2017. december 1., péntek

ELISMERTÉK: ROMLOTT A NYUGDÍJASOK HELYZETE

NAPI.HU
Szerző: SZÁSZ PÉTER
2017.12.01.


Egyetlen korcsoportban nőtt tavaly a szegénységgel és társadalmi kirekesztődéssel érintett személyek száma Magyarországon: a 65 felettieknél.

Magyarországon összességében csökkent ugyan a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett népesség száma 2016-ban az egy évvel korábbihoz képest, de ez a nyugdíjasokra nem volt igaz - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal adataiból.

2016-ban 76 ezer fős visszaesés mellett összesen 2 millió 465 ezer embert (a lakosság 25,6 százaléka) érintett a szegénység legalább egy dimenziója.

A 18 év alatti gyerekek - 2 százalékpontos csökkenés mellett - 31,6 százalékát, a 18 és 24 év közötti fiataloknak pedig - 3,3 százalékpontos csökkenés mellett - 29,9 százalékát érintette a szegénység....

A SZEMÉLYRE SZABOTT TERÁPIA ÚJ ESÉLY A RÁKGYÓGYÍTÁSBAN

INDEX
Szerző: BRAND & CONTENT
2017.12.01.


Bernáthnénak 3 hónapot jósolt az orvosa, amikor kiderült, áttétes tüdőrákja van. Szerencse, orvosi tudás, támogató környezet és rengeteg kitartás kellett ahhoz, hogy megküzdjön a betegséggel, ráadásul a családjától távol, idegen környezetben kellett átvészelnie a legnehezebb időszakot. Elmesélte történetét a kétségbeejtő diagnózistól az új életen át a könyvírásig.

„50 éves koromig nem is voltam orvosnál, kivéve, amikor világra hoztam a gyerekeimet. A körzeti orvosom javasolta, hogy vizsgáltassam ki magam, mert észrevette, hogy nem tudok végigmondani egy mondatot kifulladás nélkül. Én mindig a melegre fogtam a légszomjamat” – kezd bele a történetébe Bernáth Gusztávné Katalin.

A kálvária egy vérvétellel kezdődött 2012-ben. A vashiány volt az első árulkodó tünet, komolyabb kivizsgálásra volt szükség. A tüdőgondozóból a CT-re küldték Katalint. A biopszia értékelhetetlen lett, innen a beteg a budapesti onkológiai intézetbe került, ahol többféle vizsgálatot is végeztek. A diagnózis szerint egy 6x5x3 cm-es daganat volt a mellkasában.

„Az első onkológus 3 hónapot jósolt nekem. Rácsaptam az ajtót. A második orvos azt mondta, hogy keresünk valamilyen megoldást”– mondja Katalin. Be akarták vonni egy kísérleti terápiába, ezért egyéb vizsgálatokra is elküldték. December 28-án, egy MRI során azonban kiderült, hogy Katalin agyában is találtak áttétes daganatot. Egy bizottság elé kerültek az eredményei, és úgy döntöttek, nem vehet részt a kísérletben. 2013 januárjában megkezdődött a kemoterápiás kezelés..."...

A TÁRSASHÁZAKBAN ÉLŐ MILLIÓKÉRT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: KÉSZ ZOLTÁN
2017.12.01.


Elkezdődött a kampány, egyre nagyobb a csatazaj, de miközben mindenki a győzelemre - vagy legalább a tisztes helytállásra - hajt, ne felejtsük el azokat, akikért az egész történik: a választókat. Közülük van egy több mint hárommilliós réteg, a társasházakban, szövetkezeti ingatlanokban lakók, akiket cserbenhagyott a Fidesz.

Vannak más, hasonlóan népes csoportok, akiket megloptak, elvették a jogaikat, korlátozták és megbélyegezték őket, ám a tömbházak lakóinak ellehetetlenítéséhez nem fűződik politikai vagy gazdasági érdek. Nem a magánnyugdíj-megtakarításuk, takarékszövetkezetük, trafikjuk, termőföldjük, korengedményes vagy rokkantnyugdíjuk kellett, nem a szerzési vágy motiválta a Fideszt, hanem a hanyag embertelenség.

Úgy látszik, ezek az emberek nem fontosak a Fidesznek, ezért hagyja jelenlegi formájában a törvényi szabályozást, amely azoknak kedvez, akik nem fizetik a közös költséget, a közüzemi számlákat, és azokat bünteti, akik betartják a közösségi szabályokat. Lehet, hogy a Fidesznek ez így megfelel, de a választóiknak biztosan nem. Ezért fordultak hozzám és más ellenzéki politikusokhoz, és ezért nyújtottam be a témában határozati javaslatot a parlamentnek...

KELL-E MINDENKINEK SZAVAZNIA?

ÁGOSTON LÁSZLÓ BLOGJA
Szerző: ÁGOSTON LÁSZLÓ
2017.12.01.


Nem igaz, hogy minden ember egyenlő. Ha így lenne, mind ugyanannyi adót kéne hogy fizessünk, ugyanannyit kéne keresnünk, mindannyian atomtudósok és egyben válogatott súlyemelők lennénk egyszerre. Hiszen mind ugyanazt tudnánk - ugyanaz kéne hogy legyen az elvárás is velünk szemben. Mellesleg ezt hívják kommunizmusnak és azt hiszem, kevesen hisznek 2017-ben a megvalósíthatóságában.

Minden ember egyenlőnek születik. Ez viszont tökéletes és megfellebbezhetetlen igazság, amivel bárki, aki vitatkozni mer, gazemberséget követ el. Mindenkinek egyenlő lehetőségeket teremteni és mindenkit egyenlő eséllyel indítani az élet nevű nagy versenyben - ez lenne a demokrácia célja. És idáig a dolog szép és jó is.

Csakhogy a születés után kiderül, ki milyen képességeket hozott: ki lesz atomtudós és ki súlyemelő, kit érdekel jobban az irodalom és kinek nem megy a fejébe a fizika, ha pisztolyt szegeznek is a szívéhez. Ha elméletben kivesszük is a szülői és társadalmi környezet befolyásoló faktorát, még akkor is lesz bőven, aki lustább vagy szorgalmasabb, intelligensebb vagy butább, törődőbb vagy önzőbb, gyorsabb vagy lassabb - mert nem vagyunk ugyanolyanok. És ezért nem is vagyunk egyenlők.

A társadalom feladata nem az lenne, hogy egy szinten kezelje az anyagyilkost és Teréz anyát vagy a jó szívű, kedves, de rendkívül szerény képességgel megáldott Andriskát és a csillogó elméjű Szilvit. Az egyenlő lehetőségek megteremtése lenne a cél, hogy mindenki ugyanonnan tudjon rajtolni és senkit se vegyenek fel a szervezők motorral a futóverseny közepén, legyen bár akár a miniszterelnök lánya az.

De mi következik mindebből? Az, hogy nem érhet ugyanannyit a szerény képességű Andriska és a csillogó elméjű Szilvi, az anyagyilkos és Teréz anya szava sem. Mint ahogy a való életben, egy megbeszélésen, egy családi asztalnál sem ugyanazzal a súllyal esne latba a kettő. Akkor miért ragaszkodunk mégis mindenáron a minden ember egyenlő - egy ember egy szavazat fényesen becsődölt elméletéhez? (Miért csődölt be? Mert ahogy korábban is írtam: nem a legjobb programot, hanem a leghangosabb senkiházit szavazza meg a nép, aki a legtöbbet ígéri vagy a leghangosabban veri a mellét. Nézz szét a vesztébe rohanó demokráciákban Brexittől Trumpon át Magyarországig.) Miért hisszük, hogy egy ember attól értékes, hogy szavazata van? Ha ma, a minden ember egy szavazat világában elmész Borsodba azt látod, az ottani magyarok ugyanolyan fontosak a kormány számára, mint mondjuk a felcsútiak? Nem a szavazati jogon múlik…

300 EZRES NYUGDÍJAT SZEREZHETNEK OLYANOK, AKIK NEM IS MAGYARORSZÁGON ÉLNEK


24.HU
Szerző: HírTV, 24.hu
2017.12.01.Hír TV Célpont című műsora utánament annak, hogy Magyarország keleti határán hogyan működik az úgynevezett nyugdíjmigráció. A riport szerint többen úgy jelentkeznek be Ukrajnából magyar nyugdíjra, hogy nem is itt élnek, csak vesznek egy ingatlant és átutaznak, amikor a nyugdíjat át kell venni.

Találtak olyan embert is, aki az ukrajnai átlagosan 20 ezer forintos nyugdíj helyett 300 ezer forintot kap Magyarországon.

A trükk az, hogy Ukrajnában kisebb összegekért megveszik a magas jövedelmet igazoló papírokat, amelyekért Magyarországon kiemelten magas nyugdíjat lehet kapni. A magyar állam egy 1963-as, szovjet- magyar szociális egyezményre hivatkozva fizet jóval az átlag fölötti nyugdíjat azoknak, akik egyetlen percet sem dolgoztak itt és egy fillért sem adóztak Magyarországon. Ehhez magyar lakcím is kell, amelyet már 40 ezer forintért kínálnak az interneten...

ITT OLVASHATÓ

A VÉR ÉS A MÉZ FÖLDJÉN


BLOGÁSZAT
    Rendező: Angelina Jolie
    2012

  • A vér és méz földje a délszláv háború idején játszódik, amely kettészakította a Balkán-régiót az 1990-es években. A történet Danijelről (Goran Kostic) és Ajláról (Zana Marjanovic), a két bosnyák fiatalról szól, akik a brutális etnikai konfliktus két szembenálló oldaláról származnak. Danijel, a boszniai szerb rendőr és Ajla, a boszniai muszlim művész már együtt voltak a háború előtt, ám kapcsolatukat végérvényesen megváltoztatta az országszerte terjedő erőszak. Hónapokkal később Danijel már apja, Nebojsa Vukojevich tábornok (Rade Serbedzija) alatt szolgál katonai tisztként a szerb hadseregben. A két szerelmes akkor találkozik újra, mikor Ajlát a Danijel parancsára cselekvő katonák elragadják abból a házból, melyben eddig nővérével, Lejlával (Vanessa Glodjo) és annak kisgyermekével lakott. Ahogy a háború rátelepszik a fiatalok életére, úgy változik meg a kapcsolatuk, motivációik és egymáshoz való viszonyuk homályossá, állampolgári hűségük pedig bizonytalanná válik...

ORBÁN MÉG CSAK KILÉPNE AZ EU-BÓL, DE...

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.12.01.


..az oroszok és a kínaiak nem engedik. 谢谢你,中国

Nincs ebben semmi különös, inkább szokványos ez: nem vagyunk szuverén ország már ötszáz éve, azt csináljuk -- némi alkudozással --, ami mások hasznát szolgálja, és a keleti nyitással, agresszív hatalmak közelében, ez a szuverenitásvesztés csak erősödött. A magyar történelmet (ideértve a napjainkat is) nem lehet megérteni az orosz, az osztrák, a német, az amerikai külpolitika ismerete nélkül.

A magam részéről azt is kétlem, hogy Orbán lenne ennek az országnak a stratégiai irányítója.

VÁRJA A CSODÁT. MEG A POSTÁST, HOGY MIKOR HOZZA A KÖVETKEZŐ ERZSÉBET-UTALVÁNYT

SZALONNA BLOG - VENDÉG 
Szerző: CZOTTER JÓZSEF
2017.12.01.


Az ország jelenlegi helyzetében, állapotában olyan, mint egy rezervátum. Orbán és az „elitje” középkori állapotokat, jobbágysorsot, úri kiváltságokat épít ki, ezt akarja majd a következő években „konzerválni”. Mert kér még 4 évet, ugye. Ha kell, majd a kerítés is körbeér, meg a fejekben épített falak is, és végleg beszűkül számunkra a világ. Írni, olvasni, számolni még tudunk, de már nem sokáig, mert minek? Nekünk nem kell, nem szabad gondolkodni, csak vegetálni, robotolni. A többit megoldja majd pártunk és kormányunk helyettünk.

Aki tudott, vagy rákényszerült már rég elment külföldre, vagy épp most húz el, és nemigen jön vissza, amíg ezek a nemzetellenes állapotok meg nem szűnnek. Aki nem tud elmenni koránál, anyagi helyzeténél fogva, az bizony marad és tűr, mert elhiteti önmagával, hogy mást nem tehet a népbutító hatalommal szemben. Öntelt, érzéketlen bohócok ugráltatják a népet és élvezik kiszolgáltatottságunkat. Hazug ígéretekkel traktálnak, hazug eredményeket nyomnak le a torkunkon és elvárják, hogy csodáljuk, féljük őket.

Sajnos így állunk a 21. század második évtizedében, itt Európában, az EU tagjaként. Ez totális képtelenségnek tűnik, és mégis igaz. Egy népet leigáztak „kiválasztottjai” és kisemmizték, lenullázták a polgári Magyarország ígéretével. Ez olyan abszurd, annyira közönséges lenézése, lekezelése egy népnek, hogy az valójában népellenes bűncselekmény a Fidesz-KDNP pártszövetség és az Orbán kormány részéről, amivel kapcsolatban csak Hága hozhat majd ítéletet. Itt egy színjáték zajlik kormányzás címén, a színfalak mögött kamionszámra lopják el a köz pénzét. Az ellenzék meg még mindig nem érti, hogy ez már rég nem egy demokratikus színdarab, ahol demokratikus szerepekkel és szöveggel játszható az előadás.

Lassan beindul a választási roadshow is a semmibe, miközben látszik az a mély, népi apátia, amelyből egyelőre nincs az a csodaszarvas, amely képes lenne kirángatni ezt a népet. Orbán már rég behúzta 2018-as választási győzelmét. Nem a tehetsége és sikerei miatt, mert tehetségtelen a kormányzáshoz, a sikerei meg nettó hazugságok. Hanem egyszerűen azért, mert az ellenfél tehetetlen önnön balfaszságai miatt, a nép meg mély apátiába roskadva évek óta a sebeit nyalogatja az esti tévézés közben, és várja a csodát, meg a postást, hogy mikor hozza a következő Erzsébet-utalványt...

LEGALÁBB AZ ELLENZÉK NE DOLGOZZON A FIDESZ KEZE ALÁ!

168 ÓRA ONLINE
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2017.12.01.


A 2010 áprilisában kétharmados felhatalmazással hatalomra kerülő Orbán-kormány lényegében hivatalának átvétele napján hozzálátott az ország közigazgatási rendszerének teljes átszabásához, a független hatalmi ágak autonómiájának felszámolásához.

Az ügyészséggel nem sokat kellett bajlódnia, hiszen a Polt Péter vezette szervezet tisztában volt azzal, hogy mostantól minden másként lesz, változnak a prioritások, és ezentúl elsőrendű feladatuk nem a bűn üldözése, hanem tevékenységük politikai szempontok és elvárások szerinti átrendezése lesz. Így azután velük nem is sokat bíbelődött a kormányzat. Bíztak benne, és nem ok nélkül, hogy a bűnüldözés élére kinevezett vezetők maguktól is tudják feladatukat. És nem is csalódtak. Az ügyészség elmúlt hétéves tevékenysége a hatalom számára nemhogy csalódásra, de még fejcsóválásra sem adott okot. A bűnüldöző szervezet pillanatok alatt megtalálta a helyét és a szerepét az újonnan épülő maffiaállam által felépített struktúrában, a NER-ben. Nem volt szüksége hatodik érzékre ahhoz, hogy mindig tudja, mikor kell azonnal lecsapnia, médiát mozgósítania, bilincsbe vernie, vezetőszáron rángatnia, előzetesbe helyeznie a vádlottat, és mikor kell elfordítania a fejét néhány hónapra, amíg a gyanúsított eltüntetheti a bizonyítékokat, átrendezheti a gyanús portfólióját, mikor szükséges, hogy óriási titkolózás övezzen egy-egy nyomozást, mikor kell a bűnjeleket az éj leple alatt eltüntetni és mikor kell az ellenzéket lejárató nyomozati iratokat a kormánybarát sajtónak kiszivárogtatni. A fürge, látványos és az esetek többségében megalapozatlan lecsapás mindig az ellenzékhez közel álló politikai és civil szervezetek vezetőit érte el, a cinkos együttműködés pedig a kormánypártokhoz közeli bajbajutottakat próbálta tisztára mosni.

Feltételezhetően hasonló elképzelései voltak a kormányfőnek a bírósági rendszer átszervezésével, az új bírósági vezetők kinevezésével is. Úgy gondolta, nem érheti csalódás, amikor 2011. végén egyetemi évfolyamtársát, feleségének barátnőjét, az Alaptörvényt a Brüsszel–Strasbourg vonaton végső formába öntő EU-képviselő feleségét, Handó Tündét nevezte ki az Országos Bírósági Hivatal vezetőjévé.

Ahhoz, hogy ezt a döntését végre lehessen hajtani, előbb porig kellett alázni és el kellett távolítani a főbírói székből azt a Baka Andrást, akit alig egy évvel korábban, többek között éppen a Fidesz-frakció tagjainak egyöntetű támogatásával neveztek ki. Bakának azért kellett mennie, mert több alkalommal nyilvánosan kritizálta a Fidesz-kormány jogsértő lépéseit, és rendre kiállt a bíróságok jogkörének csorbítása, az intézmény keretein belül dolgozók érdekeinek durva megsértése miatt.

Baka András törvénytelen eltávolítását a magyar adófizető állampolgárok 30 milliója bánta, ennyi pénzt ítélt meg ugyanis számára a strasbourgi bíróság, amiért az állam jogsértően járt el vele szemben. A büntetés nagysága azonban semmiféle megrázkódtatást nem okozott kormánykörökön belül, hiszen egy-egy kormánytag egy közepesen „finom” hétvégén ennél többet költ el hétcsillagos szállodákban, night clubokban, jachtokon vagy helikopteren, annál nagyobb volt a csalódás azonban, amikor a királycsinálók azzal szembesültek, hogy Handóval törököt fogtak...

OROSZI BABETT ISMÉT AZ ÁTLÁTSZÓNÁL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Átlátszó
2017.12.01.


A Junior Príma Díjjal és Gőbölyös Soma-díjjal kitüntetett újságíró három év tévézés után újra az Átlátszó.hu csapatát erősíti decembertől.

Oroszi Babett 33 éves újságíró. Pályáját gyakornokként kezdte, ezután írt bűnügyet, dolgozott női lapnál. Az Átlátszó először 2012-ben igazolta le, itt oknyomozó cikkeket közölt.

Cikksorozatáért, amely a magyar filmvilágban eltűnő állami milliárdokról szólt, megkapta a legjobb oknyomozóknak járó Gőbölyös Soma-díjat. Nem sokkal később a legjobb 30 év alatti újságíróknak járó Junior Príma Díjjal jutalmazták.

Az Átlátszónál sokféle témán dolgozott. Ő írta meg először, hogy Tiborcz István veje vett egy kikötőt Keszthelyen, ahogy azt is, hogy az LMP érintett egy naperőművekkel kapcsolatos korrupciós ügyben. Ő tárta fel az Andy Vajna mögött burjánzó offshore-birodalmat is.

Korábbi cikkei az Átlátszón:

Filmes-ügyek

Tiborcz István kikötője

Andy Vajna offshore vállalkozásai

Felcsúti kisvasút
Naperőmű-mutyi

Oligarcha-leltárát legutóbb Mészáros Lőrinc cégbirodalmával egészítette ki, több, mint 120 vállalkozás tartozik ma már a felcsúti polgármesterhez...

ILYEN EGYSZERŰ A FIDESZ TRÜKKJE: SOHA NE BESZÉLJ A VALÓSÁGRÓL!

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.12.01.


Ha a cáfolatoktól félünk, jobb, ha csak meséket mesélünk.” John Gay örökbecsű mondása a Nemzeti Együttműködés Rendszerében nyer igazán értelmet, hiszen a Fidesz semmitől sem fél jobban, mint a cáfolatoktól. Ennek szellemében olyan mesemondók lettek a kormányzati propagandáért felelős kommunikációs szakemberek, akik megóvják a kabinetet és az embereket is attól, hogy valós tényekkel kelljen szembesülniük. Ha tehát elrugaszkodunk a valóságtól, akkor nincs is mit számon kérni rajtunk. Ez a Fidesz nagy varázslata.

A 2002-es választási vereség után a Fidesz berkein belül népszerű volt az a magyarázat, hogy a baloldal még mindig hatalmas médiafölénye hozta meg a győzelmet az MSZP-SZDSZ koalíció számára. Ez ugyan már akkor sem volt igaz, de Orbán Viktor jó indokot látott ebben a hiedelemben arra, hogy szisztematikusan bedarálja a baloldalhoz kötődő sajtóorgánumokat, és hatalmas pénzeket öljön a pártját kiszolgáló úgynevezett jobboldali sajtóbirodalomba, amit akkor még hű barátja Simicska Lajos gründolt.

A 2010-es fülkeforradalom után aztán már a közszolgálati médiákat is szűk pórázon vezette Orbán, és Simicska három évvel ezelőtti lázadása sem ejtette kétségbe, hiszen közpénzekből szinte hónapok alatt újabb jobboldali portfóliót épített Mészáros Lőrinc,Habony Árpád, valamint Andy Vajna asszisztálásával. Az erős sajtóbirodalom legfontosabb küldetése az, hogy uralja a közbeszédet, illetve meghatározza annak témáit. Ha olyan médiatúlsúlyra teszel szert, mint amilyennel most a Fidesz rendelkezik, akkor lényegében bármit el tudsz hitetni az emberekkel, és szinte minden számodra fontos témát a felszínen tudsz tartani. Ilyen egyszerű!

Soha nem gondoltuk volna, hogy egy amerikai milliárdos sehol sem publikált tervéről nemzeti konzultációt lehet tartani, és a közszolgálati híradó olyan valótlanságokat szajkózhat az Európai Unió döntéseiről, melyek köszönő viszonyban sincsenek a valósággal. Márpedig, ha a fogorvos a szádban kotorászik, bármilyen hülyeséget mondhat rólad, te nem tudsz érdemben válaszolni, legfeljebb csak nyögsz néhányat. És ez nem egy dakota közmondás!

VÁLASZTÁSRA VÁRVA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.12.01.Mint ez már lenni szokott, választások előtt a hülyeség tengerében lubickolhatunk boldogan.
A kormányzó párt cukiság-kampányt folytat és olyan dicsőségekkel kampányol, mint a jövő évi nyugdíjemelés, mondván: Januárban ismét emelkednek a nyugdíjak!
Emelkednek hát, a törvénynek megfelelően, és ha szerencsénk van, akkor annál nem sokkal kisebb mértékben, mint idén januárban, amikor csak a rohamnyuggerek határozott mozgolódására, a járókeretek és rollátorok gyülekezésére felfigyelve hozta a valósághoz közelebb a kormány a nyugdíjemelés mértékét, arra természetesen gondosan figyelve, hogy az év vége felé - választási év kövekezik, ugye - maradjon még egy kis érzékelhető kiosztanivaló.
A kormány arra épít, hogy a nyugger olyan, mint az aranyhal, elfelejti, hogy mi jár neki, hozzácsapja a választási alamizsnát az év végi korrekcióhoz, majd bejelenti, hogy januárban is lesz nyugdíjemelés, merthogy ez a kormány lépten-nyomon emeli a nyugdíjakat.
Hát nem, nyugdíjemelés egyszer van egy évben, év végén azt adják oda, amit nem adtak januárban, és amit az állam egész évben használt.
Ennek kamatköltségét zsebreteszik, majd kiosztják alamizsnálkodás, meg Erzsébet utalvány keretében, mely utóbbin megint csak kaszálnak egy kicsit, így nyomva le az okos lányt, aki adott is meg nem is, hozott is meg nem is Mátyás királynak, a tetejébe még gyönyörű dudái is voltak.
Ögyes, mondta Kohn, mikor az automata elnyelte a harmadik egydollárosát is...

Mindenesetre a trükk bejön, könnybelábadt szemű nyugdíjasok tervezik be a jövő évre az ünnepi libakabát-vásárlást a szokásos csirkefarhát helyett, áldják a tolvajt, aki visszaadja azt, amit ellopott.
Áldják, mint Julcsa néni Jóskát a bálban, aki miután megpocsékolta féllábú lányát, visszavitte hozzá, és nem hagyta a fának támasztva, mint a többiek...
Ebben az a kisebb baj, hogy Orbán lop, ezt már megszoktuk, nála már rutin-számba megy a dolog, ami ennél sokkal jobban fáj, az az alattvalói mentalitás, mely ezt az egész országot jellemzi és amely Pocak-királyt hatalomban tartja.
Boldogabb országokban a polgárnak van tartása, nálunk meg devizahitel-tartozása van, melyet fizethet élete végéig.
Igaz, van neki MOL-részvénye is a Magyar Állam nevén, csak annak az osztaléka nem nála csapódik le, hanem valamelyik fidesz-közeli oligarcha zsebét duzzasztja egy stadionépítés nyereségeként.
A fent említett boldogabb régiókban ha a polgár zsebében kotorászna a kormány, az a következő választáson már nem lenne kormány, az biztos.
Nálunk meg hálás a nép, mint hajdan az orosz nép Sztálinnak, aki visszarúgta a gyerekeknek a labdát, jóllehet ki is végeztethette volna őket...


"ORBÁN MAFFIAÁLLAMOT ÉPÍTETT" - MEGSZÓLALT SIMICSKA LAJOS

RTL KLUB
Szerző: RTL Klub / RÉDLI BALÁZS
2017.11.


Megszólalt Simicska Lajos. A milliárdos vállalkozót azért kerestük meg, mert délelőtt több helyen is összefestette a Soros Györgyöt ábrázoló kormányzati plakátokat. Simicska Lajos az RTL Híradó kérdésére azt mondta, bosszantotta a hazug 
és álságos kampány.

EMBERARCÚ POLITIKÁT!

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: KACZVINSZKY BARBARA
2017.12.01.


Politikus Bubáim! Gondoltam, szólok én is, mert hát ugye a választás rólam, az állampolgárról is szólna. Számolgattok, nem számolgattok egymással, magatokkal. A politikai matematikátokban egy magamfajta maximum egy mínusz.

Talán csak a kicsi vagy az általatok hibásnak gondolt halmazokban plusz. Szóval, esélytelen. Ezért az esélytelen értelmiségi nyugalmával írok. Van, amikor leszámoltok, van, amikor kiszámoltok – csak elszámolás van ritkán. Meg szembenézés. De ettől függetlenül, tudom, lesz, aki a végén nevet. Én még ritkán nevettem.

Természetesen nem szólok bele a dolgaitokba. Nekem édes mindegy, közületek ki árulja el a másikat, vagy hogyan hazudja le a csillagos eget. Pillám sem rezdül, ha gyékényeitekről ezerfelé húztok, noha valaha együtt árultátok a politikai portékát. Az sem érdekel, ha magasról tesztek rám, mert már a költő is megírta, makulátlan a céda, mocskos a szűz. A vélemény meg szabad. Kifelé. Értjük egymást.

Nem vagyok fontos nektek, számotokra érdektelen, mit gondolok, vagy mit teszek, hisz csak egy vagyok, nektek meg a tömeg a fontos. No de hol a tömeg? Már úgy mögöttetek? Én csupán egy elárvult, hatalmas, szinte cserbenhagyott tömeget látok. Szomorú és kétségbeesett embereket. Ti nem látjátok? A közélettel való foglalatosság nem az, ha egymást járatjátok le. Okkal vagy ok nélkül, pont nem érdekel. Ne gyerekeskedjetek! Attól, hogy valaki nem pártpolitizál, még nem hülye.

Ha Ti sem hisztek magatokban, hát én hogyan hihetnék? Nem úgy van az, hogy a választó csak menjen választani, oszt jó napot. Nem úgy van az, hogy ne ugráljon, ne pofázzon, csak szavazzon...

MERT HÜLYÉK VAGYUNK, DE LEGALÁBB BAROMIRA NAGY ÖNÉRZETTEL MEGÁLDOTT HÜLYÉK

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.12.01.


...Márpedig ha valaki valamilyen szervezet vezetője, ha közpénzzel gazdálkodik, akkor azzal el kell számolni. Pont. Azért felelősséget kell vállalni. Első körben a vezető a felelős. Nem azért, mert szőke és nem azért, mert férfi, vagy nő. Nem is azért, mert magas, alacsony, cigány, palóc, tót, sváb. Hanem azért, mert a beosztása felelősséggel jár.

Tudom, mindez nálunk nem igaz. Itt csak annak kell vállalnia a felelősséget, aki nem fizetett parkolási díjat, vagy el akarta bliccelni a vonaton a jegyvásárlást. Aki egyszer felnyalta magát a politikai pöcegödörig – mindegy, hogy mikor, akár Árpád vezér idejében is – az érinthetetlen. Márpedig Farkas Flórián főleg érinthetetlen, hiszen vidáman hazudhatta azt is, hogy diplomája van, sőt, egyetemi előadásokat is tartott. Aztán kiderült, hogy ez nem pontosan igaz így, az általános iskolát a börtönben sikerült befejezni, az érettségi meglétére nincs bizonyíték, de na és? Történt valami? Semmi.

Egy ilyen erkölcsi magaslaton álló ember esetén az a minimum, hogy fideszes képviselő és miniszterelnöki biztos is legyen. Az ezzel járó mentelmi joggal, természetesen. Márpedig a mentelmi jog – és persze Orbán Viktor és udvartartása – megvédi Farkas Flóriánt mindentől. A farkastól is.

Farkas Flórián személye nem érintett? Tényleg? Akkor jó, megnyugodtam. Örömmel finanszírozom az ő ártatlan ténykedését, bárhány milliárdba is kerül. Lófaszt, azt.

Tudnék szebben is fogalmazni, de semmi kedvem hozzá. Geci, tolvaj csürhe. Ráadásul egy olyan geci, tolvaj csürhe, amelyik a legsunyibb módon igyekszik kijátszani a rejtett rasszizmus nevű szemétséget. A franc nem támadja a cigányokat. Ezt az egy embert támadja mindenki és akkor is támadná, ha kínai lenne. Farkas Flórián felelős az eltűnt pénzekért, felelős a cigány embereknek szánt források eltüntetéséért, sőt, felelős a szavazatvásárlásokért is. Vezetőként felelős. Ha történetesen semmi köze nincs az elsikkasztott pénzekhez, a munkatársai ténykedéséért akkor is felelős. De nem vállalja a felelősséget. Mégpedig teljes politikai támogatással teszi. Az meg a világ csudája, hogy mindezt van pofája ennek a bandának megfejelni azzal, hogy üzengetnek a sajtónak.

Egyszer minden véget ér. Ez is. El fog jönni az a pillanat, amikor nem lesz mentelmi joga sem Orbánnak, sem Farkasnak, sem a többieknek. Mi is tudjuk, ők is tudják. Eljön az a nap. A felelősséget pedig mindenkinek vállalnia kell a tetteiért. Akár cigány, akár nem cigány. Bűnözőknek börtönben a helyük, nemtől, származástól, bőrszíntől függetlenül. Pont.

Végül: amelyik kedves olvasó elkezdi – többnyire a fotó alapján, mert olvasni is lusta, tehát ezt a mondatot sem fogja olvasni – Orbánt, vagy bárkit cigányozni, úgy letiltjuk, mint a szél. Mert egészen idáig éppen erről pofáztunk.

KISPESTEN NEM ISKOLA NYÍLIK, DEVISZONT TANODA

MÉRCE
Szerző: SZABÓ LIZA
2017.11.30.Sőt, nem is tanoda, hanem egy tanodajellegű hely – de erről majd később.

Az idei év szeptemberétől kezdve különböző helyszíneken és internetes platformokon hallhattunk egy új oktatási kezdeményezésről, a Deviszontról. A kísérlet kigondolói egy eseménysorozat keretében járták körül a (szak)oktatás gazdasági vonatkozásait, a tanodamozgalmakat, a pedagógusképzést és a Taigetosz-törvényt – ami pont a különösen hátrányos helyzetben lévőket, a tanulási nehézségekkel küzdőket sújtaná.

Ez a folyamat most zárult le, hogy ezzel elkezdődhessen maga a projekt, amit már több mint egy éve készítenek elő.

Az iskola falain kívüli tanulási és szórakozási lehetőség megvalósításának ötlete onnan jött, hogy a szervezők számára egyre inkább vállalhatatlannak tűnnek az itthon működő intézmények, amik inkább csak elmélyítik a társadalomban amúgy is meglévő igazságtalanságokat.

A szervezők november 24-én a Gólya Közösségi Házban többféle programot kínáltak az érdeklődőknek indulásuk örömére, és további adományok gyűjtésére. Ki osztja az észt? – címmel rendeztek kerekasztal-beszélgetést, majd a ‘tanoda’ indítói meséltek elképzeléseikről. Mindeközben a bejáratnál támogató jegyeket, valamint tombolát lehetett vásárolni a szervezet támogatására, bent pedig szendvicseket, pompás pogácsát és fahéjas csigát.

A rendezvény középpontjában a különféle felszabadító pedagógiai akciók álltak. A szervezők három olyan embert hívtak meg beszélgetni, akik valamilyen módon kötődnek a kritikai elméletekhez és a kritikai pedagógiához, amelyen egyszerre értik a társadalmi rendszer és az oktatás általános ideológiájának és módszereinek megkérdőjelezését. Mindhárom résztvevő olyan projektben dolgozik, amely saját területén küzd az elnyomás ellen, legfőbb célkitűzésük egy egyenlőbb társadalom – ami, mint Kovai Melinda (a Helyzet Műhely tagja) megjegyezte, nem mindenki számára magától értetődő vágy.

A kritikai pedagógia többnyire kifogásolja az uralkodó oktatási módszereket, de – szemben a felkapott alternatív oktatási modellekkel – tovább is megy ennél. A felszabadító oktatás elméletével rendszerszintű társadalmi változásért küzd, az elnyomás megszüntetése felé törne. Felbontja a hagyományos tanár-diák (elnyomó-elnyomott) ellentétpárt, hogy együtt tanuljanak, egyszersmind politikailag is elkötelezetté váljanak a résztvevők...


A HÜLYESÉG KORA - DOKUMENTUMFILM


YOUTUBE
Szerző: FRANNY ARMSTRONG
2009.


A film 2055-ben egy pusztulásra ítélt világban játszódik. "Miért nem mentettük meg otthonunkat, a Földet, ameddig még lehetett?" - teszi fel a kérdést a főszereplő, egy idős történész számára már archív, 2008-as filmfelvételeket nézegetése közben. Az archív felvételeken olyan, ma élő húsvér személyek története elevenedik meg, akik bár a világ különböző pontjain élnek, mégis ugyanúgy szenvednek a klímaváltozás globális hatásaitól...

NYÍLIK A FIDESZES FEKETE DOBOZ - A NER A BÍRÓSÁGOKAT IS MEGSZÁLLJA

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BARÁT JÓZSEF
2017.12.01.


Megőrizhetik-e függetlenségüket a magyar bíróságok, ha a közeljövőben kétszáz új bíró érkezik a közigazgatásból? Számos elemzésben felbukkant e kérdés, mióta tudjuk, egy november 1-jétől hatályos miniszteri rendelet újraszabta az államapparátusból érkezők javára azt a pontrendszert, amelynek alapján a bírói pályázatokat értékelik. Talán ez lesz a fordulópont, amikor a Nemzeti Együttműködés Rendszerének centrális erőtere beszippantja a bíróságokat is? A sajtóban felerősödtek a félelmek, hiszen az államigazgatásban aligha volt maradása a Fidesz-kormányzás hét éve után annak, akinek lojalitásával kapcsolatban kétségek merültek fel. Márpedig kétszáz olyan új bíró, akik a panaszos állampolgár szempontjainál fogékonyabbak a közigazgatás érdekei iránt, alaposan elbillentheti a ma már amúgy is egyre nehezebben fenntartható egyensúlyt.

Komcsi mindegyik! Így minősítette Budai Gyula volt elszámoltatási biztos, az Országgyűlés igazságügyi bizottságának fideszes alelnöke a magyar bírói kart egy bizottsági vitában. A faragatlan beszólás önmagában talán nem keltett volna nagy hullámokat, ám ezt megelőzte Lázár János kommentárja a Kúria egyik döntésével kapcsolatban. A Baka András által vezetett tanács ugyanis kimondta, hogy a tao is közpénz, tehát Mészáros Lőrinc nem titkolhatja tovább, mire is költik azokat a milliárdokat, amelyek állítólag a versenysport támogatására dőlnek Felcsútra. A kancelláriaminiszter – aki szerint Baka András nagyon haragszik a kormányra és a Fideszre – gúnyosan rejtélyes véletlennek nevezte, miért is kerülnek hozzá a tao-val kapcsolatos ügyek.

Bakát 2011-ben az Orbán-kormány úgy távolította el a Legfelsőbb Bíróság elnöki székéből, hogy a testületet egyszerűen megszüntették, ez azonban az Emberi Jogok Európai Bírósága szerint jogellenes lépés volt. Az természetesen kicsit sem véletlen, hogy az ügyet éppen Bakára szignálták. Mint a Kúria közölte, az ügyelosztási rend egy évre előre meghatározott, így már akkor nyilvánvaló volt, hogy az ilyen és hasonló témákban szaktudása alapján Baka tanácsa dönt majd, amikor még azt sem lehetett tudni, hogy ilyen ügy egyáltalán a Kúria elé kerül-e.

A Magyar Bírói Egyesület közleményben reagált a bírákat és a bíróságokat sértő kijelentésekre, mert azok a szervezet álláspontja szerint alkalmasak az igazságszolgáltatás függetlenségének csorbítására. Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter lapunknak úgy nyilatkozott: jelentős kárt okozhat, ha politikusok azt hangoztatják, hogy elégedetlenek bírákkal vagy ítéletekkel, mert a bírói döntéseket ezzel politikai mezőbe tolják. Ha a bírák egy-egy ügyben a kormány ellen döntenek, azt egyesek bátor politikai tettnek kiálthatják ki, míg egy államapparátusi határozat megerősítésében meghunyászkodást vagy elfogultságot vélnek felfedezni. Pedig valószínűleg egyik sem igaz, a bírák többsége legjobb tudása szerint a törvényességet képviseli. Bárándy szerint a politikának nem szabadna nyilvánosan minősítenie a bíróságokat. Különösen nem úgy, ahogy Budai Gyula tette, aki egyébként a rendszerváltás előtt lett katonai ügyész, tehát főnökei igencsak megbízható embernek tarthatták. Az idézett két politikusi megnyilatkozás Bárándy szerint rombolhatja a bíróságok iránti bizalmat, pedig az ítéletek igazi erejét a döntések igazságosságába vetett hit adja...

HA BUDAPESTI, RÁ FOG KATTANNI: EZEN A ZSENIÁLIS OLDALON HÁZAK SZINTJÉN KERESHET RÉGI FOTÓKAT, TÉRKÉPEKET, IRATOKAT

HVG ONLINE - TECH
Szerző: hvg.hu
2017.12.01.


Budapest Időgép néven nyitott egy adatokban, térképekben régi fotókban is igencsak gazdag új online felületet a fővárosi levéltár. Csak írja be vagy keresse meg a térképen mostani lakása, gyerekkori otthona vagy bármelyik kedvenc helye címét, és ámuljon: fényképek, dokumentumok, érdekességek minden mennyiségben.

Budapest Főváros Levéltára már régóta működteti a Hungaricana Közgyűjteményi Portált, melynek célja a különféle hazai közgyűjtemények digitalizálása, illetve más szervezetek eredményeinek bemutatása. A Hungaricana több millió oldalnyi digitalizált forrásanyagot tartalmaz, a város lakóira és épületeire nézve pontosan helyhez és időhöz köthető adatok tömegét nyújtva. A mostani fejlesztéssel mindez a történeti térképeken barangolva, könnyen, gyorsan, szórakoztató formában is elérhetővé válik: ez a Budapest Időgép, amely a 19. század végétől a 20. század közepéig kínál igazi különlegességelet. Egyszerre barangolhatunk térben és időben, interaktív térképeken keresztül több időmetszetben tanulmányozhatjuk a város átalakulását, kereshetjük a korabeli helyszíneket és eljuthatunk az egyes telkek, házak történetére, sőt lakóira vonatkozó levéltári forrásokhoz is...


ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

HOGYAN LEGYÜNK DIKTÁTOROK EURÓPA KÖZEPÉN? - ONLINE KÖNYV 5. RÉSZ

KARVALYOK FÖLDJE BLOG
Szerző: Karvalyok Földje
2017.11.30.


A kereskedelmi adók, avagy a szükséges rossz

4. rész

Keményebb dió a kereskedelmi média szolgálatunkba állítása, mivel ahogy szerte a világon, valószínűleg a mi hazánkban is a nagy kereskedelmi csatornák multinacionális cégek leányvállalatai és e minőségükben uralják a piacot. Ezen társaságok érdekérvényesítő képessége Európa-szerte kiváló és bármilyen apró sérelem elszenvedése esetén rohannak Brüsszelbe meg az anyaországuk miniszterelnökéhez, védjék meg a házi kedvencet. Mivel nem kimondottan lelkesítő olyan állam képviselőjével vitatkozni a sajtószabadságról, amelytől – kisméretű országként – a GDP-nk akár 10%-is is függhet, az ipari teljesítményünkről nem is beszélve, így intézkedéseinket óramű pontossággal kell ütemeznünk, illetve a cégek leszalámizását úgy kell megindokolnunk, hogy ne találhassanak fogást rajtunk. Ha később nemzetközi nyomás miatt visszakoznunk is kell egy-egy túlkapásos jogszabályunk miatt, a hazai politikai csatát még mindig megnyerhetjük, a népszerűségünket pedig tovább növelhetjük már csak azzal is, hogy ország-világ előtt bebizonyítjuk, a gyarmatosító multik elleni szabadságharcunkat megvívtuk, de a sárkány sajnos túl nagy. Mi bár igaz és bátor küzdelmet folytattunk, de tudomásul kell vennünk, Dávid ellenében ezúttal Góliát győzött, most elbuktunk, de a háború még nincs elveszítve. Ki ne tapsolna nekünk azért, hogy nemzeti érdekeink védelmében minden bátorságunkat összeszedve még a legfőbb gonosszal is hajlandóak vagyunk hadakozni?

Még a legcsúfosabb visszavonulásunkat is nevezzük kompromisszumnak, olyan eredménynek, amely népünk érdekét sokkal jobban szolgálja, mint a harc előtti nemzetünkhöz méltatlan állapot. Nem lényeges, hogy igaz legyen az, amit állítunk, elég ha hihető a mondandók, amit rövid üzenetek formájában égessük be alattvalóink tudatába.

A kereskedelmi adók tehát érdemes kerülni a direkt támadást, ennek ellenére számos lehetőséggel élhetünk:


- szorítsuk ki az idegenszívű adókat a népszerű műsorok jogaiból, pl. a legnézettebb és ezáltal extra reklámbevételt vonzó hazai és nemzetközi sportközvetítésekből, lottósorsolásokból, tehetségkutató műsorokból. Ne higgyük azonban, hogy pártkatonáink vezénylete alatt gyártott kétes színvonalú egyéb műsorok hosszabb távon jelentős mennyiségű nézőt elszipkázhatnak a közönség körében elve népszerűbb és sokkal profibb alkotói gárdával rendelkező kereskedelmi adóktól. Ha nem tudjuk megszüntetni ezeket az adókat, csökkentsük a bevételeiket.

- tiltsuk ki újságíróikat mondvacsinált indokokkal a kormány sajtótájékoztatóiról, a parlament épületéből meg minden olyan helyről, ahol első kézből kaphatnának információt fontos belpolitikai eseményekről. Egyetlen kérdésükre sem kell válaszolunk sem nekünk, sem szóvivőinknek, exkluzív interjúkat pedig csak olyanoknak adunk, akik azt megérdemlik. Azoknak, akik soha semmilyen körülmények között sem tesznek fel olyan kérdéseket, amelyeket előzőleg nem engedélyeztünk nekik.

- adjunk ízelítőt milyen az, ha valakit utálunk – vessünk ki rájuk rendkívüli adót, olyat, amit a kormánybarát médiák esetében még véletlenül sem alkalmazunk (barátainknak kedvező sávos reklámbevétel meghatározás, stb.). A kockázat a diszkrimináció, ne lepődjünk meg, ha a multik Brüsszelbe rohannak jogorvoslatért, ahol várhatóan igazat is adnak nekik. A büntetést úgyis az adófizetők fizetik, mi pedig kommunikálhatjuk, az Unió már megint beleszól a belügyeinkbe.

- hatóságainkkal kerestessünk a kákán is csomót – mire másra lenne jó a médiahatóság és a versenyhivatal? Szabassunk ki büntetéseket a legkülönfélébb műsoraik miatt, jöhet a főműsoridőben túlságosan naturalisztikus szex, rossz korhatár besorolás, illetlen beszéd, tiltott termékelhelyezés, stb. Lakájaink feladata, hogy megkeserítsék a nekünk be nem hódolók életét büntetés hátán büntetéssel, végső megoldásként pedig akár az engedély elvételével.

- akasszuk meg a pénzáramlást és drasztikusan csökkentsük a bevételeiket. Ne engedélyezzük, hogy bármelyik állami vállalat, intézmény vagy baráti nagyvállalkozó nem nemzeti csatornákon hirdessen. Ha növekvő adóterheik mellett nincs bevételük, akkor kénytelenek lesznek alább adni a színvonalat is, minek következtében elpártolhatnak a nézők. Megfelelő nyomás gyakorolásával akár még azt is elérhetjük, hogy ezek a társaságok kivonulnak az országból, átadva frekvenciájukat a mi embereinknek.

- szponzoráljuk a nekünk kedveseket: a baráti adókat tömjük ki burkolt állami támogatással állami reklámmegbízatások formájában. Miért ne hirdetné magát a mezőgazdasági minisztérium egy országos csatornán? Vagy akár a Nemzeti Bank, hogy a monopolhelyzetben lévő gázszolgáltatóról ne is beszéljünk? Juttassuk őket olcsó állami hitelhez és azt se akadályozzuk meg, ha más országba akarják áttenni a székhelyüket az ottani alacsonyabb adókulcsok miatt.

- követeljük meg, hogy a nem nemzeti társaságok minden egyes szabálynak megfelelve működhessenek csak és érjük el, hogy minden a legnagyobb rendben legyen náluk. Akár párhuzamosan napi szinten zúdíttassunk rájuk adó-, munkaügyi és egyéb hatósági vizsgálatokat ügyelve arra, hogy a lehető legjobban leterheljük az adott médiacég apparátusát és az sem árt, ha bírósággal mondatjuk ki, bizony adót csalva megkárosította a költségvetést vagy nem tartotta be tűzvédelmi előírásokat a cég. Indítsunk eljárásokat a legpitiánerebb ügyek miatt is, a tűzoltók szerint rossz helyen volt a muskátli a lépcsőház ablakában, a büfében úgy szólt a rádió, hogy azt nem jelentették be előre a szellemi alkotások jogait védő hivatalánál, stb. Ne hagyjunk nekik nyugtot nekik egy pillanatra sem, majdcsak kifáradnak és behódolnak nekünk.

- koncessziójuk lejártakor tegyünk meg mindent, hogy ne kaphassák meg újra a frekvenciájukat, így engedély híján szedhetik a sátorfájukat és eltakarodhatnak a mi birodalmunkból.

Médiahatóság, az ostor...

EMBER ÉS HEGY KÜZDELME AMERIKÁBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő / ZOLI
2017.12.01.


Az amerikai Maine államról a legtöbb embernek alighanem Stephen King jut elsőre eszébe (nem véletlenül kapta ezt a címet Zoli kétrészes minisorozatának előző része), pedig egy kifejezetten gyönyörű, hangulatos országrészről van szó hegyekkel, moose-okkal (még ha láthatatlanok is…) és egyéb kalandokkal. Folytatódjanak hát Zoli kalandjai!

A Baxter Nemzeti Park


Mint minden vakáció, ez is a végéhez közeledett. Miután (fel)szedtük a sátorfánkat, elindultunk még északabbra a szárazföld belseje felé. Ezzel búcsút intettünk a fenyőillattal megbolondított sós-párás levegőben hallható állandó morajlásnak, s magának az Atlanti-óceánnak is.

Hozzávetőleg 3-4 órányi autóút várt ránk, mielőtt megérkeztünk az Appalache hegység legmagasabb pontját (Mt. Katahdin) is rejtő parkba. A Baxter Állami Park hatalmas területen fekszik (nagyjából 800 négyzetkilométer) és annak idején az egész egy maine-i kormányzó kezében volt (Percival P. Baxter), aki aztán szép lassan az államnak adományozta a földeket.

A bejutásnak megvan az ára: egy napra 15 dollárt kérnek el. Azonban, ha több napra megyünk, akkor érdemes a szezonális „bérletet” megvenni, amely - ha emlékeim nem csalnak - 40 dollárba került.

A park kapujánál megállva kitöltenek egy lapocskát rólunk, amelyen megkérdezik, hogy aznapra mi a tervünk és elkérnek egy telefonszámot, amit vész esetén fel lehet hívni...

DE UGYE, BE FOGSZ JÁRNI?

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: CEGLÉDI ZOLTÁN
2017.12.01.


Hatan, 199-ből 6 képviselő ült a parlamentben csütörtökön. Van egy javaslatom.

Féltucat képviselő volt jelen, pedig nem piszlicsáré ügyekről esett szó. A Kúria elnökének beszámolóját, majd Handó Tündét, az Országos Bírósági Hivatal elnökét, illetve Polt Péter legfőbb ügyészt hallgatta meg az Országgyűlés.

Tudják, igazságszolgáltatás, utolsó védvár a jogállami maradéknak, fideszesnek tűnő ügyészség, töpörödő demokrácia, ilyenek. Hatan! Alig három százalék! Ha a legutolsó község képviselő-testületének a fele nem jelenik meg egy ülésen, az csak addig tart, amíg ezt megállapítják. Ha a megfelelő létszámmal megkezdett ülésről az ezt biztosító képviselő kimegy egy cigire, akkor ezt rögzítik a jegyzőkönyvben, és onnantól érvényes döntést hozni nem lehet.

Ez meg a parlament. Szép, pártpolitikai törésvonalakon átívelő összefogás hozta el a helyzetet, hogy tesznek az egészre.

Kormánypárti oldalon a törvényhozás elleni, folyamatos erőszak: egyéni képviselői indítványokkal kikerülve az egyeztetést, némethszilárdista ököljoggal szétverve a bizottsági munkát, az utolsó pillanatban beadott, pontosítás helyett új normaszöveget alkotó módosításokkal tette tönkre a parlamenti munkát. A sok méla, bamba gombnyomogató, aki nem is tudja, miről fog szavazni. És mindehhez a szemlélet, a beszédmód, a törvényalkotási folyamat degradálása. Nekem ne mondják, a fene egye meg, hogy Szájer József vonatozás közben tud táblagépen összetapizni egy alkotmányt (alaptörvényt, azt se)! Ne köpködjék ki magukból a sok Lex Haver meg Lex Ellenség kreatúrákat, meg a Lex Még Többet Lopnánk És Még Jobban Eltitkolnánk gazemberségeket...

SCHMIDT MÁRIA ENGEDÉLY NÉLKÜL HOZTA NYILVÁNOSSÁGRA A LEGISMERTEBB KELET-EURÓPA KUTATÓVAL FOLYTATOTT BESZÉLGETÉSÉT, AKI MEG AKARTA TUDNI, MI VÁLTOZOTT GONDOLKODÁSÁBAN

444.HU
Szerző: CZINKÓCZI SÁNDOR
2017.11.29.Anne Applebaum, a Washington Post publicistája és a kelet-európai térség egyik legtekintélyesebb amerikai kutatója annyira abszurdnak találta Schmidt Mária Sorosról írt április cikkét, hogy személyesen akart utánajárni, mi történhetett a Terror Háza igazgatójával, mi változott a gondolkodásában, hiszen korábban jóban voltak, egy sor kérdésben egyetértettek, most pedig teljesen más irányba mentek el. 

Eredetileg csak egy háttérbeszélgetésre készült, amit jövőre felhasználhat egy hosszabb cikkéhez vagy esetleg könyvéhez, azonban Schmidt Mária egyeztetés nélkül lehozta a beszélgetés leiratát a blogján, amit aztán a kormánymédia is átvett. Applebaum a Twitteren azt írta, nem tudja, mi lehetett ezzel a szándéka...


A MAGYAROKNAK MORZSÁK JUTNAK A KÍNAI GIGAÜZLETBŐL

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: KÓSA ANDRÁS
2017.12.01.


A tender kiírása lényegében kizárja más országok nagy cégeit ○ A biztosítóberendezéseknél jöhetnek a magyarok

Száz százalékban made in China – Andó Gergely közlekedési szakértő szerint, kis túlzással, így lehetne jellemezni a most induló Budapest–Belgrád-vasútépítési beruházást, magyar munkás és hozzáadott érték ugyanis alig lesz benne. Ez persze nem új, ha kínai vasútépítésről van szó: az elmúlt években Afrikában és Délkelet-Ázsiában megépített vasútvonalak szintén kínai tervezésben és kivitelezésben valósultak meg.

– A tender kiírása gyakorlatilag már eleve kizárja, hogy kínai cégeken kívül más is elinduljon, egyszerűen azért, mert olyan nagyságrendű, vasútépítésből származó árbevételt írtak elő, amit a kínai mellett csak az orosz, amerikai vagy indiai cégek tudnának teljesíteni, Európában egyszerűen nem folynak ilyen beruházások ekkora volumenben. Miután a felsorolt államok cégei technológiai okok miatt eleve kiesnek, maradnak a kínaiak – mondta Andó Gergely.

A szakember úgy véli, a tervezést, a földmérést és az egyéb előkészítő munkálatokat szintén kínai mérnökök végzik majd, a magyaroknak itt legfeljebb annyi szerepük lehet, hogy a kínai szoftverrel készült terveket valahogy át kell majd konvertálni olyanra, hogy az engedélyezési eljárások során a magyar hatóságok szoftverei kezelni tudják őket. A kivitelezés pedig szintén száz százalékban made in China alapon zajlik majd, egyszerűen azért, mert a kínai építővállalat a saját gépeit hozza. – Ezek egyébként a legkorszerűbb gépek lesznek, legalább 100 méternyi pályát képesek lefektetni egy óra alatt, így a 160 kilométeres pályaszakaszt pár hónap alatt be is tudják fejezni. Természetesen a gépek személyzete kínai lesz – tette hozzá Andó Gergely...

ITT NEM LEHET HŐSNEK, MÁRTÍRNAK LENNI, MERT EZ AZ ORSZÁG MÉG A HŐSEIT IS LEKÖPI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
Szerző: H. A.
2017.11.30.


Nem tudom, ki mennyire emlékszik tisztán és világosan arra a 2014 tavaszán kirobbant botrányra, amelynek során Lázár János és lojális táskahordozója, Csepreghy Nándor hisztérikusan belegyalogolt a Norvég Civil Támogatási Alapba (NCTA), a vergődő toporzékolás pedig a Norvégiát Magyarországgal összekötő tengelyen diplomáciai mosolyszünetbe, de leginkább ökölrázásba fulladt.

Röviden: az akkori toporzékolás apropója ugyanolyan nevetséges és szánalmas volt, mint a legtöbb magas hangú rikácsolás, amelynek koreográfiája úgy néz, ki hogy az állampárt politikai motivációban gyökerező szabálytalanságot kiált mindazokkal összefüggésben, akik a nemzeti kormányétól független kottából játszanak.

Mindenhez is értőék azzal vádolták a Norvég Alap civil társadalmi célokat és szervezeteket érintő forrásainak elosztását végző Ökotárs Alapítványt, hogy az általa finanszírozott szervezetek pártpolitikai tevékenységet folytatnak (jaja, a demokratikusan megválasztott kormány ellen áskálódnak, pedig szegény Soros akkor még a fasorban sem volt), hogy a források elosztása nem objektív alapon történik, hogy a jobboldali civil szervezeteket diszkriminálják, hogy mindent összevetve a források elosztása és felhasználása teljesen átláthatatlan.

A magyar kormány belengette, hogy saját ellenőrzése alá vonja a norvég források kifizetését, a Norvég Alap pedig válaszul felfüggesztette magyarországi kifizetéseit. Lázárék nem cicóztak, beleálltak: Orbán személyes utasítására (!) a pénzügyi bűncselekmények elkövetésével vádolt civilekre ráuszították a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalt, majd a NAV-ot is. Rendőrségi házkutatás, adószám felfüggesztés, kriminalizálás, vegzálás, ellehetetlenítés. Csak a szokásos. Utólag kiderült, a házkutatás törvénytelen volt, a NAV pedig bűncselekmény hiányában megszüntette az eljárást. A szemük sem rebbent, bocsánatot pedig nyilván nem kértek a gyalázatos eljárásért.

Eltelt több mint három év és ugyanaz a Lázár János-féle Miniszterelnökség, a totális amnézia és feneketlen cinizmus jegyében immár elismerően nyilatkozott a magyar civilek által kezelt Norvég Civil Támogatási Alap eredményeiről. Olyannyira elismerően, hogy a korábban rommá és szénné szívatott, lekaraktergyilkolt Ökotárs Alapítványt, valamint az Autonómia, DemNet, Kárpátok társalapítványokat – az NCTA eredményes lebonyolításáért – egyenesen díjjal honorálták. A Lázárék által felajánlott, nagydobra egyáltalán nem vert kitüntetést a norvég nagykövet adta át Móra Veronikának a 2009-2014 közötti programidőszak magyarországi ünnepélyes záró konferenciáján.

Nem állítom, hogy egy hosszú pillanatra nem borította el a vér az agyamat, vagy hogy nem ért fel egy jól irányzott gyomrossal ez a hír. Szándékosan vártam meg, hogy lehiggadjak, pontosan azért, hogy ne zsigerből, meggondolatlanul, dühből hozzak visszavonhatatlan ítéleteket. Sokan mások már megtették (például így), és szerintem nincs igazuk. Viszont pont azért, mert túlságosan fontos kérdés ez, nem lehet szó nélkül hagyni, és megengedni azt, hogy a tehetetlen düh miatt újabb és újabb hiteles embereket köpködve lökjünk ki a szégyenpadra, hogy aztán jól magukra hagyhassuk őket a saját magunk által összerántott erkölcsi bitófa alatt.

Igen, borzalmasan frusztráló tudomásul venni, hogy annyi megaláztatás, meghurcolás után valaki átvesz egy díjat azoknak a részéről, akik három éve, miniszterelnöki utasításra – egy kvázi koncepciós eljárás révén – földbe akarták döngölni. Akik ráadásul annyira gyáva, szar alakok, hogy most sem mertek az ártatlanul meghurcolt szemébe nézni, hanem a támogató ország nagykövetét használták paravánnak...

BESZÁMOLÓ A HALOTT KÖLTŐNEK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: BRUCK ANDRÁS
2017.12.01.


Több mint negyedszázad, ez már szinte történelmi perspektíva, bármihez elég: összegzéshez, memoárhoz, tananyaghoz – nekrológhoz.

Vajon hogyan lehetne elmesélni, mi történt ez alatt az egyharmadnyi emberi élet alatt velünk, az országgal, leginkább a reményeinkkel?

Szép feladat.

Újabban a telek enyhébbek, a tavaszok bizonytalanabbak, a futballválogatott végtelenül vegetál, szokás lett a férfiakat mind úrnak, a nőket hölgynek nevezni – ez volna a polgárosodás –, a kommunista múlt ikonjainak, Leninnek és Marxnak a szobrai helyére az irredentizmus és a magyar holokauszt atyjának, Horthynak a szobrai kerültek, az ételosztók előtt a sorok egyre hosszabbak, közösségi terek helyett lőterek, szabadság helyett a szabadság démonizálása – nagyjából ennyi, egy ismét csődbe jutott nemzet hétköznapjai.

Száz éven belül ez a mostani már a harmadik hosszú önkényuralmi rendszer a nyakunkon. Stroke, agyhalál. Vajon hány ilyen súlyos társadalmi trau­ma élhető túl? Én magam csak kevés embert ismerek, akin ne hagyott volna nyomot a tartós elnyomás. Egy évszázadnyi szorongás, megalkuvás, túl sok visszatartott gondolat, önemésztő belső monológ – tíz évvel rövidebb átlagéletkor. A két korábbi elnyomó korszaknak egy világháború és egy birodalom összeomlása, két kataklizma vetett véget. Ennek a mostaninak vajon mi fog?

Kevés lehangolóbb elfoglaltság van, mint tehetetlenül nézni egy ország leépülését, azt, ahogy száll ki belőle a lélek. Ebben a jelenlegi végső fázisban, mert már benne vagyunk, a hatalmon lévők számára nyíltan a kelet, Közép-Ázsia degenerált despotái lettek a követendő minta. A mi miniszterelnökünk ugyan nem jár háromszázmillió forintos Bugatti Veyronnal, mint a türkmén elnök – ő inkább rejtegeti a vagyonát –, a magyar parlament nem adott neki örökös „nemzetvezető” címet, mint a kazahsztáni a kazah elnöknek, és ő nem nevezte ki alelnöknek a saját feleségét, mint barátja, az azeri uralkodó. A rokonság ennek ellenére egyre nyilvánvalóbb: kóros nagyzolás – a budai Vár mint a hozzá méltó egyetlen hely; választások: színház a Nyugatnak; törvények: a társadalom megbénítására szolgálnak; nemzetegyesítő ideológia: gyűlölet; alkotmány: a nép jogai helyett az állam jogai; új nemzeti tőkésosztály: közpénzen milliárdosra hizlalt bűnözök. Bárhova nézel, a hatalom különféle pozícióiban normává vált a kötelességszegés, a bűnpártolás, az esküszegés.

Akár egy lakásba betörni is nagy merészség, akkor egy országgal ezt tenni mi? Hogyan merték?

Diktatúrában születtem, és minden jel szerint abban is fogok meghalni: maga a gondolat is elviselhetetlen, ez az életünk meggyalázása, mégis csak keveseknek fáj. Aki tenne valamit, és körülnéz, holdbéli tájon találja magát: egyedül, nincs mögötte senki, nincs jog, nincs akarat. Diktatúrában élni, és úgy tenni, mintha semmiről nem tudnál, csökkent tudatállapot; színlelni, nem számít, hogy megaláznak, hogy a jogaidban, becsületedben megrövidítenek, nem sokban különbözik attól, mint félrenézni, miközben az orrod előtt kifosztanak vagy megerőszakolnak valakit.

A nyitott ablakon át a szomszédból valamelyik kormányadó szól, híreket mondanak. Egy részük dicsekvés, egy részük vádaskodás, a többi uszítás, egyetlen állítás nincs, amiről ne lehetne tudni, hogy szemenszedett hazugság. Az önkényuralmi rendszerek szervezett hazudozása nem átmeneti jelenség, hanem a mindennapi élet nélkülözhetetlen része: üzenet, hogy nincs igazság. Ekkora dózisban úgy hat, mint a drog, a szomszéd is ezen él; valamelyik nap, míg a liftre vártunk, felmondta az aznapi központi tananyagot. Válaszoltam volna, de nem tudtam, mit. Nincs eszközöd azokkal szemben, akiknek érveit nem a tapasztalataik alakítják. Ők Orwell világában élnek: a háború béke, a szabadság szolgaság, a tudatlanság erő.

Az élet alapvetően nehéz, tele van félelemmel, bizonytalansággal, és az államnak is dolga, kötelessége oldani őket, de mágikus erejével képes az ellenkezőjére is, hatalmába keríteni az embereket, s előbb gyűlölködő őrülteket, majd gyilkosokat csinálni belőlük. A magyar állam éppen ezt teszi, az első fázison már túl van: négy emelet a liftben egy így kitermelt fanatikussal, meggyőző tapasztalat: ehhez tényleg értenek.

Ez itt már háború, eszelős háború...