2016. január 11., hétfő

DAVID BOWIE FANTASZTIKUS LABIRINTUS

NESZE!SZER BLOG
Szerző: BEAUTYKA
2016.01.11.


Sokan, sokféleképpen búcsúznak ma David Bowie mestertől. A zenésztől, a polihisztortól, a színésztől.
 
Sokunk gyerekkorában él egy emlék róla, legtöbben, akik nem annyira kedvelték és ismerték a muzsikáját, performanszait, a magyarul Fantasztikus labirintusra  fordított filmben fedezték fel magukban őt. Isten nyugosztalja a manók királyát, mutatunk is egy részletet ebből a moziból. 
 

KISZAKADT A GUMI, DE AZ ORVOSOK NEM SEGÍTETTEK A KAMASZLÁNYNAK

BEZZEGANYA BLOGJA
Szerző: TÜNDE
2016.01.11.


Hétvégén csörgött a telefonom, a barátnőm aggódó hangját hallottam a vonal túloldaláról. Azt kérte, SOS segítsek, hogy mit csináljon. Elmondta, hogy kamasz lánya, aki bár nagykorú, de még gimnazista, tanácsot kért tőle: mit tegyen, mert a barátnője, aki vele egyidős, együtt töltött a barátjával egy rég tervezett együttlétet, ami kisebb balesettel ért véget. Felkészültek, de a gumi elszakadt, és igazán nem is tudja, most mi legyen, terhes lehet? Mit kell ilyenkor tenni? A barátnő tőle kért tanácsot. Mivel erre ő nem tudta a választ, az anyukájához fordult, aki roppant jó fej és segítőkész volt ez ügyben. Az érintett lány a saját édesanyjának nem mert szólni, mert félt a reakciótól, és hogy nem fogja megérteni. Barátnőm is tanácstalan volt.

Azt javasoltam, menjen el az körzetes ügyeletre. A lány el is ment, kivárta a sorát, majd onnan elküldték, mondván nem az ő dolguk, menjen az X kórház nőgyógyászatára. A lány szót fogadott, felkereste a kórházat. Onnan az orvos elküldte, hogy nem tud mit kezdeni ezzel. Nem igazán hatotta meg. Útjára engedte tanács, vizsgálat bármi teendő nélkül. És mellé azt mondta, hogy nem az ő betege, menjen magánorvoshoz...

ITT OLVASHATÓ

MIT KERESEL MÉG ITT?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.01.11.


Az oktatásban még viszonylag jól szerepel Magyarország, ám az egyéni szabadság terén meglehetősen rosszul áll egy nemzetközi felmérés szerint. Emellett megnézzük, miért megy el egy több nyelven beszélő, a magyar betegekért tenni akaró orvos külföldre és elnézünk a szomszédba is, hogy miként állnak a szlovákok a fiatalok határátkelésével. (Nem túl jól…)

Ajánló a Határátkelő közösségi-információs oldal legfrissebb cikkeiből.

ITT OLVASHATÓ

ÓVJUK OTTHONUNKAT A RAFINÁLT BŰNÖZŐKTŐL!

ÉRTÉKÖRZŐ BLOG
Szerző: steve4security12
2016.01.11.


Ha bárki (betörő/rabló) betolakodik otthonunkba, nem csupán anyagi veszteség ér minket, de egyúttal személyes komfortzónánk és biztonságérzetünk is sérül! Éppen ezért mindent meg kell tennünk nyugalmunk érdekében!
Örökös harc folyik a bűnözők és a vagyontárgyaikat megvédeni igyekvő tisztességes állampolgárok között! Mindkét fél  erőfeszítéseket tesz, hogy megőrizze - vagy megszerezze - az értékeket. 
A modern vagyonvédelmi és informatikai  technológiák  ismerete ebben a "versengésben" egyre perdöntőbb szerepet játszik. Az "okos" kultúrával lépést nem tartók, a tájékozatlanok - bármelyik oldalon is állnak - egyre nagyobb bajba kerülhetnek!
A naivitásért, hiszékenységért és a filantróp, feltételek nélküli bizalomért, már nagyon sokan súlyos árat fizettek!
Rövid írásomban  a legrafináltabb betörési/rablási módszereket igyekszem áttekinteni, annak reményében, hogy nagyobb körültekintéssel elkerülhessük az áldozattá válást! (Fotó: intelligenttravel.com.au )
 
 

SELMECZI GABRIELLA MEGMUTATJA TUDOMÁNYOS ARCÁT: BEJELENTKEZETT KANCELLÁRNAK A SZEGEDI EGYETEMRE

MAGYAR NARANCS - VILLÁMNARANCS
Szerző: narancs.hu
2016.01.11.


A röhejesen botrányos előzmények után távozó Devecz Miklós utódja kerestetik. Eddig nem cáfolt sajtóértesülések szerint a Fidesz üdvöskéje is kandidált. Önök szerint jó kancellár lesz?

December 31-ig lehetett pályázni a Szegedi Tudományegyetem kancellári posztjára. A hírek szerint 17 jelölt juttatta el pályázatát az Emberi Erőforrások Minisztériumához – köztük Selmeczi Gabriella, a Fidesz országgyűlési képviselője is. A pályázók névsorát nem hozták még nyilvánosságra, de a délmagyar.hu tud néhány kiszivárogtatott névről, ami annál is érthetőbb, hisz a lap egykori főszerkesztője, Dlusztus Imre, a mórahalmi Mini Hungary Park jelenlegi vezetője is a jelöltek között van. A nevek pedig erős mezőnyre engednek következtetni...

ITT OLVASHATÓ

TÁMOGASSUK A MILLIOMOS ÁKOST!

24 HU POSZ ITT BLOG
Szerző: Nagy Bandó András
2016.01.11.


No de kik támogassák?, teszem föl a kérdést, bár már tudom, mert tudható (mi nem?), hogy kik fogják támogatni, hiszen Kövér Házelnök (Úr) megmondta: a „nemzeti szellemiségű magyar vállalkozók”, azok! Azok, de kik azok? Megmondom én, mielőtt bárki kihasználná a felezést, a közönség megkérdezését, vagy a telefonos lehetőséget: azok a nemzeti szellemiségű magyar vállalkozók, akik rohadt sok pénzhez jutnak az állam képviselőjétől, jelesül pártunk és kormányunk legfőbb emberétől, Orbán Viktortól, aki minap, péntek reggel a „közrádió” 180 perc című szócsövében is kibeszélte: muszáj lesz belenyúlnia ebbe az ügybe is, mert úgy látszik, nélküle ez sem oldódik meg úgy, ahogy ő szeretné. Meg Ákos. Ha egyáltalán szeretné.

Nézzük, miből is lesz pénze a nemzeti szellemiségű vállalkozóknak!

Abból, hogy ők nemzeti szellemiségű vállalkozók. Hogy ez a kifejezés mit jelent, épeszű ember nem tudja megmondani, de a kormányfő biztosan, meg a házelnök, mert hát ő mondta, hogy vannak ilyenek. A N.Sz.V.-k osztódással szaporodnak: az adózók fizetik, amit fizetniük kell, én is, te is, ő is, mi is, ti is, ők is… (az „ők is” nem „rájuk” vonatkozik, csak folytattam a sort), a hatalom képviselői pedig úgy adakoznak, osztanak, osztogatnak, fosztogatnak és juttatnak az összetarhált adókból „osztódnak”, ahogy kedvük tartja. Azt hiszik, sőt, talán biztosak is benne, hogy az egyharmadot is alig érő kétharmad arra is följogosította őket, hogy fölosszák a magyar vállalkozókat nemzeti szellemiségű és… és?… szóval kik a nem nemzeti szellemiségű vállalkozók?

ITT OLVASHATÓ

MONDHATTA VOLNA SZEBBEN

PROSZEKTÚRA BLOG
Szerző: Proszektor Professzor
2016.01.11.


Nemes Jeles László filmjének nagy sikere alaposan megosztott a hazai közvéleményt. Ez igen jól nyomon követhető Orbán Viktor hivatalos közösségi oldalán („Viktor Orban's official community page.”) megjelent miniszterelnöki méltató gratulációhoz fűzött kommentek stílusából is.

A hozzászólók többsége fanyalogva, sőt igen jelentős részük kifejezetten ellenségesen viszonyult ehhez a példátlan elismeréshez, az Arany Glóbusz-díj elnyeréséhez. A legtipikusabb és egyúttal legsületlenebb kifogás az volt, miszerint az ebben a filmben feldolgozott események valójában nem is részei a magyar történelemnek, és a zsidók Trianonról bezzeg nem készítenek ilyen filmet.

Orbán is a tőle már megszokott székelygóbés kétértelműséggel értékelte ezt a nagyszerű művészi elismerést e képen:

„Wow! Egyedülálló magyar siker. Őszintén gratulálok Nemes Jeles Lászlónak, valamint a Saul fia összes alkotójának és szereplőjének. Elismerésem Andy Vajnának is, aki olyan filmtámogatási rendszert alakított ki, amely utat nyit a tehetségeknek.”

ITT OLVASHATÓ

MSZP: FIZETÉSEMELÉS KELL AZ EGÉSZSÉGÜGYBEN, MERT KÜLÖNBEN SZTRÁJK LESZ

GA WEB MEDIA GROUP
Szerző: győrfi andrás
2016.01.11.


Az MSZP elnök-frakcióvezetője szerint azonnali fizetésemelésre van szükség az egészségügyben, mert különben sztrájk lesz. Az ellenzéki párt ezért a költségvetés módosítását kezdeményezi, hogy 475 milliárd forintos pluszforráshoz jusson a terület.

Tóbiás József hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, összeomlás szélére került az egészségügy, a Fidesz- kormány tétlenül nézi a kórházak szenvedését az elmúlt évek forráskivonása után.

Kijelentette: átlagosan 50 százalékos azonnali béremelésre van szükség az egészségügyben. Egy rezidens kapjon nettó 200 ezer forintot, emellett dologi kiadásokra, a kórházak adósságainak rendezésére csoportosítsanak át 150 milliárd forintot - indítványozta.

Tóbiás József azt mondta, még a nap folyamán benyújtják a költségvetési törvenymódosításukat. Kérdésre válaszolva kifejtette: a béremeléshez 325 milliárd forintra van szükség, ezen felül biztosítanák a 150 milliárd forintot a dologi kiadásokra...

ITT OLVASHATÓ

A FIDELITAS-ELNÖK NEJE IS TRAFIKTULAJDONOS

EGYENLÍTŐ BLOGCSALÁD
Szerző: pelikanjozsef
2016.01.11.


Böröcz László belvárosi alpolgármester, a Fidelitas elnöke korábban azzal magyarázkodott a családjának juttatott trafikok ügyében, hogy ahhoz neki az égvilágon semmi köze.

Most az Egyenlítő blog megtudta: a politikus felesége is három trafikkoncessziót nyert Dunakeszin...

ITT OLVASHATÓ

A 2016-OS GOLDEN GLOBE MESÉS RUHÁI

GÁBOR SZAKÁCS BLOGJA
Szerző: gaborszakacs
2016.01.11.


Ma éjjel Los Angelesben kiosztották a filmes szakma egyik tekintélyes elismerését, a Golden Globe-ot. A vörös szőnyeget ezúttal is elárasztották a legmenőbb divatházak lenyűgöző és kevésbé látványos ruhakölteményei. Elhoztam Nektek a gála kiemelkedő darabjait...

ITT OLVASHATÓ

ÉLETKÉPEK 15. - CBFM

A MI JÓZSEFVÁROSUNK BLOG
Szerző: cbfm
2016.01.11.


Az előző nem vidám poszt címében hangzott el a kérdés: Van valami probléma?! Bizony van! Merthogy így nézki ki a Kocsis Máté polgármester vezette kerület, Józsefváros, vasárnap délelőtt. Szemét, kosz, mocsok az utcákon, a köztereink állapota egyre romlik – csakhát a polgi ezt nem látja, mert nem Józsefvárosban él. Pedig a hétvégi takarítás és az ingyenes nyilvános illemhelyek nem megspórolhatóak, ha a kerületet tisztán akarjuk látni!

ITT OLVASHATÓ

A SORSOD BORSOD: VÁRHATÓ ÉLETTARTAM A MAGYAR MEGYÉKBEN

GURULÓ HORDÓ BLOG
Szerző: csapogi (Pogonyi Csaba)
2016.01.11.


Öt sokkoló ábra arról, milyen korán halnak az emberek Magyarország egyes részein.

Az életminőséget sokféleképpen is lehet mérni, ezek közül az egyik legjobb a születéskor várható élettartam. Benne van ugyanis minden, ami meghatározza az életminőséget: jövedelmi helyzet, egészséges táplálkozás, stressz, egészségügyi rendszer, stb.
A várható élettartamot elsősorban a jövedelmi helyzet határozza meg, de nem csak az (erről is írt Zsopi már többször a blogon Magyar várható élettartam Európához képest: alulról szagoljuk és A hosszú élet titka). Magyarország GDP-t tekintve a 23. helyen áll az EU-ban, a nők várható élettartamát nézve azonban már csak a 25. helyen van (csak Lettországot, Romániát és Bulgáriát előzzük meg).

Az átlagok azonban elfedik az országon belüli óriási különbségeket. A nők és a férfiak születéskor várható élettartamáról közöl adatokat a KSH. Ezekből az adatokból csináltunk térképet 2014-re, hogy láthatóvá váljon, mekkora különbségek vannak Magyarországon belül. Azért, hogy szemléletesebbek legyenek a különbségek, minden megye átlagéletkorához párosítottuk azt az európai országot (beleértve Azerbajdzsánt), amelyiknek az országos átlaga a legközelebb esett.

Nyugat Európát ne keressétek: Szlovákiától Azerbajdzsánig, Montenegrótól Grúziáig hal a magyar...
ITT OLVASHATÓ

MAFFIACSALÁDOK FÖLDÁRVERÉSE

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.01.11.


Két dolog szokott mostanában rendre eszembe jutni, mikor a földárverések eredményeiről olvasok.

1: L. Simon polihisztor úr örökbecsűje: „nem kötelező kurvának állni, de ha annak álltál, akkor dugjál: hajtsd a pénzt”.

Ők pedig dugnak és hajtják a pénzt. L. Simonék is megnyerték amit meg tudtak, de mi az ahhoz képest, amit a Nemzeti Gázszerelő és a népes kiccsaládja összenyert? 1391 hektár az annyi, amennyihez a népes Mészáros família sem volt elegen', Lőrincre a lehetséges 300 helyett 400 hektár jutott. Majd csak megússza valahogy, elnézik neki, vagy írnak egy új kivéve törvényt a jogszerűséghez.

A személyre szabott törvénygyártás úgyis nagy divat manapság...

ITT OLVASHATÓ

EGYRE TÖBBEN FÁZNAK OTTHONUKBAN

NORVÉGMINTA BLOG
Szerző: Norvégminta
2016.01.11.


A magyarországi gyerekek harmada él egészségre ártalmas, nedves, penészes lakásban. Ennek hátterében sokszor a nem megfelelően szigetelő nyílászárók állnak, amelyek cseréje azonban számos család számára megfizethetetlen. Mit tehetnek azok, akik nem tudnak új ablakot vásárolni, de elegük van abból, hogy az utcát fűtik? Az Ökoszolgálat módszere segítségével pár ezer forintból is akár tíz évre megoldható egy lakás nem tökéletesen záródó ajtóinak és ablakinak szigetelése. A kezdeményezést bárki támogathatja kevés pénzzel, hosszú távon nyújtva segítséget a hátrányos helyzetű családoknak.

Magyarországon paradox módon a legszegényebbek élnek a legdrágábban fűthető lakásokban, amelyek szigetelése nem megfelelő. Havi költségeik jelentős hányadát kell rezsire – egyebek között fűtésre – fordítaniuk, és ennek ellenére sem kellően meleg és száraz az otthonuk. A huzatos, penészesedő lakások nagyon károsak a lakók – köztük a gyerekek – egészségére. Pedig a megfelelő szigetelés új nyílászárók beszerzése nélkül a rések szilikonnal történő betömésével is hosszú távon megoldható alig 10-20 ezer Ft-ból egy átlagos lakásban. Ez a módszer ugyanis a szivacsok alkalmazásával szemben legalább 10 évre megoldhatja a rosszul záródó ablakok, ajtók szigetelését. Az elmúlt fél évben 26 hátrányos helyzetű család lakását szigetelték le az Ökoszolgálat munkatársai önkéntesek és az érintettek aktív részvételével. Emellett ökotréningeket tartottak nekik és ajándékcsomagokat osztottak, melyek olyan környezetbarát és egyben olcsó eszközöket tartalmaztak, mint a takarításhoz használható citromsavat vagy mosószódát...

ITT OLVASHATÓ

BOLDOG ORSZÁGOT AKARSZ? NEVELJ SZABAD POLGÁROKAT

POLGÁRI KONZERVATÍV PÁRT BLOGJA
Szerző: fehér.b
2016.01.11.


Az oktatásban 45., a személyes szabadságban a 99. helyen állunk egy nemrég közzétett felmérés szerint – írja a vg.hu. Sem az ilyen az ilyen felmérések pontosságában, sem a helyezésekben nem hiszek, inkább a trendek szempontjából érdekesek. Minden hasonló felmérés közel azonos eredményekre jut ugyanis.

Egyszerűen fogalmazva: a „liberális”, nyitott, befogadó (és itt nem a migránsáradatra gondolok), demokratikus, többségükben azért mégis kapistalista országok sikeresebbek, a zárt, magukba fordulú, saját tradícióikat végtelenítve a világgal szembeállító országok sikertelenek. Nem lehetünk büszkék az oktatásban elért 45. helyünkre Szent-Györgyi országában, minimum az első tízben kéne lennünk. A személyes szabadság terén elért helyezésünk már meg sem lep, ugyanakkor nem lehet nem látni az összefüggést: ahol az egyéni- és közösségi szabadságot korlátozzák, ott ritkán alakul ki hatékony, eredményes oktatási rendszer, ahol a feudalizmus viszonyai uralkodnak, ott nehéz szabad, nyelveket beszélő, szociábilis, nyitott polgárokat nevelni. A két tényező összefügg. A lista elején olyan harmadik világbeli országok állnak, mint Norvégia, Svájc, Dánia, Új-Zéland és Svédország....

ITT OLVASHATÓ

A KETTÉHASADÓ ORSZÁG

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.01.11.


Nem pusztán szociális értelemben távolodnak egymástól Magyarország polgárai, de kulturálisan, morálisan és mentálisan is. Nem csak az a baj, hogy a gazdag magyarok Thaiföldön vagy a Bahamákon telelnek, amíg itthon emberek tízezrei fagyoskodnak az utcán vagy a saját lakásukban, hanem az is, hogy a kormány tudatosan butítja el azokat a milliókat, akiknek esélyük sincs kitörni kiszolgáltatott helyzetükből. Sokak számára már fel sem tűnik az, hogy a közmunkások és munkanélküliek életlehetőségei lényegében egy harmadik világbeli ország polgáraihoz hasonlítanak, míg a magyar gazdasági elit általában komoly kormányzati hátszéllel szinte mindent begyűjt, ami még megszerezhető ebben az országban.

Minél abszurdabb egy ország működése, annál több gumicsont kerül az emberek asztalára. Ha csak az utóbbi hetek eseményeit vesszük, akkor belátjuk, hogy a közvéleményt olyan ügyek foglalkoztatták elsősorban, melyek saját sorsukra alig, vagy csak nagyon közvetett módon hatott. Kezdte Kövér László és Kovács Ákos a nők szerepének átértékelésével, majd a kormány bedobta a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) ötletét, utána Hosszú Katinka kiborította a bilit az úszószövetségnél, közben állóháború bontakozott ki a főváros vezetése és Simicska Lajos, kegyvesztett oligarcha között. Ugyanakkor elvétve jelent meg híradás arról, hogy tanárok fizetési csúsznak, hogy az egészségügy bizonyos régiókban a teljes összeomlás szélére sodródott, miközben az ország új (és régi) oligarchái hatalmas földterületeket szereztek az állami árveréseken...

ITT OLVASHATÓ

HA NINCS BEVÁNDORLÁS, AKKOR NINCS IGAZI DEMOKRÁCIA AZ ORSZÁGBAN (IDŐSZERŰ ETIKA)

ÖRÜLÜNK, VINCENT?
Szerző: jotunder
2016.01.11.


Mondatok:   (IDŐSZERŰ ETIKA, 
Iskolakultúra-könyvek 46.  2013,  Boros János)
    1. A bevándorlás az egyik alapvető igazolása a modern demokráciáknak és életvitelüknek. Ha a demokratikus elvek működnek és az ország virágzik, akkor sokan szeretnének belépni. 
    2. Ha egy demokrácia nem engedi a bevándorlást, saját demokratikus elveit sérti meg. Az önelveit megsértő entitás hosszú távon hanyatlásra van ítélve. 
   3. Először az országokat saját maguktól kell megmenteni, saját etnikai alapú nacionalizmusuktól, hogy előkészítsük őket arra, hogy kellően megszabaduljanak történelmüktől és hagyományos kultúrájuk visszahúzó részétől. Ha ez sikerül, akkor a demokrácia fejlődni kezdhet és gazdasági virágzás, bevándorlás következnek. 
   4.  Ha nincs bevándorlás, akkor nincs igazi demokrácia az országban. 
   5.  Ha kevésbé civilizált politikai rendszerből érkeznek, belépésükkor azonnal a demokratikus
jog alanyaivá válnak: emberi lényként fogadják el őket és olyan jogaik vannak,
amellyel talán otthon soha nem rendelkeztek. Hatalmas tapasztalat számukra!

  6.   Az emberek még sokáig úgy fogják érezni, hogy
a határok teljes megnyitása jólétüket és nemzeti azonosságukat fenyegetheti. De ha
nem is kivihető, elméletileg nem csak lehetséges elgondolni, de mint legjobb elveink
követelménye, egy soha nem elérhető, vagy még nem elért és megvalósított
imperatívusznak kell tekintenünk.

  7.  Bár itt nem mehetek részletekbe, hangsúlyozni kell, hogy bár ezekben az összefüggésekben ellentmondásnak tűnhet, de gazdasági és nemzeti megfontolások nem játszhatnak szerepet a bevándorlás alapvető megítélésében...
ITT OLVASHATÓ
 

JAKUPCSEKEK

MOST & ITT BLOG
Szerző: Föld S. Péter
2016.01.10.


Legyünk szolidárisak Jakupcsek Gabriellával! Az ismert műsorvezetőt ugyanis nemrégiben kirúgták a köztévéből. Először úgy nézett ki, hogy Jakupcsek még jobban is jár, és sokkal többet kereshet, mint korábban, mert nem a műsorait veszik el tőle, csak a jövőben nem belsősként, hanem külsős beszállítóként foglalkoztatják.

Vagyis, továbbra is ő vezetheti a Ridikül című talkshow-t és a Magyarország, szeretlek vetélkedőt. Idővel kiderült: Jakupcseket nem szervezik ki külsőbe, hanem fiatalabb kollégákra cserélik, és egyszerűen megválnak tőle.
 
Karácsony előtt nem sokkal, a Ridikül ötszázadik adása előtt mondtak fel neki. Aznap éppen három adást kellett volna rögzíteniük, és a köztévé illetékesei a második és a harmadik adás közötti szünetet találták a legalkalmasabb időpontnak arra, hogy hivassák, és a kezébe nyomják az elbocsátó szép üzenetet.

Ez a mód, ahogyan megváltak tőle (és másoktól), nem csak a rendszer médiájának embertelenségéről, de a közel 80 milliárdos adófizetői pénzből működő közmédia szakmai kvalitásairól is sokat elárul.

Nem azért kell szolidárisnak lennünk a jakupcsekekkel, mert megérdemlik. Ők egy olyan rezsim médiájának voltak éveken át az arcai, mely rendszer átgázolt mindenkin, félresöpörte mindazokat, akik nem úgy gondolkodtak a világról, mint Kétharmad elvtárs. Alkotókat, kétkezi munkásokat, trafikosokat, földet bérlő juhászokat, tanárokat tettek taccsra. A jakupcsekek nem szóltak egy szót sem, amikor a kormány belerúgott az ápolókba, hallgattak, amikor a rendszer elbánt a fiatalokkal, az idősekkel. Egyenruhásokkal, civilekkel, kismamákkal, nagymamákkal...
 
 
 
 

MÁR ORBÁNT IS ÉGETI KISS LÁSZLÓ

BEKIÁLTÁS BLOG
Szerző: Kabai Domokos Lajos
2016.01.11.


Kiss László, a magyar úszóválogatott (MÚSZ) szövetségi kapitányának újabb ballépéséről szerezhettünk tudomást. Még akkor is le kell ezt szögezni, ha például én magam kifejezett együttérzéssel figyelem a jeles szakember mostani szerepléseit. Ezek sorában a Népszabadságnak adott január 11-ei, hétfői nyilatkozattal immár kínos helyzetbe hozta a miniszterelnököt is.

A kapitány állítása szerint, Orbán Viktor csütörtökön este beszélt vele telefonon, viszont ehhez képest a kormányfő szokásos, péntek reggeli rádióinterjújában egyáltalán nem utalt arra, hogy közvetlenül beleavatkozott az ügybe. Ellenkezőleg, önmagával eleve ellentmondásba kerülve azt mondta: úgy véli, a politikát távol kell tartani a sporttól, de a sport kormánytámogatás nélkül nem marad életben, a mostani ügyben pedig a kormány szívesen megteszi, amit tehet, csak valaki mondja meg, miben tudnak segíteni, hogy idén is olimpiai sikereket érjen el hazánk. Ám a miniszterelnök elfelejtett beszámolni arról, hogy valójában már intézkedett is...

ITT OLVASHATÓ

AZ USZODAI SZÍNJÁTÉK VÉGE

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.01.11.


Pontosan az történt, ami várható volt, és amit jó szokás szerint pontosan megmondtunk előre. Nem azért, mert mi ennyire okosak lennénk, hanem azért, mert Kiss László lemondása annyira átlátszó volt, hogy csak a vak nem látta, mire megy ki a játék. A felháborító inkább az, hogy ezen a magyar nép nem lát át, és eltűri az efféle színjátékokat. Kiss lemondása azt a célt szolgálta, hogy elterelje a figyelmet arról, amiről Hosszú Katinka beszél, és ellenséges érzelmeket korbácsoljanak fel a személye ellen. Ez a felháborító színjáték a világ legjobb úszónőjének kinyírását célozta, mert merészelte kinyitni a száját. Tragikomédia, hogy Magyarországon az minősül a “nemzet” védelmének, amikor az egyik legnagyobb csillagát a legaljasabb módszerekkel kivégzik. Jól megvédte magát Magyarország.

Kiss állítólag az őt ért sérelem miatt mondott le. Mi volt ez a sérelem? Az, hogy odaszemtelenkedett Hosszú Katinka sajtótájékoztatójára, és megpróbálta megakadályozni, hogy emberi jogait gyakorolja. Miután ez nem sikerült, mert nem adták meg neki a lehetőséget arra, hogy széttrollkodja  egy világbajnok úszó rendezvényét, megsértődött, mintha bárki bántotta volna. Akit sérelem ért azon a sajtótékoztatón, az Hosszú Katinka. Kiss sértette meg a szabadságát, az emberi méltóságát, az emberi és polgári jogait. Ha valakinek joga van felháborodni azon, ami a sajtótájékoztatón történt, akkor az
Hosszú Katinka. Normális ember ezek után egy trollal nem áll szóba.

A helyzetet súlyosbítja, hogy aki ezt tette, az edzőnek mondja magát. Egy edzőnek bensőséges viszonya van a versenyzőjével. Egy edző pedagógus. Kiss tudhatta, hogy ha odamegy, akkor azzal csak olajt önt a tűzre. Ha nem tudta, kitapogathatta volna. Ezért a megjelenése jobb esetben a totális alkalmatlanság bizonyítéka, rosszabb esetben a szándékos botránykeltés és a szakadék mélyítésének szándéka volt. Ez utóbbit támasztja alá a szánalmas, nevetséges és felháborító lemondási színjáték, hogy a versenyző ellen hangolja a közvéleményt. Megfeledkezve a modortalanságáról, sajnálni kezdjék és könyörögjenek neki. Egy igazi edző akkor is védi a tanítványát, a sportolóját, ha hibázik, vagy nincs igaza. Egy igazi edző, akinek ezt a Kisst mondják, ezután azt mondja, hogy “hibáztam a megjelenésemmel, nem voltam elég tapintatos és körültekintő. Katinkának sok mindenben igza van, én mellette állok, hogy mindent megoldjunk”. Egy igazi edző íggy beszél, nem provokálja, hanem nyugtatja a tanítványát. De ez a Kiss nem a barátja, az edzője, hanem az ellensége volt neki...

ITT OLVASHATÓ

TÖRTÉNELMET ÍRT A SAUL FIA - MEGVAN A GOLDEN GLOBE

HVG ONLINE KULTÚRA
Szerző: Bodnár Zsolt
2016.01.11.


A cannes-i nagydíj után itt az első nagy amerikai győzelem is, a Saul fia nyerte a legjobb idegen nyelvű film kategóriáját a 2016-os Golden Globe-gálán. A többi fronton díjazták Sylvester Stallonét, Kate Winsletet, Lady Gagát és Ennio Morriconét is, de a legnagyobbat A visszatérő szakította, így Leonardo DiCaprio már nyugodtan dörzsölheti a tenyerét az Oscarra.

A Hollywoodban dolgozó külföldi újságírók egyesületének (HFPA) díja, a Golden Globe piaci szempontól a második legfontosabb filmes díj az Oscar után – magyar alkotásnak eddig kétszer volt esélye hazavinni a glóbuszt, de Szabó István mindkét jelölt filmje, a Redl ezredes (1986) Hanussen (1989) alulmaradt a küzdelemben.Nemes Jeles László Saul fia című filmje törte meg az átkot, a tavalyi cannes-i siker után így már Amerikában is fontos díjjal jutalmazták az Oscarra is esélyesnek tartott filmet. A legjobb idegen nyelvű film kategóriájának győztesét Gerard Butler és Helen Mirren jelentette be, az átadás előtt Mirren elmondta, hogy nagyon örül, mert tudomása szerint Magyarország még soha sem nyert Golden Globe-ot - az angol színésznő nálunk forgatta Az adósság című filmet, valamint játszott Szabó István Az ajtó című filmjében is, úgyhogy különösen kedvelhet minket...

ITT OLVASHATÓ

A MODERN DINASZTIÁK KORA

LUMENS BLOG
Szerző: Hegyi Heni
2016.01.11.


A klasszikus családmodell máshol is érték
 
Világszerte a nagy cégek több mint 90%-a van valamilyen dinasztia tulajdonában, beleértve olyan nagy cégeket is, mint a News Corp, vagy a fent említett Volkswagen, amelyet éppen a két tulajdonosi ág, a Porsche és a Piëch család közötti feszültség feszít szét. A Botson Consulting Group jelentése szerint az egymilliárd dolláros éves bevételt meghaladó amerikai cégek 33%-a van családi tulajdonban, míg Franciaországban és Németországban ez az arány 40%-ra rúg.
 
A politikában is gyakori, hogy egy befolyásos család igyekszik megszerzett pozícióit a következő generációkra hagyományozni. Nem csak az amerikai Clinton- vagy Bush-család tagjaira gondolhatunk ilyenkor: világszerte megjelenő tendencia ez, amit jól bizonyít a Ghandi-család sikere Indiában, a Kenyatta-családé Kenyában, vagy a Bhuttosoké Pakisztánban. Kelet-Ázsiában egyébként is domináns a klasszikus családmodell, de közelebb is találhatunk érdekes példákat.
 
A legutóbb feloszlatott brit parlament 650 tagja közül 57-et fűz valamilyen rokoni szál korábbi miniszterekhez. Franciaországban Hollande gyermekei korábban szintén indultak már az elnöki pozícióért, és Belgium miniszterelnöke sem a nulláról kezdte, hiszen egy korábbi külügyminiszter fia. Egy 2003-as tanulmány szerint a világ cégeinek 8%-át különböző politikusok rokonai, birtokolták és természetesen az sem ritka, hogy az ilyen cégek különböző támogatásokat, adományokat kapjanak – akár külföldről. más államoktól – a nagyobb befolyás érdekében, mint ahogyan a Clinton-családdal is megesett...
 

A NEMI ERŐSZAK TÖBB MINT 98%-ÁVAL "NEM FOGLALKOZUNK"

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.01.10.


- Kölnről nem írsz? - Kaptam meg a kérdést
- Nem. Tudod aznap sok más helyen történt hasonló. Azokról sem írunk. Akkor ennek sincs több hírértéke. És amit a témáról kellett rég megírtam.
- Most már nem csak Köln a téma, hanem egy csomó más város is, így sem írsz róla? - Jött a kérdés kicsit később.
- Jelentem a helyzet változatlan...
- De ugye kiderült, hogy mégiscsak a migránsok a felelősek...
- Tényleg? No erről írni fogok. Egy cáfolatot.

A nemi erőszakok több, mint 98%-a senkit sem érdekel, csak ez nem egészen úgy történik, hogy azt a harcos feministák elképzelik, állítják. Ez nem feltétlenül férfi vs nő kérdés. Az egyenjogúságnak ugyanis az is következménye, hogy nemi erőszakot nő is követhet el férfi ellen. Meg férfi férfi ellen, nő nő ellen. És aki bármilyen kérdést feltesz, hogy "nő mégis hogyan", arra lehetne nagyon sok választ adni, kezdve a szexuális cselekmények sokféleségéről, az kényszerítési módok sokféleségéről, arról, hogy a férfi is lehet úgy beleegyezésre képtelen állapotban, hogy közben a szexre képes... De van egy sokkal fontosabb szempont: Nem az számít, hogy ki szexel, hanem az, hogy ki alkalmaz kényszert, ki használja ki a másik állapotát
 
És az akarat meghajlítására alkalmas kényszer bizony csak a közösség nyomása is lehet, az a fenyegetés is elég,hogy "lúzer leszel, körön kívül kerülsz, ha nem vagy szexuálisan aktív" és ezt a közösség egy része akarva-akaratlanul érezteti. Ha minden ilyenben résztvevő fiút és lányt lecsuknának, nem sok szabad ember maradna. A feministákkal szemben úgy gondolom, ha egy nő a testéből, szexualitásából akar megélni, ez legyen az ő szuverén döntési joga... De amikor a gazdasági kényszer viszi rá, bizony az is az akarat meghajlítására alkalmas kényszer és nem szabad akaratból való szex jönne utána. Csak senki sem fog azon panaszkodni, hogy a magas rezsivel, stb. őt szexbe kényszerítették, megerőszakolták...
 

HARMADIK MAGYARORSZÁG

LIBERÁTOR BLOG
Szerző: naphegyi vince
2016.01.10.


Leváltani az orbánista pocsék demokráciát

Az alaptétel az, hogy le kéne váltani Orbán Viktort és az orbánista pocsék demokráciát, méghozzá 2018-ban.  Ezer oka van, de röviden a pocsék demokráciát azért kell leváltani, mert nem akarunk elnyomásban, hazugságokkal etetve élni, nem akarjuk, hogy adónkat, életenergiánkat és jövőnket felzabálja a korrupt Fidesz, a féltudású magyar elit legújabb állampártja. Az Orbán-rezsim leváltásához szorosan kapcsolódó cél az is, hogy az új rendszer megkezdje egy az elmúlt 25 év bármelyik időszakánál jobban működő gazdaság és sikeresebb demokrácia kiépítését. Ez utóbbi kikötésből az is könnyen levezethető, hogy a Jobbik által végrehajtott, de még egy túlzottan MSZP dominanciájú kormányváltás aligha visz közelebb a célok teljesüléséhez, erre sokkal inkább a poszt során felvázolt Harmadik Magyarország pártjai és nekik valamilyen együttműködésük lehet képes, főleg ha az együttműködés egy idővel kiterjed a 2010 előtti baloldal pártjára, pártjaira is.
 
Előre is szólok, a következőkben annak ellenére, hogy törekszem a realistásra, de mégiscsak wishful thinking következik. De hát milyen is lehetne egy jó ellenzéki vízió, ha nem vágyakkal teli?
 
Harmadik Magyarország
 
Magamban Harmadik Magyarországnak szoktam hívni a Fideszen, az MSZP-n és a Jobbikon túli sokszínű politikai világot. Ebbe a Harmadik Magyarországba messze nem tartozik bele minden - a három nevezetten kívüli - politikai csoportosulás, így nem tartoznak bele a kókler pártok, félig-biznisz, félig-vicc pártok.

ITT OLVASHATÓ

HOSSZÚ AZ ÚT KATINKÁIG?

KÉNYSZERBAGOLY BLOG
Szerző: Kényszerbagoly
2016.01.11.


Attól függ honnan kezdjük. Kezdhetnénk a cezarizmus korának mondásával: panem et circenses, és elfilozofálhatnánk rajta, hogy Nérótól, Hitleren és Kim Jong-Unon keresztül a politikusok mindig szerették a sporttal és sportolókkal páváskodó parasztvakítást, csak a kezdetekkor még nem készültek promóciós videók, strapásabb volt a hírverés mint manapság. És ahogy Kim Jong-Ilnek is meg kellett elégednie a Jordan által aláírt labdával, úgy idehaza se kellett volna izmozni, hogy Katinka átvillanjon a kazanyi promóvideón. Kávé egyszer már csúnyán leégett a Puskás-díj első átadásakor, de jó pap holtig tanul, és így lelkesen vette át a sportvezetőktől a 2017-es vizes vb megrendezési jogát jelképező FINA zászlót is -egyesek szerint- Gyárfás helyett.

De kezdhetnénk onnan is, hogy Hosszú Katinka, a közepes teljesítményekkel rendelkező bajai úszólány 2008-ban a Southern California egyetem pszichológia szakos hallgatója lett, és 2011-ben már az év legjobb női egyetemi úszójának választották az Egyesült Államokban. Tanulmányai befejeztével férjével (akkor még vőlgényével) aki Katinka edzője is, hazaköltözött. Lakhelyül  a Császár hotelt választották, ami egy épületben van a Komjádi uszodával. Így az edzések színhelyétől  alig néhány méterre laktak. Érdemes elolvasni egy 2013-as origo-classic újságcikket, hogy beleszagolhassunk az erőviszonyok, és furkálódások igéretes kibontakozásába.

És mit szólnának ha onnan kezdenénk, hogy kiknek nagy buli a vizes vb? Hogyan lett a 8 milliárdos költségvetésből 50 milliárd? Milyen feltételek között kell készülniük úszóinknak a szervezők által elvárt győzelemre? Miért állt először Katinka a sajtó elé -pedig már a felújítás alatt álló Komi orvosi szobájának kulcsát is megkapta- azzal, hogy a szövetség nem biztosítja a felkészülés feltételeit lásd origo-new...

ITT OLVASHATÓ