2021. március 9., kedd

HELLÓ, HARMADIK HULLÁM! HELLÓ, LEZÁRÁS!

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.03.08.Ma nőnap van, amikor minden szexista bunkóságot jóvá lehet tenni egy csokor virággal. 
Ma van a lezárás első napja, amikor azzal mented meg a világot, hogy egész nap otthon döglesz. 
Ma van a szerencsenapod! Az összes többi a Mészárosé, hát becsüld meg, használd ki, youtube-ozz sokat!

ITT A FRISS MAGYAR INFLÁCIÓS ADAT!

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2021.03.09.


Magyarországon 3,1%-kal nőttek a fogyasztói árak februárban az előző év azonos időszakához képest a KSH tájékoztatása szerint a januári 2,7%-os áremelkedés után. Az adat nem okozott meglepetést, miután a Portfolio által megkérdezett elemzők előzetesen 3,1%-os áremelkedésre számítottak.


Nincs meglepetés

Februárban 3,1%-kal emelkedtek a fogyasztói árak a tavalyi év második hónapjához képest a KSH friss adatai szerint. Az áremelkedés üteme gyorsult az előző hónapokhoz képest, hiszen az elmúlt három hónapban minden alkalommal 2,7%-os éves inflációt mért a hivatal.

Mindeközben a maginfláció továbbra is az árak dinamikusabb emelkedésére utal, hiszen az alapfolyamatokat megragadni igyekvő (így a gyorsan változó árú termékeket nem tartalmazó) index továbbra is 4% felett tartózkodik...

HOGYAN IGÉNYELHETIK A NŐK A KEDVEZMÉNYES NYUGDÍJAT?

PESTI HÍRLAP
Szerző: PESTI HÍRLAP
2021.03.08.


Legutóbb 2020. július 1-jén változott a vonatkozó törvény.


A hölgyek 2021-ben is változatlan feltételekkel igényelhetik a nők kedvezményes nyugdíját, vagyis meg kell szerezniük legalább 40 évi jogosultsági időt, amelyen belül alapesetben legalább 32 év szolgálati időt keresőtevékenységgel, azaz munkával szerzett szolgálati időnek kell kitennie. A 40 évhez szükséges további időt gyermeknevelésre tekintettel kapott ellátások folyósítási idejével szerezhetik meg.

A munkával szerzett szolgálati idő követelménye sok esetben zavart okoz, és azt a tévhitet táplálja, hogy a kedvezményes nyugdíj igényléséhez a nőknek elegendő 32 év szolgálati idővel rendelkezniük. Ez azonban nem igaz, a jogosító időnek minden esetben kivétel nélkül el kell érnie a 40 évet, és ezen belül kell vizsgálni, hogy a munkával szerzett szolgálati idő legalább 32 év hosszúságú-e. (A súlyosan fogyatékos vagy az ötnél több gyermeket nevelő édesanyákra némi könnyebbséget ad a nyugdíjtörvény.) Érdemes ezért minden érintett nőnek tudnia, hogy milyen időtartamok minősülnek keresőtevékenységgel szerzett szolgálati időnek...

A MAGÁNYOS ORBÁN

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.03.09.


A Néppárt képviselőket vesztett ugyan a Parlamentben, de továbbra is ez a legnépesebb frakció az unió parlamentjében. A Frankfurter Allgemeine Zeitung értesülése szerint valószínűleg júniusban tartják meg a pártcsalád tanácskozását, amelyen minden jel szerint kimondják majd hivatalosan a válást, hiszen 2019-ben felfüggesztették a Fidesz tagsági jogait. Orbán pedig egyre többször marad magára. A Libération szerint Temesvár afféle oázisként a balkáni menekültútvonalon, erre ugyanis az a migráns, aki Szerbia felől érkezik elkerülheti az erőszakos bánásmódot, amivel a magyar és a horvát határon szembesülne.


Magányos Orbán címmel közölt kommentárt a Frankfurter Allgemeine Zeitungban Thomas Gutschker, a tekintélyes konzervatív német lap brüsszeli tudósítója. Felvezetőjében megállapította: Európa kereszténydemokratái hosszú időn át képtelenek voltak egyértelmű álláspontot kialakítani Orbán Viktorral szemben, most azonban ő maga döntött. A Néppárt az Európai Parlamentben képviselőket vesztett ugyan, ám valójában jóval többet nyert ezzel. A német újságíró értesülése szerint valószínűleg júniusban tartják meg a pártcsalád azon tanácskozását, amelyen minden jel szerint kimondják majd hivatalosan a válást – a Fidesz ugyanis egyelőre csupán a néppárti frakcióból távozott, magában az Európai Néppártban 2019-ben felfüggesztették a tagsági jogait, és eddig nem döntöttek a kizárási indítványról.

A néppárti EP-képviselők száma egy tucattal csökkent, de ez nem változtat azon, hogy továbbra is ez a legnépesebb frakció az unió parlamentjében. Nyereség ugyanakkor az, hogy egyértelművé vált ennek a pártcsaládnak a kereszténydemokrata és Európa mellett irányvonala. Ezzel szemben Orbán a nacionalizmus és a jobboldali populizmus durva keverékét – saját elnevezése szerint az „illiberális demokráciát” – képviselte. Ez politikai terhet jelentett a Néppárt számára, amelynek vezetői – Jean-Claude Juncker volt európai bizottsági elnök, illetve Manfred Weber frakcióvezető - ellen Orbán elkeseredett hadjáratot folytatott. A válás elkerülhetetlenné vált – összegezte a történtek lényegét a Frankfurter Allgemeine.

Az olyanok, mint Orbán, inkább maguktól mennek, mint hogy kidobják őket – folytatta Thomas Gutschker, aki szerint azonban politikai értelemben Orbán ezzel kilépett a magányosságba. A pártcsaládok ugyanis nem csupán az európai jogalkotáshoz járulnak hozzá, hanem szövetségesi támogatást is nyújtanak az útitársaknak, hiszen létezik még számos érdekcsoport, regionális összefogás, vagy éppenséggel ott van az úgynevezett „takarékosak” csoportja. Orbán hosszú ideig profitált abból, hogy a kereszténydemokraták védelmezték, miközben ő a jogállam lebontásán dolgozott. Azt is engedték neki, hogy Magyarország jelentős arányban részesedjék az unió költségvetéséből, miközben Orbán ezekből a forrásokból csak a hozzátartozóinak és barátainak juttatott.

Ennek most véget kell vetni – állapította meg a német lap. A kommentátor szerint azt, hogy ez milyen érzés, Orbán megtudhatja Jaroslaw Kaczynskitól, a lengyel kormánypárt erős emberétől, aki a tagállami vezetők közül egyedüliként nem tartozik a három nagy európai pártcsalád – vagyis a kereszténydemokraták, a szociáldemokraták, illetve a liberálisok – egyikéhez sem. Ezért van az, hogy Lengyelországot már jóval hamarabb pellengérre állították, mint Magyarországot, holott a Jog és Igazságosság sokkal rövidebb ideje van hatalmon. Varsó ellen az Európai Bizottság indította meg a jogállamisági eljárást, amit Budapesttel szemben nem tett meg, ott az Európai Parlamentnek kellett besegítenie. Brüsszelben eddig gyakran azt lehetett hallani, hogy a Bizottság az új jogállamiság-érvényesítő eszközt az EU-költségvetést illetően mindenekelőtt Lengyelországgal szemben fogja alkalmazni. Vajon ez most így marad-e? – tette fel a kérdést a frankfurti lap tudósítója.

A kommentátor szerint a Néppártban eddig Janez Janša szlovén miniszterelnöktől és Sebastian Kurz osztrák kancellártól támogatást kapott Orbán, de ők ezután ezt már kétszer is meg fogják gondolni. Marad Kaczynski, a másik kívülálló. Ő és Orbán tavaly novemberben egyezséget kötött, hogy a költségvetéssel és a jogállamisággal kapcsolatos konfliktusban kitartanak egymás mellett. Ez azonban csak egy pár napig tartott, aztán a lengyel félnek fontosabb lett a nemzeti érdek, mint a hűségeskü. Orbán egyre gyakrabban lesz olyan magányos, mint akkor – zárult a Frankfurter Allgemeine Zeitung írása.

Temesvár egyfajta oázis a balkáni menekültútvonalon

Végezetül egy nem egészen friss, múlt heti, de érdekes cikkről. A Libération című baloldali párizsi lap Temesvárról közölt helyszíni riportot, és abban beszámolt arról, hogy a helyiek nagy empátiával, segítőkészséggel viszonyulnak a Szerbiából nagy számban érkező migránsokhoz. Temesvár egyfajta oázis a balkáni menekültútvonalon – írta a szerző. Románia november 20-án sárga zónába sorolta Szerbiát, ami azt jelenti, hogy az onnan érkezőknek karanténba kell vonulniuk. Egy migránssegítő szervezet helyi aktivistája elmondta a lapnak, hogy naponta 200-250 adag ételt osztanak ki a migránsoknak, legyenek azok akár román határrendészeti őrizetben, menekültotthonban vagy éppen az utcán. Tavaly egyébként több mint 6100 menekültkérelmet adtak be Romániában, ami 137 százalékos emelkedés az előző évhez képest. Románia ugyan nem része az ellenőrzésmentes közlekedést biztosító schengeni övezetnek, de az a migráns, aki Szerbiából Románia felé próbálkozik, legalább kikerülheti azt a vele szemben tanúsított erőszakos fellépést, amivel a magyar és a horvát rendőrök visszakényszerítik a migránsokat Szerbiába – írja a francia lap.

A MAGÁNSZOLGÁLTATÓK BEVONÁSA A JÁRVÁNY ELLENI KÜZDELEMBE, A MINDENEN TÚLI VESZÉLYHELYZET BEISMERÉSE

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2021.03.09.


Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában azt mondta, a betegek ápolásához ágyak, lélegeztetőgépek és emberek kellenek, és lehet, hogy szükség lesz a magánegészségügyben dolgozók kötelező bevonására is – már dolgoznak a szakemberek egy ilyen terven. Dolgoztak. A péntek esti Magyar Közlönyben meg is jelent, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató határozattal berendelheti az egészségügyi szolgálat teljesítésére azon egészségügyi dolgozót, aki a magánegészségügyben dolgozik. Olvasható továbbá benne, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt az országos kórház-főigazgató kártalanításért cserébe kijelölheti magánegészségügyi szolgáltató ingatlanát is a koronavírus elleni védekezés keretében. Lantos Gabriellával, az Új Világ Néppárt alelnökével és egészségügyi szakpolitikusával arról beszélgettünk, mit is jelent ez valójában? Szerinte a jelenleginél sokkal nagyobb bajra készül a kormány. Amit részben maguk okoztak maguknak.

Valójában mit jelent az, hogy a magánegészségügyben dolgozókat – orvosokat, ápolókat – is bevonják az egészségügyi ellátásba?

– Ez már a mindenen túli veszélyhelyzet beismerése. A veszélyhelyzetben persze megtehetik, de sem az első járványhullám, sem a második hullám idején nem tették meg. Ez most azt jelenti, hogy még sokkal nagyobb bajra készülnek. Amit persze részben maguk okoztak maguknak...

MIKÖZBEN DÚL A JÁRVÁNY, KORMÁNYKÖZELI FIGURÁKNAK OSZTOTTAK ÍGÉRETES ÜZLETEKET

444.HU
Szerző: SZABÓ ANDRÁS
2021.03.09.


Március 4-én csütörtökön az ország nagy része arra figyelt, a kormány hogyan kezeli az ismét súlyossá váló járványügyi helyzetet. Gulyás Gergely miniszterelnökségi miniszter ekkor jelentette be az újabb szigorításokat. A kormány pedig javában készült a hétvégi tömeges oltási kampányra, amely csütörtök estére 
elkezdett káoszba fulladni.

Jóval kisebb figyelem jutott arra, hogy a kormány aznap jelentette be egy jelentős piaci szektor átrendezését. Csütörtökön adtak ki egy közleményt arról, hogy megvannak a nyertesei annak az állami pályázatnak, amely arról szólt, a jövőben kik tevékenykedhetnek felszámolóként, vagyis kik végezhetik a fizetésképtelenné váló vállalkozások felszámolását.

90 győztes cég közül 54 korábban nem rendelkezett ilyen jogosultsággal, vagyis új szereplő a piacon. A közzétett listát átvizsgálva a Direkt36 azt találta, hogy a nyertes pályázók között több olyan cég van, amely fideszes politikus vagy pedig más kormányközeli figura érdekeltsége. A pályázatra összesen 277 cég jelentkezett, az elbírálás során pedig nagy súllyal estek latba a szubjektív szempontok.

Ez egy jelentős, évi 3-6 milliárdosra becsült piac, amelyen mostantól az állami felszámoló mellett mindössze ez a 90 nyertes cég működhet. A piacon arra számítanak, hogy a járvány miatti gazdasági problémák eredményeként hamarosan felpörögnek majd a felszámolások, tehát a felszámoló cégek ezzel jól fognak járni.

A nyertesek között van egy Seszták Miklós korábbi miniszterhez köthető ügyvédi iroda cége is, miközben Seszták maga is részt vett a kiválasztási folyamatban. A pályázati eljárással kapcsolatban több kérdést is feltettünk a kormánynak és Sesztáknak is. Ezekre egyelőre nem kaptunk választ.

Mészáros-kör, Papcsák, Valton, Tasnádi

A nyertesek között van egy Fejérvári-ház Kft. nevű cég, amely egy fideszes politikus, Papcsák Ferenc résztulajdonába tartozik. Papcsák korábban fideszes parlamenti képviselő volt. A 2010-es kormányváltás után elszámoltatási kormánybiztosnak nevezték ki. A kormánybiztosi pozíciójáról néhány hónappal később azért mondott le, mert Zuglóban polgármesternek választották. A polgármesteri posztot csak egy cikluson keresztül töltötte be. Jelenleg a jegybank felügyelő bizottságának elnöke...

A BEOLTOTTAK 98 SZÁZALÉKÁNAK NINCS ALLERGIÁS REAKCIÓJA AZ MRNS-VAKCINÁKRA

24.HU
Szerző: NAGY NIKOLETTA
2021.03.09.


Egy nagy résztvevőszámú kutatásból kiderült: a Pfizer és a BioNTech közös vakcinájával, illetve a Moderna oltóanyagával beoltott egészségügyi dolgozók 98 százalékának semmiféle allergiás reakciója nem volt a vakcina után. A JAMA tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint súlyosabb reakciók azoknál jelentkeztek, akiknek korábban is volt már másra súlyos allergiás reakciójuk, vagy tapasztaltak korábban anafilaxiás sokkot.

A kutatást a Mass General Brigham (MGB) kórház 64 900 beoltott egészségügyi dolgozóján végezték, akik vagy a Pfizer, vagy a Moderna mRNS-oltását kapták. Az oltás után három nappal a dolgozóknak kérdőívet kellett kitölteniük az allergiás reakciókkal kapcsolatosan. A kórház kutatói megjegyezték, hogy bár a válaszadás önkéntes volt, mivel egészségügyi dolgozókról van szó, a megbízhatóság elég magas.

Az akut allergiás reakció tünetei viszketés, csalánkiütés, duzzanat és/vagy légzési nehézségek voltak. Az anafilaxiát úgy állapították meg, hogy azoknál a dolgozóknál, akik kettő vagy annál több tünetről számoltak be, megnézték a kórházi adatokat...

NAVRACSICS TIBOR: NEM TUDOM, BELÉPNÉK-E MA A FIDESZBE

TELEX
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, DULL SZABOLCS
2021.03.09.


Bányászatügyi miniszterséget nem vállalna, de a feladattól függ, lenne-e újra kormánytag Orbán Viktor egykori helyettese. Navracsics Tibor kormánybiztosként, a Veszprém 2023 programfelelőseként, sőt vidékfejlesztési kormánybizottsági tagként „tért vissza”, bár szerinte ha ez valódi visszatérés volna, akkor a kormányzati kommunikáció fősodrában kapott volna szerepet. Interjú.

- A Fideszben mint pártban ma nem tartja meghatározó szereplőnek magát.

- Egyfajta jutalomjátéknak éli meg, hogy most Veszprémmel és térségével foglalkozhat.

- Közigazgatási és igazságügyi miniszteri időszakából az államigazgatási reformra a legbüszkébb, de az is ráncfelvarrásra szorulna ma, tíz évvel később.

- Az újra és újrainduló kampányok az olcsó államért elkeserítik.

- Több cikluson átívelő, és fokozatosan romló kapcsolatrendszer hozta el a bizalomvesztést Brüsszellel, és az Európai Néppárttal egyaránt – nincs meg a szándék a viták rendezésére.

- A menekültellenes kampány idején következhetett be a valódi törés a Fidesz és a Néppárt között.

- Az Európai Bizottság bizonyos szempontból valóban egy kaszárnya, még a Fideszhez képest is.

- Szokott találkozni Veszprémben Simicska Lajossal, de még sosem kérdezte meg tőle, mi történt 2015 februárjában.

- Orbán Viktor nem változott, ma is tűri a vitát, sőt kifejezetten inspirálják ezek...


MAGYARORSZÁGRA ÉRKEZETT VAKCINÁK TÍPUSA ÉS MENNYISÉGE

KORONAVÍRUS.GOV.HU
Szerző: vakcinainfo.gov.hu
2021.03.02.


...Az eddigi 6,5 millió adagról 10,9 millióra növeltük a lekötött Pfizer-BioNtech oltóanyag mennyiségét. Magyarország így már összesen 31 millió adag oltóanyagot kötött le. Ebből 24 millió adag oltóanyagot várunk az uniós beszerzésből, ennek eddig az 5%-a érkezett meg három gyártótól (Pfizer, Moderna, AstraZeneca). Az oltási protokoll szerint a ma érkezett teljes Pfizer-szállítmányt kiszállították a kórházi oltópontokra, ahol a regisztrált idősek oltását folytatják vele. Az AstraZeneca-vakcinával a 18-59 év közötti krónikus betegeket oltják, ezt eddig a háziorvosok végezték, de ezen a hétvégén a kórházi oltópontokra fogják hívni az oltandókat...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN EGYRE NEHEZEBBEN TUD SPÁRGÁZNI - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.03.09.


Az azért idekivánkozik, hogy a nyugati sajtó párszor már temette Orbánt, de a jelek szerint a miniszterelnök újra és újra exhumálja magát.


Finacial Times

Európának egyre inkább tele van a hócipője Orbán Viktorral, így a politikus már nem számíthat a német kancellár, valamint az uniópártok által föléje tartott védőernyőre. Ezt mutatta, hogy a Fidesz kilépett az európai kereszténydemokraták strasbourgi képviselőcsoportjából, ami egyben jelzi: mélyül a törésvonal a Nyugat és bizonyos keleti tagok között, élükön Magyarországgal.

A fejlemény az EU számára azért veszélyes, mert a térségben, a Balkánt is ideértve felerősödhet Kína, Oroszország, Törökország és Nagy-Britannia befolyása. Ugyanakkor Orbán sem lehet nyugodt, mert már nem építhet az EPP jelentette védelemre és tiszteletre. Ráadásul fontos fejlemények nem az ő kezére játszanak a világban. Hiszen Biden elnök egyáltalán nem utasítja el a liberális demokráciát, a németeknél pedig ősszel az uniópártok a zöldekkel léphetnek koalícióra a választás után, utóbbiak pedig nagyon nem kérnek az orbáni politikából.

Salvini idáig fontos támasz volt a miniszterelnöknek, amikor az időről időre nekirontott az EU-nak, hiszen úgy állíthatta be, hogy jelentős tényezők állnak mögötte nyugaton. Ám most egyre jobban magára marad, hiszen a Liga vezetője felsorakozott az új, unióbarát Draghi-kormány mögött. Magyarország már eddig is Moszkva szekerét tolta, amikor az EU-ban és a NATO-ban fékezte az ukránok felvételi folyamatát.

Ám mostantól kezdve igencsak nehéz lesz az eddigi spárgázás, tehát hogy egyszerre bújjon Oroszországhoz és Kínához, de közben learassa az unió által nyújtott előnyöket. Vagyis lehet, hogy a következő 10 év remek lesz Magyarország számára, ahogyan azt Orbán az év elején jósolta, de az ő sorsa aligha alakul ilyen jól.

Frankfurter Rundschau

Hanyatlik a magyar kormányfő fontossága, miután a politikus egyre több gonddal néz farkasszemet a Néppárttal történt szakítás után. A zsörtölődés persze szerves része módszereinek, ezért dörmögte azt a minap, hogy ma már nincs érdemi különbség az EPP és az európai baloldal között, miközben a nemzeti-populista Fideszt kitették a kereszténydemokraták soraiból.

Az illiberális demokrácia úttörője új jobboldalt kíván felépíteni a kontinensen, de teljesen mindegy, hogy melyik frakcióba ül most be Strasbourgban: egyre kisebb a politikai súlya. Ő idáig az a rossz fiú volt, aki jó gyerekekkel ült egy asztalnál, de immár egyedül maradt – rossz fiúként – mondja Krekó Péter. Így gondjai lehetnek, amikor megint üközik Brüsszellel.

A cseh és szlovák partnerek nem kívánnak a magyar útra lépni, ugyanakkor a kilépés után elsősorban Szerbiában gyengülhet meg a magyar befolyás. Egyidejűleg ellenszelet jelent számára az amerikai hatalomváltás, hiszen Biden az EU-val közösen kíván csatába vonulni a tekintélyelvű erők ellen. És nagyon nem tetszik neki, hogy Orbán a kínaiakkal és az oroszokkal haverkodik.

De odahaza sem áll jól a szénája: az ellenzék esélyt szimatol, a gazdasági növekedést ugyanakkor megtörte a járvány. A több mint 15 ezer halott mutatja nem csupán az egészségügy gyengeségeit, hanem azt is, hogy a rezsim nem az emberek védelmével törődik, hanem ellenségképeket gyárt. És nem ígérkezik sétagaloppnak a jövő évi választás sem. A közvélemény kutatások szerint még a Fidesz elszánt hívei körében is esik vissza Orbán népszerűsége.

Die Presse

Orbán Viktor már nem olyan erős, mint ahogy azt gondolja. Így látja a dolgokat vendégkommentárjában az osztrák Kleine Zeitung volt bécsi irodavezetője, aki kommentárjaiban idáig feltűnően kiállt a Fidesz mellett. Hans Winkler szerint Orbán most abban bízhat, hogy szövetségre tud lépni a kelet-európai nemzeti konzervatívokkal. A néppárti frakcióból azért penderült ki, mert a németek megvonták tőle a támogatásukat, hiába mondhatta idáig Merkelt a barátjának.

A kancellárnak most a járványra kell összpontosítania, a párt és a kormány sorsát már mások határozzák meg. De a magyar miniszterelnök nem számíthat sok jóra Bécsből sem, ahol pedig állítólag szintén egy cimborája ül a volánnál. Viszont akárki is kerül hatalomra szeptemberben Berlinben, szabadulni akar majd Orbán nacionalista és antiszemita ballasztjától. Vonatkozik ez Laschetre és Söderre is. Mindkettő kénytelen lesz azzal szembenézni, hogy a zöldek feltehetőleg csak akkor lépnek velük szövetségre, ha szakítanak a magyar vezetővel.

Az EPP-t illetően fontos, hogy a Fidesz kilép-e az egész pártcsaládból, illetve hogy netán kitessékelik-e onnan. Mindkét esetben inkább arra kell felkészülni, hogy a párt a PiS-szel és más közép-európai erőkkel közösen erős frakciót próbál alakítani, hiszen súlya már nem olyan nagy, mint a kereszténydemokraták tagjaként volt. Meg egyébként is: a mór már megtette a dolgát, amikor megszavazta az európai pénzügyi csomagot. A migráció témája ugyanakkor a háttérbe szorul.

A magyar választáson viszont jól jöhet a törés, mert idáig mindig bejött, amikor Orbán úgy tüntette fel, hogy áldozat, aki hősiesen viaskodik az EU gonoszaival. A mártírszerepet már alaposan begyakorolta. Viszont véleményét, hogy új jobboldalra van szükség a földrészen, sokan osztják a Néppártban. Csak éppen nem hiszik el éppen neki, amikor kormányzása, a grasszáló korrupció azt támasztja alá, hogy a szép szavak gyakran hazugság bújik meg.

Deutsche Welle

Orbán ugyan veszi a kalapját és távozik az EPP-ből, ám annak képmutatása továbbra is marad. A szocializmus után a konzervatív irányvonalból nem sok marad Közép- és Kelet-Európában, ezért ezeket az erőket újra fel kellett építeni. Abból, ami rendelkezésre állt. A Néppárt alaposan be is vetette magát e cél érdekében, így lett a liberális szabadságharcos és Soros-munkatárs Orbán Viktorból kereszténydemokrata. Lehet, hogy ma már tényleg hívő keresztény, ám jobboldali gyökerei aligha túl mélyek.

Ugyanakkor amikor a rendszerváltás után kialakultak konzervatív pártok, a jelek szerint arra nem figyeltek oda, mennyire fontosak az értékek. Sőt, az egyesült Európa számára alapvetőek, mert a politikai többség segít megszilárdítani a szerkezeteket, ám az együttes értékek megszilárdítják a közösséget. Keleten az új fegyvertársak azonban alighanem azt gondolták, hogy nem kell annyira forszírozni az elveket, azok csak propagandát jelentenek, ideológiai klisét, ködfüggönyt a plebsz számára.

Így az értékeket simán besöpörték a szőnyeg alá. Magyarország és Lengyelország egyre inkább fojtogatja a jogállamot. Hol marad a keresztényi felebaráti szeretet, amikor a menekülteket kell fogadni az unió külső határán? És ahelyett hogy felelősen gazdálkodnának a Brüsszeltől kapott milliárdokkal, pont az ellenkezőjét látni: korrupciót, önkiszolgálást, nepotizmust.

A szomorú képért azonban nem csupán az új kereszténydemokraták a felelősek. Hanem a Néppárt és az egész EU, mert túl sokáig becsukta a szemét. Ám az unió soha nem fog megfelelő keretet jelenteni a 450 millió európai polgárnak, ha továbbra is ilyen kétszínűen viszonyul a közös értékekhez.

Der Standard

Paul Lendvai új könyve, az „Orbán Magyarországa” azt követi nyomon, miként kell felépíteni egy illiberális demokráciát, de úgy, hogy az gyakorlatilag leválthatatlan legyen. Ezt tartja a kötet legnagyobb erényének a recenzió, függetlenül attól, hogy a Fideszt gyakorlatilag kivágták a kereszténydemokraták strasbourgi csoportjából. De hát a párt már régóta nem polgári-konzervatív vagy kereszténydemokrata, hanem egyszerűen rendkívül jobboldali-populista és főként antidemokratikus.

A recenzió szerint szerző egyrészt lenyűgöző portrét fejt Orbán Viktor politikai jelleméről, másrészt végig kíséri, hogy az ország miként lett egy új demokráciából régi, tekintélyelvű uralom – a jogállami intézmények kiüresítésével és szinte a teljes ellenzék megfojtásával. Az idevágó idézet: a miniszterelnök ravasz, mélyen cinikus hatalmi politikus, akit nem ideológiák, hanem kizárólag személyes hatalmi érdekei vezérelnek.

Eredményesen épített a hagyományos magyar nacionalizmusra, az unióellenességre, a migrációval szembeni félelemre és a kódolt antiszemitizmusra, amit az ellenségképek állandó gyártásával körített. Közben pedig Oroszország és a nyugat-európai jobboldali szélsőségesek tetterős szövetségesének bizonyult, amikor az EU értékeit és összefogását kellett meggyengíteni.

ZDF

A német közszolgálati tévé rövid dokumentumfilmet surágrzott „Orbán szegény Magyarországa” címmel, kiemelve, hogy a politikus gazdagnak állítja be az országot, pedig sok helyütt hatalmas az ínség. Főként a romák lakta településeken, mint amilyen a felvételeken látható Köröm is. A hatalom azonban nem szívesen foglalkozik a kérdéssel, mert nem illik le az Orbán által festett napsütéses képbe. A felkeresett faluban a családoknál télen gyakran elfogy a tüzelő, amit az önkormányzattól kapnak, az csak rövid időre elég. Az egyik családnál pl. a két szobát fűtötték vele, ahol 19-en laknak. Így azt rakják a kályhába, ami éppen adódik. A segély összege napi egy eurónak felel meg. De sűrűn hiányzik az élelem, a ruházat és a gyógyszer is. A stáb ottjártakor a hűtőgép éppen teljesen üres volt

Kiss Anikó, volt egyetemi oktató, aki 10 éve dolgozik az egyik civil szervezet megbízásából elmondta, hogy főként télen kelne el a segítség a túléléshez. Merthogy az emberek fáznak, nem tudnak melegen öltözködni, hiányosan táplálkoznak és ez legyengíti az immunrendszert. Ezért sokan nem élik túl a hideg időszakot. Az állam azonban tétlen marad.

A helyzetről a polgármester sem kívánt beszélni, szerinte nincs is szegénység. A téma tabu a kormány számára is, az idegenforgalom sokkal fontosabb. Abba sok pénzt öl. A nyomorral viszont nem szeretne szembesülni. Orbán ugyanakkor erősnek és vonzónak igyekszik láttatni az országot. A hivatalát nemrégiben újították fel a Várban. De ő látványpolitizálást folytat és abba nem férnek bele a nyomorultak.

Süddeutsche Zeitung

Ismét kiélezheti a magyar-ukrán viszonyt, hogy Kijevben Zelenszkij elnök olyan rendeletet készül hozni, amely távol tartaná a kisebbséget képviselőit a politikától és az államtól. Eszerint nem vállalhatnának közhivatalt olyanok, akik kettős állampolgársággal rendelkeznek. Nem léphetnének be semmilyen pártba, politikai tisztséget sem láthatnának el, és nem juthatnak államtitkok birtokába.

Elemzők szerint az intézkedés főként az orosz nyomulást kívánja feltartóztatni, de alighanem kihívásnak veszi az Orbán-kormány is. Pedig januárban már úgy látszott, hogy enyhül a bilaterális feszültség a 150 ezres kárpátaljai magyarság ügyében. Egyelőre ugyan visszafogottak a budapesti reakciók, de ennek inkább az az oka, hogy az ukrán külügyminiszter az „orosz agresszorok” elleni védekezés részeként vezette fel a leendő dekrétumot, egyben pedig kilátásba helyezte a nyelvtörvény enyhítését. A jelentés hozzáteszi, hogy Orbán Viktor harcosan nacionalista vonalat visz.

Politico

Nem tették lehetővé a lengyel vendéglátók, hogy a francia Európa-ügyi államtitkár felkeresse az egyik várost, amely hivatalosan LMBT-mentes övezetnek nyilvánította magát, mondván, hogy a járványhelyzet miatt nem lehetséges az út. Baune, aki tegnap óta tartózkodik Varsóban, elmondta, hogy emiatt le is mondhatta volna a látogatást, de azzal nem változna a helyzeten. Másrészt pedig akár a maga szakállára is elutazhatott volna a településre, de ez nem eljárás egy uniós tagállammal szemben.

Emellett a tárgyalások fontos témája a szigorú abortusztilalom. ez ügyben találkozik civil szervezetek képviselőivel, valamint a varsói polgármesterrel is. Mint emlékezetes, a Bizottság múlt augusztusban megvonta a támogatást attól a hat lengyel várostól, amely elutasította a melegséget. Baune, aki vállaltan homoszexuális megjegyezte, hogy nem haza akart beszélni. Azért kívánta szóba hozni a kérdést, mert Európa a liberális demokráciák földje, ahol határozottan meg kell védeni az alapvető, illetve az egyéni szabadságjogokat.

MAGYARORSZÁG MINDENKIÉ? – A MAGYAR LMBTQ KÖZÖSSÉG HELYZETE

PCBLOG / ÁTLÁTSZÓ
Szerző: CAPITAL POLITICAL
2021.03.08.


A blogposzt a Tegyél egy bátor dolgot nemzetközi projekt keretében készült. A kezdeményezés célja a fiatalok segítése és képessé tétele arra, hogy felismerjék és fellépjenek a radikalizációval és szélsőségességgel kapcsolatos jelenségekkel szemben saját környezetükben és közösségükben. A blogposzt szerzője a projekt egyik wokrshopjának volt a résztvevője.


A rendszerváltás óta a 2020-as Pride-hónap alkalmából került ki először a budapesti városházára és több kerületi önkormányzat épületére is az LMBTQ közösség jelképe, a szivárványos zászló, melyet szélsőséges csoportok tagjai több esetben is eltávolítottak. A téma megosztó jellegére ősszel a Meseország mindenkié című könyv kapcsán kibontakozott felfordulás is rávilágított. Vajon hol tart most Magyarország a melegség és a transzneműség elfogadásában?

A Pride Hónap alatt minden évben kiemelkedően sok melegellenes akcióval találkozunk Magyarországon: bár tavaly a felvonulás a koronavírus-járvány miatt elmaradt, az azt helyettesítő alternatív programok ugyanúgy hozták a megszokott Pride-hangulatot, és ezzel együtt az ezt ellenző hangokat és megmozdulásokat is. Az önkormányzatok épületeire kitűzött szivárványos zászló kifejezetten új jelenség volt Budapesten, így nem meglepő, hogy a szélsőségesek meglátták benne az újabb lehetőséget a gyűlölködésre. Összesen három zászlólopásról tudunk, az egyiket az Aryan Greens nevű szurkolói csoport követte el Ferencvárosban, a másik kettőt Novák Előd, a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke, aki ezzel valóságos mémmé vált.

A melegellenes attitűdök széleskörű terjedését 2020-ban a kormányzati kommunikáció és a kormányközeli médiumok is nagyban elősegítették. A kormány a „hagyományos” családmodellt szorgalmazza, miközben igyekszik úgy tenni, mintha az LMBTQ közösség jogi problémái nem is léteznének, a szélsőséges narratívát magáévá téve pedig az érdekképviseletet propagandaként keretezi.

A kormány az LMBTQ közösséghez tartozók helyzetét nehezítő intézkedéseket tavasszal még igyekezett nem feltűnően intézni: a koronavírus-járvány első hullámában beterjesztett, majd elfogadott salátatörvény 33. paragrafusa a legális nemváltoztatás jogát úgy törölte el, hogy közben nem tette explicitté a tényt, hogy ez a transznemű embereket fosztja meg egy olyan joguktól, mely számukra alapszükséglet a mentális egészségük szempontjából. Az ősszel megjelent Meseország mindenkié könyv kapcsán viszont már nyíltan homofób megnyilatkozásokkal találkozhattunk a kormány részéről. Októberben Orbán Viktor miniszterelnök beszédében azt fogalmazta meg, hogy a magyarok toleránsak a homoszexualitás jelenségével szemben, de a homoszexuálisok hagyják békén a gyerekeinket, ezzel gyakorlatilag kirekesztve a homoszexuálisokat a magyarok közül. Pár nappal később Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter „homoszexuális propagandának” nevezte a mesekönyvet. 2020 decemberében a kilencedik Alaptörvény módosítás kimondta, hogy az „anya nő, az apa férfi”, a 2021 februárjában elfogadott kormányrendelet pedig jelentősen megnehezítette az azonos nemű párok örökbefogadását...Ű

KI GYŰLÖLI A FIDESZT?

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.03.09.


Gulyás Gergely mintha pedzegetne valamit pártja helyéről a világban, mert arra a felismerésre jutott, hogy Manfred Weber „nem politikai, hanem személyes alapon érez engesztelhetetlen gyűlöletet Magyarországgal vagy legalábbis a Fidesszel szemben”. Adunk egy piros pontot azért is ennek a Gulyásnak, mert azt is kezdi kapisgálni, amikor rendre elmondják a pártjáról, illetve annak tagjairól, hogy szaralakok, akkor nem a magyar emberekről beszélnek, hanem csakis róluk. Fejlődőképesnek tűnik ez a Gulyás, ha így folytatja, eljuthat a tisztánlátásnak arra a szintjére, hogy belenéz a tükörbe, és elhányja magát.

Sokat tettek a fiúk, hogy Weber gyűlölje őket. Ez már akkor is kiderült, amikor kijelentette, a magyarok (Fidesz) szavazatival nem akarja megszerezni az Európai Bizottság elnöki székét, amire a kedves vezető akkor úgy reagált, hogy miféle ember az ilyen. Efféle, aki aztán majd kihajítja a galerit a csukott ajtón. Már ebből is kitetszik, megvan a fiúknak az a képessége, hogy a legjámborabb alakokból is előcsalja a bennük rejtező vadbarmot, mert bánni velük csak így lehet. Ez szinte kódolva van abban, ahogyan a fideszesek járnak-kelnek a világban, mintha náluk lenne a bölcsek köve, amiből fakadóan erős übermensch tudatuk van.

Még a legutolsó fideszes önkormányzati képviselőnek is, mintha külön tenyésztenék őket. Weber gyűlölete viszont nem magában álló, szerte Európában ilyen élénk érzelmeket váltanak ki, gondoljunk Timmermansra, előtte Verhofstadtra, most a másik „holland fickóra”, de mesélhetnék Jourováról, Tuskról és még sok másról is. Ami azért meglepő, mert a gyűlölet valóban nem politikai kategória, de a Fidesznek sikerült meghonosítani Európában is, a fagylalt tehát visszanyalt. Egy pártot viszont személyek alkotnak, s ha azt mondják, gyűlölik a Fideszt, akkor Deutschra gondolnak, a kedves vezetőre, akit úgy általában már annyira rühellenek, hogy a folyosón is messze kerülik.

Mint valami leprást, és ő is erősen megdolgozott ezért. Sajnálnánk is sokszor, ha tudnánk, ahogyan a kör közepén áll a trottyos gatyájában, és Patakira gondol, meg Nagy Ferencre, akik az erkélyén rajonganak érte, meg a többiek, akikkel ott iddogál, hogy valami melegséget érezzen. Ez a zsarnokok egyedülléte. Hitlert nem merték felébreszteni a D napon, s mire magához tért, már minden elveszett, Sztálin a saját hugyában feküdve haldoklott a szoba közepén, és hozzá sem mertek benyitni. Az ilyenek végül mindig magukra maradnak a világűr magányában. S ha meglátják, hogy Weber gyűlöli őket, ami erős személyes érzelem, akkor észreveszik, hogy ennek az útnak az elejére léptek...