2021. május 25., kedd

VÁRATLAN, SZOMORÚ UTAZÁS MAGYARORSZÁGRA

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2021.05.24.


Nehéz olvasmány a mai, ugyanakkor hisszük, hogy Vera története sajnos nem egyedi, talán sokan magunkra ismerünk benne. Még ha nem is annyira tragikus körülmények között, mint az övé, de a járvány sokunk életét, hazautazásait megnehezítette.

„Mit tehet az ember a családjától úgy 1500 kilométerre, ha az otthon maradt felnőtt gyerek bejelenti, 
hogy babát várnak?

Mit tehet akkor, ha a gyereke otthon kórházba kerül?

Ha a szülője meghal úgy, hogy egy éve nem tudtak találkozni? És még nincs is vége…

Amikor külföldre költöztünk, azt mondtuk egymásnak a családtagjaimmal, hogy bármikor bármi történik, csak felülünk a repülőre és hazamegyünk. Ilyen egyszerű. Volt.

A fene sem gondolta, hogy minden ennyire meg tud változni. Minden IS.

A jelenlegi szabályokat eddig megpróbáltam a lehető leginkább betartani. Az utazási korlátozást kamerás beszélgetésekkel váltottuk ki. Egyedül a szüleim aranylakodalmára terveztem hazautazni, de arra mindenképp. Júliusra.

Arra amit kérnek, azt megteszem, legyen az oltás vagy teszt. Kerül, amibe kerül.
Általában egy évben egyszer megyünk. Legalábbis ez volt, K.e. – Korona előtt. A külföldön élők helyzete ilyen téren eléggé ellehetetlenült.

A nagylányom az elmúlt hetekben rendszeresen küldözgetett fotókat egy parányi fészekről, amit kismadarak közvetlen az erkélyük előtti tujára építettek. Pesten, zöldövezet.

A hidegek elmúltával, ahogy kijutottak az erkélyre, vették észre a madarakat. Azok valószínűleg már úgy voltak vele, hogy késő, elkészült az otthonuk. Lesz, ami lesz.

Én pedig sorban kaptam a fotókat, ahogy a mamamadár elrepült. Először csak magáról a fészekről, majd egymás utáni napokon egy- két, végül öt picurka tojásról. Tengelicek. Még sosem láttam őket élőben. Védett, viszonylag ritka kismadár. A fészke elférne a tenyeremben.

Évek óta visszatérő gondolatom, hogy felhív otthonról a (z egyik) gyerekem: anya, nagyi leszel!

Nemrég megtörtént élőben is… Azzal, hogy „de ne gyere még, még fiatal, hamarosan pedig úgyis találkozunk. Nyáron, júliusban.”

Hetekig sírtam itthon, hogy hogyan leszek nagymama ilyen távolból? Hogyan tudok JÓ nagyi lenni innen?
...

VAKCINAŐRÜLET ÉS TÜNTETÉS - MIKET BESZÉL?! #12

YOUTUBE
Szerző: JUHÁSZ PÉTER
2021.05.25.Még kétszer be lehetne oltani azokat akik oltásra jelentkeztek már, annyi a vakcinánk. Vagy lehet, hogy több is, mert ezek csak a nyugatiak, a keletiekről most nem dicsekszik Orbán. Egyet tudunk a kínai vakcinákról biztosan: hogy duplájába kerültek mint azok, amikből annyi van, hogy 2023-ig nem kell új adagot venni. Hacsak nem rohad ránk, mint a lélegeztető gépek. De nem csak erről szól a videó, mert tüntetni is megyünk...

JAKAB PÉTER: FIZESSENEK MEG A TOLVAJOK! (2021.05.25.)

JOBBIK MAGYARORSZÁGÉRT MOZGALOM
Szerző: JAKAB PÉTER
2021.05.25.Fizessenek meg a tolvajok! 

A HAZUDÓS ORBÁN

HÍRKLIKK
Szerző: FÖLD S. PÉTER
2021.05.25.


Orbán Viktor, miután megérkezett Brüsszelbe, az uniós országok vezetőinek csúcstalálkozójára, bejelentkezett a Facebookon, hogy szeretett népe elsőként értesüljön arról, miről tanácskoznak a belga fővárosban az unió tagállamainak vezetői. A járványhelyzetről, a migrációról, valamint Orbán szerint a legfontosabból, a klímaegyezményről, amelynek költségeit a magyar miniszterelnök szerint nem az embereknek, hanem a nagy multicégeknek kellene megfizetniük. Orbán a legfontosabb napirendi pontról nem beszélt: arról, hogy az uniós országok határozott válaszlépésben egyeztek meg Fehéroroszország ellen, amiért a magyar kormányfővel igen szívélyes és baráti viszonyt ápoló belorusz diktátor, Aljakszandr Lukasenka parancsára vasárnap leszállásra kényszerítették a Ryanair légitársaság repülőgépét, amelyen egy Fehéroroszországból elmenekült ellenzéki újságíró utazott...

SZABÓ TÍMEA SZERINT AZ EGÉSZ FUDAN EGYETEMI PROJEKT SZÍNTISZTA HAZAÁRULÁS

TELEX
Szerző: NÉMET TAMÁS
2021.05.25.


A parlament keddi ülésnapjának napirend előtti felszólalásait Szabó Tímea (Párbeszéd) kezdte.

„Viszlát maszk, goodbye, mondta néhány napja Orbán Viktor, mielőtt zsíros szájjal odatrollkodta volna magát egy szerencsétlen esküvői párhoz”

– kezdett bele felszólalásába a képviselő, majd hozzátette, a miniszterelnök ezzel feloldott néhány járványvédelmi intézkedést, de több dologról nem esett szó. Szabó szerint Orbán azért akarta fenntartani a veszélyhelyzetet, hogy úgy tudjon lopni és kiárusítani az országot a kínai kommunistáknak, hogy ne lehessen rendesen tüntetni ellene. Majd áttért a Fudan Egyetem ügyére.

Szabó szerint az egész Fudan-ügy úgy, ahogy van, hazaárulás. Orbán a Fidesszel karöltve 450 milliárdos kínai hitelből, kínai munkásokkal, kínai alapanyagokból egy olyan, a kínai kommunista párt által alapított elit egyetemet akar felépíteni itt, ami kínai titkosügynök-lerakat. Az egészre pedig annyit tervez költeni, mint a teljes magyar felsőoktatásra egy évben, ami szerinte

színtiszta hazaárulás.

Szabó elmondta, magyar diákoknak terveztek a helyszínre megfizethető szállásokat, majd a tervek szerint a Fudan Egyetem a terület nagyobb részét elfoglalná, fel is mutatta a terveket térképen:...


NYOLC KORONAVÍRUS ELLENI VAKCINA IS MEGNYUGTATÓAN VÉD A KÓRHÁZBA KERÜLÉS ÉS A HALÁLOZÁS ELLEN

QUBIT
Szerző: RADÓ NÓRA
2021.05.25.


Átlagosan 85 százalékban véd a kórházba kerülés és szinte 100 százalékban a COVID-19 miatti halálozás ellen az a nyolc koronavírus elleni vakcina, amelyet a Floridai Egyetem kutatói vizsgáltak. Az eredményeket a kutatók május 20-án megjelent, szakmai ellenőrzésen még nem átesett tanulmányukban adták közre.

A szakértők a Pfizer, a Moderna, a Johnson & Johnson, az AstraZeneca, a Szputnyik, a Novavax, a Sinovac és a Sinopharm vakcinákat vizsgálták, és úgy vélték, becsléseik hasznosak lehetnek az oltások hatását mérő matematikai modellek készítéséhez, valamint a közpolitikai döntések megfontolásakor.

Vakcinák az indiai variáns ellen

A vakcinák hatásosságát illetően egy másik biztató eredmény is napvilágra került a napokban. A Public Health England preprint tanulmánya azt mutatta: két dózis beadása után a Pfizer oltóanyaga 87,9 százalékban, míg az AstraZenecáé 59,8 százalékban bizonyult hatásosnak az indiai variáns ellen is. A Public Health England közlése szerint az oltások valószínűleg még jobb eredményeket mutatnak majd a kórházba kerülés és a megfertőződés terén. A Pfizer és az AstraZeneca mellett azért nem vizsgálták az Egyesült Királyságban harmadikként elfogadott Moderna teljesítményét, mert abból áprilisi alkalmazása óta még túl keveset adtak be ahhoz, hogy érdemi következtetéseket lehessen levonni belőle...

KIDERÜLT, HOL, MIKÉNT HATOTT A JÁRVÁNY A LAKÁSPIACRA - TÉRKÉPEN BÖNGÉSZHETI A HELYI FOLYAMATOT

AZ ÉN PÉNZEM BLOG
Szerző: Azénpénzem
2021.05.25.


Úgy tűnik, a koronavírus még mintha jót is tett volna a Tisza-tó környékének. A legnagyobb vesztes a budapesti és az érdi agglomeráció lett. Érdemes böngészni a mellékelt térképet, amelyen bárki kisilabizálhatja, mi történt az őt érdeklő területen.


A koronavírus-járvány hatásai 2020-ban inkább tranzakciószám visszaesésében, mint a lakásárak alakulásában jelentkeztek – állapította meg frissen kiadott lakáspiaci jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB). (A teljes jelentést itt találhatja meg.) Korábban a KSH is arról számolt be, hogy megszenvedte, de alapjaiban nem rengette meg a koronavírus-járvány az ingatlanpiacot.

Tavaly az MNB lakásárindex alapján országos átlagban tovább emelkedtek a hazai lakásárak, ugyanakkor a 2019. év végi 18,1 százalékról jelentősen, 6,6 százalékra lassult az éves nominális növekedési ütem 2020 negyedik negyedévére. Budapesten ezzel szemben éves alapon 0,7 százalékkal mérséklődtek a lakásárak 2020-ban.

Lakáspiaci közvetítők tranzakciós adatain számolt előzetes lakásárindexek szerint 2021 első negyedévében országos átlagban az előző negyedéves 6,6 százalékról 9,6 százalékra, Budapesten pedig -0,7 százalékról 0,9 százalékra emelkedett a lakásárak éves nominális növekedési üteme. Az áremelkedés ütemének gyorsulása az MNB szerint összhangban van a kereslet év eleji bővülésével. Megjegyzik azonban, hogy a számítások alapjául szolgáló tranzakciós adatok a lakáspiac mindössze 12,4 százalékát fedik le.Az árak alakulásával kapcsolatban érdemes felidézni azt, amire Valkó Dávid az OTP Ingatlanpont vezető elemzője hívta fel a figyelmet. Mint elmondta: tavaly csökkent a forgalom, amit vélhetően csak 2021-ben követett volna az árak esése, ám az év elején elindult otthonteremtési támogatások hatására a forgalom ismét nőni kezdett. Elképzelhető tehát, hogy a koronavírus járványt lényegében megúszhatjuk árcsökkenés nélkül...

OPTIMISTA AZ MNB, 6 SZÁZALÉKHOZ KÖZELÍTŐ GDP-NÖVEKEDÉST VÁR

MFOR.HU
Szerző: CSABAI KÁROLY
2021.05.25.


Bár a márciusi inflációs jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB) még 4-6 százalék közé tette a lehetséges idei gazdasági növekedés mértékét, az azóta beérkezett adatok alapján optimistább, ezért úgy ítéli meg, hogy a GDP közel 6 százalékkal bővülhet. Ugyanakkor a jegybank szerint az infláció emelkedésével kapcsolatos kockázatok erősödtek, ami miatt készen áll a monetáris szigorításra - olvasható a közleményben. Ez megerősíti Virág Barnabás MNB-alelnök múlt hétfői szavait, melyek szerint a következő, június végi ülésén a Monetáris Tanács már kamatot emelhet.


Mint beszámoltunk, a Monetáris Tanács mai ülésén nem változtatta meg a főbb monetáris kondíciókat: az alapkamatot 0,60 százalékon, az egynapos betéti kamatot -0,05 százalékon, míg az egynapos és az egyhetes fedezett hiteleszközök kamatát 1,85 százalékon tartotta.

A kamatdöntés után közzétett közleményében a tanács megerősítette, hogy az egyhetes betéti eszköz kamatát (ez jelenleg 0,15 százalékkal magasabb az alapkamatnál, 0,75 százalék) az MNB továbbra is a heti tenderek keretében határozza meg, amellyel a feltörekvő piacokkal szembeni kockázatkerülés felerősödésére reagál. (A következő ilyen tenderre két nap múlva, csütörtökön kerül sor.) Ameddig az inflációs kockázatok indokolják, addig a jegybank az alapkamat és az egyhetes betéti eszköz kamata között különbséget tart fenn - szól a tanács közleménye.

Márpedig a Monetáris Tanács megítélése szerint az inflációs kilátásokat övező felfelé mutató kockázatok általánosan erősödtek. A nyersanyagárak és a nemzetközi szállítmányozás költségeinek tartós emelkedése magasabb külső inflációs környezetet eredményez. A hazai gazdaság gyors újraindulásával átmenetileg ismét fellépő keresleti-kínálati súrlódások, az egyes ágazatokban várhatóan újból szűkössé váló munkapiaci kapacitások az élénk bérdinamikával párosulva az inflációs kockázatok növekedését okozzák...

TIBORCZ ÉS KÖRE AZ MFB HITELPROGRAMJÁNAK EGYIK NAGY NYERTESE

DIREKT36
Szerző: SZABÓ ANDRÁS
2021.05.21.


A brit tulajdonos 2019-ben adta el Budapest egyik legismertebb szállodáját, a Gellért Hotelt. A vevő az Indotek Csoport volt, amelynek többségi tulajdonosa Jellinek Dániel, Magyarország egyik leggazdagabb embere. A hotel eladását akkor nyilvánosan is bejelentették, azt azonban most derítette ki a Direkt36, hogy az adásvételt szinte teljes egészében az állami tulajdonú Magyar Fejlesztési Bank (MFB) finanszírozta. A bank az üzlethez 8,8 milliárd forintos hitelt nyújtott.

Bár Jellinek nem tartja magát kormányközeli üzletembernek, több nyoma is van annak, hogy az elmúlt években szoros üzleti kapcsolatot alakított ki Orbán Viktor miniszterelnök vejével, Tiborcz Istvánnal. Jellinek mellett pedig más olyan üzletembereket is milliárdos kölcsönökkel segített az állami bank az elmúlt néhány évben, akik üzleti kapcsolatban állnak Tiborczcal.

A bank hitelezéséről nyilvánosan elérhető adatok szerint az MFB 2019 óta legalább 58 milliárd forint hitelt adott összesen Tiborcznak és a hozzá köthető üzletemberek cégeinek. Jellinek mellett például a Puskás Aréna építésében résztvevő, Tiborcz mellett Mészáros Lőrinccel is üzletelő Balázs Attila cégei legalább 38,9 milliárd forintnyi hitelt kaptak.

A 58 milliárd forint jelentős összeg az MFB hitelportfoliójában. A bank legutóbbi beszámolója szerint az MFB hitelállománya 2020-ben 1100 milliárd forint volt. A cégeknek folyósított hitelek azonban ebből mindössze 451 milliárdot tettek ki.

Tiborcz és ismerősei más módon is hozzájutottak állami kölcsönökhöz. A jegybank tavaly tavasszal elindított egy programot, amelynek az volt a célja, hogy a járvány miatt nehéz helyzetbe került kisebb vállalkozásokat kedvezményes hitelekkel segítsék. A Direkt36 mutatta be, hogy a program keretében milliárdos hiteleket kapott Tiborcz és több, hozzá köthető vállalkozó cége is...

NETANJAHU, ERDOĞAN ÉS A HAMÁSZ: HÁBORÚK ÉS HARMÓNIA

MÉRCE
Szerző: BILLAY GÁBOR
2021.05.25.


Miután kiújultak a harcok az izraeli hadsereg és a Hamász terrorszervezet között, nem csak a térség, de a világ legtöbb állama kinyilvánította, hogy melyik oldalt is támogatja a konfliktusban. Így tett Recep Tayyip Erdoğan török elnök is, aki hétfőn telefonon egyeztetett Hasszán Roháni iráni elnökkel arról, hogy Törökország a lehető legkeményebben fog fellépni Izraellel szemben. Bejelentését sokan úgy értelmezték, hogy Erdoğan katonákat tervez küldeni Jeruzsálembe, azonban – akármennyire is feszült volt a helyzet a tűzszüneti megállapodásig – az igazság az, hogy a két állam közötti kapcsolatok még sosem virágoztak úgy, mint jelenleg, és ezen Erdoğan és a Hamász jó viszonya sem változtat.

Gyümölcsöző Izrael-ellenes dumák

Törökország volt az első muszlim ország, amely hivatalosan is elismerte Izraelt, és a két állam kifejezetten jó kapcsolatban volt egészen az 1967-es hatnapos háborúig, amikor is Törökország nyíltan bírálta Izrael bevonulását Ciszjordániába és Kelet-Jeruzsálembe. A ‘90-es években aztán a sikeres palesztin-zsidó béketárgyalások következtében a két ország kapcsolatai ismét javulni kezdtek, 1994 és 1998 között majd fél tucat kereskedelmi és katonai megállapodás született közöttük.

Eleinte Erdoğan sem ütött meg ellenséges hangot Izraellel. Az AKP (Igazság és Fejlődés Pártja) 2002-ben került hatalomra, a konzervatív pártnak pedig a kezdetektől az volt az egyik célkitűzése, hogy Törökország regionális nagyhatalommá váljon. Mint a NATO egyik tagállama, Izraellel tovább folytatta a katonai együttműködést, a kereskedelmi kapcsolatokat pedig csak tovább erősítették.

Erdoğan 2004-ben még az Amerikai Zsidó Kongresszus kitüntetését is megkapta békeközvetítői szerepe miatt.

Miközben a gazdasági és katonai kapcsolatok csak erősödtek a két ország között, Erdoğan rájött, hogy a muszlim világban igazán nagy népszerűséget csak akkor tud szerezni, ha Izrael-ellenes retorikára vált. Emlékezetes alakítást nyújtott a 2009-es davosi Világgazdasági Fórumon, ahol felháborodottan faképnél hagyta Simón Peresz izraeli elnököt, és az őket hallgató közönséget, miután összevesztek a gázai helyzeten. Ezzel a performansszal Erdoğan hatalmas népszerűségre tett szert a muszlim országokban, és hamarosan úgy kezdték mutogatni, mint az egyetlen vezetőt, akit valóban érdekelnek a palesztinok.

2010-ben aztán jött a következő botrány, amit a Mavi Marmara hajó ügye váltott ki. Az izraeli blokád alatt álló Gázába egy több hajóból álló flotta akart bejutni, állításuk szerint segélyeket akartak vinni a civil lakosságnak, ugyanakkor az akciót szervező Humanitárius Segély Alapítvány (IHH) már többször került terrorizmus finanszírozásával gyanúba, így az izraeli hadsereg erőszakot alkalmazva tartóztatta fel a hajókat, aminek következtében kilenc török állampolgár vesztette életét. Törökország ekkor megszakította diplomáciai kapcsolatait Izraellel, a gazdasági és katonai kapcsolatoknak azonban semmi baja nem esett, sőt, tovább javultak.

Ezen katonai együttműködések keretében egyébként izraeli pilóták rendszeresen kapnak kiképzést Törökország legkonzervatívabb városában, Konyában. 2012-ben, amikor Erdoğan már erősen nyugat-ellenes volt, átadták Törökország új NATO-támaszpontját az ország keleti felén található Malatyában, az iráni határhoz közel. Ezt az amerikai hadsereg használja, nem véletlen, hogy Irán több alkalommal is tiltakozott a támaszpont működése ellen, ez pedig rámutat Ankara bonyolult külpolitikai pozíciójára...

SAJÁT CSALÁDI CÉGÉTŐL VETT LAKÁSOKAT DUNAKESZI POLGÁRMESTERE, A CSOK-OT IS FELVETTE HOZZÁ

MAGYAR NARANCS
Szerző: BÉRES MÁTÉ
2021.05.25.


Tízlakásos társasházat építtetett Dunakeszin a polgármester családjának cége, hogy minden családtag kapjon egy lakást. Dióssi Csaba előbb a társaság vezetőjeként megépíttette a házat, majd kiszállt a cégből, és még a CSOK-ot is felvette, hogy a családi vállalkozástól megvehesse a lakásokat.

Tízlakásos társasházat építtetett az elmúlt években Dunakeszin egy Dióssi Csaba polgármesterhez köthető társaság, így a polgármester gyerekei is kaptak lakást – értesült a Narancs.hu. Az ingatlan a Google Maps utcakép alkalmazásának 2013-ban készült felvételei alapján akkor még csak épült, azonban a napokban a helyszínen járva megbizonyosodtunk róla, hogy mostanra elkészült.

Családi vállalkozás

Dunakeszi fideszes polgármestere, a négygyerekes Dióssi Csaba 2011-es vagyonnyilatkozata szerint 2004-ben vásárolt egy 1699 négyzetméteres, akkor még beépítetlen építési telket a városban, ami az azóta felépült társasház tulajdoni lapja szerint megegyezik az ingatlan területével. Az építettő az 1996-ban alapított Turan Bt. volt, amelynek vezető tisztségviselői feladatait egészen 2016-ig Dióssi látta el, jelenleg az 1997-es születésű, tehát 24 éves fia az ügyvezetője és tulajdonosa, a kültagok között pedig a polgármester közel 80 éves édesapja is feltűnik...

KALETA-ÜGY: MIRŐL ÍRT A KORMÁNYSAJTÓ TAVALY NYÁRON?

MÉRTÉKBLOG
Szerző: MÉRTÉKBLOG
2021.05.25.


Nincs vitánk Kocsis Mátéval abban, hogy indokolt a gyermekpornográfia büntetőjogi következményeinek szigorítása. Arra azonban kíváncsiak voltunk, hogyan kezelte a Fidesz-média azt a helyzetet, amikor a Fidesz-kormány diplomatája követte el ezt a bűncselekményt. Bódi Jenő gyorselemzése.


Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője a múlt héten közölte, hogy a napokban egy „pedofilellenes törvény” javaslatát nyújtja be az Országgyűlésnek. Egyes találgatások szerint ezzel már a jövő évi választási kampány egyik lehetséges témáját próbálja tesztelni a párt. Újra aktuális tehát felidézni, hogyan tárgyalták a gyermekpornográfia birtoklása miatt őrizetbe vett, és tavaly nyáron elítélt volt perui nagykövet, Kaleta Gábor ügyét olyan vezető kormánypárti médiumok, mint a Magyar Nemzet, az Origo és a Pesti Srácok.

Elsőként rögtön szembetűnik, hogy csak a Magyar Nemzet és a Pesti Srácok mutatták be Kaleta ügyének konkrét jogi, bírósági eljárását, az Origo azzal egyáltalán nem foglalkozott. 2020 februárjában az Index írta meg azt, hogy a volt perui nagykövettel szemben az ügyészség már 2019 őszén vádat emelt, miután kiderült, hogy a számítógépén 19 ezer darab, gyermekpornográfiát ábrázoló képet találtak egy nemzetközi rendőrségi akció keretében. Kaletát először májusban, majd – az ügyészség fellebbezése miatt – július elején ítélte el a bíróság egy éves, két és fél évre felfüggesztett börtönbüntetésre és félmilliós pénzbüntetésre. Ezután kormánypárti politikusok – mély erkölcsi felháborodásukat is erőteljesen hangoztatva – azonnal bírálni kezdték az enyhének tűnő ítéletet, miközben az ítéletet másodjára tudomásul vevő ügyészség magyarázó közlemény kiadására kényszerült. Az ítélet után két héttel került szóba először, hogy Kocsis Máté vezetésével egy munkacsoport a Büntető törvénykönyv módosítását tervezi a „gyerekek egészséges lelki és erkölcsi fejlődése érdekében”. A fideszes frakcióvezető a Vasárnapi Újság című rádióműsornak részletesen nyilatkozott erről: többek között a bírói mérlegelés széles lehetőségéről, a gyerekeket az interneten fenyegető veszélyekről és ezek nyomán egy olyan átfogó jogszabály-módosítási csomagról beszélt, amely minden vonatkozó gyermekvédelmi rendelkezést érint.

A kormánypárti sajtó természetesen azokról az ellenzéki vádakról nem tudósított, amelyek az Orbán-kormányhoz próbálták kötni Kaleta ügyét, többek között az ügy eltussolásának vádjával. Ugyanakkor ezek hatására néhány nap múlva a kormányzati kommunikáció is támadó üzemmódba kapcsolt, és egymás után jelentek meg az olyan vélemények, cikkek, amelyek az ellenzéki álláspontot bírálták, közben Kaleta személyét a baloldalhoz kapcsolták, vagy általában a pedofíliát a baloldal és a liberalizmus termékeként értelmezték...

MEGCSAPOLT KASSZA, VISSZAFOLYATOTT TÁMOGATÁSOK - 800 MILLIÁRDNYI KÖZPÉNZT CÍMKÉZTEK ÁT

NÉPSZAVA
Szerző: VAS ANDRÁS
2021.05.25.


Egy klubvezető bemutatta lapunknak, milyen módszerekkel lehet az eredendően utánpótlásra, illetve létesítményfejlesztésre fordítható tao-pénzeket „átzsilipelni” profi sportra.


A társaságiadó-felajánlás (tao) keretében a cégektől származó bevételek nagyjából harmadát nem az eredetileg igényelt célokra használhatták fel annál a sportklubnál, amelynek dokumentumai, elszámolásai a Népszava birtokába kerültek. Az iratok alapján megkerestünk olyan klubdolgozókat, akiknek a neve mellett a munkakörükhöz, feladatukhoz képest feltűnően nagy, több százezres kifizetések szerepeltek, és volt aki – igaz, névtelenséget kérve – elismerte: a pénznek valójában csak egy részét tarthatja meg, a többit vissza kell adnia, hogy azt másra használják fel klubon belül. 

Megkerestük a szervezet vezetőjét, aki azt mondta: a tao-rendszer kiskapuit kihasználva tudják életben tartani a klub profi csapatát. Szerinte azonban nem csak ők élnek ezekkel a „megoldásokkal”, hanem szinte minden sportklub. Ezért vállalta, hogy – ha csapata nevét, városát, de még a sportágat sem nevezzük meg cikkünkben –, akkor tételesen bemutatja, miként lehet visszaélni a tao-támogatásokkal, s milyen módszerekkel irányítják át a klubok az eredendően utánpótlásra fordítandó tíz- és százmilliókat a profi sportba. 

– A társasági adó sportcélú felhasználása 2011 óta lehetséges – kezdte a sportvezető. – A kezdetek igazi aranykornak számítottak: mindenki annyi taóra pályázott, amennyire csak tudott, ráadásul létszám alapján ítélték meg a támogatást, ami azt jelentette: minél több gyereket tudott egy klub magához csábítani, annál nagyobb összegre számíthatott. Az egyesületek tömeges látszatigazolásokba kezdtek, s így elvileg azonnal igazolást is nyert a tao, hiszen látványosan megugrott az igazolt utánpótláskorú versenyzők száma. 

– Persze csak papíron – jegyezte meg a klubvezető. – Azok az egyesületek, melyeknek jó kapcsolataik voltak egyes iskolákkal, akár az intézmény összes diákját leigazolták. Akadt olyan fővárosi klub, amely a kerületében lévő összes iskolában eljátszotta ezt. Hogy ez a trükkös megoldás nemcsak fővárosban dívott, bizonyítja, hogy egy vidéki iskolában a szülők az igazgatóhoz fordultak, amikor év elején az osztályfőnökök kiosztották az átigazolási lapokat, amelyek egy helyi klubhoz láncolták volna a gyerekeiket. A felháborodás után az egyesület azonnal visszakozott...

„AZ A HELYZET, HOGY EGYSZERŰEN EL LETTÜNK FELEJTVE”

MAGYAR NARANCS
Szerző: FÜLÖP ZSÓFIA
2021.05.25.


Hogyan küzd meg a koronavírus-járvány okozta problémákkal egy zsákfalu és Magyarország egyik legszegényebb települése? Riport Baranya megyéből.


„A falu szerencsésen átvészelte a koronavírus-járványt, mindössze három családnál volt megbetegedés, de senki sem került kórházba, súlyos beteg nem volt. Ehhez kellett az is, hogy betartsuk a szabályokat, mindenki hordta a maszkot, a boltba csak egyesével lehetett bemenni, használni kellett a kézfertőtlenítőt és akinél nem volt maszk, azt hazaküldte a boltos. De sokat jelentett az is, hogy ide nem jönnek csak úgy az emberek, csak ha itt laknak, és mi sem járunk el sűrűn, csak aki dolgozik” – meséli Kelemen Nikoletta, akivel a Baranya megyei Ágon találkozunk. A Pécstől mintegy 40 kilométerre északra, a Baranyai-Hegyhátban lévő község mellett található Gerényes, tovább viszont nem vezet út. Ág picike zsákfalu, 180-190 lakossal...


A KÍNAI KOMMUNISTA PÁRT KÖZPONTI MÉDIAHOLDINGJA A FUDAN EGYETEM STRATÉGIAI PARTNERE

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZUBOR ZALÁN
2021.05.25.


Bár Palkovics László korábban azt mondta, semmiféle ideológiai oktatás nem lesz az egyetemen, ennek ellentmond, hogy a Kínai Kommunista Párt propagandaosztálya által ellenőrzött vállalat, a China Media Group teljeskörű stratégiai megállapodást kötött a Fudan Egyetemmel.


Májusban több magyar médium is beszámolt róla, hogy a budapesti campusnyitásra készülő Fudan Egyetem megállapodott a China Media Group nevű holdinggal. A médiacsoport a közelmúltban fogta össze a Kínai Népköztársaság több állami csatornáját, amelyeket több országban is külföldi ügynökségként tartanak számon. A stratégiai megállapodás alapján megalakult egy úgynevezett CMG-Fudan Nemzetközi Sugárzások Kutatóközpont is, amelynek célját egyelőre nem közölték, de akár magyarországi médiaszolgáltatásra is készülhetnek, tekintve, hogy Budapesten nyílna a Fudan első külföldi intézménye.

Az Orbán-kormánnyal kötött megállapodás értelmében a sanghaji székhelyü Fudan Egyetemnek Budapesten, a IX. kerületben nyílna campusa, nagyrészt kiszorítva a Duna-parti telephelyről az eredetileg oda tervezett Diákvárost. A campus teljes költsége 540 milliárd forint, az építkezést kínai cégek valósítanák meg, nagyreszt a magyar állam által felvett kínai hitelből. Kína 450 milliós hitelt adna, amit a magyar állam 100 milliárddal kiegészítene.

A terv ellen sokan tiltakoztak, köztük a fővárosi és a kerületi önkormányzat is, elsősorban azért, mert tervezett formájában helyet venne el a magyar egyetemistáknak szánt, megfizethető kollégiumokból álló diákvárostól. Az ellenzéki önkormányzatok felvetették, hogy népszavazást kellene tartani a fejlesztésről (ezen egy felmérés szerint a budapestiek mintegy 90 százaléka elutasítaná a beruházást), mire Palkovics László, a kínai Fudan Egyetem budapesti megvalósításáért felelős innovációs miniszter azt mondta, kezdeményezi, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítsák az egyetemet...

KARÁCSONY: MEGKERESTEK, MONDJAM MEG, MIT KÉREK AZÉRT, HOGY NE INDULJAK

HÍRKLIKK
Szerző: HÍRKLIKK
2021.05.25.


...A főpolgármester elmondta azt is, mi lenne az első három dolog, amit meglépne megválasztása után:

„Az lenne az első, hogy újratárgyalom Brüsszellel a helyreállítási alap pénzeit. A jelenlegi kormány a lehetséges források csak 38 százalékát hívja le, miközben elképesztő butaság nem felvenni a könnyen lehet, hogy végül negatív kamatozású, 30 évre adott hitelt, mert Magyarországnak nagyon nagy beruházásra van szüksége ahhoz, hogy legyőzzük a válságot. Másrészt az első dolog, amivel szembe kell majd néznie a mai ellenzéknek, az a jogállamisági kérdés tisztázása.”

„Második, hogy vissza kell csinálni azokat a trükközéseket, amelyekkel most az állami vagyont és a felsőoktatást kiszervezték.”

„Magyarország fejlődése szempontjából pedig a legfontosabb kérdés a harmadik, hogy a Ferge Zsuzsa és munkatársai által 2007-ben összerakott gyermekszegénységi programot újra elővesszük. Ez egy 700 milliárd forintos program, ami finanszírozható a helyreállítási alapból. Szerintem ezen a programon fog múlni, hogy húsz év múlva milyen ország lesz Magyarország.”

DOBREV KLÁRA: MI MÉG OKOSABBAK VAGYUNK

NÉPSZAVA
Szerzők: KÓSA ANDRÁS, ZOLTAI ÁKOS
2021.05.25.


Kormányzóképesség, határozottság, tapasztalat, nemzetközi háttér – Dobrev Klára szerint ő ezekben jobb, mint ellenzéki versenytársai.


A Fidesz kommunikációs stratégiájának középpontjában az áll, hogy Gyurcsány Ferenc irányít, az összes ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ő bábja. Ebbe a narratívába ön illik a legjobban, hiszen a DK miniszterelnök-jelöltje, ráadásul Gyurcsány felesége. Valóban a DK-elnöke irányít mindenkit? 

A Fidesznek nincs új ötlete, egyébként sem fontos, hogy mit gondolnak. Ahogy az önkormányzati választáson nyertünk Budapesten és a legtöbb vidéki nagyvárosban 2022-ben ugyanezzel a narratívával szemben, nyerünk az országban is. A már sikeresnek bizonyult stratégia mentén megyünk előre, és egymás tiszteletével készülünk a kormányváltásra. 

Karácsony Gergely hivatalosan is az egyik ellenfele lesz az előválasztáson és bejelentette, új mozgalmat indít. Tudott erről a lépéséről? 

Számítottam arra, hogy Karácsony Gergely is indul miniszterelnök-jelöltként, a mozgalomról viszont nem tudtam, de nincs ezzel baj. Orbán azt célozta meg, hogy a civilek ne hallassák a hangjukat közéleti kérdésekben, szerintem viszont a politikát is vissza kell adni az embereknek. Minél több mozgalomban hallatják a hangulat a civilek, annál nagyobb esély van a kormányváltásra. A 99 Mozgalomnak lehet valamilyen hatása a DK-ra? Ezen nem nagyon gondolkodtam. Az biztos, hogy sok mozgalom van és az nagyon jó, ha az ellenzéki oldal „mozog”.

Ön a „Sokak Magyarországával” kampányol, Karácsony a 99 százalékról beszélt. Sok különbséget nem látunk.

Ez azt mutatja, hogy az ellenzéki pártok érzik, mi a legnagyobb gond ma Magyarországon. A Fidesz kormány hatalomgyakorlása miatt nagyon kevesen vannak, akik jól jártak az elmúlt években, de a többség küszködik. Zajlik az ellenzéki pártok közös programalkotása – remélem hamarosan bemutatjuk a minimumprogramot – az is erről szól majd. Örülök, hogy az alapproblémát egyformán látjuk...

„DOBREV ALKALMATLAN ORBÁNNAL SZEMBEN” – MÉRŐ LÁSZLÓ ELŐVÁLASZTÁSRÓL ÉS A „DÖRZSÖLT SZÉLKAKASRÓL”

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2021.05.25.


„Bődületes baromság”, amit az ellenzék művel kormánykritika címén, tömegek érezhetik ugyanis valóban jobbnak a helyzetüket ma – mondja Mérő László. A matematikus egyszerű képlettel illusztrálja is, hogyan lehet csupán tíz százalékos keresetnövekedés akár 600 százalékos emelkedés az egyéni érzületben. A pszichológusként is ismert egyetemi tanár belátja ugyanakkor, hogy jobb megoldások is vannak az ellenzéki előválasztás fideszes meghekkelése ellen, mint amit a minap javasolt. De miért gondolja, hogy Dobrev Klára főnyeremény lenne a kormánypártnak? Miért ír hamarosan megjelenő könyvében Orbán Viktorról mint dörzsölt szélkakasról? Mi baja a Momentummal, s miért nem tagja Karácsony Gergely új mozgalmának? Hogyan és miért jutott el a liberális értelmiség egy része a Jobbik-gyűlölettől a Jakab Péter-rajongásig? Aztán: az Orbán-kormányt elutasító Mérő hogyan tudott együttműködni a fideszes elittel egy Rubik-projektben? Interjú...

A TÍZ LEGPUSZTÍTÓBB MAGYAR MÍTOSZ - SZNOBJEKTÍV [#77]

ATV / SZNOBJEKTÍV
Szerző: PUZSÉR RÓBERT
2021.05.25.Műsorvezető: Puzsér Róbert 
Vendég: Vona Gábor

"ORBÁN MAJD AKKOR ÁLL KI VITÁRA, HA AZ LESZ A FIDESZ POLITIKAI ÉRDEKE" | INTERJÚ RÉVÉSZ MÁRIUSSZAL

PARTIZÁN
Szerző: Partizán
2021.05.24.Révész Máriusz politikai karrierje Kőbányán indult, majd a Fidesz oktatási kabinetjében dolgozott Fodor Gábor mellett. Oktatáspolitikusként, Orbán Viktor szóvivőjeként, népesedéspolitikusként is kipróbálta magát, de jelenleg többek között a vándortáboroztatással, kerékpárutakkal foglalkozó Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos. Adásunkból kiderül, hogy milyen állásponton volt az Orbán-Fodor csörtében, hogy mit gondol arról, hogy a magyar diákok PISA-eredményei nem javultak az elmúlt 10 évben, és azt is elmondja, hogy hogyan érez azzal kapcsolatban, ha "emberarcú fideszes"-nek nevezik...

"KÉRTEM, HOGY PRÓBÁLJA MÁR MEG LEÁLLÍTANI AZ ÖRDÖG ÜGYVÉDJÉT” – A BORKAI-SZTORI HÁTTERE, 4. RÉSZ

HVG360
Szerző: DEZSŐ ANDRÁS
2021.05.25.


Nemcsak a Fidesz vezetése tudott az Ördög ügyvédje blog megjelenése előtt a Borkaiék bukásához vezető felvételek létezéséről, de legkésőbb 2019 augusztusában több ellenzéki politikus is van, akihez a felvételek is eljutottak – derül ki a kutatásunkból, és akad olyan tanúvallomás is, ami ezt támasztja alá. Ennek ellenére egyelőre csak teóriák állíthatóak fel arról, hogy ki állhat az Ördög ügyvédje mögött, a bloggal ugyanis már nem zsarolni, hanem “kivégezni” akarták Borkaiékat, így a politikai motiváció mellett más is húzódhat. A Borkaiék bukásáról szóló cikksorozatának utolsó, 4. részében részben ezeket a teóriákat vesszük végig...

ITT OLVASHATÓ

A korábbi részek itt olvashatók:

„Zsoltra kifejezetten nyomultak a lányok” 

SZÉL BERNADETT POLGÁRI ENGEDETLENSÉGRE BUZDÍTJA AZ ÖNKORMÁNYZATOKAT A LAKÁSPRIVATIZÁCIÓ ELLEN

MÉRCE
Szerző: JUHÁSZ VANESSZA
2021.05.25.


Kedden a Kossuth téren tartott sajtótájékoztatót Csordás Anett, a C8 civilek és a Momentum józsefvárosi képviselőjelöltje, Orosz Anna, a Momentum alelnöke és Újbuda alpolgármestere, valamint Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő a nemrég benyújtott bérlakástörvénnyel kapcsolatban. Az eseményen a politikusok beszéltek a törvényjavaslat hatásáról, Csordás Anett Kocsis Máténak címzett nyílt leveléről, valamint az önkormányzatok lehetőségeiről és az ezzel kapcsolatos petícióról is.

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, Böröcz László fideszes parlamenti képviselő május 11-én kedd este nyújtotta be azt a törvénymódosító javaslatot, ami vételi jogot biztosítana az önkormányzati lakást bérlőknek, ha az illető már legalább 2020 december 31. óta béreli a lakást. A módosítás a lakásforgalmi érték 30%-ában állapítaná meg a vételárat, ami a bérlés idejétől függően akár 10,5%-ra is csökkenhet. A módosító javaslatot élesen bírálták az ellenzéki polgármesterek , mondván, a „rablóprivatizáció” be fogja betonozni a már most is súlyos méreteket öltő lakhatási szegénységet. Ráadásul az intézkedésnek bizonyítottan több NER-közeli kedvezményezettje lehet...

MAJDNEM 12 MILLIÁRD FORINTÉRT ÉPÍT BIATORBÁGYON SZAKGIMNÁZIUMOT A MÉSZÁROS-GYEREKEK CÉGE

ORSZÁGSZERTE BLOG
Szerző: ZSILÁK SZILVIA
2021.05.25.


A közbeszerzést a Fejér-B.Á.L Zrt. nettó 11,6 milliárd forintért nyerte el, ami ismerősen mozog a Pest megyei településen: korábban 6 milliárdért épített iskolát a városban. A Mészáros-gyerekek cégének most egy 18 tantermes szakgimnáziumot, egy tornateremet és egy focipályát kell felhúznia Biatorbágyon. A középiskola egy békés lakópark szomszédságában épül fel, de a lakóknak korábban sikerült megfúrniuk, hogy legalább MLSZ-focipálya ne épüljön pár méterre a házaktól.


Nettó 11 603 566 919 forintért tervezhet és építhet szakgimnáziumot a Mészáros-gyerekek cége Biatorbágyon – derült ki az uniós közbeszerzési közlöny pénteki számából. A nyílt eljárásra csupán két ajánlat érkezett be: a nyertes Fejér-B.Á.L Zrt. mellett indult a tenderen a NER másik nagyágyúja, a West Hungária Bau Kft. (WHB) is. A Paár Attila érdekeltségébe tartozó vállalkozás a Fejér-B.Á.L.-nál csak kicsivel lőtte magasabbra a költségeket: nettó 11 650 024 079 forintos ajánlatot nyújtott be, s ezzel alulmaradt.

Az ajánlatkérő az állami tulajdonú Beruházási, Műszaki Fejlesztési, Sportüzemeltetési és Közbeszerzési Zrt. (BMSK). A megbízás a Biatorbágy Szakgimnázium tervezésére és kivitelezésére szól. A munka részeként egy

18 tantermes szakgimnáziumot, tornateremet és kiszolgáló funkciójú helyiségeket kell tervezni – zöldmezős beruházásként.

Az iskola területe összesen 11 716 négyzetméter, a tornaterem 1 118 négyzetméter lesz. Megvalósul egy labdajátékokra alkalmas, 1 056 négyzetméteres sportpálya, mellette egy ötsávos síkfutó pálya, körülötte pedig egy futókör és futó-távolugró pálya létesül...

KÍNAI MRNS VAKCÍNA?

ÁZSIÁBA SZAKADTAM VLOG
Szerző: Ázsiába Szakadtam
2021.05.26.Miközben küldi szerte a nagyvilágba az úgynevezett hagyományos technológával készült oltásait Kína, a színfalak mögött tempósan dolgozik nem is egy mRNS vakcinán. Az egyik ilyen vakcina a német BioNtech céggel közösen készül...

A LEGGAZDAGABB MAGYAROK KÖZÉPOSZTÁLYBELI OLASZOKAT ÉS SPANYOLOKAT TUDTAK LEELŐZNI

G7.HU
Szerzők: KASNYIK MÁRTON, HAJDU MIKLÓS
2021.05.25.


Ha különböző fejlettségű országok egy olyan gazdasági blokkba kerülnek, ahol többé-kevésbé azonos játékszabályok vonatkoznak mindenkire, akkor alaphelyzetben azt várnánk, hogy hosszú távon egyre kisebb legyen a különbség közöttük. Ilyen konvergenciára van is történelmi példa, ez történt például a dél-európai országokkal és Írországgal az Európai Unióba való belépésük után: rengeteg tőke talált utat ezekbe az országokba, a bérek és az életszínvonal is évtizedes időtávon, tartósan emelkedett.

De a valóságban persze nem ilyen egyszerű a helyzet, hiszen nem csak közgazdaságtani törvényszerűségek mozgatják az egyes gazdaságok pályáját, és ha jobban megnézzük az egyes országokat, az is kiderül, hogy nem minden régió vagy jövedelmi réteg jár ugyanolyan jól vagy rosszul. Magyarországon például – minden sokat emlegetett béremelkedés dacára – a társadalom szegényebb háromnegyede egyáltalán nem zárkózott fel Európában az utóbbi tíz évben, írtuk legutóbb.

Érdemes megnézni szélesebben is, hogy az utóbbi tíz évben hogyan rendeződött át Európa alsó fele. Ha az Európai Uniót nem elkülönülő országok csoportjaként fogjuk fel, ahol egymással hasonlítgatjuk össze az egyes tagállamokat, hanem egy nagy társadalomnak, akkor új képet kapunk a kontinens belső rétegződéséről. Ehhez készítettünk egy adatbázist, aminek segítségével egymással összemérhetővé tettük az európai országok egy-egy jövedelmi szeletét, ennek módszeréről bővebben a cikk végén lehet olvasni...

TÉNYLEG A NÉP EGYSZERŰ FIA ORBÁN VIKTOR?

SZEGEDI KATTINTÓS
Szerző: SZEKA
2021.05.24.


A Fidesz lényegében egyszemélyes párt, ezért a megítélése döntően függ a választók Orbán Viktorról alkotott képétől. Mindenki, aki a kormánypárt berkein belül tevékenykedik ennek az imázsnak a kialakításán és fényezésén ügyködik, mert tudják, saját politikai karrierjük attól függ, hogy a főnökükben mennyien bíznak meg, illetve hány magyar választó utasítja el a személyét. Orbán fő bázisa már évek óta az a magyar vidék, amely saját fiának tekinti a miniszterelnököt. Ez a szavazótábor adhatja a legstabilabb alapot, egyben a tartalékot is a Fidesz jövő évi kampányához, ám amennyiben innen elvándorolnak a választók, akkor kínos kudarc érheti a kormánypártot.

Orbán Viktorról tudjuk, hogy szereti plebejusnak beállítani magát, ugyanakkor a környezetében patríciusok egész sora található. Sikerének alapja, hogy akkor is ragaszkodik a róla kialakított egyszerű imázshoz, amikor számos körülmény azt sugallja: hatalmának nem pusztán szellemi, hanem igenis anyagi alapjai vannak. Vagyis, Orbán nem is annyira szegény, mint ahogy az az adóbevallásából felsejlik, és nem is szeret az egyszerű néppel annyira vegyülni, mint ahogy az a kormányzati sajtóorgánumokban sugallják azt.

A közvetlen, egyszerű, jópofa fickó imázsa jól áll a kissé megpocakosodott, őszülő, sőt néha joviális kinézetű miniszterelnöknek, ám mindig vannak olyan tényezők, melyek belekavarnak abba a képbe, hogy Orbán Viktor csak egy a sok millió magyar közül. Beköltözött például a Budai Várba, ami nem igazán illik bele a nép egyszerű fiának képébe. Nehéz elképzelni ugyanakkor azt róla, hogy nincsenek komoly megtakarításai, amikor legszorosabb környezetének tagjai fénysebességgel gazdagodtak meg országlása idején...


„ADDIG JÓ AZ EMBER, AMÍG DOLGOZIK, AZTÁN INKÁBB FEKÜDJÖN BELE GYORSAN A GÖDÖRBE?”

24.HU
Szerző: KÁLMÁN ATTILA
2021.05.25.


Az új társadalombiztosítási törvény miatt tízezrek eshettek el az ingyenes egészségügyi ellátástól. A pontos számokat titkolja a kormány.


Piroska éveken át takarított a kecskeméti kórházban, más hosszabb ideig tartó munkája sosem volt. Szerényen, de viszonylagos biztonságban élt egészen húsz évvel ezelőttig, amikor meghalt a férje, és depressziós lett. Olyan mélyre került, hogy nem tudott bemenni dolgozni sem, egyre lejjebb csúszott, majd végül Budapestre költözött, ahol hamarosan az utcára került.

Hogy a tisztítószerek és vegyszerek között töltött élet, vagy más miatt, azt ő sem tudja, de tönkrement a tüdeje, krónikus obstruktív tüdőbetegsége (COPD) alakult ki. „10-15 méter séta után már kifulladok. Gyógyítani nem lehet, csak szinten tartani gyógyszerekkel, inhalátorral” – magyarázta, 62 éves korára miért látja reménytelennek, hogy bármit is dolgozzon. Az utcáról ugyan albérletbe tudott költözni élettársával, de tavaly újabb egészségügyi gondja lett: elkapta a tuberkulózist.

Hogy hogyan lettem TBC-s? Az élettársam, aki a gödi Samsung-gyárban dolgozik, elkapta. Máshova szinte egyáltalán nem jár, az ott dolgozó románoktól kaphatta el, mert köztük is volt pár beteg

– mesélte Piroska.

A betegséggel körülbelül fél évig küzdött, mostanra túl van rajta, de még mindig a Korányiban lábadozik. Azonban szerencséjére ezt nem számlázzák ki neki, ugyanis még éppen nem jött össze annyi tb-hátraléka, hogy a 2019 végén elfogadott törvény értelmében érvénytelenítsék a tajszámát.

Ha összejött volna hat havi tartozása (ami jelenleg 48 ezer forintot jelent), akkor a kezelését kiszámláznák neki. Így viszont egy egyesület fizeti helyette havonta a tb-t, mert az ingyenes társadalombiztosításra sem jogosult...

GYORS VÁLASZ BELARUSZNAK - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: BEDE MÁRTON
2021.05.25.


- Hosszú idő után nem Magyarországon haltak meg lakosságarányosan a legtöbben Európában a járványban

Megszűnik a légi közlekedés Európa és Fehéroroszország között

- Külügyminisztérium a minszki incidensről: az uniós nyilatkozat tükrözi a kormány álláspontját

Ki az a Raman Prataszevics, aki miatt Lukasenka eltéríttetett egy repülőt?

Küldd bátran tovább a Reggel 4-et ismerőseidnek! Itt tudnak feliratkozni rá, ha tetszik...

SZABAD SZEMMEL: ORBÁN VÉTÓI MIATT BÉNA KACSÁNAK TŰNIK AZ EU A NEMZETKÖZI POLITIKÁBAN - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.05.25.


Egyelőre nem látszik, mit tud kezdeni azzal a közösség, hogy a belorusz diktátor, egy európai belső járatot kényszerített földre.


Deutsche Welle

Az este kezdődött brüsszeli uniós csúcsértekezlet előtt erősödött a Magyarországra nehezedő nyomás, mivel az Orbán-kabinet a napokban megtorpedózta a közös állásfoglalást mind Hongkong, mind az izraeli-palesztin viszály ügyében. Megfigyelők arra számítanak, hogy ugyanez történik az Oroszországról folytatandó vitában is, így több részvevő is nagyobb együttműködésre próbálja serkenteni a magyar politikust.

Diplomaták szerint egyébként mostanában nehéz idők járnak a közös külpolitikára, olyannyira, hogy egyesek már romhalmazt emlegetnek. Mindenesetre a mostani tanácskozáson el akarják dönteni, hogy mennyire csapják rá az ajtót az orosz elnökre, illetve hogy mennyire lehetséges még Moszkvával a stratégiai kooperáció.

Financial Times


A vezércikk leszögezi, hogy Lukasenko belorusz elnököt meg kell büntetni a légi kalózkodásért, és hogy a szankciók kapcsán a Nyugat szavahihetősége a tét. Mert az még a diktátor bűnözői, egyben szeszélyes mércéjével mérve is gyalázat, hogy a rezsim Minszkbe kényszerítette a Ryanair járatát, hogy azután őrizetbe vehesse az egyik utast. Ráadásul a fehérorosz sajtó szerint az utasítás magától az elnöktől jött, így itt állami kalózkodásról van szó, amire gyorsan és erőteljesen válaszolni kell.

A nyugati hatalmak gondban voltak, hogy miként reagáljanak a tavalyi választási csalásra, illetve tömegtiltakozás elnyomására. Az EU-nak nem sok eszköze van, mivel az ország Oroszországtól függ, ugyanakkor csekélyek a gazdasági kapcsolatai Európával. De a tagok a megosztottság miatt nem tudnak egységes véleményre jutni Putyin kapcsán sem, aki agressziót követ el külföldön, odahaza pedig lesújt az ellenzékre.

A gépeltérítés azonban nem maradhat büntetlenül, mert itt egy latorállam nyilvánult meg. A fehérorosz gépek kitiltása Európából megfelelő reakció, mint ahogy az is, ha leállítják a légi tranzitforgalmat az országon keresztül. Ez persze sújtja a lakosságot is, de az ellenlépéseket úgy kell kalibrálni, hogy azok lehetőleg a rezsim hű elitet kapják derékba.

Az ellenzék már arra szólít fel, hogy a Nyugat állítsa le az üzemanyag és a káliműtrágya vásárlását, mert mindkettő fontos bevételi forrás Lukasenko számára. És immár nem áll meg az az érv, hogy csínján kell bánni a megtorló intézkedésekkel, mert azok csak Putyin karjaiba terelik a fehérorosz elnököt. Nos, az ő sorsa az orosz politikustól függ, de ha bebizonyosodik, hogy Moszkvának is köze volt a történtekhez, akkor a Kremlnek is bűnhődnie kell. Lukasenko latorállama egyben Putyiné is.

Washington Post

Itt az idő, hogy világ keményen megválaszoljon a minden hájjal megkent, gonosz belorusz diktátornak – emeli ki a vezércikk. Hiszen újfent bizonyítékát adta, hogy semmibe veszi a nemzetközi szabályokat. Egyben arcátlanul fityiszt mutat azoknak az országoknak, amelyek igazodnak a szabályokon alapuló rendhez. Az EU számára közvetlen kihívást jelent, hogy egy olyan járatot kényszerítettek földre, amely két tagállam között közlekedett, de sértés az USÁ-val és más kormányokkal szemben is, amelyek fontosnak tartják a demokráciát, a jogállamot, a szólásszabadságot.

Lukasenko és gyámja, Putyin magasról tesz a demokratikus értékekre. Az ellenfeleket elrabolja, megmérgezi, meggyilkolja, és megfélemlíti – immár egyre gyakrabban külföldön is. A 27-ek nagyon helyesen lépést tettek afelé, hogy elszigeteljék Belaruszt, de a Biden-kormányzatnak is fontolóra kell venni új szankciókat. Merthogy az eddigi ellenlépések sokat nem segítettek. Egyben nagyobb támogatást kell nyújtani a független fehérorosz sajtónak, viszont jobban célba kell venni a diktátort támogató pénzügy hálózatokat, illetve oligarchákat.

Maga az elnök egy olyan autósra emlékeztet, aki a forgalommal szemben robog a sztrádán és még egy túszt is magával cipel a hátsó ülésen. Protaszevicsből már kikényszerített egy vallomást, de az újságírót ki kell szabadítani, a Nyugatnak pedig méltó választ kell adnia erre a banditizmusra.

Die Welt

A konzervatív lap főkommentátora úgy látja, hogy a belorusz gépeltérítés azt bizonyítja: semmire sem vezetnek a diktátorok megbékítésére tett kísérletek. A Nyugatnak épp ezért alaposan fontolóra kell vennie, hogy miként teszi helyre Lukasenkót és Putyint. Mert ha nem ezt csinálja, az kikezdi a NATO hitelét. A szervezetnek egy sor oka van arra, hogy az általa nyújtott védelmi garancia több legyen a vasárnapi igehirdetésben foglalt ígéretnél.

A fehérorosz diktátor gyakorlatilag az orosz elnök vazallusa. Az elmúlt években már két olyan eset volt: a dél-koreai Jumbo lelövése 1983-ban, majd amikor pár éve rakétával találták el Ukrajna keleti része fölött a maláj légitársaság egyik járatát, tehát amelyben Oroszország közvetlenül szerepet játszott, illetve a bizonyítékok szerint köze volt a történtekhez.

Ez az első eset, hogy egy állam szervezi meg egy gép átirányítását és figyelemre méltó, hogy mindössze öt nappal azután hajtották végre, hogy Washington bejelentette: nem akadályozza az Északi Áramlat 2 megépítését. Továbbá négy nappal korában találkozott a két külügyminiszter. De itt olyan intézkedésket kell hozni, amely igen érzékeny pontján találják el a fehérorosz rezsimet. Ha elmaradnak, akkor megy tovább a játék, ám az minden érdekelt számára igen veszélyes lesz.

Die Zeit

A német értelmiség lapja arra figyelmeztet, hogy Lukasenkóval szemben már nem elég a párbeszéd, keményen kell reagálni, mert különben senki sem érezheti biztonságban magát az EU-ban a diktatúrákkal szemben. Maga az áldozat, Protaszevics most azzal néz szembe, hogy vagy hosszú börtönbüntetésre ítélik, de még ki is végezhetik. Az állami terrorizmussal szembesül itt a világ, a diktátor beleavatkozik a szólásszabadságba, közben feltartott középső ujját mutatja Brüsszelnek.

A válasznak arányban kell lennie a tett brutalitásával, mert az eddigi szankciók a jelek szerint sok vizet nem zavartak Minszkben. Ha a tagállamok nem képesek határozottan visszavágni, akkor olyan precedens jön létre, ami azt támasztja alá, hogy bárki veszélyben lehet, még egy európai belső légi járat fedélzetén is. Az erély hiánya egyben újabb pofon lenne a belorusz ellenzéknek.

Úgy hogy most vizsgázik az európai egység. Maga Lukasenko sokat már nem veszíthet, hiszen róla már eddig is a gátlástalan autokrata képe alakult ki. Ugyanakkor a jelek arra utalnak, hogy a gépeltérítésről előre tájékoztatta Moszkvát, márpedig Brüsszellel szemben a tempót Putyin diktálja, amikor megmérgezik Navalnijt vagy csapatok jelennek meg az ukrán határon.

Az EU viszont mindezidáig csupán reagált, ám ennek véget kell vetni. Lukasenko mellett fel kell vetnie Putyin felelősségét is. Nem szabad megengedni, hogy az orosz politikus ártatlannak állítsa be magát. Kemény megtorló intézkedéseket kell foganatosítani ellene, mert most aztán már tényleg elég.

Der Standard

Leszedi a keresztvizet az EU-ról a kommentár, mivel úgy ítéli meg, hogy unió előbb a magyar vétó miatt a Közel-Kelet kapcsán volt képtelen a világpolitika fontos szereplőjeként fellépni, most pedig Belarusz ügyében tanácstalan. Pedig amit Minszk kiötölt, az olyan, mintha egy James Bond-filmet látnánk, ennek megfelelően kül- és biztonságpolitikai lidércnyomással rajtolt a brüsszeli állam- és kormányfői találkozó. Hiszen gyakorlatilag egy európai belső járatot esett az állami légi kalózkodás áldozatául.

A gonosz szerepét Lukasenko alakítja, ám azt bizonyítja a világnak, hogy nem képes vele mit kezdeni a földkerekség legnagyobb gazdasági hatalma, amely egyúttal a legsikeresebb társadalmi modellt tudja felmutatni. Illetve látni még, hogy az elnök semmitől sem riad vissza és biztonságban érzi magát Putyin védőernyője alatt. De az is kiderült, hogy sem az EU, sem a tagállamok kormányai nem tudják megvédeni a polgáraiakat, de nem is akarják. Ám pont ez a botrány.

Egy olyan szervezetnek, amely komolyan veszi önmagát, sokkal keményebb eszközökhöz kellene folyamodnia, beleértve a beruházások leállítását. Egyúttal minden erejével támogatnia kellene a civil társadalmat. De legfőbbképpen Protaszevicsnek ki kell szabadulnia.

Az unió egy héten belül immár másodszor blamálja magát a külpolitikában. Előbb a magyar vétó, most pedig amiatt, hogy nincs meg benne az elszántság, így Putyinnak nincs igazán mitől félnie. Ráadásul hamarosan választások lesznek a németeknél és a franciáknál, így a két fő tényező befelé fordul. Ennélfogva Európa rágja tovább a gittet, lényegi változás nem várható a hozzáállásában.

Finacial Times

A vezércikk igen aggasztónak nevezi Magyarország hozzáállását az unió jövője, illetve a jogállam kapcsán, nem beszélve az országban tapasztalható korrupcióról, miközben az Orbán-kormány 4 éve a GDP 3,4 százalékának megfelelő összeget, 4 milliárd eurót kapott Brüsszeltől. Ezzel együtt az ország még tovább csúszott lefelé a Transparency International korrupciós indexén és jelenleg már a sereghajtók közé tartozik.

Az elemzés egyúttal sürgeti, hogy az EU adjon elég pénzt, paripát és fegyvert az Európai Ügységnek, amely a jövő héten kezdi meg működését, mert annak a jelenlegi, nem egészen évi 45 milliós költségvetése édeskevés ahhoz képest, amekkora feladat hárul rá. Pedig az unió nem jeleskedik, ha saját alapjainak védelméről van szó: Brüsszel adatai szerint évente fél milliárd euró tűnik el az alapokból, kézen-közön.

Hogy az új testület, az EPPO hatékony legyen, az fontos a rendszerszinten korrupt tagállamok polgárai számára, akik a végén a számlát állják. De számít azoknak az adófizetőknek is, akik biztosra akarnak menni, hogy befizetéseik nem politikusok és vazallusaik zsebében kötnek ki. Emellett cseppet sem mellékes az egységes piac és az Európa-terv szempontjából. Ám mivel ennyire kevés alappal stafírozták ki, fennáll a veszély, hogy az Ügyészség képtelen lesz nyomon követni a 750 milliárdos segélyalap sorsát, pedig itt akkora összegről van szó, hogy az eleve csábít a korrupcióra.

Neue Kronen Zeitung

A 60 éves fennállását ünneplő Amnesty International új vezetője különösen aggasztónak nevezte a Magyarországon és Lengyelországban zajló fejleményeket. Az 57 éves francia Agnés Callamard hozzátette, hogy az egész világon romlik az emberi jogok helyzete, ennél valószínűleg már csak a két világháború idején volt rosszabb. Hiszen az emberi jogok alapkoncepcióját vonják kétségbe és támadják.

Ebben szerepet játszik a világméretű egyenlőtlenség, a klímaváltozás, de az Egyesült Államok és Kína között lejátszódó hatalmi harc is. Plusz itt van még a globalizálódás, és egy olyan gazdasági rendszer, amely nem tett eleget az emberek várakozásának. A többit pedig elintézte a koronajárvány, amely megmutatta, hol csúszott félre a politika. Feltárta, mennyire elhanyagolták az egészségügyi ellátást, és hogy a baj a leggyengébbeket éri leginkább.

Az Egyesült Államok leszerepelt Trump alatt, de már Európa sem képviseli az unió alapításakor lefektetett elveket. Úgy tűnik, hogy a gazdaság mindennél fontosabb. A szakértő szerint a kiút megtalálásában nagy szerepe van a civil társadalomnak, mert az hidakat építhet.

Euractiv

Az orosz tagszervezet azzal vádolja a Finnugor Nemzetek közelgő Világkongresszusát, hogy az Oroszországot bírálja, éppen ezért le is mondta a részvételét a június 16-18. között az észtországi Tartuban rendezett tanácskozáson, bár a szervezők erről még nem kaptak értesítést. Finnugor nyelveken 24 millióan beszélnek a világban, a legtöbben Magyarországon, Finnországban és Észtországban. A többi érintett nép az idők során szétszóródott Oroszországban.

A fórumot 1992 óta négyévenként tartják meg, feladata a nemzettudat erősítése, az önrendelkezés elősegítése, a kultúrák és nyelvek támogatása, az együttműködés szorgalmazása. Ám az orosz tagozat szerint a finnek és észtek beleavatkoznak az orosz belügyekbe.

Tonu Seilenthal, a Kongresszus előkészítő bizottságának tagja meglepetéssel fogadta a bejelentést, ugyanakkor azt közölte, hogy ugyan Moszkva ugyan vasfüggönyt enged le, ám ezzel együtt továbbra is segíti a finnugor népeket. Egyébiránt az orosz, a magyar és a finn elnök is hivatalos a tanácskozásra, de hogy elmennek-e, azt nem tudni. Az illetékes megjegyezte ugyanakkor, hogy az orosz részvétel körüli zűrzavar mutatja, mennyire kiéleződött a feszültség a térségben, illetve, hogy Moszkva allergiás mindenre, ami külföldi.

KARÁCSONY: ÜZENTEK, MONDJAM MEG, MIT KÉREK AZÉRT, HOGY NE INDULJAK

TELEX
Szerzők: BÍRÓ MARIANNA, FÁBIÁN TAMÁS
2021.05.25.


Olyan valakivel szemben, aki meg akar ölni, muszáj felvenni a kesztyűt – állítja indulása okáról Karácsony Gergely. A főpolgármester szerint nem lehet már partnerséget elképzelni a kormánnyal, sőt, szerinte a magyar önkormányzatiság léte a 2022-es választástól függ: ha Orbán Viktor hatalmon marad, nem lesznek többé választott helyi vezetők, legalábbis érdemi jogkörökkel nem rendelkeznek majd. Nagyinterjú a már hivatalosan is miniszterelnök-jelölt főpolgármesterrel.

- A Szabolcs utcai kórház ügye volt az utolsó pont, akkor döntötte el véglegesen, hogy elindul az előválasztáson.

- Úgy véli, már nincs visszaút, ha Orbán Viktor hatalmon marad, a Fővárosi Önkormányzat megszűnik létezni mai formájában.

- „Nem vagyok hülye, pontosan tudtam, hogy milyen szarcunami jön” – mondja a kormánymédia bejelentkezése óta sokasodó támadásairól.

- Nem tagadja, hogy fejlesztenie kell az angoltudását, de a diplomáját és az adjunktusi kinevezését érintő támadásokon „csak röhög”.

- Az elmúlt másfél évben azt tapasztalta, hogy a kormány nagyon feszült belülről, gyűlölettel beszélnek egymásról a fideszes politikusok: „Hosszú évekig elélnék a jogdíjakból, ha ezeket a beszélgetéseket rögzítettem volna”.

- Nem jobb vagy rosszabb a többi jelöltnél, de „leváltani ezt a kormányt, valódi változást hozni nekem van esélyem”.

- Minden jelenlegi miniszterelnök-jelöltet el tud képzelni a saját csapatában, ha az előválasztás után árnyékkormányt hoznak létre, abban is.

- Az elszámoltatást a jogállami intézményekre bízná, de azt megígérte: „a következő kormány mozgásterét nem fogjuk hagyni csorbítani az elmúlt időszakban közpénzből felpumpált magánvagyonokkal”.

- A Fidesz hatalma elsősorban nem a jogi intézményeken áll, hanem a végtelen mennyiségű pénzen...