2022. augusztus 30., kedd

FELSŐOKTATÁSI FELVÉTELI: ELTÖRLIK A KÖTELEZŐ EMELT SZINTŰ ÉRETTSÉGIT ÉS A MINIMUMPONTHATÁRT

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.08.29.


Szeptember 30-ig kell döntenie az egyetemeknek a felsőoktatási felvételi részletszabályairól, a kormány szeptember első felében fogadja el a szükséges módosításokat. Az új változások szerint nem lesz kötelező elvárás az emelt szintű érettségi, az ötödik érettségi tárgyról az egyetemek dönthetnek, és eltörlik a minimumponthatárt – írta Hankó Balázs, felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár augusztus 19-én az egyetemek rektorainak küldött levelében, ami a Telex birtokába jutott. A levélből az is világosabbá vált, hogy mire adhatják az egyetemek a plusz 100 pontjukat.

Július végén derült ki, hogy a kormány jelentősen átalakítja a felsőoktatási felvételi rendszert, a módosítások 2024 szeptemberétől lépnek életbe. A mostani levélből az derül ki, hogy igaz 2024 szeptemberétől lesz hatályos a módosítás, de annak részletszabályait az egyetemeknek idén szeptember 30-ig kell kidolgozniuk. A levél szerint a változásokat már a 2023-as felvételin is figyelembe vehetik, de azokat kötelezően csak 2024-től kell alkalmazni. A részletekről még mindig keveset tudunk, sok múlik azon, hogy az egyetemek hogyan döntenek szeptember 30-ig...


NEM ÁPRILISBAN, MOST SZŰNT MEG MŰKÖDNI AZ ELLENZÉK, ORBÁN VIKTORRA CSAK ÖNMAGA JELENT VESZÉLYT

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BORBÁS BARNA
2022.08.30.


Nemhogy 2010, de a rendszerváltozás óta nem volt ilyen politikai pillanat Magyarországon: a hatalmi centrum úgy futhat neki a rendkívüli helyzeteket tartogató őszi szezonnak, hogy nincs vele szemben semmilyen funkcionálni és alternatívát mutatni képes pólus. A hétvégi Tranzit-rendezvényeken tűélesen látszott, hogy az évtized óta nem látott válságjelek – V4-ek felbomlása, vészesen késő EU-pénzek, kata-tüntetések, rezsinövelés, infláció – ellenére az ellenzéknek egy vita döntetlenre hozása is megugorhatatlan kihívás. A kitörés a Fidesz önmagára írt rendszerében amúgy is embertelen feladatnak látszik. Az ősz egyetlen kérdése, hogy a DK vagy a Mi Hazánk profitál-e a szociális elégedetlenségből és a Jobbik bomlásából. Mindkettő tökéletes forgatókönyv Orbán Viktornak. Vélemény...

ŐRÜLT HAZÁRDJÁTÉK MIATT KERÜLT KARNYÚJTÁSNYIRA A NUKLEÁRIS KATASZTRÓFA - MAROKNYI CSAPAT VÁLLALKOZOTT AZ IGAZSÁG KIDERÍTÉSÉRE, A REND HELYREÁLLÍTÁSÁRA

PORTFOLIÓ
Szerző: KIRÁLY-GÁL GÁBOR
2022.08.30.


A Zaporizzsja atomerőmű az elmúlt hónapokban többször is a tudósítások középpontjában volt. Augusztusban több találat is érte a létesítményt, egyes kutatók a nukleáris katasztrófa veszélyeire hívták fel vele kapcsolatban a figyelmet, mások kihangsúlyozták, hogy a csernobili katasztrófához hasonlatos forgatókönyv soha többé nem valósulhat meg. A háborúban lévő felek egymást okolják a létesítményt ért találatokért, miközben a nemzetközi közösség demilitarizált zónát és nemzetközi felügyeletet követel a létesítmény felett. A héten megvalósuló, Rafael Grossi vezette Nemzetközi Atomenergiai Ügynökség látogatása lesz az a pillanat, ami hat hónap után bepillantást enged az erőműbe a nemzetközi közvélemény számára...

A METEOROLÓGUSOKAT KIRÚGÓ PALKOVICS LÁSZLÓ MINISZTÉRIUMA ÓRÁNKÉNT BRUTTÓ 50 EZER (!) FORINTOT FIZET A SZÁZADVÉG TANÁCSAIÉRT.

FACEBOOK
Szerző: HADHÁZY ÁKOS
2022.08.30.


A meteorológusokat kirúgó Palkovics László minisztériuma ÓRÁNKÉNT bruttó 50 ezer (!) forintot fizet a Századvég tanácsaiért. Csak 2021-ben TÍZEZER ÓRÁNYI (!) TANÁCSADÁSÉRT fizettek ki a Századvég Alapítványnak, összesen bruttó félmilliárd(!) forint értékben. EZEN FELÜL évente 16 stratégiai TANULMÁNYT rendeltek, EGYENKÉNT nettó 51 millió forintért.
Ami ennél is ijesztőbb, az az elképesztően sok (HAVI minimum 16 darab) közvélemény-kutatás, amit ráadásul iszonyúan drágán (iparági szakértők szerint 50-100 százalékos túlárazással) számított meg a Századvég.
Ennek nem is a gazdasági vonzata legijesztőbb, hanem az, hogy a Fidesz az adófizetők pénzén folyamatosan teszteli a választókat. Ezzel egyrészt a propagandagépezetnek ad muníciót, másrészt – ez a kormányzás minőségéből is látszik – nem azokat a döntéseket hozza meg amelyek szüksé gesek, hanem amit a közvélemény-kutatások alapján népszerűnek lát.
Többszöri nekifutásra végül betekinthettem a szerződésekbe és még én is meglepődtem – azon is, hogy egyáltalán beengedtek a minisztériumba. Vicces módon az első alkalommal a legfontosabb két dokumentumot kivették a többi közül, pedig utólag kiderült, hogy az egyik meg is található a nyilvános adatbázisban…Erről is és a részletekről is beszéltem a mai Korrupcióinfón.
Részletek, dokumentumok itt: https://korrupcioinfo.hu/szazadveg-kormanyzas/

EGYSZER MAJD EL KELL SZÁMOLNI

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2022.08.26.


A kormány hétfőn elküldte a jogállami mechanizmussal kapcsolatos válaszlevelét az Európai Bizottságnak. Mint hivatalos magyar kormányzati közlemények megállapítják: a kabinet átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a Bizottság valamennyi aggályát eloszlassa. Ezt Navracsics Tibor jelentette ki, és hozzátette, technikai szinten jól állunk, ugyanis nagyon közel van egymáshoz az Európai Bizottság és a magyar kormány álláspontja.

Hogy a magyar csomagot miként értékeli majd a Bizottság, az komoly próbatétele lesz a magyar kormánynak, de legalább annyira az uniós szervezetnek. A fölvezetésünk máris rossz: Navracsics nem a hazai jogállamisági helyzet helyreállításáról beszél, hanem arról, hogy a magyar kormány kísérletet tesz az Európai Bizottság valamennyi aggályának eloszlatására. Van abban kis – vagy inkább nagy – sunyiság és félrevezetés, hogy Navracsics szimpla uniós aggálynak nevezi azt, ami a világ szeme láttára zajlik: Magyarország demokratikus intézményének módszeres felszámolása, de mondhatni azt is, hogy az ország elrablása. Minthogy ennek a folyamatnak a megállításáról szó sincsen, az aggályok eloszlatása sem történik majd meg, Magyarország marad politikai útonállók és kegyenceik által kiépített antidemokratikus, korrupciótól fulladozó, vazallusi struktúra. Amiben a mi országvezetőink bíznak, az sunyi számítás és halászat a zavarosban: az unió számára pillanatnyilag túl nagy luxus, hogy még évekig lekösse erejét és figyelmét a magyar kormány folyamatos zsarolása, amit kizárólag vétójoga biztosít, miniszterelnöke pedig vitás helyzetekben nem tesz egyebet, mint hogy gyáván maga elé tolja a saját kifosztását amúgy zokszó nélkül viselő, sőt igazi virtusként megélő magyar népet. Az intézkedési csomag közvetve tehát arról szól, hogy a közélet némely kérdésében ígéretet teszünk a normális és jogszerű kormányzásra. Ez eddig nem volt fontos, mert a legutóbbi időkig dőlt az uniós pénz, és amíg ez történt, nem számított semmi. Másként ezt aligha lehet értékelni, hiszen kormányzatunk, élén a miniszterelnökkel, pontosan tudta, hogy abnormális állapot, ha a közbeszerzések túlnyomó részét lojalitási szempontok szerint kijelölt társaság nyeri, és az is nehezen indokolható, miért nem lehet nálunk korrupciós büntetőügyekben hozott ügyészségi döntéssel szemben bírósághoz fordulni. Most más lesz a helyzet, ígéretet teszünk arra, hogy a nemzeti közbeszerzéseknél 15 százalék alá mérsékeljük az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát...

HOSSZÚ SZABI: “TELJESEN KIMERÜLT ORBÁN VIKTOR” – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA.HU
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.08.30.


A rock and roll nem egy tánc

Koronavírus-járvány, parlamenti választás, ukrán–orosz háború, gazdasági válság… – a fél (feltehetően alábecsüljük) ország le bírna lépni három hétre, ha tudna.

Nagyívű expozét tartott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az idei második nagyköveti értekezleten

Azt várja el a nagykövetektől, hogy ne a meghunyászkodást válasszák, legyenek vagányok, és lépjenek fel a támadásokkal szemben. A stílust, amely a lételeme, ezek szerint vagányságnak hívják.

Az EU Azerbajdzsánnal barátkozik

Gáz van. Illetve, nincs. A magyar kormány pedig a mozgó vonatra igyekszik felkapaszkodni.

Elkobozták Szombathelyen az ukrán zászlót a litván szurkolóktól

Közben meg folyamatosan veretik a hisztit Romániában a székely zászlók miatt.

A visszatartott uniós alap csaknem negyedét már papíron előre kiosztották Orbánék

Eddig 160 milliárd forintot fizettek ki előre, miközben a pályázatokra még egyetlen fillért sem utalt Brüsszel. Mészáros Lőrinc érdekeltsége is milliárdos előleget kapott.

Rekordbevételt produkált tavaly a tűzijátékot lebonyolító cég

Magyar Turisztikai Ügynökség még egyszer…. Még sokszor.

Felültette a kormány a kis benzinkutakat

Nesze, sánta, itt egy púp: miközben továbbra sem kapták meg a kormány által beígért támogatásukat, a Mol csökkentette a számukra kiadható üzemanyag mennyiségét is.

A 715 milliárd forintos kérdés: mire jó, ha egy államnak saját telefonszolgáltatója van?

Az rtl.hu-nak nyilatkozó szakértők gazdasági és kiberbiztonsági szempontból is értelmezhetetlennek tartják a bevásárlást: a Vodafone belátható időn belül nem hoz hasznot az adófizetőknek, a megfigyeléseket pedig ezután is olyan könnyű lesz elvégezni, mint eddig.

Reviczky Gábor a magyar vadászok nagykövetévé nevezték ki

Semjén Zsolt, az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnöke nélkül rendezték meg az idei országos vadásznapokat Tiszadobon, Nagy István agrárminiszter és Csányi Sándor az OTP bank Nyrt. elnök vezérigazgatója távol maradt. Megjelent viszont vadászkutyájával Kovács Zoltán államtitkár.

A Párbeszéd szerint az MTI felsőbb utasításra nem közölte az isaszegi időközi választás eredményét

Á, csak kifelejtették…
A “Pitbullal” való feszültségek vezettek el Németh Balázs közmédiás távozásához

Németh Balázs karrierjének jövője mellett legalább ilyen érdekes, miért kezd el valaki egyáltalán azon gondolkodni, hogy elhagy egy közel 2 milliós, tehát kiemelkedő fizetéssel járó állást az MTVA-nál?


ITT A VÉGE, HOLNAP MEGSZŰNIK AZ EDDIG ISMERT KATA - 460 EZER ADÓZÓ ESIK KI A RENDSZERBŐL, MUTATJUK A TENNIVALÓKAT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LOVAS JUDIT
2022.08.30.


A kormány júliusban egy nap alatt végezte ki a kisadózó vállalkozások tételes adóját (kata), így augusztus 31-ével 460 ezren esnek ki ebből az adózásból. Fontos határidő a holnapi, a régi kata szerint ugyanis eddig kell kiállítani a számlákat. Az előre számlázással ugyanakkor vigyázni kell. Összeszedtük a tennivalókat.


Szeptember 1-jén lép hatályba a kisadózó vállalkozások tételes adójáról szóló új törvény, míg a régi augusztus 31-én hatályát veszti. A kormány egy nap alatt verte át az országgyűlésen az új jogszabályt. Mint már akkor megírtuk, valójában egyszerű, brutális adóemelés a kata kinyírása...

HIÁBA FINOMÍTOTTÁK A TŰZIFARENDELETET, TÖBB TÍZEZER HEKTÁRNYI VÉDETT ERDŐ LEHET MÉG VESZÉLYBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2022.08.30.


Az Agrárminisztérium nemrég utasításba adta, hogy mégsem lehet mindenhol tarvágást végezni, a korlátozás azonban a védelmi rendeltetésű erdőknek csak egy részére vonatkozik: Magyarország 749 ezer hektárnyi, elsődlegesen védelmi rendeltetésű erdeinek mintegy fele továbbra is szabad préda lehet.

A kormány augusztus 4-én adta ki azt a nagy felháborodást kiváltó rendeletet, ami jelentősen lazította a fakivágás szabályait, és még természetvédelmi rendeltetésű, őshonos fákból álló erdőkben is teljes körűen engedélyezte a tarvágást. Augusztus 16-án a Hivatalos Értesítőben újabb fakivágást szabályozó normatív utasítás jelent meg, ami részben orvosolta a korábbi botrányos kormányrendelet okozta problémákat. A média jó része a változást úgy értelmezte, hogy a kormány visszakozott, és visszaállította a természetvédelmi oltalom alatt álló erdők korábbi védelmi garanciáit, ám az ördög ezúttal is a részletekben rejlik...

A MŰANYAGEVŐ BAKTÉRIUMOK MÁR A KÜSZÖBÖN ÁLLNAK, CSAK FEL NE FALJÁK AZ EGÉSZ KONYHÁT

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2022.08.30.A PET-palackokat, csomagolóanyagokat, pólókat lebontani képes baktériumok és enzimek a laborban már jól teljesítenek, de kérdés, hogy ipari mértékben skálázhatók-e, és elég biztonságos-e ahhoz, hogy az éhes kis mikroorganizmusokat kiengedjük a kontrollált bioreaktorokból.


A 19. században forradalmiként üdvözölték az első műanyag, a celluloid feltalálását. Mintha megnyomták volna a start gombot egy óriási futószalagon: nem maradt olyan iparág, amelyiket ne alakította volna át az olcsó, formálható és bőségesen rendelkezésre álló új anyag.

Csakhogy ez a bőség mára a visszájára fordult. A műanyag szemét elárasztja az óceánokat, a szárazföldi szemétlerakókat, sőt az űrbe is jut belőle, ha pedig elégetik, a légkört szennyezi. Amióta az 1950-es években a gyárak elkezdték ontani magukból a poliésztert, körülbelül 9,1 milliárd tonnányi műanyag került le a futószalagokról – írta júliusban a Wall Street Journal. Ennek kevesebb mint 10 százalékát hasznosítjuk újra, évente mintegy 317 millió tonnát. A többi, a szemétlerakókba, a szemétégetőkbe, az erdőkbe, a mezőkre, az óceánokba, sőt az űrbe kerül. Ezek a műanyagok egyáltalán nem bomlanak le, csak apró részekre esnek szét, például az 5 milliméternél kisebb, úgynevezett mikroműanyagokra, amelyeket a tudósok megtaláltak már a pingvinekben, az anyatejben, a palackozott vízben, az emberi vérben, de a Mount Everest csúcsán is.

A legtöbb műanyag tehát soha nem bomlik le, és az újrahasznosított műanyagot is hamar eléri a végzete: a hagyományos, termomechanikai degradáció során gyártott műanyag – amikor a műanyagot apró darabokra forgácsolják, majd megolvasztják és új formájába öntik – elődjénél törékenyebb, és kevésbé tartós; a tapasztalatok szerint háromnál többször lehetetlen újrahasznosítani. Így végső soron egyelőre minden egyes műanyag palack, LEGO-darabka, Barbie-baba és plasztikkártya kidobása után a környezetet szennyezi. Az utóbbi időben erre a problémára igyekeznek végső és teljesen újfajta megoldást nyújtani a műanyagevő mikroorganizmusok...

HORTHY SZOBRA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2022.08.30.


A jobboldal mindig is infantilis volt kicsit, és ezen semmit nem változtat az a tény, hogy emellett kegyetlen és erkölcstelen is, végtére is a kegyetlen kisgyerek is kitépi a légy lábait, egyenként, ahogy illik.
A lényeg az, hogy gyermeteg honfitársunk társadalom elleni bűneit Isten, Haza, meg a Család nevében tegye - utóbbi tekintetében még nem eldöntött, hogy a Szent Család, vagy az Orbán család a kedvezményezett, habár a két fogalom lassan összemosódik.
De most nem a haza minap elemcserén átesett, átdizájnolt - újabban szőrösképű - atyjáról esne szó, hanem a Mi Hazánk névre hallgató neonáci hordakezdemény szép akciójáról, Horthy szobrának felavatásáról a Parlament egyik irodájában, melyet az Országgyűlés egyik tisztségviselőjének adott használatba hivatali feladatai ellátása céljából.
A szobor helyének megválasztása igen rossz üzenet
Ennek utána ki merné emlékeztetni a guppival memóriabajnokságon vetélkedő és vesztésre álló nemzetet a hajdani Kormányzó bűneire, melyeket az ország népe ellen elkövetett, vagy azokra a cselekedetekre, melyek megtételét bűnös módon elmulasztotta?
Hiszen szobra van a Parlamentben...

AZ SZFE ÚJ VEZETÉSE VESZÉLYBE SODORTA AZ INTÉZMÉNY EGYETEMI BESOROLÁSÁT

HVG
Szerző: KOVÁCS BÁLINT
2022.08.30.


Karsai György, az SZFE Doktori Iskolája vezetőjének kirúgása volt a leglátványosabb, de korántsem az egyetlen lépése annak, hogy az egyetem új vezetése elkezdte kiszorítani az utolsó „régi” tanárokat is: több más oktatót is visszahívtak posztjukról. Csakhogy vagdalkozásukkal maguk alatt vágják a fát.


"Számítottunk rá, de arra nem, hogy ilyen buta módon fogják csinálni"

– mondja a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügyeire rálátó forrásunk arról a folyamatról, ami nyáron a nyilvánosság szinte teljes kizárásával megkezdődött, és amelynek célja nem ismert, következménye viszont feltűnő: egyre kevesebb feladathoz jutnak az SZFE régóta – sokkal a kormány által kikényszerített modellváltás előtt is – ott tanító oktatói. Ebbe a sorba illeszkedik az, ami múlt pénteken történt: Rátóti Zoltán, a modellváltás után kinevezett rektor indoklás nélkül kirúgta az SZFE Doktori Iskola vezetőjét, a több mint negyedszázada az egyetemen tanító Karsai Györgyöt, és közölte: „nem tartozom magyarázattal”. Karsai kirúgását se hivatalosan, se informálisan nem indokolta meg azóta sem Rátóti, sem az egyetemet fenntartó kuratórium vagy annak elnöke, Vidnyánszky Attila...

LENGYEL LÁSZLÓ: SOKAN ÉPPEN MOST TALÁLTÁK MEG MAGUKBAN AZ EMBERT

NÉPSZAVA / KENTAURBESZÉD
Szerző: LENGYEL LÁSZLÓ
2022.08.28.


Az Orbán-rendszer fő törekvése, hogy a magyarokban eltüntesse az embert. Azt az embert, akit az önmagáért való felelősség és a másokhoz fűződő szabad, egyenlő és szolidáris viszony tesz emberré. Az elmúlt évtized arról szólt, hogyan bújj ki minden felelősség alól, mondj le a közszabadságokról saját házi szabadságodért, próbálj egyenlőbb lenni az egyenlőknél és ne légy szolidáris senkivel. A 2010-es forradalmi ellenforradalom eszméje egyszerű, ahogy Dosztojevszkijnél mondják az Ördögökben: „a forradalmi gondolat egész lényege a becsület tagadásában rejlik. Nekem tetszik, hogy ezt bátran és rettenthetetlenül ki is nyilvánítják. Nem, Európában ezt még nem értik, nálunk pedig éppen erre vetik rá magukat. Az orosz [magyar] ember számára a becsület csak fölösleges teher. Mindig is teher volt. Az egész történelme folyamán. Őt a »becstelenségre való jog« nyílt meghirdetésével lehet a leghamarább meghódítani.”

Magad és családod iránt egyetlen felelősség: lopj! Aki eddig és ezután nem lop, kimarad a magyar történelemből. Nem jó családapa és családanya. Magadnak és másoknak hazudj! Aki meglátja és megvallja a valóság mögötti igazságot, senkivé lesz a magyar életben! Jogod és kötelességed a becstelenség, mert az magyar dicsőség! Légy kisfiam Tiborcz Istvánná! Légy kislányom Orbán Ráhellé! Nem tudtál semmit, nem volt semmid, tudsz mindent és van mindened.

Nem kultúrharcban, nem világjárványban, nem háborúban, hanem a boltban, a benzinkútnál, a vendéglőben, az üres tűzifaárusnál, az értéktelen forintjával Bécsben kezdi felismerni a magyar magában az embert. Az árakkal ismerkedve magával ismerkedik...

A NER KEDVENC FILOZÓFUSÁNAK SE TETSZENE, AHOGY A RENDSZER ÉPÍTKEZIK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: LAKY ZOLTÁN
2022.08.26.


Roger Scruton Zöld filozófia című könyvében hatásosan vázolja fel a klímahisztéria és a globális zöldmozgalom kritikáját, amelyből a kormányközeli megmondóemberek is szívesen merítenek. Csakhogy Scruton egyúttal lefekteti a konzervatív környezetvédelem alapjait is, amelynek lényege az otthon szeretete és az azt védő helyi civil társulások dicsérete. Bár a két éve elhunyt brit filozófusnak kultusza van a NER szellemi holdudvarában, és még kávézóláncot is elneveztek róla, a környezetkárosító tóparti beruházások, a helyi civilek figyelmen kívül hagyása vagy a kötetben erényként beállított takarékosság kigúnyolása 180 fokkal szembe megy Scrutonnal...

AZ ÉS 2022/34. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.08.26.


P U B L I C I S Z T I K A

Kovács Zoltán
Egyszer majd el kell számolni

A kormány hétfőn elküldte a jogállami mechanizmussal kapcsolatos válaszlevelét az Európai Bizottságnak. Mint hivatalos magyar kormányzati közlemények megállapítják: a kabinet átfogó intézkedéscsomagot tett le az asztalra azzal a céllal, hogy a Bizottság valamennyi aggályát eloszlassa. Ezt Navracsics Tibor jelentette ki, és hozzátette, technikai szinten jól állunk, ugyanis nagyon közel van egymáshoz az Európai Bizottság és a magyar kormány álláspontja.

Hogy a magyar csomagot miként értékeli majd a Bizottság, az komoly próbatétele lesz a magyar kormánynak, de legalább annyira az uniós szervezetnek. A fölvezetésünk máris rossz: Navracsics nem a hazai jogállamisági helyzet helyreállításáról beszél, hanem arról, hogy a magyar kormány kísérletet tesz az Európai Bizottság valamennyi aggályának eloszlatására. Van abban kis – vagy inkább nagy – sunyiság és félrevezetés, hogy Navracsics szimpla uniós aggálynak nevezi azt, ami a világ szeme láttára zajlik: Magyarország demokratikus intézményének módszeres felszámolása, de mondhatni azt is, hogy az ország elrablása. Minthogy ennek a folyamatnak a megállításáról szó sincsen, az aggályok eloszlatása sem történik majd meg, Magyarország marad politikai útonállók és kegyenceik által kiépített antidemokratikus, korrupciótól fulladozó, vazallusi struktúra. Amiben a mi országvezetőink bíznak, az sunyi számítás és halászat a zavarosban: az unió számára pillanatnyilag túl nagy luxus, hogy még évekig lekösse erejét és figyelmét a magyar kormány folyamatos zsarolása, amit kizárólag vétójoga biztosít, miniszterelnöke pedig vitás helyzetekben nem tesz egyebet, mint hogy gyáván maga elé tolja a saját kifosztását amúgy zokszó nélkül viselő, sőt igazi virtusként megélő magyar népet. Az intézkedési csomag közvetve tehát arról szól, hogy a közélet némely kérdésében ígéretet teszünk a normális és jogszerű kormányzásra. Ez eddig nem volt fontos, mert a legutóbbi időkig dőlt az uniós pénz, és amíg ez történt, nem számított semmi. Másként ezt aligha lehet értékelni, hiszen kormányzatunk, élén a miniszterelnökkel, pontosan tudta, hogy abnormális állapot, ha a közbeszerzések túlnyomó részét lojalitási szempontok szerint kijelölt társaság nyeri, és az is nehezen indokolható, miért nem lehet nálunk korrupciós büntetőügyekben hozott ügyészségi döntéssel szemben bírósághoz fordulni. Most más lesz a helyzet, ígéretet teszünk arra, hogy a nemzeti közbeszerzéseknél 15 százalék alá mérsékeljük az egy ajánlattevős közbeszerzések arányát.Tovább

Trencsényi László
Tájkép iskolakezdés előtt

Csepi Lajos
Bokréta

Váncsa István
A hadviselés filozófiai alapjai

Gadó Gábor
A Fudan érkezése

Sz. Bíró Zoltán
Mit gondolnak az oroszok az Ukrajna elleni háborúról?

Oblath Gábor
Cserearányromlás és gazdaságélénkítés egykor és napjainkban

A magyar gazdaság közelmúltbeli folyamatairól szóló több elemzésben is arról olvashattunk, hogy egyfelől a GDP (a hazai termelés mennyisége) az elmúlt negyedévekben – örvendetesen – gyorsuló ütemben bővült, másfelől az ország külkereskedelmi cserearányai (a kiviteli és a behozatali árak közötti arányok) – sajnálatosan – számunkra hátrányosan változtak, ami hozzájárult ahhoz, hogy a külkereskedelmi mérleg korábbi többlete jelentős hiányba fordult át. Az „egyfelől-másfelől” típusú megközelítés azonban elfedi, hogy a cserearányromlás ugyanannyival járul hozzá az ország külső hiányához és eladósodásához, mint amennyit elvisz a GDP vásárlóértékének, vagyis az ország reáljövedelmének bővüléséből. Ezért cserearányromlás esetén nem a GDP, hanem a külkereskedelmi árveszteséggel kiigazított értéke, a bruttó hazai reáljövedelem (RGDI) jelzi, hogy a belföldi felhasználás milyen mértékű növekedésére van belső forrásból fedezet. A választások előtti kormányzati keresletélénkítés miatt a belföldi felhasználás növekedése messze meghaladta ezt a mértéket. A közelmúlt fejleményei és az 1973. évi olajárrobbanás után történtek között sok a párhuzam, de most mintha egy régi filmet gyorsítva látnánk leperegni, és a kormány kapkodó lépései ezt a benyomást határozottan megerősítik.Tovább

Hetényi Zsuzsa
Fóbia és Fília, avagy cakpakk

(GADÓ)
Tesz-vesz ország

Gegesy Ferenc
Magyarország előre megy, nem, hátra

Molnár Erzsébet
Diszkobolosz

Huszár Ágnes
Tűrj békességgel!

Grecsó Krisztián
Morcsányi-paradoxonok
Morcsányi Géza 70 éves

Ladányi János
Jönnek a katonák

„És most ugyanott vagyunk”

Hetvenéves Zsigó Jenő roma származású magyar szociológus, népművelő, szerkesztő, a Cigány Ház – Romano Kher volt igazgatója, a Roma Parlament alapítója és elnöke. Az Amaro Drom roma magazin kiadója 1995-től annak 2010. évi megszűnéséig. Olyan rendezvénysorozatok köszönhetők neki, mint a Roma Majális – a 2000-től évente megrendezett összművészeti fesztiválsorozat az Orczy kertben –, a Roma Művészeti Ösztöndíjasok Gálája I–XIV., 2002 és 2007 között a Fővárosi Cigány Önkormányzat elnöke, 2008-tól 2010-ig a Roma Integrációs Tanács Tagja, és 2005-ben a Kisebbségek kisebbsége kutatássorozathoz és tanulmánykötethez is hozzájárult munkájával. Alábbi gondolatai a Neményi Mária interjúi alapján készülő kötetből (Zsigó Jenő: Vezetőszáron. Budapest, Magvető–CEU Romani Studies, 2022, Tények és Tanúk sorozat) származnak.

V I S S Z H A N G

Mannhardt András
Épp most tágul Brooklyn

Szűcs R. Gábor
Visszhang

P Á R A T L A N

Kivonatolta: Losoncz Miklós
NINCS ÚJ A NAP ALATT

-átkai
SZELLEMVASUTUNK

-iTi-
ÚJ IDŐK JÁRÁSA

pá- ti-
TÓTÁGAST ÁLLVA

Pálfi Anna
PITYUKA

JAj
VILLÁMLÁS

Ladányi András
CÁFOLAT

msz
KÖSZÖNTÉS

Lázár György
MINISZTÉRIUMI KERET

na
BONVIVÁN PIHENŐBEN

celebrálta Nyerges András)
HETI TEXTUS

Szikszai Károly
BRIGÁDNAPLÓ

AZ ÉS 2022/34. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (2. RÉSZ)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.08.26.


F E U I L L E T O N

Bényei Tamás
Ionesco orrszarvúi

I N T E R J Ú

Károlyi Csaba
„Oda a biztonságérzetünk”
Interjú Szeifert Natáliával
K R I T I K A 

Végső Zoltán
Szardíniai anzix

(Djabe and Steve Hackett: The Journey Continues – Budapest Jazz Club, augusztus 18.)

Biztos vagyok benne, hogy az együttes elsőszámú titka az, ahogy képes megszólítani a közönséget. A másik nagy titok szerintem a szinte kizárólag instrumentális számok dalszerű szerkezete, amelyek úgy találják meg a kulcsot a népszerűséghez, hogy közben azért finom zenei csemegékkel és jó hangszeres teljesítménnyel felépített világuk jó 25 éve meglehetősen állandó. A Djabe kétségkívül a magyar kultúra legkurrensebb árucikkei közé tartozik, bődületes adatokat olvasni a weboldalukon, hogy a világon hol, hányszor, kikkel léptek fel, és az sem mellékes, kik voltak és kik most a zenekari tagok.Tovább

Cserhalmi Luca
Boszorkánymesterek

(Chloé Macary-Carney Tony Lavazza kénes piramis-otthona című kiállítása 2022. szept. 18-ig látogatható a Budapest Galériában.) Tovább

Báron György
Víg Mihály arcai

(Ott torony volt. Víg Mihály-portré. Rendező: Kécza András.)

Nagy történet ez, megírásra vár. A százperces portréfilm mindezt nem pótolhatja, nem is célja. Az említettek mellékalakok csupán, az intim premier plán háttérfigurái, elmosódott nagytotálban. A film hőse Víg Mihály, akinek csendes, visszahúzódó alakja szinte mindig, mindenhol jelen volt, s aki nélkül ez a történet nem írható meg. A külső, a megjelenés változott, de a dalok nem: ma is ugyanolyan erővel szólnak.Tovább

Rákai Zsuzsanna
Lieder

(Matthias Goerne, Daniil Trifonov: Lieder – Deutsche Grammophon, 2022. június)

Ilyen produkció esetén nyilvánvalóan igazságtalan dolog kizárólag a zongoristát emelni címszereplővé, végtére is a rendkívül koncentrált műsort, amelyet a két művész néhány évvel korábban hangversenyeken is előadott (szünet nélkül, sem maguknak, sem a közönségnek nem kínálva szellemi menekülést a nyomasztóan gyönyörű víziók fogságából), ketten dolgozták ki, és ketten csiszolták tökéletesre az interpretációkat is. Aztán nem igazságos azért sem, mert a három lemez közös pontja egyértelműen Goerne, Trifonov voltaképpen csak az egyik rendkívül szerencsésen megválasztott változó. Ráadásul az énekes produkciója egészen fantasztikusan szuggesztív.Tovább

Molnár Zsófia
Szólásszabadság

(Sziget fesztivál, augusztus 11–12.)

Az idei cirkuszprogramnak – a szabadtéri színpadra helyezett kettősöket, köztük a „talajgyakorlatokat” is beleértve, amelyek az egysíkú nézőtérről, azaz törökülésben a földről nem éppen élvezetesek – vannak tanulságai, de azokat nem nekünk kell levonni, hanem a szervezőknek. Illetve a kihagyás után talán azt érdemes újratapogatni, hogy mégis kiknek szól a Cirque du Sziget.Tovább

Fáy Miklós
Becsületgól

(Tenorissimo – Magyar Állami Operaház, augusztus 19.)Tovább

Grecsó Krisztián
Szűk szoknya

(„Ha meghalok, engem viseletben temessetek el, mert apátok nem ismer meg, ha szűk szoknyában megyek a másvilágra”, 444.hu, augusztus 21.)

A riport eredendően Mohos Zsófia fotográfusról szól, aki járja a nógrádi falvakat, a rimóci híres lankákat, és fotózza az öregeket, meg beszélget velük. A film lassúsága, megható ritmustalansága, az arcközelik, a saját tablók aztán túlnőnek a témán, illetve felnőnek hozzá, nem kellenek a Görbeország szerzőinek fotói. Illetve, ha igen, csak funkciójuk szerint, vagyis, hogy bizonyítsák, amiről beszél a fotós, de a film olyan dús, mély és őszinte, olyan erős atmoszférája van, hogy nem kell segítségül hívni, illusztrációnak használni Mohos – máskülönben remek – munkáit.Tovább

Králl Csaba
Ed, mi és a tánc

(Sziget Fesztivál, Fidelio Színházi és Táncplacc)

Mindkét részvételi produkciónak alapeleme az improvizáció és a spontaneitás, még ha jól körülhatárolt keretek szabnak is neki határt. A Willany Leó Improvizációs Táncszínháznál már ilyen laza keretek sincsenek, az egyedüli iránymutató: a színpadon élőben improvizáló zenészek. A Grecsó Zoltán művészeti vezette fiatal táncosokból álló társulat, ezúttal öt előadó, ebben az inspiratív hangzó környezetben, szigorúan önmagára és egymásra hagyatkozva hoz létre a semmiből valamit. Aztán hogy ez a valami betalál-e, s ha betalál, „kit hogyan talál meg” a közönség soraiban, az már a befogadó nyitottságán (is) múlik.Tovább

Deczki Sarolta
„Isten rendjén kívül”

Pór Péter: Utolsó útitársak. Költők, esztéták. Kalligram Kiadó, Budapest, 2022, 235 oldal, 3500 Ft

Amikor Pór tanúságtételről beszél és tudásának inaktualitását regisztrálja, ebben is a melankolikus regisztert érhetjük tetten. De talán itt nem csupán a személyes tudás és az értelmezői stratégiák (vélt vagy valós) inaktualitásáról van szó, hanem egyáltalán egy létmód, egy éthosz (vélt vagy valós) inaktualitásáról. Egy olyan éthoszról, melyről talán a Fodor Gézáról szóló esszében ír a legszebben. A megvesztegethetetlenségől: „a művészetről, a művészet elvi normájáról kidolgozott elképzelésében volt megvesztegethetetlen; és annak viszont, aki valamennyire közelről élte meg vele az évtizedeket, az elképedés határán kellett felismernie, hogy mindenekelőtt és mindenekfölött ennek a professzionális magatartásnak a kialakításában volt megvesztegethetetlen”. (210.) Még akkor is, ha azt tartotta, hogy Európa ezen részén nincs semmi „életkultúránk”, és tökéletesen bizalmatlan volt a magyar társadalommal és a modern világgal szemben.Tovább

A HÉT KÖNYVEI

A könyvújdonságokat az Írók Boltjának (Budapest VI., Andrássy út 45.) segítségével adjuk közre. A listát összeállította: Andócs Zoltán. A könyvek 10% kedvezménnyel megrendelhetők az irokboltja.hu weboldalon.Tovább

Pléh Csaba
Ex libris

K. Horváth Zsolt: Mérei Ferenc, I–II.

Noam Chomsky: Összefogunk vagy kihalunk

Almási Miklós: Közeli jövőnk és a távoli jelen Tovább

Csehi Zoltán
Terapeuta hedonizmus

Vajna Ádám: Egyébként is, mit akarhatott itt az őrgróf? Scolar Kiadó, Budapest, 2022, 96 oldal, 1990 Ft

Élénken emlékszünk még Nemes Z. Márió 2014-es hercegprímására, aki a kötetcímben „elsírja magát”, s most itt az őrgróf, akiről viszont nem sejthető, hogy „egyébként is, mit akarhatott itt”. A vershagyomány kreolizálása és karamellizálása nem ráz meg minket, ugyanakkor az, amit Vajna művel, sokkal több ennél: nála olyan természetességgel történnek meg a groteszk szimultaneitásba rendezett események, mintha ebben a mátrixban végül is minden a helyére rázódhatna. A deklasszálódott politika, a nagybetűs történelem diszlexiás olvasata, a létértelmezés alapjaként szolgáló bagatellizálás.Tovább

Hegedűs Claudia
Kvíz életre-halálra

Richard Osman: A férfi, aki kétszer halt meg. Fordította Orosz Anna. Agave Könyvek, Budapest, 2021, 368 oldal, 4480 Ft

Ha valaki, Richard Osman igazán tudja, hogyan lehet agyafúrt rejtvényekkel rabul ejteni a közönséget. A brit tévés producer és műsorvezető, mielőtt regényírásba kezdett, csaknem három évtizeden át adta a nevét nagy nézettségű kvízjátékokhoz. Állítása szerint, őt is meglepetésként érte, hogy első regénye (The Thursday Murder Club, 2020) szabályosan felrobbantotta az angol könyvpiacot. Nálunk tavaly májusban jelent meg A csütörtöki nyomozóklub, és idehaza is azonnal a sikerlisták élére került. Az idén ötvenegy éves szerző debütáló regényének folytatására – The Man Who Died Twice, 2021 – nem kellett sokat várniuk a rajongóknak. S bár önállóan is olvasható a krimisorozat második, szintén bestsellerré vált kötete – A férfi, aki kétszer halt meg –, már csak az élvezet kedvéért is érdemes a nyitódarabbal kezdeni.Tovább

Moklovsky Réka
Lánc-lánc-meselánc

Kováts Judit: A Tátra gyermekei. Magvető Könyvkiadó, Budapest, 2022, 235 oldal, 4499 Ft

Kováts Judit eredeti foglalkozásához, történész-levéltároshoz illő precizitással mutatja be a II. világháborúval járó borzalmakat. A Tátra gyermekeinek nagy erénye, hogy nem a haláltáborokba hurcolt zsidók, vagy a hadifogságba esett katonák, hanem a cipszerek viszontagságain keresztül teszi ezt, erről kevésbé szokás beszélni. Nem hiányzik a szerzőből sem a mesélői véna, sem az íróktól elvárt empátia, így könnyebb elnézni, hogy a szövegben gyakran megfogalmazódik a tanulság, a szerző olyasmit is rögzít, amit nyugodtan a befogadóra bízhatna kimondatlanul is. A kötet fülszövege kiemeli, hogy Kováts Judit az oral history elkötelezett művelője; izgalmas az a réteg, amit a történelmi eseményeknek ez a típusú feldolgozása, megértése, és a regény ehhez való kapcsolódása, viszonyulása ad; amit olvasunk, az elképzelt, de nagyon is reális, hiteles túlélői beszámoló, egy szepességi szász lány háborús tapasztalatának esszenciája, ehhez társul egy eredendően szintén szóbeli műfaj, a szájhagyomány útján terjedő mesék, mondák írásba foglalása.Tovább

Nagy Hilda
Gépek és szellemek

Bánki Éva: Esőváros. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 394 oldal, 3999 Ft

A 2004-es megjelenést követő kritikai észrevételek (kiemelten Margócsy Istváné és Kulcsár-Szabó Zoltáné) így sok esetben továbbra is érvényesek maradtak, ugyanakkor a regény lineáris történetének korábbi pontján való lezárása kétségkívül az ő olvasatuk alapján is kedvezőbbnek mondható jelen formájában. Mivel szövegszerűen is elhangzik, hogy Torma Imre a bátyjáról akart regényt írni, annak halálával motiválttá válik, hogy itt érjen végen az elbeszélés. Ugyanakkor, bár benne maradt a Petőfi Oroszországban című fejezet, mint diákévekből származó mutatvány, bőségesen elégséges. Az irodalom az Esővárosban inkább problémaként azonosítható: az olvasó túl akar lenni ezeken a betoldásokon, hiszen jóval izgalmasabb, hogy mi történik a Bujdosó vagy a Torma család tagjaival.Tovább

Láng Zsolt
A térképek mögött

Bánki Éva: Esőváros. Jelenkor Kiadó, Budapest, 2022, 394 oldal, 3999 Ft

A könyv szerkezete erős szimmetriára épül, de lényegében azért, hogy feltárjon egy kevésbé axiomatikus valóságot. Két rész, mindegyikben tizenhárom fejezet. Két család összefonódása. Két testvér, két háború, két rendszer, két város, az 1907-től 1989-ig tartó időszakban. Két sík, egyén és kollektíva, lassú áramlás és sodró áradás. És minél kibetonozottabb a part, annál látványosabb a partszakadás. A családregény eleve térkép, hiszen a családban gyerekek születnek, kirajzanak, átköltöznek másik városba, közben a történelem viszontagságai is ide-oda terelik a családtagokat. De kerüljenek akár a legszemélyesebb útvonalak a papírra, a térkép jelrendszere többszörösen közvetett, mondhatni az élet a térképen kívülre utalódik.Tovább

György Péter
Váratlan megoldás

(A Kiscelli Múzeum szabadtéri kiállítása. Köszönettel tartozom Oth Viktóriának az igazán pontos tárlatvezetésért.)

I R O D A L O M

Visky András
Följegyzések a barátságról Tompa Gábornak

Peer Krisztián
Old Death

Borsik Miklós
Nem mozdult a Mester utca
Bajtai Andrásnak

Nagy Zsuka
örök
– levelek egy családfáról –

A nagyapám rossz ember. Üti-veri a nagyanyámat. Ömlik a vér nagyanyám fejéből, ül a hokedlin, fekszik a sezlonyon, ömlik a vér. Tereget a ház hátánál, a lavórban mosdatja a nagyapám, vodkát vesz a Vásártér utcai KGST-piacon, locsolja a kertet. Ömlik a vér. Kalácsot süt, metéltet vág, paradicsomot főz, locsolja a kertet, a piacon csizmát árul, ócskaruhát, és ömlik a vér. Nagyapám mellé fekszik, ömlik a vér. Megeteti a csirkéket, becézi a virágokat, és csak ömlik a vér.

Ha kérdezzük, nagyapa hová ment, nagyanyám azt válaszolja, nagyapátok elment az emberek közé. Akkor tudjuk, hogy a Gondűzőben vagy a Négyes kocsmában torzítja az arcát, és a lelkében terroristát játszik. Nagyanyám eldugja az otthoni sört meg a vodkát, ha nagyapám megjön, elég legyen neki annyi, amennyivel hazajött. Az egyik rejteket akkor találjuk meg, mikor pakolunk, szortírozunk, mert évek gyásza és nemtudunkszabadulniazemlékektől után végképpen úgy határozunk, eladjuk a házat. Akkor egyszercsak a fáskamrában egy sündisznó mellett ott terem egy bontatlan vodkásüveg. Nagyapa, hova bújtál, kérdezzük mindannyian.Tovább

Pataki Éva
Eszmecsere és havazás
Anzix a hetvenes évekből

„Alig elmesélhetőek ezek az esték, voltaképpen semmi nem szokott történni, mégis fontos volt a tudat, hogy létezik ez a hely. Az együttlétek valahai magvát képező, egyfajta szabadegyetemszerű beszélgetések már régen átadták helyüket egyéb, látszatra értelmetlen – léha, sőt, unalmas – valójában lényegi és izgalmas, csupán a kívülállók számára ostobának tűnő elfoglaltságoknak. Hosszú hallgatások és még hosszabb sakk-partik, melyet a földre telepedő kibic dermedt mozdulatlansággal tud órákig szemmel tartani, szellemi játékok, melyeknek a szabályait a gyanútlan idegen a legodaadóbb igyekezettel sem képes megérteni, s ha mégis, úgy meglehetősen bárgyúnak és céltalannak találja nyomban, máskor suttogó elmélkedések bizonyos rímek helyénvalóságáról. Cigarettafüst, kosz, tea, zsíros kenyér. Időnként fölparázsló vita egy több száz éve elporladt és csakis az itt összegyűltek által ismert gondolkodó finom megfigyeléseiről. Matematikai összefüggések, francia és latin idézetek, kuncogás.”Tovább

Patak Márta
Szélvihar lovasa San Franciscóban

San Franciscóban ért a halál egyik előző életemben. Nem tudhatom pontosan, hogy ez ugyanaz volt-e, amelyikben Montanában születtem, bizonyítottan sziú indián szülők gyermekeként, de én szeretném azt hinni, hogy ugyanaz, bár az álmaim és eddigi terápiáim nem tudták egyértelműen igazolni. Ha azonban mégis, akkor egy hónappal a Little Bighorn-i csata után, olyan húszéves koromban, azt mondtam apámnak, apám, én elhagyom a szülőföldemet. Nem maradok itt, ezen a vidéken többé nincsen számomra hely, őseink földjét végérvényesen magukénak akarják a fehérek. Ha élni akarok, nekem innen mennem kell, és el is megyek, ha kell, egész a Nagy Víz partjáig, ahol szabadon élhetek. Így is tettem. Apám a határig kísért, ott elváltunk, akkor láttuk egymást utoljára.

Magáról az útról csak a táj emléke maradt meg bennem. Hegyek, hegyek és lovak, amerre csak nézek, kihalt, füves táj, sehol egy teremtett lélek, mintha a nagy csata után a növényi létezésen kívül minden más elpusztult volna.Tovább

Kántor Zsolt
Tükörre kihúzott kokaincsík

Dolgok, amelyek nyelvi tevékenységből születnek. Világszemlélet, gondolkodásmód. Veszekedés, attak. Adél megint délig aludt. Ő meg porszívózott, elmosogatta a csészéket és a poharakat, bevitte a kávét. Adél kilötyögtette a paplanra. Na, ne! Most volt kimosva, kivasalva. Ne csináld! Nem fontosabb az ember, mint az anyag? Megérkeztünk, itt születik meg az elmélkedés, a vágy a korlátozottságból való kilépésre. A beszéd még a legmélyebb magányban is feltétele az ember önmegértésének. A nyelv ehhez persze nincs készen. Szakadatlanul megszakítja önnön képződését, keletkezését. Soha nem bánják egymást a felhők, akárcsak a mondatok. Adél okoskodni kezdett. A pára belemegy a földbe, és kipattan egy mag. A csíra áthatol a rögökön, és kiszúrja a kertre pottyant szappanbuborékot. Ezt érezni lehet. Az érzékelés darabokra törik.

„AMINT UTÁNOZNI KEZDEM ORBÁNT, MEGFAGY A LEVEGŐ” – MAGYAR HANG-AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2022.08.26.


A TARTALOMBÓL:

– „Amint utánozni kezdem Orbánt, ott megfagy a levegő” – Somogyi András humorista cenzúráról, hatalomról, ellenzékről, a kettéosztott országról, félelemről, baráti művészeknek osztott támogatásokról, Hofi Gézáról és arról, mi vitte rá arra, hogy politikusokat parodizáljon. Interjú

 „A pedagógushiány a gyerekeknek okozza a legnagyobb kárt” – Komjáthy Anna szakszervezeti vezető szerint a szülőknek is ki kell állniuk a diákok érdekeiért. Interjú

– „Az ég szerelmére, addig ki fog tanítani?” – Folytatódik-e a pedagógusok ellenállása? Elkeseredettség és apátia – rossz hangulatban kezdődik az új tanév

 Amikor gyerekek adnak választ globális problémákra – Egy sikeres magyar oktatási startup, olyan tananyagot fejlesztett, amelyet élvezettel végeznek a gyerekek, s közben a XXI. században elvárt képességeiket is egyedülálló módon fejlesztik

 Már nem baj, ha csúnya, csak fújjon a szél? – Az energiaválság a kormányt is rákényszeríti, hogy szélerőművekbe fektessen

 Ijesztget a Gazprom, de kicsi az esélye a gázár robbanásának – Pletser Tamás olaj- és gázipari elemzőt kérdeztük

– Fidesz kontra Fidesz Derecskén – Szétroppantotta a pártot a generációk összetűzése a településen, hamarosan időközi választások lesznek

 Egyre szárazabbak a nyarak – Ha nem lépünk időben, sztyeppévé változik az ország nagy része

– Fekete tenyér – Viharsebesen pusztított a tűz a Mecsek oldalában, mi maradt utána? Riport

– Tényleg beköszönt a vályogreneszánsz? – A fenntartható építési módok Nyugat-Európában már reneszánszukat élik, miközben hazánkban a vályog még mindig a szegénység szinonimája

– Egy év után is csődtömeg a tálib rezsim – Egyre több az éhező, zuhan a gazdaság, ismét csorbulnak a nők jogai Afganisztánban

– Öngyilkos akció vagy önmarketing? – A krími célpontok elleni támadások mögött minden bizonnyal Ukrajna áll, de nem ott kell háborút nyerni

– Egyre nagyobb a terroristafészek Boszniában – Tömegével tértek vissza az országba olyanok, akik az Iszlám Állam soraiban harcoltak. A szakértő szerint saját bírájuk és milíciájuk is van

– Ökológiai katasztrófa az Oderán – A környezetvédők és a tudósok megkongatták a vészharangot, az Odera állapota kritikus

 Átalakul a német Ostpolitik – Moszkva helyett Közép- és Kelet-Európával fonná szorosabbra kapcsolatait Németország

– Ez a ház nem eladó, mert lakhatatlan – Helyzet-Kép Ilyés Zalán képeivel és szövegével

– Szatellitpártok a nagy testvér árnyékában – Nemrégiben több nyilatkozatot is hallhattunk az ellenzéki pártokba épített kormánypárti funkcionáriusokról. Bár az ember kétkedve fogadja ezeket a híreket, a kommunista uralom évtizedeiben hasonló függő helyzet kialakult már Kelet-Európában

– Sztahanov és a mennoniták – Kelet-Ukrajna: a hajdan soknemzetiségű terület a szovjet időkben vált orosszá, egyben a birodalom iparának zászlóshajójává. Ennek hatásai a mostani konfliktusban is tisztán tetten érhetők. Gerály Zoltán elemzése

– Cickányvész – Új vírus bukkant fel Kínában, amely valószínűleg egy állatról ugrott át az emberre

– Huszonhat Mississippi – Egy kutatás szerint egyre valószínűbb, hogy olyan „megaáradásokat” okozó vihar csap le Kaliforniára, ami egész völgyeket fog beltengerekké változtatni, és a világtörténelem legnagyobb anyagi károkat okozó katasztrófáját idézheti elő

– Molnár B. Tamás és Bittera Dóra: Amikor a paradicsom lila – Bűvös Szakács

– Egyszerű, szinte hétköznapi élet – Alföldi Róbert könyvespolca

– „Önmagában is zseniális” – A parasportolók szerint csökkentené versenyeik népszerűségét, ha összevonnák az olimpiát a paralimpiával

Publicisztika:
– Dévényi István: Jóslatokról
 Verebes István: Én, ők – és a Történelem
– Reichert János: Meghasonlott magyar kereszténység
– Szerető Szabolcs: Tűréshatár – Álláspont
– Rácz Miklós: Zöldpolitikát, zöld gondolkodást!
 Fábri Ferenc: Az elszalasztott lehetőség
– Fekete Mihály: Nehéz lecke
– Nagy Attila Tibor: Hiányzott Orbán Viktor – A NER uralma alatt
– Pápay György: Pár mondat a szabadságról – Titkos köztársaság
– Fehér Anikó: Könyvmegálló
– P. Szathmáry István: K. L. visszatér! – Irodalomország és lakói
– Híd Jenő rajzol: Szolidaritás
– Haklik Norbert: Egy isteni sör Sziléziából – a Radegast – Sörténelem
– N. Fejérváry Gergő: Nem tokaji fordítás – Ásó, kapa, uzsonnabor
– Szerető Szabolcs: Nyílt vízi küzdelmek Athéntól Rómáig – Szotyola
 Puzsér Róbert: Táncoló törpével mulattat a Tv2
– Marabu: Kell!!!

Kritika:
– Éj-mélyből fölzengő – Lanczkor Gábor: Sarjerdő
– Mind meghalunk (tényleg) – Peter Brannen: A világ végei
– Haverok, kupi, hanta – Tilo Schabert: Boston Politics – A kreatív hatalomgyakorlás művészete

ITT OLVASHATÓ

MAGYAR NARANCS AJÁNLÓ (TARTALOMJEGYZÉK)

MAGYAR NARANCS
Szerző: narancs.hu
2022.08.24.


A SZERK.
Halló? Tessék!

Hétfőn értesült a nyilvánosság az ún. magyar nemzeti burzsoázia törzsfejlődésének egy újabb jelentős fejezetéről: az állam és a 4iG Nyrt. nevű magáncég közösen megveszi a harmadik legnagyobb honi telekomcéget, a brit tulajdonú Vodafone Magyarországot. Civilizált európai országban is nyilván sok kérdést vetne föl egy ilyesfajta tranzakció, a NER hazájában azonban külön is értelmezni szükséges e bejelentést.

A SZERK.
Reszkessetek, diverzánsok!

Rá volt görcsölve erre a tűzijátékra már tavasz óta Magyarország közismerten egyszemélyes kormánya. Eleinte csak a szokásos nagyotmondás ment, hogy ez lesz Európa legnagyobbja, ekkora még sehol nem volt, nincs, nem lesz. Aztán jött az, hogy grrr, hrrr, megtartjuk.

OLVASÓI LEVELEK

Olvasói levelek 2022/34.

Olvasói levél a nyelvtudásról, nyelvtanulásról

PUBLICISZTIKA

F. VÁRKONYI ZSUZSA
Levél Madame Jóistennek

Ami a nők társadalomba való kilépését illeti, alig több mint hetven éve annak, hogy egyes országok – pár évre – először bízták nőkre országuk vezetését.

EGOTRIP


EGOTRIP
Sajó László: Öt és feles
A Gólokozó harmadik eljövetele (2)

A Gólokozó főnixének következő leszállópályája Hollóházán, erdőben és szakadó esőben.

BELPOL

INTERJÚ
„Felelőtlen hazardírozás”
Bart István jogász, klímapolitikai szakértő az energiahelyzetről

Az energia- és klímakrízis akár arra is ösztönözhetné a magyar kormányt, hogy még határozottabb lépéseket tegyen a fenntartható energiagazdálkodás felé – ehelyett az oroszoknál kuncsorgunk gázért, velük építtetnénk a méregdrága Paks 2-t, erdőt irtanánk. A Klímastratégia 2050 Intézet ügyvezető igazgatójával beszélgettünk.

KI ÉS MI VESZÉLYEZTETI A BÍRÓI FÜGGETLENSÉGET MAGYARORSZÁGON?
Felügyelők és felügyeltek

Handó Tündét több mint két és fél éve váltották le főbírói pozíciójából, de a magyar bíróságokon belüli feszültségek nem szűntek meg, ahogy a bírói függetlenséggel kapcsolatos európai kritikák sem. Varga Zs. András kúriai elnökként furcsa hangot üt meg a bírók legfőbb önigazgatási szervében.

LESZAKADÓ TERÜLETEK PEST MEGYÉBEN
A vékony vajas kenyér

EU-csatlakozásunk óta először juthat Pest megye bőséges uniós támogatásokhoz, amire nagy szüksége lenne a régiónak. A pályázatokat már kiírták, de nem tudni, hogy a pénzek maradéktalanul megérkeznek-e. A kétely oka: a magyar kormány 2010 utáni politikája.

MAGYARORSZÁG LEJÖNNE A GÁZRÓL
Akkor is drágul, ha nincs

Akinek van kályhája és tüzelője, továbbá tudja, hogyan kell begyújtani, az kiválthatja a gázt. Az is, aki egyéb fűtési módozatokban gondolkodik. Aki viszont ehhez most venne meg mindent, naponta változó árakkal és tetemes végösszeggel szembesül.

KÜLPOL

UTAZÁS AZ UKRÁN NYÁRBAN
A másnapra várva

Hogyan birkózik az ukrán hátország a háborúval? Mi a teendő légiriadó esetén, meddig futja pénzből és hazafiságból, és mit tesznek a rendkívüli körülmények a párkapcsolatok erkölcseivel? Hogyan viselkednek az ukrán nők a checkpointokon, és hogyan illendő ülniük, ha fotózzák őket? Autóbusszal és vonaton a Varsó–Kijiv–Irpiny–Lviv–Ternopil vonalon, szétlőtt városok meg dinnye- és őszibarackárusok közt.

A BARÁTSÁG KŐOLAJVEZETÉK TÖRTÉNETE
Mint aranyfonál

A Barátság kőolajvezeték, amelyen keresztül Magyarország az orosz kőolajat kapja, augusztus elején egy orosz–ukrán elszámolási vita miatt rövid időre leállt. Az 1960-as évek közepén átadott cső nem az egyetlen magyar beszerzési útvonal, ám máig meghatározó a szerepe az ország kőolajellátásában.

KÉPZŐMŰVÉSZET

INTERJÚ
„Mindenki adhat ennyit”
Dévényi Tamás építész

Az Építész Mesteriskola jövőre ünnepli megalakulásának 70. évfordulóját. A laikus közönség számára ismeretlen intézménynek a szakmán belül óriási nimbusza van, ennek okairól is kérdeztük a közelgő évforduló kapcsán az iskola egyik vezetőjét.

RÉS A PRÉSEN
„Ritkábban jönnek”

Haász Katalin festőművész

KRITIKA

KIÁLLÍTÁS
Ragassza fel!
Henri Matisse – A gondolatok színe. Remekművek a párizsi Centre Pompidouból

Minden művészettörténésszel megeshet, hogy vizsgálandó tárgya, pontosabban egy művész életműve, s annak megértése/értékelése kicsúszik a keze közül, nehezen talál fogást rajta. Picasso pandanja, riválisa és barátja, a modern művészet kiemelkedő alakja, Henri Matisse (1869–1954) nekem pont ilyen; de csak a Szépművészeti Múzeumban látható, közel száz művet bemutató kiállítás után jöttem rá, hogy miért.

KÉPZŐMŰVÉSZET
Törmelék a térben
Majd máskor, majd máshol – Építészet és művészet (csoportos kortársékszer- és képzőművészeti kiállítás)

Két, látszólag egymástól távol álló (a lépték vonatkozásában mindenképp) terület kerül egymás mellé a kiállításon: izgalmas párbeszédbe csöppenhetünk építési törmelék, acél, polimer gipsz, műanyagok és különféle nemesfémek előadásában.

SZÍNHÁZ
A régi mese
80 nap alatt a Föld körül

Koncertszínházi előadást fogunk látni, közli velünk Lóci, a darab zenéjét szolgáltató Lóci Játszik nevezetű zenekar frontembere, és rögtön fel is veszi a szerző, Verne Gyula szerepét, hogy színpadra szólítsa a szereplőket, akik bemutatják a hőst, Phileas Foggot (Karácsonyi Zoltán).

KÖNYV
Engedetlenül
Gisèle Halimi – Annick Cojean: Szilaj szabadság

A két évvel ezelőtt, 93 éves korában elhunyt feminista ügy­véd, író és politikus, Gi­sèle Halimi méltatlanul ismeretlen hazánkban. Éppen ezért különösen örvendetes, hogy megjelent magyarul is a halála évében rögzített interjúja, hosszú, küzdelmes és eredményes életútjának az összegzése.

KÖNYV
Értük jöttek
Catherine Belton: Putyin emberei

Ha van könyv, amelyet érdemes elolvasni az ukrajnai orosz agresszió megértéséhez, az Belton két éve megjelent és immár magyarul is olvasható munkája. A londoni oknyomozó újságíró vaskos kötetté nőtt sztorijából ugyanis világosan kiderül, hogyan építette és tőkésítette fel magát a jelenlegi, Putyin és ex-KGB-s elvtársai vezette új orosz birodalmi elit.

FILM
Poszátaének
Olivia Newman: Ahol a folyami rákok énekelnek

Vannak könyvek, amelyek adaptációjával Hollywood hosszú-hosszú ideig birkózik, és vannak az Ahol a folyami rákok énekelnek típusú bestsellerek, amelyeknek aláírt filmjogain hamarabb szárad meg a tinta, mint ahogy az első kiadás kikerül a boltok kirakatába.

KONCERT
Jeges hétfő
Iceage, Arctic Monkeys

A dán Iceage azon zenekarok közé tartozik, amelyek a lelkes kritikai fogadtatást igazán sosem tudták népszerűségre váltani. Meglepő döntés volt, hogy a Sziget 2-es számú színpadára tették őket, és nem lendített az ügyükön a délután 5 órás kezdés sem.

KONCERT
A béke postása
Postman

Az idei Sziget Fesztivált sok kritika érte, amiért számos európai és amerikai fesztivállal ellentétben nem tiltotta ki az orosz zenészeket a fellépők közül. Az augusztus 15-én délután fellépő Alina Pas, napjaink egyik legnépszerűbb ukrán előadója többek között ez ellen és Orbán Viktor Vlagyimir Putyinhoz fűződő barátsága ellen lépett fel, amikor az Európa Színpadon széttépte a két ország vezetőjének közös fotóját.

FILM

INTERJÚ
„Mint a Rockyt”
Bragi F. Schut forgatókönyvíró

A szuperhősfilmek hagyományaitól eltérően a Samaritanból előbb volt forgatókönyv, s csak később született meg a képregény. A projekt végül a főszerepet alakító Sylvester Stallone érkezésével szökkenhetett szárba. A szerző most arról mesél, hogyan esett el a rendezés jogától, miért intett be neki Ron Perlman, és mit gondol Scorsese képregényfilmeket fitymáló véleményéről.

TÉVÉSMACI
Sas 1-es

Amikor Sztupa és Troché hírét vették az őrsatyák támadásának, hirtelen egy kis zűrzavar keletkezett körülöttük.

VISSZHANG

VISSZHANG: FILM
Barátnők

A feltörekvő fotós lány egyszerre veszti el a munkahelyét és a lakótársát.

VISSZHANG: FILM
Együtt kezdtük

Hasonló, „újra együtt” filmek a tengerentúlon inkább az osztálytalálkozók körül bonyolódnak, Kerékgyártó Yvonne mozija azonban az amerikai életérzésen túl minden ízében magyar igyekszik lenni.

VISSZHANG: FILM
Nappali műszak

Aki hisz a konteókban, gondolhatná úgy is: a Netflix, kihasználva a fejlődő technikát, robotpilótára kapcsolt.

VISSZHANG: KÖNYV
Du musst dein Leben ändern – Egymondatok

Vörös István, a Pannon Tükör versrovatának korábbi vezetője 2016 nyarán kért fel először szerzőket, hogy jegyezzenek le egy-egy mondatot az adott hónap minden napján.

VISSZHANG: KÖNYV
Nina F. Grünfeld: Frida

A norvég író és rendező, Nina Grünfeld sosem találkozott apai nagyanyjával.

VISSZHANG: KONCERT
Tame Impala

Két emlékem van a Tame Impala első szigetes koncertjéről: az egyik, hogy Somló Tamás állt mellettem.

VISSZHANG: KONCERT
Melt-Banana

A Fekete Zaj Fesztivál első napjának egyik fő fellépője a japán noise-punk legenda volt.

VISSZHANG: LEMEZ
Christian Death: Evil Becomes Rule

Nehéz elhinni, de a Christian Death-t még 1979-ben alapította az akkor 16 éves Rozz Williams, aki 24 éve nincs közöttünk.

ZENE

MI A KOTTA?
Erős, mint az égbolt

Klasszikus zenei programajánló a 2022/34. hétre

INTERAKTÍV

Egy hét kultúra 2022/34.

Rövid hírek: kultúra itthon, külföldön és másutt

Egy hét tudomány 2022/34.

Rövid hírek: Hold, orchidea, megalodon...

Snoblesse Oblige 2022/34.

Heti kulturális programajánló

Szüret 2022/34.

Mókás és dühítő gyűjtemény a heti sajtóból. Többnyire az utóbbi.

LÉLEK

A PSZICHEDELIKUS SZEREK RENESZÁNSZA
Majom a biciklin

A hatvanas évek ellenkulturális közegében azt remélték, a pszichedelikus szerek nemcsak a tudatot, de a világ társadalmi és politikai szerkezetét is megváltoztatják. Az utóbbi években a varázsdrogok iránti érdeklődés felélénkült, de az árbóckosárban már nem Timothy Leary, hanem befektetők, pszichiáterek és médiaszemélyiségek csücsülnek.

GASZTRO

CHILI&VANÍLIA
Knäckebröd és három halas villámvacsora

Kapros tzatziki füstölt lazaccal, tonhalsaláta uborkával és avokádóval és makrélás cézársaláta

KERTÉSZ LESEK
Stika

A Stika nem "romkocsma".