2021. április 22., csütörtök

A JÁRVÁNY ALATT VILÁGJELENSÉGGÉ NŐTT AZ ALVÁS HALOGATÁSA, AMI AZTÁN KEGYETLENÜL MEGBOSSZULJA MAGÁT

QUBIT
Szerző: HEGYESHALMI RICHÁRD
2021.04.22.


- Gyakran megesik veled mostanában, hogy alvás helyett cél és ok nélkül nyomkodod a telefonodat?

- Hogy megnézel „csak még egy” sorozatepizódot, pedig hajnali 2 óra múlt, és reggel dolgoznod kell?

- Hogy úgy érzed, a munkád megeszi az életedet, és semmire sem vágysz jobban a nap végén, mint a digitális énidőre?

- Hogy az átlagosnál gyakrabban fog el a szorongás?

Ismerős? Ne aggódj, nem csak neked az. A járvány kitörése óta az emberiség csaknem fele rosszabbul alszik; reprezentatív kutatásokban a megkérdezettek 40 százaléka az alvásminősége romlására panaszkodott. Még nem késő tenni ellene, viszont muszáj lesz, mert az egészséged rövid- és hosszútávon is megsínyli, ha a kütyüidet baszkurálod alvás helyett.

Ne kárhoztasd magad, ha nem tudsz ellenállni a kísértésnek: ezzel sem vagy egyedül. A jelenség nem szokatlan, legfeljebb a neve tűnhet annak. Mert neve is van: úgy hívják, hogy revenge bedtime procrastination (RBP)
...

KEZDŐDIK A HARMADIK OFF-BIENNÁLE! MIT JELENT A MŰVÉSZETI FÜGGETLENSÉG?

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.04.21.2021. április 23-án kezdődik az OFF-Biennále kortárs művészeti eseménysorozat. Somogyi Hajnalkával, az OFF vezetőjével, és Zilahi Annával, a kiállításon résztvevő xtro realm csoport egyik tagjával beszélgettünk arról, hogy mit jelent a 2010 utáni politikai közegben független képzőművészként dolgozni, hogyan lehet művészként olyan társadalmi kérdéseket tematizálni mint az ökológiai válság, hogyan viszonyulnak az állami és a piaci szereplők az alternatív kezdeményezésekhez, illetve hol helyezkedik az OFF a nemzetközi képzőművészeti színtéren?

KIVEZETNÉ MAGYARORSZÁGOT AZ EURÓPAI UNIÓBÓL ORBÁN VIKTOR?

ATV MAGYARORSZÁG
Szerző: ATV Magyarország
2021.04.22.Az Egyenes Beszéd vendége Bojár Gábor üzletember.

AZ ISKOLANYITÁS SOKKAL INKÁBB POLITIKAI, MINT JÁRVÁNYÜGYI DÖNTÉS LEHETETT

G7.HU
Szerző: JANDÓ ZOLTÁN
2021.04.22.


Április elsején tettünk egy elég nagy vállalást: a kórházban ápoltak, a lélegeztetőgépen lévők és az elhunytak számának előrejelzésével megpróbáltuk megmagyarázni miért állította (ismét) Orbán Viktor, hogy még hét-három nehéz hét áll előttünk. Azt prognosztizáltuk, hogy az addig emelkedő egészségügyi adatok néhány napon belül csökkenni kezdenek, a halálozások azonban még jó ideig magas szinten maradnak, ám a miniszterelnök által jósolt két-három hét múlva viszonylag gyorsan elkezdenek majd ereszkedni. A konkrét számokat a második hullám alapján határoztuk meg, tehát azt vizsgáltuk, hogy, ha tényleg elértük a kórházi terhelés tetejét, akkor milyen javulásra számíthatunk.

Az előrejelzésünk három hétre szólt, azaz mára esett az utolsó napja. A fordulat valóban megtörtént: mind a kórházban lévők, mind a lélegeztetőgépre szorulók száma épp korábbi cikkünk megjelenésének napján tetőzött*. Ezt követően egy ideig a prognózisunkhoz képest ellentétesen haladtak a számok: a kórházban ápoltak rendre kevesebben voltak, mint ami a második hullám alapján várható lett volna, a lélegeztetett betegek viszont többen. Néhány napja azonban utóbbiban is változás történt...

A LEGKISEBB TELEPÜLÉSEN IS KÖVETJÜK A KÖZPÉNZ ÚTJÁT – ÖNÁLLÓ KÖZÖSSÉGI OLDALT NYITUNK A VIDÉK HÍREINEK

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: KATUS ESZTER
2021.04.22.


Mostantól az Országszerte Facebook-oldalon megtalálható lesz mindaz, ami a vidéki Magyarországon történik – az Átlátszó riportjain, tényfeltáró, oknyomozó anyagain, a független portálok tudósításain és a civilek bejegyzésein keresztül. Tarts velünk!

Az Átlátszó 2017-ben, a megyei lapok einstandja után döntött úgy, hogy elindítja a független vidéki nyilvánosságot támogató Országszerte-blogját, amely platformot nyújt ahhoz, hogy az elhallgatásra ítélt hírek eljuthassanak a mainstream médiába.

Miért gondoltuk úgy, hogy szükség van erre?

A megyei lapok nyomtatott és online verziója több száz másik médiummal együtt a kormányközeli KESMA alá került, ahol viszont a szakmai elvek láthatóan háttérbe szorultak. A Mérték Médiaelemző Műhely fél évig szemlézte a Mediaworks megyei lapjait. Az elemzésből kiderül, hogyan uralta el a központi oldalakat a kormányzati propaganda, hogyan tűnt el teljesen az ellenzéki hang a cikkekből, hogyan lett a csip-csup ügyekből vezető anyag és hogyan vált teljesen súlytalanná a helyi közélettel foglalkozó néhány oldal...

FŐSZERKESZTŐK VITÁJA: ASSZONYSÁGOK, INASOK ÉS KUNCSORGÓK - AVAGY A NER VÍRUSKOMMUNIKÁCIÓJA

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.04.22.A több mint egy éve tartó járvány alatt Orbán Viktor szinten minden héten interjút adott a Kossuth Rádióban, amiben közvetítette a kormányzat üzeneteit, és bejelentette az intézkedéseket. Mennyire koherens narratívát tudott megalkotni a miniszterelnök a járvány kapcsán? Kommunikációs bakinak minősíthető az asszonyság-botrány? Hogyan lehet továbbra is életben tartani a munkaalapú-társadalom mantráját és mekkora a felelőssége a sajtónak, valamint az ellenzéknek abban, hogy ellenőrizze a kormányzat döppingszerűen ömlő állításait? Vendégeink Pető Péter a 24.hu főszerkesztője és Uj Péter a 444 főszerkesztője.

NEMZETI BŰNLAJSTROM ÉS KÓSA, MINT ÁLLATORVOSI LÓ

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.04.22.1000000 azaz egymillió forintot áldozok arra, hogy létrehozzuk a Nemzeti Bűnlajstromot. Gyűjtsük össze az összes gaztettet, legyen a korrupciós ügyektől kezdve, az álszent immorális cselekedeteken át a hazaárulásig. Hogy miért van erre szükség? Egy konkrét példán, Kósa Laos ügyén keresztül mutatom be a videóban. Kósa egyértelműen hamis tanúzást követett el a rendőrségen amikor azt nyilatkozta a csengeri örökség ügyében, hogy nem fogadott el ajándékot, mert okirat bizonyítja, hogy elfogadott. Polt Péter mégis úgy csűri-csavarja, hogy a végén azt mondhassa, nem indít eljárást. Mutassuk meg, hogy nem hagyjuk. 

Küldd el te is a levelet Poltnak, hogy azonnal tegyen feljelentést, ami egyébként kötelessége is lenne. Itt pár kattintással megteheted, majd utána oszd meg a linket, és biztass másokat is erre! https://szabad.ahang.hu/petitions/ind...
...

UNIÓS SZÁZMILLIÁRDOKKAL VÁGNÁNAK BELE A SZEGÉNYSÉGCSÖKKENTÉSBE

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2021.04.22.


- Sosem költöttek annyit szegénységcsökkentő programokra, amennyit a következő években terveznek.

- Csak az uniós helyreállítási alapból 220 milliárd menne felzárkóztató programokra, plusz állami támogatás, plusz egyéb lehetséges uniós pénzek.

- A 300 falura kiterjedő programot a Máltai Szeretetszolgálat irányítja, a megvalósítást eddig többnyire egyházi szervezetekre bízták.

- A kritikák szerint mások ötleteire nem nyitottak, nincs verseny, és átláthatatlan a lebonyolítás. Ráadásul párhuzamos rendszereket hoznának létre, miközben ezer sebből vérzik az állami oktatás és szociális ellátás.

220 milliárd forintot költene a kormány a 300 leghátrányosabb helyzetű falu megsegítésére az uniós helyreállítási alapból. Ez úgy is óriási összeg, hogy alig 4 százalékát teszi ki az 5800 milliárdos csomagnak, ami a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására érkezik Brüsszelből. A sosem látott pénzeső közösen felvett, uniós hitelből és vissza nem térítendő támogatás formájában hull Magyarországra, ebből finanszíroznák az orvosok béremelését is, de a részletekről április 30-ig még vitatkoznak.

A Felzárkózó települések programot 2019-ben indították. Irányítását Vecsei Miklósra, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat alelnökére bízták, akit miniszterelnöki biztossá nevezték ki. Ezzel állami szintre emelték a Málta Jelenlét-programját, ami évek óta működik az ország különböző nyomortelepein, többek közt Pécsen, Monoron vagy Tarnabodon. Szociális munkát végeznek, különböző programokat indítanak a helyi problémákhoz és lehetőségekhez igazítva, együttműködve a lakókkal. Például közösségi teret, tanodát, konyhakertet hoznak létre, sportfoglalkozásokat tartanak. (Nemrég félórás filmet is készítettek róla.)...

KARÁCSONY: RÁNK KÜLDHETIK A RENDŐRSÉGET, DE NEM ADJUK FEL A HAJLÉKTALANKÓRHÁZAT A KLUBRÁDIÓ NNEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2021.04.22.


Amíg nincs biztosítva a Szabolcs utcai hajléktalankórház helyett másik épület, nem fogják kiköltöztetni a betegeket – nyilatkozta Karácsony Gergely az AP-nek. A Washington Post idézi a főpolgármestert, aki azt mondta: „ránk küldhetik a rendőrséget, erővel kilakoltathatnak, de magunktól biztos nem fogunk elmenni innen”. Csernyánszky Judit lapszemléjében olvashatnak még a szeptemberi, budapesti eucharisztikus világkongresszusról és a magyarországi zsidó szervezetek közötti izraeli vitáról is
.

A 2020-ban, a járvány miatt idénre halasztott eucharisztikus kongresszus résztvevőiről közöl új információkat a Catholic News Agency (Katolikus Hírügynökség) Rómában keltezett híradása. Ezek szerint öt kontinensről több mint 25 bíboros és püspök vesz részt a Budapesten szeptember 5-12. között megrendezendő eseményen. Beszédet mond mások mellett a Yangonból, Mianmar fővárosából érkező Charles Maung Bo bíboros és Robert Sarah, aki a vatikáni világi ügyek kongregációjának prefektusakánt februárban visszavonult hivatalából. Felszólal Detroitból érkező hittudományi professzor és egy nyolc gyerekes anyuka is, aki evangelistaként 55 országban teljesített misszionáriusi munkát, és áttért a katolikus hitre. A résztvevők listája kiegészült az iraki, az indiai, nigériai, venezuelai, kanadai, luxembourgi, szíriai bíborosok neveivel. Ferenc pápa a tervek szerint a zárónapon érkezik Budapestre, a Hősök terén tartandó záró szentmisére. Erdő Péter bíboros a Katolikus Hírügynökségnek úgy fogalmazott, a kongresszus a pandémia idején a remény biztos jele. Minden nap lesz közös mise Budapest különböző helyein, valamint kulturális és lelki épülést segítő események. 140 éves hagyományra nyúlik vissza az eucharisztikus kongresszus, az elsőt 1881-ben, Franciaországban tartották. A következőt pedig Ecuadorban, 2024-ben.

Tiltó, de nem kötelező érvényű rendelkezést hozott a jeruzsálemi Legfőbb Rabbinátusi Bíróság polgári tagozata arról, hogy a magyar kormány fagyassza be a támogatásokat az egymás között harcoló zsidó szervezetek számára – olvashatjuk a Jewish Telegraphic Agency híradásában. Az eset rendkívülinek tűnik, a bíróságról pedig tudni kell, hogy az izraeli állami igazságügyi szervekhez tartozik. Két ortodox szervezet, a MAOIH (Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség) és az EMIH beperelte a neológ irányvonalat képviselő Mazsihiszt (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége). A MAOIH 33 millió dollárt (10 milliárd forintot) követel a Mazsihisztől, és ebben támogatja az EMIH. A keresetet azért adták be, hogy vizsgálják felül a magyarországi zsidó felekezeteknek nyújtott örökjáradék elosztását. Az örökjáradék a kilencvenes évek vége óta jár az államosítások idején elvett zsidó egyházi ingatlanokért. A Mazsihisz a kilencvenes évek óta odaítélt pénzügyi járadék nyolcvan százalékához jut hozzá. A cikk megemlíti, hogy a Mazsihisz és az EMIH között is elmérgesedett a viszony, mert előbbi azt állítja, hogy magyar kormány bátorítja az antiszemitizmust, ami utóbbi szerint nem igaz. A Mazsihisz közleményben tudatta, hogy tiltakozik támadások és megosztási kísérletek ellen, valamint elutasít minden olyan szándékot, amely a szervezetnek jogszerűen járó források csökkentésére irányul.

A magyar kormány összecsap a főpolgármesterrel a hajléktalankórház ügyében, ami a szélsőjobboldali kormány és a liberális városvezetés közti harc, és amelynek az lehet a vége, hogy a kórháznak be kell zárnia kapuit – írja roppant alapos összefoglalójában az AP amerikai hírügynökség szerzője, Justin Spike, akinek tudósítását a Washington Post közli. Amíg nincs biztosítva a kórház helyett egy másik épület, nem költöztetik ki a betegeket – nyilatkozta Karácsony Gergely a hírügynökségnek; a főpolgármestert a kormány éles kritikusaként jellemzi a cikk. „Ránk küldhetik a rendőrséget, erővel kilakoltathatnak, de magunktól biztos nem fogunk elmenni innen” – tette hozzá. Mager Andrea nemzeti vagyon kezeléséért felelős tárca nélküli miniszter hivatala azt közölte az AP-vel: egy éve tudja a főváros, hogy felújítják egy egészségügyi intézet számára az épületet és ennek ellenére nem tettek lépéseket a kórház áthelyezésére. Június 30-ig kapott haladékot a főváros. Csortos Franciska a kórház nevében azt nyilatkozta, hogy egyetlen olyan intézmény sincs a fővárosban, ahol ilyen speciális ellátást kaphatnának a kórház gondozottjai, évente több mint ezer ember. Nem fogják őket átmeneti menedékszállásokra küldeni. Karácsony is jelezte, végzetes lenne rájuk nézve, ha visszaküldenék őket az utcára, mivel a koronavírus miatt betelt kórházakban nem is tudják fogadni őket. Elmondta azt is, egyelőre a kormány semmit nem ígért a helyért cserébe. A cikk részletezi azt a Fidesz által hozott alkotmánymódosítást, amely kriminalizálja a hajléktalanok „életvitelszerű utcai tartózkodását”. A Habitat for Humanity civil szervezet felmérése szerint 30 ezer hajléktalan lehet hazánkban, de három millióan küszködnek lakásszegénységgel, mivelhogy az elmúlt csaknem 10 évben a bérleti díjak 60 százalékkal emelkedtek, miközben a fizetések nem követték ezt a drágulást.

KARÁCSONY GERGELY: AZ EMBERRŐL SZÓLJON A VÁROS, ÉS NE A BETONRÓL – A FÖLD NAPJÁRA

MÉRCE
Szerző: KARÁCSONY GERGELY
2021.04.22.


A világnapok, van belőlük jó sok, általában ürügyül szolgálnak. Ürügyek a pillanatnyi emlékezésre, hogy kerüljön virág az emléktáblákra, vagy hogy ilyen magamfajta politikusok próbáljanak kipréselni magukból valami okosat.

Szerintem a Föld napja, április 22-e már több ennél. Több lett az elmúlt években, mert nem csak szavak hangzanak el, de tettek is követik őket. A tettekből persze még mindig nem elég, de talán valami elindult. Mert egyre több döntéshozó, és egyre több polgára egyre több országnak gondolja úgy, ahogyan Ferenc pápa írta fontos és nagyhatású enciklikájában 2015-ben:

„A fejlődésbe és az emberi képességekbe vetett irracionális bizalom után a társadalom egy része nagyobb tudatosságról árulkodó korszakba lép. … egyre növekszik a fogékonyság a környezetre és a természetvédelemre, és egyre erősebb az őszinte és fájdalmas aggódás azért, ami bolygónkkal történik. … Merjük személyes szenvedésünkké tenni azt, ami a világgal történik, és így felismerjük, mi az, amit ki-ki tenni tud.”

Ferenc pápától, akit szeptemberben Budapesten köszönthetünk, sokat lehet tanulni, ha klímavédelemről, környezetvédelemről van szó, talán tőle a legtöbbet a világ fontos vezetői közül. Azért is, mert talán elsőként mondta ki a legfontosabbat.

A klímaváltozással és a környezet pusztulásával szemben csak akkor tudjuk hatékonyan felvenni a harcot, ha a szegénységgel és a szociális problémákkal is szembeszállunk.

A környezetkárosítás, a bolygónk pusztítása és az emberek közti hatalmas egyenlőtlenségek fenntartása tehát nem különálló, egymástól elszigetelt bűnök, hanem egyetlen bűn különböző következményei...

„ARRA SEM MÉLTATJÁK, HOGY IDŐNKÉNT BELERÚGJANAK” – GYURGYÁK JÁNOS A MA 160 ÉVE SZÜLETETT TISZA ISTVÁNRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: GYURGYÁK JÁNOS
2021.04.22.


„A jobboldalon még a szokásos szájöblögetést se halljuk, még unalmas serlegbeszéd sincs, a baloldalon pedig még arra sem méltatják, hogy időnként belerúgjanak egy jó nagyot” – állapítja meg Gyurgyák János Tisza Istvánnal kapcsolatban. Az eszmetörténész a Válasz Online rendelkezésére bocsátotta Ady-dilemmák című, a közeljövőben kötetben is megjelenő tanulmányát. Ennek Tiszára vonatkozó részletét osztjuk meg olvasóinkkal ma, az előző századelő egyik legkiemelkedőbb politikusának 160. „születésnapján”. A Gyurgyák-szöveg egésze természetesen Adyról szól: hogy milyen alapossággal és részletességgel, arról remek képet ad, milyen kidolgozottságú benne ez a „rövid”, Tiszáról szóló „mellékszál”. A teljes, több mint 200 ezer leütéses írás innen letölthető...

SZOKATLAN DÖNTÉS: PÓTKÖLTSÉGVETÉSRE KÉNYSZERÜLT A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: SOMFAI PÉTER
2021.04.22.


Kedden késő délután nyújtotta be a kormány az idei évi költségvetést módosító javaslatot, amelyben több soron is megváltoztatták a bevételi és kiadási előirányzatokat. Évek óta nem fordult elő, hogy a kormány pótköltségvetést nyújtson be a parlamentnek. Nem is volt rá szükség azóta, hogy az Országgyűlés a kormány javaslatára 2016. március 30-án módosította az államháztartási törvényt, amellyel a kormány szabad kezet adott saját magának a költségvetési törvényen felüli költekezéshez.

A 2016-os változtatás alapján. tulajdonképpen a miniszterelnök kezébe került a költségvetési előirányzatok és a kötelezettségvállalások kérdése, a kormány felhatalmazást kapott arra, hogy év közben úgy költekezhessen, ahogy akar, arról a parlamentnek nem kell számot adnia. Ezzel gyakorlatilag megvalósult a rendeleti kormányzás a költségvetési ügyekben, nincs szükség sem a honatyák, sem a nemzetgazdasági miniszter jóváhagyására, sőt, a költségvetés módosítását később sem kell bemutatni az Országgyűlés előtt.

Az idei esztendő gazdasági folyamatai azonban alapos meglepetést okoztak. A járvánnyal kapcsolatba hozható, a költségvetésre is kiható rendeleti kormányzás következményei, a gazdaság újraindítására, valamint a munkahelyek védelmére hozott rendeleti szintű döntések a 2020 tavaszán elfogadott költségvetési számokat annyira összekuszálták, hogy a 2021-es költségvetési törvény sarokszámait újra kellett fogalmazni...

AUTÓKERESKEDŐKÉNT SVÁJCBAN

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2021.04.22.


Az ember sorsa néha nagyon kevésen múlik. Tibor például több mint 40 éve él Svájcban, de hogy oda került és nem mondjuk Nyugat-Németországba, az voltaképpen egy szemrevaló autónak köszönhető. Csilla sorozatának első részének (Miből élnek a magyarok Svájcban?) főszereplője tehát Tibor, aki autókereskedéssel foglalkozik. (A bevezető részt itt találod.)

„Mielőtt egy interjúra sor kerül, ki szoktam tenni egy kérdésmatricát a Külföldiként Külföldön insta oldalon, hogy aki szeretne kérdezni valamit az alanyoktól, az megtehesse.

Ez a témakör sokakat érdekelt, hiszen sok Svájcban élő magyar szívesebben szerzi be az autóját Németországban például, de nincs tisztában azzal, hogy milyen lejelentenivalója lesz, ha az autót már Svájcban használja.

Szűkösnek érezte Magyarországot


Tibor több mint 40 éve él Svájcban, szűkösnek érezte Magyarországot, de voltaképpen kalandvágyból költözött ki a hetvenes évek közepén, azóta rengeteg tapasztalatra tett szert a vállalkozói szférában.

Hogy miért pont Svájcot választotta? Mert összefutott egy 1956-ban disszidált magyarral, aki éppen az édesanyját látogatta meg Magyarországon.

„Ő egy nagyon jó kis Passattal járkált abban az időben, nekem nagyon tetszett az autó, megszólított, miközben nézegettem. Szóba elegyedtünk egymással. Megütötte a fülem, hogy Svájcból jött, úgy voltam vele, hogy egyszer szeretném én is megnézni, milyen ott az élet” – mesélte Tibor.

Akkoriban mindenki Nyugat-Németországba szeretett volna disszidálni, Tibor sem volt kivétel, mégis Svájc lett belőle...

BÖDŐCS TIBOR IS ÍRT AZ ELHUNYT KORONAVÍRUSOS KISMAMÁRÓL, ÉS KÉRTE, MINDENKI OLTASSA BE MAGÁT

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2021.04.22.


„Meghalt három gyerekem bölcsis nénije, családi barátunk, Zsuzsa »néni«️. Róla írtak tegnap az újságok. Meghalt harmincnégy évesen. Egy másfél éves kislány és egy koraszülött kisfiú maradt anyuka nélkül. Megszakad a szívünk. Oltassák be magukat!”


– kezdte csütörtöki Facebook-bejegyzését Bödőcs Tibor, kormány- és rendszerkritikában gyakorlott humorista, majd miközben többször felszólította, kérte olvasóit, oltassák be magukat, felhívta a figyelmet a járványkezelésben tapasztalt káosz néhány elemére.

A 34 évesen elhunyt, koronavírusos kismamáról a Telex is írt, ő az első, akiről – könnyen meglehet, hogy véletlenül – a hivatalos tájékoztató oldalon is megírták, hogy várandós volt. A TündérPakk Közhasznú Alapítvány gyűjtést szervezett a család számára.

Soha nem fogjuk megtudni, hogy ha sokkal több tesztet végeznek, ha alapos kontaktkutatás lett volna, ha máshogy zárunk és máskor, ha az orvosok, az ápolók szabadon elmondhatják, ha a cégek TAO-jukat a kórházaknak is ajánlhatták volna, ha az elmúlt 30 (150? 1000?) évben a minél több embernek legyen elviselhető az élet jegyében politizáltak volna kies hazánk urai… akkor mennyi áldozat lenne, lett volna”.

Bödőcs írt arról is, hogy persze sokan meghaltak a Covid előtt is, akár azért is, mert hosszú a várólista vagy elkaptak egy kórházi fertőzést, esetleg nem derült ki időben a baj, de persze sokan meg is gyógyultak, mert az egészségügyi dolgozók megmentették őket.

Hozzászoktunk, hogy emelkedik az átlagéletkor, a halált tabusítottuk, becsapjuk magunkat azzal, hogy az élet egy habostorta, és nem tudunk mit kezdeni azzal, hogy nem.

Mégis! Ki válaszolja meg, hogy miért hal meg Magyarországon 10-ből kilenc beteg a lélegeztetőgépen? Máshol is ekkora ez az arány?
” – tette fel a kérdést bejegyzésében.


HADHÁZY ÁKOS: KUBATOV MÁR RÉGEN IS AZ OROSZ MINTÁT AKARTA KÖVETNI

KELJFELJANCSI / 168 ÓRA
Szerző: FIALA JÁNOS
2021.04.22.


A független országgyűlési képviselő szerint a veszélyhelyzet meghosszabbítása csak a Fidesz teljhatalmát szolgálja.


Hadházy Ákos a 168.hu Keljfeljancsi című műsorában elmondta, szerinte nem lehet komolytalannak nevezni Várkonyi Andrea és Mészáros Lőrinc házasságát, ahogy azt sem lehetett komolytalan lépésnek hívni, hogy a miniszterelnök kérése ellenére nemrég Dubajban jártak. „Eddig az látszott, hogy van egy olyan ember, aki nem az intellektusáról volt ismert, azt mondta azért lett gazdag, mert a miniszterelnök barátja, ideális stróman. Most lesz egy olyan felesége, akiről nem lehet azt mondani, hogy buta lenne, hiszen orvosi diplomája is van, mégis ellentmondtak Orbán kérésének” – tette hozzá.

A veszélyhelyzet meghosszabbításáról Hadházynak az a véleménye, hogy ez csak a Fidesz további teljhatalmát szolgálná. A védelmi intézkedések bevezetése ugyanis nem feltétlenül függenek ennek fenntartásától. Mint mondta, szerinte a kormánypárt annak ellenére is meg tudja szavazni kétharmaddal a hosszabbítást, hogy egy képviselő a vírus miatt már több hete kórházban van, lélegeztetőgépen. „Vannak olyan ellenzéki képviselők, akik a Fidesszel szavaznak, ha így lesz, akkor ennek lehet az ellenzéki előválasztásra is hatása.” Mint mondta, nagyon rossz üzenet, hogy a napokban már két polgármester is azt kérte, hogy „ne foglalkozzunk most politikával”, és ne tartsák meg az ellenzéki előválasztásokat és a kampányt.

„A stadionokban büszkén bevállaljuk, hogy teltház lesz, de közben meg az ellenzéki szavazásokat el akarják lehetetleníteni" – háborgott Hadházy. Hozzátette, ha a kormány megfelelően csinálta volna a védekezést, nem lenne szükség veszélyhelyzetre, mert hazánk az egyik legrosszabbul teljesítő ország a védelemben. „Nincs szükség arra, hogy a kormánynak teljhatalma legyen és betilthasson tüntetéseket, ne lehessen a kormány lépései ellen tiltakozni, nem kellett volna tavasszal és ősszel sem bevezetni, most sem kell meghosszabbítani, ez csak egy jogi dolog.”...

TÓTA W.: AZ ÚJ MINISZTERELNÖK

HVG360
Szerző: TÓTA W. ÁRPÁD
2021.04.22.


Nem szuperhőst és nem is hadvezért keresünk, hanem egy hivatalnokot, akire az ország menedzselését bízzuk. Vélemény.

Két interjú borzolja manapság az ellenzéki közvéleményt. Az egyikben Márki-Zay Péter bevallja, volt már olyan ideges, hogy megcsapkodta valamelyik gyerekét a hatvanból, a másikban Fekete-Győr András rajzolja körbe apránként, hogy egyelőre meghaladja a képességeit egy többórás beszélgetés.

Kár volna azonban kétségbeesni. Előválasztásra készül a Fideszen kívüli világ, és ehhez kellenek gyenge jelöltek is. A feladathoz alapvetően nem a jelölteknek kell felnőniük, hanem a választóknak.

"Megérteni, hogy nem egy másik Orbánt keresünk"
...

JÁRVÁNY: ARÁNYAIBAN NÁLUNK HALT MEG A LEGTÖBB EMBER A VILÁGON

MAGYAR HANG
Szerző: LUKÁCS CSABA
2021.04.22.


„A védekezésnek a sikerét a halálesetek, illetve a megmentett életek számában tudjuk mérni” – Orbán Viktor miniszterelnök 2020. szeptember 12-én az M1-en.


Megtörtént, ami ősszel még teljesen elképzelhetetlennek tűnt: a koronavírus-világjárvány kezdete, vagyis tavaly március óta lakosságarányosan Magyarországon halt meg a legtöbb fertőzött a világon. A worldometer statisztikai oldal percenként frissülő adatai szerint csütörtök reggel történt a helycsere az addig vezető Csehországgal: nálunk egymillió lakosra 2697 halálos áldozat jut, a cseheknél ez a szám tizenhárommal kevesebb. (Aki megnézi a listát itt, az láthatja, hogy Gibraltár van az élen, de az egyrészt nem ország, hanem egy brit tengerentúli terület, másrészt az alig 33 ezres lakossága miatt torz az egymillió főre vetített statisztika.) A kormányzati narratívával ellentétben a Válasz Online feltáró cikkben igazolta, hogy nem a módszertan az oka, hogy Magyarország az élre ugrott.

Ami Magyarországra nézve még riasztóbb, az az, hogy a 10,7 milliós Csehországban több mint 1,6 millió koronavírusos esetet regisztráltak az egész járvány alatt, míg nálunk 760 ezret – magyarán nálunk a halálozási arány nagyjából kétszer akkora a megfertőzöttek között, mint a cseheknél. Itt a koronavírusos fertőzöttek 3,4 százaléka hal meg, ott pedig csak 1,78. Ez vagy azt jelenti, hogy nálunk kevéssé hatékony az egészségügyi rendszer és a fertőzötteket nem tudjuk megmenteni; vagy azt, hogy nálunk rejtve marad az fertőzések jelentős része. Egyik rosszabb lehetőség, mint a másik – ha az elvégzett PCR-tesztek számát nézzük, Csehországban közel háromszor annyi (!) készült egymillió lakosra vetítve, mint nálunk...


EGYRE NAGYOBB BÁTORSÁGOT IGÉNYEL A FÜGGETLEN ÚJSÁGÍRÁS

HÍRKLIKK
Szerző: HARKAI PÉTER
2021.04.22.


Bő évtizede évről-évre lejjebb csúszik a hazai sajtószabadság megítélése a nemzetközi rangsorban. Idén már csak Bulgária van alattunk az uniós országok közül. A MÚOSZ elnökét kérdeztük az okokról. Meglepő választ kaptunk.


A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságírószervezet a napokban hozta nyilvánosságra éves jelentését 180 ország sajtószabadságának állapotáról. Magyarország a tavalyi eredményhez képest tudott három helyet csúszni, pedig akkor is lehangoló volt a helyzet. Jelenleg a 92. helyen állunk, már csak Bulgária van lejjebb.

Hargitai Miklóstól arról érdeklődtünk, hogy mindezt komolyan kell-e venni vagy csak egy banális statisztikai adat, aminek nincs sok köze a való világunkhoz. A Magyar Újságírók Országos Szövetségének elnöke egy eddig szokatlan szemszögből bizonyította, hogy a szégyenteljes helyezésünk több mint közhelyes szamárpad. Vaskos szociológiai helyzetjelentésként is értelmezhető...


...A MEDVE NEM JÁTÉK

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2021.04.21.Szerintem kissé megkésett az aggodalom, Orbán és Kövér már régen alulmaradt a digitális világgal való küzdelemben, tulajdonképpen már az is szép dolog, hogy nem bugylibicskával írnak a laptopra...

Ellenben az állampolgárok életének kínai típusú ellenőrzésére való 
törekvés érzékelhető errefelé is, de a veszély nem a digitális világ felől leselkedik ránk, hanem éppen az állami túlhatalom, Kövér titkosszolgálati sameszai felől.

Nem a kés gyilkol, hanem az, aki a kezében tartja...

LETAROLNÁK TIHANYBAN A BALATON-PARTOT EGY MEDENCÉS LUXUSSZÁLLÓ MIATT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.04.22.


Tihanyban már a mocsár sincs biztonságban a beruházóktól: a tihanyi önkormányzat egy lápos, fákkal borított területet is beáldozott a profit érdekében. A Balaton-parti ingatlant 746 millió forintért értékesítette. A medencés luxusszálló kedvéért a helyi építési szabályzatot (HÉSZ) is módosította a polgármester, de már egy újabb módosítás van napirenden: a szomszédos, önkormányzati tulajdonú lápot arra szeretnék használni, hogy a vendégek közvetlenül le tudjanak sétálni a Balaton-partra. A polgármester támogatja, hogy a „kaotikus állapotú” kisnádast rendbe hozzák, a helyiek szerint viszont a háborítatlan nádasban semmi „revitalizálandó” nincs. A fás telekre évekig hordták az aszfaltot, a hatásvizsgálat szerint a „köves talajt” a terep feltöltésére fogják használni, azonban a beruházó azt állítja, elszállíttatja az építési hulladékot.


Márciusban számoltunk be arról, hogy a Csányi-Hernádi-Garancsi trió épít állami támogatással szállodát Tihanyban, ami jelentős természetpusztítással fog járni. Az egyik olvasónk ezután hívta fel a figyelmünket, hogy a félsziget déli részén egy másik hotel építése miatt, még nagyobb környezetpusztítás várható.

„A Tihany Révnél kezdődő mocsaras-lápos, Kenderföldek elnevezésű terület beépítéséről van szó, ahova 100–120 szobás szállodát, valamint több mint 20 lakóépületben 388 lakásos apartman komplexumot, medencéket és wellness központot képzelnek el. Szeretném megakadályozni, hogy itt hotel épüljön, ugyanis meg akarom őrizni ezt a lápot a mostani állapotában” – mondta lapunknak a helyi lakos...

EGY KUTATÁS SZOMORÚ KÉPET FEST ARRÓL, MIT TETT VELÜNK A JÁRVÁNY

24.HU
Szerző: D. KOVÁCS ILDIKÓ
2021.04.22.


A magyarok elsöprő többsége úgy érzi, nem kapott segítséget a járvány alatt egy átfogó, reprezentatív felmérés szerint. Rengetegen vesztették el a munkájukat vagy keresnek kevesebbet, az általános egészségügyi és anyagi félelmek mellett pedig a válaszadók több mint harmada attól is tart, hogy a párjuk agresszív lesz a karantén alatt. Több mint felük a járvány után sem dobná el a maszkot, az alapjövedelem bevezetését pedig még a fideszesek többsége is támogatja. A megkérdezettek túlnyomó része oltáspárti, a kormánypártiak körében azonban nagyobb az oltási hajlandóság.


A magyarok elsöprő többsége komolyan veszi a koronavírus egészségügyi kockázatait – olvasható abban a most megjelent közvélemény-kutatásban, amelyet Policy Solutions és a Friedrich-Ebert-Stiftung készített a magyarországi járványhelyzetről, illetve arról, hogy miként hatott ez a rendkívüli időszak a lakosságra.

A Bíró-Nagy András és Szászi Áron által jegyzett felmérésben a megkérdezettek 83 százaléka szerint veszélyes az emberek egészségére a vírus. Hasonlóan magas arányban vannak azok, akik féltik a családtagjaikat a vírustól, míg a megkérdezettek közel ötöde véli úgy, hogy a vírus nem veszélyezteti a családja egészségét. A válaszadók háromnegyede tart a vírus hosszú távú szövődményeitől, 22 százalékuk viszont nem. A vírussal kapcsolatos aggodalmukat kifejező válaszadók közül a személyes egészségüket féltők voltak a legkevesebben.

Látványos különbség alakult ki a fiatalok és az idősek között: míg a 30 év alatti korosztály 24 százaléka nem tartja veszélyesnek a vírust, addig a 60 év felettieknek csak 7 százaléka gondolja így. A hosszú távú szövődményektől a 30 év alattiak 62 százaléka, míg a 60 év felettiek 87 százaléka fél. A politikai hovatartozás terén alig van különbség, a kormánypárti válaszadók, az ellenzéki, valamint a bizonytalan szavazók között is nagy többségben vannak, akik tartanak a hosszú távú szövődményektől...

A MINDENKIT ÉRDEKLŐ BULVÁRHÍR - A 444 LEGFONTOSABB 4 MAI CIKKE

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.04.22.


Orbán Brüsszelbe megy pénzt intézni pénteken

- Kecskemét fideszes polgármestere azt kéri, az ellenzék ne tartson előválasztási kampányt

- A NER bulvárlapja leleplezte a titkot: Várkonyi Andrea összeházasodik Mészáros Lőrinccel

Biden marad középen, és több kényes témában is Trump útját folytatja.

MEGINT KÉTSZÁZ FÖLÖTT AZ ÚJ NAPI HALÁLOS ÁLDOZATOK SZÁMA, 3607 ÚJ FERTŐZÖTTET REGISZTRÁLTAK

TELEX
Szerző: IVÁN-NAGY SZILVIA
2021.04.22.


Napi új fertőzöttek száma: 
3607 (az előző napihoz képest: +1080)

Napi új halálos áldozatok száma: 
214 (az előző napihoz képest: +7)

Kórházi ellátást igénylők száma: 
7507 (az előző naphoz képest: –590)

Lélegeztetőgépre szorulók száma: 
876 (az előző napihoz képest: –49)

Napi mintavételek száma: 
26 406 (az előző napihoz képest: +3971)

Az első dózissal oltottak száma: 
3 419 450 (az előző napihoz képest: +55 854)

Ebből a második dózissal is beoltottak száma: 
1 453 300 (az előző napihoz képest: +28 176)

A hivatalos honlap adatai szerint tovább mérséklődött az aktív fertőzöttek száma (265 374), és tovább emelkedett a gyógyultaké (469 592). Az előző napi elhunytak között egy 34 éves kismama is szerepelt, értesüléseink szerint egy budapesti óvónőről van szó, aki a második gyermekét várta, amikor négy hete megfertőződött. A kismamákat egyébként egy héttel azután kezdték oltani, hogy a 34 éves nő tesztje pozitív lett.

A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 469 592 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 265 374 főre csökkent...

SZABAD SZEMMEL - "NAGY TÉVEDÉS, HOGY A TEKINTÉLYURALMI RENDSZEREK JOBBAK A KORONAVÍRUSSAL VÍVOTT KÜZDELEMBEN" - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.04.22.


FAZ


Nagy tévedés, hogy a tekintélyuralmi rendszerek jobbak a koronavírussal vívott küzdelemben, mert ugyan az autoriter vezetőknek nem kell tekintettel lenniük bíróságokra, vagy választott testületekre, olyan döntéseket hoznak, amihez kedvük szottyan, a demokráciák viszont mégis több eredményt tudnak elérni, mert a társadalom felelősségtudatára alapoznak. Ezt Martin Schulz, az Európai Parlament korábbi elnöke fejtette ki.

Mint mondta, az autokráciáknak csak látszólag könnyebb a helyzetük, hiszen egy tollvonással lefékezhetik a gazdaságot, vagy a közéletet, majd ha úgy gondolják, hogy országuk már túl van a veszélyen, akkor minden korlátozást visszavonhatnak, nem kell hozzá senkit sem megkérdezniük. Ilyen óriási hatalomról azonban a jogállami rendszerek még csak nem is álmodnak, mert számukra a demokratikus alapelvek megingathatatlanok, a szemükben a liberális alkotmány gránitszilárdságú.

A szociáldemokrata képviselő, aki az őszi választások után kiválik a német politika első vonalából, a bajt ott látja szabadelvű társadalmak számára, hogy azok belülről rendülnek meg, ha szép lassan elporladnak az irányadó normák. Trump, aki már az államcsínykísérletig jutott, továbbá Orbán, Kaczynski, Bolsonaro, választás útján szerezték meg a hatalmat. De akkor kell tőlük igazán tartani, ha a nyugati rendszerek nem teljesítenek jól, azaz nem képesek megadni a biztonságot, a stabilitást, a védelmet. Ilyenkor fordulnak az emberek a demagógokhoz.

Az EU-ról Schulz úgy látja, hogy az rettenetesen meggyengült, mert a tagállamok jó részén eluralkodott a nemzeti önzés. Csak a saját országuk fontos számukra, ez pedig igen sokat árt a Bizottság és az Európai Parlament hatékonyságának.

Neue Zürcher Zeitung

Magyarország végre eleget tesz az Európai Bíróság ítéletének és visszavonja jogsértő törvényét a külföldi támogatással működő civil szervezetek ellen, ám egyúttal fokozza a civil társadalom felügyeletét. Az viszont inkább csak elméleti jelentőségű, hogy engedményeket tesz a CEU kapcsán. Mindenesetre úgy néz ki, hogy hatott a brüsszeli nyomás, tehát hogy a Bizottság újabb eljárást indított, miután Budapest a füle botját nem mozdította az EUB döntése nyomán.

Ezzel együtt sem adja be a derekát a magyar vezetés. Hiszen új jogszabályt terjesztett be, amely formálisan eleget tesz ugyan a legfelső európai bíróság határozatának, csak éppen szigorítja az NGO-k ellenőrzését, ha azok mérlegfőösszege átszámítva meghaladja az évi 60 ezer frankot. Nem tartoznak azonban ide az egyházi szervezetek, a sportegyesületek és a kisebbségi képviseletek. A korábbi szabályozás ellenzői úgy vélték, hogy azt a Soros György által segített szervezetek ellen hozták, és a cél a megbélyegzés volt, akárcsak Oroszországban, ahol az érintett szerveződéseknek idegen ügynökként kell bejegyeztetniük magukat.

Az Európai Bíróság a Közép-Európai Egyetem elűzése miatt is elmarasztalta Magyarországot, amely most visszavonja a kifogásolt törvény fő elemét. A CEU ennek ellenére sem tér haza Bécsből, mert ott már igen sokat költött a berendezkedésre. Azon felül abból indul ki, hogy az egész felhajtás csupán a Fudan Egyetem útját igyekszik kikövezni.

Politico

Magyarországra utalva a német kancellár kijelentette: nem tartja helyénvalónak, hogy egyes államok az uniós gyógyszerfelügyelet jóváhagyása nélkül alkalmazzák az orosz és kínai oltóanyagot. Merthogy az EU nem állít ki magáról ily módon jó bizonyítvány a vakcina diplomáciában. Merkel az Európai Néppárt egyik rendezvényén fejtette ki véleményét, hozzátéve hogy ha a szervezet nem egységes hangon szólal meg, akkor nem képes határozottan fellépni, jóllehet erőt csak közösen tud felmutatni.

A politikus közölte, hogy nem tartja ördögtől valónak az uniós alapszerződések módosítását, mert továbbra is az a véleménye, hogy főként a külpolitikában és adózási kérdésekben fel kell adni az egyhangúság elvét és át kell térni a többségi döntésekre. Emellett főként az egészségügyben több jogkört kell adni Brüsszelnek, mert sokkal jobb eredményeket lehet elérni, ha összehangolják a nemzeti törekvéseket, elsősorban a mostanihoz hasonló járványok idején. A legjobb az volna – hangsúlyozta -, ha egységesen szabályoznák a zárlatokat és a hasonló intézkedéseket.

Washington Post/AP

Karácsony Gergely úgy nyilatkozott, hogy ha nem kapnak új helyet a hajléktalan kórháznak, akkor nem költöznek ki. A hatalom küldheti a rendőrséget, erővel kényszerítheti ki a távozást, de a központ nem megy ki a saját jószántából. A hírügynökség azért kereste meg a főpolgármestert, mert lehet, hogy kénytelen lesz hamarosan lehúzni a rolót a Szabolcs utcai létesítmény, amelyért a jobboldali kormány és a liberális városvezetés csörtézik. Évente több mint ezer embert látnak el ott, így most igen sokak kezelése kerül veszélybe.

Ezzel szemben a vagyonügyért felelős államtitkárság azt közölte, hogy az ingatlanban egy közelebbről meg nem nevezett egészségügyi intézményt helyeznek el, és hogy a városvezetés már évek óta tudta: fel fogják újítani az épületet, mégsem csinált semmit, hogy máshová vigye a kórházat.

Karácsony ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy a magyar ellátórendszer roskadozik, hiszen csaknem 9 ezer koronabeteg foglalja el az ágyak jó részét. Így fatális következményei lehetnek, ha kirakják az utcára a fedél nélkülieknek fenntartott kórház lakóit. Ám nem lehet őket magukra hagyni, mert ez a halált jelentené számukra. A jelentés magyarázatként hozzáteszi, hogy az Orbán-kormány jó ideje igen keményen bánik a földönfutókkal.

Deutsche Welle

Oroszország meg akarja gátolni a nyugat-balkáni országok uniós csatlakozását, ezért növeli befolyását a térségben. Olyan szereplőket támogat, akik tudatosan akadályozzák a demokratizálódási folyamatot. Kihasználja, hogy ezek a társadalmak instabilak. A legtörékenyebb államban, Boszniában azok mögé a szerb és horvát politikusok mögé állt, akik mindent bevetnek, hogy felborítsák a nemzetközi segédlettel létrejött háromosztatú államformát.

Hogy most tervek bukkantak fel a határok újramegvonására, az egyértelműen azok malmára hajtja a vizet, akik Belgráddal és Moszkvával a hátuk mögött a szerbek régi álmának megvalósításán, vagyis a közös állam megteremtésén dolgoznak. Az etnikailag tiszta övezetek ideológiája robbantotta ki a véres háborúkat a 90-es évek elején.

A törekvés felújításában vastagon benne van az oroszok keze. Kihasználják, hogy az EU stratégiái hibát követett el, amikor nem adott határozott belépési ígéretet a régiónak, ugyanakkor próbálja megbékíteni a korrupt eliteket. Ily módon a ’stabilokráciákat’ erősítette, ám ezáltal elmaradtak a demokratikus reformok.

Civilek és emberi jogi aktivisták panaszkodnak, hogy Európai magukra hagyta őket a klánokkal szemben. Brüsszel emiatt vesztett tekintélyéből, amire ráerősített, hogy elszúrta az oltóanyagok beszerzését. Ennélfogva a Kreml fontos szereplőként jelenhetett meg. A Szputnyik-diplomácia geopolitikai jelentőséget kapott.

A befolyásolás Észak-Macedóniában sokkal közvetlenebbül is tetten érhető: a Magyarországra menekült Gruevszki pártja a lehető legszorosabban összefonódik a Kremllel, amely mindent elkövet a Zaev-kormány gyengítésére. Ezzel együtt nagy pofont kapott, amikor az ország tavaly mégis bekerült a NATO-ba.

Süddeutsche Zeitung

A kommentár teljes elmebajnak tartja az EUFA követelését, hogy München már a mostani járványhelyzetben mondja meg: beenged-e szurkolókat júniusban a négy EB-találkozóra. Hiszen teljesen lehetetlen felelősséggel megmondani, mi lesz a nyáron, úgy hogy inkább vissza kellene lépni a rendezés jogától. Még akkor is, ha a hétnapos fertőzési adatok szinte fele olyan rosszak, mint Magyarországon, miközben az Orbán-kormányzat vállalta, hogy telt ház előtt bonyolíthatják le a meccseket.

Egyébiránt az egészben leginkább az látszik, hogy az európai szövetség párhuzamos világban él. A bajor fővárosnak holnapig kellene garanciákat adnia, mármint hogy a helyek legalább 20-ra jegyet válthatnak majd a rajongók. Ám nem szabadna engedni a követelésnek. Hiszen a német kormány éppen most határozott el újabb kemény korlátozásokat, és lehetetlen megjósolni, miként alakul a ragály júniusra.

Szerencsére Münchenben senki sem akar kiskapukat. Ha a város elveszti a házigazda jogát, akkor sok pénz megy veszendőbe, de a mostani helyzet láttán jogos a kérdés: Na és?

CIVIL KURÁZSI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.04.22.


Pártunk és Kormányunk (a továbbiakban P&K) visszavonja a civiltörvényt, mivel az jogilag nem passzolt az Unió normáihoz. Így ezen a ponton meg is kérdezhetnénk az ez ügyben rendszeresen sivalkodó Varga Juditot, rámutathatnánk, íme a norma egy szeletkéje, amit annyira hiányolt, de láthatná az egész nagy tortát is, csak ilyen incselkedéshez most kedvünk nincsen. Mert P&K ugyan eredeti formájában megszüntetni készül a jogsértő passzusokat, hogy az Unió száját befogja, de olyan kitételek kerülnek az újba, amelyekben köszönet nincsen. Ám még mielőtt ezeken merengenénk, fel kell tenni ugyanazt a kérdést, mint tegnap a CÖF nemzeti ünnepes óhajtozása okán, hogy miért éppen most, ebben a pillanatban és sürgősen.

Egy éve mondta ki ugyanis az EU bírósága, hogy a civiltörvényük nem passzol az uniós joghoz, viszont semmi sem történt. Most azonban, hogy közeledik az uniós pénzosztás, illetve az is lengedez a levegőben, hogy elzáródnak a pénzcsapok, lépni kellett. Miből lehetne lopni, ha az Unió nem utalna, ugye. A dolgok ennyire egyszerűek, viszont P&K ügyelt arra, hogy a kecske is jól lakjon és a káposzta is megmaradjon, mert abban a módosításban, amit azért eszközöltek a törvényen, hogy az Unió befogja a pofáját, egyáltalán nincsen köszönet. Semmilyen sem. Mert ugyanis egy oldalról lazítottak, egy másikon viszont akkorát csavartak, hogy a civil szervezetek épp fulladoznak vagy fulladozni fognak, ha ez nem lenne ordas képzavar, viszont nagyon kifejező.

Megszünteti a P&K a nyilvántartásbavételi, bejelentési és közzétételi kötelezettségeket, ugyanakkor viszont húszmillió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről az Állami Számvevőszék készít évente jelentést. Ismerjük az ÁSZ-t, ami szervezet a P&K ökle, ráadásul olyan jogkörökkel, amelyek ellen apelláta nincsen. Ha az ÁSZ-nak azt mondja a P&K, szóval a kedves vezető, hogy dögöleszd meg ezt meg azt, mert nem tetszik a képe, az bizony meg is dögöleszti, de úgy, hogy még rúgkapálni is fölösleges. Ez a húszmillió forintos mérlegfőösszeg is beszédes, ez arra szolgál, hogy mindenkit szorongatni lehessen. Ugyanakkor gyalázatos is, hiszen a galeri tagjai egy hétvége alatt eljachtoznak ennyi közpénzt, amit viszont nem vizsgál senki...