2020. április 2., csütörtök

RÁADÁS: A NÉP ELLENSÉGE - A KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ
Rendező: ZSÁMBÉKI GÁBOR
2013.04.27.  Írta: Henrik Ibsen
  Fordította: Kúnos László 

  Stockmann doktor felfedezi, hogy a 
  városát felvirágoztató gyógyforrások vize 
  mérgezett. A lakosság, élén a 
  polgármesterrel, aki mellesleg Stockmann 
  bátyja, nem akar szembesülni az 
  igazsággal. Lassan az egész város a pénz 
  hatalmával és a hivatali korrupcióval is 
  küzdő doktor ellen fordul. Ibsen egy 
  újságban megjelent rendőrségi hír nyomán 
  írta A nép ellenségét 1882-ben, három 
  évvel a Nóra és egy évvel a Kísértetek 
  után, épp a Kísértetek fogadtatásán 
  felbőszülve. Stockmann doktort részben saját magáról mintázta: 1848-ban, amikor kitört az első schleswig-holsteini háború, a húszéves Ibsen szenvedélyesen agitált a németek ellen. Látván, hogy honfitársai magukra hagyják a dánokat, egyre elkeseredettebben adott hangot annak, mennyire megveti a gyávaságukat. Annyira kiéleződött az ellentét közte és a környezete között, hogy lassan az egész társdalomban a saját ellenségét látta. A nép ellenségét Ibsen késői önéletrajzi ihletésű darabjai követték: a Vadkacsa (1884), a Rosmersholm (1886) és a Hedda Gabler (1890). A Polgármester reklámfilmjét Székely Kriszta készítette.

RÁADÁS: LEDARÁLNAKELTŰNTEM - A KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ ELŐADÁSA

KATONA JÓZSEF SZÍNHÁZ
Szerző: EUGENE RECORD
2005.  "Ledarálnak... eltűntem..." városi falfelirat 
  ismeretlen szerzőtől

  "Egy bizonyos ponton túl nincs többé 

  visszatérés. Ez a pont elérhető."
  (Franz Kafka)

  Valahanyadika... reggel... letartóztattak... 

  feljöttek, összetörtek mindent, az egyik 
  megütött... leveleket küldenek, 
  telefonoznak, mindenütt ott vannak, 
  mindent kifigyelnek, nem igaz, az egész 
  nem igaz, és nem is fontos, valaki ott... az 
  istenit, senki nem segített...végül... csak 
  mondják... lép... lép... lép... fordul lép...   
  kérlek égesd el az összeset... ne maradjon semmi, egy sor sem... ne maradjon semmi... ledarálnak... eltűntem!

2005 - POSZT: Legjobb előadás


MIBEN VOLT MÁS KÁDÁR, MINT RÁKOSI? - ISKOLATÉVÉ, ÉRETTSÉGI FELKÉSZÍTŐ: TÖRTÉNELEM 3/10

ISKOLATÉVÉ
Szerző: REPÁRSZKY ILDIKÓ
2020.04.02.  Repárszky Ildikó, a Fazekas Mihály 
  Gimnázium vezető tanára a harmadik 
  rendhagyó történelemóra keretében 
  Magyarország 20. századi történelmével, 
  azon belül a Kádár-korszakkal fog 
  foglalkozni. Ez ráadásul csak az első rész, 
  a következő három órán keresztül ez lesz 
  a téma.

KEVESEBB HONVÁGY, TÖBB MAGÁNY

HATÁRÁTKELŐ
Szerző: Határátkelő
2020.04.02.


A digitális korszak egyik nagy előnye, hogy az ember gyakorlatilag akár folyamatosan kapcsolatban maradhat távol lévő szeretteivel. Csakhogy ennek komoly hátulütője is lehet, hiszen ugyan a honvágy enyhül, a magány viszont erősödhet.

Skype, Viber, Messenger, Instagram – és még hosszan sorolhatnánk azokat a felületeket, melyeken gyakorlatilag ingyen kommunikálhatunk távol élő szeretteinkkel.

Lehet virtuálisan akár együtt vacsorázni, megmutatni az új bútort, lemenni együtt sétálni és ha a nap bármely pillanatában eszünkbe jut egy fontos vagy teljesen jelentéktelen kérdés, téma, azt azonnal megbeszélni.

Mindez nagyon fontos a honvágy csökkentése szempontjából, ugyanakkor nem árt tudni, hogy határátkelőként bármilyen közel is maradunk virtuálisan a máshol élő családtagjainkhoz vagy barátainkhoz, azért a hiányérzet megmarad.

Ráadásul az esetleg enyhébb honvágy akár erősítheti is a magányosság érzését, hiszen mivel mindig elérhető a régi, ezért kevésbé leszünk nyitottak az újra, akár az is előfordulhat, hogy nehezebben építünk új kapcsolatokat, ami viszont rendkívül fontos lenne a beilleszkedésünk szempontjából...

NEM A MAGYAR CSOMAG MÉRETE, HANEM A TARTALMA ÉS AZ IDŐZÍTÉSE A FONTOS!

PORTFOLIO
Szerző: BALÁS GÁBOR,  CSITE ANDRÁS
2020.04.02.


Az utóbbi napokban számos kutató, szakértő fogalmazta meg véleményét a koronavírus járvány gazdasági hatásainak enyhítéséhez szükséges kormányzati beavatkozásokról. E vitához kapcsolódva cikkünkben amellett érvelünk, hogy most, a leálló és átalakuló fogyasztás időszakában, arra összepontosítsunk, ami életben tartja és a karantén-helyzetre való átállásra segíti a munkáltatókat és munkavállalókat. A csomag optimális méretéről, a gazdaságélénkítés hónapokkal később esedékes feladatairól a mai bizonytalanság közepette nem lehet jó döntéseket hozni.

Négy javaslat a válságkezelés szempontjaihoz

A koronavírus járvány következtében a gazdaság egyre jobban visszaesik, Magyarország, Európa és a világ termelési láncai egy időre leállnak. A mértéket ma még nem tudjuk, ahogyan azt sem, hogy a járvány terjedését megakadályozó közegészségügyi intézkedések mennyire bizonyulnak eredményesnek, s hogy visszatér-e a járvány belátható időn belül. Ma már sejtjük, hogy a megszokott rend helyreállásáig még jó pár hónapot, akár egy évet is kell várni, s az előttünk álló időszak tele lesz bizonytalansággal, a korlátozó és ezeket feloldó intézkedések váltakozásával, helyi krízisekkel és legfőképpen egyéni, családi drámákkal...

“ELVETTE TŐLEM A JÁRVÁNY, AMIÉRT TÍZ ÉVE KÜZDÖK” – MUNKÁJUKAT ELVESZTŐK BESZÉLNEK A KILÁTÁSTALANSÁGRÓL

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.04.02.


A most 56 éves Mariann egy Borsod megyei faluból származik, és férjével szűk két éve költözött Budapestre egy jobb élet reményében. Mariann egy takarítócégnél kezdett el dolgozni, és férjével az itt megkeresett fizetésükből támogatták a faluban maradó két gyereküket és unokáikat.

Mariann csoportvezetőként dolgozott, 17 ember tartozott alá, a munka során szociális intézmények, hajléktalanszállások takarításáért feleltek. A munkahelye számos egyetem takarítását is végezte, az iskolák bezárása miatt azonban csökkenteni kellett a cég létszámát. “Egyik napról a másikra szóltak, hogy nem kell menni dolgozni” – mondta Mariann, aki két hete vesztette el az állását 17 munkatársával együtt.

Azóta keres új munkát, de ahogy mondja, akkora lett a verseny, hogy “szinte lehetetlen munkát találni”.

Az órabérek is lementek. Korábban a nagytakarítás órabére 1500 és 2000 forint között mozgott attól függően, hogy mit-hol kell takarítani. Ez most 1000-1200 forintra ment le

– mondott egy példát arra, hogy a koronavírus pár hét alatt milyen mélyre hatóan változtatta meg a munkaerőpiacot.

“Két hete itthon ülök, és lassan őrületbe kerget a semmittevés” – mondta Mariann, aki rengeteg helyre elküldte a jelentkezését, de eddig nem érkezett pozitív visszajelzés. “Mindenféle munkát megcsinálok” – mondta. Tartalékaik nincsenek, albérletük áprilisi lakbérét sem tudja kifizetni, de sikerült egy hónap halasztást kapnia a főbérlőtől. Külön nehézséget jelent neki, hogy egy járvány idején kell munkát keresnie. “Tartok a betegségtől, de éhen meg nem ülhetek itt, lakhatás is kell, muszáj menni dolgozni” – mondta Mariann, aki szerint életében nem volt még ilyen nehéz helyzetben...

VÁMOS MIKLÓS: MEGESHET, HOGY CSAK ÉVTIZEDEINK VANNAK HÁTRA EZEN A BOLYGÓN EMBERISÉGKÉNT

24.HU
Szerző: NAGY JÓZSEF
2020.04.02.


Amúgy meg két hét szabadságot kivenni az életünkből járványidőn kívül is kívánatos. Telefonos Nagyinterjú.

Fél?

Félelem mindig és minden halandóban van.

Friss félelem sarjadt önben?

Inkább aggodalom. Aggódom, mi lesz azokkal, akiket ismerek, szeretek.

Kiért, miért aggódik jobban? A saját és a szerettei egészségéért, a kultúránkért vagy a jólétünkért? Van sorrend?

Persze. A családtagjaim állnak az élén.

Pörög egy videó a neten egy szupermarket kifosztásáról. Látta?

Nem.

Állítólag a minap készült valahol az amerikai kontinensen. Éjszaka, üvegajtók betörve, hangyaként hordják ki papucsos emberek, amit érnek, gumiabroncsot, alulétrát, Barbie-házat. Néhányukon bukósisak álcázásul, a többségen az sem; van, aki bocsánatkérőn mosolyog, más komor képpel kocog a szajréval, s a megjelenő fegyveres kommandósok láttán sem zavartatják magukat.

Mi a tanulság?

Elég lehet egy közelgő vírus híre, hogy lerobbantsa rólunk a kultúra mázát?

A nyomor sokakat késztet kétségbeesett tettre. Ezzel kapcsolatban egy régi emlékkel vigasztalom magam: ’56-ban hatéves voltam, tisztán emlékszem, a forradalom leverése után elgyalogoltunk egy hatodik kerületi élelmiszerbolt előtt, láttuk, hogy a betört kirakatból viszik az emberek az ennivalót, de egy dobozban otthagynak érte pénzt. Azt remélem, krízisben sokan azért is így viselkednek...

REAKCIÓK A FELHATALMAZÁSI TÖRVÉNYRE: POLITIKAI KARANTÉN, EU-S PÉNZEK MEGVONÁSA - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: CSERNYÁNSZKY JUDIT
2020.04.02.


Keményen bírálják Orbán Viktor miniszterelnököt több nyugati lapban a felhatalmazási törvény elfogadása után. A Washington Post azt emeli ki, hogy egy EU- és NATO-tagországban, elvileg demokráciában szerzett teljhatalmat az első számú politikai vezető. Jean Asselborn luxemburgi külügyminiszter szerint a magyar kormányt kellene karanténba helyezni az uniós döntéshozatalban. Nemzetközi lapszemle.

Egy NATO-szövetséges vezetője a koronavírust használja fel arra, hogy teljhatalmat szerezzen – ezzel a címmel értékelte a Washington Post, méghozzá egy szerkesztőségi véleménycikkben a felhatalmazási törvény elfogadása óta történteket. A cikk leszögezi, sokszor előfordult már a történelemben, hogy autokrata vezetők rendkívüli vészhelyzeteket kihasználva tovább növelték a hatalomkoncentrációt, és az új koronavírus kitörésekor ezt tette Vlagyimir Putyin, ahogy Thaiföld vezetője is. Ami Magyarországon történt, azt a szerkesztőségi véleménycikk puccsnak, államcsínynek nevezi, amely minden határon túlmegy, mert már csak névleg demokrácia az, ami Európa szívében, egy NATO- és egy európai uniós tagországban történik. Leírják, hogy mit is jelent ez a hatalomkoncentráció, hogy például Orbán Viktor akár az alkotmánybíróságon is keresztülviheti számításait, miközben a parlamentet kikerülik. Mivel nincs időkerete a rendeleti kormányzásnak, fennáll a veszélye annak, hogy ez a veszélyhelyzet akár évekig is eltarthat. A rendkívül súlyos büntethetőségi tételek, a „rémhírterjesztés” miatt 5 évvel sújtható újságírók, vagy „a járvány elleni küzdelem akadályozásáért” kiszabható nyolc év annak tudatában még elfogadhatatlanabbak, hogy mindössze valamivel több, mint 500 fertőzöttet tartanak nyilván és amúgy is bezárták a határokat 2015-ben a migrációs válság elején. Ugyan Orbán karrierjét a kommunista rendszer elleni harccal kezdte, most azonban egykori ellenségei kiköpött mása lett – írják. Bírálja a Washington Post Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét, aki nem meri nevén nevezni a dolgokat, de magát Donald Trump elnököt is, akinek egy rossz szava nincs az Orbán-féle „puccsról”. Sőt tavaly még meg is jutalmazta Orbánt egy fehér házi vizittel. Ez még inkább felértékeli az amerikai alsóház és a szenátus külpolitikai bizottsági elnökeinek, James Rischnek és Eliot Engelnek a közleményét. Utóbbi nagyon helyesen megállapította, hogy Orbán Viktor a többé nem demokratikus Magyarország mindenek felett álló uralkodója.

A Guardian az elsők között és szinte azonnal beszámolt a hatalomkoncentráció címén a polgármestereket autonómiájuktól megfosztani tervezett, még kedden ismertté vált törvénymódosításról, amelyből végül visszakozott részben a kormány, de a jó ideje tartó politikai dráma legfrissebb epizódjának tartja azt. A Guardian szerint az a bizonyos öt nap, amely alatt döntést kellett volna hoznia a kormánynak a polgármesterek intézkedésterveiről, lehetett a perdöntő a Fidesz meghátrálásában. Karácsony Gergely főpolgármester szóvivője ugyanis azt írta meg e-mailben a Guardiannek, hogy ezen idő alatt életeket tesz kockára, a járványhelyzetet csak súlyosbítja a kormány. A Guardian szerint megosztott az ország abban, hogy azért alacsonyak-e a fertőzés mutatói, mert a kormány idő előtt cselekedett, vagy azért, mert még csak most jön a nagy fertőzéshullám, ami elérte Nyugat-Európát egy ideje.

Krekó Péter politikai elemző véleménycikket írt szintén a Guardianben, amelyben azt követeli a Nyugattól, cselekedjenek, nem nézhetik tétlenül, amit Orbán a koronavírusra hivatkozva tesz az országgal, és ezzel mintát ad másoknak is Európa-szerte.

Jean Asselborn azt javasolta, hogy vonják meg a magyar kormánytól részvételi jogát az Európai Tanácsban. Magyarországot kell szigorú politikai karanténba zárni – fogalmazott Luxembourg külügyminisztere. A Die Weltnek azt mondta, elfogadhatatlan önmagában az a tény, hogy diktatórikus kormány legyen az Unió tagja. Donald Tusk, az Európai Néppárt vezetője úgy fogalmazott szerdán, hogy a pártcsalád fölülvizsgálja korábbi álláspontját, miszerint távoznia kell-e a Fidesznek, sőt tagtársainak egy nyílt levélben azt írta, hogy a veszélyhelyzetre vonatkozó intézkedések nem adekvátak az adott helyzetben. Ellenben nem tette egyértelművé, hogy távoznia kell-e az EPP-ből a Fidesznek, ezért bírálták, hogy nem tud állást foglalni a kérdésben.

A New York Times bírálja az Európai Bizottságot és személy szerint von der Leyent is, mert az óvatoskodó diplomácia nem vezet eredményre. Daniel Freund, német zöldpárti uniós parlamenti képviselő szerint vízválasztóhoz érkezett Brüsszel, a jelenlegi szabályokat addig kell alkalmazni, amíg nem késő, különben annyi az európai demokráciának is. Az amerikai Rutgers Egyetem professzora szerint a magyarok egyedül csak az Uniótól várhatnak némi segítséget, és ha másképp nem, akkor a pénzforrásokat kell megvonni a kormánytól, hogy megállítsák Orbánt. Míg egy másik vélemény szerint a figyelmeztetés, hogy monitorozzák hazánkat, megteszi a hatását, mert Orbán nem akarja elveszíteni azt a 5,6 milliárd eurót, ami Brüsszeltől kapott a koronavírus elleni védekezésre.

NAGY GÁBOR: MUNKA HADÁNAK A LÉPTE - SZUBJEKTÍV LAPAJÁNLÓ

HVG ONLINE
Szerző: hvg.hu
2020.04.02.


Ha ezt Karl Marx (a békebeli Közgázon végzettek számára Marx Károly) megérhette volna – sóhajthatnak fel a szívük mellett a politikai elkötelezettségüket is a bal oldalon hordók azon intézkedések láttán, amiket a kormányok az utóbbi napokban sorra bejelentenek. Mert azt láthatná, hogy

a kapitalizmus elért a fejlődés azon fokára, amikor megszületett a szocializmus, és ehhez nem is kellett forradalom – elég volt egy járvány.

Mint a Világ rovat körképéből kiderül, a polgári európai kormányok magáncégek helyett vállalják át a munkavállalók bérének részleges kifizetését, a költségvetésből öntik a pénzt a gazdaságba, néhol korábban csak idealista marxisták által szorgalmazott jóléti intézkedéseket hoznak. És két ország is bejelentette, hogy kész állami tulajdonszerzéssel is a megrendült vállalatok segítségére sietni: Németország, ahol Marx született, és Nagy-Britannia, ahol elhunyt.

Ha a Fókuszban rovatban azt olvassuk, mit tett eddig a magyar kormány, miközben a szomszédos országok mindegyike kivételes intézkedésekkel próbálja megakadályozni, hogy a munka hada ne legyen kénytelen kimasírozni a gyárakból, mert megszűnik az állása, egy másik, szintén dús arcszőrzetű Marx képe ugrik be. Mégpedig Grouchóé, aki aranyköpései egyikében megjegyezte: „Most akkor kinek hiszel, nekem vagy a szemednek?” Mert Orbán Viktor ugyan azt üzente, hogy senki nincs egyedül, de mégis úgy érezheti magát az, akinek a csődközelben lévő munkáltatója nem tudja eldönteni, a negyedév zárásával elküldje, vagy várja meg, mi lesz a jövő héten ismertetendő történelmi gazdaságmentő tervben...

ORBÁN ÚJABB FOGÁST VETT, PÁVATÁNCOL EGYET, ÉS MINDEN ÚGY MARAD, EZ A TAKTIKA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.04.02.


A cinizmus netovábbja, hogy a dekázó Varga “igazságügyi” minisztériuma csatlakozni akart a név nélkül Magyarországot kritizáló nyilatkozathoz, mert mint írták, “teljesen egyetértünk a tizenhárom tagállam által tegnap közzétett nyilatkozattal, miszerint ebben a kihívásokkal teli időszakban is fenn kell tartanunk és meg kell védenünk a szabadság, a demokrácia, a jogállamiság és az emberi jogok értékeit”. Varga minisztériuma azon sajnálkozott, hogy “a nyilatkozatot nem nyitották meg valamennyi tagállam előtt csatlakozásra. Ezek az értékek, amelyeken az Európai Unió alapul, közös értékeink. Ne ellentétek szítására használjuk azokat, különösen olyan időkben, amikor az Európai Uniónak egységre és a szolidaritásra van a legnagyobb szüksége”.

Ez utóbbi mondat, ami az “egységről és a szolidaritásról” szólt, már a világjárvány enyhítésére kilátásba helyezett uniós pénzeket jelenti, hogy azokra Orbán diktatúrája ugyanúgy igényt tart, mint a civilizált demokratikus országok. Ha meg akarnák különböztetni, hogy fasiszta diktatúrákat a jogállami EU nem támogat, az nem más lenne részükről, mint az európai egység és szolidaritás ellen indított támadás. A képmutatás csúcsa, hogy Orbán diktatúrája “közös értéknek” nevezi a jogállamiságot, amit eddig leplezve, mostantól már nyíltan is felszámoltak, egyébként pedig a kommunikációban és a propagandában is rendszeresen elutasítanak és gyaláznak. A dekázó Varga például az osztrák televíziónak is azt mondta, hogy ő állandó harcot folytat a “liberális mainstream” ellen, csakhogy a a “liberális mainstream” nem más, mint azoknak a “közös értékeknek” a képviselete, amelyeket az Orbán-rezsim lábbal tapos.

Orbán Viktor miatt a magyaroknak szégyellniük kell, hogy magyarok, mert az ország Európa szégyene. Különösen, hogy egy világjárvány okozta felfordulást használnak fel arra, hogy az európai demokratikus értékeket felszámolják egy uniós országban, és ezzel mintát adjanak az európai szélsőjobboldalnak, amellyel támadják és rombolják az Európai Uniót. Tizenhárom nyugat-európai ország kormánya (Belgium, Dánia, Finnország, Franciaország, Németország, Görögország, Írország, Olaszország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Spanyolország és Svédország) adott ki közös nyilatkozatot arról, hogy elfogadhatatlan az, hogy „egyes elfogadott vészhelyzeti intézkedések a jogállamiság, a demokrácia és az alapvető jogok alapelveinek megsértésének veszélyét hordozzák”. Rendkívül finom megfogalmazás, de a diplomácia nyelvén, amit Orbán bűnszervezete nem ismer, de legalábbis nem használ, rendkívül erőteljes állásfoglalás Magyarországgal szemben.

Orbán azonban ért ebből, pontosan tudja, hogy most hátra kell lépnie egyet, amíg megnyugszanak a kedélyek, nem szabad feszíteni a húrt, hanem mindenkit meg kell nyugtatni, le kell szerelni. Majd ha már senki nem ezzel foglalkozik, akkor mindent így lehet hagyni és konszolidálni. Ha ezt is lenyelték, utána lehet mintaként ajánlani, és gyalázni azokat az “európai értékeket”, amelyeket most Varga minisztériuma is erőteljesen támogat, miközben ők készítették az ezzel ellentétes törvényjavaslatot. Az a tény, hogy az önkormányzati választás eredményét felszámoló törvényjavaslatot, miszerint a megválasztott testületek és a polgármesterek kezéből kiveszik a döntés jogát, és őket Orbán pártkatonái, és szó szerint egy katonai bizottság gyámsága alá helyezik, már az európai tiltakozásokra adott válasz: várniuk kell, most nem lehet ezt megcsinálni, majd később. Amikor a felhatalmazási törvényt már lenyelték
...

ITT OLVASHATÓ

NEM A SAJÁT ÉLETÉT. A GYEREKEI ÉLETÉT

KOLOZSVÁRI SZALONNA / VENDÉG
Szerző: CZOTTER JÓZSEF
2020.04.02.


Bevégeztetett. A magyar nép tejhatalmat adott egy embernek.

Össznépi elmebaj zajlik. Azt mondhatnánk, ilyen nincs. És mégis van. Korlátlan hatalmat adott egy embernek a nép, aki egyetlen dologhoz hű. A hatalom megtartásához. Bármi áron. Ha kell, átgázol mindenen és mindenkin. Magyarország újdonsült királya valójában csak a Fidesz táboré. Nem Magyarországé. Nem 10 millió magyaré, hisz aki nem a tábor lakója, az ellenség.

Itt ellenség lesz a diák, aki csak jobb oktatást akar. Ellenség, aki nem fogadja el, hogy megmondják neki, miről mit kell gondolnia. Ellenség a tudós, a tanár és mindenki, aki kritizálni meri pártunkat és kormányunkat. Ellenség, aki emberséges, netán még befogadó is. Ellenség a szabadon gondolkodó, akinél kiveri a biztosítékot a mérhetetlen lopás, a nemzet mentális pusztítása. Mert ők a Fidesz: a mindent mindenkinél jobban tudók pártja.

Számukra a világ fekete és fehér. De miközben mindenki ellenség, aki a táboron kívül él, az egész nép pénzéből gazdagodnak.
Kormányzati tájékoztatási hülyítő kampányt folytatnak a nép pénzéből, ami a valóságban Fidesz-kampány. Ez semmi más célt nem szolgál, csak a tábor egyben tartását és a folyamatos harcot. Meg a nemzet mentális lerohasztását, sötétségben tartását. Nemzethy-keresztény fekáliába csomagolt szép, új Fidesz világ. Amit szolgálnak ellenzéki pártok és a nép jelentős része. Mert az egyik fele élvezi, a másik meg nem cselekszik. Két gyáva tábor ez, és ezzel a két gyáva táborral kellene országot jövőt építeni. Itt nincs jövő, csak a langyos posványban menetelés évszázadok óta.

Túlélő játék van, aztán generációk elmúlása van. Mert egyik generációnak sem érdeke a jövő generációinak jóléte, szellemi szabadsága. Itt valójában pár tízezer emberen kívül senkit nem érdekel semmi, még a saját gyereke jövője sem. Még ezen a fronton is hazugság van a mindennapokban. Itt mindenki a gyerekein keresztül akarja megvalósítani az álmait, amelyekhez egész életében túl gyáva volt, mert cipelte a szolgalét örökségét. Ezért aztán bedobozolt gyerekek vannak, de nincs akarat a szabad, önmegvalósító, kreatív elmék kinevelésére. Persze, tudom: van egy törpe kisebbség, amely nem így gondolkodik, de ők még a felszínt sem képesek megrezegtetni. Bebetonozott nemzeti örökséget cipel a társadalom, amelyhez nincsenek kőtörők. Nincsenek fülek a halláshoz, szájak az értelmes beszédhez és kezek a cselekvéshez. Csak lábak a posványban meneteléshez.

Mindenki egyéni játékot játszik a túlélés érdekében, mert itt nem divat a közösségben gondolkodás. Összefogás a cél érdekében? Ugyan, úri huncutság az, nem való a pórnépnek. Mára elfelejtette ez a nemzet, hogy valaha, egy kis időre nemzet volt. Bezárkózás van, üres mosolytalan lét van. Zombik módjára közlekedés van, ahol átnézünk a másikon. Slamposságtól bűzlő mindennapok. Itt mindenkinek úgyis csak a saját problémája a probléma, egy elesett nem sok vizet zavar, hisz azt ki lehet használni, meg lehet alázni emberi mivoltában. Elesel? Dögölj meg! Átlépnek rajtad és mennek tovább. Senkit nem érdekel. Ez ma Magyarország. Ez volt és ez lesz. A hely, ahol igazából sosincs változás. Csak az örök körforgás. Hát akkor keringőzzünk...

HATALMAS ÁRAT FOGUNK FIZETNI AZ ORBÁN-REZSIM BŰNEIÉRT

HÍRKLIKK
Szerző: Hírklikk
2020.04.02.


„Hazug és hamis minden olyan állítás, amely a forint drámai árfolyamromlását kizárólag a járvány miatti gazdasági válság következményének próbálja beállítani” – szögezi le, véleményét részletesebben is kifejtve és megindokolva, most megjelent gyors-elemzésében Békesi László, volt pénzügyminiszter.

A Facebookon olvasható írásában részben az elmúlt évek elhibázott magyar gazdaságpolitikájára; részben az úgynevezett koronavírus-törvény pénzpiacokat is elrettentő hatására; részben pedig arra vezeti vissza, hogy a járvány okozta kockázatok és bizonytalanság miatt, a befektetők a minél nagyobb biztonságra törekednek. Békesi romboló inflációt vetít előre és megállapítja, hogy „a járványon túl is hatalmas árat fogunk fizetni mindannyian az Orbán-rezsim bűneiért”.

A volt pénzügyminiszter posztját a forint árfolyamának bezuhanása motiválta. Szerdán – mint összegzi – az euró forintárfolyama megközelítette a 370, a dolláré a 340, a svájci franké a 350 forintot. Miközben a kormánypropaganda szerint, a magyar gazdaság száguld és éltanulók vagyunk az egész EU-ban is, egy év alatt az euróhoz képest 13, a dollárhoz képest 16, a svájci frankhoz képest 20 százalékkal romlott a forint árfolyama...

HATÁROZATLAN IDŐRE ELTÖRLI A FIDESZ AZ ÖNKORMÁNYZATISÁGOT MAGYARORSZÁGON

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: nickgrabowszki
2020.03.01.


A tiltakozás hatására egyelőre mégis meghátrál a kormánytöbbség.

Lépésről lépésre haladt a Fidesz-KDNP kormány és parlamenti többsége az önkormányzatiság felfüggesztésében.

Előbb a veszélyhelyzetet hirdették ki, amely esetén a katasztrófavédelmi törvény az önkormányzati képviselőtestület hatáskörét a polgármesterre ruházza.

Veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének, a fővárosi, megyei közgyűlésnek feladat- és hatáskörét a polgármester, illetve a főpolgármester, a megyei közgyűlés elnöke gyakorolja. Ennek keretében nem foglalhat állást önkormányzati intézmény átszervezéséről, megszüntetéséről, ellátási, szolgáltatási körzeteiről, ha a szolgáltatás a települést is érinti. (46. paragrafus 4. bekezdés)

Amivel kiskirályokat és lokális diktátorokat csináltak helyi polgármesterekből, akik - a kormányhoz hasonlóan - rendeletileg bármilyen kontroll nélkül hozhatnak tetszőleges döntéseket, amelyeket eddig a képviselőtestület vagy a közgyűlés leszavazott.

Vissza is élt ezzel a helyzettel Ócsa, Szekszárd és Nagykanizsa fideszes - ám a testületeben vagy közgyűlésben kisebbségben lévő - polgármestere.

Azonban aligha őket akarja megrendszabályozni a kormány, inkább a tavaly ősszel győztes ellenzéki politikusokat célozták meg azzal a március utolsó napján benyújtott törvényjavaslattal (benyújtó: Semjén, előadó: Gulyás), amelynek fő célja, hogy az ügyfelek életét nehezítse, mert az államigazgatásnak ezután nem kell pénzbüntetést fizetnie, ha nem tartja be a közigazgatási határidőket.

Továbbá - és egyáltalán nem mellesleg - a törvényjavaslat
- megjutalmazza Schmidt Máriát két állami tulajdonban lévő ingatlannal (az alapítványa eddig bérelni volt kénytelen az államtól);
- eltörli a zuglói fővárosi önkormányzat építési tilalmát a Városliget lebetonozására azzal az indoklással, hogy
- a kormány jobban tudja, mi az önkormányzat, a zuglóiak és a fővárosiak érdeke, mint saját maguk.

A törvénytervezet leglényegesebb pontja azonban kétségtelenül az a teljesen oda nem illő, elbujtatott szakasz, amelyik a veszélyhelyzet időtartamára a kormányhivatalok alá rendeli a polgármestereket (és ezáltal a teljes önkormányzatot):

A polgármester, a főpolgármester, illetve a megyei közgyűlés elnöke (4) bekezdés szerinti döntéséhez szükséges a megyei, fővárosi védelmi bizottság előzetes jóváhagyása. A megyei, fővárosi védelmi bizottság az előzetes jóváhagyás tekintetében a döntési javaslat beérkezését követő 5 napon belül köteles dönteni, amely határidő jogvesztőnek minősül.

Figyelemre méltó, hogy a polgármestert nem az helyi védelmi bizottság alá rendeli a javaslat: annak ugyanis ő az elnöke. Hanem a megyei/fővárosi védelmi bizottság alá, amelyeket a kormányhivatalok vezetői, köznyelveben: a főispánok vezetnek.

A Fidesz rájött, hogy a veszélyhelyzet kihirdetésével az ellenzéki polgármestereknek adott hatalmat. Most ezt elveszi tőlük és 
átruházza a senki által meg nem választott főispánokra.

Ráadásul nem azt vezeti be a javaslat, hogy a polgármester döntése megvétózható utólag, hanem már előzetesen be kell nyújtani a főispán elé...

FONTOS VÁLTOZÁSOK SORÁT NYOMNÁ ÁT A FIDESZ A VESZÉLYHELYZET ÁRNYÉKÁBAN

INDEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2020.04.01.Március 30-i, hétfői plenáris ülésén a parlament fideszes többsége elfogadta a koronavírus-törvényt – amivel a kormány az itt olvasható gyakorlathoz kapott felhatalmazást határozatlan időre –, de eközben a parlament tovább működik a nem vírusvédekezéssel kapcsolatos ügyekben. Egy nappal később, kedden éjjel fél 12-kor Semjén Zsolt egy olyan salátatörvényt nyújtott be, amelyben a védekezéssel összefüggésben is hoztak volna komoly változásokat ugyan, de tartalmaz még egy sor, a koronavírussal semmilyen összefüggésben nem lévő, de fontos változtatás is...

„A SZÜZEK A LEGROSSZABBAK” – LEVELEK HÁFIZNAK (25.)

VÁLASZ ONLINE
Szerző: JÁSZBERÉNYI SÁNDOR
2020.04.01.El nem tudom mondani neked, fiam, mennyire gyűlölök interjút adni.

Az emberben persze van némi szolidaritás az elején. Tisztában vagy vele, hogy a kolléga, aki veled szemben ül, pénzt kap azokért a kérdésekért, melyekre válaszolsz. Abból tejet és kenyeret vesz, elviszi a családot moziba, gyakorolja mindazon dolgokat, amelyeket mi most éppen nem gyakorlunk a koronavírus-járvány miatt.

Kezdetben még a hiúságodat is legyezheti a dolog. Őszintén meg tudod magadat győzni arról, hogy az érdeklődés az irányodban valódi, és hogy számít, mit gondolsz. Mire azonban túl vagy egy tucat interjún, rájössz, hogy az egésznek semmi értelme sincs.

Mindig ugyanazok a kérdések hangzanak el, csak az irányításuk változik annak megfelelően, hogy az adott kurzust képviselő újságírónak éppen az-e a feladata, hogy a mennyekbe emeljen vagy beletaposson a sárba. A szakma legjobbjai ezt a kettőt egyszerre művelik és nem kurzuslovagok – de ők kevesen vannak...


A PALPATINE-PILLANAT, AVAGY MIÉRT GYENGÜL A FORINT

ZSIDAY VIKTOR BLOGJA
Szerző: ZSIDAY VIKTOR
2020.04.01.


Az elmúlt napokban látványosan elvált a forint árfolyama a régiós devizáktól, aminek látszólag semmi oka: míg máshol kamatot vágtak, nálunk nem, tehát a forintnak a cseh koronához vagy lengyel zloty-hoz képest pont, hogy erősödnie kellett volna. És valójában ez így is történt egy ideig, a válság első fázisában. A mellékelt képen ennek ábrázolására a lengyel zloty forinthoz viszonyított árfolyamát mutatom, és az első fázist 1. -el jelölöm, ekkor a zloty gyengült a forinthoz képest, tehát a forint régiós viszonylatban erősödött. És ekkor jött a 2. számú fázis, amikor a forint hirtelen mindenhez képest összeomlott. Ennek valós gazdasági magyarázata nincs, csupán politikai.

A nemzetközi sajtó tele van a felhatalmazási törvénnyel, és úgy tekintenek erre, mint amikor Palpatine szenátor a klón-háborús válságot kihasználva magához ragadta a hatalmat. A narratíva szerint Orbán Viktor a vírusválságot kihasználva örökkétartó diktatúrává változtatja Magyarországot - napok óta tele van ezzel a világsajtó. Habár a parlamenti kétharmad birtokában eddig is azt tett, amit akart, tehát szerintem ennek sok alapja nincs, de ez lényegtelen. A piaci árfolyamokat nem az objektív valóság, hanem a valóságról alkotott kép, a percepció, vagy még inkább annak változása vezérli. És ha hirtelen sok külföldi befektető gondolja azt, hogy Magyarországon diktatórikus rendszernek ágyaznak meg a válság örve alatt, akkor e szerint fognak cselekedni, és elkezdik kivonni a tőkét, ami elkerülhetetlenül a forint gyengüléséhez vezet...
ITT OLVASHATÓ

MÁR MEGJELENT AZ OLCSÓ SZÁMLAHITEL! - TÖBB BANK SEM BÜNTETI A JÖVEDELEM ELMARADÁSÁT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Az Én Pénzem
2020.04.02.


Néhány pénzintézet – tudta meg az Azénpénzem.hu – jelenleg nem vizsgálja a bankszámlára érkező jövedelmet. Vagyis: a kieső pénz miatt legalább külön szankciókra nem kell számítaniuk a számlahitellel rendelkező ügyfeleiknek. Mától egyébként már van olyan bank, amelyiknél az idei év végéig 5,89 százalékos teljes költséggel (THM) lehet számlahitelt felvenni
.

Leállították a bankok az új, fedezetlen fogyasztói kölcsönök igénylését, március 19-étől ugyanis már csak 5,9 százalékos THM-mel adhatnak zálogjoggal nem biztosított hitelt. Másnap a Takarékbank már jelezte, nála már elérhető az olcsó hitel, a K&H pedig már a honlapján is meghirdette az olcsó kölcsönt. Mostanra bővült ez a kínálat.

A Budapest Bank (BB) mától az alapkamatra rakódó 4,76 százalékos felárral új számlahitelt kínál. A kölcsön legkisebb és legnagyobb összege ugyanakkora, mint korábban, de a számlára érkező jövedelem háromszorosa helyett csak kétszeresét lehet igényelni (a március 18-ig kínált folyószámlahitelekről itt tájékozódhat). Nagyon fontos (ennél, de a többi most megjelenő olcsó kölcsönnél is), hogy mindenki tudatosítsa magában: a kedvező kamatfeltétel várhatóan csak az év végéig él...

SZIMBOLIKUS TÉRMÁSOLÁS

ÉLET ÉS IRODALOM / KRITIKA
Szerző: MÉLYI JÓZSEF
2020.02.27.


Hogy a Szent György téren az Orbán-kormányzat trianoni emlékmű felállítását tervezi, tulajdonképpen logikusan következett a tér átalakítására tett eddigi lépésekből. A környezetet a Hauszmann Terv elképzelései biztosítják, amelyek az 1944 előtt itt állt épületek díszletszerű újjáépítésére irányulnak, s ezen belül az Orbán-rendszer szimbolikus térfoglalása pontosan ugyanúgy zajlik, mint „az ország főterén”. Ha a trianoni emlékmű valóban a Szent György téren jön létre, akkor a Kossuth tér és a Szent György tér összefüggő, köztéri utalásokkal összefonódó térpárrá válik, betöltve és meg is kettőzve az egykor az irredentizmus szimbolikus középpontjává tett Szabadság tér két világháború között betöltött szerepét.

Kiírták az állami pályázatot a Nemzeti összetartozás emlékmű megtervezésére – amennyiben jól értelmezzük a szöveget, amely valójában szó szerint „ötletpályázat benyújtására” vonatkozik. A tervbe vett emlékmű épülhet majd a Szent György téren vagy a Vérmezőn, esetleg egy olyan vidéki helyszínen, „ahol a művészeti mondanivaló topográfiai, történelmi kontextusba is helyezhető”. Az alkotóknak „a képzőművészet eszközeivel”, „figuratív vagy allegorikus” (?) elemek felhasználásával, „a jelen kor befogadója számára érvényes narratíva segítségével”, térbeli kompozícióba öntve kell megragadniuk a nemzeti összetartozást, azt a fogalmat, amelyet az Orbán-kormány ma már kizárólag Trianon szinonimájaként használ. A békediktátum a kiírás szövege szerint „a magyar történelem egyik legnagyobb csapása”, amelynek dacára a magyarság „száz év és két diktatúra alatt is megőrizte vezető szerepét a Kárpát-medencében”. A számok labirintusában tévelygő felhívás szerint „az elmúlt száz év nyolc részre vágott történelme” (?) tehát nem az eltűnésről, hanem a nemzeti összetartozásról szólt, ennek készülhet most emlékmű, amelynek „hagyományteremtés céljából nagyobb létszámú megemlékezésekre” is teret kell biztosítania.

Az emlékművek felállításakor mindig elsődleges kérdés a tér; ebben az esetben a tisztázatlan vidéki helyszín, illetve a Horthy-korszakra emblematikusan utaló Vérmező (lásd még Görgey Gábor: Galopp a Vérmezőn) mellett valószínűleg mindenekelőtt a Szent György tér jöhet majd számításba. Az a tér, amelyen egykor a gyűlölt Hentzi emlékműve állt, s amely a katonai dominancia, majd a rombolás és az igencsak részleges újjáépítés után a huszadik század nyolcvanas éveiben került ismét a nemzeti figyelem homlokterébe. 1983-ban született javaslat arról, hogy az új Nemzeti Színház esetleg itt kaphatna helyet; az évtized végén indult kezdeményezés, hogy a téren állítsák fel az Aradi vértanúk emlékművét – egy szoborbizottság el is fogadta Szervátiusz Tibor Magyar Guernicának is nevezett kompozícióját, amely azonban nem valósult meg. 2000-re, az államalapítás évfordulójára újabb tervek születtek az üres tér szimbolikus betöltésére: Marton László Cantata profana című művét akarták volna itt felállítani; végül az alkotás a Királyhágó térre került. Miután a Sándor-palota a köztársasági elnök rezidenciájává épült át, 2004-ben, az uniós csatlakozás alkalmából az épület előtt végül is helyet kapott egy köztéri mű; Varga Imre Összefogás harangjai című, két történelmi jelentőségű harangot magában foglaló, formájában harangvirágra emlékeztető szobra. Maga az alkotó sem tartotta szerencsésnek sem a kész verziót, sem az elhelyezést, így nem is protestált, miután 2007-ben utólag (!) megtudta, hogy ásatásokra hivatkozva az alkotás elkerült a Szent György térről.

2010 után az Orbán-kormányzat több lépésben alakította át a tér szimbolikus arculatát. A Karmelita kolostor átépítésének tervezésével és a Nemzeti Hauszmann Terv megindulásával párhuzamosan elhelyezték Bethlen István szobrát, Stremeny Géza alkotását. A téren belül új helyet kapott Kisfaludi Strobl Zsigmond Szent György-domborműve, a téren kívülre szorult Varga Imre Kodály Zoltán-szobra. A korábbi bódésor eltüntetésével egyidejűleg a nemzeti színű lobogók helyét a Somogyi Győző által tervezett történelmi zászlók foglalták el, az újonnan kiépült miniszterelnöki iroda épületének sarkán pedig a magyar nemzet védelmezőjének szerepében, egyik kezében kereszttel, másikban pajzzsal a legyőzendő sárkány fölé magasodó Szent Mihály szoboralakja jelent meg...


LAPÁTRA AKARNAK TENNI A VÁLSÁG MIATT. MIT TEHETEK?

24.HU
Szerző: TAMÁSNÉ SZABÓ ZSUZSANNA
2020.04.02.


A kormány százezres, akár több százezres elbocsátási hullámot sem tart kizártnak a koronavírus-válsághelyzet miatt bajba került cégeknél. Nem árt tehát tisztában lennünk azzal, mit tehet meg a munkáltató. A felmondással kapcsolatos tudnivalókat a Hargittay és Tóth ügyvédi iroda munkajogászai foglalták össze:...

A GAULEITEREK ALKONYA

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2020.04.02.


A nemzetiszocialista, egészen illiberális Németországban a Gauleiterek egy-egy tartomány, körzet, kerület vezetői voltak. A vezér meghosszabbított keze, mindenható atyaistenek, élet és halál urai, ilyenek. A nemzetiszocialista, egészen illiberális Németországban is felhatalmazási törvénnyel irányította az egész mókás birodalmat a tuggyukki. Sőt, ez a tuggyukki a korlátlan hatalmat is egészen hasonlatos módon kaparintotta meg, mint a mi kedves vezetőnk, és még annyi párhuzamot meg egyezést tudnék sorolni, hogy azt hihetnők, ez a miénk a tuggyukkitől tanult módszertant és irányító eszméket.

Erről már hosszú évek óta irkálok, ma viszont csupán olyan nagyjából húsz óra történetét mesélném el, aminek a végén ki fog derülni – amit egyébként enélkül is tudunk –, hogy amit ezek művelnek, az kormányzásnak nem nevezhető, eufemisztikusan eszement kapkodás inkább, másképpen mondva lószar. A felhatalmazási törvény egyáltalán nem a járványról szól, és ez kiderült már az első napján is. Semmi méltóság nem volt ezekben, hogy kicsit vártak volna, rögtön az volt a legfontosabb, hogy Schmidt Mariska kapjon két ingatlant ingyen, meg, hogy könnyítsék a földek ellopását is. Sőt, hogy a közbeszerzések is zavartalanul folyhassanak.

Ezen kívül, ahogyan a kedves vezető ígérte akkor – mármint, hogy elégtételt fog venni –, úgy érezte eljött az ő ideje, és felülírhatja az októberi választásokat. A renitens, szakadár városokba Gauleitert delegál, hogy véletlenül se történhessék ott más, mint amit ő akar, ugyanakkor ez szimbolikus lépés is volt, láthattuk, mire számíthat az ország a veszélyhelyzet végtelen idején. Hogy akármi eszükbe jut, máris szuszogva igyekszenek azt megvalósítani még a józan ész ellenében is. Orbán a Gauleiterek kinevezésével puszta erőfitogtatásból emberek életét sodorta volna veszélybe, de nem ez zavarta, nem ezért vonta vissza az egészet...

BALÁZS PÉTER: ENNEK NAGYON KESERVES LESZ A VÉGE

HÍRKLIKK
Szerző: KARDOS ERNŐ
2020.04.02.


A kormány meghátrált, mégsem vonja el a polgármesterek hatalmi jogosítványait, ahogy azt korábban tervezte – jelezte Gulyás Gergely, a miniszterelnökség államtitkára. Mindez közvetlenül azután történt, hogy a „felhatalmazási törvény” elfogadása, a teljhatalom korlátlan idejű megragadása komoly felháborodási hullámot váltott ki Európában. A dán konzervatívok a Fidesz azonnal kizárását javasolták a Néppártból, az Európai Néppárt elnöke, Donald Tusk pedig azt írta „Politikailag rendkívül veszélyes és erkölcsileg elfogadhatatlan a világjárványt állandó vészhelyzet kihirdetésére használni” A Bizottság pedig jelezte, hogy az összes tagállamban bevezetett rendkívüli intézkedést meg fogják vizsgálni. Az összefüggésekről Balázs Péter volt külügyminisztert kérdeztük.

- Éjszaka benyújtották a törvényt, amely vészhelyzetben megfosztja a polgármestereket a jogkörüktől, de a tervezetet máris visszavonták. Ilyen rövid idő alatt a kormány nem szokott visszakozni. Mi történt?

- Azt gondolom, hogy a Fideszt meglepte az a világszerte kirobbanó elemi erejű felháborodás, ami a felhatalmazási törvény nyomán keletkezett. Mindenütt kiverte a biztosítékot, hogy a járvány elleni védekezést felhasználva – a világon egyedüliként – korlátlan időre lényegében magukhoz ragadták a hatalmat. Ezen kívül az elfogadott jogszabály nemcsak a hatalom koncentrációjáról szól, hanem belecsomagoltak egy súlyos fenyegetést, ami korlátozza a szabad véleménynyilvánítást...

A FIDESZ-SZAVAZÓK FELELNEK AZÉRT, AMIT MOST A KORMÁNY TESZ

1000 LEÜTÉS BLOG
Szerző: HaFr
2020.04.01.


A demokráciánkból jószerivel már csak ez maradt, persze ezt sem látják be, akiknek be kéne:

- A "felelős" kormány a parlamentnek felel(ős);

- A parlament a népnek felelős;
- A népet a választók többsége tartja hatalma alatt egy demokráciában;
- A választók többsége mindig a legutolsó ogy. választás szavazóinak parlamenti többséggé konvertálható számát jelenti;
- Minél kevésbé liberális egy demokrácia, annál inkább a szavazók így értett többsége felel az általa megválasztott parlamenti többségért, ezen keresztül a kormányért;
- végső soron a Fidesz-szavazók felelnek mindazért, amit Orbán eddig tett és most tesz.

Nézzetek körül minden nap. Ezt tettétek.

“GENETIKÁNKBAN” VAN AZ ORBÁNIZMUS: MAGYARORSZÁG SEM SZŰKÖLKÖDIK KORRUPT HAMIS PRÓFÉTÁKBAN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.04.01.

Döbbenetes videófelvétel került fel március 31-én a Belvárosi Gyülekezet YouTube csatornájára. A felvételen Dombó Zsolt, a Belvárosi Gyülekezet vezetője, a Budapesti Próféta Suli vezetője prófétált nagy lendülettel, amelyben az állította, hogy a magyarok “genetikai” alapon védik Európát (“ez a genetikánkban ott van”), ez a védelem pedig “a szellemi és fizikai határok megvédése”. A próféciában felmondta a magyar kormánypolitikai lózungjait, az orbáni propaganda hazugságait, magát az orbánizmust. Dombó Zsolt mögött Mikes Attila, a Pestszentlőrinci Agapé Gyülekezet presbitere, a Próféta Suli egyik elindítója látható. A prófécia méltó ahhoz a rendszerhez, amelyről áradozott, miután a náci fajelmélettel, genetikai alapon magyarázta, hogy a magyar identitás lényege az orbánizmus.

Az Orbán-rezsim ez év februárjában csaknem 90 millió forint támogatást nyújtott a Nyári Dicsőítő és Próféta Iskola megrendezésére, amelyből ez a “prófétai mozgalom” kinőtt. A pénzt a magyar “próféták” használhatják fel. Dombó Zsolt a 90 millió forintért prófétálta bele a magyarok vérébe az orbánizmust. Az adófizetők pénzén vásárol az Orbán-rezsim szélhámos futóbolondoktól olyan hamis próféciákat, miszerint a “magyar egy prófétai nemzet”, továbbá, hogy a magyarság “az utolsó időkre van elkészítve”, hogy Európa megmentője legyen. Eszerint Európa az Orbán-rendszerrel összefonódott magyar pünkösdi-karizmatikus egyházból és a jelenlegi “magyar politikából” merít erőt: egy reménységük van még “az Úron kívül”, hogy “Magyarország még tartja magát”. Orbán Viktor sem mondhatta volna szebben.

Dombó Istenre hivatkozva azt hazudja a naiv hívőknek, hogy egész Európa a magyarokat és az olyan korrupt hamis prófétákat csodálja, mint ő maga. Miközben az Orbán-rendszer Magyarországa utálat és gúny tárgya minden jóérzésű európai polgár szemében. Azt hazudja, hogy a magyar nemzet messianisztikus feladatot kapott, és ezt az “Úr mondta neki”, hogy Európa felébredjen. Miből is? Abból, hogy még nem törölték el a hatalmi ágak szétválasztását, nem diktátorok vezetik az országokat? Abból, hogy léteznek emberi jogok, van törvény előtti egyenlőség, sajtószabadság, szabad, egyenlő és tisztességes választások? Hogy nem állami kereszténység van, “mindössze” vallásszabadság, amely magában foglalja a vallástalansághoz való jogot is, és biztosítja a megtéréshez szükséges szabad választás lehetőségét? Ebből kellene felébrednie Európának és a szentágostoni keresztény állam ideológiáját átvenni? Jól értjük, hogy ezt mondja ez a kergebirka hülyegyerek?

Örömhír, hogy “a magyar prófétai mozgalom fejlődik”, az ország különböző pontjain hoznak létre prófétaiskolákat és prófétai központok. Ezek majd az egész országban beprófétálják jó pénzért, hogy a magyar nemzet küldetése Orbán Viktor fasiszta rendszerének támogatása, mert ez menti meg a kereszténységet és Európát, és Isten ezt adta a magyar nemzet küldetésének. A magyar prófétai mozgalom éppen abból a Nyári Dicsőítő Iskolából fejlődött ki, amelyre az Orbán-rezsim ezt a potom 90 millió forintot ajándékozta. Ez a csapat ráépült annak idején Orbán Gáspárra, a Felház is egy ilyen dicsőítő rendezvénysorozat volt. Ez a kapcsolat már erősen arra utal, hogy a Felház egy politikai marketing volt, és a neoprotestáns kisegyházak beszippantásának eszköze. Van egy Prófétai Napló nevű honlapjuk is, amit egy Országh György nevű pasas szerkeszt...

ALBERT CAMUS: "NEM ELÉG FASISZTA PÖCSNEK LENNI, ANNAK IS KELL LÁTSZANI."

ÖRÜLÜNK, VINCENT?BLOG
Szerző: jotunder
2020.04.01.


Angela Merkel: Miniszterelnök úr, miközben szeretném Önt támogatásunkról biztosítani, bátorkodom felhívni becses figyelmét arra a tényre, hogy bizonyos alapértékeket minden uniós tagállamnak tiszteletben kell tartania.

Miniszterelnök úr: Tisztelt kancellárasszony, ha az Európai Unió nem képes támogatni a járvány elleni küzdelmünket, akkor legalább ne akadályozza erőfeszítéseinket. Mi itt látástól vakulásig próbáljuk menteni a menthetőt, én most például megmentettem a Bazilikát, nagyon jól fog mutatni a kislányom nappalijában.

Angela Merkel: Úgy vélelmezzük, hogy az a rendelet, amellyel Herr Tiborcot Magyarország nádorává nevezi ki, és megadja neki az első éjszaka jogát, nem feltétlenül egyeztethető össze az uniós normákkal.

Miniszterelnök úr: Ezek a nyugati zsidóliberális, miket mondok, ezt ne fordítsa Mancika, körök által terjesztett rémhírek, amikor is azt a valós tényt tüntetik fel kurvára hamis színben, hogy Herr Tiborcnak megadtam az első éjszaka jogát és kineveztem Magyarország nádorának, nem tudom érzékeli-e kancellárasszony a differenciát.

Angela Merkel: Szakjogászaink szerint a szólásszabadságot is érintheti a kusstörvény.

Miniszterelnök úr: A sivalkodó nyugati elit rendszeresen emeli ki kontextusából javaslatainkat, mi nem azt mondjuk, hogy mindenki fogja be a pofáját, csak azt, hogy ne nyissa ki...

HADIHELYZETBEN A FEKETÉZŐKET IS BÜNTETNI KÉNE, RÖGTÖN ÍTÉLŐ BÍRÓSÁG ELÉ KELLENE ÁLLÍTANI AZ ATV VEZETŐIT

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2020.04.01.


Az Orbán-rezsim hadiállapotokat teremtett, katonák grasszálnak az utcán, katonai kórházparancsnokok fontoskodnak, és katonák számolnak be a televízióban az egészségügyi helyzetről. A felhatalmazási törvény korlátlan hatalmat adott: rendeleti kormányzást vezettek be, öt évig terjedő börtönnel fenyegették meg az újságírókat. Csak a feketézőkről feledkeztek meg, akik az alapvető szükségleti eszközökkel kereskednek, seftelnek, árdrágítást folytatnak és ügyeskednek. Rendkívüli állapot esetén, a hadikommunizmusban, ellenük is fel kellene lépni, méghozzá a törvény teljes szigorával.

Az ATV-ben Ékszer TV néven egyébként is nyilvános bűncselekménysorozat zajlik, amelynek során értéktelen gagyit árusítanak a valós ár sokszorosáért, ebből csinál magának pénzt egy bevett keresztény egyház és az egyház vezető lelkésze. Bűncselekményből gazdagodnak. De ezt most kiterjesztették a koronavírus-járvány okozta hiánycikkekre, a kézfertőtlenítőkre is. Az ATV-n 12 ezer forintért árusítottak a járvány közepén kézfertőtlenítőt, a nézőket sokkolva és manipulálva ezzel, miközben a termék hatása és minősége is erősen megkérdőjelezhető.

Ráadásul az ATV-ben feketéző ügyeskedők azt állították, hogy az általuk árusított kézfertőtlenítők eredeti ára csaknem 60 ezer forint volt, arról szállították le 11 970 forintra. Ez becsapás, nem háborús időben is a fogyasztóvédelem súlyos büntetését vonná maga után. De egy világjárvány idején a hiánycikkekkel való seftelés, árdrágítás, csalás súlyos közrend elleni vétség, amit a felhatalmazási törvény szigora is jól érzékeltet, azonban bűnös felelőtlenség révén ezeket a súlyos bűncselekményeket nem vették fel a büntetendő kategóriák listájára. Van ez olyan súlyos eset, mint egy esti séta a parkban kijárási korlátozás idején.

Az ATV ráadásul egy államilag elismert, “bevett egyház” magántelevíziója, amely akkor is valamiféle hitelt érdemlő médium igényével lép fel, ha egyébként egy szekta vezetőjének magánvallalkozása, ahogy az egész szekta, a Hit Gyülekezete is a Németh-család magánvállakozása. Az emberek hitelt adnak neki, ezért ilyen árdrágítás is lehet a rémhírterjesztés kategóriája, mert alkalmas lehet a pánikkeltésre. A tulajdonos felel azért, ami a televíziójában megjelenik, ahogy a tulajdonos fia is, aki az ATV vezérigazgatója. Németh Sándor vezető lelkész, és a fia, Németh S. Szilárd felelős a feketézésért, az árdrágításért és a pánikkeltő rémhírterjesztésért...

PÉLDÁTLAN ÖSSZEFOGÁS KÖRVONALAZÓDIK MAGYARORSZÁGON A JÁRVÁNY HATÁSÁRA

G7.HU
Szerző: FABÓK BÁLINT
2020.04.01.


Forgó Betti évtizedek óta dolgozik független taxisként – ahogy a köznyelvben mondják negatív felhanggal, hiénaként -, és korábban számos alulról induló megmozdulásban vállalt szerepet. Szervezőként vett részt az 1990-es taxisblokádban és a 2016-os Uber-ellenes taxis tüntetéseken. A 2015-ös migrációs válság idején pedig taxisok által összegyűjtött adományokat vitt el társaival a déli határnál szolgálatot teljesítő rendőröknek és katonáknak.

Az elmúlt hetekben ismét egy önkéntes alapon szerveződő közösségről szól Forgó Betti élete, miután a koronavírus sok más iparághoz hasonlóan a taxisok piacát is eltüntette. “Semmi forgalom nincsen, tripla nulla” – mondta a taxis. Emiatt néhány független taxis kollégájával kitalálta, hogy a kényszerűségből felszabadult idejüket és kapacitásukat a járvány elleni védekezésre áldozzák.

Létrehoztak egy Facebook-csoportot azzal a céllal, hogy saját erőből, ingyen szállítást biztosítsanak az egészségügyben dolgozóknak. Egy egészségügyi dolgozó egy bejegyzéssel jelezheti a csoportban, ha szüksége lenne egy fuvarra a munkahelyére, a taxisok pedig kommentben jelentkezhetnek rá. A csoportban látszólag állandó a pörgés, jelenleg mintegy 2000 tagja van...

KÖZEL HARMINC INGATLANT ADNA ÁT INGYEN A KORMÁNY AZ EGYHÁZAKNAK

444.HU
Szerző: SZUROVECZ ILLÉS
2020.04.02.

„Az egyházak szociális és gyermekvédelmi ellátások terén betöltött szerepének megerősítéséről” Ezt a címet viseli az a kormány által benyújtott törvényjavaslat, ami jó néhány másikhoz hasonlóan kedden késő este került fel a parlament honlapjára.

A javaslat értelmében az állam 29 ingatlant adna ingyen egyházi tulajdonba. Az itt található listán többnyire idősotthonok, kisebb részben fogyatékossággal élő embereket ellátó intézmények szerepelnek. Az ellátást most is az egyházak végzik, viszont az ingatlanok eddig az állam kezében voltak.

Tíz esetben a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület lenne az új tulajdonos, kilenc esetben a református egyház, rajtuk kívül az evangélikus és a görögkatolikus egyház is kapna ingatlanokat...

AZ ÉRETTSÉGI IDŐPONTJA RÉSZLETKÉRDÉS, VANNAK ENNÉL NAGYOBB PROBLÉMÁK IS

HVG ONLINE / ITTHON
Szerző: WINDISCH JUDIT
2020.04.02.


Egyre türelmetlenebbül várják a diákok és tanárok, mi lesz az idei érettségivel. Egy, a helyzetre rálátó forrás a hvg.hu-nak azt mondta, a kormány ezen a héten bejelentheti a döntést. Nagyon sok forgatókönyv szóba jöhet.

Ha a járvány terjedése mérsékelt marad, a diákokat több tanterembe szétültetve a jelenlegi szabályok szerint is megtarthatók a vizsgák

- mondta Maruzsa Zoltán oktatásért felelős államtitkár pont két hete az InfoRádió Aréna című műsorában. A valószínűbb azonban az, hogy nem a jelenlegi szabályok szerint tartják meg az érettségit, hiszen a járvány terjedése jelen pillanatban mérsékelt, de nagy kérdés, mi lesz májusban (az írásbeli) és főleg júniusban (a szóbeli érettségi ideje alatt), mikor minden bizonnyal a tömeges megbetegedések időszakában tart majd az ország. A kormányzat legalábbis a júliust lehetséges tetőzési időpontként emlegeti...


ORBÁN HAZUDOTT A VÁROSLIGETRŐL

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2020.04.01.


..Jól van, na, drága hülyéim, mondta a magyar embereknek a miniszterelnök. Hazudtunk a Soros-tervről, a migránsokról, lódítottunk mindenről. Miért épp a Városligetről ne hazudnánk?

Te még sosem hazudtál?

Nem mondtad azt a hetven deka sertéscombra, hogy 75? Nem tettél be még sohasem rohadt almát az egészségesek közé? Még sohasem bütykölted meg a taxiórát? Nem vágtál át külföldit, vagy magyart az éttermedben? Még soha semmit sem szereltél számla nélkül, okosba?

Na ugye!

Tessék? Hogy mi egy kormány vagyunk, és példát kellene mutatnunk? Olvasd el kiscsibém az alaptörvényt. Benne van, hogy a kormány nem hazudhat? Nincs benne! Hiába mereszted a szemed, akkor sem találod. Azért nem írtuk bele, mert nem akartuk, hogy benne legyen.
Különben is, mondtuk mi magunkról, hogy kormány vagyunk? Mi egy maffia vagyunk, akik nem igazgatják, hanem izgatják az országot. Kapisgálod már, hogy mi van?

Velünk kellene ujjat húznod kispajtás. Ha nem tetszik, gyere ki a ház mögé. Lejátsszuk.

Mi a hézag? Eltapsoltunk több milliárdot, hogy tudjad gyűlölni a Sorost. Aki jót tett a magyarokkal. Nemcsak pénzt adott nekünk, hanem reményt. Hogy meg lehet változtatni azt, amiről azt hittük, hogy a végtelenségig marad.

Hogy akkor most miért gyűlöljük? Hát kit gyűlöljünk? A saját anyánkat? Még mindig nem érted? Azért gyűlöljük, mert jó volt hozzánk. Az ilyet mi nem tudjuk megbocsátani. Ez a mi szemünkben főbenjáró bűn, nyomasztó emlék. Engem ugye gyerekkoromban agyba-főbe vert az apám. Beszéltem erről neked sokszor. Most meg milyen jól megvagyunk az öreggel. Próbált volna csak jó lenni hozzám, ráküldeném az összes alkutyámat.

Ilyen egyszerű ez. Mit lehet ezen nem érteni?

Egyébként, elárulok neked valamit, aranyapám. Mi nem gyűlöljük a Sorost. A migránsokat meg kifejezetten kedveljük. Kapóra jöttek nekünk, mert ameddig te őket gyűlölöd, addig sem bennünket utálsz.

Azt csinálunk, amit akarunk. Most a Városligetet fogjuk beépíteni. Ha úgy tartja kedvünk, elveszünk Budapesttől mindent. A Halászbástyát elvisszük Felcsútra, van ott egy kis kulipintyóm, jól fog kinézni a kert sarkában.

Közöd?


ITT OLVASHATÓ