2016. március 30., szerda

ZSARNOKSÁG VAN, EZEN NINCS MIT SZÉPÍTENI

SZTÁRKLIKK
Szerző: Jablonka Richárd
2016.03.30.Ritkán fordul elő, hogy egy kormánytisztviselő elmondja az igazságot, de a mai polgári engedetlenségi akció után, amit a Tanítanék mozgalom szervezett, majdnem ez történt. Palkovics László oktatási államtitkár olyasmiről nyilatkozott, ami részben igaz, részben viszont a legnagyobb hazugság, amit valaha fideszes állított.
Nem tárgyal külön a tüntető tanárokkal a kormány, reagált Palkovics László oktatási államtitkár Pukli István szerda reggeli bejelentésére. Az államtitkár azt üzente, nem tartja helyesnek a polgári elégedetlenséget, az órákat pótolni kell, de nem kell senkinek retorzióktól tartania.

Az oktatási államtitkár nem tartja helyesnek a szerdán megtartott polgári engedetlenségi akciót. Palkovics László a budapesti sajtótájékoztatóján ugyanakkor jelezte, hogy az abban részt vevő tanároknak nem kell munkajogi következményekkel számolniuk - ez az a pont, ahol az államtitkár igazat mondott ugyanez a pont, ahol a legnagyobbat hazudott. Miért is?


ITT OLVASHATÓ

TAVASZODIK

GONDOLATOK, IDEÁK
Szerző: greenbrain
2016.03.30.


A pedagógusok ma megmutatták, hogy mégis csak létezik civil kurázsi. Persze a hatalom kommunikációs gépezete igyekszik e tiltakozást eltagadni, lehetetlenné tenni.
A valóságot azonban nem lehet eltagadni. Sorozatosan sért meg ez a kormányzat különféle társadalmi csoportokat, foglalkozási ágakat a legegyszerűbb emberektől az értelmiségi és államigazgatási dolgozókig.

Lehet ezt az elégedetlenséget „hurrá optimizmussal” és hazug propagandával ellensúlyozni. Egy ideig lehet olyan kommunikációt folytatni, ami a „nép egyszerű gyermekeinek” bemeséli, hogy a látható tiltakozások a „libsi-bolsi-kommunista” erők mesterkedéseinek köszönhető.

Egyelőre úgy látszik, hogy a pedagógusok, az államigazgatási, az egészségügyi dolgozók (alkalmazottak) tiltakozásai a kormány „tárgyalási kezdeményezésein” zátonyra futnak (csak azért mert a hatalom nem kíván velük semmiféle valódi egyeztetésbe kezdeni).
A nagy kérdés a következő: a társadalom egy részének támogatását élvező pedagógusok jogos elégedetlenségét meddig lehet a szőnyeg alá söpörni?


ITT OLVASHATÓ

A SZÜKSÉGES ÉLETTÉR

FURDANCS BLOG
Szerző: Thoreau
201603.30.


Hogy egy embernek mekkora élettérre is van szüksége, arról megoszlanak a vélemények. Nyilván megvan az előnye az igazán nagyméretű lakásoknak és házaknak is, sokakat jó érzéssel tölt el, ha mondjuk az emeletről lefelé vezető lépcső egy valóban terem méretű nappaliba érkezik.
Egy nagy lakás persze több gond is, sokkal több takarítani való, és mindenből több kell bele, például este fényből, télen melegből... szóval a rezsi bizony nem lesz kicsi.
A minap egy videóra bukkantam, ami épp a másik végletet mutatja be. A bemutatott élettér - merthogy lakásnak igazából nem nevezhető, bár laknak benne – összesen 90 négyzetláb, ami nagyjából 8,5 négyzetméter.
Érdemes végignézni a filmecskét, meglehetősen egyszerű a berendezés is, amolyan „alsópolcos” Ikea bútorzat. A hely, mint olyan, itt értelmezhetetlen fogalom. Cserébe a rezsi persze szintén mikroszkopikus méretű lehet. És az ajtón kilépve Manhattan-ben talájuk magunk. Ami azért nem rossz...

ITT OLVASHATÓ, LÁTHATÓ

MINDENKIT ÉRINTŐ KÉRDÉS: BELEHALUNK, HA KÓRHÁZBA KERÜLÜNK?

INDEX
Szerző: Szabó Dániel Vilmos
2016.03.30.


Se pénz, se személyzet, se akarat nincs arra, hogy a kórházi halálozások pontos okát feltárják. Ezért kevés és pontatlan adat van arról, hogy a magyar egészségügyben hányan halnak meg kórházi fertőzésekben. Sok megbetegedést nem kell se az ÁNTSZ, se az Országos Epidemiológiai Központ felé jelenteniük az egészségügyi intézményeknek. Az egyik vezető halálok hazánkban a tüdőgyulladás, arról sincs pontos kimutatás, hogy hányan fertőződnek az ellátás alatt. Hiába teljesít erején felül a magyar egészségügy, a rossz körülmények és a forráshiány oda vezet, hogy tényleg többen halnak meg kórházi fertőzésekben, mint autóbalesetben.

 • A szektor alulfinanszírozott. A kórházak tavaly október végén 46,7 milliárd forinttal tartoztak a beszállítóiknak.
 • De nem elég, hogy keveset költünk az ellátórendszerre, a forrásokat is rosszul osztjuk el.
 • Az egészségügyi személyzet erején felül teljesít.
 • 100 000 kórházi esetre 165-170 támadható (vagyis elkerülhető) eset jut.
 • Rosszak az egészségügyi intézmények higiéniás körülményei.
 • Mindennapos, hogy emberek nem a miatt a betegség miatt halnak meg, amivel kórházba kerültek.
 • Teljesen rossz a statisztikai adatgyűjtés és a kórházi fertőzéseket bejelentő hiába korszerű, ha kevés valódi adattal dolgozik

 • ITT OLVASHATÓ 

  VÉDJÜK MEG A NERT-T ZEMBEREK!

  JEHU BLOGJA
  2016.03.30.
  Szerző: Jehu

  Mert – úgy látszik – a NÜK nem akarja vagy nem képes megvédeni: olyan jogosítványokat akarnak adni az iskolaigazgatóknak, amilyenekről ők tegnap még álmodni sem mertek! Tiltakozzunk az igazgatók diktatúrája ellen!
  Tegnap még úgy tűnt, megállítható a rend fölbomlásának – fölbontásának! – folyamata azzal, hogy a NÜK kilátásba helyezte: az igazgatók jogosítványt kapnak kréta és vécépapír vásárlására!
  Rendkívüli naivitásra, az emberismeret teljes hiányára vall, ha valaki azt képzelte: az igazgatók beérik ennyivel. Ám a NÜK mintha nem a maga NER-jét akarná védelmezni, hanem – belefáradva önmagába? – mintha vissza akarná juttatni az oktatást s aztán magát az országot azokba a viszonyokba, amelyek a bukott ballibsik uralmát jellemezték.
  Hiszen tudjuk, legalábbis kellett volna tudni, milyen az ember – főleg primitív, zember előtti állapotában! Nyújtsd neki a kisujjadat, egész karodat akarja...

  ITT OLVASHATÓ

  A TABUDÖNTŐ FELELŐSSÉGE - BEER MIKLÓS PÜSPÖK PROVOKÁCIÓKRÓL ÉS A SZEKÉRTÁBOROKRÓL

  168 ÓRA ONLINE
  Szerző: Barát József
  2016.03.28.


  168 Óra
  ...nem másolható, de...

  ITT OLVASHATÓ

  „Könnyű úgy tanácsokat osztogatni, hogy nem csinálunk semmit”
  (Népszabadság, 2015.01.26,)

  ITT OLVASHATÓ

  ÉS HA A DK IS NEMET MOND AZ MSZP-NEK?

  EURÓPA KÁVÉZÓ
  Szerző: Európa Kávézó
  2016.03.30.


  Furcsán gondolkodik az MSZP az együttműködésről. Tóbiás József ma arról beszélt a rádióban, hogy az MSZP-nek lesz javaslata az összefogásra 2018-ra. Ha úgy fognak viselkedni, mint Dunaújvárosban, akkor inkább ne tegyék. Akkor Orbán marad.
  A korábban született, pártok közötti megállapodás szerint az időközi önkormányzati választásokon az adott körzetben az a párt jogosult jelölni, amelyik korábban ott indított. Mindenki más pedig beáll mögé. Az MSZP fenntartotta és érvényesítette ezt az igényét Újpesten és Salgótarjánban is. A DK zokszó nélkül beállt a szocialista jelölt mögé Nem is maradt el a győzelem. 
  Most először fordult volna elő, hogy a fideszes gyilkos dunaújvárosi körzetében a DK indíthatna újra, de az MSZP - felrúgva a megállapodást - saját jelöltet indít, ezzel nagyjából eldöntve, hogy hiába a fideszes gyilkos múltja, a körzet marad a Fideszé.
  Hogy miféle gőg vezeti a szocialistákat, nem tudni. De szemmel láthatóan úgy gondolják, hogy csak ők léteznek, senki és semmi nem számít. Ha belengondolunk, hogy Szigetvári Viktor már bejelentette, hogy az Együtt biztosan önállóan indul, akkor cudarok a kilátások 2018-ra, pedig minden idők egyik legrosszabb, de mindenképpen legkorruptabb kormányát meg lehetne buktatni.

  ITT OLVASHATÓ

  EGY BUDAPESTI VÁLLALKOZÁS INDÍTÁSA AZ ÖTLETTŐL A BÉRLETI SZERZŐDÉSIG

  EGY NAP A VÁROSBAN
  Szerző: szucsadam
  2016.03.30.


  Az egy hónapja írt posztomra, aminek az "Itt vérezhet el a magyar gasztroforradalom"címet adtam, sok reagálás érkezett. Két nagy csoport formálódott ki ezek között, az egyikük a vállalkozói oldal, a másik a munkavállalói oldal nehézségeit emelték ki. Utóbbiak panaszkodtak a körülményekre és a fizetésre, elmondva, hogy ennyi pénzért nem lehet elvárni a lelkesedést. Előbbiek pedig megerősítettek abban, hogy a poszt alapállítása, miszerint egyre nehezebb a legalább minimális teljesítményre képes munkaerőt megtalálni, az egész országra igaz. És nem csak a gasztronómia területére.
  Arról a sajnos igen vékony rétegről kevés szó esett, akikre az írás legfontosabb kérdését kihegyeztem. Mi van azokkal, akik szívesen dolgoznak akármennyi pénzért egy menő pékségben, hogy kitanulják, hogyan kell, és később a saját pékségüket indítsák be? Hol vannak azok, akikből később a vállalkozók lesznek, és akik megteremtik maguknak a kitörés lehetőségét onnan, ahol nem szívesen dolgoznak?

  ITT OLVASHATÓ

  KORMÁNY NÉLKÜL MARADNAK AZ ÍREK?

  DANUBE INSTITUTE
  Szerző: Árpási Botond
  2016.03.30.


  Írországban még mindig nem született döntés a parlamentbe bejutott pártok között kormánykoalíció létrehozására: úgy tűnik, a két legnagyobb párt nem fog nagykoalíciót alakítani, azonban a lakosság egyre türelmetlenebb. Mindeközben országszerte a húsvéti felkelés 100. évfordulóját ünnepelték a hétvégén. 
  Seán Haughey, a Fianna Fáil parlamenti képviselője (Teachta Dála, az ír törvényhozás alsó házának képviselője) napokban tett nyilatkozatában azt mondta„a lakosság egyre türelmetlenebb”, miután a kormányalakításra vonatkozó tárgyalások immáron hetek óta eredménytelenül zajlanak. Ugyanakkor hozzátette, hogy egyre jobban „közeledik az idő”, hogy pártja és a választásokon legtöbb mandátumot szerzett Fine Gael végre eredményre jusson.
  Azonban úgy tűnik, a két párt nem fog nagykoalíciót kötni, bár Enda Kenny, a Fine Gael párt vezetője olyan helyzetben van, hogy kisebbségi kormányt alakíthat. Ezzel párhuzamosan Michéal Martin, a Fianna Fáil elnöke tárgyalásokat folytat a Függetlenekkel, valamint további kisebb pártokkal, hogy egy kisebbségi kormányt alakíthasson.
  ITT OLVASHATÓ

  ÚJABB FIDESZES POLITIKUS A VÁDLOTTAK PADJÁN?

  BERKECZ BALÁZS BLOGJA
  Szerző: BerkeczBalazs
  2016.03.30.


  Kedden arról számolt be az RTL híradója és a sonline.hu is, hogy egy dél-somogyi polgármester ellen emelt vádat a kaposvári ügyészség, mert a vád szerint 2013 nyarán egy örökös nélkül meghalt vízvári férfi hagyatékát, egy 5 millió forintos házat és több mint 13 millió forintot érő értékpapírokat próbált tettestársaival együtt hamis végrendelettel megszerezni. A sonline.hu értesülései szerint Heresznye polgármesteréről van szó, aki a Nemzeti Választási Iroda adatai szerit a Fidesz-KDNP színeiben szerzett 2010-ben és 2014-ben is mandátumot.
  Tisztázza magát a Fidesz-KDNP: valóban az ő polgármesterüket helyezte az ügyészség vád alá?
  Ha helytállóak a sonline.hu értesülései, akkor adjanak tájékoztatást arról, hogy milyen lépéseket terveznek az ügy kapcsán?


  ITT OLVASHATÓ

  SZÍRIÁBAN A TAVALY OKTÓBER ÓTA BEMUTATOTT NÉHÁNY OROSZ TECHNIKA ARRÓL ÁRULKODIK, HOGY A MEDVE NEM TALPVAKARÁSZÁSSAL TÖLTÖTTE UTÓBBI TÍZ ÉVÉT

  ARMAGEDDON NYOMÁBAN
  Szerző: Andre Lowoa
  2016.03.30.


  Csináltak sok érdekes kütyüt a katonáiknak. Mindenféle fegyvernem számára összeraktak valami játékot. Itt van például ez a “játéktank”! Kicsi is, fürge is, meg kellően félelmetes is.


  ITT LÁTHATÓ, OLVASHATÓ

  STRÓMANT KIABÁLTAK MÉSZÁROS EMBERÉRE, AKI VITTE A FÖLDEKET

  ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ
  Szerző: mutyimondó
  2016.03.30.


  Ezekről ne maradj le!
  Strómant kiabáltak Mészáros emberére, aki vitte a földeket (444444444)
  A Szépművészeti még mindig titkolózik, a többiek már észre tértek (Átlátszó)
  Tanterem-felújítási mutyi miatt tart vissza 40 milliárdot az EU (Index)
  Ha van 3 perced:
  Strómant kiabáltak Mészáros emberére, aki vitte a földeket
  Egyre sikeresebbek a felcsúti milliárdos, Mészáros Lőrinc érdekeltségei a közbeszerzéseken. 2011 óta összesen 30 olyan közbeszerzést talált a 444, amelyen Mészáros valamelyik érdekeltsége nyert, vagy önállóan vagy összefogva egy másik céggel. A nyertes közbeszerzések fele már 2015-ös vagy idei. Közben 44,4 millió forintért a hatvanpusztai majorság melletti földet is megszerezte. Tüntetők várták, strómant kiabáltak a licitálóra. (444444444Index)
  A Szépművészeti még mindig titkolózik
  Már három múzeum elárulta, kiknek és mennyiért adta bérbe műtárgyait és termeit, a Szépművészeti még mindig nem. A Mezőgazdasági Múzeum kivételével valamennyi intézmény reagált az adatigénylésekre, és bár a válaszok meglehetősen változatosak, egyik múzeum sem tagadta meg a kért közérdekű adatok kiadását. Úgy látszik, máshol precízebb a nyilvántartás, mint a Baán László által vezetett intézményben. (Átlátszó)


  ITT OLVASHATÓ

  WEB 3.0 ETHEREUM 1. RÉSZ

  ALAPBLOG
  Szerző: Fizikus
  2016.03.30.

  Bő másfél évvel ezelőtt, 2014 nyarán rettenetesen fellelkesültem, amikor megismerkedtem az Ethereum koncepciójával. Zseniális ötletnek gondoltam és drukkoltam, hogy sikerüljön megvalósítani. Írtam róla az Alapblogon is.
  Az izgatottságommal arányosan rengeteg időt szántam az írásra, és irgalmatlanul meg is szenvedtem vele. Ennek ellenére minden bizonnyal a legrosszabbul sikerült írásom lett, és ezt most nem valami kötelező álszerénység mondatja velem. Miért?
  Minden igyekezetem ellenére pontosan éreztem, hogy nem tudom jól kifejteni az ötlet zsenialitását. Képtelen vagyok közérthetően leírni a lényegét. Az absztrakt gondolatot próbáltam valami realisztikus példán keresztül érthetővé tenni, de hosszas töprengés után is csak valami életszerűtlen, érdektelen esetre tellett tőlem. Ma már látom, hogy mi volt a baj.
  Olyan helyzetben voltam, mintha 1975-ben a személyi számítógép koncepciójáról kellett volna értekezzek, miközben fogalmam sem lehet arról, hogy majd évtizedekkel később mire fogjuk használni a PC-t. 
  ITT OLVASHATÓ

  ORBÁNÉK IS A FIK-EL ÜZLETELTEK. A SUMMA: SZÁZSZOROS HASZON

  ÁTLÁTSZÓ BLOG
  Szerző: 
  2016.03.30.


  Orbán Viktor és családja is a balhés FIK segítségével bonyolította vagyonmegalapozó lakásügyletét. A rétestésztaként nyúló felszámolás alatt álló FIK „történelmi” viselt dolgait annak kapcsán mutattuk be a minap, hogy igazolódni látszik: az ingatlankezelő cég körüli mutyisorozat a Buda-Cash-csődig ér.
  Nem újdonság, hogy zűrös az élet az V. kerületi önkormányzatnál, különösen, ha ingatlanok bérbeadása, értékesítése kerül terítékre. Így volt ez már az 1990-1994-es választási ciklusban is. Az akkori mutyikat – tisztségéből felfüggesztett polgármester, feljelentett jegyző, átkutatott polgármesteri iroda stb. klisékkel – például a Beszélő foglalta össze. Ekképpen: a polgármester szerint
  „a jegyző közreműködött a Fővárosi Ingatlanközvetítő bizonyos csereakcióiban, melyek hátrányosak az V. kerületi önkormányzati lakásállományra nézve”
  Hogy a nehezményezett ügyletek között szerepelt-e az akkori „pályakezdő” politikus, Orbán Viktor Mester utca –> Haris köz minőségi lakáscseréje, nem tudni. Az ellenben biztos, hogy a Fővárosi Ingatlanközvetítő (FIK) szerepe ebben az esetben sem tűnik makulátlannak.

  ITT OLVASHATÓ

  JÓZAN BABÁK, STIGMATITZÁLT ANYÁK

  A TASZ JELENTI
  Szerző:  kardostamas
  2016.03.30.


  Az egészségügyi rendszerben úgy dobálják kézről-kézre a várandós droghasználókat, mint a forró krumplit, amit az előítéletek mellett az ellátási protokollok hiánya okoz. Ezekre a megoldandó kihívásokra hívta fel a figyelmet a Józan Babák Klub „Gyermekvállalás és droghasználat” című szimpóziuma.
  Január végén egy kirívó eset hívta fel a figyelmet a terhesség alatti droghasználat jelenségére – két várandós nő egy véletlennek mondott szerhasználat miatt kórházi ápolásra szorult, gyermekeiket pedig idő előtt, császármetszéssel hozták világra az orvosok. Az eset kapcsán a TASZ-tól is többen érdeklődtek a vonatkozó jogi környezetről és az egészségügyi protokollokról. 
  Álláspontunk kialakítása során  megdöbbentő volt szembesülni azzal, milyen súlyos megbélyegzés éri a szerhasználatban érintett terhes nőket és ezzel párhuzamosan mennyire tanácstalan az egészségügy a hasonló helyzetek kezelésében. Ezek orvoslásához nyújtott hasznos adalékokat, az idén 10 éves, egykor huszonéves anyukák önsegítő köréből alakult Józan Babák Klub, mely mára szakértőkkel kibővülve egyedüli magyar szervezetként szenteli magát az ügynek.
  ITT OLVASHATÓ

  ÖN SZERINT TÜNTETHET EGY TANÁR?

  A NAGY DÖNTÉS
  Szerző: Despota
  2016.03.30.

  Kedd estére már 150-nél is több iskola jelezte, hogy részt venne a Tanítanék mozgalom szerda reggel nyolc órára meghirdetett egyórás munkabeszüntetésében
  Az akciót 
  március 15-én jelentette be Pukli István, a zuglói Teleki Blanka gimnázium vezetője. A tantestületeket arra kérték, hogy március 30-án reggel nyolc és kilenc óra között menjenek ki az iskolák elé, így követelve változást az iskolákban. Nem sztrájkról, hanem polgári engedetlenségről van szó.


  ITT OLVASHATÓ

  FENYEGET AZ ÍZISZ? AKKOR MAJD JÁROK BICIGLIVEL!

  24,HU - POSZT ITT
  Szerző: BÉRTOLLNOK
  2016.03.30.


  Öntudatos magyar polgár vagyok. Nem csesznek át a palánkon a biotejjel és felkelek, amikor szükségesnek érzem:
  • 1703-ban,
  • 1848-ban,
  • 1918-ban,
  • 1956-ban,
  • 2006-ban
  • és ma reggel.
  És akkor erre jön ez a muszlimista szervezet, az Ízisz, és azt hiszi, csak úgy belegányolhat a Magyarországi Köztársaság életébe. Hát nem!
  Egy magyar életet nem törhettek meg!
  Azt mondják ezek az idegenszívű férgek, hogy mindenhol megtámadhatnak. Oda csapnak le, Portugáliától a Kárpát-medence koszorújáig, ahova akarnak. Igen, meg a díszes lóf***t! Engem nem kaphattok el, nem robbanthattok fel, nem géppuskázhattok le!
  Mert van tervem.
  Levegőbe röpítitek a metrókat és fonódó villamosokat? Hát, barátocskáim, ezt elszúrtátok, merthogy itt a tavasz, én pedig előveszem a biciglim (Critical Mass matricák is vannak rajta!), és azzal fogok közlekedni a gyönyörű magyar főváros sugárútjain, álléin, körútjain és hangulatos utcácskáin. Egészséges leszek, és nem tudtok majd engem levadászni.
  Mert előrelátóbb vagyok nálatok.

  ITT OLVASHATÓ

  AZ ÁLLAM NEM ENGED

  DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
  Szerző: Dr. Szüdi János
  2016.03.30.


  A Klebersberg Intézményfenntartó Központ megszüntetésének kormányzati bejelentése a legjobb példa arra, milyen fejetlenség uralkodik ezen a területen. Ennek megértéséhez nem árt emlékezni: ezidáig átalakításról és nem megszüntetésről volt szó, melynek előkészítésén hosszabb ideje dolgozik a kormányzat.

  Nem mellékes annak ismerete sem, hogy nincsenek intézmények, mivel maguk az intézmények a megszűnő központnak a részei. 2013. január 1-jén az önkormányzati intézmények beolvadtak – ezáltal megszűntek – az állami intézményfenntartóba. Így egészen addig – de jure – nem is léteztek, ameddig nem jelent meg – 2013. VII. 5-én – az állami intézményfenntartó központ szervezeti és működési szabályzata. Nem létező iskolák állítottak ki bizonyítványokat.
  A működési zavarok túlnyomó többsége egyébként annak következménye, hogy az intézmények döntési jogosultsága saját ügyeikben megszűnt, átkerült az állami intézményfenntartóhoz. Ha a kormányzati tervet végrehajtják, vagyis a Klebersberg Intézményfenntartó Központ megszűnik, megszűnik újra maga az intézmény is. Minden intézményt újra kell szervezni. [Pl.: alapító okiratát ki kell adni, szabályzatait el kell fogadni, bélyegzőit el kell készíteni, vezetőit meg kell bízni] E kormányzati szándék végigviteléhez pedig még annyi idő sem áll rendelkezésre, mint a közoktatás feladatainak állami átvételére az önkormányzatoktól. 


  ITT OLVASHATÓ

  REMÉNYTELENSÉG

  HUPPA BLOG
  Szerző: Szele Tamás
  2016.03.29.


  Van, amikor még én is feladom. Úgy látszik, Magyarország már nem is csillagászati távolságban fekszik a demokráciától, hanem antagonisztikus ellentétbe került vele: gyakorlatilag még azt is elfelejtettük, hogyan néz ki ez az államforma. Azt pedig, hogy milyen az, amikor működik, keveset láttuk, ha igen, akkor is főleg Nyugaton – de azért emlékezhetnénk rá. Legalább most, mikor hiányzik.

  Az ugyanis a helyzet, hogy él Magyarországon egy kiváló, nyíltszívű, művelt, intelligens és szabad szellemű zenész, szövegíró, kötetek elismert szerzője, akinek most nem dobom a nyilvánosság prédájául a nevét, mert nagyon sokra becsülöm. Mint még annyian, ő is meg szokott szólalni a Facebookon, nem baj az, sőt, igen helyes. Általában igen okos, humánus dolgokat mond. Hanem a minapi posztjából, amit nem kétséges, hogy a terrortámadások ihlettek, nagyon tanulságos és nagyon reménytelen eszmefuttatás következett.

  Hangsúlyoznám még egyszer, hogy barátunk semmi rosszat nem akart, elképzelt valamit, mint John Lennon. Valamit, ami érdekes és talán hasznos lenne. Ne értsük tehát félre: nem kért, nem követelt, nem terjesztett be tervet és intézkedési programot. Volt egy kósza ötlete, amit leírt – ahogy néha mindannyian így teszünk. De hát mit mondott?

  „Kitaláltam, hogy lehetne legeredményesebben védekezni a terrorizmus ellen. Nem kéne semmit mutatni róla a tévében. Egy hangot se a rádióban. Ezeknek ugyanis az a céljuk, hogy így tartsák félelemben az otthon reggelizgető békés polgárokat. Lehet, hogy naiv vagyok, de ki kéne próbálni. Egy évre szerződést kötne egymással az összes hírcsatorna, és a sok elvakult öngyilkos rájönne, nincs értelme a dolognak. Hm?”

  Ennyi volt az ötlet vagy inkább álomkép, nem több.

  Hát, az ötlet álomnak szép, de ha a gyakorlati kivitelezésre gondolunk, bizony, nem lehet, hogy naiv, hanem biztos. Még szerencse, hogy ötlet, nem recept, elv, nem parancs...

  ITT OLVASHATÓ

  MAGYARORSZÁG JOBBAN TELJESÍT: NÉGY HAZAI RÉGIÓ AZ EU LEGSZEGÉNYEBBJEI KÖZÖTT

  TÉNYTÁR BLOG
  Szerző: hata.mari
  2016.03.29.


  Rekordmértékű foglalkoztatottság és visszaszorított munkanélküliség, növekvő nyugdíjak, jóllakott gyerekek, működő reformok: ezek a kormányzati kommunikációban állandóan megjelenő motívumok ezek. Az első látásra biztatónak tűnő mutatók mögött azonban nem kevés torzítás és csúsztatás, esetenként hanta rejlik.

   Az Eurostat legfrissebb statisztikáinak eredményei pedig rávilágítanak arra, amit itthon folyamatosan próbálnak takargatni és kozmetikázni: Magyarországon órási méreteket öltött a szegénység. Az EU 276 régiója közül Magyarország négy régiója is a legszegényebbek között található.

  Hogyan oldják meg tehát, hogy kevesebb legyen a szegények száma Magyarországon? Lejjebb veszik a „szegénység” definíciójának követelményeit. De a valóság ugyanaz marad: a legszegényebb egymillió magyar átlagos egy főre jutó jövedelme 30 ezer, a másodiké pedig 46 ezer forint volt 2014-ben. 30-50 ezer gyermek éhezik nap mint nap, és 200 ezerre becsülik azon kiskorúan számát, akik időszakosan (pl. nyári szünetben, hó végén) nem jutnak élelemhez, vagyis úgynevezett kríziséhezők...

  ITT OLVASHATÓ

  MA IS 42 HEKTÁRRAL GYARAPODOTT ORBÁN GÁZSZERELŐJE

  MAGYAR NARANCS BLOG
  Szerző: narancs.hu
  2016.03.29.


  Szerelmes professzor térített el egy gépet. Csökkent a terrorveszély. Mészáros Lőrinc újabb hektárnyi területekkel gyarapodott Hatvanpuszta közelében. Tarlós István biztosítja a Könyvhét helyszínét. Tényleg jön a Manu Chao. Nyúlon túli hírek.

  Földet vissza nem...

  Földárverés volt ma Székesfehérváron, nem is akármilyen: a hatvanpusztai majorság melletti 500 hektártól akart megszabadulni az állam, a 13 meghirdetett földterületből azonban csak ötre érkezett érvényes regisztráció. A 44 millió 400 ezer forintért elvihető 36 hektárt és a 3 milliót érő 6 hektárt véletlenül ugyanaz a licitáló szerezte meg. A földterületekben az a közös, hogy eddig a Búzakalász 66 Felcsút Kft., azaz Mészáros Lőrinc cége bérelte őket.

  A licitáló férfiről pedig a 444.hu  videós tudósítása kiderítette, hogy az hagyján, hogy Mészáros Lőrinc képviseletében járt el, de ő maga a Puskás Akadémia elnökségi tagja; dr. Vörös József, aki korábban – még amikor Töröcskei István vezette az állami céget – a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) felügyelőbizottságának tagja volt, jelenleg pedig ugyanitt az igazgatóságban van pozíciója. Micsoda véletlen! Juhász Péter és az Együtt, de még a DK is tüntetett serényen a "földrablás" ellen, de hát hasztalanul, a föld egyre csak gyarapodó, lelkes gazdára talált...

  ITT OLVASHATÓ

  FELTÁMADÁSRA VÁRVA

  KANADAI MAGYAR HÍRLAP
  Szerző: Bruck András
  2016.03.29.


  Nincs mit megérteni, elemezni rajta.

  Az Orbán-rendszer egy fekete-fehér rendszer, amelynek az első percétől egyértelműek voltak a céljai, kristálytiszták jó és rossz határvonalai. Az ország, amelyben immár hat éve élünk, egyetlen ember erkölcsi és szellemi állapotának mikroszkopikusan pontos kivetülése.

  Ha ezt belátod, minden a helyére kerül benned.

  Akkor tudod, miért juthatott eszükbe, hogy a Vörösmarty téren autóparkoló legyen könyvhét helyett, tudod, miért tervezik ledózerolni a Déli pályaudvart, pedig még szükség van rá; akkor érted, miért esnek neki a ligetnek, holott nyomós érvek szólnak ellene, nem mellesleg, az a város szegényeinek egyetlen kikapcsolódása; és akkor azon sem csodálkozol, miért éri meg nekik felforgatni a Várat, százmilliárdokért kényszerköltöztetve hivatalokat és kulturális intézményeket.

  Na, vajon miért?

  A bűn kísérlet eltemetni saját lelkünk defektjeit.

  És ha ezt is megértetted, akkor tudod, miért jelentenek be hetente valamit, ami tömegesen stresszel, hiszterizál, tudod, miért akarnak örökké feszültségben tartani, megbetegíteni.
  Megölni.


  Akkor érted, mire való a gyilkos stadionprogram – az élet: működő kórházak és iskolák helyett, és tudod, miért mondja a miniszterelnök, hogy az övék a „tisztelet kultúrája”. Ilyenkor provokál, hiszen tudja, hogy a saját nemzetünk ellen fordulni az elképzelhető legnagyobb „tiszteletlenség”.

  Száz év börtön.

  És ha mindezt tudod, akkor azt is érted, miért akarnak egyre drákóibb törvényekkel kormányozni, miért akarnak a nemzetközi terror ellen a hazai jog terrorjával fellépni: akár egy egész nemzetet terrorizálni...

  ITT OLVASHATÓ

  POLGÁRI ENGEDELMESSÉG

  AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
  Szerző: Bartus László
  2016.03.29.


  Még az egyórás tanári munkabeszüntetés előtt megírom a véleményemet, nehogy azt mondja bárki, hogy utólag szólom le a “hősiességet”. Ha tanár lennék, most elhagynám a tanári pályát. Ilyen gyáva társaságnak nem kívánnék a tagja lenni. Tiltakoznék, hogy ilyen mintát adjunk a gyerekeknek. Polgári engedetlenségnek nevezik azt, hogy az első tanítási óra helyett alázatosan szemetet gyűjtenek a diktatúrának. Fát ültetni szép dolog, csak nem polgári engedetlenség, hanem polgári engedelmesség.

  Polgári engedetlenség a tiltakozás utolsó formája, amikor felmondanak minden együttműködést a hatalommal. Azt jelenti, hogy nem tűrünk tovább, és mostantól nem engedelmeskedünk. Nem egy órára, hanem végleg. Mindaddig, amíg az elfogadhatatlan állapot meg nem szűnik. A polgári engedetlenség lényege, hogy átlépi a törvényt. Ezzel nyilvánítja ki, hogy a hatalom gyakorlása nem a polgárok érdekeit szolgálja, s mint ilyen törvénytelen. Ezért a hatalom törvényeinek nem engedelmeskedik.

  A polgári engedetlenség lényege, hogy a polgároknak még a törvények megsértése útján is meg kell tenniük valamit, mert más eszközt nem látnak a helyzetük megoldására. Egy diktatúrában a polgári engedetlenség morális kötelesség. De nem egyórás szemétgyűjtés formájában. Aki az egyórás “polgári engedetlenség” ideje alatt szemetet gyűjt, söpröget, fát ültet, az nem az engedetlenségével fenyegeti, hanem az engedelmességéről biztosítja a hatalmat. Ez nem ellenszegülés, hanem behódolás...

  ITT OLVASHATÓ


  AZ EGÉSZ ORSZÁGBAN POLGÁRI ENGEDETLENSÉG LESZ - ÍGY TUDOD TÁMOGATNI A TILTAKOZÓ TANÁROKAT!

  KETTŐS MÉRCE BLOG
  Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
  2016.03.29.


  Március 30-án reggel 8 és 9 óra között országszerte tanárok vonulnak majd az iskolák elé. Polgári engedetlenségi akciót hirdetett erre az időre a Tanítanék Mozgalom. Ennek keretében a tanárok azzal tiltakoznak, hogy kivonulnak az iskolákból, és arra kérnek minden, a céljaikkal egyetértő, velük szolidaritást vállaló embert, hogy ők is jöjjenek az iskolák elé. Mert abban hisznek, hogy együtt képesek erőt képviselni.

  Miért volt erre szükség? Messzire nyúlik már a történet: még januárban jelent meg a miskolci Herman Ottó Gimnázium nyílt levele. Ehhez azóta csatlakozott 35 ezer magánszemély és 950-nél is több intézmény. Vagyis a Tanítanék Mozgalom mögött jelentős támogatottság van...

  ITT OLVASHATÓ

  EURÓPA ELRABLÁSA

  PUPU BLOGJA
  Szerző: PuPu
  2016.03.29.


  Most éppen Európa szétzilálása folyik, dolgoznak ezen a szövetségeseink és ellenfeleink egyaránt, ebből is adódik a menekült-probléma, nomeg az Unión belüli kispályás királyocskák félelmei miatt, akiket a hideg kirázna, ha hirtelen elfogyna az ellenség.
  Így majd mi fogyunk el szépen, vadul ágálva egy képzelt rém ellen, miközben a világ valós folyamatai eltakarják szemünk elől a napot.
  Lehet itt fantáziálni, nyílpuska és tarsolylemez-nagyhatalomnak képzelni magunkat, de a realitás mégiscsak az, hogy ha ez így megy tovább még kis ideig, akkor más nyeli majd a libacombot, mi meg majd az éhkoppot.

  Orbán meg egy senki, még alparasztnak is kevés ezen a sakktáblán, előtte a perspektíva talán az, hogy lehet még belőle futó is, ha végre megjön az eszünk.
  Ebben azért nem reménykednék, nem olyan családban születtünk mi, mi annyira szeretjük magunkat, hogy még az ellenségeinket is családon belül keressük.
  Aztán jöhet a csihi-puhi, és mikor kijöhetünk végre a kórházból, kezdjük előlről, merthogy mi még tanulékonyak is vagyunk...

  Európa elrablása lefutott meccs, már csak azt lenne jó tudni, milyen nyelvet lenne érdemes tanulni, milyen kaját kellene megszokni pörkölt helyett, rizstésztát vagy tikka masalát...


  ITT OLVASHATÓ