2017. szeptember 12., kedd

A SAJÁT HÜLYESÉGÜNK MIATT LESZÜNK BETEGEK?

HVG ONLINE - ÉLET+STÍLUS
Szerző: Czeglédi Fanni
2017.09.12.


Mikor a szív- és érrendszeri betegségekről beszélünk, gyakran hajlamosak vagyunk megfeledkezni a megelőzés fontosságáról. Mikor valaki beteg lesz, azt kéri az orvosoktól: most segítsetek! Pedig számos esetben igaz, hogy azon az úton, amelyen elindult, a korai időszakban könnyű lett volna segítenie magán. Hogyan tanulhatunk meg felelősséget vállalni a saját egészségünkért? Miért kulcsfontosságú a megfelelő orvos-beteg kapcsolat?

„Ha összehasonlítjuk magunkat Európával, kiderül, hogy nem a halálozási mutatók a legrosszabbak nálunk, hanem ez egészségben eltöltött életévek száma.”

Barna István észrevételével nehéz vitatkozni, ha megnézzük azokat az embereket, aki a rendelőkben és a kórházakban a sorukra várnak, akik a patikákban vagyonokat költenek gyógyszerekre, vagy azokat, akiknek gyakran akadályt jelent a saját súlyuk. Ha az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásából indulunk ki, rögtön számokban is ki tudjuk fejezni, mi kell az egészségben eltöltött évekhez. E szerint ugyanis egy komplex egészségügyi ellátás teljes struktúrájában 40 százalék körül van a prevenció, 15-20 százalék a gyógyítás és 40-45 százalék a rehabilitáció. Márpedig a 40 százalékos prevencióban elképesztő lemaradásunk van – mondja Barna István, aki ezt a problémát is szem előtt tartva írt egy könyvet a témában Kardiovaszkuláris prevenció címmel.

A Semmelweis Egyetem I. számú Belgyógyászati Klinikáján több mint harminc éve dolgozó szakember abból indul ki, hogy a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának a megelőzése nem orvosi feladat, hanem – igen, ismételjük a jól ismert mantrát – a helyes életmód függvénye. Ez az az információ, amellyel lépten-nyomon találkozunk, az ország egészségi állapotából ítélve azonban mintha nem sokat tudnánk kezdeni vele. Barna István abban szeretne segíteni, hogy megtanuljunk felelősséget vállalni a saját egészségünkért. És mivel Magyarországon a leggyakoribb ellenfélnek a szív- és érrendszeri betegségek számítanak, ezekkel mindenképpen célszerű felvenni a küzdelmet...

AZ ENSZ MENEKÜLTÜGYI FŐBIZTOSA SZERINT MAGYARORSZÁG JOGTALANUL TARTJA FOGVA A MENEDÉKKÉRŐKET

444.HU
Szerző: Sarkadi Zsolt
2017.09.12.Filippo Grandi, az ENSZ menekültügyi főbiztosa Magyarországon járt, kedden meglátogatta a röszkei tranzitzónát, tárgyalt Pintér Sándor belügy- és Szijjártó Péter külügyminiszterrel. Tapasztalatait kedden késő délután egy budapesti sajtótájékoztatón foglalta össze.

Elmondta, hogy Pintér és Szijjártó mellett Orbán Viktortól is kért időpontot, de a miniszterelnök jelezte, hogy nem ér rá fogadni a főbiztost.

A sajtótájékoztatót a helyszínen követő Czinkóczi Sándor beszámolója szerint Grandi bevezetőjében arról beszélt, hogy ugyan minden országnak megvan a joga, a biztonsága és állampolgárai védelmére, de ez nem mehet annak rovására, hogy menedéket nyújtsunk a menedékre szorulóknak.
A főbiztos a miniszterek mellett menedékkérőkkel is beszélt, és a tapasztalatai alapján 
három pontban foglalta össze kritikáját a magyar menekültellátó-rendszerrel kapcsolatban.
Grandi szerint a legsúlyosabb probléma, hogy idén márciustól a magyar tranzitzónákban gyakorlatilag fogva tartják a menedékkérőket, ezzel pedig a magyar kormány azt üzeni, hogy a menedékkérelem bűn. A főbiztos emiatt a határ menti állomásokat nem is tranzitzónáknak, hanem fogva tartási zónáknak nevezte, ahol ugyan a materiális dolgok, mint az étkezés, ugyan rendben vannak, de a fogva tartás tényén nem enyhítenek. Szerinte a gyerekekkel különösen rossz a helyzet. Pozitívum ugyan, hogy a 14 év alattiak elmehetnek a tranzitból a fóti befogadóállomásra, de a főbiztos ezt a jogot a 14 és 18 éves kor közöttiekre is kiterjesztené.
Magyarország nem biztosít hozzáférést a menedékjoghoz. Ezt a főbiztos azért mondta, mert mivel csak naponta 5 ember léphet be a tranzitzónákba, a többség nem is tud menedékkérelmet beadni, csak miután napokat várakozik a szerb oldalon. Grandi szerint több embernek kellene biztosítani legalább azt a jogot, hogy menedékkérelmet adhasson be.

Alacsony a beadott menedékkérelmek elfogadási aránya is. Grandi adatai szerint jelenleg a kérelmet beadók kb. 25 százaléka kap is valamilyen védelmet, ez pedig annak fényében különösen kevés, hogy a többség tényleges konfliktuszónákból, Irakból, Szíriából vagy Afganisztánból érkezik...

MOSTNYÓCÉV

HUPPA BLOG
Szerző: Cserpes Tamás
2017.09.12.


Hogyne, barátom. Szavamra, jó sokat ettem belőle. Tudod, mézédes volt. Te nem kérsz belőle, compagno?” – jelentette ki a ravasz róka a farkasnak, amikor az gúnyosan az iránt érdeklődött, ízlett-e neki a szőlő.

A 2018-as választások után a Fidesz-KDNP degeszre zabálhatja magát szőlővel, ami nem meglepő, hiszen eddig is legfőképpen ezzel foglalatoskodtak. A nagy lakoma közben azonban kegyetlenül letarolták a szőlőültetvényt, amely emiatt mára rendkívül gyászos látványt nyújt. Innen lesz rendkívül ocsmány dolog választást nyerni, amit mindezek ellenére a nemzetes uramék meg fognak cselekedni.

Ez a nyolc év, az az a nyolc év, amelyet a maguk számára rendkívül hasznosan kihasználtak, aminek Isten kegyelméből meg is lett a szép eredménye. Elvégre keresztény-konzervatív kormányzatnak tartják magukat, azaz csak a Jóistennek tartoznak elszámolással. Őt viszont valószínűleg nem igazán érdekli a heves nemzeti zsákmányszerzés.

Mivel a magyar politikai elitnek sok dézsmálni valója már nem maradt Magyarhonban, kormányozni pedig nem igazán akarnak, elkezdtek fantom-ellenségekkel hadakozni. Soros, Brüsszel, Hollandia, mind-mind remek alkalmat nyújt számukra, hogy kedvükre szitkozódjanak, fenyegetőzzenek, durcáskodjanak.

Orbán vezér mostanában már nyíltan hazudozik szokásos rádiós dumaszínházában arról, hogy tulajdonképpen simán meglennénk mi uniós pénzek nélkül is, mivel az nagyrészt a nyugati országokat gazdagítja. Hacsak úgy nem.

Tulajdonképpen azt is mondhatná a haza bölcs megmentője, hogy jelenleg komoly, tőkeerős, dél-szudáni befektetőkkel tárgyalunk, ami nagyon biztató kilátásokkal kecsegtet az ország jövőjére nézve. Ezzel a kijelentéssel sem okozna különösebb megütközést. Ő egy ilyen ember. Szeret jó nagyokat lódítani. A szavazótábora amúgy sem tudja merrefelé található a mesés Dél-Szudán, és miféle népek lakják.

A magyar miniszterelnöknek az Európai-Unió legstabilabb kormányzatát sikerült összehoznia, mégis állandóan összerezzen a legkisebb barátságtalan megjegyzésre, ellenőrzésre, pisszenésre. Már az is zavarja, hogy az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága (CONT) ellátogat Magyarország szakrális fővárosába, hogy megnézze, miként alakult ott az infrastruktúra fejlesztése, és vajon felférnek-e az őslakosság között oly népszerűvé vált Vál-völgyi kisvasútra egy kis zötykölődés kedvéért. Lázár János felháborodása ez ügyben kimondottan nevetséges és értelmetlen, hiszen nem egy szigorúan zárt katonai objektumról, csupán egy elvetélt, veszteséges turisztikai látványosságról van szó. Legalább annak örülnének a nagy vasútépítők, hogy valakinek végre felkeltette az érdeklődését a transzválvölgyi expressz...


PÁRBESZÉD A KLAUZÁL TÉRI HITLERRŐL - ESZES BEÁTA NYÍLT LEVELE


NEMGOGOL BLOG
Szerző: Eszes Beáta
2017.09.12.


Tisztelt Szücs Balázs!

A Gépnarancs online hírportálon olvastam, hogy Ön tett – nagyon helyesen – a Párbeszéd nevében nyilatkozatot a párt Budapest, VII. kerületi képviselőjeként a Klauzál téri piacon árult Hitler-kép kapcsán.

A levelem célja, hogy megkérjem Önt, hogy a rendőrségtől kérjen magyarázatot az intézkedés mikéntjére és hiányára, válaszuk hiányában pedig menjen el addig a rendőrségi fórumig, amíg választ nem adnak, ugyanis a rendőrség köteles az állampolgárok politikai képviseletének beszámolni a nyilvánosságot különösen érintő ügyekben.

Üres pártnyilatkozatok lekövetés nélkül

Kérem, adjon majd a nyilvánosság számára tájékoztatást, hogy áll az ügy, a végkimenetelről is, ne maradjon ez a közleménye pusztán egy üres szólam. Ahogy mai napig nem tudjuk, miért éltette a Jobbik párt online tévéje, az N1TV Hitlert, hiába tett fel kérdést annak idején Karácsony Gergely Vona Gábornak, a választ sosem tudtuk meg. Egy korábbi pártközlemény, aminek semmi, de semmi eredménye és következménye nem lett.

Egyúttal engedje meg, hogy kommentáljam a közleményét. Ön a nagyobb hangsúlyt a kerület fideszes alpolgármester felelősségére helyezte, azzal érvelve, miként lehet egy önkormányzati piacon Hitler-képet árulni. Véleményem szerint ez populista megközelítés, ugyanis ilyesmit még rendőrség sem képes megelőzni. Ön hogy gondolta, minden piaci árus testi motozáson essen át a piacra belépés előtt? Ha igen, ez mennyiben lenne az önkormányzat feladata?

Létezik az ún. holokauszt-tagadási büntetőtörvényünk: a törvény megfogalmazása miatt nehézkesen, de erre az esetre húzható rá, amennyiben egy személyt ábrázoló képet nem tekintünk puszta tárgyi jelképnek, így Hitler portréja nem devalválódik önkényuralmi jelképpé. A tagadási törvény második része szól a tiltott önkényuralmi jelképek használatáról, a tagadáshoz képest kisebb bűntettnek, vétségnek számít, ám Hitler pozitív propagálása ennél súlyosabb.

Hitler képét kritikátlan, tehát nem történelmet demonstráló, azt oktató kontextusban árulni az Hitler idolként kezelését jelenti, ez pedig azt jelenti, hogy illető nincs tisztában a nemzeti szocializmus bűnének súlyával, azt relativizálja, sőt, semmibe veszi. Sajnos a hazai büntetőtörvényünk a népirtás felelőseinek éltetését nem fogalmazza meg a hivatkozott tagadási törvényben, míg a releváns német törvény erre is kitér, a felelősök éltetését tekinti legfőbb súlyú bűntettnek a népirtáshoz megfogalmazott viszonyunkban. Ám a fenti gondolatmenettel a relativizálásból ez is levezethető a magyar törvényszöveg alapján. Amennyiben a felelősök és ideológusok éltetése is meg lenne érthetően fogalmazva a törvényben, és nem csak a német politikai berendezkedést jelölő nemzeti szocializmusra, hanem a törvény eredeti céljának megfelelően, a holokauszt teljes európai, közte magyar eseményeire lenne vonatkoztatva, a magyar holokauszt politikai, ideológiai és döntéshozó felelőseinek sem szaporodna szobra és emléktáblája olyan könnyedén.

Véleményem és a törvény szerint bárki bármilyen nézetet vallhat, amíg azt nem a nagy nyilvánosságban teszi. A gond ott kezdődött a Klauzál téri piaci árus esetében, hogy észlelték is az általa árult Hitler-képet, mi több, egy vita során kiderült, az árus tisztában van azzal, mit képvisel Hitler, és nem érdekli a társadalmi felháborodás sem: ha csak perverzióból a zsebében hordja, az ő dolga. Történt rendőrségi bejelentés, innentől a hivatalos eljárás szempontjából ez rendőrségi ügy. Az esetet hatóságilag szankcionálni lehet, ez alapvetően nem a piac és az azt fenntartó önkormányzat dolga.

A legnagyobb gond a rendőrségi fellépés illetve annak hiánya volt: a rendőrségi bejelentővel, Vajnai Attilával – az Európai Baloldal - Munkáspárt 2006 elnökével – szemben indokolatlanul durva bánásmódot tanúsítottak, a földre teperték, egyúttal az árussal szemben el sem jártak. Utóbbi ok miatt az árus valószínűleg már nem azonosítható, amennyiben nem készült róla fotó, és nincs szerződéses viszonya a piaccal.

A rendőrségnek számot kell adnia, Vajnai mely fellépése miatt érezte úgy, hogy testi kényszerítéssel kell fellépni vele szemben, és ez miért akadályozta meg őket abban, hogy bármilyen általa tervezett demonstrációs aktusnál súlyosabb ügyben, egy bűncselekmény esetén kivizsgálást folytassanak le, holott a tudomásukra jutott egy ilyen épp a letepert bejelentő által. A holokauszt bűnének relativizálása 1-3 évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható...

RÁNK FÉRNE EGY KIS SZUVERENITÁSVESZTÉS

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2017.09.12.


Szent Istvánnal a magyar "nemzet" jelentőset veszített a szuverenitásából -- felvette a kereszténységet a korábbi pogány kultusszal szemben és elfogadta a pápa spirituális főségét, Liudolf (Bajor) Gizella révén elismerte a német-római császársággal való szövetség fontosságát. Megalkudott a jelennel a jövője érdekében.

A magyar királyság a legerősebb és a legbefolyásosabb az egész története során az Anjou-házi királyaink és Luxemburgi Zsigmond idején volt. Mintha ma Angela Merkelt választanánk miniszterelnöknek. (Az analógia persze nemcsak azért rossz, mert akkor nem választották az uralkodókat, hanem mert nem voltak a mai értelemben vett "nemzetek", amelyek felháborodtak volna egy ilyen választáson. Az államfő-kormányfő közötti meg nem felelés most másodlagos, a lényeg a mindenkori hatalmi centrum.)

Mint köztudott, jelentős királyunk, Hunyadi Mátyás, a mérvadó vélemények szerint román eredetű család sarja. Most akkor számítson az etnikuma, vagy ne számítson?

BÚTOROKAT, KÖNYVEKET ÉS EGY OROSZ KÖZPONTOT IS KAPOTT A DEBRECENI EGYETEM PUTYIN ALAPÍTVÁNYÁTÓL

24.HU
Szerző: Mázsár Tamás, Pető Péter
2017.09.12.


Az oroszok nem a Debreceni Egyetem (DE) küszöbén vannak, hanem már bőven az intézmény falain belül

– derül ki az intézmény közérdekű adatigénylésünkre adott válaszából.

A kezdet

A Debreceni Egyetem vezetése Vlagyimir Putyinnak díszpolgári címet szavazott meg. Az orosz elnök még nem tudta átvenni a kitüntetést, ezért jövő év elején visszajön érte. Azóta a hvg.hu kiderítette azt is, hogy sürgős volt Putyinnak odaadni a címet. A kitüntetés miatt sokan felháborodtak, a Debreceni Egyetem Facebook-oldalán az intézményt elkezdték alacsonyra értékelni. Egy idő után az értékelési lehetőségnek végett vetettek. Az egyetem több tanszéke elhatárolódott az egyetemi szenátus döntésétől, Vajda Mihály pedig lemondott professzor emeritusi címéről.

A Debreceni Egyetemtől azt kérdeztük, hogy a 2010 óta eltelt időszakban kaptak-e bármilyen (pénzügyi vagy más típusú) támogatást az orosz államtól, orosz állami egyetemtől vagy az orosz állam tulajdonában álló cégtől, ha igen, melyiktől, mennyit, mit.

Tájékoztatást kértünk arról is, hogy van-e jelenleg bármilyen formális, akár oktatási, akár fejlesztési együttműködés az orosz állam, orosz állami egyetem vagy az orosz állam tulajdonában álló cég között, ha igen, mit tartalmaznak a vonatkozó megállapodások.
Egy elképzelt közösség, egy orosz világ

Az korábban is tudott volt, hogy a Debreceni Egyetem együttműködik a Russzkij Mir (jelentése: orosz világ) Alapítvánnyal, a 24.hu most megkapta a vonatkozó megállapodásokat.

A szerződések tartalma különösen érdekes, ha megjegyezzük, hogy 2007 júniusában Vlagyimir Putyin elnök írta alá a Russkij Mir Alapítvány létrehozásáról szóló rendeletet, melynek célja „az orosz nyelv népszerűsítése, valamint az orosz nyelvű oktatási programok támogatása külföldön”...

MAI MÉSZÁROS-SZERZEMÉNY: ÚJABB BORÁSZAT PLUSZ EGY TŐKEALAP-KEZELŐ

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2017.09.12.


Újabb zánkai székhelyű borászcéget zsákolt a Mészáros Lőrincék Búzakalász 66 Felcsút Kft.-je, ezúttal a Badacsonyi Pincészet Kft. volt a célpont. Átvezette a cégbíróság a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő tulajdonosváltozását is: Mészárosé a minősített többség.

A Badacsonyi Pincegazdaság Zrt. tulajdona volt a közelmúltig a Badacsonyi Pincészet Kft., amelyet frissen szerzett meg Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester családi cége, a Búzakalász 66 Felcsút Kft.

A korábbi tulajdonosról nem rég írtunk a Habsburg-család új keletű befolyását bemutató cikkünkben: a Demján Sándor nagyvállalkozó érdekeltségébe tartozó cég igazgatóságában 2004 óta tag a Lázár János kancelláriaminiszterrel együtt fácánra vadászó Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány elnöke.

Nemrég közöltük: szintén Demján borászati birodalmából vett meg két céget Mészáros (Tihanyi Borászati Kft., Tihany-Vin Kft.), egy harmadik bevásárlásról (Canter Borház) pedig a Zoom számolt be nemrég. Mind veszteséges volt, akárcsak a most gazdát cserélt Badacsonyi Pincészet.

Most vezette át a bíróság a cégjegyzékbe azt is, hogy Mészárosé a minősített többség a Status Capital Kockázati Tőkealap-kezelő Zrt.-ben – a tervet korábban már közzétették a tőzsde honlapján. A kisebbségi pakett az Opus Global Nyrt.-é (korábban Opimus, egyebek mellett a Mediaworks kiadóvállalat közvetett tulajdonosa). Tavaly év végén pécsi és szekszárdi vállalkozók kezén volt még a tőkealap-kezelő.

A Status Capital 8,4 százalék erejéig maga is tulajdonos saját kisebbségi részvényesében, az Opus Globalban a friss tőzsdei közzététel szerint. A legnagyobb, 24 százalékos Opus Global részvényes Mészáros Lőrinc...

JÁTÉK A HATALOMMAL!

CIVILHETES BLOG
Szerző: Prof. Dr. Lakatos Gyula
2017.09.12.


...A kormányfő kijelentése szerint minden megtörténhet és egyre inkább meg is történik. Hangsúlyozni kell, hogy ez a helyzet nem a rendszerváltásra megy vissza. Továbbá kijelenthető az is, hogy a kialakított posztállami hatalmi pozíció nem Fidesz-specifikus. A mai dolgok előképe megjelent már az előző kormányoknál, és nincs garancia arra, hogy az ellenzék hatalomra kerülve nem folytatná ezt az uralmi gyakorlatot.

A NER kereteit kitöltő pártnemzet lényege, kovásza, ereje és gyengéje a pénz, a zsákmányszerzés rendszerszintű mechanizmusa.

Ismert fogalmakkal szólva egy felülről vezérelt eredeti tőkefelhalmozási folyamatról van szó. A legnagyobb lenyúlások értelemszerűen a Vezér és udvartartása körében fordulnak elő.

Hasonló zsákmányszerzés folyik a helyi politika szintjén is, csak a helyi média (még kevésbé a rendőrség és az ügyészség) nem képes feltárni a teljes szisztémát.

Az ellenzék akkor tudná a folyamatot bizonyos mértékig kontrollálni és modulálni, ha legfőbb iránytűnek a pénzek követését tekintené, amennyiben tényleg távol áll a zsákmányt elosztó tényezőktől. Elvi megközelítésben az a fő társadalmi probléma, hogy a közpolitika fókuszából teljesen kicsúszik a közjó szolgálata.

A hatalom a brüsszeli pénzek és a hazai adófizetőktől beszedett sarcok elosztását tekinti alapvető tevékenységének.

Ehhez kérnek felhatalmazást a választóktól, akiknek erről persze nem beszél(het)nek. A társadalom ellátó intézményrendszerét (oktatás, egészségügy, társadalombiztosítás, szociális ellátás) leépítik, mert azok pénzfogyasztók, miáltal növelik a hatalmi struktúrák fenntartásához (párt, média, biztonsági erők) és a magánvagyonok gyarapításához szükséges forrásokat. Nyilvánvaló, hogy ettől a rendszertől idegen a piacgazdaság és a jogállam minden lényeges eleme. A dolgok már odáig fajultak, hogy alig fordítanak figyelmet a zsákmányszerzés és elosztás,

a nyers hatalmi érdekek eltakarására, elrejtésére. A gőg legyőzte a szégyenérzetet.
Nyilvánosság és sajtószabadság, legalább ezzel a két fogalommal kellene tisztában lenni azoknak, akik demokratikus megoldásokat keresnek. A média állapota ebből a szempontból szomorú.

A közvélemény fő vonulatait illetően pedig tragikus, hogy sokan úgy érzik, jobb, ha nem tudnak a dolgok állásáról. Hogyan lehetséges, hogy Paks II. néhány ember titka marad? Hogyan lehetséges, hogy Matolcsy főbankár félretol 260 milliárd közpénzt, állítólag képzésre?

A magyar választópolgár nem ideges, ha a pénzét lenyúlják, jó Tiborc módjára megelégszik azzal, ha leüthet egy galamb fiat, neki is csurran-cseppen. Az egész államszervezet, mint gigantikus pénzmosoda működik. Az Orbán kormány alig titkolt törekvése, hogy helyzetbe hozza kegyenceit, visszaszorítsa az általa nem kedvelt oligarchákat és módszeresen új uralkodó elitet szervezzen maga köré. A hatalmi reprezentáció, mint a „nemzeti tőke” képviselőit mutatja be ezt kört. Ismert banki elemző Budapest olimpiai kandidálásáról szólva találó kijelentést tett erről az új arisztokráciáról...

KULTÚRÁNK BÖLCSŐI: A PARÓKAKÉSZÍTŐ ÉS A GÁZSZERELŐ

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Swan Edgar
2017.09.12.


Na végre! Andy Vajna, nemzeti kaszinós, filmes, fánkos, tévés és újságos végre sikeresen felvásárolta a Borsot, a Délmagyarországot és a Kisalföldet! Mostmár semmi nem áll a Nemzeti Együtthülyülés Rendszerének útjába, mehet ugyanaz a propagandaszöveg, ami minden más, közpénzből fenntartott felületen is megy ezerrel.

Azt be kell látni, hogy az Amerikából hazatántorgott Andynek nagyon bejött az élet itthon. Az egykori parókakészítő, majd producer, aki a sikeres filmekkel lelkesen büszkélkedik, de az adóhatósági nyomozással, majd a végül kifizetett dollármilliókkal nem annyira, nagyon hasít. Megújította a magyar filmgyártást, olyan tehetségeket fedezett fel, mint Vajna Tímea, aki a legújabb siker- és közönségfilm, a Pappa Pia című izében (az IMBd-n 1,5 pontot ért el, ami alighanem negatív rekord) az első másfél másodpercben nagyot domborít. Akkorát, hogy már el is kapta a gépszíj és rendezni akar őnagysága, ebben a törekvésében természetesen támogatja a férje is.

Kaszinóügyileg is nagyon jól teljesít a mi nemzeti Andynk. Arról volt szó – és amit ő megígér, az úgy is lesz -, hogy a nyereségből a rászoruló gyerekeket fogja majd támogatni. Arról meg ki tehet, hogy alig van nyereség és azt is egyből offshore-számlára tolja ki ez a drága ember? Senki.

Mostantól tehát a három újonnan felvásárolt lap is lelkesen felsorakozhat a kormány mögé, ezzel is segítve a Fidesz következő (azt nem merem írni, hogy soros) győzelmét. A Médiatanács már áldását is adta az üzletre és a Gazdasági Versenyhivatal sem fog keresztbe tenni ennek a drága embernek. Mert például hátha majd ezeknek a lapoknak a nyereségéből fogja Andy bácsi megszüntetni a gyermekéhezést, amit Hegedűs Zsuzsa már többször megszüntetett a milliós fizetésért?

Remélem, még sokáig ilyen aktív marad a 73 éves vállalkozózseni és felvásárolja mindazt, amit eddig még nem, szívja a szivarokat vég nélkül és szponzorálja a felesége hobbijait nagy erőkkel. Abba bele sem merek gondolni, hogy mi lenne nélküle. Timi asszony átvenné a teljes portfóliót és elkezdene fánkot sütni a kaszinókban, miközben nagyjátékfilmet készítene az eseményről, amelyben ő a főszereplő, valamint meg is rendezi a két dolgos kezével?


A KORMÁNY AKADÁLYOZZA AZ UNIÓS VIZSGÁLATOT

GÉPNARANCS 
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Gépnarancs
2017.09.12.


A NER működési logikája egyszerű: ha kritika ér vagy kritikát vársz, soha ne reagálj rájuk, egyszerűen csak rántsd le a kritikus személyét a sárba.

Jávor Benedek európai parlamenti képviselő Facebook bejegyzése:

Olyan még nem nagyon volt, hogy egy tagállami kormány megakadályozzon egy uniós szervet a feladatának ellátásában. Az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrző Bizottságának (CONT) látogatása kapcsán most egyre inkább ez a helyzet. A CONT és a delegáció tagjaként eddig az egyre nagyobb hullámokat verő ügyben igyekeztem visszafogott maradni, mivel elsődleges célnak nem a sajtóbotrányt tartom, hanem azt, hogy a CONT-delegáció objektíven el tudja végezni a munkáját: meg tudja vizsgálni a kiválasztott EU-finanszírozott projekteket, és megfelelő képet kapjon az uniós források magyarországi felhasználásáról.

A magyar kormány azonban sajátos stratégiai döntést hozott. Választhatta volna azt, hogy együttműködik a bizottsággal és a látogatás során bebizonyítja, hogy minden rendben van az uniós pénzek hazai elköltése körül. Ehelyett Lázár János és vele a kormány egy visszataszító, lejárató és személyeskedő kampányba kezdett a velük az EP-ben egyébként egy frakcióban ülő német bizottsági elnök, Inge Graessle ellen. Nos, ez Graessle asszonynak esetleg újdonság, de mi már rég megszokhattuk. A NER működési logikája ugyanis egyszerű: ha kritika ér vagy kritikát vársz, soha ne reagálj rájuk, egyszerűen csak rántsd le a kritikus személyét a sárba. Egyel azonban most ezen is túlléptek: jelen állás szerint ugyanis az a döntés született, hogy egyszerűen nem működnek együtt az Európai Parlamenttel és annak delegációjával, és megakadályoznak minket abban, hogy elvégezzük a munkánkat.

Majdnem egy éve megszületett a döntés a látogatásról. Még a nyári szünet előtt összeállt a végleges program, amelyben kiegyensúlyozottan szerepelnek a magyar kormány (Vigadó, Zeneakadémia), a CONT bizottság titkársága (felcsúti kisvasút, 4-es metró) és az általam (Budapest Szíve program) javasolt projektek. Majdnem két hónapja elmentek a megkeresések a kormányzati és hivatali szereplőkhöz, akikkel találkozni szeretnénk. Hat nap múlva érkezik a delegáció Budapestre. Ehhez képest sem a magyar kormány képviselői (államtitkári szinten), sem Polt Péter Legfőbb Ügyész, sem egy sor más állami szereplő, a felkeresni kívánt projektek gazdái közül pedig többek közt a felcsúti kisvasút gazdái a mai napig nem voltak képesek egy emailt visszaküldeni, amiben reagálnak a megkeresésre. Nem tudjuk, fogunk-e tudni találkozni velük, mert két hónap alatt egy emailt nem voltak képesek kiszorítani magukból...

MOST NYOLC ÉV

NEMGOGOL BLOG
Szerző: Toadwart66
2017.09.12.


...Ez a nyolc év, az az a nyolc év, amelyet a maguk számára rendkívül hasznosan kihasználtak, aminek Isten kegyelméből meg is lett a szép eredménye. Elvégre keresztény-konzervatív kormányzatnak tartják magukat, azaz csak a Jóistennek tartoznak elszámolással. Őt viszont valószínűleg nem igazán érdekli a heves nemzeti zsákmányszerzés.

Mivel a magyar politikai elitnek sok dézsmálni valója már nem maradt Magyarhonban, kormányozni pedig nem igazán akarnak, elkezdtek fantom-ellenségekkel hadakozni. Soros, Brüsszel, Hollandia, mind-mind remek alkalmat nyújtott számukra, hogy kedvükre szitkozódjanak, fenyegetőzzenek, durcáskodjanak.

Orbán vezér mostanában már nyíltan hazudozik szokásos rádiós dumaszínházában arról, hogy tulajdonképpen simán meglennénk mi uniós pénzek nélkül is, mivel az nagyrészt a nyugati országokat gazdagítja. Hacsak úgy nem.

Tulajdonképpen azt is mondhatná a haza bölcs megmentője, hogy jelenleg komoly, tőkeerős, dél-szudáni befektetőkkel tárgyalunk, ami nagyon biztató kilátásokkal kecsegtet az ország jövőjére nézve. Ezzel a kijelentéssel sem okozna különösebb megütközést. Ő egy ilyen ember. Szeret jó nagyokat lódítani. A szavazótábora amúgy sem tudja merrefelé található a mesés Dél-Szudán, és miféle népek lakják.

A magyar miniszterelnöknek az Európai-Unió legstabilabb kormányzatát sikerült összehoznia, mégis állandóan összerezzen a legkisebb barátságtalan megjegyzésre, ellenőrzésre, pisszenésre. Már az is zavarja, hogy az Európai Parlament Költségvetési Ellenőrzési Bizottsága (CONT) ellátogat Magyarország szakrális fővárosába, hogy megnézze, miként alakult ott az infrastruktúra fejlesztése, és vajon felférnek-e az őslakosság között oly népszerűvé vált Vál-völgyi kisvasútra egy kis zötykölődés kedvéért. Lázár János felháborodása ez ügyben kimondottan nevetséges és értelmetlen, hiszen nem egy szigorúan zárt katonai objektumról, csupán egy elvetélt, veszteséges turisztikai látványosságról van szó. Legalább annak örülnének a nagy vasútépítők, hogy valakinek végre felkeltette az érdeklődését a transzválvölgyi expressz.

Az Európai Unió nem fog csatázni Orbán nagyvezírrel, hanem szép módszeresen kiszorítják a perifériára, majd elszigetelik a civilizált országoktól. Ezzel önmagában nem lenne semmi gond, ha őméltósága nem rántaná magával az egész országot. De az említett illető sajnos módszeresen megkaparintotta a hazát, így az emigráción kívül nem sok lehetőség maradt azok számára, akiket nem hoz lázba az azerbajdzsáni társadalmi berendezkedés...

A KÖZPÉNZ RENDSZER ÚTJAI KIFÜRKÉSZHETETLENEK

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Szabó Attila
2017.09.12.


Európában mindenki szeretné tudni, hogy hová kerülnek az adóbefizetései. Elméletben ezek az adatok közérdekűnek számítanak az uniós tagállamokban. Magyarország kivételt képezhet ez alól a szabály alól, itt sem a magyar állampolgárok, sem más európai uniós állampolgárok nem tudhatják meg, hogy milyen cégekhez futnak be a közpénzek, legalább is bizonyos állami szervezetek szerint.

Azt megtudhatjuk ugyan, hogy kitől, mit és mennyiért vásárol az állam, de azt már nem, hogy az eladó azt kitől és mennyiért szerezte be! Pedig hogy ha egy iskola 500 millió forintba kerül, az nem tűnik soknak, na de ha oda darabonként 1 millióért vették a táblákat, az már érdekes lehet a közvélemény számára...

A Direkt 36 oknyomozó portál szerette volna 6 európai uniós támogatásból megvalósuló beruházás kapcsán megtudni, hogy a projektek keretében felépülő 18 autópálya szakasz, gyorsforgalmi út és vasút elkészítéséhez honnan származnak az alapanyagok, kitől és milyen áron szerzik be az építőanyagot a vállalkozók és alvállalkozók.

A szigorú támogatási és építési szabályozásoknak köszönhetően ezeknek az adatoknak valahol meg kell lenni, mégpedig egy olyan szervezetnél vagy vállalkozásnál, amelyik közpénzt költ vagy használ fel.

Ennek ellenére a projekteket irányító hatóságként működő Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a projektek megvalósításával megbízott Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF Zrt.) sem adta ki a kért információkat a Direkt 36 újságírójának. A minisztérium szerint neki egyáltalán nem állnak rendelkezésére az adatok, a NIF Zrt. szerint nála ugyan vannak adatok, de azok csak azt tartalmazzák, hogy mekkora díjazásban részesülnek az alvállalkozók, azt már nem, hogy kik az ő beszállítóik, akikhez végül a közpénzek kerülnek. Azaz, azt megtudhatjuk, hogy milyen cégek végezték a munkát és mennyiért, de azt már nem, hogy ők kitől és mennyiért szerezték be ehhez az alapanyagokat, bérelték a munkaerőt vagy a munkagépeket. Pedig az ezekért fizetett ellentételezés is közpénz. Ráadásul a NIF Zrt. 246.240 Ft költségtérítést kért azért, hogy a projektekben közreműködő alvállalkozók díjazásáról beszámoljon...

NEM BIENERTHET, HANEM ORBÁNT ALÁZTÁK MEG

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Nagy Bandó András
2017.09.12.


Elég volt a gátlástalanságból. Elég volt az orbánizmusból. Vélemény.

Hogy mi miatt tették lapátra Bienerthet, kívülről nem tudható, hogy rászolgált-e erre, honnan tudhatnám,

de amit láttam, fölemelő volt.

Bennem még él az emlék, amikor a kézilabda-szövetség élére Kocsis Máté személyében beejtőernyőztek egy jó elvtársat, annak ellenére, hogy kézilabdás aspiráns is volt, jelesül a 206-szoros válogatott Farkas Ágnes. Sőt a tervezett új elnökségi tagok között más jó elvtársak is akadtak, például Tállai András, valamint Szabó László Zsolt, az MTVA vezérigazgatója, jolly joker. A tiszteletbeli elnök természetesen csakis egy díszdoktor lehetett: Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora.

Egy másik emlék is élénken él bennem, amikor a 100. olimpiai aranyérmünk szerzőjét, a birkózó Hegedűs Csabát, törvényesnek titulált szavazással menesztették, hogy egy

jó elvtárs üljön a helyére, nem más, mint a menthetetlen rezsibiztos, Németh Szilárd.

Csabát életében nem dobták el úgy, hogy magasan repüljön a szőnyeg fölött, ezek, Némethtel az élen megtették, a tetejébe pedig, ha ők dönthettek volna róla, már a szavazás előtt kiüríttetik vele a birkózószövetségben az irodáját. Talán meg is teszik, mert Csaba úriemberként viselkedve nyilván nem áll ellen, de hát egy fotelben

mellette ült Növényi Norbert, akivel szemben még Németh sem merne erőszakot alkalmazni.

Orbán embereinek már akkor megvolt a jogosítványuk minden gonosztettre.

Németh is Orbán-tanítvány, tagja a családnak, nem kevésbé „g” ő, mint a keresztapja, Orbán.

Birkóztam régen, tudom, Hegedűs Csaba valóban király volt, egy egész nemzetnek szerzett örömöt. Értelmes, kedves, a birkózásért élő-haló sportvezető; belőle soha nem lesz rezsibiztos, ez biztos. Németh Szilárdnak viszont annyi a köze a birkózáshoz, mint Etelnek az ő közéhez.

Bienerth éppúgy Orbán „gyereke”, mint Kocsis Máté és Németh Szilárd: Orbán találmánya és lakája. Így aztán a Magyar Úszó Szövetség közgyűlésén nem Bienerth égett, hanem maga Orbán, aki őt „kitalálta”...

GYERMEKKORI ÁLMOK

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Markó Beáta
2017.09.11.


...Néhány év elteltével az egyéni tragédiából nemzeti tragédia válik. Amint lehetősége lesz és feljut a csúcsra, hazája legfontosabb politikai posztjára, a szegény, forrásnélküli, külföldi támogatásokból és juttatásokból élő ország bevételét, a dolgozó réteg munka után befizetett adóit szédületes tempójú stadionépítésre költi. Gombamód szaporodnak a futballstadionok az országban, miközben a lakosság egyre nagyobb hányada szegényedik el, s az ország labdarúgásban mutatott teljesítménye messze nem igazolja a stadionok építésének szükségességét. Milliárdokat szór el gyermekkori álma valóra váltására, s a válogatott vagy a helyi csapat minden egyes kudarca, csak újabb és újabb stadionok építésére ösztönzi, amelyek többnyire konganak az ürességtől.

Hatszázmillióból – melynek nagy része külföldről érkezik – megvalósítja szülőfalujában azt a kisvasutat is, amelyet anno a zord apa nem vett meg neki. Miközben az ország kórházaiban ötnapos hullák dőlnek ki a mellékhelyiségből, és ha nem a megfelelő helyen áll az ápolónő a kórteremben, akkor az álmennyezet egyszer csak leszakad és éppen a fejére zuhan egy patkány. De a faluban robog a vonatocska, kalauz mindig van rajta, csak éppen az utasok kerülik el nagy ívben.

Az ólomkatona hiánya által okozott sebeket is orvosolni kell. Miután szétverte az oktatást, akadályozza a tanulás és a továbbtanulás lehetőségét, a tankönyvek olvasása, a hasznos tudás megszerzése helyett, militáns képzést rendel el a felnövekvő generáció számára. Tornatermek hiánya ellenére is kötelező napi tornaórákra utasítja az iskolákat, lovaglásoktatást képzel el, majd hirtelen száz lőtér építése válik sürgőssé potom 18 milliárd forintért.

Folytathatnánk a sort vég nélkül, de csupán arra szerettük volna felhívni a figyelmet, mennyire nem mindegy, hogyan neveli egy szülő a gyermekét.

Bármily érthetetlen is, voltak és vannak olyan országok, népek, akik csendben tűrik – sőt nagy többségükben támogatják! – azt a pusztítást, elnyomorítást, izolálást, kollektív lebutítást, kulturális rombolást, amely a szomorú gyermekkor felnőttkori elégtételével jár. Az sem zavarja őket, ha közben rámegy az életük...

MERKEL AZT ÜZENTE ORBÁNNAK: EDDIG ÉS NE TOVÁBB, MERT AMI SOK, AZ SOK! - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Szelestey
2017.09.12.


Spiegel

Az Európai Parlament elnöke, aki egykor Berlusconi tanítványa volt, úgy látja, hogy az Orbán-kormánynak a kvótadöntés alapján be kell fogadnia a menekülteket. Tajani szerint a magyar fél ellenszolgáltatásként azt kapná, hogy az EU beruházna a magyar határvédelembe, hiszen mint mondta, itt az unió külső vonaláról van szó és csak így lehet megfékezni a migrációt. Azzal érvelt, hogy a Balkánon épp úgy meg kell állítani a bevándorlást, mint a Földközi-tengeren. Ehhez pedig határőrök szükségesek. A lap megjegyzi, hogy éles bírálatok érik a magyar bezárkózási politikát.

FAZ


A hivatalos magyar cáfolat ellenére a lap kitart amellett, hogy az unióban a színfalak mögött az eddiginél sokkal rugalmasabb rendszert dolgoznak ki a menekültek elosztására, de a lényeg, hogy fizetnie kell annak, aki nem fogad be menedékkérőket. Ez utóbbi Magyarországra és Lengyelországra vonatkozik, mivel az Európai Bíróság döntése dacára mindkettő kitart elutasító álláspontja mellett. Ami azért botrányos, mert ha egyes országok nem tartják tiszteletben a bíróság döntését, akkor ezáltal az EU lényegét kérdőjelezik meg. És ez különösen érdekes a magyarok és a lengyelek esetében, hiszen ők már korlátozták, sőt felszámolták a hazai igazságszolgáltatás függetlenségét. Sokak szerint emiatt már be lehetne indítani a jogállami eljárást, ám arra mégsem kell számítani. Egyrészt, mert a Brexitről zajló tárgyalások idején senki sem szeretne egy újabb törésvonalat. Másrészt pedig, mivel minden nyilvános vitától függetlenül az utóbbi egy évben titokban, magyar diplomaták bevonásával, intenzíven tárgyaltak egy új mechanizmusról. A kirajzolódó kompromisszum elfogadható Magyarország számára is.

A döntő lökést a Visegrádi csoport adta meg, amikor egy éve felvetette a rugalmas szolidaritás elvét, vagyis hogy ne csupán a migránsok átvételével vehessék ki részüket a közös erőfeszítésekből. Így most az az elképzelés, hogy minden ország 60 ezer eurót kap menekültekként. Ha több mint 50 %-kal elmaradnak a kvótától, akkor annyival kevesebb jár nekik. Málta azt javasolta, hogy évente 200 ezer ember sorsát rendezzék ily módon. De a nemzeti hozzájárulást ki is lehet váltani, pl. úgy, hogy határőröket küldenek a külső határok védelmére.

Magyarország esetében ez a két évvel ezelőtt kulcs alapján azt jelentené, hogy 3600 migránst kellene átvennie. Ha erre egyáltalán nem hajlandó, akkor 48 millió eurót kellene fizetnie, ami hatalmas pénz. Csakhogy figyelembe kell venni, hogy Brüsszel évente nettó 5 milliárd eurót utal át az országnak. A cikk hozzáteszi, hogy a választások előtt Orbán Viktor igencsak hajthatatlan lesz, de utána már hajlamos lehet a kompromisszumra, főleg ha továbbra is ilyen kevesen jönnek a Földközi-tengeren át. A politikus szűk körben már többször közölte, hogy átgondolja a kategorikus elutasítást, ha a külső határok ismét biztonságosak lesznek. Azon kívül a bírósági verdikt nyomán jelentős pénzbüntetés vár az országra. Viszont az új rendszerről a döntést kétharmaddal is meg lehetne honi, vagyis Budapest és Varsó nélkül. Igaz, ez esetben maradna a kérdés, hogy miként osszák szét igazságos módon a menekülteket, ha egyes államok elzárkóznak attól?

Kurier

Hétfőtől péntekig 160 magyar és cseh, illetve 2200 osztrák katona részvételével azt próbálják ki egy alsó-ausztriai gyakorlótéren, hogy a hadseregek miként működhetnének közre az unió határainak védelmében. Hőkamerákat, mozgásérzékelőket, drónokat, sőt egy felderítő repülőgépet is bevetnek, amely képeket küld a földre. A nagyobb hitelesség kedvéért 800-an migránst alakítanak. Az ötlet az osztrákoktól jött, akik szeretnék ez ügyben jobb belátásra bírni a Bizottságot, mert az alapvetően rendőri feladatnak tekinti a határok felügyeletét. A gyakorlatot ma megtekinti Simicskó István...

A KORMÁNY GYŐZELMI JELENTÉSEI ELLENÉRE SOK SZEGÉNY GYEREK MARADT EBÉD NÉLKÜL A NYÁRON

168 ÓRA ONLINE
Szerző: ÓNODY-MOLNÁR DÓRA
2017.09.12. 


A kormány kiemelt célként jelölte meg a gyerekek szünidei étkeztetésének megoldását. Bár nincs ember, aki ne értene egyet ezzel, ráadásul rendelkezésre álltak a beígért források is, a kormányzati győzelmi jelentésekkel szemben továbbra sem sikerült megoldani, hogy a hátrányos helyzetű gyerekek naponta jóllakjanak.

A nyár elején Czibere Károly szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár büszkén számolt be arról, hogy a szünidei gyermekétkeztetést tovább szélesíti a kormány. Idén 208 ezer hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerek részesülhet az iskolai szünetekben is napi egyszeri ingyenes étkezésben, ha ezt a szülők igénylik. A hátrányos helyzetű gyermekek szün­­idei étkeztetése 2016-tól az önkormányzatok kötelező feladatai közé tartozik, e célra idén 6,67 milliárd forintot fordított a kormány. A probléma az, hogy a pénz nem mindig oda került, ahova kellene, sokszor nem ért el a mélyszegénység bugyraiba.

Kiss Anikó képzőművész, a Szociális Cso­­magküldő Mozgalom alapítója hetente többször is adományokkal járja az országot. A nyári étkeztetéssel kapcsolatban az egyik legelszomorítóbb tapasztalata egy Miskolc melletti településhez kötődik, ahol az önkormányzat a szociális étkezést nyomásgyakorlásra használta: így presszionálta a roma szülőket, hogy az integrált óvodából a nemrégiben nyitott telepi szegregált óvodába írassák át a gyerekeiket...

BRUTÁLIS GYILKOSSÁGSOROZATOK ELŐL MENEKÜLNEK - DÖBBENETES KÉPEK - AZ ÖRDÖG FELTŰNT MIANMARBAN II. - MÁNDLI IVÁN ÖSSZEFOGLALÓJA (18+)

B1BLOG KÉPES ROVATA
Szerző: Mándli Iván
2017.09.12.


Újabb rémisztő képek a menekültek elleni brutalitásról

FELKAVARÓ TARTALOM!
GONDOLJA MEG, HOGY TOVÁBB NÉZI-E

DRÁMAI KÉPEK A MIANMARI TÖMEGGYILKOSSÁGOKRÓL.
LEFEJEZETT EMBEREK
TÖMEGES KIVÉGZÉSEK


Egy millió muszlim rohingja és cca. 55 millió buddhista él ma Mianmarban. A muszlimok 1748-nál tudják indítani a “ki kezdte” vitát.

Ma itt tartunk:Akkor a hódító Burma elfoglalta az addig Arakan nevű területet, ahol a rohingják már jelen voltak. Az 1948-ban függetlenné vált brit gyarmat, kimondta az önálló Burma megalakulását, a rohingja kisebbséget nem hívták meg a tárgyalásokra. De nem ám, ti. ők önálló muszlim államot szerettek volna alapítani egy évvel korábban, csak ehhez pechjükre nem tudták megnyerni a frissen megalakult Pakisztán vezetését. Ez az ő eredendő bűnük a burmai többség szemében. Az, hogy kihagyták őket a szabad Burma megalakításából generálta, hogy a rohingják szent háborút indítottak a többséggel szemben, a függetlenségük kivívására, avagy létezésük elismeréséért, mely konfliktus az ‘50-es évek közepéig ki is tartott.

Egy állam keretén belüli létezés elismerése valamiféle állampolgárságnak, azaz jogoknak a birtoklását jelenti. Jog a munkavállaláshoz, lakhatáshoz, szociáis ellátásokhoz például. A rohingjáknak ilyen jogaik tehát nem lettek.

Közben 1962-től katonai diktatúrává vált Burma. Egy katonai diktatúra nem az emberi jogok erősödését szokta jelenteni. A Ne Win generális és tisztjei által gründolt ún. Forradalmi Tanács, a világ egyik legszegényebb országává tették Burmát. Az 1974-es alkotmány a Burmai Únió Szocialista Köztársasághoz tartozónak nyilvánította az Arakan nevű területet (Rakhine lett az új neve), ám az ott többségben lévő rohingjákat ez sem említette meg. A terület tehát kell, a rohingják nem...

SNÉTBERGER-ÜGY: VOLT HÖOK-VEZÉR INDÍTOTTA A LAVINÁT, AZTÁN KIRÚGTÁK

GÉPNARANCS - HÍRFARKAS BLOG
Szerző: 24.hu
2017.09.11.Jelenleg meglehetősen zavaros a helyzet a Snétberger-központ állami tulajdonosi oldalán.

A milliárdos ifjúságpolitikai költéseket kezelő Új Nemzedék Központ vezetője tavaly másodállásban lett főnök a Snétberger-iskolában. Ekler Gergely kinevezése után azonnal megpróbálta kirúgni a tehetségközpont alapítóját, aki éveken át operatív igazgatóként vitte az intézményt. Az ultimátum szerint két órán belül távoznia kellett volna, és vinnie az összes személyes holmiját, csakhogy még aznap kiderült, hogy – az érvényben lévő céges szerződések miatt – nem megy a dolog ilyen egyszerűen. Ennek az azóta húzódó felmondási ügynek volt egy újabb állomása, amikor Tromposch Julianna és két cége 142 milliós kárigényt küldött az intézménynek. A Snétberger-tehetségközpont körül kavargó történéseket a 24.hu-nak kommentálta először a kirúgott alapító-igazgató.

Hosszan kerestem a megegyezés lehetőségét, szerettem volna elkerülni a jogi eljárásokat, és ha hozzáértő vezetés irányítaná a Snétberger-központot, közben arra is lett volna lehetőség, hogy korrigálják az általam észlelt és jelzett súlyos szabálytalanságokat, hogy orvosolják a program további működését ténylegesen veszélyeztető problémákat.

– mondta Tromposch Julianna. Ő volt az, aki 142 millió forintos fizetési meghagyást küldött a roma zenészek felkarolására létrehozott intézménynek, miután kirúgták. A volt munkahelyre küldött végrehajtóról szóló első híradásokkal nem lett népszerű, az ő szemszögéből azonban sokkal bonyolultabb a történet, mint elsőre látszik.

A felsőörsi zenei iskolát feszítő ellentétek akkor kaptak nagyobb nyilvánosságot, amikor a nemzetközi hírű gitárművész, az intézmény névadója egy interjúban megkongatta a vészharangot. Snétberger Ferenc augusztus elején a Válaszban azt állította: veszélyben az iskola jövője, mert végrehajtó kopogott az ajtón, aki elviheti az oktatáshoz használt hangszereket is.

Bár a követelés továbbra is fennáll, a hangszerek ügye azóta megoldódott. A napokban megegyezés jött létre a Snétberger Alapítvány és Tromposch Julianna között. Tromposch hozzájárulásával a 140 milliós értékű hangszer- és hangtechnika-állomány a megállapított érték kevesebb, mint 10 százalékáért, 13 millió forintért került az alapítvány tulajdonába. Tromposch azt mondja:

Valójában már a botrányt kirobbantó Snétberger-interjú megjelenése előtt hozzájárulást adtam ahhoz, hogy a végrehajtó által lefoglalt eszközöket árverésen kívül vásárolhassa meg a Snétberger Alapítvány, a töredékéért annak az árnak, amit a végrehajtó egy elektronikus árverésen el tudott volna érni. Az árverés azonban azt jelentette volna, hogy széthordják az eszközöket. Nem akartam ilyen helyzetbe hozni a tehetséggondozó programot
...


FELCSÚTI MATINÉ

24.HU - POSZT ITT
Szerző: Kerékgyártó István
2017.09.11.


Mit tesz az ember, ha azzal látogat haza a Japánban élő barátja, hogy szeretné megnézni a Pancho arénát s mellette a parasztházat? Igent mond.

Gyerekkori barátomtól, aki harminc éve Japánban él, kérdem, mert nemrég hazalátogatott egy konferenciára:

Na, mi érdekel? Hova vigyelek?

Felcsútra, feleli gondolkodás nélkül, a Pancho arénába, mellette a parasztházzal, teszi hozzá.

Nézem az arcát, komolyan gondolja-e, de folytatja: olvasom a magyar netes sajtót, mindent el tudok képzelni, de ezt nem, ezt látni akarom, mutat két ujjával a szemére, ilyen a világon nincs, ez az igazi hungarikum.

Rendben, még én sem jártam ott, egyezek bele.

Vasárnap délelőtt indulunk, alig fél óra az út.

Végighajtunk a falun, takaros, aztán visszafordulunk a stadionhoz és a labdarúgó akadémiához. Belépünk az akadémia előterébe vezető nyitott kapun, bent három középkorú pár ácsorog, bólintunk, ők is bólintanak, várakoznak, csatlakozunk hozzájuk, anélkül, hogy tudnánk, mire várunk.

Hamarosan érkezik egy húsz-harmincfős csapat, mondják, eddig rossz kapunál álltak, és jó, hogy megvártuk őket. Előkerül egy harmincas férfi, az akadémia nevében köszönt bennünket, örül, hogy eljöttünk, hogy megnézzük a stadion különleges és exkluzív helyiségeit a díszpáholytól az öltözőig, a sajtótájékoztató-teremtől az elnökségi tárgyalóig, hogy

megcsodáljuk Puskás Ferenc érmeit, a Real Madridban viselt mezét, Feri bácsi szobrát,

hogy megnézzük, hol laknak az akadémisták, és betérünk a futballközpont kétszáz éves kápolnájába. És mindez csupán ezer forint, diákoknak és nyugdíjasoknak ötszáz.

Mázli, súgja a barátom. És igaza van, fogalmunk se volt, hogy pont egy profi vezetésre érkezünk; a kalauzunkról látszik, hogy érti a dolgát. Már nyúlok is a pénztárcám után.

Indul az egyórás túra, a férfi magyaráz, adomázik, mi, látogatók, isszuk a szavait, miközben a többieket figyeljük...

A BAJ CSAK AZ, HOGY SOHA NEM EGYMÁSTÓL LOPNAK, HANEM TŐLÜNK

KOLOZSVÁRI SZALONNA 
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2017.09.12.


Futólag, mármint az ősz, mert csütörtökön 30 fokot várunk, aztán hidegfront, vasárnap megint meleg. Izgis.

A Magyar Úszó Szövetség valamelyik tagszervezete annyira vicces kedvében volt, hogy Gyárfás Tamást jelölték a szeptember 24-én sorra kerülő tisztújító közgyűlésén. Gyárfás nem fogadja el a jelölést.

Körbehurcolják az országon Orbán családi ezüstjét (Seuso-kincsek), csak előtte restaurálják és kerítenek nekik vitrint), ez várhatóan kijön 300 millióból. Még mondjuk nem biztos, de ennyi az előirányzat.

A tegnapi ügy, miszerint fiatalokat küldtek a déli határra szakmai gyakorlatra, de az élelmezésükről nem gondoskodtak, máris megbukott. Ja, nem. Papp Károly országos rendőrfőkapitány levelét megírta és ebben azt van, hogy de igenis kapnak a fiatalok minden földi jót. Ingyen szállást és majd cafeteriát is. Papp Károly közölte azt is, hogy a juttatásra vonatkozó nyilatkozatok beküldése alapján a kifizetés folyamatosan történik. Ez jó is, de a kajautalvánnyal szerintem nem nagyon lehet jól lakni. Már amennyiben nem telepítettek a déli határkerítés mellé kifőzdéket és élelmiszerboltokat. Márpedig tudtommal nem. Ami annyit jelent, hogy a fiatalok ellátmány nélkül kerültek oda, az élelmezésükről (az nem két parizeres zsemle naponta, hiszen ők tartósan ott lesznek egy darabig), meleg ételről nem gondoskodtak számukra.

Tarlós István budapesti főpolgármester jelenleg ott tart az agyával, hogy részéről mehet a népszavazás a római-parti mobilgátról. Sőt, ő maga kezdeményezi a népszavazást. Azt, amiről egészen idáig azt állította, hogy ilyet nem lehet tartani és átvitt értelemben, vagy nyílegyenesen (mikor hogy) lehülyézett mindenkit, aki ezt javasolta. Értjük...

ELFOGADHATATLAN, HOGY MAGYARORSZÁG KORMÁNYA AZT MONDJA NEM ÉRDEKLI AZ EB ÍTÉLETE - MERKEL

KLUBRÁDIÓ 92,9 MHz
Szerző: Klubrádió
2017.09.12.


A német kancellár szerint elfogadhatatlan, hogy egy uniós tagország kormánya azt mondja, nem érdekli az Európai Bíróság ítélete.

A Berliner Zeitung riporterének azon kérdésére, hogy ez azt jelenti-e, Magyarországnak távoznia kell az EU-ból, Angela Merkel nem válaszolt nemmel, hanem azt mondta, hogy ez a probléma Európa egyik nagyon alapvető kérdését érinti, amit meg kell vitatni.

Éjfélkor került fel a Berliner Zeitung honlapjára és a ma reggeli nyomtatott számban olvasható a lap terjedelmes interjúja a kancellárral. Ebben a menekültpolitikával kapcsolatban Merkel azt mondta: a tagországok egységesek abban, hogy az EU új menekültügyi rendszerét a válságokkal szemben ellenállóbbá kell tenni. „Ami a menekülteknek a szolidaritás jegyében történő európai szétosztását illeti, a jelenlegi 28 tagállamból csak három-négy helyezkedik szigorúan elutasító álláspontra. Az összes többi késznek mondta magát arra, hogy kivegye a részét. Az Európai Bíróság ítélete után magánál a szlovák miniszterelnöknél is elmozdulás észlelhető. Az azonban, hogy egy kormány azt mondja, nem érdekli az Európai Bíróság ítélete, elfogadhatatlan.”...

SZABADULNÁNAK A KÖZMUNKÁSOKTÓL: SIKERDÍJJAL HAJTJÁK ŐKET VISSZA A PIACRA

PÉNZCENTRUM.HU
Szerző: Kotroczó Melitta
2017.09.12.


A közfoglalkoztatás többszázezer munkanélkülinek jelenthet átmeneti megoldást, a program elindítása óta azonban folyamatos a vita arról, valóban orvosolja a munkanélküliek problémáját, vagy éppen elmélyíti azt. Utánajártunk, milyen hatással van a piaci szereplőkre a közmunkaprogram, és megkérdeztük a minisztériumot, hamarosan miként fogja átalakítani a közfoglalkoztatást.

Idén öt éve, hogy elindult a közmunkaprogram, amit azzal a céllal hoztak létre, hogy a munkaerőpiacról kiszorult álláskeresők is dolgozhassanak. Erre a központi költségvetésből igen nagy támogatást kaptak a közfoglalkoztatók. Míg egyesek valós megoldást láttak a programban, amely esélyt ad a munkanélkülieknek, mások élesen kritizálták, mondván, az állástalanok ezzel csak még távolabb kerülnek az elsődleges munkaerőpiactól.

A statisztikák szerint mára erősen átrendeződött a munkaerőpiac, alacsony a munkanélküliség, ugyanakkor nagy átalakítások szükségesek a közfoglalkoztatásban.

Tavaly decemberben Simon Attila, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért felelős helyettes államtitkára azt mondta, a közfoglalkoztatási programot anno a foglalkoztatás helyzete indokolta, aminek köszönhetően több tízezer munkavállaló kilépett az inaktivitásból. Ugyanakkor azt is elmondta, hogy 

az öt éves tapasztalat alapján nem mindenesetben működött jól, nem az volt a céljuk, hogy az érintettek hosszú éveket töltsenek a rendszerben.

A helyettes államtitkár azt is elmondta, hogy a közfoglalkoztatók ragaszkodnak a programjaikhoz, a használható emberekhez, akiket gyakran név szerint kértek vissza.

Ez a jelenség újabb problémákat, és kérdéseket vethet fel. Például, ha van egy jó munkaerő, akihez a foglalkoztató is ragaszkodik, akkor egy miért nem vette fel a program végén státuszba? Talán azért, mert akkor nagyobb költséget jelentett volna a munkavállaló, és adózni is kellett volna utána. Így inkább akár éveken keresztül foglalkoztatták közmunkásként...

EBBE MÉG A FIDESZES POLITIKUS IS BELEVÖRÖSÖDÖTT

444.HU
Szerző: Ács Dániel
2017.09.11.


Miután kiderült, hogy Ferencvárosban a fideszes politikusok, rokonaik, illetve kerületi hivatalnokok beköltöztek a legvonzóbb önkormányzati lakásokba, az ügyészség nyomozást indított. A vizsgálat jelenleg is tart, a sajtóban pedig továbbra is egymás után kerülnek napvilágra a lakásügy újabb és újabb fordulói.

Miközben a IX. kerületben az ingatlanárak és az albérletárak az egekbe szöktek, miniszteri tanácsadó, fideszes polgármester gyerekei, a kerületi újság főszerkesztője, a fideszes parlamenti képviselő sofőrje, a volt alpolgármestere gyereke, és még sokan mások beköltöztek a közvagyont képező lakásokba.

Szeptember 6-án a polgármesternek és az önkormányzatnak lehetősége nyílt, hogy jelezze, visszavesznek a tempóból. Legalább addig, amíg le nem zárul a nyomozás. Nem éltek a lehetőséggel.

A védett ház, sok fontos lakóval


6-án a ferencvárosi gazdasági bizottság döntött a kerület egyik legértékesebb házának, a Tűzoltó utca 66. lakásainak a sorsáról. Ezt az épületet a kerületben csak úgy emlegetik, hogy a „védett ház”, mivel számos kerületi képviselő, hivatalnok és rokon költözött be a legjobb lakásokba. Az épület több szintes, illetve tetőtéri lakásai mindenkit lázba hoznak, akik tudnak a létezéséről. Hatalmas tetőteraszáról ellátni egészen a Gellért-hegyig...

A 2010-ben sok százmillió közpénzből felújított házban nyert lakásbérleti jogot a kerületi kincstárnok, Martos Dániel unokahúga, Barakonyi Anett. A kerületi kéményes, Rudits Tibor közvetlen érdekeltségébe is jutott egy újabb lakás. Ebben a házban él a volt kerületi jegyző. A nyertesek között van dr. Görgényi Máté kerületi fideszes képviselő édesanyja is. (Ebben a rendszerben gyakran előfordul, hogy a döntéshozók rokonaik, bizalmasaik nevén pályáznak a lakásokra, majd maguk költöznek be.)..

ORBÁNÉK ÚJABB TÁMADÁSA A FÜGGETLEN SAJTÓ ELLEN: AZ ADÓFIZETŐK PÉNZÉBŐL PRÓBÁLJÁK LEJÁRATNI AZ ÚJSÁGÍRÓKAT

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: Mr Flynn Rider
2017.09.11.


A Fidesz továbbra is nyomás alatt próbálja tartani a független sajtót. Ma derült ki, hogy Andy Vajna felvásárolta a Borsot. De ahol a pénzzel nem megy, ott előveszik a régi, komcsi módszereket, mint például a 888-nál is. 

Anno a kulákok, manapság „Soros György propagandistái” – a módszer ugyanaz. Az Origo nyuggerezése mellett a múlt hét legütősebb fideszes médiapróbálkozása az volt, hogy a 888 nevű, közpénzből finanszírozott propagandaoldal listázni kezdte a független újságírókat. A sajtóetikai szabályokat semmibe vevő cikk egy kiadós sorosozás érdekében listába szedte a külföldi lapoknak, hírügynökségeknek dolgozó magyar újságírókat. A koncepció a cikk szerint abból indult ki, hogy a nemzetközi médiában általában csak rosszat írnak Magyarországról, és „egy nagy médiabefolyással bíró hangos kisebbség mindent elkövet, hogy a nemzetközi közvélemény előtt lejárassa Magyarországot”. A 888.hu ezért feljogosítva érezte magát, hogy nevesítse és minősítse többek között a Politicónak, a Reutersnek, a Bloombergnek és a ZDF-nek dolgozó magyar újságírókat.

A „lap” ráadásul nem írt különösebb bizonyítékokat, egyszerűen olyanokat mutatott be, akik külföldi újságoknál dolgoznak. Vagyis semmilyen módon nem igazolta, hogy a listán szereplő újságírók és Soros György között bármilyen kapcsolat lenne.
Vagyis, megint egyszerű összeesküvés-elméletről van szó az egybites Fidesz-szavazó törzsközönségnek...

KALANDOROK

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.09.12.


Ahogyan Paczolay Béla filmjének végén a három generációnyi szerencsétlenség kezében bőröndökkel gyalogol bele az ismeretlen semmibe, úgy van, úgy létezik valahogyan itt, a környékünkön a NER-rel ellenérdekelt oldal, mert azért balról nem igazán illendő beszélni, ha belegondol az ember.

Meg az is lehet, nem is ellenérdekelt igazán, csak olyan másféle, amelynek semmi arca nincsen, éppen, hogy csak van. Egyelőre még lélegzik, ami funkciót talán életjelnek föl lehet fogni, ha jól odafigyelünk. Itt van mindjárt nekünk Bangóné Borbély Ildikó, akiről kiderült, hogy néz tévét. Dicséretes a világ dolgai iránt való ilyen kitartó érdeklődés.

S ha már nézi azt a tévét, akkor arra is ellenállhatatlan késztetést érez, hogy élményeit megossza velünk sajtótájékoztatón, és erre jut: “Mészáros Lőrinc Echo TV-jében Szarvas Szilveszter, a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese azt mondta: Hány Botka László él Magyarországon? Egy él, de az is sok. Tehát egynek sem kell élnie”.

A képviselő asszony szerint ez nyílt fenyegetés. Ejha. Bizonyára nem olvas és néz Bayert például, akihez képest ez a Szarvas nyeretlen kétéves csupán. Sőt, azt is mondhatnók, az ilyen ellágyulások az írói munkásságok részei, akárha Aranynak a napmeleg meg a tikkadt szöcskenyájak, olyan természetességgel folynak elő az alkotók taknyából.

Aztán a Margit azt a felfedezést is, mint spanyolviaszkot tárta a nagyérdemű elé, hogy ezt a Fidesz rendelte meg, az pénzeli a gyalázatot, mintha nem tudná ezt az egészet a dedóban a leukoplasztos szemüvegű Józsika is, mint evidenciát, sőt, már meg is föstötte csöndespihenő előtt, igaz, sok pacát ejtett.

Azt mondja még a Margit, hogy a Fidesz átlépett egy határt. A magunk részéről csöndesen megkérdeznénk, hogy melyiket és mikor, hol lelhető az a rohadt Rubikon az idő és a tér végtelenjében? Aztán egészen másfelé találnánk meg, mint azt a képviselő asszony gondolja. Mondjuk Pokorni jeges leheleténél, amely felhívás volt a vadászatra, ami azóta is kitartóan zajlik.

Ez így nem fog menni, ilyen szókészlettel és ilyen habitussal. A tapasztott szemű infantilis kölök is tisztában van azzal, ezek ilyenek, gátlástalan kretének, ez létezésük eszenciája, ami valami alvilági habitussá sűrűsödött össze a hatalom súlyos évei alatt, és ez ellenében kéne fölmutatni egy kis szabadságot. Sajtótájékozni jó dolog, csak semmit sem ér...

ITT OLVASHATÓ