2022. december 30., péntek

RÁADÁS FILMAJÁNLÓ: LARRY (FILMKRITIKA)

REVIZOR
Szerző: CSOMÁN SÁNDOR
2022.12.07.Bernáth Szilárd nagyjátékfilmes debütálásának kulcsszava az autentikusság: releváns, szőnyeg alá söpört, kínzóan kevéssé tematizált témáról beszél olyan érvénnyel, hitelességgel és szerzői stílussal, ami a magyar kortárs moziból fájóan hiányzik. CSOMÁN SÁNDOR KRITIKÁJA.


Egy fellépésen az egyik hallgató azt mondja Larrynek (Vilmányi Benett), hogy amit előadott, az kétségtelenül erős volt, de a belőle áradó energiát meg kellene tanulnia használni és foglalkoznia kellene a közönséggel is. Ez a plázakonform tanács hangzik el sokszor a nyilvánosságban (meg tehetségkutatók színfalai előtt és mögött), amikor valaki kiszakad a nyomorból. Előlép azért, hogy hátizsákjában huszonegy év megaláztatásával, kiszolgáltatottságával, verésével (és annak maradandó nyomaival) nyakába vegye a várost, és életében először a mindennapos dadogás helyett rímekbe szedve adja a világ tudtára bánatát, fájdalmát és mindazt, amit át kellett élnie ahhoz, hogy ezen a színpadon álljon.

Legyél fogyaszthatóbb, legyél kevésbé vad, lehetőleg próbálj vidámabb témákat választani, mert a családi problémáid, a végtelenül sanyarú sorsod megakad a társadalom torkán. Csakhogy az underground éppen attól underground, hogy organikus és alulról szerveződik, az a rap pedig éppen attól hiteles és átélhető, hogy nem a kiszolgálás, hanem az önkifejezés igényével születik meg.

Amikor 2015-ben Mihalkó Ádám (művésznevén Serrano) benevezte a Legszegényebb régió című számát a Ki Mit Tube-ra, akkor a rengeteg középszerű, vicceskedő produkció közé beszivárgott egy olyan valóság, amivel azóta sem vagyunk hajlandóak szembenézni. Serrano videójában a klasszikus értelemben vett tupac-i hagyományokat követve a kazincbarcikai cigánytelep világa sejlik fel: hétköznapi droghasználat, mélyszegénység, folyamatos lopások és betörési ügyek, éhezés, gyilkosság, börtön, kilátástalanság. A videó virális lett, bejutott a középdöntőbe, majd ahogy felfutott, olyan gyorsan merült a feledés homályába: a borsodi tehetség rémálomszerű jelenségekről szóló sorai még értek egy kétrészes 444 portrét, aztán szinte teljesen eltűntek a közbeszédből...

HARDY MIHÁLY ÉS LENGYEL LÁSZLÓ POLITOLÓGUS ÉVÉRTÉKELŐ BESZÉLGETÉSE A KLUBRÁDIÓBAN (2022.12.29.)

KLUBRÁDIÓ / ESTI GYORS
Műsorvezető: HARDY MIHÁLY
2022.12.29.Az Esti Gyors 2022. december 29-i adásában Hardy Mihály Lengyel László, közgazdász, politológus vendével próbál meg visszatekinteni Magyarország és a világ elmúlt egy évére. Vajon miféle év volt a 2022 számunkra és milyen volt a világ számára?

Műsorvezető: Hardy Mihály 
Szerkesztő: V. Nagy Gyöngyi 

Vendég: Lengyel László, közgazdász, politológus, a Pénzügykutató Zrt. vezérigazgatója

VISSZAJÁTSZÁS: UNGVÁRY KRISZTIÁN AZ EGRI MOLNÁR FERENC IRODALMI SZALONBAN

KÖNYVBEMUTATÓ BESZÉLGETÉS
EGER / MOLNÁR FERENC IRODALMI SZALON
2022.11.25.Könyvbemutató beszélgetés: 


Ungváry Krisztián: Kiugrás a történelemből Mindszenty József, Horthy Miklós, belépés a II. világháborúba, az 1944-es kiugrási kísérlet, ügynökmúlt, ügynökakták. (Megj.: a hang eleje és vége pusztán technikai okok miatt maradt le)

ITT NÉZHETŐ MEG

BEHUGYOZOTT, BESZART, ÉS VÉGÜL ÖSSZE IS FOSTA MAGÁT 2022

TELEX /VIDEÓ
Szerzők: NÉMETH TAMÁS, SZILÁGYI MÁTÉ, SZILLI TAMÁS, LENGYEL-SZABÓ PÉTER
2022.12.30.Idén is szerettünk volna egy tréfás, lendületes, jópofa szilveszteri köszöntőt mondani. Helyette ez lett, hát jó szórakozást.

Itt pedig megnézheti a tavalyi – egyébként az ideinél sokkal szórakoztatóbb – szilveszteri beszédünket is.

„HIÁBA VAN VALAKINEK MUNKAHELYE, HA AZ INFLÁCIÓ MIATT NEM TUD MEGÉLNI A BÉRÉBŐL”

NÉPSZAVA
Szerző: GULYÁS MÁRTON
2022.12.30.


Mindannyian vesztesei vagyunk a mostani megélhetési válságnak – véli Czirfusz Márton, a Periféria Közpolitikai és Kutatóközpont társalapítója, a Habitat for Humanity Magyarország 2022-es jelentésének egyik szerzője.


Az infláció miatt jövőre várhatóan tovább nő a lakhatási szegénység, sok más mellett ezt állapítja meg a Habitat for Humanity Magyarország 2022-es jelentése. Mennyire jogos, hogy a kormány ezért és lényegében minden más társadalmi, gazdasági bajunkért a háborút kirobbantó Oroszország elleni uniós szankciókat teszi felelőssé?

Sokkal inkább arról van szó, hogy ebben az esztendőben olyan megoldatlan társadalmi problémák is felszínre kerültek, amelyeket korábban a gazdasági növekedés miatt még sikerült a szőnyeg alá söpörnie a kormánynak. Valójában már a koronavírus-járvány miatt véget ért a 2010-es évek gazdasági növekedése, az ukrajnai háború és az erre adott válaszreakciók akár az EU, akár a magyar kormányzat szintjén csak ráerősítettek erre. Egymást negatívan erősítő folyamatok részesei vagyunk, aminek a leglátványosabb eleme, hogy miközben a többi uniós tagállamban a helyreállítási alap pénzei már segítenek a gazdasági és megélhetési válság enyhítésében, addig Magyarországon még csak minimális költést mert bevállalni a kormány ennek a csomagnak a terhére...

MINTHA CSAK SZILVESZTERI ELŐZETES LENNE...

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.12.30.


Mintha csak szilveszteri előzetes lenne, olvasom itt meg ott, hogy a kamudiplomával rendelkező, s egyetlen idegen nyelvet sem ismerő Volner Jánost sikerült – nagy és őszinte hálából – a kiváló Szijjártónak Szingapúrba attasénak kinevezni.

Egyfelől ez így van rendjén: nyelvtudatlansága biztos garanciája lesz majd annak, hogy egy büdös szót se értsen azokon a tárgyalásokon, ahol a magyar kormány továbbra is saját piszkos üzleteit egyengeti majd, lásd például a maláj és szingapúri fantomcégekhez és bankszámlákhoz köthető lélegeztető készülék gigabiznisz piszkosan sötét oldalait, ahol méltán merülhetett fel a gyanúja annak, hogy a keresztény-nemzeti magyar kormány a pandémiát a rokonok és barátok zsebeinek dagasztására volt szíves felhasználni.

De másfelől tekintsük ezt a hírt az év méltó lezárásának. Nem a szilveszteri bolondériára gondolok, a római Saturnaliák és a középkori Bolondok ünnepének (Festum stultorum) december végi „meghosszabbítására”, hanem magára az év egészére. Nagy annak a szakirodalma (legutóbb 2011-ben jelent meg egy egészen remek könyv, Max Harris: Sacred Folly. A New History of the Feast of Fools), amelyekből tudható, hogy ezek a középkori ünnepek a „megfordítás”, a „visszájára fordítás”, a „fonákjáról látás” ünnepei voltak, ahol a szent profanizálódott, a közönségesség, az aljasság és a bűn felülkerekedett és felmagasztosult, s a megszokott társadalmi, jogi és morális értékrend egy rövid időszakra (egy-két napra) az ellentétébe fordult át. Márpedig ez Magyarországon nem a szilveszteri mulatozások során fog beköszönni, hanem pontosan ez történt meg az egész év során. Mihail Bahtyin, Max Harris és mások, egyebek mellett azzal jellemezték ezeket a napokat, hogy „az arc és az ülep felcserélődött.” Ám ha gondolatban átfutjuk a mai magyar párt- és kormányzati tényezők névsorát, rögtön megállapíthatjuk, hogy nálunk az év 365 napjára volt igaz, hogy az „arc és az ülep felcserélődött”. Vagy ha például a szegénységi fogadalmat tevő, s minden világi vagyonról lemondó Szent Ferenc és követői önmagukat „Isten bolondjainak” (ioculatores Domini) nevezték, minek nevezzük a hazai luxuspüspököket, akik Jézus nem e világból való országát nagyon is e világivá fordították vissza?

És ha elfogadjuk a német romantika óta ismert álláspontot, miszerint a groteszk mindig egy ellenséges, idegen és embertelen világban képes igazán láttatni önmagát, bátran vehetünk búcsút az elmúlt évtől, mint a bolondok ünnepének egész évre kitolódó idejétől.
És még csak annyit, hogy a középkori Bolond ünnepek részét képezték a Heródes-játékok, amelyekben kíméletlen őszinteséggel figurázták ki és leplezték le a kegyetlen uralkodó minden bűnét, gonoszságát és abszurd cselekedetét.

Szerintem ehhez nekünk is kellő muníció áll rendelkezésünkre!
Ezúton kívánok minden barátomnak, kedves ismerősömnek boldog polgári új évet!

A KORMÁNY GAZDASÁGPOLITIKÁJA KÖSZÖN VISSZA AZ EURÓPA-BAJNOK HAZAI INFLÁCIÓBAN

SZABAD EURÓPA
Szerző: WIEDEMANN TAMÁS
2022.12.30.


A 2022-es esztendő egyik legmeghatározóbb, mindenkit érintő gazdasági eseménye a fogyasztói árak emelkedése, vagyis az infláció volt. A kilencvenes évek óta nem tapasztaltunk olyat, hogy szinte naponta változik valaminek az ára. De miért lett ilyen drága az élet, és miért Magyarországon emelkedtek leginkább az árak az Európai Unióban?


Tavaly februárban, másfél héttel az ukrajnai háború kitörése előtt írtuk, hogy „szeptember óta 44 százalékkal emelkedett a kenyér ára az általunk figyelt üzletben”. Ez azért lehet érdekes információ, mert nyár óta a kormányzati narratíva szerint a megugró hazai infláció legnagyobb oka az Ukrajnában zajló háború és az Oroszország elleni uniós szankciók.

Pedig a fogyasztói árak emelkedése már 2020 elején elindult, és annak, hogy 22 százalék fölé gyorsult az éves alapú infláció novemberben, jelentős részben belföldi okai vannak.

Segített a járvány

2020 januárjában 4,7 százalékkal emelkedtek az árak Magyarországon éves alapon, ami már bőven a Magyar Nemzeti Bank (MNB) kívánatosnak tartott, háromszázalékos inflációs célszintje fölött volt. Ez már sok elemzőnek jelzés volt, hogy véget ér egy többéves kegyelmi időszak, amikor viszonylag stabil, egy–két százalék között volt az áremelkedés dinamikája...

2022: IJESZTŐ MÉRTÉKBEN OLVADÓ GLECCSEREK, CSODÁK A FÖLD MÉLYÉBEN ÉS A TAVASZI NAGY KIHALÁS

QUBIT
Szerző: TÓTH ANDRÁS
2022.12.30.


Elképesztő dolgok derültek ki idén a Föld mélyében zajló és a bolygó éghajlatát évmilliók alatt alakító folyamatokról és a 66 millió évvel ezelőtti kihalásról, de az év a klímaváltozás egyre jobban érzékelhető hatásai, a hőséghullámok és a gleccserek soha nem látott mértékű olvadása miatt marad emlékezetes.

Izgalmasabbnál izgalmasabb dolgokat találtak 2022-ben a Naprendszerben barangoló szondáink kisebb és nagyobb égitestek környékén, de nem volt hiány az évben földtudományi felfedezésekben sem. Elképesztő dolgok kezdtek körvonalazódni a Föld magjának viselkedéséről és a földköpeny szerkezetéről, megértettük, hogyan alakították a Föld mélyében és felszínén zajló folyamatok bolygónk éghajlatát, és kiderült, hogy a nem madár dinoszauruszok a kréta időszak utolsó tavaszán haltak ki.

De az év leginkább a klímaváltozás egyre jobban észlelhető hatásai miatt marad majd emlékezetes. Az európai hőséghullámok miatt eddig nem látott mértékben olvadtak az alpesi gleccserek, és kiderült, hogy hosszú távon már az 1,5 fok feletti klímaváltozás is a nyugat-antarktiszi és a grönlandi jégtakaró összeomlásával fenyeget. Ahhoz, hogy ezt elkerüljük, valamint a Kárpát-medencét megóvjuk a klímaváltozás további hatásaitól, a párizsi klímaegyezmény betartására és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésére kell koncentrálni.

A belső mag kialakulása menthette meg a földi életet

Úgy tűnhet, hogy a bolygónk szerkezetébe bepillantást engedő globális szeizmográf hálózatokkal, láva formájában felszínre került magmából vett mintákkal és a földkéreg harmadát elérő fúrásokkal a geofizikusok a 20. század végéig szinte mindent kiderítettek arról, hogy mi van a lábunk alatt. Az elmúlt években aztán kiderült, a Föld magjának és köpenyének szerkezete is tartogathat még komoly meglepetéseket...

POCSÉK ÉV ZÁRUL MOST, DE NEM INDUL A KÖVETKEZŐ SEM BÍZTATÓAN - HOGY LEHET ELÉRNI, HOGY NE LEGYEN ÁRUHIÁNY? HÁT RENDELETTEL!

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: Azénpénzem
2022.12.30.


Tömegesen zártak be idén postahivatalok és bankfiókok, alaposan nekilódultak az árak és sokaknak a rezsiköltségek is. Aligha marad így meg jó emlékezetben a 2022-es év. Már most látszik azonban, hogy hasonló lehet a helyzet a következővel is.


Nem csak egyre nagyobb azoknak a településeknek a száma, ahol egyáltalán nincs bankfiók, még az a távolság is nőtt, amelyen belül elérhető egy pénzintézeti kirendeltség – derült ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tavalyi elemzéséből. Ráadásul – állapították meg – az érintett helyeken a nethasználat sem elég elterjedt. Ez a helyzet pedig éppen az idén drámaian tovább romlott. A Bankholding ugyanis tömegével zárt be fiókokat.

Korábbi számításaink szerint még Debrecenben is (ahol az ügyfelek kényszeres mozgása csak városon belüli) napközben tömegközlekedéssel 12-18 perc alatt lehet átérni a régi ATM hűlt helyéről az újhoz. Számos helyen pedig jócskán túllépi a 10 kilométert a régi és az újonnan kijelölt egység közötti távolság.

A Magyar Posta is bejelentette, hogy az energiaválság miatt ideiglenes sok postahivatalt bezár. Azon a 101 településen, ahol több a szolgáltatóhely, az ígéret szerint a fennmaradó postahivatalok megemelt kapacitással, több ügyfélkiszolgáló pulttal fogadják majd az ügyfeleket. Ahol nincs másik nyitvatartó posta, ott a mobilposta szolgáltatását ajánlják. Az ott lakók 109 településen maradnak így állandóan működő posta nélkül. Több postát is újranyitnak januárban, de csak ott, ahol ezt a helyi önkormányzat megfizeti...

„FOLYAMATOS KITELEPÍTÉSBEN ÉLÜNK” - BESZÉLGETÉS VISKY ANDRÁSSAL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: KÁROLYI CSABA
2022.12.30.


Visky Andrásnak 65 évesen megjelent az első regénye, a Kitelepítés. A költő, drámaíró, esszéista, színházi ember most műfajt váltott. Mintha egész eddigi életművének összegzése lenne ez a nagyszerű, kibírhatatlan és letehetetlen könyv. A valóságos családtörténet megnézhető az On the Spot – Az ellenség gyermekei sorozatában. Szörnyű és gyönyörű. De hát ez meg egy regény. Igaz, ez is szörnyű, és ez is gyönyörű.

Mi történt volna, ha édesanyád nem tudja magával vinni a Bibliát, mikor kitelepítenek benneteket? Illetve, hisz ez regény, mi lett volna akkor, ha ebben a fikcióban „Anyánk” nem tudja magával vinni a Bibliát? Lehet, hogy ilyet nem szabad kérdezni, de mégis ezt kérdezem.

– A kontrafaktuális kérdéseknek értelmük van, különösképpen akkor, amikor fikcióról beszélünk, és regényről. Mert ez mindig értelmezi a valóság nehézkes megragadhatóságának a kalandját. Anyámat ismerve ő ugyanúgy összegyűjtött volna bennünket esténként a gyertyafény köré, mert kezdetben nem volt egyebünk, mesélt volna nekünk, és énekelni tanított volna. Anyám kottaolvasó volt, és templomi orgonán is játszott, nem nagyon kántorkodott, de nagyon szép hangja volt, ezért bennünket megtanított négy hangra énekelni is.

Igen, az éneklés oké, de az a mese nem a Biblia szövege lett volna szó szerint, főleg nem Károli Gáspár veretes nyelvén. Szóval azt akartam kérdezni, hogyan írtad volna meg ezt a regényt, ha nincs a Biblia?

– A Biblia előbb-utóbb megjelent volna a lágerben, mert Nényu később jött utánunk, neki az ikreket még prezentálnia kellett, hogy ők is elfoglalják méltó helyüket a kitelepítettek körében, szóval Nényu biztosan elhozta volna a Bibliát, hiszen ő saját döntéséből még a családi fényképalbumot is elhozta, ami súlyos szenvedések forrásává lett számomra...

ITT OLVASHATÓ 

ÉVZÁRÓ G7 PODCAST: MI DERÜL KI ABBÓL, HA EGY ÚJSÁGÍRÓ HÓNAPOKIG RENDSZERESEN BESZÉLGET AZ UTCA EMBERÉVEL?

G7.HU / PODCAST
Szerző: STUBNYA BENCE
2022.12.30.


Ez egy nagyon szirupos megjegyzés lesz szerintem, de ha csak odamennénk két emberhez minden nap, akik a tereken állnak körülöttünk, és nem egy percet beszélnénk arról, hogy mondjuk ki kire szavazott, hanem beszélnénk még öt vagy tíz percet arról, hogy miért, meg mi az ő sztorija, akkor biztos, hogy egy empatikusabb társadalomban élnénk. Nekem ez a tanulsága ennek a három hónapnak – mondta Fabók Bálint.

Szeptemberben indult a G7 megújult hírlevele, a G7 Reggel, aminek az egyik alrovata a Személyes perspektíva. Ebben az ország különbözö részein élő, demográfiai, társadalmi jellemzők szempontjából eltérő hátterű emberekkel készítünk rövid interjúkat arról, hogy milyen az életük, hogy érzik magukat. A G7 Podcast évzáró adásában a sorozat szerkesztőjével, Fabók Bálinttal beszélgettünk ezekről az interjúkról.

Az eddigi körülbelül 50 beszélgetésből nagyon egyértelműen kijött az, hogy Magyarországon nagyon sok embernek nagyon súlyos problémái vannak. Viszont a gyakran nagyon szomorú történetek ellenére Fabók Bálint szerint bizonyos szempontból felemelő is volt az emberekkel beszélgetni.

"Egyre inkább hajlamosak vagyunk szerintem Magyarországon tipizálni és skatulyába zárni embereket, és azt érdekes volt megélni, hogy valójában mennyivel színesebb az élet. És egyes döntések mögött, amikről felületesen ítéletet mondunk, milyen történetek, milyen egyedi esetek vannak, mik vezettek ahhoz, hogy valaki úgy gondolkodik, ahogy. 10-15 perc alatt sokkal közelebb lehet kerülni egymáshoz, mint egy percet beszélgetve, mintha csak egy mondatot kiragadnánk valakinek a szájából. Ez nagyon tanulságos történet volt, és ez szerintem mindenki számára minta lehet"

– mondta.

A beszélgetésben ezen kívül szó volt még többek között arról is, hogy

- hogyan és miért torzít a média abban, hogy milyen emberek jellennek meg benne,

- kik válaszolnak szívesen és kik zárkóznak el a beszélgetésektől,

- egy évet az Egyesült Államokban töltve milyennek tűnnek a magyarok az     amerikaiakhoz, más külföldiekhez képest,

- és mit kezdenek a magyarok a nehéz gazdasági helyzettel?

„EBBEN A SZAKMÁBAN A NAGYON KIS DOLGOKAT IS ÉRTÉKELNI KELL”

24.HU / VIDEÓ
Szerző: NYÁRAI GERZSON
2022.12.30.


A BMSZKI két szociális munkását kísértük el a téli éjszakába. Olyan hajléktalan emberekre vigyáznak Budapest utcáin, akik inkább kockáztatják a fagyhalált, de nem hajlandók szállóra menni.


UTASÍT, „ELIGAZÍT”, NEM ENGEDI A MEGKÉRDŐJELEZÉST, A KÉRDÉST SEM, TITKOSÍT, KIREKESZT, MEGALÁZ, BESKATULYÁZ, MINŐSÍT, MANIPULÁL, ENGEDELMESSÉGET VÁR EL, ÉS SAJÁT ÉRTÉKRENDJE SZERINT HATÁROZZA MEG A BOLDOGULÁSRA ÉRDEMESEK KÖRÉT,

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.12.30.


Ellentmondásban…

Mindig tipródok valamin. Valahogy megkérdőjeleződik lassan minden, ami bennem és nekem fontos, és egyre kevésbé tudom a minket körülvevő világhoz illeszteni.

Itt van a tanítás… amiben arra szeretném tanítani, nevelni a tanítványaimat, hogy legyenek kíváncsiak, gondolkodjanak szabadon, ne legyenek sablonosak, hiszen mindannyian egyéniségek, amit bátran fel lehet vállalni. Arra, hogy lehet másképp gondolni valamit…No meg arra, hogy tiszteljék egymást, legyenek empatikusak, ne leljék örömüket a másik megbántásában, hanem keressék a jót egymásban is. Hogy érezzék: a közösség nagyon fontos az ember életében, és azért, hogy jól érezzük magunkat benne, azért tenni kell, mindenkinek. Hogy mennyire fontos, hogy ön-reflektívek legyenek…és tanuljanak meg a lehetőségekkel élni. Azt is próbálom megértetni, hogy mindenki mögött van egy családi háttér, ami nagyon fontos… és az otthoni feltételek nem azonosak. De ez nem minősíti a másikat.

Aztán itt van az esélyteremtő munka a felnőttekkel… amiben egy olyan társadalmi csoportot próbálunk a részvételi demokrácia fogalmának a közelébe hozni, akik sosem tanulták ezt meg. És ott van az általános viszonyulások átadása…hogy a tanulás fontos, a tudással lehet kiszámítható, sikeres élete valakinek…és a legális munkával is ez a helyzet. Hogy nem a másik átverése, lenyúlása, kihasználása, megalázása a siker. És nem a pénz az egyetlen értékmérő egy embernél. Hogy a fekete zóna kockázatot jelent. És egy egymást támogató közösség erősebb, mint az egy-egy ember. Hogy az egymással folytatott kommunikáció hangvétele, stílusa pontos képet ad rólunk, és a jó kommunikáció mennyire hatékony a konfliktusok kezelésében. Hogy alapvető az életben a másik tisztelete.

Ezen, ebben dolgozom. A világ, amiben élünk, az meg másról szól.

A rendszer, ami ezt a világot mozgatja, utasít, „eligazít”, nem engedi a megkérdőjelezést, a kérdést sem, titkosít, kirekeszt, megaláz, beskatulyáz, minősít, manipulál, és engedelmességet vár el. Saját értékrendje szerint határozza meg a boldogulásra érdemesek körét, és ehhez igazítja a rendszerét.

Ha azt akarom, hogy akikért dolgozom, boldoguljanak, mást kellene nekik átadnom. De ehhez másféle embernek kellene lennem.

REKORDOT DÖNT AZ ALFÖLDI VASÚTVONAL: A FIDESZES GYŐZELMI BESZÁMOLÓBÓL CSUPÁN A LÉNYEG MARADT KI

MAGYAR NARANCS
Szerző: BOD TAMÁS
2022.12.30.


Minden épül, minden szépül, minden a legnagyobb rendben van. Vagy mégsem? Egy Alföldön, síkviszonyok között épülő vasúti fejlesztés lesz az országban valaha épült legdrágább vasútvonal.


„December 7-én volt egy éve, hogy leraktuk a Békéscsaba–Lőkösháza vasúti vonalszakasz korszerűsítésének alapkövét. Azóta hatalmas változások történtek a rekonstrukció kapcsán. A vonalon és az érintett három állomáson jelenleg is folynak a kivitelezési munkák, ezek műszaki készültsége körülbelül 35 százalék. Szabadkígyós–Kétegyháza között lefektetésre került az új vágány, ennek forgalomba helyezése 2023 tavaszán várható. Ezt követően épül át a meglévő vágány. Kétegyházán a vasútállomás jobb oldala már átépült, a többi részen jelenleg is zajlanak a munkálatok. A közúti felüljárót várhatóan a jövő év végétől használhatjuk” – írta december 27-i Facebook-bejegyzésében Herczeg Tamás, Békéscsaba és térsége fideszes országgyűlési képviselője.

Úgy folytatta, hogy Kétegyháza és Lőkösháza között már megépült az új vágány, melyet augusztusban forgalomba helyeztek, jelenleg a meglévő pálya átépítése folyik. „A projekt eredményeképp nem marad több egyvágányú szakasz az egyik legfontosabb hazai vasúti folyosón, a modern infrastruktúrával pedig versenyképesebbé fog válni térségünkben a személy- és áruszállítás” – zárul a bejegyzés...

„NEM GONDOLOM, HOGY EZ ÍGY ELFOGADHATÓ” – AZ ORBÁN-KORMÁNY TALÁLT MÉG 25 MILLIÁRDOT A KÓRHÁZAKNAK, DE AZ ÁPOLÓKAT AZÉRT SIKERÜLT ÁTVERNI

NÉPSZAVA
Szerző: DANÓ ANNA
2022.12.30.


A beszállítók a kórházaktól tudták meg, hogy az egészségügyi intézmények képesek lesznek az adósságaik kiegyenlítésére. Közben az ápolók megalázó helyzetről beszélnek.


Talált még a kormány újabb 25 milliárd forintot a kórházak adósságcsökkentésére. Ezzel az összeggel és a december közepén az intézményekhez már e célra eljuttatott 30 milliárd forinttal gyakorlatilag lenullázzák az egészségügy idei tartozását.

Bár a Magyar Közlönyben a karácsony előtti rendeletcunamiban megjelent az erről szóló kormányhatározat is, gyakorlatilag még az érintettek sem vették észre, hogy a költségvetés „gazdaság újraindítása” című fejezetéből mintegy 137 milliárd forintot csoportosítottak át különböző területekre. Ebből az összegből jutott egyebek mellett az egészségügy háttér intézményeinek – az Országos Mentőszolgálatnak és Országos Vérellátó Szolgálatnak összességében félmilliárd forint –, és ezen felül újabb 25 milliárd forint a kórházak adósságkezelésére. Az összeg az Országos Kórházi Főigazgatóság közvetítésével jutott el az intézményekhez egy szerda délutáni levél kíséretében, amelyben arról is rendelkezett a fenntartó, hogy december 31-ére nem maradhat az intézménynek adóssága. Lesznek olyan kórházak, ahol az így juttatott összeg sem elég a tartozás maradéktalan felszámolására...

ŐRÜLT ÉVEN VAN TÚL A VILÁGGAZDASÁG, ÉS MÉG CSAK MOST JÖHET AZ INGATLANPIAC MÉLYREPÜLÉSE

TELEX
Szerző: ELŐD FRUZSINA
2022.12.30.


Gazdasági mutatókban is látványos, mennyire megborult a világ 2022-ben, bár 2020 óta már lassan azt érezhetjük, hogy a káosz az új norma. Vége a pénzbőségnek, komolyan fájhat a fejünk az energiafüggőség miatt, megreccsent a magyar növekedési modell, és mindenki találgat, beszakad-e az ingatlanpiac. Bemutatjuk az év ábráit, amelyek az elemzők szerint a leginkább szemléltetik, mit hozott 2022, és hogy mit tartogathat 2023...


ÖT MAKACS TÉVHIT – AZ ORBÁN-RENDSZER 2022 VÉGI „VÁLSÁGÁRÓL”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: BACSIK LÜSZIEN
2022.12.30.


Tévhit, hogy a mostani a legnagyobb válság a NER történetében, hogy a megélhetési költségek növekedése elkerülhetetlenül népszerűtlenné teszi a kormányt, vagy hogy az ellenzék felelős az alternatíva hiányáért. Vendégszerzőnk öt pontban foglalja össze a közkeletű tévedéseket az Orbán-rendszer állítólagos válságáról. Lapunk az év utolsó munkahetén vissza- és előretekintő, elemző írásokat közöl: Lányi Andrással indítottuk a sort, aztán a Napunk.sk vezető szerkesztőjének írása következett, tegnap Bódis András NER-hátterét, ma pedig Bacsik Lüszien cikkét közöljük...

TÖBBET VÁRNAK A PEDAGÓGUS-SZAKSZERVEZETEK A KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKTŐL

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.12.30.


A pedagógus szakszervezetek egyetértenek Novák Katalinnal abban, hogy függetlenül az EU-s forrástól meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy az oktatás dolgozói a nekik járó anyagi és erkölcsi megbecsülésben részesülhessenek. Ugyanakkor hiányérzetük is van az államfő mondandójával kapcsolatban, mert úgy vélik, a pedagógusok harca már jóval több a bérharcnál. Míg a PSZ szerint épp Novák lehetne az, aki összehívhatna egy nemzeti kerekasztalt, és megkezdődhetne az a folyamat, ami elvezethetne az oktatás reformjához, addig a PDSZ szerint arra vigyázni kellene, 
nehogy „kormánykreációk” üljenek körülötte, és a szakszervezezeteket csak legitimáló biodíszletnek ültessék köré...

EGY ÓVODÁS NAPLÓJA 36. – ÚÉV

REZEDA VILÁGA
Szerző: Rezeda
2022.12.30.


Aszonta az Ibojnéni a tennap, hogy na, ki jön hozzánk holnap gyerekek, na ki, de senki nem tudta kitalálni, hogy egyfolytába találós kérdéseket rak föl titokzatossan, hogy na, ki. Se a Mikulás nem lehet, hogy jön, mert már rég el is ment, de a Jézuska se, mert ő is egy hete már, hogy megszületett, igaz a fája még ott áll a szobában, de kétszer nem szok jönni, egy évbe legalábbis. Úgyhogy a Kisböske is nézett nagyon, hogy na, ki jön, csak a Pityu találgatott, hogy a képviselő bácsi vagy a papbácsi, mert más nem nagyon jár ide mihozzánk az oviba. Mi szoktunk még, de mi meg nem vagyunk se meglepetés, se nem hozunk semmit se.

Mondtam is az anyunak, hogy jön valaki holnap az oviba mihozzánk, de az anyu is csak arra jutott, mint a Pityu, hogy vagy a papbácsi vagy pedig a képviselő, és az apu is hozzá tette, hogy úgyis régen ette őket oda a rosseb. Kérdeztem tőle, hogy mi az a rosseb, ami odaeszi őket, de csak legyintett és kiment a konyhába, meg magára zárta az ajtót. Kérdezte az anyu, hogy kell-e szépruha, fehér ing meg kantáros nadrág, de efelől az Ibojnéni nem rendelkezett, hogy mibe is kellene menni, úgyhogy úgy indultunk el reggel, mint akármilyen másik nap, amikor nem jön senki az oviba, csak mi megyünk oda minduntalan és szakadatlan.

Valami furcsa fények voltak az Ibojnéni szemibe, amikor odaértünk, máskor is szokott neki így csillogni, úgyhogy most már bizonyos volt, hogy a papbácsi jön vagy a képviselő bácsi, mer ő meg szép ruhába volt, ki volt festve az arca meg a szeme neki, és úgy illatozott, mint amikor a vécét fújjuk be sprével a nagydolog után. A dadus is hozta be gyorsan a reggelit, hogy végezzünk hamar vele, hogy amikor jön a kettő közül az egyik bácsi, ne legyünk majszosak és maszatosak, a hajunk is el legyen fésülve szépen oldalra, de leginkább ne kiabáljunk, meg ne csináljunk semmit igazán, mert abból a baj van mindig csak az emlékek szerint.

Végeztünk gyorsan, de a Kisböske éhes maradt, ahogyan mindig is éhes marad, de szépítkezni kellett, mer megállt egy nagy fekete autó az udvaron a homokozó mellett, széttúrta a nedves füvet, ott maradtak a kereke csíkjai a füvön. És valóban, kiszállt belőle a képviselő bácsi, meg még három másik is, és nyitották az ajtaját, és zsákokat szedtek elő belőle, sokat. Úgy indultak meg, mint egy menet meg trombitaszó, trappoltak az oviba be a zsákjaikkal, mintha mind Mikulás lenne, és az összes hozná az ajándékokat nekünk, akik nem is biztos, hogy megérdemeljük, pláne ennyi sokat. Senki nem tudta, mi lehet az a sok...

HOL BUJKÁL KOVÁCS BÉLA?– HUPPA-LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.12.29.


KGBéla nem kezdte meg a büntetésének letöltését

Sajtóhírek szerint az egykori politikus idén januárban még Oroszországban tartózkodott, és ha jelenleg is ott él, akkor a kiadatása sem lenne egyszerű procedúra, sőt, ha ott marad, Kovács Béla akár meg is úszhatja a fegyházat.


Még itt: Szele Tamás: Dicsérjen meg téged a RIA Novosztyi…

Mi állhat a rejtélyes oroszországi halálesetek mögött?

Bill Browder amerikai születésű brit befektető szerint az idei halálesetek mögött az állhat, hogy a szankciók pénzügyi nyomást helyeztek Putyinra, az elhunyt üzletemberek és cégvezetők pedig nemet mondhattak arra, hogy bevételeikből finanszírozzák a háborút. Ezért eltették őket láb alól, az utódjuknak pedig már ennek fényében fogják újra feltenni a kérdést.

Varga Judit mélyen hallgat a Budaházy-ügyről

Mindig mélyen hallgat, amikor valami kínos ügy érinti a tárcáját… Bárándy Péter ügyvéd, korábbi igazságügyi miniszter szerint önmagában egy büntetőeljárás elhúzódása nem elégséges ok a kegyelemi jogkör gyakorlására.

Egy rendelettől nem lesz a disznónak nyolc lába

„Kezd banánköztársaság-hangulata lenni a dolognak. Hoznak egy rossz intézkedést, amit aztán újabb rossz intézkedésekkel akarnak korrigálni…”

2022 nem a forint éve volt

Ki mondta: „a gyengébb forint gyengébb államot jelent, és a gyenge forintot csak gyenge emberek akarhatnak”?

A fideszes győzelmi beszámolóból csupán a lényeg maradt ki

Egy, az Alföldön, síkviszonyok között épülő vasúti fejlesztés lesz az országban valaha épült legdrágább vasútvonal.

A tanév meghosszabbításán gondolkodik az Orbán-kormány

A kabinet azt látná jónak, ha a tanév június 15-e helyett június 30-áig tartana – tudtuk meg a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnökétől, aki maga is részt vett a Belügyminisztérium (BM) által szervezett pénteki közoktatási konzultációs fórumon. Szabó Zsuzsa lapunknak azt mondta, erről Pintér Sándor belügyminiszter beszélt, de további részleteket nem tudtak meg, miután a találkozón csak korlátozottan lehetett kérdezni.

Kunetz Zsombor: az egészségügy helyzete lehet még sokkal fájóbb és rosszabb

“A magyar társadalom azt kapja, amit megérdemel. Erre szavazott, ezt választotta, ezt választja továbbra is. A magyar társadalmat – a társadalom egészéről beszélek, nem az egyes mikrokörnyezetekről – nem zavarja sem az egészségügy, sem az oktatás állapota. Társadalmunk nagyobb részének ez jó, úgy, ahogy van. “

Az Orbán-kormány talált még 25 milliárdot a kórházaknak, de az ápolókat azért sikerült átverni

Az érintettek a korábbi államtitkári megnyilatkozások alapján januári béremelésre számítottak, az erről megjelent jogszabály ezzel szemben két lépcsőben, s először csak jövő év júliusában, majd pedig 2024 márciusában nyúlna hozzá a bérekhez.

Kötelező lesz a koronavírus-teszt az USA-ba érkező kínaiaknak

Az utazóknak két napnál nem régebbi negatív koronavírus-teszttel kell rendelkezniük, és azt még azelőtt kell bemutatniuk, hogy felszállnának a repülőgépre.

Bár 250 millióan covidosak Kínában, Magyarország nem tervez szigorítani a beutazáson

Az NNK szerint Magyarországon a járvány most mérsékelt, köszönhetően a magas átoltottságnak is.

Megvan az oka a NER-lapok erdélyi bezárásának: az ukrán háború!

Arról nincs egy szó sem: az utóbbi években e célra adott legalább hétmilliárdnyi adóforint hova folyt el, és miért nem tudtak legalább egy önfenntartó nyomtatott orgánumot összerakni belőle.

Távozik a Napi.hu ügyvezető igazgatója

Utódja az a Varga Endre lesz, aki a sajtószabadság-ellenes lépéseket tevő személyeket tartalmazó nemzetközi feketelistán szerepel néhány hónapja.

Idén is szórta a pénzt a közmédia

A szabad sajtóért tüntetőket távol tartó fejlesztéseket egy börtön is megirigyelhetné…

Fantasztikusan kacagtató paródia lett Rákay Philip egymilliárdos Aranybulla-sorozata

“…bár igaz lehet, hogy bő hatszázmillió forint közpénz talán kicsit sok az Uborka és a Gálvölgyi Show folytatására, de ne az árat nézzük, hanem a végeredményt! Végre a kormány is megmutatta, hogy van humora.”

IDEHAZA A TANÁRTÜNTETÉSEKEN, ODAKINT AZ UKRÁN FRONTON KEZDŐDIK A JÖVŐ - ITT A NÉPSZAVA PODCASTSOROZATA, A HOL ÉLÜNK? 25. RÉSZE

NÉPSZAVA / PODCAST
Szerző: NÉPSZAVA
2022.12.29.


Varga Dóra, Papp Zsolt, Hompola Kriszta arról beszélgetett, hogy szerintük mire fogunk leginkább emlékezni 2022-ből, melyek voltak azok a történések, amelyek ugyanakkor már sokkal inkább szóltak az előttünk álló évekről, mint az ideiről.


Azonban mielőtt belevághattunk volna, megemlékeztünk kicsit saját munkánkról, hogy Magyarországon a hatalom mára mennyire

 vakká és süketté tette magát a demokratikus sajtóval szemben.

BARÁT GÁBOR: A HOZZÁÉRTŐK KRITIKÁIRA NEM UGRIK A KORMÁNY

HÍRKLIKK
Szerző: N. VADÁSZ ZSUZSA
2022.12.30.


Egész évben témát adott a társadalomnak a nyugdíjasok helyzetének a romlása, a nyugdíjak alakulása, a nyugdíjak reálértékének a kérdése. A kormány folyamatosan trükközik, hiszen több legyet akar egy csapásra ütni: meg akarja tartani a szavazói között a nyugdíjasokat, mégpedig úgy, hogy a lehető legkevesebb költségvetési ráfordítással a leglátványosabb jelét adja annak az állításának, hogy megbecsüli őket. Egy szakértőhöz fordultunk, arra kérve őt, tisztázza, hogyan is bánt az idén – és a megelőző években – a Fidesz-kormány a nyugdíjasokkal. Barát Gáborral, az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság volt vezetőjével azt is megbeszéltük, hogyan lehetne érdemben és igazságosan javítani a nyugdíjasok helyzetén.

- 2022-ben sokszor „kaptak” a nyugdíjasok vagy emelést vagy pluszpénzt. Valójában ettől javult-e bármennyit is a helyzetük?

- Tény, hogy 2022-ben – tervezési és más okok miatt – a szokásos időpontban végrehajtott januári – 5 százalékos – nyugdíjemelést próbálta követni a nyár eleji 3,9, majd a novemberi újabb, 4,5 százalékos nyugdíjkiegészítés. Beigazolódott az, amire sokan felhívtuk a figyelmet. Nevezetesen, hogy a januári nyugdíjemelés mértéke alultervezett volt, a tervezési hibát pedig a szinte havonta gyorsuló infláció felerősítette. A februárban folyósított 13. havi nyugdíj kétségtelen lélegzethez juttatta a nyugdíjasokat, miközben az átlagnyugdíj körüli nyugdíjasok fokozatosan egyre nehezebb helyzetbe kerültek, ami döntően a fogyasztási szerkezetre, nevezetesen az alapvető élelmiszerárak brutális drágulására vezethető vissza. A nyugdíjasok helyzete nem javult, sőt, döntő többségüké nehezebbé vált. A jelenlegi, a reálérték megőrzését vállaló, évenkénti rendszeres nyugdíjemelés – indexálás – az év egészére vonatkozik. Vagyis azt ígéri, hogy kompenzálja a tárgyév egészében kialakult átlagos árszínvonalnak az előző évi, ugyancsak éves átlagban számolt árszínvonalhoz képest bekövetkezett növekedését. Az árak éven belüli, eddig nem tapasztalt erőteljes növekedését azonban ez a rendszer csak késleltetve tudja követni, még adott éven belüli többszöri emeléssel is. Ezért kulcskérdés az ártervezés pontossága, abnormális inflációs pálya esetén annak „finom” felülbecslése, s korrekt jogi-gyakorlati levezénylése. Bármilyen személyi kört vizsgálunk, ahhoz ismerni kell a fogyasztási szerkezetet, ami – szerintem – jóval korlátosabb, mint az úgynevezett egyedi árindexek információi. Bevallom, nem ismerem a statisztikai számbavétel módszertanát, de feltételezem, hogy szakmailag megfelelő, azt azonban tudom, hogy minden módszertan pontosítható, kiegészíthető...