2019. december 18., szerda

A RENDSZERKRITIKUS BALOLDAL PÁRTELLENESSÉGE ÉS SZERVEZETLENSÉGE AZ ELMÚLT EGY ÉV TÜKRÉBEN

MÉRCE
Szerző: SCHULZ NÓRA
2019.12.17.


A tavalyi rabszolgatörvény ellenes tüntetések nem erősödtek volna fel igazán jelentős tiltakozási hullámmá a pártok parlamenti akciója nélkül. Egy évvel a december 12-i obstrukció és spontán tüntetés után azonban fontos levonni az események tanulságait. Az, hogy 2018 végére a tiltakozás beindításában központi gazdasági kérdések helyét átvette a tartalmatlan antiorbánizmus és a médiaszabadság kérdése, legalább annyira múlt a liberális ellenzéki pártok felkészültségén, mint a jelenlegi rendszerkritikus baloldal képviseleti demokráciával szembeni kritikájára épülő pártellenességén és szervezetlenségén.

Ez a pártellenesség annak a képviseleti demokráciának kritikájára épül, amelynek végső krízisét már számos alkalommal beharangozták az elmúlt évszázad során. Szélsőjobbtól a radikális baloldalig sokan érveltek már amellett, hogy a domináns „nyugati” / liberális demokrácia történetileg meghaladott és a végsőket rúgja, a kérdés sokak számára ma legfeljebb az, hogy pontosan miként fog megtörténni a pártdemokráciák végső összeomlása?

A pártdemokrácia végének hirdetése azonban jellemzően ideológiai töltetű, sőt, akár „önbeteljesítő jóslattá” is válhat, amennyiben akadálya a politikai intézményesülésnek. Ezt láthatjuk a magyarországi rendszerkritikus baloldali szereplők esetében, amely az elmúlt években nem tudott stratégiát megfogalmazni a választások tekintetében, és nem tud intézményes, reálpolitikai alternatívát felmutatni a DK-Momentum liberális előretörésével szemben.


A pártdemokráciák krízisirodalmának központi szerzője, Peter Mair által végzett empirikus kutatások kimutatták, hogy szinte minden nagy nyugat-európai demokrácia esetében megfigyelhető, hogy a pártok taglétszáma és a választásokon való részvételi számok is drámaian lecsökkentek az 1970-es éveket követően. Továbbá, Mair szerint aggódnunk kell a legtöbb hagyományos párt válságos állapota miatt, hiszen a nyomukban nemkívánatos (technokrata és populista) válaszok születnek. Mások azonban semlegesen figyelik a kialakult helyzetet, egyes csoportok még üdvözlik is a konvencionális parlamentáris politika legitimitásának csökkenését, akár egyes politikusok is...

IGAZI HUNGARIKUM: A TÚLSÚLYOS SPORTNEMZET

MAGYAR HANG ONLINE
Szerző: FICSOR BENEDEK
2019.12.17.


Sportnemzet vagyunk – indokolja visszatérően a milliárdos infrastrukturális fejlesztéseket Orbán Viktor miniszterelnök. Szavaira az OECD idén májusban publikált jelentése vet némi árnyékot, amelyből kiderül, Európa legelhízottabb nemzete vagyunk, és világszinten is csak alig szorulunk le a dobogóról. A felnőtt magyar lakosság 30 százaléka elhízott, és további 30 százaléka túlsúlyos, vagyis az ország túlnyomó többsége egészségügyi kockázatot jelentő súlyfelesleggel él. A statisztikán nem hagynak nyomot a sportra költött százmilliárdok. Ennek egyik oka lehet, hogy a költségvetési összegek töredéke jut csak szabadidősportra, a sportnemzet fogalma így elsősorban az élsport, és az ahhoz kapcsolódó beruházások támogatását takarja...

AZ UTCÁN NEM HAZUDNAK AZ EMBEREK, HA NEM VAGY JÓ, ELKÜLDENEK A FRANCBA

ABCÚG BLOG
Szerző: FŐDI KITTI
2019.12.17.


Egyre divatosabbá válik, hogy már nem csak hajléktalanok, hanem olyan fiatalok is zenélnek az utcán, akik szórakozni vagy pénzt keresni akarnak. Az igazán lelkesek, akár főállásban is utcazenélnek, amiből bőven meg is tudnak élni. A budapesti fiatal utcazenészek közül van, aki azért állt ki, mert így akarta megtudni, hogy szeretik-e az emberek, amit csinál, de van, aki egyszerűen csak a koncertek előtti izgulást akarta leküzdeni.

Ed Sheeran slágerei, a Most múlik pontosan és a Trónok harca főcímdala csendül fel budapesti bevásárlóközpontoknál, aluljárókban, vasútállomásokon. Nyugati országokban hatalmas divatja van az utcazenélésnek, de már Budapest is tele van fiatalabbnál fiatalabb utcazenészekkel, akiket sokszor tömegek állnak körül, hogy a zenéjüket hallgassák. De kik ők valójában? Egy kis zsebpénzre gyűjtenek, vagy a suli mellett ezzel keresik meg az albérletre valót? Van, aki főállásként tekint az utcazenélésre, és 6-8 órákat tölt kinn, amennyi idő alatt simán megkeres annyit, mint egy multinál dolgozó alkalmazott. Mások csak fejlődni szeretnének a zenélésben, vagy épp a koncertek előtti félelmüket leküzdeni. Ismerkedjen meg most közelebbről azokkal, akiket valószínűleg minden nap lát és hall az utcán...

LENGYEL, MAGYAR, KÉT JÓ BARÁT – POPULISTA KORMÁNYPROPAGANDA AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: BÁTORFY ATTILA
2019.12.17.


Közel 500 médiacím és évi több tízmilliárd forintnyi állami hirdetés segíti a Berlini fal leomlása utáni Európa egyik legnagyobb kormányzati propagandagépezetét Magyarországon. A lengyel jobboldali kormány sem akar lemaradni, egyre több közpénz vándorol a kormánypártokat nyíltan támogató médiavállalkozásokhoz. Cserébe kritikátlan propagandát kapnak, és egyre kevesebb kellemetlen újságírói kérdést. 

“Mindkét szavazatot a Fideszre!” – ezzel a felszólítással, és ugyanazzal az Orbán Viktorral készített címlapinterjúval jelent meg 2018. április 7-én, egy nappal a Fidesz harmadik kétharmados győzelmét hozó országos parlamenti választások előtt az összes megyei napilap.

Akkor még – legalábbis hivatalosan, a cégpapírok szerint – a tizenkilenc megyei napilap három különböző tulajdonos kezében volt. Tizennégynek közülük az ország egyik leggazdagabb embere, a miniszterelnök gyerekkori barátja, Mészáros Lőrinc volt a tulajdonosa a Mediaworks vállalaton keresztül. További három tulajdonosa a kétes hírű osztrák üzletember, Heinrich Pecina volt, aki többek között azért is került be a nemzetközi hírekbe két évvel korábban, mert ő szüntette meg a Népszabadságot mielőtt annak anyavállalatát, a Mediaworksöt eladta volna éppen Mészárosnak. A maradék két megyei napilap tulajdonosa pedig az azóta elhunyt filmügyi biztos, Andy Vajna volt...

NAGY ERVIN: NAGY SZARBAN LESZNEK A KOCSIS MÁTÉ-SZERŰ KÉPZŐDMÉNYEK

INDEX
Szerző: KOVÁCS M. DÁVID
2019.12.17.


"Pöcegödörszerű képződmény a magyar politikai élet, amit én ámulva-bámulva nézek. Nagyon rossz a túlélőjének lenni" – jelentette ki az RTL Klub Házon kívül című műsorának Nagy Ervin, aki a Katona József Színházat ért kormányzati támadások és a színházi törvény módosítása után adott indulatos interjút a műsor stábjának. Ebből jelent meg egy kétperces részlet kedden a csatorna honlapján.


"Nagyon komoly indulatokat gerjeszt bennem egy-egy ilyen félnótás országgyűlési seggnyalónak a hozzászólása" – kezd bele a színész, aki szerint olyan embereket bélyegeznek meg, akik egyébként köztiszteletnek és közszeretetnek örvendenek. "Mi csináljuk a munkánkat, és most jön egy ilyen Kocsis Máté-szerű képződmény (...), egy ilyen típusú csávó azért, hogy a főmérnöknek fölfelé nyaljon, emberekről bármit ki mer jelenteni egyfajta politikai szituációban, amitől ő azt gondolja, hogy ebből valamifajta nyeresége lesz."

A Katona József Színház színésze a nyilatkozatával minden bizonnyal nem egyszerűen egy "Kocsis Máté-szerű képződményre", a fideszes politikus valamelyik hasonmására utalt, hanem magára Kocsis Mátéra, aki a Katona József Színház zaklatási ügye után máris "zaklatószínházakat" kezdett emlegetni. A kormánypárti retorikában aztán ez lett az új kulturális finanszírozási törvénycsomag elfogadásának egyik indoka...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

PÉTERFY-NOVÁK ÉVA: FEJÉTŐL BŰZLIK A HAL, ÉS A „FEJEK” OTT ÜLNEK A PARLAMENTBEN

KLUBRÁDIÓ / MEGBESZÉLJÜK...
Szerző: BOLGÁR GYÖRGY
2019.12.17.


Péterfy-Novák Éva író szerint az Isztambuli Egyezmény ratifikálása nagy segítség lenne sok területen a rendőrségtől a gyerekvédelemig, de ezt a férfiközpontú kormány nem lépi meg. Viszontválasz Varga Juditnak.

Péterfy-Novák Éva író a győri kettős gyerekgyilkosság után nyílt levelet írt Varga Judit igazságügyi miniszternek, amelyben azt kérte, adjon magyarázatot arra, ki a felelős a családirtásért. Győrben szombat éjszaka egy, korábban éppen a felesége ellen gyilkosságot megkísérlő férfi megfojtotta két gyermekét. Ezután kiment a folyosóra, bezárkózott a vizesblokkba és ott végzett magával.

Péterfy-Novák Éva feltette a kérdést Varga Juditnak: miért nem ratifikálták az isztambuli egyezményt, és az igazságügyi miniszter erre azt válaszolta, hogy „alantas politikai haszonszerzésre” fordítja a gyerekek tragikus halálát. Az írónő a Megbeszéljükben azt mondta: szándékosan írt olyan stílusú levelet, amilyet, mert a hagyományos kommunikációval semmire nem ment volna, és úgy gondolja, a levél tiszteletlensége váltotta ki egyáltalán a választ.

Többször is hangsúlyozta: fejétől bűzlik a hal, a „fejek” ott ülnek a parlamentben, évek óta nem ratifikálják az Isztambuli Egyezményt. Pedig az nagy segítséget jelentene a rendőröknek, a bíróknak, az orvosoknak, a tanároknak, óvónőknek, családsegítőknek, mert akár még az alaptalanul vádaskodókat is könnyebb lenne kiszűrni. Levelében idézte az egyezmény 31. cikkelyét, amely szerint a szülői felügyelet gyakorlása nem veszélyeztetheti az áldozat és a gyerekek biztonságát. Varga Judit válaszában azt írta, hogy ehhez hasonló passzus megtalálható a magyar jogrendszerben
...

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

MÉG KÉT ÉV ÉS MÉG HÚSZMILLIÁRD KELL A BIODÓM MEGNYITÁSÁHOZ

INDEX
Szerző: NAGY ATTILA KÁROLY
2019.12.17.


A múlt hét egyik fontos belpolitikai, városgazdálkodási hírének főszereplője a Fővárosi Állat- és Növénykert leendő Pannon Parkjának főépülete, a Biodóm építésének alakulása, Budapest már most egyik legnagyobb épületmonstrumának sorsa volt. A Népszava arról írt, hogy nincs elég pénz az épület tervezett befejezéséhez ugyanis alaposan megszaladtak az építés költségei: 15,7 milliárd forintra tervezett program jelenleg 62,8 milliárd forintnál tart, a kormány azonban mostanáig 20 milliárddal kevesebbet adott a Fővárosi Állat- és Növénykertnek.

A Népszava információi szerint az épület jövőjével kapcsolatban az is aggasztó, hogy ha el is készül a Biodóm, a hatalmas üvegház fenntartási költségei a tervezettnél sokkal jobban terhelik majd meg a fővárosi költségvetést: a Biodóm várható energiafelhasználása vetekszik majd egy kisebb budapesti kerület áramfogyasztásával. Tovább tetézheti a bajt a lap szerint, hogy a környék elektromos hálózata ekkora energiaigényt nem bír el, a működtetéshez további beruházásokra lenne szükség.

Az állatkert másnap közleményben reagált a sajtóban megjelent hírekre. Azt megerősítették, hogy a kormány eddig 43 milliárd forintot biztosított a Biodóm építésére, és közel 20 milliárd forint még hiányzik az átadásig, de hozzátették, hogy sem műszaki, sem pénzügyi akadálya nincs annak, hogy a Pannon Park 2020 tavaszára szerkezetileg és gépészetileg elkészüljön.

Az állatkert szerint túlzóak a Népszava becslései a várható üzemeltetési költségekkel kapcsolatban: igaz ugyan, hogy a Biodóm miatt nőni fognak az intézmény működési kiadásai, de párhuzamosan a bevétel is emelkedik majd, ráadásul a Pannon Park vagy kétszáz új munkahelyet is teremt. Az épület tervezett energiaigénye egy ekkora épületnek megfelel, sőt még kisebb is lesz: a hasonlóan nagy bevásárlóközpontok, sportcsarnokok fogyasztásának harmada-fele – így az sem igaz, hogy a Biodóm energiaigényét nem tudja majd a környék elektromos hálózata kiszolgálni...

EGYMILLIÁRDBA KERÜLTEK, DE TAVALY IS INKÁBB PIHENTEK A KORMÁNY EGÉSZSÉGÜGYI SZŰRŐBUSZAI

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2019.12.18.


Életeket menthetnének a százmilliós szűrőbuszok, mégis parkoltatják őket, írtuk novemberi cikkünkben a kormány döcögősnek látszó egészségmegőrzési programjáról. 

Akkor azt mutattuk be, hogy 2019-ben nyolc hónap alatt összesen 109 településre vitték el azt a tíz buszt, amiket az orvosi eszközöktől a beépített konyhán át a mosdóig mindennel felszereltek, hogy olyan emberek is eljussanak szűrővizsgálatra, akiknek amúgy nincs rá lehetőségük. Ez azt jelenti, hogy egy buszt átlagosan alig több, mint havi egyszer használtak.

Mivel a buszokat 2018-ban adták át, kíváncsiak voltunk, vajon tavaly is ilyen sokat pihentették-e őket. Miután a Nemzeti Népegészségügyi Központ heteken át nem válaszolt az ezzel kapcsolatos kérdéseinkre, előző cikkünk megjelenése után közérdekű adatigénylést adtunk be. Így már megkaptuk az adatokat, és kiderült, hogy

a szűrőbuszok 2018 januárja és novembere közt 133-szor települtek ki, egyesével alig több, mint havi egyszer...

ÁLLAMI ÓRIÁSHITEL SEGÍTI ORBÁN VIKTOR VEJÉNEK LUXUSHOTEL-FEJLESZTÉSÉT

24.HU
Szerző: HEGEDŰS CSABA LÁSZLÓ
2019.12.18.


Jelentős összegű állami kölcsönhöz jut a Tiborcz István közvetett tulajdonában álló Dorottya Investment Zrt., amely egy belvárosi ötcsillagos szálloda fejlesztésén dolgozik – tudta meg a 24.hu.

A december elején aláírt hitelszerződés értelmében az Orbán Viktor miniszterelnök vejéhez tartozó társaságnak a 100 százalékban állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) biztosít 8,4 milliárd forint kölcsönt.


Az esztergomi székhelyű Dorottya Investment Zrt. szavazati jogainak többségét a BDPST Ingatlanforgalmazó és Beruházó Zrt. birtokolja, amely a leggazdagabb magyarok közé az idén betört Tiborcz István minősített többségi befolyása alatt áll. Kisebbségi tulajdonosa a Lexan Holding Zrt., amelyet korábban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. éléről tavaly leköszönt Szivek Norbert érdekköréhez kötöttek.

A Dorottya Investment Zrt. a Mahart-házból, valamint a Weber- és Münnich-házból álló tömböt, az úgynevezett Dorottya-házat alakítja át ötcsillagos luxusszállodává. A cég 2016-ban szerezte meg a Vörösmarty tér mellett, a Vigadó közvetlen szomszédságában található tömböt, amely három, történelmileg elkülönülő, műemléki besorolású ingatlanból áll össze. A legismertebb közülük az 1910-es években épült Mahart-székház, és odatartozik a Vörösmarty tér felőli részen az 1938-ban épült Futura-irodaház, valamint az Apáczai Csere János utcai oldalon az egykori Egyesült Budapesti Fővárosi Takarékpénztár épülete is, amely több átalakítás során nyerte el jelenlegi formáját..

DONÁTH ANNA: A FIDESZ SEM SZÁMÍTOTT RÁ, HOGY KOVÁCCSAL ENNYIRE KIHÚZZÁK A GYUFÁT

HVG ONLINE
Szerző: SERDÜLT VIKTÓRIA
2019.12.18.


A Momentum elmúlt évéről, a választás éjszakájáról és legmeglepőbb brüsszeli élményéről is beszélt a párt alelnöke és európai parlamenti képviselője a hvg.hu-nak adott interjúban. Donáth Anna szerint Várhelyi Olivérnek nagyon oda kell majd figyelnie, mert nemcsak az Európai Parlament, hanem a Bizottság is figyelni fogja minden lépését. A Fidesz EP-képviselői Brüsszelben tényleg européer politikusként viselkednek, az önkormányzati választásokhoz viszont néppárti politikus is gratulált.

hvg.hu: Egy éve a decemberi Kossuth téri tüntetés után egy füstbomba miatt a rendőrségi fogdán ébredt. Gondolta volna, hogy tizenkét hónappal később európai parlamenti képviselőként fog interjút adni?

Donáth Anna: Az emberrel rengeteg fura dolog történik, ha momentumos lesz. Ha visszagondolok az elmúlt három évünkre, minden mérföldkőnél mondhattuk volna, hogy erre aztán tényleg nem számítottunk.

hvg.hu: A Momentum akkor már túl volt a 2018-as választásokon, mára azonban a párttal is nagyot fordult a világ. Ezek szerint sikerült feldolgozni az országgyűlési választásokat?

D. A.: Nézzük távolabbról: a NOlimpia kampány derült égből villámcsapásként ért minket,
a siker után azonban a közvélemény várta a csodát.

"Itt a nagy kormányváltó erő, akik egy év múlva majd szétverik a NER-t." Mi nem gondoltuk, hogy ez ilyen egyszerű lesz, a NOlimpia alatt 140-en voltunk, egy választási kampány viszont rengeteg szervezést, pénzt és országos hálózatot kívánt. Ezek egyike sem volt meg. Kívülről kudarcnak tűnhet a 3 százalékos eredmény, de szerintem az, hogy egy év alatt 174 ezer ember bizalmát elnyertük, és kiépítettünk egy országos szervezetet, hatalmas teljesítmény...

TOTEM ÉS TABU

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2019.12.18.


Hogy ezek néhány éve a keresztek mögé bújva rejtegetik a szennyest, az ugyanolyan aljas, mint amikor terrorista egyedek iskolákba, óvodákba kvártélyozzák be magukat abban a reményben, hogy ott nem lőnek rájuk. Olyan emberségben, humánumban bíznak és remélik a menekülésüket, amelynek bennük a szikrája sincs meg, fordított esetben kétségek nélkül elvágnák a kisdedek torkát. Meg is teszik, a menekülőbe és gyerekébe belerúgnak, míg ellenben egy szánkót siratnak, ha kicsorbul, mert azzal, hogy kitették egy elpusztított örökzöld alá, egyben totemizálták is azt.

Ez semmiben sem különbözik az ágyékkötős népek hitétől, de ők keresztény kultúrának nevezik, ahogyan az is ennek a része, hogy az asszony verve jó, meg a medve nem játék. Véletlen baleset egyébként, hogy tobzódik az ország a kereszténységben. Orbán szorult helyzetben volt, már készült ráégni a fasiszta diktátor álarca az illiberális államával, aminek a nevében benne van a lényege, s hogy emiatt ne veszítse el az uniós pénzeket, átnevezte kereszténydemokráciának. Ennyi a történet, s bár, aki gondolkodik, jól tudja ezt, mégis beáll a maszkabálba, amivel legitimálja a gyalázatot.

Ezek akkor jutottak eszembe, amikor itt, a városomban a négy adventi vasárnapon szépen elosztva a polgármester és a három alpolgármestere gyújtogatják meg vasárnaponként a gyertyákat, mindannyiszor egy nagymisét celebrálva mellé, holott, ha nem lennének közszereplők, eszükbe sem jutna templomba járni. Így viszont aktív részesévé válnak Orbán hazugságának, sőt, az ő eszmeiségével és módszertanával legitimálják a hatalmukat, mert azt hiszik, ezt követeli meg a konvenció. Ilyenekkel adnak muníciót arra, hogyha bárki bárhol keresztet állít engedély nélkül, s ráförmednek emiatt, akkor a kereszténység elleni támadásról elmélkednek...

SZABAD SZEMMEL: BRÜSSZELNEK NEM IGAZÁN FŰLIK A FOGA AHHOZ, HOGY JOBBAN A KORMÁNYOK KÖRMÉRE NÉZZEN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2019.12.18.


New York Times 

Az EP tegnapi vitájában a képviselők élesen bírálták az uniós agrártámogatások körüli korrupciót, de nem tudtak dűlőre jutni az ügyben, hogy meg kell-e reformálni a rendszert, noha nemrégiben a lap is bemutatta, hogy kelet-európai oligarchák és politikai pártfogóik miként tesznek zsebre milliókat a juttatások révén. Csakhogy a szubvenciók jóformán érinthetetlenek. A cikk, amelyet Orbán Viktor, illetve a Csákvár Zrt egyik kukoricatáblája, valamint az Andrej Babis elleni hatalmas prágai tüntetés képe illusztrál, rámutat, hogy a brüsszeli vita voltaképpen a lényegre tapintott ár, hogy ti. miként lehet felvenni a harcot a visszaélések ellen, de úgy, hogy az EU ne avatkozzon be a tagállamok függetlenségébe. Ha ez nem sikerül, azzal csak még jobban lovat adnak a szélsőjobbos, populista bírálók alá. A kérdést éppen a New York Times leleplezése nyomán tűzték napirendre, miután az újság kimutatta, a magyar miniszterelnök barátai és családtagjai miként gazdagodtak meg az állami földek eladásából, illetve a Brüsszelből érkező pénzekből. Az egyik holland európai törvényhozó paradoxnak nevezte, hogy két ilyen populista, mint Orbán és Babis, csinálja a felhajtást az uniós források elköltése körül, de ugyanők EU-s pénzekkel tömik tele a haverok zsebét. Brüsszelnek azonban nemigen fűlik a foga ahhoz, hogy jobban a kormányok körmére nézzen, még akkor sem, ha azok a maguk javára visszaéltek a támogatásokkal. Sőt, most olyan javaslat van napirenden, amely még nagyobb jogkört adna az Orbán- és Babis-féléknek. Az osztrák agrárbiztos úgy reagált, hogy a könyvvizsgálók gyorsan utánajártak a cseh kormányfő cégeinek juttatott európai kifizetéseknek. Csakhogy hiába vetették fel Prágában a hatóságoknak, hogy eljárást kellene indítani a történtek miatt, itt nemzeti hatáskörről van szó, és az egész ügy még hónapokig elhúzódhat, közben pedig Babis szavazhat a következő hét évre szóló költségvetésről.

Az orbáni urambátyám-rendszer jóvoltából milliárdos lett az egykori felcsúti gázszerelőből. Mészáros Lőrinc, a miniszterelnök gyerekkori barátja az utóbbi időben építette ki igen látványosan cégbirodalmát, szédítő vagyont felhalmozva. Ő a jelképe annak a vállalkozói rétegnek, amely hűséges a hatalomhoz, és amely gomba módra elszaporodott, miután a Fidesz 9 éve visszaszerezte az uralmat. A kormányzat fő jellemzője a korrupció – a Transparency International szerint, amely a 3. helyre sorolja Magyarországot a nepotizmus által leginkább sújtott uniós tagállamok között. Mészáros azonban azt állítja, hogy sikerének semmi köze sincs Orbán Viktorhoz, miközben sorra nyeri az állami megrendeléseket és az EU támogatta programokat, amiből azután egész vállalathálót épített ki. A Bloomberg 1,5 milliárd dollárra becsüli az üzletember vagyonát, azt is beleszámítva, ami a nej nevén van. A család, beleértve a három gyereket, közreműködik a társaságok irányításában. A família feje kifejtette, hogy a kormánykapcsolatok elkerülhetetlenek, mert vállalkozásaik egy sor állami finanszírozású projektben vesznek részt, de ugyanúgy pályáztak, mint bármelyik más, magyar vagy külföldi vetélytárs. Ám nincs mindenki meggyőződve arról, hogy az Orbánhoz fűződő kapcsolat nem hozott valamicskét mégis a konyhára. Tóth János a Korrupció Kutató Központtól emlékeztet arra, hogy ahol Mészáros indul, ott szinte mindig nyer. Pontosan ez a haveri kapitalizmus lényege. A nagyvállalkozó újabban Orbán vejének cégével üzletel. Bármit is mond azonban az általa végzett kemény munkáról a felemelkedés titkaként, egyértelmű, hogy a bolt akkor indult be, amikor a Fidesz ismét hatalomra jutott. Majd csillaga rakétaszerű gyorsasággal emelkedett, miután Simicska Lajos összerúgta a patkót a kormányfővel. Onnantól kezdve Mészáros jóformán nem tudott elugrani az állami szerződések elől. Majd olcsón részvényeket vett, azokba utána befektetők is beszálltak, mert bíztak abban, hogy ezek a vállalkozások is elnyerik majd a kormány jóindulatát. Az árfolyamok ezek után az egekbe szöktek, amiből az egykori gázszerelő újabb és újabb cégeket vett. Most már ott tart, hogy külföldön kíván terjeszkedni.

A portál azért tartja figyelemre érdemesnek az Európai Parlament mai és holnapi vitáját Máltáról, mert ez utalhat arra, hogy miként is áll hozzá a Néppárt a Fidesz tagságához. A pártcsalád képviselője előre jelezte, hogy a szigetország miniszterelnökének lemondását javasolja, miután a két évvel ezelőtti újságíró gyilkosság nyomozása során kiderült, hogy a szálak a legfelső körökig vezetnek. Ám kérdés, mit szól ehhez a szocialista frakció, miután Joseph Muscat pártja hozzájuk tartozik. A kérdés napirenden szerepelt két napja az Polgári Jogok Bizottságában is, de akkor már nem maradt idő a megtárgyalására, mert annyira elhúzódott a vita a magyar és a lengyel jogállam helyzetéről, hogy a tolmácsoknak haza kellett menniük. Az igazságügyi biztos úgy fogalmazott, hogy a lengyeleknél romlanak az állapotok. A hozzászólók közül a Fidesz embereit leszámítva csak a lengyel PiS és a szélsőjobbos, Kotleba-féle szlovák párt képviselői védték a magyar kormányt, az ellenségem ellensége a barátom-alapon. Ugyanakkor egy hivatalos levélből az tűnik ki, hogy a Bizottság belátható időn belül nem tervezi jogállami eljárás megindítását Málta ellen...