2022. november 30., szerda

ESTÉRE TÜNTETÉST HIRDETTEK A BELÜGYMINISZTÉRIUMHOZ A NYOLC PEDAGÓGUS ELBOCSÁTÁSA MIATT

MÉRCE
Szerző: BERNÁTH LACKÓ
2022.11.30.


A kormány továbbra is fontosabbnak tartja a rendőrködést, mint a minőségi oktatást.

Este fél hétre tüntetést hirdettek a 8 kirúgott tanár támogatására.

Az Egységes Diákfront, valamint a Tanítanék tüntetésére a Belügyminisztérium elé várják a pedagógusok támogatóit.

A 444.hu cikkéből pedig az derült ki, hogy a 8 tanár közül hatan a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai, akik 5 napon is részt vettek polgári engedetlenségi akcióban. Egy tanár a belvárosi Eötvös József Gimnáziumban dolgozott eddig. Egy pedig angoltanár a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, a kirúgás okát ott még nem erősítették meg.

A lap szerint Kapin Lilla, az Eötvös József Gimnázium matek és biológia szakos pályakezdő tanára épp a jövőheti polgári engedetlenséget szervezte, mikor utólérte elbocsátása híre...

NE HAGYJUK A TANÁRAINKAT MEGALÁZNI, NE HAGYJUK, HOGY DEMONSTRÁCIÓS JÁTÉKSZEREKKÉ VÁLJANAK A HATALOM PISZKOS MANCSAIBAN!!!

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.11.30.


Karácsonyhoz közeledve, advent idején a nemzeti keresztény magyar kormány ismét nyolc gimnáziumi tanárt tett munkanélkülivé, s lökött az utcára. Sem tanár, sem diák, sem oktatás, sem jövő ezeknek nem számít, csak a velejéig korrupt, undort keltő hatalom megfélemlítő, szégyenteljes akciója, s az egyre jobban a falhoz szorított Legfőbb Hadúr ismét elrettentéssel próbálkozó szánalmas dühöngése.
Az oktatás szakmai kérdéseiben illetékessé farigcsált rendőrminiszter vezette Belügyminisztérium közleményében az áll, hogy a diákok érdekeit helyezik mindenek elé. „Márpedig a pedagógus jogellenes munkamegtagadása korlátozza a tanuló tankötelezettségének teljesítését és a művelődés Alaptörvényben rögzített jogának gyakorlását. A diákok – életkoruktól függetlenül – tanulni járnak az iskolákba, számukra nem példamutató a jogszerűtlen magatartás” – olvasható a közleményben.
Pintér rendőrminiszternek és szolgahadának totálissá és pofátlanná duzzadt cinizmusa üvölt a fentiekben. Ez a gyáva rendőrminiszter, aki teljesen inkompetens figuraként erre a rá ruházott verőlegényi feladatra sem merte azt mondani, hogy „nem vállalom” (nyilván nem mondhatta, erre minden bizonnyal jó oka van) a diákok érdekeire hivatkozik, miközben ő maga, miniszterelnöki utasításra az ország érdekeit, jövőjét, a holnap nemzedékének lehetőségeit tiporja páros lábbal, s kizárólag a hatalmat gyakorlók érdekeit (így a sajátjait is) tartva szem előtt.
Gyávák, hazugok, ostobák, a jövő kirablói és legyilkolói.
Miközben – hogy mást ne mondjak – az MNB egymilliárd forint értékben rendelt szobrokat egy igazi fakezű, a brancsba tartozó udvaronc művészkétől, az Orbán-korszak egyik világra segítőjétől, például a Postapalota Csodaszarvas nevű elborzasztó tömegének legyártójától. Vagy miközben a hit- és erkölcstan oktatóinak bérét manifeszt módon közpénzekből emeli az állam, anélkül, hogy az egyházak megszólalnának, mert nekik ez a jó, a nemzet többi része pedig nem érdekli őket.
A hatalom szerint ezek a förtelmek, ezek a giccsé dermedt diktátumok azonosak a nemzet érdekével, meg a hit- és erkölcstan oktatók megemelt jövedelme.
Ne hagyjuk a tanárainkat megalázni, ne hagyjuk, hogy demonstrációs játékszerekké váljanak a hatalom piszkos mancsaiban. Amikor a tanárokat alázzák, a tanárainkkal együtt a rájuk szoruló gyerekeinkkel is ugyanazt teszik, vagyis valamennyiünkkel. Ha ezt nem érti meg ez az ország, akkor tényleg minden mindegy!
Hát ne legyen az!

VÉGZŐS OSZTÁLY OSZTÁLYFŐNÖKE ÉS MATEMATIKA SZAKOS TANÁR IS VAN A KIRÚGOTT PEDAGÓGUSOK KÖZÖTT

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.11.30.


Az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya a polgári engedetlenségben való részvétele miatt.


Az Eötvös József Gimnáziumból egy fiatal matematika–biológia szakos tanárt rúgtak ki, a Karinthy Frigyes Gimnázium elbocsátott hat pedagógusa között végzős osztály osztályfőnöke is van, a Vörösmarty Mihály Gimnáziumból egy angol szakos tanárt bocsátottak el, tudta meg a Telex.

Szerda napközben a Belügyminisztérium közleményéből derült ki, hogy az Eötvös József Gimnázium egy, a Karinthy Frigyes Gimnázium hat és a Vörösmarty Mihály Gimnázium egy tanárának szűnik meg rendkívüli felmentéssel a közalkalmazotti jogviszonya december elsejétől a polgári engedetlenségben való részvétele miatt.

A hír megjelenése után mindhárom érintett iskola egy-egy képviselőjével beszéltünk, akik elárulták, hogyan derültek ki az elbocsátások, és kik azok, akik csütörtöktől nem folytathatják intézményükben a tanári pályát...


ÉPP SZERVEZTE A JÖVŐ HETI SZTRÁJKOT, AMIKOR KÖZÖLTÉK VELE, HOGY A KIRÚGOTTAK KÖZÖTT VAN

444.HU
Szerzők: KISS IMOLA, FŐDI KITTI
2022.11.30.


A Belügyminisztérium szerdán sajtóközleményben jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát, azt azonban nem közölték, hogy melyik iskolák dolgozóiról van szó
.

Mint megtudtuk, a nyolcból hatan a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai, mindannyiuk elbocsátását azzal indokolták, hogy 5 napon is polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. Egy tanár a belvárosi Eötvös József Gimnáziumban dolgozott eddig. Egy pedig angoltanár a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban, aki épp táppénzen van, így ő a felmondását postán kapja meg és a kirúgás pontos oka is csak akkor fog kiderülni...

KÖLTSÉGVETÉSI NYOMOZÁS ÉLŐBEN - ROMHÁNYI BALÁZS A KLUBRÁDIÓBAN (2022.11.29.)

KLUBRÁDIÓ
Riporter: DÉSI JÁNOS
2022.11.29.A 2022. november 29-i Reggeli gyorsban Dési János beszélgetőtársa: Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézetet ügyvezetője volt, és azt próbálták szétszálazni miért nem átlátható a magyar költségvetés, milyen anomáliái vannak és más hasonló gondokról.

OSZKÓ PÉTER: MÉG NEHEZEBB ÉV VÁR RÁNK JÖVŐRE

DELLA / 24.HU
Szerző: BAKA F. ZOLTÁN
2022.11.30.


„Hurráoptimistának tartom azokat a jóslatokat, hogy a jövő év második felében egyszámjegyűvé válik az infláció” – mondja a Della legfrissebb adásában Oszkó Péter innovációs befektető, volt pénzügyminiszter, aki szerint a munkavállalók megpróbálják kikövetelni a munkaadóktól, hogy a béremelések kövessék a 20 százalékos inflációt, nem szólva a 40 százalékos átlagos élelmiszer-áremelkedésről. Általában is rosszabb év elé nézünk, mint amilyen 2022 volt, sőt ez átnyúlhat 2024-re is, mert hiányozni fog a költségvetés gazdasági stimulusa: az idei minden idők legnagyobb választási pénzszórása volt, erre a következő évben nem lesz lehetőség, márpedig a magyar gazdaság a gödrökből rendre a fiskális költekezés növelésével lábalt ki az elmúlt évtizedekben. Oszkó Péter szerint hat-hét hónap múlva érhet el arra a pontra a reálgazdaság, hogy a munkaerő nagyobb csökkentésével reagáljon a recessziós környezetre, de ez szerinte nem jár majd a munkanélküliségi mutató érdemi emelkedésével, sokkal inkább a foglalkoztatottsági mutatók romlásával, mert sokan külföldön fognak munkát keresni, illetve a munkaadók nem töltik be a nyugdíjba vonuló alkalmazottak helyét. A forint gyengébb még lehet szerinte, erősebb aligha. A műsorban arra is kísérletet teszünk, hogy megfejtsük az Orbán-titkot.

MEGOLDHATÓ A PEDAGÓGUSOK BÉREMELÉSE, HA MINDENKI CSAK HITTANT TANÍT, MERT ARRA VAN PÉNZ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.11.26.


Teljesen felesleges a tanárok tiltakozása, mert az Orbán-rezsim úgy tesz, mintha a tanárok az Európai Unió (“Brüsszel”) alkalmazottai lennének, mintha az EU-nak kellene a tanárok megfelelő fizetésemeléséről gondoskodnia. Tetszettek volna Brüsszelben tüntetni, mert a magyargyűlölő brüsszeli bürokraták a tanárok fizetésemelését tartják vissza a jogállami kifogásokra hivatkozva – ez a NER hazugsága. Ennyivel megoldotta az Orbán-rendszer az oktatás kérdését és a pedagógusok hosszú ideje tartó jogos tiltakozását. A pénz ennek csak a kisebb része, az oktatás szétverése a baj.

Ez pedig nem véletlenül van így, hanem tudatos koncepció eredménye. A középkori feudális ideológát követő keresztényfasiszta magyar állam szándékosan butítja el az embereket, zárja el a tudás és az ismeret, az információ minden formájától, a gondolkodás lehetőségétől. Műveletlen, képzetlen jobbágyokra van szüksége a sötétségre alapozott orbáni fasiszta diktatúrának. Ezért verik szét az oktatást, rombolják le az iskolák színvonalát, tananyagát, tartják éhbéren a baromságokkal agyonhajszolt tanárokat, hogy a jó tanárokat elüldözzék, s ezért nem fizetik meg őket.

Mindez azonban nem igaz a hittantanárokra, mert ők nem “Brüsszel”, hanem a magyar “keresztény” kormány alkalmazottai, amely gondoskodik is róluk. Senkinek nincs pénz a magyar oktatásban béremelésre, de a hittantanároknak igen. A legfontosabb dolgokra van pénz, márpedig a hitoktatásnál nincs fontosabb, mert az is a butítás része. Azt meg kell fizetni. Egy újabb kormányrendelet kiegészítő támogatást nyújt az egyházaknak, hogy ki tudják fizetni a hittantanárok béremelését. Január 1-től fejenként 61 ezer forinttal emelik meg minden hittantanár fizetését.

Ez nem azt jelenti, hogy az egyházi és az állami iskolákat különböztetné meg a NER, mert az állami iskolák hittantanárai is megkapják ugyanezt a pénzt. A tantárgyakat különböztetik meg ezzel, ha a “hittan” egyáltalán tantárgynak számít. Magyarországon hittantanításra van kereslet, legalábbis az állam részéről, mert az terjeszti az állami ideológiát, és azt fizetik meg. A gazdasági racionalitás szerint pedig azt kell csinálni, amire kereslet van. Legyen mindenki hittantanár.

Minek a fizika, a kémia, a matematika, a számítástechnika, az irodalom és a történelem, ha nem megy azzal semmire egy magyar gyerek? Ebben a rendszerben ez csak hátrányára van. Az iskola a diktatúrák legnagyobb ellensége, ha ott valódi oktatás zajlik, és felkészült, gondolkodni képes, önálló felnőtteket nevelnek. Hittan kell az alattvalóknak, amivel megkötözik a lelküket, elbutítják őket, engedelmes jobbágyokat, megfélemlített rabszolgákat nevelnek.

Az egyházak a kegyelem, az üdvösség, a szeretet, a megváltás és a szabadság hirdetése helyett lelki rabszolgákat nevelnek az elnyomó hatalomnak, pénzért. Evilág fejedelmét, az ördögöt szolgálják. Ha krisztusi tanokat és jellemet hirdetnének, az elsöpörné Orbánt velük együtt, egy pillanat alatt. A középkori modell a 21. században is működik. Ezért utálják ezek a liberalizmust, a szabadságot és az emberi jogokat, a kegyelmet, az egyéni szabadságot és az önállóságot. Mindent, amit Isten adott az embernek a szabad és boldog élethez. A hittan faladata ezt elhomályosítani és eltörölni.

Ezért a NER-ben hittanra van szükség, amely megnyit minden ajtót és alkalmassá tesz mindenre. Semjén Zsolt maga a legjobb példa. A dolgozatait lopta, soha senki nem választotta meg, mégis második ember az országban. A hittan mindenre jó, mindent helyettesít. Minden tanár tanítson csak hittant, minden gyerek tanuljon csak hittant. Nem kell megijedni, mert hinni nem kell, arra is a legjobb példa a NER arisztokráciája és vezérkara...

¬ITT A BEJELENTÉS, AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG JAVASOLJA, HOGY FÜGGESSZENEK FEL 3000 MILLIÁRD FORINTNYI TÁMOGATÁST MAGYARORSZÁGNAK, AMÍG AZ ORBÁN-KORMÁNY NEM TELJESÍT

NÉPSZAVA.HU
Szerző: HALMAI KATALIN
2022.11.30.


...A pénzhez 27 szuperfeltételen át vezet az út


Hat feltételt határoztak meg az Integritás Hatóság és a Korrupcióellenes Munkacsoport létrehozására, a vagyonnyilatkozatok személyi és tárgyi hatályának kiterjesztésére és átláthatóságának megerősítésére, az ügyészi döntések bírósági felülvizsgálatának biztosítására, a nyilvános adatokhoz való hozzáférés garantálására.

Nyolc feltétel rendelkezik az összeférhetetlenség megelőzése és ellenőrzése érdekében létrehozandó Belső Ellenőrzési Igazgatóság felállításáról, átfogó és hatékony korrupcióellenes stratégia bevezetéséről, az uniós támogatások kedvezményezettjeinek adatait rögzítő és a kockázatokat elemező Arachne adatgyűjtő rendszer alkalmazásáról és az OLAF-fal folytatott együttműködés javításáról.

Öt feltételt szabtak a közbeszerzések fokozott átláthatóságának és versenyének megteremtéséhez. Ennek keretében ki kell dolgozni egy ellenőrzési mechanizmust az egyetlen ajánlatot eredményező közbeszerzési eljárások értékelésére és létre kell hozni a kis- és középvállalkozások közbeszerzési eljárásokban való részvételét elősegítő támogatási rendszert. Fejleszteni kell továbbá a verseny független felügyeletét és elemzését megkönnyítő elektronikus közbeszerzési rendszert.

Négy feltétel kapcsolódik a bírói függetlenséghez, amely a belső ellenőrzési rendszer működésének előfeltétele. Idetartozik az az Országos Bírói Tanács szerepének és hatáskörének bővítése, a Kúria függetlenségének megerősítése, az Európai Unió Bíróságához benyújtott előzetes döntéshozatal iránti kérelmek akadályainak megszüntetése valamint a hatóságok azon lehetőségének megszüntetése, hogy a jogerős bírósági határozatokat az Alkotmánybíróság előtt megtámadják.

Két feltétel vonatkozik az uniós támogatásokat ellenőrző rendszer kiépítésére. Az Európai Alapok Ellenőrzési Főigazgatóságának olyan hatékony ellenőrzési stratégiát kell elfogadnia, amely összhangban van a nemzetközi szabványokkal. Emellett megfelelő forrásokat kell a rendelkezésére bocsátani annak biztosítására, hogy a függetlensége megmaradjon, és képes legyen feladatainak hatékony elvégzésére.

Két további kikötés, hogy kormányrendeletben kell szabályozni a helyreállítási terv végrehajtásában, ellenőrzésében részt vevő szervek jogi megbízatását. Előírás olyan részletes nyomonkövetési eljárások alkalmazása, amelyek segítik a támogatások végső kedvezményezettjeire, a vállalkozókra, alvállalkozókra és haszonhúzókra vonatkozó valamennyi szükséges adat összegyűjtését és tárolását.

KÍNA-FÜGGÉSBE VERI MAGÁT ORBÁN: MAGYARORSZÁG AZ ELEKTROMOS AKKUMULÁTORGYÁRTÁS GÓCPONTJÁVÁ VÁLIK - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ / VILÁGTÜKÖR
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.11.30.


Az unió népességének legalább a 65 százalékát adó országok szavazata kellene ahhoz, hogy Magyarország elessen az uniós pénzektől, ez nem biztos, hogy összejön Leyenéknek. A kínai akkumulátorgyárak miatt Debrecen az összes többi európai országgal versenyképes lesz Németországot kivéve, de Pálinkás József volt MTA-elnök a kormányzat megalomániájának tulajdonítja a projektet, ami elhamarkodott lehet. Magyarország hibát követ el, ha túl korán, túl erősen elkötelezi magát. Emlékeznek még Joschka Fischerre? Nemzetközi lapszemle.

A Frankfurter Rundschau szerint a Magyarországnak szánt uniós pénzek visszatartása ügyében szoros lesz a küzdelem, és nem biztos, hogy Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke azt megnyeri. Az általa vezetett testület a folyósítás felfüggesztését fogja ma javasolni, de a végső szót majd a tagállamok tanácsa mondja ki, ahol minősített többség szükséges a bizottsági kezdeményezés elfogadásához, ami azt jelenti, hogy az EU 27 tagállama közül elég 15 olyan egyetértését megnyerni, amelyek lakosságszáma együttesen kiadja az egész unió népességének legalább a 65 százalékát. Ennek a többségnek a megléte jelenleg nem tekinthető biztosítottnak a német lap szerint. A döntésnek legkésőbb december 19-ig meg kell születnie.

Magyarországot az a veszély fenyegeti, hogy az EU rendes költségvetéséből 7,5 milliárdtól, a COVID-járvány utáni gazdasági helyreállítást célzó különalapból pedig 5,8 milliárd eurótól eshet el. Hogy ezt elkerülje, és a pénzeket kifizessék számára, 27 konkrétan megfogalmazott feltételnek kell eleget tennie. Ezek közül a frankfurti lap szerzője kiemeli az Integritási Hatóság felállítását, amelynek az lenne a feladata, hogy megakadályozza az uniós támogatási pénzekkel való visszaélést.

Az Európai Parlamentből hallható kritikus vélemények szerint azonban távolról sem bizonyított, hogy a reformokat meg is fogják valósítani, és azok működni fognak.

A londoni Financial Times arról számol be, hogy Magyarország az elektromos járművekhez való akkumulátorok gyártásának az európai gócpontjává válik, a bírálók azonban tartanak a Kínától való túlzott függéstől.

A debreceni helyszíni riportból kiderül, hogy a nélkülözhetetlen alkatrésznek számító katódok előállítására szakosodott koreai cég telepe mellett a CATL kínai akkumulátorgyártó óriásvállalat a legnagyobb ilyen európai gyárat kívánja létrehozni, és 2030-ra önmagában a debreceni akkumulátorgyártás nagyságrendje Németország kivételével az összes többi európai országgal versenyképes lesz. A beruházás ösztönzője a BMW, amely ebben a városban elektromosautó-gyárat létesít. De az ország más pontjain is akkumulátor-előállító üzemek nőnek ki a földből, hiszen a Mercedes és az Audi szintén elektromos meghajtású autók gyártására állítja át magyarországi termelő egységeit.

Financial Times megszólaltatja a Debrecenben élő Pálinkás Józsefet, a Magyar Tudományos Akadémia volt elnökét, aki szerint a beruházási boom felteheti ugyan Debrecent az európai ipari térképre, de sokan kérdezik joggal, hogy eleget tud-e tenni ez a város a hatalmas energia-, víz- és munkaerőigényeknek. Pálinkás a kormányzat megalomániájának tulajdonítja a projektet.

Orbán szereti a nagyberuházásokat, azt akarja, hogy az övé legyen a legnagyobb” – mondja.

A brit lap kitér arra is, hogy Palkovics László a májusi miniszteri meghallgatásán elmondta: a CATL gyára óránként nagyjából ugyanannyi friss vizet fog felhasználni, mint amennyi most Debrecen teljes vízigénye ugyanannyi idő alatt.

Deák András, a Közszolgálati Egyetem energiaszakértője arról beszélt a londoni lapnak, hogy a technológia fejlődése nyomán a lítium-alapú akkumulátorokról kiderülhet, hogy csak az egyik lehetséges opciót jelentik, és Magyarország hibát követ el, ha túl korán, túl erősen elkötelezi magát a lítium-technológia mellett. „Ez olyan, mint amikor degeszre eszed magas a levessel, holott még ott van az egész terített asztal” – jegyezte meg.

beruházás nem csupán környezeti és energetikai aggályokat vet fel, hanem érzékenynek számít abban az értelemben is, hogy növekvőben van a vita Kína európai beruházásainak megítélése és a Budapest-Peking-viszony alakulása körül. Zgut-Przybylska Edit, a Lengyel Tudományos Akadémia kutatója, az Amnesty International Magyarország alelnöke szerint a szóban forgó beruházás kiterjeszti Kína stratégiai befolyását az európai gazdaság infrastruktúrájára. „Orbán Viktor ment a legmesszebb az EU-ban azzal, hogy ablakot nyit Kína számára saját politikai és gazdasági befolyásának fegyverként való alkalmazásához Európában” – mondja. Emlékeztet arra is, hogy az Orbán-rendszer, a Kína-barát politika jegyében akadályozza a Pekinggel szemben kritikus EU-kezdeményezések elfogadását.

Project Syndicate „Új nemzetközi rend születése” címmel közölte Joschka Fischer tanulmányát, aki a Zöldek képviseletében a polgári beilleszkedés első fecskéjeként német külügyminiszter is volt. Szerinte végleg eltűnőben vannak a huszadik század kétpólusú berendezkedésének a maradványai, és új, általa globális pentarchiának nevezett rend van kialakulóban. Ez az ötpólusú világszerkezet úgy fest Joschka Fischer értelmezésében, hogy az Egyesült Államok és Kína a huszonegyedik század két dominás szereplője, miközben három másik erőközpont – Európa, Japán és India – szintén jelentős befolyásra tesz szert a bolygó jövőjének alakításában.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

EZ EGY POSZTKOMMUNISTA MAFFIAÁLLAM EGY BŰNSZERVEZETTEL AZ ÉLÉN." - MAGYAR BÁLINT A KLUBRÁDIÓBAN

KLUBRÁDIÓ
Műsorvezető: KUN ZSUZSA
2022.11.30.A Klubdélelőtt 2022. november 26-i adásában Kun Zsuzsa vendége Magyar Bálint egykori oktatási miniszter és az SZDSZ egykori elnöke messziről érkezett annak idején a politikába, bár ha mélyen kutakodunk a felmenők között, találunk egy-két politika iránt érdeklődőt. Édesapja Magyar Bálint színháztörténész, színházigazgató, édesanyja, Siklós Olga színházi dramaturg volt. Apai nagyszülei Magyar Elek lapszerkesztő, újságíró, és a nemesi származású Kürthy Berta, akinek a nagyapja, Szemere Bertalan (1812–1869) miniszterelnök volt... Magyar Bálint jó ideje felhagyott a politizálással, egy interjúban így nyilatkozott: Amit politikusként véghez vittem, vagy aminek részese lehettem, azt nagyjából ledózerolták. Ennyiben, ami az országgal történik, az fokozottan a személyes történetem is...”

PÉLDÁTLANUL NAGY FELADAT LESZ EURÓPÁNAK ÚJJÁÉPÍTENI UKRAJNÁT

TELEX
Szerzők: ELŐD FRUZSINA, MÁRTON BALÁZS
2022.11.30.


Még azon megy a vita, hogy a 2023-as ukrán költségvetés megtámasztásához hogyan küldjön pénzt az EU, de a horizonton már sokkal nagyobb tervek is feltűntek. A 2023-ra tervezett 18 milliárd euró sorsa hamarosan eldől, az egyelőre véget érni nem látszó háború után viszont jöhet egy új Marshall-tervként emlegetett ukrán újjáépítési program. Itt egyelőre több a dilemma, mint a tény, de az már biztos, hogy euró-százmilliárdok megmozdítása várható egy vágyott, világméretű együttműködés keretében. Európának kulcskérdés, hogy ezt a pénzt értelmesen költsék el, ám ez aligha lesz egyszerű. Mennyire megalapozott Orbán Viktor kritikája, hogy Ukrajna már a háború előtt is működésképtelen volt?


Az Oroszország által február 24-én megtámadott Ukrajnával kapcsolatban röpködnek a milliárdos tételek a sajtóban, állandó téma, mennyi pénzbeli támogatásra szorulnak az ukránok a háború alatti puszta fennmaradáshoz és a háború vége utáni rekonstrukcióhoz. Nagyon úgy néz ki, hogy míg a háborús erőfeszítéseket döntően az USA finanszírozza, az újjáépítési projektben vezető szerepet kíván vinni az EU, az élén Németországgal. Nem egyértelmű ugyanakkor, mekkora összeg megmozgatására lesz még szükség, és ezt kiknek, milyen időtávon, elosztásban és konstrukcióban kéne Ukrajnának adniuk. Az pedig pláne fogós kérdés lesz, hogyan lehet biztosítani az adományok megfelelő hasznosulását.

Az EU-ban már az újjáépítésnél jóval kisebb tétel finanszírozásának módjáról sincs egyetértés: Orbán Viktor az utóbbi időben megint azzal került be a nemzetközi sajtóba, hogy kilátásba helyezte az Ukrajnának nyújtandó, az Európai Bizottság által javasolt és az Európai Parlament által is támogatott 18 milliárd eurós (kb. 7300 milliárd forintos) hitel elleni vétót. A csomagról – melynek sorsa néhány napon belül eldől –, a miniszterelnök azt mondta, Magyarország „arra nem hajlandó, hogy Ukrajna érdekeit saját érdekei elé helyezze”. Orbán korábban már kijelentette, a kormány arra viszont hajlandó, hogy a tervezett pénzügyi támogatás Magyarországra eső részét biztosítsa (ez 187 millió euró, azaz jelenleg kb. 76,7 milliárd forint lenne).

Orbán az újjáépítés sikereivel kapcsolatban is szkeptikus álláspontot foglal el, nemrég megjegyezte például, hogy „Ukrajna már a háború előtt működésképtelen állam volt”, és hogy nem tudnak annyi pénzt előállítani, amennyire szükségük van az állami feladatok ellátásához...


LESÚJTÓ JELENTÉS KÉSZÜLT AZ OKTATÁSRÓL

JELEN.MEDIA
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2022.11.29.


Az Európai Bizottság által készített jelentés szerint 2021-ben a korai iskolaelhagyók aránya Magyarországon 12 százalék volt, szemben a javuló tendenciát mutató 9,7 százalékos uniós átlaggal és a 9 százalékos uniós szintű célértékkel – és ez csak egyetlen a sok rossz adat közül.


Néhány nap múlva értékeli az Európai Bizottság azokat az intézkedéseket, amelyeket a kondicionalitási mechanizmus keretében vállalt a magyar kormány, hogy végre hozzájusson az uniós forrásokhoz. Sajtóhírek szerint ezekkel a lépésekkel az Európai Bizottság továbbra is elégedetlen, így feltehetően azt fogja javasolni, hogy a Magyarországnak elvileg járó költségvetésnek egy részét, nagyságrendileg 3000 milliárd forintot fagyasszanak be.

Sokan érezhetik úgy, hogy ez igazságtalan lépés Magyarországgal szemben, pedig ez egy évekig tartó, hosszú folyamat egyik végpontja. Az uniós intézményekkel való huzakodás ugyanis nem most kezdődött, hanem 2010 és 2014 között, amikor Orbán Viktor a hatalomra jutását követően megszállta az állami intézményeket, új alkotmányt írt, átszabta a választási- és a médiatörvényt. Már akkor jól látható volt, hogy az emberi jogokra és a jogállamra alapuló európai értékekkel szembe helyezkedve fog kormányozni. Az egyik legsúlyosabb probléma Magyarországon, hogy a kormány döntéshozó úthengere mindenkin átgázol, s Orbán az első kétharmados felhatalmazás után kiiktatta a törvényalkotást megelőző társadalmi egyeztetést is.

És hogy jön ez a jogállamisági kérdésekhez?

Ha az oktatást érintő kormányzás 12 évén végig nézünk, jól látható, hogy a társadalmi párbeszéd hiánya milyen súlyos következményekkel járt. Egy példa: 2012-ben az Orbán-kormány 18-ról 16 évre szállította le a tankötelezettséget, ennek hatására megnövekedett a lemorzsolódás és a végzettség nélküli iskolaelhagyók aránya. Hiába szóltak a közgazdászok és az oktatáskutatók, hogy ez a lépés nagyon súlyos következményekkel jár majd a hosszú távú magyar munkaerőpiaci kilátásokra, Orbán oktatási kérdésekben csak arra hallgatott, aki azt mondta, amit ő hallani akart...

DÉLBEN TÉNYLEG HARANGOZNAK A MAGYAR EU-PÉNZEKNEK? – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA VÁLOGATÁS
2022.11.30.


Magyarországot írásban értesítik

Eddig mind a 26 tagállam esetében így történt, ünnepélyes és protokolláris eseményt szerveztek, ahol az elnök megfelelő körítés mellett, hangzatos beszédek kíséretében bejelenti a támogató nyilatkozatot.

Elmarasztalta Magyarországot a strasbourgi bíróság

Jogsértő a nemzetiségi választási rendszer.

Sokkolták az EP-képviselőket a magyar oktatási közállapotok és a rendszer működése

Magyar tanárok, diákok, szakszervezeti vezetők meghallgatása volt az EP-ben, Brüsszelben. A mintegy húszfős delegáció brüsszeli programját a Demokratikus Koalíció szervezte.

Orbán Viktor pénteken Szlovéniába utazik

Robert Golob meghívására részt vesz Szlovéniában a Cirkovce-Pince villamosvezeték építésének befejezése alkalmából tartott ünnepségen.

A Roszatom elvitte az ATV-t Moszkvába, ahol megállapították: nem működnek a szankciók

Minden szép és jó, gázból és olajból van „dögivel”, a lakásokat pedig hihetetlenül felfűtik.

Még itt: Halálra fagynak az oroszok a saját lakásaikban

Megint meghalt egy orosz milliárdos, ezúttal helikopterbalesetben

Az orosz-ukrán háború kitörése óta több orosz milliárdos és csúcsvezető halt már meg rejtélyes körülmények között.

Jön a rendeleti költségvetés

Azt eddig is tudni lehetett, hogy a teljesen tarthatatlan 2023-as költségvetési tervet az Orbán-kormány átdolgozza. Ám arra még korábban soha nem volt példa a rendszerváltás óta, hogy egy kormány rendeletekkel írjon át egy parlament által elfogadott költségvetési törvényt, ugyanis erre egy jogállamban egyszerűen nincs lehetőség.

185 milliót tolt frissen szerzett cégébe Mészáros Lőrinc

A cégbíróság nem ült sokáig az akvizíció átvezetésén, hiszen az október 26-i tulajdonszerzést követően november 4-én már be is jegyezte a változást a cégkivonatba.

Hatalmas összegeket költ a saját épületeire a jegybank

A Matolcsy-method: vedd meg kétszer ugyanazt az ingatlant, aztán fizess érte még bérleti díjat is.

Mindeközben:
Harmincból húsz ágyat megszüntetnek az Uzsoki Utcai Kórház tüdőgyógyászati ügyeletén

Kinek mit intézett a kormánya.

Harmadáron játszottak volna át önkormányzati lakásokat fideszesek NER-potentátoknak – néhányan maguknak is

Az önkormányzati lakások kedvezményes kiárusítása mellett Böröcz László, Budapest v i l á g ö r ö k s é g i területfejlesztésének kommunikációjáért felelős miniszteri biztos az I. kerületi képviselő-testület múlt heti ülésén.

Megállíthatatlanul bővül Rogán kabinetbirodalma

A korrupcióellenes harchoz Orbán Viktor szeptemberben egy alig használt, de papíron elég erős eszközt adott Rogán minisztériumának: a Kormányzati Ellenőrző Hivatalt.

1600 hibát számoltak össze az Operaház 55 milliárdos felújítása után

A hibákról a lap megkérdezte Ókovács Szilveszter főigazgatót, aki egyik kérdésükre sem reagált, ahogyan a Kulturális és Innovációs Minisztérium sem.

Pert nyert a MÁV ellen az Átlátszó a Fővárosi Ítélőtáblán

Köteles kiadni a MÁV a Szegedet Hódmezővásárhellyel összekötő tram-train megvalósíthatósági tanulmányát, amit 10 évig el akartak titkolni.

Milliárdokat elcsaló alapítvánnyal szerveztek hírszerzőképzést a magyar titkosszolgálatok tisztjei

A Drégelyvár Központ vezetői megúszták a felelősségre vonást, a tervezett magánhírszerző-képzés pedig pár év múlva az Átlátszón már bemutatott Mercurius Üzleti Hírszerző Akadémia képében éledt újra.

A fideszesek háromnegyede is nemet mondott a nemzeti konzultációra

A Fidesznek az utóbbi hónapok csökkenése ellenére még mindig hozzávetőleg 3 millió szavazója van, akkor (Varga Judit közlésére) azt kell mondanunk, a fideszes szimpatizánsok mintegy háromnegyede nem tartotta fontosnak, hogy válaszoljon Orbán Viktor kérdéseire.