2022. október 19., szerda

ROHAMRA KÉSZÜLNEK AZ ÉTELOSZTÁSOKON, EGYRE TÖBB JÓL ÖLTÖZÖTT DIPLOMÁS ÁLL SORBA

NÉPSZAVA
Szerző: FEKETE NORBERT
2022.10.19.


A gyorsan emelkedő árak és a megugró rezsiköltségek sokaknak megfizethetetlenek. Egyetemista, ma már nyugdíjas egykori közgazdász, bölcsész, alkalmi munkás – a többi között velük is találkoztunk a népligeti ételosztáson.


Fegyelmezetten sorakozik 40-50 ember a népligeti Planetárium mellé szervezett ételosztáson. Zömmel idős emberek, de két kisgyerekes anyuka és néhány huszonéves fiatal is van. Utóbbiak nem szívesen beszélnek, láthatóan kellemetlen nekik itt állni. Egyikük azonban annyit mégis mond, hogy kollégiumban lakik, ide pedig azért kezdett el szeptemberben járni, hogy ki tudja fizetni a lakhatását. Elsősorban az elvihető élelmiszerekért jön, de mivel nagyon változó, mit adnak, meg kell fontolnia, hogy mit kér...

TAROLT A KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ A SZÍNIKRITIKUSOK DÍJÁTADÓJÁN

TELEX
Szerző: ARADI HANGA ZSÓFIA
2022.10.19.


Negyvenharmadik alkalommal adta át a Színikritikusok díját a Színházi Kritikusok Céhe kedden, az Örkény Színházban rendezett gálán. A díjjal a 2021/2022-es évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismerték el. A Pécsi Országos Színházi Találkozó (POSzT) 2021-es megszűnése óta fájóan hiányzik a magyar színházi szcénából az éves, átfogó és sokszínű, műfajokon és határokon átívelő színházi szemle. Ha pótolni nem is tudja, valamennyire idézi az egykori fesztivál felhozatalát és szakmai nívóját a Színházi Kritikusok Céhe által Színikritikusok díjára jelölt előadások és alkotók névsora.

Az est abszolút nyertese a Katona József Színház volt, amelynek előadásai 8 kategóriában összesen 10 díjat nyertek.


Ez úgy lehetséges, hogy a legjobb előadás és a legjobb új dráma/színházi szöveg kategóriákban is holtverseny alakult ki a Katona előadásai között.

Azt már előre tudni lehetett, hogy a színház nem marad majd díjak nélkül, a legjobb előadás, a legjobb rendezés és a legjobb új magyar dráma / színházi szöveg kategóriákban ugyanis csak a Katona előadásai versenyeztek egymással. A budapesti színház kapta a legtöbb jelölést, összesen tizenhatot, a díjátadónak is helyet adó Örkény István Színház öt jelölést tudhatott magáénak, ebből kettőt, a legjobb jelmeztervezőnek (Nagy Fruzsina) és a legígéretesebb pályakezdőnek (Borsi-Balogh Máté) járót válthatta díjra...


7+1 MANIPULÁCIÓS TECHNIKA A NEMZETI KONZULTÁCIÓKBAN

LAKMUSZ
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2022.10.18.


...Megdolgozott közhangulat

Mindennek azonban voltak előzményei is: az elmúlt hónapokban az energiaválsággal kapcsolatban a kormánypárti politikusok, illetve a kormányközeli lapok is meglehetősen erős állításokat fogalmaztak meg, kezdetben a nyugati energiadiktatúrát ostorozták (időnként teljesen téves alapokon), majd gúnyt űztek a nyugati spórolásból, hogy aztán a rezsicsökkentés megvágása után már egyenesen spórolási tippeket adjanak a magyar háztartásoknak. Eközben az új szlogen az “elhibázott brüsszeli szankciók” lett.Ebbe a sorba illeszkedik a nemzeti konzultáció is, amely – az Origo megfogalmazása szerint – “fegyver lehet a kormány kezében Brüsszellel szemben”, amennyiben “nagyon sok egységes válasz érkezik” rá. Hasonló módon hangsúlyozza a Magyar Nemzet (és sokan mások), hogy a nemzeti konzultáció “erős felhatalmazást ad” a kormánynak. Korábban már láttunk arra is példát, hogy a konzultáció eredményét Brüsszel-ellenes hadjáratra használta a kormány.

Azt viszont érdemes megjegyezni, hogy a nemzeti konzultációknak legfeljebb politikai, kommunikációs jelentőségük van. Jogilag nem kötik sem a magyar kormányt, sem “Brüsszelt” - az Európai Unió döntéshozatalában Magyarország is részt vesz, de a folyamatban nincs jogi következménye a konzultációk eredményének...

SZÓVAL EMIDE JUT PÉNZ, DÖGIVEL!

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.18.


Akkor most közelítsünk egy másik látószögből a pedagógusbérek rendezésének kérdéséhez: ahhoz, hogy a szuverenitására oly büszke keresztény nemzeti magyar kormány eddig semmit sem tett a magyar iskolarendszerben oktatók bérének normalizálásáért, az EU-tól beérkezett gigantikus összegekből egy fityinget sem fordított a magyar oktatás színvonalának emelésére, s a tanárok anyagi és szellemi megbecsülésére, ám van képe az EU-ra mutogatni, mintha az eddig eltapsolt irtózatos összegekért is az EU-t terhelné a felelősség.

Van itt ez az MCC (Mathias Corvinus Collegium) nevű gátlástalan és pofátlan janicsárképző, amely a magyar állam elnevezésű országos maffia bűnszövetkezetben elkövetett nagyértékű sikkasztásával, a tőlünk, magyar állampolgároktól, benne a magyar oktatási rendszer egészétől eltulajdonított több mint 500 milliárdos vagyonhoz jutott, Gellérthegyi székházzal, révfülöpi vitorláskikötővel (!!!) és üdülővel, a volt pécsi tisztikaszinó épületével és sok egyéb ingatlannal Szombathelytől Zalaegerszegen át Szekszárdig. De nyugi, semmi probléma, hiszen oly kiválóságok ügyelnek a törvényes rendre és minőségi színvonalra, mint a kuratórium kimagaslóan nagyszerű és felkészült elnöke, Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, továbbá a kongeniális filozófus, Orbán ideológiai viceházmestere, Lánczi András, avagy a minden mértéken aluli és minden erkölcstelenségen felüli Mandiner nevű kormányzati tacepao lapigazgatója, bizonyos Szalai Zoltán stb.

Szóval emide jut pénz, dögivel!

Ma olvasom, hogy október 7-én a Gatwick reptéren a brit hatóságok őrizetbe vették és kihallgatták John Laughland euroszkeptikus politikust, aki Budapestről érkezett, minthogy 2022. szeptember és 2023. február között a Mathias Corvinus Collegium vendégoktatója, a 35 év feletti vendégoktatóknak járó havi 10 ezer eurós összeg ellenében (mai árfolyamon 4 millió egyszázhúszezer forint / hó). Az őrizetbe vétel oka, hogy a budapesti MCC vendégoktatójával szemben felmerült a gyanú, miszerint Oroszországnak kémkedik. Azt már eddig is lehetett tudni, hogy John Laughland, akit fontosnak tartott az MCC jeles kuratóriuma vendégoktatónak meghívni az MCC-re, a Russia Today és más orosz állami szennycsatornáknak az állandó és kedvelt szereplője.

Kémbankunk már van, most kémkollégiumba csomagolt kémalapítványunk is lett. Közpénzből, természetesen.

A szuverenitására oly érzékeny keresztény nemzeti magyar hatalomnak magyar és külföldi politikai káderek meghívására és közpénzekből való kitömésére, továbbá magyar és külföldi kiemelt káderek janicsárokká történő kiképzésére minden további nélkül futja, ám a magyar oktatási rendszerre, magyar diákokat oktató tanárokra már nem.

És az EU képes hezitálni, hogy további milliárdokat adjon újabb orosz kémbázisokra és kiképzőközpontokra, külföldi euroszkeptikus spionok sokmilliós támogatására.
Szinte érthetetlen!

A KOCKÁZATI TŐKE MAGYARORSZÁGON: JÓ LENNE, HA JÓL MŰKÖDNE, DE NEM MŰKÖDIK JÓL

QUBIT
Szerző: SZABÓ ATTILA
2022.10.19.


A közép-kelet-európai régió paternalista és korrupciós hagyományoktól sem mentes múltja fokozottan visszaköszön a kockázatitőke-alapok működésében, állítja tanulmányában Karsai Judit, a Közgazdaságtudományi Intézet tudományos tanácsadója.

Kifejezetten borús képet fest Karsai Judit, a Közgazdaságtudományi Intézet tudományos tanácsadója a Közgazdasági Szemle legfrissebb számában a kelet-közép-európai startupok kilátásairól: a kockázati tőke képes ugyan fejleszteni az innovatív gazdaságot, de ez a folyamat erősen akadozik, különösen Magyarországon.

Mi az a kockázati tőke?


A kockázati tőke olyan befektetési forma, amely betársul egy korai fázisban lévő vállalkozás mellé, és finanszírozza annak bővülését. A korai fázis lehet az úgynevezett magvető fázis (seed funding), amikor még csak tervezés, ötletelés, kutatás zajlik, vagy az induló fázis, amikor a vállalkozás belevág az üzletbe. A kockázati tőkét gyűjtő alapok résztulajdont vásárolnak az ígéretes innovatív cégekben, és abban bíznak, hogy befektetésük a nagyobb kockázatvállalással arányosan térül meg.

Nyugat-Európában már nagy hagyománya van az olyan pénzügyi alapoknak, amik kifejezetten ilyen kockázatitőke-befektetésekhez gyűjtik a pénzt. Kelet-Közép-Európában ez az üzletág még fiatalabb, és nem is problémamentes a kialakulása. A G7 gazdasági portál többször foglalkozott ennek a folyamatnak az árnyoldalaival, és a tanulság, hogy a kockázati tőkét nálunk jellemzően az állam irányítja, ami kifejezetten torzítja a piacot. Hasonló eredményre jutott Karsai Judit is a kutatásában, de ő arra is rámutat, hogy a probléma nem csak nálunk létezik. Karsai szerint ugyanakkor Magyarországon nem sikerült elkerülni azokat a buktatókat, amiken a fejlettebb piacokkal rendelkező országok már átmentek, pedig lehetett volna tőlük tanulni. Ráadásul a régió paternalista és korrupciós hagyományoktól sem mentes múltja fokozottan visszaköszön a kockázatitőke-alapok működésében is, állítja a kutató...

TELJESEN FELBORULT A NAPELEMES PIAC: HIÁBA AZ ÁLLAMI TÁMOGATÁS, AZOK JÁRTAK JÓL, AKIK INKÁBB SAJÁT PÉNZBŐL FEJLESZTETTEK

HVG
Szerző: BALLAI VINCE
2022.10.19.


Miközben a napelemes rendszerre pályázók csalódottak és sorra mondják vissza pályázataikat a kormány múlt heti döntése nyomán, mások az utolsó pillanatokat is kihasználják, hogy még be tudják adni csatlakozási igényeiket, mielőtt ellehetetlenítik a hálózathoz való csatlakozásukat. Úgy néz ki, több szempontból is az járt jól, aki nem várt az állami pénzre, és saját zsebből ugrott a fejlesztésnek, annál is inkább, mert úgy tűnik, az állam nem csak lefújta a következő pályázati kört, de a korábban jóváhagyott támogatásokat sem akarja egyelőre kifizetni.


"Gyakorlatilag értelmetlenné válnak a napelemes beruházások"

figyelmeztetett több napelemes cégeket tömörítő szervezet is a kormány múlt csütörtöki bejelentését követően, aminek lényege, hogy azok, akik “ezután” – egy közelebbről egyelőre meg nem határozott időpontot követően – adnák be a napelemes rendszerek hálózati csatlakozási igényét, ideiglenesen – bár pontosan azt sem tudni meddig – már nem tehetik meg. A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által bejelentett döntés kiváltotta értetlenkedést csak fokozta, amikor hétfőn a Technológiai és Ipari Minisztérium energetikai államtitkára, Steiner Attila közleményéből az is kiderült: nem írják ki a lakossági napelemes pályázatok újabb, novemberre előrehozott következő fordulóját...

MIÉRT MEGOLDÁS AZ UKRÁNOKNAK A FEGYVERSZÁLLÍTÁS? - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.10.19.


Varsó és Budapest egyetért ugyan egymással, de az ukrajnai háborúról gyökeresen eltérően vélekednek, és bár a magyaroknak kinyitották az ajtót, de Orbán rendkívül népszerűtlen, és Lengyelországban választások jönnek. Mi folyik valójában Brüsszelben? A New York Times szerint a gazdasági élet egyes szereplői kivételt akarnak a szankciók alól, és ragaszkodnak az orosz nyersgyémánthoz. A görög hajótulajdonosok pedig az orosz olajszállításhoz, a franciák meg az orosz uránhoz. Kínában egyre nagyobb a gazdasági válság. 
Nemzetközi lapszemle.

Oroszország nem készült fel azokra a politikai és gazdasági kihívásokra, amelyek az – általa ráadásul csak részben ellenőrzött - ukrán területek jogellenes bekebelezéséből következnek, írja az EurActivon Olivier Baumard, aki a nemzetközi megfigyelő misszió tisztjeként 2019-től 2021-ig teljesített szolgálatot Ukrajnában.

A szerző szerint ha el is tekintünk a harcok kimenetelét illető mostani bizonytalanságtól, az oroszok hatalmas nehézségekkel néznek szembe, ha integrálni, pacifikálni akarják a megszerzett területeket.

  • Be kell vezetniük az orosz közigazgatást és jogrendszert, ami szétdúlja az eddigi káoszból profitáló helyi oligarchák üzletmenetét.
  • Tisztogatást kell elvégezni a tisztviselői karban
  • Fizetni kell a megszállt területek közalkalmazottait és nyugdíjasait,
  • de legfőképpen újjá kell építeni a harcokban teljesen lerombolt infrastruktúrát, és el kell végezni az aknamentesítést.

Kelet-Ukrajnában akár évtizedekig is eltarthat az elhelyezett robbanó eszközök hatástalanítása. Eközben Oroszország teljesen elszigetelődött a nemzetközi színtéren, és lassan Kína és India is felismeri, hogy a nyugati szankciók hatással vannak az orosz gazdaságra, és így az övékre is, ha tovább ápolják a kapcsolatokat az oroszokkal.

Ami a harci kilátásokat illeti, Baumard hangsúlyozza, hogy az orosz tartalékosok behívása nem oldja meg azonnal a helyzetet, hiszen pótlólagos kiképzésre van szükség.

Mit tehet a Nyugat? – erre a kérdésre a szakértő azt a választ adja, hogy az annektálás tudomásul vétele a gyengeség beismerésével érne fel, és hatással lenne annak a megítélésére, képes-e Európa megvédeni partnereit. Ukrajnának a NATO-ba történő beemelése ugyanakkor háborúba sodorná az egész északi féltekét. Marad tehát az a lehetőség, hogy tovább kell szállítani a fegyvereket Ukrajnának. Putyin a végletekig feszíti a húrt, de elképzelhető, hogy az idő nem neki dolgozik, és kérdés, hogy az oroszok meddig engedelmeskednek neki.

Guardian a magyar-lengyel viszonnyal kapcsolatban megállapítja, hogy a jogállamisági kérdésekben és az uniós intézményekhez való viszonyulást illetően Varsó és Budapest egyetért ugyan egymással, de az ukrajnai háborúról gyökeresen eltérően vélekednek. Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök nemrég olyan nyilatkozatot tett, hogy szeretnének visszatérni a visegrádi négyek együttműködéséhez, ami lényegében ajtónyitással ért fel Magyarország felé, de ez a próbálkozás a jelek szerint sehova nem vezetett. A lap megszólaltatja Wojciech Przybylskit, a Visegrád Insight főszerkesztőjét, aki szerint Lengyelországban, ahol jövőre választások lesznek, a kormányfő nem tekinthet el attól, mennyire népszerűtlen Orbán Viktor.

A cikk ismerteti a YouGov közvélemény-kutatásának az eredményét, miszerint a lengyelek 65 százaléka, a magyaroknak viszont csak 32 százaléka támogatja az Oroszország elleni szankciókat.

A nyugati szankciós politikáról a New York Times azt írja, hogy egyes országok sajátos érdekei azt diktálják, hogy a gazdaság bizonyos szent tehenei kivételt élvezzenek a tilalmi-büntető intézkedések alól. Így például a belgák ragaszkodnak az orosz nyersgyémánttal való kereskedés folytatásához, a görögök ahhoz, hogy tankhajóik tovább szállíthassák az orosz olajat, a franciák pedig orosz uránt importálnak atomerőműveik működtetéséhez.

Lendvai Pál az osztrák Der Standardban a kínai kommunista pártkongresszus kapcsán arról ír: Kínában egyre inkább érezhetőek a gazdasági nehézségek, amelyek a COVID-járvány miatti teljes leállás nyomán jelentkeztek, és Hszi Csin-ping, a tévedhetetlennek tartott vezető továbbra is ragaszkodik az eddigi irányvonalhoz. A fiatalok körében immár 20 százalékos a munkanélküliség.

„A revizionista nagyhatalmak akkor veszélyesek különösképpen, amikor áthidalhatatlannak látszik az ambícióik és a képességeik közötti szakadék” – írja Lendvai, aki szerint félő, hogy Peking ilyen helyzetben veszélyes kalandra szánja el magát, Tajvan erőszakos visszaszerzése érdekében..

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

“ELKÉPESZTŐEN KOMOLY ÉRVÁGÁS” - ORBÁN AZ EU SATUJÁBAN

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.10.18.Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy az EU és a kormány vitája nincs hatással ránk, de ez nem így van. Azt, hogy a kormány még mindig nem tudott megállapodni az unióval, már most is a pénztárcánkon érezzük, és a baj még nagyobb lehet, ha ez így marad. Mai adásunkban azt próbáljuk meg elmagyarázni, pontosan milyen vitákról is van szó, mennyi pénzről, és hogy ezek a viták hogy hatnak a mindennapjainkra.

17 ÉVES VAGYOK, DOLGOZATOKAT KELLENE ÍRNOM, NEM TÜNTETÉSEKET SZERVEZNI

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2022.10.19.


A szeptemberben kezdődött tanévben ismét felerősödött a pedagógusok tiltakozása, sorra jelentenek be újabb tüntetéseket, és már két országos sztrájk is volt. Emellett soha nem látott szolidaritási akciók kezdődtek a pedagógustársadalomért mind a diákok, mind pedig a szülők részéről. Egymást érik az élőláncok, különböző flashmobok, virrasztások. Mikor ennek a mostani időszaknak a kiemelkedő arcait kerestük, egyaránt találtunk köztük tanárokat, diákokat, szülőt és a pedagógus-szakszervezetek tagját. A beszélgetések alatt nyilvánvalóvá vált, hogy bár a szerepük mindannyiuknak más, de a céljuk közös: egy szabadabb, jobb, élhetőbb oktatási rendszer, ahol megbecsülik a tanárokat...


FIDESZES ALAPÍTVÁNYHOZ VÁNDOROLT EGY ÁLLAMI HOTEL A MÁLTAI SZERETETSZOLGÁLATON KERESZTÜL

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2022.10.18.


A Magyar Máltai Szeretetszolgálaton keresztül került egy értékes velencei ingatlan fideszes érdekkörbe. A tóparti területet ingyen megkapta az államtól a szeretetszolgálat egyesülete, majd rögtön meg is szabadult tőle. A Helios hotel új tulajdonosai között megtalálható az L. Simon László alapította Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány cége. A Máltai Szeretetszolgálat közbeiktatásának köszönhetően már nem nyilvános adat a vételár. A nyilvános dokumentumok alapján az ötezer négyzetméteres telken lévő épületek mindössze egy velencei családi ház áráért, 100 millió forintért cserélhettek gazdát. A hotel felújítására korábban 50 millió forint támogatást ítélt oda az állam.


Mindössze pár percet kell sétálnunk a Velence Korzó homokos partjától, hogy megtaláljuk a szóban forgó kúriaépületet, és a mellette lévő, feltehetően üzemen kívüli szállót. A korábban állami tulajdonú ingatlan meglehetősen gyanús körülmények között került ki a nemzeti vagyonból...

A KODOLÁNYI JÁNOS EGYETEM VEZETŐSÉGÉNEK DÖNTÉSÉHEZ SZÍVBŐL GRATULÁLOK!

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.10.19.


Teljes tévedés azt gondolni, hogy a Kodolányi János Egyetem vezetősége saját tisztességtelenségéről, mérhetetlen gyávaságáról, feltűnő jogi inkompetenciájáról és alkalmatlanságáról állított ki bizonyítványt, midőn egy erősen plágiumgyanús diplomamunkával kapcsolatosan azt állapította meg, hogy az egyetemnek nincs joga kivizsgálni a plágiumgyanút, csak abban az esetben, ha a szerző, Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója hozzájárul dolgozatának további vizsgálatához.

A Kodolányi János Egyetem vezetőségének döntéséhez szívből gratulálok! Ugyanis az Egyetem vezetőségének határozatát messze nem a gyávaság, a tisztességtelenség és a jogi inkompetencia jellemzi, hanem annak nagyszerű és példamutató felismerése, hogy miután Marosi Beatrix 2013-ban erkölcstan, etika szakon szerzett diplomát, ezért az Egyetem most ország-világ előtt egyértelművé kívánja tenni, hogy a KJE-n szerzett erkölcstan, etika diploma milyen mélyen megalapozott, mennyire hiteles, és az egyetem érintett oktatóinak köszönhetően a végzett diákok – kiváltképp erkölcstan, etika szakon – a tanult elméleteket a maguk teljességében mennyire mélyen és szervesen képesek a mindennapi gyakorlatba átültetni. Ennek különösen így kell lenni egy olyan személy esetében, aki a pályáját az oktatás területén teljesíti ki, akit hivatása és mindennapi munkája oktatási intézményekhez, diákokhoz és tanárokhoz köt, következésképp minden tette, cselekedete és gondolkodásmódja példaértékű a jövő nemzedéke számára.

Vagyis a sok rosszindulatú és rosszszándékú kritikussal szemben (akikről látszik, hogy nem végeztek a KJE erkölcstan, etika szakán) hamarosan mindenki megtapasztalhatja majd, hogy Marosi Beatrix, a Belső-Pesti Tankerületi Központ igazgatója, ahogy az egy volt KJE-s erkölcstan, etika szakostól teljes joggal elvárható, mindenki megnyugtatására, s a Tankerülethez tartozó iskolák tanárainak és diákjainak erkölcstanból, etikából példát statuálva, maga fogja kérni a vizsgálatot önmagával szemben.

Hiszen, ha nem így cselekedne, részben önmagát tenné hiteltelenné épp az érintett tanárok, diákok és szülők, valamint főnökei és beosztottjai előtt, ezzel a Nemzeti Együttműködés oktatási rendszerének hitelességén is csorbát ejtve, részben óhatatlanul kimondaná a KJE által kiadott diplomáról, hogy az a diploma csalás és szélhámosság, jókora humbuk, semmi más.

„AZT GONDOLOM, A VILÁGNÉZET NEM EMBERI MINŐSÉG.”

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.10.18.


1960-ban születtem. Anyám titokban kereszteltetett meg, mert akkoriban ez nem volt egy vállalható dolog. De nem lettem vallásos, felnőttként sem.

Az utóbbi években többször megéltem a „másodrangú” ember érzését, pusztán azért, mert vállaltan nem vagyok vallásos, vállaltan ateista vagyok. Anyámnak akkoriban attól kellett félnie, hogy kiderül, bevitt a templomba…ma meg lassan attól kell félni, hogy valaki kihangosítja: nem vallásos.

Amikor a Magyar Ateista Társaság épp ezért megkért erre a videóra, igent mondtam. Egyetlen gondolatot kívántam kihangosítani:

Valahogy így: „Azt gondolom, a világnézet nem emberi minőség.”

És ezt pontosan így gondolom. Sokan írják, nem értik, hogy ezt a munkát végezve miért nem tartom hívőnek magam. De nem attól végzem ezt a munkát, ezzel az elköteleződéssel, mert hívő vagyok. Nem is értem, hogy a vallásoság miért lett „kötelező eleme” ennek, sok esetben felülírva a szakértelmet is. És bizony, sok olyan templomba járót látok magam körül, aki buzgón hangoztatja, némi lesajnálással felém, hogy bezzeg ő…. Közben pedig nem látom benne azokat az értékeket, megnyilvánulásokat, ami alapján ezt megtehetné. És vannak az Igazgyöngy csapatában hívők is. Nem firtatjuk sosem, mert ez mindenkinek a magánügye.
Amikor nem vallásosként találkozhattam Ferenc pápával, csak azt éreztem, ami összeköt minket: a szegények, elesettek iránti tenni akarás, a kirekesztés elleni küzdelem, a megértés, a feltétlen elfogadás, a szeretet. Nagyon megerősítő élmény nekem ma is erre visszagondolni…És azt hiszem, valahogy így kellene. Ahogy ő teszi.

Most feldobta a net ezt a cikket.

És megint nem értem. Miért kell harcolni a 21.században az ateizmus ellen? Úgy tűnik, vannak, akik még mindig a keresztesháborúk világában élnek… (Amúgy azt sem értem, vajon hol voltak eddig?)

A cikkben ezt írják: „Minden keresztény hivő kötelessége terjeszteni. Ez a leghatásosabb akció az ateizmus elleni küzdelemben!” (A helyesírás sem erősség…sajnos. A hívőt hosszú í-vel írjuk.)

Szerintem nem a világnézeti különbségek miatt vannak gondok a társadalmunkban. Hanem az emberi viszonyulások miatt. Az állandó árokásás miatt. Amit az ilyen méltatlan cikkek csak tovább fokoznak.

Én szégyellem magam. Miattuk is.


TAMÁS GÁSPÁR MIKLÓS ELŐSZÖR BESZÉLT NYILVÁNOSAN GYÓGYÍTHATATLAN BETEGSÉGÉRŐL (PARTIZÁN PODCAST)

TELEX
Szerző: KAISER ORSOLYA
2022.10.18.


Tamás Gáspár Miklós a Partizán legújabb, Készületlenülcímű podcast műsorában beszélt először nyilvánosan súlyos betegségéről.


„Ez egy gyógyíthatatlan betegség, amit intenzív kezeléssel tűrhető állapotban lehet tartani. Ez a kezelés eléggé próbára teszi a szervezetemet, úgyhogy hol jobban vagyok, hol kevésbé. Ha nem is annyit, mint korábban, de tudok dolgozni, a gondolkodásban nem zavar. Fájdalmaim nincsenek, jóval gyengébb vagyok a kelleténél, de közvetlen életveszély pillanatnyilag nincs

– mondta betegségével kapcsolatban a filozófus. Tamás Gáspár Miklós azt is elárulta, hogy két és fél éve jár onkológiai kezelésekre. A kórházban várakozás közben betegtársainak, akik főleg falusi asszonyok, történeteit szokta hallgatni. Az ő történeteiken keresztül a filozófus egy egészen új képet kapott a vidékről és arról, milyen magányosan és kiszolgáltatottan telnek a falusi emberek mindennapjai. Ugyanakkor a filozófus azt is hozzáteszi, hogy elképesztő, mennyi élni akarás van az emberekben, ahogy ő benne is. „Súlyos beteg vagyok, de élni akarok” – mondta a filozófus.

Tamás Gáspár Miklós az interjúban beszélt a 2022-es országgyűlési választásokról és a választás eredményeiről, a menekültkérdésről, aminek a tematizálása a filozófus szerint a demokratikus választások kulcsa. A Partizánnak adott interjújában a filozófus kifejti véleményét a diktatúrákról és az ukrán háborúról is, amivel kapcsolatban azt mondta: szerinte igaz, hogy a NATO-nak is volt felelőssége abban, hogy jelenleg háború zajlik a szomszédban...


VELÜK TÉNYLEG 2060-IG KORMÁNYON LEHET A FIDESZ, 1. RÉSZ

SZABAD EURÓPA
Szerző: KELLER-ALÁNT ÁKOS
2022.10.19.


Nyílt törekvés a Fideszben, hogy kiképezzék saját politikai és gazdasági utánpótlásukat, olyan lojális vezetőket, akik az államigazgatás alsóbb szintjeitől a politika és a gazdaság csúcsáig jelen vannak, nem kritizálják a kormánypártot, és magukévá tették a Fidesz által vallott értékeket.


„Ha egy diák rendre csak a konzervatív nézetekkel találkozik, az jó eséllyel a konzervatív irányba tolja el a gondolkodását. A többség ugyanis elfogadja a hallottakat, kevesen tudnak csak kritikusak lenni, mert a közoktatás egyáltalán nem nevel kritikai gondolkodásra.”

„De a fő cél az, hogy saját politikai kádereik legyenek az új generációban is. Ez pusztán a politikai váltógazdaságra nézve is veszélyes, mert ugyanaz lesz, mint a Kádár-rendszerben.”


Ez két jellemző idézet abból a több mint egy tucat a beszélgetésből, amelyeket azért folytattunk, hogy megismerjük azokat az oktatási és tehetséggondozási intézményeket, amelyek 2010 után jöttek létre vagy váltak jelentőssé, és kaptak vagy ma is kapnak jelentős állami támogatást. (Forrásaink többsége névtelenséget kért.)

Évek óta zajlik ugyanis az a tudatos intézményépítés, amelynek célja a Fidesz hatalmának újratermelése. Orbán Viktor idei kötcsei beszédében meglehetősen konkrétan beszélt: elmondta, hogy az elmúlt időszakban tudatosan nevel ki egy új generációt a Fideszben, akik jól képzettek, képesek kormányozni, és akiknek 2030 után akár 2060-ig is el kell tudniuk vezetni az országot. Békés Márton, a Terror Háza kutatási igazgatója ezt úgy fogalmazta meg, hogy kulturális hegemónia nélkül egy-egy választást meg lehet nyerni, de maradandót alkotni nem lehet, a mostani kormányzat pedig korszakot akar építeni.

Miközben az általános oktatás színvonala egyre romlik Magyarországon, a tehetséges és a kormány politikájával legalább nem kritikus fiatalok egészen kivételes lehetőségekhez és tudáshoz juthatnak: a skála az ingyenes kollégiumi férőhelyektől a garantált álláson és a tengerentúli utazásokon át az ingyenes külföldi egyetemi oktatásig terjed. Sokan vidékről és a határon túlról kapnak lehetőséget, közülük is elsősorban a helyi elitek gyerekei, valamint a legtehetségesebb fiatalok.

Cikksorozatunk első részében magyarországi lehetőségeiket mutatjuk be...

SZÁMOS TANKERÜLETI VEZETŐ TÖBB JUTALMAT KAPOTT, MINT AZ ALÁJUK TARTOZÓ TANÁROK ÖSSZESEN

24.HU
Szerző: KOZÁK DÁNIEL
2022.10.19.


Rengeteg a panasz a tankerületekre: rohadnak szét az iskolaépületek, akadozik az iskolai eszközbeszerzés, ráadásul egy ideje vegzálják a tiltakozó tanárokat. Most, hogy minden a közoktatás körül forog, megnéztük a tankerületek éves beszámolóit: valóban nem becsülik-e meg a pedagógusokat? Bár nem voltak illúzióink, letaglózó számokat találtunk. Kiderült, hogy a tankerületek saját magukra nem sajnálták a pénzt, a tanárokra annál inkább.


- A 24.hu összesítése szerint több pénzt fordítottak az összesen 2605 tankerületi hivatalnok jutalmazására, mint a több mint 106 ezer iskolai közalkalmazottéra, és ez a helyzet a béren kívüli juttatásokkal is.

- A Belső-pesti Tankerületi Központ vezetője egymaga több mint kétszer annyi jutalmat vett fel 2020-ban, mint a tankerület háromezer tanára összesen. Ide tartozik a Kölcsey Ferenc Gimnázium is, ahol nemrég öt tanárt rúgtak ki, amiért polgári engedetlenségi akcióban vettek részt.

- Minden tankerület bőséges cafetériát biztosít a dolgozóinak (átlagosan havi 32 ezer forint értékben), miközben a tankerületek felében egy fillér béren kívüli juttatást sem járt a tanároknak.

- Akadnak olyan tankerületek, amelyek kevesebb túlórapénzt, helyettesítési és ügyeleti díjat fizettek a pedagógusaiknak, mint amennyi jutalmat adtak a saját dolgozóiknak, noha az egyes tankerületekben átlagosan 1000–3000 tanár dolgozik, és csupán pár tucatnyi tankerületi hivatalnok.

- Szinte minden tankerületi igazgató felvett 1–2 milliós jutalmat az év végén, de akadtak olyan vezetők is, akik 4,5 millió forint extrapénzben részesültek.

- Hatvanból 23 tankerületnek nem sikerült publikálnia a 2021-es beszámolóját, és olyan is akad, amely ezt évek óta nem teszi meg.
*
Reflektorfénybe kerültek az elmúlt hetekben a tankerületek a pedagógusok tiltakozásai miatt. Mivel a tankerületi vezetők fenyegető levelekben figyelmeztetik a polgári engedetlenségi akciókban részt vevő tanárokat, egyre több tüntetés színhelyéül szolgál valamelyik tankerület épülete előtti közterület. A tanárok folyamatosan panaszkodnak a fölöttük munkáltatói jogokat gyakorló tankerületekre, mondván, nem látják el megfelelően a fenntartói feladatukat, nem becsülik meg őket, sőt akadályozzák őket a jogaik gyakorlásában.

Kíváncsiak voltunk, miről árulkodik a tankerületek adminisztrációja, ezért átnéztük mind a hatvan beszámolóját.

Az első felfedezésünk, hogy a hatvanból csak 37 tankerület prezentálta az utolsó lezárt évről szóló, 2021-es beszámolóját, így a renitenseknél az utolsó elérhető beszámolót néztük át, hogy képet kapjunk a tankerületek és a hozzájuk tartozó iskolák működtetéséről. A fizetéseket ezúttal nem vettük figyelembe, mivel azokat nem a tankerület, hanem a jogszabályok határozzák meg, így csak a jutalmakat, a béren kívüli juttatásokat és a túlórapénzeket (helyettesítési és ügyeleti díjakat) vizsgáltuk meg, ezek ugyanis a tankerületek kompetenciájába tartoznak.

Saját magukat igen, a tanárokat elvétve jutalmazzák...

A KÖZMUNKÁSOK NAGYJÁBÓL KÉTHARMADA NEM DOLGOZOTT A KÖZMUNKA ELŐTT

G7.HU
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.10.18.


A közmunka jelentősen segítette az inaktívak bevonását a munkaerőpiacra, mert a közmunkások nagyjából kétharmada inaktív volt azokban az években, amelyek azt előzték meg, amikor a közmunkásként kezdtek dolgozni – ez az egyik legérdekesebb megállapítása annak a közfoglalkoztatást 2011 és 2019 között elemző tanulmánynak, amely a Közgazdasági Szemle októberi számában jelent meg.

Szabó Lajos Tamás, a Magyar Nemzeti Bank közgazdasági kutatási szakértőjének elemzése a Magyar Államkincstár teljes körű, anonim, adminisztratív adatbázisa alapján vizsgálja részletesen a közmunkaprogramban részt vevők jellemzőit. Az adatbázis alapján minden évre vonatkozóan létre lehetett hozni a közmunkások úgynevezett munkatörténetét.

Ez látszik az alábbi ábrán, vagyis egész pontosan az, hogy azok a 24 és 57 év közöttiek, akik 2014-ben legalább egy napot közmunkások voltak, annak az évnek mekkora arányát töltötték különféle munkaerőpiaci státuszokban, például közmunkában, vagy közmunkán kívül dolgozva, hivatalosan egyáltalán nem dolgozva (inaktívként), vagy úgy, hogy munkanélküli-segélyt kaptak...

HOGYAN SZORÍTOTTA SAROKBA A BEHAJTÓT AZ ADÓS - FONTOS PRECÍZEN SZÁMON TARTANI A HITELEKET!

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.10.19.


Közel 700 ezer forintot szerzett vissza egy adós egy követeléskezelőtől, mert jövedelmére a letiltást pontosan nyomon követte. Ezt – mint a Pénzügyi Békéltető Testület (PBT) elé került eljárásban kiderült – a behajtó cseppet sem precízen számolta el. A hitelesnek még más kedvezményt is sikerült elérnie.


A PBT-hez fordult az egyik adós, mert sérelmezte, hogy bár a vele szemben indított végrehajtási eljárásban a jövedelmére letiltást adott ki a végrehajtó, és folyamatosan teljesítették a levonásokat, a követeléskezelő nem minden teljesítést számolt el a tartozás csökkentésére. Közel 700 ezer forint elszámolását hiányolta, és csatolta is ennek kimutatását.

Az eljárás során a követeléskezelő elismerte, hogy a kérelmező által megjelölt tételek valóban beérkeztek, azonban elmondása szerint „technikai hiba történt”. A szükséges korrekciókat a behajtó már a PBT eljárása során elvégezte és a tartozást ennek megfelelően csökkentette. Nemcsak pénzét sikerült visszaszereznie a panaszosnak. Elérte azt is, hogy a korrekció után fennmaradó tartozás kétharmadát kamatmentes részletekben fizethesse.

Mint a jegybank mellett működő PBT egyik tagja szakcikkében hangsúlyozta: ez is rámutat arra, hogy egy fogyasztó pénzügyi előképzettség nélkül is sokat tehet ügye rendezése érdekében. Ehhez persze fontos, hogy az adós nyomonkövesse tartozásának alakulását, és tisztában legyen a legfontosabb fogalmakkal, szabályokkal...

NÁDAS PÉTER 80

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: RADICS VIKTÓRIA
2022.10.14.

Elavulófélben lévő szó a „híve”, az őszinte vagy igaz híve, elég azonban Nádasra gondolnom, és megtelik tartalommal. Az vagyok neki. Negyven éve olvasom, s negyven év alatt nem múlt el két hét, hogy ne vettem volna kézbe valamely szövegét vagy a számba valamely gondolatnyi kifejezését. Az élvezeti olvasást jelenti nekem, nem akarom szakszerűen tárgyalni, magával ragad, akkor is, ha értekező prózát olvasok tőle; akkor azt nézem, ő hogyan tartja karban a megszállottságait, és élvezem, hogy nem csak én... tévedek, mondjuk. Nádas Pétertől folyamatosan tanulok.

Negyven éve a legnehezebbel kezdtem, a 3T-vel (Takarítás, Találkozás, Temetés), a minden rendet elhagyó drámákkal, és hogy, hogy nem, oktondi lány létemre tökéletesen értettem azokat a töredékes szövegeket. Aztán következtek a Jelenkorban a regényrészletek. Az Emlékiratok könyvéből tanultam meg nagyon szerelmesnek lenni, és most a Saját halálból tanulok készülni a halálra, ámbár ez lehetetlen – melynek megkísértése hatvannyolcas örökség. A Párhuzamos történetekből arról tanultam, hogy mi közünk lehet vagy nem lehet egymáshoz, a szeretetek és viszolygások rendszerének megfigyelését, a Világló részletekből azt, hogy mi a nagypolgári kommunista. Meg azt, hogyan éldegélnek bennem tovább szüleim, nagyszüleim. A Rémtörténeteket olvasva jobban megismertem a vidéki kultúrát, amelyben élek, mint itt, a helyszínen; élvezettel káromkodtam én is a szereplőkkel...

ITT OLVASHATÓ 

ÉLET ÉS IRODALOM 2022/41. SZÁMÁNAK TARTALOMJEGYZÉKE (1. RÉSZ)

NÁDAS PÉTER MŰVEI A DIGITÁLIS IRODALMI AKADÉMIA HONLAPJÁN


"EHHEZ CSAK A KARMELITÁBA KELLETT FELMENNIE"

MAGYAR NARANCS
Szerző: CSABAI MÁTÉ
2022.10.18.


Vashegyi György ismerős arc: régizenész és zenerégész, aki elfeledett francia operákat ás elő, MMA-elnök, aki nem nevezi magát politikusnak, mégis megkerülhetetlen a kultúrpolitikában. De mit fog csinálni a Nemzeti Filharmonikusok élén, és egyáltalán, mennyi ideje lesz rájuk?
...

A MAGYAR MUNKAVÁLLALÓK FELE LEGFELJEBB ANNYIT KERES, MINT EGY BETANÍTOTT MUNKÁS

G7.HU
Szerző: TORONTÁLI ZOLTÁN
2022.10.19.


A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint 2022. júliusában Magyarországon a (kedvezmények figyelembevételével számított) nettó kereset mediánértéke 279 400 forint volt. A KSH hozzáteszi a gyorsjelentésében, hogy ez az érték egy év alatt 16,6 százalékos növekedést takar. Eszerint 2021 nyarán 239 600 forint volt a nettó medián bér értéke, egy év alatt havi 40 ezer forint többletet mutat az adat – ám a pénz döntő részét időközben elvitte az infláció, amely júliusban még „csak” 13,7 százalékos volt.

A medián az a középérték, amelytől mindkét irányban ugyanannyi adat található. Jelen esetben tehát azt jelenti, hogy a KSH által vizsgált cégeknél dolgozó összes munkavállaló között ugyanannyian keresnek 279 400 forintnál többet, mint amennyien kevesebbet. A medián hétköznapi értelemben sokkal jobban mutatja az „átlagos közepet”, mint a számtani átlag, amely jóval nagyobb érték ennél (nettó 332 500 forint volt júliusban), és amelyet egyébként sokkal inkább szeret előtérbe tolni a hivatal.

A 279 ezer forintos nettó fizetés alapesetben 400 ezer forintos bruttónak feleltethető meg (kivétel ez alól, ha a munkavállaló jelentős kedvezményekre jogosult, de ez a kör vélhetően elég szűk ahhoz, hogy ezúttal ne velük számoljunk).

Honnan lehet ismerős ez a havi bruttó 400 ezer forint?

Mivel az utóbbi időben a magyarországi álláshirdetésekben egyre elterjedtebb a bruttó fizetés megjelölése, nagyon egyszerű kereséssel rövid idő alatt kideríthető, hogy ez tipikusan a gyárakban dolgozó betanított munkások bére, amennyiben két műszakban dolgoznak. A három műszakos, azaz éjszakai munkavégzést is elváró beosztásokban már havi nettó 300 ezer forint fölé lehet menni a műszakpótléknak köszönhetően, így az már magasabb is, mint az országos medián értéke. A kétműszakos gyári munka azonban nagyjából beállt a bruttó 400 ezer forintos szint közelébe, kis mértékű regionális és iparági különbségekkel.

Rögzítsük tehát, hogy 2022 őszén Magyarországon az összes munkavállaló fele nem keres csak legfeljebb annyit, mint amit egy szalag mellett álló, akár már nyolc általános iskolai végzettséggel is betölthető állásra felvett szakképzetlen munkás visz haza.

Természetesen ezzel nem leszólni akarjuk a betanított munkásokat, csak azt jeleznénk, hogy a medián értékét a náluk képzettebb munkavállalók nem mozdítják el felfelé. Vagy azért, mert nincsenek sokan, vagy azért, mert ők sem keresnek jobban.

A tanárkirúgások körüli tiltakozásban nyilvánosságra hozott fizetési adatok ehhez is jó adalékok, hiszen mutatják, hogy sok esetben egy tapasztalt tanár fizetése sem éri el a mediánt,

azaz tele lehetünk ehhez hasonló képzettebb munkavállalókkal, akik a havi 279 ezer forintos határvonaltól lejjebb helyezkednek el a skálán.

Az álláshirdetésekben azonban a magyar munkásokat sok esetben külföldi, jellemzően német vagy osztrák gyárakba is hívják dolgozni. Mivel sok esetben itt is nyilvános a beígért fizetés (Ausztriában egyenesen előírás, hogy valamilyen orientáló bruttó összeget közöljenek a cégek), látható, hogy egy szakképzetlen dolgozó a műszakpótlékokkal és egyéb juttatásokkal nagyjából nettó 1300-1500 euróra számíthat, ha ugyanazt a munkát elvállalja, amit itthon végezne.

Ebben a cikkben most nem foglalkozunk azzal, hogy Németországban és Ausztriában drágább az élet, és a külföldi munkavállalásnak sok extra költsége is lehet. Az elérhető külföldi nettó minimális béreket ugyanis csak azért írtuk le, mert az Eurostat és a német statisztikai hivatal adataiból kiszámítható, hogy például a német bérek nettó mediánértéke jelenleg 2100-2200 euró között lehet...

UNGVÁRY KRISZTIÁN: EGY MAGYAR SZEMPONTBÓL SZÉGYENLETES TÖRTÉNELMI PÁRHUZAMRÓL

444.HU
Szerző: UNGVÁRY KRISZTIÁN
2022.10.19.


Az ukrajnai orosz agresszió kapcsán a magyar kormány álláspontja kezdettől fogva változatlan. Bár eddig minden uniós segítséget megszavaztak, azonban elzárkóztak attól, hogy Ukrajnának katonai segítséget nyújtsanak, sőt, a más országok által nyújtott segítségadást is kritizálják mint olyan intézkedést, amely csak a konfliktust súlyosbítja. A magyar miniszterelnök többször is kifejtette, hogy a konfliktusnak véget kell vetni és békét kell kötni.

Magát a békekötést pedig - ahogyan azt Orbán Viktor nyíltan meg is mondta – Oroszországnak valójában nem is Ukrajnával, hanem az USA-val kellene megkötnie, sőt mi több, Ukrajna bevonása nélkül: „mindegy hogy az ukránok erről mit gondolnak” – mondta szó szerint erről Orbán Viktor.

Tekintsünk el egy percre attól, hogy több mint sajátos a magyar miniszterelnök kommunikációjában, hogy magát Ukrajnát mint politikai entitást másodrendűnek, sőt irrelevánsnak tekinti egy feltételezett békekötés folyamatában. Sokkal érdekesebb ennél az a történelmi párhuzam, ami a magyar békepropaganda kapcsán adódik.

A XX. században ugyanis már volt olyan helyzet, amikor egy ország durva agressziót követett el szomszédaival szemben, azonban egy akkor még magát függetlennek beállító hatalom az agresszió elítélése helyett a béke fontosságáról beszélt a nyilvánosság előtt. Belső fórumain pedig – hasonlóan a mai magyar propagandához – mást nevezett meg fő felelősnek ahhoz képest, mint akit nagy nyilvánosság előtt úgy-ahogy egyáltalán elmarasztalni hajlandó volt.

A párhuzam magyar szempontból a lehető leginkább szégyenletes. Nem másról van ugyanis szó, mint a sztálini Szovjetunióról, amely 1939-ben hivatalosan a „béke” politikáját hirdette, és mindent megtett azért, hogy az agresszornak, azaz a náci Németországnak minél könnyebb helyzete legyen...

KIDERÜLT, ORBÁN AZÉRT FEGYVERKEZIK, MERT BE AKAR LÉPNI A HÁBORÚBA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.10.18.


Ismerve a NER fordított “újbeszél” nyelvet, már a nagy “békepárti” szólamokból is tudhatná mindenki, hogy Orbán be akar lépni a háborúba. Az, hogy kinek az oldalán, és ki ellen, nem kérdés, miután Orbán (még nem fegyverrel, de) már be is lépett a háborúba az ukránok ellen, az oroszok oldalán. Nem engedett át fegyverszállítmányokat az ukránoknak Magyarországon, a szankciók ellen uszít az Európai Unióban és Magyarországon, az oroszok elleni szankciókat okolva a háborúért és a gazdasági válságért, s Orbán egyedül nem küld az EU-ból kiképzőket Ukrajnába.

Maga ellen nem képezi az ukrán katonákat.

Orbán nemcsak felgyorsította a gazdasági válságban levő Magyarországon a fegyverkezést, és állított egy megszállott fanatikust honvédelmi miniszternek, hanem a futballnemzetből katonanemzet lettünk. Nagy erőkkel zajlik a lakosság ráhangolása a magyar hadba lépésre. Temetik a hősöket, dicsőítik a sikeres katonamúltat, toborozzák az önkénteseket, kiállítják az új hadi felszereléseket, és megszépítik a magyar múltat, amely immár a magyar katonasikerek története, miközben a magyar katonákat és hadsereget általában laposra verték, és minden háborúból vesztesen jöttek ki.

Mivel a NATO abszolút védelmet jelent Magyarországnak, Magyarország akkor is biztonságban lenne, ha egy darab katonája nem lenne. Valójában, katonára csak azért van szüksége (a söprögetés mellett), hogy a NATO-n belül bizonyos feladatokat el tudjon látni, hozzájárulva sofőrökkel (és söprögetőkkel, lásd még: Princz, a derék katona) a közös nyugati haderőhöz. Orbán nem a NATO-val közös haderőfejleszést hajt végre, nem a NATO-feladatok teljesítése miatt erősít, hanem a NATO-tól függetlenül, annak ellenében, saját katonai, hadi céljai érdekében.

A háborúba való – akár közeli – belépés attól függ, mikorra fejezi be a haderőfejlesztést, a propaganda mikorra készíti fel a háborúba való belépés gondolatára az agymosott népet az ukránok elleni uszítással és a magyar katonaerények felmagasztalásával. Jól ismerjük, a NER-ben leosztott szerepek vannak. A közvélemény reakcióját tesztelik a párton kívüli, de nekik dolgozó propagandisták, amikor bedobnak valamit a köztudatba. Ha nincs túl erős reakció, először a propagandagyárban terjed el, majd a hivatalos politikusok is átveszik a narratívát, amire Orbán felteszi a pontot.

Azt, hogy a fegyverkezés az ukránok elleni készülődés, az ukránok elleni háborúra való hangolódás az ukránok elleni háborúba való belépést jelenti, most a rezsim által pénzelt álcivil szervezet, a CÖF egyik agyonfizetett bábja, Fricz Tamás mondta ki. Nem is akárhol, hanem a HírTV-ben, a rezsim vezető televíziójában. A puska szó szerint megjelent a színpadon, ami azt jelenti, hogy az el is fog sülni az előadás vége előtt. Fricz a szomszédos országokról kezdett beszélni, majd eljutott az egyetlen szomszédos országhoz, Ukrajnához, mint potenciális ellenséghez.

Azt mondani sem kell, hogy Fricz már a hazug orbáni propagandát vezette elő, ami szerint az ukránok idézik majd elő azt a helyzetet, amikor a mi hős Orbán Viktorunk megerősített hadseregével belép az ukránok elleni háborúba. Már most is talált indokot, a kárpátaljai magyarokat, továbbá az eredetileg az 1896-os millenniumi ünnepség keretében állított, majd 2008-ban szélsőjobboldali és revizionista szimbólumként visszaállított Turul-szobor eltávolítását a munkácsi várból...

FELÉLTÉK A VÁLASZTÁSI PÉNZT A MAGYAROK, EGYES ÉLELMISZEREK DRÁGULÁSÁVAL MÁR KÉPTELENEK TARTANI A LÉPÉST

NÉPSZAVA
Szerző: VARGA DÓRA
2022.10.19.


A mindennapi kiadásokra ment el az év elején a családoknak kiszórt milliárdok nagy része. A pluszjövedelem nélkül az egyes élelmiszerek – így például a tojás – hiperinflációt idéző drágulásával képtelenek lépést tartani a vásárlók.


A választások előtt kiszórt pluszpénzek kétharmadát már a nyár elejéig elköltötték az emberek: az extra bevételek javarészt mindennapi kiadásokra mentek el, vagyis a háztartások egyszerűen felélték azokat – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) szeptemberi Inflációs jelentéséből. A kormány év eleji intézkedései összesen közel 1600 milliárd forint többletjövedelmet hoztak a háztartások konyhájára: a 13. havi nyugdíj 360 milliárd, a családoknak adott szja-visszatérítés 664 milliárd, a rendvédelmi dolgozóknak kifizetett egyszeri fegyverpénz 271 milliárd, a 25 év alatti fiatalok részleges adómentessége 67 milliárd, az ágazati béremelések 230 milliárd forinttal növelték a háztartások bevételeit az idei első félévben.

Az MNB ezeknek a pénzeknek a sorsát vizsgálta meg az online pénztárgép-adatok, illetve a korábbi saját, az szja-visszatérítés felhasználására vonatkozó felmérése tükrében. Ezek alapján az 1600 milliárd forintból a háztartások már az első félévben felhasználtak 1100 milliárdot. Bár korábban számos felmérés látott napvilágot arról, hogy például az szja-visszatérítést mi mindenbe fektetik majd be az emberek, az adatokból utólag az látszik, hogy az 1600 milliárd forint mindössze 4,4 százalékát - mintegy 100 milliárd forintot - fordították a családok hiteltörlesztésre, és 31,4 százalékát - mintegy 500 milliárd forintot - megtakarításaik növelésére. Utóbbi az MNB értékelése szerint is elmarad a korábbi várakozásoktól. Egyszeri, nagyobb kiadásra a pluszpénzek 27 százaléka – mintegy 400 milliárd forint – ment el, de mint az MNB megjegyezi: a rendelkezésre álló adatokból nem lehet különválasztani, hogy mennyit fordítottak a háztartások beruházásra, például új lakás vásárlására, és mennyit nagy összegű fogyasztásra, például nyaralásra.

A pluszjövedelem 37,4 százalékát – mintegy 600 milliárd forintot - költötték el a háztartások a mindennapi kiadásokra.

Ezen belül leginkább a kiskereskedelem és a vendéglátás részesült az extrajövedelmekből: a boltokban és az éttermekben költöttek el 400 milliárd forint pluszpénzt a családok...

„DOBREV VAGY DONÁTH. MINDENKI VÁLASZTHAT” – SOPRONI TAMÁS NEM HISZ A CIVIL POLITIZÁLÁSBAN

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.10.18.


Kerületében van a tanárügy robbanásának epicentruma, a Kölcsey Ferenc Gimnázium, Soproni Tamás állítása szerint mégsem politikai pecsenyéjét igyekszik sütögetni az ügy kapcsán. A momentumos polgármester nem hisz a civil politizálásban, a mostani demonstrációk résztvevőinek szerinte pártokhoz kellene csatlakozniuk. Közelebbről, nyilván: az ő pártjához. Amelynek vezetője bár Gelencsér Ferenc, ám mint mondja, a Momentum arca, agya és lelke jelenleg is Donáth Anna. Interjú, amelyből az is kiderül, hogy a radikáljobbos családból származó Soproninak még bocskaija is volt egykor. A beszélgetést a Válasz Online újságíró-iskolájának interjúnapján a hallgatók tevékeny közreműködésével rögzítettük...

MÉG TÖBB HATALMAT ROGÁNNAK! – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.10.19.


Tovább bővül Rogán Antal védelmi szuperhatósága

Tovább dübörög a védelmi igazgatás átalakítása: a rendkívüli helyzetekben kulcsfontosságú titkosszolgálati, kiberelhárítási és katasztrófavédelmi tevékenység egy újabb fajsúlyos része kerülhet Rogán Antal kabinetminiszter közvetlen irányítása alá. Erre utalnak legalábbis a Népszava birtokába került prezentációrészletek.

Még itt: A Rogán-dosszié (2014.)

7,8 milliárd forintot költhet rá Rogán Antal hivatala a bombás propagandára

A szerződés egy 75 milliárd forintos, még idén márciusban kötött keretmegállapodás része.

Nem nyomoz a rendőrség

Különös indoklással szüntették meg a Kövér László kabinetfőnökét érintő nyomozást. A Magyar Tehetségekért Határtalanul Alapítvány érdemi tevékenységének egyébként továbbra sincs nyoma. (Ez nem lóláb, hanem egy egész ménesláb.)

Nem válaszol a kormány

A kérdés:

“A Gazprom kedvéért halogatjuk a NATO-bővítés jóváhagyását?”

Az egyetem nem vizsgálja Marosi Beatrix szakdolgozatát

A hatályos jogszabályok alapján, az elévülési időre tekintettel, valamint a személyiségi jogok miatt a felsőoktatási intézménynek nincs hatásköre ilyen vizsgálatot lefolytatni.

Nem szégyellik magukat

Számos tankerületi vezető több jutalmat kapott, mint az alájuk tartozó tanárok összesenSzinte minden tankerületi igazgató felvett 1–2 milliós jutalmat az év végén, de akadtak olyan vezetők is, akik 4,5 millió forint extrapénzben részesültek.

A Corvinus nem utalta az ösztöndíjakat

Saját pénzükön élnek az erasmusos diákok külföldön. Ha az ösztöndíj a következő két hétben nem érkezik meg, van diák, akinek haza kell utaznia, mert nem tudja saját pénzéből finanszírozni a költségeit.

Terézváros jóval olcsóbban kap gázt, mint a fővárosi fürdők

Egyedüli ajánlattevőként az MVM Next Energiakereskedelmi Zrt. szállíthat egy évig földgázt Budapest VI. kerületének nettó 740 forintos, míg a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek nettó 1 741 forintos köbméterenkénti áron.

A magyar munkavállalók fele legfeljebb annyit keres, mint egy betanított munkás

2022 őszén Magyarországon az összes munkavállaló fele nem keres csak legfeljebb annyit, mint amit egy szalag mellett álló, akár már nyolc általános iskolai végzettséggel is betölthető állásra felvett szakképzetlen munkás visz haza.

Még több hatalma lesz, tovább bővül Rogán Antal védelmi szuperhatósága

A rendkívüli helyzetekben kulcsfontosságú titkosszolgálati, kiberelhárítási és katasztrófavédelmi tevékenység egy újabb fajsúlyos része kerülhet a kabinetminiszter közvetlen irányítása alá.

Fideszes alapítványhoz vándorolt egy állami hotel a Máltai Szeretetszolgálaton keresztül

A tóparti területet ingyen megkapta az államtól a szeretetszolgálat egyesülete, majd rögtön meg is szabadult tőle. A Helios hotel új tulajdonosai között megtalálható az L. Simon László alapította Velencei-tavi Kistérségért Alapítvány cége. (Alávalók.)

A cseh EU-ügyi miniszter szerint Magyarország kilépéséig is elfajulhat a helyzet

“Van egyfajta félelem azzal kapcsolatban, hogy ha az uniós források ügyét nem oldjuk meg kedvezően, az a magyar kormány részéről eszkalálná a helyzetet. De fontos megjegyezni, hogy az Európai Unió emiatt nem fog egy rossz kompromisszumot kötni az Orbán kormánnyal.”

Vajon mi állhat nukleáris incidens esetén Magyarország vészforgatókönyvében?

Az nyilván attól függ, melyik tehetséges kormánytagot kérdezzük…

20 év után eltávolítják Domokos Lászlót, a Napi.hu főszerkesztőjét

Hát nem ez a lap volt a kormány legelkötelezettebb támogatója, az biztos. Többen attól tartanak, joggal, hogy az Indexnél tapasztalt jelenségekhez hasonló ismétlődhet meg a Napi.hu-nál is, és ehhez nem adják a nevüket.

Bonustrack: