2017. március 31., péntek

TAGAD A KORMÁNY

 NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.03.31.


A kormány egy egyetemet sem akar elüldözni, így a Közép Európai Egyetemet (CEU) sem – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő, aki maga is a CEU-n végzett, az M1-en. Szerinte egy 28 intézményre vonatkozó vizsgálatról van szó, vagyis ha a törvényes működésre vonatkozó feltételeket a többiekhez hasonlóan biztosítani tudja a CEU, akkor az elüldözésre vonatkozó vád a hisztériakeltés része.” (Kovács Zoltán: A kormány nem akarja elüldözni a CEU-t)

Ha a tisztelt papa valami olyasmiről hall, miszerint én folyamatosan hazudozok, és kimondottan jellemtelen gazfickó vagyok, akkor tudnia kell, hogy mindez merő rágalom, rosszindulat, amit az álnok Schwartz terjeszt rólam.

Tudniillik ez a Schwartz nem tudja nekem megbocsájtani azt, hogy a többiek előtt megkérdőjelezhetetlen a tekintélyem és feltétel nélkül megbíznak bennem. Schwartz véleménye szerint részükről ez rendkívül felelőtlen magatartás. Valami olyasmire hivatkozik, hogy nagyon veszélyes dolog, ha egy hétpróbás gazember hatalomra és tekintélyre tesz szert, majd gátlástalan módon vissza is él mindezzel. Szerinte ez ellen mindenképpen tenni kéne valamit. Légből kapott, rosszindulatú rágalmaival természetesen semmiképpen sem érthetek egyet.

Schwartz nagy nyilvánosság előtt többször is azt hangoztatta, hogy: – „Ezt a gátlástalan Bauert tulajdonképpen rendszeresen és jó alaposan el kéne verni, mivel ez talán valamelyest képes lenne korrigálni jelentős jellembeli hiányosságait.” Pont az ilyen hazug, fenyegető kijelentései miatt köt ki olyan gyakran Schwartz a gyengélkedőn.

A tisztelt papa, aki számomra megkérdőjelezhetetlen példakép, jól tudja azt, kínosan ügyelek arra, hogy jellememen nehogy a legkisebb folt is essék. A kimondottant itt most szíveskedjék szó szerint érteni. Ezért bátorkodtam a félhülye Steinerre azt mondani, hogy egy kapitális vadbarom. Ő ezen állításomat persze képtelen volt értelmes érvekkel megcáfolni, sőt igazamat bizonyítandó harsányan bőgni kezdett.

Én csak a tisztelt papa tekintélyének megőrzése érdekében veretem meg jó alaposan azokat a semmirekellőket, akik botor módon kétségbe merészelik vonni jó szándékú, nemes cselekedeteimet.

Talán elhiszi a papa, hogy az én jelentéktelen személyem ebben a kérdésben teljesen mellékes. Gyakran el is gondolkoztam már azon, hogy felcsapok erdei remetének és napjaimat ezután elmélkedéssel, valamint buzgó szunyókálással fogom tölteni. A világ melyben mindannyiunk nagy örömére a papa is oly büszkén élni méltóztatik, sajnos távolról sem tökéletes és ez bizony számos kötelezettséggel jár, melyek elől nem térhetek ki gyáván...

HA ETTŐL A FILMTŐL SEM ESIK MEG A SZÍVED A MENEKÜLTEKEN, AKKOR PSZICHOPATA VAGY

ÁTLÁTSZÓ - VIDEÓ BLOG
Szerző: PLT
2017.03.31.


Releváns és aktuális dokumentumfilmet sugárzott az HBO nemrég. Az ausztrál menekültpolitikát humanitárius, jogvédő szemszögből bemutató Chasing Asylum megdöbbentő párhuzamokat villant fel a magyar helyzettel. Egyáltalán nem igaz, hogy “a művelt Nyugat” soha nem tenne olyat, mint a kerítésépítő, egyetlen menekültet befogadni sem akaró NER. Merthogy tesz – s jóval régebb óta, mint Orbánék.

Az ausztrál kormány az utóbbi években folyamatosan szigorított az Indonézia felől hajóval érkező menedékkérők kezelésén. Már nem engedik az ötödik kontinens földjére lépni őket. 2013. július 19. után a befogadásért folyamodók őrzött táborhelyeken kerülnek elhelyezésre Ausztrália felségterületén kívül, a Pápua Új-Guineához tartozó Manus-szigeten, illetve a Nauru Köztársaság szigetállamában.

Ezek lényegében sátor-, és konténervárosok, ahová ezreket zsúfoltak be. Eme létesítményekbe újságírók nem mehetnek be, ott felvételt készíteni tilos. Csak illegálisan bejuttatott rejtett kamerával tudtak a mű készítői videóképet rögzíteni. Valamint a személyzet korábban ott dolgozó, ám a körülmények, a bánásmód miatt felmondott tagjainak nyilatkozataiból állt össze a kép.

A rendelkezéseket előterjesztő, illetve végrehajtó politikusok közül senki nem volt hajlandó interjút adni.

Vannak olyan menedékkérők, akik több mint egy éve vannak a magas kerítésektől övezett, biztonsági őröktől nyüzsgő, katonai börtöntáborra emlékeztető objektumokban. 2175 főt tartottak a film készítése idején e helyeken. A személyzet egykori tagjainak nyilatkozataiból kiderül, hogy gyakori az öncsonkítás és az öngyilkosság.

A fogvatartás körülményeit direkt úgy alakítják, hogy az illetőket mihamarabbi távozásra bírják. A táborszemélyzet zömében képzetlen emberekből, jelentős részben diákokból, nyugdíjasokból állt, akik még soha nem dolgoztak ilyen területen. A koldusszegény törpeállamok vezetésének dollármilliárdnyi nagyságrendű összeget adott az ausztrál kormány, hogy átvegyék menekülteket. Az itt tartózkodás határozatlan idejű, nincs semmiféle határideje a kérelmük elbírálásának...

A VÁLASZTÓKNAK VISSZA KELL KAPNIUK A HATALMUKAT - INTERJÚ HARASZTI MIKLÓSSAL, AZ EBESZ VOLT SAJTÓSZABADSÁG-FELELŐSÉVEL

ÉLET ÉS IRODALOM ONLINE
Szerző: Fóti Tamás
20178.03.31.„Akkor válnak a demokráciák éretté, önfenntartóvá, mondhatni, nyugati minőségűvé, amikor megélik, hogy a szabadságot belülről, például parlamenti úton is el lehet venni tőlük, de nem alkalmazkodnak a látszatdemokráciához, hanem konfliktus árán is nyílttá teszik és végigvívják ezt a válságot” – mondja Haraszti, aki most tért haza Hágából, ahol a holland parlamenti választásokról jelentést készítő EBESZ-csapatot vezette. Hollandiai tapasztalatairól és a 2018-as magyar választás dilemmáiról kérdeztük.

– Mi a feladata az EBESZ választási szakértői csoportjának Hollandiában? Az ember felkapja a fejét, mi keresnivalója akad az egyik legrégebbi európai demokráciában?

– Az EBESZ-nek természetesen el kell kerülnie a kettős mércét. Minden országban vizsgálnia kell a választást, ahol a szükségletek előzetes felmérése ezt javasolta, és az ország meghívta. Jogi, választási, kampányfinanszírozási és politikai szakértőkkel, továbbá helyi technikai segítőkkel három hétig végeztük a ma még összegzésre váró munkát. Hasonló missziót korábban a 2010-es amerikai időközi választáson, Kazahsztánban, Bulgáriában és Tadzsikisztánban vezettem.

– Hollandiában mi indokolta az EBESZ-misszió jelenlétét?

– Nemzetközileg is kiemelt figyelem övezi az idei nyugat-európai választásokat, s az országban is aggodalommal fogadták az amerikai választások külföldi informatikai befolyásolásáról megjelent híreket. A belügyminiszter a biztonság kedvéért, de főként a politikai félelmek kioltása végett leállította a körzeti választási eredmények internetes összegzését, maradt a kézi számlálás és továbbítás. Ez a lépés például nyilvánvalóan értékelést kívánó elem. Magyarként különösen érdekes volt érzékelni, miképpen hat egy működő demokráciában a kölcsönös bizalom. Fel sem merült, hogy bármelyik párt megkérdőjelezné az eredményeket, holott hagyományosan az állam nevezi ki a választási tisztviselőket, s a szavazatszámlálást is a helyhatóságok emberei végzik, igaz, nyitott ajtók mellett.

– Szóval lenne mit tanulni Hollandiától...

– Itt át kell térnem a magánmegfigyeléseimre, amelyek persze nem tartoznak a készülő jelentésbe. Megcsodálható hármasság működik ott: a társadalmi türelem, a koalíciókat építő konszenzuspolitika és az ezekkel összhangban lévő arányos választási rendszer hármassága. Az arányos választási rendszer azt jelenti, hogy valamirevaló választói akarat nem maradhat parlamenti képviselet nélkül. Ezen a választáson például 28 párt kerülhetett fel a szavazólapra. Már csak ezért is lehetetlenség volna, hogy a választási bizottságok ezeknek a képviselőiből álljanak fel. Megragadó, milyen súrlódásmentesen működik együtt ez a három tradicionális elem. Nemcsak a pártok, hanem a választók is ragaszkodnak hozzá, tudatosan vállalják az ezzel járó nehézségeket, például az elhúzódó kormányalakítást vagy a könnyebb kormánybomlást. A pluralizmus tisztelete az egésznek a kulcsa, ezt nemzeti identitásként élik meg. Az érvek kultúráját közvetítik a pártvezetők közötti televíziós viták is – nem a média birtoklása vagy a twitter-cunami dönti el a választást. Nincs vitaelőnye a miniszterelnöknek, szépen leül a közönség első soraiba, és kivárja, amíg sorra kerül...

MEGVAN, MI AZ A "MIGRÁNSBIZNISZ"

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2017.03.31.


Az orbáni bűnszervezet megállás nélkül migránsbizniszről beszél, ezt adták ki az agymosó központban, és ezt hajtogatja immár a bűnszervezet vezetője is. A “migránsbiznisz” eddig az emberkereskedők tarifája volt, és a NER egyik mélypontja, amikor a határon segítőket a “hálózat” és az emberkereskedők biznisze részének nevezték Soros Györggyel és az EU-val együtt.

Rejtélynek tűnt, mit neveznek ezek a gazemberek migránsbiznisznek újabban, megjelölve a biznisz nagyságát, hogy tízmilliárdokat keresnek a “migránsokon”. Ám a fidesz.hu oldalon rábukkantunk a megfejtésre, mit neveznek ők “migránsbiznisznek. Egy általunk legalábbis ismeretlen, Hidvéghi Balázs nevű senki, aki állítólag a Fidesz kommunikációs igazgatója, azt mondta, hogy “az Emberi Jogok Európai Bírósága Magyarországot elítélő, a józan ésszel és a jogérzékkel is szembe menő döntése leleplezi, hogy a Soros-féle migránsszervezetek tízmilliárdokat kereshetnek a migránsbizniszen”.

A logika alapja az, hogy a strasbourgi ítélet Magyarországot megbüntette, mert elutasította két “bevándorló” kérelmét. Először is tisztázzuk, hogy nem két “bevándorló”, hanem két menekült kérelméről volt szó, az ítélet pedig jogszerű, mert a magyar eljárás megsértette a Európai Emberi Jogok Egyezménye 5. cikkelyének első és negyedik paragrafusát, amelyek a szabadságról és a biztonsághoz való jogról rendelkeznek. A röszkei elszállásolás fogva tartásnak minősül, Magyarország anélkül fosztotta meg őket a szabadságuktól, hogy arról formális döntést hozott volna, illetve biztosította volna a jogorvoslat elégséges lehetőségét.

És most jön, mi a “migránsbiznisz”: azt mondja Hidvéghi, hogy “ABSZURD ÍTÉLETEK ESETÉN MAGYARORSZÁGNAK ÖSSZESEN TÖBB MINT 40 MILLIÁRD FORINTOT KELLENE FIZETNIE A SOROS GYÖRGY ÁLTAL TÁMOGATOTT SZERVEZETEKNEK” – csupa nagy betűkkel. A biznisz az, hogy “a strasbourgi bírság azt az ítéletet hozta, hogy a két elutasított bevándorlónak fejenként 3-3 millió forint kártérítést kellene Magyarországnak fizetnie, ezen felül a Helsinki Bizottságnak még további 2,7 millió forintot perköltség címén”. Ez a 2,7 millió perköltség a “migránsbiznisz”.

Ezek a bűnözők ugyanis kiszámították, hogy amennyi jogsértést elkövettek, ha mindenki perel, akkor “a Soros-féle szervezetek 10 milliárdokat kereshetnek a migránsbizniszen”. Magyarország az elmúlt időszakban 10 ezer bevándorlási kérelmet utasított el, és másik 5 ezer esetben került sor őrizetbe vételre vagy idegenrendészeti eljárásra. Hozzátette: további hasonlóan abszurd ítéletek esetén Magyarországnak összesen több mint 40 milliárd forintot kellene fizetnie a Soros György által támogatott szervezeteknek.

Ez lenne hát a “migránsbiznisz”. Csakhogy a tökfejű azt nem teszi hozzá, hogy az általuk “migránsbiznisznek” nevezett perköltségért egyrészt megdolgoznak, másrészt ők idézik elő a jogsértéseikkel. Ha betartanák a törvényeket, nem lenne “migránsbiznisz”, ha egyáltalán ez az lenne, de nem az. Így viszont a csavaros orbáni logikával az Orbán-rezsim a ‘hálózat’ része, az emberkereskedelem résztvevője, nélkülük nem lenne “migránsbiznisz” sem.

A leleplezés abban áll, hogy nem a bevándorlók kértek segítséget a Helsinki Bizottságtól, hanem fordítva történt. A Helsinki Bizottság kereste meg ezeket az embereket, használta fel őket “cinikus módon” arra, hogy Magyarországot megtámadja az európai fórumon. A Helsinki Bizottság az ítélet tanúsága szerint egy jogsértés miatt perelt és nyújtott egy jogi védelmet. A strasbourgi bíróság erre van, hogy az állami döntések és ítéletek ellen lehet fellebbezni. Ha egy megítélt perköltség “biznisz”, akkor minden peres eljárás egy biznisz...

A VALÓDI LEX CEU

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.03.31.


EZ ITT


2004. évi LXI. törvény
a Közép-európai Egyetem állami elismeréséről


Az Országgyűlés a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, valamint New York állam kormányzója által 2004. április hó 5. napján kiadott közös nyilatkozatban foglalt célok megvalósítása érdekében, a New York államban (Amerikai Egyesült Államok) elismert Közép-európai Egyetem (Central European University) magyar, nem állami egyetemként történő elismerése érdekében, a hazai felsőoktatás nemzetközi jellegének erősítése, a külföldi tapasztalatok meghonosítása, valamint az idegen nyelven megszerezhető felsőfokú szaktudás bővítésének céljából - figyelemmel a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény (a továbbiakban: Ftv.) 4. §-ának (3) bekezdésére, valamint 6. §-ának (1) bekezdésére - a következő törvényt alkotja.

1. § (1) A Közép-európai Egyetem (a továbbiakban: Egyetem) felsőoktatási intézmény, amelyet a New York-i székhelyű Central European University nonprofit társaság és a Budapesti Közép-európai Egyetem Alapítvány együttesen működtet és tart fenn.

(2) Az Egyetem alapképzést nem folytat, egyebekben a nem állami egyetemekre vonatkozó jogszabályi rendelkezések szerint működik.

2. § Az Egyetem jogosult használni az egyetem elnevezést, valamint ennek idegen nyelvű megfelelőit, amennyiben legalább egy tudományterületen, több szakon képes és alkalmas szakirányú továbbképzésre.

3. § (1) E törvény a felsőoktatásról szóló 1993. évi LXXX. törvény 76. § (3) bekezdésének a) pontjában, valamint 81. § (2) bekezdés a) pontjában foglalt feltétel teljesülését követő 8. napon lép hatályba.2

(2) A törvény hatálybalépésével egyidejűleg az Ftv. 1. számú mellékletének I. részének, B) „Nem állami egyetemek” főcíme, b) „Magán, illetve alapítványi egyetemek” pontja a magyar ábécé által meghatározott felsorolás rendje szerint „Közép-európai Egyetem, Budapest” szövegrésszel egészül ki.

ITT OLVASHATÓ

EZEK MÁR MEGINT SUNNYOGNAK VALAMIBEN. DE MIBEN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.03.31.


Bocsássuk vízre a mentőcsónakokat, mentsük a szüzeket és a gyermekeket, aki teheti, másszon fel a háztetőre, vagy egy magasan fekvő dombra. Mindenki figyelje a mobilját, hátha jön rá sms Bakonditól, Pintér Sanyától, Nemzetmentő Orbán Viktortól, vagy valamelyik szellemi csúcsdísztől és megmondják pontosan, hogy mit kell csinálni ebben a nemzeti sorstragédiában, ennyire közel a végpusztuláshoz.

Azért kerültem ilyen drámai hangulatba, mert – amilyen nagyon hülye vagyok – beleolvastam a Magyar Időkbe. Miután a CEU-val kapcsolatos hazudozást már halálosan unom, most a másik világbotrány és nemzethalál vívta ki az érdeklődésemet. Mégpedig az, hogy a rohadtmocskosaljasszemét multik ide hozzák az élelmiszeripari szemetüket, a keményen hülye magyar kisemberrel akarják megetetni a mocskukat. A rohadékok!

Azon töprengtem – nem jutottam eredményre egyébként – hogy komolyan van az a pénz, tényleg kell annyira egy újságírói állás, hogy elkezd korpásodni az ember haja? Olyan cikket leltem ebben a fontos – egyébként senkit nem érdeklő, de a kormánykommunikációban valamiért mégis nagy hangsúlyt kapó – kérdésben, hogy még napok múlva is komoly esély van arra, hogy váratlanul felröhögök, ha eszembe jut. ITT a mű, ajánlom mindenkinek.

Szellemiségében és nyelvezetében valami egészen óságos, évtizedekkel ezelőtt feledésbe merült stílusú agitprop cikket sikerült írnia a MI remek szerzőjének. Olyan kifejezések nyüzsögnek benne, amelyeket a hetven éves kor alatti olvasók nagy valószínűséggel nem is értenek, de ha értik, akkor sem használják. Ilyesmikre gondolok: „hitvány portékát sóztak/sóznak a nyakunkba az anyaszomorító kalmárok (…) mikor ereszkednek térdre a zsiványok, mikor kérnek bocsánatot az évtizedes aljasságokért (…) gátlástalan húzás, ami legtöbbünket fölháborított: a multik a gyermekekkel sem tettek kivételt (…) a zsiványok némelyik szeszes ital alkoholtartalmát is manipulálták (…)”

Nincsen azzal semmi baj, ha a kormány szorgos médiája megcélozza az idősebb korosztályt és hozzájuk intézi az aktuális propagandát. A kérdés csak az, mi a jó fenét szeretnének kommunikálni, miféle üzenetet akarnak eljuttatni idősebb honfitársainkhoz? Ami még ennél is fontosabb: milyen okból? Ebben az esetben mondhatnám azt is, hogy a MI szerzője teljesítménybérben dolgozik – flekkenként fizetik, mint annak idején Bayer Zsoltot Széles Gábor -, de ebbe az elképzelésbe sehogyan nem passzol bele Lázár János tegnapi ordenáré hazudozása arról, hogy mennyivel jobb az olasz mogyorókrém, mint amit nekünk ide tolnak. Merthogy semmivel, pontosan ugyanaz itt is, ott is.

A tények eddig sem igazán zavarták sem a politikusokat, sem az udvari költőket. Ha el akarnak érni valamit, akkor addig hajtogatják a leghülyébb hazugságot is, ameddig a fásult hívek el nem hiszik, vagy be nem fáradnak annyira, hogy kialakul az immunitás. Akkor pedig bármit meg lehet tenni, mert nem fog felháborodást kelteni.

"KÖSZÖNÖM BÁCSI, HOGY ENNI ADTAK, FINOM VOLT!"

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Budácsik Lajos
2017.03.31.


Vajon hány hat éves kisfiú álmodik hazánkban arról, hogy milyen jó lenne néha hétvégén is jóllakni, egyszer libasültet enni?

Ezernyi fajta népbetegség, szapora csecsemőhalál, árvaság, korai öregség, elmebaj, egyke és sivár

bűn, öngyilkosság, lelki restség, mely, hitetlen, csodára vár, nem elegendő, hogy kitessék: föl kéne szabadulni már
!”

/József Attila: Hazám/

A fideszes lakájmédiából lépten-nyomon öntik ránk a habonyi propagandát. Halljuk, hogy „Magyarország erősödik”, a plebejus kormányunk milyen nagy sikereket ért el a vezénylő tábornok irányításával, hazánk legújabb kori „ aranykorában” élünk. Valószínűleg a PÁRT kommunikációs emberei sokat forgatták az egykori Szabad Nép lapjait. Talán még ott sem lehetett olyan győzelmi jelentéseket olvasni, mint amikkel ma a közpénzből fenntartott, „nemzeti”-nek mondott portálokban, nyomtatott sajtóban találkozhatunk. Úgy tűnik, mintha hazánkba beköszöntött volna a Kánaán, a hanyatló Nyugat kismiska a magyar „csodához” képest. Rákosi pajtás gyenge kezdő lehetett csak népünk nagy vezetőjéhez mérten. Ha valamilyen csoda folytán feltámadna, rácsodálkozna arra, hogy a „legjobb tanítvány”, az egykori szakállas Bibó-kollégista milyen tökélyre fejlesztette a hatalmi technikákat, milyen gátlástalan eszközökkel tartja sakkban az ország többségét, hogy uralkodik Magyarországon ismét a fortélyos félelem.

Vasárnap délelőtt az egyik alföldi nagyvárosban, barátaimmal ételt osztottunk nehéz sorban élő embertársainknak. Tudni kell, a szociális ellátórendszer hétvégén és a többnapos ünnepek alatt szünetel. Nincs semmilyen lehetőség arra, hogy azok, akiknek nem telik ételre, legalább naponta egyszer tudjanak enni. Ebben a városban nemrégen „történelmi ” jelentőségűnek mondott költségvetést fogadtak el, nagy csinnadrattával. Viszont arra nem futja, hogy a nyomorban élőknek minden nap biztosítsanak szerény, legalább napi egyszeri ellátást. A szegény hétvégén ne legyen éhes – ez a „pártutasítás”. Talán még a „gránitszilárdságúba” is beteszik egyszer. A „történelmi” költségvetésből ellenben igen bőkezűen juttatnak a több százmilliós veszteséget „termelő” helyi sajtónak, amely gyakorlatilag a Fidesz szócsöve. Közpénzből tartjuk el a fideszes médiát – valószínűleg így van ez az ország többi, kormánypárti vezetésű városában is. Aki azt olvassa vagy nézi, csak a csodálatos orbáni álomvilággal találkozik, ami köszönőviszonyban sincs a valósággal..
.

ITT OLVASHATÓ

LEX BARÁTOK ÉS ELLENSÉGEK - FIDESZES TÖRVÉNYKEZÉS A HELYZETBEHOZÁSHOZ VAGY ÉPPEN A LESZÁMOLÁSHOZ

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.03.31.


A kormánypárt egyre több és több olyan jogszabályt fogadott el, vagy akar elfogadni, amelyek célja mindössze annyi, hogy kedvezzen, vagy éppen ellenkezőleg, nehéz helyzetbe hozzon bizonyos személyeket és/vagy üzleti köröket. Menekültek hiányában most más ellenségek kellenek, akikkel szemben keményen fel tud lépni a kormány: a törvénykezés segítségével ejtenének csapásokat a multikon, a szabad médián, és persze Soros Györgyön, a patás ördögön.

Lex CEU
Kedd este jelent meg az a Balog Zoltán által beadott törvényjavaslat, amely gyakorlatilag lehetetlenné tenné a CEU számára, hogy eddigi formájában tovább működjön Magyarországon. A neves egyetem elleni fellépés „teljesen érthető”: az intézmény fenntartója a Budapesti Közép-európai Egyetem Alapítvány, amelyet 1991-ben a Soros György által létrehozott, New York-i székhelyű Open Society Found hozott létre. Hogy az ellehetetlenítés a törvényjavaslat alapján hogyan fog végbemenni, arról részletesen többen is írtak már. A lényeg, hogy a kormány szigorítani akarja azokat a szabályokat, amelyek alapján külföldi egyetemek Magyarországon működhetnek. Amelyik intézmény nem lesz képes teljesíteni a törvényjavaslatban leírtakat, nem kap működési engedélyt, és 2018 szeptemberétől már nem indíthat képzést. A 2020/21-es tanévig befejezheti a már megkezdett programokat, hogy a hallgatók ne járjanak rosszul.
Az igaz, hogy a törvényjavaslat szövegében és szűkszavú indoklásában egy szó sem esik az amerikai CEU-ról, de nyilvánvaló, hogy főleg rá vonatkozik. Ezt így értelmezi az intézmény elnök-rektora, Michael Ignatieff is abban a levélben, amelyet tanárainak, hallgatóinak és volt hallgatóinak írt. A hvg.hu által látott és ismertetett rektori üzenet lényege, hogy a törvényjavaslat egyértelműen a CEU létét veszélyezteti. Ignatieff időközben találkozott Palkovics Lászlóval, az oktatásért felelős államtitkárral is, aki azonban világossá tette, hogy a kormány nem látja indokoltnak a törvényjavaslat visszavonását. A CEU bezárása az egész országnak ártana: az ország egyik (ha nem a legjobb), nemzetközileg is elismert egyetemét üldöznék el az országból. (Hogy mennyire hasznos és értékes intézményről van szó, arra jó példa, hogy pl.: Vilnius bejelentkezett a CEU-nál, hogy szívesen látnák őket.)...

KIS ORSZÁG NAGY KÉRDŐJELLEL

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Gábor
2017.03.31.


Talán emlékeztek még Gábor (aki a posztban egészen sajátosan jelenik meg) kalandjaira, aki nem is olyan régen osztotta meg bejrúti élményeit itt, a Határátkelőn. Az a poszt meglehetősen nagy tetszést váltott ki, úgyhogy most itt a nem kevésbé egzotikus folytatás, ezúttal is jó sok képpel és rengeteg érdekességgel. (A bárányok nem hallgatnak, viszont olyan hátsójuk van, amilyet én még életemben nem láttam.) A történet fonalát ott vesszük fel, hogy egy kissé mámorosra sikeredett éjszaka után felültek a repülőre, és elindultak Jordánia felé.

„...az előző bejegyzésben leírt bejrúti abszintos éjszaka hatását még meglehetősen erősen éreztem, amikor a gép felszállt Bejrútból Amman felé. Az út ugyan kb. csak két óra, mégis meleg ételt szolgáltak fel reggeli gyanánt.

A már sokak által megismert tabouleh (aminek a receptjével ígéretemhez híven már kiegészült az előző bejegyzés) kicsit szottyadt, levet-eresztett változata és egy erősen kardamon és koriander illatű, curryhez hasonlítani akaró trutymó volt előttem rizzsel, amit nagy udvariassággal érintetlenül visszaadtam. Az út felénél felvillant az öveket bekapcsolni lámpa és egy nagyot liftezett a gép...

A FELCSÚTI REZERVÁTUM, AHOL LEHAJTOTT FEJŰ ALATTVALÓK GAZSULÁLNAK A HELYI MAFFIAVEZÉRNEK


KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: H. A.
2017.03.31.


...A fenti ábra szerint egy olyan országban, ahol a milliárdosok sem állhatnak a törvény felett, a jegyző úr elmehet a sunyiba a jogtudásával. És elmehet a sunyiba mindenki, aki ezt a sötét tahót szégyen nélkül futtatja, aki azzal a hamis tévképzettel doppingolja, hogy ő valaki, hogy hatalmas és bármit megtehet. Hasonlóképpen lesülhet a bőr a pofájáról annak a további hat embernek, aki a a többszázezer forint értékű iPad-je fölé hajolva lapít az asztal mellett és asszisztál ahhoz, hogy a falu tahója újságírókat fenyeget. Miközbe a tanult jogtudó, magát jegyzőnek csúfoló szarházi szemrebbenés nélkül aláhazudik.

Pedig a széleskörű nyilvánosság alapvetésébe kurvára beletartozik a kép- és hangfelvétel készítésének joga. Konkrétan az, hogy a nyilvános képviselőtestületi ülésen résztvevő személyek kötelesek pofázás nélkül eltűrni, hogy róluk kép- és hangfelvétel készüljön. Nem szükséges semmiféle előzetes bejelentés, nem vicces a rendőrséggel fenyegetőzés, nem elfogadható – legalja strómanként – mások vélt gazdájának emlegetése, hanem tudomásul kell venni, hogy ameddig a kreténnek nézett adófizető tartja el a polgármestert, addig nem ugrálunk. Még akkor sem, ha milliárdos senkiháziként a rajtunk keresztül zsírosodó miniszterelnök a legjobb barátunk és gazdánk. Miért nincs joga látni egy országnak, hogy ki ez az ember, aki két mondatot nem tud egymással összekötni, de hat év alatt kilopta a szemünket?

Ez az ország keresztmetszete, itt három percben. A felcsúti rezervátum, ahol lehajtott fejű alattvalók és megfélemlíthető, idomított szerencsétlenek gazsulálnak a helyi don Corleonénak, akinek úgy felvitte a jószerencse dolgát, hogy el sem jut a tudatáig: most éppen közpénzből fizetett közszolga akkor is, ha az ötvenmilliós, sötétített ablakú szolgálati luxushajója hátsó ülésére huppan be miután szakadt, rongyos gázszerelőből az ország leggazdagabbjai közé katapultálta a nemzeti maffia.

Siralmas, abszurd melodráma ez, a minden törvények fölött álló földbuta miniszterelnöki strómannal, akinek az az érzése, hogy polgármesterként uralkodni van joga, ahelyett, hogy képviselne és szolgálna. Ennek a nyúzott fejű, egy marék lepke szellemi szintjén vegetáló emberformájúnak az az egyedüli érdeme, hogy a nemzet fénylő csillagának szülőfalujaként számon tartott településen lett polgármester. És nem csak az a baj ezzel, hogy az utolsó generációs limuzinja többet ér, mint az ország háromnegyedének lakása, hanem hogy a lopott pénzből játssza a nagy embert, fenyegeti a szabad sajtót, miután a magyar médiapiac nagy részét a nevére vette.

Ez a legszörnyűbb ebben az egészben. Ez az indokolatlan, őstulok hatalmaskodás, a sajtó megalázása, nevetségessé tétele, amihez egy egész hadseregnyi szervilis, hóvirág pózban a tájba belesimulni próbáló polgár asszisztál. Egészen pontosan így épül fel ez az egész rendszer: kell hozzá egy rakás bármire kapható jogtudó ember, és még több szemlesütött, gyáva alattvaló, akinek egy utolsó generációs iPad-del meg lehet vásárolni a hűségét. Annál az asztalnál ugyanazok a bábok ülnek, mint annyi más helyen ebben az országban. Akik majd azt fogják mondani, hogy parancsra tették.

A szemünk láttára, a hallgatólagos beleegyezésünkkel épült újra a feudalizmus, vagy ha úgy jobban tetszik, visszatértek a pártállami idők. Ahol a hét éve rongyos gázszerelő úri kénye és kedve szerint fenyegetőzik. Elhitte, hogy ő tényleg okosabb, mint Zuckerberg, ő tényleg a vele született őstehetségéből lett valaki. Visszatértek a senkik, akik taposnak a valakik nyakán, akik még mindig nem értik, hogy mi a baj ezzel az emberrel. Pedig ez az ember pontosan annak a tükre, hogy mivé lett ez az ország.

Ezzé lett itt minden. Az élősködő, korrupt, lázadó szabadságharcosok országává, ez itt fent pedig nem más, mint a sértett, öntudatos, népnyúzó sötétség diadala jobb sorsra érdemes polgárok százezrei felett. Akik örülnek, hogy túlélnek és nem értik, hogy miért baj, ha a pénzüket arra érdemtelen gazemberek a saját tulajdonukként kezelik, és még beléjük is törlik a lábukat. És akik majd kidagadt erekkel a nyakukon bemagyarázzák maguknak, hogy kicsattanó demokrácia van, hiszen az újságírókat nem vitte el a rendőrség...

ORBÁN ÍGY AKAR TRUMP KÖZELÉBE KERÜLNI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2017.03.31.


Orbán szeretne nagy és fontos ember lenni, mint Mussolini és Hitler, de pechjére egy kicsi, világpolitikai szempontból jelentéktelen országba született. Ezért kiabál annyira hangosan, hogy észrevegyék, de ez sem elég. Trump elég gyorsan találkozott azokkal, akik fontosak, s ezek közé a “felcsúti Nérónak” nevezett magyar császár nem került be.

Már Szijjártó komát is elzavarta Washingtonba, hogy találkozzon Gorka Sebestyénnel, az antináci Kossuth-téri tüntetővel és anti-antiszemita horthystával, hogy járjon ki végre egy meghívást Washingtonba. Legyen már fontos és nagy ember a felcsúti törpe. De láthatóan Trumpot annyira sem érdekli Orbán, mint egy elrepült golflabda a floridai rancson.

Orbán ezért Soros Györgyöt akarja felhasználni arra, hogy Trump végre észrevegye őt, és szóba álljon vele. Elképzelhetjük azt a lelki nyomort, amikor azzal akarja valaki növelni az önbecsülését, hogy Trumppal találkozzon. Ahogy világos annak az embernek is a szellemi értéke, aki még erre sem méltó. De Orbán azt eszelte ki a csavaros észjárásával, s minden elképzelést alulmúló gátlástalanságával, hogy Soros Györgyön keresztül hívja fel magára a figyelmet.

Méghozzá a stréberségével. Mivel tudja, hogy Soros a demokrácia és a jogállamiság híve, így a breitbartos fasiszták elnökének született ellensége, ennélfogva Clinton támogatója is, akit Trump a kampányában többször megnevezett és támadott. Ezért azt találta ki Orbán, hogy úgy szerez jó pontokat, hogy belerúg Soros Györgybe, méghozzá ott, ahol legjobban fáj, és egy aljas törvénytervezettel kiprovokálja, hogy az amerikai kormány tárgyaljon vele...

7+1 FIDESZ-HAZUGSÁG A CEU-VAL KAPCSOLATBAN

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.03.31.


Még a közrádió kampányüzemmódba kapcsolt mikrofonállványa sem bírta ki kérdezés nélkül Orbán újabb hazugságcunamiját. A kormányfő azonban nem akadt meg, csak mondta tovább a valótlanságokat.

Ennyi hazugságot sikerült Orbán Viktornak 5 percbe sűrítenie:

1, "4-5 évente átfogó vizsgálatokat szoktunk tartani" – nettó hazugság, maga az EMMI ismerte el a hvg.hu-nak, hogy: "Az Oktatási Hivatal a működési engedélyek felülvizsgálatát 2016-ban kezdte meg. Korábban nem végzett ilyen jellegű felülvizsgálatot."

2, "A csalás az csalás, akárki is követi el" – itt Orbán egy olyan törvény megszegésére hivatkozik, vagyis arra, hogy csak akkor lehet külföldön is érvényes diplomát kiadni, ha az adott országban is folytat képzés az egyetem – amelyet még nem fogadott el a parlament, így az nem más, mint egy darab, teleírt papír, megszegni sem lehet, mert nincs mit. Orbán szokása szerint csak vádaskodik, de semmiféle törvényi alappal vagy ténnyel nem támasztja alá.

3, "Hiába milliárdos valaki, nem állhat a törvény felett" – üzente Orbán Mészáros Lőrincnek Soros Györgynek.

4, Hogy megmarad-e a CEU, az "az amerikai és magyar kormány közötti tárgyaláson és megállapodáson múlik". – Orbán prejudikál, hisz erre vonatkozó törvény nem létezik Magyarországon. A CEU pontos jogi státusát egy 2004-ben kötött kétoldalú megállapodás rögzíti, amelyet az egyetem és a kormány is maradéktalanul betartott mindeddig...

AZ ÖNKORMÁNYZÓ

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2017.03.31.


Tessék megnézni ezt az alakot... Ez itt az utánpótlás. A minden körülmények között működő seggnyalógép. Teljesen mindegy, kié az illető segg, garantáltan fényesre lesz nyalva.

"A Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) szerint időszerű volt a külföldi egyetemek magyarországi működésével foglalkozni, írja az MTI. Gulyás Tibor, a HÖOK elnöke azt mondta: úgy látják, azt érdemes megvizsgálni, hogy azokban az országokban, ahol az állam szerepvállalása csekély, és a piac határozza meg döntően a felsőoktatás működését, milyen lépéseket kell tenni, hogy államközi egyezmények révén megfelelő szerepet kapjanak a felsőoktatási igények, de egyúttal a piaci igények is megjelenjenek."

Most éppen a csúti hordóhasúét nyalja. Nem hiszem, hogy ebben a tevékenységben vannak árnyalatok (úgy értem, gusztustalanabb, még gusztustalanabb), de ha igen, ennél már nincs lejjebb.

A bűnöző is ember. Megvan a maga erkölcsi értékrendje. Úgy tudom, a börtönökben a rabtársak rendszeresen nagyon megverik a nemi erőszakolókat például, meg a kiskorúakkal fajtalankodókat.
Az a fajta rablógyilkos is kétlábú emlős (embernek talán nem nevezném), aki például gyerekek százezreit hagyja éhezni, mert stadionokat építeni sokkal látványosabb, mint egy kislánynak például ennivalót adni...

VIGASZTALJON MINDENKIT A TUDAT, HOGY AZÉRT VAN PÁR GÁZSZERELŐ, MŰKÖRMÖS ÉS POLITIKUS, AKI GENERÁCIÓKRA ELŐRE BEBIZTOSÍTOTTA A CSALÁD ANYAGI JÓLÉTÉT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Forgács Erzsébet
2017.03.30.


Most, hogy száguldunk, fejlődünk, mi vagyunk a motorja, valamint a laposeleme is az egész Uniónak, Európának és lényegében a teljes univerzumnak, megjött az értesítés a temetésről. A KPMG és a GKI készített az uniós pénzek 2007 és 2013 közötti felhasználásáról egy igen részletes, 526 oldalas elemzést. Nem mondom, hogy részleteiben is képbe helyeztem magam, de amit átfutottam, attól is megfájdult a fejem. A teljes elemzés ITT tölthető le.

Nem akarok senkit hosszasan zsibbasztani a részletekkel és nem is hiszem, hogy laikus számára könnyedén emészthető az anyag, de azért néhány elemét érdemes kiemelni, mielőtt megrendeljük a koszorút. Ami már biztos és a tanulmány is kiemeli: elég nagy szarban vagyunk. De oda se neki, mert 2013 óta még sokat romlott a helyzet, csak azt még most nem látjuk. Nem baj, hamarosan érezzük majd a bőrünkön, bár aki képes kihúzni a fejét a nemzeti érzület narancsködéből, az már eddig is érezte.

Az uniós felzárkóztatási alapból 2013-ig lehívott 14 000 milliárd forint (szerintem sincs ennyi pénz a világon sem, de állítólag mégis) gyakorlatilag arra volt elég, hogy ne dögöljünk halomra. Pontosabban nem is jó kifejezés, mert nem arra volt elég, hanem arra használta az ország. A Gyurcsány-kormány éppen úgy (bár a diagramokat elnézve a brutális zuhanás – a gazdasági válság ellenére is – többnyire Orbánék érdeme), mint az unortodox gazdasági zsenikkel túlzsúfolt Orbán-kormány. A támogatás nélkül a túlzottdeficit-eljárás alól nem szabadultunk volna, gazdasági növekedésről nem, de gazdasági visszaesésről bőven beszélhetnénk, az államadósság pedig egy centit nem csökkenhetett volna, az elégetett nyugdíjvagyon ellenére sem.

Tehát: amire olyan nagyon büszke ártunk és ormányunk, az elmúlt években naponta nyolcszor el is szavalják, az pontról pontra szemenszedett hazugság. Erről mostmár papírjuk is van. Plusz öröm, hogy Matolcsy György gazdasági zseni, aki virágba borította a nemzeti bankot, az uniós források forintosításából borította, nem az üzleti vénájának köszönhetően. Gyakorlatilag hozzá futnak be az uniós pénzek euróban, ő adja tovább az államháztartásnak forintban, közte van egy jó kis nyereség, amiből lehet orrba-szájba vásárolni műkincseket, palotákat, barátnőket. Hát, így.

Aminek fejlődnie kellett volna, az nem fejlődött. Például az oktatás, ami talán a legfontosabb egy ország gazdasági és társadalmi megerősödése szempontjából. És most nézzük a hivatalos adatokat. Ábrával, hátha úgy érthetőbb annak, aki nem érzi a mindennapjaiban...

KOPIK A KORMÁNYFŐ

SZTÁRKLIKK 
- CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.03.31.
Mivel az ellenzék évek óta nem intéz valódi kihívást a Fidesz-kormány fejéhez, hajlamosak vagyunk kevesebbet foglalkozni azzal, hol tart Magyarország egyszemélyi vezetője. Holott tény: a mai Orbán Viktor már csak homályos árnyéka egykori önmagának.

Magyarország legjelentősebb politikai közössége, a Fidesz a legöregebb, legavíttabb társaság. A 2002-es választási vereség után felpörgetett, mára pedig csúcsra járatott hatalomkoncentráció egyben azt is eredményezte, hogy a párt sorsát rávarrták a a nyolcvanas évekből örökölt csúcsvezetőre - 2010 óta pedig Magyarország is kizárólag Orbán Viktor aktuális állapotának függvénye. Szögezzük le gyorsan: ez a cikk nem a szerintem is otromba, "orvosi" távdiagnózisok sorát kívánja gyarapítani. A politikusról akarok beszélni, pártelnöki működését, pályafutását tekintve a "legöregebb" szereplőről.

Orbán Viktor a rendszerváltás kiemelten fontos alakítója volt. A korai Fidesz azt a munkát végezte el, amit azóta se sokan - és amire a mai Fidesz ellen szükség lenne! Huszonéves fiatalok vették a fáradtságot, hogy komoly elméleti, tudományos háttérrel kritizálják a fennálló rendszert; nem azzal heveskedtek, hogy "minden mindegy, csak váltsuk le a diktátort, aztán majd lesz valahogy", hanem pontosan megmondták, hogy milyen okos és tisztességes liberális megoldásokat kínálnak Magyarország számára...

A CEU-BOTRÁNYTÓL HANGOS A KÜLFÖLDI SAJTÓ

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Kárpáti János
2017.03.31.


A világsajtó részletesen taglalja a Közép-európai Egyetem, a CEU ellen indított magyar kormányzati támadást.

A konzervatív német Frankfurter Allgemeine Zeitung kiemeli, hogy a CEU nemzetközi szinten az egyik legtekintélyesebb magyar egyetem. A kormány azonban első számú közellenségnek állítja be a finanszírozót, Soros György magyarországi születésű amerikai pénzügyi befektetőt, és a beterjesztett törvényjavaslat egyes elemei a CEU ellen irányulnak – állapítja meg a cikk szerzője, aki az egész ügy magyarázatát abban véli felfedezni, hogy Orbán Viktor megosztó politikája csak akkor működik, ha van hozzá megfelelő ellenségkép.

A liberális müncheni Süddeutsche Zeitung elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar miniszterelnök ezúttal túl nagy fába vágta a fejszéjét. A kommentár megállapítja: a kormány a jelek szerint szándékosan vált ki felháborodást a menekültek, a segélyszervezetek, a külföldi egyetemek és a nemzetközi közösség elleni támadásokkal, mert Orbán Viktor így tudja bizonyítani, hogy valóban szembeszáll mindenkivel. A Közép-európai Egyetem ellen irányuló csapás a tudományt és a baloldali Amerikát veszi célba. Előfordulhat azonban, hogy Orbán ezúttal túlvállalta magát, mert ugyan remélhet támogatást az antiliberális amerikai elnöktől, Donald Trumptól, Magyarország nagy árat fog fizetni a tudományos világ tekintélyes szereplője ellen intézett támadásért.

A konzervatív bécsi Die Presse szerint a kormány törvényjavaslata kimondatlanul a CEU bezárására irányul. A kommentár szerzője úgy véli, hogy Soros belpolitikai szempontból ideális ellenségnek számít, hiszen a megosztott, balliberális hazai ellenzék alig jelent veszélyt a kormányoldalra nézve, így azzal már nem lehet riogatni. A magyar kormányzati kommunikáció Sorost az amerikai nagytőke képviselőjének és olyan figurának állítja be, aki a szálakat mozgatva Európát menekültekkel árasztja el, és aláássa a nemzeti gondolkodást – írja a Die Presse...

PÁNIKBAN

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.03.30.


Kedves Kövér László! Laci! – már ha tegezhetlek az idősebb jogán... Bevallom, rengeteg bajom volt az elmúlt évek során a házmesteri stílusoddal, a kőkemény, elfogultan kormánypárti, kifejezetten ellenzék- és sajtóellenes szigoroddal. Ám mostanában valahogy kezd enyhülni a korábbi haragom. Már-már megszántalak.

Miért is? Elvégre aki testőrökkel és rendfenntartókkal veszi körül magát még a biztonságos Parlamentben is, amelynek ő az elnöke, az nagyon-nagyon bizonytalan lehet. Amióta pedig – legalább átmenetileg – megváltál a bajuszodtól és farkasszemet nézhettél a saját, immár ismeretlen arcoddal, és elképzeltem, milyen rémeset, ijesztőt is láthattál a tükörben, ha szinte azonnal újranövesztetted orcád mindent leplező ékességét, egyenesen úgy érzem: szinte gyámoltalan lettél.

Újabban már üldözéstől tartasz és páni félelemről árulkodnak a szavaid. Arra a megdöbbentően őszinte „sikolyodra” gondolok, amit a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége nagyatádi kerekasztal-beszélgetésénhallattál: ha a Fidesz-KDNP pártszövetség elveszítené a 2018-as parlamenti választásokat, mindazt, amit eddig felépített, „le fogják nullázni”… „Nem négy évet buknánk el, vagy nyolcat”… „Mindent megtennének annak érdekében, hogy még egyszer egy olyan politikai garnitúra ne kerüljön hatalomra, mint mi vagyunk, akik vakmerőségből vagy belátva, hogy nincs más esélyünk, hajlandóak voltunk szembemenni a fő áramlatokkal”.

Bizony, Laci, belátom én, pocsék lehet lenullázástól, végleges elbukástól, totális hatalomvesztéstől rettegni az olyan embernek, aki eddig vakmerőnek, a fő áramlatokkal szembemenőnek, az egyetlen esély letéteményesének tartotta magát. Már látni is vélem, amint a változékonyságban is öröknek szánt fideszes eszméhez hű harcostársaiddal – Orbánnal, Lázárral, Németh Szilárddal, Kovács Zoltánnal – elfehéredő ujjakkal kapaszkodtok a mélységesen mély szakadék peremén… Persze, az önszuggesztió csodákra képes; talán ott lógnátok azon a meredélyen, a zuhanástól szorongva, még négy vagy akár nyolc esztendeig is…

Hidd el, átérzem azt is: nem tudhatjátok, hogy az ellenzékből – amely az önképe szerint humanista – nem lesz-e képes valaki rálépni a vele szemben eddig könyörületet nem ismerő ellenfelei kezére, vagy nem lesz-e olyan párt amelyik képes letaszítani benneteket a mélybe. Tény, hogy egyedül évek óta egyik sem tudta ezt megtenni, együtt pedig nem is igazán próbálták, de ugye az idők változhatnak…

ÚJRA JÓL JÁRNAK A HAVEROK: KEDVEZMÉNYESEN VÁSÁROLHAT FOCIPÁLYÁT SESZTÁK MIKLÓS EGYETEMI BARÁTJA

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: Gödri Béla
2017.03.31.


Tizenöt milliárd forinttal gazdagodik L. Simon László volt kabinetfőnöke, ugyanakkor a miniszterelnök rokonainak sincs miért aggódniuk, hiszen a kormány egy veszteséges horvát cégcsoport felvásárlásán gondolkodik, melynek tulajdonosa Orbán Viktor rokona.
Ezekről ne maradj le

Ömlik a közpénz a propagandairodalomba (Átlátszó)

15 milliárd saját zsebbe (MNO.hu)

Balatoni focipálya egy régi egyetemi havernak (Index)

Ha van 3 perced:

Ömlik a közpénz a propagandairodalomba
“Amikor a szakma tart el, akkor meg kell felelned a hatalomnak”- nyilatkozta G. Fodor Gábor egy kormányközeli lapnak, annak kapcsán, hogy a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit kft.-t immár a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő is felkarolta, így a szervezet már több, mint nyolcszáz millióból működhet. A dolog pikantériáját az adja, hogy a szervezet elvileg arra hivatott, hogy az ifjú irodalmárokat buzdítsa, segítse szabad önkifejezésükben, ám mindezt úgy valósítja meg, hogy egy kormányhatározat által jött létre és közpénzből a hatalmat szolgálja ki. (Átlátszó)

Tizenöt milliárd saját zsebbe

Jókora összeggel gazdagodott az Erzsébet Táborok Kft., melynek ügyvezető-főtitkára Hornyák Tibor L. Simon László volt kabinetfőnöke. A kormányközeli cég pályázatot írt ki hátrányos helyzetű gyerekek táboroztatására, majd egyedüli pályázóként meg is nyerte azt. A program keretein belül ők valósítják meg szálláshelyek üzemeltetését, a gyerekek étkeztetését, a személy-és vagyonvédelmet 2017 és 2020 között. A pályázat összértéke 15 milliárd forint. (MNO.hu)

Balatoni focipálya egy régi egyetemi barátnak

A napokban titokzatos vevőjelölt jelentkezett be a fonyódi Petőfi S.E. focipálya tulajdonlásáért. A nevét eltitkoló vállalkozó száz millió forintot ajánlott fel a városvezetésnek. A fideszes polgármestert ez annyira meggyőzte, hogy azonnal előterjesztette az eladási javaslatot. A fideszes többség mindenféle előtájékoztatás nélkül elfogadta ezt, így akár a jövő hónap elején el is indulhat a vásárlási folyamat. Az Index információi szerint azonban a titokzatos vásárló nem más, mint Seszták Miklós fejlesztési miniszter volt egyetemi barátja, Rátky Miklós ügyvéd, aki a vizes világbajnokságot szervező Budapest 2017 nonprofit kft.-nek is ad jogi tanácsot. (Index)

Tovább dagad a CEU-botrány
Miközben a kormány foggal-körömmel igyekszik Soros Györgyöt és a hozzá kapcsolódó szervezeteket ellehetetleníteni, addig a Külgazdasági és Külügyminisztérium helyettes államtitkára Berzétei Ákos vígan folytatja tanulmányait a kormány pénzén a Soros által alapított CEU-n. A Külügyminisztérium elmondta, hogy több intézményi dolgozójuknak is biztosítanak továbbképzést, továbbtanulást, akár a tandíj részleges vagy teljes megfizetésével. Cserébe elvárják, hogy a munkavállaló a szerződésben vállalt ideig a tárca munkatársa maradjon. Két héttel ezelőtt pedig Deutsch Tamás és Kovács Zoltán is büszkén vállalta, hogy a CEU-nak köszönhetően vehet részt az ország egy rangos megmérettetésen. (24.hu, 444.hu)

Ha van még két perced:


Bolba Márta lelkész is indul az áprilisi időközi önkormányzati választásokon Józsefvárosban. Tervei között szerepel többek között a lakhatási-és szociális problémák orvoslása. (Átlátszó Videó)

Titokzatos TAO támogatók
. 2016-ban majdnem 100 milliárd forint ment sportklubokhoz és sportszövetségekhez a TAO-nak köszönhetően, ám a nagylelkű adományozók nevei továbbra sem publikusak. (24.hu)

Mi valójában Donald Trump célja, és miért örül ennek Orbán? A napokban Donald Trump úgy nyilatkozott, hogy jó ötletnek tartja Nagy-Britannia kilépését az EU-ból. Egyesek szerint az USA világhatalmi érdekeit és befolyásait igyekszik növelni az EU kárára. (Political Capital)

15 milliárd veszteségű cégcsoport vásárlásán gondolkodik a kormány.
A cég azé a Vitézy Tamásé, aki a miniszterelnök, Orbán Viktor rokona. (Magyar Narancs)

Hiába támadjuk Brüsszelt, az uniós pénzek nélkül nem fejlődne a magyar gazdaság. A Miniszterelnökség számára készített tanulmányból kiderül, hogy az uniós források megléte nélkül a magyar GDP 1,8%-kal csökkenne. (MNO.hu)

Propaganda 0-24.
Az utóbbi időben zajló médiapiaci átalakítás kapcsán született tartalomelemzésben bemutatjuk a magyar médiapiac propagandagépezetét. (Mérték)

Családtagok foglalkoztatása a kormányzásban
. Egymás rokonait alkalmazzák a kormány tagjai. Luxus fizetések a rokonoknak. (Index)

További titkok a jegybanki alapítványok körül.
437 különböző tartalom helyett csupán 313 született meg 267 milliárd forintért. Hová tűnt a többi? (MNO.hu)

KIBOROGATOTT HEINEKEN

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.31.


A tegnapi, heti szellemidézésen, amelyet egyszerűsítő néven kormányinfónak neveznek, Lázár vezérminiszter et. szórakoztatta a publikumot a tőle megszokott magas művészi színvonalon. A hódmezővásárhelyi győző azt találta mondani az elmúlt hetek heroikus küzdelmeiről, amelyet ezúttal egy söröket gyártó cég ellen vívtak, hogy: mindenkinek köszöni, aki a gigászi csatában megivott egy Csíki sört, és kiborított egy Heinekent.
Ez, amennyire röhejes, annyira félelmetes is egyben. Teljesen biztos vagyok ugyanis, hogy egy csepp holland habzó nem sok, de annyi sem került a megszentelt magyar földre, hacsak nem már újrahasznosítva, okádás formájában, túlfogyasztás következtében. A magyar ember ugyanis nem hülye, ha a megspórolt lóvéját sörbe fektette, akkor nem fogja rituális céllal, dobszó kíséretében kiborogatni. Inkább a halál.

Másrészt meg, ha valami ismeretlen erő közreműködése nyomán mégis akadt pár partizán, aki ezt tette, akkor mi meg mi van? Mi a rosseb? A hollandok miképp károsultak volna, hiszen a borogatáshoz is meg kell venni azt a rohadt komcsi italt, ilyképp kár egyáltalán nem érte volna a galádokat. Nem. Sőt, mint hírlett, midőn Pártunk meghirdette a csatát, némely helyeken növekedett is az eladás ebből az ellenséges, nemzetrontó folyadékból.

De nem is erről van itt szó elsősorban, hanem a rituáléról és szimbólumokról. Olybá tűnik, ez a sörborogatási delír, hasonló funkciót töltött volna be, mint a klafa könyvégetések. Ezek, ugye vallási vagy politikai okokból történnek szertartásos keretek között, és azokat szokták máglyára vetni, amelyeket veszélyesnek tekintenek a hatalom gondolkodásmódjára nézvést. Nem föltétlenül a nácikra kell gondolni, Angliában égették el már a Sátáni verseket, a hülye Amerikában meg Harry Pottert..
.

ÜLLŐI ÚTI KÖRNYEZETSZENNYEZÉS: MÉREG 12 000-SZERES DÓZISBAN!

DR. ERŐSS GÁBOR 
- ÚJ BAL, ÚJ ZÖLD BLOG
Szerző: Dr. Erőss Gábor
2017.03.30.Megérkezett a józsefvárosi környezetszennyezés ügyében végzett mérések eredményének egy része! A Fővárosi Csatornázási Művek részére küldött közérdekű adatigénylésemre kapott hivatalos válasz alapján a Rezső téren a csatornában februárban számos vegyület a megengedettnél jóval nagyobb koncentrációban volt fellelhető, ezek közül különösen veszélyesnek és károsnak minősül az alifás szénhidrogének megengedetthez képest 13-szoros és a – szintén súlyosan egészségkárosító, rákkeltő – ún. BTEX vegyületek megengedettnél több mint 12 ezerszer (!!!) nagyobb koncentrációja! (Itt a BTEX összetevőkre: benzol, toluol stb. külön-külön számított határérték szerepel, és nem milli-, hanem mikrogrammban megadva). A csatornát átmosták, csakhogy a szennyezés rendszeresen ismétlődik...

Korábban megírtam, a Metal-Art Nemesfémipari Zrt. nevű vegyipari vállalat több tízezezer tonna veszélyes hulladék feldolgozását végzi engedéllyel (!) Józsefvárosban, az Üllői úton, illetve valójában az ún. Tisztviselőtelepen, a Rezső téri játszótér, a Népliget, a Heim Pál Gyerekkórház és a Ferencvárosi Torna Club futballstadionjának tőszomszédságában...


ÉVTIZEDEKRE RONTOTTUK EL AZ ORSZÁG ESÉLYEIT, KI FOGJA EZÉRT VÁLLALNI A FELELŐSSÉGET ?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2017.03.30.


A Miniszterelnökség kiadott egy tanulmányt, amelyből kiderül, hogy a 2007-től 2013-ig tartó uniós költségvetési ciklus pénzei elfolytak, korrupcióra mentek el, nem igazán lett belőlük semmi. És bár a tanulmány a 2013 utáni időszakot nem vizsgálta, de tudjuk, a mostani ciklusban is ez a helyzet. Az, hogy a magyar felzárkózás és jólét esélyét elbaszták a politikusaink, évtizedekre elvágva Magyarországot a modernizáció lehetőségétől.

Ennél egyértelműbben még senki nem mondta Magyarország szemébe, hogy elbasztuk. Mi, akik ezeket a politikusokat támogattuk, nem tartottuk őket megfelelő kontroll alatt. És nem üldöztük el őket. Bajnaitól Gyurcsányig, Lázár Jánostól Orbánig.

A körülbelül 14 ezer milliárdnyi uniós fejlesztési pénz köddé lett. Az a pénz, amelyből meg kellett volna erősíteni a magyar gazdaságot, amelyből, növelni kellett volna a termelékenységet. Az a pénz, amelyből fejleszteni kellett volna az oktatást és az egészségügyet. Amelyből a humán erőforrásainkat kellett volna fejleszteni.

Itt volt ez a csomó pénz, és huss, el is ment. Oligarchák, helyi kiskirályok, strómanok zsebébe vándorolt. Vagy egyszerűen csak koncepciótlan, sehová sem vezető fejlesztésekre és értelmetlen, kamu beruházásokra költötték.

A Miniszterelnökség saját tanulmánya élesen mutatja meg, mire volt képes a politikai elitünk az elmúlt évtizedben: korrupcióra és rossz döntések meghozatalára. Magyarán semmire.

Ez a két ciklus már nem jön vissza. Máshogy lesz az uniós elosztás és kevesebb fog ránk jutni. Egyszeri lehetőséget szalasztottunk el. Ebben az évtizedben elhúztak mellettünk azok, akiket korábban előztünk. 2015-ben először haladta meg a szlovák nettó átlagbér a magyart, ma már jóval előtte van. Jelenleg Románia, Horvátország, Bulgária és Szerbia számaihoz hasonlóak a magyar számok, miközben a lengyelek, a szlovákok, a csehek és a balti államok is szép lassan elhúznak tőlünk.

Persze tudjuk, hogy máshol se tökéletes az uniós pénzek lehívása, és nyilván nem csak az uniós pénzek miatt maradtunk le a régió többi országától. De tökéletes szimbóluma ez a jelentés annak, hogy mit ért el a magyar politika az elmúlt évtizedben...

KÉMEK IS VÁLHATNAK BELŐLÜK

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2017.03.31.


Nem vagyok rá különösebben büszke, de ettől még tény, hogy egyetlen James Bond filmet sem voltam képes végignézni. Annak idején láttam persze A tavasz tizenhét pillanatát, de a kémvilághoz való viszonyomat leginkább a Hopscotch, nálunk Ipi-apacs címmel bemutatott, Walter Matthau főszereplésével forgatott vígjáték fejezi ki. Ebben a zsémbes öregúr, a rafinált és művelt CIA-ügynök nevetségessé teszi ostoba főnökét, s egyáltalán magukat a szervezeteket, beleértve a KGB-t is. Annál nagyobb a meglepetésem, hogy most, amikor a hazai után a világsajtó is azzal van tele, hogy a magyar kormány el akarja lehetetleníteni a Budapesten működő, Soros György által alapított Közép-európai Egyetemet, azaz a CEU-t, csak ez a szál, a kémügy marad ki a bősz elemzésekből.

Pedig még Bolgár György is figyelmeztetett!

A Klubrádió március 30-ai, csütörtöki, Megbeszéljük… című műsorában a Tarlós István főpolgármesterrel készített interjúban vezette fel, majd a Gerő András történésszel folytatott beszélgetéssel vezette rá a figyelmes hallgatót arra az információra, ami az egész adás talán legfontosabb közlése volt (a megadott linkkel 06:03-nál):

Csak miheztartás végett! – mondta Bolgár György. – 2016. december 17-én, vagyis nem egészen négy hónappal ezelőtt egy hatósági döntésre hivatkozva visszavonták az 1994 óta működő Szentpétervári Európai Egyetem (European University at Saint Petersburg) engedélyét, így ott már nem is tartanak órákat. Az EUSP 2007-től működtetett doktori képzést is, majdnem száz oktató tanított ott; főleg társadalomtudományi képzéseket oktattak az egyetemen. A hivatalos indoklás szerint ez az egyetem sorozatosan megsértette az egyetemi oktatásra vonatkozó orosz állami szabályokat. De az is belejátszott a döntésbe, hogy az ott oktatott tananyag alapján kritizálni lehetett az orosz kormányt, és például az egyetemet olyan alapítványok pénzelték, mint Soros György alapítványa, vagy a Janet Catherine Foundation, a Ford alapítvány, a Carnegie Foundation, a Stein Stiftung. Szóval – így Bolgár György –, a liberális bagázs. Néhány hónapja történt ez Oroszországban. Akár össze is kapcsolhatjuk a kettőt.”

Tekintsünk most el az olyan pontatlanságoktól, hogy – amint a szentpétervári egyetem honlapján kutakodva végül egy PDF-fájlból sikerült kiderítenem – az orosz hatósági intézkedés dátuma 2016. szeptember 20-ika volt. Vagy, hogy a tiltás az érettségizettek felvételijére vonatkozik – más tekintetben az oktatás, a kutatás, a tudományos programok szervezése talán nem állt le. A hivatalos indoklásban nincs szó az orosz kormány kritizálásáról, az alapítványokról sem. Ha csak nem szerepel mindez egy másik, általam nem ismert, később született dokumentumban. De mondom, ezektől tekintsünk el, mert a lényeg valóban az, hogy az orosz hatóságok korlátozták a nyugatról finanszírozott egyetem működését.

Talán válaszként azokra a lépésekre, amelyeket a posztszovjet térség más országaihoz hasonlóan az ellenzék támogatásában, vagy épp a kijevi puccs megszervezésében játszottak a nyugati alapítványok és kormányok, főként a washingtoni adminisztráció. Talán ellenlépésként a sorozatos szankciókra, amelyeket a Krím annektálása miatt Oroszország ellen léptettek életbe a nyugati országok 2014 óta. S talán feleletként arra, hogy a NATO-csapatok jó ideje az orosz határok közelében, mi több Szentpétervártól rakétalövésnyi távolságban gyakorlatoznak. Kalinyingrádhoz, az orosz Balti Flotta állomáshelyéhez pedig még közelebb. Vagyis azon az alapon küldték harcba (ismét?) Orbánt az oroszok – persze, magam sem gondolom, hogy tényleg így történt –, hogy ha ti így, akkor mi meg így...

CEU-BOTRÁNY: CSAK TESZTELIK, MEDDIG MEHETNEK EL?

INDEX.HU
DEZSŐ ANDRÁS
2017.03.30.Kicsinyes bosszú, az ellenségkép fenntartása, a Trump-vezette Egyesült Államok tesztelése, egy autoriter rezsim kiépítésének egyik lépcsője, esetleg ezek egyvelege. Megpróbáltuk körbejárni, mi motiválhatta a kormányt abban, hogy nekimenjen a Soros György által alapított Közép-európai Egyetemnek, felvállalva ezzel a nemzetközi felháborodást.

Egyelőre a CEU vezetése is csak találgatni tudja, mi motiválhatta a kormányzatot abban, hogy egy olyan törvénymódosító javaslattal álljon elő, amit ha megszavaznak, akár el is lehetetleníthetnék a Soros György által alapított egyetemet, legalábbis annak magyarországi működését.

Önmagában egyébként a törvényjavaslat elvileg nem teljesíthetetlen. A CEU ugyanis két egyetem szimbiózisában működik. Az egyik a New York-i bejegyzésű Central European University, a másik pedig a budapesti bejegyzésű Közép-európai Egyetem. A két egyetem két külön jogi személy, valójában viszont egy, hiszen a CEU csak így tud amerikai diplomát is adni a hallgatóinak. A kormány tehát "csak" annyiban lehetetlenítené el a javaslattal a CEU-t, hogy - amennyiben nem felelne meg a javasolt törvénynek - megfosztaná az amerikai egyetemétől. A CEU egyik legfontosabb értéke azonban éppen az, hogy mind oktatói-kutatói, mind hallgatói számára átjárhatóságot biztosít az amerikai egyetemi rendszerrel: ezért tudnak vonzó lehetőséget biztosítani egyébként a legjobb amerikai egyetemek állásaira is pályázni képes oktatóknak, ettől lehet olyan magas szintű képzést és továbblépési lehetőséget biztosítani a hallgatóknak.

Bár a kormány már jó ideje támadja Soros Györgyöt és azokat a civil szervezeteket is, amelyek a magyar származású amerikai milliárdos alapítványának anyagi támogatását élvezik, a CEU vezetése eddig távol tartotta magát attól, hogy a kormány sorosozására reagáljon. Egyébként ezzel is éppen azt kommunikálta, hogy független az alapítótól, éppen ezért nincs mondanivalója, ha az alapítóját támadják...