2017. január 4., szerda

VENDÉGÍRÁS - BEFALAZVA

KOLOZSVÁRI SZALONNA BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.01.04.Valamikor a múlt év végén született egy cikk az állami fenntartású idősotthonokban uralkodó áldatlan állapotokról és arról, hogy mennyire nincs pénz semmire. Sem elegendő számú ápolóra, sem felszerelésre – többek között a felfekvés kialakulását megelőző speciális matracokra -, pedig sok mindenre szükség lenne. 

Nem sokkal a cikk megjelenése után kaptunk egy olyan e-mailt, ami még minket is mélységesen felkavart, pedig naponta szembesülünk olyasmikkel, amikkel talán nem mindenki és nem ilyen mélységben. Egy házaspár írt nekünk és felajánlott egy antidecubitus matracot, mégpedig egy kompresszoros légmatracot. Eltekintve attól, hogy mennyire drága holmi ez (tudjuk, mert vásároltunk egyet az otthon számára), túl a gesztuson, egy történetet, illetve annak töredékét ismerhettük meg.

A felajánlott matracot a házaspár férfi tagjának vásárolták. Elővigyázatosságból. Mert kelleni fog. De mégsem kell, még nem kell. És ha kell, ne is kelljen. Így döntöttek. A levelezésünk során bomlott ki a történet. Nem mondom, hogy dráma, semmit sem mondok. Nem dráma, élet. Ami nem feltétlenül igazságos. A feleség – megőrülés ellen – időről-időre leírja a gondolatait. Engedélyt kértünk és némi gondolkodás után engedélyt kaptunk arra, hogy megosszuk ezeket a gondolatokat. A házaspár beengedett minket az életébe, amit köszönünk nekik. Mi most megosztjuk önökkel/veletek ezeket az írásokat, mégpedig az elejétől kezdve és önök/ti döntitek el, hogy folytatódjon-e a történet:


A MIGRÁNSOKNÁL MÁR CSAK A SZEXELŐ NŐKET UTÁLJÁK JOBBAN A MAGYAR KOMMENTELŐK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Jámbor András
2017.01.04.Szilveszterkor egy szír férfi görögnek kiadva magát elcsábított egy magyar nőt. Majd miután belekezdtek az aktusba, a férfi egyre durvábbá vált, ekkor a nő kérte, hagyják abba a szexet, de a férfi nem engedett, és végül megerőszakolta a nőt. 

Sajnos ilyen eset nem egy történik évente Magyarországon. A két ünnep között is számos bántalmazási esetről számoltak be a hatóságoknak, és tudjuk, hogy majd minden tizedik (!) magyar nőt ért szexuális erőszak 15 éves kora után. Gondoltam megnézem a kommenteket, hogy mit mondanak a magyar kommentelők erről az esetről, és nem kicsit lepődtem meg. A 24.hu-n a cikk alatt csak és kizárólag a nőt kurvázó kommentek voltak:

SÓLYOM 75! ITT A MAGYAR KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKÖK TOPLISTÁJA

MENTÁLIS DEFICIT BLOG
Szerző: Hakapeszi Miki
2017.01.03.


Most komolyan senki se köszönti ma Sólyom Lászlót, miközben Árpibával minden kerek szülinapján tele volt a padlás? Igazságtalanság, helyre tesszük.

Isten éltesse tehát Sólyom Lászlót 75. születésnapján. A jeles nap apropóján jó egy kicsit kiszakadni a mocskos hétköznapokból, visszagondolni a rendszerváltozás óta eltelt időszakra. Meg összedobni egy teljesen szubjektív elnöki toplistát. Az alkotmány persze elég jól behatárolja, hogy meddig mehet és mit tehet egy nem túl nagy hatalmú elnök, mégis öten ötféleképpen értelmezték a feladatot, másképp aktivizálódtak, feszegették a határokat, vagy éppen lapítottak, dörgölőztek.

Jobban megnézve nyilván az első és a második helyezetten lehet a legtöbbet vitatkozni, a többi teljesen egyértelműnek tűnik. Ha mégse, lehet szavazni alul. Palira nem, mert rá minden szavazat nettó trollkodás lenne:

SAJTÓELHÁRÍTÁS MAGYARORSZÁGON

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Föld S. Péter
2017.01.04.


A Nemzetgazdasági Minisztérium sajtósának elege lett a Hír Tv munkatársának kérdéseiből és elvette tőle a mikrofont. Az eset Tállai András adóügyi államtitkár, a mezőkövesdi focicsapat elnökének sajtótájékoztatóján történt. Az újságíró arra lett volna kíváncsi, hogy a mezőkövesdi sportszálló beruházása miért drágult az eredeti ár többszörösére.

Nem kellett volna ilyet kérdezni. Már Kósa Lajos is megmondta: úgy kell kérdezni, hogy a kérdezett tudjon válaszolni. Kósa Lajos nem csupán a Fidesz frakcióvezetője, de talán még Tállai Andrásnál is okosabb, ezért oda kell figyelni arra, amit mond.

Nem arról van szó tehát, amire elsőre gondolnánk. Vagyis, hogy Tállai András, aki a NAV elnöke és a mezőkövesdi csapatnak is a vezetője, ne tudna bármilyen kérdésre flottul válaszolni. Ott van az ő fejében minden, nem csak az, amit az adózásról és a mezőkövesdi futballról tudni kell. Köztudottan nagy tudású ember ő, majdhogynem polihisztor, elég ránézni, sőt, rá se kell nézni, anélkül is tudjuk.

Ezúttal mégis zavarba jöhetett Tállai András. A fentiek fényében azt kell gondolnunk, hogy nem a kérdés megválaszolásához szükséges ismeretei hiányoztak, nem Esterházy Péter egyik örökbecsű mondata járhatott a fejében, miszerint, „kutya nehéz úgy hazudni, ha az ember nem ösmeri az igazságot.”

Tállai András ismeri az igazságot. Ha nem így lenne, nem lehetne a NAV elnöke, és nem élvezné a kormány, a Fidesz és személyesen Orbán Viktor bizalmát. Bár lehet, hogy még így sem élvezi a bizalmat, az elmúlt év decemberében ugyanis voltak olyan hangok, hogy Tállainak távoznia kell a posztjáról. Nem azért, mert túlságosan megerőltető lenne neki a mezőkövesdi focicsapat elnöki tiszte mellett még az adóhatóságot is vezetni. Ilyen feladatokkal egy hozzá hasonló kvalitás könnyedén elbír, ám ennek ellenére időről időre mégis felvetődött, hogy hősünk lapátra kerül.

Tállai azonban egyelőre maradt az adóügyi államtitkárság és a NAV élén, s az említett sajtótájékoztatón ebben a minőségében nézett kétségesetten maga elé. Egészen addig, míg segítőkész sajtósa meg nem szánta, és el nem vette a mikrofont az őt kérdező újságírótól...

TIBORCZ ISTVÁN OFFSHORE CÉGNEK ADTA TOVÁBB MILLIÁRDOT ÉRŐ INGATLANVÁLLALKOZÁSÁT

444.HU
Szerző: Pethő András
2017.01.04.Nem sokáig maradt a tulajdonosa Tiborcz István annak az ingatlanos cégnek, amelynek révén ismét kimutatható közelségbe került állami projektekhez. A miniszterelnök veje tavaly augusztus végén vásárolta be magát a WHB Ingatlan Kft. nevű cégbe, a cégbírósági iratok szerint azonban november elején már el is adta a tulajdonrészét egy offshore-cégnek, a Brit Virgin-szigeteken tavasszal bejegyzett Synergy Global Consulting Limitednek.

Nem ismert, hogy ennek a cégnek ki a tulajdonosa, és a cégbíróságon lévő iratokból nem derül ki az sem, hogy a miniszterelnök veje mennyit kapott az értékes tulajdonrészért.

A WHB Ingatlan Kft-nek - ahogy azt novemberi cikkünkben megírtuk - az elmúlt években nem volt nagy forgalma, de tavaly egymilliárd forint körüli összegért megvett egy elhagyott gyárépületet a komáromi ipari parkban. Tiborcz István augusztusban jelent meg többségi tulajdonosként a cégben, ami addig egy győri milliárdos, Paár Attila egyedüli tulajdona volt. Tiborcz a WHB Ingatlan tulajdonrészének 75 százalékát vásárolta meg Paártól, és ezzel hozzá került az értékes komáromi ingatlan többsége is.

Az ingatlan évek óta üresen állt, de a Nokia kivonulása óta a kormány komoly erőfeszítéseket tesz arra, hogy új befektetőket csábítson a komáromi ipari parkba. Tárgyaltak többek között egy dél-koreai autóipari céggel is, amelynek pont azt az gyárcsarnokot nézték ki, amelyet Tiborcz cége megszerzett...

LENIN SZELE

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.01.01.


Aki még tanult némi marxizmust, az emlékezhet Lenin forradalom­elméletére. Lenin szerint akkor alakul ki forradalmi helyzet, ha az uralkodó osztály már nem tud a régi módon kormányozni, az elnyomottak pedig nem hajlandók a régi módon élni. Valami ilyesmi történt a világban 2016-ban.” (A lázadás előszele)
A Magyar Idők egyik jeles szerzője 2016 utolsó napjaiban hatalmas csapást mért a NER esküdt ellenségeire, illetve úgy nagy általánosságban a nevetséges „píszí-gondolkodás” kihalásra ítélt híveire. Forradalmi kiáltványában Néző László keresztény alapokra helyezte a marxizmus-leninizmus tanításait.
Az említett írás Vlagyimir Iljics, Donald Trump, Bethlen János erdélyi kancellár, a Brexit, végül, de nem utolsósorban a Fidesz hat éve tartó sikeres kormányzásának mesteri összevegyítése mindössze négy, közepes hosszúságú bekezdésben. Remek receptúra. Ha ettől az ideológia koktéltól nem omlik össze azonnal a „píszí-világegyetem”, akkor az emberiség kénytelen lesz megint egy kiválasztottat követni, majd végül keresztre feszíteni.
A lázadás szele – melynek feltámadására maga a magyar miniszterelnök hívta fel elsőként a nagy nyilvánosság figyelmét – a „politikailag korrekt világ vámszedői”-it, a „régi elit”-et fogja elsöpörni. Az pontosan nincs meghatározva, hogy miféle elvetemült társaságról van szó, de tulajdonképpen sejteni lehet azt, kik is lehetnek ők. Rögtön neki is lehet kezdeni sikeresen lázadni ellenük.
Lázongás közben csak arra kell ügyelni, hogy a „kor embere” a győztes oldalon maradjon, a heves küzdelem során nehogy véletlenül bekeveredjen az ellenség sorai közé. Kicsit ellentmondásos ugyan előre elrendelt győztesként lázongani egy régi, rohamosan pusztuló világ ellen, de valahol a Bibliában, illetve a Lenin összesben ott rejtőzhet a magyarázat a rejtélyre. A cikkben többször is szerepel a józan ész” kifejezés, melynek használata a szerző részéről meglehetősen nagy merészségre, illetve teljesen szabadjára engedett elmére vall.
Tisztességes lázadók általában nem szoktak a Blaha Lujza téren ételért sorban álló emberekre lecsapni. Persze amikor oda a politikai korrektség, illetve ilyen mértékben fokozódik az osztályharc, valamint vele párhuzamosan a tőke újra és újra szétosztása, akkor könnyen megtörténhet az ilyesmi.
Az igazán sikeres afrikai hadurak példának okáért régóta nem dőlnek be a politikailag korrekt maszlagnak, „az üres szólamoknak, felcicomázott szavaknak, festett díszleteknek”. Állig felfegyverzett csapataik odamennek ahol valamit meg lehet szerezni. Szándékaik őszinteségének igazolásként lelőnek néhány fegyvertelen embert, elveszik amiért jöttek, majd politikailag teljesen inkorrekt módon távoznak. A „píszí korszakában” ezt a tevékenységet rablógyilkosságnak, mészárlásnak, a lázadókat pedig martalócoknak nevezték.
Kiszelly Zoltán, a lázadó politológus, mint a „kor embere” megértette az új idők szavát és blogbejegyzésében elrettentő csapást mért a politikailag korrekt viselkedésre, illetve annak „vámszedőire”egy általa közelebbről meg nem nevezett 1 %-ra. Régebben talán azt lehetett volna mondani a Századvég Politikai Iskola Pancho Villa-jára, hogy ez aztán igazán aljas, jellemtelen gazfickó, ma viszont azt, hogy már megint fellázadt. (Blaha Lujza téri liberális beetetés)
A lázadást, mint 2017 egyik meghatározó tevékenységét, kissé vakmerően alkalmazza vallási kinyilatkozásaiban Orbán Viktor. Lázadni általában a hatalom ellen szoktak, az pedig jelenleg ő. Nem kell az ördögöt a falra festeni, mert lemászik onnan őkelme és bemegy valamelyik lap szerkesztőségébe garázdálkodni.
Ha az országban minden a legnagyobb rendben menne, akkor Európa legfőbb gerillája, egy masszív médiabirodalommal, valamint a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel, azaz a Magyar Kelet-indiai társasággal a háta mögött nem rettent volna meg egy alig pár ember által olvasott PR-cikk meghamisításától. Jellemző, hogy még a szerkesztőket sem nagyon érdekelte, vajon mi szépeket mondhatott Orbán Viktor. Egy tisztességes miniszterelnök ilyen esetben megrántotta volna vállát, majd kért volna egy helyreigazítást...

A HAJÓ SÜLLYED, AZ ÚRI KÖZÖNSÉG TÁNCOL

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zsebesi Zsolt
2017.01.04.


Az isten adta nép sír, rí és csikorgatja a fogát, rágja a zablát és rángatja az istrángot, de mindent benyel, amit csak elé raknak.

Magyarországon senki nem sztrájkolt a Fidesz-érában, mert az új szabályok szerint nem szabad. Törvényesen nem lehet a munkabeszüntetés ősi fegyveréhez nyúlni, amit mára már ember sincs az országban, aki akárcsak célra tudna tartani, hiszen cél sincs. Egyedül a magyar, magát demokratikusnak mondó ellenzék tüntet azzal, hogy beszüntette a munkát, nem agitál, nem szervezkedik, nem keres maga mögé tömegtámogatást, nem járja az országot. Nincs füle, hogy meghallja az emberek panaszait, de ha mégis, akkor sem képes azokat fölerősíteni, közös cselekvéssé transzformálni, mert nincs elve, lelke, szíve. Pont úgy, mint a kormányzó pártnak, neki is csak politikai marketing tanácsadója van, aki megmondja, mikor kinek, mit és hogyan kell mondani a szavazat-optimalizáció, a mandátum elnyerése érdekében.

Magyarországot magára hagyta saját értelmiségének jelentős része. Igaz, nem állt át a hatalom oldalára, mert ott nincs szükség értelmes emberekre, ott csak parancsot teljesítő, beszélő robotokra, biodíszletet adó, megvezetett idiótákra, strómanokra, seggnyalókra és jó pénzért bármire képes nemzeti nagytőkésekre van szükség, akik az állami megrendelésekből, az állam által kijelölt térben, senkivel igazán nem versenyezve játsszák a kapitalistát, mintha egy hétig is képesek lennének – még ha csak a magyar piacon is – igazi konkurencia mellett életben maradni. A magyar értelmiség tágra nyitott szemmel nézi, hogy kilopják a szájából a műfogsorát, a zsebéből a pénzét, a segge alól a katedráját, színházából a színpadot, őt magát pedig hülyének nyilvánítják elmeháborodott vidéki svihákok, akik helyette alakítják másodosztályú ripacsként a nemzet lelkiismerete és a haza megmentője ócska szerepét, ami – évszázadokon át – európai mértékkel is kalibrálható magyarok privilégiuma volt. Igaz, szinte mind bele is halt, vagy az elmegyógyintézetben végezte.

Ebben az országban Jézus és Mózes is megbukott volna. Héraklésznek meg sem kottyant Augiász istállója, de csődöt mondott volna, ha Pannóniát akarta volna megtisztítani a korrupciótól, még akkor is, ha a Danubiust vezette volna át az országház épületén. Nincs az a pozitív bibliai vagy görög hős, aki itt – legalább a mondáink világában – legyőzné az elvakult királyt, mert a mi meséinkben a szegény ember legkisebb fia nem megöli a kényurat, hanem elveszi a lányát feleségül, hogy megkaphassa hozzá a fele királyságot. Aztán boldogan él együtt a rendszerrel, amíg meg nem hal. A régi Tiborc még legalább panaszkodott, a mai Tiborcz már – Ráhel oldalán – a király kegyéből építi a saját lábán forgó kastélyát, amiért megdolgoznia nem kell, mert elég azt kiérdemelni...

BÁRMIT GONDOL LÖLÖ A VILÁGRÓL, ÖNMAGÁRÓL ÉS AZ ORBÁN NEVŰ HAVERJÁRÓL

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.01.04.


Mészáros Lölö mától az én példaképem. Az anyaságban éppen úgy, mint a munkához való hozzáállásomban, mert ő egy valóságos zseni, egy fáradhatatlan munkás ember és a magyar foci elkötelezett híve. Gondoljátok meg, proletárok! Lölö azért jutott oda, ahová, mert napi 20 órát dolgozott 20 éven át! Én mondjuk nem tudok 20 órát dolgozni, bár magam is azt vallom, hogy egy nap 24 órából áll és akkor még ott van pluszban az éjszaka is. De én akkor sem tudok napi 20 órát dolgozni, meg nem is szeretnék, ha ettől akkora szatyrok csimpaszkodnának a szemem alatt, mint ennek a drágajó gázszerelőnek.

Viszont én is nagyon sokat dolgozom és valahogy nem lettem milliárdos. Milliomos se. Ez mondjuk még nem ügy, mert aki írásra adja a fejét és pont nem a Harry Pottert sikerül megírnia, az nem lesz milliárdos. Sőt, szerintem Magyarországon az sem lenne milliárdos, aki a Harry Pottert írja meg, mert ez egy ilyen ország. De lendüljünk túl rajtam és nézzük azokat, akik nem léha betűvetéssel töltik a napjaikat.

Van nekem víz-, gáz-, fűtés-, villany- és mindenféle szerelő ismerősöm, de egyikük sem milliárdosodott meg, pedig dolgoznak azok is annyit, mint a rossz ló. Ismerek más vállalkozókat is, akik a belüket is kidolgozzák, de szintén kerüli őket a Mészáros Lölöre jellemző eszelős szerencse. Valahogy egyikük sem nyer állami pályázatokon, legfeljebb huszadik alvállalkozóként tud becsatlakozni – például Lölö valamelyik cége alá – és ha szerencséje van és még ki is fizetik a végén, akkor elvegetál. És még ő a szerencsés, aki legalább munkához jut.

Értem én, hogy Lölö már önmagát is meggyőzte arról, hogy teljesen normális és természetes dolog, ami vele történik, ő ezért megdolgozott. Még azt is el tudom képzelni, hogy ezzel a mentális tornazsákkal felszerelve azt is elhiszi, hogy bárki képes lenne utána csinálni, csak a fene nagy lustaság gátol meg sokakat az érvényesülésben.

Lölö talán el sem gondolkodik azon, hogy a büdös életben nem nyert volna egyetlen egy pályázaton sem, ha nem dolgoznak azon szolgahadak, hogy ő nyerjen. Az teljesen egyértelmű, hogy egész hadsereg foglalkozik azzal, hogy Lölönek időre legyen olyan cége, ami 110 százalékos valószínűséggel alkalmas lesz megnyerni a tendereket az árokásástól a vasútépítésig. Ugyanez a hadsereg arra is figyel, hogy Lölö időben megvásároljon egy rahedli szállodát, még mielőtt kiderülne, hogy komoly állami és/vagy uniós források lesznek a felújításra, de Lölö feltétlenül vegyen pár régi kastélyt is – meg perce Tiborcz is, mint szintén napi 20 órát dolgozó, igyekvő fiatalember -, amire szintén számolatlanul dől a támogatás. Mert az jó üzlet, ha mérsékelt áron megvesz valamit az ember, azt közpénzből modernizálja, felújítja és a vételár csilliárdszorosáért majd eladja. Úgy, hogy neki lényegében egy vasat sem kellett beleraknia...

HASZNOSTELEFON

HUPPA BLOG
Szerző: Szele Tamás
2017.01.04.Volna nekem itt egy szerény kis javaslatom. Mivel a társadalmi rendszer a hibás, toljunk ki vele.

Ugye, a fő bajunk az, hogy a folyamatos fejlődés miatt rohamléptekben avulnak el a készülékeink, és a beléjük épített méregdrága nyersanyagok elvesznek, mikor kidobjuk őket.

Hát ne dobjuk ki. Ne is halmozzuk fel, bízva egy szebb korban, mikor majd kinyerhető lesz belőlük minden: ki tudja, mikor lesz az. De ezek még valamennyire használható készülékek!

Az öteletet egy fiatal barátom adta, egy zongoraművész, aki karácsonykor kivette az ócska mobiljából a kártyát – volt neki új készüléke is – és az így már csak segélyhívásra, valamint wifi-használatra alkalmas készüléket egy hajléktalannak adta, hogy ne legyen magányos. Hiszen ha másra nem is, de e-mailezésre és Facebookra alkalmas így is a kütyü.

Hogy aztán a hajléktalan megtartotta vagy eladta, az az ötlet szempontjából mindegy is. Ha beválik a javaslatom, a használt mobiloknak úgyis lemegy az ára valahová a tantálbányák békája alá.

Ugyanis a hajléktalanoknak az az egyik legfőbb baja, hogy tökéletesen kiesnek a társadalomból. Nincs semmiféle kapcsolatuk az eseményekkel, nem ismerik a híreket, nem tudnak kapcsolatot tartani a közvetlen környezetükön kívül senkivel, és – ez nagyon fontos – többnyire nincs címük. Márpedig akinek címe nincs, az munkát sem találhat egykönnyen. Ha nincs munka, nem lesz szállás és étel sem.

Az lenne tehát a javaslatom lényege, hogy ha van felesleges okostelefonunk, tabletünk, netbookunk, ilyesmink, azokról töröljük a személyes adatokat, töröljünk mindent, az operációs rendszert és az alapvető segédprogramokat kivéve, vegyük ki a SIM-kártyát abból, amiben van, gyűjtsük őket össze és adjuk a hajléktalanoknak. Nem kétlem, hogy az első kör nagyrészt a használtcikk-kereskedőknél fog landolni, de a másodikból már megmarad náluk is pár darab, a harmadik adag idején meg már olyan alacsonyak lesznek a használt, de még működőképes informatikai cikkek árai, hogy nem lesz érdemes velük üzletelni. Illetve, kialakul egy egészséges piac.

Mármost ezzel nem adunk enni vagy inni a hajléktalannak, de adunk neki egy pici helyet a társadalomban, adunk egy címet, egy elérhetőséget, lehetőséget arra, hogy segítséget hívjon, ha bajba kerül – tényleg nem ételt, italt vagy pénzt adunk, hanem esélyt.

Szerintem megérné.

Meg kéne próbálni.

Az már külön szép lenne, ha valamelyik szolgáltató hajlandó lenne korlátozott SIM-kártyákat is biztosítani erre a célra, bár ez az ismert intézkedések miatt kicsit bonyolult lenne, de megszervezhető.

Viszont, míg Budapest – és ez sajnos csak nagyvárosban működik – tele van ingyen wifi-hálózattal, sokat tudnánk segíteni egy csomó embernek. Vissza tudnánk őket tenni arra a társadalmi térképre, amiről lekerültek.

Ha csak digitálisan is.

És mindenkinek kallódik otthon valami elavult okoskütyüje a fiókban.

Már csak meg kéne szervezni.

ÜLDÖZIK A SZEGÉNYEKET

VÁSÁRHELYI MÁRIA BLOGJA
Szerző: Vásárhelyi Mária
2017.01.04.Így azután be is zárul a kör: a Levegő munkacsoport rendőrségi intézkedéssel fenyegeti azokat, akik háztartási hulladékkal fűtenek. Az állam pedig rendőri erőszakkal lép fel azokkal szemben, akik faágakat és gallyakat gyűjtenek az erdőben, hogy fűtsenek és ne fagyjanak meg.

Ilyen az, amikor az államhatalom és egy civil szervezet együtt lép fel a legszegényebbekkel szemben.

Hiszen azt talán a Levegő Munkacsoport is tudja, hogy a mélyszegénységben élők azért fűtenek háztartási hulladékkal, mert nincs pénzük arra, hogy fát vagy szenet vegyenek. És ugyanezért szedik össze az erdőben a faágakat és a gallyakat is. És ahelyett, hogy az államtól követelnék, hogy gondoskodjon a fagyhalállal fenyegetett emberekről, feljelentéssel állami erőszakkal fenyegeti őket.

Együtt üldözik a szegényeket.

KÖZPÉNZEN ÚJÍTJÁK FEL MÉSZÁROS LŐRINC TÉVÉJÉNEK ÚJ SZÉKÁZÁT

B1  BLOGCSALÁD
Szerző: nickgraboowszki
2017.01.04.


Úgy kezdődött, hogy 2009-ben a Fidesz nyomására az akkori köztévé megszüntette Gyárfás Tamás Napkeltéjének sugárzását.

Ez még 2009-ben történt, arra lehetett számítani, hogy Gyárfást - mint ez előző kormányok kegyeltjét - a Fidesz választási győzelme után minden érdekeltségétől megfosztják.
De nem ez történt. Orbán felismerte, hogy Gyárfás nemzetközi kapcsolatrendszere neki még aranyat érhet, segíthet neki még akár az olimpiát is elnyerni, de vizes vébét mindenképpen, ezért meghagyta az úszóelnökség élén (amíg aztán a versenyzők 2016-ban föl nem lázadtak ellene).
2012-ben még ki is tüntette a Fidesz. Ez annyira váratlanul ért mindenkit még a kormánykörökben is, hogy Balog miniszter például azt hitte, Gyárfást utálni kell, ezért még a kézfogását is elutasította.
De Gyárfás beépül a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe. A Magyar Úszószövetség elnöke maradt, a nemzetközi szövetségek tett szert komoly szerepre, elhozta a vizes vébét, társelnöke lehetett a szervezőbizottságnak.
De tévéje már nem lehetett.

Az Angol utca székház meg ott állt üresen, kihasználatlanul, lassan lerongyolódva. Senki nem volt, aki hirdetési felületért cserébe felújítsa.

Mígnem a vizes vébé szervezőbizottsága már nem fért el az úszószövetség margitszigeti székházában. Gyárfás meg felajánlotta az Angol utcai épületet.
  • 1 forintért.
  • Ő csak ajánlatot tett, nem tehet róla, hogy el is fogadták.
  • A felújítás egyáltalán nem volt feltétel. 
  • Csak éppen benne volt a szerződésben, hogy a bérlőnek ez jogában áll.
Majd az történt, hogy Széles Gábor meg akart szabadulni a tévéjétől, és felajánlotta Orbán Viktornak, vegye meg vagy vetesse meg valakivel, mert különben bezárja.
Ez akkor történt, amikor
  1. a Simicska-birodalom már szembefordult a Fidesszel,
  2. a korábban közmédiának nevezett kormánypropagandáról kiderült, nem képes megállítani a Fidesz lecsúszását,
  3. a Habony-Rogán-Vajna médiabirodalom meg már kezdett túl hatalmasnak tűnni.
Így hát Mészáros Lőrinc értesült arról, hogy ő most már médiatulajdonos is szeretne lenni:
Bayer Zsolt fizetésének felét valakinek ki kell fizetnie, különben még megharagszik.
Ez rendben is volt így. Az a pénz úgyse a Lőrincé, ha valaki kér tőle egy szívességet, ő nem tud ellentmondani.
A probléma csak az volt, hogy az Echo TV-nek nem volt hol laknia. A Széles-birodalom Thököly úti épületéből költöznie kell, ha már nem oda tartozik.
Még szerencse, hogy ott volt éppen Gyárfás Tamásnak ez az üresen álló épülete, amiben korábban is tévé üzemelt. És Mészáros, meg Gyárfás kezet is fogott arra, hogy a továbbiakban majd az Echo TV dolgozik az Angul utca épületből. (Ezt a felcsúti polgármester maga mondta el a Demokratának.)
További szerencse, hogy az állam a vizes vébé már 100 milliárd forintot meghaladó költségvetéséből felújítja az épületet...

FAGYOS LÉLEKTELENSÉG MIATT CSÚCSRA JÁR A NYOMORGÓK ÚJABB MEGALÁZÁSA

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: Veress Jenő
2017.01.04.


Gyanús volt, amikor pár hete elkezdtek cikkezni a szilárd tüzelés ellen. Akkor arra gondoltam, hogy egy új adónem hangulati megalapozásának vagyunk tanúi. Aztán az Országgyűlés szakbizottsága leszavazta a környezetkímélő, hatékony és gazdaságos lakossági fűtés elősegítéséről szóló javaslatot. Mostanra pedig már csúcsra jár a szegények újabb megalázása. Míg korábban a hajléktalanok kriminalizálása volt a fő hatalmi csapásirány, mára a hajlékos nyomorgóké.

A legalja a keddi déli M1-híradó volt, ahol a füstben fuldoklót eljátszó miskolci tudósító fölszólított mindenkit, hogy „válassza inkább a gáztüzelést”. Rakamazon vagy Ózdon most elő is kapják a párnacihából azt a milliót és rohannak vezetéket építtetni, cirkót venni, radiátorokat szerelni a vizes falakra...

BUDAPESTNEK DILDÓ KELL? - A KOPASZI-GÁT FEJLESZTÉSÉRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Bardóczi Sándor
2017.01.04.


Amikor felröppent az első hír a Lágymányosi-öbölben létesítendő gigantikus ingatlanberuházásokról, akkor nagyon sokan jó előre a Kopaszi-gát közparkjának beépítését kezdték el vizionálni. Különösen azért, mert a beruházó erős kormányzati kötődésekkel rendelkezik, azt pedig már valahogy addigra elkönyveltük magunkban, hogy ez a kormány valamiért nagyon szeret rátelepedni a közparkokra és jól beépíteni azokat. A Kopaszi-gát 2007-ben kialakított parkja azonban a befektetői szándék szerint is megmarad, bár mindez nem jelenti azt, hogy ne lenne aggodalomra ok. Ezek az aggodalmak ugyan egészen más természetűek, de legalább olyan sok urbanisztikai kérdést vetnek fel, mint a városi zöldfelületek pusztítása.

Egy működő közpark


Először is érdemes leszögezni, hogy a Lágymányosi-öbölben létrejött közpark annak idején is egy gondosan eltervezett ingaltanfejlesztés első lépcsőjeként szolgált. Magyarországon – mindeddig meglehetősen egyedülálló módon – azonban ennek az ingatlanfejlesztésnek úgy kezdtek neki, hogy az öböl ipari múltját felszámolva először egy hatalmas, 25 ha-os zöldfelületet hoztak létre kifejezetten annak érdekében, hogy felértékeljék az ingatlant. A tervezők között utóbb kiosztott Pro Architectura és Budapest Nívódíjak jelzik, hogy ez nem volt eredménytelen. A fejlesztőtársaság második lépcsőben látott volna neki a Budafoki út és a Dombóvári út menti telkek beépítésének. A komplexum irodát, lakást, kereskedelmi egységeket, sport- és kulturális létesítményeket tartalmazott volna, de a tervet 2008-ban elsodorta a globális ingatlanfedezeti válság.

A krízis az ingatlanpiaci szereplőket is átrendezte a sakktáblán, de mindeközben, a válság évei alatt maga a Kopaszi-gát látogatott, kedvelt hellyé vált. A kezdetben üresen ásítozó díjnyertes pavilonjaiba vendéglátás költözött, különleges státusza (közcélra átadott magánterület) pedig egy olyan – fejlesztő cég által vezérelt – fenntartást hívott életre, amely azt bizonyította, hogy Budapesten is lehetséges közparkot (akár még árvizek ellenében is) jól fenntartani. Annyi kell csak hozzá, hogy arról ne a főváros vagy a kerületek gondoskodjanak és anyagi érdek fűződjön a rendezettséghez. Újbudának tehát új közparkja született, amely befejezetlensége és hiányos tömegközlekedési kapcsolatai ellenére is egyre inkább vonzóképesnek bizonyult. Megszerettük. Menő hely lett. Azaz az irreguláris ingatlanfejlesztés elérte a célját.

Habár nem állíthatjuk, hogy a globális válság véget ért volna az ingatlanpiacon, egyfajta élénkülés (buborék?) mindenképpen tapasztalható. Budapesten ennek több motorja is van. Az egyik az airb’n’b’ árfelhajtó hatása, a másik a kormányzati CSOK program, a harmadik pedig az állami beruházások – közöttük az olimpiai előkészület. Utóbbi különösen erős hatásokkal bírhat a Lágymányosi-öbölben, ahol a magyar pályázat helyszínismertetése szerint médiafalu és a triatlon verseny kapna helyet. De a többi faktor is szerepet játszik abban a 10 éves fejlesztéscsomagban, melynek első - a dán Adept építésziroda által megfogalmazott - látványtervei októberben jelentek meg a sajtóban
...

ITT OLVASHATÓ

FERGE ZSUZSA: KIVITELEZHETETLEN A KORMÁNY TERVE

HÍRTV ONLINE
Szerző: KaG
2017.01.03.Kivitelezhetetlennek tartja Ferge Zsuzsa a kormány azon tervét, amely szerint 2018-tól egyénre szabott segítséget kapnának a szociálisan rászorulók.

A szociális diagnózis bevezetéséről Czibere Károly beszélt egy lapinterjúban. A kormánnyal ellentétben a Széchenyi-díjas szociológus Magyarország élőben című műsorunkban úgy fogalmazott; érdemben nem csökkent a mélyszegénységben élők száma Magyarországon.
„Ha a statisztikai számokat nézem, akkor azt látom, hogy a legfontosabb mutatója a szegénységnek a jövedelem, és a jövedelmi szegénység 14,9-ről 14,5-re csökkent, azaz ugyanúgy 1,5 millió, mint volt, tehát jottányival nem változott vagy nagyon jottányival változott a helyzet” – fejtette ki...

TGM: AZ ERDÉLYI MAGYAR SAJTÓNAK IS VÉGE

HVG ONLINE
Szerző: Tamás Gáspár Miklós
2017.01.03.Orbán Viktor a határokon túl sem tűri az ellenvéleményt.

A budapesti jobboldali kormányzat nem tűri el, hogy akár a határon túlról bírálják.


Magyarországon – pontosabban: Budapesten – még vannak nyomai az ellenzéki sajtónak, különösen az interneten, de a rádiózásban (amely sokkal jelentősebb, mint amennyire a digitális honpolgárok számon tartják) és a tévében ezek a nyomok eltűnőben vannak, a regionális és a helyi médiák pedig a maguk teljes egészében a jobboldali propaganda- és államgépezet kezében vannak. (Az ellenzéki lapok pedig olyan politikailag érdekelt oligarchák kezében, mint Simicska úr és Puch László úr – de azért függetlenek is akadnak.) A bulvármédiák, a sport- és poprádiók stb. is Orbán Viktor úr nézőpontját és világlátását terjesztik, az MTI keretében működő központi (és ingyenes!) hírgyár pedig még az ellenzéki lapokra és portálokra is erősen hat, másutt meg egyáltalán nincs versenytársa. A magukat ellenzékinek tartó olvasóknak fogalmuk sincs, milyen nagy mértékben szól a kormány hangja a fejükben.

Az utódállami magyar kisebbségek helyzete és belső élete Csonka-Magyarországon ismeretlennek tekinthető; a sajtó (minden oldalon!) többnyire csak a hagyományos nacionalista témák (jelképhasználat és effélék) iránt érdeklődik, Romániáról vagy Szerbiáról szólván csak a „magyarellenes” jelző bukkan föl a pavlovi térdreflex szabályszerűségével. Az erdélyi, vajdasági, felvidéki portálokat nagyon kevesen nézik Magyarországon, s a beavatatlanoknak nem is mindig könnyű megérteniük őket. A román, szerb, szlovák nyelvű sajtó meg: terra incognita.

Tudni való, hogy „a határokon túli” magyar nemzetiségek körében az etnikailag harciasnak tekinthető Orbán-rezsim rendkívül népszerű: az antidemokratikus magyarországi rendszerrel szemben csupán meglehetősen apró kisebbség bizalmatlan vagy kritikus, bár ez a kisebbség létezik, és vannak szószólói a nyilvánosság előtt. Ám mind a népszerűség, mind a népszerűtlenség dimenziói mások, mint itt Csonka-Magyarországon. Vannak olyan emberek a kisebbségi magyarok között, akik a Duna TV és/vagy a TV2 politikai világában élnek este, miközben napjaikat a többnemzetiségű, urambocsá multikulturális munkahelyi, egyetemi, politikai környezetben töltik, ahol olyan hatások érik őket, amilyenekről még a magyar nemzetiségi sajtó se számol be – vagy nem is tud róluk. Vannak olyan kisebbségi magyarok, akiknek az „országos” román, szerb, szlovák politikában olyan a véleményük és a magatartásuk, amely logikailag egyáltalán nem fér össze a szűkebb nemzetiségi környezetben ápolt Orbán-kultusszal. Olyan esetek is bőven akadnak, amelyekben valaki – mintegy magánemberként – magyar marad, magyar nyelvű iskolába íratja a gyerekeit, de politikailag kimutatkozott a magyarságból, és egészen más preferenciákat követ, például inkább az „államalkotó” többség médiáiból tájékozódik, és egyre inkább nem magyar nyelvű könyveket olvas (ezt Szlovákiában tovább bonyolítja Prága óriási kulturális húzóereje; nagyon sok szlovákiai magyar diák cseh egyetemeken tanul), politikai elkötelezettségei se magyar nemzetiségi jellegűek.

Erdélyben az RMDSZ (az ottani magyar nemzetiségi egypárt plusz érdekképviselet) és Orbán Viktor magyar miniszterelnök taktikai szövetsége – ami újdonság – az elvárható következményekkel jár. A számtalan erdélyi magyar nemzetiségi intézményt – egyébként helyesen – támogató budapesti kormány láthatólag benyújtotta a számlát: az Orbán-rezsimet akár óvatosan bíráló sajtótermékeket az RMDSZ tulajdonában vagy befolyása alatt álló alapítványok, médiacégek megszüntetik vagy ideológiailag átalakítják...

MAJTÉNYI LÁSZLÓ FOR PRESIDENT!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.01.03.


Végre egy épkézláb kezdeményezés a magyar értelmiségtől, bár a sikertelenség garantált, hiszen Orbán Viktor nem fogja engedni, hogy bárki érdemben bekavarjon a közelgő elnökválasztási komédiába. A miniszterelnök volt harcostársa mellett tette le a voksát a múlt év végén, és ez azt jelenti, hogy a kormánytöbbség legkésőbb a választás második fordulójában a jelenlegi elnököt hozza ki győztesnek. Pedig a civilek által javasolt Majtényi László nagyszerű választás lenne mindenki számára. Nem pusztán azért, mert egy nagy tapasztalatokkal rendelkező jogász ülhetne be az elnöki székbe, hanem, mert szűk mozgástere ellenére rábírhatná a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, hogy figyeljen oda a választópolgárok véleményére. Ebben ugyanis nagy gyakorlata van még ombudsman időszakából.

A 2010-es fülkeforradalom óta lényegében kontraszelektív módon választja ki az Orbán-kormány a fontos pozícióhoz jutó embereket. Elég csak Schmitt Pál köztársasági elnökké választását említenünk, vagy az amúgy sem túl acélos Vida Ildikó helyét elfoglaló Tállai Andrásra gondolnunk az adóhivatal élén. A szakmai hozzáértés, a tapasztalat, netán a társadalmi elismertség szinte hátrány lett a kiválasztás folyamatában, így kerülhettek kulcspozíciókba szerény képességű, ám annál lojálisabb káderek a közmédiában, a közigazgatásban vagy történetesen sportegyesületek esetében. A selejt bosszúja azonban egyre jobban kiütközik, így amíg Schmitt bukását rá lehetett fogni a liberális sajtó mesterkedésére, addig az Orbán Viktor kegyeiből még hivatalban lévő vezető széke kezdett el billegni, így Tállait sem biztos, hogy megmenti a simulékonysága.

Áder János esete persze teljesen más, hiszen amikor gyorsan keríteni kellett valakit a hamisítási ügyön ért Schmitt helyett, nem lehetett sokat lamentálni azon, hogy korábbi kritikái miatt az Orbán köreitől egészen Brüsszelig űzött egykori házelnök megfelel-e majd a miniszterelnök elvárásainak. Jól érzékelhető, hogy Áder olyan taktikát dolgozott ki saját maga számára, mellyel egyszerre tud bizonyos kormányzati óhajoknak megfelelni, ugyanakkor némi autonómiát is szerezhet önmagának azzal, ha kevésbé lényeges kérdésekben betart Orbán Viktornak. Olykor egészen merésznek tűnt Áder ellenállása, de bizonyára jól mérte fel a mozgásterét, mert jórészt a Fidesz kínos káderhiányánakköszönhetően jobb híján újrázásra biztatta a miniszterelnök. Lényegében azzal, hogy Áder valamilyen szinten azt tette, ami egy köztársasági elnöktől elvárható, azzal jót is tett a kormánynak, mert a demokratikus játékszabályok betartásának illúzióját keltették ezek a látszatcsörték a Sándor-palota és a Parlament között...

VÁLTÓZOOM, AVAGY FÓKUSZBAN A VÁLTOZÁS LÉLEKTANA!

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Kovács Szilvia
2017.01.04.A változások, melyeket mi magunk szeretnénk véghezvinni, nem hirtelen, egyik pillanatról a másikra történnek. Még akkor sem, ha külső szemlélőként így érzékeljük mások jelentős változásait. Biztos Önnek is van olyan ismerőse, aki egyik napról a másikra letette a cigarettát, vagy elkezdett rendszeresen edzőterembe járni. Biztos lehet benne, hogy ismerőse nem előző este vette fontolóra először a változás lehetőségét és hozta meg a döntést! A hirtelen felindulásból elkövetett változási kísérletek jelentős része kudarcba fullad, gondoljunk csak a szilveszteri fogadalmakra! Ami pedig sikeres lesz, az sem a pillanat hevében született, legfeljebb egy erős érzelmi töltettek bíró impulzus – pl. egy fogadás, vagy egy sokkoló hír – átlendítette az illetőt a cselekvési fázisba. És hogy mi az a cselekvési fázis?

A változásoknak hat, jól meghatározható szakasza van, melyek időben követik egymást és csak akkor sikeres a továbblépés, ha egy adott szakasz sikeresen zárult:

MAGYAR GYEREKKÉNT AMERIKÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.01.04.


Az elmúlt hetekben olvashattatok egy (szerintem elég érdekes) sorozatot arról, miként élik meg a gyerekek a határátkelést, a beilleszkedést egy új országba. Nos, a mai poszt tulajdonképpen egy különkiadás, méghozzá Zsuzsitól, aki két saját gyermekének tette fel a kérdéseket és küldte el a válaszaikat. (Melyek eredtileg angolul voltak, én magyarítottam, így az összes esetleges pontatlanságért, nyelvi botlásért engem terhel a felelősség.) Jöjjön tehát, miként élte meg két magyar lány az Amerikába költözést!

„Háttérinformáció a lányokhoz: Noémi 5 éves volt, amikor az USA-ba költöztünk 2007-ben. Előtte két évet járt Magyarországon óvodába. Emlékei főleg ahhoz az időszakhoz kapcsolódnak. Itt kezdte az iskolát (kindergarden) 5 évesen. Most 14 éves, 9. osztályba jár. 
Reni 13 éves volt, a 7. osztályt végezte, amikor ideköltöztünk. Már volt egy kb. középfokú nyelvismerete, és általános iskolai tapasztalata. Most 23 éves, angol bachelor képesítéssel végzett főiskolán 2016-ban. 
Mivel érkeztél meg az új otthonodba? Hogyan telt az első napod? 
Noémi 
Ötéves voltam, amikor július 4.-én repülővel megérkeztünk Magyarországról. Arra emlékszem, hogy nagyon fáradt és zavarodott voltam. Mielőtt megérkeztünk volna az új házunkba, a mostohaapukám autóval egy kicsit megmutogatta a környéket. 
Megálltunk egy hatalmas ház előtt az óceán partján, és én azt hittem, az a miénk. Azt hittem, egy hatalmas óceánpart házban fogunk lakni… alighanem tévedtem. � Aztán végül tényleg megérkeztünk az akkori házunkhoz. Emlékszem, ahogy kiszálltam az autóból, rögtön megcsapott a nagy hőség. 
Reni 
Egyetlen hatalmas bőröndöm volt… azt hiszem… egy őrülten forró napon érkeztünk meg Amerikába, július 4.-én. Sunlandbe (Los Angeles egyik külvárosi része – HÁ) érkezve olyan volt, mintha egy hatalmas kemencébe léptünk volna be. 
Az első nap nem sok mindent csináltunk azon kívül, hogy beköszöntünk pár szomszédnak és családi barátnak. Mindannyian szuperkedvesek voltak és örömmel fogadtak. Meg kellett szoknom az ölelgetést. :) Gyorsan kipakoltam a bőröndöm, és elmentem aludni, mert elég komoly jetlagem volt. Még a tűzijátékot is átaludtam. 
Meséljetek arról, milyen nyelven beszélnek nálatok, hogyan tanultátok meg a nyelvet, és ha volt ilyen, akkor milyen érzés volt, hogy nem beszéltétek az adott ország nyelvét! 

ORBÁN MEGIJEDT? BELENGETTÉK A KONSZOLIDÁCIÓT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.01.04.


1. Egyre több jel mutat arra, hogy az ellenzéki sajtó Simicska és Puch vezetésével folyó átalakítása adott esetben egy MSZP-Jobbik koalícióban kulminálhat.

2. A Vona és a baloldal közötti választási együttműködés olyan "nemzeten átnyúló" pártszövetséget hozhat létre a korrupt Fidesszel szemben, amely megmozgathatja a választók fantáziáját, és pillanatok alatt az ellenzékiség centrumává válhat, amelyhez -- talán a szélsőbalos LMP kivételével -- kénytelen lenne csatlakozni a többi baloldalra sorolt párt is. (Más kérdés, hogy az MSZP nem használná-e fel ezt inkább a baloldal "megtisztítására", ami miatt még inkább megérné neki a koalíció: ha ugyanis kirekesztené a kisebb riválisait, miközben a koalíció mágnesévé válik az ellenzéki szavazatoknak, akár kiejthetné a parlamentből a DK-tól a Párbeszédig az összes szatellitjét, és újra hegemónná válhatna a balfélen.)

3. A szavazók utóbbi két évben érzékelhető magatartása (keresztbevoksolások a pártok helyi jelöltjeire) azt mutatja, hogy jelentős tömeg számára egymás elfogadása előtt már nincsenek leküzdhetetlen akadályok, ami adott esetben nemcsak lehetőség a pártelitek számára, de előbb-utóbb kényszerré is válhat. A választók kikényszeríthetik a koalíciót, illetve a koalíció megakadályozása csak a pártelitek döntésén múlhat...