2022. november 2., szerda

A LECSÚSZÁS VESZÉLYE

A NYOMOR SZÉLE
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.11.02.


Az én generációm életében óriási fejlődést lehetett megtapasztalni az élet sok területén. Talán ezért is nehéz most megélni a visszarendeződést.

A szüleim a tanyavilágból költöztek be az én születésem előtt. A kis házat, ahova születtem, bővítgették, átrendezték a helyiségek funkcióit, a konyhából előszoba lett, hozzáépült egy kis konyha, majd abból fürdőszoba lett, a konyha pedig arrébb költözött, és lett mellette kis kamra is. Anyámnak nagy vágya volt, hogy “egy tető alá” kerüljön a kibővített kis ház, de erre sosem került sor. Szóval, ők, mint sokan mások, nem jutottak el a “kádár kockáig”.

Amikor elkezdtük a férjemmel az önálló életünket, mi is nehezen indultunk. Két pedagógusfizetés nem sok mozgásteret adott, a fiunk abba a melléképületbe született, amiben a nővéremék laktak előtte, mielőtt építkeztek. Szoba, konyha, a “gangból” átalakított folyosórész, víz nem volt bevezetve, az udvari csapból vittük. Akkoriban eldobható papírpelenkát még nem is láttunk, nagy, “főzőfazékban” főztem ki hófehérre a pelusokat. Nehéz időszak volt, de boldog, ma is átélem, mikor belépek az azóta már lakóépületnek nem használt kis házba.

Mert közben építkeztünk mi is. Akkoriban azok is bele tudtak vágni, akiknek semmije sem volt. Kalákában építkezett mindenki, segítettünk egymásnak, működött a visszasegítés. És mi magunk csináltunk sok mindent, megtanulva azt is, amit addig nem tudtunk. Ahonnan mi indultunk, minden elérhetetlennek tűnt. Emlékszem, mikor a fürdőszobát szerelték, a szerelő mondta: tegyünk egy kivezetőt az automata mosógépnek. Nehezen álltunk rá, akkor ez, a nálunk használt keverőtárcsás mosógép és centrifuga mellett nem tűnt reális lehetőségnek. Aztán pár év múlva elérhetővé vált ez is.

Gyerekkoromban nagyanyám, akinél sok időt töltöttem, még kútból húzta fel a vizet, hogy a nagy horganyzott kádba beáztassa a ruhát. Én meg ma berakom az automatába, és megnyomom a gombot. És mennyi másban megéljük ezt! A sparherttől a villanysütőig, vagy a mikróig, aztán ott a porszívó, vagy a tv, ami szintén az én gyerekkoromban bukkant fel. És könnyebb lett a fűtés, elérhetővé vált a gázfűtés, kiépült a szennyvízhálózat, és erre csatlakozva fölöslegessé vált a “szippantás”.

Aztán később jött a telefon, a számítógép, az internet, annyi minden, ami könnyebbé tette az életet, és kinyitotta a világot a falvakban élő számára is. Az élet “háttérmunkái” könnyebbek lettek, főleg a házimunkát végző nők számára, átrendeződhetett a karrierépítés útja náluk is.

Most, mintha minden visszafordulna. A múltkor valaki átküldte nekem a “háborús szakácskönyvet”. Amiben a nehéz időkre szóló régi recepteket gyűjtötték össze. Kevés alapanyagból készülő olcsó, régi ételek. De ezeket akkor használták, mikor a boltokban nem volt ennyi árucikk, és ekkor az ember elfogadta a kevésből gazdálkodást, pl. a kenyérsütést, tésztagyúrást, mert ezek között a keretek között kellett a legtöbbet, legjobbat kihozni. És most nem főállásban, hozzárendezve az önfenntartás egyéb módozatait, hanem munka mellett, ami időben nem ugyanaz.

De most nem így van, mert a boltok polcain ott sorakozik minden, amit eddig megvehettünk, csak az áraik miatt lettek most sokaknak elérhetetlenek. A fogyasztói világ üzenetei bombáznak bennünket tovább, csak éppen nem tudunk miből válaszolni rá.

Na és itt a fűtés. Aki végig próbálgatta a fűtés módozatait, a fa-vagy széntüzelésű kályhától az olajkályhán át a villany- vagy gázfűtésig, az tudja, hogy melyik, mit jelent. Mi is sokáig fűtöttük a közösségi helyiségeket Toldon külön kályhákkal. Fával, amit fel kellett hasogatni, és rakni a tűzre, folyamatosan, hogy a foglalkozásokon, majd éjszaka az önkéntes szálláshelyen meleg legyen. Három éve jutottunk oda, hogy minden közösségi célú épületünkben rácsatlakoztunk a gázvezetékre. Most hozzuk vissza a sokkal több időt, munkát igénylő kályhákat? Visszalépésként éljük meg. A munkától veszi el majd az időt a meleg biztosítása.

Szóval, ezeket mindenki, akit érint, úgy éli meg, mint ami visszalépés, veszteség, többletmunka. Ami ki fog hatni mindenre. És érzelmileg sem egyszerű, látva a kínálatot, mert az nem csökken. Csak a pénz kevesebb.

Na igen, más lenne talán, ha nem változott volna minden ennyire gyorsan. Ha figyeltünk volna a környezetre is. Ha nem az egyéni érdek, hanem a közösség jövője is fontos lett volna. Ha a vezetők nem hoztak volna rossz döntéseket. De ezen már túl vagyunk. Ennek a levét isszuk. Persze nem mindenki. De akik igen, azoknak ez az egész keserves dolog.

A középosztály lecsúszása megindult. Ezzel tömegek kerülnek a “lecsúszó” szegény kategóriájába. El kell engedniük azokat a dolgokat, amiben éltek, amit eddig a munkájukkal elértek, a vágyakat, majd az esélyt is arra, hogy visszakapaszkodjanak. És ebbe nőnek bele a gyerekeik is.

A generációs szegénységben élők életébe a kor vívmányai a feltételek híján nem épülhettek be. Vagyis furcsán. Nincs vezetékes víz a házakban, de van mobiltelefon és plazma tv. Egy szobát tudnak csak fűteni, de van internet, tablet. Nincs pénz a hónap végéig kenyérre, de van energiaital, és chips. Nincs tartalék, semmi, mégis márkás, “menő” ruha kerül a serdülőre. Egyszerre ott a nyomorúság, és a gazdagság minden áron mutatása is.

Náluk valami nagyon régen el lett szúrva. A pénzügyi tudatosság és az önfenntartási képességek hiánya nem tudott megbirkózni a fogyasztói világ üzenetével. Nem tudnak ellenállni ennek, ők is azt szeretnék, ha ahhoz a világhoz tartozhatnának, ahol a pénz, a tárgyak birtoklása az emberi érték fokmérője. Ők is sikeres emberek akarnak lenni. És a sikerhez ma nem olyan dolgok kellenek, amelyek pár éve még fontosak voltak. Nem a tanulás, nem a munka. Csak a pénz megszerzése. Ami elérhetővé tesz számukra olyan dolgokat is, amelyeket csak a magas keresetűek érhetnek el. Iszonyú ellentmondás feszül a valós és kifele mutatott életek között. Ebben élnek, ehhez keresnek újra és újra lehetőségeket, amiben nagyon hosszú idő más boldogulásokat is megerősíteni.

Hogy velük mi lesz, nem tudom. Eddig is szeméttel tüzeltek, ezután is azzal fognak. Attól, hogy elérjenek pl. egy vízbekötést a házaikba, fényévekre vannak. De az élelem az nekik is fontos. Az élelem, amit nem tudnak megfizetni.

Az ő életük is egyre nehezebb. A középosztály pedig meg kell, hogy ismerje a szegénységben élés technikáit. Amit maga mögött hagyhatott. És most újra ez a jövő.

Azt hiszem, az ebben a nehéz, hogy amit magunk mögött hagyhattunk, arra visszarendeződni nagyon nehéz. Pláne úgy, hogy a viszonyulásunk ugyanaz maradt, amiben azt gondoltuk, a tanulás, a munka biztosítja a lépéstartást a világgal. Pláne úgy, hogy ezek a dolgok a fejünk fölött eldőlő döntések miatt alakulnak így.

ÓVODA- ÉS ISKOLAPSZICHOLÓGUSOK: AGGASZTÓAN ROMLIK A GYEREKEK PSZICHÉS ÁLLAPOTA

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.11.02.


„Intézményi munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a köznevelési rendszerben lévő gyermekek pszichés állapota aggasztóan romlik. Az óvodákban a szorongás, a viselkedés- és figyelemzavar, az iskolákban ezek mellett a depresszió, pánik, önsértés vagy akár a súlyosabb mentális zavarok megjelenése rendszeresen előforduló jelenség lett”


– olvasható abban a szakmai állásfoglalásban, amit közel 300 iskola- és óvodapszichológus írt alá azért, hogy a közoktatás problémái miatt felhívják a figyelmet a gyermekek romló mentális egészségi állapotára.

Az aláíró pszichológusok szerint a hazai köznevelési rendszer jelenlegi gyakorlata nem felel meg a Gyermekjogi Egyezményben rögzített céloknak, és hosszú távon súlyosan veszélyezteti a gyerekek lelki jóllétét. Nemcsak az iskolás korosztálynál, hanem már az óvodásoknál is érezhető a növekvő szorongás. Ennek oka szerintük az, hogy az óvodai korosztály legfontosabb szükséglete a stabilitás és a kiszámíthatóság lenne, amit egyre jobban ellehetetlenít a pedagógusokat érintő nagymértékű fluktuáció.

A biztonságnak e hiánya hozzájárul a szorongásos jegyek, a viselkedésproblémák, illetve a figyelemzavar egyre gyakoribb megjelenéséhez, az ismétlődő személyi változások pedig nehezítik a fejlődési elakadások korai felismerését.”.

Szerintük az is probléma, hogy a tankötelezettség alsó határa 2019 szeptembere óta hat év, és az iskolaérettség megállapítását az óvodásokat ismerő szakemberek helyett kérdéses esetekben az oktatási hivatal munkatársai végzik.

Állásfoglalásukban kiemelik a túlterheltséget is, ami egyaránt vonatkozik a tanulókra és a pedagógusokra is. Azt írják, a tanulók munkaterheit vizsgáló hazai kutatások szerint

a diákok többet dolgoznak, mint a szüleik.

Ennek oka, hogy az általános iskolás alsó tagozatos gyerekek átlagosan heti 40-42 órát töltenek tanulással. „A serdülőkorra jellemző biológiai változások feszültséget és labilitást keltenek a kamaszokban, az ehhez járuló túlzottan magas elvárások pedig akadályozzák az egészséges mentális fejlődésüket.”

A tanárok heti munkaideje is túllépi a megszokott 40 órát, hiszen átlagosan 50 óránál is többet dolgoznak hetente.

„A tananyag mennyisége erősen korlátozza az ismereteket összefüggéseiben láttató, elmélyült, élvezetes tanítást, a központosított oktatási gyakorlat pedig ellene hat a kreatív, szabad, alkotó-teremtő munkának. Mindez az alacsony társadalmi és anyagi megbecsülés mellett olyan érzelmi terhelést okoz a pedagógusoknak, amely akár már rövid távon is kiégéshez vezethet.”

A tananyag mennyisége mellett további probléma a minősége is: szerintük nem képes igazodni sem a jelen kihívásaihoz, sem pedig a 21. századi gyerekek fejlődési jellegzetességeihez...


SEMMIT NEM VESZÍTETT AKTUALITÁSÁBÓL: A PROPAGANDA FEGYVER, A HAZUGSÁG ÖL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2022.10.29.


Fantasztikus reggeli kilátás a Hazugsággyárra. Új nap, új hazugságok készülnek itt, 0-24 órában, három műszakban. Amíg hagyjuk. Jövő pénteken 17.30-ra jöjjenek ki Önök is a Kunigunda útjára, vegyük blokád alá a hírhamisítókat!


Ezzel a szöveggel és egy, az idei 130 milliárd helyett jövőre 3,5 milliárd forinttal kevesebb közpénzből agymosó MTVA épületét ábrázoló fotóval köszönt be ma reggel a közösségi oldalán Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő. Akiről tudjuk, hogy sátrat vert a közmédia székháza előtt, a Kunigunda útján, és bejelentette be, hogy november 4-ig, azaz jövő péntekig lakik majd a közmédia előtt, erre a napra pedig azt kérte az emberektől, menjenek el, és segítsenek blokád alá venni az állampárt piszkos hazugsággyárát. Mert ameddig a közmédia a Fidesz pártmédiájaként funkcionál, addig Orbán örök.

Azt a Telex tegnap esti riportjából tudom, hogy az idén 130 ezer millió forintos költségvetésbe belefér, hogy amint Hadházy a sátra irányából elindulna az MTVA bejárata felé, azonnal bezárják az ajtót, két szorgos propagandista munkatárs pedig azonnal kíséri őt egy kamerával. A lap azt írja, hogy a közmédia videósainak a jelen utasítás szerint kitartóan és folyamatosan követniük kell Hadházyt, amikor a képviselő semmit nem csinál, a köztelevízió dolgozói akkor is sátra előtt állnak hol forgó, hol nem forgó kamerákkal. Az előbbiek pontosan este 11-ig forognak majd, de egyelőre úgy néz ki, a hétszer tizenórányi nyersanyagból adást nem fognak összevágni. Mint egy jófajta elmegyógyintézet, gondolhatnánk, de aztán eszünkbe jut, hogy ezen már rég túl vagyunk. Éppen a minap láttuk Deutsch Tamás gyógyszereit elgurulni arra a hírre, hogy november 2-4. között a média és az oktatás helyzetét vizsgáló kilenc fős delegációt küld Magyarországra az Európai Parlament Kulturális és Oktatási Bizottsága. Szerintem pont jó az időzítés, legalább meglátják közelről is a gazok, hogy működik a közszolgálati média Orbán után tizenkettővel...

A SZANKCIÓELLENES LADÁVAL SZÁGULD HÁTRAMENETBEN AZ OROSZ AUTÓIPAR

TELEX
Szerző: ZÁCH DÁNIEL
2022.11.01.


Ez az autó brutális, szinte minden technológia hiányzik belőle
– így fogalmazott egy tévéinterjúban Jevgenyij Eskov, a moszkvai székhelyű Auto Business Review főszerkesztője amikor arról kérdezték, hogy milyenek találja a Lada Granta kényszerűségből összeállított szériáját, a Classic '22-t.

Az AvtoVAZ azt követően kényszerült az évek óta létező, és a helyi vásárlók körében igen népszerű Granta alapos visszafejlesztésére, hogy az orosz csapatok február 24-én megindultak Ukrajna ellen, majd hetek alatt szinte az összes autóipari beszállító beszüntette tevékenységét az országban. Velük egyidőben sorra összecsomagoltak a nagy nemzetközi autómárkák is, közülük legutóbb a Mercedes jelentette be, hogy érdekeltségeit, beleértve a főváros közelében található üzemét egy helyi befektetőnek adja el.

A körülményekhez butított Grantát szankcióellenes Ladaként jellemezték az állami televízió kommentátorai, akik aligha fogalmazhattak élesebben, hiszen a Putyin-rezsim észbe kapott, és stratégiai célként tűzte ki az összeomló autóipar talpra állítását, valamint a vásárlás ösztönzését. A Wards Auto azt írja, hogy a jármű- és alkatrészgyártás nyolcvan százalékát lokalizálni szeretné az állam, és a terv végrehajtására, 2035-ig 8,3–9,9 milliárd dollárnak megfelelő összeget fordítanának, de hasonló nagyságú forrást szánnak az export élénkítésére, illetve a szállítások biztosítására is...


AZ OROSZBARÁT, NYUGATELLENES ORBÁNISTA FASIZMUS NEM TRENDI, KIDOBOTT PÉNZ AZ IDEOLÓGIAI NYOMULÁS

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: AMERIKAI NÉPSZAVA
2022.11.01.


Már semmi innováció, újdonság és izgalom nincs Orbán rendszerében, mert mindenki számára világos, hogy egy oroszbarát, nyugatellenes önkényuralomról, közönséges fasiszta diktatúráról van szó, amely már alig képes leplezni magát. Attól, hogy mindent másnak nevez, mint ami valójában, hogy hazudik, még semmiféle újszerű társadalmi formációt és megoldást nem kínál. A szélsőjobb vevő lehet rá, mivel a leplezett és takargatott fasiszta diktatúráknak az a típusa, amely sikeresen számolta fel “észrevétlenül” a demokratikus jogállamot és a köztársaságot, de másnak nem vonzó.

Ezek a “szellemi műhelyek”, amelyek valamiféle filozófiai és ideológiai látszatot, ne adj’ isten tudmányos, elméleti hátteret akarnak adni a felcsúti stadionban, a korlátlan hatalomban, Mészáros Lőrincben, az unortodox gazdasági csődben megtestesülő suttyó önkénynek, elkésett és nevetséges próbálkozások arra, hogy Orbán valamiféle elvont tartalmat adjon egy primitív, ócska, fasiszta diktatúrának, mert időközben lefoszlott róla a máz. Semmi újszerűség nincs benne, mindenki számára világos és egyértelmű a lényege. Az orbánista fasizmus nem trendi és nem szexi Európában.

Különösen nem azóta, hogy Putyin megmutatta ezeknek a rendszereknek az arcát és igazi lényegét, Orbán pedig nem határolódott el tőle, még a népirtás és a tömeggyilkosságok után sem, hanem azonosul vele. Azok a nevetséges próbálkozások, amikor valamiféle “alternatív” társadalomfelfogásnak próbálja beállítani azt, hogy politikai ellenfeleit, riválisait megfosztja az egyenlő feltételektől, a népet a szabad és egyenlő, demokratikus választás lehtőségétől, az információs és sajtószabadságtól, olyan egyetemekkel és oktatási intézményekkel, ahol nincs szabadság, kontraproduktívak.

A valódi egyetemeket a középkorban alapították és a szabad szellem, a szabad kutatás fellegvárai. Orbán Mathias Corvinus Collegiuma 2020-tól kezdte meg jelenlegi működését, ez az alapítás éve, de az elődje is csak 1996-ban létesült ezen a néven. A “tehetséggondozónak” nevezett ideológiai agymosó intézmény az Orbán-rendszer káderképzője, amely egyben tudományt próbál csinálni egy önkényuralomból, amivel elkésett. Arisztotelész már leírta ennek a rendszernek (tyranneia) a lényegét, semmi új nincs benne ahhoz képest.

Mindemellett nem elég, hogy a látható gyakorlat cáfol és helyretesz minden hazug elméletet, az elméletgyártás is rendkívül alacsony színvonalú. A klasszikus fasiszta és náci hatalomgyakorlás mögött a liberális demokráciák alig rejtett antiszemita kritikája ötvöződik a keresztényfasizmus középkori eredetű szabadságellenességével és képmutató valláserkölcsi uszításaival. Az elméletet cáfolja és értelmezi a látható gyakorlat, amely nem vonzó, hanem undorító, de maga az elmélet sem tartalmaz semmiféle innovációt a legocsmányabb antiliberális konteókhoz képest.

Ezért Orbánnak nincs esélye arra, hogy olyan vállalkozásokkal, mint a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli ága, “az MCC Brussels agytröszt”, átalakítsa az európai és a nyugati közgondolkozást. A probléma oka, hogy az agytrösztből az agy hiányzik, csak a tröszt van meg benne, nincs valódi szellemi érték abban, ahogy tudományt próbálnak csinálni egy ember primitív önkényuralmából. Ez nem lesz így se vonzó, se hatékony, se divatos, mindössze egy kelet-európai fasiszta diktatúra átlátszó próbálkozása arra, hogy agymosó tevékenységét kiterjessze, s néhányan megélnek belőle.

Orbánnak Amerikában még vannak tudatlan támogatói, akik nem ismerik az Orbán-rendszert, annak lényegét és működését, de a trumpizmus révén eljutottak a szélsőjobboldal elfogadásához, ám nincsenek tisztában azzal, hogy a “család”, a “kereszténység”, az antiliberalizmus és más hamis jelszavak mögött milyen egyszerű, primér és ocsmány fasiszta diktatúra húzódik meg, amely idegen az amerikai demokráciafelfogástól és értékrendtől. Amerikában a legdurvább fasiszták sem engednének olyan diktátort maguk fölé, mint Orbán. Ha Trump megpróbálná ugyanezt, akkor neki vége...

MILLIÁRDOS MUSK ÁLOM - A SZENVEDÉLY MELLETT A PÉNZSZERZÉS IS NAGY SZEREPET JÁTSZHAT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: SZEPESI LÁSZLÓ
2022.11.02.


A múlt hét végén lezárult a Twitter megvásárlása, Elon Musk azonnal elkezdte átalakítani a vállalatot. Kirúgások, betarthatatlan határidők és másutt sehol nem alkalmazott stratégia kíséri a fantaszta és látnok milliárdos útját. Hatalmi gőg vagy kivételes látnoki képesség vezeti a világ leggazdagabb emberét?

Példátlan érdeklődés kísérte a múlt péntekén azt a tranzakciót, aminek keretében a világ jelenlegi leggazdagabb embere megtette az utolsó lépéseket is és kivásárolta a Twitter közösségi média korábbi tulajdonosait. Elon Musk, akinek vagyonát a nyár végén 254 milliárd dollárra becsülték, ezzel egyedüli döntéshozóvá lépett elő a rövid írott üzenetek továbbítására szakosodott cégnél. Musk saját maga is igen nagy hódolója a Twitternek, egyesek szerint egyenesen szenvedélye az üzenetek olvasása és bizonyítottan aktív részt vevője is az ott zajló beszélgetéseknek. Gyakran ott jelentett be fontos újításokat vagy adatokat, néha megfontoltan, néha az utólagos elemzések szerint csak ötletszerűen és hirtelen felindulásból. Egyértelműnek tűnik, hogy Musk őszintén elkötelezett egy korlátozásmentes szabad véleménynyilvánítás mellett, amit az USA-ban az első alkotmánykiegészítés kiemelten védelmez.

Az is igaz ugyanakkor, hogy ezt a jogot néha meglehetősen szabadosan értelmezte a múltban, a leghírhedtebb eset 2018-ban volt. Ekkor a SEC, az amerikai tőzsdefelügyelet szerint Musk megalapozatlanul jelentette be, hogy rendelkezésére áll elengedő tőke ahhoz, hogy a Teslát kivezesse a tőzsdéről. Példátlan büntetést kapott a milliárdos: egy Tesla ügyvédnek előzetesen jóvá kell hagynia minden Teslával kapcsolatos üzenetet, amit ki szeretne küldeni, gyakorlatilag egy „Twitter dadust” kapott a Tesla vezérigazgatója ezzel. Érthetően ez nincsen ínyére és legutóbb idén szeptemberben nyújtott be kifogást a 4 évvel ezelőtti döntés ellen, kérve, hogy mentesítsék mostantól ettől a béklyótól – az illetékes bíró első fokon ugyan elutasította kérvényét, de Musk további fellebbezést nyújtott be...

BESZAKADT A GÁZÁR, KÉSZÜLHETÜNK A REZSISZABÁLYOK LAZÍTÁSÁRA? – ÁH, DEHOGY!

PORTFOLIO
Szerző: WEINHARDT ATTILA
2022.11.02.


Október végéig nagyot esett a tőzsdei gázár 450 forint körülre köbméterenként, így sok olyan magyar gázfogyasztó lehet, aki elkezdett reménykedni, hogy januártól hátha 752 forintnál kevesebbet kell majd fizetnie az átlagfogyasztás fölé lógó gázmennyiségre. Nagyon rossz hírünk van a számukra, sőt az összes magyar lakossági gázfogyasztó számára: a Portfolio kalkulációi szerint a most látható határidős gázárak mellett elképesztően nagy veszteséggel néz szembe az állami gázszolgáltató 2023 végéig, ami jóval több, mint amit idénre és jövőre összesen betervezett eddig a kormány a rezsivédelmi alapba. Így valószínűleg felesleges abban reménykedni, hogy januártól majd lazít a kormány a rezsiszabályokon. Sőt, két további nagy költségvetési akna miatt is inkább azért kell szurkolni, hogy ne szigorodjanak tovább a rezsiszabályok jövőre, ahhoz pedig fontos alapfeltétel lenne a minél alacsonyabb gázár jövőre...

SZEMTŐL SZEMBE - ÚJDONSÁGOK AZ OLASZ FASIZMUS KUTATÁSÁBAN

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: ÉS
2022.10.28.


A fasiszta mozgalom indulásakor harcot indított a háború haszonélvezői, a „cápák”, a korruptak, az államon élősködők ellen, deklarált céljai között szerepelt a háborús profitok elkobzása, a tőke megadóztatásával a vagyonok részleges kisajátítása. Mindennek éppen az ellenkezője valósult meg, a fasiszta párt, a „rend” pártja, a nagytőkét, a bankokat segítette. Nem véletlenül, hiszen meg kellett hálálnia támogatásaikat hatalomra juttatásukban. A korrupció, az illegális meggazdagodások vizsgálatára létrehozott parlamenti bizottság működése a fasizmus hatalomra jutásakor lezárult. Az összefonódások, a klientelizmus támogatásának „eredendő bűne”, a kontroll hiánya az ország deklarált megtisztítása helyett a hatékony igazgatás, a dinamizmus címén utat nyitott a totalitárius állam belső lényegéből fakadó korrupciónak, a régi és új oligarchák hihetetlen vagyonosodásának. Eközben a harc a plutokrácia, a gazdagság ellen mindvégig a rezsim jelszavai közé tartozott. A fasizmus bukása után a számtalan átláthatatlan kibúvó, a törvények labirintusa igencsak megnehezítette a gazdasági bűnök felszínre hozatalát, a felelősségre vonást.


Az olasz fasizmussal kapcsolatban az utóbbi időben több, most kutathatóvá vált dokumentum feldolgozása is megjelent, az elemzések fókuszába kerülnek olyan gyakorlati kérdések is, mint például a rendszerszintű súlyos korrupció.

Az irodalomban az általam korábban is jelzett Antonio Scurati doku-fiction regénytrilógiájának első kötete, az M. A század fia (M. Il figlio del secolo, 2018) után nagy érdeklődést, közönségsikert mondhat magáénak a második is, az M. A gondviselés embere (M. L’uomo della provvidenza, 2020). (Az első kötetről lásd Fried Ilona: Egy diktátor évszázados hazugságai. Álhírek az olasz fasizmusban, ÉS, 2019. július 5.) A szerző munkájában ezúttal is a dokumentumok gazdag tárházát ötvözte a fikcióval.

Antonio Scurati első kötetében 1919-től 1925-ig követte a fasizmus eseményeit. Az M. A gondviselés embere 1925-től 1932-ig kíséri figyelemmel a fasizmus történetét Mussolinivel a középpontban, folytatja az első kötet szerkezetét, rövid fejezetekre tagolva a történelmi események, szereplők kronologikus megjelenítését.

A regény kezdete közelkép a diktátorról: a szenvedő, gyomorfekélyes Mussolini állapotának leírása, betegségéé, mely további életében is végigkísérte, de amelyet, mint a gyengeség jelét, mindvégig titokban tartott, hiszen teste politikai propagandájában férfias, szexuálisan is vonzó kellett legyen. Szenvedéseit szeretője, Margherita Sarfatti próbálja enyhíteni, akinek ugyan a Duce, mint oly sok mást, ezt sem fogja meghálálni. Előtérbe kerülnek a fasizmus berendezkedésével együtt járó manipulációk, belharcok, a családtagok, a hierarchák. Augusto Turati például a Fasiszta Párt főtitkári pozíciójából való lemondása után a hatalmi harcok drámai áldozatává válik. Egy másik fontos személyiség, Arturo Bocchini, a titkosszolgálatok vezetője, megbízatását annyira tökélyre vitte, hogy magát Mussolinit is lehallgatta testvérével, Arnaldóval folytatott beszélgetései közben. A Duce a titkos­szolgálatokat még legkedvesebb gyermeke, Edda lánya figyeltetésére is felhasználta. Apai szigora megmutatkozott Edda jövendőbelijének kiválasztásában: az addig szabados életet élő Edda 1929-ben szerelmes lett egy érdemes zsidó fiatalemberbe, azonban apja semmiképpen nem járult hozzá a frigyhez, egy zsidó származású vőhöz. Választása Galeazzo Cianóra esett, aki korábbi irodalmi ambíciói helyett a politikuskarriert választotta...


EGYRE TÖBB AZ OROSZ DIPLOMATA MAGYARORSZÁGON, JÓ RÉSZÜK HÍRSZERZŐ LEHET

RTL
Szerző: BORSODI ZOLTÁN
2022.11.02.


Egyre több az orosz diplomata Magyarországon. Egy év alatt 30 százalékkal nőtt a számuk, miközben az Ukrajna ellen indított invázió miatt az uniós országok többsége egyre gyakrabban utasít ki orosz diplomatákat – derült ki Panyi Szabolcs, a Direkt36 újságírójának adatgyűjtéséből. Kis Benedek József biztonságpolitikai szakértő azt mondja, a diplomaták 60-70 százaléka be lehet kötve valamelyik orosz hírszerzőszolgálathoz. A Nemzetbiztonsági Bizottság jobbikos elnöke szerint a magyar titkosszolgálatoknak foglalkozni kell ezzel a helyzettel. A kormány úgy reagált: minden diplomata átesik a szükséges nemzetbiztonsági vizsgálatokon...

“HJAJ, SZAR EZ AZ ÉLET!” - ORBÁN ELVESZTETT REZSIHARCA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.11.01.A rezsi(csökkentés) története nem az Orbán-kormánnyal kezdődött, a rezsiárak már jóval korábban is tematizálták a közbeszédet. Nem lesz gázáremelés - az elmúlt évtizedekben legendás mondatok is születtek a rezsi kapcsán. Az Orbán-kormány 2013-ban vezette be a rezsicsökkentést, kampányolt is vele minden választáskor, a mostaniban pedig szintén az egyik fő témájává tette meg az olcsó villany- és gáz árát. A kampány után viszont részben eltörtölte egyik legfőbb politikai termékét. De hogyan jutottunk el idáig, kire, hogyan hatnak a változások, és hogyan mászhatunk ki a mostani helyzetből? Mai adásunkban erről lesz szó.

A SZÜLŐK GYAKRAN NEM A VALLÁS, HANEM A PRESZTÍZS MIATT KÜLDIK A GYEREKEKET EGYHÁZI ISKOLÁBA

QUBIT
Szerző: KENDE ÁGNES
2022.11.02.„Egy kelet-magyarországi kisvárosban a római katolikus egyház erre felhatalmazott képviselője elment megkeresni az iskolaigazgatót, hogy átvenné az iskolát. »Na jó, de mi itt nyolcvan százalékban reformátusok vagyunk, a gyerekek is, meg a tanárok is« – mondta az igazgató. »Nem baj« – mondta a katolikus egyház küldötte. És itt bejött egy mindenki által tudottan őszintétlen beszélgetés, hogy hát »Igazgató Úr, nekünk azt kell keresnünk egymásban, ami összeköt bennünket és nem azt, ami elválaszt«. És mindenki tudta, hogy mi az, ami összeköti őket: az, hogy ebből legyen helyben egy elit iskola. És a püspök mindenkit biztosított arról, hogy semmi olyat nem fog követelni sem a tanároktól, sem a diákoktól, ami egy protestáns számára a hitelveivel ütközne. Csak annyit kell kibírni, hogy nem azt mondják az iskolában, hogy Áldás, Békesség, hanem hogy Dicsértessék a Jézus Krisztus. Aludtak rá egy éjszakát, és azt mondták, hogy ez így rendben van. Utána elment a katolikus egyház embere az önkormányzathoz, hogy adják neki az iskolát, amit amúgy is államosítottak volna a következő évben. Mondták neki, hogy vigye.”Zolnay János oktatáskutató fenti története egy 2010 után egyházi fenntartásba került önkormányzati iskoláról szól, és kiválóan illusztrálja a megfigyelhető trendeket: az egyházi iskolákat sok helyen nem azért választják a szülők, hogy vallásos nevelésben részesüljön a gyerek, ahogy az iskolák sem azért döntenek a fenntartóváltás mellett, mert a vallási iskola értékei mentén elkötelezettek lennének. Ezt a döntést ugyanis „a szülők részéről a jobbnak, vagy az állami rendszeren kívül működő, és ezért másnak gondolt iskolának a presztízse, az iskolák részéről az egyházivá történő átállást pedig a nagyobb mozgástér, illetve esetleg új forrásbevonások lehetősége (is) motiválhatja” – olvasható Papp Z. Attila szociológus egy nemrég megjelent tanulmányában, amely az Educatio folyóirat egyházi oktatásról szóló különszámában jelent meg idén szeptemberben.

Az egyházi iskolák térnyerése azonban – szándékosan vagy sem, de – rendszerszinten szegregáló hatással is bír, mivel az iskolák többsége a jobb családi háttérrel rendelkező tanulókat vonzza be; ezért nevezi Ercse Kriszta oktatáskutató ezt a jelenséget „az állam által ösztönzött, egyházasszisztált szegregációnak”. Ez érhető tetten a Zolnay által elmesélt másik, szintén kelet-magyarországi történetben, ahol a görögkatolikus egyház átvett az államtól egy iskolát, és „az első dolguk volt, a keresztényi elfogadás nevében, hogy az addig odajáró állami gondozott gyerekeket azonnal kitúrják onnan”.

„Azokban a vidéki közegekben, ahol ennek tétje van, ott valóban az alacsony státusú, gyakran roma gyerekeknek az egyházi iskolákból való kirekesztése történik, de az ország nyugati részén vagy a nagyvárosokban árnyaltabb ez a történet, ott más a motivációja az egyházi iskolák alapításának és a választásának is, ott nem feltétlen a helyi elité az egyházi iskola, hanem inkább oktatási alternatívaként tekintenek rá a szülők” – mondta a Qubitnek Neumann Eszter oktatáskutató, a Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségszociológiai és Antropológiai Osztályának tudományos munkatársa, aki az Educatio-különszám egyik szerzője és egyben egyik szerkesztője is.

Az egyházi iskolák a hagyományos elitképzés funkcióját viszik tovább
...

HÁROM LEHETŐSÉG KERÜLHET SZÓBA, TOVÁBBÁ EGY TÉNY…

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.11.01.


Különös ember ez a Varga Zs. András, aki Orbán Viktor kegyelméből lett a Kúria elnöke.
Ugyanazzal a lendülettel állítja, hogy nem hatalmazta fel senki az OBT tagjait, hogy kritikai véleményüket fejtsék ki más ország képviselőinek, és ugyanazzal, hogy az USA nagykövetével folytatott beszélgetés tartalmát nem ismeri.
Akkor hát?
Három lehetőség kerülhet szóba, továbbá egy tény.
1. Az első lehetőség, hogy Varga Zs. András hazudott, minthogy igenis ismerte a megbeszélés tartalmát, ugyanis a magyar szervek lehallgatják az USA budapesti nagykövetségén tartott megbeszéléseket. Ha így van, ez nagy probléma, melynek nemzetközi következményei beláthatatlanok.
2. A második lehetőség, hogy valóban nem ismerte a beszélgetés tartalmát, ám rutinból hazudott, hogy legfőbb megbízója politikai elvárásainak eleget tegyen. Ez megszokott hazai gyakorlat ugyan, ám korántsem megnyugtató épp a Kúria elnöke részéről.
3. A harmadik lehetőség, hogy valóban nem tudja, mi hangzott el, de miután van fogalma a magyar igazságszolgáltatás állapotáról (vesd össze például a Schadl György- és a Tatár-Kis Péter-eseteket) éleselméjűen arra az őszinte következtetésre jutott, hogy a magyar igazságszolgáltatás állapota kizárólag panaszkodásra adhat okot, semmi egyébre.
4. Ami pedig tény: akár így, akár úgy, Varga Zs. András, a Kúria elnöke akkorát méltóztatott prejudikálni, mint ide Lacháza.
Tehát kicsoda? A Kúria elnöke. Mit tett? Prejudikált.
Ezt hol és kinél lehet felpanaszolni?

ÍGY LETT DIVAT BUTA POLITIKUSNAK LENNI – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-HU
2022.11.02.


Könyvajánló

“Hogyan lett kifizetődő a butaság az amerikai politikában, és hogyan jutottunk el addig, hogy Donald Trumpból elnök lett?” – többek között ezekre a kérdésekre keresi a választ Andy Borowitz humorista könyve, amely a republikánus politikusok pályafutását veszi végig. Várjuk a magyar változatot.

“Un despota in Europa”

A Magyar Hang szerkesztősége közösségi finanszírozásban jelenteti meg Stefano Bottoni magyar történész olaszul írt „Orbán, a hatalom megszállottja” című könyvét.

A politikában is ostoba hiedelmek tartanak fogva milliókat?


“A történetmesélés szempontjából ez lényegtelen. A történetmesélés szempontjából az a lényeg, hogy Orbán sorra nyeri a választásokat. (…)Nincs harc, hiszen egyetlen narratíva létezik: Orbáné. Harc majd akkor lesz, ha az ellenzék is kiizzad magából egy komplex narratívát. Amíg ez nincs, kár fölvenniük a fizetést a Parlamentben. Mármint az adófizetők szempontjából kár.”

Netanjáhu valószínűleg megnyerte az izraeli választást

Egy év kihagyás után visszatérhet Izrael élére, miután az őt támogató jobboldali-vallásos tömb három exit-poll szerint is hajszálvékony többséget szerzett a kedden megtartott törvényhozási választáson.

Bolsonaro nem ismerte el a vereségét

… de nem is támadta meg az eredményt, mint ahogy attól többen tartottak.

Tovább rontják Magyarország nemzetközi megítélését


“Senki se higgye azonban, hogy amit a jelenlegi hatalom emberei megengednek maguknak a nemzetközi politika értékelésekor, az észrevétlen marad. (…) Az uniós csúcsokról előszeretettel közöl a királyi magyar hírügynökség olyan fotókat, amelyeken Orbán Viktor a többi európai vezető társaságában látható. A beszámolók arról nem szólnak, hogy ugyanezek a vezetők az esetek nagy többségében kerülik a magyar vezér társaságát.”

Titkolják az Orbán-kormány korrupció elleni harcosainak a nevét

Az egyedüli független tag már ki is szállt a döntésből.

Még itt:

Milliárdokat költ a kormány az iváncsai akkumulátorgyárra, amivel Mészáros Lőrinc jár jól

Egy évvel ezelőtt bőkezű, 50 milliárdos támogatást rendelt a magyar kormány az Iváncsán létesülő akkumulátorgyár infrastrukturális beruházásaihoz. Az összeg azóta tovább nőtt: Mészáros és Mészáros Zrt. plusz 2,6 milliárd forintot kapott a gyárat kiszolgáló víziközművek megépítésére, de az útfejlesztések plusz 40 milliárdja sem szerepelt az eredeti rendeletben.

Kitüntette Mészáros Lőrinc sajtósát Bicske fideszes önkormányzata

Zsohár úgy volt Mészáros sajtósa, hogy közben feladata volt a megyei lapban Mészáros Lőrinc tevékenysége kapcsán elfogulatlan és kiegyensúlyozott cikkeket közölni. LOL

Így szurkol a háborús bűnös Putyinnak a kormánypárti média

“Spöttle tényleg lehajol bármiért, hogy az ukránokat lejárathassa, például arról is beszámolt, hogy Zelenszkij egyik testőre náci szimbólumot hord (egyébként nem).”

Egyre több az orosz diplomata Magyarországon, jó részük hírszerző lehet

Egy év alatt 30 százalékkal nőtt a számuk, miközben az Ukrajna ellen indított invázió miatt az uniós országok többsége egyre gyakrabban utasít ki orosz diplomatákat…

Mindeközben:

Brüsszelben nyit irodát a Mathias Corvinus Collegium

Cseh Katalin arra hívta fel a figyelmet, hogy a Fidesz rengeteget költött arra, hogy létrehozzon egy jobboldali szellemi univerzumot maga körül és hogy trumpista celebeket csalogasson Magyarországra (…), szerinte az MCC brüsszeli terjeszkedése is a szélsőjobboldali koalíció létrehozásának kísérletébe illeszkedik.

EGYSZERRE VAN GAZDASÁGI ÉS TÁRSADALMI VÁLSÁG - LENGYEL LÁSZLÓ A KLUBRÁDIÓBAN (2022.11.01.)

KLUBRÁDIÓ / REGGELI SZEMÉLY
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2022.11.01.A 2022. november 1-jei Reggeli személyben Dési János vendége Lengyel László közgazdász-politológus. volt, és belpolitikai témákról beszélgettek.

A ROSSZABBUL KERESŐ MAGYAROKNAK SZEPTEMBERBEN MÁR KÖZEL 30 SZÁZALÉK VOLT AZ INFLÁCIÓ

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.11.01.


Az előzetes várakozásokat is meghaladta a szeptemberi 20,1 százalékos magyarországi infláció, azonban egy friss felmérés szerint európai összehasonlításban nézve is jelentős különbség volt ezen belül a drágulás mértékében attól függően, hogy valaki jól vagy rosszabbul keresőnek számít.

Amikor a Központi Statisztikai Hivatal egy adott hónapban közli az előző hónapra vonatkozó inflációt, egy olyan számot közöl, amit egy ún. fogyasztói kosár alapján mér. Ez a fogyasztói kosár egy átlagos magyar fogyasztását próbálja leképezni, figyelembe véve a valódi fogyasztói trendeket.

Az árindex úgy jön létre, hogy a hivatal munkatársai minden hónapban boltok és szolgáltatásokat nyújtó vállalatok adott körében jegyzik fel a kosárban szereplő termékek (és szolgáltatások) árait. A múltbeli fogyasztás alapján előre megadott súlyok mentén így jön ki az átlagos infláció szintje egy adott hónapra vonatkozóan.

Az árindexszel kapcsolatban gyakori visszajelzés – különösen mostanában, amikor nagy az infláció -, hogy az alulbecsli a drágulás szintjét. Ezt a benyomást erősítheti, hogy az árindex az átlagos drágulást próbálja megmutatni, de különböző jövedelmi szinteken az emberek egészen máshogy fogyasztanak. Ezért ha valaki a jövedelméből arányosan többet költ az éppen aktuálisan jobban dráguló dolgokra, például élelmiszerre, akkor a saját árindexe valójában sokkal magasabb is lehet, mint a hivatalosan publikált. De ugyanez fordítva is igaz: ha például valaki nem jár autóval, amikor az üzemanyag drágul, akkor az ő árindexe kevésbé érzi meg ezt a hatást.

Ezek miatt is különösen érdekes a brüsszeli Bruegel Intézet nemrég közölt adatbázisa. Ebben különféle jövedelmi szintekre jellemző fogyasztói kosarak alapján számították ki a havi infláció szintjét minden uniós tagállamaban 2019 eleje és idén szeptember között. A jövedelmi csoportokat az adatbázis kvintilisenként tartalmazza. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ha a lakosságot sorba állítanánk, és öt egyenlő nagyságú csoportra osztanánk fel a jövedelem nagysága alapján, akkor ezeket az ötödöket kapnánk meg. Ebben a cikkben leginkább a legalsó és a legfelső ötödről lesz szó. Viszonyításként, ők azok emberek voltak 2020-ban, amikorra a statisztikai hivatal erre vonatkozó legfrissebb adatai vonatkoznak, akiknek a havi nettó jövedelme kevesebb volt, mint 73 523 forint (alsó ötöd), illetve meghaladta a 212 290 ezer forintot (felső ötöd).

Az alábbi ábrán az látszik, hogy Magyarországon hogyan alakult ezeknek a csoportoknak a fogyasztása szerint a 2021 második felétől gyorsuló drágulás. Az látszik, hogy 2022 elején az alsó ötöd kisebb infláció tapasztalhatott, mint a felső, majd a különbség az év első felében folyamatosan eltűnt. Nyár végétől pedig már az alsó ötöd szenvedte meg jobban az inflációt, ami viszont minden jövedelmi szinten sokkal magasabb lett ekkorra...

SCHERMANN FRUZSINA: A MEGMOZDULÁSOK MOTORJÁVÁ VÁLTAK A DIÁKOK, DE EZT MAGUKTÓL TETTÉK

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.11.02.


Schermann Fruzsina 11. osztályba járt, amikor csatlakozott az ADOM Diákmozgalomhoz. Most már egyetemista, és ő mozgalom elnöke. Mint mondja, a középiskolában nem érezte, hogy elegendő lenne az a diákképviselet, amit meg tudnak jeleníteni. A legtöbb, amit diákönkormányzatosként tenni tudott a diákságért, hogy tökfaragást és Halloween-bulit szervezett. Schermann Fruzsina szerint napjaink iskolája nagyon is nyomasztó, és a Hírklikknek meg is indokolta, miért. Azt viszont tisztelettel visszautasította, hogy a diákok nem önmaguktól szerveződnek, hanem a tanáraik buzdítják erre őket.

Az ADOM Diákmozgalom elnöke – ennyit tudunk önről. Miért vállalkozott erre?

– Igazából két-három éve csatlakoztam az ADOM Diákmozgalomhoz, mert nem éreztem, hogy a középiskolában elegendő lenne az a diákképviselet, amit meg tudunk jeleníteni. A legtöbb, amit diákönkormányzatosként tenni tudtam a diákságért, hogy tökfaragást és Halloween-bulit szerveztem. Ennél nagyobb lehetőségek nem adódtak ott helyben. Emiatt kerestem olyan országos diákszervezetet, ahol hitelesen és aktívan tudok tenni a diákságért. Így találtam meg az ADOM Diákmozgalmat, ahol egyébként elég gyorsan belecsöppentem a sűrűjébe...

SZÁMOLGATNAK A TEMETŐKNÉL, TAVALYHOZ KÉPEST AKÁR 30-40 SZÁZALÉKKAL IS TÖBBE KERÜLHETETT A MÉLTÓ EMLÉKEZÉS

NÉPSZAVA
Szerző: FEKETE NORBERT
2022.11.02.


Egy fél méter átmérőjű koszorúért akár 35-40 ezer forintot is elkérnek.


Kell a Tatának, Margitnak, apádéknak, az négy. Csak beférünk húszezer alá… – egy hatvanas pár számolgatja a rákoskeresztúri Új Köztemető felé tartó villamoson, mennyiből jöhet ki négy koszorú és négy szál virág. Mécsest és tartót otthonról hoztak, mondják később, a vásárlás után lapunknak. De így sem fértek bele a keretbe, majdnem 23 ezret fizettek két kisebb, két közepes koszorúért és négy szál krizantémért. – Tavaly nagyjából ugyanezért nem fizettünk tizenötnél többet, ha jól emlékszem – mondja Pál...

A CLUB ALIGA BALATONIG ÉRŐ TELKEIT AZ ÖNKORMÁNYZAT IS MEGVEHETI, MONDTA AZ ÁLLAMTITKÁR - EGY TELEK 400-500 MILLIÓ FORINT, ÉS TIZENHÁROM VAN BELŐLE.

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÓNAI IMRE
2022.10.29.Van-e a balatonvilágosi önkormányzatnak pénze arra, hogy éljen elővásárlási jogával és megvegye a Club Aliga fejlesztője által kiparcellázott, partig érő telkeket? – tette fel a Narancs.hu a kérdést Takács Károly polgármesternek azok után, hogy Csepreghy Nándor, az Építési és Beruházási Minisztérium államtitkára arra hívta fel a figyelmet: november 21-ig van erre lehetősége a településnek.

Vészhelyzet

Az államtitkár Dúró Dóra (Mi Hazánk Mozgalom) hétfői parlamenti kérdésére válaszolta ezt. A szélsőjobbos képviselő nem ez iránt érdeklődött, hanem azt szerette volna megtudni: mivel az elővásárlási jog az államot is megilleti, a kormány kíván-e élni vele, hogy ezáltal biztosítsa a helyiek szabad parti sétányát, vízparthoz jutását.

Egyebek között ezt is javasolta az Aligai Fürdőegyesület abban a levélben, amit a minap juttattak el Lázár János építési és beruházási miniszterhez és Orbán Viktor miniszterelnököz. Időközben ugyanis a Club Aliga beruházója, a Pro-Mot Kft. elkezdte értékesíteni azt az újonnan felparcellázott tizenhárom telket, melyek mindegyike a Balatonig ér, elvéve ezzel egy 540 méter hosszú parti sétányt. Ezt a helyiek eddig használhatták a 2013-ban a Pro-Mot előző tulajdonosai és a balatonvilágosi önkormányzat által kötött szerződés alapján. A településrendezési szerződésben szerepel az is, hogy a parti sétányt közösségi célú ingatlanként bejegyzik az ingatlan-nyilvántartásba is, ez azonban a mai napig sem történt meg. Ennek híján kezdett parcellázásba a Pro-Mot, s jutott el most odáig, hogy egyelőre öt leendő telektulajdonossal adásvételi szerződést írt alá, mely azonban csak akkor lép érvénybe – mivel a Balaton partjáról van szó – , ha az elővételi joggal rendelkezők, vagyis a helyi önkormányzat és az állam lemondanak erről a jogukról a november 21-i határidőig. A Narancs.hu úgy tudja,

400-500 millió forintért „megy”egy telek a Club Aligában, s tizenhárom olyat alakítottak ki, mely a vízpartig ér.


„Vészhelyzet van. A utolsó pillanatokat éljük, ha nem történik valami, akkor egy Balaton-parti település örökre elveszíti a Balaton partját – mondta a Narancs.hu-nak Bukovszki András, az Aligai Fürdőegyesület alelnöke, balatonvilágosi önkormányzati képviselő. – A befektető most egyelőre még csak az első öt telek tekintetében kéri az önkormányzatot, hogy mondjon le elővételi jogáról; erről akkor szereztünk tudomást, amikor a polgármester az októberi képviselő-testületi ülés napirendjére vitte a témát, azzal a javaslattal, hogy mondjunk le erről a jogunkról. Szerencsére ezt akkor sikerült megakadályoznunk többek között azzal, hogy jó néhány tiltakozó eljött a testület ülésére.”...


TELJES KÁOSZBAN SZÜLETETT A KORMÁNY NAPELEMRENDELETE

24.HU
Szerző: K. KISS GERGELY
2022.11.02.


Egymásnak homlokegyenest ellentmondó nyilatkozatok tükrözik, mennyire kidolgozatlan a kormány napelem-stratégiája.


Az emelkedő energiaárak miatt tavaly óta hatalmas boom alakult ki a lakossági napelempiacon, köszönhetően a kedvező szabályozásnak, amely felkínálta a hálózati visszatáplálás lehetőségét és a szaldós elszámolást. De már az országgyűlési választás előtt bő egy évvel bevezetett 3+3 millió forintos építőipari támogatás felpörgette a piacot, mivel felújítás esetén a napelem telepítéséhez 50 százaléknyi ingyenpénzt lehet igénybe venni 2022 végéig. Az intézkedések és a kormányzati megszólalások alapján egészen október elejéig úgy tűnt, hogy ez a szektor preferált terület, és pörgetni is fogják, hiszen a Nemzeti Energiastratégia is két pillérre épít: az atom- és a napenergiára.

Augusztus elején még bőven ezt a hitet erősítették, hiszen könnyítésről döntöttek egy rendeletben, miszerint nincs szükség minden tulajdonos hozzájárulására ahhoz, hogy napkollektort vagy napelemet telepítsenek a társasházakra...

TERJESZKEDIK A MÉSZÁROS CSALÁD A BALATON PARTJÁN: EZÚTTAL TÖBB MINT 100 MILLIÓ FORINTÉRT VESZNEK FÖLDET

RTKL
Szerző: LŐRINC TAMÁS
2022.11.02.


Tihany egyik legjobb fekvésű ingatlana kerülhet immár teljes egészében a Mészáros család érdekeltségébe – értesült az rtl.hu. A telek egy részéről már nyáron megállapodott Mészáros Lőrinc fia, egy októberi adásvételi szerződés alapján viszont egy újabb földdarab is hozzá kerülhet 104 millió forint értékben. A két ingatlanrészért így összesen 404 millió forintot fizethetnek ki.


Tihany egyik legjobb fekvésű földjének újabb darabja kerülhet a Mészáros családhoz – derült ki a vásárlási szándékról szóló adásvételi szerződésből. (Az egyezség a földügyletekre vonatkozó szabályoknak megfelelően csak akkor érvényes, ha az illetékes hatóság jóváhagyja azt, a tulajdonlapokon még nem jegyezték be a változást.)

Az óvári dombon fekvő telket érintő megállapodás szerint az 5484 négyzetméteres ingatlannak nagyjából a 15 százalékát vásárolja meg ifjabb Mészáros Lőrinc. A telek 104 millió forintért cserél gazdát, de pénzmozgás nem lesz, mert az eladónak, Eppel Jánosnak – aki a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének az elnöke, korábban pedig a kormányzati tendereken rendre sikerrel szereplő Porsche Hungária vezetője volt –

„teljesítési kötelezettsége” áll fenn Mészáros Lőrinc fiával szemben, így a vételárat teljes egészében ebből írják majd le
.

Az rtl.hu a Fejér B. Á. L. Zrt.-n keresztül megkereste ifjabb Mészáros Lőrincet, hogy megtudjuk, milyen adósságról lehet szó, ám kérdéseinkre nem érkezett válasz. Eppel János telefonon annyit közölt, hogy az adásvételt részben magánügynek, részben pedig üzleti titoknak tekinti, ezért nem szeretné kommentálni...

ÍGY SZURKOL A HÁBORÚS BŰNÖS PUTYINNAK A KORMÁNYPÁRTI MÉDIA

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.11.01.


Miközben a magyar kormány megszavazta a szankciókat, és Orbán olyan szövegeket is aláírt, amik szerint Oroszország a felelős az energiaválságért, a belföldre szóló kormányzati kampány inkább a brüsszeli szankciókat támadja. Az Orbán Viktorhoz végtelenül hűséges, állami közpénzmilliárdokkal kitömött kormánypárti sajtó


már egyenesen Vlagyimir Putyinnak szurkol az Ukrajna elleni háborúban.

Nem véletlen, hogy a hivatalos és a fél- vagy egyáltalán nem hivatalos kommunikáció nem vág egybe: amíg a felszínen, kormányzati nyilatkozatokban elő lehet adni, hogy mi Ukrajna oldalán állunk és békét akarunk, addig a közvéleményt – pontosabban a fideszes kétharmadhoz szükséges tábort – oroszpárti üzenetekkel lehet felkészíteni egy majdani váltásra. Aminek elvileg eljöhet valamikor az ideje, legalábbis Orbán a tusványosi beszédében hitet tett amellett, hogy Oroszország nem fogja elveszíteni a háborút...

HADHÁZY BLOKÁDOT SZERETNE AZ MTVA-NÁL

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: DÉSI JÁNOS
2022.11.01.


Hadházy Ákos szerint a hazugsággyár megdönthető, ha nagyon sokan segítenek ebben. Ehhez kell az is, hogy minél többen jöjjenek el pénteken, november 4-én (ami sajnos a forradalom leverésének napja) és „blokád alá vegyék” az MTVA székházát. Azt is mondta: ha nem tudják elérni, hogy a közmédiának konszenzusos vezetője legyen, és vége legyen a kormányzati propagandakampányoknak, akkor "hogy a fenébe akarjuk elérni azt, hogy egyszer elmenjen ez a hatalom"?.


Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő a Reggeli gyorsban elmondta: a Kunigunda útján, az MTVA-székház túloldalán ül a sátrában. Megjegyezte, hogy elég nagy az éberség: amikor körbesétálta a területet, egy messzebb lévő teherbejárót is azonnal becsuktak, fel is torlódott ott több autó.

Tőle azért annyira nem ijednek meg, hogy a hírhamisító igazgató lemondjon. Márpedig amíg nem lesz konszenzusos vezetője ennek az intézménynek, akit az ellenzék is elfogad, addig a hazugsággyár működik. „És addig valódi választásról sem beszélhetünk” – jelentette ki. A hazugsággyár megdönthető, ha nagyon sokan segítenek ebben. Ehhez kell az is, hogy minél többen jöjjenek el pénteken, november 4-én (ami sajnos a forradalom leverésének napja) és „blokád alá vegyék” az intézményt. Jelezte, megköszöni, ha minél többen magukkal hozzák a nemzeti konzultációs íveket. A demonstráció fél 6-kor kezdődik.

A másik fontos követelés, amelyre fel akarja hívni a figyelmet, hogy a fizetett kormányzati hirdetéseket, propagandakampányokat (például a nemzeti konzultációkat) törvényileg be kell tiltatni. Ha ezt nem lehet elérni, „akkor hagyjuk abba az egészet, akkor mi a fenének vagyunk a Parlamentben?” – tette fel a kérdést.

Hangsúlyozta, minden nyomásgyakorlást addig kell folytatni, amíg az eredményeket elérik. A tanárok küzdelménél is ez a helyzet: hogy nincs több kirúgás, az azért van szerinte, mert nagyon nagy tömegek, tízezrek álltak az ügyük mellé. De ez csak részeredmény, amivel nem lehet megelégedni, azt is el kellene érni, hogy visszavegyék a kirúgott tanárokat – tette hozzá. Az úgynevezett közmédia is csak azért hív be néha egy-egy ellenzékit, hogy ezzel segítsék az európai uniós támogatások megszerzését – mondta.

Kitért arra is, hogy kritikát kapott az MSZP új társelnökétől; amire úgy reagált: korábbi ilyen alkalmakra hívta a pártokat, nem jöttek, a parlament alakuló ülésénél pedig „nem értették, vagy nem akarták érteni”, hogy miről beszél ő. De a pártokat is emberek hallgatják, és szinte mindegyiknél ismer olyan embereket, akik nagyon is jól értik, hogy miről van szó, reméli, hogy csatlakoznak.

Hadházy Ákos azt mondta: hibrid rezsimben vagyunk, régen puha diktatúrának nevezték, még nem viszik el börtönbe az ellenzékieket, de nem is demokrácia, ahol mindkét fél elmondhatja a véleményét és választáson le lehet váltani a hatalmat. Tehát van még sajtótermék, amely elmondhatja az igazat, azt viszont a hatalom mondja meg, hogy ilyenből mennyi lehet. Szerinte a Klubrádió esetében is ez történt, a hatalom úgy gondolta, hogy már sok volt az, amit elmondott a frekvenciáján és becsukták ezt a kaput. Nagyon nagy baj, hogy vannak olyanok, akik rámentek és lerabolták ezt a frekvenciát – jegyezte meg. De a lényeg, hogy a független hangok csak azokat érik el, akik keresik a valódi közéleti híreket. A kormánynak nem ez a fontos, hanem az, hogy az ő üzenete sokkal több emberhez jusson el. Például most is egy nyolcmilliárd forintos kampánnyal eljutnak mindenkihez, tehát ennyivel beljebb vannak, mint az ellenzék, és ezt csinálják folyamatosan.