2023. július 4., kedd

EMBLEMATIKUS EZ AZ EGÉSZ

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2023.07.04.


Emblematikus ez az egész.

A lényeg, hogy teljesen mindegy, ki, hogyan érvel, hogyan próbálja szakmaisággal indokolni, miért megy ez a törvény szembe a 21. századi közoktatás elvárásaival, „csakazértis” az van, amit a regnáló hatalom akar. Egyhangúlag működnek, tartózkodás sincs.

Tényleg, senki sincs közöttük, aki másképp gondolkodna? Biztosan van…de a rendszer ettől működik így: nincs kilógás, kéz kezet mos, mindenki támogatja azt, amit a vezetők mondanak.
Ők már így működnek, mutatják a mintát.

És ez a mintázat kényszerül most rá a státusztörvénnyel a közoktatásra: a végrehajtó, a nem gondolkodó, a nem ellenkező, a nem szakmai mintázat. Az így szerveződő közoktatás pedig kineveli majd a következő generációt. A mindent elfogadó, a semmit meg nem kérdőjelező, az utasításra váró és azt végrehajtó tömegeket, akik, mivel sokszor fogják nekik elmondani, hogy ebben a világban jó élni, el is hiszik azt. Elhiszik, hogy a vezetők döntései az ő javukat szolgálják, csak a világ fog össze ellenük…. ezért nem lesz olyan a jövő, ahogy azt eltervezték nekik.

És tapsolva éltetik majd azokat, akik uralkodnak felettük.

MEGSZAVAZTA A PARLAMENT A STÁTUSZTÖRVÉNYT

TELEX
Szerző: HALÁSZ NIKOLETT
2023.07.04.


Az Országgyűlés 134 igen, 60 nem szavazattal, tartózkodás nélkül megszavazta a tanárok új életpályájáról szóló törvényjavaslat minősített többséget igénylő részeit, 136 igen, 58 nem szavazattal, tartózkodás nélkül az egyszerű többséget igénylő részeit, így a státusztörvény 2024. január elsejétől hatályba lép.

A pedagógusok a hatálybalépés előtt megkapják a tájékoztatást arról, hogy a közalkalmazotti jogviszonyuk megszűnik, és nyilatkozniuk kell, szeretnének-e átlépni a köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyba. Eddig közel ötezren jelezték, ha bevezetik a státusztörvényt, felmondanak. Azok, akik nem írják alá az új jogállást, a jövőben nem dolgozhatnak pedagógusként. Akik idén szeptember 15–29. között írásban úgy nyilatkoznak, hogy nem fogadják el a jogállásváltást, 20 évnél kevesebb ledolgozott idő után mindössze egyhavi, 20-30 év között kéthavi, afölött háromhavi végkielégítést kaphatnak, ami lényegesen kevesebb, mint amennyi a jogállás aláírása után járna nekik. Reggeltől tüntetnek a Kossuth téren a státusztörvény elfogadása ellen...

NEM A TANÁROKAT KELL KIRÚGNI, HANEM ORBÁNT - A STÁTUSZTÖRVÉNY KÖNNYGÁZZAL FÚJTA LE A NEMZET NAPSZÁMOSAIT - ORBÁN NEM SZERETI, HANEM GYŰLÖLI EZT AZ ORSZÁGOT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2023.07.04.


Orbán Viktor a státusztörvény elfogadásával bebizonyította, hogy együttérzésre, belátásra képtelen zsarnok, akit önmagán kívül semmi és senki nem érdekel, aki csak a mában él, és fogalma nincs a jövőről, egy ország jövőjéről pláne, s nem is érdekli az. Orbán bebizonyította, hogy neki mindennél fontosabb az engedelmesség, neki senki nem mondhat ellent, még hálásak lehetnek a tanárok, hogy egyáltalán megtartja az iskolákat, és nem záratja be őket örökre. Neki fontosabb, hogy neki legyen igaza, mindenki engedelmeskedjen, hódoljon be, ha nem teszi önként, akkor be kell törni.

Végtelenül kártékony és ostoba ember, aki a nemzet napszámosait, a jövő letéteményeseit, a magyar jövő zálogait pusztítja és zavarja el, akik a magyar gyerekeket tanítják, oktatják, nevelik, akik a tudás, a könyv, a tanulás szeretetét oltják beléjük, akik példát és emberséget, jövőképeket mutatnak, akik a múltból nagyságokat vesznek elő, akik egy osztályteremben létrehozzák a csodát, ahogy megnyitják a gyerekek szemeit a múltra és a jövőre, a szívükbe lopnak vágyakat, érzéseket, szenvedélyeket, tanulságokat, akik megtanítják őket írni és olvasni, ami nemcsak a betü ismeretét jelenti.

Egy ország jövője a gyerekekben van, minden magyar ember saját gyerekeiben él tovább. Amit ő nem tudott elérni, azt a gyermekétől várja. Mire jön Felcsútról egy végtelenül bunkó, bosszúálló és frusztrált, sértődött, lelkibeteg ember, aki megmutatja, hogy mindenkit megleckéztet, mert ő megteheti. Mert neki nem kellenek tanáregyéniségek, akik nemzedékeket indítanak el a szép és nemes úton, akik emberi tartást, méltóságot adnak a jövő nemzedékének, akiknek óráiról hadvezérek, költők, tudósok, szellemi óriások jönnek ki a lelkükben, és nem nyugszanak, amíg azok nem lesznek.

Orbán képlete világos. Elpusztít mindent, ami nem őt szolgálja. Csak Ráhel számít, meg az Orbán-család, ellopni mindent, maguk alá görnyeszteni mindenkit. Csak szolga van és ellenség, aki nem szolga, az ellenség. Bosszút áll ez a tahó a világon, mindent el akar pusztítani, amiben ő nem lehetett a legjobb, a legkiválóbb, amiben voltak nála jobbak. Megbüntet mindenkit, aki merészelt neki ellenállni, ellentmondani a nagy Orbán Viktornak, merészelt nem rá szavazni, nem neki hódolni, nem őt szolgálni. Orbán a magyar beteg, a legbetegebb ember Magyarországon, akit kezelni kell.

Ha a gyerekek tanulni, a tanárok tanítani akarnak, ha a nemzet napszámosai meg akarnak élni, nyugodt és normális körülmények között akarnak élni és dolgozni, akkor jön ez a vadember, lefújja őket könnygázzal, rendőrminisztert küld rájuk, belügyi ellenőrzés alá vonja, megfigyelteti, vezényli és kiéhezteti őket, alapvető jogaikat elveszi, megalázza és betöri őket. Akinek nem tetszik, utcára teszi, eközben nemzetről, magyarságról hadovál, szavai zengő érc és pengő cimbalom. Lehull az álarc, a tanárok nem hülyék, Döbrögi uraság áll itt előttük, aki deresre húzatja lúdas Matyit.

Ez már régen nem a tanárokról szól. Egyenként szalámizza le az ország különféle rétegeit. Most a tanároknak mondja, de értsen belőle mindenki. Mindenki így jár, aki nem engedelmeskedik. Ne számítson senki semmi jóra. Ma ők, holnap te, miközben a helyes névmás a „mi”. A tanárok megalázása és eltaposása mindenkit érint. Ez nemcsak az ő ügyük. Ez mindenkiről szól. Még a fideszes szavazókról is. Nem Brüsszel, nem Soros, nem az EU, nem a zsidók, nem Amerika, nem a migránsok, nem a háború, nem a szankciók tesznek tönkre minket, hanem Magyarország beteg diktátora.

Embertelen, tömeggyilkos diktatúrák ideológiájával, annak becsomagolásával, mindenkiből a rosszat hozza ki, az emberek lelkének mélyéből a gonoszt támasztja fel, hogy maga mellé állítsa, és belerántsa őket az öngyilkos pusztításba. Aki diákok és tanárok lelkét tapossa el, az egy embertelen, ostoba és végtelenül gonosz ember. Az nem szereti ezt az országot, hanem gyűlöli. Most már nem a tanárok és mások napi jogaiért kell küzdeni, hanem az elnyomó zsarnokot kell a hatalomból elkergetni...

MEGSZAVAZTA A STÁTUSZTÖRVÉNYT A PARLAMENT, AZ ORBÁN-KORMÁNY BOSSZÚT ÁLL A TANÁROKON A POLGÁRI ENGEDETLENSÉGÉRT - ÚGY TŰNIK, A FIDESZBEN A PÁRTFEGYELEM FONTOSABB, MINT A HIVATÁS

NÉPSZAVA
Szerző: P.L. / Á.Z.
2023.07.04.


Kedd délelőtti rendkívüli ülésén az Országgyűlés 136 szavazattal 58 ellenében 0 tartózkodás mellett megszavazta a hivatalosan pedagógusi életpályamodellről szóló törvényt, vagyis a magyarországi tanárok közalkalmazotti státuszának a megváltoztatását. A törvény minősített többséget igénylő részét 134-en szavazták meg 60 ellenében, szintén tartózkodás nélkül. A 199-ből 194 parlamenti képviselő volt jelen a teremben, a Fidesz-KDNP-sek mellett Ritter Imre német nemzetiségi képviselő is igennel szavazott.

Úgy tűnik, a Fideszben a pártfegyelem fontosabb, mint a hivatás, a bosszútörvény gúnynéven említett jogszabályt ugyanis láthatóan mindegyik kormánypárti képviselő megszavazta, vagyis azok is )összesen 37-en vannak), akiknek pedagógusi végzettsége van. Előtte az LMP-s Kanász-Nagy Máté módosító javaslatait söpörte le a fideszes kétharmad. Az ülésterem zárószavazása alatt kisebb zúgolódás hallatszott, amikor Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke levezető elnökként szavazásra bocsátotta a jogszabályt.


A bosszútörvény gúnyevet azért kapta a jogszabály, mert nyilvánvalóan a hónapok óta tartó polgári engedetlenségi hullám miatt célozták meg vele a pedagógusokat. A polgári engedetlenség amúgy az utolsó eszköz volt, amelyhez a tanárok folyamodhattak, hogy felhívják a figyelmet arra, milyen kevés fizetésért milyen sanyarú körülmények között dolgoznak. A jogszabály miatt több ezer pedagógus jelezte, hogy inkább elhagyja a tanári pályát...

LISZT FERENC FOROG A SÍRJÁBAN – A KORMÁNY BEINTETT A ZENEAKADÉMIÁNAK

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2023.07.04.


Alig oszlott el az Operaház abszurd vezetőválasztása után a puskapor, tegnap eldördült a legújabb kultúrbotrány startpisztolya: a Zeneakadémia rektorválasztása ráadásul sokkal fontosabb a magyar zene jövőjének szempontjából. A tegnap megjelent pályázati kiírás viszont nemhogy köszönőviszonyban nincs az egyetem vezetése által javasolttal, de rögtön ki is zárja a szenátus jelöltjét a versenyből. Így jár, aki nem adja be a derekát és nem megy alapítványi fenntartásba. Háttér.


Méretes pofonra ébredt a Zeneakadémia szenátusa tegnap. A Kulturális és Innovációs Minisztérium a reggeli órákban tette közzé az intézmény rektori pályázatát, amely – a békés megoldásokban bízók legnagyobb bánatára – nyomokban sem emlékeztet az egyetem vezetése által elkészített javaslatra. Ne kerteljünk: a pályázati kiírás egészen konkrétan rávágja a kaput az egyetem saját rektorjelöltjére, Kutnyánszky Csaba jelenlegi oktatási rektorhelyettesre, de szélesre tárja azt az intézményen belül nem támogatott két induló, Kelemen Barnabás, főleg pedig Keller András előtt.

Csupán néhány héttel azután, hogy Csák János miniszter megalázó helyzetbe hozta magát az Operaház vezetőjének kiválasztásakor (korábbi fogadkozása ellenére még a saját, minisztériumi embereivel megspékelt bizottságának döntését sem vette figyelembe, így nevezte ki újra a Kesselyák Gergellyel szemben alulmaradt Ókovács Szilvesztert), tegnap tehát hivatalosan is eldördült a legújabb magyar kultúrbotrány startpisztolya. Ráadásul ennek a hordereje jóval nagyobb:

akármilyen szép is az Operaház, sem a magyar zenei ökoszisztémára, sem a világ operajátszására nincs akkora hatása, mint a Zeneakadémiának a hangszeres zenére.

Utóbbi több mint egy évszázadon keresztül nevelt világszínvonalú zenészeket, kutatási és oktatási, utánpótlásképzési szempontból is központja Magyarország zenei tájképének. A startpisztoly eldördülésekor a lelátók értő közönsége mindenesetre úgy látja: akárcsak az operai derbin, ezúttal is fordulatos meccsre számíthatunk – az öltöző homályában ráadásul már az elmúlt hónapokban-években is ment az adok-kapok.

A valódi kultúrbotrány ugyanis legalább azóta tart, hogy a Zeneakadémia nemet mert mondani a kormány által erőltetett úgynevezett „modellváltásra”. Magyarán arra, hogy az állami fenntartásból alapítványiba (magánba) kerüljenek át, az egyetem vezetése fölé pedig kuratórium kerüljön, amelyből aztán kormányhű bárkik fújják a passzátszelet oktatási és pénzügyi kérdésekben is. A módszer, ahogy a kormány színházügyi főembere, Vidnyánszky Attila a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) elfoglalta 2020-ban, intő jel volt a Zeneakadémia számára is – olyannyira, hogy tavaly decemberben a szenátus még egyszer, egyhangúlag megerősítette: nem kérnek semmiféle modellváltásból. Az SZFE-történet azonban nem jött jól a kormánynak, azt a fajta „vérengzést” ildomosabbnak látták elkerülni, úgy látták, nem érné meg buldózerrel rendezni a Zeneakadémia-kérdést. Már csak azért sem, mert bár a magyar színművészet itthon nagyon fontos (színészeket bárki fel tud sorolni, kortárs komolyzenészt csak néhányat), a nemzetközi elitben a mindenfelé játszó magyar hangszeresek és zenepedagógusok érthetően sokkal meghatározóbbak a színészeknél – borítékolható lenne tehát az újabb, még nagyobb nemzetközi botrány.

A Zeneakadémia ellenállása persze azért nem maradt következmények nélkül. „Nincs modellváltás, nincs pénz” – forrásaink szerint ez az egyszerű politikai alapelv fogalmazódott meg felsőbb szinten, s hogy mindez nem csupán rosszmájú pletyka, azt a számok is tükrözik. Míg 2018-ban a központi költségvetés 5 milliárd 170 millió forintot adott, ez a tavalyi évben 4 milliárd 350 millió forint volt. Közben volt ugye infláció, és a közüzemi költségek is elszálltak (tavaly 120 millióval többet kellett fizetnie ezekért az intézménynek, mint négy évvel korábban). A számok önmagukban persze unalmasak, de érthetővé teszik a belőlük következő döntéseket. Azokat a megalázó takarékossági intézkedéseket, amelyekre a Zeneakadémia kényszerült: egyrészt nem fizetnek a professor emeritusoknak, tanáraik pedig régóta 5000 forint bruttó óradíjért oktatnak. „Szinte minden félévben ér valami jelentős élmény, de legalábbis olyan, amely miatt úgy érzem, hogy érdemes csinálni, még akkor is, ha egyetemi docensként kevesebbet keresek, mintha az ALDI-ban lennék pénztáros” – nyilatkozta például nemrég Fazekas Gergely zenetörténész. A gyakorlóiskola Bartók Konziban még ennél is rosszabb a helyzet, patinás koncerthelyszínként pedig az évadban szinte megszűnt létezni a Zeneakadémia. Leginkább tanáraik gázsimentes koncertjeit tudták színpadra állítani a tíz éve gyönyörűen felújított hangversenyteremben, külsős művészek fellépti díjára ugyanis nem futotta volna – a pénz kellett az oktatási feladatok ellátására...

ÁLLAMOSÍTHATJÁK A CT- ÉS MR-VIZSGÁLATOK VÉGZÉSÉT – HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2023.07.04.


Trükközve, a szakbizottságot megkerülve készültek Orbánék erre

A nagy értékű képalkotó diagnosztikai szolgáltatások, vagyis az MR- és CT-vizsgálatok államosítását, valamint a kórházi patikák kiszervezését készítette elő a kormányzat – ez derül ki a jövő évi költségvetési törvényhez beadott módosításokból.

Szerződéskötésre próbálják kényszeríteni a védőnőket

Eddig 70 védőnő panaszkodott a Független Egészségügyi Szakszervezetnek amiatt, hogy kirúgással fenyegették meg őket, ha nem írják alá az új szerződésüket. A kormány szerint minden OK.

15 százalékra emelik a kötelező akciózást

Orbán szerint az infláció az ellenzéket nem érinti, mert dollárban számolnak.

Megduplázódhat az éhezők száma

A Gyermekétkeztetési Alapítvány szerint jelenleg egymillió felnőttnek és kétszázezer gyermeknek nem jut elegendő ennivaló.

Idén sem újítják fel az életveszélyes gyömrői iskolát

A falak beáznak, penészesek, előfordult, hogy egy elektromos vezeték mellett folyt le a víz, hullik a vakolat, az egyik tanteremben leszakadt a mennyezet, a tornaterem teteje is sérült. Jó hír viszont, hogy 800 millióval támogatják a Demjén Ferenc dalaira épülő legújabb romkom forgatását (szarkazmus).

Két magyar egyetemet is lehúztak az uniós támogatási listáról

Sem a Semmelweis, sem a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem nem kaphat EU-s pénzt, az állami fenntartású BME azonban igen.

Csúnyán kiosztotta az Orbán-kormányt az EP alelnöke

“Orbán most éppen az élelmiszer-, illetve az építőipart igyekszik államosítani, hogy azután az érintett cégeket a saját hívei között osztja szét. Közben külföldi vállalatokat, köztük német társaságokat is maffiamódszerekkel igyekszik kiszorítani.”

Jó reggelt kívánnunk, frau Barley.

Magyarország belebukott a gyorshajtók elleni küzdelembe

Bezzeg, ha kiraknak egy Orbán-ellenes molinót, egyből 10 rendőr van ott, hogy a diáktüntetéseket már ne is említsük. Pintér monnyon le.

Mindeközben:

A melegellenes törvényre hivatkozva könyvkereskedőket bírságol a hatóság

A Libri 1 milliós bírságot kapott, és a Líránál is fogyasztóvédelmi vizsgálat indult, amiért rossz polcon árult egy könyvet.

Annyira rossz állapotú a vasúti járműflotta, hogy kérdéses, kibírja-e az idei nyarat

Pedig Parragh László és Wáberer György is bekerült a MÁV új igazgatóságába…

Leállította Mészáros Lőrinc cége a Szeged–Röszke vasútvonal felújítását

A V-Híd „a kivitelezés során felmerült műszaki és technikai problémákra” hivatkozva állíttatta le a munkálatokat az alvállalkozókkal.

Polt Pétert nem izgatja különösebben, hogy egy tizenegy éves gyerek cége építene lakóparkot a Balatonnál

Egy, a lap által megkérdezett jogász mindezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, furcsa, hogyan hagyhatta ezt jóvá az illetékes gyámhatóság, illetve miért lenne érdeke egy gyereknek adóssággal terhelt cégben tulajdont szerezni. A szakember megjegyezte továbbá, hogy a gyerek nem vétőképes, azaz ha a cég esetleg bűncselekményt követne el, a tulajdonos nem büntethető.

Magyar György: Varga Judit akkor is bíróság elé idézhető, ha uniós képviselő lesz

Hozzátette, ismeri a bírónőt, aki tárgyalja az ügyet, nagyon precíznek, korrektnek és nem részrehajlónak tartja. „Következésképpen számíthatunk arra, hogy felderíti az ügyhöz kötődően azt is, amit a vádhoz kötődően nem derítettek fel.”

KAKAS A SZEMÉTDOMBON

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2023.07.04.


Mint emlékezhetünk, doktorminiszter urunk még a múlt héten úgy indult európai hadjáratra a Facebookon (Twitteren), hogy teleordította a közösségi teret, mit fog majd ő ott tenni. Hogy kérdőre vonja mind az egész Brüsszelt, akik azért nem adnak pénzt Mária néninek a sparhelt mellett, mert ami neki jár, azt Zelenszkijnek küldik, illetve ellopják, ebből fakadóan pedig az Unió csődben van. Doktorminiszter urunk harcias kiskakasként delirálta, hogy akkor most szétcsap Brüsszelben, megtudja, megvédi, etc., hogy Mária néninek a sparhelt mellett nagy csodálatában kiesett a protkó a szájából.

Ehhöz képest egy kurva szó nem sok, annyit sem szólt, nem kérdezett, nem vont felelősségre senkit, hanem csendesen ücsörgött a sarokban. Viszont most már nem csak az a szint, hogy ki sem meri nyitni a száját a nagyok között, hanem senki még csak nem is kíváncsi rá. S lehetőleg, ami komoly tanácskozás, és fennáll annak a lehetősége, hogy megvétózza ez a mi budiharcosunk, oda meg sem hívják. Az Unióban és a NATO-ban jogászok serege dolgozik azon, hogy olyan kiskapukat találjanak a döntésekre, amiből Orbánt (Magyarországot) ki lehet hagyni, hogy ne tudjon nagy károkat okozni.

Orbán – és tetves csapata – egyáltalán nem tényező az országhatáron kívül, de még ez sem elég, azt is látnunk kell, úgy menekülnek előlük, mint valami pestisesektől, s ha mi magunk a határon túlra kóválygunk, tapasztalhatjuk, lassan ránk sem néznek másként. Az erőt és a nagyságot azonban valahol meg kell mutatni, erre pedig alkalmasabb terep nincs, mint a magyar parlament, ahol az ellenzéket még csak létezőnek sem tekintve szinte lehet beléjük – s így az általuk képviselt választópolgárokba is – törölgetni a szaros csizmájukat. Nem teszem fel újólag azt a kérdést, minek járnak be oda az ellenzékiek.

Hát, a fizetésért, mert más értelme nincsen. Amikor a parlamenti ülésről születnek a tudósítások azzal, hogy megkezdődik a vita, illetve más olyan fogalmak, amelyek arra utalnak, hogy annak a cikrusznak, ami ott folyik, volna a kutyafingnál nagyobb jelentősége, akkor az ember meghasonlik. Mert nincsen. valószínűleg még annyi sem. Ma azonban nem ezen mélázunk, hanem a hangnemen, és azon a cinikus bunkóságon, ahogyan az ellenzékkel bánnak és beszélnek ott (meg az ő választóikkal), illetve ezzel párhuzamosan arra mutatnánk rá, milyen alávaló az, aki Európában meg sem mer szólalni, itthon viszont játssza a nagyfiút...