2021. december 17., péntek

SZABAD SZEMMEL - ECDC: ÁTVESZI AZ URALMAT AZ OMIKRON, NEM ELÉG AZ ÚJABB OLTÁS - AZ EURÓPAI JÁRVÁNYÜGYI HATÓSÁG SZERINT AZONNAL KORLÁTOZNI KELL AZ EMBEREK KÖZTI ÉRINTKEZÉST

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.12.17.


Süddeutsche Zeitung


Az Európai Járványügyi Hatóság (ECDC) arra figyelmeztet, hogy legkésőbb februártól súlyos helyzet alakul ki az egész földrészen, mert minden bizonnyal átveszi az uralmat a vírus legújabb változata. Ezért nem elegendő az újabb oltás, további óvintézkedések szükségesek. Ideértve, hogy azonnal korlátozni kell az emberek közti érintkezést, nem szabad engedélyezni egy sor nyilvános rendezvényt. A kormányoknak azt is mérlegelniük kell, hogy meghatározzák: hányan lehetnek jelen családi eseményeken.

Emellett fokozottan szükség van a tesztelésekre és a kontaktuskutatásra. És persze be kell tartani a szokásos távolságtartási, illetve higiéniai előírásokat, a maszkot pedig viselni kell. Ugyanakkor alighanem hamarosan teljesen feleslegessé válnak a szigorú intézkedések az európai belső határokon, mert az omikron minden országra átterjed.

A felhívás kiemeli: ne tévesszen meg senkit, hogy jelenleg viszonylag enyhe a helyzet, mert a kórokozót már 23 államban kimutatták. 7 országban olyanoknál is, akik nem jártak külföldön, vagyis a Covid már bejutott. Ezért arra kell felkészülni, hogy a következő hetekben visszaszorítja a delta variánst, és ha nem tesznek fokozott ellenintézkedéseket, akkor a jövő hónapban meglódul a fertőzés.

A kórházakra még nagyobb nyomás fog nehezedni, és egyáltalán nem biztos, hogy a betegség lefolyása enyhébb lesz, mint a korábbi hullámok esetében volt. Annál is inkább, mert bőven belefér, hogy igen sokan fertőződnek meg. Így márciustól megugorhat a halottak száma is. Az ECDC számításai azt mutatják:

még a körülmények kedvező alakulása esetén is csaknem négyszer annyi áldozat lesz, mintha maradna a delta. De ha legrosszabb forgatókönyv válik valóra, akár 18-szor annyian veszíthetik életüket, mint a mostani szakaszban.


Sokat segíthet azonban, ha az emberek 20-40 százalékkal visszafogják a fizikai kapcsolatokat.

Politico


Az Európai Unió egész létezését fenyegeti, hogy bizonyos országok kormányai és bíróságai aláássák a jogállamot, illetve kétségbe vonják a közösségi jog elsőbbségét. Erre figyelmeztet a szervezet legfelsőbb bíróságának elnöke. Lenaerts megállapítja, hogy egyáltalán nem hagy alább a vihar, amit a Brexit, a magyar és a lengyel jogállam leépülése, valamint a német Alkotmánybíróságnak az a döntése váltott ki, amely megkérdőjelezte az EUB iránymutatását az Európai Központi Bank kötvényvásárlási programja kapcsán.

Így azonban – hangsúlyozta – rámehet az európai terv, úgy, ahogy van. Lehet persze, hogy az EU jelenleg szélesebb jogkörrel rendelkezik, mint ahogy azt egy-két alapító ország annak idején szerette volna. Ám akik 2004-ben vagy az után léptek be, azoknak nem lehet semmi kifogásuk ellene, mert ők már a jelenlegi rendszert vállalták a csatlakozáskor. Tehát nincs alapjuk, hogy kifogásolják.

Ehhez képest többen közülük, így Magyarország és Lengyelország is azt állítják, hogy az Európai Bíróság megszegi a hatáskörét, ám az csak azt teszi, ami a dolga: arra illetékes végső testületként értelmezi az uniós jogot. Egyébiránt – jegyezte meg – Lengyelországban és Magyarszágon nem az bökkenő, hogy elsőbbséget kell-e adni a közösségi normáknak, mert ez egyértelmű, hanem a tét a bíróságok függetlensége. Mert senki sem befolyásolhatja a bírák önállóságát és pártatlanságát.

Lenaerts kiemelte, hogy az EUB-nak kötelessége ügyelni az uniós alapjogok betartására, és amikor ezt teszi, akkor egyáltalán nem lép túl a saját jogosítványán.

Die Zeit

Az Ukrajna elleni orosz fenyegetés láttán az EU ismét a kelet-európai partnerek felé fordul, ám belépéssel nem kecsegteti őket. Nincs megelégedve az eddigi fejlődésükkel, pedig éppen most nagy szükség volna a stabilitásra a térségben, de egész Európában is. A Német Külpolitikai Tanács egyik szakértője azt mondja, válságba került Brüsszel bővítési, illetve szomszédságpolitikája. Oroszország nyomást gyakorol a környező államokra, azok lakossága viszont egyre inkább nehezményezi, hogy az unió nem elég energikusan viszonyul a fejleményekhez. Ám minél távolabbinak tűnik a tagság, annál nagyobb lehet főként Moszkva befolyása.

Pedig pont ezt kellett volna elkerülni. Ezért az eredeti ajánlat az volt, hogy a régió reformokat hajt végre, cserében pedig egyre több szállal kötődhet Európához. Ám jött Putyin, akit zavartak ezek a törekvések, majd saját ideológiájától vezérelve elfoglalta a Krímet. Moszkva igyekszik a térséget katonai nyomásgyakorlással ismét magához vonzani, ám ily módon annál törékenyebbnek tűnnek a demokratikus átalakulás eddigi eredményei az érintett államokban.

Nagy bökkenő, hogy az EU leginkább akkor foglalkozik a bajokkal, ha azok már bekövetkeztek, a megelőzésben nem jeleskedik. A belépés pedig nagyon távoli perspektíva, mert egyre gyakrabban hallani azt az érvet, hogy Magyarország és Lengyelország is túl hamar került be. De a tagság kérdése már csak azért is hátrébb szorul a fontossági sorrendben, mert jogállamisági vita megtépázta az Unió belső összefogását.

Brüsszel arra sem hajlandó, hogy felfegyverezze Ukrajnát a várható orosz támadás ellen. Von der Leyen ugyan azt hangoztatta két napja a keleti partnerségről tartott brüsszeli találkozón, hogy a Kreml igen kemény válaszra számíthat agresszió esetén, de itt már megint azt látni, hogy a szervezet nem a megelőzésre helyezi a hangsúlyt, csupán reagál.


Guardian

Az Európai Parlament nem kötelező határozatban rótta meg Szlovéniát, amiért annak kormánya fokozza a támadást a független sajtó ellen. Az állásfoglalás kimondja, hogy a hatalom az ellenségesség, a bizalmatlanság légkörét honosította meg és megosztja a társadalmat, miközben jelenleg éppen Ljubljana látja el az EU soros elnökségét. A lejárató kampányokat a legfelső szinten gerjesztik, rágalmakat szórnak újságírókra és a bírálókra. Igyekeznek akadályozni a független ügyészek munkáját és beleavatkoznak a közmédia működésébe.

A szöveg nem említi név szerint a miniszterelnököt, de egyértelmű, hogy a vádak a jobboldali, nacionalista politikusnak szólnak, aki átvette Orbán forgatókönyvét, és nekiment az állami tévének és rádiónak. Hónapokon át nem utalta át az állami támogatást, így az majdnem csődbe jutott. Közben pedig Jansa összeesküvés elméleteket terjesztett, egyébként félmillió euró folyósításával még most is adós.

Az EP azért tűzte napirendre a szlovén kérdést, mert Ljubljana mind a mai napig nem nevezte ki képviselőit az új Európai Ügyészséghez. A képviselők többsége ugyanakkor azt is aggállyal figyeli, hogy továbbra is rendeleti kormányzás folyik, abba a törvényhozás nem szólhat bele. Egyébként amikor az ősszel tényfeltáró úton járt a Parlament vizsgáló bizottsága, a kormányfő Soros bábjainak minősítette annak tagjait.

Politico

Az Európai Néppárt nem szavazta meg a Szlovénia elleni határozatot, ami meglehetősen nagy felháborodást váltott ki az indítvány mellett kiálló másik négy frakció részéről. A liberálisok azt hangsúlyozták, hogy az EPP nem kívánja megvédeni az olyan alapértékeket, mint a sajtószabadság és a korrupció elleni harc, ám ez kiábrándító. Mások párhuzamot vontak azzal, hogy hasonló volt a konzervatívok hozzáállása a Fidesz esetében is, még mielőtt a magyar párt kénytelen volt elhagyni a pártcsaládot.

A német szociáldemokrata Birgit Sippel úgy értékelte, hogy a jobboldal rossz hagyományokhoz tér vissza. Ahogy Orbán esetében csinálta, most is képtelen szóvá tenni a demokrácia leépülését, csupán csak azért, mert egy politikai hálótársról van szó. Egyben felszólította a Néppártot, hogy álljon a szlovén nép mellé, és akadályozza meg, hogy az unión belül egy másik illiberális demokrácia is jóvátehetetlen károkat okozzon.


Economist

Az új bolgár miniszterelnök azt tekinti legsürgősebb feladatának, hogy véget vessen annak a piszkos egyezségnek, amelynek értelmében az EU becsukta a szemét a bulgáriai korrupció láttán, egészen addig, míg az ország nem lett pont olyan bajkeverő, mint Orbán Viktor. Petkov és az új pénzügyminiszter, aki hozzá hasonlóan szintén a Harvardon végzett, azt mondja, Bulgária nem szegény, remek adottságai vannak, ám brutálisan kifosztották. Ezért sereghajtó az EU-n belül az életszínvonalat tekintve.

Ha nincs a korrupció és a rossz kormányzás, akkor hatalmas sikertörténet lehetett volna az uniós tagság. Ám ehelyett stagnál az ország. Az Európai Külkapcsolati Tanács egyik elemzője ugyanakkor arra figyelmeztet, hogy a duónak nincs vesztegetnivaló ideje, mielőbb eredményeket kell felmutatnia az urambátyám rendszer elleni küzdelemben. A jelenlegi bizalom ugyanis gyorsan elpárologhat. Ezért hathatósan vissza kell szorítani a vesztegetések rendszerét, amit persze könnyebb mondani, mint megcsinálni.

Ám a főügyész, akit nem lehet elmozdítani tisztségéből, az előző hatalom embere. És a közintézményeket, a sajtó javarészét Boriszov hívei irányítják. Lehet, hogy a korábbi gárda kikapott a választáson, de messze nem tűnt el a színről.

Die Zeit

A Facebook, új nevén: a Meta arról értesítette 50 ezer felhasználóját több mint 100 országban, hogy kormányuk megpróbálja, megpróbálta megfigyelni őket. (Korábban már az Apple is értesítette érintett ügyfeleit, mármint hogy a rendőrség vagy a titkosszolgálat igyekszik kémprogramot telepíteni az okos telefonjukra.)

A cég megbízásából 17 oldalas összeállítás foglalja össze, mit kell tudni az olyan programokról, mint az izraeli NSO által készített Pegasus. De még felsorol további hat céget, amelyek ilyen szoftvereket árulnak, lásd pl. a szintén izraeli Black Cube-ot. Ezeknek a vállalatoknak a működését a Facebook meg akarja tiltani a maga felületén. Azon kívül a jelentés megadja annak a több száz internetes oldalnak a címét, amelyeken használták a programokat. Közli egyúttal azoknak az államoknak a nevét, amelyek bevetettek ilyen eszközöket.

A célszemélyek orvosok, emberi jogi aktivisták, jogászok, újságírók, politikusok, ellenzékiek, civil szervezetek munkatársai és etnika kisebbségek képviselői voltak. A Facebook megerősíti, hogy hajlandó együttműködni azokkal a nyomozó szervekkel, amelyek a visszaéléseket igyekeznek feltárni.

2022 MÁRCIUSÁIG BETILTJA A FIDESZ TATABÁNYÁN A LAKOSSÁG TÁJÉKOZTATÁSÁT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA.HU
2021.12.17.


Nem lehet hírt adni arról, mit csinálnak a képviselők a városban


Tatabányán ugyan ellenzéki a polgármester, de kezdettől fogva nem volt stabil többsége a közgyűlésben, és az utóbbi hónapokban több, ellenzékiként bekerült képviselő a Fidesszel kezdett szavazni…

Megkérdezték az Emmit Völner Pál ügyéről

A válasz: Cseh Katalin, Városháza.

Védett területek magánkézbe játszását könnyíti egy titokban áttolt törvénymódosítás

Döntött az Országgyűlés: a jövőben a természetvédelmi céllal megvásárolt védett állami területeket profitorientált erdőgazdaságok kaphatják meg. A december 14-én megszavazott “agrársaláta” módosító jogszabály emellett a védett természeti területek magánkézbe adását is megkönnyíti – írja a WWF Magyarország.

Majdnem kétszer akkorát drágulhatnak az élelmiszerek jövőre, mint idén

Az államkassza bevételei jócskán megnőnek ahhoz képest, amit másfél éve, a 2021-es költségvetés megírásakor tervezett a kormány, csakhogy ezt a pluszpénzt az utolsó fillérig el is költik a következő pár hónapban.

Gyakorlatilag majdnem nulla lehet az új kormány mozgástere

A politika a kompromisszumok művészete, és most még nem tudni, hogy veresége estén mennyire lesz majd kompromisszumkész a vesztes oldal.

A szlovák külügyminisztert zavarja a szóhasználat, amit Magyarország és Lengyelország használ az EU kárára

“…És nem akarom, hogy engem ezzel a szóhasználattal azonosítsanak. Ez zavar a V4-ekben, nem maga a V4 létezése” – nyilatkozta Ivan Korčok.

Navracsics: Túlságosan konfrontatív politikát folytat a kormány az Európai Bizottsággal

Arra a kérdésre, hogy a Fideszben mindenki ugyanúgy látja-e a világot, azt mondta: úgy nyolcvan százalékban ugyanazt gondolják a jövőről.

Mészáros Lőrinc százmilliót adott egy új tűzoltókocsira

Az átadóünnepségen Bálint Istvánné (Fidesz-KDNP) polgármester felidézte: amikor a tűzoltók megkeresték az új gépjármű vásárlásának ötletével, nem volt kérdés számára, hogy támogatja, mert a város és a helyben élők biztonsága mindennél előrébb való. Ő az a polgi, aki ellen a járványügyi szabályok ellenére Bicskén megrendezett évnyitó koncert és politikai évértékelő miatt indult eljárást lezárták, a felelősséget megállapították és bírságot szabtak ki.

Orbán kutyákhoz látogat, Mészáros nyugdíjasokat simogat – árad a szeretet, amerre a szem ellát

Bármi is motiválja e hirtelen felbuzdult adakozó kedvet, nekem egy régi ismerősöm jut az eszembe, aki úgy adakozott nem kevés pénzt egy templomnak, hogy kikötötte: nem hozhatják nyilvánosságra a nevét.

A GÁZ TITOKZATOS ÁRA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.12.17.


A tatabányai fideszesek erejükkel (többség) élve és visszaélve megtiltották az önkormányzatnak, hogy a polgármesteri hivatal munkájával, az elfogadott rendeletekkel, a város működtetésével, városi rendezvényekkel, intézményi információkkal kapcsolatban hírt adjon a város. Nem adhat ki hírlevelet, újságot, nem adhat fel fizetett hirdetést semmilyen módon, nem közvetítheti a helyi tévé a közgyűlést. Ez a jövő évi költségvetés elfogadásáig, tehát márciusig lenne vagy lesz így, és a tatabányai fideszesek most biztosan nagyon elégedettek. Lehetnek is.

Ugyanekkor ugyanis azt is megtudtuk, hogy Észak-Koreában tizenegy napra betiltották a nevetést az előző kedves vezető, Kim Dzsongil halálának tizedik fordulója miatt, a lakosok csak ünnepélyes komolysággal az arcukon járhatnak az utcákon, tilos alkoholt fogyasztani, szórakozni és nevetni. Az emberek még születésnapokat sem ünnepelhetnek, és saját halottjaikat sem gyászolhatják meg, ha pont ekkor halnak meg. Azt hisszük, Észak-Korea messze van, de jámbor tévedésben leledzünk, minálunk ugyanis suttogós advent van, amire lehet hivatkozni.

Nem is olyan régen, amikor a mi kedves vezetőnk elfogadtatta a „rabszolgatörvényt” amely a munkavállalót kiszolgáltatta a munkaadónak, szerveződött némi tüntetés emiatt, amit a keresztényi Fidesz hörögve fogadott. Szerinte a megalázottak és megszomorítottak nem tisztelik a kereszténységet, sőt, egyenest támadják azzal, hogy advent szent idején óbégatnak, mert eladják őket rabszolgának. Ha például tatabányai mintára nem tudták volna meg, hogy született ilyen törvény, senki nem ment volna a megszentelt napokon tüntetni, hanem bávatagon várta volna a csendes éjt.

Amiről nem tudunk, az nem fáj, ha a lakosság ostoba és tudatlan, akkor elégedett. Erre bazíroz a mi jótevőnk, amikor szintén tegnap – mennyi minden bír történni egy rövid napon – felcsatolta hadi kellékeit, és ellovagolt Brüsszelbe harcolni a rezsiért. Mit gondolhat most magában szegény Németh Szilárd, hogy elveszik az ő identitása, amely a múltban már névben is testet öltött, Rezsiszilárdnak nevezte őt a puszták népe, mint aki annak őre az egész nyüves országban, hogy Bözsi nénnye elégedett lehessen a langyos szobában, dicsérve az urat, akinek köszönheti, hogy nem fagy le a bütyke.

Bezzeg a baloldal, amely nemzetére tör. Mert Bözsi nénnye emlékszik még arra az időre, amikor Lendvai Ildikó lassan mondta, nem lesz gázáremelés, aztán megforgatta a kést a jámbor keresztény szívekben. Bezzeg, mióta a Fidesz és a kedves vezető gondoskodik az árakról, az élet csodaszép, duruzsol a konvektor ingyenbe szinte, pedig lófaszt mama (by: Gyurcsány). Bözsi nénnye ugyanis nem tudja, mert nem tudhatja tatabányai mintára, hogy miközben a sárga csekken nagy bötűkkel virít az összeg, hogy egyetlenünk mennyit spórolt meg neki, mindez csak átverés...

MÉG NEM EU-RENESZÁNSZ, JÓ LENNE, GYAKRABBAN PILLANTANÁNK ELŐRE, NEM MINDIG CSAK HÁTRA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.12.17.


Megbénult-e Európa? Létében fenyegeti-e az EU-t a jogállamiság, az uniós értékek és a demokrácia folyamatos semmibe vétele Lengyelország és Magyarország részéről? Ezt a kérdést teszi fel Thomas Mayer, a Der Standard című bécsi lapban, amire a válasza az, hogy úgy látszik, igen, de azért pozitív tartalmú elmozdulások jelei is érzékelhetők. Szlovénia az új Magyarország, legalábbis sokan aggódva figyelik a demokrácia állapotát. Kiderült, Svájcban is használja a kormány a Pegasus megfigyelő rendszert. Nemzetközi lapszemle.


Nem könnyű magunk mögött hagyni azt a hangulati mélypontot, amely áthatja az uniós térséget, írja Thomas Mayer, a Der StandardbanAhová csak tekintünk, mindenütt válság, amely a polgárok magánéletébe is betolakodik. A világjárvány alig csitul, itt az omikron-variáns. A gazdasági fellendülés újra megtorpant, a fogyasztói árak az egekben, miközben növekednek a kamatok miatti aggodalmak. És nem sokkal karácsony előtt az EU kapujában, Ukrajnában most még háború veszélye is fenyeget, mint 2014-ben.

Ennek ellenére a Der Standard kommentátora bátorító jeleket is lát. Ezek közt elsőként a német-francia motort említi: Olaf Scholz kormánya azt ígéri, hogy duót alkot majd Párizzsal, és lendületet ad, ökodigitális fordulatot hajt végre az euróövezet pénzügyi és gazdasági politikájában.

Thomas Mayer azt is derűlátásra okot adó jelenségnek tartja, hogy női miniszterelnöke van Svédországnak, Dániának, Finnországnak és Észtországnak is - vagyis átalakulóban a társadalomfelfogás, és legalábbis a Keleti-tenger partvidéke a modernitás hajtóerejének számít.

Végül a harmadik kedvező változást abban látja a szerző, hogy ismét erőre kap a szociáldemokrácia, amely annak idején fontos társalkotója volt a közös Európának. Ismét divatba jönnek az olyan fogalmak, mint a társadalmi összetartozás, a tisztelet, a kisebbségek jogai. „Ez még nem EU-reneszánsz, de jó lenne, ha mi, európaiak gyakrabban pillantanánk előre is, nem mindig csak hátra” - írja a Der Standard kommentátora.

Régi rossz szokásához tért vissza az Európai Parlament néppárti frakciója, amikor nem volt hajlandó megszavazni azt a határozatot, amely a jogállamiság szlovéniai helyzetével kapcsolatos aggodalmaknak adott hangot. Az egyik német szociáldemokrata EP-képviselő ilyen értelmű kijelentését idézi a Politico című amerikai hírportál európai kiadásában megjelent beszámoló. Birgit Sippel szerint a néppárti csoport, csakúgy, mint ahogy az Orbán Viktor vezette Fidesz esetében tette sokáig, nem hajlandó bírálni a jogállamiság szlovéniai visszaszorulását, csak azért, mert a szlovén kormánypárt az „ágytársa”.

A határozat, amelyet 356 szavazattal fogadtak el tegnap, 284 ellenében, 40 tartózkodás mellett, a szlovén médiára és igazságszolgáltatásra gyakorolt kormányzati nyomást tette szóvá. Zömmel baloldali, liberális, illetve zöldpárti képviselők voksoltak igennel, de 33 néppárti is csatlakozott, szemben Manfred Weber frakcióvezetővel, aki nemlegesen foglalt állást. Az elfogadott dokumentum aggasztónak nevezi a támadásokat, besározó kampányokat, rágalmakat és büntető eljárásokat, amelyek kormánypárti politikusok részéről érik a médiát és az igazságszolgáltatást.

A Janez Janša vezette kormány hosszú ideig sakkban tartotta a szlovén állami hírügynökséget a finanszírozás visszatartása révén, illetve szabotálta azoknak az ügyészeknek a kinevezését, akiket az ország az idén létrejött Európai Ügyészség rendelkezésére bocsát. Ebben a két kérdésben időközben megállapodás született, és Weberék éppen ezzel érveltek, okafogyottnak nevezték az elmarasztaló határozattervezetet. A bírálók ugyanakkor továbbra is nyugtalanítónak látják a szlovén közmédiára gyakorolt politikai nyomást, valamint az ügyészi kinevezések jelenlegi kormányzati gyakorlatát.

Végül néhány mondat arról, hogy a svájci Neue Zürcher Zeitung beszámolója szerint a Google műszaki értesüléseket tett közzé arról, hogy miként teszi lehetővé az izraeli NSO cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftver az iPhone mobiltelefonok megfigyelését. Eszerint számos biztonsági rést találtak az iMessage program kép- és pdf-adatfeldolgozó műveleti rendszerében. A Pegasus kifejlesztői visszanyúltak egy, az 1990-es években kifejlesztett standardhoz, amelynek Jbig2 az elnevezése, és amely annak idején dokumentumok szkennelését szolgálta. Az ebben található alaputasítások segítségével fejlesztették ki azt a saját miniszámítógépet, amely bármilyen tetszőleges parancsot képes végrehajtani. Az iPhone-okat előállító Apple szeptemberben foltozta be ezt a biztonsági rést.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ