2016. február 1., hétfő

LÁZAS TEVÉKENYSÉGGEL LEPLEZETT SEMMITTEVÉS

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.02.01.


Poci utazik.
Szinte főállásban, merhogy utazni jó, főleg ha ezt első osztályon teheti az ember.
Ha ilyenkor az ember tízmillió magyar seggeként terpeszkedhet az ülésén, a háládatlan mezei választópolgár meg azt kívánja neki, hogy a megtett kilométereket a Wizz Air economy classának luxusülésein tegye meg.
Ne csak a légitársaságban legyen része - rossz nyelvek szerint -, legyen része a magas szintű kényelemben is, melyet látván bármelyik szardínia-konzerv gyártója zokogna az irigységtől.
Az utazásnak az a nagy előnye, hogy nincs az ember itthon, így nem kell naponta szembetalálkoznia saját dilettantizmusa következményeivel, csak becsukja a szemét hátradől a ülésben, belekortyol a whiskybe és máris elhiszi, amit hirdet - az ország felvirágzását, magyarember felhőtlen boldogságát.
Közben elmereng az utazás kapcsán realizálható eredményeken: sokszor nyolc az negyvennyolc X 20% az annyimint jajdesok, majd az Anikó elkönyveli, a szerződéseket meg felvezeti a Strómanok Könyvébe - de szép is lesz!


Merthogy utaztunk idén már Mongóliába, hol Pocogány azt találta nyilatkozni, hogy mindkét nép egyformán sikeres bizonyos összefüggésekben, emellett hosszú évek után visszatértünk Mongóliába.

A frász tört ki, hogy esetleg Csimedin Szaikhanbideg kormányfő is megígéri, hogy ők is visszatérnek hozzánk.

ITT OLVASHATÓ

BUDAPEST ÉSZAK-DÉLI REGIONÁLIS GYORSVASÚTJA (5-ÖS ÉS 6-OS METRÓ)

ANONYMUS GESTA HUNGARORUM BLOG
Szerző: Anonymus Gesta Hungarorum
2016.01.31.


Azzal, hogy a kormány és a főváros közti egyezkedés révén (várhatóan) a HÉV vonalak átkerülnek az állam tulajdonába (feltehetőleg a MÁV kezelésébe) lehetőség nyílna a meglévő vasúti hálózat és HÉV vonalak összekötésével újabb hosszú metróvonalakat létrehozni, ezáltal több mint megduplázni Budapest metróhálózatát mint a metróvonalak hosszát, mint állomásainak számát tekintve. Természetesen az itt vázolt elképzelésben a HÉV vonalak esetén csak a vasúti síneket (nyomvonalakat) lehetne felhasználni, esetleg a felsővezeték tartóoszlopait, ha a metróvonal a felszínen közlekedne, hiszen az egész 5-ös és 6-os metró vonalán vasúti szerelvények közlekednének (pl. zöld színűre festett FLIRT motorkocsik, a jelenlegi HÉV kocsik színére utalva). Ezek áramellátása felsővezetékről történne, így biztosított lenne a meglévő vasúti motorvonatok alkalmazása. Ez ugyan nagyobb átmérőjű alagutat jelentene, de ezek költsége a mai technológia mellett elhanyagolható. Mielőtt a részletekbe mennék, mindjárt mutatnám a lenti sematikus képen, hogyan is képzelném el az 5-ös metró (fekete) és 6-os metró (vonal) nyomvonalait...

ITT OLVASHATÓ

TÖRÖK TÖRDELI AZ ÜVEGPLAFONT

KÉNYSZERBAGOLY BLOG
Szerző: Kényszerbagoly
2016.02.01.


Emlékeznek még arra, hogy közszolgálati televizió? És ne kacagjanak fel, ha azt mondom M1, mert nem mostanságra  értem, hanem 2006-ra, amikor Debreceni József társaságában két okos fiatalember -tojáshéjas politológusok- Lakner Zoltán és Török Gábor elemezte a magyar valóságot. A műsor címe Lapozó volt. Debreceni felvetette az aktuális témákat, és a két ifjú pengeéles elmével, objektíven elemezte a politikai közélet eseményeit. Ez nagyon régen volt. Török akkoriban állítólag  "a mi leszek ha nagy leszek" kérdésre azt válaszolta, hogy köztársasági elnök.
Aztán 2012-ben, a Török moderálta Corvinus-estektől volt hangos a sajtó, a szélsőjobb legitimizációjáról beszéltek, Lázár frakcióvezetőként eképpen tiltakozott: "A Jobbik legitimálása zajlik ezekben a vitákban, ami megdöbbenti, de aki szervezi, nyilván tudja, miért csinálja. Hozzátette: a parlamentben többször vitázik Jobbik-képviselőkkel, de azt azért meggondolná, hogy szakpolitikai kérdésekben, egyetemi térben szerepet vállalna-e". Azóta tudjuk, hogy Lázár nagyon sokra vitte, és Lázár "a tisztesség maga"(aki nem tudná az idézőjel Shakespeare miatt van).
De térjünk vissza az Úr 2012. esztendejéhez, amikor egyre valószínübb lett, hogy Török Gábor elszakadt a politológusok szokványos, tudományos objektív stílusától és elemzőből egyre inkább politikacsinálóvá lépett elő, miközben visszahúzódásáról nyilatkozott.

ITT OLVASHATÓ
NESZE!SZER BLOG
Szerző: Beautyka
2016.02.01.

Olykor nagyon nehéz, hogy az ember erős karakter.

Nem tudsz mit tenni. Nem tudsz csendes lenni, te belépsz valahová és rögtön észrevesznek téged.
Odafigyelnek a mondataidra, odafigyelnek a mozdulataidra, arra, hogy mit vettél fel, milyen parfümöt locsoltál magadra, milyen cipő van rajtad. 
Könnyebb lenne néha észrevétlennek lenni. 
ITT OVASHATÓ

SZEGÉNY GAZDAGOK - ORBÁNTÓL PUTYINIG

ÖREG HARCOS BLOG
Szerző: Öreg Harcos 
2016.02.01.


Nyilvánosságra kerültek a legújabb politikusi vagyonnyilatkozatok. Sok meglepetés nincs. Azok, akik eddig is hazudtak, most is hazudtak. A rendszer a mai formájában értelmetlen és káros, mert csak hitelteleníti a politikát.
Szerény kis blogunk szerkesztőségének minden tagja gazdagabb Orbán Viktor miniszterelnöknél. A Fidesz elnöke vagyonnyilatkozata szerint már-már putyini puritánságban él. Némi készpénz, egy ingatlan, és semmi más. Ebből a látszólagos tengődésből nőttek ki a család azon tagjai, akik már maguk is szép vagyont halmoztak fel, legyen szó bár Lévai Anikóról vagy a miniszterelnök lányáról. Az orbáni háztartás papíron döntően a családfő jövedelméből működik, ebből taníttatják a kisebb gyerekeket, ebből utaznak, élnek sokkal több pénzből, mint amit bevallanak.
A valóság az, hogy Orbán Viktor az ország egyik legvagyonosabb embere. Családja sokmilliárdos állami megrendelések kedvezményezettje, és közben arcátlanul hazudják, hogy mint egy szentcsalád, nekik semmijük sincs. Miközben milliárdokról dönt, strómanjai sora sem rövid és nagy lábon is él, a miniszterelnök álpuritán világot hazudik híveinek.
ITT OLVASHATÓ

ERRŐL IS ÉRDEMES ÍRNI

SVÁJCIS(CH)APKA 
Szerző: svájci sapka
2016.02.01.


Múlt év december 10.-én sziámi ikrek születtek Svájcban. Ez a rendellenesség bárhol elfordulhat és sok esetben bekerül a hír a sajtóba.
Most nem ezzel, hanem szétválasztásukkal sikerült világhírűvé válniuk.

Mit kell tudni a sziámi ikrekről?
Részlet wikitől:
"kettős torzok (latinul monstra duplicia) kialakulása egyfajta fejlődési rendellenesség, amely szét nem vált egypetéjű ikrek létrejöttét eredményezi. Akkor alakulnak ki, ha a barázdálódó csíra kettéválása nem tökéletes. Ember esetén a kettős torzok bizonyos megjelenési formáit sziámi ikrek néven is illetik a köznapi beszédben. Meg kell jegyezni, hogy az embernél maga az ikerképződés is „rendellenesség”."


ITT OLVASHATÓ

A MAGYAR MEGSZÁLLÓ CSAPATOK NÉPIRTÓ TEVÉKENYSÉGE UNGVÁRY ÉRTELMEZÉSÉBEN

SZÁJHŐSÖK TERE
Szerző: Krausz Tamás
2016.02.01.

„Minden Egész eltörött/Minden láng csak részekben lobban” (Ady)
Ungváry Krisztián új könyvében végképp feje tetejére áll a világ: a magyar megszálló csapatok történelmi bűncselekményeinek értelmezése során a szerző a hidegháború kezdeti szakaszában megszilárdult avitt „elmélet”, „a két totalitariánus diktatúra” harcának olyan koncepciója alapján áll, amely megszünteti, „felszámolja” a jó és rossz oldal, az agresszor és a honvédő, a hóhér és az áldozat, a fasizmus és antifasizmus közötti különbséget. Céltudatosan kiiktatja az antifasiszta „narratívát”, számos ponton szinte észrevétlenül tér át elemzéseiben a náci és a szövetséges megszállók, valamint a megszállókat támogató lakossági csoportok magatartásának mentegetésére, sok tekintetben igazolására, noha a holokauszt tényét elismeri és el is ítéli.
Részben szakít azzal a kelet-európai hagyománnyal, amely a holokausztot leválasztja a nemzeti történelemről, de „narratívájában” a háborúért, a népirtásért, a korlátozatlan erőszakért a felelősség nagy részét leveszi a náci Németország, valamint csatlósai válláról és a Szovjetunióra, Sztálinra, a Vörös Hadseregre, a partizánmozgalomra helyezi át.
Ungváry könyvét áthatja a civilizációs rasszizmus és a kulturális felsőbbrendűség ideológiája. 

ITT OLVASHATÓ

FEBRUÁRIUS

SZEDETT-VEDETT BLOG
Szerző: Valéria
2016.02.01.

Update (majdnem minden ugyanaz, mint tavaly, csak hó nincs - szerencsére)
Kiszámíthatatlan telünk volt és úgy tűnik ilyenformán búcsúzik februárral. Tegnap még szikrázóan napos időben töltöttem a kertben kihelyezett madáretetőket, van még a tavalyi törmelék dióból, cinkék, verebek imádják, naná, csemege nekik is.
Ma pedig? A reggel óta fújó viharos szél nehéz, sötét felhőket kergetett fölénk itt lenn Délen, majd délután szakadni kezdett a hó, de tényleg. Mostanra vastag, tapadós, nagy pihék  kontúrozzák élesen a birs, meggy, alma kopasz ágait, a hirtelen termett súly majd' földig húzza a hatalmas fenyőt. A kertet lassan elborítja a világító, fehér csend. Beesteledik és nekem az jut eszembe, milyen régen hoztam ide verset. Nem is tudom miért. Nem is elemezem, inkább választok egy szépet nekem és mindenkinek, aki olvassa.
Tóth Árpád: Februárius
Februáriusban alighanem tél lesz,
Még a sóhaja is arccsippentő szél lesz,
Édesebb piros színt adva minden rúzsnál,
Békebelibb színt már sápadt háborúsnál.

ITT OLVASHATÓ

PORTHOS IS ELMENT

SZÍNEK ÉS FOLTOK
Szerző: Göbölyös N. László
2016.02.01.


Nyolcvankilenc évet élt, és klasszikus szerepekben is remekelt, több nemzedék mozirajongói számára ő volt Porthos.
A piperkőc, lobbanékony természetű, csupaszív testőr alakítójaként írta be magát Frank Finlay a filmtörténetbe.
Az angol színész Sir Laurence Olivier Nemzeti Színházában vált ismertté, leghíresebb szerepe Jago volt az Othellóban. A dráma filmváltozatáért 1965-ben Oscar-díjra is jelölték.
A nagy népszerűséget azonban 1973-74-ben minden idők legjobb Három testőr-feldolgozása hozta meg neki. A Richard Lester-rendezte kétrészes filmben olyan nagyszerű színészek alakították a négy muskétást, mint az 1999-ben elhunyt Oliver Reed (Athos), Richard Chamberlain (Aramis) és Michael York (D’Artagnan), és ne feledkezzünk el a legtökéletesebb Milady-ről, Faye Dunaway-ről, aki valaha ármányt szőtt a
 filmvásznon.


ITT OLVASHATÓ

ORBÁN VAGYONNYILATKOZATA VICCESRE SIKERÜLT

SZTÁRKLIKK
Szerző: Sztárklikk/MTI
2016.02.01.

Ingatlanvagyona változatlan, banki tartozása viszont csökkent Orbán Viktor miniszterelnöknek a legfrissebb vagyonnyilatkozata szerint, amelyből az is kiderül, hogy 5,5 millió forint bevétele származott könyvkiadásból.

A kormányfő a honlapján hozta nyilvánosságra 2015-ös parlamenti vagyonnyilatkozatát, amelynek a törvény szerint január 31. a leadási határideje.A miniszterelnöknek ugyanannyi ingatlanja van, mint a tavalyi bevallásban, azaz továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt budapesti, XII. kerületi társasházi lakásnak. Emellett a Fidesz elnöke bevallásában feltüntette 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméternyi, közös tulajdonban lévő, belterületi földjeit - amelyeket 50 évre ingyenesen átengedett a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítványnak -, valamint a 2013-ban vásárolt, szintén felcsúti házát.Autója, egyéb nagy értékű ingósága és gazdasági érdekeltsége továbbra sincs Orbán Viktornak.


AZ ÖNBECSÜLÉS KÉNYES EGYENSÚLYA

GYÖKEREK ÉS SZÁRNYAK 
Szerző: Szabó Elvíra
2016.02.01.

A belső erőnk szárnyakat ad

Vajon mitől függ, hogy az egyik ember magabiztosan és hittel telve halad a céljai felé, emberi kapcsolataiban képes adni és kapni, a másik pedig tétovázva, lehangoltsággal és negatív visszajelzésekkel küszködve botorkál? Az önbecsülésünk alapvető hatással van arra, miként reagálunk a kihívást jelentő helyzetekre.
Az önbecsülés egyike azoknak a fogalmaknak, amelyek a pszichológiából kerültek be a köztudatba és a közgondolkodásba (akárcsak az önmegvalósítás kifejezés); ám éppen, mert már agyonkoptatott, egyre kevésbé vagyunk tisztában azzal, mit is jelent valójában, és miért fontos. Kristin Neff pszichológus kutató és önegyüttérzés-tréner Együttérzés önmagunkkalcímű könyvében tisztába teszi ezt a kérdést, egyúttal arra is felhívja a figyelmet, hogy az életproblémáinkra nem csak az önbecsülésünk rendbehozatala jelentheti a megoldást…

ÉS NEM SZÉGYELLTE BELETOLNI AZ ARCUNKBA

HACSAKNEM BLOG
Szerző: H_A
2016.02.01.

A Magyar Távirati Iroda (MTI) elérkezettnek látta az időt, hogy közzétegye: Orbán Viktor elérkezettnek látta az időt, hogyközzétegye vagyonnyilatkozatát az ő honlapján. Mivel minden év január 31-ére esik ez a magasztos esemény, én is elérkezettnek látom az időt február elsején.
Arra, hogy igazán elkezdjek aggódni: egy csóringer vezeti ezt az országot, akinek még egy kurva autója sincs, nem hogy gazdasági érdekeltsége vagy nagyobb értékű ingósága. Egy szóra sem érdemes felcsúti ház (autópálya futballstadion melletti összkomfortos zajjal), egy budapesti társasházi lakás fele, egy 5035 négyzetméternyi, 50 évre ingyenenes átengedett felcsúti belterület, egy bagatell 5 milliós közös számla az asszonnyal, 7 millió 167 ezer forint devizahitel-tartozás (2002-ben felvett 20 millió után), illetve 5,5 millió könyvkiadásból származó bevétel. Ehhez adódik a végtelenül szerény miniszterelnöki + képviselői javadalmazás (kábé 1 750 000 havonta).
Ennyi.
ITT OLVASHATÓ

A HAZÁMON KÍVÜL KERESSEK LEHETŐSÉGET?

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Zsuzsa
2016.02.01.

Egy értelmiségi egyedülálló anyuka álláskeresési útvesztői – akár ez is lehetne a címe a mai posztnak, melynek szerzője, Zsuzsa mostanra jutott el odáig, hogy nem marad más lehetősége, mint külföldön megpróbálni boldogulni. Lássuk, hogyan jutott el eddig a pontig!
„Alapinformáció: három szakmám (1 középfokú + 2 felsőfokú képesítés) + egy diplomám van, az angolt tárgyalóképes szinten beszélem, és még van két másik nyelv alapfokon, valamint már 40 fölött vagyok, azaz lassan „értéktelen a munkaerőpiacon”.
Folyamatosan a túlképzettségem és kimondatlanul a korom és az ebből adódó tapasztalatom a gátja a 3 hónapnál hosszabb időre való elhelyezkedésnek, illetve még közrejátszik a munkahelyi etikáról alkotott véleményem is, mint egyedülálló anyuka.
2012 februárjáig folyamatos munkaviszonyban voltam - a cégtől csoportos leépítés keretében váltam el, mez volt az első találkozásom a munkanélküliség, álláskeresés mizériájával!
Sajnos egybeesett a (most már volt) férjem elköltözésével és a válóperrel. Nem volt egyszerű időszak, közben még a főiskolai tanulmányaimat is folytattam – és egyedül neveltem tovább tini lányomat.

ITT OLVASHATÓ

ÍGY DOLGOZUNK MI KÜLFÖLDÖN - KÉPEKBEN

HELLO MAGYAROK!
Szerző: Hello magyarok!
2016.02.01.

Hogy tűzoltók lettünk, s katonák? Nem éppen. De lett belőlünk ingatlanügynök Hongkongban, pszichológus Svédországban és még sorolhatnánk. A statisztikák mögött, amelyek arról szólnak, hogy mennyi magyar él és dolgozik külföldön, ritkán látni az arcokat, a számok mögött az egyes életutakat. A hellomagyarok.hu szerzői vállalkoztak arra, hogy megmutatják: mi is lett belőlünk. Külföldön.


ITTHON VAN MÁR ANYA IS

HELSINKI FIGYELŐ
Szerző: presshelsinki
2016.02.01.

Többnyire egyszerű dolgunk van, ha látni akarjuk a gyerekünket, beszélgetni akarunk a feleségünkkel vagy meg akarjuk ölelni a férjünket. Hazamegyünk, és ők otthon lesznek. De mit tehetnek azok, akiket éveken át államhatárok választanak el egymástól? A menekült családok egyesítése sokszor kínkeserves folyamat. Nagy öröm, ha sikerül.
Rafat és Souhad palesztinként Irakban rendkívül nagy kiszolgáltatottságban éltek, és 2009-ben, még a polgárháború kitörése előtt Szíriába menekültek. Ott azonban 2011-től már nem volt biztonságban az életük, ezért továbbmenekültek Törökországba, ahol 2012-ben megszületett kisfiuk, Ruweid is.


ITT OLVASHATÓORBÁN-MUSSOLINI PÁRHUZAMOK A BERKELEY KALIFORNIAI EGYETEMEN

HUPPA.HU
Szertő: Tismaneanu és Stan
2016.02.01.

A Hungarian Free Press című online újság, amelyet a kanadai Presszo Media cég ad ki, „Orbán-Mussolini párhuzamok a Berkeley Kaliforniai Egyetemen” címmel közölte Lázár György cikkét.
Orbán Viktor Magyarországa népszerű szemináriumtéma lett az észak-amerikai egyetemeken; számos beszélgetés és cikk elemzi az ország hirtelen tekintélyelvű fordulatát.
Január 21-én Vladimir Tismaneanu és Marius Stan tartott pódiumbeszélgetést a Kaliforniai Egyetemen, Berkeleyben „Orbánizmus, putyinizmus és az új támadás a liberális demokrácia ellen” címmel.
Tismaneanu a politológia professzora és a Maryland Egyetem Posztkommunista társadalmak kutatásával foglalkozó központjának igazgatója, míg Stan a Wilson Központ Román Kultúra Intézetének kutatója. A 64 éves Tismaneanu professzort jól ismerik az Egyesült Államokban. Korábban egy elnöki bizottság élén állt, és számos könyvet is publikált. Ion Pacepa, a kommunista Románia titkosrendőrsége, a Securitate volt tábornoka, aki később az Egyesült Államokba menekült, azt írta, hogy Tismaneanu „A  jelen tökéletes politikai elemzője, mert mind a nácizmus, mind a kommunizmus hagyatékának alapos ismeretekkel rendelkező szakértője”.
ITT OLVASHATÓNÉMETH KRISZTIÁN DZSUDZSÁKOLT EGYET. A MAGYAR VALÓSÁG

IFL, AZ ŐSZINTE GAZDASÁG
Szerző: Szarvas Norbert
2016.02.01.

Németh Krisztián, ügyeletes újrafeldezetett gondolt egyet és elment dzsudzsákolni katarba. Tudod mit jelent ez? Pénz-pénz-pénz és egy kicsivel több pénz. Azért fájó az ügy, mert egy újabb magyar játékos, aki egy pöppet nemzetközileg elismertebb lett (MLS gólok, gólpasszok, elismertség) és mégis olyan utat választott, ami Dzsudzsák Balázs karrierjét szétkúrta évekkel ezelőtt. Bár kétlem, hogy Balázs az elmúlt x évben rájött volna erre, hogy pénz van, de karrier nincs. Ráadásul a mostani tehetségszűkös időkben a magyar focival is játszanak, hiába egyéni sport a futball manager mód. Ez a valóság és pont.

Pedig tényleg minden adott volt Krisztiánnak. Magyarország kijutott az EB-re, ráadásul Németh stabil kezdővé vált, az MLS-ben is komolyabbnál komolyabb elismertségre tett szert és minden jel arra mutatott, hogy Németországban vagy valamelyik másik topligában találkozunk vele. Miért is ne? 27 éves, pont jó korban van. az amerikai liga egyik legjobb játékosává nőtte ki magát, ráadásul a válogatottban is hozta magát éles helyzetben. 

ITT OLVASHATÓ

VÖRÖSISZAP-ÍTÉLET, AVAGY NEWTON TÖRVÉNYEI

JOGÁSZ BLOG
Szerző: Dr. Sándor Zsuzsa
2016.02.01.

Négy éve, a vörösiszap-per tárgyalásának kezdetén Bakonyi Zoltán, a MAL Zrt. cégvezetője, az ügy elsőrendű vádlottja mondta nekem a következőket: „Newton törvényeit kéne újra írni ahhoz, hogy ne legyen igazunk.
A Veszprémi Törvényszék négy évvel később mind a tizenöt vádlottat felmentette, mert nem követtek el bűncselekményt.

A felmentő ítélet hallatán rengetegen felháborodtak. Valahol értem is a „népharagot”, hiszen Magyarország legnagyobb ipari katasztrófája következtében tízen meghaltak – bár jogilag „csak” nyolc áldozat halála kapcsolódik az iszapömléshez - tetemes anyagi és környezeti kár keletkezett.  De nem véletlenül idézte a bírónő Pálinkás György, egykori neves legfelsőbb bírósági bíró mondatát a személyes felelősséggel kapcsolatban. Az ominózus ügyben az ügyész kijelentette: „ezért a szörnyű bűntettért valakinek felelnie kell!” Mire Pálinkás: „Nem valakinek, hanem a bűnösnek kell felelnie.”
ITT OLVASHATÓ

A FEHÉR RÁDZSA

K.ÚR ÍR.
Szerző:szeletommy
2016.02.01.

Hölgyeim és uraim, pályázatot hirdetek. E helyen szeretnék némi jutalmat kilátásba helyezni annak a napkeleti bölcsnek, aki képes nekem megmagyarázni, mi a csodát keres Orbán Viktor pont Indonéziában? Miért repült felcsúti Sandokánként Jakartába, mi az a rejtélyes gazdasági együttműködési szándék, ami őt odavitte, szó szerint az Óperenciás Tengeren túlra?
„Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke szombat délután háromnapos hivatalos látogatásra Indonéziába utazik, a delegációban a kormánytagok közül részt vesz Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter – tájékoztatta a kormany.hu-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője.


ÖSSZEOMLÁS SZÉLÉN AZ OKTATÁS - ORSZÁGOSSÁ VÁLT A PEDAGÓGUSOK TILTAKOZÁSA

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: hata.mari
2016.02.01.


2008 és 2012 között negyedével csökkent az oktatásra fordított pénz, ötödével kevesebb hallgató jár a magyar egyetemekre, a pedagógusbérek pedig nálunk a legalacsonyabbak OECD szinten. Ráadásul a pedagógusbértáblát is átalakította a kormány,  emiatt a pedagógusok évi 20 ezer forinttal keresnek kevesebbet. Hogyan várjuk optimistán a pedagóguséletpálya-modell megvalósulását ilyen tények ismerete mellett, amelyek rámutatnak: a magyar kormányzatnak nem fontos a tanárok bérezésének rendezése vagy a közoktatás fejlesztése.
Nem csoda tehát, hogy az elkeserítő helyzetet végül megelégelő miskolci gimnázium tantestületéhez egyre több tanár és diák csatlakozik országszerte. Mára már 478 támogató csoport, köztük iskolák, tantestületek és egyéb közoktatással foglalkozó csoportok állnak ki a közoktatás siralmas állapotát boncoló nyílt levél és a körülötte körvonalazódó követelések mellett.

ITT OLVASHATÓ

TUDOM, MI A FEMINIZMUS, MÉGIS BAJOM VAN VELE

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2016.02.01.


Kis hazánk törvényei szerint a kommunizmus, a nácizmus bűneit tagadni, kisebbíteni nem szabad. A gond az, hogy ez  törvény roppant viszonylagos. Ha a nemzsidók érdekeiről, a zsidók túlzó szerepéről szóló szövegekben kicseréljük a "nemzsidó" szót "nemférfira", "nemfehérre", "nemciszneműre", stb. a zsidót pedig férfire, fehérre, ciszneműre, stb. attól még a politika ugyanolyan gonosz marad. És úgy gondolni, hogy az egyik ember emberi jogai, emberi méltósága nem ér sokat, mert vele szemben ezt meg lehet tenni, míg a másik ember ellen ilyet tenni bűn, nem csak kettős mérce, hanem a leggyalázatosabb diszkrimináció.
És nem, ez nem azt jelenti, hogy a nácik bűneit kisebbnek látnám, amikor a modern alternatívákhoz hasonlítom őket... Hanem azt jelenti, hogy a modern alternatívákról is felismerem, az ilyesmi hova vezet. Márpedig innen a kérdés elsősorban az általánosító, sokakat születésüktől fogva bűnösnek tekintő ideológiákról szól. Sőt, a magát ilyen ideológiákkal átverők azon szokásáról, hogy a nagy "áldozatszerepben" nem veszik észre, mikor, kinek, milyen jogait sértik. Azt hiszem ez érthető.
ITT OLVASHATÓ

TANMESE A KÉTSZER ELLOPOTT ÉLETRŐL

VARÁNUSZ BLOG
Szerző: Fabius
2016.02.01.


Egyszer volt, hol nem volt, a Dunán túl de az Óperenciás tengeren innen élt egy család, akinek volt egy Gazsi nevű fia. Éltek, éldegéltek ők maguknak, nem ártottak senkinek, vitték a családi szálloda-éttermet a dunántúli középvárosban amíg a komcsiktól csak tehették. Mert egyszer egy nem túl szép napon megjöttek ám, és aszonták: nem járja, hogy itten magántulajdon van felhalmozva, úgyhogy ide vele, és tessék kedves eltakarodni az alföldre családostól, merkülönben.
Tudták azt a II. világháború utáni időkben jól, hogy mit jelent pontosan ez a merkülönben, úgyhogy Gazsit fogták a szülei és szépen költöztek amerre mondták nekik. Boldogultak ahogy lehetett, a gyerek végezte az iskolákat egymás után, majd lediplomázott és tanár, edző lett belőle. Az évtizedek teltek, keze alatt növendékek tanultak, számtalan felnőtt válogatott lett közülük, mert ilyen ember ez a Gazsi: fél munkát sosem végzett. Vidéki megyeszékhely gimnáziumának és sportegyesületének dicsőségfalairól vigyorog le ma a képe, egykori válogatottak memoárjainak szereplője, úgy általában szeretik és becsülik akik ismerik.
Aztán egyszer csak beköszöntött a rendszerváltás, eljött a kárpótlás ideje is. A családi szállodát nem kaphatta vissza, de a jelenlegi tulajdonos a család iránti tiszteletből lakosztályt nevezett el róla. Kapott viszont kárpótlási jegyet ahogy mindenki más, ő pedig telkeket vásárolt belőle magának, jó lesz az később, tuti ami zicher. Mikor nyugalomra vágyott már kiköltözött a városszéli csendbe, és lett volna magának pecázó nyugdíjas, de az élet megint közbe szólt.

ITT OLVASHATÓ

KI GYŐZI LE VONÁT?

Y-GEN BLOG
Szerző:  plumsworld
2016.02.01.


Vona Gábor tartott egy évadnyitó beszédet. Török Gábor elemző Facebook-oldalán két pontban kommentálta:
1. Ilyen ideológiamentes, centrista, egyországos, hídépítős beszédet legutóbb talán az MDF-től hallottunk. Ha valóban ez lesz a Jobbik politikája, akkor nem csupán a szélsőjobboldali, de akár a jobboldali megjelölés is idejétmúlt és alkalmatlan lehet a párt leírására és megértésére.
2. A visszafordított nemzeti konzultáció 2010 óta az első olyan ellenzéki akció lehet, amely a politikai siker két előfeltételét teljesítheti: folyamatos napirendi jelenlétet és értelmezhető végeredményt. El is lehet persze rontani, de a Fidesz helyében én azért most egy kicsit aggódnék.
Az első ponttal bőven lehet vitatkozni. Bajnai Gordon ugyanezzel a stratégiával próbálkozott. Más irányból, de tagadhatatlanul próbált középre menni. Szinte mindegyik felszólalásában volt ilyen elem, még a jobbikos Gyöngyösi Márton ellen szervezett antifasiszta tüntetésen is. (Emlékeztek? Gyöngyösi négy éve felmérte volna, hogy a Magyar Országgyűlésben és kormányban hány "zsidó származású ember" van. No komment.)

ITT OLVASHATÓ

10 ÉVEN BELÜL ENERGIAFORRÁSHOZ JUT A VILÁGON MINDENKI

ZÖLDHULLÁM BLOG
Szerző: zsoltmelinda
2016.02.01.

Az ENSZ eredetileg 2030-ra tűzte ki, hogy a világon mindenki számára elérhető legyen az elektromos áram, illetve hogy tudjon biztonságosan főzni és fűteni, most azonban úgy néz ki, hogy a 2020-as évek elején ez megvalósulhat.
Jelenleg egymilliárd ember él elektromos áram nélkül, 3 milliárdan pedig állati ürüléket, fát vagy szenet használnak fűtésre és főzésre, így ki vannak téve mérgező gázoknak és súlyos tüdőbetegségeknek. Évente 800 ezer gyerek halála köthető a beltéri füsthöz, miközben például a szubszaharai Afrikában az egészségügyi létesítmények mindössze 58 százaléka kapcsolódik elektromos hálózathoz.
A fejlesztés azért valósulhat meg a vártnál gyorsabban, mert egyrészt a fejlődő országok még a párizsi klímacsúcs előtt letettek az asztalra számos olyan energetikai tervet, amelyek a befektetők számára vonzó lehetőségeket jelentenek.
ITT OLVASHATÓ