2016. november 20., vasárnap

ÍGY ÍVEL ÁT A HATÁROKON MAGUKAT HAZAFIAKNAK TARTÓ MAFFIÓZÓK FUTBALL IRÁNTI FELTÉTLEN RAJONGÁSA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.11.20.


Csak akartam szólni, hogy holnap reggel a Kossuth rádióban az egyélőisten felvételről bejelenti a jövőre várható 1,6%-os nyugdíjemelést. Nem 0,9 lesz, hanem az idei kirobbanóan jobban teljesítő évhez hasonlóan 1,6%. Lehet kezdeni örömködni. Nem szar lesz, hanem kaka.

Ráadásul az kell hozzá, hogy megállapodás szülessen a vállalkozókkal egy magasabb minimálbér-emelésben, mert így az emelkedő bérek és a magasabb infláció lehetőséget ad majd a magasabb nyugdíjemelésre. Mivel a kevesebb lopást próbálták, és nem megy, a vállalkozókat kell cseszegetni, az egyesktől el kell venni, hogy oda lehessen adni a ketteseknek. Erről ma már szó volt, ha jól tudom.

Azt már januárban
jól megírtam én, hogy mit jelent az 1,6 százalékos nyugdíjemelés, amivel – minden máshoz hasonlóan – féltégla gyanánt verdeste a mellét a kormány. Hogy miszerint ezáltal átlagosan 24 ezer forinttal nőnek éves szinten a nyugdíjak 2016-ban.

Megismetelném, hogy az érintett hölgyek-urak tudják, minek örülhetnek. Ennyivel nőttek a nyugdíjak 2016-ban: az öregségi teljes nyugdíj legkisebb összegéből (28 500) élőknek ez 456 forintos, a 80 000 forintból habzsidőzsizőknek 1280 forintos, míg az ötcsillagos 120 ezer forintból pöffeszkedőknek 1920 forintos többletet jelentett. Havonta. Ez Vajna András kisnyugdíjasra nem vonatkozik, de arra biztosan elég, hogy kicsivel több csirkefarhátra fussa a lila hajú néniknek, bácsiknak. Meg a többieknek is.

Jól is van ez így, nincs is több mondanivalóm ezzel kapcsolatban, a penetráns választási kampánybűz csavargatja ugyanis az orromat. Ezt is csak azért írtam ide felvezetőnek, hogy a majdnem eseménytelen hétvége (igen, voltak olyan kretének, akik képesek voltak Juhász Péterék emléktábla-avató, korrupcióellenes megmozdulásán Rogán Antonio mellett tüntetni, azaz ellentüntetni) fénypontjára reflektálhassak zavartalanul. Ami úgy nézett ki, hogy udvari seggnyalói társaságában őzavarossága kulturális eseményen vett részt a szomszédban: közvetett módon felavatott egy félkész szlovákiai stadiont. Nem avatta fel, csak megtöltötte magával és kíséretével a díszpáholynak kinéző teret...
 

FLÓRI A PÉNZZIVATARBAN

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2016.11.20.„Álláspontom szerint az eljárásuk jogalapja abban a pillanatban megszűnt, amikor az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) úgy határozott: visszafizetteti az Országos Roma Önkormányzattal (ORÖ) a Híd a munka világába programra felvett forrást, és mivel nem a vállalt feltételekkel valósult meg, a programot kivezették a tagállami elszámolásból.” (Nem bujkálok, nincs mitől félnem)

Pompás időszak köszöntött be a Fidesz méltán népszerűtlen botrányhőseinek életében. Valóban nincs okuk semmiféle bujkálásra, rettegésre, felelősségre vonás miatti idegeskedésre. Orbán Viktor eldöntötte azt, hogy minden ellenük irányuló alaptalan támadás csupán a magyarság, illetve magának a feddhetetlen jellemű miniszterelnöknek lejáratását szolgálja. Farkas Flórián ennek hallatán azonnal azonosította is magát az egész magyarországi cigánysággal, ami rendkívül méltatlan eljárás velük szemben. Ennek a bármikor könnyedén bevethető, univerzális érvelésnek a segítségével minden aljas karaktergyilkossági kísérleteket könnyedén el lehet hárítani. Akinek maga a miniszterelnök a karakter-testőre, annak a lelkét többé nem terhelheti bűn.

A Miniszterelnökség bátran nekiláthatna akár még búcsúcédulák árusításának is. Ezekkel sokkal jobb üzletet csinálhatnának, mint a szép emlékű letelepedési kötvényeikkel.

Farkas Flórián jellemét legjobban Rideg Sándor fogalmazta meg az „Indul a bakterház” című regényében Konc bácsi Szabó bakter általi objektív megítélésén keresztül:

„– Aztán, mondd, Bendegúz, nem szoktak felőlem beszélni Szabóék?
– Dehogyisnem! Mindég azt mondják, hogy Konc bácsinak akasztófán volna a legtisztességesebb helye.”

Szabó bakter egy kicsit karcosan fogalmazott ugyan, de szerencsére halálbüntetés nincs már Magyarországon. Minden közszereplőt megillet azonban a bűnösség vélelme. Ez a tevékenység ezzel jár. Az ártatlanság vélelme majd csak bíróság előtt dukál, ha eljut odáig az illetékes. Ilyen baleset azonban nem nagyon szokott megtörténni kormányzati védelem alatt álló személyekkel
...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN NINCS ABBAN A HELYZETBEN, HOGY KIRÚGJA FARKAS FLÓRIÁNT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2016.11.20.


– Nem volt egyszerű elérni önt. Miért bujkál?
– Nincs mitől félnem, nem bujkálok.

Így kezdődik a
Magyar Idők Farkas Flórián-interjúja. Ennél stílszerűbb talán semmi nem lehetne:
 1. még a kormánypropaganda csatolmányainak elől is bujkál,
 2. majd letagadja a nyilvánvalót, és azonnal hazudik.
És Orbán Viktor mégse rúgja ki.
 
Pedig az az 1,6 milliárd forintot, a Híd a munka világába program költségvetését az európai csalás elleni hivatal, az adóhatóság, és maga az Orbán-kormány, illetve annak egyik minisztériuma, az Emmi is keresi Farkason.
 
Az Orbán-kormány inkább úgy döntött: visszafizeti a program költségeit Brüsszelnek, csak hogy ne vizsgálhassák tovább az OLAF-nál, hová tűnt a pénz. Azaz uniós pénzt magyar közpénzre cseréltek, de az a pénz attól még valahová eltűnt.
 
Farkas szerint nem nála, illetve embereinél. Mindenki más szerint dehogynem. És mégse bukik meg.
 
A Magyar Idők-interjú annak a jele, hogy Orbán továbbra se engedi el a kezét, "nem ad szabad folyást" a hatósági eljárásnak Farkas ellen. Ugyanúgy, ahogy Rogánnak vagy Matolcsynak neki is a nyilvánosság előtt kell magát megvédenie, a nyomozás meg majd szépen csendben elfolydogál valahogy.
 
Orbán nincs abban a helyzetben, hogy kirúgja.
 • Egyrészt, mert akkor az ellenzéki siker lenne: támadtak valakit, akit Orbán kirúgni kényszerült. És milyen világ lenne itt, ha mindenkinek, aki vélelmezhetően lopott, bíróság elé kellene állnia?
 • Másrészt Farkas utal is rá miben van az ereje: az ő szervezete mozgósítani tudja a választásra a többszázezres magyar cigányságot. Ezen a pályán mára versenytárs nélkül maradt. 
ITT OLVASHATÓ

TÁRSADALMI FELZÁRLÓZÁS ÉS INTEGRÁCIÓ - PILZ OLIVÉR HELYZETÉRTÉKELÉSE

TANÍTANÉK BLOG
Szerző: Pilz Olivér
2016.11.16.


...A hermanos nyílt levél egy segélykiáltás volt, mely elsősorban a társadalom érdeklődésére számított, hogy felhívja a figyelmet arra a végveszélyre, melynek egyre lefelé húzó csapdájába kerültünk, de még benne volt a bizakodás is, hogy a döntéshozók is feleszmélnek. 
    
Benne volt, mert azóta kiderült, hogy erre nem számíthat sem a pedagógusok, sem a szülők, sem a diákok tábora, ill. a teljes társadalom sem. Hetekig a letagadás, majd a mögöttes (először anyagi, majd hol bel-, hol külpolitikai) szándék firtatása zajlott a kormány részéről. Aztán végre a hibák létezésének beismerése után megkezdődött a csúsztatások, látszatintézkedések kidolgozásának nagy erőfeszítéseket igénylő sorozata – mely a mai napig folyik. 
 
De hogy is számíthattunk egy olyan politikai erő megoldásban való érdekeltségére, melyben egyetlen szakpolitikus sem volt (és most sincs), aki egyáltalán önállóan képes lett volna a problémák felismerésére, vagy a tanárok jelzései alapján, legalább mert volna hangot adni annak. 
    
Ha a kormányzati kommunikációban néha stratégiai jelentőséget tulajdonítanak is az oktatásnak, hogy vehetnénk ezt komolyan, mikor nincs önálló oktatási minisztérium, mikor az a gyűjtőminisztérium, mely alá besoroltatott az oktatás egy kimutathatatlan támogatottságú párt által vezetett, sőt, az egész rendszert anarchiába fordító köznevelési törvény kidolgozó korábbi államtitkár is KDNP-s, míg a jelenleginek sem végzettsége, sem tapasztalata nincs a közoktatásban, az országgyűlés oktatási bizottságának vezetése pedig a Jobbiké. 
    
Ezek után más következtetésre nem lehet jutni, minthogy a mai magyar közoktatásban vagy a mélységes szakmaiatlanság az úr, vagy a cinikus rosszindulat. Hogy melyik – vagy esetleg a kettő együtt -, azt mindenki eldöntheti saját maga… 
   
Bár az elmúlt hónapokban sokszor elmondtuk, de fussuk végig melyek a legalapvetőbb problémák. Három fő gócpontot különítettünk el. De hangsúlyozom, hogy ezek nem csak egymással, de más társadalmi kérdésekkel is szorosan összekapcsolódnak: szociális-, társadalmi-felzárkóztatási-, esélyegyenlőségi-, szegregációs-, gazdasági-, demokratikus egyeztetési- (és sorolhatnám még tovább, hogy milyen) gondokkal.
 
Az első, a már említett legfájóbb pont: a gyerekek túlterhelése – hagytuk, hogy odavesszen a gyermekkoruk
 • irdatlan mennyiségű a tananyag, mely tele van felesleges lexikális adatokkal,
 • az ismeretek az életkori sajátosságoknak nem felelnek meg,
 • elszabadultak az óraszámok: a középiskolásoknak akár heti 40 tanórája, a legkisebbeknek, az elsősöknek napi 6-7 órája is lehet (és ezek után jön még a házi feladat!),
 • a tananyagi struktúra lemaradt a kor szellemétől,
 • az új tankönyvek nem segítik a tanulást, sőt…
 • folyamatos ötletelés zajlik átfogó reformokként „eladva”, melyek állandóan változó követelményeket támasztanak a diákokkal szemben (is), a felmenő rendszer szabályát pedig teljesen figyelmen kívül hagyják.  
A második a pedagógusok túlterheltsége: 
 • a rendszerváltás óta 22-44%-kal nőttek a kötelező óraszámok (attól függően, hogy a gumiszabály alsó vagy felső határán kerül egy-egy pedagógus leterhelésre a tantárgyfelosztásban – tehát egyénenként a különbség több mint 20% is lehet – azonos bérért-, megosztva ezzel (is) a pedagógustársadalmat!)
 • nyilván ugyanilyen mértékben emelkedett az egyéb feladatokra (felkészülés, dolgozatjavítás, felzárkóztatás, tehetséggondozás…) fordítandó munkaidő is. (Egy felmérés szerint már a köznevelési törvény bevezetése előtt több mint heti 50 órát dolgoztak a tanárok.) 
 • az előbbiekhez társul egy igazságtalan, felesleges és álságos, több szintű minősítési rendszer, melynek alapja, hogy ki tud nagyobbat mondani saját magáról. Ezt nevezik ma pedagógus életpályámodellnek…  
És ezek a terhek mind-mind a gyerekektől vonják el az értékes időt. Persze lehet az OECD jelentések lényegében egyetlen pozitív minősítésére hivatkozni, mely szerint nálunk alacsony az egy pedagógusra jutó tanulói létszám – de a helyzet ettől bonyolultabb. Mert a gimnáziumok dugig vannak – 40 fős osztályok is léteznek (törvényellenesen!), míg az éppen a szakadék széléről sikeresen a szakadékba kormányzott szakképzés szakgimnáziumai félig, szakközépiskolái harmadrészt kihasználtak – nem beszélve a kistelepülések iskoláinak néhány fős osztályairól. Tehát ez a pedagógusok orra alá dörgölt tény az ára ezen iskolák (jogos!) megmentésének...
 

AHOL KÖZVÉCÉ, OTT SZERETET!

A VÁR0S MINDENKIÉ BLOG
Szerző: AVM - KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
2016.11.20.


AHOL KÖZVÉCÉ, OTT SZERETET! (video)

ITT NÉZHETŐ. OLVASHATÓ

FECSKENDŐ A KROKODILNAK

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Dr. Gyarmati Andrea
2016.11.16.


Igazi undok, hideg téli nap volt. Tudod, az a fajta, amikor már bőven reggel van, és még mindig olyan sötétség, mintha éjszaka lenne, és kora délután is úgy érzed, hogy már megint beesteledett, és haza kellene már menni.

Tudom, vannak a télnek is szépségei (én ugyan a magam részéről kevés szépet találok benne), de ez olyan igazán nem szép téli nap volt. Őszintén szólva, kimozdulni se nagyon volt kedvem, de hát a muszáj nagy úr, és nekem aznapra igencsak volt mit tennem. A körzeti orvosi – vagy hivatalosan háziorvosi – munka egyik része, és talán nem is olyan kicsi része az iskolaorvosi ellátás.

Szűrések, oltások, osztályvizsgálat, olykor felvilágosító előadás. Benne van a munkaköri leírásomban. Nem tartozott, sokáig nem tartozott a kedvenc feladataim közé. Most sem mondom, hogy ha választanom kellene, vagy lehetne, ezt jelölném-e meg a legjobb dolgok egyikének, de van néhány olyan történet, amitől ma már elmondhatom, szívesen megyek hetente az iskolába. Ilyen ez a történet is.

Mondom, undok téli nap volt, és meglehetősen nem volt kedvem az iskolába menni. Szerencsére a segítőim mindig mindenben valóban a segítségemre vannak, ezért igazán csak a szakmai részre kell figyelnem, mivel a szervezés és az adminisztráció zöme nem az én dolgom. Az pedig, hogy gyerekeket vizsgálhatok, még egy ilyen undok napot is elviselhetővé varázsolhat.


Az oltási nap

Ráadásul ez a bizonyos nap oltási nap volt ott és akkor abban az iskolában. Kicsit több izgalommal, kicsit több odafigyeléssel, de mindenesetre különleges napja azoknak a kisgyerekeknek, akik „szurit” kapnak. Ne érts félre, én nem izgultam az oltások miatt, de tudtam, nagyobb lesz a zsizsegés.

Van, aki fél, van, aki félvállról veszi az egészet, és van olyan is, aki nagyon hősiesen kezdi, aztán mégis eltörik a mécses. Igaz, a fordítottja is megesik, hogy a nagyon izgulós aztán csak annyit kérdez a szúrás után: ennyi volt?

Egy szó mint száz, úgy ahogy vannak, nagyon aranyosak. Jönnek szépen sorban, nagyjából névsor szerint, bár ez alsó tagozatban még nem megy mindig flottul. Különösen akkor nem, ha a betűket is alig ismerik még.

Némelyik tolakszik, a másik meg elbújik, amikor ő következne. Pont olyanok, mint mi, felnőttek, akármilyen különleges vagy kicsit félelmetes helyzetben. Emberek, ha kicsik is, jellegzetes és még nagyon őszintén felvállalt karaktervonásokkal. Szeretem figyelni őket, és tanulni tőlük...


ITT OLVASHATÓ

SKIZOFRÉNIA - TÉVHITEK A TÉVESZMÉRŐL

ADDICTUS BLOG
Szerző: Papp Éva Mária
2016.11.18.


A skizofrénia valószínűleg az egyik legfélreértelmezettebb és a társadalom által legjobban stigmatizált mentális betegség. A filmekből ismert többszörös személyiségű, agresszív ábrázolás igencsak messze áll a valóságtól. Honnan jön a hasadt személyiség tévhite? Milyen tünetek és gyógymódok kapcsolhatók a skizofréniához? Milyen nehézségekkel kell szembenéznie az embernek, a betegség mögött? Mi a skizofrénia, és mi nem?

A skizofrénia elnevezést Eugen Bleuler svájci pszichiáter alkotta meg 1911-ben. Maga a betegség azonban korántsem új keletű. Egyiptomi, görög és római feljegyzések is pontosan körülírják a skizofréniát, bár a hallucinációs, valamint téveszmés tüneteket évszázadokon át természetfeletti erőknek tulajdonították.
A skizofrénia egy kóros mentális állapot, melyet a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása jellemez. A betegség világszerte az emberek hozzávetőleg egy százalékát érinti életük valamely pontján, így nem számít ritkának. Az érintettség globálisan jellemző, földrajzi helytől, vallástól, neveltetéstől vagy gazdasági helyzettől függetlenül. Kialakulásában neurológiai és pszichológiai tényezők közösen játszanak szerepet, tehát a környezeti hatások felerősíthetik a meglévő genetikai hajlamot. Gyakori

TÉVHIT, HOGY A SKIZOFRÉN BETEGEK TUDATHASADÁSBAN SZENVEDNEK.

A félreértés a görög eredetű szkhizein „hasadás” és phren „elme” szavak tükörfordításából ered. Az elnevezés azonban a hasadt szellemi funkciókra, az emóciók és kognitív képességek szétesésére utal, nem pedig a hasadt személyiségre. A beteg személyisége tehát egyben marad, ám a gondolatok és érzelmek egysége sérül. Hogy mi köze van a tévéből ismert tudathasadásnak a valósághoz? A többszörös személyiség egy létező, de teljesen eltérő kórkép, melyet a pszichológiai terminológia disszociatív személyiségzavarként tart számon és a skizofréniával ellentétben nagyon ritka...
ITT OLVASHATÓ

MATOLCSY ÉS ORBÁN, A FEGYVERES KÉREGETŐK

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Pálmai Tamás
2016.11.20.


Egész életemben szerettem kitűnni, kicsit másnak lenni, mint a többiek. Ez eleinte abból adódhatott, hogy – finoman szólva – nem voltam túl közvetlen, magamat szívesen produkáló gyerek. Inkább az undok jelzőt használnám – ha jobban belegondolok.

Mint ilyen, soha nem voltam a társaság vezéregyénisége. Inkább a háttérből figyelő szerepét választottam, és idő teltével, annyira megszoktam ezt a pozíciót, hogy sajátommá vált, és így is maradtam. Úgy próbáltam – legalább magam előtt – erényt fabrikálni ebből kirekesztődésből, hogy felsőbbrendűségem teljes tudatában, önként vállaltam „másságomat”.

Egészen az elmúlt napokig nem is volt ezzel semmi bajom. Na jó, talán annyi, hogy egyik unokámban napról-napra látom viszont mísz önmagam. Ez csak néha tölt el öntudatlan örömmel, mert tudom, hogy így nem mindig lesz egyszerű az élete – de hát volt neki honnan örökölnie! Mondom, egészen mostanáig csöndben emeltem ég felé az orromat, de amikor Matolcsy azt üzente nekem, hogy az általa birtokolt MNB friss jelentése arról tanúskodik, hogy én – mint minden magyar állampolgár, legyen az egy napos, vagy akár száz éves – havonta 10 ezer forintot takarítok meg, amihez az eddigi spórolásaim révén, hozzájön ugyanennyi hozam is, egyszerre belém csapott a felismerés: biztos, hogy élethosszig ki akarok lógni a többségből? Ugyanis, mint minden statisztikai felmérés, ez is biztosan az átlag magyarról szól!
...
ITT OLVASHATÓ

HOL A CSALÁD?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.11.20.


A család, az emberi kapcsolatok az a vezérmotívum, ami a mai blogajánló írásait összeköti egymással, holott járunk majd Franciaországban, Hollandiában és Ausztráliában is. Szó lesz arról, milyen is az, amikor a gyerek valamelyik ági nagyszülei mindenképpen messze élnek, hiszen ez a vegyespáros házasságok egyik jellemzője, aztán elmerengünk arról, hogy földrajzi hely, vagy az emberi kapcsolatok jelentik az otthont, végül egy igazi sikersztorit is bemutatunk a világ túlsó feléről.

A vegyes házasság egyik nehézsége, hogy valamelyik fél szülei messze lesznek az unokától, ami persze mindenkinek szívfájdalom. A
Fromázs blog erről is írt, no és arról, milyen az, amikor az embert meglátogatja az anyukája külföldön, jelen esetben Franciaországban.

„Amikor az ember nem találkozik vagy találkozhat minden nap vagy hétvégente az anyukájával és ha eljön a találkozás ideje, de külföldön, az egy teljesen más élmény. Az érkezés előtt iszonyatosan várja, amikor megérkezik borzasztóan boldog és amikor elmegy hihetetlenül szomorú. Minden érzelem sokkal fokozottabb és minden pillanat sokkal jobban megbecsült.

Sokszor előbújik az a gondolat is, hogy ez így nem jó, mert nem úgy kellene lennie, hogy csak évente háromszor lássa a nagyi az unokáját. Nem igazságos és senkinek sem könnyű. Sem az anyának, sem a lányának, sem az unokájának.

Ugyanakkor az sem jó, hogy a francia nagyszülők 3 évig lényegében skype-on látták felcseperedni egyetlen leány unokájukat. Sehogy sem maximális az elégedettség és mégis mindenki rendben van a helyzettel.

Talán csak én nem, az örök elégedetlenkedő. De csak nagyon ritkán és a szívem mélyén bánkódom egy picit talán majdnem teljesen jogtalanul, hisz a lányomnak vannak a legszuperebb nagyszülei, akik mindig készen állnak mindenre, akárhol is vagyunk mi földrajzilag.

Holnap hazautazik anyukám, letelt az egy hét. Olyan, mintha karácsony lett volna októberben. Nálunk pedig visszaáll az élet a szokásos kerékvágásba, ahogy mindenhol máshol is, országtól függetlenül.

Azért jó lenne egyszer majd minden vasárnap anyukámnál húslevest enni vasárnap délben. Vagy legalább minden második vasárnap, hiszen már Magyarországon sem mindig evidens, hogy anya, lánya s unokája egy városban él.

Az én kis vegyes gyerekem viszont minden előnyét élvezi a helyzetnek és nagyon nyitott kis csemete. Neki még simán meg tudom magyarázni, hogy a mama hazamegy, aztán karácsonykor találkozunk újra, vagy a mami hazamegy, de nyáron megyünk hozzá újra (mama – magyar nagyi, mami-francia nagyi). Ő mindig tud ennek örülni. Persze, könnyű annak, akinek még nem alakult ki teljesen az időérzéke, de mindig úgy érzem, hogy tanulhatnék a hozzáállásából. Rajta vagyok.

A család mindig velünk van és egyszerre mindig hiányzik is."

A teljes posztot
itt találjátok, érdemes elolvasni, és egyébként kalandozni is az oldalon...

ITT OLVASHATÓ

MEGSZÓLALT FARKAS FLÓRIÁN, ÉS ÚGY TŰNIK, HOGY NAGYON ELÉGEDETT A ROMA FELZÁRKÓZTATÁSSAL

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.11.20.


És különben is, ne támadja őt senki! 

Az ellenzék hadjárata nem érte el a célját, a cigányság és a kormány egyaránt számíthat a továbbiakban is a munkámra.”Az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) egykori elnöke, miniszterelnöki tanácsadó egészen mostanáig bújkált a sajtó elől. De a héten véget ért nagy rejtőzködés, Farkas előbb az MTI-nek, majd a Magyar Időknek mondta el, hogy nem érti, mi a baj vele, mit akarnak tőle, nála makulátlanabb és tiszteségessebb roma politikust nem hordott hátán a föld, hiába beszélnek mások mást.

Farkas kikéri magának,

hogy egyáltalán összefüggésbe hozzák őt azzal az eltűnt 1,6 milliárd forinttal, amit eredetileg a Híd a munka világába foglalkoztatási programra kellett volna költeni, amit az Emmi visszakövetel, az ügyben pedig széleskörű nyomozás zajlik.

Farkas szerint ő már korábban, összeférhetetlenség miatt lemondott az ORÖ elnök tisztjéről, így köze sincs a pénzhez, ami szerinte azért tűnt el, mert az ORÖ későbbi vezetése nem kellő gondossággal járt el...


ITT OLVASHATÓ

FARKAS FLÓRI EGYSZERRE FENYEGETI A CIGÁNYSÁGOT ÉS A KORMÁNYT

VARÁNUSZ BLOGJA
Szerző: Fabius
2016.11.19.


Hogy a devla verje a fejeteket!
Dikk, má'megin az én lemondásomon pörögtök? Hát elbujdostam, mint Sisa Pista, lábon lőttem magam, mint Milfajt Ferkó, előgyövök egy év múlva oszt'még mindég ez a téma? Csáresz muro kár! A fekete rák essen a mejjetekbe, de akkora, mint a tiszaroffi kultúrház! Nincs énnekem miér lemondani, az OLAF vizsgálatnak is oka van fogyva, vagy fogyatékos az oka, honnét tudjam hogymondják az ilyent. A lényeg, hogy az van, ok az már nemvan mióta visszakérte az EMMI azt a másfél milliárdot amiből nem építettünk hidat a munka világába. Lett belőle más! Nem számoltam el vele, mert hétpróbás gazember miniszteri biztos vagyok, nem is adtam vissza, miért is adtam volna? Mert a lázárjános aszonta, a párt ez ellen nem véd?
...
ITT OLVASHATÓ

ROMLOTT LIBERÁLIS LÉTEMRE AZT KELL MONDANOM

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2016.11.20.


Ahhoz képest, hogy például a romákkal kapcsolatban is felmerült már hasonló nemes ötlet szűkebb, hanyatló kontinensünkön is, a pedofil bűncselekmények elkövetőivel szembeni kémiai kasztráció jobbikos gondolata határozottan előremutatónak számít.

Akkor is, ha a cukisodni akaró szélsőjobboldali párt már 2010-ben is megpróbálkozott úgy módosítani a Büntető törvénykönyvet, hogy annak intézkedései közé vegyék fel a szexuális bűnelkövetők gyógykezelését is: megítélésük szerint a törvények nem biztosítanak védelmet a bűncselekmények elkövetőivel szemben, azaz nem zárják ki hatékonyan a bűnismétlést. Valóban,

Nos, mivel a Jobbik eddig még nem járt sikerrel ezen a téren, és mert Vona Gábor magánéletének keresztül-kasul hurcolászása a kormánypárti médiában nem feltétlenül hoz nem remélt új szavazókat a pártnak, ezt a kártyát dobta be újra tegnapi sajtótájékoztatóján Dúró Dóra frakcióvezető-helyettes. A Jobbikból kiutált Novák Előd felesége szerint azt szeretnék elérni, hogy a gyermekek ellen irányuló szexuális bűncselekmények visszaeső elkövetői számára kötelező legyen az eljárás.

Kivételesen szeretném javasolni magunknak, hogy ameddig a katolikus püspöki kar (most így kisbetűvel) meg a KDNP is álláspontra helyezkedik ezzel kapcsolatban, próbáljunk meg érdemi és lehetőleg racionális alapon elgondolkodni azon, hogy mivel állunk szemben. Mert abban biztosan első ránézésre is egyetérthetünk, hogy az óraátállítás életbevágóságánál pöttyet fontosabb problémáról van szó.

Szerencsére egészen jó írások állnak rendelkezésre erről a sokkal inkább orvosi beavatkozásnak, mint a szó szoros értelemében vett büntetésnek tekinthető eljárásról. Amennyiben arról van szó, hogy a szexuális bűncselekmény elkövetőjét gyógyszeres hormonkezelésnek vetik alá, amelynek során tesztoszteronszint-csökkentő hormonokat adnak be neki, amitől megcsappan a szexuális vágya és a termékenysége is. Ha csak a bicskei esetre asszociálunk, ahol a gyermekotthon igazgatója éveken keresztül következmények nélkül molesztálta a gondjaira bízott gyermekeket (ez persze csak egyetlen csepp a tengerben), semmiképpen nem haszontalan és mindig időszerű a szexuális erőszak áldozatául esett gyerekek kiszolgáltatottságáról beszélni.

Igen,
a közvélekedéssel ellentétben a pedofília nem kizárólag jogi, hanem orvosi kategória (a Btk.-ban egyébként a pedofília szó sem szerepel), szexuális deviancia, a nemi választás zavara, olyan természetellenes dolog, amelynél ismétlődően, hosszabb időn keresztül serdületlen gyermekekkel folytatott szexuális tevékenység kelt intenzív szexuális késztetéseket és izgató fantáziákat.

A kérdés elsődlegesen az, hogy a hangzatos kémiai kasztráció meglebegtetése mögött milyen komolyan vehető tudás, háttértanulmányok állnak rendelkezésére a Jobbiknak a magyarországi pedofil bűncselekményekkel kapcsolatban. Számokra, statiszikákra gondolok, különös tekintettel arra, hogy tudomásom szerint az ügyek jó része el sem jut a vádemelésig, és gyakori, hogy az elkövető megússza felfüggesztett börtönbüntetéssel, vagy hasonlóval.

Az önmagában nem érv a
kémiai kasztráció mellett, hogy a módszert a világ több országában már alkalmazzák, így mások mellett Németországban, Csehországban, Lengyelországban, Portugáliában, az Egyesült Államok néhány államában, vagy Dél-Koreában is. Hasonlóképpen az önmagában nem érv a kémiai kasztráció ellen, hogy a Jobbik csökkenő népszerűségének megtorpedózása és a sajnálatos jelenség irányának megfordítása miatt rendet akar tenni ott, ahol eddig nem sikerült. Nem sok jót ígér e kényes, súlyos probléma megoldását illetően Dúró Dóra igencsak politikai pecsenyesütögétés ízű kijelentése:

Most adunk egy harmadik lehetőséget a Fidesz-KDNP-többségnek, hogy ne csak a szavak szintjén, hanem a jogszabályok szintjén is, valóban védjük ezeket a társadalmilag kiszolgáltatott csoportokat...


ITT OLVASHATÓ

MÁR BÁNÓ SEM BÍRTA A TRUMPISTA ATV-T

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2016.11.19.


Távozik Bánó András az ATV-től. Senki nem gondolja, hogy a Népszabadságtól érkezett két ember vagy bármiféle átszervezés áll a távozása mögött. Úgy tűnik, a Trump-mánia, a szélsőjobboldali ideológia átvétele, az összeesküvés-elméletek, a politikai korrektség és a liberális demokrácia elutasítása már neki is sok.

Bánó sokáig kitartott és asszisztált a szélsőjobboldali, trumpista, Orbánt támogató ATV manipulációjához. Lehetséges, hogy igazat mond, ha azt mondja, hogy sokat tett azért, hogy az ATV valamennyire még őrizze a korrektség látszatát. Távozása dicséretes és példamutató még akkor is, ha elkésett, és nem lett volna szabad már eddig sem segédkezet nyújtani a nézők becsapásához.

Az ATV tulajdonosa nyíltan hirdeti Trump-imádatát, azokat az antiliberális elveket, amelyeket a rasszista demagóg Trump hirdet. Az ATV tájékozódási pontja az amerikai szélsőjobb szennysajtója, mintha a kuruc.info lenne a legfőbb hírforrása. A magát "ellenzékinek" nevező televízió tulajdonosa, aki meghatározza a csatorna arculatát, nyíltan Putyin, Orbán és Trump ideológiáját vallja, az ATV nézőit ennek megfelelően manipulálja és becsapja.

Az ATV másik alapvető hírforrása az orosz titkosszolgálat által irányított Russia Today (RT), amely Putyin nyugatellenes és demokráciaellenes fellazító propagandájának zászlóshajója. Németh Sándor, az ATV tulajdonosa, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, az ATV-t arra használja, hogy Orbán rendszere szilárdan álljon és semmi ne veszélyeztesse. Az ATV nézői és az ellenzéki pártok ehhez asszisztálnak.

Németh az elmúlt évek során egyre nyilvánvalóbbá tette, hol helyezkedik el a politikai palettán. Egyre kevésbé tudta leplezni szélsőséges, kirekesztő, antidemokratikus és rasszista nézeteit, Orbán rendszerével kapcsolatos egyetértését és szimpátiáját. Az ATV eközben igyekezett "ellenzéki" látszatát fenntartani, az ellenzék manipulálásával Orbánnak biztos hátteret nyújtani. Németh fia időnként adott egy-egy interjút, amelyekben hazudott, mind az ATV valódi törekvéseit, mind az apja befolyását illetően. Németh Sándor az Orbán-rendszer kedvezményezettje és ideológiai szimpatizánsa.

Ennek megfelelően sorban távolította el azokat a műsorokat és újságírókat az ATV-ből, akik az Orbán-rendszer igazi kritikusai és ellenfelei voltak. Legutóbb az ATV egyetlen nézhető és értékes programját,
Friderikusz Sándor műsorát szüntették meg, és most a menekültellenes uszítást is végigasszisztáló Bánó András is távozik. Úgy tűnik, nincs az a pénz, amiért már ő is adná a nevét a Putyint, Orbánt és Trumpot éltető bújtatott propagandához...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁNÉK ADÓPARADICSOMOT ÉPÍTENEK, NEM ÉLHETŐ MAGYARORSZÁGOT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.11.20.


A miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy kilenc százalékra viszik le a cégek nyeresége után fizetendő társasági adót. Ez az adónem eddig a kis- és közepes vállalkozások esetében tíz, míg a nagyvállalatok és multik esetében tizenkilenc százalék volt. Tehát miközben Orbánék emelik a minimálbért, amelynek nettója az óriási munkavállalói adóteher miatt még így is elmarad a környező országokétól, brutális pénzt kívánnak adni a nagy cégeknek.

Az elképzelés lényege, hogy ezek a cégek majd ettől több fizetést adnának a munkavállalóknak, csak hát tudjuk, ez nem igaz. A nagyobb céges nyereségtől még nem lesz nagyobb a munkavállalók fizetése. Ha Orbánnék valóban a béremelést akarták volna elérni, akkor nem a cégek nyereségét, hanem a munkát terhelő költségeket csökkentették volna inkább. Vagyis nem a munkáltatók terheit, mert abból nem lesz biztos béremelés, hanem a munkavállalók terheit. De még ha a munkáltatókon is könnyíteni akartak volna, akkor sem a nagy cégek, hanem a kis- és középvállalkozások terheit kellett volna csökkenteniük.

Ha valóban meglépik ezt Orbánék, az körülbelül 300 milliárdos lyukat üt majd a költségvetésben. Ez kétszerese a felsőoktatásra szánt éves költségvetésnek. Fejenként minden magyar állampolgárnak 30 ezer forint. Biztos, hogy ezt a multiknak kell adni? Illetve a magyar oligarcháknak, akik ezután ki tudnak venni ennyivel nagyobb nyereséget?

És ehhez jön még az egykulcsos személyi jövedelemadó újabb, egy százalékos csökkentése, ami megint a leggazdagabbaknak kedvez, hiszen minél nagyobb a jövedelem, annál nagyobb az a megtakarított egy százaléknyi összeg abszolút értéke.

Mindez a kieső pénz hiányozni fog, és pontosan tudjuk honnan: a szegények felemelésből, a leszakadó régiók fejlesztéséből, az oktatásból, az egészségügyből, a lakhatási programokból, a biztonság megélhetés megteremtéséből, és azokból a programokból, amelyektől egy ország működik.

Orbánék ezzel a lépéssel a széthullásban lévő neoliberális konszenzus éltanulói lesznek, és folytatják a rendszerváltás utáni magyar gazdaságpolitika legrosszabb hagyományait, ami csupán tolni tudja az állami pénzt a nagyvállalatok zsebébe, a bejövő tőkéért cserébe. De a hosszú távú fejlődést elősegítő humánerőforrásba való beruházást, a magyar gazdaság gerincének megteremtését, a kis- és középvállalkozások megerősítését és az anyagi javak igazságos elosztását nem tudják megvalósítani általa...


ITT OLVASHATÓ

TÁRSADALMI KOHÉZIÓ

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L. Ritók Nóra
2016.11.20.


A hét eseménye volt, hogy aláírtunk egy megállapodást, melyet a helyi kormányzati, egyházi és civil szereplők (három településen), valamint az EMMI és a Tiszántúli Református Egyházkerület is fontosnak talált és el tudott fogadni, így a bihari térség társadalmi kohéziójában és integrációjában egy hivatalos együttműködés veszi kezdetét.

A történet elejéről írtam itt is, a blogban, az egyházi iskolák államira gyakorolt szegregáló hatása késztetett lépésekre ezen az úton, még az előző tanév elején. Akkor eléggé elkeseredett levélben kértem a Miniszter urat és a Püspök urat, gondolják át a folyamat hatását, üzenetét, és ne romoljon tovább az amúgy is nagyon nehéz helyzet.

Mert nemcsak itt, de nagyon sok helyen az országban, ahol egyházi iskola nyílt, és a településen vannak rosszabb társadalmi státuszú családok, villámgyors oktatási szegregáció indult meg, az egyházi iskolák hamar a „fehérek” iskolái lettek, míg az államiakban maradtak a hátrányos helyzetűek, még inkább a halmozottan hátrányos helyzetűek, vagyis elég látványosan érzékelhetően a cigányok. Már az egyházi iskola megnyitásakor érződött ez, az adott évfolyamról azonnal kiszippantották a nem hátrányos helyzetű gyerekeket, aztán évről évre ugyanez történt. Végül az állami iskola szegregálódott, annak összes nehézségeivel, amivel a mai oktatási rendszerben képtelenség megbirkózni.

A helyzet pedig már érzékelhetően romlik, nemcsak az iskolán belül. Mert a szegregálódó, vagy már szegregált iskola nem képes megfelelő színvonalú oktatási munkát végezni, hiszen ahol szinte csak plusz hozzáadott pedagógiai munkát igénylők vannak, miközben sem a központi elvárások, sem a feltételek nem teszik lehetővé ezt, annak a hatása hamarosan nemcsak iskolai, hanem települési is lesz. Az iskolán kívül is kezdenek működni a negatív hatások, a középiskola nem képes az alapkészség-hiányos, magatartászavaros gyerekekkel mit kezdeni, kiesnek hát az iskolarendszerből, és maradnak otthon, munka nélkül, a kriminalizáció kockázata pedig nő, hiszen pénz kell, élni kell nekik is. És velük nem lehet betölteni a lehetséges álláshelyeket sem, mert nem a képzettség, hanem a tudás- és képességhiány, és az átörökített szocializáció határozza meg a munkához való viszonyukat. Ez pedig mozgásteret leginkább a szociális megélhetésben enged számukra.

A hatás pedig gyűrűzik tovább, a túl korán vállalt gyerekekben realizálódik leghamarabb, akik az iskolarendszerben ugyanazt az utat járják be, mint a szüleik, ugyanazzal a problémahalmazzal, egyre tömegesebben jelenve meg a településen. A folyamat már rég önjáró, állami beavatkozást nem látni, ezekhez a családokhoz nem ér le semmi a hangzatos felzárkóztató programokból.

A szabad iskolaválasztás demokratikus vívmánya állami szabályozás nélkül így válik társadalmilag romboló hatássá. Azt pedig, hogy itt a vonzerő nem az egyházi oktatás iránti elköteleződésről, sokkal inkább a cigánymentes osztályokról szól, valahogy nem akarja kimondani nyíltan senki. Csak a magánbeszélgetésekben. Csendben, mintha valami bűnös dologról lenne szó...


ITT OLVASHATÓ

ÖSSZEFUTOTTAK

VASÁRNAPI ÚJSÁG ONLINE
Szerző: Megyesi Gusztáv
2016.11.20.


Katedrális néven luxuséttermet nyit a Kiss-Rigó László vezette Szeged- Csanádi Egyházmegye a szegedi Dóm téri templom látogatóközpontjában, írja a diningguide.hu gasztronómiai portál; ez most a legfőbb hír a megyeszékhelyen.

Az új vendéglő a tervek szerint minden igényt kielégít majd, sőt még annál is többet. Dallos Ferenc, aki több híres budapesti vendéglátóhelyet üzemeltet, többek között a budai várnegyedben, elmondta, hogy véletlenül futott össze a Várban a püspökkel, az All in Delicates nevű kis üzletben, ahol gyorsan összebarátkoztak, s szinte azonnal kiderült, hogy a püspök úr is nagy élvezettel adózik a gasztronómia örömeinek, sőt neki magának is vannak ötletei. Elmondta például, már most készen áll arra, hogy a szegedi dóm világszerte ismert és elfogadott gasztronómiai paradicsom legyen, igaz, vannak kikötései, például, hogy mindig legyen az étlapon friss hal az Adriáról. És ez nem üres sóhaj, a püspök úrnak él például egy halász barátja Horvátországban, aki viszont abból nem enged, hogy ő szállítsa a halat Magyarországra.

Ez megfogott bennünket. Több mint negyedszázad telt el a rendszerváltás után, és még mindig nem értjük, hogyan működik a színtiszta kapitalizmus, ami kenyeret hoz a konyhánkra. Azt tudtuk eddig is, hogy a jó vállalkozó először is teli van ötlettel, főleg turisztikai jellegűvel, hiszen nagy pénz rejtezik az idegenforgalomban, csak ki kell bányászni a kincset.

Amikor először olvastuk, hogy miként futott össze a kis delicates boltban a vendéglátós és a püspök, azt mondtuk, ennél mi sem egyszerűbb, ezt mi is kipróbálhatjuk. Csak be kell nyitni a boltba, nézelődni, forgolódni kicsit a polcok előtt, s perceken belül megszólítanak, mi pedig elmondjuk ötletünket, s már csak a kézfogás hiányzik az üzlet megköttetéséhez. Erre fel kiderül, hogy a vendéglős minden héten főz egyszer a barátainak, így került az éttermébe a püspök is, tehát úgy, mint valakinek a barátja, mégpedig nyilván olyan illetőnek a barátjaként, aki szintén barátságba került egy harmadik baráttal; innét már tényleg nincs messze a szegedi dóm látogatóközpontja és a horvát tengerpart.

Főleg, ha elmondjuk, hogy püspökök vagyunk ugyan, ám nem áll távol tőlünk a vállalkozás gondolata. Hogy mást ne mondjunk, mi magunk is futballcsapatot, sőt futballakadémiát üzemeltetünk. Ezzel aztán a jelenlevők bizalmát is megnyertük egy életre. Azt ugyanis a partnerünk már tudni fogja, hogy futballvállalkozást működtetni a lehető legbiztosabb anyagi siker Magyarországon. Annál nagyobb üzleti siker, mint az NB II-es szegedi csapatunkat rendre Gyulán pályára léptetni alig ezer néző előtt, igazi kihívás, nem mellesleg nagyobb dicsőség is, mint például összeroskadni készülő templomokat felújíttatni vagy ingyen konyhát üzemeltetni...


ITT OLVASHATÓ

FELMÉRÉS: A MAGYAR TÁRSADALOM MÉG SOHA NEM FÉLT ÉS GYŰLÖLT ENNYIRE

MAGYAR NARANCS
- VILLÁMNARANCS BLOG
Szerző: narancs.hu
2016.11.18.Rogánnak szerencsére van ujjlenyomata, Trump mindenkinek odacsap, de legalább Törőcsik Marit nézhetjük a nap végén. Hírek.

Mindenkit utálunk


A Tárki 25 éve méri az idegenekhez való hozzáállást. A mostani eredmények arról árulkodnak, hogy az idegenellenesség nem csak hogy folyamatosan nő, hanem az utóbbi két évben robbanásszerűen terítette be a magyar emberek agyát. 1992-ben a társadalom 15 százaléka volt kifejezetten ellenséges különféle másságokkal szemben, ezt követően pedig erősen ingadozott az arányuk. Ami viszont a 2006-os 24 százalék óta szinte csak emelkedett, és 2015-ben elérte a 41 százalékot. De még ekkor, a Magyarországon várakozó és áthaladó menekültekről folyamatosan sugárzott képek idején se volt akkora az elzárkózás, mint most. Tavaly óta ugyanis soha nem látott mértékben és soha nem látott magasságokba, 56 százalékra nőtt az idegenellenesség.

Az Index rengeteg egyéb érdekes adatot is felsoroló
cikke a Závecz kutatását is összeolvassa a Tárki eredményeivel. Mindkettőből az derül ki, hogy az idősek, a falusiak és az alacsony iskolai végzettségűek a leginkább idegenellenesek. (A diplomásoknak csak a harmada, a legfeljebb szakmunkásképzőt végzetteknek a kétharmada az.) A kormány uszító népszavazási kampánya után a magyarok még a cigányoknál is jobban utálják az arabokat, például csak 20 százalék fogadna el arab szomszédot. A gyűlölet és a félelem minden párt szimpatizánsaira jellemző, de mások a "prioritások": az erdélyi magyarokat a DK-sok, a cigányokat a jobbikosok, az arabokat és a homoszexuálisokat a fideszesek utasítják el a legnagyobb mértékben...

ITT OLVASHATÓ

VIGYÁZZUNK RÁJUK - NE HAGYJUK, HOGY EMBEREK HALJANAK MEG A HIDEG MIATT

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÉTHNÓRA
2016.11.19.


November közepe van, az ország egyes részein már esik a hó, a hó végére kemény fagyokat ígérnek. Ha valamikor, akkor most van az ideje annak, hogy emlékeztessük magunkat rá: emberek halnak meg azért, mert hideg van.

A tél eleje és a tél vége: ez a két időszak az, amikor a legnagyobb a veszély. Tavaly már októberben történt kihűléses haláleset, de idén is találtak már a Margitszigeten egy nőt, aki minden valószínűség szerint így halt meg.

Ebben az időszakban ugyanis, bár nincs még igazán kemény fagy, az emberi szervezet még nincs felkészülve a tartós hidegre, a tél végén viszont már elfárad, ezért nagyobb a veszély. És ezért kell épp most figyelnünk azokra, akik veszélyben vannak – mert ki tudja, figyel-e rájuk más?

Az emberi szervezet normális hőmérséklete 36 és 37 °C között van. Ha a testhőmérséklet tartósan ennél alacsonyabb fokon áll, akkor következik be a hipotermia, vagyis a kihűlés. Ehhez már az is elég, ha valaki hosszú ideig tartózkodik egy fűtetlen lakásban. 1-2 fokos hőveszteségnél már izomremegés, reszketés áll be, megemelkedik a vérnyomás, gyorsul a légzés. Amennyiben ez az állapot tartósan fennáll, a szervezet hőszabályozása kimerül, és a testhőmérséklet folyamatosan csökkenni kezd, bágyadtság, álmosság vesz erőt az emberen. Csökken a vérnyomás, szívritmuszavar lép fel, majd eszméletvesztés következik. Ha a test hőmérséklete 27-28 fok közé csökken, végül megbénul a keringési rendszer, és beáll a halál. A kihűlés főként a gyermekeket, az időseket és a betegeket veszélyezteti.

A kihűlés talán az egyik legembertelenebb formája a halálnak. Embertelen, mert megelőzhető lenne, de mégsem vagyunk képesek megelőzni. Ha a rideg statisztikákat nézzük, borzalmas a helyzet. Csak a viszonyítás kedvéért: az elmúlt 10 évben több mint 2500 ember vált Magyarországon a hideg áldozatává. És ami még ijesztőbb – idehaza kiugróan magas a fagyhalál aránya a Kelet-Európa más országaihoz képest, ideértve Oroszországot is.

Azt fontos tudni, hogy a legveszélyeztetettebb helyzetben még csak nem is azok vannak, akik az utcán élnek. Hanem azok, akik fűtetlen otthonaikban vészelik át a telet. A KSH adataiból ugyanis az látszik, hogy míg hosszú távon a közterületen élők kihűlésének száma nem nagyon változik, az otthonukban kihűlt emberek aránya folyamatosan nő, 2011-ben már a halálesetek több mint fele saját lakásukban érte az embereket. Tavaly csak decemberben majdnem háromszor annyian haltak meg fűtetlen otthonukban, mint ahányan közterületen, a szabad ég alatt...

ITT OLVASHATÓ

ÍME ROGÁN ANTAL PROPAGANDAMINISZTER KÁVÉPARTNERÉNEK SVÁJCI VILLÁJA

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.11.19.


Nem csak bejelentett lakcíme, de svájci frankban milliókat érő, a zugi tóra panorámás luxusvillája van Svájcban Rogán Antal bizalmasának, Kertész Balázs ügyvédnek.

Szépen teljesített tavaly az
Opal Szolgáltató Zrt. 7,3 milliárd forintos árbevétel mellett 800 milliós profitot termeltek, amit az utolsó fillérig meg is szavazott osztaléknak a tulajdonos Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség. A társaság kőolaj és üzemanyagok tárolásával foglalkozik, illetve informatikai és egyéb szolgáltatásokat nyújt ügyfeleinek.

Bár a menedzsmentben felülreprezentáltak az energiaipari szakik, az Opal mégsem mondható a Fidesztől távoli cégnek.
Elnöke Bártfai Béla, az első Orbán-kormány idején a Miniszterelnöki Hivatal közigazgatási államtitkára volt, az igazgatóság tagja Király Péter, a jegybanki tulajdonú Magyar Pénzverő gazdasági vezérigazgató-helyettese.

Szintén az igazgatóság tag az Opalban 2010 decembere óta Kertész Balázs ügyvéd. Ő visszatérő ismerősünk, leginkább ezt érdemes tudni róla: a Fidelitasból ered politikai szövetsége Rogán Antal jelenlegi propagandaminiszterrel, akinek V. kerületi politizálása (képviselősége, majd polgármestersége) idején Kertész is a belvárosi Fideszt erősítette, a Kulcsár-féle K&H-s brókerájban is felmerült a neve. A legkeményebb összefüggésekre, nemzetközi panamagyanúra az
Index cikke hívta fel a figyelmet...

ITT OLVASHATÓ

PINTÉR SÁNDOR - A CSENDES DON

ÁTLÁTSZÓ - SLEJM BLOG
Szerző: slejmshow
2016.11.19.


Pintér Sándor megkerülhetetlenül fontos figurája a magyar közéletnek: nem csak az Orbán kormányokban vállalt, örökös belügyminisztersége, hanem a rendszerváltás előttre visszanyúló rendvédelmi pozíciói miatt is. Ha érdekel, hogy mik Pintér Sándor politikai karrierjének kevésbé ismert, de épp ezért izgalmas részletei, akkor ezt az adást egyenesen neked készítettük!

ITT NÉZHETŐ, OLVASHATÓ

A KÖZPÉNZBŐL ÉLŐSKÖDŐ ROGÁN TESTVÉREK ÉS AZ ÁLDOTT EMLÉKŰ NAGYMAMA

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.11.19.


Szombati bulvárhírek ameddig a szem ellát. Azt írja a még el nem tiport, kemény és hasznos munkát végző tényfeltáró lap, az Átlátszó, hogy Antonio de Rogánnak és fantomügyvédnek álcázott kávézóhaverjának, valamint bizalmas pénzemberének változatlanul jól mennek a dolgaik. Aminek én örülök is, mert így legalább van némi egyáltalán nem megnyugtató magyarázat arra, hogy miközben minden elrohad szép lassan ebben az országban a polgári-nemzeti kormányzás égisze alatt, egyeseknek bejött az élet, baszki.

Egyfelől
Kertész Balázs törvényen kívüli zugügyvédről van szó, akit Rogán első felindulásában, gyári adottságaiból kifolyólag letagadott, a közös fotójukat is legyalulta a Facebook-oldaláról (szerintem hamarosan az egész közösségi oldalát is eltünteti, mert csak a bajnak van), aztán eszébe jutott, hogy amikor rájön a fosás, vagy inna egy finom kávét, akkor hozzá ugrik fel az Aulich utcába. Általában Habonynak is olyankor van a környéken sürgősen elintéznivaló hígfosása.

Nos, a csávónak – akit legnagyobb pechére – nem sikerült forró ecetes ollóval kivágni a Rogán miniszteri beiktatása alkalmával készült fotográfiákról, a svájci Zug kantonban 2 millió frankot (580 millió forint) érő luxusvillája van. Nem bérli, ő a tulajdonosa, ráadásul állandó lakcímként is regisztrálta. Akinek nem mond semmit ez a bizonyos Zug, azt érdemes tudni róla, hogy
A MET csoport energetikai vállalat több tagja is ide van bejegyezve. Ez konkrétan az a cég, amely – a letelepedési kötvényes átveréshez hasonlóan – évente több tízmilliárdos kárt okoz a magyar államnak.

Mindeközben itt van Csecsil sikeres és tehetséges üzletasszony férje, Antonio, aki nyúzottan bár, de töretlen pofátlansággal tolja a luxusmaffiózók életét a helikopteres kiruccanástól a család dubaji nyaralásáig, és akiről most az is kiderült, hogy sikeresen felújította a méltatlanul elfeledett balatonlellei nyaralóját is. Amelyet a testvérével együtt birtokol (igen, ezekből is kettő van, ki más lehetne Szakonyfalu polgármestere, ha nem Rogán Valéria?) és amelyet drága jó nagymamájuk révén örököltek. Mert az egy ilyen közönséges parasztlegénynek, akik mai napig nem tanultak úri modort, végül is nem is parasztok a szó nemes értelmében, hanem egyenesen földesúri családból származnak.

A nagymama, aki világéletében spórolt a csirkefarháton, 2008-ban, a párnahuzatban összegyűjtögetett élete munkájából megvett egy sacckábé 260 négyzetméteres vityillót, amelynek értéke ma valahol 50 és 100 millió forint közé tehető. Az átlagos magyar nyugdíjasra jellemző jócselekedet után pár hónappal a jóisten magához szólította a drága jó nagymamát, aki csak azért élt és spórolt veszettül, hogy az unokáinak legyen mit örökülniük.

Az örökségről most az Átlátszó írta meg, hogy a közpénzből élősködő Rogán-testvérek hónapokon keresztül újíttatták felfele. Kívül és belül egyaránt. Nehogy már csak Szijjártóporzéknak legyen szuperpöpec medencéje anyuék összefogásából, nem igaz? Amellett, hogy nagyobb medencét műtöttek az udvarra, újraparkosítottak több száz négyzetméternyi zöldfelületet, kicserélték a járólapokat, térköveket, közel 1 méterrel megmagasították a kerítést, (..) de felújították az épülethez tartozó gépkocsibeállókat is – írja az Átlátszó. Ami kell, az kell alapon. Verejtékes, tisztességes és becsületes munka kellett hozzá, de meglett
...

ITT OLVASHATÓ

MEGETTEM EGY PILLANGÓT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.11.20.


Kitörő örömmel hallja az ember, hogy replikát készítenek Horthy kormányzó úr aranyvonatáról, amely azt a célt szolgálta 1938-ban, hogy a Szent Jobbot hurcolásszák vele szerte az országban. Ahogyan akkor, most sincsen ennél fontosabb föladat minálunk. Az első kurzus idején koronát már úsztattak a debilek, fonnyadt alkart cipelni semmivel sem rosszabb dili.

Így gondolhatták ezt a koronaőrök, akik a hajdani vonatról addig-addig álmodoztak „Tihany 1-es” (ez is) díszegyenruhájukban a cucc mellett feszengve, míg el nem érték az áhított célt. Lesz vonat, illetve kocsi, uszkve nyolcvan millióért. Ez olyannyira nem tétel a mai viszonyok közepette, hogy kár is megemlíteni, csak a történeti hűség okán raktam ide.

Nyolcvan évvel visszaálmodni magunkat minden pénzt megér, a többire ott van a MasterCard. 1938 egyébként elég sűrű év volt a háború előtt, így minálunk is történtek említésre méltó események az alkar pöfögésén kívül. Például az első zsidótörvény lépett életbe, Imrédy Béla hivatalosan is nekilátott Hitler seggét nyalni, az első Bécsi Döntés okán pedig Horthy úr seregei élén bevonulhatott Komáromba.

Ezt az örömöt később kétszázezer honfitársunk fizette meg a Donnál, ahol akadhatott olyan is, aki azt hitte, mindjárt eláll a hóesés. De ne szaladjunk előre ennyire, hiszen 1938 még boldog békeév volt, amikor is uszkve hárommillió honfitársunk nélkülözött és éhezett zsíros kalapban, csüngő bajuszok és áll tövében csomózott fejkendők alatt. Megvan a kép a falusi idillről, azt hiszem...


ITT OLVASHATÓ

SZIJJÁRTÓT NEM AGGASZTJA TRUMP GYŐZELME, PEDIG A MAGYAR GAZDASÁG MEG FOGJA SÍNYLENI AZT

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: Lázár György
2016.11.19.


A liberális elit hisztérikus reakciójának minősítette, ezért nem ment el a Donald Trump leendő amerikai elnök politikáját megvitató uniós találkozóra Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A tagállamokat képviselő politikusok informális vacsorán beszélték meg az Egyesült Államok és az Európai Unió közötti kapcsolatok várható alakulását. Szijjártó Péter nem jelent meg.

Úgy tűnik, Szijjártó nem érzékeli, hogy Trump elnöksége komoly veszélyeket jelent a magyar gazdaság számára. Az amerikai beruházások magyarországi befagyasztása szinte azonnal érezhető lesz, és valószínű az is, hogy az amerikai tulajdonban levő magyarországi gyárakat visszafejlesztik, vagy akár meg is szüntethetik.

Néhány hónappal ezelőtt a New Yorkban tartózkodó magyar külgazdasági és külügyminiszter az MTI-t arról tájékoztatta, hogy az amerikai tőke továbbra is rendkívüli módon bízik Magyarországban. Több mint kilencmilliárd dollárnyi amerikai beruházás van Magyarországon, és 1650 amerikai vállalat több mint százezer magyar munkavállalót foglalkoztat.

A helyzet megváltozott és biztosra vehető, hogy az amerikai beruházási trend Trump megválasztásával leáll
...

ITT OLVASHATÓ

"MAKE AMERICA RASSIST AGAIN!"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava Online
2016.11.19.


Ha valaki nem tudta volna, mit jelent Trump kampányjelszava ("Make America great again!"), megtudhatja abból, hogy Trump kiket jelöl a legfontosabb pozíciókra. Nekik a "great" azzal egyenlő, hogy "racist" (rasszista), legalábbis ez derül ki Trump egyes személyi választásaiból.

Stratégiai főtanácsadónak a fehér felsőbbrendűséget hirdető, antiszemita Steve Bannont, a Breitbart News nevű szélsőjobboldali híroldal volt vezérigazgatóját, nemzetbiztonsági főtanácsadónak az iszlamofób Michael Flynnt, főállamügyésznek pedig a rasszista Jeff Sessions alabamai szenátort jelölte. A fehér rasszisták, köztük a Ku-Klux-Klan egyik volt vezetője, mint saját emberüket ünnepelték Sessions jelölését.

A
The Daily Stormer nevű neonáci híroldal mindhárom kinevezésről azt írta, hogy ez olyan, mintha "karácsony" lenne. Valamiért a Ku-Klux-Klan és neonácik ünneplik a megválasztott új elnököt és a kinevezett embereit. Akik Trumpot támogatják, s vele szimpatizálnak, akaratlanul is a Ku-Klux-Klan és a White Power nevű szélsőjobboldali, rasszista szervezettel egy táborba kerülnek. Trump ezeket az igényeket és várakozásokat elégíti ki.

Sessions az igazságügy fejeként működő főállamügyész székében egy rémálom. Az emberi jogokat elveti, az emberi jogi szervezeteket amerikaellenesnek bélyegzi, ellenzi a bevándorlást, a Klu-Klux-Klan szimpatizánsa, amit tagadott, de a megnyilvánulásai azonosak ezt cáfolják. Már több tisztségre jelölték, de eddig mindig elutasították a rasszista kijelentései miatt. Megválasztása esetén nyilvánvalóan lennének a kisebbségek ellen jogsértések. Nagy kérdés, hogy a republikánus többségű szenátus megszavazza-e a személyét...


ITT OLVASHATÓ

FÉRFIAS JÁTÉK

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.11.19.


Láttam egy nagyon rossz filmet. Azért néztem végig, mert Matthew McConaughey ebben is kiváló volt, Kaszás Attila hangja meg hasonlóan remek. Több mint sport a címe, és tényleg több mint sport amiről szól. Egy mentalitást dicsőít, a rombolást, a mészárlást tartja kívánatos módszernek, és ami a legundorítóbb, azt hirdeti, csak a győzelem számít, a győzelem bármi áron. Az amerikai futballról szól a film.

Valószínűleg nehéz felfogású vagyok, és gyenge az asszociációs képességem is, mert én csak ennek a filmnek a kapcsán jöttem rá valamire. Kicsit enyhít a helyzeten, hogy mindjárt két dologra is...

ITT OLVASHATÓ