2018. október 3., szerda

ORBÁN VIKTOR MEGDÖNTHETETLEN URALMA - MÍTOSZ ÉS VALÓSÁG

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: PIZSÉR RÓBERT
2018.10.01.


A Nemzeti Együttműködés Rendszere leválthatatlannak tűnik. Nyilvánvaló, hogy Orbán Viktorban nincs sem gátlás, sem mérték, tettei mögött alig értelmezhető más motiváció, mint a hatalom iránti megszállottság és a zsákmány iránti falánkság. Bárói, grófjai és hercegei vannak, azoknak pedig offshore-számláik, luxusjachtjaik és bármire kapható szolgákból álló seregeik. A miniszterelnök hatalma, tehetsége és agresszivitása felülmúlhatatlan.

Ma a politika mítoszai mind Orbán Viktorról szólnak. A parasztlegényről és a hétfejű sárkányról, a végvári vitézről és a hatalmas keleti király utolsó csatlósáról, a magyarságot megmentő Csaba királyfiról és Habony Árpádról, az őt hatalmon tartó fekete mágusról. Mindez a rengeteg indulat, imádat és gyűlölet megfosztja a magyarokat attól, hogy a maga összefüggéseiben lássák Orbán rendszerét. Orbán Viktor a csúcson van – ez kétségbevonhatatlan. Három kétharmad figyelemre méltó teljesítmény még akkor is, ha az utóbbi kettő már a személyére szabott választási rendszerben született. Sokan azt mondják: nincs mit megmagyarázni. Egyesek azért, mert Orbán látnok és géniusz, mások azért, mert csaló és zsarnok.

Magyarország ezer év alatt nem volt olyan szövetség tagja, amely nem lerabolni akarta. Míg Nyugaton Marshall-segély, gyarmatosítás és sikeres rablóháborúk pörgették a GDP-t, addig a magyaroknak tatár, török, német és orosz megszállás, Trianon és málenkij robot jutott. A Kárpát-medencéhez nem volt kegyes a történelem. A szovjet tankok kivonulása után nyugati bankok bevonulása következett – az országra polgárosodás helyett a vadkapitalizmus évtizedei vártak. Bár mindenki érezte, hogy itt a nagy esély felzárkózni az irdatlan mennyiségű uniós pénzből, csakhogy annak nagy részét azon nyomban el is lopták – előbb háztájiban a szocialisták, később nagyüzemiben a fideszesek. Ma Orbán Viktor uralmának olyan alapjai vannak, amilyenekkel magyar uralkodó még soha nem rendelkezett – ezek az uniós források.

Olyan gyenge és ütődött ellenzék sem termett az elmúlt ezer évben, mint a jelenlegi. Orbánnal szemben nincs valós kormányzati alternatíva, mindössze Gyurcsány nyugdíjas rajongói és zavarodott egykori gárdisták, akik nem tudják eldönteni, hogy jobbágyai legyenek a jó királynak, vagy inkább próbáljanak meg polgárokká válni, na meg a jó öreg szocialisták, akik továbbra sem gondolnak semmit a világról, viszont szeretnének ebből az idők végezetéig megélni. Orbán Viktor kétharmados győzelmei ezek felett meg sem közelítik azt a politikai teljesítményt, amellyel a Fidesz és az FKgP 1998-ban megbuktatta Horn Gyulát...

NEM CSAK ELZÁRJÁK A HAJLÉKTALANOKAT, AZ INGÓSÁGAIKAT IS MEGSEMMISÍTHETIK AZ ÚJ RENDELET SZERINT

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2018.10.03.


Ahogy arról már mi is írtunk, a kormány (újra) Alapatörvénybe foglalta az életvitelszerű közterületen tartózkodás tilalmát. A rendelet október 15-én lép életbe, innentől kezdve ha 90 napon belül 3-szor is figyelmeztetnek a rendőrök egy hajléktalan embert amiatt, mert közterületen él, szabálysértési eljárást indítanak ellene. A szabálysértés miatt közérdekű munkára ítélhetik a hajléktalanokat, ha az ‘elkövető’ ezt megtagadja, elzárással is büntethető.

Míg a kormánypárti politikusok folyamatosan azzal takaróznak, hogy a hajléktalanszállókon van elég férőhely, a téli krízisidőszakban megnyitott extra szálláshelyekkel együtt országosan 11 200 férőhely van, szakértői becslés szerint azonban egy átlagos téli napon körülbelül 14 ezer ember él hajléktalanul, közülük 10 ezren valamilyen hajléktalanszálláson, 4 ezren pedig az utcán alszanak. Ebből a 14 ezerből 4 ezer hajléktalan lenne képes az önálló lakhatásra lakhatási támogatással, 7 ezer pedig lakhatási és szociális támogatás kombinációjával...

Fontos hozzátenni, hogy ez a példa egy pillanatot ragad ki,
de egy évben 14 ezernél sokkal több embert érint a hajléktalanság problémája Magyarországon – egyes becslések szerint akár 20-30 ezerre is tehető a számuk.

Bürökráciacsökkentés ide vagy oda, a kormány mindezzel ráadásul óriási adminisztrációs terhet is ró az önkormányzatokra és a rendőrségre – derül ki a Mgyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből. Az elzárás idejére a hajléktalanok ingóságait ugyanis ideiglenesen tárolni kell valahol, ami a helyi önkormányatok vagy a rendőrség dolga lesz. Az ingóságokat többek közt meg kell nevezni, meg kell becsülni a mennyiségét és az értékét is.

Talán a legkegyetlenebb és egyben legszürreálisabb része az egész eljárásnak, hogy a tárolhatatlan ingóságokat megsemmisítik, amiről jegyzőkönyvet kell vezetni (például fel kell jegyezni a megsemmisítés kezdő és befejező időpontját). Ha a hajléktalan a megsemmisítés után jelentkezik a holmijáért,

a szabály szerint vissza kell neki fizetni az ingóságai értékét, de előbb még levonják az ideiglenes tárolás és a megsemmisítés költségeit...

SZÉGYEN EZ AZ EMBER

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2018.10.01.


Bartus László “Szégyen ez az ember” című cikke eredetileg az Amerikai Népszavában jelent meg. A szerző hozzájárulásával közöljük a KMH-ban.

Érthetetlen, miért nem sérti a magyarok önérzetét ez az ember, aki odamegy az Európai Parlamentbe, és az egész országra szégyent hoz a hazudozásával. Mindezt a magyarok nevében, az ő személyes felelősségét a magyar népre hárítja. Mert ez az ügy nem rólunk, magyarokról, hanem egyedül Orbánról szól. A fejére olvasott bűnöket ő követte el, nem a magyarok. A magyaroknak pedig megtiltotta, hogy szabadon válasszanak rajta kívül mást.

Szégyen ez az ember a gázszerelő strómanjával, a saját lábán álló, milliárdos lányával (aki még életében nem dolgozott), a szaros pelenkás kultúrájával, kőbányász apjával, a fatolvaj vejével, a halálra terrorizált, megszeppent, infantilizált slepjjével, a mögötte ülő idiótákkal, a NER nevű illiberális szörnyállamával, ahogy ott áll a civilizált Európa előtt.

Ez az ember álomvilágban él, vagy ha elhiszi, amiket beszél, akkor sürgős orvosi segítségre van szüksége, mert meghibbant. Azt meri állítani, ő nem vetemedne olyanra, hogy aki nem ért vele egyet, azt elhallgattasa. Első dolga volt, mint minden fasisztának, a sajtószabadság felszámolása, elfoglalta a közmédiát. Megszüntette a Népszabadságot és elfoglalta a teljes vidéki sajtót. A közmédia göbbels-i propagandát folytat, nem informál, nem tájékoztat.

Azt mondja ez a köztörvényes bűnöző, hogy Magyarországon nyilvánosak a pályázatok és átlátható a közbeszerzés. Amikor már fél Magyarországot Mészáros Lőrinc nevére írta, nap nem múlik el, hogy a gázszerelője nevére ne írnának néhány százmilliárd forintot. Ezt a modellt ajánlja Európának? Arra hivatkozik, hogy őt megválasztották? Egy sportszerűtlen kétballábas futballista, aki átírta a választási törvényt, hogy más ne nyerhessen.

Ezt a kleptokráciát és menekültek éheztetését nevezi kereszténységnek? Orbán mindennek ellentéte, amit Jézus valaha mondott és tett. Sátánfajzat, akinek minden szava hazugság, a hazugság a rendszerének lényege. Elfoglalta Magyarországot, kisajátította magának, nincs a magyaroknak annyi közük se ehhez az országhoz, mint a Kádár rendszere alatt. Ő beszél a kommunistákról? Ő kommunistázik? A kommunisták nagyobb demokraták voltak, mint ő.

Gyáva jellemtelen ember, aki maga dönt el mindent, magához ragadott mindent, és amikor tetemre hívják, amikor számot kellene adnia a magyar jogállamról, a demokráciáról, akkor a migránsokról hazudozik, s tolja maga előtt a magyar embereket, akiket megfosztott saját hazájuktól. Önkényesen eltörölte a magyar alkotmányt, helyette egy olyan alaptörvény van érvényben, amit senki nem szavazott meg rajta kívül, és az ő akaratának van alárendelve.

Magyarország egy alkotmányos válság, mert abszolút királyságként működik, demokrácia néven, ahol még a saját alaptörvényüket sem tartják be. Nem az alaptörvényhez igazodik a törvényhozás és a kormányzás, hanem fordítva: az alaptörvényt igazítják Orbán személyes akaratához. Megint bejelentette, hogy módosítják az alaptörvényüket, mert valami ütközne vele. Nincs az alaptörvénynek kontroll és korlátozó funkciója. Magyarországon nincs állam...

ODÜSSZEUSZ TÁDZSIKISZTÁNBAN (VONATKOZÁSPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2018.10.03.


Éjfél van. Ma délelőtt tudtam meg, hogy Magyarországon 2018-ban egy akadémiai főtitkárhelyettes betilthat egy tudományos előadást, mert annak gender "vonatkozásai" vannak. Tisztára mint Tóth Dezső miniszterhelyettes elvtárs. Bár ő még üvöltött is hozzá. A főtitkárhelyettes elvtársnő nem üvölt, és tulajdonképpen nem is tilt be. Hiszen betiltani csak diktatúrákban szoktak. Demokráciákban csak nemengedélyeznek. Azért az mindjárt más. Mondjuk pont nem.

Székely Kriszta Ithakájának is vannak gender "vonatkozásai". Ha a Magyar Idők nyilas viceházmestere ezt meglátja, azonnal a kézilőfegyveréhez fog nyúlni, bár ahogy elnézem, egy meglehetősen kicsiny kézilőfegyvert kompenzál a kis cukika.

Kozmopolita darabokra vadászik a kultúrgestapo, hát ezt most megkapták. A szerzőt ugye eleve Homérosznak hívják, és ugye rendes, böllérbicskás, magyarkeresztény embert nem hívnak Homérosznak. Gondolom a Katonát nem akarják bezárni, csak felgyújtani. Kár, hogy színházat nem lehet felkoncolni, mert ezek megtennék. A Homérosz nevű többszörös tudjukkit Závada Péter és Szabó-Székely Ármin kozmopolitúrozta mégkozmopolitábbra. Ideálisan betiltható darab, pl. nagyon jól menne Orbán Ráhel infánsnő karórájához a betiltása.

Székely Kriszta Odüsszeusza egy macho gorilla, aki végigdugja a teljes görög mitológiát és közben a Nagy Ervinre hasonlít. Pláne. Pénelopé, aki viszont Jordán Adélra hasonlít, adott ponton elénekli Menyhárt Jenőtől a Mocskos Időket. Nevezett Pénelopé a darab végén úgy hallgatja meg a férje bátor cselekedeteit, különös tekintettel a Nauszikaá "The Snowhand" -dal és Kalüpszóval folytatólagosan elkövetett bátor cselekedetekre, és az akháj nemzeti karakterre oly jellemző belezésekre, mint amikor Cselényikettőné hallgatja azt, hogyan verte szét Cselényikettő az összes mezőcsabai köcsög orrát a megyekettes meccs után és mind a kilenc felest utána, amit egyenként kell elmesélni, különben nem használnak...

A NYÚL EL SZEM TE LE NE DETT

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.10.02.


Hogy miért gondolta úgy, hogy megjelenésének is tükröznie kell, hogy ő maga Magyarország, azt pontosan nem lehet tudni, de az vitathatalan, hogy az illusztráció tökéletesre sikeredett.
Lezser miniszterelnökünk ingben-gatyában forgolódott Európában, ami nem lett volna baj, ha úgy néz ki, mint Richard Gere fénykorában, de - legnagyobb bánatunkra - a divatos szett rosszabbul állt rajta, mint tehénen a gatya, és ezzel a tehén öltözködési kultúrája lett agyba-főbe dícsérve - mondhatnánk, a tehén gatyában egy gigerli hozzá képest.
Hogy mennyire nevetséges volt, mi sem tanúsítja jobban, hogy az ominózus gatyás képével szerettem volna illusztrálni ezt a posztot, de láss csodát, a netről eltűnt a kép, melyet pedig párnájuk alatt őrizhetnének a nők, feltéve, hogy megbolondulnak.
Eleganciája éppen olyan, mint a mai Magyarország.
A mi Trottyosunk híján van a jó ízlésnek, és ha ez csak az öltözködésében jelenne meg, de nem - ahogy megy az idő előrefele, egyre gusztustalanabb figurája a magyar és nemzetközi közéletnek, egy agresszív kismalac.

Itthon már végleg elszemtelenedett, miként a nyúl, vagy miként Hruscsov szerint Berija.
Némi optimizmusra ad okott nevezettek sorsának alakulása, de ma még csak ott tartunk, hogy álmélkodunk: ez már olyan pofátlan, hogy az már szinte szép.
Faggatták a Parlamentben a repülőútjairól, melyeket az általa turbómilliárdossá tett haverja által biztosított magángépen tett meg, hogy megtekinthesse a botlábú fiúk szerencsétlenkedéseit Piréziában.
Ezidáig is éltek vissza már néhányan a világban hatalmukkal és magánutazásaikat közpénzen finanszírozott repülőgépen bonyolították, de ha lebuktak, akkor többnyire lemondtak, de minimálisan is sunnyogtak.
Ehelyetta mi szeretett Trotlink a parlamenti kérdésekre felháborító impertinenciával azt válaszolta, hogy "Harminc éve így mentem. Jövő héten is így megyek, azután is így fogok menni."Tiszta kisvasút mentalitás, ha nem tetszik nekünk, akikor legközelebb Being 747 - el fog repülni Kisvárdára. és innentől már csak egy nyúlugrás az űrrakéta.
Jobb kocsmákban egy ilyen válaszért lazán pofánverik, munkahelyeken, ha így válaszol a munkáltatójának, azonnal kirúgják.
Jelzem a szokásos mellébeszélés itt is jelen volt - nem a kérdésre válaszolt, ami a korrupciót jelentő baráti reptetésről szólt, hanem úgy kezelte a dolgot, mintha a kérdező jobbikos képviselő azt kifogásolta volna, hogy focimeccsekre jár.
Hát nem, a szotyolát tőlünk ott köpködheti, ahol akarja, de oda a magánkasszája terhére kell eljutnia, olyan neki pedig nincs, hiszen köztudottan szegény, mint a templomi segédegér..
.

ITT OLVASHATÓ

A POFÁM SZAKAD LE ÉS EZ MOST NEM IS KÖLTŐI TÚLZÁS

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.10.03.


Megnéztem ezt a videót és bevallom, tátva maradt a szám. Ha a szemrebbenés nélküli hazugság, a parttalan, korlátlan pofátlanság szobrát valaki valaha el akarja készíteni (miért akarná?), tökéletesebb modell biztosan nincs Orbán Viktornál.

Odaül ez az ember a maga kreálta idősszervezet közepébe és miközben belehány a nyugdíjas társadalom arcába, a szeme sem rebben. El sem szégyelli magát, még futólag sem. Azt mondja ez a félelmetesen alattomos figura az elégedetten mosolygó házi nyuggereinek, hogy itt most mindjárt kitör a jó világ. Ő elintézte. Mert egyrészt fizet nekik nyugdíjprémiumot (helló, röfik, úgy vannak a számok), másrészt ezután majd kaphatnak fizetést és nyugdíjat is. Mert ő egy jó ember és micsoda igazságtalan dolog az, hogy elvették a nyugdíjat, ha valaki dolgozott? Na de most, hála a puritánságáról, igazmondásáról, becsületességéről híres felcsútinak más világ köszönt a nyugdíjasokra.

A pofám szakad le és ez most nem is költői túlzás. Az a figura mondja ezt, aki egyszemélyben felelős azért, mert a nyugdíjasoknak választani kell a nyugdíj és a fizetés között. Kivéve Harrach Péternek, mert ő szemrebbenés nélkül felvette a fizetést is, a nyugdíjat is és még bele is röhögött a pedagógusok, orvosok, bírók arcába, akiktől ezt megtagadták. Az az ember beszél úgy, mintha valaki – gyurcsánybajnailiberálisok – elvette volna a nyugdíjasoktól a nyugdíjat és ő, mint a nagylelkű várúr most visszaadja, aki saját maga vette el. Senki más, az Orbán-kormány vezette be azt a szemétséget, hogy közalkalmazottként vagy nyugdíjat kap az ember, vagy fizetést, egyszerre a kettőt nem. Mert el kellett üldözni a bírókat, a pedagógusokat, az egyetemi oktatókat, az orvosokat. Mindenkit, akinek elég tapasztalata és elég esze van hozzá, hogy átlássa ennek a bűnbandának a kártékony működését. Járulékos haszonként így lehetett papíron csökkenteni a munkanélküliséget...

LE MONDE: A JOBBOLDALI POPULISTÁK MEGNYERTÉK AZ IDEOLÓGIAI CSATÁT - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.10.03.


- Le Monde: a bevándorlás ügyében fel kell venni a küzdelmet az illúziók, azaz a gyűlölet kufáraival;

- Orbán és Salvini a nyálát csorgatná, ha kulturkampffá válna az EP-választás;
- Ausztriában elrettentésként jelent meg a Magyar Idők egyik kommentárja, amely Hitlerrel állította párhuzamba Merkelt.

New York Times/Washington Post/AP

A volt finn kormányfő hivatalosan is közölte, hogy jövőre megpályázza a Bizottság elnöki tisztségét, egyben megerősítette, hogy mind belülről, mind kívülről veszélyben látja az alapvető európai értékeket. A hírügynökség szerint ezzel Stubb Magyarországra, Olaszországra és Lengyelországra, valamint a kínai, orosz és amerikai fellazítási kísérletekre utalt. Azt mondta, hogy ha nem védik meg mindazt, amit az EU képvisel, akkor semmijük sem marad, és külön is megemlítette a legfőbb vezérlő elvek közt a demokráciát, az egyenlőséget, a türelmet valamint a jog tiszteletét. Hozzátette, hogy már a következő nemzedék jelöltjének tekinti magát. Az Európai Néppárt, amelyhez a politikus pártja is tartozik, jó egy hónap múlva, Helsinkiben határoz arról, ki legyen a részéről a Spitzenkandidat.

FT

A lapnak adott interjúban Stubb megismételte, hogy harcba kíván szállni az euroszkeptikus erőkkel, illetve hogy a Néppárton belül Orbán Viktor tekinti ellenfelének. Ebből következően azt szorgalmazza, hogy az EPP komolyan vitassa meg a szörnyeteg kizárást, mert szerinte ily módon meg lehet akadályozni, hogy a pártcsalád még inkább jobbra tolódjon. Úgy fogalmazott, hogy nagyon alacsony a toleranciaszintje, ha arról van szó, milyen hozzáállást tapasztalni sok államban, beleértve Magyarországot. Saját magát úgy jellemezte, mint aki szégyentelenül liberális, EU-párti, az európai életforma nagy híve.

Ha rá esik a konzervatívok választása, akkor abból egyfajta kulturkampf kerekedik ki az unió jövője ügyében, aminek láttán csorogna Orbán és Salvini nyála. Stubb ugyanis annak a globalizmusnak az alaptípusát képviseli, amit a nacionalisták az egész földrészen ostrom alá vettek. Öt nyelven beszél, az Európa College végzett hallgatója. Azokat igyekszik tömöríteni, akik fel akarják venni a harcot a populistákkal. A nagy vetélytárs, Weber esélyeit ugyanakkor rontja, hogy korábban igen szoros viszonyt alakított ki a magyar miniszterelnökkel.

Le Monde

A bevándorlás kérdése központi kérdéssé válik az EU-ban. Orbán és Salvini példáját követve, Le Pen is azon van, hogy a jövő évi Európa-választás népszavazás legyen a migráció ellen. Az ultrakonzervatív, illetve szélsőséges erők már hatalomra kerültek, illetve szinte mindenütt erősödnek, legyen szó a magyarokról, olaszokról, lengyelekről, osztrákokról, vagy csehekről. És mindegyikük a bevándorlás elutasítását tekinti fő harci jelszavának. Orbán Viktor ezt igen brutálisan fogalmazta meg, amikor augusztus végén találkozott az olasz belügyminiszterrel, mármint hogy ez ügyben a földrész két részre szakadt.

Nincs abban semmi meglepő, hogy Le Pen meglovagolja ezt a hullámot, miközben a felmérések azt tanúsítják, hogy a franciák két harmada sokallja az országban élő idegenek számát. Ám a tények arról árulkodnak, hogy az utóbbi 15 évben minden évben nagyjából 200 ezer tartózkodási engedélyt állítottak ki. És a lakosság számához viszonyítva Franciaország csupán az európai középmezőnyben foglal helyet, ha azt nézzük, hány menekültet fogadott be. Igaz, ezek az adatok nem sokat érnek a katasztrófát vizionáló megnyilvánulásokkal szemben, amelyek szégyentelenül játszanak rá az áligazságokra, az idegengyűlöletre. A jobboldali populisták megnyerték az ideológiai csatát. Ilyenformán életfontosságú az emberi jogok és a köztársasági elvek védelmezői számára, hogy újra magukhoz ragadják a kezdeményezést. Közben az egész civil társadalom az összefogást sürgeti, mert az elengedhetetlen, hogy szembe lehessen szállni az illúziók, és ily módon végső soron a gyűlölet kufáraival.

FT

Orbán és Salvini képével illusztrált kommentárjában a lap azt jósolja, hogy a belső ellentétekre rámegy a populisták európai összefogásának kísérlete. Ezek az erők és az EU-ellenes nacionalisták, fenik a fogukat a jövő évi EP-választásra. Egyesek abban bíznak, hogy szétrobbanthatják az unió legintegrációbarátabb intézményét, elnyerve akár a mandátumok egyharmadát. Mások egyenesen abban reménykednek, hogy képesek lesznek megbénítani az egész liberális európai elit működését. Csakhogy melléfognak, mert egyre éleződnek a nézetkülönbségek saját soraikban. Ugyanis mindegyik a saját nemzeti céljainak a megszállottja, és ez igencsak megnehezíti számukra az együttműködést. Lásd az Osztrák Szabadságpárt és az olasz kormány vitáját a dél-tiroliaknak szánt osztrák állampolgárság kapcsán.

Ugyanilyen törésvonalak rombolják a bizalmat és a barátságot a magyar vezetés, illetve a szomszéd államok közt, ahol jelentős magyar kisebbség él, így főként Romániában, Szlovákiában és Ukrajnában. Megosztó Bannon felbukkanása is az európai szélsőjobbon. De mindettől függetlenül a szélsőséges radikálisoknak van adu a kezükben, mert amit üzennek a bevándorlásról, a nemzeti identitásról és az iszlám európai helyéről, az harsogó és egyszerű. Arra alapoznak, hogy sokan elégedetlenek az EU hiányosságai miatt. Odahaza a nacionalizmus folytán kerültek kedvező helyzetbe, ám ugyanez a nacionalizmus korlátozza eredményességüket az kontinentális színpadon...

EGYRE MÉLYÜL A LAKHATÁSI VÁLSÁG - NEM CSAK A LEGSZEGÉNYEBBEK ÉRINTETTEK

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.10.03.


Óvatos becslés szerint 2-3 millió magyar szenved a lakásszegénységtől – állapította meg legfrissebb jelentésében a Habitat. Nálunk arányában az uniós átlag több mint háromszorosa él nem megfelelő lakásban. Az állam beavatkozása pedig – mintha direkt tenné – csak tovább ront a helyzeten.

Miközben az inflációs adatok már nem tükrözik a lakhatással kapcsolatos költségeket, még a KSH tanulmánya is megállapította: a háztartások mintegy harmada küzd a magas lakhatási költségek miatt anyagi problémával. Mint a Habitat for Humanity Magyarország frissen megjelent Lakhatási jelentésében leírták: lakhatási szegénységről jellemzően a hajléktalanság vagy egy cigánytelep vályogházai jutnak eszünkbe, pedig ma Magyarországon sokkal több társadalmi réteget érint ez a probléma.

A jelentés fő megállapítása idén, hogy Magyarországon egyre mélyül a lakhatási válság. A Habitat szerint kettő- és hárommillió közé tehető azoknak a száma, akik a lakásszegénység különböző formáiban élnek ma Magyarországon. Mint példaként felhozták: lehet, hogy egy idős ember, aki a rendszerváltás előtt számára kirendelt önkormányzati bérlakásban él, sosem félt a lakhatása elveszítésétől, de hónapról-hónapra nehézséget jelent neki a rezsi kifizetése; míg az unokája gond nélkül kifizeti a rezsijét, viszont nem valószínű, hogy a következő évtizedben saját lakáshoz jut.

A lakáspiac egyenlőtlenségei a kormányzati intézkedések hatására (építkezések erőltetett felfuttatása) is folyamatosan nőnek. A nem megfelelő állami intézkedések tükröződnek az energiahatékonysági beavatkozások területén is. A lakhatásra fordított közpénzek döntő többsége a tehetősebb családokat támogatja (erről a Habitat előző jelentése tartalmazott több részletet).

Azokat tekintik lakhatási szegénységben élőknek, akik megfizethetőségi, lakásminőségi és energiahatékonysági, területi, illetve jogi szempontból az átlagosnál rosszabb helyzetben élnek. Sokan – jegyezzük meg –, akik az ilyen témákat rendre félreértik, és „már megint a szegénységen sopánkodnak” megjegyzéssel igyekeznek lesöpörni az egészet, akár maguk is érintettek lehetnek (a friss lakhatási jelentés itt található, ahol interaktív grafikonokkal „modellezheti” mindenki saját helyzetét)...

A NŐK MOSOGATNAK ÉS SZOPTATNAK, A FÉRFIAK KARRIERT ÉPÍTENEK A RUGALMAS MUNKAIDEJÜKBEN

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.10.03.


Vajon a munkaerőpiac digitalizációja valóban megszűnteti a nők és a férfiak munkaerőpiaci esélyeinek az egyenlőtlenségeit? Ezt a kérdést járta körbe a Friedrich Ebert Stiftung tegnapi, az ideális 21. századi munkavállaló jellegzetességeit tárgyaló konferenciája. Az optimistábbak a nők foglalkoztatásának növekedését, a férfiak és nők fizetése közti különbségek csökkenését és a foglalkoztatási típusokhoz kapcsolódó sztereotípiák fokozatos megszűnését jósolták. Számos jel utal arra, hogy kissé korán ittak a medve bőrére.

A digitalizáció másképp hat a férfiak és másképp a nők munkájára – kezdte nyitó beszédét a konferencia moderátora, Nagy Beáta, a Corvinus Egyetem közgazdászprofesszora. Számos jel utal arra, hogy ennek oka az eleve meglévő egyenlőtlenségekben keresendő, például abban, hogy a férfiak és a nők más és más arányban veszik ki a részüket az otthoni, fizetetlen munkából. Miközben a digitális érában valóban növekedni látszik valamelyest a nők foglalkoztatási aránya, félő, hogy ez leginkább a kevésbé jól fizetett munkakörökre igaz. Egyre több jel mutat arra is, hogy a korábban a nők munkaerőpiaci integrációjának zálogaként emlegetett részmunkaidő és az önfoglalkoztatás szintén nem a nők munkaerőpiaci egyenlőségének irányába hat. Az ilyen feltételekkel a nőknek megnyíló munkalehetőségek ugyanis legtöbbször túlságosan alacsony bérezéssel járnak együtt.

Vajon miért nem hozta meg az ahhoz fűzött reményeket sem a kötetlen munkarend, sem a részmunkaidős vagy távfoglalkoztatás? A munkaerőpiaci digitalizáció miként termeli újra a nemek közti társadalmi igazságtalanságokat? A válasz elsősorban az „ideális munkavállaló” 1980-as évekből itt ragadt eszményében keresendő. Az „ideális munkavállaló” életét és vérét a cégének, minden idejét és energiáját a munkájának és karrierje építésének szánja. Vagyis, szükségszerűen férfi – szögezi le a közgazdászprofesszor. Az ezredforduló után, a mobileszközök terjedésétől, majd a gyorsuló ütemű, mindenre kiható digitalizációtól és az annak mentén egyre nagyobb mértéket öltő rugalmasságtól azt várták, hogy a nőknek fog kedvezni. Ez viszont nem következett be.

A nemek közti szakadék még nőtt is

A digitalizáció csak akkor hoz pozitív változást a nők számára, ha a patriarchális társadalom alapvető egyenlőtlenségeit előbb felszámoljuk, kezdte az Európai Unió országainak munkaerőpiaci elemzését Agnieszka Piasna, az Európai Szakszervezeti Intézet vezető kutatója. A munkáltatók például sokszor azokon a területeken fektetnek be a munkaállomások digitalizálásába, ahol pénzt tudnak megspórolni a munkabéreken. A folyamat végül oda vezet, hogy a munkáját megtartani képes humán munkaerő az alacsonyabb fizetésűek közül kerül ki. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy ha egy részterületen a digitalizáció a nők magasabb foglalkoztatásával jár együtt, továbbra is leginkább a nők lesznek azok, akik az alulfizetett munkát végzik. A már ma is meglévő különbségek tovább mélyülnek.

A férfiak és a nők foglalkoztatása terén tapasztalható szakadék a 2004 előtt csatlakozott uniós országokban (EU15) alig csökkent, még akkor is, ha a nők foglalkoztatása nőtt. A minimális kiegyenlítődést mégsem a nők munkaerőpiaci szereplése okozta elsősorban, hanem az, hogy a gazdasági válság során sok férfi elveszítette a munkáját. A foglalkoztatásbeli különbség a 2004 után csatlakozott közép-kelet európai tagállamokban (CEE) még nőtt is...

AZ ÉV LEGNAGYOBB MAGYAR ÜZLETEI: AKIK LEKÖRÖZTÉK CSÁNYIT, SIMICSKÁT ÉS GARANCSIT

FORBES
Szerző: ZSIBORÁS GERGŐ
2018.10.03.


Soha ilyen hosszú nem volt a Forbes exitlistája, a gazdasági magazin idén harmadik alkalommal készítette el az elmúlt év legnagyobb magyar vonatkozású kiszállóit. Több iparágban is megfigyelhető az európai konszolidáció, ami az idei nagy üzleteket illeti: leginkább a baromfifeldolgozók piacán látszik ez a trend, ami hatással lehet akár a magyar piaci viszonyokat is – itt két top milliárdos is érintett.

A Forbes listáján évről évre azokat az üzleteket gyűjtjük össze, ahol magyar alapítók szállnak ki a bizniszükből (az ilyen cégeladásokat hívják az üzleti életben exitnek). Az idei évben már nemcsak külföldi befektetők, de régiós termelőcégek is bevásároltak, és persze bőszen üzleteltek a magyar milliárdosok is –

illetve sokan most lettek valóban milliárdosok, ugyanis a hosszú évek munkájával felépített cégvagyon ma már likvid eszközként ott van a bankszámlájukon:...

A SZEMÉLYRE SZABOTT OKTATÁST NEM A TANÁROK, HANEM A BÜROKRÁCIA ÉS A SZÜLŐK AKADÁLYOZZÁK

QUBIT
Szerző: BALÁZS ZSUZSANNA
2018.10.02.


A napokban Budapestre látogatott az indiai származású Sugata Mitra, az angol Newcastle-i Egyetem oktatástechnológiával foglalkozó professzora, aki fizikából szerezte doktori fokozatát, de a minimálisan invazív, vagyis a lehető legkevesebb beavatkozással működő oktatási módszer élharcosaként vált ismertté világszerte. Interjúnk vele és Halácsy Péterrel, a Prezi és a Budapest School alapítójával készült. 

Ma már klasszikusnak számító, Önnek nemcsak világhírnevet, hanem később jelentős díjakat is hozó 1999-es Hole in the Wall kísérletsorozatát sok kritika érte. Például, hogy biztonságos-e teljesen magukra hagyni a gyerekeket a világháló összes rejtett bugyrával?

Sugata Mitra: A kísérletemben a nagy képernyős számítógépek forgalmas utak mellé voltak telepítve. Nemcsak az ott elhaladók jelentettek felügyeletet, de a gyerekek is tudatában voltak annak, hogy a járókelők látják, mi van a képernyőn. A kísérleti módszer rengeteg társadalmi ellenőrzést foglalt magában.Egyébként meg nemcsak haszontalannak, hanem kifejezetten veszélyesnek is gondolom a tartalomszűrő programokat. Egyetlen kérdés merül fel a használatuk során: mi van a szűrő mögött? Tartalomszűrés helyett inkább el kellene magyarázni, hogy az adott jelenség miért káros vagy veszélyes. A dohányzást egyetlen eszközzel sikerült visszaszorítani a fiatalabb korosztály körében: mára a dohányzás nem menő. Legalábbis nem annyira, mint a saját fiatalkoromban.

Az sem túl menő, hogy a kísérletben használt számítógépek egy részének viszont lába kelt.

S. M.: Valóban, és ebből a kritikusok azt a következtetés szűrték le, hogy nem működött a kísérlet. Ez olyan, mintha egy utcáról ellopott Mercedesből az következne, hogy nem működnek az autók. Más kérdés, hogy a közösségek, illetve a gyerekek családjai valóban nem volt hajlandóak fizetni a számítógépek karbantartásáért, fenntartásáért, így az utcai számítógépes állomások az enyészeté lettek...

MÁR PROGRAM SINCS, CSAK A BOTRÁNYOK ÉRIK EGYMÁST AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.10.03.


Példátlan gyorsasággal, négy hónap alatt bukott el a negyedik Orbán-kormány egészségügyi államtitkára, Nagy Anikó. Bár a humántárcát Kásler Miklós személyében egy orvos vezeti, április óta szinte semmi előrelépés nem történt, az egészségügyben egymást érik a botrányok, a problémák megoldása késik, noha a sürgősségi osztályok válságát például már a 2011-es Semmelweis Terv leírta.

Régen letelt az újabb Orbán-kormány első száz napja, de az Emberi Erőforrások Minisztériumát vezető Kásler Miklósnak a májusi kormányalakítás óta nem volt elég ideje ahhoz, hogy átfogó szakmai programmal álljon elő. A korábban televíziós műsoraival szélesebb ismertséget szerző onkológusprofesszor az utóbbi hónapokban nyilvános szereplésein leginkább a Tízparancsolat propagálásával töltötte az időt. Szerinte e bibliai szabályok jelentik az igazi népegészségügyi programot, betartásukkal akár 90 százalékos hatékonysággal meg lehet előzni a betegségeket, így az a program is, amit a minisztérium összeállított, a Tízparancsolatból következik.

Káslerrel ellentétben az Emmi új, egészségügyért felelős államtitkárának a nevét sem igazán ismerhette meg a nagyközönség, a hírekbe voltaképpen keddi lemondásával került be először igazán mint az első távozó kormánytag.

Nagy Anikó a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet sikeres főigazgatójaként került a csúcsminisztériumba, a kiválasztásában azonban a Pesti Srácok szerint a miniszterelnök feleségével, Lévai Anikóval fenntartott közeli ismeretsége is közrejátszott. Nagy a kinevezése óta csak egy-két kormánylapnak adott interjút, kerülete a szakmai fórumokat, szinte lehetetlen volt elérni, ám a színfalak mögött így is hamar mély konfliktus alakult ki közte és Kásler között. Ez vezetett lemondásához, amiről a Népszava számolt be először, okokat is említve. Ezek közé tartozik a lap szerint, hogy hiába közvetített sikeresen Székely László szívsebész ügyében az államtitkár a főorvos és a kardiológiai intézet főigazgatója között, aminek eredményeképpen megoperálhatta volna a műtétre váró betegeit az elbocsátott sebész, a miniszter személyesen tiltotta meg a főigazgatónak, hogy visszalépjen az azonnali hatályú fölmondástól.

Az Emmi válaszközleményében nem győzte hangsúlyozni: nem Kásler „bűne” például a sürgősségi ellátás országos programjának csúszása, a tárca szerint az egészségügyi államtitkárság készített hiányos előterjesztést, ami miatt a miniszter korrekciót rendelt el.

Pedig Nagy Anikó egyik júniusi interjúban optimistán még azt nyilatkozta, hogy nem egy, hanem rögtön öt nagy nemzeti egészségprogramot készítenek elő, amelyek kapcsolódnak majd a népegészségügyi cselekvési tervhez.

Az államtitkár által említett népegészségügyi program állítólag már majdnem elkészült, de biztosan nem az ő nevéhez kötődik majd...

KI A JELÖLT?

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2018.10.02.


2018 őszén írom ezt a cikket. 2019 közepén fogom mindenhova belinkelni, ha azon megy a hiszti, hogy miért nem kampányolok az akkor, frissen kitalált ellenzéki főpolgármester-jelöltnek.

Ma párhuzamosan két vita fut a nyilvánosság nem kormánypárti, heterogén dimenziójában. Az egyik a szokásos önpusztító összefogócska, miszerint merjünk elvtelenek lenni, mint egy vállalati sikkasztó pedofil unokaöccsét beszervező MLM-ügynök lábgombája. Csak a szokásos. Orrbefogva, most az egyszer – tizenötödször.

A másik vita okosabb, érdekesebb és relevánsabb. Itt arról születnek koherens és tartalmi megállapítások, hogy miben élünk most, és mit lehet kezdeni közös ügyeinkkel. Elég széles a mezsgye, az alapvető Filippov hibrid-hivatkozástól egészen Hont András cyberpunk disztópiájáig húzódik. Utóbbi miatt van egy nulladik kérdésem is az önkormányzati választás kiemelt eleme, a főpolgármesteri poszt kapcsán:

Van-e egyáltalán értelme arra törekedni, hogy 2019 őszétől ne Tarlós István legyen Budapest első embere? (alkérdés: most ő az egyáltalán?)

A politikai szerepvállalás legambiciózusabb opciója a döntési jogosítvány megszerzése. Én vagyok az, aki dönt, én mondom meg, mi legyen. Csúcsragadozó vagyok, de minimum mi együtt, egy testületben hozzuk meg „a” döntést. Lehet aztán egy kisebb igényszint, miszerint szeretném befolyásolni a későbbi, máshol születő verdiktet. Nem itt dől el, de tőlem is függ. Legalul meg a közvetett hatás van – elcsépelt, de mégis: ez a tematizációs erő, témává teszek ügyeket, közéleti és kulturális divatokat teremtek, szebben mondva szocializációs és edukációs hatásom van, példát mutatok és kármentő tevékenységet végzek.

Ma Budapest főpolgármesterének lenni semmiképp nem jelenti az első szerepkört: Tarlós István az az adomabéli balek, aki a villamoson a zsebes után szalad, hogy felírja neki az ellopott tárcában található bankkártyák PIN-kódjait is. A Fidesz elszedte a főváros pénzét és jogosítványait, míg Tarlós az utcák átnevezésében pancsolt. Ugyanakkor minimum az utolsó opció, a példamutatás és ártalomcsökkentés lehetősége még megmaradt a főpolgármesternél. Képzeljük el, milyen lehet az, ha egy világvárost olyan ember vezet, aki szokott színházba járni, könyveket olvasni, és nem „érv” számára valaki szaktudása ellen, hogy az illető meleg. Képzeljük el, mit jelentene, ha a kormányzati kultúrharc idején Budapest élén olyan ember állna, aki még soha nem sütött szalonnát a Márai-összesből rakott tábortűz fölött.

Hazudik az az ellenzéki, aki a kormányváltást meg a „Fidesznek kiosztott kőkemény gyomrost” teszi meg tétként az önkormányzati választásra. De ha nem az „annál jobb itt, minél rosszabb” elvet követjük, ha élni akarunk holnap és holnapután is, akkor igenis szeretnénk egy civilizált, európai főpolgármestert. De ki legyen ő? Itt vagyunk 2018 októberében, mai tudásunk szerint egy szűk év lehet hátra a következő főpolgármester megválasztásáig, és úgy tudni, a Fidesz ismét Tarlós Istvánt indítja csatába.

És az ellenzéki pártok? Ki a jelölt?
...

"NEM AZ A BAJ, HA VALAKI ELMEGY...."

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.10.03.


Több mint 1700 fiatal magyar kutató töltötte ki a Magyar Tudományos Akadémia felmérését, melyben rengeteg minden más mellett azt is megnézték, milyennek látják a jövőjüket, miért mennének el (vagy éppen költöznének haza) a 45 évnél fiatalabb tudósok.

Mivel az eredmények kifejezetten érdekes, ezért arra gondoltam, érdemes kicsit közelebbről is megnézni a felmérés minket is érdeklő (azaz a határátkelésről szóló) szakaszát. (A teljes felmérés egyébként itt érhető el.)

Érdekes, hogy a válaszadók 60 százaléka nem volt még három hónapnál hosszabb külföldi tanulmányúton, ezen a téren valamivel magasabb a nők aránya (67,5 százalék szemben a férfiak 54,4 százalékával).

Az speciel nem meglepő (már csak az életkor miatt sem), hogy a legnagyobb arányban a vezető pozíciójúak dolgoztak külföldön (63,2%), legkevesebbet pedig a tudományos segédmunkatársak (23,7%).

Az viszont már tényleg csak érdekesség, hogy a matematikusok (70 százalék) és a fizikusok (57,4 százalék) voltak a leginkább hosszabb külföldi tanulmányúton. Aki viszont volt, azok esetében 10-ből 8 életben tartja a külföldi kapcsolatait, és ennél is többen (84 százalék) gondolják úgy, hogy ismét elmennének külföldre.

“Kötelezővé kellene tenni”

Az is elég egyértelmű, hogy aki járt már külföldön, az kifejezetten hasznosnak tartja az ott szerzett tapasztalatokat.

“Kötelezővé kellene tenni, hogy a PhD négy évéből az utolsó kettő évben legalább egy félévet külföldön kelljen tölteni egy másik intézményben kutatóként. Ez óriási motivációt és szakmai, tudományos lökést adhatna a kutatónak. Ehhez plusz ösztöndíj rendszer lenne szükséges” - vélte például az egyik megkérdezett (a felmérés szerzői sem adtak meg neveket, amikor véleményeket idéztek).

Akadt ugyanakkor olyan, aki megfordította a kérdést: “Nem az a baj, ha valaki elmegy innen világot látni és máshol tanulni, az a nagyon nagy baj, hogy ide nem jön senki a fejlett világból”...

VAGYONOKAT FIZETNEK EGYETLEN SZOBÁÉRT A LEGSZEGÉNYENBBEK

ABCÚG BLOG
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2018.10.03.


Magyarok milliói élnek lakásszegénységben, és egyre többen bérelnek viskókat extrém drágán, ha cserébe nem kell kauciót fizetniük. A Habitat for Humanity jelentése szerint folyamatosan mélyül a lakhatási válság, ami egyáltalán nemcsak a legszegényebbeket sújtja. A kormány mégis egyéni szociális problémaként tekint erre, ahelyett, hogy rendszerszintű változásokba kezdene. 

Másfélmillióan élnek zsúfolt, nedves, alacsony komfortfokozatú lakásban, amit többnyire esélyük sincs felújítani. Ez a Habitat for Humanity éves jelentéséből derül ki, amelyet most kivételesen nem kötetformában, hanem egy honlapon tettek közzé. A legfontosabb számok szerint
- a 4,4 millió magyarországi lakóingatlan 80 százaléka nem felel meg a korszerű műszaki és energetikai elvárásoknak.
- Minden harmadik háztartásra igaz, hogy a jövedelméhez képest irreálisan sok pénzt költ rezsire, bérleti díjra vagy törlesztőrészletre.
- Látványos az eladósodás: 1,4 millió háztartásnak van hitele, és a háztartások 13 százalékának van 60 napon túli rezsitartozása.

- Közben 750 ezer végrehajtási ügy van folyamatban, és minden napra jut egy tucatnyi kilakoltatás.

A kutatás készítői úgy becsülik, legalább 2-3 millióan élnek lakásszegénységben, ami azt jelenti, hogy megfizethetőségi, lakásminőségi és energiahatékonysági, területi, vagy jogi szempontból az átlagosnál rosszabb, kiszolgáltatottabb helyzetben vannak.

A jelentés szerint az elmúlt években folyamatosan mélyült a lakhatási válság, és bár a kormánynak lenne rá lehetősége, látványosan nem csinál semmit az ügy érdekében. Szegfalvi Zsolt, a Habitat for Humanity Magyarország vezetője a jelentés bemutatóján azt mondta, 2018-ban 285 milliárd forintot költött a kormány lakhatási célokra, de ennek csak 11 százalékát osztották ki szociális alapon. A többi családi otthonteremtési kedvezményre, lakástakarékossági támogatására, kamattmogatásra vagy áfa-visszatérítésre ment, ami inkább a jobb helyzetűeket érinti. Ez évek óta jellemzi a kormány politikáját, itt is írtunk már róla.

“Az állam eseti szociális problémaként kezeli a lakásszegénységet” – mondta Pósfai Zsuzsanna, a jelentés egyik szerkesztője. Vagyis ahelyett, hogy rendszerszinten próbálná megoldani ezt a tömegeket érintő problémát, a szociális ellátórendszerbe tereli azokat, akik kihullanak a rendszerből. Ezért éltek 2015-ben több mint 90 ezren valamilyen szállást nyújtó intézményben. Közben az állam megszüntette a normatív lakásfenntartási támogatást, és az önkormányzatokra bízta, hogy adnak-e ilyet a lakosaiknak. A településeknek viszont általában nincs elég forrásuk, vagy ha mégis, sokszor a politikai akarat hiányzik, és inkább kiszorítani próbálják a szegényeket, például a szociális bérlakások számának csökkentésével.

Szegfalvi pozitív kormányzati intézkedésként a Nemzeti Eszközezelő létrehozását említette, amely szerinte tényleg képes segítséget nyújtani az adósságspirálba került embereknek. Ezen az ábrán megnézheti, pontosan mekkora összegeket költ a kormány a különböző lakhatási célokra...

PENGEÉLEN TÁNCOLÓK: A FASIZMUS MŰKÖDÉSÉRŐL NAPJAINKBAN

MÉRCE
Szerző: ZSURZSÁN ANITA
2018.10.02.


Nem mindenki náci, akivel nem értesz egyet.” (városi szállóige)

A „fasiszta” vagy a „náci” napjainkban olyan fogalmakká nőtték ki magukat, amiket egyre többen és többféle kontextusban használnak állandó jelzőként, különösen olyan vitákban, amelyekben a vitapartner álláspontjának vagy világnézetének diszkreditálása a cél. Ennek többek között az a jelenkori következménye, hogy egyre homályosabb a fogalom jelentése a közbeszédben és a közgondolkodásban egyaránt. A liberális, konzervatív és a baloldali diskurzusban is egyre gyakrabban találkozunk vele, és az is tény, hogy a különféle ideológiák mentén különféle jelentéstartalommal bír, és szinte mindenki mást ért alatta.

Maguknak, a fasizmus mentén cselekvőknek pedig az érdekét is szolgálja, hogy egyre kevésbé legyünk tisztában a fogalom jelentésével, természetével és működésével, így aztán ne is tudjuk azonosítani, amikor a küszöbön van.

A szellemi zűrzavar és káoszteremtés a fasiszta politikai stratégia szerves része, éppen ezért mindenféle antifasiszta törekvés elsődleges lépése kell, hogy legyen explicit azonosítani, hogy mivel is állunk szemben.

Mit jelent a fasizmus napjainkban és hogyan működik? Milyen fasiszta mozgalmakkal állunk szemben? És legfőképpen: nevezhetjük-e Orbán Viktort fasisztának?
Jobbra el

Napjainkban a fasizmust egyre határozottabban soroljuk a konkrét politikai módszerek közé, ami magába foglalja a retorikát és a hatalomtechnikát is. Természetesen, ennek alapja a fasizmus ideológiája, mivel a fasiszta ideológia középpontjában a hatalom kérdése áll. Így aztán ma a fasizmus a hatalomszerzés egyfajta módszere.

További fontos aspektusa a kérdésnek, hogy sokan összemossák a bal- és jobboldalt, ezért erről is egyre nehezebb beszélni. Értelemszerűen mindkét oldalnak megvannak a szélsőségei, de a fasizmus határozottan és egyértelműen a jobboldali tradícióban gyökerezik. A jobboldali politika szélsőséges megnyilvánulása ugyanis az a tendencia, amiben elnyomja a szabadságot a hagyomány és a dominancia érdekében.

A társadalomtudományi és gazdasági vizsgálódások pedig azt is alátámasztják, hogy a fasizmus elválaszthatatlan a kapitalizmus rendszerétől (beleértve az imperializmust és kolonializmust), illetve hogy a kapitalizmusnak egy szélsőséges, kontrollálatlan megnyilvánulása válságidőszakokban, ilyenkor találkozhatunk a „preventív fasizmus” fogalmával.

Nem meglepő, hogy egyre több beszélgetésben merül fel a kérdés, hogy „szerinted XY politikus fasiszta?”, ami igazából csak annyit takar, hogy van-e valamiféle világnézeti meggyőződése vagy értékrendje. Éppen itt tudunk disztingválni:

a fasiszta többé már nem csak azt jelenti, hogy egy bizonyos személy egy bizonyos világnézettel rendelkezik, hanem azt, hogy egy bizonyos módszert alkalmaz a hatalom megszerzésében és megtartásában.

Ennélfogva számos politikusnál felismerhetjük a fasiszta tendenciákat például a kormányzási módszereikben is. A fasiszta politikai gyakorlat egyik központi eleme az általános ellenség megállapítása és kijelölése, valamint az igazság módszeres és tudatos szétzúzása, aminek a helyébe a hatalmat állítják...

TÖBB MINT 18 MILLIÁRD FORINTÉRT ÉPÜL A MAGYAR ZENE HÁZA A VÁROSLIGETBEN

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: Átlátszó
2018.10.02.Erőszakkal eltávolított demonstrálók, egymásnak ellentmondó építési adatok, dupla kordon mögött, éjjel-nappal zajló munkavégzés – megkezdődött a Ligetben a Magyar Zene Háza építése.

Augusztus utolsó hetében új állomásához érkezett a Városliget átalakításáért felelős Liget Projekt: megkezdődtek a Magyar Zene Háza előkészítő munkálatai. A médiában nagy csinnadrattával beharangozott épület és építkezés helyszíne a Városligeti-tó közelében lévő ún. Hungexpo-telek.

Az elnevezés arra utal, hogy ezen a kerítéssel körbevett parkrészen álltak a Hungexpo egykori irodaépületei, melyeket 2016 nyarán bontottak le. A terület többször volt a Liget Projekttel szembeni ellenállás helyszíne. Az augusztus végén megkezdett munkálatokat is egy tiltakozó csoport demonstrációja kísérte, amit azonban az építő cég rendőri segítséggel gyorsan felszámolt. Cikkünkben az események hátterének feltárása mellett igyekeztünk összegyűjteni az építkezés elleni tiltakozás eddigi eredményeit is.
Természetközeli élmény a föld alatt

A Liget Budapest honlapja szerint a Magyar Zene Háza “a magyar zenei örökséget komplexen bemutató közösségi hely” kíván lenni, aminek az egyik legfontosabb feladata a magyar zene megszerettetése és népszerűsítése lesz a fiatalok körében. Bár az épület átadására a mostani tervek szerint csak 2020 végén kerül sor, a Zene Háza stábja addig is különböző budapesti helyszínekre szervez programokat, melyekről a Facebook-oldalukon is informálódhatunk.

A leendő létesítmény vezetői, Batta András és Horn Márton (akikkel itt és itt olvasható interjú) szerint az igazi komplex élményt maga a természetbe helyezett épület fogja nyújtani. A japán sztárépítész, Sou Fujimoto által tervezett létesítmény ugyanis átlátszó üvegfalai és más technikai megoldásai révén szinte összeolvad majd a parkkal – fogalmazta meg maga a tervező az Octogonnak adott interjújában.

A nyilatkozatok arra nem térnek ki, hogy egy park közepén lévő üvegcsodában miért lesz jobb a zenét élvezni, mint a szabadban vagy egy zárt épületben, ahogy arra sem kapunk választ, hogy a föld alá kerülő kiállítótermek miféle természetélményt fognak nyújtani. A parkból a múzeumba besétáló, s így mintegy “önkéntelenül” kultúrafogyasztóvá váló látogató ideája viszont nemcsak ennek az építménynek, hanem az egész Múzeumi Negyednek valamiféle kötelező ideologikus eleme.

Sok egyéb szempont mellett talán ez is oka lehet, hogy bár első körben nem sikerült hazai kivitelezőt találni az üvegpalota megépítéséhez, a projekt képviselői ragaszkodtak az eredeti tervek megvalósításához...


ÚJABB DÍJAT NYERT A TABUKRÓL TABUK NÉLKÜL

COMMENT: COM
Szerző: SIXX
2018.10.02.


A Spektrum saját gyártású sorozata ezúttal a Jahorinai Dokumentumfilm Fesztivál Arany Juhar-díját nyerte el. A sorozat szombaton a bosznia-hercegovinai Jahorina Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon a legjobb a televízióra készített dokumentumfilmek nemzetközi versenyében végzett az élen az első évad első, a halál feldolgozásáról szóló epizódjával. Ez egyébként a Tabukról tabuk nélkül második fesztiválon elnyert díja, még májusban Mexikóban nyerte el az Arany Pálmát (nem azt, a helyit).

A Jahorinai Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál idén volt 12 éves, 32 ország 91 alkotását nevezték be rá. Nem egy könnyed, táncos mulatság, a Bosznia-Hercegovina filmes szakembereiből és az ország filmművészeti egyetemének professzoraiból álló zsűri elé általában gondolatébresztő, komoly filmek kerülnek. A díjat Radnai Péter, a sorozatot vetítő Spektrum anyacége, az AMC NETWORKS INTERNATIONAL Central and Northern Europe kreatív igazgatója vette át, aki telefonon azt is elárulta nekünk, hogy a zsűri a karaktereket és a történetek tálalását tekintete kiemelkedőnek.

A Tabukról tabuk nélkül című sorozatot, ami egyébként annak elkészítésekor az AMC legdrágább saját gyártású tartalma volt, a Spektrum felkérésére az ACG Reklámügynökség készítette Pálinkás Norbert rendező és Mentes Endre producer közreműködésével. A műsort egy éven át készítették, a házigazdája napjaink egyik legnépszerűbb színésze, Thuróczy Szabolcs. A hatrészes dokumentum-sorozatról itt írtunk bővebben, aki lusta klikkolni, annak dióhéjban:
személyes történeteken keresztül mutat be olyan tabutémákat, mint a halál, a gyász, függőségek, szexuális identitás és vágyak, atipikus családok, eltitkolt családi és múltbeli közösségi bűnök.

Logikus lenne a folytatás, amiről egyelőre annyit tudtunk meg Radnai Pétertől, hogy nagyon közel áll az utolsó aláíráshoz, olyannyira, hogy már az új évad témáinak kiválasztásánál tartanak, és egy kilenc elemű listáról kell kiválasztani azokat, melyekről forgatni is fognak. Az alkotókkal folytatott korábbi beszélgetések alapján nagyjából be tudtuk lőni, milyen témák lehetnek esélyesek: öngyilkosság, meddőség/impotencia, zaklatás és annak megbocsátása, vagy éppen a fogyatékkal élőkhöz való viszonyunk...

A RINOCÉROSZ FENEKÉRŐL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.10.02.


..."Szeretném én látni azt az embert, aki engem képes korrumpálni."

Ennek a mondatnak kellett volna elhangzania. Csöndesen, szerény mosollyal. Ezt a mondatot a jelzett módon olyan ember mondhatta volna el, aki köztudottan, híresen megvesztegethetetlen.
Magyarország miniszterelnökének elképesztően vastag bőr van az arcán, hozzá képest a rinocérosz feneke egy l'Oréal reklám. De ezt a mondatot egyelőre még ő sem bírná kimondani. Akkor sem, ha képes volna különbséget tenni lekötelezettség és megvesztegethetőség között.
Nota bene, a megvesztegethetetlenség önmagában nem feltétlenül egyértelműen pozitív tulajdonság, talán elég a világtörténelemnek egy másik ismert gazemberére emlékeztetnem: Robespierre epitheton ornans-a ez a szó.
Ez már egy másik történet.

A SZÍVSEBÉSZ KÖRÜLI KAVARÁS LEHETETT AZ UTOLSÓ CSEPP A POHÁRBAN AZ ÁLLAMTITKÁRNAK

INDEX
Szerző: JOÓB SÁNDOR
2018.10.03.


Kedden felajánlotta lemondását Orbán Viktornak Nagy Anikó egészségügyi államtitkár. A Népszava információi szerint már hetekkel korábban elmérgesedett a viszony Nagy Anikó és minisztere, Kásler Miklós között. A konfliktus oka elsősorban az volt, hogy a miniszter több esetben átnyúlt az államtitkár feje fölött. Az egyik ilyen utolsó eset a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetből váratlanul elbocsátott híres szívsebész, Székely László ügye volt.

Mint megírtuk: Székelyt Andréka Péter, a Kardiológiai Intézet megbízott főigazgatója mentette fel a munkavégzés alól. Az indok az volt, hogy Székely még tavasszal egy szívbillentyű-műtéthez behívott a műtőbe egy privát plasztikai sebészt is, aki a beteg sérült mellimplantátuma helyett újat ültetett be. Az orvos azzal indokolta ezt a megoldást, hogy a betegnek így egy altatással, egy műtét alatt helyre tudták állítani a mellkasát.

Andréka Péter megbízott főigazgató azonban megengedhetetlennek tartotta, hogy egy állami intézményben vegyesen állami és privát ellátást végezzenek. Az Intézetben sokan úgy gondolták, mindez csak ürügy volt Székely eltávolításához, aki nem volt túl jó viszonyban Andréka Péterrel...

ZSAROLÁSSAL, FENYEGETÉSSEL, ÁRULÁSSAL AKARJA BEVENNI AZ ÁRULÁS UTOLSÓ BÁSTYÁIT AZ ORBÁN-KORMÁNY

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2018.10.02.


Az Orbán-rendszer lényege, hogy valamitől vagy valakitől mindenki féljen az országban. Úgy alakították ki a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, hogy akár kormánypárti, akár ellenzéki, akár politikával alig foglalkozó egy állampolgár, valahogy mindig a hátában érezze a hatalom szúrós tekintetét. Vannak olyanok, akik számára ez csak egy kellemetlen, csiklandós érzés, mások viszont hegyes tőrként érzékelik ezt a pressziót. Ez nyilván senki számára nem kellemes élmény, ám a közös félelem egyben tartja a NER hatalmas gépezetét. Ha azonban elmúlik a fenyegetettség érzése, egy pillanat alatt összeomolhat az, amit Orbán Viktor évtizedek alatt épített fel. 

A közösségi média már régóta úgy működik, ahogy azt pártunk és kormányunk szeretné. Állami hivataloknál, a közmédiánál, fideszes tulajdonú sajtótermékeknél, kormánypárti vezetésű önkormányzatoknál, államosított cégeknél, intézményeknél dolgozó polgárok öncenzúrát gyakorolnak, így nem lájkolnak olyan tartalmakat, megosztásokat, melyek bírálják, vagy rossz színben tüntetik fel a kormány működését.

Az Orbán-kormány azonban ennél többet szeretne, hiszen még mindig vannak olyan emberek az országban, akik nem függnek közvetlenül a hatalomtól, sem szakmailag, sem egzisztenciálisan nincsenek kiszolgáltatva a Nemzeti Együttműködés Rendszerének, ezért sem szimbolikusan, sem konkrétan nem is részesei a NER-nek. Márpedig, aki kimarad, lemarad – vallja a kormány.

Ezért nagy sebbel-lobbal nekirontott például a Magyar Tudományos Akadémiának, hogy érezzék ők is a hatalom „törődését”. A támadás valódi célja nem is igazán a kutatási pénzek elosztása fölötti kontroll megszerzése volt, hanem az, hogy az MTA tagjai ugyanúgy öncenzúrára kényszerüljenek, mint azok a polgárok, akik sorsa közvetlenül a hatalomtól függ...

ANDYT KIOPTIMALIZÁLHATJÁK A RENDSZERBŐL - DÖCÖGŐSEN, DE ÉPÜL A MÉDIAHOLDING

NÉPSZAVA ONLINE 
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2018.10.03.


Egyre kaotikusabbnak tűnik a kabinet propagandagépezetének átszervezése: egymást érik az ellentmondásos lépések.

„Sok sikert kívánok a Hír Tv-nek, szurkolok azért, hogy életben tudjon maradni, és ismét minőségi műsorokat készítsen. Ám nekem az Echo TV sikeres működtetése a dolgom, az itt dolgozókért és a minket nézőkért vagyok felelős, kevés időm marad arra, hogy más televíziók napi szintű működését kövessem” - nincs még két hete, hogy Farkas Boglárka, az Echo Tévé vezérigazgatója ezt mondta a Demokratának adott interjújában, és ma már nem ő a televízió vezetője, hanem a közmédiától átigazolt Vaszily Miklós. Az interjút végigolvasva fel sem merül, hogy ezek egy a távozását már tervező intézményvezető szavai lennének, Farkas Boglárka végig úgy beszél az októberben illetve januárban induló új műsorokról, mint amik az ő vezérigazgatósága alatt működnek majd. Ehhez képest hétfőn derült ki, hogy a jövőben a Mészáros-Holding kommunikációs vezetőjeként folytatja. 


A váltás körülményeiről ellentmondó információkat kaptunk, volt aki határozottan állította, hogy a Hír Tv korábbi műsorvezetőjének esze ágában sem lett volna magától váltani, „maradni akart a médiában, nem érdekelte a vállalati kommunikáció, más viszont azt mondta, „ez előrelépés Boglárka számára, nyilván az ő beleegyezésével történt”. 

Farkas Boglárka személyes érzelmei persze nem sokat számítanak a Fideszhez köthető médiabirodalom átszervezésének közepette. Először lapunk írta meg a nyáron, hogy „akár már az ősszel” radikális változások jöhetnek, mert Orbán Viktor elégedetlen a szerinte drágán és ehhez képest kevéssé hatékonyan működő médiabirodalommal. Ezek egyik vesztese Andy Vajna lehet, aki alól már elkezdték Mészáros Lőrinchez szervezni a médiumait, most egy forrásunk úgy fogalmazott, „Andy valószínűleg teljesen ki lesz optimalizálva a rendszerből, akár a kaszinóit is elveszítheti”. A 24.hu írta meg, hogy bejegyezték a Kaposvári Törvényszéken a Közép-Európai Sajtó és Média Alapítványt, amely információink szerint az egységesülő fideszes médiabirodalom egyik kulcsintézménye lesz, ezt ugyanúgy Balatonföldváron jegyezték be, mint Liszkay Gábor Média Fundamentum Nonprofit Zrt.-jét is, az ügyben Kertész Tamás, Mészáros Lőrinc ügyvédje járt el. 

Vaszily Miklóst korábban a TV2-vel boronálták össze, most az Echo Tévé vezetőjeként egy forrásunk szerint a formálisnál szélesebb körű feladatai lesznek, a teljes holdingot „gatyába kellene ráznia”. „Miklós remekül rendbe tette az MTVA működését, egy sor pazarló struktúrát megszüntetett (ez „mellesleg” tömeges létszámleépítéssel is járt), most ugyanezt várják tőle itt is” - mondta egy forrásunk...

ITT OLVASHATÓ

EZEK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KOVÁCS ZOLTÁN
2018.09.28.


A lapgazdai jogokat gyakorló Századvég Alapítvány a hét elején eltávolította az internetről saját kiadványának, a Századvég című folyóiratnak a legújabb számát, majd kirúgták a teljes szerkesztőséget is. Az ok sivár: az alapítványnak nem tetszettek a lapszám tanulmányai. A Századvég Alapítvány voltaképp a Fidesz-kormány ideológiai beszállító egysége, különböző műhelyeiben az idők során az Orbánhoz közel férő vagy éppen a közeléből induló alakok tevékenykedtek. Elmondható ezekről a figurákról, hogy szellemi működésük középpontjában a moráltól lecsupaszított, haszonelvű ideák kidolgozása áll. Megtévesztő és félrevezető igyekezetük annyiszor váltott igazán intenzívre, ahányszor Magyarországon választást vagy népszavazást tartottak. Esetleg amikor terítették az úgynevezett nemzeti konzultáció hazug és manipulatív levéltermékeit, melyekben a kormányfő buta kérdésit fogalmazták meg. Ilyenkor a haszonelvűség általános kereteit túllépve fő feladatuk a szavazatmaximálás lett. Gyakran a kormányfő beszédeinek alapját is képező tanulmányok szerzői is egyben, akik a beszéd elhangzása után saját maguk vitatták meg, értékelték, méltatták különböző kommunikációs fórumokon Orbán aznapi beszédét – kifogástalannak tartották. Az össznépi hülyítés megtörtént, a kör bezárult.

A legutóbbi számot a szerkesztőség némiképp váratlanul olyan szerzők tanulmányaival tervezte megjelentetni, akik a hazai közgazdasági-szellemi élet jelentős, konzervatív és liberális szerzői, témájául pedig a járadékot választotta. Vezető tanulmánya, Mihályi Péternek és Szelényi Ivánnak eredetileg a Comparative Sociology című folyóiratban megjelent írása vizsgálta a járadékok helyét a modern gazdaságban és meghatározó szerepét a volt szocialista országokban. A téma nyilvánvalóan összefügg az Orbán-kormány piackorlátozó intézkedéseivel, amelyekhez mindezek tetejébe egyes szereplők kivételezettsége, végső soron az állami szintű korrupció ragad, ha vitatja ez utóbbit Orbán, ha nem. Ráadásul a hét közepén rossz hír jött az unióból: elképzelhető, hogy a támogatások jogszerűtlen és korrupt felhasználása miatt olyan pénzektől esünk el, amelyek már érintik a költségvetést. Ha ehhez hozzátesszük, hogy a Financial Times egy májusi híre szerint a következő költségvetési ciklusban a közép-európai országok uniós kohéziós támogatási forrásaik 23-24 százalékos visszaesésével számolhatnak, akkor a baj nagyobb, mint azt a kormányfő hinné. De a baj strukturális jellegű is, amint az már Bod Péter Ákos tanulmányában olvasható: a kormány gazdaságpolitikája azzal, hogy nagy veszteségeket okoz a teljes magyar gazdaságnak, felelős a nyugati bérszínvonaltól elmaradó hazai fizetésekért is.

Mindezek tetejében az Orbán család és a környezetében lebzselő lumpenréteg ismert figurái Kárpá­thy Abellinóként járják a világot, szelik ismeretlen eredetű jachton a mediterrán habokat, lövik a vadat északon, együtt hajózik államtitkár és pályázó, fociügyben röpköd miniszterelnök és állami támogatásokon hízott futballmágnás. Akik meg itthon maradnak, kisgömböcként nőnek, nőnek és csak nőnek...