2016. október 28., péntek

A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNY FELELŐSE : SOROS GYÖRGY. FELKÉSZÜL GYURCSÁNY

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Tamás Róbert
2016.10.28.

 
Gyakorlatilag hivatalosan is ki lehetne tenni az ország négy sarkára, hogy zárt osztály. Sőt, nem is kell a sarkára. Simán a körbetekert csirkehálóra is ki lehet akasztani. Az is igaz, hogy felesleges. Aki kívül van a kerítésen, az többnyire tudja, aki belül van és nem tartozik a hívek közé, az is tudja, csak még szarul is érzi magát ettől. Aki nem akarja tudni, annak meg úgyis teljesen mindegy.
 
Jelen állás szerint ott tartunk, hogy a magyar nemzet egyesítője, a magyarságot világnemzetté polírozó ember, akit Orbán Viktornak hívnak, megelégszik 3,3 millió alattvalóval. Ennyien vannak ők, az új egység. Mi meg vagyunk a maradék, logikusan a régi kétség.
 
Ha semmi mást nem teszünk, csak az elmúlt napok eseményeit tekintjük át, már önmagában is elegendő egy alapos hajtépésre és annak megállapítására, hogy ez már régen nem egy normális ország, hanem egy normális őrültekháza:
 

"SOSEM KAMPÁNYOLNÉK A VALLÁSOMMAL" - INTERJÚ SZÉL BERNADETTEL

KÖTŐSZÓ
- EVANGÉLIKUS KÖZÉLETI BLOG
Szerző: KötőSzó / Laborczi Dóra
2016.10.28.


Szél Bernadett, az LMP társelnöke, közszerepléseit tekintve az egyik legaktívabb magyar politikus. Közgazdászként végzett, dolgozott kutatóként, és már tizennégy évvel ezelőtt foglalkozott menekültekkel. Pécsi római katolikus család sarja, mindig nagyon fontos volt számára a kereszténység, de még sosem kérdezték erről. Politikusként sosem kampányolna a vallással és felháborítónak tartja, hogyha mások vallásos emberek érzelmeire hatva próbálnak politikai pozíciót szerezni vagy megtartani. Hívő politikusokat megszólaltató sorozatunk negyedik részében keresztény és zöld értékekről, vallásosságról és a magyarországi zöldpolitika jövőjéről, valamint Ferenc pápáról is beszélgettünk. 
 
 
 
Amikor egyeztettünk erről az interjúról, azt mondta, hogy nagyon szívesen vállalja a beszélgetést, mert még sosem kérdezték keresztény hátteréről. Hogyan formálta világlátását ez a hatás? Politikai döntéseiben befolyásolja?
 
Római katolikus családban nőttem fel, és még úgy jártam hittanra, hogy nem lehetett róla beszélni az iskolában. Édesapámat konkrétan megfenyegették, hogy jobban tenné, ha nem járna templomba, a gyerekei pedig hittanra. De kihúztuk magunkat és mondtuk, hogy mi akkor is megyünk, és vállaltuk mindazt, ami a hitélet gyakorlásával jár. Szóval, én egy ilyen karakán családból származom, ahol mindig kimondtuk, mi az igazság. Bár ez nem volt veszélytelen soha, de hat rám a mai napig: politikusként is mindig kiállok amellett, amit igaznak érzek.

A katolikus egyházfő kiemelt ügye a föld megóvása, a teremtésvédelem. Római katolikus zöldpárti politikusként hogyan értékeli Ferenc pápát?
 
Ferenc pápa szerintem maga a világosság. Komoly fordulatot hoz, és nemcsak az egyház életébe. Nyilatkozatai arra utalnak, hogy felismerte és pontosan érti, mekkora a probléma és próbálja az erőforrásait a bolygó megmentésére, a béke elérése érdekében is hasznosítani. Fantasztikus, hogy rengetegen figyelnek rá, érzik a karizmáját, a belőle áradó szeretet erejét. Legfőképpen azt tisztelem benne, hogy alázatos és bátor. Ez már önmagában is példaértékű, de azzal, hogy megmutatja mindenkinek, hogy így is lehet, bennünket is arra sarkall, hogy bátrak legyünk és alázatosak.
 
A pápának szívügye a menekültkérdés is, következetesen kiáll a menekültek, elesettek megsegítésének krisztusi parancsa mellett. Ön a politikai, sőt még a kutatói pályája előtt, 2002-ben programvezető volt a Menedék – Migránsokat Segítő Egyesületnél. Ez az elköteleződés, civil szerepvállalás fakadhatott keresztény indíttatásból?
 
A mi családunkban mindig is természetes volt, hogy segítünk a gyengébbeknek. Nekem mindig azt tanították, és számomra ez egyben szakmai és politikai alapérték is, hogy az lehet erős ember, aki segíti a gyengébbet. Aki bántja a gyengébbet, az gyenge ember. Mindig azok a papok, püspökök voltak rám nagy hatással, akiken azt láttam, hogy másokért élnek. Ezért az egyházi és a családi mintát is egyaránt nagyon fontosnak tartom. Ha innen közelítjük meg a dolgokat, akkor polgári értékek tekintetében fideszesebbek vagyunk a fideszeseknél...
 

KIRÚGJÁK A NÉPSZABADSÁG ÚJSÁGÍRÓIT

B1... BLOG
Szerző: B1blog
2016.10.28.


A Népszabadságot eddig kiadó Mediaworks a napokban csoportosan tárgyal a lap dolgozóival, és megállapodik velük a felmondás feltételeiben - értesült a B1 blog.

Információink szerint a szerződésben szerepel, hogy:
év végéig az elbocsátott dolgozók semmit sem mondhatnak a szerződés tartalmáról, valamint nem beszélhetnek a kiadóról sem, különben elveszítik a végkielégítésüket.
A hírek szerint kifizetik a dolgozóknak a nekik szerződés szerint járó pénzt – ez az eljárás ritkaság a magyar sajtóban, ilyenkor általában zsarolással vagy jogi csűrés-csavarással át szokták ejteni a szolidaritás eszméjét régen elfelejtő újságírókat.

Vagyis a Népszabadság újságírói két hónap felmondási időre kapnak pénzt és végkielégítés is jár nekik.

Kétségtelen, ez igen komoly összeg a kiadónak, de megfigyelők szerint – nem akarnak újabb botrányt...
 

KIUTASÍTOTTAK EGY IRAKI EGYETEMISTÁT LENGYELORSZÁGBÓL, MERT NEM KÉMKEDETT A MUSZLIM KÖZÖSSÉGRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: KETTŐSMÉRCE VENDÉG
2016.10.28.


Letartóztattak és ki akarnak toloncolni egy iraki egyetemistát Lengyelországból. Az egyetlen bűne, hogy nem kívánt együttműködni az őt megzsaroló és ráadásul teljesen amatőr titkosszolgálattal. Egy jogállamban elvileg elképzelhetetlen történet következik, ami mégis megtörténhet ma, Európában. Főleg akkor, ha semmi sem gátolja az intézményesült rasszizmust és idegengyűlöletet, és kontroll nélkül működhetnek az állam védőszárnyai alatt a feladatuk ellátására alkalmatlan szervek, például a titkosszolgálatok. És ez a veszély ma nem csak Lengyelországban fenyeget.

Ameer Alkhawlany, iraki doktoranduszhallgató biológiát tanul Krakkóban, és a lengyel hatóságok alkalmatlanságát és rasszizmusát ötvöző halálos kombináció áldozatává vált. Őrizetbe vették a múlt hónapban, azóta fogva tartják, és most kitoloncolás fenyegeti. Letartóztatásának okát még nem tudjuk, de erős a gyanú, hogy valami köze lehet ahhoz, hogy nem volt hajlandó együttműködni a lengyel titkosszolgálatokkal (ABW). Júliusban a pápa lengyelországi látogatása előtt környékezték meg ügynökök, hogy szivárogjon be lengyel városok muszlim közösségeibe. Csak a hatóságokra gyakorolt erős nyomással érhetjük el, hogy az ártatlan egyetemista kiszabaduljon börtönéből, és megakadályozzuk, hogy elűzzék az országból, ahova élni és tanulni érkezett.

Idén júniusban a lengyel kormány bevezetett egy igen szigorú antiterrorista törvényt, melynek értelmében bárkit le lehet tartóztatni és két hétig fogva lehet tartani anélkül, hogy vádat emelnének ellene. Ez különösen veszélyes a külföldiek számára: a külföldiekről szóló törvény értelmében ugyanis a hatóságok meghosszabbíthatják külföldiek fogva tartási idejét, valamint anélkül dönthetnek a kiutasításukról, hogy megindokolnák, amennyiben ez „a közrend vagy a közbiztonság fenntartása” érdekében történik. Mondanunk sem kell hogy akiken ezt alkalmazzák, tipikusan a Közel-Keletről, a Kaukázusból és Közép-Ázsiából származnak. A muszlim többségű országokból érkezők általában csereprogramokban résztvevő egyetemisták vagy egyetemi oktatók, és a média számos olyan esetről beszámolt, amikor megkörnyékezte és megzsarolta őket a titkosszolgálat, hogy így kényszerítse őket együttműködésre ...

ITT OLVASHATÓ

OLYAN EZ, MINT RÉGEN A SZOMSZÉDOK

COMMENT.COM BLOG
Szerző: FEGA
2016.10.28.


November hatodikán tér vissza az HBO-ra az utóbbi évek egyik, vagy talán a legsikeresebb magyar sorozata, az Aranyélet. A magát mutyizásból és ügyeskedésekből fenntartó Miklósi család történetét a közönség és a sajtó is nagy lelkesedéssel fogadta. Ez a sorozat végre nem egy idealizált Magyarországon játszódik, hanem egy olyanban, ami sokkal inkább hasonlít arra, amiben mindannyian élünk. Persze itt nem Erzsébet, hanem Emese utalványt látunk, de még így is sokkal közelebb van ahhoz a mindennapi Abszurdisztánhoz, amiben élünk, mint a legtöbb magyar film vagy sorozat, ami mostanában készül. A készítők az első évadban sorra vettek mindent a csempészett cigarettától, a lakásmaffián keresztül a kátyúk szomorú helyzetéig. A premier előtt beszélgettünk az alkotókkal.

Dyga Zsombor, az egyik rendező elmesélte, hogy maga is meglepődött a sorozatot körüllengő szereteten. Mikor a második évadhoz kerestek helyszíneket, előfordult, hogy a helyiekkel azután tört meg a jég az egyeztetésben, miután elárulták, melyik sorozatról is van szó, rögtön kiderült, hogy rajongókról van szó. Ezt az általános sikert azzal is magyarázták, hogy az Aranyélet szinte egy közszolgálati tévésorozat, hiszen nagyon is a mai Magyarországról szól és a jellegzetesen magyar helyzeteket építi be a történetébe. Anger Zsolt szerint az elmúlt 30 évben ez szinte az egyetlen, ami pontosan mutatja meg, hogy a magyarok 2016-ban hogyan néznek ki. Ónodi Eszter erre mondta, hogy szerinte az Aranyélet lehet az, a 2010-es éveknek, mint ami a 90-es éveknek a Szomszédok...

ITT OLVASHATÓ

ÖT DOLOG, AMIT A LETELEPEDÉSI KÖTVÉNYPROGRAMBÓL ÉS LEZÁRÁSÁBÓL MEGTANULHATUNK

444.HU
Szerző:  erdelyip
2016.10.28.


„Meggyőződésem szerint a letelepedési kötvényre a következő időszakban nem lesz szükség.”

Lázár János főminiszter ezzel a mondattal tette egyértelművé
csütörtökön délután a szokásos heti sajtótájékoztatóján, hogy a kormány megszünteti a letelepedési kötvények forgalmazását.

A programot 2013-ban indították el Magyarországon Rogán Antal javaslatára, aki akkor fideszes frakcióvezető és a parlament gazdasági bizottságának vezetője volt.

Leegyszerűsítve arról volt szó, hogy tehetős külföldiek, elsősorban kínai, orosz és arab országokból származó emberek több százezer euróért magyar államkötvényeket vásároltak, ezért cserébe pedig magyar letelepedési engedélyt kaptak. A magyar papíroknál valószínűleg nagyobb vonzerő volt a vásárlók számára, hogy a pénz kifizetése után akadálytalanul mozoghattak, üzletelhettek, és alapíthattak céget az egész EU-ban. A külföldiek ráadásul csak meghitelezték a pénzt a magyar államnak, a szabályok szerint a papírokért cserébe befektetett összeget 5 év után visszakapják...


ITT OLVASHATÓ

A NAGY LAKÁSBIZTOSÍTÁS ÖSSZEHASONLÍTÁS (2016)

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG BLOG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.10.28.Mi alapján kössek lakásbiztosítást?
 
Évente vizsgáljam meg
 
Nagyon sok háztartásban nem foglalkoznak a témával. Ez azért is meglepő, mivel a KGFB-vel kapcsolatban már évekkel ezelőtt kialakult a napi rutin: Évforduló előtti hónapban Apuka elkezd körülnézni és átköti a biztosítást, mert olcsóbb. Ehhez képes a lakásbiztosítás nagyon sok családban még az előző évtizedből származik. Mondok három alap problémát:
  1. Elavult a szerződés tartalma. Minden fejlődik, a fejlődés lényege pedig, hogy jobbat és okosabbat kapunk a pénzünkért.
  2. Ugyanazt a szolgáltatást ma már lényegesen olcsóbban kaphatjuk meg, mint 5 évvel ezelőtt.
  3. Az x évvel ezelőtt megadott paraméterek (ház érték+ingóság érték) nem biztos, hogy ma megállja a helyét. Valószínűleg vagy alul vagy túlbiztosítjuk magunkat és egyik sem túl kedvező anyagi értelemben.
+ TIPP
Ha lakáshitelem van, akkor is jogom van váltani lakásbiztosítást. Egy időben azt hazudták az ügyfeleknek a bankosok, hogy nem szabad megváltoztatni a biztosítást. Ez határozottan nem igaz! Hitel esetén arra kell figyelni, hogy a váltást a banknak be kell jelenteni és a lakásbiztosításba bele kell foglalni a jelzáloghitel miatt kialakult kedvezményezetti viszonyát a banknak...
 

A BALOLDAL TELJES FÉLREÉRTÉSBEN VAN ORBÁN "LEVÁLTÁSÁVAL" KAPCSOLATBAN

1000 A MI HAZÁNK BLOG
Szerző: HaFr
2016.10.28.


A Blahán megint felálltak a színpadra azok, akik imádnak színpadra állni, és megint elmondták ugyanazokat a képtelenségeket, amelyeket egyenként ismételgetnek már 3-4 éve, és amelyek összesen rendre kudarchoz vezetnek. Most sem lesz másképp. Bokros "500 napja", Gyurcsány "ki, ha én nem" magán esztrádműsora, a PM "egy kicsit azért még elempé is vagyunk" unortodoxiája stb. a balos kínhalál biztos narratívái.

Kedves barátaim némelyike mégis eksztatikus hangulatba került, és már látják az új (a legújabb) köztársaság csillagát magasra ívelni. Tévednek és csalódni fognak. Szeretnék komplexebben érvelni annál, minthogy egyszerűen felidézem a számokat (a nevezetteknek összesen ha egyharmaduk van a biztos választók körében, ami legfeljebb egynegyed a mandátumokban, és az erőik összeadásával is csak úgy tudnának kimozdulni ebből a zárványból, ha olyan dinamizmust és olyan új arcokat tudnának felmutatni olyan stratégia implementációja mellett (mindez egyszerre), hogy az új vihart keltene a magyar politika színpadán. Nos, evidensen, erre ezekkel a showmanekkel sose fog sor kerülni. Makacsságuknál csak az önhittségük nagyobb, ami világosan mutatja a politikai tehetségtelenségüket). De nem a számokkal és az ismert kvalitásokkal akarok érvelni. 

Egy, a Jobbik bevonása nélkül nem lehet leváltani Orbánt. Miért? (Túl a számokon, miszerint a Jobbik akár ellenzékben marad, akár a Fidesszel kormányon, a baloldal semmiképpen nem élheti majd ki az 500 napos vágyait.) Tehát még ha bíznék is a Blaha +/- stábban (nem bízom), rossz a politikai stratégiájuk: 1. még mindig, a múltkori népszavazás után is úgy tesznek, mintha demokrácia lenne, és bárkit érdekelnének a közöttük lévő ideológiai meg programbeli különbségek, így aztán nem véletlen, hogy 2. úgy is tesznek, mintha a demokratikus/nem demokratikus törésvonal volna az irányító percepció a politikai kultúránkban, holott ezt már eleve feladat volna kivívni. A valós percepció ezzel szemben a nemzeti/nemzetidegeninternacionalistabrüsszelitakommunista törésvonal. A Blaha öregjei még felülírni sem tudják ezt, márpedig ez a Fidesz hatalmának biztosítéka, nemhogy győzni, sőt -- ahogy látszik -- a feladatot még értelmezni se tudják. Ezért nem állja meg a helyét a az újabb összefogósdival szembeni eksztázis: demokratikus szemlélettel operál ott, ahol ez a szemlélet eleve bizonyításra és alátámasztásra szorul (szerintem meg elavult is). Ezen a hiányon segítene a Jobbik bevonása, amellyel átugorható lenne a "demokratikus" narratíva, az egymástól távoli pártok taktikai-funkcionális összefogása könnyen válhatna nemzeti egységteremtővé Orbánnal szemben, azaz Orbán verhetővé válna a saját narratíváján belül vagy -- még jobb esetben -- egy új narratívával, amely aztán a kormányzás alapja is lehetne (de egyelőre nem ismerjük)...

ITT OLVASHATÓ

VAN AZ A ZAKLATÁS: KOCSIS MÁTÉ, A RENDŐRSÉG ÉS A POLGÁRMESTER A BÍRÓSÁG ELŐTT

HELSINKI FIGYELŐ BLOG
Szerző: presshelsinki
2016.10.28.


Zaklatta a romákat a kiskunlacházai polgármester, amikor tüntetés szervezett és cikkeket írt ellenük. Zaklatta a melegeket a rendőrség, amikor mondvacsinált ürügyekkel nem engedélyezte felvonulásukat. Vajon zaklatta-e a menedékkérőket Kocsis Máté VIII. kerületi polgármester, amikor valótlanságokat állított róluk, és megbélyegezte őket? November 8-án kiderülhet.
 
Miközben a zaklatás a köznyelvben leginkább szexuális abúzust jelent, amely a nemi erőszak előszobája vagy tán már maga a nemi erőszak, addig a hazai jog mást ért a fogalom alatt. A Btk. szerint zaklató az a személy, aki „abból a célból, hogy mást megfélemlítsen, vagy más magánéletébe, illetve mindennapi életvitelébe önkényesen beavatkozzon, őt rendszeresen vagy tartósan háborgatja”, megfenyegeti, valamint „azt a látszatot kelti, hogy más életét, testi épségét vagy egészségét sértő vagy közvetlenül veszélyeztető esemény következik be”.
De 2003 óta nem csak a büntetőszabályok, hanem az esélyegyenlőségi törvény is tiltja a zaklatást, vagyis azt az emberi méltóságot sértő, szexuális vagy egyéb természetű magatartást, amely az érintett személynek meghatározott tulajdonságával (pl. nemével, bőrszínével, nemzetiségével, anyanyelvével, fogyatékossága vagy éppen társadalmi helyzetével) függ össze, „és célja vagy hatása valamely személlyel szemben megfélemlítő, ellenséges, megalázó, megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása”. 
 
Az elmeszelés nehézségei
 
A zaklatás tényét az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) vagy bíróság állapíthatja meg. Ezt azonban egyáltalán nem könnyű elérni. Az sem egyszerű vállalkozás, hogy a hátrányos megkülönböztetést kimondják, de hogy egy-egy magatartásról, nyilvános megnyilatkozásról egyértelműen bebizonyosodjék, célja vagy hatása a megszégyenítő vagy támadó környezet kialakítása lenne, felettébb ritkán fordul elő...
 

BÜNTETÉS HELYETT MEDITÁCIÓ

SZÍNEK ÉS FOLTOK BLOG
Szerző: Göbölyös N. László
2016.10.28.


A baltimore-i Robert W. Coleman elemi iskolában a gyerekeknek nem kell százszor leírniuk, hogy „nem bántom többet a padszomszédomat”, inkább meditálnak.

Ez az amerikai iskola partnerségben dolgozik a Holistic Life alapítvánnyal, amely a hátrányos környezetben élő gyerekekkel és felnőttekkel foglalkozik 2001 óta.  Az alapítvány önkéntes, húszperces szeánszokat vezet azoknak a gyerekeknek, akiknek problémáik vannak a tanulásban, akár a beilleszkedésben, és megtanítják őket meditálni, jógázni, relaxálni, jól lélegezni. A gyerekek hamar elsajátítják a gyakorlatokat, vannak, akik szüleiknek is átadják ismereteiket.

Az iskola büszke arra, hogy két év alatt egyetlen tanulót sem kellett kizárnia...

ITT OLVASHATÓ

JÁVOR BENEDEK ÖSSZEGEZ

HUPPA BLOG
Szerző: Jávor Benedek
2016.10.28.


Egy évtizedek óta ismert módon, a hatóságok orra előtt fegyverkező hungarista lelő egy rendőrt, majd kiderül, hogy elmeháborodott társaságával az orosz titkosszolgálatokkal együtt szoktak gyakorlatozgatni. Mindeközben az orosz állami televízió fasiszta lázadásnak minősíti az 56-os forradalmat annak 60. évfordulója alkalmából, mire Szijjártó miniszter beszélgetésre hívja az orosz nagykövetet, de direkt hígra főzik a kávéját, és abba a székbe ültetik, amelyikből olyan szúrósan kilóg a lószőr. A Békemenet sajnos épp nem ér rá felvonulni, a középosztály helikopterezési szokásait tanulmányozza. Ez idő alatt a miniszterelnök szomszédságába költözik a világ egyik top 10-es csirkefogója, embercsempésze, terroristapénzelője, adócsalója és illegális fegyverkereskedője, akit a miniszterelnök ismeretlen okokból professzorként aposztrofál, viszont a kapcsolatukat nem tagadja. Nehezen is tudná, mert hamarost kiderül, hogy Orbán Ráhel a férjével többek közt ennek az FBI által vagy 10 éve körözött ipari léptékű gengszternek a lábán is állnak. Ezalatt az EU statisztikai hivatala szerint a kormány által bemondott számok a magyar államadósságról és hiányról kb. úgy viszonylanak a valósághoz, mint hajléktalan a szociális államtitkárhoz. A Népszabadság kiadóját mindeközben felvásárolja Mészáros Lőrinc, némiképp árnyalva kormány “puszta gazdasági okokról” szóló értelmezését. Mészáros Lőrinc mindezt teli szájjal röhögve tagadja, de mire befejezi a röhögést, a Simicska-féle Heti Válasz nagyjából tíz biztos kapcsolatot mutat ki közte és az Opimus Nyrt. között. Magát Rogán Antalt ezalatt úgy megpörgetik az újságírók helikopterügyben, hogy Cili búgócsigaboltot nyit Vajna Timi bezárt fánkozójának a helyén.

Nem tudom, jól összegzem a hetet innen a távolból?
Nagyot ment a csapat, Viktor! Család jól van?


ITT OLVASHATÓ

A HAZATÉRÉS SOKKJA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2016.10.28.


A poszt ötlete egy másik cikkről jutott az eszembe, melyben egy 7 éve Londonban élő magyar fiatalember beszél arról, hogy azt fontolgatja, visszaköltözik Magyarországra.
 
„Rájöttem, hogy kurvára nem érdekel Anglia. Tök jó ott legénykedni, de megismerkedtem a barátőmmel, aki magyar, és úgy döntöttem, hogy Magyarországon mégis jobb lakni” – mondta Csaba.
 
„Rengeteg mindent tanultam, sok új pozíciót kaptam azóta is, és megtanultam elkérni a szolgáltatásom árát” – tette hozzá a hét évet Londonban töltő, ott cégek informatikai részlegeinek újratervezésével foglalkozó fiatalember, aki most Magyarországon alapítana céget. (További részleteket itt olvashatsz.)
 
„Furcsák voltak az emberek”
 
Köztetek is van olyan, aki meglépte a hazaköltözést (a kommentjeit olvasgatva nem is feltétlenül érzi a legjobb döntésnek), és a minap az egyik poszt szerzője is arról írt, miként tért haza, hogy aztán amint tehette, vissza is térjen Franciaországba.
 
Ő akkor így írt: „Természetesen élveztük az elején az otthonlétet, hiszen rég nem voltunk már. Újra találkoztunk a családdal, barátokkal. Jó érzés volt otthon lenni, de mégis idegen. Furcsák voltak az emberek, sokan bezárkóztak, szomorúak és rohanósak voltak.
 
A nyár gyorsan telt. Nagyon jó volt, hogy elvihettem a lányokat azokra a helyekre, ahol én is felnőttem, ahol én is játszottam mikor gyerek voltam. Aztán azt vettem észre, hogy otthon is eléggé egyedül vagyok.
 
Valahogy a barátok és a család sem keresett minket nagyon, mint az én vártam volna. Tudjátok, minden csoda 3 napig tart. Jól van megjöttetek, de most már hagyjatok békén. Kb. ez az érzés volt bennem.” (A teljes posztot itt olvashatjátok el.)
 
„Amikor hazatértem, idegen lettem”
 
Mindez csak azért érdekes, mert a minap belefutottam egy írásba az Irish Times oldalán, ami pontosan erről szólt, és érdekesnek találtam, mennyire ugyanúgy (szinte ugyanazokat a kifejezéseket használva) írt a szerző arról, amiről Vicky is. Úgyhogy gondoltam, a téma megér egy posztot.
 
Az ír Anne Sheeran ugyanis így fogalmaz: „amikor elmentem, nem éreztem magam kivándorlónak, amikor hazatértem, akkor viszont idegen lettem. Mert végleg hazatérni kemény dolog, ez nem titok, viszont így is sokkoló”.
 
Pedig Anne „csak” két és fél évet töltött távol Írországtól, ahonnan 2012-ben, lediplomázása után költözött el, amikor munkát kapott Kaliforniában, ahonnan Mexikóba, majd Franciaországba vetette sorsa.
 
Pár hónapnyi vietnami és kambodzsai hátizsákos kalandozás után úgy érezte, ideje hazatérni Írországba és elkezdeni az „igazi, felnőtt életet”. Mivel diploma után egyből elment, tulajdonképpen nem tudta, mit várjon.
 
„A karácsonyi és más alkalmakkor megejtett hazalátogatások mindig programokkal zsúfoltan, baráti és családi látogatásokkal, nappali teázásokkal és éjszakai borozásokkal teltek. Soha nem jutott elég idő mindenre. Mindig könnyekkel a szememben búcsúztam, számolva az újabb visszatérésig hátralévő napokat” – írta...
 

A PISZLICSÁRÉ HAZAÁRULÁS ÉS A HAZAFIAS ELLENÁLLÁS

GÉPNARANCS
- BANÁNKÖZTÁRSASÁG BLOG
Szerző: Aczél Gábor
2016.10.28.


Nem esett szó sem az október 23-ai nemzeti ünnep történéseiről, sem a szélenergiáról, mi több, a miniszterelnök egyetlen mondatra se méltatta, ami közvéleményt az előző napon felkavarta, amitől zengett az internet. Pedig hát a sameszai elé tehették volna, mert a hét legfontosabb belpolitikai eseményei közül ez a szörnyűség vitte a prímet, s a rendőrgyilkos náci vénségre vonatkozó bejegyzések közül száznál jóval többen osztották meg ezt az egyetlen egyet.

Ha péntek, akkor Orbán-interjú, publikálta ma reggel a már Orbániát szolgáló origo.hu, amelynek tudósítása szerint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Orbán Viktor az immár hagyományos péntek reggeli interjúját adta, valójában azonban Orbániának egy erre a célra, ebben az időben – immár valóban hagyományosan – neki fenntartott mikrofonállványnak beszélt.

Hogy mit, azzal még várjunk egy kicsit.

Előbb tudjuk meg, mit várt tőle a voltaképpen általa eltulajdoníttatott origo.hu tudósítója! Azt várta, hogy a kormány feje értékeli majd az október 23-ai nemzeti ünnep történéseit, meg azt is, hogy az államfő visszaküldte a Háznak a szélenergiáról szóló törvényt.
Újságíróként feltételezte még, hogy a kormányfőt az interjúban alighanem kérdezik.

Merthogy ez az interjúkészítés szabálya.

Várta tehát a kérdést – egyebek között – az előző napi kormányinfón elhangzott bejelentésről, arról tehát, hogy „megszűnhet a letelepedési kötvény rendszere, ami a Jobbik követelése volt, de a kormány elválasztaná ezt a kvótareferendumot követő alaptörvény-módosítás megszavazásának kérdésétől”, hiszen a bejelentés fogadtatása legalábbis árnyaltnak tekinthető. („Holmi irreveláns, bagatell, banális, mellékes, apró-cseprő, csekély, csip-csup, piszlicsáré, pitiáner, piti, kevésbé fontos és kevéssé fontos, azaz egyáltalán nem fontos, nem jelentős, nem lényeges, nem is lényegbe vágó, még kevésbé kiemelkedő ügyet összekötni valamely össznemzeti üggyel nem csupán kisszerűség, hanem, ne fogja vissza magát minisztereink miniszteriális minisztere, mondja ki nyíltan: protokollárisan illetlenség, ismeretelméletileg értetlenség, hontudatosan fogalmazva pedig hazaárulás” – kommentáltam például én).

És feltételezte, hogy „a miniszterelnöki rádióinterjú témái között – sok más mellett – bizonyára szó esik a bőnyi rendőrgyilkosságról” is.

Nos, nem esett szó...

ITT OLVASHATÓ

AZ ÉRVÉNYTELEN NÉPSZAVAZÁSÁVAL ÉS A HAMUBASÜLT POGÁCSÁJÁVAL UGYANOLYAN SÚLYTALAN SENKI, MINT VOLT

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: H. Andrea
2016.10.28.


Visszahallgattam a péntek reggeli szónoklatot: elhasznált duma, kisebbségi komplexus, frusztráció, hajuknál fogva rángatott összefüggések, cinikus trollkodással vegyített keménykedés, mártírkodás, elképesztő zavar a fejben.

Csak a szokásos, mondhatnánk, és mondjuk is, hiszen az teljesen egyértelmű, hogy az október 23-án előadott egyszemélyes táncos-hörgős-rángatózós-szájnyalogatós performansz után semmi jóra nem számíthatott a laikus hallgató. Mármint nem az, aki őfényessége minden delirálását vallásos áhítattal hallgatja, és van belőle nem kevés, hanem mindenki más. Szerintem ízlelgessük a magvas retorikai íveket:
  • Az új egység Magyarországért több mint 3 millió emberének a véleményét alkotmánymódosítássá formáló politikai akarat nem kapcsolható össze semmilyen más kérdéssel.
  • A hetedik alaptörvény-módosítás nemzeti ügy, amely nem köthető össze semmilyen pártpolitikai vitával, gazdasági kérdéssel.
  • Tudomásul kell venni, hogy nem lehet 3,3 millió embert ugráltatni, nem fog ennyi ember úgy ugrálni, ahogy a Jobbik fütyül.
  • Mindig én vagyok a feketelábú, ha migránskérdésről van szó, amiért a magyar kormány az ide érkező migránsoknak nem akar nagyobb napi támogatást adni, mint egy magyar állampolgárnak.
  • A rossz forgatókönyv szerint viszont az is előfordulhat, hogy fennmarad a mostani patthelyzet, a nagy államok visszaélnek erőfölényükkel, és le akarják tuszkolni a torkunkon a kvótát. Akkor alkotmányos ellenállás lesz, és komoly vita folyik majd arról, rákényszeríthető-e egy uniós tagállam népére egy idegen népesség, vagyis ki dönt arról, hogy az európai népesség saját tagállamukban kivel él együtt, maguk a tagállamok vagy Brüsszel elveszi-e ezt a jogot.
Mondanám, hogy de jó hely az az ország, ahol egy éve semmi másról nem szól az élet, mint a migránsozásról és újabban a Fidesz-Jobbik népnemzeti színjátékáról a hatalomért, de ez egyáltalán nem lenne helytálló megállapítás. Mert ez az ország nem jó hely. Mert miközben egy küldetéstudatos önjelölt zseni 3,3 millió magyarra hivatkozva hadakozik a trónusért, és péntekenként eligazítja a híveket, védi a határokat,
  • a szomszédjába költözik a világ egyik dobogós maffiózója, embercsempésze, adócsalója, fegyverkereskedője, terrorizmus-finanszírozója, akit 24 éve köröz az FBI és Magyarországnak kutyakötelessége lenne kiadni, ezzel szemben a miniszterelnöknek alig nevezhető egyén viszont üzletel vele, a kormány üzletel vele és azt hazudják, hogy minden rendben van; számunkra ismeretlen okokból Orbán professzorként aposztrofálja a körözött szélhámost, a szaudi milliárdost;
  • egy, a hatóságok tudtával 25 éve ügyködő, fegyverkező oroszbarát szélsőséges, paramilitáris szervezet bomlott elméjű vezetője lelő egy rendőrt úgy, hogy a TEK még a kanyarban sincs; Orbán 4 és fél éve azt hazudta Brüsszelnek, hogy felszámolta és törvényen kívül helyezte a paramilitáris szervezeteket, és ma nincs élő, gerinces ember a közpénzmédiában, aki megkérdezné tőle: akkor mégis kinek a felelőssége a szolgálatot teljesítő rendőr abszurd halála?
A rekedt hangon krákogó és hörgő lókupec pedig nyilván egyetlen szót nem ejtett ezekről az aggasztó tényekről az igehirdetésben. Meg arról sem, hogy múlt pénteki hazugságával ellentétben, a kormány nemhogy tudott róla/levezényelte az ügyet, de ő maga vásárolta fel a Népszabadságot bárgyú, univerzális gáz- és mangalicaszerelő strómanja révén. Sőt, már azt is tudjuk, hogy a Fidesz nevű párt, amelynek az Orbán nevű az elnöke, egyszemélyes bicepsze és vasökle már évekkel ezelőtt behálózta a lapot, ugyanis a A Fidesz akarata nélkül létre sem jöhetett volna a Mediaworks kiadóvállalat, amely végül bezárta a Népszabadságot...

ITT OLVASHATÓ

CSETÉNYI ÜZLETTÁRSA KASZÁLT A KVÓTAKAMPÁNY RÁDIÓREKLÁMJÁVAL

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Erdélyi Katalin
2016.10.28.


Májusban összesen 404 millió forintot költött a kormány a kvótakampányra, a tévéhirdetésekkel a TV2, a rádióreklámokkal Csetényi Csaba üzlettársa kaszált. Augusztusra 1700 citylightot és közel 4800 óriásplakátot rendeltek a nyomdától 22 millió forintért. Újabb adatokat hoztunk ki a Kabinetirodától.

Előzmények

Miután augusztusban kikértük a Miniszterelnöki Kabinetirodától a Csetényi Csaba cégeivel kötött szerződéseket, és ennek köszönhetően sikerült megtudnunk néhány fontos adatot a kvótakampány költségeiről, szeptember végén egy újabb közadatigénylésben az “Üzenjünk Brüsszelnek” c. kampány részleteire kérdeztünk rá.

A már megszokott ügymenet következett: a 15 napos válaszadási határidő után betekintés az iratokba, ott megjelölni, hogy miről kérünk másolatot, majd ismételten bemenni azokért személyesen.
A nyomtatott sajtóban a Mediaworks profitált a legtöbbet a kvótakampányból
A kormányzati tájékoztató kampány milliárdjai – titkolják, hogy hova megy a közpénz
Kvótamenekültenként több mint 7 évnyi ellátás árát költöttük gyűlöletkampányra
Többe kerül a kvótakampány, mint amennyit a britek összesen költöttek a Brexit-kampányban
Az október 10-i betekintés során csak a május 1. és július 31. közötti időszakra vonatkozó dokumentumokat tartalmazta a kikészített mappa. Voltak köztük olyan iratok, amelyeket korábban nem láttunk, így főleg ezekre koncentráltunk, hiszen a júniusi és júliusi adatokat már az előző alkalmakkor megismertük.

1200 óriásplakát 67 millióért májusban 

Május 13-án jelentette be a kormány, hogy “tájékoztató” kampányt indít a kvótanépszavazásról, ez volt az emlékezetes “Üzenjünk Brüsszelnek, hogy ők is megértsék!” c. reklámhadjárat.

A kampány arculatának elkészítése összesen nettó 18,9 millió forintba került, ebből a grafikai tervezés volt a legdrágább: 7,75 millió forint.
Május 9. és 31. között összesen 1.200 óriásplakáton volt látható az üzenet az Odex Outdoor Expert Kft. felületein, nettó 67,62 millió forintért...
ITT OLVASHATÓ

MOST DÖNTÜNK A KÖVETKEZŐ ÉVTIZEDEKRŐL

A TASZ JELENTI BLOG
Szerző: Kertész Anna
2016.10.28.


Rengeteg mítosz és tévhit övezi még mindig a fogyatékos emberek lakhatása körüli vitákat. Miért nem jó nagy intézetben élni, annak ellenére sem, ha ott gondoskodnak az emberről? Miért tolunk ismét milliókat egy korszerűtlen rendszerbe? Kozma Ágnes szociálpolitikus szerint ezekben a hónapokban dönthetünk a fogyatékos gyerekek és felnőttek jövőjéről, és úgy tűnik,
ismét elszalasztjuk a kínálkozó lehetőséget.

Kozma Ágnes szociálpolitikus, a Kenti Egyetemen szerzett doktori címet. Közel 20 éve foglalkozik értelmi fogyatékossággal élő emberekkel, különböző munkakörökben szerzett tapasztalatot. Jelenleg a kenti Tizard Centre kutatója, fő kutatási területe a személyes szociális szolgáltatások.
Széles körű egyetértés látszik abban a hazai és nemzetközi szakma, a magyar kormány és az érintettek között is, hogy jobb lenne, ha a nagy, tömegintézetek helyett kisebb lakhatási formákban élhetnének a fogyatékos emberek. Ha minden akarat egy irányba mutat, akkor mégis mi az oka annak, hogy ez az ún. kitagolási folyamat ennyit késik?

Ez az egyetértés csak a felszínen létezik. Amióta Magyarországon napirendre került a fogyatékos emberek intézeti ellátásának átalakítása az 1990-es évek végén, ez egy távlati és nagyon homályos cél volt. Időközben egyre többen elfogadták és az ügy mellé álltak, de alapvető kérdések nem kerültek megvitatásra és nincsen konszenzus fontos részletekben.

Mik a legnagyobb törésvonalak a vitában?

Általában két szemlélet ütközik. Az egyik esetben pusztán a fizikai infrastruktúra javítása a cél, kisebb, szebb intézetekkel, korszerűbb berendezésekkel. A másik megközelítés szerint, amit egy szűkebb réteg képvisel, egy alapvető, átfogó és mély reformra van szükség és nem pusztán az épületek bezárásáról kellene gondolkodni...

ITT OLVASHATÓ

NEM ÁLL LE, TOVÁBB NYOMULHAT A FIDESZES GŐZHENGER A MÉDIAPIACON

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2016.10.28.


2010 óta a Fidesz folyamatosan építi le, és formálja neki tetszőre a magyar médiapiacot: a politikai nyomásgyakorlástól a tulajdonosi szerkezet kierőszakolt átalakításán, a gazdasági kivéreztetésen keresztül a hatósági, az állami és a jogi eszközök használatáig, szinte mindenre akadt példa.


Az újabb szöget a sajtószabadság koporsójába a Népszabadság felfüggesztése jelentette, amely végül, mint ismeretes, Mészáros Lőrincz érdekeltségéhez tartozó céghálóhoz került. A Fidesz azonban nem áll le: a Magyar Narancs értesülési szerint a Bors, a Kisalföld és a Délmagyarország is a közeljövőben kormány közeli kezekbe kerülhet.

Szabad-e a magyar sajtó, vagy sem?

Az amerikai külügy Hungary Media Freedom címmel jelentetett meg közleményt. A Népszabadság felfüggesztése mellett megemlítették a 444 újságíróinak Parlamentből való kitiltását is. Óvatosan fogalmazva, „barátként és szövetségesként” arra biztatják a magyar kormányt, hogy olyan körülményeket biztosítsanak a médiapiacon, amelynek hatására mindenki több szempontú tájékoztatást kaphat.

Menczer Tamás a Külgazdasági és Külügyminisztérium szóvivője szerint azonban Magyarországon „semmilyen szabadságjog – így a sajtószabadság – sincs veszélyben”, és hogy „a Népszabadság bezárása tisztán gazdasági döntés volt” . Menczer azt is elmondta, hogy, aki a sajtószabadság folyamatos hanyatlása miatt aggódik, annak egészen biztosan nincsenek hiteles információi Magyarországról, és „aki olvassa, nézi a magyar sajtót, folyamatosan találkozhat a vélemények sokszínűségével.

Hiába a szép szavak, a Publicus Intézet legfrissebb közvéleménykutatása szerint a magyar lakosság majdnem kétharmada valami teljesen mással találkozott, ugyanis valamiért azon a véleményen voltak, hogy Magyarországon a sajtószabadság erősen korlátozott, és a közszolgálati médiumok egyoldalúan közvetítenek. A válaszadók egytől-ötig terjedő skálán 2,7 pontot adtak a sajtószabadság helyzetére, amely a „nem szabad” megítélés alá esik...

ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VIKTOR BEFALJA AZ ELLENZÉKI SAJTÓT, MEGRÁGJA, MAJD KIKÖPI

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.10.27.


Épp olyan értelmetlen dolog jobboldali lapként újraindítani a Népszabadságot, mint annak idején megvenni a liberális Magyar Hírlapot, majd csinálni belőle egy szélsőjobbos újságot. Ha Mészáros Lőrinc passzióból mégis arra vetemedik, hogy „elfideszítse” a klasszikus baloldali orgánumot, úgy égeti majd a közpénzt, mint Széles Gábor a sajátját azzal, hogy életben tartja a Magyar Hírlapot. Ez olyan megalázó lenne az egykori népszabadságos újságírók (és olvasók) számára, mint amikor egy foglyul ejtett katonát a lábánál fogva végighúznak a város főutcáján. Elképzelhető, hogy Orbán Viktor célja éppen ez.

A hatalom vasvillával esett neki az utóbbi időben annak az ellenzéki sajtónak, amelyet eddig csak gereblyével ijesztgetett. Még a sokat vitatott médiatörvény elfogadása után sem érezte ilyen nagy veszélyben magát a szakma, hiszen ami a Népszabadsággal történt csak ízelítő abból, ami a még álló végvárakra várhat. A kormány bosszúszomját mi sem bizonyítja jobban, hogy célzott támadásokat indítanak olyan orgánumok ellen, melyek kínos ügyeket szellőztetnek meg. Legutoljára már a rendőrségen faggatták annak az írásnak a szerzőjét, aki volt olyan bátor, hogy az MKB Bank államosításáról és eladásáról publikált cikket.

Egyre inkább úgy tűnik, hogy a Fidesz úgy akar nekimenni a 2018-as kampánynak, hogy ne legyen útjában a kínos történeteken csámcsogó ellenzéki sajtó, mindenki, aki jót akar magának, tagozódjon be az MTVA által kijelölt irányba, vagyis tulajdonostól, egyéni véleménytől, etikától mentesen szolgálja ki a hatalmat, cserébe megtarthatja az állását, sőt, ha elég buzgón dicséri a vezért, még jól is kereshet. A kormány abból a feltételezésből indul ki, hogy minél arcátlanabbul viselkedik, annál erősebbnek tűnik a nép szemében. Pedig az elmúlt hónapok történései inkább egy másik törvényszerűségre engednek következtetni, mely szerint minél jobban sarokba szorítják a nyuszit, annál nagyobbat ugrik...

ITT OLVASHATÓ

SZÉGYELLJÉTEK MAGATOKAT! KÓSÁTÓL NÉMETH SZILÁRDON ÁT A MEGRENDÜLT SZEMÉLYISÉGZAVARIG

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: Molnár Bálint
2016.10.28.


"Az államadósságot csökkentjük, a fizetési mérlegünk tartósan pozitív, törvényen kívül helyeztük és felszámoltuk a paramilitáris szervezeteket. Ma Magyarországon minden kisebbség védelmet élvez, ideértve a nemzeti kisebbségeket, a romákat és a zsidó kisebbséget is. A magyar kormány ezeket a kisebbségeket mindig meg fogja védeni a jövőben is.  (Orbán Viktor – 2012. január 18, az Európai Parlament Magyarországról szóló vitája)"


Na, kérem tisztelettel, nem fog megzavarni ennek a cikknek a megírásában, hogy Rogán Antal sajtótájékoztatót tartott ma és a magyar ügyészség kiváló munkájával takarózva óbégat Juhász Péter lejáratási kísérletéről, és szánalmasan magyarázkodik, hogy ő ott sem volt, meg nem is úgy volt, nem is igaz, semmi nem igaz, minden csak fikció, mindenkimáshülye és nem megy el most sem a tárgyalásra.

Meg az sem fog megzavarni (bár ez nem kicsit idevág), hogy Németh Fidelligenciahányados Szilárd azt írta egy közleményben (és tud írni, és tud), hogy az ellenzék nem hagyja dolgozni a TEK-et. Muszáj idéznem, mert különben megfulladok a sírvaröhögéstől, nem tarthatom magamban: az ellenzéki pártok mindent megtesznek a szervezet ellehetetlenítéséért, össze-vissza hazudoznak a működéséről, megszüntetéssel, elszámoltatással fenyegetik a TEK-et. Ezzel teljesen elbizonytalanítják Európa egyik legfelkészültebb, legelismertebb és legalkalmasabb terrorelhárító állományát, akadályozzák a magyar emberek biztonsága érdekében végzett munkájukat.

Igaz, hogy ez a könnyes-bús beismerő vallomás a szívembe hasított (képzeljük már el azt a terrorelhárító alakulatot, amely Gyurcsány nyilatkozatától zavarba jön, igen, elképzeltük) szerintem térjünk vissza most oda, hogy ma 2016. október 27-ét írunk, ha jól tévedek. Négy és fél, lassan öt évvel ezelőtt, amikor Magyarország már téma volt az Európai Unió asztalán, a sánta kutya hazug ember nem mondott igazat. Már akkor sem. A paramilitáris szervezetek öt év távlatából köszönik, jól vannak, élnek, virulnak, lőnek, kiképeznek, alakzatokba állnak, agyat mosnak és tegnap sajnos kiderült, hogy embert is ölnek.

Nem csoda, hogy ilyenkor a szellemi muníció legjavát dobja be a kormánypárt. Tuszi-hutu-kupak Lajos – Németh Szilust több testhosszal megelőzve – már a reggeli órákban becsörtetett a Kossuth rádió imatermébe, ahol a bőnyi rendőrgyilkossággal kapcsolatban azt prédikálta: meg kell vizsgálni, hogy az a radikális jobboldali szervezet (Magyar Nemzeti Arcvonal), amelynek az elkövető, Győrkös István alapítója volt, kötődik-e parlamenti erőhöz. A Jobbik több képviselője is tart ugyanis hivatalos, félhivatalos kapcsolatot ilyen szervezetekkel – így Laller, a szellemi súlyemelő...

ITT OLVASHATÓ

A LETELEPEDFÉSI KÖTVÉNYT MEGSZÜNTETIK, DE KI FIZETI KI A SZÁZMILLIÁRDOS KÁRT?

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.10.28.


A kormány eltörölte a letelepedési kötvényeket. Bár a hivatalos magyarázat az, hogy most vizsgálták felül, hogy a magyar polgárok számára valóban megéri-e a kötvény a hasznot, ez nevetséges indok. Ugyanis csak egy számot kell megnézni. A kamatot.

Valószínűbb, hogy a kötvény megszüntetése mögött az állt, a termék végtelenül ciki. Külföldi állampolgárok telepedhetnek le vele Magyarországon, miközben a kormány a menekültek ellen uszít. És bár eddig csupán egy olyan orosz állampolgár került elő, aki hamis erkölcsi bizonyítvánnyal, büntett előéletűként léphet be az országba, a kötvények körüli titkolózás még hozhatott volna meglepetéseket. Ahogy az is, kiknek a tulajdonában vannak azok a gyanús offshore cégek, amelyekhez az irdatlan haszon ment az állam helyett.

Mert a haszon irdatlan volt, az állam pedig bukott a kötvényeken.

A letelepedési kötvényért cserébe ugyanis fix hozamú állampapírokat kellett vásárolniuk a „bevándorlóknak”, amit 2,46 százalékos kamattal fizet vissza az állam az állampapír lejártakor. És míg a piaci alapú kötvények kamata ennél nagyobb volt 2014-ben, addig 2015-ben már kicsit kisebb, azóta pedig egyre kisebb kamattal tud az állam rendes piaci viszonyok között államkötvényeket eladni, tehát már jóval kevesebbe kerül a piacról finanszírozni az államadósságot, mint letelepedési kötvénnyel.

A kormány eddig mégsem változtatott a kamaton, a letelepedési kötvények így pedig a
Népszabadság számításai szerint 5-6 milliárdos veszteséget hoztak a közös kasszának.

Szintén a Népszabadság írta meg, hogy míg a kamaton nem akart változtatni a kormány, addig a közvetítőcégek hasznát megemelte egy 2015-ös törvénymódosítással. Így százmilliárdok mentek gyanús, átláthatatlan hátterű offshore cégekhez, amelyek a sejtések szerint Orbán vejéhez, Tiborcz Istvánhoz, illetve Rogán Antal és Habony Árpád köréhez futnak be...


ITT OLVASHATÓ

A KISBEFEKTETŐK PÉNZÉT FELVÉVE FIZETTE KI A NAGYFIÚKAT A QUAESTOR

ÁTLÁTSZÓ - MUTYIMONDÓ BLOG
Szerző: mutyimondo
2016.10.28.


Ezekről ne maradj le!
 
A Teréz körúti robbantó utáni nyomozás kulisszatitkai (Átlátszó)

Quaestor: Kifosztották a kicsiket, hogy kifizethessék a nagyokat (
444)
 
Orosz diplomaták gyakorlatoztak a rendőrgyilkos brigádjával (Index)
 
Ha van 3 perced:

A Teréz körúti robbantó utáni nyomozás kulisszatitkai
Gyorséttermekből e-mailen elküldött alkatrész-megrendelések, a cellainformációk alapján beazonosított telefonszám, majd a megszerzett DNS-minta kellettek ahhoz, hogy elkapják a körúti robbantás gyanúsítottját. Hogy mi motiválta a gyanúsítottat, egyelőre nem világos. (
Átlátszó)
 
Quaestor: Kifosztották a kicsiket, hogy kifizethessék a nagyokatA Quaestor vezetése 2009-ben rendkívül nehéz pénzügyi helyzetbe került, ami miatt új stratégiára váltottak: ráhajtottak a kisbefektetők megtakarításaira, hogy ki tudják fizetni a nagyokat. Az eredmény: 2015 májusában több mint harmincezer kisbefektető vesztette el a pénzét az ország történetének legnagyobb összegű (ismert) csalási ügyében. (444)
 
Orosz diplomaták gyakorlatoztak a rendőrgyilkos brigádjávalAz orosz katonai hírszerzés, a GRU (Glavnoje Razvedivatyelnoje Upravlenyije) emberei kapcsolatban álltak a Győrkös István vezette Magyar Nemzeti Arcvonallal és részt vettek a Győrkösék airsoftos gyakorlatozásaiban is. Szintén orosz titkosszolgálati kapocs a Hídfő nevű honlap, amelyet Győrkösék hoztak létre és üzemeltettek kezdetben. Akkor is, amikor az oldalon felbukkant képek diplomáciai botrányt kavartak Oroszországgal. (Index)
 
Megszűnik a letelepedési kötvényLázár János szavaival: „A letelepedési kötvényekre nem lesz szükség”. Az anno „munkahelyteremtő beruházások” elősegítésére elindított programról hamar kiderült, hogy offshore cégek, átláthatatlan tulajdonosi háttér jellemzik. Vagyis jellemezték, mert úgy tűnik, itt a vége, Lázár mindenesetre nem látott korrupciós kockázatot az ügyben. (Index, 444)
 
Az MNB feljelentése nyomán büntetőeljárást indítottak a Figyelő újságírója ellenA jegybank üzleti titok megsértése miatt tett feljelentést, miután Brückner Gergely, a Figyelő munkatársa cikksorozatot írt az MKB Bank államosításáról és eladásáról. Ebben idézte Matolcsy jegybankelnök Lázár Jánosnak írt levelét, amelyben az MKB szörnyű pénzügyi helyzete miatt panaszkodott. A hatóságok most Brückner forrásaira lennének kíváncsiak. (Index, 444)
 
Rogán sajtótájékoztatót tartott – „bár ne tettem volna”, gondolhatta utánaA propagandaminiszter előbb kijelentette, hogy nem megy el Portik tárgyalására, hiszen a közjegyző előtt tett nyilatkozata elég kell hogy legyen, aztán úgy vélekedett, nem számít, mit mondott egy magánbeszélgetésen a Népszabadság  újságírójának. Nem sokkal később pedig ismét nem mondott igazat, mindezt egy újságírókkal teli teremben. (444, 444, 444, 444)
 
Ha van még két perced:
 
Becsődölt ipari park, gyanús telekügylet, likviditási gondok Dorogon. A képviselőtestület több tagja szerint valami nem stimmel. (Átlátszó)
 
Még mindig körözik az amerikaiak az Orbán szomszédságában luxusvillát vásárló és a miniszterelnökkel találkozó szaúdi bankárt.  (444)
 
Már kétmilliárd forintnál jár a kisvárdai stadion költségvetése, júliusban még „csak” másfél milliárdot szántak volna az építkezésre. (Átlátszó)
 
Kovács Zoltán kormányszóvivőnek havi 180 ezer forintért bérel lakást Rogán Antal minisztériuma. (MNO)
 
5 érv amellett, hogy Mészáros Lőrinc hiába tagadja, mégis van köze az immár a Népszabadságot is magának tudó céghez. (Heti Válasz)
 
186 milliót húztak be egy láthatatlan, szögesdróttal elzárt terület fejlesztésére a fejlesztési államtitkár ismerősei. (Index)
 
A Mediaworks igazgatótanácsába választották nemrég a Magyar Idők tulajdonosát, Liszkay Gábort, közben távozott a cég vezérigazgatója. (444, Index)

10 év alatt csak 187 ezer forint adót fizetett be a magyar gazdasági élet példaképe, a Varga Mihály által kitüntetett Schuster Lóránt (HVG)

Kiszivárgott emailek tanúsága szerint a Coca Cola az egész világon azért küzd a hatóságokkal, hogy tovább reklámozhasson a gyerekeknek. (MarketWatch)

Korrupció miatt elítélt kínai politikusok a párt által készített, nyolc részes tévéműsorban vallottak az ügyeikről, a nézők pedig szavazhattak a nekik legjobban tetszőre. (Quartz)

ITT OLVASHATÓ