2018. április 3., kedd

ORBÁN NEM MAGYARORSZÁGOT, CSAK A ZSÁKMÁNYT VÉDI

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: HAJDÚ NÓRA
2018.04.02.Orbán, és végrehajtója Szijjártó nyolc éves teljesítménye a külpolitikában alig mérhető, mert amit teljesítménynek nevezhetünk az csak belpolitikai mércével értékelhető. Az úgynevezett külpolitika Orbán kormányzása alatt a belpolitika kiszolgálójává torzult, aminek súlyos hatásait az előttünk álló években kell elszenvednünk, az április 8-i eredményektől függetlenül is.

Magyarország ma rosszhírű szövetséges, amely nagyrészt elhagyta az európai politikai kultúra tradícióit, és folyamatosan csúszik valamifajta köztes állapot felé Nyugat és Kelet között.

Kevés olyan ország van Európában, amely annyira kiszolgáltatott a nemzetközi politikai és gazdasági hullámveréseknek, mint Magyarország. Ehhez képest a magyar külpolitikát súlyos működési zavarok jellemzik, az elmúlt nyolc évben az ország érdekérvényesítő képessége drasztikusan romlott.

A legfontosabb szövetséges országok gyakorlatilag személyes bojkott alatt tartják Orbán Viktort. Egy fehérházi fogadtatás kieszközlése érdekében – ahol tizennyolc éve nem járt – rendszeresen Washingtonba küldi Szijjártó Pétert, aki 2014 óta legalább nyolcszor volt az amerikai fővárosban. E látogatások alatt még egyetlen amerikai külügyminiszterrel sem sikerült találkoznia. Pedig közpénz milliárdokért számos magyar lobbista nyüzsög a Capitoliumon is.

Orbán a látványos bojkottot azzal próbálja feledtetni, hogy kiváló viszonyt tart fenn autokratákkal (Putyin, Erdogan, Alijev stb.), és saját bevallása szerint sokkal jobban érzi magát Kazahsztánban, mint Brüsszelben. E politika jelképes gesztusa volt a muzulmán baltás gyilkos kiadása Azerbajdzsánnak. Ez egyúttal a „keresztényvédő külpolitikára” is szép példa: a keresztény Örményország azonnal megszakította velünk a diplomáciai kapcsolatokat. Emlékszik még valaki erre?

Az orbáni külpolitika „újításai” – méretes kudarcok sora. Például a „keleti” és „déli nyitás” a közelmúltban látványosan omlott össze: több mint fél milliárd forintnyi közpénz elégetése után 2017 őszén 14 kereskedőházat kellett bezárni. A „nyitásokkal” a magyar külgazdasági orientációban még kozmetikai változásokat sem sikerült elérni, sőt ezekbe a relációkba csökkent a magyar kivitel.

Az Európai Unión belül Magyarország stratégiailag fontos ügyekben rendszeres különvéleményeivel visszatérően akadályozza az unió egységes álláspontjának képviseletét – például Kína egyre nyilvánvalóbb geopolitikai törekvései kapcsán.

A külügyi szakmai felkészültség hiánya dermesztő. Csak példaként: Szijjártó nem győzi dicsérni Trump „patrióta” gazdaságpolitikáját – most épp EU-USA vámháború van a horizonton. A magyar-amerikai kapcsolatok egy különösen kényes szakaszában a külügyi államtitkár, és nyomában Orbán „fecninek” minősített egy fontos amerikai iratot. Átgondolatlan, kapkodó lépések (a tallini nagykövetség bezárása, majd félig újranyitása), az egyre megalománabb hálózatfejlesztés, a teljesen elhibázott személyzeti politika – a terjedelmi korlátok miatt itt meg kell ugyan állni, de a lista tetszés szerint hosszabbítható...


GOGOL FELCSÚTSZKAJÁN

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.04.03.


I. Miklós, minden oroszok cárja, szerette a "Holt lelkek"-et. Pontosan tudta, hogy Gogol az ő korrupt hivatalnokairól, az ő mélységes mély orosz szartengeréről írta a darabot, mégis szerette a "Holt lelkek"-et és szerette Gogolt. A Cár támogatta az irodalmat, a balettet, és életrajzírói szerinte rendkívül ritkán köpdöste szanaszét szotyolával a Nyizsnyij Novgorodi orosz birodalmi stadion VIP-páholyát, miközben Sziám 3:0-ra verte a cári tizenegyet. Vannak zsarnokok, akik jól mutatnak bronzlovon ülve, tekintetükkel a horizontot kémlelve, és vannak, akiket márványklotyón ülve fog megőrizni az utókor.

Szeretem, amikor a manchesteri vonaton a hölgyek előttünk rituálisan bébasznak a borzalmas pezsgőtől, majd a szabályos téglaalakra nyírt szemöldökük és hibátlan tizenhárom centis tűsarkuk mögül előtör a cumbriai kelta vér, és arra gondolhatok, hogy alig harminckét óra múlva ott leszek a Katonában. Nem lehet mindenki cár,vannak akiknek kisebb örömök adatnak.

Ez a Holt lelkek nem az a Holt lelkek, ez visszakézből vág pofán, ez a darab nem akar ráébreszteni semmire. Ha valaki annyira hülye, hogy még mindig nem ébredt fel, az haljon meg. A vejek, és a futballkapuk csak azért szerepelnek az előadásban, hogy a minisztériumi ellenőr tudjon valamit szép konkrétat jelenteni Balog elvtársnak. "Hivatalosan" a Holt lelkek vers. Epikus költemény prózában. Ezzel valószínűleg arra gondolt Gogol, hogy a Mészáros Blankának el kellene énekelnie az Ócsi Csornijét. És meglett az ő akarata.. A Madáchban negyven éve Balázs Samu volt a Kormányzó, itt Elek Ferenc, Márkus László Szobakevics, itt szintén Elek Ferenc, Madame Korobocskát pedig a Dajka Margit játszotta és valószínűleg sejtik, hogy ebben az előadásban ki volt Madame Korobocska. Az Elek Ferenc. Baromi jó darab, ha éppen nem vagy megyei Fidelitas-titkár. Ha megyei Fidelitas-titkár vagy, akkor úgy sem színházba jársz, hanem Wass Albert Lovasmisére.

Aztán elmentünk a Rádaiba. Múltkor az If-ban a Tsachik dobolt, egy zseniális izraeli matematikus, most meg a Serei Dani, aki a Attiláékkal is játszott. Ilyenkor érek haza, hazahaza, nem érdekel a borzasztó plakát a sötét bőrű szerencsétlen emberekkel, nem érdekelnek a hazugságok, nem érdekel a "vasárnap", csak a séta, a kávé a színház előtt, az "egészen tűrhető lenne ez a város ha..." érzés.

Lestyán Attila nevét valószínűleg még nem hallották. A fiatalember a képbaloldalán. Akkor éppen a kézdivásárhelyi Nagy Mózes Líceum diákjaként indult biológiaversenyen. Gyurcsány Ferenc nevű olvasóinkat kérjük, hogy ne nézzenek ennyire hülyén. Lestyán és a Csicsikovot játszó Vizi Dávid kiváló és igen bátor választás, valakinek a Katonában meglehetősen jó a szeme (és valakinek a Vígben meg nem annyira). Négyemberes Holt Lelkek. Alig több, mint egy óra. A Sufni erre való.

Jó ez így. Bővebben nem jó persze, de megígértem, hogy a szar kis választásokig nem fogok írni a szar kis politikáról.

Gogolnak fantasztikus dramaturgiai érzéke volt: Mielőtt meghalt csak ennyit mondott: " Egy létrát. Gyorsan,egy létrát. " Több fényt bárki tud kérni élete utolsó pillanatában, de létrát, csak a legnagyobbak. Nem tudom miért ez a vége a posztnak, de ha Gogolnak jó volt a létra, akkor nekem is tökéletesen megfelel.

ORSZÁGGYŰLÉSI VÁLASZTÁSOK: KEVÉS MÚLIK RAJTUNK, DE AZÉRT ÉRDEMES OKOSAN DÖNTENI

ÁTLÁTSZÓ - ERDÉLY BLOG
Szerző: atlatszerdely
2018.04.03.


Erdélyi magyarként másodszor szavazok a magyar országgyűlési választásokon. 2014-ben könnyű dolgom volt, volt egy ellenzéki összefogás-lista, sokat nem kellett vacillálnom, hogy kire szavazzak. Most azonban választani kell.

Az egész választás persze, úgy ahogy van, nem fair. A kormánypártokra szabták a választói kerületeket, aránytalansághoz vezet az egyfordulós rendszer, teljesen egyoldalú a médiatér, a közmédiát kormánypropaganda-gépezetté züllesztették, gátolják az ellenzék kültéri kampányolását, a kampányfinanszírozás teljesen aránytalan, és még sorolhatnám.

És akkor itt vagyunk mi, külhoni magyarok, akiknek odadobták ezt a felemás szavazati jogot: csak listára szavazhatunk, nehogy megismerjünk valódi arcokat, jelölteket, esetleg akár saját magunk közül indítsunk jelölteket 3-4 saját választói kerületben. Egy félszavazat ez, amelyhez arcok nem, legfeljebb programok, de még inkább érzelmek kötődnek.

Olyan felelősséget kaptunk, amelyet nem kértünk, de amelyet el kell fogadjunk. Első látásra egymásnak két ellentmondó dolgot kell kibékítenünk:
saját érdekünk vagy a nemzeti érdek alapján szavazzunk?

Azon ne csodálkozzon senki, hogy a külhoni magyar is megnézni, hogy neki miért jó egy-egy párt. Nem mindegy nekünk sem, hogy ki van kormányon Budapesten. Ahogy a budapesti szavazó megnézi, hogy mit ígér neki a kerületi jelöltje, ahogy a miskolci vagy a pécsi megnézi, hogy az ő városában, megyéjében mit hozott vagy mit ígér egyik másik párt, ahogy egy Magyarországon élő tanár, vállalkozó vagy gazda megnézi, hogy neki mi a jó, úgy a világ legtermészetesebb dolga, hogy az erdélyi, vajdasági és a többi külhoni magyar is maga érdekét tartja szem előtt.

Tisztán kell látni azt is, hogy ez a választás nem Erdélyről, nem is a külhoni/határon túli/kisebbségben élő/kettős állampolgársággal rendelkező magyarokról szól.

Még ha megint kampánytéma is lettünk, egy erdélyi választónak az első és legfontosabb teendője, hogy arra gondol, amikor ráüti a pecsétet annak a szavazólapnak egyik kockájára: mi jobb Magyarországnak? Mert bár nem mindegy Erdélyben sem, hogy ki van kormányon Budapesten, a Magyarországon élők mindennapjai ennél sokkal jobban függnek ettől a szavazattól.

Az elnyert választójog nemcsak jog, hanem nagy felelősség is. Ezen a választáson elsősorban magyaroknak kell lennünk: össznemzetben kell gondolkodnunk, és csak másodsorban lehetünk erdélyiek. Lehet, hogy csak 2-3 mandátumról fogunk dönteni, de azon a pár mandátumon parlamenti többségek, frakciók múlhatnak.
Ha más nem is: a megítélésünk odaát.

Persze világos, hogy a külhoniak többsége (akárcsak a magyarországiak nagy része) érzelmek alapján fog szavazni, én azonban kíváncsi vagyok a mérések alapján bejutásra esélyes pártok programjára.

Választási körkérdéseink:

Változtatnának-e az egyszerűsített honosításon a magyarországi pártok?

Változtatnának-e az állandó magyarországi lakhellyel nem rendelkező állampolgárok szavazati jogán?

Kell-e változtatni a határon túlra irányuló támogatási rendszeren?

Határon túli fiatal családok áttelepítése Magyarországra

A romániai kisebbségeket illető jogrendszer, valamint ezen törvények alkalmazása

Ki támogatja a székelyföldi autonómia-törekvéseket?

A magyarországi pártok viszonya az erdélyi magyar politikai képviselethez

Milyen romániai pártokkal lehetne szorosabban együttműködni?

Hogyan alakítanák a magyar-román diplomáciai kapcsolatokat?

Akkor vegyük hát sorra. Kezdjük azokkal a pártokkal, melyekre nem szavaznék:...

IDÉN ELMENNEK SZAVAZNI A KIVÁNDOROLT MAGYAROK, CSAK NE ÉGJEN TOVÁBB AZ ARCUK

ABCÚG BLOG
Szerző: PRÓKAI ESZTER
2018.04.03.


Több mint kétszer annyi külföldön élő magyar szeretne szavazni, mint négy éve. Valakiből elmúlt a dac, és már nem tartja távol magát az eseményektől, mást az átjelentkezés egyszerűsödése motivál, de olyannal is beszéltünk, aki már annyira égőnek tartja bevallani a magyarságát, hogy mindenképpen változást akar. Krakkói és londoni magyarok meséltek róla, hogy miért mennek el vasárnap a külképviseletre, és arról, hogy miért nem szavaztak négy éve.

Már hetekkel a jelentkezési határidő vége előtt közel kétszer annyian vetették fel magukat a külképviseleti névjegyzékbe, mint 2014-ben. A Nemzeti Választási Iroda adatai szerint több, mint 58 ezer emberről van szó, ez a szám négy éve mindössze 28 ezer volt. Kíváncsiak voltunk rá, hogy mi motiválja azokat a külföldön élő magyarokat, akik már négy éve is kint éltek, de akkor valamiért nem szavaztak, most viszont mindenképpen le szeretnék adni a voksukat. Egy krakkói és két londoni magyarral beszélgettünk.
Lett bennem egyfajta dac

Karola hat éve él a lengyelországi Krakkóban. Azt mondja, annak idején egyáltalán nem tervezte, hogy ilyen sokáig kint lesz, de aztán, ahogy fogalmaz: “kint ragadt”. Négy éve egyszerűen csak nem foglalkozott a magyar országgyűlési választásokkal. “Akkor még frissen voltam kint, talán nagyobb volt bennem a nem érdeklődés, mint az érdeklődés. Úgy tudnám ezt megfogalmazni, hogy azzal, hogy eljöttem otthonról, lett bennem egyfajta dac, ami abban nyilvánult meg, hogy mivel én már nem élek ott, nem is akarok belefolyni a magyarországi dolgokba, tudatosan nem is foglalkozom azzal, ami otthon történik” – meséli. De volt egy ennél jóval prózaiabb oka is: úgy emlékszik, hogy négy éve nem volt ennyire egyszerű az átjelentkezés, mint idén. “Most a telefonomon meg tudtam csinálni, és kb. másnap délelőtt már jött is válasz, hogy mehetek majd szavazni” – mondja.

Mára eltelt annyi idő, hogy kialakuljon egyfajta balansz a lengyel és a magyar élete között, sokat jár haza, és elkezdett eljátszani a hazaköltözés gondolatával. Részben ezért is megy most szavazni. A másik ok, hogy a környezetében lévő magyarok egyre többet beszéltek az utóbbi időben a szavazásról, emiatt az ő fejébe is befészkelte magát a gondolat.

A külföldön élő magyarok szavazásával kapcsolatban visszatérő rosszindulatú megjegyzés, hogy minek szólnak bele az itthoni dolgokba, ha ők már elhagyták Magyarországot. Erre szokott érvként jönni, hogy az itthon maradt családtagok és barátok miatt igenis fontos, hogy próbáljanak valahogy alakítani az itthoni klímán. Karola esetében ez viszont nem szempont. Azt mondja, ő nem a családja és a barátai miatt húzza be az x-et vasárnap, hanem saját maga miatt. “Ha úgy alakul, hogy a következő négy évben visszatérek Budapestre, akkor érezni akarom, hogy volt beleszólásom abba, hogy milyen országba jövök vissza”.

Karolától nem kérdeztük meg, hogy kire fog szavazni, inkább arra voltunk kíváncsiak, hogy mi alapján dönt majd. Egyelőre annyi biztos, hogy kire nem szavaz. Végignézi az induló nagyobb pártok programját, és az alapján próbálja kialakítani az álláspontját. A szavazás után összeülnek a kinti magyarokkal a követséghez közel egy sörözőben, és várják az eredményeket. “Mindenképpen kíváncsi leszek, hogy mennyire tettem hozzá a szavazatommal a dolgok változásához. Már csak azért is, mert nem gondolom, hogy itt fogok megöregedni. Valamikor, valamilyen formában, de haza fogok menni”...

KARÁCSONY GERGELY: TÖK NORMÁLIS SRÁC VAGYOK, SOHA EGY FORINTOT NEM LOPNÉK EL

24.HU
Szerző: BITA DÁNIEL, PETŐ PÉTER
2018.04.03.


Ha sokan elmennek szavazni és a szavazatok koncentrálódnak, a Fidesznek vége – mondta lapunknak adott interjújában Karácsony Gergely. Az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje szerint ez a társadalom tönkre van téve. A Jobbikról azt mondta: a hitelességét vizsgálva több problémája van a párttal, mint 2011-ben, de egy korlátozott mandátumú, a jogállamiságot helyreállító együttműködést lehetséges tart. Beszélt még bátyja Echo TV-nek adott nyilatkozatáról, az MSZP átalakulásáról és arról, milyen egyszerű dolgokon kellene változtatni az országban.

Mindkét szerepkört ismeri, kinek van nehezebb dolga szűk egy héttel a választás előtt, az MSZP miniszterelnök-jelöltjének vagy egy közvélemény-kutató cég kutatási igazgatójának?

Eddig úgy tűnt, nehezebb csinálni, mint magyarázni. De közvélemény-kutatóként most aggódnék amiatt, hogy el lehet-e találni a választási eredményt. A közvélemény-kutatói debütálásom egyébként 2002-ben volt: magas volt a részvétel, és megbukott a Fidesz. Én pedig annál a cégnél, a Mediánnál dolgoztam, amelyik egyedüliként jósolta meg a kormányváltást. Politikusként most sem jósolok mást, mint akkor: magas részvételt és a Fidesz bukását.

De most egyetlen cég sem jósolja ezt. Mi ennek az oka?

Az, hogy a Fidesz megosztó és megfélemlítő politikája, illetve a visszalépések és az átszavazások miatt kiszámíthatatlan, mi történik majd. Ha a felmérések döntenének, Hódmezővásárhely polgármestere ma Lázár János bábja lenne. Nem ő az, a részvétel meglepően magas volt, ahogy Érpatakon is, ami egy speciális történet, de ezek a választások azt jelzik, hogy valami van a levegőben. Jó közvéleményt-kutatást készíteni olyan nyilvánosságban lehet, amelyikben az emberek szabadon beszélnek a gondolataikról.

Ön is azt mondja, a részvételi arányon múlik a kormányváltás?

A részvételen és azon, hogy az emberek mennyire szavaznak taktikusan, vagyis egyszerre szívvel és ésszel. Ha sokan elmennek és a szavazatok koncentrálódnak, akkor a Fidesznek vége.

Vége?

A Fidesz-kormányzásnak legalábbis vége. És ha elveszítik a választást, úgy egymásnak esnek, hogy a ma ismert Fidesz felrobban.

Mit jelent az ön értelmezésében a taktikai szavazás?

A kormányváltáshoz vezető legokosabb taktika, hogy ránk kell szavazni.

Ez az ön taktikája. A legtöbben viszont azt értik alatta, hogy egyéniben a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell voksolni. Ehhez mit szól?

A legtöbb körzetben, ahol a Fideszt le lehet váltani, ott a baloldali jelölt esélyes. A kormányt a baloldal váltja le...

FIATAL CIGÁNY ÉRTELMISÉGIEK KELTEK KI AZ ORSZÁGOS ROMA ÖNKORMÁNYZAT ELLEN

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: LÁNDORI TAMÁS
2018.04.03.


Tüntetni hívta a cigányságot kedd délutánra az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) Dohány utcai székháza elé több fiatal roma értelmiségi, miután hétvégi számunkban nyilvánosságra hoztunk egy hangfelvételt, amelyen a szervezet elnöke, Balogh János fiktív számlázásra próbál rávenni egy helyi vállalkozót. Mindezek tetejébe arról is beszélt, hogy Farkas Flórián miniszterelnöki biztos harminc milliárdot „vett el” a romák felzárkóztatására szánt pénzből.

A demonstráció fő szervezője, Kalányos Zsolt az esemény Facebook-oldalán azt írta, fiatal jogászként elege van abból, hogy „olyan emberek képviselik a magyarországi romákat, akik lopnak, csalnak és hazudnak”, ráadásul büntetlenül. A megmozdulás résztvevői azt szeretnék egyértelművé tenni, hogy nem tekintik saját képviselőiknek a bűnözőket, továbbá követelik, hogy oszlassa fel magát az ORÖ közgyűlése.

Setét Jenő, az Idetartozunk Egyesület elnöke közben egy, az ORÖ elnökének címzett nyílt levelet juttatott el a RomNet portálhoz Szégyellünk titeket címmel. Kijelentette, „elfogadhatatlan, felháborító és gyalázatos mindaz, amit a cigányok nevében, de a fejük felett az Országos Roma Önkormányzat művel”.

„Az ORÖ soha nem volt a mienk, roma embereké!” – fogalmazott a roma polgári jogi aktivista...

AMIKOR A LÉ(T) A TÉT

SZTÁRKLIKK
Szerző: KONCZIK MÁRTON
2018.04.03.


Az idei választás vitathatatlanul legfőbb tétje, hogy nyolc év után távozik-e a hatalomból Orbán Viktor, véget ér-e a Fidesz kormányzásnak nevezett korrupciós botránykrónikája. Ezzel együtt akad egy párt, amelyik a voksolás előtti utolsó napokban mintha már csak a saját túlélése, jól felfogott anyagi érdekében hajtana a szavazatokra.

A Fidesz-KDNP legyőzhető a vasárnapi voksoláson, mert az országban sokkal több a kormánnyal elégedetlen, mint az elégedett szavazó. Mégis, a jelenlegi választási rendszerben az ellenzéki szavazatok többsége esetén sem feltétlenül kell izgulnia Orbán Viktornak.

Ha viszont a 106 egyéni választókörzet többségében ellenzéki jelölt kapja a legtöbb voksot, akkor Orbánék bukása biztos. Hiszen olyan nincs, hogy valaki ellenzéki jelöltet támogat egyéniben, listán meg behúzza a Fideszt, így a listás, illetve töredékszavazatok számában is a kormányváltó erők kerülnek többségbe...

HANDÓ NEMCSAK JOGSÉRTŐ, HANEM BŰNCSELEKMÉNYT IS ELKÖVETETT?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: hvg.hu
2018.04.02.


Hivatali visszaélést követett el az Országos Bírósági Hivatal elnöke a bírói álláspályázatokkal összefüggésben - állítja Sándor Zsuzsa kényszernyugdíjazott büntetőbíró.

Figyelemre méltó eredményre jutott Sándor Zsuzsa kényszernyugdíjazott büntetőbíró, a Fővárosi Bíróság korábbi szóvivője, aki a bíróságok történetének eddigi legpikánsabb perét elemezte blogján:

"Handó Tünde hivatalos személy. Ehhez nem is férhet kétség. Handó visszaélt a jogával azért, hogy Vasvári ne kaphassa meg az ítélőtáblai állást. Ezzel Vasvári bírónak jogtalan hátrányt okozott. A törvény indokolása szerint „a hátrány lehet akár anyagi, akár erkölcsi, személyi jellegű is”. Ez esetben mindkettő megvalósult. Egy ítélőtáblán dolgozó bírónak magasabb a fizetése, vagyis akit ettől jogtalanul elzárnak, az anyagi hátrányt szenved. Az erkölcsi hátrányt talán nem is kell magyarázni. Aki képességei, kvalitásai és kollégáinak szakmai véleménye alapján kétszer is pályázatot nyer, de a döntést hozó személy önkénye alapján mégsem kaphatja meg az állást, nyilvánvalóan erkölcsi, személyi hátrányt is szenved" - írja Sándor. Hozzzátéve, a konklúzió: az OBH elnökének eljárása alkalmas a Btk. 305. §-ába ütköző hivatali visszaélés bűntettének megállapítására...

NEM VÉLETLEN, HOGY A KORMÁNY MÉLYEN HALLGAT A KELETI NYITÁS SIKERÉRŐL

ZOOM
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2018.04.03.


- Az ázsiai országok közül Magyarország csak Kínába tudott egymilliárd eurónyi értéknél több árut exportálni 2017-ben.

- Kína 2010-ben még Magyarország 16. legnagyobb exportpartnere volt, 2017-ben már csak a 19.
- Az ázsiai országokba irányuló export aránya a teljes magyar kivitelben 2010 óta csökkent.
- Ugyanakkor Kína Magyarország harmadik legfontosabb importpartnere, vagyis a harmadik legtöbb áru onnan érkezett.
- Az uniós tagállamok kereskedelmének (export és import) közel kétharmada az EU-n belül bonyolódott, Németországnak kulcsszerepe volt, a többi tagállam rengeteg árut szerzett be onnan, és rengeteg árut szállított oda.
Egyetlen olyan ázsiai ország volt 2017-ben, ahova Magyarország egymilliárd eurónál nagyobb értékben exportált: Kína (Törökországot és Oroszországot nem számítva). A kivitel euróban számolt összértéke alapján sorba állítva az országokat Kína Magyarország 19. legfontosabb exportpartnere volt, ami nemhogy előrelépés, de visszalépés a korábbi évekhez képest. Kína 2010-ben még a 16. legfontosabb exportpartner volt, 2012-ben és 2013-ban helyezkedett el legmagasabban a ranglétrán, a 15. helyen...

NEM JÖTT ÖSSZE A HATALMAS SPÓROLÁS, AMI AZ ELIOS-NAK MILLIÁRDOKAT ÉRT

444
Szerző: VORÁK ANITA
2018.04.03. 


„A magyar települések több tízmillió forintot spórolnak meg az éves rezsiköltségükből [...], ez egy jó beruházás volt”. Ezzel védte Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség államtitkára azokat a közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázatokat, amelyeken 2012 után több mint tízmilliárd forintot nyert az Elios, az a cég, amely a beruházások idején Orbán Viktor miniszterelnök vejének, Tiborcz Istvánnak az érdekeltségébe tartozott. Ezeknél a pályázatoknál tárt fel súlyos szabálytalanságokat az Európai Unió csalás elleni hivatala, az OLAF és nyomozást indított miattuk a magyar ügyészség is.

A Direkt36 vizsgálatai azonban azt mutatják, hogy hiába Csepreghy és más kormánytagok lelkesedése, két városban biztosan nem teljesültek a cég energiamegtakarításra tett vállalásai. Pedig az energiamegtakarításra tett ígéreteknek kiemelkedő szerepe volt abban, hogy az EU mennyi pénzzel támogatta ezeket a beruházásokat, azaz végső soron, hogy mennyi pénzt kaphatott ezekért a munkákért az Elios.

Az uniós pénzből közvilágítás korszerűsítésére kiírt pályázatokon települések indulhattak. Akkor kaphattak támogatást, ha a beruházás után a felújított közvilágítás üzemeltetése és karbantartása olcsóbb lett, mint előtte volt. A pályázatokat kiíró hatóság egy bonyolult képlet alapján számolta ki, hogy a városok fejlesztési terve alapján elég nagy lesz-e a beruházás megtérülése, azaz kaphatnak-e pénzt a pályázók. A megtérülési ráta függött a várható megtakarítástól, az új lámpák üzemidejétől és árától is. A megtérülés mértékétől függött az is, hogy mennyi uniós támogatást kérhettek a városok a beruházásra.

Kíváncsiak voltunk rá, hogy mennyit tudnak spórolni a pályázaton résztvevő önkormányzatok az Elios által elvégzett felújítás után, ezért többet is megkértünk arra, hogy mutassák meg nekünk az elmúlt évek áramszámláit. Ezeket össze lehet vetni azokkal az előzetes energetikai tanulmányokkal, amelyekből kiderült, hogy mennyi megtakarítással pályáztak a városok az uniós pénzre, és kiderül az is, hogy az Elios tudta-e teljesíteni a vállalásait.

Egyelőre egy helyről, a keszthelyi önkormányzattól kaptunk részletes fogyasztási adatokat. Ezekből az látszik, hogy az új lámpákkal tudott spórolni a város, de messze nem annyit, mint amennyit terveztek. Az energetikai tanulmányban az szerepelt, hogy az új lámpákkal 37,3 millió forintról 21,2 millió forintra csökken majd a város éves villanyszámlája, a karbantartás pedig évi 6,3 millió forint helyett csak évi 3 millió forintjába fog kerülni, ami összesen évi 19 millió forint spórolás...

ITT OLVASHATÓ

AZ UDVARRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.04.03.


Kerestem valamit, találtam valami mást. Azután kezdtem keresgélni, hogy elolvastam Swan Edgar dermesztő írását (Nem az országot védi, hanem a zsákmányát - Kolozsvári Szalonna 2018. április 3.) Amit kerestem, azt nem találtam. De ez talán mindennél jobban rímel.
Kis híján öt éve tettem föl ide egy szelíd és nagyon illedelmesen megírt bejegyzést, ezt most megismétlem, egyetlen szó változtatás nélkül (pedig ma már nem volnék ilyen visszafogott):...

CEGLÉDI: NEM SZERETNÉK ÖNÖKNEK 13. HAVI NYUGDÍJAT FIZETNI

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2018.04.03.


Mi lenne, ha észlelnék azokat is, akiknek a kontójára a 13. havi nyugdíjat ígérik? Akik ezt a szerencsétlen országot fenntartják, finanszírozzák? Vélemény.

Tisztázzunk valamit az elején: már a 2009-ig működött, „eredeti” 13. havi nyugdíjat sem a szépkorúak megelőző befizetéseiből finanszírozták, hanem a mi, az aktívan dolgozók adójából. Most is ugyanígy lenne. Önök, kedves nyugdíjasok egyszerűen nem fizettek be annyit korábban, amiből erre futná. Emellett a Fidesz kormányzása alatt a magánpénztári befizetések is eltűntek, tehát ilyen, másra szánt tartalék sincs a rendszerben. Harmadrészt pedig szögezzük le: ma úgy tűnik, hogy nekem már nem a 13., de a naptárban valóban létező hónapokra se lesz nyugdíjam. Vonják a pénzemből, de nem kapok majd cserébe semmit.

Az viszont a Magyar Szocialista Párt „szakértői” imázsának érdekes torzulása, hogy miközben arról valaha konszenzus volt, hogy a 13. havira már a bevezetése idején sem létezett fedezet, hogy ez Medgyessy burleszk-kormányzásának egyik legnagyobb karambolja lett, mégis, most totál amnéziást alakítva visszahoznák. Bő másfél évtized után ott tartunk, hogy az ezt bevezető miniszterelnök megbukott, Bajnai Gordon visszavonta, már Gyurcsány Ferenc is ellenzi – de vegyük elő újra!

Két évtizede vagyok adófizető. Magát baloldalinak mondó kormányok alatt mindig többet vonnak tőlem, szociális vagy alanyi jogú támogatást sose kértem, sose kaptam. Meg Soros-pénzt meg norvégot se, teszem hozzá. Két évtizede fizetek közterheket, és még legalább három aktív évtizedet látok magam előtt dolgozóként. Olyan munkavállalói évtizedeket, amikor gondoskodnom kell arról is, hogy a mai, 13. havi nyugdíjakkal meg konfettiként szórt Erzsébet-utalványokkal felvásárolni szándékozott idősektől eltérően, nyugdíj nélkül is finanszírozzam életem lecsengető szakaszát.

Karácsony Gergely önöknek 13. havi nyugdíjat ígért, én meg nem akarok önöknek 13. havi nyugdíjat fizetni. Nem akarok minden egyes, eleve hosszú munkanapomon plusz egy órát ezért vállalni. Személyesen is komoly kudarcnak élem meg, hogy szerinte már ennyire nem lehet más a politika. Nem tanult egy összeomlott kormányzásból, ami kétharmados Fideszt hozott. Az igényszintet az egyébként egyáltalán nem homogén, egyáltalán nem csak ilyen nyugdíjasok (na, a szépkorú harci kommentelők az előző félmondatot fogják „véletlenül” átugrani) azon buta vagy önző kisebbségére lövi be, akik azt rikoltják, hogy jöjjön újra a 13. havi nyugdíj, egyszer élünk, Teréz!

Értem én, hogy a nyugdíjasok aktívabb szavazók, mint a fiatalok. Értem én, hogy a Fidesz is nekik udvarol és az ellenzéknek is ez az egyszerűbb. Nyugodtan lehet utálni engem azért, mert nem gügyögök velük. Engem ne is szeressen az, aki szerint a 13. havi nyugdíj okos és tisztességes ötlet. Nincs dolgunk egymással, nem önök a közönségem. Meggyőződésem ugyanakkor, hogy ez az egész a nyugdíjasok számára is megalázó. Schmuck Andor TurbóDeluxe. Épp elég baj, hogy Orbán Viktor egy zsebpénztársadalmat épít, ahol mindenki arra vár, hogy a sugardaddy ad hoc ajándékokkal lepje meg („ha úgy lesz, majd emelek megint, Bözsi néni”). Ennek nem alternatívája, hanem folytatása a 13. havi nyugdíj.

Mi lenne például, ha előbb a 12 létező hónapra járó összeggel (jogosultság és finanszírozás tekintetében) kezdenénk valamit? Mi lenne, ha ezek a búbánatos tirádák, elszúrt interjúk (amiket valahogy „mindenki félreért”, és persze erről az elemző, a publicista, mindig más tehet) nem az elképzelt, otthonkás nyugdíjas-karikatúra megrajzolásával telnének, az utolsó bekezdésben egy félmondattal odabiggyesztve, hogy „számítunk a fiatalok szavazataira is”? Mi lenne, ha észlelnék azokat is, akiknek a kontójára a 13. havi nyugdíjat ígérik? Akik ezt a szerencsétlen országot fenntartják, finanszírozzák?
...

FEKETE-GYŐR ANDRÁS HAZAFI, SZÉL BERNADETT ÁLNOK KÍGYÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava 
2018.04.02.


Példát mutatott Fekete-Győr András, és elismerést vívott ki azzal, hogy a belvárosban visszalépett a hajszállal esélyesebb jelölt javára. Ez példamutató az egész ellenzék számára. Annál inkább, hogy az általa megrendelt vizsgálat mutatta hajszállal erősebbnek V. Naszályi Mártát. Nem magyarázta meg, hanem átadta a helyét.

Ez a lemondás óriási erkölcsi tartásról tanúskodik, és alázatról, hogy az egyéni érdekét kész az ország érdeke alá rendelni. Még akkor is, ha számít arra, hogy a parlamentbe a listás szavazás alapján bejut. Korábban Juhász Péter is hasonlóan példamutatóan ját el.

Ennek fényében látható még inkább, hogy Szél Bernadett és az LMP milyen hazug és álnok képmutatást, szófacsarást folytat. Az összefogásról beszélnek, de mindig úgy csinálnak, hogy a végén ne kelljen tenni semmit. Józan ember nem hisz összeesküvés-elméletekben,

De az LMP akkor sem viselkedhetne másképp, ha valóban a Fidesz szatellitpártja, lefizetett zsoldosa lenne. Szél Bernadett hazudik, amikor megegyezési szándékról beszél. A DK-nál tett látogatásuk még emberileg minősíthetetlen, undorító és gusztustalan is volt, a lejárató szándék és az utálat kifejezése volt. Az LMP tényleg Magyarország egyik átka most ebben a helyzetben.

Érdemes elolvasni Szél hivatkozásait. Undorító ez a hamis szóforgatás és mellébeszélés: “Szél Bernadett szerint nem jó, hogy az egyezkedésről szól a kampány utolsó hete, ők ezért már korábban meg akartak állapodni. A Belvárosban ettől függetlenül a saját jelöltjüket tartják a legesélyesebbnek. Ugyanakkor azt nem zárta ki, hogy lesznek még visszalépésesek, de azt mondta, a legrosszabb, ha erről a médiában üzengetnek egymásnak.”

Miről szólna az egyezkedés, ha nem visszalépésekről, ha eddig nem sikerült megállapodni, amely részben az ő hibájuk is. Nem számít a közvéleménykutatás, ők kijelentik minden alap nélkül, hogy a ző jelöltjük a legesélyesebb. Belengeti a hamis csalárd szándékot, mintha még bármire nyitott lenne, majd azokat vádolja, akik tisztességesek, hogy ne a sajtóban üzengessenek. Semmi baj nem lenne azzal, ha a sajtóban ő is megüzenné azt, hogy visszalépteti az emberét a legesélyesebb közös jelölt javára.

Nem akarnánk nagy szavakat használni, de Szél Bernadett az Édenben nem Éva, hanem a kígyó szerepét alakítaná ezzel a hamis mentalitásával.

ELNÖKI MEGHALLGATÁS OROSZ-AMERIKÁBAN?

ÉLET ÉS IRODALOM BLOG
Szerző: VÁGVÖLGYI B. ANDRÁS
2018.03.29.


Robert Mueller különleges ügyész, a 2016-os elnökválasztásba történt orosz beavatkozást vizsgáló bizottság elnöke sokak szerint már összeállította jelentését, néhány kérdés tisztázására vár csak a vádemelésig. Trump nyilvánosan egyetértett azzal, hogy megjelenjen a meghallgatáson, és eskü alatt vallomást tegyen – amit azóta bőszen halogat. Volt kampánymenedzsere, Paul Manafort viszont bírói források szerint akár életfogytiglanra is számíthat pénzmosás, banki csalás és az állam elleni összeesküvés miatt. A vélekedést hitelesíti, hogy cégtársa és volt üzletbarátja, Rick Gates számos más szereplőhöz hasonlóan vádalkut kötött.

Nem Muelleré az egyetlen „oroszbefolyás-ügyi” vizsgálat, a Szenátus és a Képviselőház hírszerzési bizottságai (valamint a Szenátus igazságügyi bizottsága) is foglalkoznak az üggyel, erősítvén a választott képviselők útján gyakorolt demokratikus állampolgári részvételt, ugyanakkor jelentősen fokozva a zűrzavar amúgy sem elhanyagolható lehetőségét. Feburár13-án a kongresszusi bizottság meghallgatta az amerikai titkosszolgálatok vezetőit. A meghallgatás nyílt részén szó esett arról is, hogy az oroszok a 2018. novemberi amerikai időközi (midterm) választásokon vajon próbálkoznak‑e beavatkozással, amire a titkosszolgálati vezetők egyértelmű igennel válaszoltak. Mueller, hogy visszaszerezze a kezdeményezést, tizenhárom orosz magánszemély ellen emelt vádat az Egyesült Államokkal szembeni szervezkedés és csalás miatt. Közülük a nagykutya az 56 éves milliárdos Jevgenyij Prigozsin, akit az orosz trollgyár főnökének tartanak, a Concord cégcsoport tulajdonosa, mely Mueller vizsgálata szerint a választási tárgyidőszakban havi 1,25 millió dollár pluszt fizetett ki bérekre.

A vádemeléssel kapcsolatban Prigozsin a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt nyilatkozta, hogy „az amerikaiak befolyásolható emberek, azt látják, amit látni akarnak. Nagyra tartom őket. Ha a sátánt akarják látni, hát nézzék.” Az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova abszurdnak nevezte a vádemeléseket: „Tizenhárom ember a milliárdos költségvetésű ügynökségek és szolgálatok ellen? Ugyan.” Putyin szóvivője, Dmitrij Peszkov arról panaszkodott, hogy részleteiben nem ismerhették meg a vádemeléseket, míg az orosz elnök maga azt mondta, semmi szín alatt nem adják ki megvádolt állampolgáraikat. Rod Rosenstein amerikai igazságügyminiszter-helyettes viszont úgy nyilatkozott, „ez a vádemelés emlékeztetőül szolgál, hogy az emberek nem mindig azok, akiknek feltüntetik magukat a neten”, hogy ezek az oroszok „viszályt szítottak Amerikában, és a demokráciába vetett hitet próbálták aláásni. Nem engedhetjük, hogy ez sikerüljön.”

Az alumíniumnábobból a Kreml vezéroligarchájává avanzsált Oleg Gyeripaszka – akinek egy ciprusi cégén keresztül a Strabagban is jelentős tulajdonrésze van – ezenközben az amerikai jelenkortörténet része lett. Alekszej Navalnijnak, a március 18-i orosz elnökválasztáson való indulástól hatalmi manipulációval eltiltott politikusnak a moszkvai irodájában megjelent egy Kreml-közeli kurvakommandó zavarkeltés és balhézás céljával. Navalnij csapata oknyomozó videón utánament egyiküknek, hat és fél millió nézője volt a YouTube-on, Putyin elnök olyan morózus lett miatta, hogy a You­Tube és az Instagram oroszországi betiltását fontolgatta, noha lövethetett is volna. A „Nasztyja Ribka” művésznéven futó belorusz Anasztaszja Vasukevics volt az az escort girl, kinek tavaly még könyve is jelent meg, a hírek szerint Pietro Aretino A hetérák tudománya című XVI. századi alapművének modorában, talán egy kicsit kevésbé jól megírva – valójában egy How to... típusú könyv oligarchaelcsábítási technikákról. Ő egyébként a moszkvai amerikai követség előtt tartott tüntetésen a #metoo-kampány kapcsán „meghurcolt” Harvey Weinstein producer és szexuális ragadozó védelmében is szerepelt; alulöltözötten, mint egy ukrán Femen-aktivista, csak épp a másik oldalon...

E szexmunkás Instagramján tehát Navalnij brigádja egy jachtkirándulás mozgóképeit találta, épp egy norvég kikötőben állomásoznak a 2016-os hűs nyárban, ahol a luxuskéjnők és Gyeripaszka mellett felvillanni látszik egy olyan arc, akit nem kell bemutatni az orosz politikai életet jól ismerőknek. Ő Szergej Eduardovics Prihogyko miniszterelnök-helyettes, az orosz külpolitika kormányon belüli felügyelője, Lavrov külügyminiszter közvetlen főnöke. Gyeripaszka és Prihogyko a vidáman videózó prostituáltak jelenlétében az orosz–amerikai viszonyok gyalázatos állapotán morfondírozik az acélkék norvég ég alatt, és ezt az európai és eurázsiai ügyekben akkor felelős Victoria Nuland külügyi államtitkár számlájára írják. (Hazai érdekesség, hogy annak idején Nuland államtitkár az Orbán-kormánytól sem nyert hangszórót.) Amiből ugye nem nehéz arra következtetni, hogy a Trump-kampányfőnök Manaforttal hivatalból is kapcsolatban álló Prihogykón keresztül merre is vezethetett a befolyás és a pénz útja. Ennyit a fjordokról...

VALLÁSHÁBORÚ AZ OLTÁS KÖRÜL, ÍGY OLTOGATJUK EGYMÁST OLTÁS TÉMÁBAN

TÉNYGYÁR 
Szerző: Ténygyár
2018.03.29.


- A két egymásnak feszülő tábor szerint a másik társadalomra veszélyes gyerekgyilkos

- Az autizmust a különböző oltások összetevői okozzák
- Bill Gates ki akarja irtani a népesség 75%-át
- Az oltás gyermekkísérlet, az oltások méreginjekciók
- Aki oltásellenes, az nagy valószínűséggel kaphatóbb más összeesküvés elméletekre, mint pl a chemtrail vagy laposföld teória

Ilyen és ehhez hasonló „érvek” hangzanak el oltás témában az interneten, amint forróvá válik a téma megvitatása. Érzelmek, indulatok, düh, hibáztatás, általánosítás – tények, konkrétumok nélkül. Sokan legyintenek erre – áh, ez a buták párbeszéde. Ezzel szemben ezek valódi insightok (hiedelem, vélekedés, meggyőződés): érzelmi és hit alapú állásfoglalás a témával kapcsolatban. Hogy miért fontos ez? Mindannyiunkban így működnek a döntési mechanizmusok jelentős százalékban. Ezek határozzák meg választásainkat: a hit, az érzelmi meggyőződés mindennél erősebb érv. Az Ynsight és a Ténygyár kutatása az oltás körüli diskurzust járta körbe. Két erős csoport, az oltásellenesek és az oltáspártiak összecsapásában jelenleg úgy néz ki, az utóbbiak állnak győzelemre. A nagy hírportálok az oltáspártiak oldalára álltak, az oltásellenesek – egy kicsi, de rendkívül hangos és elkötelezett kisebbség – egyre inkább kiszorulnak a nyilvános terekből, és „safe space”-ekbe, a közösségi médiában zárt csoportba menekülnek, hogy sebeiket nyalogassák. Jó ez nekünk? Nem valószínű. Az oltáspártiak és oltásellenesek bigottsága semmit sem tárt fel a témával kapcsolatban, az oltásellenesek kiszorulása pedig elhallgattatja az oltáskritikusokat, és ezzel úgy tűnik, felszámolja a társadalmi diskurzust. A téma csak akkor kerül a mainstream nyilvánosságba, amikor olyan ügyek kerülnek reflektorfénybe, mint Labant Csaba pere. A magyar oltásellenes mozgalom egyik legszókimondóbb képviselőjét emberöléssel vádolják és múlt héten hallgatták meg.

Érvek nélkül

A diskurzus legfontosabb jellemzője, hogy az oltásokról a diskurzus irányítói semmilyen konkrétumot, tényt nem osztanak meg. A félelem az egyetlen meghatározó impulzus, és az ebből következő fokozott agresszió a bűnös keresésében, hibáztatásban és a közösségből való kizárásban csúcsosodik ki. A két csoport között nincs átjárás, párbeszédre esély sincs. A kutatás legfontosabb tanulsága, hogy valójában az orvosi előírásokat betartó többség és egy vehemens kisebbség közötti hitvita zajlik: nincsenek érvek, meggyőzésre irányuló aktus, empátia, részvét, közös nevező. Mindkét csoport meggyőződése felboríthatatlan, köszönhetően a közösségek figyelmének, passzív támogatásának. Érvek nincsenek, egyetértő és anyázó közösségek állnak egymással szemben, közöttük egy átléphetetlen fallal.

Népírtás vs. népírtás

Az oltásellenes mozgalom a romániai kanyarójárvány 2017 márciusi kirobbanásának köszönhetően került előtérbe a magyar online médiában. Az online hírportálok aktívan jelentettek a járványhelyzetről, ami egy beoltatlan romániai állampolgártól indult ki. A kanyaró elterjedését ezért sokan az oltásellenesek számlájára írták, akik miatt vélhetően olyan országokban is elterjedt a betegség, ahonnan már előzőleg sikerült kiűzni (pl. Németország, Egyesült Államok). Ennek következtében heves viták alakultak ki, mind a felhasználói mind pedig a hivatalos diskurzusokban.

Ezzel szemben az oltásellenességet propagáló felek a különböző vakcinákat teszik felelőssé az autizmus kialakulásáért és más betegségekért és állítják, hogy a különböző oltóanyagok összetevői veszélyesek a társadalomra – valójában „méreginjekciók”. Ezzel szemben a másik oldal állítja, hogy maga az oltásellenesség az ami vissza nem fordítható egészségügyi károkat okozhat a társadalomnak: nemcsak azokat veszélyezteti, akik hisznek az elméletben, de az egész társadalmat, s leginkább azokat, akik valamilyen okból nem kaphatták meg az egyes oltásokat (pl.: csecsemők, immunhiányos betegek). Az oltások elutasításának emberéleteket veszélyeztető következményeire számtalan cikk hívta fel a netezők figyelmét...

MEGEGYEZETT AZ MSZP ÉS AZ LMP: A BELVÁROSBAN CSÁRDI ANTAL, CSEPELEN BANGÓNÉ ILDIKÓ INDULHAT ESÉLYES ELLENZÉKIKÉNT

444
Szerző: RÉNYI PÁL DÁNIEL
2018.04.03.


Négy körzetben állapodtak meg a felek, a deal vesztese az Együtt és Szabó Szabolcs lehet.

Kedd délután, az MSZP elnökségi ülése után állítólag megállapodás született az LMP és a szocialista párt elnökségei között négy körzetről.

A legnagyobb érdeklődésre számot tartó Budapest 1. választókerületében, a Belváros-Várnegyedben az MSZP-Párbeszéd szövetséget képviselő V. Naszályi Márta visszalép az LMP-s Csárdi Antal javára, így utóbbi marad az egyetlen esélyes ellenzéki jelölt.

Budapest 17. választókerületében, Csepel-Soroksáron az LMP-s Tenk András nem indul el, és az MSZP-s Bangóné Borbély Ildikót támogatja.

A második lépés kisebb áldozat az LMP-nek, mint a szocialistáknak, mivel Tenk egyébként sem számított esélyesnek a 17. körzetben - szemben az Együtt politikusával, Szabó Szabolccsal, aki négy éve is itt szerzett mandátumot. Kérdés marad tehát, hogy Bangóné, Szabó Szabolcs vagy mindketten elindulnak-e Németh Szilárd Fidesz-alelnök ellen.

További két körzetben állapodtak még meg a felek: Pest 6. választókerületében, Gödöllőn az LMP-s Lengyel Szilviát támogatja a visszalépő szocialista Makrai Zoltán, Csongrád Csongrád 1. választókerületében, Szegeden pedig Szabó Sándor MSZP-s jelölt támogatására bíztat az LMP-s Bodrog Zoltán. (Index)

MAGYAR PEDAGÓGUSBÓL 50 FÖLÖTT NÉMETORSZÁGI ÁPOLÓ

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Manó
2018.04.03.


A blog rendszeres olvasói talán emlékeznek még Manóra, aki többször írt már Németországból, ahol immár négy éve él. Az elmúlt lassan négy évet pedig mi is végigkövethettük egy-egy írásban. Lássuk, hol tart most az életében!

„Már többször beszámoltam németországi életemről, így 50 felett, most újra eljött a számadás ideje. Júliusban lesz már 4 éve, hogy kijöttem Németországba dolgozni.

Az elhatározást megelőzte sok minden.

#1 Egy olyan pár, aki felvállalja a háttér ápolását - ez azt jelenti, hogy gondoskodott édesapámról (főzött-mosott rá, apukám egy másik lakásban lakott, ő sajnos 2 éve meghalt) és gondoskodott az akkor 16 éves kamaszfiamról is.

Minden elismerésem az övé, mert ezt nem vállalja mindenki. Mindennap beszéltünk Skype-on vagy telefonon - hála a technikának -, de azért főzési tanácsokat szóban adni egészen más, mint megmutatni.

#2 OKJ 54 elvégzése

#3 némettanulás

#4 Minden fellelhető info begyűjtése

Minden aránylag zökkenőmentesen zajlott.

A családnak enni kell adni

Kezdetben idősotthonban dolgoztam. Persze olyan kevés némettudással hol is lehetne máshol? Magyarországon 50 évesen elvégeztem az OKJ ápolónői sulit és tanultam a német nyelvet is, miközben dolgoztam.

Pedagógusi diplomám van, de nem mentem vele valami sokra. Mondhatjuk, hogy az nem egy szakma, hanem HIVATÁS, de tök mindegy, a családodnak enni kell adni, ahhoz pedig pénz kell. Én a pedagógiából nem tudtam megélni, ezt tudom - lehet, hogy más igen..."...

LEHETSÉGES A KÜLHONI SZAVAZÁS KORLÁTOZÁSA JOGFOSZTÁS NÉLKÜL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ZALA MIKLÓS
2018.04.03.


A legfrissebb adatok szerint eddig közel 380 ezer külhoni állampolgárt regisztráltak a választásokra, de a végleges szám ennél is magasabb lehet, mert már több mint 460 ezren kérvényezték a regisztrációt. Ha a négy évvel ezelőtti arányban esnek a Fideszre a külhoni szavazatok, ez akár négy mandátum pluszt is jelenthet a kormánypártoknak. Persze, ez inkább csak matematikai lehetőség, valószínűleg „csak” három mandátumot fognak a külhoni szavazatok hozni a kormánypártoknak.

A szavazati jog kiterjesztése elsősorban erkölcsi kérdés, alapvetően függ attól, mit gondolunk az állam, az állampolgárság, a demokrácia természetéről és viszonyáról.


A második Orbán-kormány intézkedése, amely 2010-2011-ben kiterjesztette az állampolgárságot és a szavazati jogot a külhoni magyarokra, az állam és az állampolgárság etnikai nacionalista felfogásán alapult. Eszerint a nemzet megelőzi az államot, az állampolgárságnak a nemzethez tartozáson kell alapulnia, a szavazati jog pedig ennek szerves része. Az etnikai nacionalista felfogás éles ellentétben áll az állam liberális demokratikus felfogásával, mely a demokratikus önkormányzás elvén alapul. Ez megkívánja, hogy a nép maga válassza ki vezetőit, és legyen beleszólása azoknak a törvényeknek a meghozásába, amelyek rá nézve kikényszeríthetők.

Amennyiben valaki úgy vesz részt a politikai közösség döntésében, hogy ő maga a közösség döntéseinek hatályán kívül áll, az sérti a demokratikus önkormányzás alapelvét.

Abban az esetben, amikor a közösség valamely tagjának úgy van beleszólása a közösség döntéseibe, hogy ő maga nem viseli döntésének következményeit, akkor nem magát, hanem más embereket kormányoz. Demokráciában ilyen hatalmi aszimmetria pedig nem fogadható el. Ezért szavazati joggal csak akkor rendelkezhet valaki, ha benne van abban a jogokkal és kötelességekkel átszőtt viszonyrendszerben, amit a teljes és egyenlő állampolgárság formájában a szuverén állam garantál, ez pedig csakis az adott állam határain belül valósulhat meg maradéktalanul.

Ily módon a külső szavazás csak erős fenntartásokkal fogadható el. Az egyik kivételes eset az, ha a külföldön élő állampolgárra az anyaország jogi fennhatósága kiterjed (például a hivatalos kiküldetésben részvevő katonák, vagy a diplomaták). De mi a helyzet azokkal, akikre az anyaország fennhatósága nem terjed ki? Továbbá, lehet-e, kell-e különbséget tenni a külső szavazás tekintetében olyan állampolgárok között, akik kivándoroltak, és olyanok között, akik soha nem is éltek az anyaországban, és etnikai alapon lettek állampolgárok?

Szigorúan véve a külső szavazás mindkét esetben sérti a demokratikus önkormányzás alapelvét. Ám a nyugatra vándorolt magyaroknak évekbe telik, amíg megszerzik az állampolgárságot abban az országban, ahol most élnek. Ezért, hogy ne maradjanak teljesen szavazati jog nélkül, jobb, ha egy ideig megőrizhetik teljes hazai szavazati jogukat, még ha egy másik országban leadható szavazat nem is kárpótolhatja őket a lakhelyükön birtokolt szavazati jog hiányáért. Emellett sok kivándorló nyitva hagyja az anyaországba való visszatérés lehetőségét, ez a megfontolás szintén igazolhatja az ideiglenesen fennmaradó választójogot.

Ezzel szemben a szomszédos országokban élő magyar közösségek tagjai állampolgárok az adott országban, több esetben etnikai pártok révén képviselettel rendelkeznek a törvényhozásban, még ha ez politikai konfliktusok forrása is.

Mindezt figyelembe véve megállapítható, hogy

morális szempontból nem volt indokolt 2011-ben szavazati jogot biztosítani a külhoni magyar állampolgároknak, ez ugyanis sérti a magyar politikai közösség demokratikus önrendelkezését.

Az sem mindegy, hány ilyen szavazatot adnak le, mert minél nagyobb ez a szám, annál jelentősebb hatása van a politikai rendszerre, ami önmagában is fontos morális szempont.

Sokan adnak hangot annak a kritikának, hogy akár egyetlen parlamenti mandátum is, ami külső szavazatoknak köszönhető, elfogadhatatlan, hiszen ez is döntő lehet a kormányalakítás vagy a kétharmados többség kapcsán. Ez akkor is így van, ha három-négy mandátum csupán a betölthető parlamenti mandátumok 2 százalékát teszi ki. Ami viszont valóban problematikus, hogy ez a szám választásról választásra nőhet. Előfordulhat, hogy a következő választásra egymillió fölé emelkedik a külhoni szavazatok száma.

Perverz módon a külhoni szavazással kapcsolatos másik veszély a szavazójog egyenlővé tétele. Nem garantálható, hogy a jövőben egy külhoni szavazat nem lesz azonos súlyú a belföldi szavazatokkal, ami szintén alapvetően sértené a demokratikus önkormányzás elvét.

Ezen a ponton érdemes megvizsgálni a két említett ellenzéki párt javaslatát. Az MSZP-P elképzelése homályban hagy fontos részleteket. Nem világos, pontosan hány mandátumot eredményeznének a külhoni szavazatok és milyen formában bonyolítanák le a választásokat. De logikus a feltételezés, hogy a mostaninál mindenképpen több mandátum kerülne kiosztásra, s ez jobban sértené a demokratikus önkormányzás elvét a jelenlegi állapotnál.

Elvehető-e azonban a szavazati jog a külhoni magyaroktól, ahogyan a DK javasolja? Ha a szavazati jog külhoni kiterjesztése hibás döntés is volt, abból nem következik, hogy morális szempontból elfogadható a visszavonása
...

ITT OLVASHATÓ

KERESTÜK A HUMORT ÉS AZ ÖNIRÓNIÁT A FIDESZ KAMPÁNYÁBAN, DE NEM IGAZÁN TALÁLTUK

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.04.03.


Csak erős idegzetű Soros-bérenceknek ajánlott az Echo TV műsorainak megtekintése, de olykor érdemes Mészáros Lőrinc médiabirodalmának ékkövére váltani magányos tavaszi estéken a világ sokszínűségére fogékony baloldali vagy liberális szavazóknak is. Vasárnap este például Orbán Viktor miniszterelnököt faggatta régi barátja és harcostársa, Bayer Zsolt. Ha azt gondolnánk, hogy a kormányfő már nem tud újat mondani egy alákérdezős baráti interjúban, hát nagyot tévedünk. Most például arról világosított fel bennünket két sorosozás között, hogy Fideszben hagyománya van a humornak és az öniróniának, sőt az abszurd iránti érzékben sincs hiány a pártban.

Ha más haszna nem is volt az elmúlt hetek heves kampányeseményeinek, azt mindenképpen újdonságként éltük meg, hogy a Fidesz megpróbált megszólítani olyan szavazókat is, akik véleményével, érdekeivel eddig nem sokat bíbelődött. Orbán Viktor a konyhás néniknek adott nőnapi virággal próbálta például reprezentálni, hogy nem tekinti a gyengébbik nemet másodrendű polgároknak, holott korábban több megjegyzésével is leszólta a hölgyeket. Aztán a szabadságról hadovált kormánypárti fiataloknak, végül, de nem utolsó sorban a szegényeknek és időseknek is dobott egy-egy csontot Erzsébet-utalványok és utólagos rezsicsökkentés formájában.

Hiába, kampány van, és ilyenkor még az olyanok szavazataira is szükség van, akiket még nem sikerült világvége hangulatba juttatniuk az utcán elhelyezett migránsellenes plakátokkal, no és akik a M1-TV2-Echo TV szentháromság tevékenységének köszönhetően még nem rettegnek eléggé a muszlim bevándorlóktól, akik letapossák a frissen vetett uborkát a konyhakertben, majd megerőszakolják a falu fehérnépét, ha már idáig elbandukoltak. Orbán Viktor nyilván érzi, hogy a Fidesz egy ilyen kitartóan riogató kampány végére kissé mogorva párt benyomását kelti, így nem ártana a humorra, iróniára érzékeny szavazóknak is üzenni valamit...


A KONTEXTUS NÉLKÜLI EMBER - PAUL LENDVAI ORBÁN-KÖNYVÉRŐL

MÉRCE
Szerző: PETŐ ANDREA
2018.04.03.


Paul Lendvai, Orbán. Europe’s New Strongman. Hust and Company, London, 2017. 273 p.

Hunter S. Thompson a Rolling Stone 1994. június 16-i számában történelmi tettet hajtott végre, amikor a nekrológírás íratlan szabályait felrúgva He was a crook(Egy szélhámos volt) címmel emlékezett meg Nixon elnökről. Thompson láthatóan hosszan érlelt gyűlölettel és újságírói precizitással elevenítette fel, Nixon és csapata hogyan vette át kegyetlenül a republikánus pártot, majd az elnökséget, miközben „letaposta az ellenségeit, sőt, bizonyos barátait is, akár egy náci.” Nixont és mindazokat, akik asszisztáltak az általa elkövetett háborús bűntettekhez és törvényszegésekhez: Kissingert, Agnew-t és Hoovert stricinek, banditának, tolvajnak, hübrisszel megfertőzött szörnyetegnek nevezi.

Leginkább az a hasonlata a találó, amikor Nixont borzhoz hasonlítja. A borz az őt üldöző kutyát úgy téveszti meg, hogy halottnak tetteti magát, emiatt egy pillanatra zavarában a kutya megáll, és a borz ezt a pillanatot kihasználva tépi szét a fogával a kutya nyaki ütőerét, miközben négy kezének karmával már a halott kutya fején csüng. Hogy mi vezette a gonzo újságírás úttörőjének tollát, világos: igazán hitt az amerikai intézményrendszerben, az emberi méltóságban, és őszinte patriotizmusában úgy érezte, hogy Nixon „örökre bemocskolta a világot, amelyben élünk”.

Thompson nekrológja szerint Nixon emberi tulajdonságainak (kegyetlen, bizalmatlan, erőszakos és gátlástalan) köszönhette sikereit és aztán bukását is, és mivel rémes ember volt, ezért rémes stílusban írt róla. A narratív stílusnak a megválasztása a politikai életrajzíró első döntése. A második életrajzírói döntés az, hogyan viszonyul a szerző az életrajzok írásának ahhoz a nagy kockázatához, hogy az ember az írás pillanatából visszanézve könnyen fejlődéstörténetként, egyfajta fejlődésregényként tekinti a főhőse történetét.

A veterán, magyar származású, Bécsben élő újságíró, Paul Lendvai munkájával nem vállalt kockázatot egyik kérdésben sem. A kötet a német nyelvű Orbans Ungarn (Kremayr und Scheriau Verlag, Wien 2016) fordítása – feltételezhetően a szerző által, mert a fordító neve nincs feltüntetve – egy összefoglaló záró fejezettel kiegészítve. Lendvai a 2. fejezet 4. lábjegyzetében felsorolt tíz magyar nyelvű Orbán-életrajzot felhasználva írt egy tizenegyediket egy világnyelven, néha idézve az online hozzáférhető újságokat és folyóiratokat is és ritkábban saját anekdotáit. A kötet nem pontosan lábjegyzetelt, ez a szerkesztői munka hiányossága: azt például lábjegyzeteli, hogy mi az a Canossa-járás, de Orbán magánéletéről szóló információ forrásait nem...

MEGSZORÍTÁSOK? UGYAN MÁR

VÁROSI KURÍR
- KERÍTÉSEN INNEN BLOG
Szerző: MIHAILOVA ZINA
2018.04.03.


A kormány holdudvara a választási kampány apropóján újabb, ám gyenge demagógiával állt elő. Szerintük az elmúlt 8 év során egyáltalán nem voltak megszorítások, így a hatalom képviselői sem loptak(?).


Íme, akkor a lista, hogy lássa a feledékeny Fidesz tábor is!

– adójóváírás megszüntetése
– béren kívüli juttatás drasztikus csökkentése
– cafeteria megadóztatása
– munkavállalói járulékok emelése
– 32 ezer fő elbocsátása a közszférából

– a foglalkoztatottak számának növelése utáni adókedvezmények megszüntetése
– reprezentációs és üzleti ajándékok utáni adókötelezettség
– cégautó adó emelése
– egyszerűsített vállalkozói adó 30%-ról 37%-ra emelése
– kötelező kamarai tagság (regisztráció fedőnévvel) 5000 Ft éves tagdíjjal

– ÁFA- emelés 25%-ról 27%-ra
– illetékemelések
– a termőföldből átminősített ingatlanok értékesítéséből származó 20% feletti többlet 48%-kal való adózása
– az ingatlanadó de facto bevezetése (kommunális adó)

– a „chipsadó” bevezetése
– a „chipsadó” emelése, majd kiterjesztése
– szeszesital jövedékiadó-emelése
– dohányáruk jövedékiadó-emelése
– környezetvédelmi termékdíj bevezetése, majd emelése

– üzemanyagok jövedéki adójának emelése
– bioetanol jövedéki adójának 75%-os emelése
– autógáz jövedéki adójának 100%-os emelése
– az autópálya-használat minimumának négy napról tíz napra történő emelése – áremeléssel
– baleseti adó bevezetése

– a táppénz lecsökkentése (60-ról 50%, táppénz 70-ről 60%)
– 30 napi táppénz után időarányos szabadság csökkentése
– a rokkantak ellátásának csökkentése, ill. megvonása
– a szociális öntemetés bevezetése
– szociális hozzájárulási adó bevezetése

– elektronikus útdíj bevezetése
– közművezeték adó
– a magánszemélyek kommunális adója adótárgyanként 12.000 Ft-ról 17.000 Ft-ra emelhető
– kaszinóbezárás, majd újranyitás bennfentes feltételekkel
– bírósági eljárásokkal kapcsolatos illetékek drasztikus emelése

– banki tranzakciós díj emelése, „csekkadó” – tranzakciós adó megduplázása 3 ezrelékről 6 ezrelékre
– betéti kamatok után 6%-os „egészségügyi” hozzájárulás bevezetése
– telekommunikációs adó
– „cégadatok kötelező frissítése”-adó. Cégenként 20–50 ezer forint között + ált. forgalmi adó
– pénztárgépek cseréje 100+150.000 Ft/pénztárgép, plusz havi 2-3 ezer Ft

– nyugdíjas kedvezmény részleges megvonása a távolsági buszokon és gyorsvonatokon
– közmunkások nettó 61.000 forintos fizetésének 49.000-re csökkentése
– munkanélküli-segély időtartamának 270-ről 90 napra csökkentése, szociális segély összegének 28.000-ről 22.000-re csökkentése
– egyetemi és főiskolai támogatások drasztikus csökkentése
– a Munka Törvénykönyvének átírása a munkavállalók számára hátrányos feltételekkel

– pedagógusok munkaidejének meghosszabbítása
– tandíj bevezetése
– asztmás gyerekek emelt összegű családi pótlékának megvonása
– mozgássérültek közlekedési támogatásának csökkentése
– egészségügyi járulék emelése

ISMERKEDJEN A PÁRTOKKAL - KINEK, MILYEN FONTOS AZ AGRÁRIUM?

NÉPSZAVA ONLINE - VÁLASZTÁS 2018
Szerző: Népszava
2018.04.03.


A mezőgazdaság fejlesztésének irányaiban jelentősen eltér az egy százaléknál nagyobb súlyú ellenzéki és a kormánypártok véleménye. Jelenlegi támogatottságuk sorrendjében ismertetjük programjaik fő megállapításait:...

ITT OLVASHATÓNÉMETH SÁNDOR SZERINT MINDEGY, MILYEN KORRUPT VALAKI, HA A KERESZTÉNYEKET TÁMOGATJA


MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2018.04.01.


Húsvéti üzenete és a Hit Gyülekezetével kapcsolatos egyéb témák közé ékelte Orbán Viktor méltatását saját Youtube-csatornáján Németh Sándor egyházfő.

A kormány által tavaly év végén jelentős pénzzel megtolt szervezet az utóbbi hetekben magasabb fokozatba kapcsolt, ami a Fidesz melletti kampányolást illeti: nem sokkal azután, hogy a baloldal és a Jobbik esetleges együttműködését “szörnykoalícióként” aposztrofálta, március 15-én a Békemeneten való részvételre mozgósított a Hit Gyülekezetéhez köthető blog, a Vigyázó. A múlt héten Hack Péter, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, korábbi SZDSZ-es politikus úgy fogalmazott, a Fidesz azért vált támogathatóvá, mert “megváltozott”. Szerdán pedig Németh Sándor azt ecsetelte a Magyar Időkben, hogy nincs Orbán Viktornál alkalmasabb ember az ország vezetésére.

Németh most arról beszélt, hogy a Hit Gyülekezetét ért kritikák az utóbbi időben a kampány miatt erősödtek fel, és az 1998-as egyházszakadáshoz (akkor a gyülekezet vezetőségének néhány tagja hitbeli és egyházvezetési kérdésekben nem értett egyet Németh Sándorral, és új gyülekezet alapított) hasonlóan a “hitesek” rosszakarói most is válságot akarnak kirobbantani a szervezeten belül. Az egyházfő egyenesen párhuzamot vont a Fidesz megbuktatására törekvő ellenzéki politika és a Hit Gyülekezete elleni támadások között...