2017. március 17., péntek

AZ ÉGIG (NEM) ÉRŐ FÁK

DR. SZÜDI JÁNOS BLOGJA
Szerző: Dr. Szüdi János
2017.03.17. Gondterhelt a miniszterelnök. Érthető. Vállain egy nemzet – határon innen és túl – sorsa. Mennyi és milyen súlyosak a terhei? Nyomasztja Európa jövője. Aggódik a kereszténységért is. Nem véletlenül szedett fel jó pár kilót. Soványan nem lehet elviselni ekkora nyomást. Persze, kell a tekintély annak, aki harcban áll mindenkivel. Mindenkivel, aki gondolkodni, pláne az övével nem egyező gondolatokat kimondani merészel. Nem véletlenül szabdalják egyre mélyülő árkok a homlokát. Gyötrődik! A gyötrődésnek pedig ára van. Jól látszik mindez a heti rádiós szózatainak televízión keresztül történő közvetítésekor. Ügyes beállítás: gondos apaként magyaráz a tudatlan népnek. Gesztikulál, kissé az asztalra terülve. Néha könyököl. Elmélyülten tekint a távolba, amikor megosztja gondolatait, töprengéseit, terveit. Félelmeit nem kell megosztani. Kétségek nem gyötrik. Nem kapkod. Lassan tagolja szavait. Ha kell, ismétel. Mindent megfontol, mindent meggondol, mint ahogyan tette ezt egykoron Ferenc József császár, mikor – nyugodt lelkiismerettel – hadat üzent Szerbiának, kimondva egyúttal több millió ember halálos ítéletét, megpecsételve – többek között – saját birodalmának sorsát. Ki tudja miért vállalkozott erre a “kalandra” az agg uralkodó? Ki tudja, miért nem látta, hogy birodalma a huszadik században fenntarthatatlan?

Lennének kérdések a miniszterelnök részére is. Lennének, de mi végből? Csak azokra a kérdésekre válaszol, amelyeket ő tesz fel saját magának. Ezért jó a rádióstúdió. Kezdetben volt riporter, aki – mély tisztelettel és nagy bátorsággal – felolvasta a kezébe nyomott kérdéseket. Ma már nem szükséges megadni a végszót. Napjainkban a monológ a divatos műfaja. Nem zavarja senki. Nem is zavartatja magát. Mindig fontos dolgokat közöl. Legutóbb átírta a magyar történelem talán legnagyobb horderejű eseményének hivatalos értékelését: Trianon nem minősül a jövőben nemzeti tragédiának, hanem örvendetes eseménynek, amelynek eredményeképpen végre megszabadultunk a sok idegentől. Ez persze csak részben igaz, mivel tizenhárom kisebbséget ismernek el hazánkban a törvények, s nem tartoznak közéjük a tévedésből megmaradt zsidók, a frissen ideköltözött kínaiak és törökök.

Ha lehetne kérdést feltenni a miniszterelnöknek, feltétlenül meg kellene kérdezni: lakosságcserére készül? Még a válasz is kitalálható: “Igen! Mindenkit, aki aláírta az olimpia ellenes népszavazást – családjával együtt – kicseréljünk megbízható, határon túl élő, újdonsült magyar állampolgárral. Az erről szóló törvényt Semjén Zsolt fogja lóháton, lóhalálban behozni a parlamentbe. A kérdés nem tűr halasztást. Meg kell oldani, mielőtt légmentesen lezárjuk az ország határait.”...


L. RITÓK NÓRA: HOGYAN SEGÍTSEK? - HOGYAN ADOMÁNYOZZUNK III.

ÁTLÁTSZÓ - SZOCIO BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2017.03.17.


A szegénység, főleg a gyerekszegénység olyan dolog, ami mellett szerencsére sokan nem mennek el szó nélkül. Sokakban él a vágy, hogy valahogy segítsenek, valamit tegyenek.

Előzmények

Tanuljunk adományozni

Használt ruhák – Hogyan adományozzunk I.

A ruhaadományok célbajuttatása – Hogyan adományozzunk II.

Az adományozók többsége nem látja az utat, és a hozzá kapcsolódó munkát, költséget sem, amivel az adománya célba ér. Pedig nem lenne rossz, ha tudnák ezt is, talán ez befolyásolná az adományok összeválogatását is.

Ebben (is) sokfélék vagyunk, különféleképpen döntünk, és eltérőek az elvárásaink is. Nincs jó, vagy rossz ebben, nem lehet minősíteni egyiket, vagy másikat, inkább azt érdemes megnézni, ki, meddig merül bele, mikor érzi azt, hogy ezzel tett valamit, vagy, hogy minden tőle telhetőt megtett.

A segítségnyújtás pozitív élmény kell, hogy legyen. Ezért is fontos tudni magunkban a határt, ameddig elmegyünk.

Sokan egyszer egy évben adományoznak, karácsonykor. Lehet ez tartós élelmiszer, vagy cipősdobozos ajándék, amit odavisznek pl. a Mikulásgyárhoz, és nem követik tovább a sorsát az adományuknak. Ez a fajta, kicsit kampány jellegű segítség is fontos, főleg karácsonykor, nincs az a mennyiség, amit ne lehetne szétosztani. Más jellegű adományok, pl. használt ruhák is mennek így pl. az adománygyűjtő konténerekbe, onnan pedig valamikor, valahova, biztosan jó célra.

Vannak, akiket ez kielégít. Mások szeretnék látni, pontosan hova kerül. Itt kétféle út van, vagy segítő szervezethez fordulnak, vagy egyénileg keresnek valakit, akit támogathatnak...

ALVÁSTERÁPIÁRÓL AZ ALVÁS VILÁGNAPJÁN

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: kreatív pszichológia
2017.03.17.


Az alvás világnapjának alkalmából dr. Hermánné Fogarassy Éva alvásterapeutával, tanácsadó szakpszichológussal beszélgettem!

- Úgy tudom, évek óta foglalkozik alvásterápiával, saját chronobio-pszichológiai módszerrel gyógyítja klienseit.

– Így van. 16 évvel ezelőtt, a hetedik gyermekem születése után magam is alvászavarral küszködtem. Az altatóktól amúgyis idegenkedtem volna, de mivel szoptattam, eleve fel sem merülhetett, így más megoldás után kellett néznem. Pszichológusként nagy érdeklődéssel vetettem bele magam a nemzetközi szakirodalomba, de igazából komplex alvásterápiás módszerrel nem találkoztam. Nagyon sok alváshigiéniai tanácsot, elalvást, vagy visszaalvást segítő praktikát olvastam, ezek egy része működött az esetemben, másik része nem. Voltak jobb éjszakáim, amiket kevésbé jók követtek, de olyan megoldást, ami mindig, megbízhatóan működött volna, nem találtam. Változtattam stratégiámon, és most már az alvás fiziológiai folyamatát kezdtem tanulmányozni, mindent meg akartam tudni az alvásról, mint életműködésről, hogy megértsem, mi lehet az oka annak, hogy nekem és nagyon sok más embernek is ilyen komoly alvásproblémái vannak. Ha belegondolunk abba, hogy életünk egyharmadát alvással töltjük, hogy a civilizált emberek 30 %-át rendszeresen komoly alvásproblémák gyötrik, hogy a patikák altatókkal, nyugtatókkal, szorongáscsökkentőkkel, hangulatstabilizálókkal, antidepresszánsokkal vannak tele, amelyekkel az alvászavarokat kezelik, akkor beláthatjuk, hogy ez egy igazán komoly társadalmi probléma is. A következményeiről nem is beszélve: az elhúzódó alvászavarnak súlyos következményei lehetnek a testi-lelki egészségünkre nézve. Ahogy erre rádöbbentem, kicsit talán meg is ijedtem. Ekkor döntöttem el, hogy kidolgozok egy komplex módszert, amely az alvással kapcsolatos minden ismert tényező vizsgálatára és kezelésére kiterjed. Az ilyen típusú terápiát rendszerterápiának nevezzük, ami azt jelenti, hogy az alvást azoknak a nagyobb rendszereknek a viszonylatában elemezzük, amiknek az alvás része: az életműködések összefüggésében, a családi és nagyobb szociális közegek összefüggésében, a személyiség sajátosságainak összefüggésében, a természeti működések pl. éjszakák-nappalok váltakozásának összefüggésében. Így kristályosodott ki számomra egyre jobban egy alvásterápiás módszert, aminek a chronobio-pszichológiai elnevezést adtam, utalva arra, hogy milyen rendszereket érintve kezeli az alvást. Évek óta ezzel a módszerrel kezelem a klienseimet...

A BREXIT FELERŐSÍTI A SKÓT NEMZETI TÖREKVÉSEKET

DANUBE INSTITUTE BLOG
Szerző: Danube Institute
2017.03.17.


Múlt év júniusában az Egyesült Királyság polgárainak majdnem 52%-a adta le voksát az Európai Unióból való kilépés mellett. Az eredmény viszont megosztotta az országot. Az angolok többsége válna az Uniótól, míg a skótok és írek inkább folytatnák a megkezdett európai utat. A népszavazás eredménye „előre jelezhet egy újabb skót kiválási kísérletet” – írja Stewart M. Patrick a Newsweekben megjelent cikkében.

Skócia miniszterelnöke, Nicola Sturgeon szerint a skótok 2014-ben azért utasították el az Egyesült Királyságtól való függetlenedés lehetőségét, mert úgy vélték, hogy az ország az Európai Unió része marad a jövőben. A Brexit-szavazást követően Skócia kormánya nyilvánosságra is hozott egy újabb függetlenedési referendum előkészítésére szánt törvényjavaslatot.

Ugyan Skócia és az Egyesült Királyság közötti kereskedelem 49.8 milliárd fontos forgalmat tesz ki évente – amely négyszerese Skócia uniós exportforgalmának –, a skótok mégsem adnák fel ilyen egyszerűen hozzáférésüket az egységes piachoz. A skót kormány annak érdekében, hogy minél több kötelék maradjon fenn Skócia és az Unió között, értekezést adott ki „Skócia helye Európában” címmel. A javaslat szerint az Egyesült Királyság parlamentjének többek között olyan politikák döntési jogköreit kellene átadnia a skót törvényhozásnak mint a bevándorlás vagy a nemzetközi kereskedelem.

May kormánya viszont egy „határozott Brexit” pártján áll, figyelmen kívül hagyva a skót kormány kéréseit. Bár May kormánya az Egyesült Királyság Legfőbb Bíróságnak döntése értelmében köteles lesz kikérni a nemzeti törvényhozás jóváhagyását a Brexit tárgyalások során, a skót parlament hozzájárulására azonban nincsen szüksége a miniszterelnöknek.

Patrick szerint „a bíróság döntése feldühítette a skót politikusokat, alkotmányjogi nehézségeket hozott felszínre és felerősítette a skót függetlenedési törekvéseket”. A Brexit azért is elkeserítő a skótok számára, mert a Cameron-kormány épp 2016-ban bővítette Skócia jogköreit; ami azt jelentette, hogy csak a skót képviselők beleegyezésével dönthet a törvényhozás egyes nemzeti ügyekről.

Egyes vélemények szerint Sturgeon március 17-én, a Skót Nemzeti Párt tavaszi gyűlésén jelentheti be egy újabb skót függetlenedési népszavazás időpontját. Egy újabb referendumnak viszont az állhat útjába, hogy a brit törvényhozás beleegyezése szükséges hozzá.

Kérdéses az, hogy egy független Skócia „gyorsított” csatlakozási tárgyalások elé nézhet–e majd. Valószínűsíthető, hogy olyan országok mint például Spanyolország, amely maga is a baszk és katalán függetlenedési törekvésekkel ellen küzd, megnehezítenék Skócia csatlakozását. Továbbá Skócia 15 milliárd fontos költségvetési hiánnyal küzd, amely az egyik legmagasabb az Európai Uniós országok között...

SIKERES INTEGRÁCIÓ - JAVASLATOK EGY TANÍTÓ-GYÓGYPEDAGÓGUS TOLLÁBÓL (2. RÉSZ)

OFOE BLOG
Szerző: Leiner Károly
2017.03.17.


Ha megfelelő felkészültséggel, empátiával, sok munkával csinálják ezeket a dolgokat, akkor igenis lehetséges olyan integráció, amivel, minden szempontból gazdagodik, az összes nebuló, a szüleik, és a tanárok. Kétségkívül, munkás, de hosszútávon nagyon hasznos, nemcsak a résztvevőknek, hanem az országnak is.” (Forrás: internet)


Szemléletváltás, attitűd


Édesanyám tanítóként egy kis bakonyi falu osztatlan iskolájában kezdett annak idején. A falu összes gyermeke ott ült a kis teremben, az első osztályostól a nyolcadikosig. Meg kellett tanulnia úgy szervezni a munkát, hogy jusson idő a felzárkóztatásra váró, a tehetséges és az „átlagos” gyerekekre is. Ehhez tudnia kellett differenciálni, ezekre a körülményekre adaptálni módszereket, játékokat, feladatokat.

Úgy tűnik, hogy jelenleg visszatértek ezek az idők.

A nyolcvanas években, a rendszerváltás előtt, még viszonylag homogén tanulócsoportokat alkottak a hasonlóan szocializálódott gyerekek. Persze akkor is különbözőek voltak a képességeik, de el tudták viselni a frontális oktatást, fegyelmezetten tanultak, mert erre kondicionálták őket a szüleik és a társadalom. Aztán a rendszerváltást követően, kialakultak olyan népes rétegek (és napjainkban egyre szélesebbre nyílik az olló), amelyeknek a szocializációs szintje erősen különbözik a kívánatostól, s az ő otthonról hozott problémáik alapjaiban rengették meg – többek között – az oktatási rendszert is.

Először a legnagyobb létszámban munkanélkülivé vált csoportok (közöttük viszonylag magas arányban, a cigányok) gyerekei, később, – az integráció szorgalmazásával – a fogyatékkal élők kerültek az ún. problémások csoportjába.

A kilencvenes évek végére mi, pedagógusok már érzékeltük, hogy nem lehet ugyanúgy tanítani, mint a korábbi évtizedek során. Tisztában voltunk azzal, hogy meg kell újítanunk a módszertanunkat, pedagógiai kultúránkat. Ez azonban teljes szemléletváltást, gyökeresen más gondolkodásmódot igényelt volna. Tudtuk, hogy ezen az úton kellene elindulnunk, de nem tettük. Nem történt meg a szükséges változás. Iskoláink többsége még a rendelkezésre álló feltételek között sem képes az integrációra, a pedagógusok többsége sem készült fel rá.

„A fiút imádták az osztálytársai, és még csak nem is az anyáskodó kislányok fogadták be köreikbe, hanem a rossz, eleven fiúk, akik barátjukként védelmezték az autista kisfiút. Sajnos, az árnyékpedagógus állandó jelenlétét és az ezzel járó sutyorgást, emellett a fiú tantervi lemaradását nem tolerálták a tanárok, ezért a kisfiút végül pedagógusi nyomásra eltávolíttatták az intézményből.”2 (Forrás: internet)

(Ebben az esetben a sikeresnek mondható integrációt a kis létszámú osztály, az „árnyékpedagógus” állandó jelenléte tette lehetővé, és az iskola pedagógusai tették tönkre.)...

CIVIL CÉGEKKEL, NEM RENDŐRÖKKEL VERET ORBÁN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Mátrai Anna
2017.03.17.


Újabb, több mint félmilliárd a kormány kedvenc biztonsági cégének, a Valtonnak: az NFEB, azaz Nemzeti Fütyülő Elhárítási Belbiztonsági szolgálat nevét az elmúlt év október 23-án kapta fel a sajtó, a cég legényei voltak ugyanis azok, akik békésen füttyögni szándékozó magyar polgárokat zaklattak az ország főterén, nem az ott éppen nyugalmat megzavaró kis köpcöst, aki egy hordón – pardon dobogón – ágálva tette tönkre az ünnep emelkedett voltát.

A Valtonosok hasonlóképpen jártak el a minap is, amikor a gyűrött ruhájú kisember megint füttyöt, pardon fittyet hányt egy nemzeti ünnep méltóságára, kicsit alighanem szétcsapva végig heherészte saját beszédét.

Tény, ami tény: megéri asszisztálni pártunk és kormányunk szándékához, mely nem más, mint a fontos ünnepek pártnagygyűléssé silányítása. A jutalom sem marad el, hiszen ha egy cég – ahogy például a Valton – hajlandó még azt is vállalni, ami nem a TEK-nek – a praetorianus gárdának – és a rendőrségnek kell elvégezni, azt busásan megjutalmazza a harmonikázó nadrágú király...

TÁMADJÁK VAGY VÉDIK EZEK A MAFFIÓZÓK A BELÜGYMINISZTERT? KAMUGYANÚS MERÉNYLET PINTÉR SÁNDOR ELLEN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.03.17.


Előzmények

Pintér Sándor soha nem kapott kenőpénzt Szemjon Mogiljevics orosz keresztapától

Jürgen Roth: Pintér Sándor titka

Orbán Viktor, a német bombagyáros és az orosz maffiafőnök – változatok egy kompromatra

A legújabb Clodo-botrány tetőzésekor jelent meg Tanyi György ügyvédjének irodájában Jakubinyi Róbert. Arra próbálta meg rávenni a jogászt szép szóval, majd fenyegetéssel, végül pedig vesztegetés ígéretével, hogy bírja rá házi őrizetben lévő ügyfelét, tartson nemzetközi sajtóértekezletet, ahol kellemetlen híreket – a kormánysajtó szerint koholt vádakat – hangoztat Pintér Sándor belügyminiszterről.

A hihetetlennek tűnő sztorit a kormány- és fideszes pártpénzekből fizetett Pesti Srácok plankolta föl. A cikk üzenete az, hogy Jakubinyit „egykori magyar titkosszolgák vagy külföldi szolgálatok” bérelhették föl a belügyminiszter lejáratására.

Ha így lett volna, az akció méltán pályázhatna a legostobább küldetés díjára. A XXI. században éppenséggel létezik a sajtótájékoztatónál szofisztikáltabb módja dokumentumokat/információkat teríteni a médiában. Ha valaki mégis az ortodox utat választja, miért hárítaná a munkát egy kétes szavahihetőségű, nyugalmazott maffiózóra? De még ha Tanyi remek szóvivőnek számít is a „megbízók” szemében, miért az ügyvédjét keresik föl, miért nem őt magát? Elég könnyű utolérni, el sem mozdulhat az otthonából. Házi őrizetben van az 1996-os Lakatos-merénylet ügyében.

Csakhogy tudomásunk szerint az abszurd eset, mármint Jakubinyi látogatása az ügyvédi irodában valóban megtörtént. A tényt megerősítette Tanyi ügyvédje, Kadlót Erzsébet is az Átlátszónak. Egyebekben azonban nem kívánt nyilatkozni a folyamatban lévő két procedúra – a Jakubinyi provokációja miatt frissen elrendelt nyomozás, illetve a Lakatos-ügy tárgyalása – eljárási érdekeire hivatkozva...

JÓZSEF ATTILA ESETE SONNY LISTONNAL (HEHEPOSZT)

ÖRÜLÜNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2017.03.15.1. "Félbeszakította a Tokaji Írótáborban való részvételét Kukorelly Endre költő, író, s hazautazott Budapestre, mert csütörtökre virradó éjjel olyan súlyosan megütötte őt Csender Levente író, hogy kórházban kellett ellátni." (2014)

2. József Attila-díjat kapott Csender Levente. (2017)

UPDATE: VÁRI FÁBIÁN LÁSZLÓ József Attila-díjas költő, műfordító, néprajzkutató, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja Baberkoszorut kapott. O verekedett akademiai kozgyulesen :))))))))))))))

MEGNYOMORÍTÓ FIDESZES SZELLEM VS. NEMZETI GONDOLAT

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.03.17.


Ma ott tartunk, hogy egyfelől leveszik a közrádió műsoráról a Szépenszóló Fütyöri című magyar népmesét (a magyarázattal nem fárasztom az olvasót), másfelől Lázár miniszter hadba indul a Heineken ellen hol a vörös csillag tűrhetetlensége miatt, hol a Csíki Sör védelmében (ez óránként változik), de a lényeg, ami a lényeg, a nacionalizmus leggyermetegebb, ezért igencsak ijesztő potenciálját bizonyítva. Az, hogy ezekre a próbálkozásokra nem az egyöntetű kacaj a válasz a magyar választópolgárok soraiban, az arra utal, hogy a fideszes szellem nyomorító hatása a magyar nemzeti gondolatra egyelőre nem múlik. Sőt.

Kérdezem, milyen szellemi nyomor lehet abban a pártban, amelyben a Heineken a nemzet aktuális ellensége? A mai ellensége, úgy értem, mert a tegnapiak, a tegnapelőttiek és a holnapiak tömött sorokban várakoznak. Álljunk meg egy pillanatra, csendesedjünk el és gondolkozzunk el ezen!

MOSÓ MASA ÖSSZEMOSODÁJA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.03.17.


Az agyamra megy, mikor valaki elkezdi fejtegetni, hogy a politikusok mind egyformák, meg, hogy mind lop - egyik kutya, másik eb.
Nem igaz.
A politikusok egyáltalán nem egyformák, vannak tisztességes politikusok, meg vannak trógerek, és hogy mikor melyik halmaz kerül többségbe, nagyban függ az aktuális hatalomtól.
A mostani hatalom - adjon nekik kényelmes zárkát az Úr - gyárilag korrupt, vazallusait központilag korrumpáló maffia, melynek tagjai maffiózókká váltak, válnak vagy fognak válni, mert nincs más választásuk.
A módszer nem új és nem ismeretlen - a maffia katonájának részt kell venni egy gyilkosságban, utána már nem kérdéses feltétlen hűsége, elkötelezettsége.
Aki nem hajlandó ezt megtenni, az biztonsági kockázattá lép elő, és örülhet, ha élve megússza, értsük ezt politikai vagy köznapi értelemben egyaránt.
Ennek ellenére akadnak kivételek, még ebben a zord környezetben is, akik nem helyezik klubhűségüket emberi tisztességük elé, és szembefordulnak azokkal, akiket elvbarátaiknak gondolnak.
Nem mondom, hogy Simicskából Grál-lovag lett, de nem tartom kizártnak, hogy amikor megízlelte saját bőrén is a diktatúrát, változott valamelyest az álláspontja, de például - minden egészséges gyanakvásom dacára simán el tudom gondolni, hogy Hadházy Ákosnak egyszerűen nem bírta a gyomra a politikának csúfolt rablás látványát.
De azt is felháborítónak tartom, ha megkérdőjelezhetetlen tisztességű embereket mosnak össze bűnözőkkel.
Hát hogy lehet egy Lendvai Ildikót egy napon emlegetni egy Orbán Viktorral, aki a tetejébe még nyáladzó idiótának is néz téged, és annyira sem becsül, mint a focipálya talajából valamelyik végével kikandikáló kukacot?

Ha ez a hétköznapi társalgás része, hát Isten neki, fakereszt, nem lehet mindenki szabadidejében agysebészként dolgozó atomfizikus, tele van a világ szerényebb képességű emberekkel, akik saját maguk ellenségei.
Legszebb példája ennek a Múzeum kőrúton mosolyával az embereket rémisztgető egyfogú hölgy, a magyar fogtündér, aki nyálfröcsögve védte kedvenc Viktorát, aki megvédi őt attól, hogy orális tevékenysége során szakmai hibát vétsen.
Vagy az ávósozó ostobát, aki ugyanott védi a demokráciát a demokratáktól, és tenger eszével nem veszi észre a Párt ökle és a mai hárombetűs erőszakszervezet közötti feltűnő hasonlatosságot.
Na, de itt az okosabbja is meghülyül időnként.
A Válasz című portál ad hírt arról, hogy megalakult a Közös Halmaz Alapítvány, melynek célja - remélhetőleg nem az Alapítvány tagjai szerint - leszámolni a komcsizással és a nácizással.
Ősi jobboldali törekvés ez, hozzuk azonos platformra a nácizmus és a kommunizmus bűneit, aztán kérjük ki magunknak, ha valaki felemlíti azt a néhánymillió meggyilkolt zsidót, a nácizmus jellemgyilkos légkörét, a világháború áldozatait.
Mondjuk azt, hogy a Szovjetunió is megtámadta volna Németországot, mert akkor máris jogos a német támadás és jogos és erkölcsös a mi csatlakozásunk is a náci hadigépezethez, és felejtsük el, hogy a "volna" nem történelmi kategória.
Ha így kezeljük a dolgokat, akkor könnyebb elfelejteni Kamenyec-Podolszkíjt, meg a magyar államapparátus által bevagonírozott és halálba küldött zsidókat, a halálakor 24 éves, hősi halott nagybátyámat, akit Makónál hajtottak a szovjet hadigépezet elé, hogy a puskájával tartsa fel őket a kukoricaföldön...

CHARLES GATI: KARCSI, CHARLES ÉS DONALD

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Charles Gati
2017.03.17.


Gáti Károly azaz Karcsi vagyok, 22 évig budapesti lakos. Azóta Charles Gati, amerikai lakos.

Karcsi pesszimista volt és maradt. Van rá oka. Előbb jöttek a nácik, aztán a komcsik. Az előbbi ölt, az utóbbi államositotta, azaz elrabolta a papa kis üzletét. Többek között. Eseménydús, félelmetes gyerekkor.

Charles optimista lett. Amerika a mosoly országa, a sopánkodást alig ismerik. Vereség csupán új alkalom arra, hogy a jövő problémáit legyűrjük. Addig pedig: Keep smiling.

Pesti barátok szerint Charles amerikai optimizmusa nevetséges. Naiv idealista lettél, mondják. Viszont washingtoni vagy newyorki barátok szerint Karcsi magyar pesszimizmusa az, ami nevetséges, sőt kibirhatatlan. Bármilyen régen is élsz itt és bármilyen jól birod az angolt, amit mondsz, a tartalom, a lényeg, az elemzés más. Kilóg a magyar lóláb.

Ez a nyilvánvaló háttér ahhoz, ahogy Trump megválasztásához és beiktatásához viszonyulok.

Karcsi kétségbe volt esve a választás után. Ki ez a tudatlan fráter és mit akar? Egyfajta kisokos, aki szinte semmihez sem ért, de állandóan azt szajkózza, hogy mindenkinél mindig többet tud. Okosságáról prédikál, talán azért, hogy meggyőzze saját magát. Gyakran néhány óra alatt gyökeresen ellentmond önmagának. Hazudik, mintha könyvből olvasná, tehát nemcsak csúsztat, mint a politikusok zöme. Nem az én tipusom. S ennél még meglepőbb, hogy a nép, az istenadta nép, meg is választotta. A számbeli többség nem, hiszen Hillary Clinton három millió szavazattal többet kapott, de az alkotmányos rendszer szerinti többség igen. Az elnök Donald J. Trump.

Jelentem, hogy két hónapi sopánkodás után Charles felülkerekedett Karcsin! Ez történt:

ÖRÖK SZERELEM - FORD MUSTANG (1964)

ALAPBLOG
Szerző: YOUNGTIMER
2017.03.17.


1964. március 9-én egy Wimbledon-fehér autó gördült le a futószalagról a Michigan állambeli Dearbornban. Egy 4,3 literes V8-as motorral szerelt, 164 LE-s kabrió. Egy hónappal később, 1964. április 17-én a New York-i Világkiállításon nagy csinnadratta közepette mutatták be a nagyközönség számára is. Ezzel megkezdte világhódító útját a Ford mai napig élő legendája, a Mustang.

A modell bevezetése körüli rendkívüli felhajtásnak gyors és hangos siker lett az eredménye. Persze a Ford is mindent elkövetett, hogy megfelelő módon felhívja a figyelmet legújabb üdvöskéjére. Azon túl, hogy a televízióban reklámozták az új jövevényt (például így és így), a marketing részlegnek még azt is sikerült elérnie, hogy az autó az új James Bond filmben, a Goldfingerben is szerepelhessen. Habár erre talán nem is lett volna feltétlenül szükség, mert az autó fogadtatása a gyáriak legmerészebb álmait is túlszárnyalta. Egyedül a bemutatása napján 22 ezer darab megrendelés érkezett rá! A Mustang megjelenése napjától kezdve a sportos, fiatalos autó szinonimája lett. A Ford vezetése 100 ezer darabos éves értékesítéssel számolt, ehhez képest már az első három hónapban eladták ezt a mennyiséget. További 318 ezret vettek belőle a lelkes vásárlók az azt követő 9 hónapban, így az első 12 hónapot döbbenetes, 418 ezres eladási rekorddal zárták. Utoljára a legendás T-modell iránt volt ilyen mértékű érdeklődés. Más autók egész életciklusuk alatt érnek el ekkora eladási mennyiséget. Vagy még az alatt sem.

A Ford az 1960-as évek elején piaci pozíciója erősítését tűzte ki célul. Ennek eléréséhez egy olyan modellre volt szüksége, amely képes felvenni a vásárlókért folytatott harcot nemcsak az egyre inkább magára találó hazai konkurenciával, hanem az egyre szaporodó import autókkal szemben is, és elég ütős ahhoz, hogy – megtámogatva egy versenyképes árral – minél több vevőt csábítson magához.

A tervezési részleg élén akkoriban Lee Iacocca állt, akinek karrierjét éppen a Mustang kirobbanó sikere indította be igazán a Fordnál, hiszen később meg sem állt a vezérigazgatói székig. Az olasz gyökerekkel rendelkező Iacocca egy igazi mágus volt, akitől soha nem álltak távol a merész ötletek és általában jó érzékkel nyúlt bele a dolgok menetébe. Az ő irányítása alatt kezdődtek meg egy merőben új modell fejlesztési munkálatai 1962-ben.

A projektre összeállított fejlesztőcsapatot Donald N. Frey főmérnök vezette. A tervezőgárda nem kapott szabad kezet munkájához, határozott utasításokat annál inkább. Kicsi, könnyű, egyszerű, olcsó és sportos autót kellett összehozniuk, amilyen gyorsan csak lehet. Ez a kötöttség – látva a későbbi óriási sikert – még jót is tett a munkának. Végül rekordidő alatt készült el az – időközben Mustang névre keresztelt – újdonság, mindössze 18 hónapot töltöttek a fejlesztéssel.

Ennek elérésében rendkívül sokat segített, hogy a fejlesztőgárdának nem kellett egy valóban minden porcikájában új autót megalkotnia. Az elvárt olcsóság is amellett szólt, hogy a vállalatnál már meglévő műszaki alapokból építkezzenek. A Mustangot ezért az aktuális Falcon és Fairlane alkatrészeinek (elsősorban az alváz és a hajtáslánc) felhasználásával alkották meg. Ami valóban új volt, az a pony car, azaz póni autó kategória, melyet annak ellenére is a Mustang ihletett, hogy a Chrysler konszern szűk két héttel korábban mutatta be a hasonló elvek alapján tervezett és azonos szegmensbe érkező Plymouth Barracudát...


ÉS MOST KÉRDEZD MEG TŐLEM, HOGY TE MI A LÓFASZT CSINÁLJ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- DÜHÖNGŐ, ORDÍTOK BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.03.17.


Rá fogunk baszni. Nem kicsit, hanem nagyon és nem majd valamikor, hanem hamarosan. Ahogy most kinéz, ennek a vége vagy polgárháború lesz, vagy totális diktatúra, kurvára távol Európától. Lassan ideje elgondolkodni rajta, hogy azok a kerítések azért épülnek-e, hogy valakiket kint tartsanak, vagy esetleg azért, hogy valakiket bent tartsanak. Mert én már ezen sem lepődnék meg túlságosan.

Komolyan nem ideges senki, csak én? Vagy megint csak egy apró csosszanás a retkes mamuszban, semmi érdekes? Orbán hörgése a háziünnepségén, az odafuvarozott, megfelelően domesztikált szurkolók, a kopasz biztonsági emberek, az egyenként átkutatott, ellenőrzött közönség. A kisajátított jelzők, a széthízott, kőgazdag, hazug, telhetetlen forradalmárok hada.

Az őrület határán táncoló vezér, ahogy visítja: meg kell állítanunk, csak mi védhetjük meg, erős nemzetállam, büszke ország, újra nagyok leszünk, el akarják venni, ki akarnak irtani, el akarnak üldözni, meg akarnak semmisíteni! Védekezz, védekezz, védekezz!

A mindenre rátelepedő gigantikus segg, a hatalmas, szőrös mancs a zsebünkben, a telhetetlen, jóllakni soha nem képes mohóság. A mindenbe beleugatás rögeszméje, a mindent egy kézbe szorító zabálási kényszer, a felülről vezérelt ország.

Mikor fog eljönni az a pillanat, amikor kötelezően mindenkinek egy jelet kell festenie a háza falára, aki nem fideszes? Mikor kell majd dokumentumokkal bizonyítani, hogy már a nagyapánk is fideszes volt? Mikor jön el az a nap, hogy akinek a házán ott a jel, annak a kabátjára is fel kell varrnia? És azután mi lesz? Mégis össze kell szedni a motyót és menni, mert kell a föld, kell a ház, kell az üzlet? Hány kiló lehet a csomag? 10? 15? Lesz majd hihető magyarázat, persze. Ilyenkor mindig szokott lenni és mindig, mindig vannak, akik támogatják, akik egyetértenek, akik besúgnak, feljelentenek, vagy csak kurvára nem néznek oda, amikor kellene.

Ők vajon mi a véreres francban bíznak? Hogy ők megússzák? Nem fogják. Csak azok ússzák meg, mindig csak azok, akik a vezér körül állnak. Ők sem mindig. Ők sem örökre. A végén senki, senki nem ússza meg. A végén csak pusztulás van, tagadás, hazugságok, parancsra tettem, belülről bomlasztottam, nem is tudtam, nem láttam, nem hallottam, kellett a pénz, féltettem a családomat.

Helyzet van. Migrációs helyzet. Bármikor – ismétlem: bármikor – dönthet úgy valaki, valahol, hogy fokozni kell a készültséget. Nem lehet tüntetni, a mi védelmünk érdekében. Nem lehet gyülekezni. Nem lehet használni a mobiltelefonokat, az internetet. A mi védelmünkben. Bármikor megtörténhet. Megszavazta a parlament. Hogy megvédjenek minket...

"ELŐKÉSZÍTŐ ELJÁRÁS", AVAGY BŰNÖZŐVÉ TEHETNÉNEK BÁRKIT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Vasvári G. Pál
2017.03.17.


Szemforgató módon csak „előkészítő eljárásnak” titulálja az Igazság(?)ügyi Minisztérium új törvénymódosítási tervezete pakkjában azt: a Nagy Testvérnek a parlamenti többség közreműködésével és a bírósági út megkerülésével korlátlanul szabad kezet kíván adni a Nemzeti Együttműködés Rendszere az emberek, az állampolgárok titkos megfigyeléséhez. Küszöbön áll a totális diktatúra?


Már a bűncselekmény legcsekélyebb gyanúja sem lenne szükséges a lehallgatáshoz – írja cikkében (a Magyar Nemzetben) Fekete Gy. Attila a minisztériumi elképzelésben szorgalmazott, úgynevezett előzetes felderítésről. Magyarán: lehetővé tennék, hogy a rendőrség, a nemzetbiztonság, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és az ügyészség emberei bárkit, bármikor, minden bűncselekményi gyanú nélkül is szabadon „lehallgassanak, hogy titkos megfigyelés célpontjává váljon, vagy hogy tudta nélkül felbontsák és elolvassák a leveleit, távollétében átkutassák a lakását, kocsiját”.

Ideológiát is gyártottak a tervezett állami túlhatalmi beavatkozáshoz: „Az új törvény ezen megoldása lehetőséget teremt az eddig kizárólag a nyomozásra feljogosított szervek által és a rájuk vonatkozó törvények alapján a bűncselekmények gyanújának megállapítása előtt végezhető felderítésre, ezzel a valós idejű büntetőeljárás folytatására ösztönözve az előzetes felderítést végző szerveket” – áll az előterjesztésben. A tervezet magyarázata szerint „a bűnmegelőzést olyan bűnügyi hírszerző tevékenységként határozza meg, amelynek a tárgya nem egy bűncselekmény, hanem a Magyarország társadalmi rendjét veszélyeztető bűnözés”...

AZ ELMÚLT ÉVTIZEDBEN MEGHÁROMSZOROZÓDOTT A LEGGAZDAGABB MAGYAROK VAGYONA - MÉSZÁROS LŐRINCÉ PEDIG MEGEZERSZEREZŐDÖTT

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: del Toro
2017.03.17.


Sokkoló eredményre jutott a Portfolio legutóbbi privát bankokra vonatkozó felmérése. Az elmúlt évtizedben ugyanis a leggazdagabb magyarok vagyona megháromszorozódott. Tavaly év végére a privát banki szolgáltatóknál lévő vagyon meghaladta a 3900 milliárd forintot, ami 2015 év végéhez képest pedig több mint 11 százalékos vagyonnövekedést jelent. A bővülés nem egyenlően érinti a társadalmat, egy szűk réteg vagyona növekedik dinamikusan, míg az ország nagyobbik felére nem jellemző hasonló prosperitás.

Nem azt állítjuk, hogy aki gazdag Magyarországon az automatikusan tisztességtelen módon jutott hozzá vagyonához. Ugyanakkor nem lehet nem észrevenni, hogy a bővülés dinamikája nagyban eltér a különböző társadalmi csoportokat tekintve. Mészáros Lőrinc vagyona például az elmúlt 10 évben megezerszereződött, ilyen mértékű vagyonnövekedést még Mark Zuckerberg is megirigyelne, nem csoda, hogy Mészáros okosabbnak tartja magát a Facebook-alapítónál...

IDEJE VAN

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2017.3.17.


A történelemben mindig akkor történik valami, ha megérett rá az idő. Sem előbb, sem később. És most van az a pillanat, mondhatni: momentum, amikor ez bekövetkezett.

Sokan tettünk sokat azért az elmúlt években, hogy fölébresszük a népünket az álmatag tetszhalálból. Sikertelenül. Ez persze van akinek hiúsági kérdés, de vagyunk páran, akiknek nem. Nem az a lényeges, hogy ki képes új pályára állítani a szétcseszett országot, hanem az, hogy új pályára kerüljön. Lehet beleragadni a múltba, Horthyt, Kádárt, vagy épp Orbánt és Gyurcsányt éltetni, de ez nem több hamis nosztalgiánál. És közben elmegy, vagyis inkább már el is ment mellettünk a világ. Azok az országok válnak erőssé, sikeressé, polgáraik elégedetté, ahol nem a királycsinálás a hagyomány, hanem az egyén társadalmi felelőssége, a szabadság, a személyes bátorság és példamutatás. És a mi hazánk még nem ilyen.

Friss gondolatokra van szükség, és újat csak újak képviselhetnek hitelesen. Ez persze sokaknak személyes ügy, pláne azoknak, akik haszonélvezői a korábbi rendszereknek. De nem Ők a haza. Ők azok, akik bármikor eladják a lelküket, hogy saját megélhetésük biztosított legyen. Elvekre van szükség, európai értékrendre, közösségi normákra, tiszta erkölcsökre. És erre mi, magyarok immár minimum egy évszázada alkalmatlanoknak bizonyultunk. Szolgalélekkel, gumigerinccel pedig nem lehet eljutni Európába, csak itt tántorogni a szélén az elvtelen alkuk szövedékében, és megnézni, hogy húznak el nyugatra a tőlünk keletre lévő szomszédos országok.

ÁTVETTE AZ ÁLLAM, ELKEZDETT LEROHADNI A CSEPELI HÉV - REAGÁLT A MÁV

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2017.03.17.


MÁV-HÉV a cég neve, ami üzemelteti, BHÉV-es embléma van az elején, BKV-s matrica az oldalán, mi az? A válasz: ez lett a fővárosi HÉV. A káosz jól mutatja, hogy a HÉV-vonalak állami átvétele egyelőre nem oldott meg semmit.

A HÉV-vonalakat Orbán Viktor és Tarlós István korábbi megállapodása alapján 2016. augusztus 31-én szervezte ki a fővárosi önkormányzat a BHÉV Zrt.-be. A szétválást azért kezdeményezte a főváros, hogy az állam át tudja venni a pluszköltséggel járó agglomerációs közlekedési feladatokat is ellátó HÉV-eket. Az átadási folyamat 2016 novemberének végén zárult, és mintegy 140 millió forintba került - írja az Index.

Azt egyelőre nem tudni, mi változott a társaságnál, azt sem, hogy mennyi felújítási pénzt szánnak az 50 éves kocsikkal üzemelő HÉV-re. Az egyetlen, amit az utasok is észrevehetnek, hogy a kevésbé takarított kocsikon feltűnően elszaporodtak a grafitik. A BKK idejében ezt nem engedhette meg magának az üzemeltető BKV, mert gyorsan ment a kötbér.

Most már nem a főváros felügyeli a HÉV-eket, hanem az állam, ezért valószínűleg a kötbérezés is megszűnt. Az állapotokról a Közlekedő Tömeg blog nemrég készített egy fotósorozatot...

A FERNWEHTŐL A KALSARIKÁNNITIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.03.17.Minden nyelvben akadnak olyan finomságok, szavak, kifejezések, melyeket magyarra csak némi fejvakarás, és általában hosszasabb magyarázat után lehet lefordítani. Ma kicsit nyelvészkedünk tehát Németországtól Finnországon át egészen Kínáig, de nem kell megijedni, mert szerintem vicces lesz, és kétségtelenül nem szokványos Határátkelő-poszt.

A szavak, kifejezések közös jellemzője, hogy nagyon jellemzőek az adott országra, illetve hogy magyarra (vagy angolra) nem olyan könnyű lefordítani őket (illetve ismerve titeket, villámgyorsan ki fog derülni, hogy le lehet, vagy nem is úgy van, stb., szóval a kommentek között nyugodtan mondjátok a magatokét!).

Mindez azért lehet érdekes, mert egy idegen nyelv elsajátításának, és társadalmi beágyazottságunknak szerintem egyik kulcsfontosságú része az, hogy ezeket a kifejezéseket elsajátítsuk, és megfelelő helyen és időben tudjuk használni. (Ezek azok a kifejezések, melyeket szerintem csak az adott országban lehet megtanulni és igazán megérteni.)

De nem akarom túlokoskodni a dolgot, inkább jöjjenek a szavak és körülírásuk (az InterNations gyűjtése alapján)!...

BRÜSSZEL CSAK POROSZKÁL SZEMBE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.03.17.


Hogy miniszterelnökünk egy idióta bohóc, az eddig sem volt egy vaszisztdasz. De tud rá még pakolni. Máma is. Hogy milyen irányban gondolja a férfi-nő viszonyt, azt emlékezetes kézcsókjai demonstrálják, de, mint az kiderült, ezt is lehet turbózni.

Azt mondta a mi egyetlenünk szokásos péntek reggeli miséjén, hogy azért nem csapkod asztalt Brüsszelben, mert: „Vannak hölgyek, ez korlátozza a lehetőségeinket, nekünk, férfiaknak rendesen kell viselkednünk”. Nem azért, mert amúgy be van szarva.

Volt más is. „Európa még mindig a világ legjobb helye, de a hanyatlás és a kihívások korszaka előtt állunk – ha nem változtatunk, a kontinens rövid időn belül elveszti jelentőségét.” – Mondja ő. Akárhogy is gurgulázok az emlékezetemben, kontinensről, mint jelentőségről még nem hallottam, de majd fölnövök a föladathoz.

Arra azért visszatérve csöppet, hogy prime minister úrnak a hölgyek megléte mennyiben korlátozza a lehetőségeit, pár apró kérdésem akadna csupán. Vak komondorilag, vagy Kövér Lászlóilag, mert az sem egészen mindegy, vagy talán mégis.

Hogy miniszterelnökünk egy idióta bohóc, az eddig sem volt egy vaszisztdasz, hogy térjünk meg a kiindulási mozzanathoz, de tud rá még pakolni. Máma is. Hogy milyen irányban gondolja a férfi-nő viszonyt, azt emlékezetes kézcsókjai demonstrálják, de, mint az kiderült, ezt is lehet turbózni...

ORBÁN SZERINT NEM A PÉNZ, HANEM A SAJÁT TEHETSÉGÜNK AZ ALKOTÁS KORLÁTJA

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: DIÓSZEGIHORVÁTHNÓRA
2017.03.17..


Unalomba fulladt az idei március 15-i ünnepségsorozat, a pártok jól láthatóan nem akarták feszegetni saját és szimpatizánsaik határait, így inkább nem mondtak semmi érdekeset. Így tett egyébként a Fidesz is, Tarlós István főpolgármester csaknem elaltatta a népeket poshadt törikönyv-ízű monológjával, Orbán Viktor pedig már magát is untatta a kötelező körös sorosozással meg brüsszelezéssel, nem is beszélve Európa határainak megvédéséről… Na de aztán! Visszakézből jött a pofon, illetve a saller, amikor az esti díszvacsorán a miniszterelnök új szintre emelte a cinizmust.

„Merész mondat, de megkockáztatom, hogy az alkotásnak Magyarországon lassan nem a pénz, hanem a saját tehetségünk adja a korlátját. Próbáljuk ki!” – kacsintott össze minisztereivel Orbán, miközben bejelentette, hogy idén 65 milliárd forinttal több megy kultúrára, mint tavaly.
Nyilván tisztában vagyok vele, hogy nem oszt és nem is szoroz az, hogy egy kiváltságosoknak tartott eseményen mit mond Orbán Viktor, mert hát ezeken a helyeken kell egy valamilyen beszéd, mégsem lehet csak úgy, miniszterelnöki útmutatás nélkül falni egy ünnepi díszvacsorán. De azért az mégis csak elgondolkodtató, vajon mire gondolt Orbán, amikor a tehetséget nevezte meg az alkotás korlátjaként, és nem a pénzt. 2017-ben, Magyarországon.
Lássuk akkor, hogy is van ez a mocskos anyagiakkal meg a múzsa csókjával:

HÁROM ÉVE KÖTÖTT STRATÉGIAI MEGÁLLAPODÁST A KORMÁNY A HEINEKENNEL, AKKOR MÉG NEM VOLT GOND A LOGÓVAL

ÁTLÁTSZÓ - VASTAGBŐR BLOG
Szerző: zero
2017.03.17.


Romániában beperelte a holland Heineken a “székely” Igazi Csíki Sört, mivel a Heineken által forgalmazott Ciuc (magyarul Csík) védjegyoltalmát veszélyezteti az Igazi Csíki Sör. A bíróság a Heineken javára döntött, és ettől sokan megbolondultak Magyarországon.

Kevés érdektelenebb dolgot tudok 2017-ben idáig elképzelni, mint egy külföldi országban történő pert két nem magyarországi cég között, de a Jobbiktól a Fideszen át a KDNP-ig mindenki rárepült a témára, hiszen benne van minden, ami nekik kapóra jön: “gonosz multi” (majdnem Brüsszel, sajnos ez most holland), “székely cég”, “még gonoszabb román bíróság”, “Dávid a Góliát ellen”.

Nem került bele a mainstream agymenésbe, de az Átlátszó már 2015-ben megírta, hogy “ha megvizsgáljuk a Csíki Sör Manufaktúrát működtető S.C. Lixid Project S.R.L. tulajdonosi struktúráját, meglepődve tapasztalhatjuk, hogy a hivatalos adatok csak részben egyeznek Lénárd András azon állításával, miszerint a manufaktúra „helyi többségi tulajdonban áll”. A csíkszentsimoni cégnek, akárcsak a Heinekennek, holland tulajdonosa van.”

A kormányt és Lázár Jánost annyira elragadta az őrület, hogy csuklóból írtak egy Lex Heinekent. Erről az Így írnánk mi számolt be részletesen:...

BILINCS, BÉKLYÓ, BOTKA

SZTÁRKLIKK 
- CEGLÉDI ZOLTÁN BLOGJA
Szerző: Ceglédi Zoltán
2017.03.17.


Ma még nem egyértelmű, hogy Botka Lászlónak a következő hónapokban vajon Orbán Viktorral vagy saját pártjával kell-e majd többet küzdenie.

Mikor Botka bejelentette, hogy készen áll miniszterelnök-jelöltként megmérettetni magát, sokan nem értették az első reakciómat, ami arról szólt, hogy ismerve a szocialista párt történetét, több esélyt adok arra, hogy az ezernyi érdektől szabdalt MSZP elárulja és kiszolgáltatja őt, mint hogy felsorakozzon mögötte. Nos, máris tudok példával szolgálni, hogy mire is gondoltam.

Március 14: Botka László Miskolcon bejelenti az MSZP új kampányát, melynek fókuszában a Fidesz urizáló káderei, a társadalmi igazságtalanságok állnak; "fizessenek a gazdagok" az új jelszó. Ugyanezen a napon érkezik az Országgyűlés Hivatalához a T/14464 számú törvényjavaslat, mellyel állami tulajdonból ingyenesen a vadászkamara tulajdonába adnák a hatvani Grassalkovich-kastélyt. Milliárdos érték, milliárdos uniós felújítások után. A törvényjavaslatot Hiller István (MSZP), Lázár János (Fidesz), Bárándy Gergely (MSZP), Halász János (Fidesz), Hiszékeny Dezső (MSZP), Józsa István (MSZP) és Semjén Zsolt (KDNP) közösen jegyzik. Valaki ráírta Velez Árpád (MSZP) nevét is, de ő nem szignálta..
.

ITT OLVASHATÓ

A M KOMCSINK JÓ KOMCSI, A TIÉTEK A SZABADSÁGOT TIPORJA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2017.03.17.


Lázár János olyan magabiztossággal tud beleállni a legabszurdabb ellentmondásokba is, hogy olykor talán még Orbán Viktor is megirigyeli a határozottságát. Legutóbb Hódmezővásárhelyen komcsizott egy hatalmasat, csak arra nem gondolt, hogy saját kormányának jó részét is elküldte ezzel a balfenékre. Úgy tűnik Abszurdisztánban csak az maradhat vezető beosztásban, aki tökéletesen el tudja felejteni a logikai összefüggéseket, ellent tud mondani önmagának, és szikrányit sem érdekli a valóság.

A regnáló magyar kormány úgy táncolja körbe az ügynökmúlt kérdéseit, mint az indiánok a tábortüzet. Eszük ágában sincs eloltani a lángokat, inkább csinálnak egy jó kis bulit körülötte tánccal, tüzes vízzel és csajokkal. Aztán másnap úgy ébrednek, hogy nem is emlékeznek rá, mit is akartak kezdeni ezzel a múltidézéssel. Magyarul, teljes filmszakadás jellemzi a Fidesz politikusait, amikor a dolog érdemi részével kellene foglalkozniuk. Most például a következőket mondta Lázár„Nem az ügynök-, hanem a megrendelői lista nyilvánosságra hozatala a valódi kérdés, azokat kell megismerni, akik a gaztetteket, a megtorlást elrendelték és végrehajtották.”...

GYANÚ

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Konok Péter
2017.03.17.


Az új törvény ezen megoldása lehetőséget teremt az eddig kizárólag a nyomozásra feljogosított szervek által és a rájuk vonatkozó törvények alapján a bűncselekmények gyanújának megállapítása előtt végezhető felderítésre, ezzel a valós idejű büntetőeljárás folytatására ösztönözve az előzetes felderítést végző szerveket” – áll az Igazság(ügyi) Minisztérium új törvénytervezetében. Lefordítom, ha nem lenne világos: akkor is nyomozhatnak utánunk (bevetve a titkos adatgyűjtés teljes arzenálját), ha semmiféle gyanú nem merül fel velünk szemben. Mintegy megelőzésként, mert mondjuk olyan a pofánk, hogy tuti mindenre képesek vagyunk.

Jó pár évvel ezelőtt, még a kilencvenes évek elején Amszterdamból jöttem éppen hazafelé. Voltak még ezek az olcsó buszutak, nem sokkal a rendszer lukratív újraosztását követően. Valamilyen Travel Kft., néha meg kellett ugyan tolni az Ikarust, a borostás, vörös szemű sofőrök pedig nemigen tartották be a kötelező pihenőket, kész életveszély volt, de határozottan olcsó (mint a mások élete); azt nem mondhatnám, hogy valódi bája lett volna ezeknek az utaknak, de egyfajta ritmusa igen. Ebben a ritmusban sajátos nyomatékot kapott az obligát Hegyeshalom. Kifelé is, befelé is. Még nem voltunk EU-tagok, a dicsőségesebb napokat is látott végváron tombolt a totalitárius nosztalgia. Sorok, ellenőrzések, naálljoncsakfélrék, szálljon-le-nyissa-ki-hát-ez-meg-itt-micsodák. Az amszterdami busz különösen gyanús volt, visszafelé meg végképp. A Szodoma-Gomorra menettérti. A kora délután, elnyűtten, büdösen, az átgörbedt éjszaka (és egy hét mondén élet) után kilúgozott emberek afféle lámpa körül rajzó, kövér, bódult, barna éjjelilepkékké változtatták a vámosokat, akik a nagy fogás és az azonnali előléptetés három szilváját vizionálták belső, imaginárius nyerőgépeikre.

Engem rögtön megtaláltak. Tudtam már előre, egyszerűen ilyen fejem van, ha a buszon nem ült cigány, fekete vagy arab, akkor biztos mindig engem szedtek először darabokra a határőrök (ez még manapság is így van)...

PARANOID MEGSZÁLLOTTSÁGÁBAN KACYNSKI ÉGETI FEL AZ EURÓPÁBA VEZETŐ HIDAKAT, HASENSTABNAK VISZONT ELEGE VAN A POPULISTÁKBÓL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey Lajos
2017-03.17.


New York Times

1. Soros György kezdeményezésére e héttől adatbázis működik Amerikában, hogy rögzítse a gyűlölet-bűncselekményeket, miután azok igencsak elszaporodtak Trump megválasztása óta. A lapban megjelent elemzésében az emberbarát üzletember rámutatott, az elnök nem késlekedett, hogy lecsapjon a bevándorlókra. Azzal indokolta a fellépést, hogy a migránsok rendszeresen megszegik a törvényeket és fenyegetést jelentenek. Csak éppen ez nem igaz – hangsúlyozza Soros. Statisztikák sora bizonyítja, hogy ezek az emberek lényegesen kevesebb bűntettet követnek el, mint akik a tengerentúlon születtek, pedig közben már az ország minden 8. lakosa máshonnan települt az Egyesült Államokba. Ugyanakkor a bírói ítéletek alátámasztják, hogy jogsértő a Trump által elrendelt beutazási tilalom. A rendelet nem teszi biztonságosabbá az országot, viszont felkorbácsolja az érzelmeket, ami azután az egyre több gyűlölet-bűncselekményben csapódik le. Ugyanezt éri el az elnök hamis és előítéletekkel teli retorikája is. Megfélemlítik a muzulmán gyerekeket az iskolákban, spanyolajkúakat zaklatnak az utcán, támadják a feketéket és a melegeket, megszentségtelenítik a zsidó temetőket.

Itt meg is hallgathatja a lapszemlét

A beruházó emlékeztet arra, hogy a közelmúltban, amikor először jelentkeztek ezek a kedvezőtlen jelenségek, 10 millió dollárt ajánlott fel a gyűlölet-bűncselekmények áldozatainak megsegítésére, az ellenkampány céljaira. Ebből finanszírozzák a már említett nyilvántartást, hogy figyelni tudják az ilyen esetek gyakoriságát és súlyosságát. Soros hangsúlyozza, hogy ő maga túlélő és bevándorló, ám a mai Amerika nem az, ami egykor őt odavonzotta. Tudja, mekkora károkkal jár, amikor a társadalmak megadják magukat a másokkal szemben érzett félelemnek. Azt ígéri, hogy megtesz minden, mert fenn kell tartani az ország legnagyobb erejét jelentő nyitottságot, befogadást és sokszínűséget. Ha ördögnek állítják be a migránsokat, az gyengíti az Egyesült Államokat. Viszont erősíti, ha harcolnak a gyűlölet-bűntettek ellen.

2. A vezércikk úgy értékeli, hogy a holland választások eredményével csorba érte az európai populizmust. Az emberek rekordszámban mentek el voksolni a Wilders muzulmán-ellenes nézetei ellen, nehogy az ország legyen a következő populista dominó a Brexit és Trump után. Ám korai volna azt gondolni, hogy immár az egész kontinensen vereséget szenvedett a szélsőjobbos populizmus. Ugyan nem ígérkezik könnyűnek összehozni az új koalíciót, de nagyon úgy néz ki, hogy a kormány szilárdan Európa-barát lesz. De ebből még nem következik, hogy Le Pen automatikusan kikap a franciáknál. Az előrejelzések Macron sikerét jósolják, csak éppen az ilyen felmérések nem bizonyulnak túl megbízhatónak, amikor a populisták részvételével zajló választásokról van szó. Nem számoltak pl. a brit kilépés híveinek sikerével és Trump győzelmével. Azon kívül Wilders pártja a 2. legerősebb politikai tömörülés, ő maga pedig befolyásos provokatőr marad. És Le Pen kudarca sem jelenti majd a Nemzeti Front végét. A holland választás kimenetele bátorító, de a földrészen továbbra is jelen van a szélsőjobbos populizmus fenyegetése...