2016. október 8., szombat

FELFÜGGESZTETTÉK A NÉPSZABADSÁG KIADÁSÁT, A NOL.HU SEM MŰKÖDIK

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2016.10.08.


A hivatalos magyarázat szerint a készülő "koncepcióváltás", a csökkenő példányszámok miatt függesztette fel szombattól a Népszabadság kiadását a Mediaworks. A nol.hu is leállt, majd a cég közleméyne jelent meg. A munkatársak mit sem tudtak erről, szombat reggel már az emailfiókjukhoz sem fértek hozzá, futár értesítette őket a hírről.

A főszerkesztő szombat reggel egy rokonától tudta meg, mi történt.

Amit eddig tudni lehet:
A kiadó Mediaworks szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig - közölte a társaság szombaton. A Nol.hu szombat reggel már nem üzemelt, majd nem sokkal később megjelent az oldalon a cég közleménye.

ITT OLVASHATÓ

HARCBAN ÁLLUNK! - A NÉPSZABADSÁGÉRT, ÉS A MAGYARORSZÁGBA VETETT HITÜNKÉRT!

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.08.


Ma reggel a Népszabadság új tulajdonosa, aki valahol Habony Árpád ibizai partija és Mészáros Lőrinc 1,4 milliárdos luxusjachtja között lehet félúton, egyszerűen megszüntette a Népszabadságot. A költözés miatt összepakolt számítógépek ismeretlen helyen vannak, reggel futár ment a lap újságíróihoz, hogy fel vannak függesztve, más források szerint van, aki felmondólevelet kapott, az emailezést leállították, a nol.hu-t lelőtték. Magyarország egyik legrégebbi lapját kivégezte a hatalom.


És ne legyen kétségünk, a gyilkost úgy hívják: Orbán Viktor.

Sokszor írtunk már erről, a Fidesz médiapolitikája fideszes források szerint is elismerten annyiból áll, hogy mindent meg kell venni, át kell állítani, ki kell végezni, ami nem az övék már most!

Tudtuk, hogy a Népszabadságot kiadó Mediaworksot felvásárolják Orbán kegyencei, strómanjai; tudtuk azt is, a megyei lapoknál már elkezdődött az átalakítás. Választhatták volna a Népszabadságnál is a kivéreztetést, a lassú átalakítást, de ők keményen odacsaptak egyik napról a másikra, hogy mindenki értse, miről van szó.

Most ugyanis ez történik, látványos kivégzés, és bár nem sok esélyünk van megakadályozni ezt a folyamatot, megmenteni a Népszabadságot, de mégis ki kell állni. Legalább annyit el kell érni, hogy világos legyen minden magyar polgár számára, mi történik ebben az országban, hogyan rohanunk bele... nem a forradalomba, hanem valamiféle erdogani, putyini diktatúrába. Hogy megküzdjünk legalább azért, hogy az információ eljusson azokhoz, akik el vannak zárva az információ elől!

„Harcban állunk!” - mondta a Népszabadság egyik munkatársa, amikor ma beszéltünk. Ebben a harcban pedig fel kell sorakoznunk melléjük. Mert ami velük történik, bárkivel megtörténhet. Bárkit felvásárolhat egy fideszes úri kedvében, legyen az újság, pékség, buszgyártó, vagy más cég. És aztán „rendet rakhat”. Az ő hatalmukkal szemben csak a mi szavunk van.

Nem tudom, mit fog most csinálni a Népszabadság szerkesztősége, hogy fognak beleállni ebbe az ügybe.

A Népszabadság az a lap, amely a nagy magyar lapok közül leginkább kiáll a dolgozók védelmében, amely közelről követi az oktatás, az egészségügy, a szociálpolitika fontos történéseit és kiállt a kormány döntéseinek negatív, sokszor tragikus következményei ellen.

A Népszabadság volt az elmúlt években annak a 4-5 médiának az egyike, ami fontos ügyeket tudott és mert feltárni a kormány stiklijei közül. Legutóbb például Rogán helikopteres kiruccanását és Matolcsy magánéletének fontos következményeit. Ezt is el akarják most tüntetni...

ITT OLVASHATÓ

FELFÜGGESZTETTÉK A NÉPSZABADSÁG KIADÁSÁT, A SZERKESZTŐSÉG

CSEPELIEK ÚJSÁGA BLOG
Szerző: csú
2016.10.08.Új vezérigazgató

A Mediaworks Zrt. a társaság megbízott vezérigazgatójává Katona Viktort nevezi ki, aki jelenlegi, pénzügyi vezérigazgató-helyettesi és operációs vezetői feladatköre mellett veszi át a vezérigazgatói pozícióból saját kérésére távozó Rónai Balázs feladatait - írják. 
A Mediaworks hivatalosan azt közölte, hogy az érintett területekhez rendelt munkavállalókat felmentik a munkavégzés alól, a szerződéses partnerek szolgáltatásait pedig időlegesen felfüggesztik. Az előfizetőknek a Népszabadság helyett más kiadványukat, illetve az előfizetésből a felfüggesztés idejére eső rész visszafizetését ajánlja fel a kiadó. "A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 százalékkal, azaz 100 ezer példányt meghaladó mértékben csökkent, aminek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és idén is jelentős veszteséget halmozott fel" - szól a hivatalos közleményük.
Azt írják, a kiadó arra összpontosít, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a Népszabadságnak, ennek érdekében pedig konzultációt kezdeményeznek az érintettekkel.

Megvették Pannon Lapokat

Szeptember közepén megjelent cikkünkben azt írtuk, hogy kormányhoz közel álló tulajdonosa lehet a Népszabadság kiadójának, a Mediaworksnek, fideszes forrásaink szerint a tranzakció célja nem elsősorban a csökkenő példányszámú baloldali napilap birtoklása, hanem hogy átvegyék az irányítást a 13 megyei lap fölött, ami szintén a Mediaworks tulajdonában van...

ITT OLVASHATÓ

FEFÜGGESZTETTÉK A NÉPSZABADSÁG KIADÁSÁT, A NOL.HU NEM ELÉRHETŐ

INDEX.HU
Szerző: HH
2016.10.08.


Felfüggeszti szombattól a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a kiadó Mediaworks - közölte a társaság szombaton, az MTI-vel. A Nol.hu szombat reggel óta nem volt elérhető (azóta egy közleményt adtak ki rajta), de a nyomtatott újság szombaton még megjelent.
A dolgozókat 

A dolgozók szerint ez puccs

Úgy tudjuk, a szerkesztőséget egyáltalán nem értesítették előre erről a megdöbbentő lépésről, több munkatárs azt állítja, puccs történt. A kiadó szerint a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig tart a felfüggesztés.

Az Index információi szerint a Népszabadság több munkatársa szombat reggel motoros futár által kézbesített levelet kapott, hogy felmentik őket a munkavégzési kötelezettség alól. Nem tudnak bemenni a helyükre, nem tudják megnyitni az emailezésüket sem. Fizetést  még kapnak (de csak az alapbérüket), de mától nem kell dolgozniuk. A Népszabadság Facebookját még a dolgozók üzemeltetik, ezt írták ki rá: "Kedves követőink! A Népszabadság szerkesztősége a nyilvánossággal egyidőben értesült róla, hogy a lapot azonnali hatállyal bezárták. Első gondolatunk, hogy ez puccs. Hamarosan jelentkezünk."
Úgy tudjuk, tegnap kellett kiköltözniük az eddigi szerkesztőségükből, azt mondták a dolgozóknak, visszaköltöznek a Bécsi útra, de ez nem volt igaz. Vasárnapra még egy céges ünnepséget is terveztek, hogy megünnepeljék a visszaköltözést, de már be sem engedik őket a munkahelyükre. Pénteken már szivárogtak kívülről olyan információk, hogy valami nagy változás lesz pénteken vagy hétfőn, de nem igazán adtak ezekre a pletykákra, mert a kiadó pénzügyi vezetői kifejezetten optimistán nyilatkoztak a jövőről...

ITT OLVASHATÓ

FELFÜGGESZTIK A NÉPSZABADSÁG KIADÁSÁT

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: nepszava.hu
2016.10.08.


A kiadó Mediaworks szombattól felfüggeszti a Népszabadság nyomtatott és internetes formában történő kiadását a lap új koncepciójának kialakításáig, illetve megvalósításáig azért, hogy "valamennyi érintett ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni" - ezt a társaság közölte szombaton, eddig példátlan módon. A dolgozókat előre nem tájékoztatták, így őket is megdöbbentette a hír. Információink szerint a Mediaworks felügyelőbizottsága döntött a felfüggesztésről, ma értesítették levélben a lapot...

ITT OLVASHATÓ

NÉP - SZABADSÁG?

GÉPNARANCS - BANÁNKÖZTÁRSASÁG
Szerző: Kinyo Norbert
2016.10.08.


Indulatból nem szabad cikket írni, a harag nem jó irányba vezeti a tollat, de amit ma valakik meg mertek tenni a magyar sajtóban az példátlan, hallatlan eset.

Ilyet csak Törökországban enged meg magának a hatalom, ahol teljes szerkesztőséget foglalhatnak el erőszakkal. Akkor kapcsolnak le egy rádó- vagy TV-adást amikor csak akarnak.

Magyarországon hat éve folyamatosan szűkül a sajtónyílvánosság. A kormányzópárt sokkal furmányosabb módon csavarta ki a tévéket, rádiókat, lapokat és internetes oldalakat a szabad sajtó kezéből.

Pénz és hatalom kéz a kézben járva szisztematikusan lebontotta a magyar sajtószabadságot és kisgömböc mintájára bekebelezett mindent. A közszolgálati médiából állami tévét és rádiót csináltak törvénnyel, költségvetéssel és hatalmi szóval együttesen.

A szabad piacon csak felvásároltak, kijátszották egymás ellen a szereplőket, elzárták az állami hirdetések csapjait és így tovább.

Elbukott a független kereskedelmi rádiózás, csak a magáért harcoló Klubrádió maradt meg a sarokba szorítva. A nagy kereskedelmi tévéket kijátszották egymás ellen, majd a kivéreztetett szereplőt bekebelezte a Vajna-Habony-Rogán Bermuda-háromszög.

A lapok piacán előbb felhizlalták, majd kicsinálták a Téma-csoportot, hogy azután a médiába beszálló Habony Árpád kapjon pénzt, paripát, fegyvert.

A nagy G-nap óta egyedül a Simicska sajtóbirodalma állja (részben) a sarat. Az ingyenes napilapot (Metropolitant) feláldozta Orbán volt embere, cserébe még kitart a Hír TV és a Magyar Nemzet mellett.

Közben a háttérben folytak az óriási átrendeződések. A Ringier összeházasodott az Axel Springerrel, osztottak-szoroztak, ide-oda pakolgatták a sajtótermékeket. A Mediaworks megszerezte a Pannon Lapokat és ennek a folyamatnak lett a végjátéka a Népszabadság felfalása. Kivárták, hogy szinte minden ütőkártya egy kézben legyen.

Amit itt műveltek a magyar sajtótörténetben példátlan. Főleg, ha figyelembe vesszük, hogy az internet korszakával egy teljesen új struktúrában dolgozunk. Ma már, ezt hétről-hétre bizonyítja a Gépnarancs is az “Internet nem felejt” rovatával. Föld S. Péter rendre előhozza a közelmúlt 4-6 éves történeteit, amelyek ott vannak a világhálón. A netről nem lehet csak úgy kiollózni a nem kívánt személyeket, ahogyan a sztálini propaganda megcsinálta és megtehette. Az egyszer publikált írások talán örökre fennmaradnak, persze törölni, korlátozni lehet és sokan meg is próbálkoznak ezzel.

Azonban hallatlan egy lapot azonnali hatállyal úgy bezárni, hogy az internetről is lekapcsolják a saját szerverüket, elérhetetlenné téve a
NOL.hu teljes archívumát. Nem egyszerűen egy nyomtatott napilapot szüntetnek meg, hanem kísérletet tesznek arra, hogy az archívum eltüntetésével egy jó nagy fekete lyukat üssenek a magyar sajtó történetében...

ITT OLVASHATÓ

A KVÓTAÜGY ÉS AZ EURÓPAI DEMOKRÁCIA

MAGYAR NARANCS
- LIBERÁLIS SZEMMEL
- REPUBLIKON BLOG
Szerző: Mikecz Dániel
2016.10.08.


Kevésbé kapott nyilvánosságot, hogy Magyarország az év első nyolc hónapjában már 26 ezer legális menekültet “vett fel”.

A népszavazás óta egyre több olyan információ derül ki a relokációs kvótáról, valamint a magyar kormány menekültpolitikai kötelezettségeiről és terveiről, amikkel nem ártott volna tisztában lenni már a múlt vasárnapi referendum előtt. Orbán Viktor keddi sajtótájékoztatóján erősítette meg, hogy a népszavazás nem vonatkozik a sokat említett 1294 menekültre, hanem a további, limit nélküli áthelyezéseknek kívánta elejét azzal a kormány. Az kevésbé kapott nyilvánosságot, hogy Györkös Péter berlini magyar nagykövet egy német műsorban azt nyilatkozta, hogy Magyarország az év első nyolc hónapjában már 26 ezer legális menekültet “vett fel” és az 1294-nél kétszer annyi ösztöndíjat adott olyan egyetemi hallgatóknak, akik a menekülteket kibocsátó országokból érkeznek. Ez utóbbiról semmit nem lehetett hallani a magyar nyilvánosságban, a 26 ezres szám pedig a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal statisztikái szerint a regisztrált menedékkérők számára vonatkozik. Abban persze igaza van a nagykövetnek, hogy az 1294 főt sem kellett volna automatikusan befogadni, csak Magyarországon kellett volna folytatni a menekültügyi eljárást.

Ahogyan azt a miniszterelnök is elmagyarázta az említett sajtótájékozatón, az ő áthelyezésükről már megszületett a döntés az Európai Tanácsban, amelyet Szlovákia megtámadott az Európai Bíróságnál, melyhez később Magyarország is csatlakozott. Az ellenzék ugyanakkor azzal kampányolt, hogy a kötelező kvóta mint ötlet már kifulladt: mutatják ezt a pozsonyi EU csúcs után tett nyilatkozatok.

Nincs egyszerű dolga tehát annak, aki követni szeretné az uniós politikában folyó eseményeket. Az EU döntéshozatali mechanizmusa korántsem nevezhető átláthatónak, amit csak bonyolít a háttérben folytatott egyeztetések súlya és szerepe. A különböző ügyekben ráadásul az egyes országok ad hoc koalíciókat kötnek, így az egészet inkább a kamarillapolitika, semmint az átláthatóság és a demokratikus döntéshozatal jellemzi. Az persze bevett gyakorlat az EU működésében, hogy az igazán fontos kérdések kormányközi szinten, tehát az egyes állam- és kormányfők egyeztetésein dőlnek el. Korábban azonban nem érintette olyan közvetlenül és olyan mértékben a magyar közéletet az uniós politika, mint az áthelyezési kvótával kapcsolatban. Ebben az ügyben világossá is váltak az EU döntéshozatalának gyengeségei: átláthatatlanok a politikai folyamatok és alapvetően nem tud helyet biztosítani az állampolgári részvételnek...

ITT OLVASHATÓ

PINÁT MONDOTT DONALD TRUMP

ÖRÜLÖNK, VINCENT? BLOG
Szerző: jotunder
2016.10.08.


Pinát mondott Donald Trump. Igazából puncit, de az amerikai televíziók így sem tudják leadni, ki kell fütyülni azt a részt. A pinarészt. Tizenegy évvel ezelőtt pinát mondott, ez most a főhír. És azt is mondta, hogy meg akart valakit dugni. És most a Trumpnak vége van.

Képzeljük el, hogy azt mondja, hogy meg kell büntetni azokat a nőket, akik abortuszon esnek át, vagy, hogy a mexikóiak nemierőszakolók, vagy, hogy ki kell tiltani a muszlimokat Amerikából. Például.

Ne mondj pinát, ha politikus vagy. Egyszerűen ne mondj pinát. Lopj el egy országot, szállítsd helikopteren a családod celebesküvőkre, miközben persze ellopsz egy országot, rúgj fel egy nyugdíjast, miközben ellopsz egy országot, szervezz gyűlöletkampányt szíriai óvodások ellen, miközben ellopsz egy országot, nyúld le a köztelevíziót, majd kevésbé köz televíziókat, miközben ellopsz egy országot, tüntess ki egy antiszemita barmot, miközben ellopsz egy országot, de pinát bazmeg ne mondj, soha ne mondj pinát. Bazmeget se mondj, de pinát aztán tényleg soha.

Amerikában pina lett mondva, és nem tudom, hogyan fogják feldolgozni.

A mi országunkat meg ellopták, de már fel is dolgoztuk, sőt várjuk, hogy ellopják a pulcsikánkat is, a dugicsokinkat, a kis piros teherautót, amit a szülinapra kaptunk, mert igazi erős vezetőt akarunk magunk felé tornyosulni, és az igazi erős vezető az lop, de nem mond pinát.

Ez most ilyen.


ITT OLVASHATÓ

NÉMETH SÁNDOR, TRUMP ÉS A SZENTLÉLEK VEZETÉSE

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Bartus László
2016.10.08.


Ideje tiszta vizet önteni a pohárba. Orbán Viktor Trump egyetlen európai támogatója, ezt mindenki tudja. Nagyobb csönd övezi, hogy Orbán Viktoron kívül egyetlen ember támogatja nyíltan Donald Trump-ot, s az Németh Sándor, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, a magát "ellenzékinek" nevező ATV tulajdonosa. Az ATV-ben szereplő liberálisok úgy tesznek, mintha ezt nem tudnák, ezért nem bojkottálják az ATV-t. Pedig, ha Orbán népszavazását bojkottálták, akkor a Trump-ot támogató Németh Sándort és a tulajdonában levő ATV-t még inkább kellene. Érdekes, hogy nem fordul ki a gyomruk.

Ezúttal mélyebb kérdést szeretnék feszegetni, amely sokak számára nem ismert megvilágításba helyezi a jelenséget. A Hit Gyülekezete a karizmatikus keresztény mozgalom része, a Szentlélekkel való személyes közösségre helyezi a hangsúlyt. Ez rendben van, ez a kereszténység lényege. De az már nem, hogy erre hivatkozva tévedhetetlennek hisznek egy embert, akiről azt hiszik, hogy minden lépését a "Szentlélek vezeti". Ez azt jelenti, hogy Isten szól hozzá és irányítja.

Miközben Németh Sándor egy hitetlen ember józanságával sem rendelkezik, hívei bármire képesek, mert azt hiszik, hogy Németh Sándor bármit mond, azt az Isten mondja nekik. Németh Sándor olyan "karizmatikus" vezetőnek állítja be magát, akit különös módon "vezet a Szentlélek", akihez Isten szól. A Hit Gyülekezete tagjai abban a hitben élnek, hogy Németh Sándor egy tévedhetetlen ember, mert Isten neki mindent "kijelent", minden szava Isten szava, tetteit Isten mozgatja, a Szentlélek irányítja. Amit "a Sándor" mond, az Istentől van. Ezért bármire képesek. Ez tesz életveszélyessé egy ilyen szektát egy önmagát isteni tekintéllyel felruházó hamis próféta kezében.

A fanatikus hívőket nem volt képes ebben a hitükben megingatni az sem, hogy Németh Sándor próféciái rendre nem teljesültek. Pártkezdeményei elhaltak, a Hit Gyülekezetét Németh Sándor Orbán rendszerének elkötelezett támogatójává tette. Jelenleg éppen a Jobbik bekebelezésén dolgozik. Már azt emlegeti, hogy meg lehet változni, és meg kell bocsátani. Mármint Vonának. Akinek van füle a hallásra, az hallja, hogy ez mit jelent.

A legutóbbi fiaskó, hogy Németh Sándor mindent bevetett, teljes erejével támogatta a "kvótanépszavazást", amely végül érvénytelen lett és elbukott. Isten nem "jelentette ki" az ő "szolgájának", hogy egy vesztett ügyet támogat. Vagy Isten nem volt elég erős hozzá? Isten mégsem gyűlöli a menekülteket? Isten esetleg szereti a muszlimokat is? Meg akarja őket is menteni? Nem szólt a nagy prófétához, Magyarország "szellemi vezetőjéhez" a Szentlélek? Miért hagyta, hogy elbukjon az ő szolgája, és ez kiderüljön?

E kérdés felvetése is istenkáromlásnak és Isten elleni lázadásnak számítana a Hit Gyülekezetében. Van azonban ennél most egy sokkal durvább eset. Donald Trump támogatása. A Hit Gyülekezete médiája, a Hetek, az ATV, a Vigyázó blog és minden online felületük teljes mellszélességgel támogatja Donald Trump-ot, mint a keresztény értékek letéteményesét. Gyalázkodó hangnemben irkálnak a liberálisokról, mint az erkölcs megrontóiról, és támogatnak olyan embert, aki világi mércével mérve is az emberiség egyik mocska.

Most kiderült Trump igazi énje, remélhetőleg ezzel meg is bukott végleg. De fel kell tennünk a kérdést azoknak a fanatikus tízezreknek, akik vakon hisznek Németh Sándor isteni küldetésében és az Istennel való különleges kapcsolatában, hogy ezt vajon miért nem jelentette ki neki a Szentlélek? Miért nem mondta neki azt, hogy "Sándor, fiam, ez az ember nemhogy nem keresztény, de egy pokolfajzat. Hogyan támogathatod az én nevemben?" Trump támogatása a bizonyítéka, hogy ennek az embernek semmi köze nincs Istenhez. Németh Sándor egy csaló...


ITT OLVASHATÓ

VISZLÁT NOL, HELLŐ VALÓSÁG!

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.10.08.


nol.hu-n az alábbiak olvashatók (magyarul és angolul):
Sajtóközlemény - Sürgős
A PLT-vel és új székhelyével a Mediaworks korszakváltás előtt áll

A következő feladat: a Népszabadság üzleti modelljének újraformálása

2016. szeptember 30-án a Mediaworks Zrt. megvásárolta a Pannon Lapok Társaságát, ezzel a Médiaworks valódi regionális kiadóvá vált, markáns jelenléttel a sportlapok és magazinok piacán. A napokban zajlik a Mediaworks budapesti operációjának Budapest, Bécsi út 122-124. szám alatti, a Népszabadság-épületben újonnan kialakított és költségtakarékos székhelyre történő költözése, ahol több mint 400 munkahely került kialakításra.
Mindez lehetőséget teremt a stabil gazdasági alapok megteremtésére, ami a minőségi újságírás legfőbb garanciája.

A bevételek növekedése és a menedzsment költségcsökkentési intézkedései ellenére a Népszabadság esetében ez idáig sajnos nem sikerült megteremteni a pénzügyi eredményességet. Ennek, a jövőbeli sikeres üzleti modell meghatározása útján történő elérése a menedzsment kiemelt feladatát kell, hogy képezze.

A jelenlegi üzleti modell működtetésével a Népszabadság a teljes cégcsoport eredményeit negatívan befolyásolja, és ez várhatóan hosszú távon így maradna, amennyiben működése nem kerül teljesen új alapokra. A cégcsoport és több mint ezer munkavállaló hosszú távú jövője, valamint a cégcsoport kiadványai a szerkesztőségeken, az olvasókon és a gazdasági sikerességen múlik.

A Népszabadság példányszáma az elmúlt tíz évben 74 %-kal, azaz 100.000 példányt meghaladó mértékben csökkent. Ennek következtében a lap 2007 óta több mint 5 milliárd forint veszteséget termelt, és az idei évben ez idáig szintén jelentős veszteséget halmozott fel.

A Népszabadság jövője érdekében a Mediaworks menedzsmentje arra fog összpontosítani, hogy az iparági trendeknek leginkább megfelelő üzleti modellt találjon a lap számára. Ennek keretében a jövőbeli működés biztosítása céljából konzultációt kezdeményez az érintettekkel.

Azért, hogy valamennyi érdekelt teljes mértékben ezen kiemelt feladatra tudjon koncentrálni, a Népszabadság kiadása valamennyi formájában (beleértve a nyomtatott és az on-line kiadást is) a mai nappal, az új koncepció kialakításáig illetve megvalósításáig, felfüggesztésre kerül. A fentiek következményeként az érintett területhez rendelt munkavállalók a munkavégzés alól felmentésre, míg a szerződéses partnerek szolgáltatásai időlegesen felfüggesztésre kerülnek.
Annak ellenére, hogy a Népszabadság Szerkesztőségi Statutuma a terület 2015-ben történt reorganizációja és Mediaworks Zrt-be integrálása következtében már nincs érvényben, a Mediaworks konzultációt kezdeményez az érintettek képviselőivel.

A Mediaworks nagyra becsüli előfizetőit, és ahogyan a múltban, most is a legnagyobb gondossággal és odafigyeléssel jár el velük kapcsolatban. Ennek megfelelően az elkövetkező napokban kiemelt feladatának tekinti az előfizetőkkel történő kapcsolatfelvételt, felajánlva számukra, hogy a Mediaworks portfóliójába tartozó egyéb kiadványok előfizetése vagy a felfüggesztés időtartamára eső, már megfizetett előfizetői díj visszatérítése közül válasszanak.
Az előfizetők számára állandó e-mail és telefon elérhetőség áll rendelkezésre (telefon: 06 40 510-510; e-mail: ugyfelszolgalat@mediaworks.hu).

A Mediaworks Zrt. a Társaság megbízott vezérigazgatójává Katona Viktort nevezi ki, aki jelenlegi, pénzügyi vezérigazgató-helyettesi és operációs vezetői feladatköre mellett veszi át a vezérigazgatói pozícióból saját kérésére távozó Rónai Balázs feladatait.

A jelenleg tervezett évi 25 milliárd forint forgalmával és közel 1.150 munkavállalójával a Mediaworks és a PLT tizenkét megyében (Bács-Kiskun, Baranya, Békés, Heves, Komárom-Esztergom, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Tolna, Fejér, Vas, Veszprém és Zala) rendelkezik regionális sajtókiadvánnyal. A regionális sajtótermékek a társaság legnagyobb bevételi forrását adják, 50%-ot meghaladó részesedéssel. A Mediaworks-PLT csoport által értékesített napilapok kb. 75%-a regionális napilap. Ezen felül a cégcsoport országos napilapokat és magazinokat is megjelentet.
 

 ITT OLVASHATÓ

ENNEK VÉGE LESZ HAMAROSAN, S ABBAN NEKED IS NAGY SZEREPED LESZ, GYURI!

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.10.08.


Szerintem két, egyáltalán nem öncélú, helikopterek búgásától kísért rogánozás között megfeledkeztünk a mi drága jó Matolcsy Gyurinkról, aki érthetetlen okokból nem a bíróságon bizonygatja az igazát, hanem hétről hétre újabb és újabb jó ízlést, moralitást tökön rúgó, egyben a korrupció kőkemény gyanúját felvető ügyek révén juttatja eszünkbe, hogy él, virul és magasról tojik a fejünkre.

Még mindig a szerelmes MNB-elnökről beszélünk, aki megromlott házasságát
egy közel 30 évvel fiatalabb nő karjaiban hevergeti kifele. Mint ismeretes, a hölgy követhetetlenül sok helyről kap fizetést Gyuricskától, aki tehát közpénzből tart szeretőt. Akinek – mármint a jógaoktató és tehetséges, több nyelven beszélő szeretőnek – a családja sem járt rosszul azzal, hogy a jány megfogta Tolcsy lábát.

A legfrissebb hír Györgyről, hogy mivel az asszony kitette a szűrét, és valahol csak meg kell húznia magát szeretőstől, amíg találnak valami normálisabb lakást a putri helyett, az általa felügyelt Unicredit Bank igazgatójának kérójában vészeli át ezeket a véres időket. Akit Patai Mihálynak hívnak, ő a Bankszövetség elnöke is, és – mindenféle látszat ellenére – évtizedes jóbarátja Matolcsynak.

Natehát Magyarország egyik legdrágább, felsőkategóriás luxuslakásáról van szó, amely a Várban található, az Anjou Residence lakóházegyüttesben. Az már eleve gyalázat, hogy sem Patai, sem Matolcsy meg sem mukkan, és nem hajlandó kommentálni
a Népszabadság értesüléseit. Ugyanis már megint nem magánügyről van szó, hanem arról, hogy miután az MNB egyik legfontosabb feladata, hogy ellenőrzése alatt tartsa az országban működő bankokat (amelyek közül az Unicredit az egyik legnagyobb és más pénzintézetekkel ellentétben nyereséges is), ez nem két kőgazdag korrupt geci magánügylete, hanem bizony összeférhetetlenségi kérdéseket felvető közügy. Etikai, morális kérdéseket felvető gazemberség. Akkor is, ha Matolcsy fizet havi 1 milliós lakbért Patainak, akkor is, ha nem fizet.

Annál is inkább, hogy nem ártatlan barátságról van szó. Amennyiben 2014-ben, amikor Matolcsy menopauzája csúcsán neki állt ingatlanokat harácsolni, és elképesztően áron felül, 17 milliárdért megvette az Eiffel Palace irodaházat, a projektet az Unicredit hitelezte.
A 444 írta, hogy az egyébként olasz tulajdonú banknak közel tízmilliárd forintja lehetett az Eiffel Palace-fejlesztésben. Azzal, hogy az MNB áron felül megvette az egész fejlesztést, hozzájárult ahhoz, hogy az UniCredit által kihelyezett hitel biztosan megtérüljön. Így hatalmas kockázattól szabadíthatta meg az UniCreditet.

A lényeg a lényeg: akár fizet Matolcsy Patainak, akár nem, az üzleti kapcsolat jellege miatt
a jegybank elnöke a saját maga által vezetett intézmény etikai kódexével is szembemegy (igen, tudom, Matolcsy és az etika egy mondatban elég sci-fi). Felmerül a „lekötelezés” meg a „befolyásolási szándék”, ami bizonyításra sem szorul egy olyan esetben, amikor egy bankvezető, illetve egy, a banki üzleti környezetet, működést felügyelő állami szerv vezetőjének kapcsolatáról van szó...

ITT OLVASHATÓ

MAGYARORSZÁGRA IS JUTOTT UKRÁN POLITIKUSOK PISZKOS PÉNZEIBŐL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Graham Stack
2016.10.07.


Számos, egykor magas beosztásban dolgozó ukrán köztisztviselő szerepel abban a bonyolult, offshore cégekből és bankokból álló hálózatban, amelyet az OCCRP újságírói fejtettek fel kiszivárogtatott dokumentumok alapján. Úgy tűnik, hogy a gyanús pénzekből Magyarországra is érkezett.Ploscsadka – így hívják Kijevben azt, amikor úgy mossák tisztára a pénzt, kerülik el az adófizetést vagy titkolják el a vagyonukat a gazdagok, hogy titkos bankszámlákat üzemeltetnek, offshore cégeket hoznak létre és strómanok mögé rejtik az üzletből ténylegesen profitáló személyeket. Egy friss ügyben, amelynek felderítésében az Átlátszó is részt vett, a haszonélvezők között megtaláljuk az ukrán parlament korábbi tagjait, a bűnüldöző szervek vezetőit, és a fegyveriparban, valamint az antikorrupciós szervezetekben dolgozó magasrangú tisztviselők gyermekeit is.

Virágok Ecuadorból

2014 decemberében Olekszandr Terescsenko, egy akkor 19 éves, üzleti tapasztalattal nem rendelkező ukrán egyetemista e-mailt küldött egy londoni ingatlanközvetítőnek, amelynek tárgya egy luxus legénylakás volt, pár perc sétára az angol parlamenttől.

„Kérem, szóljon Grahamnek [Graham Wilson, jogász] hogy készítse el a bélyegzőjével és az aláírásával hitelesített [szolgáltatási szerződést]”– állt a levélben. „A számla tulajdonosa, aki elvégezte az átutalást, most hívott. Ha nem készül el a dokumentum a következő órákban, vissza fogják vonni az átutalást, hibára hivatkozva.” A számla tulajdonosának valószínűleg azért volt szüksége a papírokra, hogy a pénzmosás elleni szabályok szerint igazolni tudják a tranzakciót.

Olekszandr Terescsenko nem más, mint Jurij Terescsenko fia, aki egész életében az ukrán állami fegyverkereskedelmi szektorban dolgozott. 2014-ben már magas beosztásban, ugyanis ideiglenesen őt bízták meg a folyamatosan terjeszkedő Ukroboronprom állami fegyvergyár vezetésével.

Úgy tűnik, hogy nem volt elég idő megszerezni a dokumentumokat az angol jogásztól, mert a ploscsadkát működtető személyek gyakorlatilag „összetákoltak” egy számlát a lakáshoz: a számla szövege pont olyan volt, mintha egy orosz szöveg tükörfordítása lett volna. A rögtönzött számla és a tranzakciót részletező dokumentumok szerint a lakás árának egyharmada, 106 670 angol font egy Seychelles-szigeteki cég, a Berly Trade Ltd. lettországi számlájáról érkezett az ügyvéd folyószámlájára.

Az ügyvédi iroda egy korábbi levelében már figyelmeztette fiatal ügyfelüket, hogy a pénzmosás elleni szabályok szerint csak tőle, vagy egy olyan harmadik féltől fogadhatnak átutalást, amelyről teljeskörű információval rendelkeznek. Wilson az ügyvédi titoktartásra hivatkozva nem nyilatkozott, de ha ténylegesen ismerte volna a Seychelles-szigeteki cég részleteit, valószínűleg elsápadt volna.

A 2014 júliusában, alig hat hónappal a tranzakció előtt alapított Berly Trade-et jó eséllyel csak azért hozták létre, hogy a ploscsadka része legyen. A cég az év szeptemberében Lettország vezető offshore bankjában, az ABLV-ben nyitott számlát. Nemsokára elkezdett csorogni a pénz a számlára – derült ki a Berly tevékenységének első három hetét lefedő, kiszivárgott dokumentumokból.

A bankszámlakivonat szerint ebben a szűk egy hónapban 190 000 dollárt utaltak Berly számlájára, amelyet onnan tovább utaltak más olyan cégek számára, amelyek szintén az ABLV-nél voltak. Ezek a tranzakciók már ránézésre sem szokványosak, mivel például
42 000 dollárt fizettek ki hat részletben és ebből a pénzből állítólag virágokat vásároltak Ecuadorban.
További nagy összegek cseréltek gazdát más, az ABLV-nél számlát vezető cégeknél is, és 2014 decemberére már milliós nagyságú pénzek mozogtak a számlák között. A Terescsenko-lakás árán kívül a Berly 800 000 dollárt utalt át hét részletben egy Marshall-szigeteki cég svájci bankszámlájára. A pénzt „marketing-szolgáltatásokra” költötték.

A rákövetkező hónapokban a Berly újabb milliókat kapott és küldött más offshore cégeknek, illetve a tranzakciókban részt vettek tunéziai, török, cseh, magyar és amerikai cégek, valamint személyek is...

ITT OLVASHATÓ

KAMPEC DOLORES XXXIV. - A NAP, AMIKOR KIDERÜLT

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: rezeda
2016.10.08.


...Béla nézte a megvezetett barmokat – ezt ő fogalmazta így, elnézést kér a krónikás -, és mégis igaza volt. Eszébe ötlött az ifjúsága, amikor kukában alvó szerencsés embert látott, amint a szerv onnan kiemeli őtet, és rájött, hogy a nyomorúság nem nézi a bőr színét, sem annak istenét. A pokol csak úgy van, kérés nélkül.

Miután így megvilágosodott, és Buddha-színűvé vált, már engedelmes szívvel leste a zsírban dús hajú igazmagyarokat, akik a polgármester szíve szerint szavaztak. Bizonyára, mert ezt mégsem lehetett tudni, csak úgy ránézésre sejteni. A tévében a migráncsok még mindig Belgrádban laváztak várván a teleportálásra, ide, mihozzánk. De nem jött össze nekik. Csak lestek a flancos tévében nemileg.

Így, ilyen mozgalmassággal telt el a nagy nap. Hét óra után aztán, amikor véget ért már a mozgósítás, és csak a mi két hősünk leste a Holdat, a csillagokat, meg az igazságosztó tévét, kiderült, hogy az egész csinbummnak értelme semmi se volt. – Most aztán baszhatják. – Ennyit préselt ki ajkai közül Béla, mert soha nem bírt magával. És neki is csalódnia kellett. Egyszer csak ott állott benne a tévében a miniszterelnöke, és elmondta, hogy győzött.

Mindezek után Béla a fröccsök urához fordult fölszólítólag. – Adj egy vodkát! – Ebből persze kitetszett, hogy baj következik. A kocsmáros engedett a kényszernek, de nem az jött, ami amúgy szokásban volt. A felestől Béla agya kitisztult, és mondani kezdte az igét álmai gőzei alól. Ijessz meg engem Istenem, szükségem van a haragodra. Ennek állt neki. A fröccsök ura mélává vált, és amikor barátja eljutott a végire, hogy aszondja, már nincs értelme semminek sem, magának is töltött egy vodkát. Hosszú éjszakára számított, és jól gondolta.

ITT OLVASHATÓ

EGY TÉVEDÉSRŐL

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: Benedikty Béla
2016.10.07.


... a könyvben van egy néhány oldal Szabó Éváról, aki állítólag jó barátságban volt az illető elvtársnővel. Lehet. Nehezen hiszem, de lehet. Az is lehet, hogy csak nem ismertem eléggé az illetőt, talán tényleg kiváló ember volt, Szabó Éva állítólagos barátsága erre mutatna. Lényeg az, hogy a könyv szerint Szabó Éva 2005-ben halt meg.

Valamiért nem szeretem az efféle tévedéseket. Nemcsak a hányavetiséget vetem meg, azt sem értem, ha olyan jó barát volt, hogyan lehet négy évet tévedni.

Szabó Éva 2001 októberében halt meg. A Jóreggelt Európa állandó szereplője volt, sokan tudták, hogy jó barátságban vagyunk, kaptam is leveleket.
2001. november 11-én egy jegyzetemet egy ilyen levél miatt mondtam el, előtte egy egész műsor szólt Éváról. Most csak a levélről:

"Az előbbi mondanivalóm egy kicsit mérgesebbre sikerült a szokásosnál, részint mert rosszul tűröm, amikor bádogagyú gerincbajnokok fenyegetnek bárkit, lehetőleg persze náluk gyengébbet és védtelenebbet, részint mert készültem arra, hogy megköszönjem a Szabó Éva halálával kapcsolatos leveleket, és közben nem megy ki a fejemből az az egy, amit egy olyasfajta kitüremkedés írhatott, amilyen az említett főpap meg a fia. Meg a nemulasst ígérő. 


Szóba került – a szobámban, a munkatársaim között – hogy Éva volt az az ember, akit mindenki szeret, akinek nem létezhetik ellensége. Megkérdezték, min mosolygok. Mondtam azon, hogy Éva volt az az ember, akire azt mondják, hogy az isten jókedvében teremtette, akiben megvolt minden, amitől az ember embernek tekintheti magát, okos volt és jó, fényes elme, bizalmat és megértést sugárzott, szerette az esendőket és értette azokat is, akiket senki más nem értett.

Az ilyennek ne volna ellensége? Rengeteg. Minden ócskalelkű, torz alak, aki dúlni, pusztítani, megtorlást jövendölni jár a többiek közé, csak gyűlölheti a Szabó Éva körül áradó világosságot, ezek most fellélegeztek, na eggyel kevesebb. Én nem olvastam ezt a – mit tesz isten, név nélkül, nem postán, valószínűleg innen a Rádióból hozzám érkezett – levelet, Bojtor Márta elolvasta, jók az idegei, de nem is az a baj, hogy ilyesmi előfordulhat, mondom, nem lepett meg. Hanem az a baj, hogy az 500 év alatt megalázott és megszomorított ember jobban érti a korbács csattogását, mint a csöndes elfogadó szót.

Előbb meghunyászkodik, aztán mikor látja, hogy csak be kell állnia a korbács csattogtatója mögé, akkor neki nem esik bántódása, onnan már nem fogja hallani Szabó Évát. Nem fogja hallani azt a halk, figyelmeztető hangot, amely most még talán idejében szól: vigyázz, a megkorbácsolandók listáján te vagy a következő, mert a korbácsosok csak a Szabó Éváktól félnek, tőled nem."

Egy verséből még ideteszek néhány sort, hogy értsék, miért volt nekem olyan fontos ez a mély hangú, okos, bölcs, csodálatos ember. 69 évesen halt meg.

Tudod, mi volt a hét csoda?
egy újszülött kis homloka,
egy falevélen az az ér,
amely a gyökerekig ér,
egy szó, mely idejében jött,
egy darab ég a csönd fölött,
egy kéz, amely utánad nyúlt,
mikor csillagod földre hullt,
télen egy jó meleg szoba,
s ha szépen érkezel… Oda.


ITT OLVASHATÓ

AZ "ORBÁN PUTYIN CSICSKÁSA" - FEDŐSZTORI

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.10.07.


...értelmetlenek azok a dühös kirohanások is, amelyekben felemlegetik, hogy úgymond Orbán Putyin csicskása. De ez is csupán fedősztori a globális tőke érdekeit közvetítő világsajtóban, s persze a nyomukban lihegő hazai médiumokban. Elkendőzhető vele, hogy az egyre áldatlanabb magyarországi helyzet – az ország eladósítása, a hitelezőknek való kiszolgáltatottsága, az önálló ipar felszámolása, a mezőgazdaság tönkretétele, az oktatási, az egészségügyi, a szociális rendszer összeomlása stb. – tulajdonképpeni okai a globális kapitalista rendszer működési sajátosságaiból fakadnak.

Bár Orbán szerintem is rátesz egy lapáttal az országrombolásra, de ez csak azok között a peremfeltételek között lehetséges, amelyek meghatározzák a mozgásterünket, s amelyek miatt, hogy egyebet ne is említsek, alaptörvénnyé sekélyesítették az alkotmányt annak érdekében, hogy külső követelésre kivegyék a parlament kezéből az ország költségvetésével kapcsolatos érdemi döntést. Ehhez képest a magyarországi és az oroszországi helyzet összevetése – történelmi-kulturális, földrajzi, szövetségi rendszerbeli, nagyságrendi stb. okokból – még képtelenség is. Még akkor is az, ha ezt maga a valóban briliáns képességű Bokros Lajos – pénzügyminiszterként a megszorítások mestere, az IMF egykori szakértője, a Soros által finanszírozott Közép-Európai Egyetem tanára, a MoMa vezetője – veti fel, amint ezt megtette a minap Soros György nyomán
a Facebookon, a Barbárok bérence (értsd Orbán Putyiné) kirohanásában, meg különféle nyilatkozataiban.

Orbán Putyinnal való összekapcsolásának valódi következménye ránk nézve: sem Orbán valóságos magyarországi és európai szerepét nem tárjuk fel, sem Oroszország tényleges helyzetét, sem a Kreml politikáját formálók igazi indítékait nem értjük meg. Ezzel mindenekelőtt megfosztjuk magunkat a valóságot tükröző helyzetelemzés lehetőségétől, s ami csak ebből következhetne: az érzelmi politizálástól való elszakadástól, a reális célok kitűzésétől, a hatékony cselekvés esélyétől. Nem mellesleg, rejtve marad előttünk a globálkapitalizmus valódi, immár a földi élet megsemmisítését is kockáztató természete...


ITT OLVASHATÓ

SOK(K)

TUAREG BLOG
Szerző: Tuareg
2016.10.08.


Nem az a sokk, hogy Orbán győzelemként ünnepli a vereségét, hanem az, hogy ezen tömegek képesek még mindig meglepődni.

farkas, az ragadozó. Húst eszik. Füvet-lombot-frisshajtást meg nem eszik. Mert ragadozó. Olyan, amilyen. Orbán egy Geci, az Őt legjobban ismerő exspanja jelentette ki róla, akkor is elhihetnénk, ha magunk ezt nem tapasztaltuk volna elégszer. Ja, mellesleg Diktátor. A Gecit nem kell elmagyaráznom, de a Diktátort láthatóan újra meg újra. A Diktátor az farkas, teccikérteni. Húst eszik. Növényt nem. Van bárki, aki komolyan gondolta, hogy Orbán föláll majd a színpadra a népszavazás estéjén és bejelenti, hogy vesztett? Naugye.

Azokról az eszement vágyálmokról meg, hogy majd lemond, inkább szót se ejtsünk, ne csináljunk magunkból nagyobb hülyét, mint ami elengedhetetlen. Tessenek ízlelgetni a szót: Diktátor. Az van, amit Ő akar. Mindig az van, mert Diktátor. És egészen addig az lesz, amíg Diktátor. Nemtom, valamiért egy egész Nép él tudathasadásban. Mondja, hogy Diktátor, de nem érti meg. Ha megértené, amit mond, akkor nem lepődne meg minden egyes újabb diktatórikus lépésen. De meglepődik, tehát nem érti.

Van egy kedvenc példám, mondani is szoktam, mikor az emberekkel beszélgetek a sátorban, országjárás közben. Tölgyfa. A tölgyfa, az mindig, minden ágán hullámos szélű leveleket növeszt, és makkot terem. Nem terem se őszibarackot, se görögdinnyét, se krumplit. Csak makkot. Mondom: mindig, minden ágán. Aztán vagy felfogja végre egy népnyi természetjáró, hogy a tölgyfa az ilyen, vagy áganként újra fölfedezi, hogy ez a gally is makkot terem, meg az is, vajon mindegyik? Igen, mindegyik. Mert tölgyfa, és az összes ága ugyanabból a törzsből nő ki, csókolom...

ITT OLVASHATÓ

A BULIBÁRÓ FÜGGÖNYE

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.10.08.


Rogán bulibáró helikopterrel ment lakodalomba, aztán letagadta, majd félig bevallotta, aztán az újságírók kiderítették az igazságot, pedig nagyon szerette volna már eltüntetni a nyomokat.
A helikopter leszállópályájának nyomait eltüntető munkásokat főnökük megfenyegette, ha pofáznak,repülnek, jóllehet nekik nincs is helikopterük.
Idáig a történet, hogy aztán lesz-e folytatása, azt senki sem tudhatja, merthogy ez a Következmények Nélküli Ország, itt Bulibáró és társai, továbbá a hozzájuk tartozó celebek vígan rázhatják a rongyot, senki nem szólítja fel őket mértéktartásra, ami nem is csoda, hiszen a főnökük is ezt teszi - például strómanjával megveteti József főherceg majorságát Nárcisz névre hallgató kutyájának - kutyaólnak.
A másik fácánokat mészárol milliókért, történelmi nevek viselőivel, akik ugyan felettébb jól mulathatnak a látványon, mikor a parvenü kapaszkodik fel az uborkafára, de azt azért hagyják, hogy az ügy anyagi vonzatait veled fizettesse meg - érthetővé téve, hogy miért tart itt ez az ország, melynek elitje évszázadok óta ilyen: ostoba, gőgös, felelőtlen és rabló.

Azt divat most mondani, hogy ezt a rendszert nem lehet megdönteni, merthogy minden eszköz a kezükben van, én meg azt gondolom, hogy olyan ez, mint a pulóver, melyből ha egy szál fonalat sikerül elkapni , igen hamar fel lehet fejteni az egészet.
Ehhez persze az kell, hogy legyenek feslő fonalak.
Orbán rendszerében egyre több az ilyen szabad fonálvég, hát el kell kapni ezeket és rángatni kell szorgalmasan, egyszer csak megindul az egész.
És akkor ott áll majd ez az egész banda, a maga pőre valóságában, pucéran, gusztustalanul.
Néhány év múlva mindenki csodálkozni fog, hogy ez a primitív csőcselék hogyan tudta elbolondítani az országot.

Ezeket a dolgokat megérti az egyszerű ember is.
Ha azt mondod, ellopott négyszáz milliárdot, azt úgy kezeli, mintha azt mondtad volna: lelopta a Holdat az égről - számára elképzelhetetlen, értelmezhetetlen.
De helikoptert már látott és azt is tudja, hogy nem olcsó - másfél millió forintig még terjed a fantáziája.
Ezen el tud spekulálni, fel tudja magát idegesíteni, ez pedig a választásoknál drágább lehet a hatalomnak, mint egy komplett helikopter-flotta.

Lehet, hogy a mi Bulibárónk tulajdonképpen nagy szolgálatot tett az országnak?

ITT OLVASHATÓ

MIKÖZBEN A TEK REFLEKTORFÉNYBEN GYAKORLATOZIK, A KÖRÚTI ROBBANTÓ SEHOL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: Pap Szilárd István
2016.10.07.


Az Orbán Viktor egykori testőrének vezetésével létrehozott Terrorelhárítási Központról eddig is sejthettük, hogy inkább kommunikációs macsóskodásra, mintsem valódi terrorelhárításra jó. De mostanra kétség sem fér ehhez. Miközben a miniszterelnök és a főpolgármester jelenlétében a TEK erői látványos, fotózható, bulvárhír-kompatibilis gyakorlatokat tartanak a budapesti metróban, addig a körúti robbantó már két hete szabadon grasszál. És ezzel párhuzamosan sorra érkeznek a hírek a Magyarország területén járkáló terroristákról, és általuk használt magyar SIM-kártyákról. Hol volt ilyenkor a TEK?

Kedden és szerdán is tréninget tartott a 2010 szeptemberében megalapított TEK, amelynek egyetlen célja elvileg az, hogy hazánkat megvédje a terroristáktól. Ehhez képest sorra látnak napvilágot az olyan hírek, amelyek rámutatnak a szervezet komoly gyengeségeire. Sokszor maga a TEK büszkélkedik saját bénaságával. A kvótanépszavazás hajrájában a Magyar Idők jött ki a hírrel, miszerint tavaly szeptemberben hét Iszlám Államhoz köthető terrorista tartózkodott egy hétig Budapesten, innen a párizsi merényletet kitervelő Salah Abdeslam fuvarozta őket nyugatra. A Fidesz Idők nyilvánvaló célja az volt, hogy szavazásba riogassa bele a magyar polgárokat, hiszen lám-lám, a menekültekkel tényleg terroristák is jöttek. De akaratlanul szépen leleplezték a TEK-et, hogy mennyire fogalmatlanul és bambán állt a helyzet előtt, és képtelen volt a rendelkezésére álló eszközöket a terroristák felderítésére használni.

Később szintén a kormánylap leplezte le, hogy egy időközben elhunyt hajléktalan férfi nevével kétszázezer magyar SIM-kártyát vásároltak valakik, ezekből a kártyákból pedig jutott a főként Belgiumban tanyázó iszlamista terroristák számára is. A TEK persze mitsem tudott erről. Az Index által
megszólaltatott szakértők szerint nyilvánvalóan felderítési mulasztás történt a titkosszolgálatok, köztük a TEK részéről. Az Alkotmányvédelmi Hivatal és a TEK ugyanis erős bekötéssel rendelkezik a telefonszolgáltatóknál, így látniuk kellett volna, hogy egyazon név alatt ilyen óriási mennyiségű SIM-kártya vásárlása történik. De nem tűnt fel nekik, ha a belga titkosszolgálatok nem szóltak volna, akkor talán ma sem tudnák.

A Fidesz RezsiSzilárd hangján azzal takaródzik, hogy nem megfelelő a szabályozás, szigorítani kell a SIM-kártyavásárlási előírásokat, de ez nyilvánvaló kommunikációs izmozás. A TEK-nek ugyanis az eset megtörténtekor rendelkezésére álltak azok az eszközök, amelyekkel kiszúrhatták volna, hogy valami gyanús történik. Mi garantálja, hogy a szigorítás után majd nagyobb szakértelemmel használják a még jobban kiszélesedett arzenáljukat? Semmi.

És akkor eljutunk az esetek legsúlyosabbikához, a körúti robbantáshoz, amelyben két rendőrjárőr súlyosan megsérült, és amelynek elkövetőjét továbbra sem fogták el. Az eddigi információk szerint nagy valószínűséggel állítható, hogy hazai terrorakcióról van szó, amelynek célpontja a rendőrség intézménye volt. A TEK is beszállt a nyomozásba, de a kézre kerítés még várat magára. Csak emlékeztetőül: a francia hatóságok a párizsi terrortámadás után öt nappal már rátaláltak annak fő kitervelőjére Abdelhamid Abaooudra, aki két társával együtt meg is halt a tűzharcban.

Ehhez képest nekünk egészen 24 órát kellett várnunk az első hivatalos tájékoztatásra, és bár általános vadászatot hirdettek ellene, az elkövető két héttel később sincs sehol. Annyit már tudunk, hogy a robbantás után
négy kilométert gyalogolt (!!!), egészen a Népligetig, ahol felszívódott. Vajon mit tud tenni a TEK, ha van nála egy géppisztoly ezen a 4 kilométeren, és azt használja is a budapestiek ellen?

De ha így állunk, akkor mégis mire jó a TEK?


A Fidesz-kormányzás szellemében a TEK is csak látszólag szól a terrorelhárításról, ehelyett inkább a kommunikációs stratégia része. Kormányzás helyett itt is PR-hadjárat zajlik. Jelen formájában a TEK inkább szól a showról, mintsem a polgárok érdemi védelméről.

Fel lehet öltözni ijesztő egyenruhákba, csili-vili fegyvereket és harci járműveket lehet villogtatni, lehet jókat izmozni. Mindezt lehetőleg a miniszterelnök jelenlétében, elvégre a végső cél az, hogy Orbán Viktor tetterős macsónak tűnjön, aki mindent megtesz kis hazánk védelmében
...

ITT OLVASHATÓ

A FIDESZ-PROPAGANDA 5 HAZUGSÁGA A NÉPSZAVAZÁSRÓL

B1 - A BLOGOLÁS ITT KEZDŐDIK
Szerző: nickgrabowszki
2016.10.07.


Már-már nekünk kínos látni ezt az elszánt magyarázkodást, amibe a kormánypárti propagandisták fogtak a múlt vasárnapi népszavazás után. Igyekezetük azonban inkább rámutat arra, ők is tudják, nem elsöprő siker, hanem kudarc volt Orbán és a Fidesz számára a kvótaügyi népszavazás, és azon igyekeznek, nehogy más is észrevegye ezt. • A egyik probléma, hogy egyértelmű hazugságokkal igyekeznek magyarázkodni. Azaz, ha a dolgok úgy állnának, ahogy állnak, akkor vereséget szenvedtek volna. Tehát a dolgokat kell megváltoztatni, a tényeket letagadni, vagy az ellenkezőjüket állítani.

 • A másik probléma, hogy nagyon könnyen lebuknak a hazugságokkal.

 • 1.  Sir Bayer például a Magyar Hírlapban egész cikksorozatot szentel a magyarázkodásnak. És elszántan hazudik. Azt írja például, hogy
  ennyien még soha, ismétlem: SOHA nem szavaztak egy irányba sem népszavazáson, sem pedig az általában sokkal magasabb részvételi arányú országgyűlési választáson!
  Így, ordítva, verzállal, felkiáltójellel, a soha külön kiemelve. Amennyiben persze

  a soha azt jelenti, hogy legalább hétszer,

  akkor persze igaza van. Máskülönben azonban elmondható, hogy nem igaz, hogy soha nem szavaztak volna ennyien egyirányba népszavazáson. (Választáson tényleg nem, de az összevetésnek nincs értleme, mert ott jellemzően több opció között lehet választani, nem csak kettő között, mint egy népszavazáson.)

  Bayer lovag persze megint hazudik. Mert a valóság az, hogy három népszavazás hét konkrét kérdésében is többen szavaztak egyirányba, mint múlt vasárnap. (Itt lehet böngészni.) Ha a határon túli szavazatokat is számoljuk, ami az összevetésnél mondjuk értékelhetetlen, mert ők nem szavazhattak korábban magyarországi referendumon, még akkor is marad két népszavazás és négy konkrét kérdés, amikor többen nyilvánítottak egyirányú véleményt.

  Bayer és a számok nem barátok. Az mondjuk érthetetlen, hogy miért mer bedobni egy ilyen könnyen bebuktatható hazugságot?
  • Ennyire hülyék az olvasói?
  • Ennyire hülyének nézi a Fidesz szavazóit?
  • Ő maga se nézett utána?
  ITT OLVASHATÓ

  TALÁLKOZÁS JUSTIN TRUDEAU MINISZTERELNÖKKEL - ORBÁN HÁBORÚJA A LIBERÁLIS ÉRTÉKEK ELLEN

  KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
  Szerző: Christopher Adam
  2016.10.07.


  Göllner András, a Kanadai Magyar Hírlap és a Hungarian Free Press című testvérlapunk szerzője a montreáli Ritz Carlton szállodában rendezett Canada 2020 című nemzetközi konferencián találkozott Justin Trudeau kanadai miniszterelnökkel. A szinvonalas rendezvényen jelen volt még Bajnai Gordon korábbi magyar kormányfő valamint Szigetvári Viktor, az Együtt párt elnöke.  Szerzőnk részletes beszámolója angolul jelent meg, a Hungarian Free Press oldalain - ajánljuk mindazoknak itt a KMH-n, akik angolul is olvasnak...

  ...A fő témák között volt a menekültpolitika, a külkereskedelem liberalizációja, a kulturális sokszínűség és az integráció, a befogadó jóléti rendszerek és a digitális demokrácia.
  Göllner András rámutatott arra, hogy az illiberális Orbán rendszer egyik képviselője – Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – napokon belül ismét Kanadába látogat és hogy Justin Trudeau-nak fel kell készülnie erre.

  “Miközben magyarok világszerte arra készülnek, hogy a szovjetek elleni hősies forradalom hatvanadik évfordulóját ünnepeljék, Szijjártó Péter arra készül, hogy Kanadába utazzon Orbán Viktor fő embereivel. Egy csillogó gálát fog tartani Ottawába, mindeközben Justin Trudeau kormányfőnek  fel kell készülnie. Készüljön fel csatlakozni az Európai Unió ember jogi biztosához, illetve Barack Obama amerikai elnökhöz és még sok más progresszív vezetőhöz világszerte akik már felszólaltak Orbán Viktor, az észak-atlanti közösség alapvető értékei ellen intézett támadásai kapcsán. Fontos lenne, hogy megismételje azt a frissítő üzenetet, amit a montreáli Global Progressive Summit-on is elmondott és ami később az ENSZ gyűlésén is elhangzott. Fontos lenne elmondania Orbán utazó képviselőinek, hogy vezérüket nem látják szívesen Kanadában. Mondja el Orbán Viktornak, hogy illiberális és menekültellenes kampánya egy inzultus Kanada számára, illetve az egész észak-atlanti közösségnek és természetesen annak a kanadai Liberális Pártnak is, amely 60 évvel ezelőtt menedéket biztosított csaknem 40 ezer magyar menekültnek”–jegyzi Göllner András angolul.

  ITT OLVASHATÓ

  LEHULLOTT A LEPEL, TRUMPNAK VÉGE

  AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
  Szerző: Amerikai Népszava
  2016.10.07.


  A republikánus párt prominensei követelik, hogy a párt azonnal határolódjon el Trump személyétől, miután nyilvánosságra került egy felvétel, amely megmutatta ennek az embernek az igazi arcát. A felvételen elhangzó szöveg összeegyeztethetetlen nemcsak az amerikai értékekkel, a republikánus párt konzervatív értékeivel, hanem az emberi minimummal is. Követelik, hogy Trump adja át a republikánus elnökjelöltséget Pence alelnökjelöltnek. Trump stábja pénteken folyamatos válságtanácskozást tartott.

  A felvételen Trump arról beszél, hogy ha "sztár" vagy, bármit megtehetsz egy nővel. Először csókold meg, tapizd le, kapd el a pináját, és azt csinálsz vele, amit akarsz. Ez az igazi Trump, és minden bizonnyal ez a jéghegy csúcsa. Ez az emberi szörnyeteg ennél sokkal mocskosabb dolgokat mond és tesz. Amerikában óriási a felháborodás, mindenki Trump végéről beszél. Ezt nem lehet megmagyarázni, eltussolni, bármivel elintézni.
  Ide másoljuk Trump eredeti mondatait, ahogy azok az amerikai sajtóban is megjelentek. Trump 2005-ben Billy Bush "Access Hollywood" című műsorában maga meséli el, hogyan próbált egy férjes asszonyt megerőszakolni: ""I moved on her and I failed. I'll admit it," mondja Trump a felvételen. "I did try and fuck her. She was married." "I moved on her like a bitch, but I couldn't get there. And she was married," tette hozzá Trump. 
  A szexuális erőszakra tett kísérlet után beszél arról, hogyan kell bánni a nőkkel, és ő hogyan bánik a nőkkel. A szöveg akkor hangzik el, amikor megérkeznek egy szappanopera felvételére egy busszal, és a szappanopera egyik színésznője köszönti Trumpot és Billy Bush-t. 

  "Whoa!" - mondja Trump. "I've gotta use some tic tacs, just in case I start kissing her. You know I'm automatically attracted to beautiful -- I just start kissing them. It's like a magnet. Just kiss. I don't even wait." "And when you're a star, they let you do it. You can do anything ... Grab them by the pussy. You can do anything," mondja Trump a felvételen.
  Ezzel felszínre került egy erőszakolási ügy is, miszerint Donald Trump kísérletet tett egy férjes asszony megerőszakolására. Az ügyben megszólaló női elemzők szerint ez egy sikertelen kísérlet volt, amire most fény derült, de ha felszólítanák nyilvánosan a nőket, akikkel Trump kapcsolatba került, hogy számoljanak be az élményeikről, ennél még szörnyűbb dolgok derülnének ki.

  Az új ügy is azt követően robbant ki, hogy az első elnökjelölti vita alkalmával felszínre került, hogy "disznónak" nevezett egy súlyfelesleget felszedő volt szépségkirálynőt. A felvételen Trump maga mondja el, hogyan bánik a közelébe kerülő nőkkel, s ő, mint egy "sztár", bármit megtehet velük. S nyilván meg is tette, akivel csak tudta. A republikánus párt vezetői közül többen kijelentették, hogy nőkről nyilvánosan így még nem beszélt soha senki. Így állatokról nem beszélnek.

  Mitt Romney azt kérdezte, hogy üti a nőket, erőszakolja a férjes asszonyokat, hogyan nézünk a lányaink és a feleségeink szemébe, ha ez az ember mutatja Amerika arcát a világnak? Paul Ryan azt mondta, hogy Trump már fel se lépjen Wisconsinban, ahol a következő kampánygyűlése lenne. A republikánus vezetők sorra vonják vissza a támogatásukat. 

  Hillary Clinton a twitter üzenetében azt írta, hogy ez szörnyű, nem engedhetjük, hogy ez az ember elnökké váljon. Tim Kaine szerint hányingert keltő az, ami elhangzott. A demokrata kampány vezetői szerint a republikánusok nem támogathatják tovább, hogy Trump legyen az elnökjelöltjük. Reince Priebus, a republikánus National Committee elnöke nyilatkozatban ítélte el és fejezte ki a felháborodását...

  ITT OLVASHATÓ

  TOTÁLIS SZABADSÁGHARC

  SZÉKELY SZABOLCS (TARSKI) BLOGJA
  Szerző: Tarski
  2016.10.08.


  Orbán Viktor nem nyugodhat az elvesztett népszavazás után, helyre kell állítania a megtépázott becsületét. Az nem lehet, hogy a nép a királyának, az uralkodójának ellent merjen mondani, és nem hajlandó elfogadnia azt, amit ő tálcán kínál fel nekik. Ha népszavazás útján nem sikerül a bamba népet jobb belátásra bírnia, akkor más módszerhez kell folyamodnia. S ez a módszer pedig az alkotmány módosítása. Több szempontból szerencséje van a mi kis vezérünknek, mert 1. ő van a hatalmon, 2. olyan nagy parlamenti többséggel rendelkezik, hogy azt egy kis segítséggel fel lehet használni a céljai eléréséhez és végül 3. a Jobbik hajlandónak mutatkozik arra, hogy a Fideszt hozzásegítse a kétharmados parlamenti többség eléréséhez. 

  De mindehhez szükség van arra is, hogy kellően hihető maszlaggal etessék meg a birka népet, amelyik aztán szépen sorban követni fogja a vezérkost. Ezt már korábban is megalapozta azzal, hogy a nyilvánvaló vereséget győzelemként adta elő. Ezért jelenhetett meg a médiában az a hirdetés, miszerint megüzentük Brüsszelnek azt, hogy a magyar nép 98%-ban nem kér a kényszer betelepítésből. Ez persze így nem igaz, hiszen a magyar nép éppen azt üzente meg Orbán Viktornak, hogy nem ad felhatalmazást a gyűlölködő kampányának tovább folytatására. 

  De ha netán valamelyik alattvaló arra vetemedne, hogy elkezd gondolkodni, és a fenti következtetésre jut, ti, hogy Orbán Viktor vereséget szenvedett, akkor kell egy újabb elméletet gyártani az alkotmánymódosítás megmagyarázására. Ehhez jól jött egy olyan személy segítsége, aki neves jogtudós, és egyben a kormány tagja is: Trócsányi László igazságügyminiszter. A napokban éppen ő állt ki a nagyközönség elé, és próbálta megmagyarázni azt, hogy az alkotmánymódosításra szükség van és a magyar parlamentnek felhatalmazása van arra, hogy a migránsügyre nézve is megtegye a szükséges módosításokat. Trócsányi idézte a Lisszaboni Szerződés egyik részletét, miszerint “az Unió tiszteletben tartja a tagállamoknak a Szerződések előtti egyenlőségét vagy nemzeti identitását, amely elválaszthatatlan része azok alapvető politikai és alkotmányos berendezkedésének”. Bár Trócsányi nem jelezte (a híradások sem), de én ideírom azt, hogy ez a részlet a Szerződés 4. cikkének (2) bekezdésében található és ebben a miniszternek tényleg igaza van...

  ITT OLVASHATÓ

  JOBB LESZ, HA MEGVÉDJÜK SAJÁT MAGUNKAT, MERT A TEK-VEZÉR RAMBÓSAT JÁTSZIK ORBÁN VIKTORRAL ÉS PONT NEM ÉRNEK RÁ

  KOLOZSVÁRI SZALONNA
  - DÜHÖNGŐ, HACSAKNEM BLOG
  Szerző: H. A.
  2016.10.07.


  Ha az ember mást is olvas, mint a Magyar Időket a 888-al összekötő tengelyt, akkor van egy olyan olvasata is a történetnek, hogy a magyar hatóságoknak fogalmuk sem volt arról, hogy egy hajléktalan nevére valaki 200 ezer telekomos SIM-kártyát vásárolt, amíg a Salah Abdeslam terrorszervezete után nyomozó belga és francia hatóságok jogsegélykérelemmel meg nem keresték őket.

  A TEK egyébként az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága előtt elismerte, hogy sem a hajléktalanról, sem a nevén lévő 200 ezer SIM-kártyáról nem tudtak semmit. Értjük? Sem a terrorelhárítás, sem a titkosszolgálat nem figyelt fel az egy kézben összpontosult gigantikus mennyiségű kártyára. Németh Szilárd szellemi rezsicsökkentő és honvédő is hörögve fakadt ki a Magyar Időknek:
  „Ezek azt csináltak, amit akartak, annyit telefonáltak, amennyit akartak, és olyan információt kaptak, amilyet akartak.”
  Hát erről van szó. Hogy miközben Pintértől Hajdu Jánosig és Simicskótól Tarlósig bohóckodnak és akciófilmet forgatnak terrortámadást szimulálnak az üres metróaluljáróban éjnek idején, a látvány kedvéért, a vezér örömére és megelégedésére, vérben úszó műhullákkal körbebástyázva, addig Magyarországon röhögve cirkulálnak a terroristák, azt vásárolnak fel, amit akarnak, a kormánysajtó meg úgy próbálja mindezt eladni, mintha erről is valaki más tehetne, nem a magyar hatóságok.

  Igen, mi vagyunk azok, akik védjük egész Európát a migránsoktól és a terroristáktól, mi ezt ilyen sajátos módon csináljuk. Mi így szállunk le a rozsdás bicikliről, hogy lehetőleg összetörjük magunkat közben, de így akartuk és mindenkinek kuss legyen. Amúgy azt tudja valaki, hogy mit művelnek ezek a milliárdokból fenntartott állami hatóságok és szervezetek azon kívül, hogy házőrzőként funkcionálnak és védik a fővezért?

  Ha jobban belegondolunk, vagy ha nem is, legalább a belső elhárításnak – aminek tudtommal az Alkotmányvédelmi Hivatal felel meg – tudnia kellett volna erről az ügyletről (persze újságírók magánéletében való turkálás közben nem feltétlenül jut erre idő), de legalább gyanút illett volna fogniuk. 200 ezer szerintem már az a nagyságrend, ami normális helyeken a hülyének is feltűnik, még a magyar rendőrségnek is. Nem állítom, hogy a Telekom ebben nem sáros, de tisztázzuk: alapvetően nem nekik a dolguk gyanakodni..

  ITT OLVASHATÓ