2018. február 22., csütörtök

A JOGNAK ASZTALÁNÁL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.02.22. 


Egy ideje már hessegetem magamtól a gondolatot, hogy nem, azért azt mégse, nyavalyás gazember ül a nyakunkon, egy iszonyatosan primitív, gyáva fasisztoid briganti, de ebből azért még nem lehet ilyen következtetéseket levonni.

Az a helyzet, hogy nem lehet, hanem kell. Teljesen érthetetlen dolgok, események, történések válnak azonnal érthetővé, ha végre szembe nézünk a ténnyel, tudomásul vesszük. Mégis másképp látjuk a világot, ha van magyarázatunk eddig felfoghatatlan jelenségekre. A megértés esetleg segíthetné a cselekvést, de ilyen nagy eredményre nem számítok. Jó, persze, hogy nem teszünk semmit, ám mindenképpen annak tudatában tessék tovább élni, hogy Magyarországon az ember életének értéke más, mint az atlanti térség többi államában. Voltaképpen nincs értéke. Nem szempont, nem foglalkozunk ezzel a kérdéssel.
Van ilyen. Nem kell csodálkozni, az Iszlám Állam például egészen másképp értékeli az emberélet értékének fogalmát, mint például Luxemburg. Az utóbbi időben a mi pártunk és kormányunk nem szereti Luxemburgot, mondják is sokszor. Azt nem mondják, hogy szeretik viszont az Iszlám Államot, de azt nem is kell mondaniuk, mert a tetteikből látszik, hogy azzal értenek egyet: az ember életének itt Magyarországon ugyanúgy nincs semmilyen értéke, mint az Iszlám Államban. Utóbbiak mondjuk valamivel humánusabban bánnak az emberrel, mert rögtön kivégzik és nem kínozzák hónap meg évszámra, nem éheztetik, nem veszik el tőlük az emberi méltóság legkezdetlegesebb formáit is, nem aláznak embermilliókat az alapvető jogaik semmibe vételével, hanem egyszerűen lenyisszantják a fejüket. Azt tetszik hinni, komolytalanul ironizálok, pedig nem. A csúti futballista tanulhatna az Iszlám Államtól emberséget meg például a táliboktól is. Lám, azok azonnal szitává akarták lőni Malala Juszufzait, midőn a pakisztáni kislány érvényesíteni merte a tanuláshoz való jogát, más kérdés, hogy nem találták el jól. Itt ez majd nem fog előfordulni, pártunk és kormányunk milliárdokért épít lőtereket, úgyhogy ha majd valamely kelet-magyarországi cigánygyerek kinyilvánítja a tanuláshoz való jogát, azt biztosan nem fogják elhibázni. Addig persze még fejlődni kell, nincsenek kétségeim, hogy ez könnyen fog menni, a hízott szájszélnyalogató megnyeri a választásokat, az országot kilépteti az Európai Unióból (már rég nem vagyunk odavalók), és akkor semmi nem áll majd útjába, hogy tisztán és egyértelműen kinyilvánítsa az ember életének értékéről való meggyőződését. És tegyen róla, hogy ennek a meggyőződésének látható megjelenési formája is legyen...

KILAKOLTATÁSOK KŐBÁNYÁN: ELMENEKÜLT A POLGÁRMESTER A BIHARI UTCAI LAKÓK ELŐL

A VÁROS MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM
2018.02.22.


A kőbányai képviselő-testület fideszes többsége a mai testületi ülésen levette napirendről a Bihari utcai lakók hajléktalanná válásának megelőzéséről szóló előterjesztést. Kovács Róbert polgármester nem hagyta felszólalni A Város Mindenkié (AVM) aktivistáit és a Bihari utcai lakókat, inkább felfüggesztette testületi ülést, majd kimenekült a teremből. A Bihari utcai lakók ennek ellenére is elmondták a felszólalásaikat, amelyekben a kőbányai önkormányzat embertelen eljárását és a tervezett elhelyezés nélküli kilakoltatásokat kritizálták.

A Bihari utca 8/C. alatti önkormányzati tulajdonú épület lakóinak egy jelentős részét elhelyezés nélküli kilakoltatás fenyegeti. A kőbányai önkormányzat ugyanis az épület elbontása mellett döntött, noha azt néhány évvel ezelőtt – jórészt Kovács Róbert alpolgármesterségének az idején – több mint 700 millió forint közpénzből újították fel. Az AVM még decemberben nyílt levélben kér közmeghallgatást az ügyben, amire azonban nem érkezett válasz. A januári képviselő-testületi ülésen a kormánypárti többség nem támogatta azt az előterjesztést, amiben az önkormányzat vállalta volna, hogy a Bihari utcai épület helyzetének a rendezése során egyetlen jelenleg ott lakó sem veszíti el az otthonát. Közben januárban csak az AVM közbeavatkozásával sikerült az utolsó pillanatban megakadályozni, hogy a kőbányai önkormányzat – a téli kilakoltatási moratórium idején, törvénysértő módon – utcára tegyen egy négygyermekes családot, akiknek ráadásul egyetlen forint tartozásuk sem volt...

HA JÓ ELŐRE BE AKARSZ TÁRAZNI A BAROMSÁGOKBÓL, FIGYELD A FIDESZ KAMPÁNYÁT!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.02.22.A grillezett skorpiótól az ellenzék által finanszírozott mecsetépítésig tágítható annak a baromságságáradatnak a spektruma, amit a Fidesz a mostani választási kampányban eddig kiköhögött magából. A Showder Klub fellépői ráncolhatják a homlokukat, hogyan tudják majd felülmúlni a hülyeségcunamiban Fazekas vagy Kósa miniszter urakat. Olyan absztrakt belső tartalommal bírnak a szónoklataik, mintha a kormánypárti politikusok nem művelődési házakba járnának lakossági fórumokra, hanem inkább elmegyógyintézetekbe. Úgy tűnik a gyanútlan választópolgár számára, mintha egymással is vetélkednének a fideszes kormánytagok, polgármesterek és képviselők, hogy ki tudja nagyobb bornírtsággal a saját közönségét hergelni.

Nyugodt szívvel kijelenthető, hogy a független sajtó munkatársai most már inkább szórakozni, mint dolgozni járnak kormánypárti lakossági fórumokra. A választási kampányban ugyanis elszabadult hajóágyúként tarolnak le minden eddigi normát a Fidesz szónokai. Ennek legfőbb oka, hogy lényegében ugyanazon a három húron kell pengetniük, ám valamiben el kell térniük az előttük felszólaló kormánypárti véleményvezértől. Ez a három húr pedig Soros György, migránsok, és az iszlámot befogadó Európai Unió. Nem csoda, hogy nem dúskálunk túl virtuóz előadásokban, amikor e három témát kell úgy váltogatniuk a Fidesz potentátjainak, hogy abba beleadják a saját kreativitásukat is...

VÁRTHATÓ VOLT A TAO BOTRÁNY

VÁROSI KURÍR
Szerző: Népszava
2018.02.22.


Nem érte váratlanul a szakértőket a tao-botrány. A magyar kormány félrevezette az Európai Bizottságot, amikor engedélyt kért – és kapott – arra, hogy magyar vállalkozások a társasági adójuk egy részével a sportlétesítmények építését és az utánpótlás fejlesztését támogassák.

Az volt a cél, hogy ne legyen látható, mire, mennyi pénzt fordítottak

– A gondolat jó volt, a végrehajtás viszont rosszul sikerült – mondta a Népszavának Muszbek Mihály. A sportközgazdász úgy számol, hogy a magyar sport évente 280-320 milliárd forint közötti összeget költ el, ebből 60-70 milliárd a tao. – Utóbbi összeg az egy év alatt befizetett összes társasági adó tíz százaléka – tette hozzá a szakember. – Az államnak annyit kellett volna tenni, hogy a beérkezett társasági adóbefizetések tíz százalékát az utánpótlás és a létesítmények fejlesztésére fordítja, és minden elköltött forintról tájékoztatja a közvéleményt. A cégek önkéntes felajánlása azonban valójában pont azt a célt szolgálta, hogy ne legyen látható, mire, mennyi pénzt fordítottak.

Ám ez a szándék nem változtat a tényen, hogy

a tao közpénz, amelynek felhasználását nem szabad titokban tartani, azzal el kell számolni. Várható volt, hogy nem lehet az idők végezetéig úgy elkölteni állami pénzeket, hogy azok felhasználása nem követhető nyomon

– érvelt Muszbe
k...

ITT OLVASHATÓ

MIÉRT NEM ÜVÖLTÜNK, HOGY ÓRIÁSI BAJ VAN AZ EGÉSZSÉGÜGGYEL?

MÉRCE
Szerző: JÁMBOR ANDRÁS
2018.02.22.


Egészen megrendítő volt olvasni Lázár Fruzsina írását, amely anyjának, Vathy Zsuzsának a haláláról szólt. Aki azért halt meg, mert rossz egészségügyi ellátást kapott. Egy egyszerű injekció megmenthette volna, ehelyett körbeküldözgették diagnózis nélkül. Vajon hányan vannak még, akik nem tudnak írni, üvölteni, szólni, és ilyen tragédiákkal kell leélniük egész életüket, vagy ilyen tragédiákban végződik az életük?

Tudjuk, hogy ami történt, nem egyedi eset. Tudjuk, mert több ilyen történetet is hallhattunk az elmúlt időszakban, és tudják azok is, akiknek került már kórházba, rossz helyre hozzátartozójuk (mert azért jegyezzük meg, vannak jobban és rosszabbul működő intézmények az országban).

Anyám tavaly áprilisban halt meg, minden bizonnyal menthetetlen volt az állapota. De a tisztességesebb halálhoz biztos hozzájárult volna, ha nem kap be valami baktériumot a kórházban, nem fertőződik el a karjában az infúzió bekapcsolásához használt csonk, amit benn felejtettek, és nem kap felfekvést azért, mert nem mozgatták, nem mozgattuk eleget, illetve alig cserélték az átázott ágyneműit.

A helyzet pedig az, hogy se ebben az esetben, se egyik másikban sem tudom igazából az ápolókat vagy orvosokat, mint egységes kart hibáztatni. Persze vannak a munkájukat tisztességesebben, és kevésbé tisztességesen végző ápolók és orvosok. De anyámnál is kb. 3 nappali és 3 éjszakai nővér jutott kb. 60 betegre. Hogy lehet így őket normálisan ellátni?...

KARÁCSONY: HA 40 KÖRZETET VISZ AZ ELLENZÉK, AKKOR ORBÁN NEM TUD KORMÁNYT ALAKÍTANI

444
Szerző: MAGYARI PÉTER
2018.02.22.


...Karácsony három dologban bízik

Karácsony csütörtök délelőtt egy sajtóbeszélgetésen azt mondta, szerinte lehetséges, hogy a Fidesz nem tud kormányt alakítani. 

E reményét az alábbiakra alapozza:
- A közvélemény-kutatások torzítanak, erősebbnek mutatják a Fideszt, mint amilyen valójában.

- Többen szavaznak majd, mint 2014-ben, mert többen ígérik most biztosra a részvételüket a felmérések szerint, mint 2014 hasonló időszakában. Tartalékok pedig a kormányváltást akaróknál vannak.

- Mostanra az emberek megtanulták, hogy ebben az új választási rendszerben érdemes megosztani az egyéni és listás szavazatokat. Egyéniben a helyben legesélyesebb ellenzékire, listán pedig a legszimpatikusabb pártra érdemes szavaznia annak, aki mindenképpen a Fidesz ellen akar szavazni. 

Karácsony szerint háromféleképpen lehet a Fideszre szavazni: 
ha valaki ténylegesen a Fideszt illetve a Fidesz jelöltjét ikeszeli be, illetve akkor, ha egy esélytelen egyéni jelöltre szavaz vagy otthon marad. 

2014-ben még tizenegy egyéni helyet vihetett volna el az ellenzék, ha a harmadik helyezettre szavazók legalább 60 százaléka a második helyezett ellenzékire szavazott volna. Karácsony szerint az ilyen körzeteket most be fogja húzni az ellenzék.

Karácsony és az MSZP szerint a „Tapolca-effektus” most országosan is működhet. Tapolcán egy időközi parlamenti választáson a Jobbik jelöltje győzött, vélhetően szocialista választók segítségével. Arra számítanak, hogy áprilisban is lesznek választókerületek, ahol a Jobbik jelöltjére szavaznak az MSZP-sek, míg például a fővárosban balra szavaznak majd a jobbikosok. Ehhez a szocialisták szerint nem kell nagy bejelentés, vagy formális egyeztetés sem. Vona Gábor, a Jobbik elnöke is ilyesmiről beszélt az Indexnek: „Az időközi választások mutatják, hogy van egy taktikai szavazás, az emberek mérlegelik, hogy melyik választókerületben melyik jelölt a legerősebb. Én erre is bátorítom az embereket.”

Karácsony szerint a Fidesz „Együtt bontanák le a határzárat” szlogenű kampánya még jót is tesz ennek a kezdeményezésnek, mert arra tanítja az embereket, hogy lehetséges átjárás az ellenzéki pártok között. (Azt viszont ismét kijelentette, hogy nem akarja lebontani a kerítést, ahogy egyébként a plakáton szereplő egyik politikus sem.)...

MEDDIG TARTHATÓ FENN A MAGYAR NYUGDÍJRENDSZER? - LESZ-E A FIATALOKNAK NYUGDÍJA?

ZOOM
Szerző: PAPP ZSOLT
2018.02.22.


A magyar nyugdíjrendszer önfinanszírozó képessége 2033-ig megoldott, azt követően már csak támogatásokkal lehet kifizetni a nyugdíjakat. Egy biztos, 2050 után is lesznek nyugdíjak és nyugdíjrendszer, kérdés, hogy milyen szolgáltatást nyújtanak majd – hangzott el a Civitas Intézet nyugdíjkonferenciáján.

Közhely, hogy a magyar nyugdíjrendszer recseg-ropog, ám valójában az összes fejlett országé komoly kihívások elé néz a következő évtizedekben: az öregségi ráta 2080-ra az EU-ban és Magyarországon egyaránt megkétszereződik. A KSH szerint 2060-ra 7,8 millióan leszünk Magyarországon, ekkor 4,1 millió munkavállalóra 2,6 millió nyugdíjas jut majd, vagyis a nyugdíjasok aránya az aktívakhoz képest 62 százalékra ugrik a jelenlegi 30 százalék körüli szintről.

A számítások szerint a 65 éven felüliek 2060 után akár 25-30 évet is nyugdíjban tölthetnek – ez olyan kihívás, amivel a társadalmaknak kezelni kell, hisz 30 év egy komoly időszak. A nyugdíjkorhatár szinte minden OECD országban emelkedik: jelenleg a nyugdíjrendszerek 65 évvel számolnak, de Dánia esetében már 74 éves korhatár is felmerül – ismertette a kiinduló helyzet Vértesy László, a Civitas Intézet vezérigazgatója, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense .

Az uniós országokban GDP 12 százalékát fordítják a nyugdíjakra, Magyarországon ez 9,5 százalék, ez az elmaradás jól látszik a nyugdíjak értékében. A magyar öregségi nyugdíj havi átlag nettó 122 ezer forint, ez az uniós átlag harmada. Azon uniós országokban magasak a nyugdíjak, ahol jellemző a magánnyugdíj takarékosság – Nagy-Britanniában, Skandináviában vagy épp a Benelux-államokban. Magyarországon 85-86 százalékban az állam finanszírozza meg a nyugdíjakat – ez a legmagasabb arány az OECD országokban.

Ennek a következménye, hogy a viszonylag alacsony ellátások mellet nagy terhet rak az államra a nyugdíjrendszer fenntartása. Az államháztartás 28 ezer milliárd forintjából 20 százalék megy nyugdíjakra, míg az oktatásra 10,4 százalékot, az egészségügyre 9,5 százalékot költünk – már most, 2018-ban – hívta fel a figyelmet Vértessy László. A jelenlegi nyugdíjrendszer 2033-35-ig kiegyensúlyozott önfinanszírozó lesz, 2050-re viszont a GDP 3-4 százalékára rúgó hiányt is felhalmoz évente – ezt pedig meg kell finanszírozni...

MIGRÁNSOK NYERTEK OLIMPIAI ARANYAT MAGYARORSZÁGNAK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.02.22.


Nem szeretnénk csökkenteni Knoch Viktor és Burján Csaba érdemeit, de Magyarországnak a Liu-fivérek, Liu Shaolin és Liu Shaoang nyertek aranyérmet a phjongcshangi téli olimpián. A Liu-fivérek orbáni értelemben nem magyarok, nem nemzetiek és nem keresztények, nem a megőrzendő “magyar kultúra” részei, hanem migránsok, kínaiak.

Igaz, hogy Budapesten születtek, de ez csak rámutat a veszélyre, hogy a migráns elveszi a magyar nőt, migráns gyereket csinál, és keveredik idegenekkel szép fajunk. A NER ezektől védi Magyarországot és a “keresztény Európát”, amely nem kér ebből a nagy védelemből, mert attól tartja kereszténynek magát, hogy nem fasiszta, mint Orbán Viktor, aki viszont a fasizmust nevezi kereszténységnek.

Mit kezdjünk most ezzel a két kínai migráns gyerekkel, akik Magyarország első téli olimpiai aranyérmét szerezték? Kell-e nekünk olimpiai arany ezen az áron? Liu Shaolin, ez magyar név? Hiába teszi oda a ravasz migráns a “Sándor” nevet is, Németh Szilárdot nem téveszti meg. Ő még ilyen magyar nevet nem hallott, ezek vagy a kerítés alatt jöttek be, vagy még a “nemzeti kormány” előtt, a liberális libsik engedték be őket fertőzni a magyar kultúrát és a magyar népet, elvenni a magyar nőket a magyar férfiaktól.

Azért az mégsem járja, hogy Soros ideküldi a bogárevő korcsolyázó migránsait, hogy a kiváló magyar gyorskorcsolya-sportot lenyúlja, tönkretegye, internacionalizálja, szégyent hozzon ránk, hogy migránsokkal nyerünk olimpiát. Ez a Soros-terv aljas része, hogy ezzel elaltassa a magyarok éberségét. Ha volt két pécsi gyerek ebben a gyorsváltóban, akkor nem igaz, hogy nem volt még másik két pécsi gyerek, aki be tudott volna siklani. Minek ehhez két kínai migráns? Tudunk ennek az olimpiai aranynak örülni?

Most hogyan oldjuk meg, hogy Orbán miniszterelnök gratuláljon a gyorsváltónak, hogyan szorítsa meg két idegenszívű migráns kezét, akiken magyar címeres ruha van? Mondjuk, attól nem kell tartani, hogy Orbán kitartott ellenzéke majd észbe kap, és plakátokra teszi Liu Shaolint és az olimpiai győztes magyar gyorskorcsolya váltót, mert annyi eszük sincs, mint Németh Szilárdnak, pedig az már a mínusz tartományban mozog. Nem szórják ők ilyesmire az Orbántól kapott Júdás-pénzüket.

Ha nem szavazol a Fideszre, a migránsok még több olimpiai aranyat nyernek. Elnyerik a magyarok elől az olimpiai aranyérmeket. A másik, ami feltűnő, hogy ezek képesek még a magyar sortstragédiákat is elfeledtetni. Állandóan nevetnek és mosolyognak. Nem láttak még magyar embert, hogy az nem mosolyog, hanem mogorva? Nem olvasták az 1944-es Kossuth téren a giccses hamisítvány másolatokon a magyar hitvallást, Petőfi versét, hogy “A Kárpátoktul le az Al-Dunáig, Egy bősz üvöltés, egy vad zivatar! Szétszórt hajával, véres homlokával, Áll a viharban maga a magyar”?...

NÉMETH SZILÁRD A SZÖGEK BAJNOKA

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2018.02.22.


Bréking! Németh Szilárd szögbe nyúlt! De kihúzta, kezelte a saját szöghelyét, és nem ment el a sürgősségire. Mert ő ilyen kemény legény. Úgyhogy nincs is semmi probléma az egészségüggyel. Csak túldimenzionáljuk. A temető különben is tele van sikeres szimulánsokkal. Meg azokkal, akik velük születve hordozták a hajlamot a halálra.

Egyébként persze lehet, hogy velünk született probléma, hogy orvoshoz járunk. De ez azért lehet, mert nem mindenki olyan univerzális zseni, mint Németh Szilárd. Elvégre aligha kétséges, hogy amennyiben leszakad a plafon a mondásai nyomán, akkor vakolókanalat ragad, és visszaépíti. Ha kell egy új sámli, akkor kalapácsot fog, gyalut, faesztergát, és nekilát sámlit eszkábálni. Valamint minden ruháját maga varja, és a birkákat is maga tenyészti hozzá, Az utóbbiaknak személyes példát mutatva legelésből. Ha pedig a vakbele elkezdi halálra röhögni magát, akkor előveszi a nagypapától örökölt bugylit és meg is műti magát. Ott hátul a fészerben. A frissen esztergált széklábakba kapaszkodva, illetve a maga foncsorozta tükörbe bámulva.

A többi ostoba halandó meg rohangál az orvoshoz. Mindazok, akik mégsem szeretnék magukat megműteni. De még a gyermeküket, illetve a szüleiket sem. Még akkor sem, ha az egészségügy állapota lassan azt sugallja, hogy a műtéti önképzést is célszerű lesz felvenni a képzési palettára. Meg a nemzeti fakírképzést is. Annak érdekében, hogy bárki, bármikor szögbe nyúlhasson, illetve ülhessen. Netán fekhessen. Esetleg a vasmenyasszony karjaiba vetve magát. A kormánypárt alelnökének nagyobb épülésére. Ennyit a szögekről. Illetve még annyit, hogy érdekelne Németh Szilárd véleménye abban az esetben, ha az a szög nem egy mondabéli, hanem egy olyan százas darab, ami egy ganés úton megy a lábába úgy, hogy a felül kandikál ki lábfejéből. De nem is ragoznám. Németh Szilárdból kinézem, hogy simán megpróbálja otthon kikezelni, és az amputációt is megoldja okosba’...

VÉGTELEN TÖRTÉNET: ÚJABB TANÁCSADÓI TESTÜLETTEL MONDATNÁ KI A FŐPOLGÁRMESTER, MI LEGYEN A RÓMAI SORSA

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BECKER ANDRÁS
2018.02.22.


Négy tervet, félmilliárd forintot és több tudományos és „tudományos” tanácsadó testületet használt el eddig a főváros vezetése, hogy sikerüljön szalonképesnek tűnő megoldást találni a főpolgármester rögeszméjére, a római parti sétányon felépítendő mobil gátra. Tarlós István követhetetlen vonalvezetésű taktikája most egy újabb testületre hárítaná a feladatot, hogy döntsön a Római sorsáról. Ha megnézzük a tagok névsorát, rögtön láthatjuk a várható eredményt is.

Hétfőn tartotta harmadik ülését a főpolgármester által összehívott legújabb gátügyi tudományos tanácsadó testület, a tudósok és szakértők meghallgatták dr. Tóth László prezentációját. A Mélyépterv Zrt. vezető mérnökének előadása a Római-parti (hivatalosan: Csillaghegyi öblözet) árvízvédelem ma is meglévő fővédvonalán, azaz a Nánási út- Királyok útja mentén megépítendő új gátról szólt.

Mára lényegében ez maradt az egyetlen versengő alternatíva a főpolgármester által erőltetett parti nyomvonalhoz képest – informátoraink szerint viszont a Mélyépterv eleve olyan manipulált, fals inputokkal dolgozik, amelyekből csak az a végeredmény jöhet ki, hogy a parti nyomvonal az előnyösebb.

Az eseményről, ha máshonnét nem, a Római-partért Egyesület Facebook-posztjából is értesülhettek az érdeklődők, bár a „Kalandorok és maffiózók el a kezekkel Óbudáról!”-felütéssel kezdődő posztot nyilván erős forráskritikával kell kezelni.

Az egyesület egy tavalyi fb-bejegyzésével tett szert a kerület határain túlnyúló ismertségre: épp a most tárgyalt nyomvonal kapcsán emlegettek zsidók által létrehozandó gettót, néven nevezve a civil ellenállás néhány szereplőjét, ami az egyesülettel addig csendes partneri viszonyt ápoló óbudai polgármestert is óvatos elhatárolódásra, Tarlós főpolgármestert pedig újabb taktikai manőverre kényszerítette...

MINDEN EDDIGINÉL SÚLYOSABB CSAPÁSOKAT MÉRT AZ EMBERI JOGOKRA AZ ORBÁN-KORMÁNY 2017-BEN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.02.22.


„Ne legyenek kétségeink, a jelenleg az Országgyűlés előtt lévő civilellenes törvényjavaslat-csomag egyetlen célt szolgál, hogy elhallgattassák a kritikus hangokat és eltiporják azokat, akik másként gondolkodnak."

A különféle kormányok és politikusok gyűlöletre és félelemre építő retorikája a világ minden táján érezteti hatását, és komoly fenyegetést jelent mindannyiunkra nézve – figyelmeztet az Amnesty International a csütörtökön bemutatott éves jelentésében.

A dokumentumról ugyan az MTI is kiadott egy összefoglalót, ám Az emberi jogok helyzete a világban című kiadvány 159 országot bemutató összefoglalója nem csupán említés szintjén szól Magyarországról, hanem igen vaskos fejezetet (a 187. oldaltól, illetve magyarul itt) szentel az Orbán-kormány jogsértéseinek.

Háttérinformációként az AI megemlíti, hogy 2017-ben a magyar kormány tüntetésekkel és egyre több nemzetközi vizsgálattal nézett szembe, mivel továbbra sem volt hajlandó javítani az emberi jogi helyzeten illetve tiszteletben tartani az EU-s előírásokat. Az Európai Bizottság júliusban kötelezettségszegési eljárást indított a civil szervezetek jogait sértő törvény elfogadása miatt, az Európai Parlament pedig májusban egy határozatban fejezte ki aggodalmát az egyre romló emberi jogi helyzet kapcsán. A magyar társadalom több mint negyedét érintette a szegénység és a társadalmi kirekesztettség, 16 százaléka pedig súlyos anyagi nélkülözésben élt.

Az AI szerint a magyar kormány ismét nem lehet büszke az emberi jogok területén nyújtott teljesítményére, bizonyos területeken még a csúfos 2016-os évhez képest is sokat romlott a helyzet.

Amíg 2016-ról még azt írták, hogy „több területen is – például a terrorellenes intézkedések vagy a menekültek és menedékkérők jogainak megsértése kapcsán – hazánk az európai régió egyik legkiábrándítóbb teljesítményét nyújtja”, a mostani jelentés nem mindössze fenntartja, meg is erősíti ezt a megállapítást:
  • Folytatódtak a menekültek és migránsok elleni súlyos jogsértések, többek között március óta a hatóságok határozatlan időre fogva tartják a tranzitzónában menedékkérelmet benyújtókat, köztük a gyerekeket is, kivételt csak a 14 évesnél fiatalabb kísérő nélküli kiskorúak jelentenek.
  • A törvénymódosítások azt is lehetővé tették, hogy minden irreguláris belépőt visszakísérjenek a magyar határkerítés túloldalára, vagyis az Országgyűlés törvényesítette a jogellenes visszaküldéseket. Ezzel kapcsolatban a 168 Óra már megírta: a rendőrség saját statisztikája szerint 2017-ben több mint 20 ezer ember jutott át a kerítésen.
  • A tranzitzónákban egy munkanapon beadható kérelmek száma drámaian lecsökkent: 2017 végén napi 5-5, azóta ez 1-1 menedékkérelmet regisztrálnak.
  • A legalizált visszakísérések és a kérelmek benyújtásának korlátozása pedig azt jelenti, hogy 6000-8000 ember rekedt rossz körülmények között Szerbiában, kitéve a hajléktalanság vagy a Macedóniába és Bulgáriába való jogellenes visszaküldés veszélyének...

POLT ELISMERTE: KÖLTSÉGVETÉSI CSALÁST GYANÍT AZ ELIOSNÁL AZ UNIÓ

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BATKA ZOLTÁN
2018.02.22.


Költségvetési csalás és kapcsolódó bűncselekmények miatt javasolt nyomozást az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a Magyar Ügyészségnek írott ajánlásában az Elios Zrt. által megvalósított, Európai Kohéziós Alapból támogatott közvilágítási projektek kapcsán – derült ki Polt Péter legfőbb ügyész Harangozó Tamás szocialista képviselőnek írott válaszából, amelyet elsőként a hvg.hu közölt.

Mint ismeretes, az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez, Tiborcz István érdekeltségébe tartozott Elios kapcsán korábban csak sajtóértesülésekből lehetett tudni, hogy az OLAF súlyos visszaéléseket állapított meg, mivel az OLAF jelentését és a büntetőjogi javaslatairól szóló igazságügyi ajánlását a kormány nem tette közzé. A Polt vezette ügyészség január közepén nyomozást rendelt el az OLAF által jelzett ügyekben, ám a főügyész akkor sem beszélt arról, hogy pontosan mi állt az OLAF ajánlásában...

ODA A HALSZAGÚ ROKONSÁG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.02.22.


Nagy kő esett le nemzetünk búmardosta szívéről - Kásler professzor szíves közlése értelmében Árpád vérei eurázsiai, és nem finnugor eredetűek!
Ahhh, mecsoda megnyugvás, ereinkből nem szardinia-rajok, hanem barnamedvék és ősbölények köszönnek vissza a XXI. század érdeklődő emberére, mely tényt csak kicsinyt árnyékolja be, hogy a finn-ugorok is eurázsiai génkészlettel rendelkeznek.
Még szerencse, hogy a Viktor-ház leszármazottaiban vélhetőleg nem sok eurázsiai gén van, így aztán a koronázás után biztosan nem kell szégyenkeznünk, büszkén nézhetünk a világ szemébe.
A probléma nem mai keletű, a huszadik század elejének nagy gondja volt ez, merthogy magyarember génjeiben hordozott és turulbanszületett önérzete nem tudta elképzelni Isten Ostorának népét, amint éppen az ostor végére kötött horoggal pecázgat az ezer tó patjain.
Magyarember őseinek vágtatnia illett a végtelen ázsiai sztyeppéken, leigázva mindenkit és meggyakva a szűzeket, de ez a halevés...
Mindenesetre tele van már a génkészletem a mai állapotokkal.

Kásler professzor nem történész, hanem onkológus, ami szintúgy gyönyörű hivatás, emellett az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa, akinek hobbija a történelem - a wikipédia szerint "Kásler professzor onkológusi munkája mellett mindig nagy érdeklődést tanúsított a magyar nemzeti történelmi, történelemfilozófiai sorskérdések iránt, és számos szakértővel folytatott e témákban mélyreható beszélgetéseket. Az a véleménye alakult ki, hogy „a mai ember utat tévesztett, elveszítette értékeit. Majdnem azt lehet mondani, hogy morális interregnum alakult ki, amikor a régi klasszikus, az évszázadok által megszűrt értékek egy részét az emberiség elvesztette, és keresi a megoldáshoz vezető utakat.”[1] Ebből a felismerésből kiindulva az M1 televízióban a hasonlóan gondolkodó barátaival együttműködve beszélgetős sorozatműsort készített a nemzeti sorskérdésekről Nemzeti nagyvizit címmel. A tv-sorozat anyagát 2014-től kezdve a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADA) 39 millió forintos támogatásával a Kairosz Könyvkiadó 6 kötetes könyvsorozatban jelentette meg. Kásler Miklós emellett a Pallas Athéné Domus Concordiae Alapítvány (PADOC) kuratóriumi tagja.[2]"...

POLT PÉTER SZERINT MINDEN RENDBEN VAN KÓSÁÉK VÁLLALKOZÁSAI KÖRÜL

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Sztárklikk
2018.02.22.


A Polt Péter vezette Központi Nyomozó Főügyészség elutasította azt a feljelentést, amelyet Hadházy Ákos, az LMP társelnöke tett korrupció gyanújával a Tócó-Pece Kft. ügyében – derül ki a Népszava cikkéből.

Az LMP társelnöke azután fordult az ügyészséghez, hogy kiderült, A Modern Városok Programért felelős tárca nélküli miniszter, Kósa Lajos hitvese hatmillió forintot adott az üzletviteli tanácsadással foglalkozó cégért, a Tócó-Pece Kft.-ért, amelynek évek óta nem volt bevétele, de 139 millió forint a vagyona.

A cég korábbi tulajdonosa Fiák István, akinek egy munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó céghálózatban is vannak érdekeltségei, őt pedig előnyös helyzetbe hozza az a törvénymódosító javaslat, amelyet nem sokkal a cégvásárlás után éppen Kósa nyújtotta be a nyugdíjas szövetkezetek megalakításának a lehetővé tételéről.

A Főügyészség ennek ellenére semmit nem látott az ügyben, ami korrupció gyanúját keltené fel.

Kósa a cégvásárlást korábban azzal magyarázta, hogy bár a Tócó-Pece Kft. vagyona 139 millió forint, majdnem ugyanekkora adósságot görget maga előtt. Arra hivatkozva, hogy a felesége nem közszereplő, mást nem akart mondani az ügyről...

MOLNÁR ÁRON: RÖSZKÉNÉL ELKAPOTT A BŰNTUDAT


HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: G. M.
2018.02.20.


Te román menekült – vágták hozzá Molnár Áronhoz saját osztálytársai. A vajdasági születésű színész tehát saját bőrén tapasztalta, hogyan bélyegez meg és közösít ki valakit egy félreinformált közeg. 2017 karácsonyán aztán a röszkei határátkelőnél ébredt rá arra, hogy valamit tenni akar a leegyszerűsítő beszédmód, a kirekesztő szóhasználat ellen. Csapatmunkában készült dalát egyedül vállalja arccal, névvel, de reméli, sokan csatlakoznak hozzá félelem nélkül. Interjú.

hvg.hu: Mi késztette arra, hogy megírja az ÉBRESZTŐ című számot, amelyben a menekültválság fogalomzavarában próbál rendet tenni?


Molnár Áron: Karácsonykor mentünk haza a családomhoz Vajdaságba, és édesanyámmal másfél órát vártunk a határon. Az ünnepek alatt mindig hatalmas a sor Röszkénél. Láttuk tehát a kerítést, a határrendészetet és a menekülttábort, engem pedig elkapott a bűntudat, hogy semmit sem tudok arról, mi van körülöttem. Nem tudom, hogy mi van a határon, és azt sem tudom pontosan megmondani, mit jelentenek azok a fogalmak, hogy migráns, menekült, bevándorló. Karácsonykor mindig halálra zabálja magát az ember, hajlamos elfeledkezni a problémákról, de én utánajártam a dolgoknak. Egy hétig olvastam a témáról, majd leültem a barátaimmal beszélgetni. Érdekelt, hogy ők mit tudnak kezdeni a fogalmakkal.

Döbbenten konstatáltam, hogy a generációm és az én baráti társaságom sem lát tisztán ebben a témában. Ez félelmetes érzés volt.

Tudatosult bennem, hogy mi, akik meg akarjuk változtatni a jövőnket, nem látunk tisztán. Fel kell tehát vérteznünk magunkat a tudással.

hvg.hu: És ezen tudna segíteni hiphop-dalokkal?

M. Á.: Elhatároztam, hogy nyitok egy YouTube-csatornát, amelyen keresztül tudok kommunikálni másokkal, amelyen keresztül lehet üzenni, kérdezni és vitatkozni. Menjünk bele azokba az érzékeny témákba, amelyek körülvesznek minket! Merjük vállalni a véleményünket!

hvg.hu: Amikor utánanézett a menekültválság témakörének, mi lepte meg leginkább?

M. Á.: A legfélelmetesebb az volt, hogyan alakult ki a migráns szó pejoratív értelmezése. Nem a teljes homályban tapogatóztam ugyan a használt fogalmak kapcsán, de a médiaössztűzben én sem tudtam pontosan a szavak jelentését. A migráns szó mindössze egy halmaz nagyon sok különböző élethelyzetre. Ha egy ilyen kifejezést pejoratív színben állít be a politika és a sajtó, akkor félelemkeltő légkör alakul ki a társadalomban. És én ebben nem akarok részt venni. Én ebben a világban nem akarok élni. Mivel ez a légkör velem összeegyeztethetetlen, ezért tenni akarok ellene...

ÉSZAK-BORSOD TÖBBSÉGE MUNKÁRA VÁR

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: VAS ANDRÁS
2018.02.22.


A közmunkaprogram hatására már csak tizenhat olyan település akad az országban, ahol 25 százalékosnál magasabb a munkanélküliség, s további 21, melyekben a minden ötödik ott élő állástalan. A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat (NFSZ) legfrissebb adataiból az is kiderül, 55 olyan falu van az országban, ahol jelenleg nincs álláskereső.

A legutolsó foglalkoztatási adatok szerint Magyarországon a borsodi Csenyétén a legmagasabb a munkanélküliség, közel 41 százalékos. Miután bő fél évtizede ennek dupláját mérték, akár csodáról is beszélhetnénk, ám a változás a közmunka-programnak köszönhető, ami igencsak árnyalja a képet – szakemberek szerint a jelenlegi munkanélküliségi statisztika igazából játék a számokkal. Mindenesetre az NFSZ adataiból is látszik, hogy a korábban is leginkább munkanélküliség sújtotta vidékeken, azaz Nógrádban, Borsod-Abaúj-Zemplénben, Szabolcs-Szatmár-Beregben, Somogyban és Baranyában ma is tragikus a helyzet. Leginkább Észak-Borsodban: a 16, legalább 25 százalékos állástalansággal sújtott településből hét itt található. Vagyis errefelé nem igaz a kormányzati propaganda, hogy aki akar, az tud is dolgozni.

Nem úgy Nyugat-Magyarországon. Zalában 16, Győr-Moson-Sopronban és Vasban 11-11 olyan település akad, ahol egyetlen álláskereső sem szerepel a nyilvántartásban, más kérdés, hogy jellemzően olyan aprófalvakról van szó, ahol a lakosság jelentősen elöregedett, a fiatalok elköltöztek, így alig néhány munkaképes korú él...

ENYHÉN SZÓLVA VAJNA-KÖZELI EMBER KAPHATJA, INDÍTHATJA EL AZ ÚJ ORSZÁGOS KERESKEDELMI RÁDIÓT

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÁGOSTON ZOLTÁN
2018.02.21.Hiánypótlás után a Bakai Mátyás tulajdonában lévő Hold Reklám Kft. pályázatát fogadta el keddi ülésén a Médiatanács az új országos kereskedelmi rádió frekvenciájára kiírt pályázaton. Az Class FM tulajdonosáét, az Advenio Zrt.-ét alaki hibára hivatkozva kizárták a versenyből, és mivel csak ketten indultak, minden valószínűség szerint a Hold Reklám indíthat el új országos kereskedelmi rádiót Magyarországon – írja a 24.hu.

A Médiatanács a pályázatot annak a Class FM-nek a frekvenciájára írta ki, amelyet 2016 novemberében némítottak el. Magyarországnak azóta nincs analóg frekvencián sugárzó országos kereskedelmi rádiója – a Class FM az interneten működik –, az pedig kérdéses, hogy mikor lehet újra, az Advenio ugyanis több pert is indított a frekvenciáért, amelytől megfosztották. Az országos kereskedelmi rádiót egyébként minden valószínűség szerint Pop FM-nek fogják hívni, a Hold Reklám legalábbis bejegyeztetett egy erre a névre épített logót tavaly novemberben.

Ami Bakai Mátyást illeti, ő a Hold Reklám tulajdonosa és ügyvezetője, tavaly októberig Andy Vajna filmügyi kormánybiztos és médiatulajdonos mellett a társügyvezetője volt a Rádió 1-ben érdekelt Radio Plus Kft.-nek.

ORBÁNNAK AZ RTL KLUB ÉS AZ INDEX IS KELL

24.HU
Szerző: FARKAS GYÖRGY
2018.02.22.


A Fidesz a választások utánra tartogatja a médiapiac „finomhangolását”.

A Heti Válasz hosszú elemzést közöl a médiapiac helyzetéről, a fideszes médiavásárlások (Mészáros Lőrinc, Andy Vajna, Heinrich Pecina, Habony Árpád) eddigi mérlegéről.

Arra jut, a sok tízmilliárdos tőkeinjekció dacára, az új kormányzati média csak ott hatékony, ahol nincs versenytársa – például a megyei újságok piacán. Márpedig a propaganda akkor hatékony, ha tömegmédiumok terítik.

Mivel a kormányzati kommunikáció irányítói a bulvárban látják a jövőt, a lap forrásai szerint Habony Árpád egyfajta tartalomfejlesztési igazgatóként irányítja az új magyar bulvártömböt (TV2, Origo, Bors, Ripost, Lokál).

Ugyanakkor eddig csak a „területfoglalás” történt meg. Egy névtelen kormányzati forrás azt mondta, a „finomhangolás” a választás után jön. Arra a kérdésre, ez mit jelent, egyértelművé tette:

Ki kell énekelnünk a németek kezéből az RTL Klubot. És az Index hírportál is túl sok vizet zavar.

Korábban Simicska Lajos azt mondta lapunknak, hogy Orbán Viktor már a 2014-es választási győzelem másnapján felvázolt neki egy komplett médiaprogramot és már ekkor bedobta, hogy “meg akarja vásárolni az RTL Klubot”, hogy aztán meg tudja szüntetni.

MI AZ A TÍZ DOLOG, AMIÉRT SZERETEK SVÁJCBAN ÉLNI?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / Zuzzer
2018.02.22.


A Tíz dolog-sorozat eddigi részeitől kicsit eltérő poszt következik ma, hiszen Zuzzer egyrészt nem pontokba szedte mondandóját, másrészt írt a negatívumokról is, még ha ezekből azért nincs olyan nagyon sok.

„Nehéz kérdés még akkor is, ha ebben a témakörben már több posztom is született, sőt szedtem én ezt már pontokba is, csak nem találom. Azzal viszont, hogy lassan beleöregszünk és ágyazódunk az itteni életbe, mi magunk is újabb életciklusba lépünk, azaz változnak a fontossági sorrendek.

Lehet, 18 éve rácsodálkoztam valamire, most viszont, jónéhány itt eltöltött év után nem csak a külsejét látom, hanem az ízét is érzem. Így aztán amit írtam, pozitív is, negatív is, válogassátok szét ízlés szerint. Nem is lett ez klasszikus, válasz a címben feltett kérdésre poszt, hanem valami izé.

Stabilitás

A stabilitás, legyen az pénzügyi vagy politikai, az jó. A pénzügyi stabilitást élvezzük, mert amióta itt dolgozom nincsenek anyagi problémáink.

Nem létező anyagi probléma alatt nem azt értem, hogy megvesszük az Alpokot hegyekkel együtt, hanem azt a fajta mindennapokat illető anyagi függetlenséget, amikor eszünkbe se jut egy aktuálisan fellángoló hobbival kapcsolatosan, hogy nem vesszük meg a hozzávalókat, mert nincs rá keret. Amit meglátunk és kell, megvesszük, ahová el akarunk menni, elmegyünk.

A politikai normalitásra vágyást magyar embereknek szerintem túl sokat magyaráznom nem kell. Itt nincs egymás gyalázása, sárba tiprása, buzizása, haverok zsebének kitömése és egyéb népnemzeti sportok. Egyszerűen nem létezik, vagy hamar kibukik és vége a dalnak.

Azt hiszem, ezt is mondtam már, hogy olyan példák vannak, ami standard magyar politikán felnőtt embereknek totál kuriózum. Mint például a nem újraválasztott figura, aki az őt leváltó hölgy politikust nagy csokor virággal várja, elborozgatnak és persze az újonc kikéri a másik pártbeli elődjének tanácsait, hogy mit is kéne hogyan is csinálni. Mert ilyen példák is vannak...

ITT OLVASHATÓ

ELBUTÍTÁS VAGY NAGYTAKARÍTÁS - TELJES BIZONYTALANSÁG FENYEGETI AZ OKTATÁST

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: BALLA ISTVÁN

2018.02.22.


A Fidesz „jó szokása” szerint oktatási programmal sem készül, de több jelből sejthetjük, mi következik.

A kormányzó pártnak se nyolc, se négy éve nem volt programja. Ebből következően oktatási programja sem. Ezért is volt derült égből villámcsapás a Hoffmann Rózsa neve által fémjelzett, az egész oktatási rendszert átszabó változás cunami, ami nem annyira szakmai, mint inkább politikai megrendelésre történt. A változások lényege a pénzkivonás és a központosítás volt, és a „sok diplomás helyett sok szakmunkást”-elv. Erről itt írtunk bővebben.

Ha újra Orbán Viktor alakíthat kormányt, minden bizonnyal folytatódik a felsőoktatás felé vezető utak szűkítése. Ennek jelei már most látszanak: legutóbb Lázár János emlegette fel a minden középiskolára kötelező felvételi rendszerét. Ez azért lehet veszélyes, mert így a kormány – a felsőoktatási ponthatárokhoz hasonlóan – maga húzhatja meg azt a határt, melyik gyerek mehet érettségit adó iskolába és melyik nem. Folytatódik tehát valószínűleg a „minél több gyereket a lebutított szakoktatásba”-program...

MAGYARORSZÁG A MÁSODIK LEGKORRUPTABB ORSZÁG AZ EURÓPAI UNIÓBAN

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.02.22.


2010-től intézményesült a korrupció, a rendszer jellemzőjévé vált, hogy a nemzeti burzsoázia közpénzen gazdagodik. „Magyarországon jelenleg felülről vezérelt, rendszerszintű, több esetben törvényesített korrupció tapasztalható, amely meghatározza a politikai rendszert és befolyásolja a gazdaság működését” – áll a Transparency International jelentésében.

A hatalom birtokosai ma már jóformán ellenállás nélkül oszthatják szét a nemzeti javakat, kegyúri jelleggel a hozzájuk lojális oligarchák között.” Ezzel a példátlanul kemény, Magyarországra nézve lesújtó mondattal együtt tette közzé idei Korrupció Érzékelési Index jelentését a Transparency International (TI).

A nemzetközi civil korrupcióellenes szervezet évről évre pontozza a világ országait aszerint, hogy helyi szinten mennyire érzik korruptnak az országot az ottani állampolgárok, gazdasági szereplők és civilek.

A most megjelent jelentés szerint Magyarország kilenc helyet rontott tavaly a korrupciós listán, ezzel a 66. helyen áll. Ezzel 2017-ben a második legkorruptabb országgá lépett elő az Európai Unióban, a közöségben csak Bulgária teljesített rosszabbul, mint az Orbán-rendszer.

Magyarország összességében egyetlen év alatt kilenc helyet rontott a listán, ezzel 66. helyen áll. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg 2016-ban Görögország és Olaszország is korruptabbnak számított Magyarországnál, Románia pedig pont olyan korrupt volt, mint Magyarország, mostanra ezeket az országokat jobbnak minősítették hazánknál...


NEM CSAK A VÁLASZTÁS NAPJÁN

VÁLSZTASZ.HU
Szerző: TÁRSASÁG A SZABADSÁGJOGOKÉRT
2018.02.22.


Nem csak a szavazás napján, hanem bármikor tehetünk érte. Közös ügyeink alakítása együttes felelősségünk, így a te feladatod is. Erről is szól a demokrácia. Akkor is, ha jelenleg Magyarországon nem adottak a szabad és tisztességes választások feltételei. Mindannyian tehetünk azért, hogy hallassuk véleményünket, meghalljuk és megértsük egymás véleményét, ellenőrizzük és befolyásoljuk képviselőink, politikusaink munkáját. Azért is tehetünk, hogy a választások azokról a kérdésekről szóljanak, amik nekünk fontosak, és hogy minél sokszínűbb palettáról választhassunk, a verseny pedig tisztább és tisztességesebb legyen. Változás egyedül akkor lehetséges, ha teszünk is érte.

Egészséges demokrácia csak úgy lehetséges Magyarországon, ha mindannyian időről időre részt veszünk közös ügyeink alakításában. Egy igazi demokráciában azonban erre nem csak pár évente egyszer van lehetőségünk, hanem minden egyes nap. Sokfélék vagyunk, ezért részvételünk is sokféle lehet. Mindannyian másképp, de tehetünk azért, hogy egy jobb országban éljünk. Egy biztos: nélkülünk nem megy.

Mit tehetek?
  • Szeretnéd számon kérni a jelölteken, pártokon, hogy mit tennének azokban az ügyekben, amik neked fontosak? Kövesd tippjeinket!
  • Választási gyűlést szerveznél? Elmondjuk, hogyan teheted, és mire kell figyelned!
  • Nem szeretnél több propagandalevelet kapni a kormánytól, és azt is elkerülnéd, hogy bármelyik jelölt visszaéljen a neveddel? Segítünk megvédeni az adataidat!
  • Eleged van abból, hogy gyermeked iskolájában kampányolnak? Elmondjuk, hogyan tegyél ellene!
  • Nem engedtek be egy párt választási gyűlésére? Eláruljuk, hová fordulhatsz ingyen, hogy legközelebb ez ne történhessen meg!
  • Ezekben és még sok más kérdésben is segítjük részvételedet a választási eljárásban...
Panaszláda

Ezen az oldalon a választásokkal kapcsolatos kérdését, panaszát tudja eljuttatni a Társaság a Szabadságjogokért jogsegély szolgálatához. Célunk, hogy a választópolgárok, jelöltek, pártok jog- és érdeksérelmeire sürgősségük szerint a lehető leghamarabb válaszoljunk.

Általános, elméleti kérdésekre ezen a felületen nem áll módunkban válaszolni: vállalásunk a bekövetkezett vagy várhatóan bekövetkező jogsérelmet állító panaszok megválaszolása. Újságírók megkeresésére a jogi környezettel, jogszabályok értelmezésével kapcsolatban is válaszolunk, de kérjük, telefonon vegyék fel a kapcsolatot a TASZ-szal.


A DISZNÓSAJT VOLT A CSÚCS A KISGAZDÁK SAJTÓREGGELIÉN

HETI VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2018.02.21.


Pártcunamival indult a hivatalos kampányidőszak, ám a szokásosan jelentkező komolytalan formációk mellett a reaktivált kisgazdáknak és Lévai Katalin volt szoci miniszter pártjának lehet is hatása egy-egy mandátum – elvesztésére. Részletes háttér a csütörtöki Heti Válaszban...

...A Fidesz van a háttérben? Általuk akarják gyengíteni a Jobbikot?

Vajon Lévai Katalin pártját is a kormánypárt ihlette, ahogy azt egyes szocik sejtetik?

Miért éri meg kamupárttal indulni azután is, hogy szigorítottak a kampánytámogatási szabályokon?

ITT OLVASHATÓ

HELLO, RÖFI!

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2018.02.22.


– Büszke legyen az a légy! – Ezt mondta a karvezető bácsi-elvtárs, midőn a szombathelyi 498-as számú úttörőcsapat – soraiban velem – bamba kóristái nem engedték ki kellően a hangjukat, készülvén a Daloló Ifjúság nevű pörformanszra, amelyen évi rendszerességgel tekintettünk bizakodva a jövőbe.

Azon az esztendőn, amely most eszembe jutott, Fehér Klára néni-elvtársnő „Úttörőinduló” című fergeteges hip-hopjával szerettük volna tudatni az elvtárs-bácsikkal, hogy ránk lehet számítani a munka frontján, ha nagyok leszünk, és az imperializmus elleni küzdelemben is, persze.

“…Büszke név az úttörő. Viharban edzett drága név. Ha hallod a szót: úttörő, nevedre százszor büszke légy!…” – Így szóltak az első taktusok, és a karvezető bácsi-elvtárs erre a mondat végi légyre mondta, hogy legyen büszke. Összehugyozta magát gyönyörűségében, és huncutul kacsintott, milyen kurvára humoros egy bácsi ő.

Tele volt a tököm az egésszel, viszont életkori sajátosságok miatt ezt nem tudtam ilyen karakteresen kifejezni. Csak nyüszögtem magamban annak jeleként, mennyire kontraproduktív a nevelés e sajátos válfaja, meg azért, mert fogalmam sem volt, hogyan kéne úgy büszkének lenni, hogy az megfeleljen az elvtárs-bácsiknak.

Ellenben a Fidesz tudja a titkot. Kiadták azt a sorvezetőt (is), ha összegyűjtötték a nyüves ötszáz aláírásukat, amely azt bizonyítja, hogy a népek mennyire imádják őket – meg a Viktorot -, akkor arra hogyan kell verni a nyálukat, hogy bizonyítsák a bambáknak: egy az Isten. Meg, hogy cukkolják az ellenséget. Azért.

Nem mindegy azonban, hogyan. A Facebookon kell dicsekedni az alábbi módon: „Vizuális eleme lehet a bejegyzésnek egy kép a képviselőjelöltről, amint gyűjti vagy tartja az aláírásokat, vagy mellette áll csapatával, vagy, hogy épp leadja (büszke hangulat uralkodjon a képen)”. Tisztára a Daloló Ifjúság légköre ez, és legalább annyira infantilis is.

És ezek fognak kormányozni minket. A tragédia azonban, amely megüli Magyarország homokos, vizes partjait, hogy a panelprolit ennyire tartják, és csak még nagyobb, hogy jogosan. Ilyen debil játékokkal férkőznek az egybites népek kajla tudatába, és meg is ragadnak benne visszavonhatatlanul...

HA ORBÁNNAK VAN EGY CSÖPPNYI ESZE ÉS MÉG NEM TELJESEN ELVAKULT, AKKOR HALLGAT A NÉMETEK SZAVÁRA - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SATÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.02.22.


- Berlin szerint ha Közép-Európa kitart a jogállam mellett és átvesz menekülteket, akkor továbbra is kaphat uniós támogatást. De ha nem...

- Kelet-Európa az illiberális demokrácia melegháza, a legnagyobb veszélyt jelenti az EU jövője számára

- Magyarországon egyre rosszabb a korrupció, ami összefügg a sajtószabadság és a civilek elleni hadjárattal

FT

1. A vezércikk arra biztatja az unió tagállamait, hogy ne riadjanak vissza, amikor a szervezet alapértékeit kell megvédeni Lengyelországgal szemben. A készülő vihar várhatóan próbára teszi, mennyire állják a megpróbáltatásokat az alapnormák. A britek kiválása után a lengyelek az 5. legjelentősebb taggá rukkolnak előre, és ez növeli majd befolyásukat a Bizottságban, illetve az Európai Parlamentben. Csakhogy a nacionalista varsói vezetés visszalép a demokrácia és a jogállam ügyében. Más keleti tagokkal együtt feldühítették a németeket, amiért nem volt hajlandóak menedékkérőket átvenni. Ez csak tovább élezi a feszültséget a következő költségvetés ügyében.

Brüsszel, Berlin és Párizs mind inkább úgy érzi, hogy nem kellene anyagilag ennyire nagyvonalúnak lenni a lengyelekkel, ha azok továbbra is szembemennek a közös értékkel. Németország a demokrácia betartásához kívánja kötni a támogatásokat. Az aggályok jogosak, annál is inkább, mivel a lengyel reformok miatt felvetődik: kell-e a többiek részéről nagy pénzeket adni egy olyan országnak, amelynél nem biztos, hogy a jogrendszere megfelelő biztosítékokat tartalmaz az urambátyám-rendszerrel és a korrupcióval szemben? Varsónak ajánlatos volna szívére vennie a figyelmeztetéseket. Berlin – másokkal együtt – lassan elveszti a türelmét, noha javaslatait nem lesz könnyű keresztülvinni. De ki kell állnia az igazáért, a többiekkel egyetemben, mert az alapértékek forognak kockán.

2. A jelek szerint Németországnak mind inkább elege van abból, hogy a magyar, a lengyel és más kormányok felveszik a hatalmas uniós támogatásokat, ám nem kívánnak befogadni egyetlen migránst sem. Az újság megszerezte azt az állásfoglalást, amelyben Berlin kifejti, hogy a következő költségvetési időszakban a regionális alapok kifizetéseit a jogállam tiszteletben tartásától akarja függővé tenni, beleértve a szolidaritást, ami igencsak érzékenyen érintené a kelet-közép-európai államokat. A kezdeményezés egybeesik azzal, hogy Brüsszelben és más fővárosokban fokozódik a nyugtalanság, mert úgy ítélik meg, hogy Magyarország és Lengyelország fittyet hány a bíróságok és más demokratikus intézmények függetlenségére. A németek a pozíciós papírt a héten terjesztették elő, és törekvésük teljesen új irányba fordítaná a kohéziós források felhasználását. Ugyanis kizárólag olyan kormányok részesülhetnének azokból, amelyek vállalják, hogy befogadnak menekülteket és integrálják is őket. Ez azt jelenti, hogy már nem kiemelten fontos szempont a felzárkóztatás, a támogatásból az eddiginél sokkal többen kaphatnának olyan, gazdagabb tagok, amelyek betelepítenek migránsokat. Márpedig itt a közös büdzsé több mint egyharmadáról van szó. De hát Merkel már nyilvánosan jelezte, hogy a szolidaritás nem lehet egyirányú utca...