2017. május 22., hétfő

SOROS GYÖRGY ÜGYNÖKEI


GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gusztos István
2017.05.22.


Ügynök, bérenc már mindenki, aki nem tagja, kliense, tudatbeszűkült állapotban lévő fanatikus híve a hatalombitorló rablóbandának, a rasszista indulatokra spekuláló, uszító hecckampányokban mester bűnszervezetnek.

Természetesen ügynökök a demokratikus ellenzék tagjai és szimpatizánsai, a mutatóban megmaradt független média munkatársai, és köztudottan bérencek mozgatják a tüntetőket is.

Hát igen: mindenki láthatja-hallhatja, hogy nagyon aktívak. Mindenhol ott vannak: az utcákon, a magyar és külföldi egyetemeken, az MTA-ban és Brüsszelben, az ENSZ-ben is…

Így aztán 2018-ban az ország arról dönt – ahogy ezt a Fidesz már volt szíves közölni –, hogy bérenceket akar-e kormányra juttatni, vagy azt akarja, hogy Magyarország magyar maradjon; azt akarja-e, hogy migráncsok millióit kényszerüljön az ország eltartani, vagy azt, hogy a NÜK a magyar családokról gondoskodjék…

Nesze, vazze: tetszik, nem tetszik, ez a kérdés – válasszatok… Így „konzultál” a hatalom.

S minden „magyarellenes” akció, terv mögött egyetlen ember áll: a háttérhatalmas, ügynököket tartó multimilliárdos spekuláns, Soros György, akinek arcából a bűnszervezet „klasszikus mintákat” követve formálta meg a „nemzetközi zsidó” aktuális torzképét…

Azért lesem, kifordul-e végre az „ország bele”: egy példátlanul gátlástalan rablóbanda, amely elrabolt mindent, amihez hozzáférhetett; megszállt szinte mindent, s amit nem szállhatott meg, azt tönkretette, vagy épp most teszi tönkre; egy gyalázatos bűnszervezet, amelynek kártételeit bukása után generációk fogják még megszenvedni, szóval az orbáni Fidesz, amely 1945 óta ebben az országban nem tapasztalt következetességgel és intenzitással folytatja aktuálisan főleg antiszemita indulatokra spekuláló hecckampányát – szóval egy ilyen utolsó társaság úton-útfélen gyalázza azt az embert, akinél többet és hasznosabban senki sem költött erre az országra…

Amilyen elképesztő hecckampányt folytat a „kormány”, az önmagában elegendő ahhoz, hogy a 2018-as „választást” előre tisztességtelennek, akár törvénytelennek is kelljen minősíteni. A mai hatalom azt akarja, hogy ki néma netán, s csak lelkesedni rest, már azt is gyűlöljék, akár a pestisest. Gyűlöljék azok, akiknek életét ez a hatalom vad kényszerképzetekkel fonta be...

HAJLÉKOK - L. RITÓK NÓRA KIÁLLÍTÁSA

FIAN KONCEPT HONLAPJA
Szerző: Fian Koncept
2017.05.22.


Az esemény borítóképének választott alkotás címe: Üdvözlet egy misztikus helyről. Alkotója, L. Ritók Nóra sokunk számára misztikus helyen él: a nyomor szélén, a kiszolgáltatottság, a kiúttalanság határvidékén. A teljes élete a mélyszegénységben élő gyerekeről, családokról szól.

Mi viszont azt szeretnénk, ha ez a kiállítás most teljes egészében róla szólna. A meleg és életigenlő, fáradhatatlan alkotóról, akinek életenergiája mintaadó sokkal többünk számára, mint ahányan ezt a kiállítást láthatják majd.

A FIAN Koncept szeretettel és tisztelettel hívja Önt a kiállításmegnyitóra, amelynek helyszíne a FIAN Koncept, Fortuna u. 18. sz. alatt lévő üzlete és kiállítótere.

A képeket 2017. június 25-ig tekinthetik meg, 
naponta 10 és 18 óra között. 

A belépés ingyenes 

ITT OLVASHATÓ

TÁMADÁS, VISZKETŐ TENYÉR, VÉR, TAKONY, VÉDEKEZÉS, HÁBORÚ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.05.22.


Az a határozott érzésem, hogy egy zombihadsereg foglalta el az országot. Mindegy, hogy a miniszterek elnöke prédikál valahol, hogy sajtótájékoztatót tart valaki, tévéműsorban nyilatkozik, vagy interjút ad, ugyanaz a pár mondat a teljes szókincsük. Mindig ugyanaz, mindenkinek ugyanaz. A propagandamédia is kizárólag ezt a sablont használja és gyakorlatilag az is mindegy, hogy aktuálisan miről van szó, ez az előre legyártott gondolatsornak látszó mantra köszön vissza mindenhonnan.

Soros-egyetem, Soros-hadsereg, Soros-bérencek, Brüsszel (soha nem Európai Unió, mindig Brüsszel), időnként Simicska. És újabban az erőszakossá váló ellenzék – akik természetesen egytől egyig Soros emberei -, az országot kívülről és belülről ért támadás, viszkető tenyerek, ökölbe szorult kezek, vér, takony, védekezés, háború.

A kormánypártban egyetlen egy önálló egyéniség nincs. Bárki bárkivel lecserélhető. Mindegy, hogy L. Simon László, Kovács Zoltán, Halász János, vagy Németh Szilárd. Egyetlen saját gondolat nincs, de még saját szavak sincsenek. Ugyanazok az elcsépelt frázisok a Fidesz nagyszerűségéről, a fantasztikus gazdasági teljesítményről és az előző kormány aljasságáról.

Tök mindegy, hogy nőnap, gyáravató, óvodalátogatás, vagy kormányinfó. Tényleg az az ember érzése, hogy egy rakás tökegyforma zombi masírozik egy irányba és ugyanazt mormolják. Süketen, vakon, hülyén. Mindenkit meg akarnak harapni és akit sikerül, az éppen olyan zombivá válik, mint ők, velük fog masírozni és együtt mormog a tömeggel.
Félelmetes is lehetne, ha nem lenne olyan végtelenül, szánalmasan primitív és átlátszó. Így inkább – ha nem is vicces – röhejes. Az egész kormányban, de az egész pártelitben és a saját pártmédiájukban sincs egyetlen ember, akinek saját gondolatai, saját szavai lennének. Vagy, ha vannak is saját gondolataik és saját véleményük, azt nem mondhatják el, nem írhatják le.

Jól látható, hogy egy szűk, néhány emberből álló csoport bábként mozgatja a teljes kormánypártot, az őket kiszolgáló média minden egyes tagját. Kubatov Gábortól Bayer Zsolton át Stefkáig, G. Fodorig, Kósa Lajosig és a nagy számban felbukkanó trollokig bemagolt egyendumát tolnak a hívek arcába...

MÉDIAFOGYASZTÁSI SZOKÁSOK ÉS EGYES MÉDIUMOK POLITIKAI MEGÍTÉLÉSE

PUBLICUS.HU
Szerző: SuperAdmin
2017.05.21.A Publicus Intézet a Vasárnapi Hírek megbízásából, május 12 és 17 között, 927 fő megkérdezésével készített reprezentatív közvéleménykutatásban vizsgálta a magyar választókorúak médiafogyasztási szokásait. A megkérdezettek fele elsősorban TV-ből tájékozódik, és egyharmada az internetről. A válaszadók az MTVA csatornákat, az Echo tv-t és a TV2-t egyértelműen, vagy inkább a Fidesz véleményét tükröző hírforrásnak látják, a 444.hu-t a leginkább a baloldal véleményét megjelenítőnek, míg leginkább a hvg.hu, az index.hu, és a 24.hu számít a szemükben kiegyensúlyozottnak. A megkérdezettek fele tájékozódik legalább havonta a saját politikai beállítódásával ellentétes médiumból, azonban rendszeresen csupán fele ennyien. A válaszadók fele fogyaszt ingyenes nyomtatott sajtóterméket - kétharmaduk a helyi, önkormányzati újságo(ka)t, negyedük a Lokált. Ezen lapokat a megkérdezettek fele tartja hitelesnek, harmaduk pedig nem.

A megkérdezettek fele (50 százalék) elsősorban TV-ből tájékozódik, és egyharmada (36 százalék) az internetről. A rádiót, és a nyomtatott újságokat 4-4 százalék említette. A médiafogyasztási szokások kor, és iskolai végzettség szerint szóródnak leginkább. Míg a 30 év alattiak és a diplomások majd' kétharmada (62 és 61 százalék) elsősorban az internetről tájékozódik, addig a 60 év felettiek és a nyolc általánossal rendelkezők kétharmada (66-66 százalék) a tv-ből. Rádióból is a 60 év felettiek, és a szakmunkások tájékozódnak leginkább (7 és 6 százalék), míg a nyomtatott újságokból a 60 év felettiek, és a nyolc áltlánossal rendelkezők (9 és 6 százalék).


Egyes pártok támogatói között minimálisak a különbségek. A Fidesz és MSZP szavazók, valamint a bizonytalanok leginkább a tv-ből tájékozódnak (59, 56, és 51 százalék),és némileg kevesebben az internetről (26, 28 és 36 százalék). A Jobbik szavazók leginkább az internetről (53 százalék), és kevesebben a tv-ből (36 százalék)...

A FŐNÖK BESZÉL

HVG.HU - VÉLEMÉNY
Szerző: Mérő László
2017.05.21. 


...A feladat sokféle megfogalmazásban terjedt el a matematikai folklórban. Most egy kevésbé „politikailag korrekt” változatát mutatom be, mert tanári tapasztalatom, hogy így sokkal könnyebben megérthető. Akinek úgy tetszik inkább, az fogalmazza át kék és barna szemre vagy X és Y tulajdonságra.


Szóval, egy faluban az a törvény, hogy ha egy férj megtudja, hogy a felesége megcsalta, köteles az asszonyt másnap reggel 8 órakor holtan kiteríteni a háza kapuja elé. A falu nagyon pletykás, mindenki mindenkiről tudja, kivel lép félre, kivéve a saját párjáról, és erről szigorúan tilos is beszélni vele. Sőt még kumulatív adatokat sem szabad említeni, és a törvénytisztelő falubeliek nem is teszik. Különben ha valaki például azt mondja, hogy „én hat asszonyról tudom, hogy csalja a férjét”, akkor a partnere, aki esetleg csak ötről tud, rögtön megvilágosodhat. Aumann mindezt megfogalmazta teljes matematikai egzaktsággal, és bebizonyította, hogy egy ilyen faluban mindenki akármeddig éldegélhet, mint Marci/Marcsi Hevesen, mert senki semmilyen módon nem tudja kilogikázni, hogy őt csalja-e a felesége, vagy sem.

De egyszer csak jön egy hírnök, a király hírnöke, akiről tudható, hogy garantáltan igazat mond. Ez a hírnök kihirdeti, hogy „ebben a faluban van olyan asszony, aki csalja a férjét”. A faluban mindenki csak mosolyog: ezt mindenki legalább öt asszonyról tudja, van, aki hatról is, bár az ilyen számokról nem beszélnek. Mindenesetre a hírnök bejelentése senkit sem lep meg, a legkevésbé sem.

Mégis, az emberek elkezdenek gondolkodni. Aumann bebizonyította, hogy ha ebben a faluban csupa tökéletesen logikus ember él – ami persze kizárt, hiszen ha olyan okosak, miért csalná meg őket a feleségük? –, akkor az ötödik napon mindazok, akiket csal a feleségük, rájönnek erre. Ugyanis ha nem csalná őket, akkor mind az öt olyan asszonynak, akiről ők is tudják, hogy csalnak, az ötödik reggelen ki kellett volna terülnie. Ennek a matematikai bizonyítását itt mellőzöm, egy kis teljes indukcióval könnyen megcsinálhatja, akinek kedve van hozzá.

Ha a hírnök nem hirdette volna ki nagy hangon, amit úgyis mindenki tudott, máig boldogan élne valamennyi asszony a faluban – így azonban a hatodik reggelen a csaló asszonyok mind meghalnak (ami persze olykor akár megváltás is lehet számukra). A hírnök szózata igencsak radikális változást hozott a falusiak életében, annak ellenére, hogy csak egy olyan tényt mondott ki, amit úgyis mindenki tudott.

Amióta végiggondoltam Aumann feladatának ezt az aspektusát, azóta már nem borzongok meg, ha egy nagyfőnök kiáll, és magabiztosan elmond olyan dolgokat, amiket úgyis mindenki tud. Sőt néha csodálattal nézem, hogy némelyik nagyfőnök milyen profin tudja ezt csinálni. Ma már úgy gondolom, hogy aki erre nem képes, aki nem tud nagy hangon, meggyőzően elmondani olyan dolgokat, amiket mindenki tud, az eleve nem alkalmas nagyfőnöknek.

Bizonyosfajta radikális viselkedésváltozások csakis úgy érhetők el, ha egy tekintélyes, figyelemre méltó ember hangosan, mindenki füle hallatára kimond valami olyat, amit mindenki úgyis tud. Azon itt most nem filozofáltunk, hogy jó-e vagy sem a falusiaknak, ha a törvény beteljesül, és a csaló asszonyok megbűnhődnek. De egy cég életében kétségtelenül szükség lehet időnként arra, hogy bekövetkezzenek ilyesfajta viselkedésváltozások. Még ha a főnököt amúgy csalja is a felesége.

A MAGYAR GYERMEKEK PROBLÉMAMEGOLDÓ GONDOLKODÁSA GYENGE

TABUNYITOGATÓ BLOG
Szerző: Tabunyitogató
2017.05.22.


A kutatók már jó ideje kongatják a vészharangot: a magyar gyerekek problémamegoldó gondolkodása gyenge. Pedig egyre többet tudunk arról, hogy miképpen lehetne a helyzeten javítani. Ehhez azonban meg kellene változtatni tanulással kapcsolatos szemléletmódunkat és jelentősen át kellene alakítanunk a tanítási módszereinket. Hol tart a problémamegoldás kutatása és mit lehet az eredményekről az iskolában hasznosítani? Ezt mutatja be egy nemzetközi szerzőgárda abban az új kötetben, amelynek elkészültében egy magyar kutatóhely játszott vezető szerepet.

The Nature of Problem Solving címmel jelent meg az a kötet az OECD gondozásában, amelyet Csapó Benő és német kollégája, Joachim Funke szerkesztett. Az Educational Research and Innovation sorozatban megjelent könyv alcíme (Using Research to Inspire 21st Century Learning) világosan megfogalmazza a munka fő üzenetét: a tanulás alapvető megújítására van szükség, s ehhez a kötet sokféle inspirációt nyújt.

Csapó Benő a tanulmánykötet megjelenése után válaszolt Bőhm Sára kérdéseire. Részletek az interjúból:

JÓL JÁRT, AKI PÉNZTÁRTAG MARADT, 3 MILLIÓ MANYUP-TAG VISZONT NAGYON ROSSZUL

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.05.22.


Hat évvel ezelőtt a magánnyugdíjpénztári-rendszer államosítása során a Fidesz 3 millió embert kényszerített bele, hogy visszatérjen az állami rendszerbe, miközben azzal hitegette őket, hogy a felhalmozott 3 ezer milliárd forintnyi megtakarításukat később egyéni számlákon nyomon tudják majd követni. A nyugdíjszámlákból azóta sem lett semmi, de ha meg is valósult volna, nem lenne mit mutatni, mivel az államosított 3 ezer milliárd forintból mára már semmi sem maradt. 

Mindeközben néhány tízezer ember, akik úgy döntöttek, hogy töretlenül kitartanak a megmaradt néhány pénztár mellett sokat profitáltak a befektetési piac szárnyalásából, a legkockázatosabb portfóliók hozama például 53-62 százalék körül alakult az elmúlt években. Becslések alapján, aki most szeretne visszatérni az állami rendszerbe, akár 1,5 millió forintot is zsebre tehetne a reálhozamoknak köszönhetően.

Manyup-államosítás
Az elmúlt 7 év Fidesz-kormányzás során nehéz nagyobb disznóságot találni, mint a magánnyugdíj-pénztári vagyon államosítása,  pedig a lista nagyon hosszú és tömény. A kormánypárt 3 millió embert kényszerített bele, hogy feladják 3 ezer milliárd forintnyi megtakarításukat azzal a zsarolással, hogy amennyiben nem lépnek vissza, állami nyugdíjra nem tarthatnak majd igényt. 100 ezer nem lépett 2011 elején vissza (mára a létszámuk 58 ezerre apadt), és mint kiderült, ők jártak jól, hiszen utólag fel sem merült, hogy ne részesülnének állami nyugdíjban. A Fidesz egyszerre hazudott és kényszerített bele milliókat megtakarításuk feladására, és hitegette őket, hogy idővel majd egy állam által nyilvántartott számlán nyomon követhetik megtakarításaikat. Az egyéni számlákból végül nem lett semmi, amiben persze semmi meglepő nincsen, hiszen a 3000 milliárd forintból mára már semmi sem maradt. 
A magánnyugdíjpénztári-rendszernek valóban voltak hibái, amiket ki kellett volna javítani, azonban a Fidesz drasztikus beavatkozására nem volt szükség. Mondvacsinált okok miatt nyúlták le az emberek pénzét, miközben a valódi ok az volt, hogy a 2011-ben a költségvetési hiány ne szálljon el. 
Mi lett a pénzzel?
A 3000 milliárd forinttal az úgynevezett Nyugdíjreform- és Államadósság-csökkentési Alap gazdálkodott. Valamivel több mint 2000 milliárd forintot államadósság csökkentésre használtak fel, 233 milliárd forint reálhozamot kifizettek. A Fidesz mindeközben azt hangoztatta, hogy a pénztárak csak vesztettek az ügyleteken, 460 milliárd forint a központi költségvetésbe került, 220 milliárd forintot pedig valóban sikerült eltőzsdézni, azonban nemcsak a nyugdíjpénztáraknak, hanem az államnak. Az átértékelési veszteségen körülbelül ennyit bukott az Alap.
Mivel semmi sem maradt a pénzből, nyilván sok értelme nincs is az egyéni számláknak, nem véletlen, hogy a közbeszédben már el is sikkadt a téma, és legszívesebben a Fidesz is elfelejtené, hogy volt egyszer egy manyup-rendszer, amelyet kicsinyes okok miatt meg kellett szüntetni...

PAKS2: AZ IGAZI OROSZ RULETT

BERKECZ BALÁZS BLOGJA
Szerző: Berkecz Balázs
2017.05.20.


Nem kapta meg a biztonsági igazolást a Roszatom Finnországba tervezett atomerőműve, de gond van a novovoronyezsi atomerőmű új blokkjával is. Mindeközben tudjuk már azt is, hogy a szintén roszatomos Paks2 nyárra meleg húgyfolyóvá változtatja majd a Dunát. Kell nekünk ez a mindnyájunkat veszélyeztető orosz rulett?


A 444 írta meg: nem nagyon halad a Roszatom finnországi atomerőmű-építése. Az eleve sokat támadott, nagyon gyanús finanszírozású projekt elé a finn Sugárzásvédelmi és Nukleáris Biztonsági Hatóság (STUK) gördített újabb akadályt azzal, hogy a nem megfelelő tájékoztatásra, hiányos dokumentációkra és a kivitelezés órarendjének hiányára hivatkozva megtagadta a biztnsági igazolás kiadását.

Egy másik roszatomos atomerőművel kapcsolatban pedig a Bellona civil szervezet derítette ki, hogy a Paksra tervezett VVER-1200 atomerőmű prototípusa komoly konstrukciós problémával küzd. A tavaly augusztusban átadott Novovoronyezs II. reaktorát novemberben két és fél hónapra le kellett állítani a generátor rendellenessége miatt. Ráadásul a súlyos problémát a Roszatom leányvállalata igyekezte eltussolni.

Az ügyet itthon megszellőztető Energiaklub álláspontja szerint a VVER-1200 atomerőművek konstrukciós problémái és az orosz atomipar átláthatatlansága komoly biztonsági kockázatokat jelentenek Paks II. szempontjából.

Ráadásul az Energiaklub szerint finnországi és a Novovoronyezs II-nél fellépett konstrukciós probléma ugyanis nem egyedi eset, és a Roszatom eltussolási kísérlete se lóg ki a sorból. A VVER-1200-as másik prototípusa, a Leningárd II. atomerőmű építéséről nemrég került nyilvánosságra egy ott dolgozó atommérnök beszámolója rávilágítva a szakemberhiányra, a minőségi követelmények kikerülésére, és a mindent átszövő korrupcióra. Továbbá a Greenpeace magyar nyelven is elérhető tanulmánya rámutatott, hogy az Roszatom működését áthatja a korrupció, csak 2009 és 2012 között 68 felsővezetőt és 208 középvezetőt bocsátottak el korrupciós vádak miatt, beleértve a a nukleáris biztonságért felelős vezérigazgató-helyettest, akit 2011. júliusában 50 millió rubel (254 millió forint) elsikkasztásáért tartóztattak le az orosz hatóságok. A korrupció és konstrukciók problémák összekapcsolódására jó példa a Szergej Sutovnak, a Roszatom ZIO-Podolszk nevű atomerőmű-építő leányvállalata beszerzési igazgatójának az esete, aki követelményeknél jóval gyengébb minőségű acélt biztosított a az atomerőművi berendezések konstrukciójához az árkülönbözetet természetesen zsebre téve, és ezzel összesen 145 millió rubel (737 millió forint) értékű kárt okozva a szállítói igazolások tömeges meghamisításával...

KIS KONYHAETIMOLÓGIA

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.05.21.


Olvasom, hogy hol állunk a korrupt országok sorában. Előkelő helyen. Csak hát nem erről van szó.

Ezt az országuraló bűnszövetkezetet korruptnak nyilvánítani valami olyasmi, mint egy inkvizítorról azt mondani, hogy ő a vallás védelmezője.
A korrupció leegyszerűsített, éppen a lényeget fel nem fedő jelentése a különféle szótárakban és enciklopédiákban romlás, rontás. Remélem, idejében szólok, eredetileg nem ezt jelenti (nem tudom, ez a romlás így egyszerűen hogyan keletkezett, de ez most nem is érdekel). Az alapszó a ruptus, - ruptio (az orvosi nyelvben ma is ismert) törés, szakadás. A régi szép időkben alapforrásként használt Ballagi Nagyszótár ennél messzebbre megy, átvitt értelemben is megjelöli a fogalmat, a történések, folyamatok erőszakkal való megtörését, szétszakítását is fölveszi. Azért teszi ezt, mert az eredeti latin ugyanígy használta ezt a szót. A con-ból (együtt, közös) hangváltással, ha tetszik, hasonulással keletkezett cor- (kor-) jelzi ennek a bűnfajtának azt a lényegét, ami a torzított jelentésből kimarad, hogy ugyanis ez egy társulással elkövetett bűncselekmény, egy ember egyedül nem lehet korrupt - ahhoz kellenek társak is. Azaz a korrupció olyan ténykedés, ami eltöri, szétszakítja a történések normális, természetes, ha tetszik, törvényes menetét. A korrupció voltaképpen kettő vagy több ember által szövetségben elkövetett lopás. Arról most nem beszélek, ennek a tevékenységnek mi a következménye, sem a meggazdagodás mértékét nem taglalom, sem a törés nyomán szétszakadó gazdasági folyamatokat.
Mert mint mondtam, nem erről van szó. Ez a banda ugyanis, élén a vidéki dagadt futballistával nem korrupt, hanem rablógyilkos, lévén pedig az áldozatok száma százezres nagyságrendben mérhető, a rablógyilkosság áldozatai tömegek, azaz egy tömeggyilkos rablóbandát nevezünk kislányos lágysággal korruptnak. Azért ez a förtelmes valóságnak egy olyasfajta túlfinomkodása, aminek a végeredménye az Európai Unió fontolgatása, indítson-e eljárást bizonyos emberi jogok áttételes megsértéséért, azaz végülis bolti lopást akar megtárgyalni emberiesség elleni bűntettek helyett...

A GERILLÁK, A CSAVAR, A KOPASZOK ÉS A FELTALÁLÓK

HUPPA BLOG
Szerző: Széky János
2017.05.21.2014 júniusában politikai nyomásra (magyarul kormányzati követelésre, konkrét politikus érdeksérelme miatt) kirúgták a legnagyobb – és addig függetlennek ismert – magyar hírportál, az Origo főszerkesztőjét, nyomában felálltak a legjobb újságírók, a két felelős szerkesztő, egy kivétellel a teljes fotórovat, leváltak sikeres blogok, vagyis a legnagyobb – és politikailag független – magyar portál, ahogy addig ismertük, megszűnt létezni.

A kirúgottak és önként távozók helyébe teljes és félamatőröket vettek föl, a következő évben tulajdonosváltás is történt, és a portál olyasmivé alakult át, amire a magyar sajtótörténetben nemigen volt példa, még a legdurvább pártállami időkben sem – a kormányzat lejárató, dezinformációs és uszító kampányainak önálló akarat nélküli eszközévé.

A cenzúra napi gyakorlattá vált, és mint a Mérték Médiaelemző Központ munkatársának beszámolt az egyik alkalmazott: „Megdöbbentő volt látni, milyen könnyen megy egy újság átállítása propaganda-üzemmódra, és hogy milyen bénult az egész szerkesztőség. Senki nem kérte számon a felettesén, amikor egyértelmű volt, hogy politikai és más érdekek miatt manipulálják a közölt tartalmat”.

Ahogy az új típusú kormánymédia mind nagyobb és erősebb lett – a másik oldalon megszüntették a Népszabadságot, elfoglalták a Figyelőt, egyre újabb mocsokblogokat alapítottak és tömtek ki adófizetői pénzzel –, az Origo egy fokkal tovább züllött, bekerült a legnagyobb közönségű tartalomszolgáltatók belső körébe, ahol a főszerkesztők akár hetente többször is találkoznak a semmiféle demokratikus ellemőrzésnek alá nem vetett kormányzati kommunikációs csapattal. „Ezeken az alkalmakon történik meg olyan információk átadása, mint például a kilövésre ítélt személlyel kapcsolatban kijelölt kommunikációs panelek – írja Máriás Leonárd. – Az gyakran nincs megmagyarázva, hogy egyébként mi miért történik”...


AZ OTTHON MEGHATÁROZÁSA

NÉPSZAVA ONLINE - SZÉP SZÓ
Szerző: Lengyel László, Markó Béla
2017.05.20.(Részlet Lengyel László, Markó Béla: Engedd hazámat értenem című beszélgetőkönyvéből, melynek bemutatója 2017. május 30-án lesz a RAM Colosseumban. )
"gyerekkorból és kamaszkorból való az otthon
napokból hónapokból s évekből
való az otthon és levelekből
tintától feketéllő papirosokból
madárlátta kérdésekből és feleletekből
való az otthon…”

Markó Béla: Az otthon meghatározása (1976)

Lengyel László: 2016. november közepén kezdtünk a beszélgetéseinkbe Marosvásárhelyen, és 2017. március végén fejeztük be ugyanitt. Az idő, amely 2015 ősze óta mintha rohanni kezdett volna a menekültek hullámával, a brit kiválási népszavazással, majd az amerikai elnökválasztással, csak tovább gyorsult beszélgetéseink alatt, nemcsak Magyarországon és Romániában, de Európában és a világszerte is. Te reménykedtél abban, hogy a romániai parlamenti választások végre erős választói felhatalmazású kormányt hoznak, amely képes lesz konszolidálni a parlamenti demokráciát és a jogállamot, a titkosszolgálatok és a korrupció-ellenes ügyészség, a Rendszer ellenőrizetlen önkényével szemben. Én bíztam abban, hogy a sikertelen migráns-népszavazás figyelmeztetően hat az autokrata irányba menetelő magyar kormányra, de tartottam attól, hogy a Brexit-népszavazás és Donald Trump megválasztása nemzetközileg megerősíti a tekintélyelvű, nacionalista-populista áramlatokat a világban. Végül egyikünk várakozásai sem igazolódtak. A román választások ugyan egyértelmű eredményt hoztak, és a szociáldemokrata-liberális koalíció nyugodt többséggel állhatott fel, de első intézkedései százezreket vittek az utcára Bukarestben, Kolozsváron és Románia más városaiban. E tömegek nem a parlamenti demokrácia helyreállítása és a politikai elitet válogatás nélkül kiiktatni akaró Rendszer ellen, hanem a mellett vonultak ki. Bizonyosan nagy csalódás volt számodra.

Markó Béla: Szó sincs arról, hogy azt gondoltam volna, itt van már a Kánaán. Nincs is igazán nagy különbség sem morálisan, sem ideológiailag a mostani kormányoldal és ellenzék között. Azt szoktam mondani, hogy egy társadalom nem úgy rothad, mint az alma, hogy egyik oldalán már barna, a másikon pedig ép és egészséges, tehát nem kell mást csinálni, mint kivágni a rothadt részt, majd jóízűen elrágcsálni a többit. A társadalom romlása sokkal bonyolultabb folyamat, és helyrehozni is bonyolultabb. Inkább az okozott nagy csalódást számomra, hogy miközben ennek a mostani korszaknak az alfája és ómegája a kommunikáció, mert sokszor egy kormány vagy egy parlamenti többség sorsa azon múlik, hogyan kommunikálnak a politikusok a saját választóikkal, illetve általában a közvéleménnyel, a választásokon többségbe került koalíció képtelen volt megmagyarázni, mit hogyan akar módosítani például a büntető törvénykönyvben. Nem gondoltam, hogy egy csapásra helyreáll a hatalmi ágak közti egyensúly, ennyire naiv nem lehettem, de abban bíztam persze, hogy egy egyértelmű választási győzelem után a győztes oldal nekilát helyreállítani a parlament és a kormány tekintélyét. Erre minden lehetősége megvolt, és nem is az a fontos, hogy ki nyert, melyik oldal, hanem hogy világos parlamenti erőviszonyok alakultak ki. Nos, úgy néz ki, hogy fából vaskarikát szerettem volna én is, felkészületlen és megfélemlített politikusoktól hiába várja az ember, hogy a sarkukra álljanak. Megfélemlíteni pedig azokat lehet a legkönnyebben, akik nem azért vállalkoztak a politikára, mert szeretnének egy bizonyos jövőképet érvényesíteni, hanem mert egyszerűen politikusként képzelik el az életüket, és semmitől nem tartanak jobban, mint a bukástól. Fontos tanulsága ez annak, ami mostanában történt Bukarestben. Bűvös körben vagyunk, nem lehet kitörni belőle mindaddig, amíg nem lesznek ismét koherens elképzelések arról, hogy merre is kellene vinni Romániát, Európát, az egész világot. Egyébként látszólag generációs harc is ez az egész, de nagyon furcsán zajlik: az idősebb generáció továbbra is manipulálja saját fiait, lányait. Azok is, akik egykori demokráciaeszményüket akarják továbbörökíteni, mint például én is, és azok is, akik egy autoriter, emberi jogokat kevésbé, biztonságot inkább ígérő rendszert szeretnének az ifjú nemzedék torkán legyűrni. Siránkozunk, hogy ők már másképpen gondolkoznak, és nem értenek meg minket, miközben mi sem hagyjuk, és a velünk szembenállók sem, hogy ezek a fiatalok a saját fejüket használják...

RÓNA PÉTER: MAGYARORSZÁG ZSÁKUTCÁBAN VERGŐDIK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: Ruzsbaczky Zoltán
2017.05.22.


Magyarország esélye arra, hogy felzárkózzon Nyugat-Európához, immár elveszett, hazánk történelmileg továbbra is abban a zsákutcában vergődik, amibe legkésőbb az első világháború után belekerült – a borúlátó, vitára ingerlő kijelentés Róna Péter közgazdász részéről hangzott el a péntek esti, szokásos Magyar Nemzet Szalonon. A lapunk által szervezett esemény meghirdetett, központi témája az volt, vajon tényleg hidegháborús helyzet alakult-e ki az Egyesült Államok és Oroszország között, valamint hogy hol helyezkedik el, hol lenne a helye Magyarországnak a Kelet–Nyugat tengelyen. A sokfelé ágazó beszélgetésen a szakértők között az est során szóba kerültek a rendszerváltás óta eltelt időszak hazai kudarcai, illetve a menekültválság is. Az eseményen – amelyet Tóth Szabolcs Töhötöm, a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese moderált – három, a magyar társadalomban erőteljesen jelenlévő világnézet is összecsapott az alapvetően Nyugat-barát Róna Péter, továbbá lapunk főmunkatársa, az Oroszországban lévő lehetőségeket is hangoztató Stier Gábor, illetve a Németországból hazalátogató Techet Péter újságíró személyében.

Mégis, miért szállt el hazánk esélye a felzárkózásra? Róna Péter ezt a történelmünkkel magyarázta: szerinte a Horthy-rendszer nem tudta felzárkóztatni Magyarországot, amelyet egyfajta álkeresztény mázzal lepleztek, majd jött a Rákosi- és a Kádár-korszak, amelyek szintén elkendőzték a kudarcokat. A rendszerváltáskor ugyan volt esély Nyugat-Európához csatlakoznunk, azonban a közgazdász úgy látja, ez nem történt meg, „ez a vonat márpedig elment”. A magyar társadalom csalódott, s éppen emiatt a csalódottság miatt roppant meg a baloldali-liberális oldal, hiszen ők a rendszerváltás idején a felzárkózást tűzték zászlajukra. Elmondta véleményét arról, hogy Orbán Viktor felismerte az abból fakadó társadalmi traumát, hogy nem tudunk a Nyugathoz felzárkózni, a miniszterelnök többek között ezért is hirdette meg a keleti nyitás politikáját. Tehát egyúttal „jóban akarunk lenni Európával, főleg, amíg küldik a pénzt”. Az pedig, hogy a Nyugathoz történő integrációra valójában nincs reményünk, olyasmi, amit a közgazdász szerint egyszerűen nem lehet kimondani. Az egyenes beszéd helyett ezért csak olyan paneleket lehet használni, hogy „a Nyugatot felejtsük el, ragaszkodjunk az identitásunkhoz, szuverén országként pedig csináljunk, amit csak akarunk”...

A MOMENTUM ÉS A LIBERÁLIS POPULIZMUS

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.05.21.


Magyarországon csak populista pártoknak sikerül mérhető állapotra verekedniük magukat. Populista az ún. baloldali ellenzék (klasszikusan ilyen az MSZP aurája, osztogató és nyugdíjas-mentalitása, a DK mint Gyurcsány kiterjedése és a politika folyamatos destrukciójának gyakorlata, a Momentum mint az ifjúság beérkezése, az Együtt korrupció-fetisizmusa és mozgalmársága), és populista természetesen a Fidesz és a Jobbik -- az előbbi esetben bosszúvággyal köbre emelt -- nacionalizmusa stb. Aki nem populista, az nem játszik és nem látszik. A populizmus: politikai emotivizmus (érzelem központúság, érzelmi logika), amely szükségszerűen jött el az erkölcsök és erkölcsi vélekedések emotív fordulatát és az identitáspolitikák eluralkodását követően. Az emotivizmus nem beszél a jövőről a jelen tükrében, hiszen 1.) eleve nem logocentrikus (nem érvel, nem hasonlít, nem meggyőzni kíván), és 2.) nem diakronikus (nem a jelenbeli tudásra építi a jövőre vonatkozó stratégiáját, hanem a radikális értelmiségi hangnemet veszi kölcsön: a jövőt követeli). Az emotivizmus az érzelmekhez szól, azokat hergeli.

Ám a hagyományos politikusi (változásmenedzseri) és a hagyományos értelmiségi (kritikai és eszkatologikus, mindösszesen radikális) szerepek már azelőtt összecsúsztak a tömegpolitika korában, hogy az emotivizmus uralomra jutott volna: a politikus már évtizedek óta úgy beszél felváltva radikális kritikai és radikális eszkatológiai hangnemben, hogy az utat az egyiktől a másikig nem biztosítja a szavazói (értelme) számára, ezért a politikusi hivatás már régen az irracionalitásba esett vissza: valójában évtizedek óta az irracionalitás a politika nyelve. Eddig is az győzött, aki hatékonyabb propaganda kíséretében hangosabban, többször, visszatérően tudta előadni magát elhitetni akarván mindenekelőtt a radikális jövőképét, de a liberális demokráciák intézményes tudásának eróziója lehetővé tette, hogy ehhez erő (sex appeal, fenyegetés, bosszú és egyéb zsigeri vagy tömegélmény) társuljon, ami az emotív politikát a hatalmi hatékonyságát illetően a hagyományos politikai irracionalizmus fölé helyezi. A politika úgy tud hatni, hogy nem csak mennyiségi teherrel (szétbeszéléssel és megtévesztéssel) él, hanem minőségi alternatívát nyújt a diszkutálható valósággal szemben. Ez a minőségi alternatíva -- az értelemtől megfosztott tömegérzelmeké -- persze ismert korábbi totális rendszerekből. Ami most történik az, hogy ezek Kelet-Európában töményen, a Nyugaton valamelyest észrevétlenebbül átveszik a hagyományos politikai demagógia, hazudozás, propaganda helyét...


ITT OLVASHATÓ

SZIGORÚAN ELLENŐRZÖTT MINISZTERELNÖKÖK

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: Molnár Zsolt
2017.05.21.


Az elmúlt hetek egyik "slágertémája" a miniszerelnök átvilágítása, illetve - nem megelőlegezve a végkövetkeztetést - "át nem világítása ".

A kérdés ugye a következő: miért nincs a hivatalban levő miniszerelnök átvilágítva, kicsit szakmaibban: miért mentesül a biztonsági kérdőív kitöltése és annak ellenőrzése alól?

Önmagában a kérdés napirenden léte visszatükrözi azt az alacsony bizalmi szintet, ami a hatalom (és annak feje) és a társadalom többsége között húzódik, valamint továbbra is egyre fogy.

Aki olvasta, látta a 12 dühös ember - klasszikusnak számító - művet, annak nyilvánvaló a hasonlat. Egyáltalán miért is kérdés ez? Persze, hogy át kell világítani, most azonnal, de inkább tegnap, mondana 11 dühös ember.

Nem akarom megelőlegezni a konklúziót és különösen nem a 12. (nem annyira dühös) ember szerepet játszani, mégis annyit mondanék: álljunk meg egy szóra, vagy inkább egy gondolatra...

DEBRECEN ÉS SZEGED KÜLFÖLDRE MENNE

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.05.22.


Elgondolkodtató adatok jelentek meg a napokban arról, mennyien tervezgetik a határátkelést Magyarországon. Sokan közülük ráadásul nem csak a szavak szintjén, hanem komolyan foglalkoznak az elvándorlás gondolatával.

Nem árt szétválasztani a két csoportot (mármint a határátkelést komolyan fontolgatókét és azokat, akik csak álmodoznak a lépésről), hiszen a két hozzáállás nagyon nem ugyanaz.

A KSH Népességtudományi Kutatóintézet (NKI) friss elemzése szerint mindkét csoportban több százezer ember található, és ami külön érdekes (vagy Magyarország szempontjából sajnálatos), hogy jelentős részük fiatal és középkorú, azaz pont az a réteg, melynek működtetnie kellene a gazdaságot és az országot.

A Gödri Irén tudományos főmunkatárs által jegyzett tanulmányban 1500 embert kérdeztek meg, ám a kutatás reprezentatív, azaz le lehet vonni belőle komolyabb következtetéseket is.

A felmérés annak próbált meg utánajárni, kik és mért akarnak ideiglenesen vagy végleg elvándorolni Magyarországról, tehát nem azokról szól, akik már elmentek, hanem azokról, akik (komolyan vagy kevésbé komolyan) fontolgatják a külföldi munkavállalást. (Amihez egyébként segítséget például konkrét állásajánlatok formájában a Határátkelőn találhattok, egy kattintás az egész.)...

ALFÖLDI ÉS STEFKA A CIVILEKRŐL - MICSODA KÜLÖNBSÉG

ZÁRÓJEL BLOG
Szerző: Zárójel
2017.05.21.


Megszokhattuk, hogy Alföldi Róbert kiáll minden jogtiprás ellen. A pályáján töltött közel harminc évnyi hitelessége, ez idő alatt készített produktumai okán méltán elismert művész, akit érdekel a közélet, és érdemes vele tartani, ha valami mellett kiáll. Szemben vele Stefka István megnyilvánulása szintén ez ügyben.

Alföldi most közösségi oldalán tette közzé felhívását, amiben arra buzdít mindenkit, aki egyetért vele, hogy álljanak ki a civileket mellett. “azok a honfitársaink, akik emberségből, bátorságból, valódi emberi felelősségből, keresztényi értelemben is vett szeretetből teszik helyettünk is azt, amit igazán mindannyiunknak meg kellene tenni egymásért”.

Épp ezért úgy véli, hogy “aljas és gyáva arrogancia a hatalom részéről a civileket nemtelen és hazug vádakkal üldözni és ellehetetleníteni.

Felhívásában mindenkit arra buzdít, hogy írja alá a civilek melletti petíciót, így tiltakozva a civileket külföldi ügynöknek bélyegző törvény elfogadása ellen...

BEZÁRHATJÁK A BUDAPEST PARKOT

INDEX.HU
Szerző: SZABÓZ
2017.05.21.


Amikor tíz év után nagy tiltakozások ellenére, de bezárták a Zöld Pardont, azt ígérték, hogy közpark lesz a helyén országzászlóval, végül csak parkoló lett belőle. Akkor ugye a szomszédokra és a környékbeli cégek panaszaira hivatkoztak, most a Budapest Parknál ilyen panaszok nincsenek, mégis vége lehet a bulinak. Mondjuk legalább közparkot sem ígér senki, rögtön parkoló lehet a helyen.

Nincsenek a dübörgés miatt elégedetlen szomszédok, hiszen a szomszédban csak egy OBI, meg egy Tesco van, a Budapest Parkot mégis bezárhatják. A Ferencvárosi Önkormányzat szocialista képviselője ugyanis azon dolgozik, hogy Budapest egyik legnagyobb szabadtéri szórakozóhelye végre az lehessen, aminek egy modern világvárosban minden roszdaövezeti zöldterületnek lennie kell: igen, parkoló.

A fiatalság rovására?


Pál Tibor szocialista önkormányzati képviselő már több beadványt is intézett a ferencvárosi polgármesternek, pedig a terület valójában fővárosi tulajdonban van. Ennek ellenére a Ferencvárosi Önkormányzat támogatta Pál Tibor javaslatát, Dr. Bácskai János, a Fidesz-KDNP színeiben megválasztott polgármester a jegyzőkönyvek szerint már 2015 október 15-én azt mondta a javaslat vitáján az önkormányzati ülésen, hogy

Azon leszek, hogy minél előbb parkolási övezet legyen a Budapest Park területén, még ha ez a fiatalság rovására is lenne.”...

NŐI MEGÉRZÉS?

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: Éva28
2017.05.21.


Néha magunk is rácsodálkozunk megérzéseinkre, sugallatainkra. Mennyire misztikus dolog ez, mi lehet a hátterében? Tudja egyáltalán valaki az igazi választ? Kollektív tudás, morfogenetikus mezők, isteni segítség, vagy csupán a véletlenbe utólag belemagyarázott dolog? Na és a legfontosabb kérdés: mennyire vegyük komolyan?

Mi jutna eszedbe, ha megkérdezném, mi volt az a legfontosabb felismerés, vagy döntés az életedben, amikor nem az eszedre hallgattál, hanem az ösztöneidre, az intuícióidra, a megérzésedre (a szívedre)? Hihetetlen történeteket hallhatunk, számos irodalmi példát és filmet is sorolhatnánk a témába vágóan. Egyesek az életüket köszönhetik annak, hogy egy hirtelen döntéssel bevállaltak valami kockázatosat, korábban elképzelhetetlent, mások azért, mert úgymond ’véletlenül’ születtek oda ahova, de vannak olyanok is, akik így választottak maguknak párt („Jött szembe a Moszkva téren egy férfi és éreztem, ő az én életem párja. 28 éves voltam, átsuhant az agyamon, ha most elszalasztom, ki tudja, összehoz-e még vele valaha az élet. Leszólítottam. 25 éve a férjem.”).

Persze megvan az a veszély is, hogy valami téves sugallat hatására hozunk egy hirtelen döntést és később bebizonyosodik, jobb lett volna az eszünkre hallgatni. De tudjuk, semmi nem olyan egyszerű, mint amilyennek látszik…

Szerintem ettől (is) olyan izgalmas és érdekes az élet, hogy soha nem számíthatjuk ki pontosan, tetteinknek milyen következményei lehetnek. Mindenesetre én azt hiszem, kellő önismeret és tapasztalat után lehetünk bátrak és hagyatkozhatunk a megérzéseinkre. Ezt mindig is így gondoltam egyébként (sok saját, személyes élményem is van, ami kellően megalapozza ezt), most azonban, miután olvastam Jean Shinoda Bolen könyvét /Bennünk élő idősödő istennők/, még inkább megerősödött bennem ez a meggyőződés.

Már korábban is írtam arról itt, mennyire izgalmas kérdés ez a fajta intuitív működési mód, mennyire fontos, hogy használjuk a jobb agyféltekénket is. Azt látom, az igazán izgalmas, kreatív, nyitott emberek nagyon is hagyatkoznak erre a határtalan lehetőségre, mondhatnám, folyamatosan nyitva tartják az antennáikat. És hangsúlyozom, nem csak a nők rendelkeznek ezzel a képességgel!

JÖHETNEK A MEGALÁZOTT NYUGDÍJASOK, MERT VALAKINEK DOLGOZNI IS KELL

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.05.21.


Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége roppantul örül a Kósa Lajos-Harrach Péter álompár által benyújtott törvényjavaslatnak, amely a közérdekű nyugdíjas szövetkezetek létrehozását tűzte ki. A homlokára.

Ha esetleg valakinek feltűnt volna, hogy minden törvényjavaslat képviselői indítványként kerül a parlament elé, az ne csodálkozzon, nem ő lát rosszul. Az így benyújtott javaslatokat ugyanis nem kell társadalmi vitára bocsátani, nem kell hatásvizsgálatot végezni és nem kell meghallgatni sem társadalmi, sem szakmai szervezeteket a kérdésről.

Beterjesztik, elfogadják, bevezetik. Akár két nap alatt, bár megy gyorsabban is, ha sürgős. A beterjesztőknek meg oly mindegy, megkapják rendesen a fizetésüket. Ebben az esetben Harrach Pétert nem érinti a dolog, mert ő simán kaphatja a fizetését és a nyugdíját is egyszerre, Kósa Lajos meg még nem nyugdíjas.

Tehát a diákokat foglalkoztató mindenféle szövetségeknek nagyon tetszik a dolog. Ezt megírták közel egy hete, majd el is mondták az M1 csatornán, plusz az MTI is megírta, hogy elmondták. Azért lesz ez jó a fiataloknak – szerintük -, mert egyrészt kevés a munkaerő, másrészt pedig a tapasztalt szakemberektől tanulhatnának a fiatalok.

Ez mondjuk eddig is így lehetett volna, ha a kormány nem üldözi el a munkaerőpiacról a nyugdíjaskorú, de még aktív, dolgozni akaró, nagy tapasztalattal rendelkező munkaerőt azzal, hogy választania kell az állami alkalmazottaknak (tanár, orvos), hogy a nyugdíját veszi fel, vagy a munkabérét.

Az sem sokat használt az elmúlt időszakban, hogy a munkáltatók eszüket vesztve kapkodtak a tapasztalat és sokszor alapvető szaktudás nélküli, de központilag támogatott fiatal munkaerő után és gyakorlatilag negyven éves kortól mindenki öregnek számított, munkát sem talált.

Van persze logika ezekben az intézkedésekben, hiszen a magas munkanélküliséget le kellett szorítani, ehhez jó ötletnek tűnt páros lábbal belerúgni a nyugdíjasokba és a nyugdíj előtt állókba. Akkor valahogy senkinek nem hiányzott a szakmai tapasztalatuk, tudásuk. Akkor sem, amikor néhány évvel a nyugdíj előtt álló, többdiplomás emberek kénytelenek voltak legalja munkákat elvállalni alamizsnáért, hogy meglegyen a szolgálati idejük és legalább a nyugdíjat megkapják.

Most pedig, amikor az oktatási rendszert sikerült hellyel-közzel szétverni, a munkavállalók – főleg a szakképzett, magasan kvalifikált munkavállalók – tömegével hagyták és hagyják el az országot, amikor már nincs elég villanyszerelő, orvos, ápoló, pincér, szakács, vasutas, hirtelen mindenki felfedezi a nyugdíjasokat.

Már nem csak egy tízezer forintos bözsiutalvánnyal akarják kibökni a szemüket, hanem mehetnek dolgozni...

HÁROM EBÉD (SZOCIOGRÁFIA)

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.05.22.


Part. 1./ Miközben az ország első számú embere – aki csak érettünk él – betért egy lakótelepi étterembe, amelyet előzőleg féregtelenítettek és bombamentesítettek, a panel alatt sátrat vertek a tévéstábok, és alkalmi árusok telepedtek meg. Eközben pedig első számú segítője asztalterítőből partedlit kanyarított a kedves vezető tokája alá a népiesch hatás kedvéért. A műalkotás, amely emberünk ebédjét ábrázolja, gyermeki lelket mutat. A szemek az ételre koncentrálnak, a partedli is a helyén van nagyon, csupán a két kis fülecskét nem látjuk, amint a fenséges nyakhoz rögzítették a textilt. Valószínűleg az ingnyakba gyömték. A pörkütt bőséges, köret alig mutatkozik a tányéron, a húsételt alaposan ellátta erős paprikával a munkás kéz. Villát is használ a beteg, kést nem adtak neki, ezért csupasz baljában nyugszik az ubi. A környezet egyszerű, magyarosch, a háttérben egy nőnemű választópolgár mutatkozik, a kevlárt a partedli jótékonyan eltakarja, viszont TEK és harci jármű nem látszik a fotón, mindettől bukolikus báj terül szét a képen. Az ingujj föltűrve, ahogyan hősünk nekiveselkedik a föladatnak. A stábok ezt az idillt kiküldik az éterbe, és magyarságunk böszmébbik, ámde kisebbik és hangosabbik fele egyből elalél, és rohan a fülkébe forradalmárkodni. Röhögni ér.

Part. 2./ Midőn országunk másik embere – aki majd érettünk él -, és aki ezt az elsőt igyekszik leváltani, betér egy pesti kisvendéglőbe, amelyet nem féregtelenítettek, bombákat meg nem raktak oda, mert minek, a kertek alatt nem települnek meg alkalmi árusok, és stábból is csak egy van, hogy diabolikus voltát megmutassa magyarságunk böszmébbik, ámde kisebbik és hangosabbik felének, hogy hitében őt megerősítse, semmi különös nem történik. A másik ember nem gyöm partedlit a füle mögé, hanem csak úgy van. Az utcára pakolt asztaloknál foglal helyet a vendég, a kép nem népiesch, se nem magyarosch, látszik rajta a Soros keze. Míg az ország első számú embere magányosan zabál, ez itten ketten van, és láthatóan konspirál. A tudósítás szerint nem ez a botrány, hanem, hogy mi várható egy olyan alaktól, aki Budapest egyik legdrágább éttermében bukott le, holott az árakat nem közli a hívekkel. Itt az állítás önmagáért beszél, mint úgy általában, ahogyan máma a propaganda működik. Ettől elalélva magunk a képen migráncsokat is föl vélünk fedezni, akiket ez a másik ember az asztal alatt a tenyeréből etet, és látszik, hogy titokban patája van neki. A tudósítás szétterül az éterben, és az ország nagyobbik, ámde halkabbik fele az asztal alá esik a röhögéstől nagy kínjában...

ITT OLVASHATÓ

HÉT DOLOG, AMIT A NAGY ZSAROLÓVÍRUS TÁMADÁSBÓL MEGTANULHATTUNK

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KMÉRCE
2017.05.21.


Marta Peirano a spanyol eldiario.es portál egyik igazgatóhelyettese; többek között technológiával és digitális művészettel foglalkozó újságíró. Több könyve jelent meg, köztük egy újságíróknak szánt bevezetés a kriptológiába: A kiberaktivista kis piros könyvénekbevezetőjét Edward Snowden jegyzi. Peirano még múlt vasárnap foglalta össze a két nappal korábban indult vírustámadás tanulságait, cikkének fordítását közöljük, néhány kiegészítéssel.

Május 12-e óta egy WanaCrypt0r 2.0 vagy WannaCry nevű zsarolóvírus számítógépek százezreit fertőzte meg több mint 70 országban, behatolva többek között az Egyesült Királyság állami kórházai, az orosz belügyminisztérium, a német állami vasúttársaság, az amerikai székhelyű, multinacionális szállítmányozó vállalat, a FedEx vagy a spanyol székhelyű telekommunikációs multi, a Telefónica rendszerébe is. A vírus behatolt a számítógépekbe, lekódolta a merevlemezt, és egy 300 dolláros váltságdíjat követelt annak felszabadításáért. Még nem tudunk mindent a támadásról, de néhány fontos dolgot tanulhatunk belőle – főleg azért, mert mindez nem utoljára történt.

1. A világ legveszélyesebb kártékony szoftverét nem terroristák és nem bűnözők, hanem az Egyesült Államok kormányzata alkotta meg. A WannaCry malware-t, amely továbbra is terjed a bolygón, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (National Security Agency, NSA) tervezte, amely az amerikai védelmi minisztérium alá tartozik, és amely jelenleg Donald Trump fennhatósága alatt áll. És miután megalkotta a vírust, még a nyugati világ legerősebb, legfelkészültebb és legnagyobb költségvetéssel rendelkező ügynöksége sem volt képes azt lakat alatt tartani.
A WannaCry néven elhíresült zsarolóvírus valójában több részből áll: az egyik, kevésbé érdekes része az a program, amely titkosítja a felhasználó gépén lévő fájlokat, és a titkosítás feloldásáért váltságdíjat követel. Sokkal érdekesebb a másik része: az, amely lehetővé teszi, hogy a vírus egyik gépről a másikra terjedjen, ennek egyik összetevője az EternalBlue nevű, több Windows-verzió SMB-protokolljának sérülékenységét kihasználó program (exploit).
2016 augusztusában a magát „The Shadow Brokers”-nek nevező csapat több olyan, sérülékenységet kihasználó eszközt bocsátott aukcióra egy Twitter-üzenetben, amelyek vélhetően az Equation Grouphoz tartoznak. Az Equation Group egy legalább 2001 óta működő, feltételezetten az NSA-hez kötődő hackercsapat, bár egy idei WikiLeaks szivárogtatás alapján a név inkább kiberfegyverek egy csoportját jelöli.
Azóta a The Shadow Brokers több alkalommal szivárogtatott ki az NSA-hez köthető kiberfegyvereket. 2017 áprilisában kétszer is: először expliciten “válaszként” a Trump által elrendelt szíriai repülőtér elleni rakétatámadásra; majd április 14-én egy olyan csomag került nyilvánosságra, melyben többek között az EternalBlue exploit is megtalálható volt. Kevesebb mint egy hónappal később ezzel az eszközzel biztosította a terjedését a WannaCry zsarolóvírus. (F.K.)

Függetlenül attól, hogy hogyan jött létre, egy ilyen kód puszta létezése veszélyt jelent mindannyiunk számára. Épp ezért létezik egy törvény, amely arra kötelezi a nemzetbiztonsági szolgálatokat, hogy figyelmeztessék az olyan nagyvállalatokat, mint a Microsoft, ha sikerült rést találni a szoftvereiken. Megpróbálni titokban tartani egy kódot, amely több millió dollárt ér, egy olyan ügynökségben, ahol több százezer ember dolgozik, olyan, mintha a kezeddel próbálnád feltartóztatni a vízsugarat – nem fog menni, bármilyen nagy is a tenyered...

NEM LUKÁCSI KATALINNAK KELLETT VOLNA KILÉPNIE A KDNP-BŐL

AZ EZER SZÍNŰ VILÁG BLOG
Szerző: Kaleidoscope
2017.05.21.


A civilek jogaiért és az oktatás szabadságáért tartott mai demonstráció egyik szónoka Lukácsi Katalin volt, aki a CEU ügy miatt lépett ki a KDNP-ből, amint ezt a Facebook oldalán bejelentette, majd egy interjúban további részleteket is elárult az indítékairól. Fiatal korához képest nagyon jó beszédet mondott, amit a hallgatóság tapsa és a pozitív sajtóvisszhang is mutatott. Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy jó döntést hozott, amikor kilépett a KDNP-ből, annak ellenére, hogy igen éles kritikát fogalmazott meg a jelenlegi kormányzattal szemben (bár tiszteletre méltó módon, minden megnyilatkozásában kerülte, hogy a saját korábbi pártjának vezetőit bírálja).

Lukácsi Katalin ugyanis semmi olyat nem képvisel, ami ellentétes lenne a KDNP alapértékeivel...

A VILÁGSAJTÓ ODAFIGYELT A TEGNAPI TÜNTETÉSRE - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.05.22.


A nemzetközi sajtó Washingtontól Bécsig hírt adott az újabb kormányellenes megmozdulásról. Lengyelország mind inkább magára marad az unióban és félő, hogy a végén hátat fordít a szervezetnek. 

New York Times/Washington Post/AP


Ezrek tiltakoztak Budapesten a Lex CEU, illetve a civil szervezetek megfélemlítését célzó törvényjavaslat ellen. A tudósítás idézi a volt KDNP-s Lukács Katalint, aki szerint következetesen ki kell állni az értékek mellett, mert nem lehet feladni a jövőt. A kormány lépései ugyanakkor sem nem keresztények, sem nem demokratikusak. A Fidesz úgy reagált, hogy a felvonulás kísérlet volt a „Soros-hálózat” részéről, éspedig annak érdekében, hogy a bevándorlási politika módosítására vegye rá az országot. A jelentés magyarázatként megjegyzi, hogy Orbán ideológiai ellenfélnek tartja az üzletembert, akinek a nyílt társadalomról vallott nézetei ellentétben állnak a tervvel, hogy az ország legyen illiberális.

Reuters

A tegnapi megmozdulás volt a legutolsó a tüntetések sorában, amelyek részvevői elítélik, hogy Orbán Viktor a választások közeledtével lecsap a CEU-ra és a civil csoportokra. Budapest úgy reagál a Bizottság, illetve az Európai Parlament bírálatára, hogy vérbosszúról van szó Orbán ellen, aki a migráció egyik legkeményebb ellenfele, és aki sürgeti, hogy Magyarország orosz és török mintára legyen illiberális állam. A beszámoló hozzáfűzi, hogy a kormányfő keresztes hadjáratot indított Soros György ellen, mert annak liberális és nemzetközi világszemlélete ellentétben áll a magyar vezető nacionalista gondolkodásmódjával. A hírügynökség megszólaltatott egy felvonulót, aki szerint a kormány arrogáns hangvétele háborítja fel a legtöbb embert. És teljesen mindegy, mit mond vagy tesz Soros, a hatalomnak ellenséget kell kreálnia. Most azért húzták elő, mert támogatja a civileket...

KI AZ, AKI TÚL ÖREG A PÉNZÜGYEK KEZELÉSÉHEZ?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.05.21.Könnyen csalások áldozataivá válhatnak az idős emberek, ha soha nem foglalkoztak a pénzügyeikkel, és akkor is, ha enyhe demenciában szenvednek. Egy amerikai tanulmány szerint megfelelő segítséggel megelőzhetőek lennének ezek a csalások, ehhez viszont mindenkinek tisztában kellene lennie a saját képességeivel. 

Az idő előrehaladtával a legtöbb ember jellemzően nem vonja kétségbe a saját képességeit a pénzügyek kezelése terén, pedig nem ártana. A Center for Retirement Research at Boston College (CRR) tanulmánya kimutatta, mely életkor az, amelyben az amerikaiak elveszítik a képességüket arra, hogy a számlákat rendben fizessék, megfelelő hitelekkel rendelkezzenek, megbecsüljék egy befektetés kockázathoz mért hozamát, és hogy kiszűrjék a csalásokat – írja a Marketwatch.

A tanulmány szerint a jó hír az, hogy a legtöbb ember, aki nem szenved a kognitív leépüléstől (szellemi képességek hanyatlásától), akár a hetvenes, nyolcvanas éveiben is képes a saját pénzügyeit biztonságosan kezelni. Ugyanakkor azt is kimutatták, hogy az idősebbek, főleg az olyanok, akik nem tapasztaltak a pénzügyek világában, és jelentős vagyonra tesznek szert például a házastárs halála miatt, segítségre szorulnak.


Azoknak pedig, akiknél a leépülés tünetei jelentkeznek, mindenképpen szükségük van a segítségre, hogy ne váljanak különféle csalások és átverések áldozatává...