2022. március 1., kedd

RÁADÁS: KISCSILLAG - MINIFISHING ON ORFŰ 2021 (TELJES KONCERT)

MINI FISHING ON ORFŰ
Szerző: KISCSILLAG
2021.
0:00 Hol van a boldogság 4:17 Nincs igazság, csak béke 7:40 Nem szégyellem 10:57 Paranoiám 14:10 Tompák a kések 17:24 Megjöttünk a nőkért 20:08 Gólzáporban 25:16 Állnak a férfiak 28:20 Ha én lennék 32:30 Ott, ahol akarod 37:20 Sirály 40:58 Szomszéd kisfiú 44:58 Apám űrhajós volt 48:40 A kis óceán 52:39 Boldog születésnapot 54:01 Föl-le jár 58:40 2024 1:03:23 Örökre 1:07:12 Légy szíves 1:11:09 Hú de sötét 1:14:23 Kockacukor 1:21:09 Menetszél 1:23:50 Fishing on Orfű 1:29:58 Megugatni mindent

UKRAJNA ELLENI OROSZ AGRESSZIÓRÓL VITÁZIK AZ EP, L RENDHAGYÓ ÉLŐ KÖZVETÍTÉS

ORSZÁGGYŰLÉS TV
Szerző: Országgyűlés TV
2022.03.01.Rendkívüli közvetítés...

BRUTÁLIS SEREG INDULT KIJEV ELFOGLALÁSÁRA - A HÁBORÚ EDDIGI LEGNEHEZEBB ÓRÁI ELŐTT ÁLLUNK

PORTFOLIO
Szerző: PORTFOLIO
2022.03.01.


Egyre hevesebb harcok folynak Ukrajnában, az orosz csapatok minden oldalról támadnak, de az ukrán védők ellenállása is folytatódik. Oroszország láthatóan egyre keményebb eszközökhöz nyúl: hétfőn már tüzérségi támadást indítottak Harkov lakónegyedei ellen, amely számos civil életet követelt. A főváros bevételére pedig jelentős erőt indítottak útnak, hatalmas orosz páncélos konvoj ért Kijev közelébe. Míg Vlagyimir Putyin a harctéren fokozza a nyomást, a világ országai korábban soha nem látott szankciókról döntöttek és döntenek folyamatosan, amellyel az orosz gazdaságot döntenék romba. Ilyen körülmények között került sor az első hivatalos tárgyalásokra az orosz-ukrán delegáció között, amely az előzetes várakozásoknak megfelelően áttörés nélkül ért véget, de nyitva hagyta az ajtót az újabb körös egyeztetések előtt.


A legfontosabb tudnivalók az elmúlt órák történéseivel kapcsolatban:

1. Vlagyimir Putyin készültségbe helyezte az orosz nukleáris elrettentő erőket.

2. A lépésre reagálva az ukrán vezetés szinte azonnal megállapodott az előfeltételek nélküli tárgyalások megkezdéséről. Az egyeztetések első köre áttörés nélkül zárult hétfőn.

3. A Nyugat korábban soha nem látott szankciós csomagról döntött, amely olyan súlyos 
elemeket tartalmazott, mint az orosz jegybank külföldön tárolt devizatartalékainak zárolása, több orosz bank SWIFT-rendszerről történő leválasztása, illetve az orosz légitársaságok EU-ból történő kitiltása. A legmesszebbre eddig Kanada merészkedett, amely betiltotta az orosz kőolajimportot. Ezzel egy időben megkezdődtek a fegyverszállítások Ukrajnának.

4. A határozott nemzetközi fellépésre és az ukrán védők egyre elszántabb ellenállására reagálva Moszkva fokozta a nyomást, tüzérséggel támadta Harkov lakónegyedeit, amely rengeteg civil áldozatot követelt.

5. Az ukrán főváros körüli harcok is egyre hevesebbek, Kijev külvárosát hatalmas robbanás 
rázta meg hétfőn.

6. Hatalmas orosz páncélos konvoj ért Kijev közelébe. A korábbi műholdfelvételek mintegy 64 kilométeres menetoszlopról számoltak be, amely több száz páncélozott járművet, harckocsit, vontatott tüzérséget és logisztikai támogató járművet tartalmazott.

7. Törökország bejelentette, lezárja a Fekete-tengert minden hadihajó előtt.

8. Magyarország nem engedi át az Ukrajnának szánt fegyverszállítmányokat a területén, határait viszont nyitva tartja az egyre nagyobb számban érkező ukrán menekültek előtt, akiknek minden humanitárius segítséget megad...

AZ OROSZOK KIJEV ELLENI CSAPÁSOKKAL FENYEGETNEK, GYEREKEK HALTAK MEG A HARKIVI LÉGICSAPÁSBAN, 660 EZER UKRAJNAI MENEKÜLT

TELEX
Szerző: Telex
2022.03.01.- Rakéta csapódott egy harkivi kormányépület mellé, legalább kilenc ember meghalt, köztük egy háromgyerekes család, akiknek autója épp a becsapódás pillanatában haladt az úton

Egyre közelebb kerül Kijevhez a Belarusz felől közeledő orosz katonai konvoj, az ukrán fővárosban a félelem egyre nő. A 64 kilométer hosszúságú konvoj eleje 27 kilométerre van Kijev központjától.

- Hetven ukrán katona halt meg, amikor az oroszok lebombázták Ohtirka laktanyáját.

- A hétfői nyolcak után Szijjártó Péter bejelentette, hogy Magyarország is támogatja Ukrajna azonnali felvételét az Európai Unióba. Szintén kedden délelőtt Románia is csatlakozott a felvételt követelőkhöz, ezt az ország köztársasági elnöke jelentette be.

- Belarusz nem csatlakozik az ukrán invázióhoz, jelentette be Lukasenko elnök. Ennek némileg ellentmond, hogy az ukrán hírügynökség meg nem erősített híre szerint belarusz katonák lépték át a határt.

- A Magyar Nemzeti Bank 30 napra 7 millió forint értékben maximálta az egy ügyfél által a Sberbanktól felvehető forint és ennek megfelelő összegű devizabetétek, illetve egyéb források összegét.

- A kínaiakat evakuálják Ukrajnából, India távozásra szólította saját országuk állampolgárait, az EBESZ távozik Donyeckből.

- Kollégáink továbbra is tudósítanak az ukrán-magyar határról, a nyugat-ukrajnai Lvivből, és az egyik legfontosabb háborús gócpontról, Kijevből.

- Hétfői percről percre tudósításunkat itt olvashatja.


A SZANKCIÓK MIATT FEL KELLENE MONDANI PAKS2-ŐT IS

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.03.01.


Mind politikailag, mind praktikusan megvalósíthatatlanná teszik a Paks2 beruházást a bevezetett nemzetközi pénzügyi és technológiai export-import korlátozások csakúgy, mint az általános geopolitikai kockázatminimalizálás jegyében, az orosz együttműködések felszámolása – állítja Jávor Benedek. A zöldpolitikus ezzel Orbán Viktor kijelentésére reagált, miszerint Paks-2 nem lesz az Oroszország elleni szankciók része. Egyben követelést is megfogalmaz: a kormány „az ellenzéki szakértők bevonásával azonnali hatállyal állítson fel egy munkacsoportot, amely megvizsgálja, hogy a Paks2 projekt kútba esésével hogyan lehet biztosítani Magyarország energiaellátását a 2030-as évtizedre”.


„Paks 2-t meg az energia kérdését ki kell hagyni a szankciós kérdésekből, mert egyébként mi fogjuk megfizetni a háború árát, és ezt senki sem akarhatja” – „vetette oda”, mintegy mellékesen Orbán Viktor az M1-nek adott interjúnak csúfolt kinyilatkoztatásában.

„Azonnali hatállyal, a háborús helyzetre hivatkozással mondják fel a Paks2 szerződést” – követeli ugyanakkor Jávor Benedek, aki szerint mára a kormány számára is nyilvánvaló kell legyen, hogy az Ukrajna elleni orosz agresszióval a Paks2 projektnek vége. A paksi projektet a kezdetektől támadó zöldpolitikus (aki jelenleg Budapest brüsszeli képviseletének vezetője) Facebook-bejegyzésében nem csak arra hivatkozik, hogy a nemzetközi szankciók ellehetetlenítik a projektet – például a paksi projektet finanszírozó VEB Bank is tiltólistára került –, hanem arra is, hogy a projekt miatt meggyengült Magyarország energiabiztonsága...

JÓ LENNE KIRAKNI AZ OROSZOKAT A PAKSI BŐVÍTÉSBŐL, ÉS ÚGY TŰNIK, NEM LENNE NEHÉZ

HVG
Szerző: KOVÁCS GÁBOR
2022.03.01.


Ha a Paks II. kivitelezési szerződésének titkosított része olyan, mint az üzemeltetés-támogatási, akkor könnyen fel lehet bontani, csak politikai akarat kell hozzá. Kérdés, mennyi bánatpénzt kellene fizetni a Roszatomnak, de az ismert szerződések és szerződésrészek alapján ezek elég kedvező kontraktusok. Paks I. üzemidő-hosszabbításával idő is lenne más kivitelezővel megvalósítani a bővítést. Az ukrán háború miatt egyre szaporodnak az érvek a Roszatom kidobása mellett.


A Roszatom szerint a paksi bővítés sínen van, a munkálatok az ütemterv szerint zajlanak - közölte a Paks-Press Hírügynökség megkeresésére a Rosatom Central Europe Kft. A szervezet budapesti irodája közleményében hozzátette, a „Roszatom mindig pontosan teljesítette és teljesíti az összes szerződéses kötelezettségét." Alekszandr Merten, a Roszatom-csoport illetékes leányának alelnöke 2021. decemberben Budapesten azt mondta, azon dolgoznak, hogy 2029-2030-ban a paksi atomerőmű két új blokkja villamosenergiát termeljen. Az építési területen folyamatban van a felvonulási épületek kivitelezése, köztük a betonüzem, az acélszerkezet-szerelő üzem, a raktárak kialakítása, a közművek építése, a talajelőkészítés, az engedélyezéshez szükséges dokumentációs munkákat végzik, és várják a létesítési engedélyt.

Persze nem meglepő, hogy a Roszatom szerint minden rendben. Ám ez nem jelenti, hogy az ukrajnai háború ne befolyásolná a hatalmas projektet, vagy hogy Magyarország érdeke ne az oroszok kipenderítése lenne...

TÖRTÉNETEK AZ OTTHONÁPOLÁSRÓL

LÉPJÜNK, HOGY LÉPHESSENEK KÖZHASZNÚ EGYESÜLET
Szerző: Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület
2022.


ELŐSZÓ

Az Európai Bizottság jelentése szerint Magyarországon 900 ezer embert érint, hogy gondoskodnia kell másokról, ebből 300 ezer ember nem tud pénzkereső munkát vállalni az otthonápolás miatt. 

A nagy szám ellenére gondoskodási válság van hazánkban, a gondoskodók nincsenek anyagilag megbecsülve, nincs elég ápoló és a gondozottak közül sokak számára nem biztosítottak azok a feltételek, amellyel méltó emberi életet élhetnek. 

Egyesületünk több mint nyolc éve dolgozik azért, hogy a gyermeküket otthonápoló szülőket (nagyrészt anyákat) megbecsülje a kormány, és 24 órás, az év 365 napjában végzett szolgálatukat munkaként ismerjék el és méltóanyagi megbecsülés járjon érte. 

Bár elértük, hogy bevezették a Gyermekek Otthongondozási Díját (GYOD), amely 2022-re a minimálbér összegével lesz egyenlő, de a más családtagjukat ápolók számára nem biztosította ugyanezt a kormány, és arra sincs lehetőség, hogy az ápolókat legalább kis időre mentesítsék az éjjel-nappali munka alól. 

Szeretnénk, ha április 23. az Otthonápolók napja lenne Magyarországon. Egyelőre a döntéshozók nem támogatják kérésünket, de mi idén, 2021-ben megünnepeltük és a jeles nap alkalmából kiírtunk egy pályázatot, érintetteket kértünk fel, hogy meséljék el személyes történetüket. Ezeket az írásokat olvashatják a következő oldalakon.

Szeretettel ajánljuk figyelmükbe!

Csordás Anett 
és a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület tagsága

AZ OTTHONÁPOLÓKNAK MUNKAVISZONYT, A FOGYATÉKOS EMBEREKNEK MÉLTÓ LAKHATÁST KÖVETEL TIZENÖT CIVIL SZERVEZET

MÉRCE
Szerző: BOGATIN BENCE
2022.03.01.


Az ellátórendszer súlyos hiányosságait tükrözi az a felmérés, amelyet a Lépjünk, hogy Léphessenek Közhasznú Egyesület készített idén februárban a fogyatékos családtagokat gondozó családok tapasztalatairól – írja a a civil szervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.


A kérdőíves kutatás eredményei alapján Valóban minden család számít? címmel indítanak kampányt fogyatékos emberek, a családjaik és az őket segítő szervezetek, amelynek célja, hogy felhívja a döntéshozók figyelmét, hogy az ellátórendszert a valós igényekhez kell igazítani. A kérdőívre adott válaszok alapján a szervezők, az érintettek és a 14 csatlakozó partnerszervezet[1]közösen megalkották A fogyatékos családtagot ápolók 12 pontját:

 

 1. Kérjük, hogy garantálják az oktatási és a szociális intézményekben dolgozó szakemberek erkölcsi és anyagi megbecsülését!
 2. A fogyatékos gyermekeket/felnőtteket fogadó oktatási és szociális ellátórendszer kapacitása elégtelen. Minden fogyatékos gyermek és felnőtt élhessen az oktatásban és a közösségben való részvétel jogával!
 3. Kérjük, hogy az állam minden lehetséges eszközzel biztosítsa, hogy a halmozottan, súlyosan-halmozottan fogyatékos és autista emberek számára álljon rendelkezésre színvonalas, méltó lakhatási lehetőség a családi otthonon kívül is!
 4. A felnőttkorú fogyatékos emberek méltánytalanul és megalázóan kevés jövedelmét érdemben emeljék meg és tegyék értékállóvá! 
 5. A fogyatékossággal összefüggő ügyek, ellátások bonyolult és párhuzamos intézését hangolják össze, legyen egyszerűbb, egységes, kevésbé bürokratikus! 
 6. Az otthonápolás lehessen munkaviszony, amelyben biztosítják a fizetett szabadságot, betegszabadságot és a helyettesítést is – mindenki számára, aki bármilyen hozzátartozóját ápolja, gondozza!
 7. Hozzanak létre országszerte, széles körben elérhető mentesítő szolgáltatást!
 8. Biztosítsanak 24 órás támogató szolgálatot (otthoni személyi segítést, szállító szolgálatot) országos lefedettséggel, megfizethető áron!
 9. Az otthonápolást végző hozzátartozók számára biztosítsanak elérhető és ingyenes mentális, pszichológiai és jogi segítséget!
 10. Álljon rendelkezésre olyan internetes adatbázis, amely naprakészen, közérthetően, jól kereshető formában tartalmaz minden információt, ami szükséges lehet az érintett családoknak!
 11. Kezeljék prioritásként az akadálymentesítést! Következetesen tartsák és tartassák be a már létező, erre vonatkozó jogszabályokat!
 12. Tegyék széles körben elérhetővé az érintettek számára a lakás-akadálymentesítési támogatást! Ennek összegszerű emelése is szükséges.

A résztvevők a 12 pontot eljuttatják az országgyűlési választásokon induló pártok politikusainak azt kérve tőlük, hogy vállalják fel a nyilvánosság előtt a pontok támogatását, megválasztásuk esetén pedig a Parlamentben segítsék a célkitűzések megvalósítását. A felméréshez kapcsolódóan felvilágosító kampányt, kerekasztal-beszélgetést szerveznek és sajtóanyagokat, tájékoztatókat készítenek. A szervezők kiemelik: szeretnék, ha az érintett családok társadalmon belüli helyzete és életminősége javulna. Az ellátórendszer fejlesztése és az európai normákhoz történő felzárkóztatása pedig a minimumot kell, hogy jelentse a mindenkori kormány szociálpolitikájában...

ITT OLVASHATÓ

AZ UKRÁN-OROSZ HÁBORÚRÓL - SZENES ZOLTÁN A KLUBRÁDIÓBAN (2022.02.28.)

KLUBRÁDIÓ
Riporter: SZÉNÁSI SÁNDOR
2022.02.28.Szenes Zoltán volt vezérkari főnök, professor emeritus, a Magyar Hadtudományi Társaság elnöke volt Szénási Sándor vendége a 2022. február 28-i Reggeli személyben. Az Ukrajnában zajló háborúról beszélgettek.

MI LEHET AZ LEGSÖTÉTEBB FORGATÓKÖNYV? - FELVÁZOLTÁK AZ OROSZ-UKRÁN HÁBORÚ GAZDASÁGI KÖVETKEZMÉNYEIT

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: LENKEI GÁBOR
2022.03.01.


Az orosz-ukrán konfliktus gyors diplomáciai lezárásának legfeljebb 10 százalékos az esélye – állítja elemzésében az Euler Hermes hitelbiztosító és az Allianz Research. Szerencsére a legdurvább, általuk „elsötétítési forgatókönyvnek” nevezett kilátás is elég valószínűtlen.


Könnyen csalódás érheti azokat, akik az Oroszország ellen bevezetett nyugati szankcióktól gyors hatást várnak – figyelmeztetett korábbi cikkében az Economist. Az oligarchákra kiszabott büntetések nem változtatták meg a Kreml döntéshozatalát, az Oroszországba irányuló nyugati technológiai és ipari export korlátozásainak következményei pedig hónapok vagy évek után érvényesülnek. A moszkvai központi bankot célba vevő lépések és 630 milliárd dolláros devizatartalékának befagyasztása ugyan megroggyanthatja az orosz bankokat és a rubelt, de megrendülést okozhat a globális piacokon, és további kiugrást az energiaárakban is.

Mint mi is írtunk róla, legsúlyosabb azonnali csapást vélhetőleg a SWIFT nemzetközi fizetési rendszerből való kizárás és az orosz bankok működésének korlátozása jelentheti – ezt sajnos a Sberbank hazai ügyfelei is érzékelhetik. Ennek alternatívája lehet az Oroszország által működtetett, azonos funkciójú SPFS rendszer, aminek elterjesztését amúgy már jó ideje erőltetik. Most 400 tagja van, köztük 23 külföldi, Örményországban, Fehéroroszországban, Németországban és Svájcban. Manapság az összes oroszországi pénzügyi forgalom 20 százaléka bonyolódik itt. Az orosz jegybank elnöke hangsúlyozta, hogy bankjaik továbbra is megbízhatóak. Az alapkamat megemelése az eddig sem alacsony 9,5 százalékról 20 százalékra azonban nem azt mutatja, hogy lazán vennék a dolgot...

EGYSZER VOLT (FENYVESI MÁTÉ 1933-2022)

ÉLET ÉS IRODALOM
Szerző: SZÁLE LÁSZLÓ
2022.02.25.


Elment egy valahai, futball nevű játék egyik utolsó nagy alakja, Fenyvesi Máté. 88 évet élt. Ha egy sikeres sportoló meghal, általában az eredményeit szokás emlegetni, nekem először az emberi erényei jutnak eszembe. Végtelenül kedves, halk szavú, szerény, hűséges és a szó klasszikus értelmében vett egyenes, becsületes ember volt. És persze gyors, mint az ágyúgolyó. Az egyetlen, akiről soha senkitől nem hallottam rosszat. Ami majdnem olyan lehetetlenség, mint az, hogy mindenki becsülte és szerette. Pedig így volt: alighanem azért, mert nem lehetett nem szeretni.

Miért mondom, hogy valahai játék? Mert az még egy másik futball volt. A szakmák idővel megváltoznak. Az újságírásban például valaha a tárgyilagosság, a pártatlanság számított etalonnak. Az elfogultság bűn volt. Ma erény. A futballban az ellenfél mezének rángatása egykor szégyenletes volt és férfiatlan, ma ez is erény, s taktikai faultnak hívják. Fenyvesi Máté húszéves focista pályafutása alatt egyszer sem volt kiállítva. Soha nem váltott klubot – ez sem jellemző a ma játékosaira. A „régi” futballban még meg lehetett jegyezni a csapatok összeállítását. Én apámtól tanultam két általam sose látott csatársort. Az MTK-ét: Braun, Molnár, Orth, Opata, Jeny, illetve a Fradi híres T betűs sorát: Táncos, Takács II, Turay, Toldi, KohuT. Az aranycsapatét már magamtól tudtam tízmillió magyarral és a fél világgal együtt. Fenyvesi két nagy csatársornak is tagja volt. A Fradiban: a Szőke, Varga, Albert, Rákosi sor végén, és a válogatottban vele záródott az aranycsapatszintű nagy ötös: Sándor, Göröcs, Albert, Tichy, Fenyvesi.

Soha nem akart, úgymond, karriert csinálni, ez ügyben nyomulni vagy helyezkedni, mégis elért mindent, olyasmiket is, amikről egy jánoshalmi gyerek nem is álmodhatott. Csak jó focista akart lenni, és jó állatorvos. S lett belőle 550 NB I-es mérkőzés a Ferencváros csapatában, négy bajnokság, VVK-győzelem – az ő góljával a Juventus ellen –, 76 válogatottság és bronzérem az 1964-es Eb-n. Tagja volt négy (!) világbajnoki keretnek 1954 és 1966 között, ezenkívül volt országgyűlési képviselő és szeretett klubja ügyvezető elnöke is. Az utóbbi kettő nem nagyon illik hozzá. Fenyvesi Máté a zajos parlamentben, izgága, nagyszájú, gátlástalan képviselők között? Mit keresett ott? Szerintem megkérték rá, s ő nem szeretett nemet mondani. Ha vállalni kell, vállalta. Így lett rövid időre a Fradi ügyvezető elnöke is. Nehéz időkben, kötelességtudatból...


SZABAD SZEMMEL: AZ OROSZ BIRODALOM HALOTTI BIZONYÍTVÁNYÁBA VLAGYIMIR PUTYIN NEVÉT FOGJÁK BEÍRNI -A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2022.03.01.


3sat

Az Európai Parlament német alelnöke úgy látja, hogy az egyesült magyar ellenzéknek jó esélye van nyerni a választásokon, csak éppen ez cseppet sem lesz egyszerű. Katarina Barley a német közszolgálati csatorna jó félórás összeállításában nyilatkozott. Azt mondta ugyanakkor: lehet, hogy ez lesz az utolsó valós alkalom a következő évek során a Fidesz leváltására. Orbán Viktorról kijelentette, alighanem ő a legkorruptabb miniszterelnök az egész EU-ban. Bizonyítják ezt az OLAF jelentései, elég csak Mészáros Lőrincre vagy Tiborcz Istvánra gondolni. Szerinte a magyar kormányfőt csakis pénzzel lehet megfogni, mert már az Európai Bíróság döntéseit sem tartja tiszteletben.

Orbán Viktor ráadásul gondoskodik arról, hogy a kialakított rendszert kizárólag kétharmaddal lehessen módosítani, ha netán a hat ellenzéki párt kerekedik felül. Úgy fogalmazott, hogy a kormányfő vasbeton satuba fogta az államot, és ezt nem lehet a hagyományos demokratikus-jogi eszközökkel feltörni, azaz hatalmas feladat lesz.

A riportfilm a magyar kulturkampfot mutatta be, hozzátéve, hogy Orbán Viktor pórázra vette a sajtó és a kultúra jelentős részét, de azért van ellenállás. Megszólalt Márki-Zay Péter is, aki kifejtette: ellenfele éppen fasiszta diktatúrát, pártállamot épít. Korrupt önkényúr, aki annyit lop, amennyit csak lehet.

Le Figaro

Váratlan döntés elé került a Putyin-barát magyar miniszterelnök, aki idáig mesterien lavírozott az ellentétes politikai pozíciók között. Múlt csütörtökön arra ébredt, hogy választania kell: vagy folytatja a politikai-gazdasági közeledést Oroszországhoz, vagy be kell állnia a sorba és így ő is elítéli az agressziót. Ám ezúttal is piruettet mutatott be, azaz támogatja a szankciókat, de próbálja megőrizni a jó viszonyt a Kremllel.

Gyorsan elérte, hogy a megtorló lépések ne érintsék a Paks-II. bővítéséről kötött szerződést, ugyanakkor igen visszafogott az ügyben, hogy mennyire támogatja a kijevi vezetést, és csupán szólamokat hangoztat arról, hogy szolidáris a szomszéd állammal. A lengyelek igen erőteljesen kiálltak az ukránok mellett, az Orbán-kormány viszont megelégedett azzal, hogy békés megoldásra szólított fel és szükségesnek nevezte az európai védelmi képesség megerősítését.

A magyar miniszterelnök kizárta annak a lehetőségét, hogy fegyvereket küldjön Ukrajnának, egyben megtiltotta, hogy az EU bármiféle harci eszközt a területén keresztül szállítson a bajba jutott ukránoknak. Emögött mindenekelőtt a nyelvtörvény miatt megromlott kétoldalú kapcsolat húzódik meg. A Political Capital elemzése felhívja a figyelmet, hogy a magyar kormánypárti média olyan cikkeket közöl, amelyek jogosnak tartják az orosz agressziót, viszont kifejezetten ellenségesek Ukrajnával szemben.

Az ellenzék igyekszik tőkét kovácsolni a fejleményekből és szembesíti Orbán Viktort a saját ellentmondásaival. Márki-Zay Péter nem fogta vissza magát és a nyugat legnagyobb árulójaként, illetve Vlagyimir Putyin legfőbb támaszaként bélyegezte meg a politikust. Egyben párhuzamot vont 1948 és 1956 között. A háború kirobbanásának estéjén tüntetés volt a budapesti orosz nagykövetség előtt és a részvevők azt követelték: Ruszkik haza! Ugyanezt sürgette 1989-ben egy harcias nyugatbarát, antikommunista fiatal is. Úgy hívták: Orbán Viktor.

Politico

Biztonsági szakértők körében döbbenetet keltett, hogy Magyarország nem enged át területén Ukrajnának szánt fegyvereket. Pedig Orbán Viktor, aki baráti viszonyt ápolt a Kremllel az utóbbi 10 évben, kiállt az orosz invázió ellen és elfogadta a szankciókat is, továbbá támogatta, hogy az EU hadfelszerelést vegyen Kijevnek. Ám a szorosnak ígérkező választás előtt a politikus ragaszkodik ahhoz, hogy az országnak ki kell maradnia a viszályból, és hogy ő maga nem ad fegyvereket az ukránoknak.

Egy volt magyar tisztségviselő arra emlékeztet, hogy ha Vlagyimir Putyin netán NATO-államokat támad meg, akkor Magyarországnak be kell állnia a sorba a NATO-ban. Egyébként sem maradhat ki az eseményekből, amikor jelenleg az egész európai biztonsági építmény sorsa kérdéses. Mert ha a világ engedi, hogy az orosz elnök elérje célját, akkor sokkal nagyobb mértékben kerül veszélybe az ország, illetve egész Európa biztonsága, mint azáltal, hogy Magyarország minimális mértékben ugyan, de hozzájárul az agresszió elleni fellépéshez.

The Times

A vezércikk kiemeli, hogy Európának ki kell nyitnia a kapukat az ukrán menekültek előtt. Az érkezők kimerültek, tele vannak félelemmel, zavarodottak és próbálják maguk mögött hagyni az országukban dúló poklot. Özönlenek Lengyelországba, Magyarországra, Szlovákiába, Moldovába és Romániába. Az ENSZ úgy számol, hogy akár négymillióan is jöhetnek. Ekkora áradatra 1956 óta nem volt példa.

Többségükben asszonyok, gyerekek és idős emberek keresik a biztonságot. A férfiakat Ukrajnában 60 éves korig besorozták a hadseregbe, ezért ők nem mehetnek el. A határőrök küszködnek, hogy megbirkózzanak a hatalmas tömeggel, a segélyszervezetek pedig igyekeznek élelmet és szállást adni az érkezőknek. A jólétben élő, stabil Európa soha nem gondolta volna, hogy ilyen helyzet előállhat.

Ám a legjobb az volna, ha olyan globális segélyakció indulna be, mint amilyen nagy természeti katasztrófák vagy polgárháborúk után szokás. Be kell vonni az erre szakosodott szervezeteket. Emellett anyagilag is támogatni kell az érintett nemzeti NGO-kat. A kormányoknak, a jótékonysági szervezeteknek és az együtt érző polgároknak fel kell karolniuk az orosz invázió áldozatait.

The Guardian

Korunk egyik legjelentősebb közgondolkodója úgy látja, hogy Vlagyimir Putyin már elvesztette ezt a háborút. Mert lehet, hogy elfoglalja Ukrajnát, ám annak lakói már megmutatták, hogy képtelen lesz megtartani az országot. Yuval Noah Harari, a Jeruzsálemi Egyetem történészprofesszora szerint egyre inkább kirajzolódik, hogy az orosz elnök történelmi vereség felé tart,mivel lehet, hogy megnyeri a csatákat, de elveszti a háborút.

Részéről az álom, mármint hogy újjáépíti az orosz birodalmat, mindig is azon a hazugságon alapult, hogy Ukrajna nem igazi nemzet. A despota annyiszor ismételgette ezt a tételt, hogy a végén már ő maga is elhitte. Úgy gondolta, hogy gyorsan lerohanja a másik államot, lefejezi a kormányt, bábrendszert juttat hatalomra Kijevben és átvészeli a nyugati szankciókat. De azzal nem számolt, hogy az ukránok beintenek neki.

Sok-sok sötét nap van hátra még, az oroszok megszállhatják egész Ukrajnát, de az ellenállás egyre csak nő és minden halottal tovább erősödik a gyűlölet a megszállókkal szemben. Az pedig hatalmas hajtóerő. Így az orosz birodalom halotti bizonyítványába nem Mihail Gorbacsov, hanem Vlagyimir Putyin nevét fogják beírni kiváltó okként.

Az ukránok példát mutatnak hősiességből, élen az elnökkel, aki nem volt hajlandó elmenekülni Kijevből. Vagy ott vannak a civilek, akik a harckocsik útjába állnak és így futamítják meg azokat. Az ilyen esetekből az egész világ erőt merít. Bátorítják az európai kormányokat, de még az elnyomott orosz polgárokat is. Így már Németország is mert fegyvereket küldeni, Amerika nem riadt vissza attól, hogy orosz bankokat kitiltsanak a SWIFT-rendszerből.

Az ukrán háború az egész világ sorsára kihat. Ha a zsarnokság és agresszió nyer, azt mindenki megérzi a bőrén. Sajnos, a harcok egyhamar nem érnek véget. De a legfontosabb már eldőlt: Ukrajna valódi nemzet és nem akar az orosz birodalomban élni. Csupán az a kérdés, hogy ez a felismerés mikor hatol be a Kreml vastag falai mögé.

Time

Putyin az egész világot egységbe forrasztotta önmagával szemben – írja Ian Bremmer, az Eurázsia Csoport nevű washingtoni kockázat elemző intézet vezetője. Mint megállapítja, az elnök már nem tud visszakozni arcvesztés nélkül, sőt, csak beleerősít, ami több ezer emberéletet követel majd. Sok millióan kényszerülnek elhagyni otthonaikat.

A Kreml bizonyította, hogy Európa és Oroszország kapcsolatai immár nem térhetnek vissza az elmúlt 20 év pragmatikus cinizmusához. Az ukrán kormány minden bizonnyal emigrációba kényszerül, de az EU és az Egyesült Államok egyértelműen támogatni fogja az ellenállást, netán a felkelést is, ha a Kreml oroszpárti rezsimet segít hatalomra Kijevben.

Az orosz rendszer pária marad, ugyanakkor csak még jobban fokozódik a fenyegetés a balti államok ellen, de kiéleződhet a balkáni viszály eshetősége is. Ám ez csak fokozza a másik oldal elszántságát. És akkor is nagyobb lesz az ellenállás Putyinnal szemben, ha az vissza akarna vágni a szankciókért, például úgy, hogy atomfegyvereket helyez el Belaruszban.

Mindez odavezet, hogy kitartó törés lesz a Nyugat és az orosz rezsim között, és nem is lehet áthidalni az ellentéteket. Az államfő elszámította magát, ugyanakkor a demokráciák erőteljes és összehangolt választ adtak, ám ez csak erősíti a Kreml urában a meggyőződést, hogy a politikai túlélését veszélyezteti, ha kivonja a katonákat ukrán földről. Különösen most, hogy bedől a rubel és megrendült egy sor orosz bank.

Ezért azután nem lehet félvállról venni, hogy riadókészültséget rendelt el a nukleáris erőknél.

The Times

Európa stratégiailag sebezhető, mert függ az orosz gáztól – mutat rá a vezércikk. Ukrajna letámadását jó, ha az EU ébresztőnek tekinti. A németek a gázszükséglet felét fedezik orosz forrásból, a magyaroknál és a lengyeleknél ennél is magasabb az arány, a bolgárok pedig kizárólag orosz energiahordozót vásárolnak.

Ez a kiszolgáltatottság azzal a kockázattal jár, hogy aláássák a Nyugat elszántságát Putyinnal szemben. Merthogy Moszkva elzárhatja a gázcsapokat, miután az unió szankciókat hozott ellene. Akkor pedig még jobban megugranak az energiaárak, súlyosbodik a megélhetési válság, a retorziót jócskán megéreznék az európai gazdaságok.

De azok a bankok, amelyek közreműködnek a gázszállítások ellenértékének átutalásában már így is kimaradtak a szankciókból, azaz Európa segít finanszírozni Putyin háborúját. Ily módon stratégiai és gazdasági szükségszerűség mérsékelni a függőséget, de nem lesz könnyű. A brüsszeli Bruegel intézet legfrissebb tanulmánya szerint a tartalékok bevonásával, több cseppfolyósított gáz vásárlásával és az ipari felhasználás némi korlátozásával nagyobb nehézségek nélkül át lehet vészelni a jelenlegi időszakot.

Ehhez az kell, hogy az európai partnerek segítsék a legrászorultabb partnereket. Viszont a beszerzési források diverzifikálása időt igényel. De azt is jelenti, hogy a gáz helyett fokozottan kell támaszkodni az atomerőművekre, illetve a megújuló energiaforrásokra. A tanulság az, hogy csökkenteni kell a gázfüggőséget, mert ez mindenféle értelemben nemzetbiztonsági kérdés.

FREEDOM FOR UKRAINE – TUDÓSÍTÁS A LEGFRISSEBB ESEMÉNYEKRŐL

FÜHÜ BLOG
Szerző: FüHü
2022.03.01.


Vlagyimir Putyin orosz elnök „különleges hadművelet”-nek nevezte azt az Ukrajna ellen elkövetett agressziót, mely ellen a civilizált világ néhány nap alatt soha nem látott egységbe forrva segíti az ukránokat függetlenségük szabadságuk megvédelmezésében.

(Folyamatosan frissítjük)

09:35 – Számos nemzetközi sportági szövetség felfüggeszti az orosz és fehérorosz sportolók nemzetközi versenyzési jogát. Legutóbb az Nemzetközi Korcsolyázó Szövetség (ISU) hozott ilyen tartalmú határozatot.

09:15 – Irán vallási vezetője szerint ukrajna áldozatul esik az USA által “kitalált” válságnak.

09:05 – A harkovi régió vezetője, Oleg Szinegubov kedden azt mondta, hogy Oroszország GRAD- és cirkálórakétákat lőtt Harkovra. Az orosz rakétatámadás érte a város központját, beleértve a lakónegyedeket és a városi közigazgatás épületét is.

09:00 – Kanada meg kívánja szüntetni az orosz kőolajexportot.

08:50 – Az Európai Unió Ukrajnát segítő lépései nem maradnak kemény válasz nélkül, megfenyegették azokat az országokat melyek halált okozó fegyverekkel segítik Ukrajnát – közölte az orosz külügyminisztérium.

08:45 – Japán részben betiltja az általános célú termékek Oroszországba irányuló exportját. Különösen vonatkozik ez a félvezetők szállítására.

09:02 – Légicsapás érte Harkov kormányzati épületét. A támadásról a Twitteren tettek közzé felvételt...

A TRAM-TRAINTŐL A HÓDMEZŐVÁSÁRHELYI MÉDIÁIG | AGITPOP

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2022.03.01.A Partizán első élő reggeli műsorában a friss hírek és az aktuális ukrán helyzet mellett megbeszéljük, hogyan működik most Lázár János kampányának csodafegyvere, a tramtrain. Kicsit régebben, közel 300 éve a közelben történt a magyar történelem legnagyobb és legvéresebb boszorkánypere Szegeden, erről is kérdezzük majd a stúdiónkba érkező jogtörténészt. De ha már történelem: beszélgetünk a Nemzeti Együttműködés Rendszerének emlékezetpolitikájáról is. A műsor vendége lesz Szabó János is, aki Márki-Zay Péter lehetséges utóda a hódmezővásárhelyi polgármesteri székben.

A műsor vendégei:
- Feledy Botond külpolitikai elemző - Fodor József, a Tram Train Civil Kontroll Facebook-csoport tagja - Andó Gergely, közlekedési szakújságíró - Balogh Elemér jogtörténész - Karsai László, történész - Szabó János, Hódmezővásárhely alpolgármestere - L. László János, a Nyomtass te is! alapító főszerkesztője
Zenél: O'Sullivan Az adás menete: 0:00-3:44 Visszaszámláló 3:45-14:21 Beköszönés, lapszemle 14:22-24:30 Ukrajnai háború 24:31-53:50 Hódmezővásárhelyi tram-train 53:51-1:05:57 Boszorkányperek 1:05:58-1:16:15 A NER emlékezetpolitikája 1:16:16-1:32:05 Szabó János, Hódmezővásárhely alpolgármestere 1:32:06-1:51:14 Nyomtass Te is! 1:51:15-2:13:25 Zene

OLYAN SZÉPPÉ LEHETNE TENNI A VILÁGOT… HA KEVÉSBÉ ÖNZŐN VISZONYULNÁNK HOZZÁ

FACEBOOK
Szerző: L. RITÓK NÓRA
2022.02.28.


Annyi szörnyűség van….

Itt a háború, a menekültek tragédiája, a félelem attól, hogy mi lesz még ebből, itt a pedagógusok rémes helyzete, a kiállások és félelmek ebben is, a választások, az összes támadással, álhírekkel, lejáratásokkal, csúsztatásokkal, manipulálásokkal. Közben itt a covid, a sok beteg gyerek, a karantén, reménykedünk, hogy egyszer vége lesz. Végeznünk kell tovább a munkát, a generációs szegénység ellen, próbálni segíteni, jól segíteni nekik is, szervezni a napokat, a tanítást, a szociális munkát, a társadalmi vállalkozást, és örülni, hogy mi még most ezt megtehetjük.

Keresni a szépet, a jót, amibe belekapaszkodhatunk, hogy túléljük. Túléljük? Hiszen minden csak viszonyítás kérdése. Ukrajnához képest mi nagyon jó helyzetben vagyunk. A rákos beteg helyzetéhez nem mérhető egy kis covid. Ha van mit enni, és van mivel fűteni, azokhoz képest, akinek nincs, biztonságos az életünk.

Furcsa érzés posztolni most bármiről. És furcsa az élet is. Megy tovább, mindennek ellenére, a napi rutinokkal. Mi védi meg közben a lelkünket? Nem tudom.

Jó látni, hogy az emberek segítenek. Talán ez.

Jó lenne belegondolni abba is, most, mindenkinek, főleg a politikusoknak, hogy milyen fontosságok vannak az életben. Látni, ahogy az emberi önzés miatt bárkinek az élete egy pillanat alatt romba dőlhet. Hogy generációk munkája lesz semmivé. Életek, értékek, minden.

Néztem a hírekben egy orosz katonát, akit elfogtak. Térdelt, és azt mondta, ő nem akarta ezt a háborút. De ha nem csinálja, azt mondta a parancsnoka, agyonlövik. Mit tehetett volna?
Mit tehetett volna? Vajon én mit tennék a helyében? Mire lenne erőm?

Levonjuk valaha a következtetéseket? Tudunk változni és változtatni, mi emberek? Olyan széppé lehetne tenni a világot… ha kevésbé önzőn viszonyulnánk hozzá.

ERŐSÖDŐ OFFENZÍVA, NAGYOBB ELLENÁLLÁS (A HÁBORÚ HATODIK NAPJA)

HÍRKLIKK
Szerző: NVZS
2022.03.01.


Az orosz elnök szemmel láthatóan úgy döntött, hogy eszkalálja a támadást Ukrajna ellen: műholdas felvételek azt mutatják, hogy egy 60 kilométer hosszan elhúzódó katonai konvoj tart az ukrán főváros, Kijev irányában. Éjjel és reggel is folytatódtak a harcok, Harkivot rakétákkal bombázták, nagyon sok a civil áldozat. Ezzel párhuzamosan egyre jobban összezár a világ Vlagyimir Putyinnal szemben, sorra jelentik be az egyes országok, hogy csatlakoznak a szankciókhoz.


(Cikkünk folyamatosan frissül)

10.00. Moszkva elárulta az igazi célját, ami hátborzongató, de nem váratlan

Az orosz állami hírügynökség a Ria Novosztyi valószínűleg véletlenül bejelentette Oroszország győzelmét Ukrajna felett, majd a cikket a hiba észlelése után nagyrészt törölték. A cikk most már nem elérhető eredeti formájában, de a német dpa hírügynökség munkatársai szerint 24 órán keresztül volt eredeti verziójában látható – szúrta ki a napi.hu. Az archívumban azonban továbbra is olvasható a cikk egy átírt változata.

A cikkben többek között olvasható volt, hogy „Oroszország visszaállította egységét – az 1991-es tragédiát, történelmünk eme rettenetes katasztrófáját sikerült kiküszöbölnünk. Vlagyimir Putyin túlzások nélkül állítható, hogy történelmi felelősséget vállalt azzal, hogy az ukrán-kérdés megoldását nem akarta a jövő generációira hátrahagyni”. Ez is olvasható volt: „A régi európai fővárosokban. Párizsban és Berlinben tényleg volt olyan, aki komolyan gondolta, hogy Moszkva lemondana Kijevről? Mostanra ez a probléma nincs többé, Ukrajna visszatért Oroszországhoz”..

A cikk utal arra, hogy a „győzelem” után, miután az oroszellenes erőket eltávolítják Ukrajnából, az ország csatlakozhat egy új Unióhoz, amelyben Oroszország, Belorusszia és Ukrajna vennének részt...

„ELNÉMULTAM ETTŐL A KÉPTELENSÉGTŐL” – GRECSÓ KRISZTIÁN ÉS BÖLCSKEI GUSZTÁV PÁRBESZÉDE HÁBORÚRÓL ÉS BÉKÉRŐL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ABLONCZY BÁLINT
2022.03.01.


Grecsó Krisztián, a liberális irodalmi lap szerkesztője, aki „katolikus magyar parasztnak” mondja magát és hitrejutásáról beszél. Bölcskei Gusztáv, a konzervatívnak tartott református egyház nyugalmazott püspöke, aki Nádas Pétertől idéz és aki szerint a megbélyegzés az ördögtől való. Három éve kezdtek levelezni, a járvány eddig megakadályozta, hogy személyesen beszélgessenek. Noha most is csak a virtuális térben ülhettek le egymással, a Válasz Online kérésére örömmel vállalták az eszmecserét. Lehet-e még hinni a párbeszédben, amikor a szomszédunkban véres háború zajlik? Fogadhatnak-e örökbe gyereket az azonos nemű párok? Létezik-e a keresztény Magyarország? Nagyinterjú.


Eddig leveleztek, most beszélgetnek először személyesen. Miért és hogyan indult az eszmecsere?

Bölcskei Gusztáv: Én jelentkeztem Krisztiánnál. Miután 2014-ben letelt harmadik püspöki mandátumon, már nem álltam aktív gyülekezeti szolgálatban, ezért nagyobb ünnepek (karácsony, húsvét, pünkösd) közeledtével rövid meditációkat kezdtem írni. Teltek-múltak az évek és 2019 karácsonyán Krisztián Negyvennégyes című novelláját választottam az elmélkedés kiindulópontjának, mert a szöveg nagyon megragadott, amikor elolvastam az év legszebb novelláit tartalmazó válogatáskötetben. A kemoterápiás kezelésre várók között feltűnik egy kisgyermek, aki édesanyja unszolása ellenére sem húzza fel a maszkot, hogy egy mosollyal megajándékozhassa a szenvedő embereket. „Úgy tesz, mintha már venné is fel a szájmaszkot, az álláig emeli, de nem tovább, végignéz a soron, mindenkinek mélyen a szemébe, aztán mintha külön lehetne szabdalni a pillanatokat, ahogy a nyaki képet az MR, vékony szeletekre, mintha lehetne különválasztani ezt az egyetlen gyönyörű gesztust: mindenkire egyenként rámosolyog.” Azzal kívántam áldott karácsonyt, hogy mindenkire egyenként mosolyogjon rá a betlehemi gyermek. A kis írást elküldtem egy közös barátunknak, aki javasolta, hogy továbbítsam Krisztiánnak is. Így kezdődött.

Írás közben tényleg Jézusra gondolt a költő? Grecsó Krisztián miként fogadta, hogy novelláját evangéliumi áthallásként is lehet értelmezni?

Grecsó Krisztián: Egyfelől mondhatnám azt Arany Jánossal, hogy gondolta a fene. De püspök úr olvasata olyannyira az enyém lett, hogy azóta én sem tudom másként olvasni saját novellámat. Így hát csak a történeti hitelesség kedvéért mondom el, hogy nem krisztusi parafrázis írása volt a szándékom. Ugyanakkor Farkas Gergely pápai református lelkész egy időben püspök úr levelével szintén a novella alapján mondott el egy igehirdetést, valami tehát sugározhatott a szövegből. Sokat jelentett nekem püspök úr levele, mert akkor kaptam, amikor igyekeztem visszatalálni a hitemhez és az identitásomhoz. Mindig küzdöttem nagyszüleim nagyon mély vallásosságával és azzal a tradícióval, amibe beleszülettem. Örökké bennem volt egyfelől a kételkedés, másfelől a vágyódás. Egyszer a nagymamám mesélte, hogy az ötvenes évek második felében nagy bajban voltak, együtt imádkoztak hát nagyapámmal. Nagyanyám egyszer csak rájött, hogy jobb, ha nagyapám egyedül fohászkodik, mert az ő hite erősebb. Négy elemit végzett parasztasszony volt, de ha Kantot olvasott volna, se tudta volna tisztában megfogalmazni, az ő gyengébb hite másként rezonál nagyapámé mellett. Püspök úr levele olyan időszakban talált meg, amikor hitemet elhagytam, önsajnálatban és öngyűlöletben vergődtem...