2017. szeptember 27., szerda

NYOMTASS TE IS - HÍREK, AMELYEK NEM JUTNAK EL MINDENKIHEZ

NYOMTASSTEIS.HU
Szerző: Nyomtass Te is
2017.09.27.Mi ez?


Mára oda jutottunk, hogy az ország nagy részéhez csak az állami propaganda jut el a rádiókból, a televíziókból és a helyi újságokból. Ideje tennünk valamit! Egy nagyon egyszerű eszközt ajánlunk, amellyel megtörhetjük a kormányzati médiafölényt. Egyfajta XXI. századi szamizdatot, amely olcsón, könnyen és gyorsan juthat el akár milliókhoz is.

Bár maradt még néhány független újság és hírportál, amelyek tisztességesen elvégzik a munkájukat, ezeket nem olvassák elegen. Kezdeményezésünk segítségével sokakhoz eljuttathatjuk az általuk előállított értékes tartalmakat. A legfontosabb írásokat lerövidítve, közérthetővé téve, egy A/4-es lap két oldalára helyezzük el (tördeljük be). Ha félbehajtjuk ezt a lapot, akkor egy újság formátumú kis kiadványt kapunk.

Aki úgy gondolja, hogy ezekről a hírekről másoknak is értesülniük kell, annak csak annyi dolga van, hogy több példányban kinyomtatja, lefénymásolja, és tovább terjeszti...

MEDDIG JÓ BEFEKTETÉS A LAKÁS?

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2017.09.27.


Egyre agresszívebben igyekeznek rábeszélni mindenkit, akinek pénze van, hogy válassza a lakásbefektetést – jelezte több olvasónk is. Mind több jel mutat közben arra (a tömeges beszállás amúgy épp az egyik ilyen lehet), hogy ezen a téren növekednek a kockázatok. Még mindig jó lehetőségnek számíthat az ingatlan, de fontos a korábbinál is nagyobb óvatosság és körültekintés.

A jelenlegi nagyon alacsony kamat-, illetve hozamkörnyezetben már azok is lakásba fektetésen gondolkodnak, akik korábban ettől a macera miatt mereven elzárkóztak. Újabb és újabb megtakarító fontolgatja, hogy lejárat után pénzét nem betétbe, állampapírba teszi, hanem inkább lakást vesz rajta. A Balla Ingatlan szerint az ingatlanbefektetésnek alapvetően két fajtája van. Az egyik elsősorban felújításra vásárol, a másik pedig kiadásra. A kettő persze nem zárja ki egymást, hiszen előfordul, hogy egy felújításra vásárolt lakást nem sikerül a megfelelő áron értékesíteni, miközben a bérleti piac még szépen prosperál. Így aztán egy eladó lakásból kiadó lakás is válhat.

Több felmérés is megjelent már arról, hogy Magyarországon európai összehasonlításban is kiemelkedően lehet keresni a lakáskiadással (legutóbb erről itt írtunk). Gyűlnek azonban az aggasztó jelek. Schneider Zoltán, a Balla Ingatlan belvárosi irodájának szakmai vezetője elmondta: a belső kerületekben a vásárlók 80 százaléka befektető, de az utóbbi időben kicsit alábbhagyott az eddigi lelkesedésük. Úgy tűnik ugyanis, hogy kezd kiszorulni a rövid távú lakáskiadás. Ez a tevékenység volt annyira nyereséges, hogy az elmúlt két évben a belső kerületekben emelkedtek a legnagyobb mértékben az ingatlanárak. Egyre több belvárosi társasházban szavazzák viszont meg a lakók azt, hogy rövid távú lakáskiadás céljára ott ne lehessen megvásárolni egy ingatlant.

Több helyen már szorul vissza a befektetési célú vásárlás...

AZ ŐCSÉNYI MIGRÁNSGYŰLÖLET MUTATJA AZ ELLENZÉKI GONDOLAT TELJES VERESÉGÉT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.09.27.


Egy Tolna megyei kistelepülésen, Őcsényben nagy vihart kavart, hogy a hétvégére üdülni mentek volna a faluba a magyar állam által már menekültként elismert emberek. A falugyűlésen a táborozást szervező MigrationAid képviselője, és az üdülés helyszínéül szolgáló panzió vezetője el se tudta mondani az érveit. Záporoztak a kormány propagandájából ismert tételek, ezek terroristák, bántani fogják a nőket, stb. Miközben háború elől menekülő emberekről van szó, akik csak pihenni szeretnének.

Megállhatnánk itt, és elintézhetnénk annyival a dolgot, hogy undorító a kormány propagandája, ezek pedig mind buta, gonosz emberek. De nem érdemes. Nem érdemes, mert utóbbi nem igaz, előbbi pedig pont az igazság fele.
Az őcsényi emberek azon része (hiszen a helyi polgármester elmondása szerint nem az egész falu üldözné el a menekülteket), akik így álltak a menekültekhez, valószínűleg nem gonoszabbak, az is lehet, hogy nem is tanulatlanabbak, mint az országos átlag. Az viszont biztos, hogy félnek. És a félelmek összeadódnak. Senki sem azért kezd a félelmei alapján dühödt vagdalkozásba, mert megijesztették az utcán. A különböző félelmek, az anyagi félelem, a kilátástalanság és a jövőtől való félelem egymásra rakódnak, és együtt tudnak létrehozni olyan pánikhelyzetet, amiben már embertársaik ellen is fordulnak az emberek.

A helyzet nem fekete és fehér, nem a jók és a gonoszak ütköznek meg. A helyzet az, hogy itt mindenhol emberek vannak, akik ártanak egymásnak, lenézik egymást, gyűlölik egymást, mert számtalan félelemmel pakolta meg őket a politika. Lássuk be, mi is félünk, például attól félünk, hogy a fenti félelem többségben van. És lássuk be azt is, ebben lehet, igazunk van...

EGYETLEN ÉPÜLETTEL SEM KÉSZÜLT EL A TANUSZODÁK ÉPÍTÉSÉNEK BAJNOKA

444.HU
Szerző: haszanz
2017.09.27.


- Van egy cég, amelyik olyan erősen nyitott a közbeszerzéseken, mint talán korábban soha senki.

- A Hanley Service Kft. mindössze három hét alatt négy tanuszodára és három tornacsarnokra kötött szerződést a Nemzeti Sportközpontokkal 1,7 milliárd forintért.
- Tavaly áprilisban volt a Hanley csodahónapja, az épületeknek azóta régen el kellett volna készülniük.
- De egyetlen egy sem készült el a februári határidőre, sőt a módosított határidőkre sem.
- A Sportközpontok kötbér helyett inkább még több pénzt adott, volt, hogy egészen nevetséges indoklással.
- A Hanley pedig újabb tanuszodákra és tornacsarnokokra kapott megbízást.

Csodálatos áprilisa volt tavaly a Hanley Service Kft.-nek. Három héten belül összesen hét szerződést írt alá a közvélemény számára ismeretlen cég a Nemzeti Sportközpontokkal. Volt olyan nap, amikor négyet. Tanuszodák és tornacsarnokok építését csípte meg a Hanley, ezekre 1,7 milliárd forintért szerződött. Különösen szép teljesítmény ez úgy, hogy előtte soha nem nyert közbeszerzést, erős nyitásként rögtön hetet is besöpört.

A Lacza Zsolt tulajdonában lévő cégnek korábban volt némi off-shore háttere, derítette ki még akkor az mfor. De mire kaszált a közbeszerzéseken, addigra eltűnt a Seychelles-szigeteki szál a Hanley-ből...

SORSOK HÁZATLANSÁGA: AZ ALJAS PROVOKÁCIÓ MEG A NEMES

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: RÉVÉSZ SÁNDOR
2017.09.27.


A holokauszt-évforduló reprezentatív létesítményének éppen azért kellett a gyerekekről szólnia, hogy ne szólhasson a lényegről, Schmidt Mária pedig a provokáció része.

A Sorsok háza egy sunyi és aljas provokáció kísérlete volt, mely kivihetetlennek bizonyult. A legjobb, ami a Sorsok házával a történhet, hogy nem lesz. Majd valami mást telepítenek abba a jól megkésett, de mégis korán jött épületbe. Ne legyen igazam, de az a más majd valami provokációpótló provokáció lesz, mert Orbán Viktor a kudarcot vallani szokta, de bevallani és bosszulatlanul hagyni nem szokta. Többen megírták már, és persze, hogy megírták, mert annyira nyilvánvaló: nem lehet véletlenül, nem-provokatív, nem-ellenséges célzattal Sorsok házának nevezni a holokauszt évfordulójának középponti projektjét abban az országban, amelyben Sorstalanság néven született meg és a sorstalanság gondolatára épült a vészkorszakkal kapcsolatos nemzetközileg legismertebb, a magyar irodalom első és mindmáig egyetlen Nobel-díját hozó mű, melyet szerzőjével együtt kiátkozott a magyarságból és annak kultúrájából egy olyan kör, mely Orbán Viktor táborához tartozik, s melyre ez a tábor a részeként tekint.

A Sorstalanság a holokauszt sorsszerűségének tagadása. Annak a tagadása, amire Lajos bácsi Köves Gyurit tanítja: "'Most már… te is a közös zsidó sors részese vagy'… ez a sors 'évezredek óta tartó szakadatlan üldöztetés', amelyet azonban a zsidóknak 'belenyugvással és áldozatos türelemmel kell fogadniok', minthogy azt Isten mérte reájuk a hajdani bűneik miatt, s épp ezért csak Őtőle várhatják a kegyelmet is." Ennek a tagadásával tér vissza Köves Gyuri a lágerből, mert hát, "ha sors van, akkor nem lehetséges a szabadság", "ha viszont szabadság van, akkor nincs sors". Illetve: az ember sorsa nem külső meghatározottság, hanem az a mód, ahogy a szabadságfokával él...

ITT OLVASHATÓ

SZÍNI SZABÁLY

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.09.27.Kevés ember van, akivel kimennék a sivatagba úgy, hogy nála van a vizeskulacs. Ha alaposan utánaszámolok, összesen kettő (persze a két fiamon és a mamájukon kívül). Az egyik egy lovasember, úgy is mondhatnám, a lovasember, az egyetlen, akit lovas szakkérdésekben feltétel nélkül elfogadok, és akit emberes szakkérdésekben azért nem fogadok el, mert túl jó ember ahhoz, hogy emberekről érdemes legyen beszélni vele. A másik egy közgazdász, az örökös szürke eminenciás, belőle van a legkevesebb, az őféle ember az, aki működteti ezt az országot mindig, amikor szét akar hullani, mint például most. Őt bízták meg a pártállami vagyon szétosztásával 1990-ben.
A lovasemberhez hasonlóan ő is hajlamos a jót hinni mindenkiről, elég nehezen jut el oda, hogy feladja az általános bizodalmát. Pedig ő is hihetetlenül okos ember, tudja, hogy az esetek nagy százalékában méltatlanra pazarolja a jóindulatát, de nem zavarja - azt mondja, neki nem fáj a mások elfogadása. Csalódni nem szokott. Kivéve egyszer. Pedig én idejében szóltam neki.
Felhívott, be tudok-e menni hozzá. Persze.
Ez a helyes, nagyszájú gyerek eladta a Tisztiházat - mondta elkeseredetten. Tudom, te szóltál még tavaly júniusban, hogy nem nagyszájú és főképp nem helyes, de én azt hittem, tévedsz. Eladta a Tisztiházat és ellopta a pénzt.
Természetesen minden papír hozzá érkezett. Természetesen tudta, hová lett a pénz. Természetesen sokkal több pénzt lopott el a fiatal demokrata, mint amennyiről a későbbi újsághírek tudósítottak, de Jenő elől nem lehetett eldugni semmit, még az akkor már kidolgozott módszerekkel sem. Rimánkodtam, hogy csináljon ügyet a dologból, nem csinált. Ő még soha nem jelentett föl senkit, nem fogja most elkezdeni.
Talán ha tudta volna, hogy egy tömeggyilkos gazembert hagy futni, változtatott volna a gyakorlatán. Mostanában mind gyakrabban jut eszembe az eset...

LENDVAI ILDIKÓ VÁLASZA A KORMÁNYSZÓCSŐ CAVINTONOZÁSÁRA

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Zárójel
2017.09.27.


A közpénzünkből finanszírozott kormánylap nekiment Lendvai Ildikónak Az idő vasfoga című cikkében.

Cavinton, amit mindenkinek szedni kell?

Lendvai Ildikó rendszeresen kommentálja közösségi oldalán a magyar közélet eseményeit. Úgy tűnik, nem száll le róla az Orbán-kommunikáció, időről-időre odaszúr a volt politikusnak.

A Magyar Időkben megjelent felettébb „kedves” törődésre, amelyben Cavinton szedését javasolják az MSZP egykori potentátjának a Népszavában megjelent riportjával kapcsolatban, Lendvai Ildikó Facebook oldalán reagál:

Igazán meg vagyok hatva és tisztelve. A kormánysajtó olvas engem! Maga a Magyar Idők állapította meg legutóbbi Népszava-cikkem kapcsán, hogy szenilis hülye vagyok. Na nem ilyen csúnyán mondják, csak – mint írják – „meleg szívvel”, „őszinte aggodalommal” Cavinton szedését javasolják, ha már „az idő vasfoga nem kegyelmezett” (ilyenek ezek a vasfogak). Az is kiderül, mi hülyített el annyira, hogy azt állítsam: a kormány fél a népszavazásoktól. „A hosszú évek ‘áldásos’ parlamenti munkája feledékennyé tette”.

Igazuk lehet ezeknek a cukipofa fiúknak

A múltkor egy ellenőr a metrónál már csak unott intéssel terelt tovább, eszébe sem jutott a bérletem után érdeklődni. És előfordul, hogy a telefonomat csak úgy találom meg, hogy a másikkal rácsengetek. Plusz a múltkor a nylonzacskóban levitt szemetet a kukába dobás helyett – a bevásárlószatyor mellett – véletlenül magammal cipeltem a boltba. Azt is sűrűn mesélgetem, hogy az egyik unokám óvodás korában, miután gálánsan felajánlotta, hogy ha nagy lesz, feleségül vesz, hozzátette:

„És majd csodálkoznak, milyen öreg feleségem van!”

Ennek is már 8-9 éve!!

ORBÁN INNEN, ORBÁN TÚL

HUPPA BLOG
Szerző: SZELE TAMÁS
2017.09.26.


Kérem szépen, itt valami készülődik. Lassan, de biztosan megindul világhódító útjára a magyar etno-punk, és új zenetörténeti fejezet kezdődik, Alice Cooper és Iggy Pop elfeledve zokognak majd Sid Vicious-szal és Mick Jaggerrel a kanapé mögött, míg egy világ fütyörészi majd Rozika nénit.
Igen, Rozika nénit, Rozika néni megkerülhetetlen – vigyázat, műelemzés következik. Az előadó az etno-pop irányából érkezett a punk színpadára, első számában (A pénztárcám) még világosan felismerhetőek a népzenei vonások, nem is csoda, hiszen egy népdal szövegét változtatta meg és tette örök élménnyé hallgatósága számára négy évvel ezelőtt. Annak idején tízmillió hallgató nyögött fel, mikor felharsant a dal az Echo tévében, magam is foglalkoztam volt vele, de azért álljon itt az akkori szöveg is, a maga lapidáris monumentalitásában (ugye, milyen szép szavakat tudok?):
„A pénztárcám, a pénztárcám
A pénztárcámban de nincsen pénzem csuhajja
Ha nincs benne, majd lesz benne
A miniszter majd tesz bele
de csuhajja
Ha nincs benne, majd lesz benne
Az Orbán Viktor majd tesz bele
de csuhajja.”

9 DOLOG, AMI DRASZTIKUSAN CSÖKKENTI AZ ÜZEMANYAG FOGYASZTÁST

MARADOK A PÉNZEMNÉL BLOG
Szerző: maradokapénzemnél
2017.09.27.


Sokan úgy gondolják, hogy a motorfék használatával és az egyenletes vezetéssel, a fékezések elkerülésével, már be is végezték az üzemanyag spórolás jelentős részét. Mégis a 9 legfőbb befolyásoló tényezőből 6 már az elindulás előtt jelentősen meg fogja határozni fogyasztásunkat.Indulás előtti tényezők

1.Műszaki állapot
Hiába próbálunk változtatni bármin is, ha az autónk nincs megfelelő műszaki állapotban, az nagyban növelheti a kocsi fogyasztását. Javasolt a gyártó által meghatározott időszakonkénti szerviz, nemcsak olaj, szűrő, gyertya cserére kihegyezve. Ezek elhanyagolása literekkel dobhatja meg a fogyasztást. Érdemes az autóhasználat jellegéhez igazítani a szervizperiódusokat. A városi, rövidtávú és rendszeres használat esetén célszerű a gyár által javasolt szervizidőtartam előtt átnézetni az autónkat. Ha egy autóval túl sokat járunk városban rövid távokon, akkor a tökéletlen égés következtében a szennyező anyagok lerakódnak a motorban, koszolódik a rendszer, többet fogyaszt a motor. Ez a turbódízel motorokra is igaz, ahol a korom okozhat gondot. Éppen ezért ezeket az autókat érdemes bizonyos időközönként kiégetni autópályán tartósan magas fordulaton járatva...

TAVASZ VÉGÉRE ELKÉSZÜLHET HORTHY ARANYVONATA

24.HU
Szerző: MOLNÁR ZOLTÁN
2017.09.27.


Közeleg az avatás, dübörög a hegesztés, a Szent Jobb aranyvagonja szűk fél éven belül elkészülhet.

Legutóbb februárban írtunk arról a nagyszabású projektről, hogy lelkes civilek és koronaőrök nekiláttak egy rég dédelgetett álmuk megvalósításának: hogy felépítsék annak a vagonnak a mását, ami 1938-ban körbehordozta az országban Szent István kézereklyéjét, a Szent Jobbot.

Közel háromnegyed éve ott tartottak, hogy találtak a Vasúttörténeti Park mellett egy rohadó régi MÁV-vagont abból a szériából, ami az ún. aranyvonat alapja is volt, ezt megkapták a vasúttól, majd átvitték a Dunakeszi Járműjavítóba, ahol a legnagyobb titokban zajlik azóta is a felújítása. Pontosabban akkor már az alvázt sikerült helyrehozni, jöhetett a felépítmény.

Megkérdeztük az illetékeseket is, hogy áll most a dolog. Woth Imre, a Magyar Koronaőrök Egyesületének vezetője közölte, a kocsi már 70 százalékon áll...

ÉLETEKET KÖVETEL A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY PÉNZHIÁNYA

PORTOLIO
Szerző: Portfolio
2017.09.27.


Magyarország képtelen javítani relatív helyzetén a társadalom egészségi állapotát illetően. A magyar népesség egészségi állapota pedig lényegesen rosszabb, mint ami a gazdaság fejlettsége alapján elvárható lenne - állapította meg legutóbbi tanulmányában Orosz Éva és Kollányi Zsófia, az ELTE kutatói.

A magyar lakosság egészségi állapotának alakulására a kutatók a születéskor várható és a 40 éves korban várható élettartam mutatót használták - írja a tanulmányt összefoglaló cikkében a Portfolio. Az 1960-as években indult várható élettartam-csökkenés az 1990-es évek elején gyorsult fel, egészen 1993-ig tartott ez a folyamat. A trend 1994-ben fordult meg, azóta növekszik a népesség várható élettartama, ami elsősorban a szív- és érrendszeri halálozások csökkenésének köszönhető.

Ennek a pozitív trendnek a mértéke azonban nem volt elégséges ahhoz, hogy Magyarország javítson relatív helyzetén. Továbbra is a magyar népesség egészségi állapota az egyik legrosszabb az EU-országok között.

2014-ben a 40 éves magyar férfiak életkilátása 6,8 évvel volt rövidebb, mint az EU15- országokban élő férfiaké és 2,2 évvel rövidebb, mint a V3-országokban élő férfiaké. A nők esetében is nagyobb a különbség, mint amekkora az 1980-as évek végén volt...

EGY ÁTLAGOS NAP A MEGYEI LAPOK POLITIKAI ROVATÁBAN

444.HU
Szerző: plankog
2017.09.27.


Riporterünk, Rényi Pál Dániel épp a magyar média nagy őszi összejövetelén, az Internet Hungary konferencián jár (beszámolónk tavalyról itt), ahol kezébe akadt a Mediaworks összes megyei lapja. A fenti képen így nem ugyanannak az újságnak különböző példányai láthatók, hanem az, hogy néz ki egyetlen napon...

ITT OLVASHATÓ
AZ AMERIKAI ZÁSZLÓ A MAGYAR KOKÁRDA SORSÁRA JUTHAT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.09.27.


Már iskolás gyerekek sem akarják tisztelni az amerikai zászlót, mióta Trump megváltoztatta a jelentését. Hasonlóképp, ahogy normális ember nem tűz ki magára magyar kokárdát és a magyar zászlóval szemben sem tanúsít semmiféle tiszteletet, mert ezeknek a jelképeknek elvették az eredeti jelentését. Amit most jelentenek, abban semmi tisztelni való nincs.

Amikor a Fidesz kisajátította a kokárdát, akkor az már csak külső megjelenésében idézte az egykori kokárdát, de nem azt jelentette, hanem az ellenkezőjét. 1848 mindennek ellentéte, amit ez a szélsőjobbos ideológiával átitatott bűnszervezet jelent. Sajtószabadságot jelent, a törvény előtti egyenlőséget, közteherviselést, igazi népképviseletet, parlamentarizmust, mindazt, amit ez a maffia megsemmisített.

Amikor a magyar nép 2010 óta folyamatosan megengedte, hogy a felcsúti zsarnok álljon a Nemzeti Múzeum lépcsőjére, a Népszabadság kivégzése, a közszolgálati média elfoglalása, vidéki lapok megszállása, különféle lapok bekebelezése, az alkotmányos rend megdöntése, a parlamentarizmus, a jogállamiság, a közteherviselés felszámolása után kisajátítsa és az orra előtt meghamisítsa a liberális demokrácia és a szabadság ünnepét, akkor elveszítette a méltóságát, a nemzeti identitását, a jogát és a lehetőségét is egy szabad és boldog életre.

A magyar nemzeti zászló nem mindenki összetartozását és szabadságát jelenti, hanem egy politikai pártnak álcázott bűnszervezet törvénytelen, fasiszta uralmát, kirekesztő ideológiát. Ez a NER zászlója, ott szégyenkezik minden alkalommal Orbán mögött. Asaját rendszerük szimbóluma, egy ellopott, a jelentésétől megfosztott relikvia, ami a bűnszervezet ideológiai jelképe. Ehhez semmi közöm, mert én nem vagyok fideszes, se NER-hívő, se Orbán-kliens...

A JOBBIK ÉS A FIDESZ KERESZTMOZGÁSÁRÓL

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.27.


Az utóbbi évek politikai elemzései és közvélemény-kutatásai is azt bizonyítják, hogy a Fidesz fokozatosan elhagyta a polgári jobbközepet és szociológiai, retorikai és politikai tekintetben is a jobbszélt vette célba, amely Magyarországon nem náci, nem is fasiszta, hanem az etno-nacionalista pozíciót jelöli. Ezen a pozíción belül azonban a Fidesz még így sem jut el odáig, ahonnan a Jobbik tizenöt éve elindult -- a pogány, újjoboldali forradalmi radikalizmustól --, ezért miközben a Jobbik kb. másfél éve a centrum felé kezdett menetelni, máris sokkal nagyobb utat járt be (az európai terminológia elfogadásáig), mint a Fidesz az ellentétes mozgásával. A kérdés ismert: tudja-e a Jobbik stabilizálni a helyzetét a jobbcentrumban és ott versenyképes alternatívát kiépíteni a Fidesz elhagyott polgári szavazóinak is, miközben nem hagyja magára a hagyományos vidéki bázisát.

A Fidesz mozgása egyértelműen az orosz kapcsolat előtérbe kerülésének, az EU-kritikának és a migrációnak az együttes következménye, de nem meglepő trend ez az Orbán Viktor személye köré szervezett -- a miniszterelnök pozícióját a korrupciós gépezettel együtt erősíteni hivatott -- populista kormányzás ismeretében. Orbán és közvetlen kapcsolata a választóival egyformán kiüresíti a Fideszt és a kormányzati rendszert, mindegyiket az ún. politikai kormányzásnak (valójában a személyes érdekeinek) veti alá. A szakmai kormányzás Magyarországon csak annyira lehet szakmai, amennyire a szavazatmaximalizálást szolgálja, és az imént említett tényezők együttállása miatt erre a jobbszélen van optimális környezet. Orbán pozícióerősítése óhatatlanul a kevésbé iskolázott, vidéki, jobban manipulálható, zártabb kultúrájú, bizonytalanabb egzisztenciájú, a vezérszemléletre jobban kapható rétegek körében végezhető el nagyobb sikerrel. A Jobbiknak úgy kell bevonulnia a centrumba, hogy ezeket sem adja teljesen fel. Nehéz feladat, amelynek a sikere azon múlik, hogy a párt tudja-e dinamizálni a választói rendszert egy teljesen új narratívával. Ennek nem látszanak még a jelei...

AZ IDÉN MÉG LEGALÁBB EGYSZER ÁTMOSSA AZ AGYUNKAT A FIDESZ

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.09.27.


Több fronton indult meg a központi sorosozó kampány a héten. A közszolgálati tévé - mint egy stréber tanuló -, elsőként mondja fel a leckét, hiszen már "élvezhetjük" a kormányzati hirdetéseket a csatornáin. Emellett kormányzati megbízásból ténykedő közvélemény kutató cégek is elkezdték hívogatni a polgárokat, hogy megtudják, jelenleg hogy áll a kormánypárt szénája náluk, illetve, hogy mennyit tudnak az úgynevezett Soros-tervről. Eddig is elég fojtogató volt a légkör ebben az országban, ám a parlamenti választások kampányban olyan agymosás vár ránk, amire eddig nem volt példa hazánkban.

A kormány által megrendelt és finanszírozott közvélemény kutatást lényegében kibővített nemzeti konzultációnak lehet felfogni. Körülbelül 8-10 percig sorjáznak a telefonba olyan irányított kérdések, mint például: Hallott-e ön arról, hogy Soros György az Európai Unióval közösen egymillió illegális migráns akar betelepíteni a kontinensre? Vagy lássunk egy másikat: Hallott-e arról, hogy a menekültkvóta előírja, hogy mennyi illegális migránst kell befogadnia egy országnak, és hogy mennyi pénzt kell adni minden egyes menekültnek? De a csúcstartó a következő: Ön szerint igaz, hogy ha az ellenzéki pártok győznek a tavaszi választásokon, akkor lebontják a déli határt védő kerítést?

Annak, akinek kötélből vannak az idegei, érdemes végighallgatnia a meglehetősen irányított kérdéseket, mert erősítheti ezzel az immunrendszerét a várható kormányzati kommunikációs nyomulásra. Olyan szintű sorosozás, migránsozás és brüsszelezés vár ránk, amit a sokat látott magyar választópolgárok is sokáig emlegetni fognak. Pedig hol van még a tavaszi választási finis? Csakis úgy lehet felfogni ezt a mostani „nemzeti konzultációt”, amely olyan képet igyekszik festeni a világról, melyben Magyarország élén Orbán Viktorral egyedül igyekszik megvédeni az európai civilizációt a fekete fellegektől, melyekből – ha ideérnek – fekete afrikaiak és Kalasnyikovos arabok hullnak majd a fejünkre...

POROLJUK LE AZOKAT A KOCKÁS INGEKET, ÚJRA SZÜKSÉG VAN RÁJUK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: LÁZÁR GERGŐ
2017.09.27.


...Hát mi a jó istenről beszélsz, kedves Rétvári Bence? Minisztériumilag képzelitek, hogy Magyarországon mindenkit hülyének lehet nézni? Miután szakszervezetek, szakértők és tanárok tucatjai mondják, hogy a magyar oktatás borzalmas állapotban van és tanárok ezrei hiányoznak az oktatásból, képes vagy azt állítani, hogy mindenki, aki ezt állítja, hazudik? Egyre kevesebben vannak, akik még hisznek a meséiteknek, kedves Bence. Egyre többeknek nyílik fel a szeme, egyre többeket térít észhez a lehulló vakolat súlya. A magyar oktatási rendszer iskoláról iskolára dől össze, hatalmas lyukat ütve egy reményteli jövő ígéretén.

Rétvári Bence a portál kérdésére válaszolva azonnal elmúltnyolcévezésbe kezdett, ugyanis – mint mondta -, a szocik tehetnek mindenről. Meg amúgy is, 40 milliárd itt, 50 milliárd ott, mi mindent jobbá tettünk, 79% és a többi és a többi. Kit érdekelnek ezek a számok, amikor láthatóan hatalmas bajban vannak iskolák százai? Mi, átlagpolgárok annak hiszünk, amit látunk, a számok minket kevéssé érdekelnek. A számok és statisztikák pufogtatása helyett eredményekre van szükség. Minket az érdekel, mi lesz a gyermekeink jövőjével.

Az, hogy minden egyes alkalommal megcáfoljátok a megcáfolhatatlant, nem megoldás. Még ha ti ezt is hiszitek. Úgy romboltátok le a magyar oktatást, hogy még csak tudomást sem vesztek róla, mintha az egy jelentéktelen, senki számára sem fontos dolog lenne. Mintha nem emberek ezreinek, tízezreinek jövőjét pecsételtétek volna meg. Kurvára eljött annak az ideje, hogy befejezzétek a hazudozást és terelést. Eljött az ideje annak, hogy a hazai társadalom, az iskolák – bennük a diákok és tanárok ezreivel – egy emberként nyilvánítsanak véleményt.

Ha nincs más mód, poroljuk le azokat a kockás ingeket, mert újra szükség van rájuk. Álljunk ki egymásért, álljunk ki gyermekeink jövőjéért!

BETEGSZÁLLÍTÁS NAPJAINKBAN

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: TÓTH S. TIBOR
2017.09.27.


A mentőzéshez, beteg szállításhoz elhivatottság kell. Tudjuk, hogy szükség van a munkájukra, hogy adott pillanatban csak ők segíthetnek, és sok múlik azon, mit és hogyan tesznek. Valami rosszul sikerült rendelet alapján meg van kötve kezük, rontván az imázsukat – talán joggal?!

A napokban beszélgettem egy kerekesszékes mozgáskorlátozott úrral és megdöbbentő esetet mesélt. Több alkalommal hallottam ilyen esetről, de mondhatni fenntartással kezeltem a sztorikat, mivel a mentő, betegszállító szolgálatról csak jót lehet hallani. Nem szeretném most sem rossz hírűket terjeszteni vagy befeketíteni őket, de… No, ne szaladjunk ennyire előre, mi is volt, ami miatt klaviatúrát ragadtam?

Név nélkül írom le a történetet, de nevezzük az urat Gézának. Mintegy két hónapos kórházi kezelés, műtét után örömmel tudta meg, hogy otthonába térhet. A további javulás, gyógyulás ezzel is meggyorsítandó – mondták az orvosok. Mivel nem fővárosi lakos, az előtte álló 200 kilométeres utat más hiányában beteg szállítóval kell leküzdeni. Annak rendje és módja szerint a kórházban megrendelték a szállítást és már reggel útnak is indulhattak. Innentől válik érdekessé a dolog, ugyanis Géza kerekesszéke nem szállítható a mentőben. Sajnos egy rossz jogszabály maradt meg a betegszállítók tudatába, hogy nem szállítható kerekesszék! A kórházban üzemelő gyógyászati segédeszköz bemutató üzlet vállalta, hogy utána küldik a segédeszközt, ami nem kényelmi funkciót tölt be!...

NYITOTTABB HŐS UTCÁT!

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: KIS GYÖRGY MÁRK
2017.09.26.


A Hős utcai bérlakások piszkos, omladozó fala az ott lakó embereken is nyomot hagy. A rossz, már-már a kivülállónak elviselhetetlen környezet gyakran megnehezíti a társadalmi beilleszkedést. Az állam jelenleg nem kezeli hatékonyan a mélyszegénységet, a civil szervezetek tevékenységét megnehezíti, stratégiai, cselekvési tervek kidolgozásában nem partner.

A Hős utcai szegregátum egy közel hétszáz fős lakóközösséget foglal magába, amelynek összetétele hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű emberekből áll. Az iskoláskorú lakók közül nagyon kevesen folytatnak vagy végeztek középfokú tanulmányokat. Egy kutatási eredmény szerint csak egy ember jár egyetemre, a többieknek ez elérhetetlen. Budapesten a Hős utca tranzitzónaként is szolgál a jobb megélhetés reményében vidékről a fővárosba költöző embereknek, akiknek nincsenek más kapcsolataik és innen próbálnak munkát vállalni.

A közüzemi szolgáltatásokat, amelyek a fővárosi viszonylatban is elég drágák, sokan nem tudják fizetni, kilakoltatás után minden lakást befalazott az önkormányzat. A Hős utca 15/A és 15/B háztömbjei jelenleg Budapest egyik legnagyobb dizájnerdrog-elosztó helyszínei annak ellenére, hogy a TEK, a Nemzetvédelmi Egyetem és a Készenléti Rendőrség is ott van a szomszédságában. Az ellenőrzések mindennaposak ugyan, de mindez kevéssé hatja meg az eladókat és a szerhasználókat. Az egyre megújuló vegyi alapú szerek beáramlásának megfékezése a Vám- és Pénzügyőrség valamint a Rendőrség feladata lenne, de nehezen ellenőrizhető az anyagok felhasználásának szándéka. Széles társadalmi rétegeket szolgálnak ki az itt árult kábítószerek, pszichedelikus szerek, a fiatalkorúaktól a középosztálybeli irodai alkalmazottakig. Ezt pusztán megfigyeléssel megállapíthatjuk, ugyanis az 1-es villamos megállójában gyakran találkozhatunk kisebb csoportokban fogyasztókkal, vásárlókkal.

Ezeknek az anyagoknak a rendszeres fogyasztása szakértők szerint rövid időn belül károsítja, teljesen szétroncsolja az emberi szervezetet, idegrendszert, visszafordíthatatlan károkat okoz. A szomszédos kerületben, Józsefvárosban működött a Kék Pont drogambulancia Tűcsereprogramja, ennek a bezárása és hiánya érezhető a Hős utcában is. A telepen jelenleg a Baptista Szeretetszolgálat Utcafront szociális munkásai látják el az alacsony küszöbű ellátást, szolgáltatást. Nagyon fontos volna további programok indítása a drogprevenció területén...

PAKS2: TÉNYLEG NINCS VISSZAÚT?

INDEX
Szerző: JEN
2017.09.25. 


- Paks 2 ügyében elértük azt a pontot, ami után már nagyon fájdalmas lenne a visszafordulás.

- Számos példa van arra a világban, hogy ez után a pont után mégis megakadnak atomerőmű-építések.

-Nagyon fájdalmas is mindig.

- Hogy ezt megelőzzük, néhány dolgot újra kellene számolni, meg kellene kérdezni a társadalom véleményét.

- Ezekre viszont a kormány nem tűnik nyitottnak, és az emberek sem érzik át a helyzet súlyát.

A point of no return (PNR) kifejezés a repülésből jön. Azt a pontot jelöli, ahonnan már nem vagy csak súlyos áldozatok árán lehet visszatérni a kiindulópontra, ha ezen túlrepülünk, már nagyon bíznunk kell abban, hogy épségben elérjük a következő leszálló pályát.

Paks 2-nél ez a pont most jött el, a tervek szerint ugyanis januárban megkezdődik az építkezés, és onnan már nincs fájdalommentes visszafordulás, állítja Mártha Imre energetikai szakember, az MVM egykori vezére.


Bős-Nagymaros 2?

A politika nem egységes a kérdésben: miközben Szijjártó Péter azt mondja, az építkezést már nem állítja meg semmi, Illés Zoltán egykori fideszes államtitkár szerint korántsem biztos, hogy Paks 2 megépül, a Jobbik azt ígéri, hogy hatalomra jutása esetén felülvizsgálja a paksi szerződéseket, a Momentum pedig egyenesen felmondaná azokat. De ha egységes lenne a politika Paks ügyében, az sem jelentene sokat a jövőre nézve.


A helyzet ugyanis tényleg az, hogy Paks 2-t még bármi megállíthatja. Csakhogy később már sokkal drágább lesz a visszafordulás. Ez a történelmi felelősség nem tudatosodott eléggé a közvéleményben és a projekt irányítóiban Mártha szerint, aki
a bős–nagymarosi vízlépcső ügyéhez hasonlítja a helyzetet.

Akkor is egy erőmű épült volna, a Szovjetunió adott volna hitelt, majd jöttek a tiltakozások, és végül nagy költségek árán, de kifaroltunk. A bős–nagymarosi vízlépcsőre vonatkozó államközi szerződést a Magyar Népköztársaság és a Csehszlovák Szocialista Köztársaság között 1977-ben írták alá és 1989-ben függesztette fel a magyar fél. „Ha valaki hisz a történelem ismétlésében, akkor így 2026-ban fogunk kifarolni Paksból, feltéve, hogy most nem végezzük el az aktuális pénzügyi, technológiai és társadalmi kontroll vizsgálatokat.”...


NEM ZETI KONZULTÁCIÓ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.09.26.


Nem bírom ki addig, ameddig az illetékesek kimenőt kapnak a pszichiátriáról és összeállítják a kérdéssort. Ezért – jobbról és balról egyszerre megelőzve a Fideszt – megcsináltam a magam Nem Zeti Konzultációját.  1. Akarja-e Ön, hogy egymillió vérszomjas ISIS harcos költözzön a szomszédjába, a Kovácsék helyett? Az egymillió csak a kezdet lenne persze, mert minden évben újabb egymillió költözik majd oda. Tehát a pontos kérdés: akarja-e Ön, hogy évente egymillió erőszakos terrorista költözzön a szomszédjába?
  2. Akarja-e Ön, hogy az az évente oda költöző egymillió terrorista (akik a Kovácsék lakásába költöznek a szomszédba) fejenként 9 millió forintot kapjon. Az Ön pénzéből. Vagy, ha Önnek nincs egymilliószor kilenc millió forintja minden évben, akkor az idős, minimum nyugdíjból élő édesanyja pénzéből.
  3. Akarja-e Ön, hogy az évente a szomszédjába költöző, burkában járó, kilenc millióval megtámogatott robbantgatós-mészárolós terroristákon kívül még Soros György is az ön szomszédjába költözzön, a Kovácsék lakásába?
  4. Akar-e Ön az évi egymillió élősködő, senki kultúráját nem tisztelő, nőket erőszakoló migránsoknak a kilenc millió forinton túlmenően további havi 770 ezer forintot is fizetni? Fejenként.
  5. Szeretné-e Ön, hogy egy kigyúrt biztonsági őr (vagy Németh Szilárd) négy órán keresztül ugráljon az Ön felesége, férje, édesanyja, édesapja, gyermeke (nem kívánt törlendő) hátán, miközben Soros Györgyöt élteti?
  6. Akarja-e Ön, hogy naponta nyolcszor fejbe baszkodják egy rozsdás csákánnyal, miközben a szomszédjában (a Kovácsék lakásában) élő százmillió migráns ISIS harcos arabul imádkozik és még oltási könyvük sincs?
  7. Szeretné-e Ön, hogy az ellenzéki pártok – és Soros György – lebontsák a Galaxist védő határkerítést és a több ezer tonna pengedrótot az Ön nappalijában halmozzák fel, miközben a szomszédjában (a Kovácsék lakásában) élő háromszáz millió ISIS terrorista megerőszakolja az Ön Morzsi kutyáját?
Ha fenti kérdésekre Ön negatív válaszokat adott, akkor azzal egyidejűleg Ön felhatalmazta a magyar kormányt, hogy az megvédje Önt. A megvédés szerves részét képezi, hogy a kormány szabadon lophat tovább és teljes jogkörrel szarhat az Ön és kedves családja, valamint a szomszéd lakásban élő Kovács család fejére. Örökkön örökké.

Ha a fenti kérdésekre Ön pozitív válaszokat adott, akkor Ön egy hazaáruló, migránssimogató sorosbérenc, aki ellensége az igazmagyar embereknek és minden bizonnyal törvényellenes akciókra készül az ősz folyamán. Ja, és Ön egy idióta barom is a fentieken túlmenően.

Várjuk mielőbbi szíves válaszát.

Üdvözlettel: Orbán-kormány

CSAK ÉLETET AKARTAK MENTENI, MÉGIS SZÉNNÉ SZÍVATJA ŐKET A RENDSZER

INDEX
Szerző: ROVÓ ATTILA
2017.09.27.


Akkor még semmi rosszra nem gondoltak az egyik vidéki tűzoltólaktanya dolgozói, amikor felsőbb szinteken egyszerűen elkérték a légkondicionálóra félretett 15 millió forintjukat, mondván, majd ők intézik a dolgokat. Aztán meglepődve látták, hogy a berendezés nagyon nem akar érkezni, de a Katasztrófavédelem megyei igazgatósága közben vett magának két kisbuszt.

Ez csak egyetlen epizód abból a végtelen drámából – de akár állóháborúnak is nevezhetjük –, ami a tűzoltók és a Katasztrófavédelem között zajlik évek óta, és ami mostanra odáig vezetett, hogy a tűzoltók szerint nagyjából vége a szakmának, a "családnak", mert

ez már nem az, ami régen volt.

Sok tűzoltóval beszéltünk az elmúlt hetekben, sokan viszont visszautasították a megkeresésünket arra hivatkozva, hogy félnek, nem mernek szóba állni újságíróval, mivel a tűzoltóságoknál mindenkinek alá kellett írnia, hogy lehallgathatják őt és a családtagjait is. Volt, aki megkeresésünkre elküldte a törvénynek azt a passzusát, amely szerint nem tehet a szolgálati rendet, fegyelmet megszegő nyilatkozatot. Másvalaki egy nappal a találkozó előtt mondta le a beszélgetést, mondván, meggondolta magát. Akikkel beszéltünk, mind azt kérték, hogy ne legyen felismerhető, hogy kik ők, és hol dolgoznak...

BRÜSSZELI PÉNZESŐ MATOLCSY ÁDÁM BÚTORGYÁRÁNAK

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: HORVÁTH CSABA LÁSZLÓ
2017.09.27.


Minden jel szerint van oka az ünneplésre Matolcsy Ádámnak. A jegybankelnök fiának érdekeltségébe került Balaton Bútorgyár ugyanis éppen egy hete közel félmilliárd forintnyi uniós támogatást nyert el – értesült a Magyar Nemzet. Az ifjú Matolcsy közvetett tulajdonában álló gyár az Európai Unió Versenyképes Közép-Magyarország operatív programjának (Vekop) forrásaiból részesül összesen 498 millió forintban. A nagy összegű támogatás azért is figyelemre méltó, mert a 2015 végén Matolcsy Ádám érdekeltségébe került veszprémi társaság tavaly mindössze 266 ezer forint nyereséget tudott elérni, míg egy évvel korábban – az előző tulajdonosok idején – még 110 milliós nyereséggel zárta az évet...


FERENCVÁROSBAN A FIDESZ ÉS AZ MSZP PARKOLÁSI PÉNZZEL TEMETI BE AZ ÁRKOKAT


444.HU
Szerző: ÁCS DÁNIEL
2017.09.27.


Sokan emlékezhetnek, arra a májusi hírre, hogy egy ferencvárosi szocialista képviselő, Pál Tibor javasolta, hogy a Budapest Parkot alakítsák át P+R parkolóvá. Az igazán meglepő pedig az volt, hogy a fideszes polgármester, Bácskai János az ellenzéki javaslatra egyetértő bólogatásba kezdett:

Azon leszek, hogy minél előbb parkolási övezet legyen a Budapest Park területén – ami kb. 400 parkolóhelyet jelent –, még ha ez a fiatalság szórakozásának a rovására is lenne.


Mi történt? Félreértés? Nagykoalíció? Konstruktív ellenzékiség? Nem egészen. Van egy téma Ferencvárosban, amivel kapcsolatban a szocialisták és a fideszesek rendszeresen egy húron pendülnek, ez pedig a parkolás. Amiről pont a múlt héten derült ki, hogy valami bizonyosan nem stimmel vele.

Megbuherálták az automatákat...

Az újdonság, hogy a ferencvárosi automaták egy része szabálytalan parkolójegyeket ad ki. Az viszont közismert probléma, hogy a IX. kerületi parkolási rendszer bűzlik. A probléma lényege, hogy az autósok egész évben este nyolcig dobálják az automatákba a 175 - 440-es óránkénti tarifát, fizetik a sokezres pótdíjakat, küldik az sms-eket. A közös kasszába viszont ennek a sok százmilliós összegnek csak egy jelképes része landol. Amikor ezt valaki számonkéri a parkolásért felelős vagyonkezelőn vagy a polgármesteren, akkor rendre azt a választ kapja, hogy:

a parkolási rendszer nem bevételközpontú, sokkal inkább forgalomszabályozó szerepe van” (Bácskai János 2016. február 1
8.)...

SIMICSKA KITALÁLTA, ORBÁN MŰKÖDTETI

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2017.09.27.


Följelenti a Fidesz-KDNP a Jobbikot, amiért utóbbi úgymond kicselezte a plakáttörvényt. Vona Gábor pártja azt a törvényt játszotta ki trükkösen, amely éppen ellenük, pontosabban Simicska Lajos és a Jobbik ellen íródott.

Ezt a törvényt azért fogadta el a parlament kormánypárti többsége, hogy Simicskának és az általa ekkor már favorizált Jobbiknak ne legyen jó.

A Jobbik nemrégiben 1100 plakáthelyet vásárolt Simicska Lajos cégétől, s ezzel megkerülte azt a szabályozást, hogy bérelt plakáthelyeken a kampányidőszakot leszámítva nem lehet nyilvános helyen pártprogramokat hirdetni.

Mostantól tehát a Jobbik nem bérel plakáthelyeket, hanem vásáról, a saját oszlopain pedig gyakorlatilag azt hirdet, amit akar. Most jelenleg a Ti dolgoztok, ők lopnak folytatását, Ők a félelem, mi a remény felirattal.

A Fidesz fel van háborodva, bírósággal fenyegetőzik. Pedig, ami most történik, azt ők maguk találták fel. Ők emelték, még sok évvel ezelőtt, rendszintűvé a törvények megkerülését, kicselezését. Simicska Lajos, Orbán Viktor kollégiumi szobatársa, üzleti partnere, minden titkának tudója találta ki a magyar maffiaállam koncepcióját. Ő rakta le az alapokat, ő magyarázta el a többieknek, hogy miként kell a pénzek eltüntetésére szakosodott rendszert működtetni. Emlékszünk még az „ősbűnre”, az államtól kapott Fidesz székház eladására – az ebből befolyt összegnek aztán szőrén-szálán nyoma veszett. Utoljára Orbán Viktor édesapjának bányáiba látták beáramlani.

Ez is a Fideszben fékezhetetlen agyvelejűnek nevezett Simicska Lajos ötlete volt, csakúgy, mint az, hogy mekkora üzlet lopott útlevéllel, köztartozásokkal terhelt cégeket vásárolni.

Ez volt a Kaya Ibrahim és Joszip Tot nevével elhíresült fantomcégek ügye. És amikor erre az újságírók rákérdeztek, Simicska Lajos a rendszerváltás utáni korszak talán legcinikusabb mondatával válaszolt: Mindenkinek alkotmányos joga hülyének lenni...

LONDON OLCSÓBB VÁLTOZATA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.09.27.


Ha azt írom, Belfast, akkor a legtöbb embernek még ma is egy etnikai, vallási és mindenféle konfliktusokkal terhelt, finoman szólva sem túl biztonságos város jut az eszébe. Pedig a mai Belfast nagyon messze van a két évtizeddel ezelőttitől, olyannyira, hogy nyugodtan London olcsóbb, és sok szempontból élhetőbb alternatívájának is tekinthető.

Belfast elmúlt 20 éve ugyanis egy csodálatos átalakulás története, melynek során egy (polgár)háborús övezetből technológiai központtá, egy felettébb élhető és (nem utolsósorban) nem is drága várossá nőtte ki magát.

Nem csoda, hogy a rengeteg munkalehetőség és az ebből adódó egészen magas életszínvonal sok britet és (ami a mi szempontunkból még érdekesebb) külföldit vonz a városba.

A mai Belfast nagyon messze van az 1980-as és 1990-es évek városától, ami akkoriban elsősorban a különböző utcai harcok, megmozdulások, a rendőri és katonai ellenőrző pontok és az utcai barikádok miatt került be a hírekbe.

Az 1998-ban megkötött Nagypénteki Megállapodás (Good Friday Agreement) ugyanis gyakorlatilag véget vetett egy 30 éves konfliktussorozatnak (már amennyire egyetlen megállapodás képes véget vetni évtizedek gyűlölködésének).

Ennek jövőre lesz 20 éve, ami azt jelenti, hogy azóta felnőtt egy generáció, akinek mindez már szerencsére történelem. A régióban élő 1,8 millió embert pedig jobban érdekli a jövő, mint a múlt...

HIDEG VAN A KÓRHÁZBAN? KILENC FOK? NA ÉS?

CIVILHETES NET
Szerző: Prof. Dr. LAKATOS GYULA
2017.09.27.


Nem ott fekszik a polgármester! Egyetemi, rövid, valós, esettanulmány!

Ebben a káoszban mindenről egy másik káosz jut az ember eszébe. Éppen nagyon meleg volt, amikor egyetemi hallgatókat vittünk a magyar vidéki élet megismerésére egy nyírségi faluba. Egy hétig tanulhatták, amit a négy év alatt a tankönyvben nem írtak, a magyar vidékfejlesztés virágzásáról, vagy a gazdaság dübörgéséről!

Egy hetet töltöttünk a szegénységben, egy tanyán kaptunk olcsó szállást, ahol egy középiskolai zeneiskola is működik.

Terepjáróval alig lehetett megközelíteni egy földúton az iskolát és a tanyát. Szerencse, hogy éppen nagy szárazság volt, különben vagy ki, vagy be nem lehetett volna a nagy sárban közlekedni.

Szóltak a gyerekek a falu fideszes, fiatal polgármesterének, hogy moért nem csináltatnak Maximum két-három kilométer utat, legalább az iskoláig, a tanyához?

A polgármester a következőt mondta:

„én nem szoktam erre járni”!
A kórházban fekvő betegek és munkatársak pechje, hogy nem nyár van és szárazság, hanem ilyenkor hideg szokott lenni.

ITT OLVASHATÓ

A NÉMET VÁLASZTÁS TANULSÁGAI

SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
Szerző: Tarski
2017.09.27.


Az igazi, nagy közösségi hisztéria azonban az, amikor együtt vannak annak összes jellegzetes tünetei: a közösségnek a realitásoktól való elrugaszkodása, az élet által feladott problémák megoldására való képtelensége, az önértékelés bizonytalan és túlméretezett volta és a környező világ behatásaira adott reakciók irreális és aránytalan volta.” (Bibó István: A német politikai hisztéria okai és története.

Vasárnap tartományi választás volt Németországban, aminek nyomán a Bundestag-ban új politikusok, sőt, új politikai erők jelenhetnek meg. Nem példa nélküli dolog ez, hiszen a liberális demokrácia szükségszerű velejárójaként kell ezt értékelnünk. Elég, ha csak hazánkra gondolunk: hol van már a rendszerváltó MDF és az SZDSZ? Sehol, mert elmosta a választói akarat. S itt érhető tetten a liberális demokráciáknak az igazi erénye: azok a személyek és azok a pártok, akik/amelyek nem nyerték meg a választók rokonszenvét és bizalmát, kíméletlenül kiesnek a versenyből és helyükbe új arcok és pártok kerülhetnek.

Azt mondhatjuk, hogy most is ez történt Németországban, sőt, ha kissé visszamegyünk az időben, akkor azt állíthatjuk, hogy így történt ez Franciaországban is. A német választók még most legitimitást adtak Merkel asszonynak az újabb négyéves ciklusra, de küldtek egy nagyon erős üzenetet is azzal, hogy az AfD nevű szélsőjobboldali pártot megerősödve küldte be a Bundestag-ba. Mindezt pedig miért tették? Azért, mert a kancellár asszony meglehetősen gyatrán és ellentmondásosan kezelte a menekült-ügy kérdését. Ezzel szemben az AfD éppen a menekült-ügy hajójára szállt fel és a mértéktelennek látszó betelepítés ellen kampányolt sikerrel. Elég volt tehát az eredményességhez egy olyan probléma és arra tett megoldási javaslat kihangsúlyozása, mint a menekült-ügy, amelyik alapvetően befolyásolhatta a német nemzet sorsát. Sőt, mivel Németország az Unió motorja, ezért az egész föderáció jövőjét fogja befolyásolni.

A CDU-CSU pártszövetség tehát jelentős veszteséget szenvedett el a mostani választások során, amit mindenképpen komolyan kell venniük. Merkel asszony azt ígérte, hogy elemezni fogják a választás eredményét és a szükséges intézkedéseket meg fogják hozni. Nem tudom, hogy mi lesz ennek a következménye, de azt szinte biztosra veszem, hogy a menekült-ügy terén lényeges változás nem lesz. Nem történhet, mivel Németország az a legerősebb nemzetállam, amelyik igazán képes lenne a felszívni mindazokat a menekülteket (és most csak róluk beszélek és nem a migránsokról), akik Európában akarnak tovább élni. Márpedig, ha Németország drasztikusan visszafogná a menekültek befogadását, akkor ez mintává válhatna más tagállamok számára is. Tehát azzal kell számolnunk, hogy a menekültek beáramlása, még ha rendezettebb és törvényesebb formában is, de nem fog megszűnni...