, hogy a bevándorlókat a magyar határnál meg kell állítani. „Ezért bélyegzik meg ilyen hamis jelentésekkel Magyarországot”. Brühü. Úgyhogy Mátéka a Fidesz-frakció nevében arra kéri a kormányfőt, képviselje a magyar érdekeket a migránspárti képviselőkkel szemben, és utasítsa vissza Magyarország megbélyegzését. Mennyire unalmas már ez az óvodás színjáték, aminek keretében a kétharmados dühöngő elmebaj főszereplői felkérik, felszólítják egymást, hogy azt cselekedjék, amit cselekedni fognak. És mennyire jó lenne, ha lenne valamiféle ellenzék, amelyik időt és energiát fordítana arra, hogy elmesélje a zembereknek, valójában miről szól az a kurva jelentés és miről nem szól. Egy ellenzéki arc nincs, aki következetesen próbálná világossá tenni, milyen ostoba ellentmondásokat és hazugságokat puffogtat a demokrácia hulláján örömtáncot lejtő bűnbanda, hogy miközben azért támadnak, mert védjük Európát kicsengették a csilliárdos csirkeháló állítólagos költségeinek egyharmadát. Najó, nem tisztem ötleteket adni, jól van ez így. Hátha megint elegen beveszik, hogy a kormány semmiről nem tehet, egyszerűen utálják a pofánkat...

MEGMAGYARÁZHATATLAN, MIBŐL ÉPÍTI INGATLANBIRODALMÁT TIBORCZ ISTVÁN

444
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2018.09.05.


A miniszterelnök vejének cége, a BDPST Zrt. a G7 kérdésére azt állította, hogy 50 százalékban saját erőből finanszírozza a turai kastély felújítását. A cég tájékoztatása szerint nem kapnak állami támogatást vagy bármiféle állami finanszírozást, és nem része projekt az állami kastélyfelújítási programnak sem. 

Miután egy sajtóközleményből kiderült, hogy a felújítás 4,5 milliárd forintba kerül, a lapot foglalkoztatni kezdte, honnan lehet Tiborcz István cégének ennyi pénze, ha most most szerzett hatmilliárd forint értékű részesedést a Mészáros Lőrinchez tartozó Appeninn Zrt-ben. A lap szerint már ennek a vásárlásnak sem találni a forrását a cég adatai között...

JUDITH SARGENTINI: A FIDESZ TÖBB MÓDOSÍTÓJÁT BEEMELTEM A JELENTÉSBE, NEM ÖRÜLTEK NEKI

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: GERGELY MÁRTON
2018.09.06.


Ismerem a magyar kormány minden érvét, és épp ezek erősítenek meg a jelentés igazában – mondta a hvg.hu kérdésére Judith Sargentini, aki nagyon bízik benne, hogy az uniós tagállamok nem nézik tovább tétlenül a magyar jogsértéseket. A holland zöldpárti képviselő nem csak a gyűlölködést érzékeli, de azon magyarok reményét is, akik az Európai Parlamenttől várnak támaszt. Sargentini azt mondja, ha jövő héten meglesz a kétharmad, akkor az egy nagyon erős üzenet a Tanács felé.

hvg.hu: Jövő héten eljön a bosszú ideje? A magyar kormány szerint a Magyarországról szóló jelentést kizárólag a reváns motiválja.

Judith Sargentini: A jelentésemet szándékosan a magyar választások után nyújtottam be az Európai Parlamentnek, hogy még véletlenül se befolyásoljam a magyar polgárok döntését. Ehhez vissza kellett tartanom a már kész szöveget. Beadtam hát a magyarországi voksolást követően, erre azt mondják Budapestről, hogy bosszút akarok állni a jelentéssel. Így is, úgy is kiforgatnák a szándékaimat. Az Európai Parlament egyszerűen mostanra jutott az eljárás ezen szakaszába.

Ez a jelentés a magyar polgárok jogait védi, hogy sokszínű demokráciában éljenek, amelyben tisztességes igazságszolgáltatás ítélkezik felettük, a tájékoztatás teljes körű, szabadon gyakorolhatják vallásukat, és nem korlátozzák a gyülekezési jogukat.

hvg.hu: De a magyar választóknak volt lehetőségük arra, hogy ítéletet mondjanak a kormányukról, és újraválasztották azt.

J. S.: Igen, a magyar kormánypártnak többsége van a parlamentben. De a parlamenti többség nem egyenértékű a demokráciával, a „győztes mindent visz” elve nem működik a jogállamban. Az európai családban bizonyos értékekhez tartjuk magunkat...

BUDAPEST EGYIK LEGSZEBB LUXUSVILLÁJÁBA KÖLTÖZÖTT ROGÁN ANTAL TITOKZATOS BIZALMASA

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: NAGY GERGELY MIKLÓS, NÉMETH DÁNIEL
2018.09.06.


Kertész Balázs új céget is alapított.

Hosszú cikkben foglalkozunk a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban Rogán Antal titokzatos bizalmasaként megismert Kertész Balázs legfrissebb ügyeivel.

Például azzal, hogy Kertész új céget alapított nyáron, de főleg azzal, hogy kétévnyi felújítás után, úgy tűnik, az ügyvéd valóban beköltözött egy gellérthegyi luxusvillába. Ami nemcsak méregdrágának, de elég lenyűgözően néz ki mostanában:

Cikkünkben fényképekkel támasztjuk alá, hogy Kertész rendszeresen feltűnik a szépen felújított villában, de bemutatjuk a Rezeda utcai villa történetét, ahogy azt is, hogy kik sertepeltélnek a villa körül, amelynek tulajdonosi köre kerülni igyekszik a nyilvánosságot. Pedig olyan ingatlan tulajdonában állnak (már ha többen vannak), amelyből kevés van Budapesten.

Az Index portréja óta tudjuk, hogy Kertész a NER különös, ám annál jellemzőbb és meghatározó alakja, villafoglalása ezért is figyelemre méltó esemény. Cikkünkben a Gellért-hegyen található egyéb NER-kötődésekre is kitérünk.

A Kertész Balázsról szóló cikkünket a csütörtökön megjelenő Magyar Narancsban olvashatja.

AZ EMBER, AKI 420 MILLIÓT OSZTOTT SZÉT DOLGOZÓI KÖZÖTT - MAGYAR JÓZSEF ÁS A HUNGERIT-SZTORI

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2018.09.06.


A nagy nemzedék lassan visszavonul. A privatizáció őskorszakának hősei sorra adják el cégeiket. Ők azok, akik még az államszocialista gazdaság belvilágában szocializálódtak. Alkat kérdése, ki tulajdonítja sikereit önnön kiválóságának vagy tartja magát mázlistának. A szentesi sajtmester fia, Magyar József, cégének egykori fejlesztési főmérnöke nem azzal lepte meg a várost, hogy művét, a legnagyobb hazai baromfi-feldolgozónak mondott Hungerit Zrt.-t eladta Csányi Sándornak, a Bonafarm-csoportnak. A búcsú a szokottnál érzelmesebbre sikerült. A tulajdonosváltást bejelentő munkásgyűlésen az elnök gáláns gesztussal zárta az elmúlt huszonnyolc évet: 420 milliót osztott szét a dolgozók között, majd a sorompó túlsó oldalára, a szintén általa alapított és birtokolt Frigo Kft. telepére hajtott.

Magyar úr már bennünket sem a Hungerit székházában fogad. Az elmúlt héten költözött ki, guruljunk tovább, mondja, pár métert, a vasúti sorompó túlsó oldalára, s balra, a MOL-kút mellett megpillantjuk a Frigo feliratot. A melegben a cégnév is jólesik. Úgy sejtjük, hűtőházról van szó, dél van, a nyár legdühödtebb napja, a forróságban a sorompórúd szinte tüzet fog.

Magyar úr benne van a „száz leggazdagabb magyarban”, a fáma szerint nyolc és fél milliárddal. A Hungerit vételára a legsúlyosabb üzleti titok, maradjunk annyiban, ha a kalkulációk helyesek, a cég ára 15 és 20 milliárd között mozoghat. Hepiend ez, főleg azok után, hogy 2008 táján, a válság kezdetén, kis híján Magyar úr is megbukott.

A nagy váltás az extulajdonost szemlátomást feszélyezi. Bizonytalanul fészkelődik a bőrfotelben, szemüvegét zavartan igazgatja. Az iroda annyira vadiúj, mintha most vonultak volna ki a bútorszállítók. Ez nagyjából így is van. Magyar fia, a Frigo Kft. igazgatója, a városban „harmadik Jóska” lepte meg ezzel a papát, Második Józsefet. Első József még sajt- és vajmester volt a Károlyi-uradalomban, ő volt a „csirkés” Magyar apja. Harmadik József (a fiú) szintén vitte egy ideig a céget. Negyedik József, a hatéves unoka a dinasztia aranyága...

SZENT PÉNZTÁRCA NAPJA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.09.05.


Nevezetes nap a mai, ma ünnepeljük a Viktor és a Lőrinc napot.
Mint tudjuk, a névnap a szentek ünnepléséhez kapcsolódik, a középkorban rengeteg ünnepelnivaló volt, addig se kellett robotolni.
Az emberek nevüket valamelyik szent nevéről kapták, aki aztán védőszentjükké is lett egész életükben.
Saját nevenapját mindenki megünnepelte, íly módon is azonosulva az Egyház tanításaival, az Úr pedig türelemmel tűrte, hogy hívei eljátszadozzanak a nevekkel, cserébe ő is eljátszadozott időnként.
Így eshetett meg, hogy Viktort és Pénztárcáját egy napon dicsőithetjük, remélhetőleg most már örökre összenőttek, így ünneplésük Tesco-gazdaságos maradhat, míg csak az Úr magához nem szólítja őket.
Vannak olyan fák, melyeknek ágai alkalmasak is lennének a felmagasztalásukra, de erre még sokáig kell várni, a nép nem kapkodó idegbolond, mint vezetői - megfontoltsága legendás.
Hála az Úrnak, nem minden esetben védi meg a pénztárcája sem a politikust, ezer és ezer példa van erre más banánköztársaságokban is...
Igyunk hát az egészségükre, a hajdani cselédlányok lúgkövet meg gyufát ittak végső elkeseredésükben, nekünk viszont már rendelkezésünkre áll a modern vegyészet megannyi eredménye...

Közben azért gondoljunk szeretettel az egészségügyre is, mely lassan, ha akarná se tudná megakadályozni az önmerényt, és ha esetleg a kibeszélős sztár-orvosnak leesne a létrája a kocsija tetejéről, legfeljebb a szovjet hajóorvos módszerében bízva műthetné meg magát, ha lenne hol.
Nagybeteg rokonunk rosszul lett, dőlt belőle a vér, de a kórházban ne tudták felírni neki a szükséges gyógyszert, mert a nyilvántartásuk szerint egy másik kórházban fekvőbeteg, miközben szegény otthon szenved, de a nyilvántartás szent, ami abban van, az a tuti - a beteg meg utazzon haza és próbálja meg felíratni a bogyókat a háziorvosával, aztán - ha sikerült - utazzon vissza a fővárosba, mert ezt a gyógyszert csak ott lehet kiváltani.
Hogy a jelenlegi rendszer alkalmatlan a betegellátás adminisztrációjára, az mindegy is, de az már nem annyira, hogy az egészségügyi dolgozók az ilyen helyzeteket természetesnek veszik.
Humanizmus? Empátia? Orvosi eskü?
Ugyan már, ha nem tetszik, menjen a magánszférába, oszt jónapot!
Anno a Fidesz és Szeretett Betegünk népszavazást szervezett az állami egészségügyi ellátás ingyenessége mellett, mert a páciensnek háromszáz - kórházban, ha jól emlékszem hatszáz forintot kellett fizetnie egy rövid ideig, most meg ha leletet akarsz, mielőtt meghalsz, masírozz a magánszférába, s fizesd a sokszorosát!
Az állami ellátás ugyan ingyenes, de a várólisták hosszabbak, mint a vonatfütty, mire sorra kerülsz, már régen alulról szagolod az ibolyát...

OTT ÁLLSZ AZ ÚT SZÉLÉN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.09.06.


Koldustól nem lopunk. Állítólag szerepel ilyesmi a zsiványok becsületkódexében.

Ez az első tétel.

Magyarország kormánya, annak első embere, Orbán Viktor, illetve a kabinet csatolmányai, a minisztériumok, továbbá a csápok, a közigazgatás és annak dolgozói előre kitervelten és tevőleges részvétellel éhhalálra ítélik az ország lakosságának egy részét, és ezt végre is fogják hajtani. Minden bizonnyal szenvtelenül és a legjobb tudásuk szerint.

Ez a második tétel.

A munkalapú társadalomban nincsen helye a henyélésnek, még, ha önhibáján kívül dologtalan is az ember. Aki nem dolgozik, ne is egyék, sőt, forduljon fel mihamarabb, lehetőleg máma még. Ezt a bájos filozófiát vallja a kormányzó erő, amely fasiszta csürhe tovább akarja szigorítani a szociális segély feltételeit. Jövőre az a család, aki közmunkással dicskedhetik a soraiban, ilyképp érthető okból, akárha Dagobert bácsi, háton úszik az aranyban, minden bizonnyal a kukából szerzi be a vacsorát.

A szociális segély odaítélésekor ugyanis a jövő évtől a közmunkásként szerzett bér összegét számolják bele a háztartás egy fogyasztási egységre eső jövedelmébe. Eddig az FHT (foglalkozást helyettesítő támogatás) 22.800 forintját vették figyelembe, ez alapján dőlt el, hogy valaki jogosult-e a támogatásra vagy sem, biztosított-e a megélhetése vagy sem. Így viszont – ha az eddigi számítás helyett a nyolc órás közmunkás bér jelenlegi nettó 54.217 forintját vagy pedig a szakképzett közmunkások nettó 77.968 forintját veszik figyelembe – akkor alig marad olyan család, ahol a nem dolgozó felnőtt jogosult lesz a segélyre.

A szociális törvény értelmében a megélhetés akkor nem biztosított, ha a családnak az egy „fogyasztási egységre” jutó havi jövedelme nem haladja meg a 28.500 forintos nyugdíjminimum kilencven százalékát, vagyis a 25 650 forintot. A kiszámításnál az első nagykorú családtag 1 egésznek számít, de társa már csak 0,9, az első és második gyermek 0,8, minden további gyermek 0,7 egység. Egy négytagú család a szociális ellátás kiszámításánál például már csak 3,5 fogyasztási egységnek számít, és 89.775 forint alatt kell maradnia a bevételeiknek, hogy megkaphassák a szociális segélyt...

MERKEL LEPAKTÁL ORBÁNNAL? - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.06.


- Elképzelhető, hogy a német kancellár a javarészt pimf Európai Parlamentért cserében békejobbot nyújt Orbán Viktornak, aminek igen súlyos kihatása lenne Európában 

- Verhofstadt szerint meg kell osztani az Európai Néppártot, mert akkor jók az új európai közép esélyei és a viszály almája Orbán Viktor az EPP-n belül

- A magyar kormány azon van, hogy kipiszkálja a CEU-t és félő, hogy csak a megfelelő ürügyet keresi hozzá

Die Zeit

A konzervatívok megmenthetik a világot a szélsőjobbtól, ám veszélybe kerül a demokrácia, ha olyanokkal állnak össze, mint a tekintélyelvű Orbán Viktor vagy az AfD. Erre figyelmeztet a Harvard Egyetem német származású politológia professzora. Yascha Mounk pontosan ebből a megfontolásból tartja roppant nyugtalanítónak, hogy az amerikai Republikánus Párt siralmas módon csődöt mondott és nem szállt szembe Trumppal. Mert ha az elnök meg is bukik a közeljövőben, akkor is évekig tart, ameddig a tengerentúli politika megtisztul az autokrata törekvések bűzétől. De a konzervatívok Ausztriában is veszélyes szövetségre léptek a szélsőséggel, amely a náci mozgalomból alakult ki, és őszintén csodálja Putyint.

A legmegdöbbentőbb hír az, hogy Merkel taktikai okokból össze akar állni Orbán Viktorral, a liberális demokrácia legnagyobb ellenfelével. A magyar kormányfő az elmúlt 8 évben gyakorlatilag szinte diktatórikus hatalmat épített ki az országban, ami ellen az európai intézmények csupán mérsékelten tiltakoztak. Ennek egyik oka a Fidesz jó viszonya az EPP-vel. A magyarok tagságának legfőbb védelmezője mindig is Manfred Weber volt. A strasbourgi frakcióvezető tökélyre vitte a cinikus hintapolitikát, mert minden esetben, amikor a magyar fél zavartalanul átlépte a vörös vonalat, ám apró taktikai engedményeket tett, pártfogója úgy tett, mintha itt igazi fordulatról volna szó. Ily módon Orbán megúszta, hogy az EU felelősségre vonja, legyen szó a választási visszaélésekről, a független sajtó szétveréséről, a civilek és egyetemek elleni szélsőséges támadásokról.

Weber magatartása nagy mértékben aláásta a lehetőséget, hogy Európa sakkban tartsa a miniszterelnököt. A Néppárt számára a pártpolitikai szempontok fontosabbnak bizonyultak a magyar demokrácia védelménél. Ugyanakkor nem titok, hogy Merkel nemigen kedveli Orbánt, de a jelek szerint mégis azt hiszi, hogy szükség van a magyar politikusra, mert nélküle nem lenne meg a konzervatív többség az Európai Parlamentben. Meg ha nagyon határozottan fellépne Budapest ellen, az valószínűleg kiélezné a CDU viszonyát a CSU-val. Ezért láthatólag úgy határozott, hogy nem érdekes az elvhűség, békét köt a nem demokratikus szélsőjobbal.

A következmények óriásiak az európai politikában. Először is egyértelmű, hogy az EU még jó sokáig teljes jogú tagként tűr meg a soraiban mélységesen illiberális, sőt demokrácia-ellenes államokat. Ám ez hatalmas károkat okoz az unió legitimitásának. Ugyanakkor minden eddiginél törékenyebb a bástya, amelyet egykor a jobb- és baloldal a demokrácia ellenségeinek feltartóztatására emelt. Ha Merkel és Weber hajlandó elárulni az elveit a többség érdekében a nem túl fontos EP-ben, akkor miért kellene abban bízni, hogy egy nap nem utasítják vissza az AfD-t, ha úgy hozzák a hatalmi viszonyok Berlinben? De ha valóban létrejön az összefogás Orbánnal, akkor Merkelre úgy fognak emlékezni, mint aki csődöt mondott a legfontosabb kérdésben, mert nem szállt szembe a demokrácia-ellenes szélsőjobbal.

Der Standard

Indulása hivatalos bejelentésekor Weber azt mondta, hogy a közös Európát sürgősen meg kell újítani, túl kell lépni a belső megosztottságon és az uniót sokkal közelebb kell vinni az emberekhez. A Néppárt novemberben dönt arról, hogy mellé áll-e. A politikus az igencsak sokféle erőt tömörítő frakción belül, ahol egyformán helyet kap az EU-kritikus Fidesz, valamint az őszintén integráció hívőnek számító belga és luxemburgi konzervatívok, szóval ebben a körben Weber a kiegyezés emberének számít. Nem sok ellensége van. Tegnap Brüsszelben arról beszélt, hogy a szervezetet kívülről és belülről egyaránt támadások érik olyan erők részéről, amelyek nem akarják az összefogást. Ez így nem mehet tovább, új tervre van szükség, meg kell védeni a közös értékeket, mint ahogy az európai életmodellt is. Vagyis a demokráciát, a jólétet, a szociális államot. Mint mondta, össze kell tartani, az nem lehet, hogy Európa megosztott legyen, a keletiek szembeálljanak a nyugatiakkal, a kicsik a nagyokkal, a szegények a gazdagokkal. Közölte, hogy itt hidakat kíván építeni.

A tudósítás mindezt kiegészíti azzal, hogy Weber általában csendes, de tud határozott lenni, a döntéseket képes stratégiailag előkészíteni. A nyár elején határozottan kijelentette, hogy el akar határolódni a jobboldali populistáktól, akik meggyengítik az EU-t. A Néppártból közben az szivárgott ki, hogy a pártcsaládon belül kialakulóban van az Európa-barát kereszténydemokraták fiatalabb nemzedékének platformja, amely igyekszik új lendületet adni az unió érdekeit szem előtt tartó politikának...