2017. november 29., szerda

ELLENZÉKVÁLTÓ HANGULAT: VONA GÁBOR NAGY LEHETŐSÉGE

MAGYAR NARANCS - LIBERÁLIS SZEMMEL - REPUBLIKON
Szerző: MADLOVICS  BÁLINT
2017.11.29.


A Fideszt látszólag mindenki elutasítja, az MSZP és a DK hanyatlik, a 21. század pártjai valóban a Jobbik az LMP és a Momentum. De mire mennek egymással?

Ha az egyes pártokra irányuló médiafigyelemből le lehet vonni következtetést az ellenzéken belüli erőviszonyokra, akkor az elmúlt két hét hírei alapján a Jobbik pozíciója határozottan fölértékelődött a régi baloldal pártjaihoz képest. A pártról szóló híreket – Vona Gábor Spinoza Házban való szereplésétől az általa fölvetett koalíciós lehetőségig – egyesek megpróbálják ugyan egy folyamatként, a Jobbiknak a baloldali ellenzékbe való beágyazódásának szintjeiként láttatni, valójában azonban fontos két blokkra szétválasztani az elmúlt hetek eseményeit. Ennek oka, hogy a két blokknak – melyek egyike a régi, a másik pedig az új ellenzékhez való közeledésről szól – mások a mozgatórugói, más a dinamikája és legfőképp: mások a jövőre vonatkozó kilátásai is.

A régi baloldal, tehát főként az MSZP és a DK szavazóinak és értelmiségiholdudvarának közeledése a Jobbikhoz egyáltalán nem újdonság. Az év elején ugyanígy a baloldal Jobbikkal való együttműködésének lehetősége tartotta lázban ezt az oldalt, és maga a fölvetés is ugyanarra az okra vezethető vissza: a baloldalban való reményvesztésre, mely megnyitja az utat a választási matematika logikus végigvezetése, azaz a legnagyobb ellenzéki párttal való koordinálás szükségességének deklarálása előtt...

RIKKANCSOK, PLETYKÁK, MILLIÁRDOK - A SAJTÓ ARANYKORA

BUDAPEST ROMANTIKÁJA BLOG
Szerző: Lynxa
2017.11.28.


4000 rikkancs, félmilliós példányszámban eladott bulvárlapok, 300 budapesti nyomda, több száz újságíró – hihetetlen számok jellemezték a sajtóipart az aranykorban. Sztorik és érdekességek a magyar sajtó legkülönlegesebb éveiből.

A magyar nyomtatott sajtó virágkorának máig a kiegyezés és az I. Világháború közötti időszakot tekintik. Ekkor alakultak ki legfontosabb laptípusok: a politikai napilapok, a bulvárlapok, a valóban női témákkal foglalkozó divatlapok és a különböző szakmai kiadványok. Ekkor jöttek létre a hírügynökségek ősei, így az Magyar Távirati Iroda elődje is, illetve természetesen ekkor alakult a legtöbb nyomda is, amely kiszolgálta a növekvő igényeket. Az újságírás elismert szakmává, az újságírók pedig önálló társadalmi réteggé váltak és kialakult a hirdetési piac őse is. Íme a magyar sajtótörténelem néhány különleges momentuma, amit érdemes felidézni a Budapest Romantikája blogon.

Manapság az információbőség éveiben szinte el sem tudjuk képzelni, hogy egykor eleink mennyire ki voltak éhezve az információkra, szaftos sztorikra és pletykákra, és hogy a egyetlen „hivatalos” csatorna, ahonnan bármit megtudhattak, az a nyomtatott sajtó volt. Ez bizony létfontosságúvá tette a különböző lapokat, és emiatt természetesen először a politika élt ezzel a lehetőséggel. TV és internet híján a politikusok különböző lapokban mondták el, illetve írták meg véleményüket, itt vitatkoztak egymással. A sajtó valódi fejlődése a kiegyezés után indult meg, amikor a Habsburgok megszüntették sajtóregulázó intézkedéseiket, és az újonnan alakult magyar kormány és országgyűlés pártjai saját kiadványokkal jelenhettek meg. Minden pártnak és irányzatnak megvolt a saját lapja, amely főként az adott politikai irányvonal céljait szolgálta és üzeneteit hordozta. Természetesen ezekben az esetekben többnyire az adott pártba tartozók vagy a hozzájuk közel álló tehetős urak adták össze a lapok megjelentetéséhez szükséges pénzösszegeket is. A többféle lap közül érdemes kiemelni a Pesti Naplót, a Reformot és a Hont, ez utóbbi az egyik legnagyobb példányszámú és legnagyobb méretű lap volt, amit még Jókai Mór is szerkesztett...

BEKAVART A SODORT CIGI A KORMÁNY DOHÁNYZÁS ELLENI HARCÁBA

444.HU
Szerző: ALBERT ÁKOS
2017.11.29.


- A kormány öt éve harcol a dohányzás visszaszorításáért, kitiltották a cigit a szórakozóhelyekről, létrehozták a trafikrendszert.

- A leghatékonyabb fegyver a dohányzás ellen mégis az adó.
- Hiába azonban minden igyekezet, erős visszaesés után a dohányfogyasztás pár éve újra emelkedni kezdett.
- Hogy miért? A sodort cigi miatt.

“Ma már kijelenthető, hogy egyre több magyar teszi le végleg a cigarettát”. Ezt Orbán Viktor mondta 2013 októberében, amikor díjat vett át az Egészségügyi Világszervezettől. A díjat a miniszterelnök a dohányzás visszaszorítása érdekében tett intézkedései miatt kapta, különösen azért, mert 2012-ben betiltották Magyarországon a zárt, nyilvános helyeken történő dohányzást.

Ez a tiltás azonban csak az első lépés volt, az elmúlt hat évben a kormány egy sor olyan intézkedést hozott, amelyek a dohányzás visszaszorítását szolgálták. Ezt elsősorban a fiatalkorúak védelmével és a cigizés durva népegészségügyi hatásaival indokolták, de azért a trafiktörvény kapcsán jutott pénz a haveri vállalkozóknak is...

ÉN NEM A 112.ŐT VÁLASZTANÁM - TAPASZTALATOK ÉS VÉLEMÉNYEK A KÖZPONTI SEGÉLYHÍVÓRÓL

VÁLASSZUNK BLOG
Szerző: Válasszunk
2017.11.29.


112. Központi segélyhívó. Első ránézésre jól hangzik. Kicsit olyan, mint az USA-ban a 911, az EU is ezt a számot erőlteti, és milyen jó is ez így. Csakhogy ott nem feltétlenül egy teljesen képzetlen civil veszi fel. A 911 előnye két dolog volt: Mindenki ismerhette, például a médiából is. A turista is tudja, mit kell hívnia, mert egységes. Európa úgy gondolta elszakad a filmek világától, itt ne 911 legyen, és ne mondjuk a máshol használt 999. Ha tűzoltót hívünk, sokszor kell rendőr biztosítani. A mentő mellé is van amikor jó ez, s sok esetben a mentésben résztvevő mindhárom szervezet kivonul egy helyszínre. Ilyenkor egy hívás a három helyett előnyös lehet.
Csakhogy a 911-es hívás egy helyi központba érkezik, addig a magyar 112 egy országosba. A 112 egymás melletti gombokat használ, véletlenül is könnyen felhívható, a 911 ilyen szempontból átgondoltabb. Az országos központ sok mindent tud, csak éppen sokszor még a megyét sem találja el. Hogy miért? Mert egy nagyon egyszerű szempont sérül: A hívó azonosításánál nem jelenik meg a térképen, hogy honnan jött a hívás. Ha a körzetben lévő települések közül lehetne gyorsan választani, akkor kevesebb lenne a téves helyszínre való vonulás, időhúzás.

Mint akkor is, ha a segélykérésre App is alkalmas lehetne. Hogy miért app? Mert az egységes európai 112-nek van egy kevésbé ismert problémája. Az osztrák határ környékén történt családon belüli erőszak esetében fordult elő olyan eset is, hogy nem a magyar, hanem az osztrák hálózatra kapcsolódott a telefon. Ki tudja, hol van az osztrák központ, de adott esetben a hívásra is alig jut idő. Értelmes kommunikációra, nyelvi akadályok áthidalására kevés. A GPS koordináták továbbítása életet menthetne. 1937-ben a központi segélyhívó telefonszám kiépítése valóban előremutató volt, azóta viszont eltelt 80 év.

Igen kellemetlen az, hogy egy ilyen esetben az áldozat nehezen kér segítséget, és utána amikor feljelentést akar a családon belül erőszak miatt, akkor közli vele a helyi rendőr, hogy férfi, egy kis verést bírjon ki. És mind a NANE, mind az Isztambuli Egyezmény definícióját megkapja a képébe a családon belüli erőszakról. Tudják, csak akkor számít, ha férfi követi el nő ellen. 2 próbálkozás után, már nem vár érdemi nyomozást. De fontos lenne neki, hogy jól működjön a segélyhívó...

RENDSZERHIBÁK A KÖZMUNKÁBAN

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Népszava
2017.11.29.


A közfoglalkoztatás működési és szabályozási hibáira hívta fel a belügyi tárca figyelmét az alapvető jogok biztosának jelentése.

A jogszabályok változatlanul nem segítik a közmunkások aktív munkaerőpiaci elhelyezkedését – többek között ezt mondta ki az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) tegnap a Heves megyei munkaügyi szervezetrendszer vizsgálata nyomán. Székely László ombudsman és munkatársai nem először küldték el kritikai észrevételeiket a közfoglalkoztatást szervező Belügyminisztériumnak (BM), de épp a legfontosabb kérdésekben eddig nem történt sok változás.

A friss jelentés kiemelte, hogy különösen a kistelepüléseken, ahol az önkormányzat az egyetlen foglalkoztató és a polgármesterek döntik el, ki dolgozhat közmunkásként, sokszor ugyanazt a kört választják ki a programokra, míg más csoportok rendre kimaradnak a munkalehetőségből. Súlyos gond az is, hogy a vizsgált Heves megyei településeken a közfoglalkoztatottak 10-15 százaléka 25 év alatti fiatal, ezért a biztos újból felhívta a figyelmet az álláskeresők képzésének fontosságára...

TUDOMÁNYEGYETEMEN TERJESZTIK A LEGALANTASABB PROPAGANDALAPOT

ÁTLÁTSZÓ OKTATÁS BLOG
Szerző: ŐRI ÁDÁM
2017.11.29.


Egyre több ELTE-s karról kaptunk olyan információkat, mely szerint a Habony-közeli, pártsemlegesnek kevéssé mondható Lokál napilapot rendszeresen terjesztik az egyetemen, sőt van ahol külön újságtartó állványt is fenntartanak neki. Feltehetőleg valamilyen szerződéses viszonyban áll a kormányközeli újság, és az Eötvös Loránd Tudományegyetem, ugyanis – mint azt több olvasónk is jelezte – a korábban külön a Metropolnak fenntartott helyeken ma már a Lokál példányai találhatóak meg.

A Lokál nevű napilap egyre több ELTE-s diák számára elérhető, hiszen ennek az újságnak az egyetem több karán is külön hely van fenntartva. A leginkább bulvárral és közélettel foglalkozó lap 2015 májusában jelent meg először, akkoriban még csak hetilapként. A Habony Árpád és Győri Tibor – Orbán Viktor volt tanácsadója és az előző ciklusban államtitkár – közös cége, a Modern Media Group, 2016 júniusában indította el a Lokál nevű, ekkorra már napilappá vált újságot. Az azóta bezárt Népszabadság kiderítette, hogy a BKV ugyanebben az évben már nem kötött új szerződést a Simicska Lajos érdekeltségébe tartozó Metropollal, arra hivatkozva, hogy pályáztatni kellene. Ez az indoklás azért is volt érdekes, mert a Lokállal már úgy kezdett el tárgyalni a BKV és a MÁV is, hogy semmiféle közbeszerzést nem írtak ki előtte..
.


ITT OLVASHATÓ

FOGJÁK MEG! EURÓPA!

HÓCIPŐ
Szerző: PARA-KOVÁCS IMRE
2017.11.27.


Tisztelt szavazópolgárok, ma arról fogom tájékoztatni önöket, hogyan lopta el az Európai Unió a magyarok pénzét, hogyan fosztják ki a brüsszeli bürokraták ezt a független, erős és büszke országot, hogyan büntetik pusztán azért, mert hallatni merte a hangját és meghallotta az idők szavát, büntetik azért, mert az új világrend éllovasa lett, megtalálta önmagát a káoszban, és utat mutatott Európának és a világnak.

Azért büntetnek minket, mert Orbán Viktor az új évezred Galileije, azért akarnak minket visszarántani a saját kisszerűségük mocsarába, a saját elmaradott és pusztulásra ítélt poklába, mert képtelenek elviselni, hogy Magyarország – ez a területre talán nem túl nagy, de lelkében hatalmas ország – olyan új utakra lépett, amit nemhogy követni képtelen Európa – állítólag – meghatározó központja, de még csak fel sem ismerték volna, ha nincs Orbán Viktor.

Talán túlzásnak tűnhet egyeseknek, de Orbán Viktor az új évezred Krisztusa.

Az Európai Unió tehát kicsinyes bosszú által feltüzelve lopja a magyarok pénzét, mert miközben mi itt a végeken (egyben Európa szakrális központjában) védjük a civilizációt, a keresztény és zsidó értékeket, a latin betűket és a római számokat, az euklideszi és nem euklideszi geometriát, a természetes és nem természetes számokat, az Ottó-motort, a vetésforgót, az intelligens mosóporokat és a kamatos kamatot, szóval mindazt, amit közösen teremtettünk és amit meghaladva megőrizni szándékozunk, szóval eközben a brüsszeli barmok nem adják ide az ezért járó összeget, arra kárhoztatva a magyar lakosságot, csecsemőtől aggastyánig, hogy a saját zsebükből építsenek kerítést, stadiont, lőtereket és föld alatti kilátókat a kormánypárti civileknek...

ÚJ KRESZ-TÁBLÁK: VIGYÁZAT, CSALOK!

SZTÁRKLIKK
Szerző: KONOK PÉTER
2017.11.28.


A NER-előírások szerint módosított KRESZ több új táblát fog tartalmazni:

- a "Vigyázat, csalok!" kiegészítő tábla (alapján álló vörös szegélyes fehér háromszögben fekete Rodolfo) alkalmazásakor az eredeti, kiegészített tábla pont az ellentétét jelenti majd (kivétel ez alól a "Nemzeti Dohánybolt" tábla, amely a kiegészítő tábla alkalmazásakor továbbra is önmagát jelenti);

- a sötét alapon sötét birkát ábrázoló kör alakú tábla jelentése: "Békemenet, elsőbbségadás kötelező";

- a "Pedagógusi életpálya vége" (üres zsebben pirossal áthúzott fizetésemelés) azt jelenti, amit, de a "Vigyázat, csalok!" kiegészítő táblával együttesen alkalmazva a két tábla közös jelentése: "Mindkét irányból Balog Zoltán";

- a "Tábla" feliratú táblák az égvilágon semmit sem jelentenek, de a Mészáros & Tiborcz Zrt. kapott rájuk állami megrendelést, amelynek táblagyártó melléküzemága megkezdte az újfajta kiegészítő helységnév-táblák gyártását is.

A KRESZ-szabályok módosítása értelmében a jövőben az ún. "Tarlós-Kocsis doktrínát" követő települések táblája alatt a "Hajléktalan és migráns! Vigyázz, nehogy itt érjen a napnyugta!" felirat látható majd.

Megrendelhető még az "Alsóbögyörő az alsóbögyörőieké!" (tetszés szerinti helységnévvel), a "Hiszünk a lincselés szabadságában", és a "Nőverő község; közöd?!" felirat is.

A GYERMEKEKET SZEXUÁLISAN ZAKLATÓK ELLEN HOZOTT TÖRVÉNYMÓDOSÍTÁS SEM SEGÍT A RENDSZER IMPOTENCIÁJÁN

MÉRCE
Szerző: CSENGEL KARINA
2017.11.29.


...Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő szerint a gyermekekkel szembeni szexuális visszaéléseket 70 százalékban olyan emberek követik el, akik bizalmi viszonyban állnak a gyermekkel, rendkívül jó manipulátorok, pontosan tudják, hogyan férkőzzenek a gyermek közelébe. Van tehát létjogosultsága annak, hogy a törvény erősebb büntetést szab ki azokra az erőszaktevőkre, akik a gyermekkel közeli kapcsolatban állnak, mégis az érezhető, hogy az állam nem a jó végén fogta meg a problémát.

Spronz Júlia, a Patent Egyesület munkatársa elmondta, szerinte ugyan helyesen döntött a kormány a törvénymódosítást illetően, érdemben azonban nem sokat segít a helyzeten.

A probléma a rendszerben van, ezen pedig nem a büntetések súlyosbítása fog változtatni.

Nincs egységes protokoll, ami szerint eljárnak, nincsenek képzett, a gyermekeket érő szexuális erőszak esetekre specializálódott szakemberek a rendőrségen, az ügyészségen és a bíróságon sem. Pedig sokkal inkább rájuk lenne szükség, mint törvénymódosításra.

Jól érzékelteti a rendszer hibáit, hogy sok esetben még a feljelentésig sem jut el egy ügy, míg sokszor megszüntetik a nyomozást bizonyíték hiányában. Ha mégis sikerül bíróságra vinni, 5-6 évig is elhúzódhat, ami borzasztó megterhelő a szexuális erőszakot átélő gyermek számára. Elvileg létezik videós rögzítés, így elég lenne egyszer elmesélnie a történteket, a gyakorlatban azonban szinte sose élnek ezzel a lehetőséggel. Így gyakorlatilag ellenérdekeltté teszik az áldozatot a trauma feldolgozásában, mert ha évekkel később újra vallomást kell tennie és ez eltér az évekkel korábbi nyilatkozatától, akkor a védelem beleköt annak ellentmondásosságába.

A gyerekek nem azért nem jelzik, hogy szexuális zaklatás, vagy erőszak áldozataivá váltak, mert nincs elég súlyosan büntetve a bűncselekmény.

Sokszor csak akkor derülnek ki az esetek, amikor már egy válóper zajlik, mert ekkor meri elmondani a gyermek a történteket, ekkor nincs már kiszolgáltatva az erőszakos szülőnek. Az ilyen esetekben sincs egyszerű helyzetben a gyermek és az őt védő szülő (általában anya), mivel a jogalkalmazók között gyakori az áldozathibáztatás. Ha válóper során kerül elő a gyermek sérelmére elkövetett szexuális erőszak vádja, szinte minden esetben felmerül a hamis vád sztereotípia.

Sokkal nagyobb hangsúlyt kellene fektetni a prevencióra, a gyerekek szexuális nevelésére, a megfelelő szakemberek kiképzésére. Változtatni kellene az egész áldozathibáztató szemléletmódon és szakmaiatlan döntéshozatalon.

A témában kompetens szakemberek teljes hiánya befolyásolja a nyomozás hatékonyságát, a bíróság igazságosságát és végső soron emberek életét is.

A törvénymódosítás tehát édeskevés mindaddig, amíg gyökeres szemléletváltás nem következik be.

ETETÉS

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.11.29.


Pártunk vasökle ezúttal az EMMI képében óhajt lesújtani az ellenre, így megtiltaná a civileknek meg a pártoknak, hogy ételt osszanak az arra rászorulóknak, csak azt nem tudni, miért. Illetve dehogynem. Összefoglaló képet föstve, mert legalja, mocsadékszarok, de ha az ember ilyen karcos, akkor azt nem árt alá is támasztani, hogy mért érett meg a pusztulásra az egész végőzös NER-kupleráj.

Mint azt a fentiekből érezhetted, nyájas olvasó, a fogalmazás bevezető része az indulat jegyében született erre a világra, aminek az a megfejtése, hogy így kellett tennem, mert nem óhajtottam, hogy az agyam fölrobbanván a képernyőre fröccsenjen, mert akadályozott volna a kilátásban. Ebből is látszik, hogy Pártunk működése erősen káros az egészségre, csak épp nincsen figyelmeztetés írva a csomagolására.

Az úgy van, drágáim, hogy miközben jobban teljesítő, rózsaszínű barbie-babák potyognak alá a kénköves égből, országunk báránykái egyre szaporodó számban készülnek éhen dögölni, ezért civilek az igazi segítő szeretet – az agapé, amely terminus technicust semjének nem ismernek – nevében etetik őket, hogy éljenek még kicsit. A civilek viszont sorosügynökök, rések a monolit NER pajzsán, miniszterügynök úr számára eltakarítandó piszkok csupán, mióta teljesen elment az esze.

Nem úgy van tehát, hogy a hasára üt a partizán, és eteti az éhezőket – akik a nagykönyv szerint nincsenek -, mert egyrészt hogyan néznek ki már a kilométeres, gulyásra váró sorok, amelyek a hazaáruló ellenzék kreálmányai, és valami forradalmi tüzeket is oszthatnak nekik étel formájában. Különben is rosszul mutatnak a stadionok árnyékában, zavarják a permanens holidayt.

Erre utalhat az is, ahogyan fejlődik honunk, már nem csak a homelessek tátják a szájukat két megfagyás közben, hanem átlagmókusok is. A kormánynak pedig nyilván nem tetszik, hogy a választások előtt azok a nyugdíjasok és nagycsaládosok állnak sorban közterületeken a fővárosban és vidéken, akiknek hivatalosan egyre jobb a helyzetük, a kormány politikájának a homlokterében állnak, és egyik ajándék után a másikat kapják...

SOSEM VOLTUNK ELÉG OKOSAK, HOGY JÓ OLDALON ÁLLJUNK

SZALONNA BLOG - VENDÉG
Szerző: CZOTTER JÓZSEF
2017.11.29.


...100 éve cipelünk egy hátizsákot, amit 100 éve le kellett volna tenni. Ott. Akkor. Nem 100 éve pakolni bele folyamatosan elfuserált dolgainkat.

Az igazán okosak azt mondják, az első világháború 1990-ben ért véget. Nálunk, magyaroknál még mindig tart. Tömény igazság. Sosem voltunk elég okosak, hogy a jó oldalon álljunk. Valami magyar átok, hogy mindig sikerül a rossz utat választani. Vagy sosem volt igazán választásunk? Ha meg nem, miért nem?

Pedig volt idő, amikor választhattunk volna. Minden nap választhattunk volna. Csak hát a balsors, a Nyugat, Trianon, a kommunisták, a zsidók a földesurak, meg kitudja még kik nem. Csak mi nem. Mi sosem voltunk hibásak. Az elmúlt 100 év nem egy siker sztori.

100 év egy ember életében nagy idő. Mondhatni kevesen élhetik meg. Egy ország életében egy mérőszám. Honnan indultunk és hová értünk el ezalatt. Nos, ha az ország elmúlt 100 évét vesszük, szinte sehova sem jutottunk. 100 év után is ott tartunk, ahol 100 évvel ezelőtt. Ha beleolvasunk Móricz műveibe – aki hűen jellemezte írásaiban a kort -, észrevesszük, hogy még mindig az a fajta uram-bátyám módszer a divat. A hozzá nem értők vannak hatalmon, pont mint akkor. 100 éve egyfolytában szabadságharcolunk egymás ellen, jobb és baloldalon. Ha nem szabadságharc van, akkor diktatúra, olyan semmilyen. Kicsit még az is elfuserált ebben az országban. Nincsenek családi tradíciók, üzemek, gyárak, generációkon átívelők. Amikre azt mondhatnánk, ez a miénk, amik mára világhírűek lehetnének. A tudás alapú társadalmat sosem voltunk képesek kiépíteni. Ha véletlenül valami elkezdődhetett volna, nem volt ideje kiépülni, hisz új kormány jött és lerombolta elődje felépítményét. Beszolgáltatás, padlássöprés, magyar zsidók kiirtása, Azé a zsidóságé, amely a magyar értelem minimum 70%-át adta. Kár tagadni, a tudás a magyar zsidóság kezében volt. Többek közt ez is ott volt a folyamatos utálat között. A magyar tudásból sosem tudott hasznot húzni az ország. A tudás 70%-a külföldön hasznosult, a maradék 30-ból pedig képtelenek voltunk hasznot húzni. Irigység és egyéb dolgok okán. Az elmúlt 100 év igazából a folyamatos rombolás közepette zajlott. Amit az egyik felépített a másik lerombolta.

Két vesztes világháború után jött a kommunizmus, erőből. Mindig rosszul helyezkedtünk. A kommunizmus 40 éve alatt sem volt lehetőség a fejlődésre. Ugyanazt csináltuk, mint őseink. A lényeg, hogy ki kit ismer párt- vagy egyéb alapon, és már előrébb is juthatott. Lefizetés, kenőpénz, volt itt minden, csak a tudás elismerése nem. Besúgók és egyéb állatfajták országa voltunk. Nem a tudása alapján szerzett kiváltságokat az ember, hanem az uram-bátyám, a ki kit ismer alapon. A gondolkodást megint csak az állam gyakorolta, és alkalmazta a nép helyett. A nép meg elégedett volt középszerű létével, és teljesen kielégítette, hogy munkálkodhatott. Lopott, csalt itt-ott, hordta haza apránként a közöst, épült a háztáji, a kiskert a hétvégi ház, a nyaraló a Balatonnál. És ebben a dagonyában telt az a 40 év. Amely aztán – mivel nem lehetett tovább finanszírozni a saját, és kölcsönpénzből az össznépi lopást – meg is bukott. Jöhetett volna végre a demokrácia, a magántulajdon, a kapitalista szemléleten alapuló gazdaság.

Egy olyan országban, amely az elmúlt 100 évet nem ebben a fajta szemléletben töltötte. Lövése sem volt, mit hogyan kellene csinálni. És ezt az akkori hatalmasok jól tudták. Mit hogyan kell átmenteni békésen, azt viszont tudták.

Eladta, privatizálta gyárait üzemeit, kiárulta az országot. Magyarra fordítva: magánzsebre tette a népvagyont aprópénzért. Az Antall-kormány elévülhetetlen bűne. Megszűnt gyárak százai, 1.5 millió munkanélküli. Soroljam? Ugye nem kell, mindenki emlékszik még. Azt mondták akkor, ez szükséges volt, kellett, mert nem volt más lehetősége az országnak, hisz az adósság okán ezek fejlesztésére, saját, hazai kézben nem volt lehetőség. Tényleg nem volt? A hazai ügyeskedők pedig csak vagyonszerzés miatt vették meg a fillérekért privatizált gyárakat, üzemeket, földeket javakat, mindent. A cél nem a fejlesztés, a marketing, a kilépni a termékekkel a világba, hanem a minél előbb, minél több haszonnal járó eladás. És miután jó haszonnal tovább adta az olcsón megszerzett javakat, máris lehetett valami új bizniszbe fektetni.

A rendszerváltás, a nagy lopások kora volt, és ez alatt az idő alatt egy kicsit elfelejtődött egymás utálata. Mert ugye az világos, hogy a magyar mindig is utálta a magyart, legfeljebb néha egy időre abbahagyta kicsit. Utálta és elárulta. III/III-as besúgók hegyekben. Na, de miután lezajlott az ország szétlopása, nem volt már mivel tömni a zsebeket, ismét felszínre tört a régi örökség és kiújult az utáljuk akkor egymást politika. És Orbán ezt 2002-től napjainkig csak fokozza. Az EU-s csatlakozáskor ezt még megfejeltük a pénzért, a hatalomért való harccal, mert aki ott van a tűz közelében, az tud többet lopni az ingyen pénzből.

A tudás, a törekvő emberek most is elmennek az országból, mint ahogy elmentek tömegével az elmúlt 100 év alatt is, mert képtelenek vagyunk megbecsülni őket. A Prezi, vagy az összes többi, az a kevés is kint sikeres, kint húznak belőle hasznot, és nekünk ismét csak az marad, hogy jé, ez is magyar siker. Mert ebben jók vagyunk, az idegen tollakkal való díszelgésben. Keresgélünk a sikerek mögött, kutakodunk, hátha van magyar ős, és már lehet is mondani, hogy ez is magyar siker.

Most a jelenben sem épül az ország, legfeljebb a térköves díszterekben vagyunk sikeresek természetesen uniós pénzből. Na, meg stadionokban. Nem egy jövőt garantáló gazdasági rendszert építünk, hanem stadionokat, dísztereket, emlékműveket, és magánbirodalmakat a bennfenteseknek. Nem tudjuk levetkőzni az évszázad alatt belénk ívódott uram-bátyám mentalitást, a 100 év alatt belénk ívódott lopást-csalást-ügyeskedést, az egy évszázados gyűlölködést, utálunk mindenkit aki sikeres, és ott teszünk neki keresztbe, ahol épp tudunk. Mára ezt odáig fejlesztettük a mai magyar modern diktatúrában, hogy ha a mi kutyánk meg a kölke, akkor jöhet, ha baloldali liberális és egyéb, aki nem minket támogat, akkor ellenség. Eltaposni, kisemmizni és lenyomni a földre. És ha sikerült, jót lehet vigyorogni a kamerába, hogy ugye hogy ugye, de királyok vagyunk, és mi megmondtuk, meg is csináltuk. Nem létező sikereket álmodunk kormány szinten és ezt naponta szajkózzuk bele a médiába. És még mindig működik. Az ország nagyobbik része elhiszi, vagy nem érdekli, vagy csak pusztán félelmétől vezérelve inkább nem szól...

ELŐBB ÁLLÍTSUK LÁBRA A GYEREKET, A TÖBBI RÁÉR!

ABZÚG BLOG
Szerző: PRÓKAI ESZTER
2017.11.29.


A társadalombiztosító csak a halló- és látásjavító készülékeket tartja államilag finanszírozható kommunikációs eszköznek, ezeken túl nem jár támogatás. Pedig számtalan más, korszerűbb módja létezik már annak, hogy a sérült gyerekek ki tudják magukat fejezni. Ezek azonban nagyon drágák ahhoz, hogy az ápolási díjból élő családok megvegyék őket. Az egészségügy hozzáállása jól tükrözi az egész rendszer szemléletét: a fogyatékossággal élőket előbb lábra kell valahogy állítani, pedig ennél sokkal fontosabb lenne, hogy a kommunikációjukat fejlesszük. Az azonban sokszor csak az iskolában kezdődik el, amikor már túl késő.

Farkas Kriszta az elmúlt években nagyon sok módszert és eszközt kipróbált azért, hogy fiával valahogy beszélgetni tudjon. A 14 és fél éves Ágoston halmozottan sérült, agyi bénult, kényszermozgásos, finomabb mozdulatokra, célirányos mozgásra nem képes, tárgyakat megfogni, beszélni, írni és olvasni nem tud. Azonban ép tudatú és fejleszthető. Ágoston koraszülöttként, 31 hetesen jött világra, egy kórházi fertőzés következtében pedig ciszták alakultak ki az agyában. A fiúnál a kommunikáció évekig kimerült egy mosolyban vagy a sírásban. Előbbi az igent, utóbbi a nemet jelentette. Ágoston szeret zenét hallgatni, nézni a cinkéket az újbudai lakótelep erkélyére szerelt madáretetőn, a mesék közül pedig a Bogyó és Babócát. Kriszta nem akarta elfogadni, hogy nem képes kommunikálni a saját gyerekével, ezért addig ment és kereste a megoldást, míg rá nem talált.

"Tudtam, hogy van annyira értelmes és jópofa ez a gyerek, hogy én szeretnék vele beszélgetni

– mondja, miközben a kis lakásban mutatja Ágoston szobáját. Egy Tobii névre hallgató szemvezérelt eszköz volt az, amire hosszas kutakodás után végül rátalált. Ez úgy működik, hogy egy speciális szoftver segítségével egy speciális szenzor figyeli a képernyőt néző szemmozgását, és azt jelzi a monitoron. Az eszköz a hozzá tartozó programmal együtt azonban közel egymillió forintba kerül, amire a családnak nem volt pénze...

AZ ADAKOZÓ DILEMMÁJA

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: AVI BEN GIORA
2017.11.28.


Már november vége felé járt az idő, de szerencsére a tél közeledte még nem mutatta meg az erejét. Éjszakánként már kicsit csípőssé vált a hideg, de a tél a nagy szakállát még nem lengette meg. Egyelőre nem havazott, és nem változtatta át a világot a komor szürkeségből szikrázó fehér színűre.

— Úgy látom, szerencsénk lesz idén — fordult az egyik alkalmazottjához Kálmán, a vállalkozó. — Ha minden rendben megy, akkor még a nagy havazás előtt ki tudjuk szállítani az adományokat a rászorulóknak.

— Össze kellene állítani az egységcsomagokat, mert még a fele sincsen készen.

— Miért? Mivel töltötték az időt az embereid? Na de nem érdekel. Légy szíves intézkedj, hogy legkésőbb a hét végére készen legyenek. Ja és még valami! Szerezzetek be krumplit, zöldséget, és egy nagy kondért. Idén szeretnék meleg ételt is osztani. Arra gondoltam, hogy a szabadban megfőzünk egy nagy adag gulyáslevest. Kenyeret már rendeltem a pékségtől, adományban adja az ötven veknit. Húst is kapunk, a hentes nem számolja fel a munkadíjat, csak a gazdának kell kifizetnem majd az élősúly árát. Szóval munkára fel. Jövő hét vasárnap, az első adventi napon indulunk. Gondoskodj róla, hogy minden a helyén legyen.

— Egy apróság volna még.

— Éspedig?

— Nem tudtam szerezni lovakat a szánhoz, habár nem úgy tűnik, hogy lesz hó.

— A két kisteherautó elég kell, hogy legyen. Ha közben valakik felajánlanák, hogy kölcsön adnak két lovat, akkor még mindig lesz idő előkészíteni a szánt.

Egész héten serényen dolgoztak. Közben még szinte naponta érkeztek az adományok. Ruhák, gyermekjátékok. Mindenki hozott még valamit, amiről éppen le tudott mondani. Ez már lassan negyedik éve mindig így ment. A szomszédos településen nagy szegénységben éltek az emberek. Kálmán, a vállalkozó eltervezte, hogy az év végére összegyűjt adományokat, és azokkal segíti az ott élő családokat. Első évben még kevesen voltak, akik behoztak valamit, aztán az emberekben valahogy sikerült elültetni az adományázás iránti kedvet. Mert sokan úgy álltak hozzá, hogy biztosan nem haszna nélkül csinálja ezt az egész felhajtást, hanem szép pénzt tud zsebre tenni. Miután látták, hogy erről szó nincs, és a vállalkozó tényleg segíteni akar, megjött az emberek adakozási kedve is. Szinte hagyománnyá vált, hogy advent első vasárnapján megajándékozzák a szomszédos települést...

NEM EGY HOMOGÉN FIDESZES ZOMBIMASSZA - MÉG EGYSZER A HATÁRON TÚLI MAGYAROK VÁLASZTÓJOGÁRÓL

MÉRCE
Szerző: PAP SZILÁRD ISTVÁN
2017.11.29.Az elmúlt hetekben, határon túli megszólalok segítségével cikksorozatot közöltünk a határon túli kettős állampolgárok szavazati jogával kapcsolatban. Arra tettünk kísérletet, hogy durva leegyszerűsítésektől és hamis szembeállításoktól mentesen hozzunk be új árnyalatokat ebbe az időről időre fellángoló politikai vitába.


Ez részben persze sikerült is, de azt sem tagadhatjuk le, hogy a politikai szereplők által generált megosztottság továbbra is felülírja ezeket az árnyalatokat. Rengeteg kommentet kaptunk amiatt, hogy a sorozatban megjelent több véleményszöveg is kritizálta a Demokratikus Koalíció Ne szavazhasson, aki soha nem élt itt c. aláírásgyűjtési kampányát: olvasóink, akik saját bevallásuk szerint általában tudnak azonosulni az álláspontunkkal, ezúttal elutasították azt.

Ami persze rendben is van, ettől szép a világ, hogy senkinek nem kell száz százalékban egyetértenie másokkal. Annál is inkább, mert első látásra valóban két teljesen legitim világlátás csap össze: az egyik szerint politikai jogoknak az állam területéhez kell kapcsolódniuk, a másik szerint pedig épp ellenkezőleg: az állampolgár személyétől elidegeníthetetlenek ezek, függetlenül attól, földrajzilag hol és mióta él az adott illető...


"NEM EGY BONYOLULT ÜGY EZ" - HELLER ÁGNES ARRÓL, MIÉRT KELL EGYÜTTMŰKÖDNI A JOBBIKKAL

MAGYAR NARANCS ONLINE
Szerző: TECZÁR SZILÁRD
2017.11.29.Vagy akar az ellenzék választást nyerni, vagy nem.

Holnap megjelenő nyomtatott kiadásunkban terjedelmes interjút közlünk Heller Ágnessel. A filozófus a 2018-as ellenzéki győzelem esélyeiről, a Jobbikkal kötendő választási szövetség szükségességéről beszél. Arról is megkérdeztük, mit gondol a Jobbik múltjáról, Simicska Lajos támogatói szerepéről vagy Toroczkai László kijelentéseiről. Íme, egy rövid részlet.

Magyar Narancs: Azt nyilatkozta a Mandinernek, hogy minden ellenzéki pártnak, a Jobbiknak is össze kell fognia a Fidesz ellen, mert a Fidesz nem egy párt, hanem egy zsarnokság összeesküvése.

Heller Ágnes: Alapvető kérdés, hogy melyik párt akar egyáltalán választást nyerni. Most úgy tűnik, a Fideszen kívül egyik sem. Mindenki pontosan tudja – ha máshonnan nem, hát Tóth Zoltán választási szakértő véleményéből –, mi a győzelem, vagy legalább a fideszes kétharmad megakadályozásának feltétele: két ellenzéki listánál több nem lehet, és mind a 106 egyéni választókerületben egy ellenzéki jelöltnek kell indulnia a fideszessel szemben. Mégis minden ellenzéki párt azt hangoztatja, kivel nem fogna össze. Ez azt jelenti, hogy nem akarnak választást nyerni. Akkor viszont ne hazudjanak, ne mondják azt, hogy le fogják váltani a Fideszt. Vallják be őszintén, hogy elbújnak a felelősség elől. Olyan nincs, hogy a kecske is jóllakik, meg a káposzta is megmarad. Vagy a kecske, vagy a káposzta.

MN: Nem lehet, hogy a pártok a különállásuk hangsúlyozásával szeretnének növekedni, de a választások előtt legalább az egyéni körzetekben visszaléptetik egymás javára a jelöltjeiket?

HÁ: Ahogy most áll a helyzet, abból arra következtetek, hogy eszükben sincs megnyerni ezt a választást. A realitásokat kell számba venni: a Jobbik is egy ellenzéki párt, és a Jobbik nélkül lehetetlen legyőzni a Fideszt. Mindenki azzal jön, hogy az antiszemitáktól védi az országot meg az ellenzéket. Uramisten, én vagyok a holokauszt túlélő, és nem ők! Ezzel a tapasztalattal a hátam mögött mondom, hogy ha nincs együttműködés a Jobbikkal, akkor a Fidesz fog hatalmon maradni. Ha a Fidesz hatalmon marad, az tragédia Magyarországnak. Nem egy bonyolult ügy ez.

A Teczár Szilárd készítette teljes interjút a Magyar Narancs 2017. november 30-i számában olvashatják
...

PRÓBÁLJÁK TITKOLNI, DE A BALATONI GIGABERUHÁZÁSNÁL IS FELTŰNIK ORBÁN APJÁNAK A CÉGE

444.HU
Szerző: ZÖLDI BLANKA
2017.11.29.Pár napig úgy tűnt, hogy hivatalos forrásokból is megtudhatjuk, kiktől vásárolnak építőanyagokat az egyik legnagyobb most zajló állami építkezéshez. De aztán elég volt csak finoman utalni az Orbán családra, és mindenki elnémult.

A másfél éve folyó, több mint 72 milliárd forintba kerülő dél-balatoni vasútfelújításról van szó. A projekt helyszínén több dolgozótól is azt hallottuk, hogy a felhasznált építőanyagok egy részét az Orbán Viktor apjának többségi tulajdonában álló gánti bányacégtől szállítják. Az információk birtokában arra kértük a beruházást vezető céget, hogy tájékoztasson az építőanyagok eredetéről, és erre kezdetben nyitott is volt a kivitelező. Amikor viszont az Orbán családhoz kötődő építőanyagokról tettünk fel kérdést, hirtelen megváltozott a cég hozzáállása: üzleti titokra hivatkozva mégis megtagadta a válaszadást.

A gánti bányacég és az Orbán család egyéb vállalkozásai látványosan növekedtek az elmúlt években. Korábbi cikkeinkből kiderült, hogy a társaságok kiemelkedő teljesítményéhez számos állami, főként európai uniós finanszírozású munka járult hozzá: csatornázási projektekhez, vasút-és autóút felújításokhoz és egy állami erőmű beruházásához is szállítottak építőanyagokat.

Orbán Viktor az első, 1998 és 2002 közötti miniszterelnöki ciklusa idején még kifejezetten kérte az édesapját, hogy ne vegyen részt állami beruházásban. A Direkt36 idén júniusban szembesítette Orbánt a mostani helyzettel, mire ő ellentmondásos választ adott. Egyrészt közölte, hogy továbbra is fontosnak tartja, hogy családjának cégei ne vegyenek részt állami munkákban. De aztán utalt arra is, hogy azt nem érzi problémának, ha a családjának cégei a fő- vagy alvállalkozók beszállítóiként jelennek meg állami projektekben.

A beszállító cégek ugyanúgy közpénzből részesülnek, mint a beruházások magasabb szintű résztvevői, viszont a tevékenységük rejtve marad a nyilvánosság elől. A közzétett dokumentumokban ugyanis nem szerepel, hogy hogy ki és mennyi pénzért szállít építőanyagokat az egyes állami beruházásokhoz. Így sokáig az Orbán-cégek is titokban juthattak közpénzhez, és mi is csak hosszas kutatás után tudtuk ennek részleteit bemutatni. A dél-balatoni beruházás pedig különösen jó példája annak, hogy az érintett állami szervek és kivitelezők hogyan igyekeznek eltitkolni a keresett információkat...

NÉGY MAGYAR, KÖZTÜK HÁROM AKADÉMIAI KUTATÓ NYERT EURÓPAI CSÚCSTÁMOGATÁST

GÉPNARANCS - TECH & TUDOMÁNY
Szerző: mta.hu
2017.11.28.


A nyertesek ötéves, legfeljebb 2 millió eurós támogatással járó kutatási programot indíthatnak el.

Két idegtudós – Makara Judit és Szabadics János az MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézetből –, Pete Gábor matematikus az MTA Rényi Alfréd Matematikai Kutatóintézetből és Egry Gábor a Politikatörténeti Intézetből pályázott eredményesen az Európai Kutatási Tanács önálló csoporttal rendelkező kutatók számára kiírt pályázati támogatására, a Consolidator Grantre. A nyertesek ötéves, legfeljebb 2 millió eurós támogatással járó kutatási programot indíthatnak el.

Az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) működteti az Európai Unió legnagyobb, felfedező kutatásokat támogató pályázati rendszerét. Feladata, hogy hosszú távra szóló, vonzó finanszírozást nyújtson az úttörő, magas kockázattal járó, de magas megtérülést ígérő kutatások támogatására.

A Consolidator Grant a már önálló kutatócsoporttal és független kutatási programmal rendelkező, de még annak megszilárdításán dolgozó kutatóknak szól. A legfeljebb 2 millió euró támogatásra ötéves, kiemelkedő felfedezést vagy tudományos áttörést ígérő, megvalósítható kutatási tervvel lehet pályázni.

A Consolidator Grantre idén 2538 kutatási terv érkezett a bírálóbizottságokhoz, melyek 13%-át, vagyis 329 tervet ítéltek támogatásra méltónak. A támogatások összesen 630 millió eurót tesznek ki, az összeget az Európai Unió Horizont 2020 programja biztosítja. Érdemes megemlíteni, hogy a támogatottak 32%-a volt nő, továbbá a most induló ötéves kutatási programok előreláthatólag 2000 új munkahelyet teremtenek...

A DZSESSZKORSZAK - GLAMÚR ÉS MODERNITÁS AZ 1920-30-AS ÉVEK ESZTÉTIKÁJÁBAN

KÖNYVESBLOG
Szerző: WINKLER NÓRA
2017.11.29.


Szeptember 30., szombat, kora délután: órák óta zavartalanul ömlik a napfény a teraszra, ahol a karosszékemben F. Scott Fitzgerald Meghalnék érted című friss novelláskötetét olvasom, csupa eddig kiadatlan szöveget. Fitzgerald nagy kedvencem az egyetemi amerikaiirodalom-órák óta. Hajlamos vagyok azt hinni, hogy mindenki egyöntetűen rajong érte, aki csak egyetlen sorát is olvasta. Persze lehet, hogy az, ami nekem vonzó benne, másoknak kifejezetten irritáló vagy unalmas, például a rövid írásaiban gyakran visszatérő életérzés, a glamúr és a válságok egymásra gyakorolt hatásai.

Ez a kötet tulajdonképpen mindenkinek ideális olvasmány, mert őszintén tárja elénk Fitzgerald saját bombasztikus témái felett érzett unalmát, önundorát. Azt a szomorúságot érezni ki belőle, amit népszerű zenészektől szoktam hallani, amikor bemutatnák új, izgalmas albumukat, de a közönség az öt évvel korábbi slágercímeket követeli őrjöngve, amíg meg nem kapja.

Most valamennyire én is beállok a sorba, mert a dzsesszkorszak művészetét szeretném megmutatni, miközben szegény Fitzgerald pont azon szenved, hogy leváljon erről az éráról és a vele járó elvárásoktól. Helló, integet, nem itt tartok, hagyjatok békén, nem akarom újra és újra ugyanazt a történetet színezgetni, gyötrelem már oda visszatérnem, kár, hogy csak ezt kéritek és csak ezt fizetitek meg. Mondjuk, azt elég jól.

Meseszerű egyezésnek tartom, hogy míg itt, Európában sütkérezem a teraszon, Amerikában éppen ugyanezen a napon nyílik kiállítás a dzsesszkorszak művészetéről. Hogy ez mennyire erős hívószó és micsoda vonzereje van a korszak esztétikájának, azt talán az is bizonyítja, hogy a Cleveland Museum of Art már a megnyitás előtt az ősz blockbuster-kiállításaként kommunikálta.

A 20-as, 30-as években az Egyesült Államok kulturális és gazdasági befolyása és csábereje növekedett, áramlottak a bevándorlók az országba. Átalakult a társadalomszerkezet, a szokások, az életmód, amivel párhuzamosan kiépült a kreatívipar is, önazonos látványvilággal: építészet, díszítőművészet, divat, film, belsőépítészet, zene – ezek amerikai termése az egész világ ízlésére kifejtette hatását. A szakemberek, tervezők, művészek, rendezők és producerek jelentős része Európából hajózott be Hollywoodba vagy New Yorkba, amivel párhuzamosan amerikai születésű várostervezők, dizájnerek, képzőművészek érkeztek Európába tanulni, vagy csak utazgatni. Az oda-vissza áramlás eredménye az a formai gazdagság, glamúr, technológiai tökéletesség, burjánzó esztétikum, amit ma a dzsesszkorszak vizuális világaként ismerünk.

Fitzgerald legismertebb műve, A nagy Gatsby fantasztikusan gyönyörű könyvborítókkal jelent meg. A legelsőt Francis Cugat városképe díszíti, de egy díva sejtelmes tekintete uralja, pont úgy, ahogy Vaszary korabeli képeit a megfeketedett szemű, ellenállhatatlanul vonzó, veszedelmes, cigarettázó és valószínűleg kokainista nők.

Készítettek borítót art deco betűkkel és illusztrációkkal, csodaszép borítókat álmodott például Coralie Bickford-Smith a Penguin Classics sorozatban hat Fitzgerald-újrakiadásnak, köztük A nagy Gatsbynek. De azt képzelem, semmi nem veri a megfilmesített változat plakátját, amin Leonardo DiCaprio áll a többi szereplővel egy olyan aranykeretben, ami tökéletesen megidézi a korszakot. Ez az esztétika ugrik be mindenkinek a dzsesszkorszakról, és tényleg olyan gazdagságban jelenik meg a korabeli ékszereken, bútorokon, ruhákon, hogy elgyengül az ember ennyi szépség láttán.

A Clevelandben megnyíló anyag az első komoly múzeumi kiállítás a korszakról, összerakásában segített New York és a világ egyik legfontosabb designtörténeti intézete és múzeuma, a Cooper Hewitt Smithsonian...

BOLDOG LEHET, AKIT KÖRÜLVESZ EGY JÓ CSALÁD

LELKIZÓNA BLOG
Szerző: SzEGy
2017.11.29.


Igen, ez igaz. Boldog lehet, akit körülvesz egy jó család. Amihez rögtön hozzá is tehetnénk, hogy ez milyen ritka egyébként is, de főleg idős korban. És nem csak azért, mert az öregedő ember fokozatosan, lassan egyedül marad, ahogy sorban elmennek mellőle, azok, akiket ismert, azok, akiket szeretett, azok, akik fontosnak tartották, hogy közel legyenek őhozzá, azok, akik vele éltek.

Fejlettnek mondott társadalmainkban egyre égetőbb probléma az elöregedés, az idősebb korosztály számarányának és viszonyszámainak a növekedése. A törvényalkotó természetesen elintézi ezt is egy tollvonással, kimondva, hogy amennyiben az idős ember ellátásra szorul, mert betegsége, állapota miatt önmagát ellátni már nem képes, a családja a felmerülő nehézségeket majd megoldja.

Csakhogy egyre több olyan idős beteg fordul meg a mi osztályunkon is, akinek úgymond gyakorlatilag, vagy szó szerint nincs számításba vehető családja.

A szülők, felmenők, nénikék és bácsikák, akik az ő életének részesei voltak már rég eltávoztak. A testvérei, ha még vannak, hasonló csónakban eveznek.

Gyermeke nincs, vagy nincs belföldön, vagy nincs olyan helyzetben, vagy maga sincs olyan állapotban, hogy a beteg ápolását legalább részben meg tudná oldani.

Sokszor a meglévő családtagok egyszerűen nem tudják felvállalni azt a fizikai megterhelést, amit egy lebénult, vagy csonkolt végtagú, vagy más, például csontritkulás, patológiás törések, traumák miatt súlyos mozgásszervi problémákkal (és egyéb, akár járulékos tünetekkel) küzdő, magatehetetlen, vagy az önellátásban nagyobb mérvű segítségre szoruló ember gondozása jelent.

Még többen vannak, akik nem tudnak napközben az önellátásban még segítségre szoruló beteggel maradni. Esetleg azért, mert pont dolgozniuk kell ahhoz, hogy ők maguk megéljenek. És az is előfordul, hogy képtelenek anyagi forrásokat mozgósítani, előteremteni az idős, kiszolgáltatott, súlyos beteg hozzátartozó gondozásához, nem engedhetik meg maguknak, hogy időszakos kisegítő, nappali, éjszakai, folyamatosan rendelkezésre álló, szakképzett és megbízható, ápoló személyzetet fogadjanak. Hiába nyilvánvaló előttük is, hogy egyedül, felügyelet nélkül az önmagát ellátni nem tudó beteg nem hagyható.

Mások előre semmit sem tervezve, akkor kezdenek el a nehézségek testi erőt követelő részén gondolkozni, amikor már a gerincsérv kényszeríti őket megállásra.

Néha már minden erő, az összes ráfordítás és jó szándék együtt is haszontalan - erről itt írtam...

KIDERÜLT, HOGY SOROS GYÖRGY EGY UFÓ, ÉS TALÁN PATAKY ATTILÁT IS Ő RABOLTA EL

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: SZEKA
2017.11.29.


Könnyebb utolérni a hazug embert, mint a sánta kutyát – ezzel a színtiszta magyar közmondással tudnánk leginkább illusztrálni azt a kutyaszorítót, melybe a magyar kormány belekényszerítette saját magát. A Szegedi Kattintós korábban is figyelmeztetett arra, hogy a Soros-kampány annyira ingatag lábakon áll, hogy nem lehet rá felfűzni egy egész évig tartó kampányt. Márpedig, ha a Fidesz jövő év áprilisáig pörgetni szeretné a migránskereket - melynek szerves része a Soros Györgyre épített összeesküvés-elmélet -, akkor nagyon össze kell kapnia magát, mert a nemzeti konzultációs reakciók e téma elfáradását jelzik még a kormánypárti szavazók esetében is.

Andreas von Rétyi Soros Györgyről írott könyvével próbálja bebikázni kissé lefulladt kampányát a kormány. A szerző finoman szólva nem a megbízható, tudományos alapossággal megírt szakmunkák élharcosa, többnyire ugyanis űrlényekről vagy az illuminátusról jelentetett meg koherensnek nem igazán nevezhető elméleteket. Andreas von Rétyi szakmányban gyártja az összeesküvés-elméleteket, amivel sok olvasót lehet szerezni, ám politikai kampányokat egyelőre még nem sikerült felépíteni ilyen labilis ismeretanyagra. Persze, az Orbán-kormány arról híres, hogy mer nagyot álmodni, így rendelt 5000 darabot, 13 millió forint értékben ebből a „korszakos műből”.

Csak a miheztartás végett kicsit idézzük fel, milyen szerzőt hívott segítségül ideológiája megtámogatására a magyar kormány. Az ötvenes éveiben járó német szerzőről az írja a német Wikipedia, hogy populär- und parawissenschaftlicher (vagyis népszerű és para-tudományos) könyvek szerzője. Itt mindjárt megtaláljuk a kapcsolódási pontot a magyar kormány propagandagépezetével, ami népszerűségre hajt, és érvelésében szintén para-tudományos. Nem csodálkoznánk, ha az ufó-kutató von Rétyi Soros Györgyről kiderítené, hogy tulajdonképpen földönkívüli, és a kormánypártiságáról elhíresült egykori rocker, Pataky Attila is neki köszönhetné, hogy olykor elviszik egy kis időre az ufók...

A MŰEMLÉKEKET NAGYON SZERETI A NER, DE A MŰEMLÉKVÉDELMET TUDATOSAN SZÉTVERTÉK

168 ÓRA ONLINE
Szerző: BUJÁK ATTILA
2017.11.29.


Magyarország konzervatív kormánya szereti a műemlékeket, de rühelli a műemlékvédelmet. Európában élen jár abban is, hogy lassanként eltűnik az egységes műemlékvédelmi szemlélet, és maga a műemlékvédelem is. A nagy előd ebben Románia, ahol a Conducator 1977-ben egy tollvonással eltörölte a műemlékvédelmi hivatalt. Ez nálunk hosszadalmasabb folyamat. 2011 óta tart, és csak most érünk a végére.

Műemlékvédelmi törvények vannak, de a jogköröket, szervezeteket szétforgácsolták, minisztériumoknál, járási hivataloknál összpontosították. A Forster központ megszűnése az út vége, ezzel szűnt meg az utolsó, műemlékvédelemmel foglalkozó intakt szervezet. A szakembergárda maradványa átmenetileg a Miniszterelnökségen kötött ki. A Várban, ahol évtizedekig a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal, 1957-től ’92-ig Országos Műemléki Felügyelőség működött, néhány szakember próbálja a pincében bedobozolt közgyűjteményi anyagot a jövőnek átmenteni. Nem sikerülhet mindig. Télen, amikor egy fűtőcső felrobbant, víz áztatta el a tervtári anyag egy részét.

A megszüntetett műemlékvédelem nem áll egyedül. Úgy is mondhatnánk, jó társaságba került. Olyan százados intézményekkel együtt számolták fel, mint az ÁNTSZ, a gyámügy, a vérellátó-szolgálat, az epidemiológia. Lázár János a bürokráciacsökkentés jegyében először hetven intézményről beszélt, közülük tizenhárom jogutód nélkül múlt ki. A többi terület gazdája korábbi minisztériuma, főleg a karácsonyfaként körülaggatott konglomerátumot alkotó Emmi. Így szűnt meg a jogköreinek zömét már elveszítő Forster intézet is a Várban, a Táncsics utcában.

Az idők során a műemlékvédelem vezető intézménye számos névváltozáson ment át. Módosultak jogkörei, felügyelő szervei, annak jeleként, hogy a műemlékvédelem Mohamed koporsójaként lebeg a minisztériumok felett. Hol a vallás- és közoktatásügyhöz, hol az építésügyi tárcához, a rendszerváltás után egy ideig a környezetvédelemhez tartozott. Később maga a környezetvédelem szűnt meg. Az ideiglenes gazda ma a Miniszterelnökség és a Magyar Művészeti Akadémia...

KÍNOS GERINCPROBLÉMA - MIÉRT HAJLONG ORBÁN VIKTOR KELETI DIKTÁTOROK ELŐTT?

HVG ONLINE - ITTHON
Szerző: SERES LÁSZLÓ
2017.11.29.


Szervilis gesztusokat tesz a legbizarrabb keleti autokratáknak a magyar miniszterelnök. Ez csak azért nem vicces, mert közben nyugati partnereinket, ha úgy látja jónak, habozás nélkül küldi el melegebb égtájakra.

Kísérteties felvétel járja be Európát, sőt az internetet, épp a kínai elnök budapesti látogatásának napjaiban: Orbán Viktor látható rajta, amint a megállítandó Brüsszelben, az EU keleti partnerség csúcstalálkozóján lényegében földig hajol Ilham Alijev előtt. A Hír TV felvételén a magyar miniszterelnök nem egyszerűen besétál, de kifejezetten tisztelettudóan közeledik az azeri diktátorhoz, olyan mélyen meghajolva, mintha a cipőfűzőjét akarná megkötni, majd barátságosan kezet ráznak, és kissé mesterkélten, de másodpercekig small talk-oznak.

Ahogy azt a Habony Művekben pontosan tudják, a metakommunikációs jeleknek komoly üzenetei vannak, még akkor is, ha elsőre megfejthetetlenek. Mi ez a meghajlás, mi közünk Azerbajdzsánhoz és urához? Már azon túl, hogy öt éve nagylelkűen átengedtünk neki az elhíresült baltás gyilkost, Ramil Safarovot, akiből ott rögvest nemzeti hős lett (ahogyan az már előre gyanítható volt). Majd, mivel a hála politikai kategória, bejött az országunkba úgy hétmillió dollár. Pontosabban az MKB rejtélyes számlájára, az azeri nagy pénzmosási botrány keretében (az ügyészség természetesen azóta sem nyomoz az ügyben. Két évre rá a korrupt Azerbajdzsán már stratégiai partner, Budapesten legalábbis erről írt alá papírt a két jóbarát, de a gazdasági áttörés máig várat magára. Szóval, megérte a megalázkodás?
...

ÉS HA ORBÁN EGY GECI, AKKOR MI VAN?

KOLOZSVÁRI SZALONNA
- NEHAZUGGY BLOG
Szerző: MOLNÁR BÁLINT
2017.11.28.


Miközben egykori haverja és kollégiumi szobatársa valóban négyzetméterenként, közbeszerzésenként és agysejtenként tarolja le, és Kínától Putyinisztánig évtizedekre kiárusítja az országot, Simicska Legokosabb Lajos láthatóan nem unja saját magát/kurvára jól szórakozik, úgyhogy újra akcióba lendült.


Ezúttal sárga festékkel fújt le néhány kormányzati Soros-ellenes plakátot a róla elhíresült szentenciával: Orbán egy geci. Micsoda gyönyörű hajnali csendélet, baszki: magyar ugarral, a G-nap előtti ügyeskedésből összerántott luxusautóval, a népnemzeti elhülyülést szimbolizáló, igénytelenül összefirkantott plakáttal ellátott hirdetőtáblával, és az önmagával maximálisan elégedett, pixisből kiesett NER-oligarchával. Tökéletes országimázs.

Jó, rendben. Végül is Lajos pont ráért. Útba is estek azok a kibebaszott hazug felületek, a sárga festék meg pont annyira képes átadni a lényeget, mint a fekete, vagy a hupilila. (Najó, ez szerintem nem kicsit szar lett és igénytelen, de mindegy, most erre az ócskább flakon festékre futotta, van ilyen.) Ráadásul karba tett kézzel pózolni is remekül lehet a hazug, értelmetlen, szégyenletesen sok közpénzt felzabáló hirdetőtáblák alatt. Rendben van, Lajos. Egyetértünk. Orbán egy geci. Ez egy rohadt nagy axióma. Csak azt nem tudom, hogy és akkor mi van?

Érteni vélem, hogy szerinted ez vicces. Az elégedettségtől sugárzó arccal, mint ki jól végezte dolgát, hanyag terpeszben, karba tett kézzel megállapítani, hogy milyen jól megmondtad. Valószínűleg pontosan tudod, hogy országos ex-haverodat – mindannyiunk számára látványos jeleket hordozó idegállapotára való tekintettel- szétbassza az ideg a mestermű láttán. Persze gyanítom, hogy azzal a B-variánssal is számoltál, hogy már régen hermetikusan elzárták a valóságtól, és soha nem jut el hozzá, hogy milyen remek munkát végzel az őrületbe kergetése érdekében.

Csakhogy. Ez először vicces volt, szórakoztató volt, most már kevésbé az. Majdhogynem unalmasnak és szánalmasnak nevezném, ha nem ugatná le rögtön a fejemet valami lánglelkű rendszerváltó fotelforradalmár azzal, hogy de bezzeg Lajos, ő legalább valamit tesz is. Nem úgy, mint a láthatatlan ellenzék. Hát szerintem éppen elég baj az nekünk, hogy egy fél ország tőled várja a megváltást. Úgyhogy valahányszor meglátlak, Lajos mindig ez jut eszembe. Hogy mennyire geci mélyen vagyunk. Hogy miközben az egykori haverjaid azt is letagadják, hogy ismertek, és lecsúszott alkoholistának titulálnak, aki beállt egy szerintük csicskapárt mögé, hogy miközben egy jelentős réteg azt várja tőled, hogy előkapd a farbát és megmentsd az országot, te egy filléres festékes flakonnal bohóckodsz és szórakoztatod magad. Mert annyira idiótának azért nem tartalak, hogy azt feltételezzem: a mi örömünkre produkálod magad.

Lajos, ez nem jópofa, nem elmés, de legalább súlyosan kontraproduktív. Majd Bayer és társai lesz min megint epét okádjanak, hogy hova jutott a Jobbik gazdája. És ez attól teljesen függetlenül így lesz, hogy én semmiféle megváltást nem várok tőled, Lajos. Mert annak az országnak régen harangoztak, amelyik tőled várja a megoldást, vagyis Orbánegyegecimegbuktatását.

Az a baj, hogy valahányszor meglátlak, az jut eszembe, hogy ugyanolyan gyáva szar vagy, mint azok, akikkel egy alomból származol. Aki nem gecizett akkor, amikor óránként annyit keresett a közösből, mint most a félanalfabéta disznószerelő. Aki most sem gecizne, ha minden közbeszerzést, amit most a félanalfabéta disznószerelő nyer el, az ő ölébe hullana. 
Az a baj, Lajos, hogy minden alkalommal beletolod a pofánkba, hogy milyen magasról szarsz te erkölcsre, jóérzésre, korrektségre, demokráciára. Miközben nem tudok szabadulni a gondolattól, hogy ezt a taknyába fulladó ország állapotot többek között neked köszönhetjük, mert te voltál a legtöbb, jelenleg is futó gazemberség kútfeje. És miután negyed évszázadig közösen fosztogattad az országot a gecivel, most havonta összefújkálsz néhány plakátot, hirdetőoszlopot, mintegy röhögve, hogy a G-nap után sem görbül a hajad szála sem, csak a szekér nem fut már oly sebesen, tehát evidens, hogy Orbán egy geci...

"KESERVESEN HOSSZÚ ÚT" - INTERJÚ JAKUB JANDA CSEH BIZTONSÁGPOLITIKAI SZAKÉRTŐVEL

ÉLET ÉS IRODALOM / INTERJÚ
Szerző: SZÉKY JÁNOS
2017.11.24.


Novemberben a nemzetközi politika egyik legfontosabb eseménye volt a prágai Európai Értékek nem kormányzati, azaz civil politikai elemző intézet nyilatkozata, melyet európai és amerikai politikusok, kormányzati és civil szakértők sokasága írt alá. Hét pontban foglalták össze a demokratikus Nyugat sürgős teendőit az orosz dezinformációs hadviselés ellenében: tudomásul kell venni a fenyegetést; nemzeti kontextusban vizsgálni és leleplezni az ellenséges tevékenységet; felmérni, hogy mit ért el eddig Oroszország ebben a „különleges háborúban”; megerősíteni az egyetlen EU-intézményt, amely ezzel foglalkozik; politikai szinten szembeszállni az agresszorral; felállítani a hasonlóan gondolkodó EU- és NATO-tagállamok munkacsoportját; és előmozdítani a téma megértését a szakértők körén kívül. A nemzetközi médiában leginkább a Federica Mogherini uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselőnek címzett éles kritika keltett feltűnést. Akit a nyilatkozatról kérdezünk: Jakub Janda, az Európai Értékek igazgatóhelyettese, a Kremlin Watch (Kreml-figyelő) program kilenctagú szakértői munkacsoportjának vezetője, egyszersmind a cseh belügyminisztérium konzultánsa...

A LEGJOBB ORSZÁGOK HATÁRÁTKELŐKNEK

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.11.29. 


A magyar (leendő és gyakorló) határátkelőknek hagyományosan megvannak a kedvenc célországai, Ausztria, Németország, az Egyesült Királyság (bár a szigetország érthető okokból az utóbbi időszakban kissé veszített vonzerejéből), Hollandia… Ezzel együtt sem minden tanulság nélkül való az az immár hagyományosnak nevezhető rangsor, amit immár 10 éve ad közre az HSBC (összesen 100 ezer ember töltötte ki eddig a kérdőívet), és amiben különböző szempontok szerint rangsorolják az országokat - kifejezetten a határátkelők, illetve az expatok szemszögéből vizsgálva a gazdaságokat, jóléti rendszereket, életminőséget.

Nyilván Ausztria és Németország vonzerejét és bebetonozottnak tűnő vezető pozícióit egyelőre semmi sem veszélyezteti, aligha indulnak majd el magyarok ezrei Szingapúr felé csak azért, mert egy felmérés szerint ott a legjobbak a külföldi munkavállalók előtt álló lehetőségek.

Nyilván expatnak és határátkelőnek lenni nem ugyanaz a dolog, de úgy gondolom, az idei rangsor szolgál pár olyan tanulsággal (elsősorban az európai országok körében), amin érdemes elgondolkodni azoknak is, akik már kint élnek valahol, azoknak meg főleg, akik most tervezgetik az elindulást.

Mindenekelőtt lássuk, hogyan néz ki a TOP10, azaz melyek azok az országok, amelyek a legjobb lehetőségeket biztosítják a külföldről érkezőknek – először csak röviden!

A legjobbakról címszavakban


Az összesített győztes Szingapúr lett (immár harmadik éve, külön érdekesség, hogy úgy nyert, hogy egyetlen kategóriát sem nyert, viszont mindháromban nagyon erős).

Új-Zéland elsősorban az általa kínált nagyon jó életminőségnek köszönheti előkelő helyezését, és ami nekünk, magyaroknak külön fontos, hogy a hollandok, a németek és az osztrákok is az élvonalban végeztek.

A hollandokra majd külön is kitérek, de azt már most érdemes leszögezni, hogy a családosoknak kifejezetten szuper hely, a gyerekek jóléte, az egészségügy és az oktatás minősége mind a világ élvonalába helyezi.

A hagyományosan nagyra tartott Svájcról is esik majd külön néhány gondolat, itt elöljáróban annyit, hogy míg gazdasági szempontból az élen végzett (a helyi gazdaságba vetett bizalom és a politikai stabilitás miatt), az általános életminőség sokkal rosszabb annál, mint amilyen kép az országról él, így összesítésben még a TOP10-be sem került be.

A válaszadó expatok 41 százaléka azt mondta, hogy az országváltás nyomán sokkal pozitívabban áll hozzá az élethez. Valamivel több, mint a felük (52 százalék) állította, hogy az általános életszínvonala emelkedett, míg nagyjából ugyanennyien vallották, hogy jobb lett a munka-magánélet egyensúlyuk...

JOGOD VAN AHHOZ, HOGY EMBER LEGYÉL, ÉS NE CSAK EGY DIAGNÓZIS!

MÉRCE
Szerző: PÓSFAI ORSI
2017.11.28.


A legtöbb magyarnak valószínűleg nincsenek a magyarországi egészségügyi rendszerrel kapcsolatban illúziói. Hallottunk már az omladozó vakolatról, a patkányokkal teli kórházi plafonról, a nem működő kazánokról, az orvoshiányról, a betegjogok megsértéséről. A nők elleni erőszak felszámolásának 16 akciónapja kezdetén az egészségügyi rendszer talán egy kevésbé ismert hiányosságára világított rá az SOS Krízis Alapítvány a „Bántalmazottak az egészségügyben” címmel megrendezett konferenciáján.

Az egynapos konferencián két nőgyógyász, egy betegjogi képviselő, egy bántalmazó személyiségtípusokra szakosodott pszichológus és egy rendőr alezredes járták körbe a bántalmazottak és az egészségügy kapcsolatát előadásaikban.

Mi számít bántalmazásnak?
Az előadók közül többen is kitértek a bántalmazás különböző kategóriáira, amik jóval tágabbak annál, mint amit az emberek többsége büntetőjogi értelemben bántalmazásnak vél. Éppen ezért talán érdemes itt is kitérni arra, hogy mi minden számíthat annak.

Persze van az egyértelmű: a szexuális bántalmazás. Ez sem merül ki csupán a nemi erőszakban, vagy bármely nem kívánt szexuális tevékenységre kényszerítésben. A szeméremsértés, a prostitúcióra kényszerítés és a reproduktív jogok korlátozása, azaz például a fogamzásgátlás vagy abortusz akadályozása vagy kényszerítése is ide tartozik. A fizikai erőszak is viszonylag magától értetődő, de ebbe a kategóriába is rengeteg minden belefér, például lökdösés, harapás, rázás, fojtogatás, verés, az alapvető testi igények megtagadása (éheztetés, alvásmegvonás), a személyi szabadság korlátozása.

Valószínűleg kevésbé ismert kategória viszont a lelki, szóbeli és gazdasági bántalmazás, pedig ezek is több év börtönnel büntethetők, ha sikeresen bebizonyítják megtörténtüket a rendőrségen és az ügyészségen is.

Szóbeli bántalmazásnak minősülhet a lekicsinylés, gúnyolás és fenyegetés, lelki bántalmazásnak az alapvető érzelmi igények, szükségletek megtagadása, az önbizalomrombolás, hibáztatás, fenyegetőzés, félelmet keltő viselkedés, a támadó faggatózás vagy az elszigetelés, elzárás. Gazdasági bántalmazásnak számíthat például az anyagi függésben tartás, a fizetés elsajátítása, zsarolás, a mindennapi kiadások megkérdőjelezése és elszámoltatás, a munkavégzésről való lebeszélés vagy eltiltás.

Mindez az egészségügyet csak annyiban érinti, amennyiben a bántalmazott a sérülései miatt orvosi ellátásra szorul. (Nemi erőszak esetén az erőszak megtörténte után egy héten belül érdemes elmenni orvoshoz, mert maximum ennyi ideig mutatható ki bármi.) Ebben az esetben a vizsgálat eredményei fontosak lehetnek egy esetleges rendőrségi feljelentéskor, de ha a bántalmazott nem is tesz feljelentést, ha egyértelmű a szituáció, akkor az orvosnak kötelessége bejelentést tenni. Ha nyolc napon belül gyógyuló sérülésekről van szó, akkor a sértett magánvádas indítványt tehet 30 napon belül, hogy nyomozás induljon az ügyben, ha nyolc napon túl gyógyuló, akkor automatikusan közvádas eljárás indul.

Ha meg nincs látható sérülés, vagy egyáltalán nem is fizikai bántalmazásról van szó? Akkor nyilván nem lesz orvosi látlelet, egyéb bizonyítékokra kell a rendőrségnek hagyatkoznia. És ez Köbli Mihály rendőr alezredes szerint bár „nagyon szép kihívás”, ugyanakkor „lelki terrort bizonyítani nagyon nehéz”.

De hogyan bánik a rendszer az áldozattal?