2023. április 20., csütörtök

KARDOS ANDRÁS: "PÁRBESZÉD"

SZABADSÁG KLUB
Szerző: KARDOS ANDRÁS
2023.04.19.


Meg kell értenünk a másik eszméit, érveit, vitatkoznunk kell, és a dialógusból lesz csak érvényes „közös igazság”, „nemzeti minimum”, effélék. Beszéljünk magyarul: az orbáni diktatúra propagandasztárjai réges-rég felmondták minden dialógus, no, pláne a demokratikus dialógus lehetőségfeltételeit. Ámde vannak értelmiségiek, akik angyali naivságot mutatva, megteszik azt a szívességet Orbánéknak, hogy elbábozzák velük a szólásszabadság, a szabad vita látszatát.


Hallgatom a Klubrádióban Réz Andrást és Fodor Gábort, mindketten liberálisnak vallják magukat és arról értekeznek, hogy miért van szükség dialógusra, párbeszédre a két oldal között, illetve, hogy megértés és dialógus nélkül soha nem lesz itt megbékélés és árokbetemetés. Meg kell értenünk a másik eszméit, érveit, vitatkoznunk kell, és a dialógusból lesz csak érvényes „közös igazság”, „nemzeti minimum”, effélék.

Jól hangzik ez, olyan plurális, demokratikus, nyitott magatartásra utal, ahhoz képest, hogy az influenszer kollegák egy másik, nem kevésbé népes csoportja permanensen gyalázza a liberális értelmiséget, mondjuk Hont és Schiffer szaktársak „mindenek felett álló” típusára gondolunk, no, szóval, hozzájuk képest Réz és Fodor „mindenkivel beszélgetek” típusa látszatra maga a pluralizmus és az egyenlő felek közötti vita megtestesítője.

Ami közös mind a két típusban az a „mindenhova bemegyek, ahol le lehet ülni” gesztusa. ATV, Hír TV, köztévé, Klubtádió, Spirit bárhova. Üres szék mindenütt van.

A probléma ott kezdődik, hogy Réz és Fodor úgy csinálnak mintha lehetséges volna egy valóságos vita egy diktatúrában. Most nem arról beszélünk, hogy ők, fenntartandó a vita és párbeszéd látszatát, sokkal megengedőbbek a Fidesz által képviselt „eszmékkel” szemben mondjuk a Hír TV-ben, mint a Klubrádióban, hanem arról, hogy részvételükkel ezeken az álvitákon legitimálnak egy diktatúrát, azt a benyomást keltik szegény nézőben vagy hallgatóban, hogy van dialógus, méghozzá egyenlő felek között.

Márpedig itt nincsenek „felek”, még negyedek sem, pláne nem egyenlőek. Beszéljünk magyarul: az orbáni diktatúra propagandasztárjai réges-rég felmondták minden dialógus, no, pláne a demokratikus dialógus lehetőségfeltételeit. Ők ülnek a hatalom berkein belül, mindenki más kívül és lent van, egyenlőségről szó nincs tehát, sem vitáról, sem párbeszédről. Ámde a Réz- és Fodor-típusú értelmiségiek, angyali naivságot mutatva, megteszik azt a szívességet Orbánéknak, hogy elbábozzák velük a szólásszabadság, a szabad vita látszatát. Békésen gurguláznak a kormány tévéjében, mintha nem tudnák azt, amit mindenki tud: egy olyan világban, ahol a hatalom kirekeszti a nemzetből az ország egyik felét, ahol a hatalom hazaárulónak tekinti azokat, akik nem fogadják el a kormány és a maffiaállam álságos működésmódját, nos egy ilyen világban tényleges párbeszéd nincs.

A másik típusú, a „mindenki fölött vagyok” álláspont képviselői nem kevésbé kártékonyak, mert a liberálisok elleni gyűlöletük okán sokkal engedékenyebbek a diktatúrával ők is, ám mégis, annyiban velük egyszerűbb, hogy ők nem verik át a nézőt: ők megmondják, amit éreznek és gondolnak, más kérdés, hogy ez a „pártatlan objektivitás” az ő egojuknak biztosan, de az igazságnak biztosan nem használ.

És mégsem lényegtelen, hogy ők, a maguk ellenszenves módján ugyan, de mégis őszintébbek, mint a vitakultúra azon, magukat liberálisnak érző „fenntartói”, akik pontosan tudják, hogy egy önkényuralomban a szabadság illúzióját legitimálják.

Ahhoz, hogy megértsük, hogy miért álságos úgy tenni, mintha egyenlő felek vitája, azaz az „uralommentes kommunikáció” (Habermas) lehetséges volna, idézzük fel a liberális demokrácia és a maffiaállam működési elveinek alapvető ellentétességét. Magyar és Madlovics legújabb könyvében (Kis posztkommunista rendszerhatározó) olvashatjuk:

„Egy liberális demokráciában joguralom van, ami a törvény előtti és utáni egyenlőség elvén nyugszik. Egy maffiaállamban a jog uralmát felváltja az uralom joga: a törvény előtti egyenlőség mellett megjelenik a törvény utáni egyenlőtlenség. De jure, a formális intézmények szintjén minden ember egyenlő, s ennek megfelelően egyenlő bánásmódban is kéne a törvények szerint részesülnie; de facto viszont az informális szabályok és utasítások mentén történő politikailag szelektív jogalkalmazás a jellemző, amely különbözőféleképpen kezel barátot és ellenséget, behódolt és be nem hódolt gazdasági szereplőt, politikai szövetségest és riválist. A politikai, a patronális (függési) és a lojalitási státusz jelenti a patronális autokrácia törvényalkalmazását vezérlő informális normák alapját.”

Pontosan erről, az informális normák alapjáról van szó. A nyilvánosság populista és propaganda gépezete kisajátította a köz nyelvét, kisajátította a „nemzeti érdek” és minden egyéb alaphívószó használati körét, így a demokratikus vitát is megszüntette, és helyette a látszatvitát, a demokrácia spektákulumát adatja elő, amihez kétség kívül jól jönnek az önkéntes „liberális” vagy „baloldali” „vitapartnerek”, és a minden árok felett lebegő influenszerek. Azt a benyomást keltik, mintha valóban lehetséges volna érdembeli vita a hatalom képviselőivel, holott a patronális autokrácia világában a média a csúcspatrónus érdekeinek közvetlen kiszolgálója. Vagy, mint azt a látszat birodalma megkívánja, bizonyos médiumok közvetetten képviselik ugyanezt.

Mindezek okából itt demokratikus, nyílt, érvelésalapú, valóságos vita nem lehetséges. A hatalom nem véleményeket, no, pláne nem világnézetet képvisel, hanem paneleket alkalmaz hatalmi érdeke szolgálatában, míg a jámbor „másik oldali vitapartner” pedig eljátssza, hogy „fontos megismernünk egymás érvelését, fontos a párbeszéd.”

Csak nehogy az általuk hitt „párbeszéd” „perbeszéddé” alakuljon az idők során.

ERDŐ PÉTER SZERINT A PÁPA A KELET ÉS NYUGAT KÖZÖTTI HIDAT TALÁLJA MAJD MAGYARORSZÁGON - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2023.04.20.


Amilyen gyorsan lehet, ratifikálja Törökország és Magyarország Svédország NATO-csatlakozását – mondta Lloyd Austin, amerikai védelmi miniszter. A luxemburgi miniszterelnök az EP-ben bírálta Orbán Viktort a melegellenes intézkedések miatt. Dana Bash, CNN-es műsorvezető a varsói gettólázadás kitörésének 80. évfordulóján egy magyar felmenőjéről is mesélt. Erdő Péter a pápa budapesti látogatásáról nyilatkozott. 


Csernyánszky Judit nemzetközi lapszemléje.

A varsói gettólázadás 80. évfordulója alkalmából Dana Bash, a népszerű CNN-es műsorvezető-elemző családja, felmenői történetét osztotta meg. Megtudhattuk, hogy a nagyapja gondtalanul élt huszonévesen Ausztriában, mígnem a Kristályéjszaka és az utána történtek jelezték, jobb menekülni a régióból. Szülei Chicago felé vették útjukat, mert a család egy része ott már szerencsét próbált. Azonban Dana Bash nagypapája, Frank olyannyira szerelmes lett, hogy nem akarta itthagyni a Kassáról származó Terit. Prágában bujkálva titokban házasságot kötöttek, s végül 1941-ben, két hónappal Pearl Harbor előtt kijutottak Amerikába. Teri szüleit, Vidor Matildát és Rudolfot is igyekeztek rávenni, meneküljenek. Ők viszont – fogalmaz Bash, büszke magyarok voltak, s mindvégig bíztak abban, hogy velük semmi rossz nem történhet. A CNN műsorvezetőjének dédapját és dédanyját Auschwitzban gyilkolták meg. Vidor Teri testvérét pedig Stutthofba vitték a nácik, ott is halt meg. Dana Bash elmondta, ugyan nagyszüleinek semmi köze nem volt a varsói gettólázadáshoz, de minden évben Kaddisht mondott az ott elhunytakért. 1943. április 19-én tört ki a lázadás a varsói gettóban, miután a németek deportálni akarták a még életben lévő lakókat. Csaknem egy hónapon át hősiesen küzdöttek, de 1943. május 16-ára a németek leverték a felkelést és lerombolták a gettót. Életben maradt lakóit koncentrációs táborokba és haláltáborokba deportálták.

Xavier Bettel, Luxemburg homoszexuális miniszterelnökekemény szavakkal bírálta a magyar miniszterelnököt az Európai Parlament ülésén, miután a magyar kormány az LMBTQ közösségeket sértő, diszkriminációs és megbélyegző törvényt fogadott el - az AP strasbourgi tudósítását számos orgánum, így a Fox News vagy például a Times of India is átvette. "Ha bárki az ülésteremben azt gondolná, hogy tv-ben filmet nézve vagy egy dalt hallgatva hirtelen homoszexuálissá válhat, akkor az nem értett meg semmit. Egy meleg ember számára az a legnehezebb, hogy elfogadja önmagát. Bettel 2013 óta áll a kormány élén, 8 éve jelentette be, hogy férjhez ment, s két éve oda-odaszólogat Orbán Viktoréknak. Szerinte ez a magyar álláspont nagyon kilóg az uniós közösség sorából, nem beszélve arról, hogy az uniós országokon kívül a melegek élete veszélyben van. Idézem a beszédét: "Ha nem itt élnék, börtönben végezhetném, hisz még sok helyen életfogytiglant is kiszabhatnának rám. Hamarosan pedig egy EU-tagállam is ott tarthat, hogy erről csak titokban beszélhetnék, mert azzal vádolnának, hogy megrontom a fiatalokat. Én szégyellem magam azok helyett, akik a kisebbségek kárára akarnak szavazatokat szerezni.” Ennek a véleményének egyébként a 2019-es EU-Arab Liga csúcson is hangot adott Egyiptomban.

Az Egyesült Államok védelmi minisztere, Lloyd Austin üzent Magyarországnak és Törökországnak, hogy ratifikálják sürgősen Svédország NATO-tagságát – olvashatjuk a dubai székhelyű Al Arabiya potálon. Kollégájával, Pal Jonsonnal találkozott, s természetesen a leendő NATO-tagság volt a központi téma. Austin bízik abban, hogy még a júliusi NATO-csúcs előtt sort kerít ez a két ország a svéd tagság jóváhagyására, hogy az Észak-Atlanti Szerződés Szervezetének mielőbb 32. tagállamává válhasson. Bejelentette azt is, hogy Amerika már most tudja bizonyítani elköteleződését, hisz növelte az országban az amerikai katonai jelenlétet. A magyar döntés késlekedésével kapcsolatban a cikk Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár márciusi nyilatkozatát idézi, aki szerint "bőséges mennyiségű sérelmet kell feldolgozni" a ratifikáció előtt, hiszen Svédország képviselői "előszeretettel támadják Magyarországot" jogállamisági kérdésekben.

A jövőheti pápai látogatáshoz kapcsolt logón egy híd van. Erdő Péter bíboros a Boston Globe-tól korábban függetlenedett Crux Now portálnak adott interjújában elmondta, a szimbólum azért került a logóra, mert Budapest a hidak városa, de arra is utal, hogy Magyarország lehet a híd Kelet és Nyugat között. Ferenc pápa látni fogja, hogy miként segít a másfélmillió ukrán menekültet az ország – olvashatjuk a Rómából keltezett írásban. Magyarországon érvényesül a kulturális sokszínűség, amely párbeszédre hív – fogalmazott Erdő Péter. A kormány migráció kérdésében kialakított álláspontjába, amely alapvetően nem egyezik Ferenc pápa nézeteivel viszont nem kívánt mélyebben belemenni.

S végül röviden a brit ITV-ből megismert történetről: A húsvéti ünnepekre Magyarországra látogató, 30 éve a brit egészségügyben, Essexben dolgozó nővér, Kerstie Metcalf szívinfarktust kapott, s most kómában van. Fia panaszkodott, hogy nem kap hazánkban megfelelő ellátást, ezért kampányba kezdett, hogy az összegyűjtendő 50 ezer fontból haza tudja szállítani édesanyját, aki nem mellesleg azért érkezett Magyarországra, hogy megnézze és felmérje magának a nyugdíjas éveire kiszemelt országot.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

A TAO LETT A MAGYAR SPORT LOMBKORONASÉTÁNYA, KOCSIS MÁTÉ ELISMERTE, HOGY RENDSZERSZINTŰ LOPÁS FOLYIK - KIDERÜLT, MÁR AZ IS SPORTVEZETŐI ERÉNY, HA EGY SZÖVETSÉGBEN SZABÁLYSZERŰ A KÖZPÉNZEK FELHASZNÁLÁSA

NÉPSZAVA
Szerző: VINCZE ATTILA
2023.04.20.


A tao egy lehetőség, nem szabad rablás, még sincs olyan érzése az embernek, hogy ez így is van: az állam által a sportba áramoltatott közpénzek elszámoltatása és ellenőrzése nagyon kényes terület, ezért a fideszes sportvezetők kerülik a forró témát. Egyedül Kocsis Máté, a kézilabda- szövetség előző héten távozó elnöke ismerte el, hogy rendszerszintű lopás folyik.


A Fidesz frakcióvezetője a sportnapilap tudósítása szerint leköszönő beszédében

nyolcéves elnöki időszaka egyik eredményének nevezte, hogy egyetlen elszámolási botrány sem volt a szövetségben,


és a pénzügyi források jogosulatlan felhasználása miatt sem kapott büntetést az MKSZ. Ergo érdemként említette: az általa vezetett szövetségben nem szabálytalankodtak. De vajon ez az egyébként természetes elvárás miért érdemel akár egy félmondatot, hacsak nem azért, mert a párt egyik legbefolyásosabb embere szerint is problémás a sporttámogatások felhasználása?

Az Orbán-kormány 2011-ben vezette be a taoprogramot, amelynek lényege, hogy a nyereséges cégek társasági adójuk egy részét nem az állami költségvetésbe, hanem a kiválasztott sportszövetségeknek és egyesületeknek fizetik. A program 2021-ig tartó tízéves időszaka alatt csaknem ezer milliárd forint áramlott a költségvetés helyett a sportszektorba...

A MATEKÓRÁNAK MÁR NEM CSAK AZ A FELADATA, HOGY A DIÁKOK MEGTANULJÁK A MÁSODFOKÚ EGYENLET MEGOLDÓKÉPLETÉT

QUBIT
Szerző: KUN ZSUZSI
2023.04.19.


Csökken a tananyag, javulnak a feltételek, a matematikát mégis rengeteg diák utálja, sőt a legtöbben egyenesen azt hiszik, hogy hülyék hozzá. Matektanárok mesélnek arról, hogy mi változott, amióta ők ültek az iskolapadban


Hogyan tanítottak engem? Hogyan tanítok én? Tanárokat kérdezünk arról, mi változott az oktatásban, amióta az iskolapadból a katedrára kerültek. A nyelvtanárok helyzetét bemutató cikkünk itt olvasható.

2022-ben a magyarországi iskolákban tanuló diákok a legjobb átlageredménnyel érettségiztek matematikából a kétszintű érettségi 2005-ös bevezetése óta. 55,28 százalékos átlagot értek el, ami középszinten hármas érdemjegyet jelent. Az általunk megkérdezett matektanárok szerint nem lehetetlen jó eredményeket elérni a tantárgyból, ami sok diák legnagyobb mumusa. Szerintük a matematika gondolkodni tanít, és elsősorban nem az a feladata, hogy egy-egy anyagrészt bemagoljanak a tanulók. Ráadásul ez az a tárgy, amivel a köznevelés minden osztályában találkoznak, ezért nem árt, ha a kapcsolat nem romlik meg már elsőben.

Négy matematikatanárral beszélgettünk arról, hogy mi változott meg a tantárgy oktatásában azóta, hogy diákból tanárrá váltak. Mi az, amit szerettek a saját tanáraik gyakorlatából és mik az, amit homlokegyenest máshogy csinálnak?

Vida Nikolett tanított már budapesti kéttannyelvű gimnáziumban és nyelviskolában is, jelenleg a Győri SZC Deák Ferenc Közgazdasági Technikum matematika szakos tanára. Sipos Anna magántanárként kezdett el matekot tanítani az egyetem befejezése után, később pedig egy általános, majd egy középiskolában is bekapcsolódott a tantestületek munkájába egy-egy évre. Krajnyák Attila és Molnár Attila a Kőbányai Szent László Gimnázium matektanárai. Ők és Vida is abban az iskolában tanítanak, ahol maguk is középiskolások voltak, így saját bőrükön tapasztalják meg, milyen az, amikor a korábbi tanáraikból egyszer csak kollégák válnak...

A KILÁTÁSTALANSÁG MELLETT A REMÉNY IS OTT LAKOZIK AZ IDEI LEGJOBB SAJTÓFOTÓKBAN

TELEX
Szerzők: FLECHNER BALÁZS, AJPEK ORSI
2023.04.20.


A tavalyi siker után idén másodjára rendezték meg a korábbitól teljesen eltérő rendszerben a világ legrangosabb sajtófotós versenyét, a márciusban bemutatott regionális győztesek után pedig most a World Press Photo négy nagydíját is kiosztották. A versenyre ezúttal is több mint 60 ezer kép érkezett be, a Telexen most a zsűri által legjobbnak ítélt fotográfiákat mutatjuk be.


Nem túlzás azt állítani, hogy a World Press Photo nem pusztán egy verseny, ahol a sajtófotók krémjét díjazza a zsűri, hanem olyan kordokumentumok kitermelője is, amelyek kendőzetlenül tárják elénk a világunk szörnyűségeit, és azt is, hogy miként hatnak az életünkre azok a változások, amelyeket mi idézünk elő. A díjnyertes sorozatokból így aztán ritkán lehet a kilátástalanság mellett mást is leszűrni, a World Press Photo alapítvány vezetője szerint azonban a képekben

ott lakozik a remény is, hogy a megörökítésük elvezethet egy igazságosabb és szebb jövőhöz, és ezeken keresztül kicsit jobban megismerhetjük a világot, amelyben mindannyian élünk.

Az persze nem meglepő, ha a tavalyiak után elsőre az idei nagydíjasokat sem tartja valaki kifejezetten reménykeltőnek. Az év képe például az a világsajtót is bejáró felvétel lett, amelyen egy terhes nőt mentenek ki a bombatalálatot kapott szülészeti klinika romjai közül Mariupolban. Később a nő és a gyermeke is meghalt, és bár az eset után egy oroszpárti videó megkérdőjelezte a történtek valódiságát, a zsűri így is egyhangú döntéssel hozta ki győztesnek a fotót, amely egyetlen képbe sűrítette bele az orosz invázió által okozott szenvedést.

A másik három sorozatban a közép-ázsiai vízgazdálkodás problémáival, a tengerszint emelkedése miatt eltűnő egyiptomi halászközösséggel és a tálib hatalomátvétel utáni afgán mindennapokkal találkozhatunk. A World Press Photo regionális győzteseiből március végén már készítettünk egy válogatást, melyet ebben a cikkben mutattunk be. Alább a négy globális győztest a szerzők bevezetőjével és képaláírásaival mutatjuk be...


„TOTÁLIS HÜLYESÉG AZ ÁRSAPKA, AHOGY AZ MAGYARORSZÁGON IS LÁTSZIK”

G7.HU / Ö1 RADIO PODCAST
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2023.04.20.


Az osztrák közszolgálati médiacsoporthoz tartozó Ö1 rádió gazdasági podcastjának vendége a napokban Marcel Haraszti volt. A topmenedzser a német Rewe kiskereskedelmi csoport osztrák leányát vezeti, vagyis hozzá tartozik többek között a Penny és a Billa élelmiszer-, illetve a BIPA kozmetikai cikkeket áruló boltlánc is.

A beszélgetés fő témája nem meglepő módon az élelmiszer-infláció volt. Haraszti többnyire azokat az állításokat ismételte meg, amelyeket a kiskereskedelmi láncok vezetői az elmúlt időszakban sokszor elmondtak, például azt, hogy a boltláncok – egyes politikusok véleményével szemben – szerinte nem nyerészkednek az élelmiszerek drágulásán, mert a költségeik nagyon megugrottak.

Amikor a riporter megkérdezte, hogy mi a véleménye arról, hogy az alapélelmiszerek árát rögzíteni kellene, Haraszti azt válaszolta, hogy

ez természetesen totális hülyeség.

Majd indoklásként rögtön fel is hozta „más országok, például Magyarország” esetét, ahol a vásárlók élnek a lehetőséggel, felvásárolják az árrögzített termékeket, és ez áruhiányhoz vezet. Ezek után pedig az emberek kénytelenek más termékeket vásárolni.

Az állami árszabályozás nem működik

– szögezte le.

A menedzser az áfacsökkentést tartja a megfelelő lépésnek, szerinte az a tapasztalatok szerint meghozza a várt eredményt...

„EDDIG CSAK KÉT ORSZÁG JÁRT ÚGY, MINT MI. EZ KATASZTRÓFA” – RADNAI KÁROLY AZ AMERIKAI-MAGYAR GAZDASÁGI KAPCSOLATOKRÓL

HETI VÁLASZ / PODCAST
Szerző: BORBÁS BARNA
2023.04.20.


Csak a Holland Antillákkal és Máltával történt meg, ami Magyarországgal, hogy az USA felmondja a jó gazdasági együttműködéshez nélkülözhetetlen adóegyezményt. Ez kisebb katasztrófa – mondja podcastunkban Radnai Károly, az Andersen Adótanácsadó Zrt. vezérigazgatója, az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara adóbizottságának elnöke. A nemzetközi adószakértőt a múlt heti újabb kitiltási botrány apropóján hívtuk a HetiVálaszba, hogy átbeszéljük az USA–Magyarország-csörte legfontosabb vetületeit. Mi van a háttérben? Mi adja a vita igazi tétjét? Miben van igaza a magyar kormánynak? Műsorvezető: Ablonczy Bálint, Borbás Barna.

Részletek a műsorból:

Tavaly nyáron az Egyesült Államok kormánya egyoldalúan felmondta a Magyarországgal 1979-ben kötött, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló nemzetközi szerződést.

Ez kisebb katasztrófa, és nagyon sajnálatos, hogy az nem kapta és kapja meg a kellő médiafigyelmet, mert volt fél éve a magyar kormánynak, hogy ezt a dolgot megpróbálja visszakormányozni, de sajnos nem tette meg, nem is nagyon tett lépéseket ennek érdekében.

Mi (volt) ez az egyezmény?

Az USA nem sok ilyet köt, mondható kiváltságnak is, ha egy országnak van kettős adózást elkerülő egyezménye: 60 vagy 70 ilyen állam van a világon. Az EU-n belül például minden ország rendelkezik egyezménnyel. Egyetlen kivétel volt, Horvátország. Ők 20 évet dolgoztak azon, hogy nekik is meglegyen. Ez tavaly decemberre sikerült, és nem vagyok meggyőződve arról, hogy nem fricska az Egyesült Államok részéről, hogy lényegében megcserélték Magyarországot Horvátországgal.

Az egyezmény egyoldalú felmondása mennyire rendkívüli esemény?

Eléggé. Az USA történetében kettő ilyen történt korábban. Olyan komoly gazdasági erővel rendelkező országokkal, mint a Holland Antillák és Málta. Mi vagyunk a harmadikak.

Ez elitprobléma, néhány gazdag amerikai cég baja – szólhat az ellenvetés.

Magyarországon historikusan Németország után az Egyesült Államok a legnagyobb befektető. Jóval többet fektetett be, mint Japán, Korea vagy Kína. Több mint 100 ezer magyar munkavállaló dolgozik amerikai cégeknek. […] Az egyezmény azért jelentős, mert ez döntötte el, hogy az egyik vagy másik országban keletkezett jövedelmek után hol kell adózni, és ennek milyen további következményei vannak. Most, hogy nincsen egyezmény, mind a két ország tekinthet ezekre a jövedelmekre úgy, hogy az nála kell, hogy adózzon.

hirdetés

Az egyezmény egyoldalú felmondása azért történt meg, mert Magyarország eleinte vétózta a globális minimumadó bevezetését, arra hivatkozva, hogy az nem európai érdek.

Ebben egyébként nagyon sok igazság volt: a globális minimumadó nem feltétlenül jó Európának. De ez a vita nem új: Magyarország a globális minimumadóval kapcsolatban évekkel korábban, már 2019-től kezdve publikálta a javaslatait, nagyon hangosan ellenállt. Aztán 2021 szeptemberében lett egy konszenzusközeli állapot, és a magyar kormány eredményes lobbitevékenységének köszönhetően csomó változást eszközöltek rajta. De ezt is megvétóztuk.

Decemberben viszont már megszavaztuk. Az Egyesült Államok ennek ellenére nem állította vissza a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Miért?

Ezt csak a felek tudhatják, de nem kell külpolitikai szakértőnek lenni, hogy lássuk, igen sok eltérő álláspont van a magyar meg az amerikai véleményben. Miért blokkoljuk Svédország NATO-tagságát? Miért szeretnénk vétózni néhány Oroszország elleni szankciót? Magyarországnak nagyon sok mindenen változtatnia kellene ahhoz, hogy ezt az egyébként szakmailag evidens és nagyon fontos egyezményt vissza lehessen szerezni. […] A viszony elmérgesedésében a Biden-adminisztráció is benne van. A médiában üzengetés nem jó út. […] Nekünk, szakmabelieknek már az nagyon fontos üzenet lenne, ha az egyezmény újratárgyalásáról elindulnának az egyeztetések az amerikai és a magyar pénzügyminisztérium között. De jelenleg semmiféle tárgyalás nincs. Úgyhogy így nem látni a fényt, az alagút végén sem. Egyedül az ad okoz optimizmusra, hogy a magyar fél felismerte az probléma súlyát.


A KÍNAI ÓRIÁSBANK MAGYARORSZÁGI FIÓKTELEPE FELGYORSÍTHATJA A KÍNAI GYARMATOSÍTÁST

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2023.04.19.


Fióktelepet nyitott Magyarországon a China Construction Bank (Kínai Építési Bank, CCB), amely eszközállománya alapján a világ második legnagyobb hitelintézete. Jang Csao, a magyarországi Kínai Nagykövetség ügyvivője az ünnepélyes megnyitón elmondta, hogy a CCB a kínai bankszektor vezető vállalata, a fióktelep jó híd és összekötő kapcsolat lesz a vállalkozásoknak. „Magyarország úttörő szerepet játszik a kínai Egy övezet – egy út (új selyemút) kezdeményezésben, és egyedülálló elhelyezkedése miatt stratégiailag fontos helyszínt jelent” – mondta.

Magyarország nemcsak az oroszok, hanem a kínaiak nyugati hódító terjeszkedésének is a bázisa. Magyarország „keleti nyitásának” fontos része a Kínával erősödő gazdasági kapcsolat, amelyek minden jel szerint azért vonzóak a magyar kormány számára, mert kikerülik a nemzetközi ellenőrzés különféle formáit, ezért nagy lehetőséget nyújtanak a korrupcióra. Példa erre a kínai vakcinák és lélegeztetőgépek vásárlása, de a kínai akkumulátorgyárak építése is arra utal, hogy az ügyletek mögött fontos érdekek húzódnak meg, s ezek nem a magyar emberek érdekei.

Az „Egy övezet – egy út (új selyemút)” kezdeményezés mögött szakértők szerint Kína világhódító törekvései és hatalmi terjeszkedése húzódik meg. A Kína által kínált modell olyan beruházásokat jelent, amelyek révén Kína előbb gazdasági, majd politikai gyarmatosítása következik be. A kínai befektetések eladósítják az országokat, s kiszolgáltatják őket Kína számára. Nem véletlen, hogy a kínai selyemút nyomán merült fel a kínai kémegyetem és ideológiai kiképző, a Fudan Budapestre költözése is. A kínai kommunista állam áll minden ilyen törekvés mögött...

FELJEGYZÉS AZ OSTYÁRÓL ÉS A SZOTYOLÁRÓL

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.04.20.


Kies hazánk, s annak nagytudású agrárminisztere (Nagy I.) június 30-ig egy sor ukrán mezőgazdasági cuccra behozatalai tilalmat rendelt el, a „megvéggyük a magyar gazdát” szlogennel, mert valami ismeretlen okból az ukrán paraszt olcsóbban termel, mint magyar sorstársa. Illetve az egész Uniónál is olcsóbban, még a burgenlandi traktoristánál is, de mégis csak az van, hogy a volt Ostblokk országai pattognak és tiltják ki az ukrán élelmet, amiről, illetve ami kapcsán az is hazudva van, hogy a fogyasztókat is „megvéggyük”. De ez nehezen állja meg a helyét, mert a fogyasztó bamba mód szeret olcsón vásárolgatni a boltban, ám ezek szerint ezt nem engedik neki.

Itt és most fölösleges belemenni abba, hogy ami magyar, és nemzeti színbe van csomagolva, miért olyan rohadt drága, de még a reklámok is arról szólnak, hogy a magyar gazdát támogatva vásárolja azt a szerencsétlen városlakó. Neki azonban ilyen érdekei nincsenek. Ha akarjuk, fogyasztásában nemzetietlen, egy globalista világpolgár, ha az árról van szó, a gyomron keresztül tehát nehéz táplálni a nacionalizmus. Ám, mint kitetszik, lehet ezt erővel is. Erre szolgál a mostani importtilalom, amit Nagy I. agrárminiszter nagy hangon bejelentett, míg libsi közgazdászok szerint nem lesz ennek jó vége, mert felhajtja az inflációt, és még áruhiány is lehet belőle, de a NER kicsire nem ad. Megvéd.

Egészen hosszú lista született arról, mit nem lehet behozni az országba a „megvéggyük” jegyében. Nem tudni, ki állította ezt össze, de valaki biztosan, és találni benne egy egészen elképesztő tételt is, amely arról rendelkezik, tilos az országba behozni áldozó ostyát, de még a kedves vezető szívének oly kedves szotyolát is. Ez utóbbiról nem ejtenénk szót, egyértelmű, hogy magyari futballmeccsen Nagy-Magyarország sállal a nyakunkban istenkísértés ukrán szotyolát pökködni, azt sem értjük, ez eddig hogyan történhetett, de mostantól rend lesz ezen a fronton is végre. No de, a kereszténység az eredete szerint nem nemzeti, mi több, internacionalista, sőt, ma már globalista idea, az ostyatilalom tehát nehezen érthető.

Azt sem tudjuk, mekkora a magyar ostyapiac, hogy mennyit szopogatnak el belőle a hívek, miközben az Krisztus testévé változik át a protkós szájakban, de nem lehet túl nagy. Feltehető, hogy ebből meggazdagodni nem igazán lehet, mindemellett a Főegyházmegyei Ostyaellátó, mint erre szakosodott cég fellélegezhet, nem árasztja el hazánkat az ukrán tucatáru, bár egy ostyát olyan túl sokféleképpen előállítani nem lehet. Nincsen belőle vaníliás vagy tutti fruttis, hogy kifogyjon. Viszont úgy közgazdaságilag belegondolva, ha eddig exportáltuk az ukrán ostyát, akkor csak volt rá kereslet és igény, innen nézve tehát feltehető a kérdés, mi lesz, ha ostyahiány alakul ki. A hívek vagy elkárhoznak vagy föllázadnak...

24 NAPRA LEZÁRJÁK A KOSSUTH TERET – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.04.20.


A pápalátogatás miatt…

A 2021-es, hasonlóan jelentős esemény előkészítésekor csak 9 nappal Ferenc pápa érkezése előtt zárták le a Hősök terét, és távozása másnapján már vissza is adták.

Kínai állami óriásbankok felé adósodott el Magyarország a Vodafone megvétele miatt?

Banki források szerint ez a fázis még annyira nem érdekes, mert ez egy kedvező rövid távú hitel. De nem szokott jó jel lenni, ha egy üzletileg kockázatos projekt, legyen az távközlési cég, autópálya, kikötő vagy vasút mögött kínai hitelek állnak…

Fióktelepet nyitott Magyaroszágon a Kínai Építési Bank

Az ünnepélyes megnyitót a Pesti Vigadóban tartották.

A homoszexualitásról vívott szópárbajt Deutsch Tamás a luxemburgi miniszterelnökkel


Deutsch Tamás? Szópárbaj? Úgy tűnik, a magyar EP-képviselő képes egész mondatokban is fogalmazni, ha nagyon kell.

Aláírta a kormány az EU és 79 ország közötti megállapodást, amit eddig a migrációra és a szexuális jogokra vonatkozó részek miatt blokkolt

Szijjártó elmondta, a „biztonság kedvéért” csatolni fognak egy nyilatkozatot is a megállapodáshoz, amely világossá teszi, hogy „megvédjük a gyermekeinket, a szexuális nevelés pedig a szülők kizárólagos joga”.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke nyilvánosságra hozná, kikről gyűjtöttek adatokat amerikai kémek Magyarországon

Mi igaz a Pentagontól kiszivárgott titkos dokumentumokban említett magyar vonatkozású ügyekről?

Üzent az Egyesült Államok

„Keményen dolgoznak” majd, hogy júliusig az Orbán-kormány is ratifikálja a svédek NATO-csatlakozását. Pattogatott kukorica megvan?

“…A Fidesz kiszolgálóit, vazallusait pedig meg kell fizetni, és egyre drágábban lehet őket megfizetni.”

Nem árulják el, ki szerezte meg a taszári repteret

Négy licitáló adott be összesen 57 darab ajánlatot.

Győrfi Pál: Nincs létszámhiány az Országos Mentőszolgálatnál

Ez jó hír. Csak akkor azt szeretnénk megtudni, miért vidékről kell minden nap felgurulniuk a szétesés határában lévő, 500 ezer kilométert futott esetkocsikkal a fővárosba az azt nem ismerő kollégáknak.

Több ezer, korábban magyar és orosz nyelvű kamu Twitter-fiók törökre változott a törökországi választáshoz közeledve

A magyar nyelvű Twitter-kamufiókokat valószínűleg a tavalyi, magyarországi országgyűlési választások előtt használták.

Pottyondy Edina esete a gyulai fideszes városvezetőkkel

A történteket jó fideszes szokás szerint rákenték a rendezvényszervezőre.

Újabb nagy távozás az Indexnél: fideszes laptól érkeztek új munkatársak

Március 21. óta legalább 5 fő hagyta el az új indexes stábot, így ezzel már legalább 15 fő távozása szivárgott ki idén év eleje óta. A Magyar nemzetből érkezik az utánpótlás.

"200.000 GYERMEK ÉRINTETT ABBAN, HOGY NEM BOLDOG A CSALÁDJÁBAN" - SZILVÁSI LÉNA A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: PARA-KOVÁCS IMRE
2023.04.19.200.000 gyermek érintett abban, hogy nem boldog a családjában...