2018. szeptember 21., péntek

A FIDESZ-FRAKCIÓ ÜZENT A KISNYUGDÍJASOKNAK: NYUGODTAN TESSENEK ÉHEN HALNI

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: TAMÁS RÓBERT
2018.09.21. 


Ez most függetlenül attól, hogy melyik párt beszél róla, nagyon égető kérdés. Nagyjából 60 000 ember 50 000 forintnál kevesebb nyugdíjból próbál életben maradni. Ennek a helyzetnek a rendezése valahogy nem fontos a kormánynak, márpedig fontos kellene hogy legyen.

Az LMP szerint komplex törvénycsomagra van szükség a nyugdíjasok helyzetének javítása érdekében – mondta pénteki sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet frakcióvezető-helyettes.

Az ellenzéki párt három intézkedést különösen sürget:

a nyugdíjminimum megemelését a jelenlegi 28 500 forintról minimum 50 ezerre, a kényszernyugdíjazás eltörlését a közszférában, valamint az ápolási díj felemelését és az otthoni ápolás elismerését munkaviszonyként – mondta a képviselő. 
Szlovákiában a magyar háromszorosa a nyugdíjminimum – mutatott rá -, és elfogadhatatlan, hogy a kormány elküldte a 65 évesnél idősebb tanárokat, közszolgálati dolgozókat.
A politikus felhívta a figyelmet arra a tizennyolc OECD-ország vizsgálatával készült tanulmányra, amely a magyar nyugdíjasok helyzetét ítélte a legrosszabbnak a többi között az egészségi állapotuk és az anyagi biztonságuk alapján. (MTI)

Lássuk, mit bírt válaszolni erre a keresztény gyökereiből ki sem látszó kormány:...

5 JEL, AMI ARRA UTAL, HOGY ORBÁN MEGHUNYÁSZKODOTT ÉS MINDENT MEGTESZ, AMIT MEGKÖVETELNEK TŐLE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2018.09.21.


Elbukott a lázadás, maradt a kár- és arcmentés...

...Máris vannak olyan események, amelyek okot adnak arra a feltevésre, hogy Orbán kompromisszumot kötött a Néppárt vezetésével a maradásáért cserébe

1. Például az, hogy leállították az egyik kormánylap sorozatát a kultúrharcról, a források megvonásának követelését mindenkitől, aki nem tartozik a Fidesz-nyaloncok közé. Lapinformációk szerint ezt Orbán már Kötcsén bejelentette. A Magyar Idők főszerkesztője szerint szó sincs leállításról: szombaton közlik majd az újabb részt. De az csak a publikumnak szól, következményei nemigen lesznek.
A kultúrharcot gyakorlatilag felfüggesztették.

2. Palkovics szintén felfüggesztette az offenzívását a tudományos szféra ellen. A miniszter még egy hete is arról beszélt, hogy az MTA politizál, az Orbán-kormányt támadja, az Akadémiát fel kell darabolni, és elsőként a Közgazdaság-tudományi Intézetet megszüntetni. Mostanra addig jutott, hogy az MTA maga világíthatja át intézeti hálózatát, amelyre még
határidőt se kapott.

Palkovics azt hangoztatja, hogy egyáltalán nem állt el a terveitől. Azonban nem azt kell nézni, amit mondnak, hanem amit tesznek. És aszerint mégiscsak elállt, időlegesen mindenképpen.

3. Cornstein amerikai nagykövet a Népszava szerint arról beszélt, hogy legkésőbb a jövő hét közepéig pozitív bejelentésre számít a CEU ügyében, ám ennek időleges elmaradását lap úgy értékeli, hogy Orbán megvezette Trump emberét. De nem valószínű, hogy erről lenne szó, inkább csak igyekeznek eltolni a CEU-val való megállapodás aláírását, nehogy
megfutamodásnak tűnjön.

A kormány álláspontjában világos elmozdulás érzékelhető. Szijjártó a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy az egyetem nem teljesítette a feltételeket, mert nem hozott létre saját amerikai campuszt, hanem csak együttműködési megállapodást írt alá egy már létezővel. Orbán azonban hétfőn már azt mondta, hogy a CEU egy működő egyetem, elég megnézni a honlapját.

Eltelik addig még némi idő, de csendben alá fogják írni a megállapodást a CEU-val - ez borítékolható. (Más kérdés, hogy a lényegen ez már nem változtat: a CEU gyakorlatilag elköltözött Bécsbe.)

4. A CEU mellett az eltérő politikai véleményű civil szervezetek vegzálása, az ún. Stop Soros-törvény volt Weber néppárti listavezető feltétele, amelyhez a Fidesz pártcsaládban való maradását kötötte. A civilekre kirótt büntetőadóból lesz a legnehezebb csendben kihátrálnia a Fidesznek.

De erre is megvan a megoldás: a kormány emberei évek óta - egész pontosan 2011, a médiatörvény vitája óta - azzal érvelnek, hogy egy jogszabály önmagában nem jelent semmit, azt az alkalmazásával összefüggésben kell megítélni. Ez erre a helyzetre is alkalmazható. Lehet, hogy nem vonják vissza a represszív adót, csak éppen eltűrik, hogy mindenki kivonja magát alóla, és
senki se fizesse be.

5. Alighanem nem tévedünk, ha úgy látjuk, ebbe a sorba illik az Ahmed H-val szembeni csütörtöki ítélet is. A magyarországi jogállam állapotát ismerve okkal lehet felételezni, hogy fentről irányították a bíróság kezét, de legalábbis nem kötötték meg, amikor az ún. "terroristára" mindössze 5 év börtönt szabott ki jogerősen. Ez kődobálásért még mindig soknak tűnik, de már kevésbé vérlázító, ha tudjuk, hogy előbb 9, aztán 7 évről csökkent 5-re. Ahmed H-nak legfeljebb már csak 2 évet kell leülnie, de ez tovább csökkenhet, ha harmadolással

alig 4 hónap múlva kiengedik.

Az lett volna a várható, ha a feltűnően enyhe verdikten felháborodik a kormánypropaganda, ehelyett jelzésértékű, ami történt: a Rogán-minisztériumból szerkesztett lapok helybenhagyólag emelték ki, hogy egy államellenes terrorista mindjárt szabadlábra kerülhet. Gajdics Ottó például azt írta:

Ahmed eleget ült...

MERKEL MEGÜZENTE KELET-EURÓPÁNAK: NINCSEN INGYEN EBÉD - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2018.09.21.- Juncker rugalmasabb, mint német kancellár a menedékkérők átvétele ügyében, de azért a populistákat ostobának és tökkelütöttnek tartja, bár a Fidesznek egyelőre nem teszik ki a szűrét a Néppártból.

- Orbán a strasbourgi szégyen után buldózerként fog előremenni Európa szétverésére.
- Budapesten a levegőben érezni, hogy milyen erők igyekeznek padlóra küldeni az EU-t.

Die Welt

A német kancellár nem ért egyet a Bizottság elnökével abban, hogy a menekültkérdésben a vonakodó államokat mentesítsék a kvótahatározat végrehajtásától. Merkel a legfelső szintű salzburgi tanácskozás után úgy foglalt állást: az nem lehet, hogy mindenki kimazsolázza magának, amit jónak tart. Mert itt a probléma megoldása a lényeg. Ezzel együtt jelezte, hogy nem zárkózik el a javaslat megvitatásától. A lap emlékeztet arra, hogy leginkább Olaszország követeli migrációs terheinek enyhítését, ám Magyarország és Lengyelország évek óta elzárkózik a menedékkérők befogadásától. Nincs közös álláspont a Frontex felfejlesztése ügyében sem. Egy pár tagállam a szuverenitás kérdését feszegeti ennél a pontnál. Lásd Orbán Viktort, aki nemzeti erőkkel kívánja bebiztosítani a határvédelmet.

A német külügyminiszter viszont támogatja, hogy a többi közt a magyarok és a lengyelek többet fizessenek be a közös menedékpolitika céljára, továbbá adjanak több embert, és akkor ne kelljen nekik a menedékérőkkel foglalkozniuk. A frontok jelen pillanatban megkeményedtek.

Die Presse

A Bizottság elnöke nem tartaná jónak, ha bármely tagállam a populistákat majmolná. Juncker szerint azért nem érdemes követni a nacionalistákat, mert az emberek úgyis mindig az eredetit választják, nem pedig az utánzatot. Viszont nem szabad szidni az euroszkeptikus tömegeket, beszélni kell velük, mert nem ab ovo vannak Európa ellen. Ugyanakkor az ostoba, tökkelütött nacionalisták nem a megfelelő társaságot jelentik. Nem szabad őket egyszerűen tudomásul venni, eltűrni. Antiszemita és rasszista kijelentéseken nem lehet simán túllépni. A politikus reméli, hogy ezeken az erőkön nem feneklik meg a határvédelem javítása és a tagok az év végéig megszavazzák a legújabb brüsszeli kezdeményezést. Szerinte mindenképpen megerősítik a külső határok ellenőrzését, viszont a jelen helyzetben a menedékérők elosztására nincs megoldás. Úgy gondolja ugyanakkor, hogy legfrissebb javaslata miatt aligha lesznek tiltakozások Magyarországon és Lengyelországban.

FAZ

A nem hivatalos EU-csúcstalálkozó után sok minden továbbra is bizonytalan a közösségben, de migráció ügyében enyhült a légkör, bár igazából nem történt előrelépés és sok tekintetben igencsak messze állnak egymástól az álláspontok, de legalább nem következett be törés. Orbán Viktor pl. elutasítja a Frontex kibővített hatáskörét, viszont a korábbinál békülékenyebb hangot ütött meg az olasz kormányfő. Conte kiállt a menedékkérők kötelező elosztása mellett, mert szerinte az nem járja, hogy arra csak egy pár kormány hajlandó. Megerősítette, hogy szó van egy olyan mechanizmusról, amelynek értelmében a vonakodó államok más formában is tanúsíthatják szolidaritásukat. Úgy látszik, egyre több országban ismerik fel, hogy nem lehet érvényt szerezni az eredeti kvótadöntésnek. Most úgy hírlik, hogy ahhoz 20 kormány tartaná magát. De ajánlatos valamit tenni, mert jönnek az európai választások, és az csak a populisták malmára hajtaná a vizet, ha addig nem tudnának a kérdésben...

SOHA NEM TÉRÜLNEK MEG A KUKAHOLDINGBA ÖNTÖTT ÁLLAMI MILLIÁRDOK

24.HU
Szerző: SPIRK JÓZSEF
2018.09.21.


Az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. egy feneketlen kút, amiben eltűnt már 20 milliárd, és most pottyant bele a következő 20-as adag.

Csak nagyjából képes kalkulálni az NHKV Nemzeti Hulladékgazdálkodási Zrt. menedzsmentje, hogy a cég tavaly, működésének első teljes évében hány milliárdos hiányt halmozott fel. Akkora a pénzügyi káosz, hogy lassan négy hónapja csúszik az állami cég mérlegbeszámolójának leadása.

A lakosság a központosított hulladékgazdálkodásból annyit érzékel, hogy a fő cégtől, a nemzeti kukaholdingtól időnként hibás számlákat kap, egyes területeken pedig a helyi szolgáltató nem viszi el a szemetet. Ám emögött a gazdálkodásban tátongó sokmilliárdos lyuk van: az óriási könyvelési káosz egyik oka, hogy az NHKV-nak a 2016-os indulás óta nem sikerült stabilizálni a számlázási rendszerét. A közel egymilliárdért vásárolt ügyfélnyilvántartó és számlázó szoftver a mai napig rendszeresen küld ki hibás elszámolásokat, olykor tízezerszám. Ugyanakkor

vannak olyan ügyfelek, akikhez másfél éve nem sikerült kiküldeni a csekkeket, ezért a befizetéseikkel is elmaradtak.

A központosított díjbeszedési rendszer másik gyenge pontja, hogy a fővárosi cég képtelen megbirkózni az ország egyes részein statisztikailag is kimutatható gyenge fizetési morállal. Az NKHV honlapjára kitett korábbi adatokból már tavaly nyár elején kiolvasható volt, hogy a be nem fizetett díjtételek meghaladták a 10 milliárd forintot, a behajtás viszont alig 10 százalékos hatásfokkal döcögött.

A nemfizetés miatt a kintlevőség összege 2018 nyarára 40 milliárd forintra nőtt. Ez azt jelenti, hogy a kiszámlázott díjak több mint ötödét hiába várta az NHKV, nem utalták az ügyfelek...

A MAGYAR TÁRSADALOMBAN VALAMI NAGYON ELTÖRT A HARMADIK KÉTHARMAD UTÁN

444
Szerző: ALBERT ÁKOS
2018.09.20.


A Policy Solutions és a Friedrich Ebert Stiftung augusztusban készített egy felmérést a magyar demokrácia állapotáról. Ez az egyik legfrissebb átfogó közvéleménykutatás azóta, hogy a Fidesz-KDNP áprilisban harmadszor is kétharmaddal megnyerte az országgyűlési választásokat. De, mint ahogy a tanulmány egyik szerzője, Bíró-Nagy András meg is jegyezte, mégis eltelt már a választás óta pár hónap, így volt ideje az emberekben leülepedni a dolgoknak.

Ez az eredményen egyáltalán nem látszik meg, a kutatás egy végletekig megosztott társadalmat mutat, amelynek a kormánypárti fele egy teljesen más valóságban hisz, mint a Jobbiktól a baloldalig szinte mindenki más.

A felmérés elsődleges célja az volt, hogy megmérje, a magyar emberek mit gondolnak a magyarországi demokrácia állapotáról. Arról már csütörtök reggel is beszámoltunk, hogy semmi jót, az eredmények szerint csak a magyarok 36 százaléka szerint váltható le az Orbán-kormány demokratikus választásokon, 49 százalék szerint pedig nem. Ennél viszont jóval több is kiderül a reprezentatív felmérésből.

A magyarok harmadát egyáltalán nem érdekli, hogy egy diktátor vezeti-e az országot

A felmérésből elég világosan kiderül, milyen dolgokkal azonosítják leginkább a magyar emberek a demokráciát:
- legyen szólásszabadság,
- egyenlőség,
- és szabad választások.

Ezek közül kettő magyarországi megvalósulását aztán rögtön nagyon neccesre értékelték a válaszadók, amikor a kutatók külön rákérdeztek. Arra, hogy Magyarországon mindenki szabadon kifejezheti a véleményét és a választások is szabadok, összességében csak egy közepest adtak a magyarok.

“Látszik, hogy a magyar társadalomban bizony valami nagyon komolyan eltört a harmadik kétharmad után” - mondta Bíró-Nagy András.

Összességében többségben vannak azok, akik negatívan látják a magyar demokrácia helyzetét. Igaz csak szorosan, a lakosság fele szerint mennek rosszul a dolgok, míg 44 százalékuk szerint nincs semmi baj. Ezt az eredményt azonban rengeteg dolog árnyalja...

ORBÁN ÉS A HAVEROK: ÍGY LOPJÁK A PÉNZT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2018.09.20.


Az Európai Parlament liberális frakciója, az ALDE érdekes animált rajzfilmet posztolt a Twitteren. Ebben remekül elmagyarázzák az európai választóknak, hogyan lopja el Orbán Viktor és közvetlen környezete a Magyarországra szánt uniós fejlesztési pénzek nagy részét a Fidesz hatalomra kerülése – 2010 – óta. Sajnos a valóság még a rajzfilmnél is rosszabb, ugyanis Mészáros már a leggazdagabb magyar, sőt a magyar történelem legtehetősebb és ezzel együtt legtehetségesebbnek kikiáltott “vállalkozója”.

Valamint azt is kihagyták a filmecskéből, hogy amióta Simicska összeveszett Orbánnal, azóta a cégei nem tudnak a piacon megélni és ezért sorban adogatja el azokat a fideszes maffiának. Ebből is látszik, hogy a cégei a pályázati pénzekre voltak berendezkedve és nem a piaci életre, így a G-nap óta Simicska is menteni próbálja a még menthetőt, hogy vigye magával Amerikába.

A rajzfilmben elmesélik, hogy Orbán korrupt oligarchiát hozott létre Magyarországon, illetve azt is, hogy minden esetben Orbán dönti el, ki lehet gazdag Magyarországon. Példaként felhozzák Orbán vejét, Simicskát, Mészáros Lőrincet és Garancsi Istvánt is. Kitérnek arra is, hogy a magyar gazdasági rendszer a Putyin-féle orosz gazdasági rendszert másolja kicsiben.

Majd a videó a végén azzal zárul, hogy ezt a rendszert nem Oroszországban hozták létre, hanem az EU-ban, EU-s pénzekből és megjegyzik azt is, hogy nem így kellene elkölteni az EU-s pénzeket. Valamint azt is, hogy rettentő kétszínű dolog az EU ellen ágálni, miközben abból gazdagszik Orbán Viktor és a szűk köre. Az animációt, aminek elkészítésére az impotens (ál)ellenzék nem volt képes, egyébként itt lehet megtekinteni:...

KEDVES SZÜLŐK, FELELŐS FELNŐTTEK! A GYEREKEK MONDANI AKARNAK VALAMIT. HALLJUK MEG ŐKET!

WMN BLOG
Szerző: KERPEL ÉVA
2018.09.17.


Tegnap dr. Gyurkó Szilvia írt a pénteki tüntetésre készülő gyerekek jogi lehetőségeiről, ma pedig egy másik írást olvashattok, ami a lelki megerősítésükről, és a ti támogatásotok fontosságáról szól. Meg arról, hogy legyetek bátrak, és merjétek meghallani azt, amit ők ki mernek mondani. Kerpel Éva írása.

Megteszünk-e mi, felelős felnőttek mindent azért, hogy biztosítsuk a feltételeket a gyerekek egészséges felnövéséhez? Megvédjük-e őket, kiállunk-e értük, ha bármi veszélyezteti azt, hogy öntudatos, tiszteletre méltó, jogaikat ismerő és azokkal élni tudó felnőtté váljanak?

A törvény szerint, de még inkább az embergyerek biológiai-, lelki- és társadalmi szükségletei miatt a 18 év alatti gyerekekről a szüleiknek vagy kijelölt gyámjuknak kell gondoskodniuk. Jó lenne azt mondani, hogy legalább biológiai értelemben – táplálék, fedél, elégséges stimuláció a testi fejlődéshez, egészségügyi ellátás – Magyarországon „ez nem probléma”, de ehhez előbb nagyon szorosan be kellene csukni a szemünket.

De nem csupán a testi szükségletek kielégítetlensége miatt lehet az, hogy a gyerek nem egészségesen nő fel, és kisebb az esélye, hogy testileg-lelkileg egészséges felnőtt lesz belőle. Ha az érte felelős felnőttek csupán deklarációkban ismerik el a gyerek lelki- és társadalmi szükségleteit, akkor a gyerek nemcsak most szenved hiányt, hanem majd felnőttként is nagyon meg kell küzdenie azért, hogy felismerje, mire van szüksége, mitől- és milyen közegben érzi jól magát, miért érdemes élnie, dolgoznia. Magyarul: gyerekkori alapozás, gyerekkorban megszerzett tapasztalatok, minták nélkül fiatal – vagy már nem annyira fiatal – felnőttként kell majd megtanulnia, hogy tudjon magára vigyázni, ne legyen folytonos kihasználás, megalázás áldozata, ne örökös megalkuvások között teljen az élete.

Kedves szülők, felelős felnőttek, ha elmulasztjuk a gyerekek saját példánkkal megerősített lelki- és társadalmi nevelését, nem mentség az, hogy esetleg nekünk, magunknak sem biztosított senki elégséges alapot ahhoz, hogy öntudatos, jó önérvényesítő, minden helyzetben egyenrangúként viselkedő felnőttekké váljunk.

Ha mi nem is tudtunk azzá válni, azért azt hiszem, hogy a gyerekünknek még ezt kívánnánk…

Persze lehet, hogy nem. Lehet, hogy azt kívánjuk nekik, hogy húzzák meg magukat, koncentráljanak az általunk – és a mindenkori oktatási rendszer által – kijelölt kötelességekre: a matematikára, biológiára, az érettségire. Szerezzenek diplomát, vagy legalább legyen majd egy biztos, jól fizető állásuk, és fogadják el, hogy „ilyen az élet”. Ne hőbörögjenek már most, ne kockáztassanak, ne tegyék tönkre azt a „biztos keveset”, amit így elérhetnek. Ne gondolják azt, hogy joguk van bármihez. „Örüljenek, hogy nem Szíriában vagy Afganisztánban születtek”.

Azon a fórumon, amit én vezetek (Yelon-chat), a gyerekek név nélkül elmondják, hogy ők nem erre vágynak. Azt szeretnék, ha a nevelésük megtervezésekor tekintettel lennének a szükségleteikre, a teherbíró képességükre, és arra is, hogy kreatív, értelmes, önmagukról gondolkodni- és az érettségi szintjüknek megfelelően elég sok kérdésekben dönteni is képes lények.

Fontos nekik, hogy megfeleljenek a szüleiknek, a tanáraiknak, és általában ne okozzanak csalódást, de olyan jövőt akarnak, amely alkalmat ad az álmaik, sőt terveik megvalósítására. Mert vannak álmaik, és vannak terveik.

Ahogy nekünk is voltak. Talán még emlékszünk rá. Segítenünk kellene a gyerekeinknek, hogy ne kelljen feladniuk az álmaikat. Ez eddig is dolgunk volt. Eddig is nekünk szülőknek, felelős felnőtteknek volt a feladata, hogy megvédjük a gyerekeket az esztelen és ide-oda rángató döntések következményeitől. Azt hiszem, ezt a feladatot nem nagyon teljesítettük eddig. Ezért akarnak most valamit mondani nekünk a gyerekeink. Meg kell hallanunk őket. Szükségük van a védelemre, a segítségünkre.

AZ UZSORÁSOKRÓL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2018.09.20.


...az árfolyam változását nem az ügyfél okozza, azaz nincs köze  hozzá, amiből nyilvánvalóan következik, hogy vele aláíratni egy szerződést, amiben neki vállalnia kell a bank által elkövetett felelőtlenség kockázatát, az nem tisztességtelenség, hanem több paragrafusba ütköző bűncselekmény...

AZ ORSZÁGGYŰLÉS FIDESZES ALELNÖKE ANTISZEMITA GYILKOST MÉLTAT

MÉRCE
Szerző: DIÓSZEGI-HORVÁTH NÓRA
2018.09.21.


...miközben Orbán Viktor szerint az antiszemitizmus visszaszorulóban van Közép-Európában, Magyarországon egy olyan kötetet méltat a parlament alelnöke, amelyben egy hírhedten antiszemita tömeggyilkost igyekeznek rehabilitálni.

Héjjas Iván a Tanácsköztársaság bukása után, a fehérterror idején Orgovány környékén szervezett megtorló akciókat, olyan embereket – zsidókat és nem zsidókat egyaránt – hurcolva el csapatával, akiket 1920. június 6-án az orgoványi erdőben kivégeztek.

1927–1931 között már a nyíltan szélsőjobboldali, fajvédő Magyar Nemzeti Függetlenségi Párt programjával lett a kunszentmiklósi kerület országgyűlési képviselője, 1938–1939-ben pedig – a Horthy-kormány által a trianoni revíziót dédelgető elképzelések árnyékában – a kárpátaljai gerillaakciókat végrehajtó Rongyos Gárda osztagparancsnoka és egyik vezetője volt, a Felvidékre betörő csapataival pedig különösen kegyetlen módszerekkel félemlítette meg a helyi zsidó lakosságot.

Az Orgoványnál a „haza érdekében harcoló sereg” egyébként nem más volt, mint terrorkülönítmény, Héjjast, aki a szovjetek elől még 1944-ben Spanyolországba menekült, 1947-ben parancsnokaként a gyilkoló osztagnak hatvanhat áldozat elhurcolása, megkínzása és megölése miatt távollétében is kötél általi halálra ítélték.

Héjjas Iván és társai népbírósági perének anyagait itt lehet elolvasni.

Nem újdonság, hogy a Fidesz-KDNP 2010 óta – győztesként, mi másként? – lényegében újraírja a magyar történelmet, méghozzá úgy, mintha az elmúlt 70 év meg se történt volna. A Horthy-kultusz számtalan megnyilvánulása után tehát a sorban egy antiszemita gyilkos rehabilitálása következik.

Tavaly januárban egyébként még a Betyársereg tisztelgett Héjjas („Példaképünk”) Iván születésének 127. évfordulója előtt. Úgy tűnik, az antiszemitizmus csökkenése közepette ez már a magyar kormány legfelsőbb köreiben sem kellemetlen.
Nekünk viszont fájdalmas.

A NŐI ORGAZMUS 4 DIMENZIÓJA - BARANGOLÁS A NŐI SZEXUALITÁS REJTELMEIBEN II.

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzabóElvira
2018.09.20.


A nők belső élményei, érzelemvilága különbözik a férfiakétól, már csak azért is, mert hónapról hónapra végigjárnak egy biológiai és ehhez kapcsolódó érzelmi körforgást. A szexualitást és az orgazmust is egészen másképp tapasztalják meg, mint a (fizikailag) erősebb nem. Gina Ogden szexológus, a Nők, akik szeretik a szexet című forradalmi kötet szerzője szerint a nők a férfiakkal ellentétben holisztikusan élik meg a szexet. Ahogy Ogden mondja, nem „egy vágányon” közlekedve, hanem „négydimenziós, minden irányba kormányozható helikopteren” szállva. Mivel ez a frappáns összefoglalás talán zavarosan hangzik első olvasásra, vegyük át bővebben, mit értünk „egy vágány” és „négydimenziós, minden irányba” szálló helikopter alatt...

EGYRE NEHEZEBB

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2018.09.21.


Egyre nehezebb azonosulni a mieinkkel, azt hiszem, hogy valóban másoknak kellene jönniük, pedig ezt idáig marhaságnak tartottam, de azokkal menni tovább, akik semmiből sem tanulnak, legfeljebb a lemmingek számára lehet vonzó.
Itt volt ez a remek lehetőség - Európa véleményt mondott Magyarországról, és most ne kínlódjunk azon, hogy nem is Magyarországról, hanem a magyar kormányról, ez evidens.

Mégis, a vélemény mindahányunkat minősít, a hatalom seggnyalóit és a bárgyú ellenzéket is, mert ezt a helyzetet nem lehetett volna előállítani nélkülünk.
A magyar baloldal nem áldozat, hanem idióta, és ez nem csak az MSZP-re, de a DK-ra is igaz, jóllehet, még az is kérdéses, hogy ez a két párt egyáltalán baloldali párt-e?
Sajnálatos módon ezt a kérdést joggal lehet feltenni a szocialistákkal kapcsolatban is, akik hiába keresik magukat, soha nem találják, de lassan lehet, hogy ez egy szerencsés helyzetnek minősíthető.
Itt volt a lehetőség, hogy megerősítsük pozíciónkat, erre elindul a megszokott műsor: mindenki mindenki ellen, mindenki Gyurcsány ellen, Gyurcsány a józan ész ellen - ez az egész katyvasz elképesztő.

Hogy miből vonta le Gyurcsány azt a következtetést, hogy itt ma forradalmi helyzet van, azt nem lehet tudni, de azt igen, hogy a vágyvezérelt ötletek ritkán sikeresek.
Hogy a szocialisták vezetői miért nem képesek túllépni Gyurcsány semmi hasznot nem hozó gyűlöletén, az sem igen érthető, hiszen arra már régen rá kellett volna jönniük, hogy saját készletből egyetlen valamirevaló kommunikátort sem tudnak kiállítani.
A szoci Demosthenesek ott tartanak, hogy kaviccsal a szájukban szónokolnak - még senki nem mesélte el nekik, hogy tanulmányai végén a neves szónok azért kiköpte a kavicsot - nemmellesleg tudta, miről akar beszélni.
Gyurcsány nehéz helyzetben van, mert rengeteg hibát vétett, szerintem ő tudja legjobban, de ezek között egy sincs, amivel a Fidesz mamelukjai vádolják, viszont sikerült őt teljesen leamortizálni
A nép csak legyint a neve hallatán...

AKKOR KI IS A BECSTELEN ÁRULÓ?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2018.09.21.


...Bár nyilván sokan sokat tesznek azért, hogy a politikát erkölcsi dimenzióban értelmezhetetlen kategóriaként szemléljük és lehetőleg ne kérjünk számon erkölcsi alapvetéseket a nagypolitikából élő nagykutyákon, azért eszembejut, hogy mi mindennek elhordták Orbán csahosai az elmúlt 10 napban az osztrák kancellárt a Sargentini-jelentéssel kapcsolatos állásfoglalása óta. Az addig Orbán haverjának és szövetségesének tekintett Kurz két perc alatt Soros embere lett, akinek a lovagkeresztes fröcsögő rendkívül népszerű nyílt levélben hányta a pofájára, hogy nem több, mint egy becstelen labanc, úgyhogy éljen a magyar szabadság. Aztán miközben a közpénzmédia szorgosan írogatta a vádiratot (lásd: az osztrák emberek szembefordultak vele, amiért nem állt Orbán mellé), még rátett pár lapáttal: a megbízhatatlan, gyáva megzsarolt labanc

"visszataszító árulása után nyomban elrohan Merkelhez és Macronhoz, egy követ fújni és látványosan egyetérteni. Ami nem csoda, a történelem arra tanít, hogy mindig az árulásban és a becstelenségben a a legkönnyebb egyetérteni."

Aztán most – látva a fenti kedélyeskedést – egyetlen jól fizetett epehányó sem esett neki vérmes vehemenciával a gazdájának és főnökének számonkérni rajta, hogy faszért hetyegett ezzel a becstelen Soros-bérenc árulóval. Hogy vajon akkor ki a becstelen féreg? Az, aki a jogállamiságot magasabbrendűnek tartja az ócska haverságnál, vagy aki teljes mellszélességgel ráfekszik a harcostársának tekintett ember mocskolására, majd úgy tesz, mintha mi sem történt volna?

Szerencsére nem kell megválaszolni ez a kérdést sem. Salzburgban semmi nem történt, ami szóra érdemes lenne, és semmi nem oldódott meg, aminek meg kellett volna. Annyi történt, hogy Orbán megint hangosan keresztbefeküdt valaminek (Frontex), amivel a többség egyetértett (még Sebastian Kurz is) és kikiáltotta magát többségnek. Ha nem hiszik, kérdezzék meg Kovács Desikerült? Zoltán kormányszóvivőtől. Majd még Rogánt is odatette, hogy telefonáljon már haza az MTI-nek és mesélje el, hogy győztünk, de a harc folytatódik. Már sokszor feltettem hangosan a kérdést: mi lehetett volna ebből az országból, ha lassan egy évtizede nem az állandó harcok és háborúk lázában égne egyik választástól a másikig? Erre sem kell válaszolni. Mindazonáltal pacsi annak osztrák köztelevíziós embernek, aki a csúcsot megelőző „doorstep” sajtótájékoztatón megkérdezte Orbántól: Hogyan érzi magát Nyugaton? A legendás magyar gógyiból aki két nappal azelőtt még Moszkvában gazsulált, ennyire futotta: nem érti a kérdést, hiszen Magyarország már a Nyugat része.

Igen, mi is azt hittük egy röpke pillanatra, de elmúlt...


ITT OLVASHATÓ

ÖNKORMÁNYZATI EINSTAND - VISSZAKÉRI A KORMÁNY AZ UNIÓS TÁMOGATÁSOKAT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: DOROS JUDIT
2018.09.21.


Választások előtt „kiszórták” a brüsszeli forrásokat, de tetemes a költségvetés hiánya, így most visszaveszi az önkormányzatoktól a pénz egy részét a kincstár – értesült lapunk.

Rekvirálja az állam azokat az uniós pénzeket, amelyeket az áprilisi választások előtt oly bőkezűen osztott szét az önkormányzatoknak. Nem lehet másként értelmezni azt a levelet, amelyet az elmúlt napokban számos település polgármestere megkapott, s egyikük el is juttatta azt a Népszavának. Ebben a Magyar Államkincstár (MÁK) illetékes pénztára értesíti őket, hogy ha a település részére megítélt európai uniós forrásból nyújtott támogatás összege meghaladja az ötvenmillió forintot, a számlájukon kezelt, még fel nem használ összeget szeptember 30-ig át kell utalniuk a MÁK számlájára. Csige Tamás, Hajdúdorog szocialista vezetője szerint az állam így akarja „kozmetikázni” a brutális költségvetési hiányt, amely részben épp amiatt keletkezett, hogy az országgyűlési választások előtti propaganda részeként az idei érvre tervezett 2200 milliárd forintos kifizetések több mint felét átutalták az önkormányzatoknak. A pénzt azonban javarészt a költségvetés terhére fizették ki, Brüsszel ugyanis az utóbbi időkben feltárt korrupciós ügyek és ellenőrzések miatt az uniós támogatások egy részét visszatartotta, s az összegnek csak a töredékét utalta át. A választási propaganda jegyében kiosztott pénz – amellyel egyébként számos kormánypárti polgármester is kampányolt a Fidesz mellett, mondván, lám, nem csak ígérgetni tudnak – jelentős, 1646 milliárd forintos lyukat vert a központi költségvetésbe, az egész évre betervezett hiány több mint 120 százalékát produkálva

Ha az önkormányzatok visszautalják ezeket a pénzeket, mindjárt szebb lesz a leányzó fekvése, s - legalábbis papíron - eltűnik a hiány egy jelentős része...

ÖNSAJNÁLAT HELYETT INKÁBB LEKVÁRFŐZÉSBE KEZDETT

ABCÚG BLOG
Szerző: PRÓKAI ESZTER
2018.09.20.


Szinte minden napra jut egy olyan történet, ami arról szól, hogy emberek feladják az addigi túlhajszolt, de egyébként sikeres karrierjüket, és valami egész másba kezdenek. Ebből a szempontból a PR-vezetőből hivatásos lekvárfőzővé avanzsáló Lévai Ildikó élete nem egyedi. Ami mégis azzá teszi, hogy kisfia betegsége, ami egy ponton a gödör alját jelentette számára, valójában egy olyan út kezdete volt, aminek végén nem csak kiegyensúlyozottabb, mint korábban valaha, de még másokat is segíteni tud. Történetét a Richter Főnix Közösség kezdeményezés is bemutatta.

Sosem késő újrakezdeni és megújulni – ezt az üzenetet szerette volna inspiráló életű nők történetein keresztül másokhoz is eljutattni a Richter Gedeon Nyrt., amikor februárban elindította Főnix Közösség nevű programját. Májusban öt történetet mutattak be, olyan nőkről, akik sorsfordító, sokszor kilátástalan helyzetükből komoly erőfeszítések árán is, de felálltak. Példájuk bátorítást ad mindenkinek, akik a mélypontról keresik a kiutat.

Egyikük az ötvenéves Lévai Ildikó, aki – ahogy ő fogalmaz: “a fogyókúrás képekhez hasonlóan” – előtte és utánra osztja az életét. Férjével, Pállal és most tizenegy éves fiukkal, Hunorral egy Gyula melletti tanyán élnek. Vannak tyúkok, kakas, kutyák, macskák, és gyümölcsfák, roskadásig almával, körtével és szilvával. Kell is a termés, mert Ildikó a ház mellett egy eredetileg nyári konyhának szánt épületet mára kész lekvárfőző üzemmé alakított. Ahhoz, hogy az egykori PR-vezetőből mára sikeres lekvár és szörpkészítő vállalkozó legyen, meg kellett élnie élete mélypontját, és akkor hároméves fia hirtelen jött betegségét. Ismerjék meg Ildikó történetét!

“Az előtte részre nyolc éve, július végén került pont. Akkor derült ki a fiunkról, hogy egyes típusú diabéteszes. És akkor fordult fel egyik napról a másikra fenekestül az egész életünk” – kezdi Ildikó, miközben a házi készítésű szilvás süteményre érkező darazsakat hessegetjük a kerti asztalnál. De kezdjük kicsit előbbről – javasolja.

Az eredetileg óvodapedagógus és tanító végzettségű Ildikónak előző házasságából van egy ma már 28 éves fia, Ádám. A magát örök izgő-mozgóként jellemző Ildikó a pedagógusi pályát a gyulai vízügyi igazgatóság személyi titkári állására cserélte. Mivel azonban nem szeretett a fenekén ülni, beiratkozott levelezően a kommunikáció szakra. “Az élet meg úgy hozta, hogy közben elváltam, és jött is egyből az új házasság. 35 éves voltam akkor, amikor Palival összekerültünk, és természetesen minél előbb szerettünk volna egy közös gyereket” – meséli. Ez azonban se természetes, se mesterséges úton nem adatott meg nekik. Túl öt sikertelen lombikprogramon és elvesztett kisbabán, az örökbefogadás mellett döntöttek. “Biztos van, aki úgy születik, hogy örökbe szeretne fogadni. Mi nem így születtünk, de megértünk rá”...

ÍGY VESZÍTI EL PÉNZÜNK AZ ÉRTÉKÉT - CSÚCSON AZ INFLÁCIÓ NULLA KAMATOK MELLETT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2018.09.21.


Egyre nagyobb a különbség az infláció és a betéti kamatok között, a pénzünk tehát egyre többet veszít az értékéből. Miközben gyorsul a pénzromlás üteme, a bankok egy fillérrel sem fizetnek többet. Az állampapírok kamata is édeskevés.

Már jó ideje nulla százalék körül szóródnak a betéti kamatok a piacon, miközben az elmúlt években lendületet vett az infláció. A KSH legfrissebb adatai szerint augusztusban a fogyasztói árak átlagosan 3,4 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. Az augusztusi adat megegyezik a júliusival, ennél magasabb drágulást legutóbb 2013. januárban mértek.

A nagy különbség azonban az, hogy 2013 januárjában 3,7 százalékos infláció mellett a megtakarítók 7-8 százalékos betéti kamatokat söpörhettek be, vagyis 4 százalék körüli reálkamatot tehettek zsebre. Ugyanis egy évvel korábban, 2012 januárjában még ilyen magas kamatok mellett köthették le a pénzüket. Idén augusztusban viszont mindössze 0,10 százalék körüli kamatot tehettek zsebre azok, akik egyáltalán lekötötték a pénzüket. Még a legjobb ajánlat is legfeljebb 0,5 százalék körül alakult egy évvel ezelőtt, éppen úgy, ahogy napjainkban is...

A KATALÁN KONYHA IZGALMAI

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2018.09.21.


Miközben hajlamosak vagyunk a spanyol étkezési kultúrát egységesnek gondolni, valójában egy nagyon is sokszínű, változatos világról van szó. Ez kiderül Pedro posztjából, akinek ráadásul meg van az az előnye, hogy korábban járt Malagában is (és onnan is írt gasztroposztot). Nemrégiben már olvashattatok tőle barcelonai kalandjairól, akkor ígért egy gasztroposztot – na, ez következik most.

"A legutóbbi írásom végén megígértem, hogy írok pár szót a katalán konyháról, most ez jön. Azért gondoltam erre, mert úgy vettem észre, sokan egy kalap alá veszik a spanyolországi gasztronómiát, holott azért vannak eltérések. Talán érdemes elolvasni, amit még korábban az andalúz konyháról írtam (igaz, akkor én is lespanyoloztam őket).
Azt most is hangsúlyoznám, hogy nem vagyok sem szakács, sem spanyol-szakértő, csak egy műkedvelő látogató, tehát ha valami pontatlan lesz a posztban, akkor nyugodtan javítsátok ki, nem probléma..."... 

"A LEGNAGYOBB BŰN A GYÁVASÁG"

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: KENESEI ISTVÁN
2018.09.21.


...Ha már az autonómiánál tartunk, az először három éve megfogalmazott Fokozatváltás a felsőoktatásban című dokumentum a felsőoktatási stratégiáról 2030-ig jelölt ki markáns célokat és megvalósítási módszereket az akkor már (és még) az EMMI (felső)oktatási államtitkáraként működő Palkovics László irányításával. Természetesen már akkor is tudni lehetett, hogy a szövegben szereplő számos fordulat csupán ködösítés, így például ez az idézet: „A magas szintű autonómia a magyar felsőoktatás erőssége, ugyanakkor személyes elköteleződés és felelősségvállalás nélkül az egyes intézmények nem képesek a kívánt módon hozzájárulni a teljes intézményrendszer és végső soron a magyar társadalom kollektív teljesítményéhez.” Erre aztán rájöttek az alkotók is, mert a 2015-ben még használható állítást a tavaly nyáron elfogadott (és cselekvési tervvel is kiegészített) 125 oldalas végleges változatból már minden további pótlás nélkül kihagyták. Abban már csak két helyen szerepel a szó, lényegében értelmetlen környezetben, mint itt is: „A végzettségi szinteket leíró (…) jellemzők, kompetenciák tartalmazzák (…) a kritikus gondolkodás, az önálló, ugyanakkor együttműködő problémamegoldás, az állampolgári műveltség, a digitális készségek és idegen nyelvi tudás, képesség, attitűd, illetve autonómia és felelősségvállalás kompetenciáit.”

Már az is mulatságos, hogy az „idegen nyelvi tudás, képesség, attitűd kompetenciáit” is tartalmazzák e jellemzők, amikor már a bekerüléshez középfokú nyelvvizsga lesz szükséges. Arról nem is szólva, hogy ha van idegen nyelvi tudás, akkor hozzá minek még az idegen nyelvi képesség és attitűd? De persze a legnagyobb kérdés, hogy (névelő nélküli, tehát szintén idegen nyelvi) „autonómia és felelősségvállalás kompetenciáin” mit értsünk. Mert ha csak önmagában (és névelőzve) „az autonómia és felelősségvállalás kompetenciáiról” van szó, akkor – feltéve, hogy tudjuk, ennek a kifejezésnek mi a tartalma – egy nyilvánvalóan nem autonóm intézményben az egyéni autonómia és felelősségvállalás kompetenciái hogyan alakulhatnának ki?

A másik hely, ahol az autonómia szóba kerül, egy feladat a cselekvési tervben: „Az egyetemi és hallgatói autonómia intézményei iránti bizalom megerősítése, illetve visszaállítása.” Tekintsük ezt önkritikának? Avagy inkább azt mondja ki ez a passzus, hogy az egyetemi autonómia létezik, csak nem tanúsítanak iránta elegendő bizalmat? És egyáltalán: mik „az egyetemi autonómia intézményei”? Eszik-e vagy isszák a hallgatói autonómiát? És ha ilyesmi létezik, akkor hol marad az oktatói autonómia? Csupa-csupa kérdés, amire ez az évekig készült dokumentum nem ad választ.

De lássunk más pontokat is a stratégiában. Észak-, illetve Dél-Alföld tekintetében például ez van benne: „A két nagy egyetem mellett két nagy volt főiskolai központ, Kecskemét és Nyíregyháza, illetve több kisebb képző központ, Baja és Szolnok, valamint kihelyezett telephely működik. A térségi funkciók ellátásában és intézmények közötti elosztásban tapasztalhatók párhuzamosságok, emiatt a két nagy egyetem és a két nagy volt főiskola között a kutatóegyetemi és az alkalmazott tudományi, valamint szakképzési és felnőttképzési szerepeket újra kell tervezni.”

Hogy ebből miként következett a Matolcsy-egyetem alapítványi pénzből való kistafírozása, a kampusz több tízmilliárdból való felépítése és unortodox gazdasági képzési programmal való ellátása, e rövid passzusból nem derül ki. Mint ahogy az sem, hogy Baja már gyakorlatilag megszűnt önálló központként létezni, mivel vízügyi karait (helyben hagyva) beintegrálták az egyre jobban kivirágzó Nemzeti Közszolgálati Egyetembe. Amiről a stratégia persze nem tesz említést, hiszen az nem is tartozik az EMMI alá, saját költségvetésével és saját, ide-oda rakható régi rektorával, illetve képletesen szólva tegnap (pontosan július 9-én) professzorrá kinevezett és ma (azaz szeptember 9-én) beiktatott új rektorral.

A tudósítások szerint a rektori pályázatot június végén írták ki, és augusztus 14-én már döntöttek is róla. Jelzem, hogy a nyilvános lista szerint a köztársasági elnök mindössze két professzori kinevezést adott át a nyár közepén a MAB által jóváhagyott 106 egyetemi tanári pályázatból, és az egyik a rektorjelölt szerencséjére éppen Koltay Andrásé volt, akit a július 9-i keltezésű dokumentummal szokás szerint visszamenőlegesen július 1-jével neveztek ki. A nemzet közszolgálata szemben Justitiával nyilván nem vak.

Mintegy zárójelben megjegyzem, pontosabban helyesbítem Alvincz Józsefről tett múltkori kijelentésemet, amelyben azon csodálkoztam el, hogy lehetett valakit ilyen csekély tudományos teljesítménnyel professzorrá kinevezni. Azóta felhívták a figyelmemet, hogy a MAB 2014. évi határozatai között máig látható, hogy mind a rendes, mint a fellebbezéses eljárásban a MAB megtagadta a hozzájárulását, aminek ellenére – nyilván politikai beavatkozásra, de a törvényben lehetővé tett módon – a miniszter felterjesztette és a köztársasági elnök kinevezte.

A MAB egyébként a gender szak betiltása ügyében is kiadott egy magához képest karakán nyilatkozatot, kinyilvánítva, hogy az akció az ő megkerülésével történt. De hát a cím­ben jelzett témánk szellemében sajnos ki kell jelentenünk, hogy korábban kellett volna a MAB autonómiáját elkezdeni védeni, például amikor elvonták tőle az önálló költségvetését, amikor megváltoztatták az összetételét, amikor kívülről belenyúltak belső munkatársainak kinevezésébe, amikor a minisztérium a szakalapítások előzetes engedélyezését magához vonta.

És ebben sajnos a MAB nem különbözik más, eredetileg autonómnak szánt intézményeinktől, kezdve az Alkotmánybírósággal, amelynek akkor kellett volna felállnia, amikor a végkielégítésekre vonatkozó visszamenőleges törvények elutasítása után elvonták tőle ítélkezési jogát a hasonló ügyekben, vagy amikor az egyetemek behódoltak a kancellári rendszernek, aminek következményeképpen mára nem a rektorok, hanem a kancellárok adnak ki az oktatás mindennapjait súlyosan befolyásoló, esetenként ellehetetlenítő körleveleket és vonnak el költségvetési tételeket, valamint aláírási jogokat, mint például az ELTE-n vagy a szegedi egyetemen...

A SARGENTINI-JELENTÉS A MAGYAR SZEGÉNYEKRŐL ÉS ROMÁKRÓL IS SZÓL, KÁR, HOGY NEM TUDNAK RÓLA!

MÉRCE
Szerző: MÁRTON JOCI
2018.09.20.


...Ma Magyarországon nem létezik olyan ellenzéki politikai mozgalom, amely magára vállalná azt a feladatot, hogy a demokratikus jogállamiságot tipró orbáni diktátumokat, amelyek mindenkire hatással bírnak, közel hozza azokhoz a magyar emberekhez is, akik számára, önhibájukon kívül, ezeknek a fontos kérdéseknek a megítélése nem magától értetődő, ezeket nem látják rendszerben.

Amikor a közbeszéd formálói az akadémiai szabadság korlátozását tematizálják, teljes figyelmüket a kutatókra összpontosítják, és a témáról folyó diskurzust nem szélesítik ki olyannyira, hogy ne csak azoknak bírjon ez jelentéssel, akiknek a tudományos élethez van bárminemű kötődése. Miért várunk azoktól az emberektől indulatot, akikhez senki sem szólt az eset kapcsán, pedig lenne kapcsolódási pont.

Ha a regnáló hatalom korlátozza a kutatókat, és önkényesen szeretné meghatározni, hogy melyek azok a területek és témák, amelyek a társadalom számára hasznosak, a jövőben nem készülnek majd olyan felmérések, amelyek a társadalmi kirekesztettséget vizsgálják. Legyen szó szegényekről, romákról, szexuális kisebbségekről, vagy akár a nők társadalmi helyzetéről, és nem utolsósorban azokról az emberekről, akik ezen csoportok metszéspontjaiban helyezkednek el. (Lásd a Fidesz-közeli Figyelő listáját az “ideológiavezérelt” társadalomkutatókról.)

Rendkívül fontos ezekben a kérdésekben a társadalom teljes körű bevonása, hiszen az érintettség vitathatatlan, de ha továbbra is csak a középosztálybeli értelmiséghez beszélünk, abban az esetben nem várhatjuk el, hogy a falvak és a vidéki városok lakótelepein hatalmas felháborodást kelt majd a CEU ellehetetlenítése vagy a társadalmi nemek egyetemi szakának betiltása.

A Sargentini-jelentés aggodalmának ad hangot az olyan politikai retorika miatt is, ami a nőket az anyaszerepre redukálja. Az ellenzéki képviselők közül Szél Bernadett volt az egyetlen, aki társadalmi diskurzust indított a témában, viszont nem számolt azzal, hogy a nehezebb sorsú magyar, illetve roma nőknek sem beteljesülésük csúcspontja, hogy Kövér Lászlónak unokákat szüljenek. Számos, a témában szakértő roma nő van az országban, akiknek a segítségét lehetett volna kérni, annak érdekében, hogy ez a konzultáció ne csak a fehér középosztálybeli nők kihívásairól és nehézségeiről szóljon.

Eurómilliárdok folynak az Orbán-közeli üzletemberek zsebébe, aminek produktumai a 40 cm magas kilátó vagy az alföldi szánkódomb. Ezek helyett számtalan olyan projekt és beruházás valósulhatna meg, amelyek valódi életminőség változást hozhatnának az arra rászoruló emberek életébe. Mégis nehéz ennek súlyosságát azoknak a szegény és roma embereknek érzékelni, akik a rendszerváltást követő demokratikus kormányok idejének egyike alatt sem tapasztaltak semmit a gazdasági jólétből.

A jelentés tartalmaz többek között olyan megállapításokat is, amelyek a nehéz körülmények között élő emberek kiszolgáltatottságáról szólnak, és nem követelnek alkotmányjogászi szakértői ismereteket, ezeket azonban az ellenzéknek hitelesen kell képviselniük.

Judith Sargentininek nem tiszte és nem is feladata, hogy megtanuljon magyarul, és végiglátogassa az ország nehéz sorsú embereit, és meggyőzze őket arról, hogy a hajléktalanság büntetése nem európai érték. Vagy arról, hogy az öregségi nyugdíj minimális összege nem megfelelő, épphogy az életben maradáshoz elégséges. Arról, hogy az álláskeresési járadék rendkívül alacsony, és annak folyósítási időtartama az Unióban nálunk a legrövidebb. Arról, hogy a rehabilitációs és rokkantsági ellátások megalázóan alacsonyak. Az egyedül élő, jövedelemmel nem rendelkező, köztük az idős embereknek járó szociális ellátás szintje csapnivaló.

A jelentés nem hagyja szó nélkül azt sem, hogy Magyarországon nem létezik megfelelő lakásellátás a kiszolgáltatott helyzetben lévő családok számára. Egyre több esetben vesznek el gyermeket a szüleiktől a család kedvezőtlen társadalmi és gazdasági helyzete miatt, és ez a gyakorlat aránytalan mértékben sújtja a roma családokat és gyermekeiket.

Ezek, az emberek mindennapjait valóban érintő problémafelvetések képviseletre várnak, és ha nem lesz szolidaritásra épülő, a teljes magyar érdekképviseletet felvállaló ellenzéki erő, akkor marad a menekültektől való félelem, ami az európai értékekkel szemben már a nappalinkban van.

"IDE FIDESZ KELL, TESÓKÁM" - MAGYAR HANG AJÁNLÓ

MAGYAR HANG
Szerző: Magyar Hang
2018.09.21.


A Magyar Hang 19. száma jelenik meg szeptember 21-én, pénteken. Ízelítő a tartalomból:

„Ide a Fidesz kell tesókám”. Tiszavasváriban a mélyszegénységben élő cigánygettó lett a mérleg nyelve. Riport és elemzés.

Emlékeznek Zolikára, a horgosi kisfiúra, akit a migránsválság tetőpontján, 2015 őszén azért kapott fel a sajtó, mert a szerb–magyar határon a sínek mentén gyűjtögette az eldobált ruhákat és takarókat? Három év után visszatértünk Zolikáékhoz – Horgosra.

Nembűnös és nemártatlan. Sokan a bűnösség jelének tekintik, hogy a rendőrség elrendelte a nyomozást.

Még fideszes párttársai is ellene fordultak egy időre, fel is függesztették a demecseri polgármestert, ma már azonban szent a béke. Pedig a visszaélésgyanús ügyeket a rendőrség is vizsgálja.

Komfort nincs, dohány van. A trafikbotrányban is érintett a fideszes önkormányzati képviselő.

Virslinek látszó tárgy. Terméktesztünkben saját márkás és más olcsó hústermékeket kóstoltunk.

Ha van olyan, hogy krisztusi ihletettségű politika, akkor az nem nélkülözheti a keresztre tekintést – véli Urbán József. A szerzetes korábban budapesti és szegedi piarista gimnázium igazgatójaként és a rend tartományfőnökeként látta el hivatását – és tett a kormánypárti közvélemény számára sokszor nem tetsző kijelentéseket. Interjú.

Aki újabban Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnököt és az uniós tisztviselőket hallgatja, annak könnyen támad olyan benyomása, hogy a három éve államcsőd közelébe jutott országban gazdasági csoda történt. Pogátsa Zoltánt kérdeztük.

Kováts Adél, a Radnóti Miklós Színház igazgatója a Nóra folytatásáról, a teátrum furcsa társbérletéről és az udvari bolondokról. Interjú.

A demonstratív orosz–kínai hadgyakorlat árnyékában közeledik Moszkva és Tokió a második világháború lezárásához.

A Pomerániai vajdaság nem véletlenül a lengyel történelem, és azon belül is a második világháború eseményeinek egyik legfontosabb helyszíne. Az itt lezajlott náci vérengzésnek új film állít emléket.

Hetvenöt évvel ezelőtt alakult meg Mussolini köztársasági bábállama.

Méltó helye került Ráth György páratlan hagyatéka.

Torkos Matild: Hoppál orrára koppintottak; Hajdú Péter: Kell nekünk a Gileád?; György Zsombor: Megvásárolt életek; Dévényi István: Kis magyar Sargentini; Mangel Gyöngyi: Működik-e majd a kémia?; Kalmár Benedek: Útkeresések; Hegyi Zoltán: Egy mindenes feljegyzései; Halász Margit: Tökös csajok; Gazda Albert: A siller költészete; Puzsér Róbert: Jelöltség és fenntartások; Marabu rajza.

AZ UNIÓ LEGKORRUPTABB ÁLLAMA BEVÉDI ORBÁNÉKAT AZ EURÓPAI BIZOTTSÁG ELŐTT

ÁTLÁTSZÓ / VASTAGBŐR BLOG
Szerző: ERIC
2018.09.20.


A lengyelek után a bolgárok is megvétózzák a Magyarország ellen, a jogállamisági eljárás keretében esetlegesen hozandó uniós szankciókat, határozott egyhangúan a bolgár kormány. A Transparency International (TI) rangsora alapján évek óta Bulgária az EU legkorruptabb állama.

Manus manum lavat, azaz kéz kezet mos – gondolhatta Kraszimir Karakacsanov bolgár miniszterelnök-helyettes, ha jól beszél latinul. Szerda délután ugyanis kormányával úgy határozott, hogy a lengyelek után ők is kiállnak Orbánék mellett az EU lehetséges szankcióival szemben.

Az Unió szerencsésebb előmenetelű nyugati tagjai meg valószínűleg azon töprengenek épp, hogy hogy a faszba tudtak felvenni ide ennyi tolvaj, sunyi, összejátszó szemetet, akiket még páros lábbal kirugdalni sem lehet, mert nincs rá törvényük?

“A bolgár kormány egyhangúlag úgy határozott, hogy elő kell készíteni a Magyarországot megvédő állásfoglalást” – közölte egy Szófiában kiadott nyilatkozatban Karakacsanov . Majd hozzátette “Bármilyen büntető lépés Magyarország ellen veszélyes precedenst teremtene”.

Meg kell hagyni, a bolgár kormány félelme nem alaptalan, az EU ugyanis nagyon régóta küzd az országban a korrupcióval. Az Európai Bizottság is már többször az ország szemére vetette, hogy a hatóságaik nem lépnek fel kellő erővel a korrupt tisztviselők ellen.

Nem is csoda hát, hogy a Transparency International 2017-es CPI indexe szerint Bulgária az EU legkorruptabb országa a 2012-es mérések óta. Mi jelenleg a második legaljasabbak vagyunk. S a két országban gyakorlatilag ugyanazok a problémák, a Sargentini-jelentés legtöbb pontját rá lehetne húzni Bulgáriára is....

AZ ORBÁN-HAVEROK GAZDAGODÁSÁRÓL KÉSZÍTETT RAJZFILMMEL KAMPÁNYOLNAK AZ EURÓPAI LIBERÁLISOK

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2018.09.20.


Garancsi István, Tiborcz István, Simicska Lajos és Mészáros Lőrinc rajzolt figuráival magyarázzák, mi történik az EU-pénzekkel Magyarországon.

Hogyan kerülnek a Magyarországra érkező EU-s támogatások Orbán Viktor családjához és barátaihoz? Ezt mutatta be egy két és fél perces videóban az Európai Liberálisok és Demokraták szövetsége, az ALDE. Úgy tűnik, a magyar helyzet valóban téma lehet a 2019-es európai parlamenti kampányban, az ALDE legalábbis üzent azoknak is, akik más országokban szeretnének az Európai Néppártra szavazni: a voksukkal Orbánékat is támogatják.

A videó szerint Orbán Viktor dönti el, ki lehet gazdag Magyarországon. Mészáros Lőrinc az ötödik leggazdagabb magyar lett (ebben az ALDE még finom is, más számítás már a második helyre teszi az egykori gázszerelőt), de bemutatják Tiborcz István gazdagodását is. 2010 és 2016 között Mészáros, Tiborcz, Garancsi István és Simicska Lajos összesen 1,88 milliárd eurót kapott az EU-s pályázatokon, a szerződéseik átlagosan 13-szor voltak értékesebbek, mint más közbeszerzések. Eközben egyetlen más ország sincs, amely arányaiban ennyi pénzt kapna az uniótól – teszik hozzá...

ORBÁNNAK VALÓBAN MINDEN OKA MEGVAN A RETTEGÉSRE AZ EURÓPAI ÜGYÉSZSÉGTŐL

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BÍRÓ MARIANNA
2018.09.20.


A részrehajló, főleg az éppen aktuális elit hatalmát bebiztosítani hivatott állami intézmények nem üldözik, hanem eltűrik, néha egyenesen ösztönzik a korrupciót, ami által az uralkodó hatalmi kör tagjainak még nagyobb hatalma lesz, a társadalom viszont szegényebbé válik. Ezért lenne szükség az Európai Ügyészséghez való csatlakozásra, amiért Hadházy Ákos már függetlenként indít egymilliós aláírásgyűjtést.

Csütörtökön délután kettőkor, a budapesti Blaha Lujza téren indult Hadházy Ákos független parlamenti képviselő országos akciója, melynek célja egymillió aláírás összegyűjtése annak érdekében, hogy Magyarország csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

Hadházy szerint az uniós ellenőrzés képes lenne megakadályozni, hogy a Fidesz ellopja a Brüsszelből érkező pénzeket, Polt Péter legfőbb ügyész ugyanis rendre blokkolja a hatalmi szférát érintő bűncselekmények felderítését. A volt LMP-társelnök figyelemfehívásában arról ír:
Magyarország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, mert Orbán Viktor fél, sőt, retteg a felelősségre vonástól. Orbán rendszerét az EU-s pénzek tartják fennt, ebből a pénzből fizeti ki saját embereit és némíttatja el ellenfeleit.”

Hadházy szerint Orbán Viktor miniszterelnök félelemből nem mer csatlakozni az Európai Ügyészséghez, erre pedig minden oka meg is van. Csak a miniszterelnök veje, azaz Tiborcz István ügyeit, vagy éppen Mészáros Lőrinc mesés gazdagodását elnézve, a képviselő úgy látja: Orbánnak személyesen is minden oka megvan a felelősségre vonástól való félelemre.

Hadházy szerint ha az EU-s pénzek leállnak – „márpedig ha nem mutatjuk meg, hogy nem lophatja el a Fidesz kontroll nélkül, akkor leállnak” –, akkor előbb jön el és súlyosabb lesz a Matolcsy György és Orbán Viktor által emlegetett válság, mint más országokban. „De többről van szó, mint az EU-s pénzekről, az uniós tagságunk is veszélybe kerülhet. Ha a miniszterelnök nem kaphatja meg a kontrollálatlanul ellopható EU-s pénzeket, onnantól Orbánnak nem lesz érdeke bennmaradni és kivezethet minket az Európai Unióból, hogy ne kelljen szembesülnie tettei következményeivel” – érvelt Hadházy.

De miről is van szó valójában?
...

RÉMÜLETES VIDEÓRIPORTBAN MUTATJA BE, HOL TART A TOTÁLIS MEGFIGYELŐÁLLAM KIÉPÜLÉSE KÍNÁBAN


444
Szerző: plankog
2018.09.20.


Kína egyre közelebb van ahhoz, hogy létrehozzon egy totális megfigyelőállamot - erről korábban több részletes cikket is írtunk.

A rendszer lényege, hogy az ország mind az 1,4 milliárd lakójának elkészül egy személyes adatlapja, rajta meghatározott számú kreditponttal. Akik a lista élén vannak, azoknak könnyű lesz az élete: olcsó hitelhez, jó munkahelyekhez jutnak, gyermekeik pedig jó oktatást kaphatnak. Akiknek viszont lecsökkennek a pontjaik, azoknak súlyosan korlátozzák az életét: még mozogni sem tudnak szabadon, és sok mindenhez nem jutnak hozzá, amihez a rendes állampolgárok igen. Első hallásra persze ez nem tűnik nagy különbségnek a világ legtöbb részén egyébként is működő gyakorlattól, itt viszont a társadalmi státuszt egyre inkább a világ legfejlettebb megfigyelőrendszere, és a mesterséges intelligencia határozza majd meg

Hogy miből állnak majd a pontszámok? Szinte minden benne lesz, ami egy polgárról tudni kell: az olyan hagyományos, hivatalos információk mellett, mint az oktatási, orvosi és pénzügyi adatok, beleszámít majd a komplett online tevékenység, és egyébként is az ember szinte minden lépése,

erről az országba telepített 200 millió kamera gondoskodik...

HADHÁZY KERTJE

REZEDA VILÁGA BLOGJA
Szerző: Rezeda
2018.09.21.


Amúgy Hadházy Ákos kannibál, és leginkább kisdedeket vacsorál, főleg omlós húsú leánygyermekeket, de a pufók kisfiúkat is szereti borsosan, angolosan átsütve. A csupa nívódíjas TV2 Tények című izémocska például ilyet is tudna gyártani, ha akarna, ugye, de még egyelőre nincsen rá megrendelés. Majd, aztán, a huszadik önplecsni után, mert már minden lehet, és nincs értelme semminek sem.

Hadházy – aki tán az egyetlen, aki monomániásan megy neki a Fidesz-nek – megkezdte az aláírásgyűjtést az Európai Ügyészséghez való csatlakozás okán, s mit ád Isten, azon a ködös reggelen megjelent egy stáb az udvarában kéretlenül. Benyitottak, forgattak, köllött a vágókép. Hadházy meg is jegyezte, biztosan valami újabb rágalmazó szotty készül, és igaza is lett. Addig is azonban a tévések vették Hadházynét és a gyerekeket, az asszonka meg a mobiljával a tévéseket.

Ha valaki kívülről nézte volna, biztosan jót derül, ahogyan fogják egymásra a fegyvert, de senki nem röhögött, főleg nem Hadházyné és a gyerekek. Mellékesen jegyezzük meg, ez az asszonka még csak szaros pelenkát sem hajigálódott, hogy azzal vonja magára a figyelmet messzi autópályák parkolójában. Ezt csak miheztartás végett azok kedvéért, akik O. R. lelki üdvéért aggódtak, hogy meddig megy el a romlott liberális lélek.

Odáig semmiképp, mint a TV2 Tények című izémocska, aki aznap be is bizonyította, hogy ennek a Hadházynak jó szimata van, pedig nem is vadászkutya. Megrendült a TV2 ettől a Hadházytól, hogy miután megölt egy nyugdíjast (sic!), most a szomszédjába költözni óhajtó kisgyermekes proletárt, igazmagyart bántja. Megszólalt az “áldozat” is, hogy miatta az állomáson kellett aludnia. – Életszerű nagyon, szinte látni a csatakos, utasellátós forgolódást...