2016. március 7., hétfő

SZÁZMILLIÓS HIÁNY A TISZÁNTÚLI KÖZMUNKAPROGRAMON - ZAVAROS ÜGYEK AZ AGRÁRMINISZTER HÁTORSZÁGÁBAN

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Becker András
2016.03.07.


Néhány hete lemondott Abádszalók polgármestere – nem sokkal korábban derült ki, hogy a várostól 51 millió forintnyi közmunkaprogramos támogatást követel vissza a Belügyminisztérium. 80 milliót kell visszafizetnie hasonló okokból a közeli Tiszaburának. A kettőjük által visszafizetendő 131 millió teszi ki a BM által visszakövetelt összes támogatás 90 százalékát. Mindkét település Fazekas Sándor miniszter választókörzetének politikailag érzékeny helyszíne.
A szokásosnál is hevesebb volt a kampány 2014 őszén a Tisza-tó környéki települések némelyikén. Hallani lehetett olyan vélekedést, miszerint a Pestre költöző Varga Mihály helyébe lépő Fazekas Sándor miniszternek ezen a választáson kellett bizonyítania, hogy képes akkora támogatottságot szervezni a pártnak Jász-Nagykun-Szolnok megyében, mint elődje.
Rebesgették, hogy a választáson elért eredmény dönti el Fazekas további sorsát – tény, hogy a két választás közti időszakban hetente röppentek fel találgatások Fazekas menesztésével kapcsolatban, ám Fazekas végül maradt.
És az is tény, hogy a miniszter nagyon beleállt a kampányba: a megye számtalan településén bukkant föl, agitálva a párt helyi jelöltje mellett, néha nem is nagyon válogatva az eszközökben. 

ITT OLVASHATÓ

LONDON POLGÁRMESTERE: AZ EU TAGSÁG BÖRTÖN, MELYBŐL SZABADULNI KELL

ARMAGEDDON NYOMÁBAN
Szerző: Andre Lowoa
2016-03-07.


London polgármestere szerint az Európai Unióból való kilépés előrelépés és fejlődési lehetőség lenne az Egyesült Királyság számára, mert ezáltal a brit vállalatok hatalmas tehertől szabadulnának meg.
Boris Johnson vasárnap az uniós tagságot egy olyan börtönhöz hasonlította, amiben véletlen nyitva felejtették az ajtót, és a rabok a nyitott ajtón át már látják a napfényt. Elmondása szerint az Európai Unió rabságot hozott, míg a kilépés a szabadságot jelenti, és a brit vállalatok az EU jelentette gazdasági terhek lerázását követően jelentős növekedési lehetőségnek néznek elébe.
Johnson február végén tette egyértelművé, hogy aktívan részt fog venni a kilépés melletti kampányban, és megpróbálja ellensúlyozni a kormányfő kampánytevékenységét, aki a fokozódó Brüsszel-ellenes retorika ellenére a tagság fenntartása mellett foglal állást. Elmondása szerint David Cameron maga is meg akarta győzni arról, hogy a tagság fenntartása mellett kampányoljon.

ITT OLVASHATÓ

KŐSZEG VÁROSÁNAK POTENTÁTJAI NEM KÉPVISELTETTÉK MAGUKAT A VAS MEGYEI GAZDASÁGI KONFERENCIÁN

A BETŰ SZABADDÁ TESZ
Szerző: kameszka01
2016.03.07.


KKVHÁZ Megyék Versenye programot 2011 óta rendezik meg hazánkban. A 2015-ös megmérettetésen minőségi teljesítményének köszönhetően Vas megye csapata szerezte meg az "aranyérmet". A közösségépítő, tudásmegosztó versenysorozatnak, a Nemzetgazdasági Minisztérium is kiemelt partnere, a legjobban teljesítő csapatot azzal ismerik el, hogy a minisztérium vezető munkatársai egy gazdasági fórumot tartanak a győztes megye székhelyén. A Vas Népe Varga Mihály (nemzetgazdasági miniszter) érkezését is bedobta a köztudatba, aki végül egyéb elfoglaltságra hivatkozva kihagyta a rendezvényt. Az eseményre a Vas Megyei Közgyűlés tanácsnokaként jómagam is meghívót kaptam.
A rangos konferencián megyénk gazdasági életének szinte minden fontos szereplője képviseltette magát, sokan közülük színvonalas standdal készültek, ahol a fórum látogatói számára prezentálhatták munkájukat, fontosabb célkitűzéseiket. A rendezvényen több prominens politikus is megjelent: a Vas megyei országgyűlési képviselők közül Bana Tibor (Jobbik) és Hende Csaba (Fidesz-KDNP) érezte fontosnak a részvételt. Bük, Sárvár, Szentgotthárd és Vasvár polgármesterei szintén ellátogattak a gazdasági fórumra, sajnos Kőszegről érkező, vezető beosztású politikussal nem találkoztam.
ITT OLVASHATÓ

HABONY ÉS AZ ELSŐ "LEGÁLIS" EGYMILLIÁRDJA: ESZÜNK, AMIT KAPUNK

HÍR24 - POSZT ITT
Szerző: Karafiáth Orsolya
2016.03.07.


Belegondoltunk már abba, mibe kerül nekünk az, hogy engedjük magunkat elhülyíteni? A Magyar Narancsban Nagy Gergely Miklós járt utána, hogy a Modern Media Groupot – Habony Árpád és Győri Tibor cégét – mennyi közpénzzel tömték ki az utóbbi időben. Mely lapok tartoznak a céghez? A 888.hu, a lokal.hu és a nyomtatott Lokál, ami – a hetilap saját adatai szerint – ötszázezer budapesti postaládában landol, ingyenesen. Kerületenként más-más, a helyhez alkalmazkodó tartalommal.
A cég létrejöttére nyilvánvalóan azért volt szükség, hogy valamiféle legális jövedelmet tudjon felmutatni a Gucci és Ibiza – azaz luxusrajongó – „tanácsadó”.
De vajon egy normális társadalomban legális jövedelemnek számítana az, hogy egy ingyenes bulvárlapot kipárnázzanak?
A lapnak elsődleges célja nyilvánvalóan nem a közszolgálat, bár már ott tartunk, hogy a közszolgálati média is jobbára csak egy propagandaszócső. Vagy ha azt gondoljuk, rendben van, hogy adófizetők pénzéből finanszírozzanak egy nyilvánvalóan csak egyetlen (a hatalmon lévő) párt igéit hirdető médiumot, érdemes elmerengeni azon, pártunk és kormányunk miként is definiálja a „köz”-t. Ahogy most kinéz, számukra a köz, a ’zemberek’ egyetlen buta, és minden sötét hazugságra nyitott banda, aki csont nélkül benyel mindent, amit ők hírként tálalnak elébük.
A Lokál mindezt úgy teszi, hogy az Üzenteket zaftos bulvárcsemegék között tálalja, és ugye a bulvár az ő közük egyetlen igaz csemegéje. Szófogadó és helyesen szavazó emberek, akiket terelgetni kell, akiknek nincs véleménye azonkívül, mint amit megformálnak számukra. De arra nagyon-nagyon kell vigyázni, hogy csak egyfajta igazsággal találkozzanak, az Igazsággal, ám azt kellően bele kell verni az ostoba kis fejükbe.
A nagy ötlet szerint úgy kell kezelni őket, mint a gyerekeket: ha nem eszed meg a spenótot, nem kapsz édességet sem. Tehát nem kapsz bugyuta pletykákat, ha nem nézed elég kitartóan a szalagcímeket, miszerint a kormány remekül teljesít ebben és abban, és nyilván amabban is.
És hát: a legtöbben eszik, amit kapnak.

ORBÁN KELETI TÉVÚTJA

ÖREG HARCOS BLOG
Szerző: Öreg Harcos
2016.03.07.


Az elmúlt években megélhettük Orbán Viktor és a Fidesz elhibázott külpolitikájának minden balfogását. Összeveszni az Egyesült Államokkal és Németországgal, gyengíteni az Európai Uniót és korrupt keleti szövetségeseket keresni - ez volt minden törekvése a magyar miniszterelnöknek.

Most ebben új szintre léptünk: azerbajdzsáni látogatásával Orbán tovább folytatta a keleti-nyitás elhibázott doktrínáját. Hiszen természetes, hogy hazánknak keleten is kellenek szövetségesek. Üzletelni, együttműködni mindenkivel lehet, akivel érdemes és nem hoz szégyent a hazánkra. De stratégiai együttműködést nem szabad kötni ilyen partnerekkel.

Orbán Viktor és felesége koszorút helyezett el idősebb Aliyev nemzeti vezető és felesége sírján. Ezzel kiállt Aliyev elnyomó, KGB-vezetőségben gyökerező politikája mellett. Kitüntette a jelenlegi elnök feleségét, akiről amerikai titkosszolgálati jelentések nem éppen hízelgően írtak a Wikileaks iratokban. Közben látjuk, hogy az azeri gazdasági csoda összeomlott: az olcsó energiahordozók olyan mély válságba sodorták az azeri nemzetgazdaságot, hogy az IMF-hez fordultak...

ITT OLVASHATÓ

NEM MONDUNK LE A HAZÁNKRÓL!

PKP KÖZÖSSÉG BLOG
Szerző: feher.b
2016.03.07.


Sem a hazánkat, sem az ahhoz nélkülözhetetlen szabadságunkat nem adhatjuk fel. Március 15. közeledtével talán ezt a két gondolatot merném mindenki figyelmébe ajánlani. Épp e kettő az ugyanis, amit fokozatosan elvesznek tőlünk 2010 óta és ezek azok, melyeket vissza kell szereznünk, ha komolyan gondoljuk, hogy itthon akarjuk leélni az életünket.

A '48-as forradalmárok nem ilyen országra vágytak. Persze, demokrácia van. De én ebben a demokráciában elégedett embert még nem láttam. Módszeresen hajtották igába az országot az elmúlt hat évben, és úgy tűnik, nem akarnak leállni. Elemzői távolságból nézve már kirajzolódott a Fidesz hazagyilkos politikájának néhány lényegi eleme: a gazdaság, a jogrendszer, a média, az összes, korábban így-úgy független hatalmi ág lerohasztása, illetve saját érdekeknek alárendelése hat kemény éve zajlik. A folyamat vége beláthatatlan. Az a rossz utak közül is a kisebbik rossz, ha "csak" egy szegény, lemaradó, versenyképességét még tovább veszítő ország maradunk, ahonnan menekül minden korosztály. Ebben az esetben legalább az elmondható lenne, hogy az Unió tagjai maradtunk és alapvetően a nyugati érdek- és gazdasági szféra részei - még ha ez sem működik mindig tökéletesen. A totális téboly, a zsákutca viszont ennek a folyamatnak egy sokkal rosszabb irányú fejlődése volna, ez pedig nem más, mint egy rohadó, diktatórikus, gyenge, mégis államelvű és központosított, keleties ország, melyet egy most már jól látható politikusi-, rokoni- és oligarchikus kör ural...

ITT OLVASHATÓ

871 FIDESZES ÖNKORMÁNYZAT KONFERENCIÁT TART, HOGY NE BESZÉLJENEK A VÁLASZTÓKAT ÉRINTŐ KÉRDÉSEKRŐL

KETTŐS MÉRCE BLOG
Szerző: JÁMBORANDRÁS
2016.03.07.


Jövő hét szombatra hívta össze annak a 871 önkormányzatnak a képviselőit Kocsis Máté, amelyek testületi többsége nyilatkozatot fogadott el arról, hogy támogatják a kormány menekültellenes terveit. Végre legalább tudjuk, hogy 871 olyan település van Magyarországon, amelynek képviselő-testületében a Fidesz és a Jobbik van többségben. Ezenkívül más nem derült ki, és jövő szombaton sem fog.

Nem tudom, hogy 871 települési vezető miről tud dönteni a menekülthelyzet kapcsán. Nyilván majd tartanak egy sajtótájékoztatót, és lesz egy sajtóközlemény, hogy 871 település támogatja a kormány menekültpolitikáját. Esetleg még fellép Nógrádi György és a menekültgyűlölő asszonykórus, de minden valószínűség szerint nem történik semmi más. Persze ezen felül azt is megtudhatjuk, mely önkormányzatok fogják az emberek által befizett közpénzt arra használni, hogy a Fidesz mellett kampányoljanak a menekültes népszavazáson.

Pedig ezt az unalmas szombat délután fel is lehetne dobni, mert azt lássuk be, nem ezek a helyi önkormányzati vezetők, képviselők, polgármesterek fogják megoldani a menekülthelyzetet Európában, és nem is ezt várják tőlük, csupán biodíszletként odarendelik őket.

ITT OLVASHATÓ

FORRADALMI IFJÚSÁGI NAPOK, 2016

KÖTÖTTSÉGEK NÉLKÜL... BLOG
Szerző: Fedor
2016.03.07.


Kisebb vihart kavart tegnap, amikor kiderült, Ákos zenéjével felturbózott darabot rendelt az Operaház az 1956-os forradalom 60. évfordulójára. A darabot látatlanban nem minősíteném előre, lehet akár jó is, a témája meg mindenképp érdekesnek ígérkezik, de az "Ákos darab az Operában" szóösszetétel sokaknál kicsapta a biztosítékot, pláne, mivel ez is csak jó alkalom arra, hogy a kormány házitrubadúrja újfent közpénzes megbízást kapjon (később annyit finomodott a sztori, hogy aláírt szerződés még nincs, így túl korán került ki az Operaház honlapjára az esemény, de a szándék ettől még létezik). 

Persze a kerek évfordulóra sokan megpróbálnak ráakaszkodni, néha egészen torz, majdhogynem morbidnak mondható dolgokkal. Mit szóltok pl. ahhoz, hogy egy másik FIDESZ-kedvenc alkotó egy kommunista megrendelésre készült darabbal próbálkozik?
Hogy pontosan érthető legyen, miért mondom ezt, egy kicsit visszamennék az időben, egészen 1985-ig.

ITT OLVASHATÓ

AHOL FENÉKIG PESTO AZ ÉLET

OLASZMAMMA BLOG
Szerző:  ricchiepoweri
2016.03.07.


Ha egy valamivel kellene jellemezni Ligúriát, ezt a keskeny, a Tengeri-Alpok és a Ligúr-tenger által határolt régiót, a genovai bazsalikom és leginkább az abból  pesto mellett tenném le a voksom. Az illatos bazsalikom régiószerte mindenhol terem: ablakpárkányokban, balkonon, konyhakertben. A helyi fáma arról is szól, hogy ha egy fehérnép kiteszi a bazsalikomos cserepet az ajtaja elé, vagy az erkélyre, akkor az felhívás keringőre.

A genovai bazsalikom 45-60 cm magasra is megnő, nagy levelei kanalas formájúak. oltalom alatt álló eredetmegjelölésű termék, tehát csak ezen a meghatározott területen termesztik.

A genovai bazsalikom elkészítésének non plus ultrája a pesto al genovese, a genovai pesto, amelyhez nagyon kevés, de annál kiválóbb minőségű friss hozzávaló szükséges: parmezán (parmigiano reggiano, pecorino sardo sajt, lehetőleg ligúr extraszűz olívaolaj, fenyőmag, fokhagyma- legjobb ha Vessalicóból-, só, és természetesen genovai bazsalikom...
 

A PROFI ÚJSZÜLÖTT FOTÓZÁS TITKAI

PANDARTE BLOG
Szerző: PandArte
2016.03.06.


Amikor még Ármin javában a pocakomban volt, megkeresett Judit, hogy szeretne újszülött fotókat készíteni majd róla. Nagyon megörültem a lehetőségnek, hiszen az első gyermekkel igazán különleges, egyszeri és megismételhetetlen minden pillanat ... ráadásul minden gyakorlott anyuka azt mondja nekem, hogy élvezzem ki, amíg ilyen pici a kisfiam, mert hamar megnő. Úgyhogy örömmel mondtam igent, és el is készültek a legszebb fotók Árminról.

Mielőtt belevágtam ebbe az újszülött fotózásba, nem is gondoltam volna, hogy ez mekkora munka egy fotósnak a helyszínen és milyen sok előkészülettel jár előtte. Judit, amellett hogy nagyon kedves, igazán profi és maximalista, úgyhogy nagyon sok mindent megtudtam tőle erről a tevékenységről, ami szerintem a leendő szülőknek is érdekes és fontos információ lehet! 
 
Maruszky Juditról
 
" A fényképészet, a különleges, megismételhetetlen pillanatok megörökítése, már régóta érdekelt, mégis valahogy mindig úgy alakult az életem, hogy csak 2-3 éve tudtam vele komolyabban foglalkozni. Nekem a fotózás szerelem, minden napomat maximálisan kitölti. Színesebbé, változatosabbá tette az életemet " - meséli lelkesen Judit.
 
Mi fogott meg leginkább az újszülött fotózásban?
 
A pici babák fotózásában pont az fogott meg, amiért az egészet elkezdtem, hogy megörökítsek olyan gyönyörű pillanatokat, amik csak egyszer történnek meg velünk. Egyszerűen imádom őket nézni, ahogy szuszognak, mosolyognak, békésen alszanak, ezek az első napok, hetek soha vissza nem térő pillanatok...
 

A REMÉNY RABJAI: LÁZADÁS A TISZALÖKI INTERNÁLÓTÁBORBAN

NAPI TÖRTÉNELMI FORRÁS BLOG
Szerző: György Sándor Balázs
2016.03.07.


1945 után Magyarországon (és a szocialista tömbben is) számos internáló és egyéb tábor létesült, amelyekbe az új hatalom számára veszélyt jelent(het)ő embereket zárták.Voltak közöttük olyanok is - főleg a nyilas hatalom prominensei - akik teljes joggal kerültek rács mögé, a diktatúra kiépülésével azonban fokozatosan nőtt a "kisemberek" aránya, akiket sokszor egy rossz viccért, vagy akár egy névtelen feljelentés (egy nagyon komoly, géppel írt névtelen feljelentés, á la Tanú) miatt lettek internálva, sok esetben mindenféle bírói eljárás és ítélet nélkül. Kistarcsa, Recsk, vagy akár a Hortobágyi telepek (bár jogi szempontból a kitelepítés más kategóriába esett, annyira nem állt messze az internálástól) mára széles körben ismertté váltak, nem úgy, ahogy a tiszalöki tábor, ahol magyarok mellett külföldi hadifoglyok is raboskodtak, és ahol 1953. október 4-én a foglyok egy csoportja lázadást robbantott ki.

A diktatúra, és így a táborok mindennapjaiban Sztálin halála hozott némi változást; 1953 nyarától - igaz kis mértékben - de megindult egy enyhülési folyamat, aminek következtében megindult a hortobágyi zárt táborok (augusztusban 7821 fővel) és más kényszermunka és egyéb táborok felszámolása is. Az 1951 februárjában létrejött tiszalöki tábor, bár nem tartozott a legnagyobbak közé, ekkor új szerepet kapott, itt akarták ugyanis összevonni azokat a külföldi hadifoglyokat, akik a későbbiekben nyugati országokban kívántak letelepedni.

Tiszalök másik jelentőségét a település nevét adó folyó, illetve az azon építendő vízlépcső adta, amelyhez a foglyok szolgáltatták az ingyenes munkaerőt. A Tisza rendszeres, és igen pusztító áradásai miatt már a reformkorban megindult a folyó szabályozása, azonban a munkák lassan haladtak; a vízlépcső és egy hozzá kapcsolódó öntözőrendszer gondolata már 1863-ban felvetődött, de érdemi lépések csak 1937-ben történtek, és azok is megakadtak a háború miatt...

ITT OLVASHATÓ

JÓ PORTFÓLIÓM (AVAGY HÉTKÖZNAPI GYÁVASÁGAIM) - 2. rész

OFOE BLOG
Szerző: Imre Katalin
2016.03.06.


Biztosan sok pedagógus örül az Oktatási Hivatal mai levelének. „Tájékoztatjuk, hogy a 2015. évi minősítéshez szükséges e-portfólió feltöltési határidejét 2014. december 1. 23 óráig meghosszabbítottuk.” Megkönnyebbülve veszem tudomásul, hogy az én e-portfólióm végén már megnyomtam a Véglegesítés gombot.

2015. január 19.
Már épp kezdtem elfelejteni, hogy pedagógusminősítés is van a világon. De ma egy újabb levél az OH-tól: „Tájékoztatjuk, hogy a 2015-ben esedékes tanfelügyeleti ellenőrzések, pedagógusminősítési eljárások és minősítő vizsgák szervezésének ütemezése, a szakértői kirendelés tervezése megkezdődött. A tervezés során a jogszabályoknak megfelelően, továbbá a szakmai szempontok figyelembevételével rendeljük az eljárásban érintett pedagógusokhoz a szakértői bizottság kompetens tagjait.
Az összerendelések eredményéről, az eljárások időpontjáról és adatairól előreláthatóan 2015. februárban adunk részletes tájékoztatást minden érintettnek.”
Megkérdeztem az iskola vezetőjétől, hogy mit jelentenek a fenti sorok. Azt mondta, hogy február végéig kapok majd tájékoztatást, hogy mikor és kik jönnek hozzám órát látogatni, értékelni.

2015. január 30.
Úgy döntöttem, hogy az egyetemen, közoktatás-vezetői szakon a pedagógus portfólióról fogom írni a szakdolgozatom. Ha már úgyis ezzel foglalkozom hónapok óta, és várhatóan még pár hónapig dolgom lesz vele… Hétfőn le is adom a formanyomtatványt a témamegjelöléssel együtt.

2015. február 27.
Semmi hír a minősítésről. Elfelejtettem volna „lelakatolni” a véglegesített portfóliómat? Vagy nagyon butákat írtam? Vagy…?

ITT OLVASHATÓ

EGY LÁNYRÓL. OKOS, SZÉP ÉS FIATAL

JÓREGGELT EURÓPA
Szerző: Benedikty Béla
2016.03.07.


Nem tudok róla, hogy a világtörténelemben bármikor egy despotát öregemberek zavartak volna el. Fiataloknak szokott lényeglátó véleményük lenni a hatalmi tébolyban megbetegedett, gyáva, rendkívülien ostoba és általában kis termetű alakokról. A fiatalok ilyesmiben ritkán tévednek.

A vidéki futballista sokmindent tett már, amibe egy, a miénknél kevésbé szánalmas országban régen belebukott volna.

A tanárokkal hiba volt kikezdeni. A tanárok egy részéért a fiatalok rajongani szoktak, más részüket utálják. De bántani azokat sem hagyják.

A fiatalokkal azt nem lehet, amit egy butaságba és félelembe sötétült országgal tesz egy gátlástalan rablóbanda, lényegében huszonkét éve folyamatosan. Ezek a gyerekek akkor születtek, amikor a gátlástalan rablóbanda rájött, hogy itt bármit meg lehet tenni. Egészen addig, amíg azok a gyerekek föl nem nőnek.

Felnőttek.

 

ÁTLAGOS NŐNAP

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa
2016.03.07.


A családon belüli erőszak elsődleges áldozatai NŐK ÉS GYEREKEK.

A statisztikai adatok szerint a partnerbántalmazás az esetek 95 százalékában férfi elkövetőt és nő áldozatot jelent, ezért képzéseinken és kiadványainkban a családon belüli erőszakot nők elleni férfierőszakként definiáljuk. Ez természetesen nem jelenti azt, hogy partnerbántalmazást nem követnek el férfiak, illetve leszbikus és meleg kapcsolatban élők ellen. Ez utóbbi három kategória az összes eset 5 százalékát teszi ki.

MINDEN ÖTÖDIK nőt rendszeresen bántalmaz férje vagy partnere.

Mind a nyugati, mind a magyar adatok azt mutatják, hogy minden ötödik nő él vagy élt valaha olyan kapcsolatban, ahol partnere rendszeresen testileg bántalmazta őt. Ezt az adatot tovább súlyosbítja, hogy a testi erőszak csak a jéghegy csúcsa. A folyamatos lelki erőszakban élő nők száma ennél jóval magasabb.

Magyarországon, a családon belüli erőszak HETENTE LEGALÁBB EGY NŐ életét követeli.

Ez az adat szűk források (lezárt gyilkossági esetek bírósági aktái) elemzéséből származik.
Néhány adat a családon belüli erőszakról

Minden ötödik férfiként valószínűleg már Önben is felmerült az az izgalmas kérdés, vajon mi az ördög késztetheti arra, hogy bántalmazzon egy Önnél feltehetően gyengébb teremtményt, aki együtt él Önnel, de nem macska vagy ékszerteknős.

Ha az Ön élettársa, illetve felesége egy megátalkodott és javíthatatlan gonosztevő, aki rendkívül nagy veszélyt jelent a társadalomra, akkor indulatai teljesen jogosak és érthetőek. Ebben az esetben ezt az ügyet célszerű szakemberekre, azaz a rendőrökre, illetve a büntetés-végrehajtásra bízni, mielőtt még az elvetemült némber felkoncolná a település lakosságának nagy részét és rájuk gyújtaná a várost. Mindenképpen közös erővel kell véget vetni a garázdálkodásának.

Ennek valószínűsége azonban meglehetősen kicsi. A nők nagy része nem Ma Baker vagy Melissa Calderon. Utóbbi professzionális drogbárónő esetében a legkisebb gyanús mozdulatra Ön amúgy is áldozatként végezné, gondosan kizsigerelve és feldarabolva...

ITT OLVASHATÓ

19 FELJELENTŐ VAN A KOPASZ ÜGYBEN

HUPPA BLOG
Szerző: Huppa
2016.03.07.


Nyakó István bízik abban, hogy a rendőrségi nyomozás feltárja: kik voltak a felbujtói azoknak, akik a Nemzeti Választási Iroda (NVI) épületében megakadályozták népszavazási kérelmének érkeztetésében. A szocialista politikus azt megelőzően beszélt erről, hogy hétfőn tanúként meghallgatták a Budapesti Rendőr-főkapitányságon (BRFK). Nyakó István a meghallgatás után az MTI-nek elmondta, rajta kívül 19 feljelentő van az ügyben.

Mint mondta, azt várja a nyomozástól, hogy felderíti: melyik “agytröszthöz” köthető a történtek kitalálása, és ki fizette az őt akadályozó “kigyúrt kopaszokat”. Úgy vélekedett: ez nem csupán büntetőeljárás, hanem “politikai per” is, amihez nagy segítséget nyújtott a tényfeltáró munkát végző független magyar újságírás, megkönnyítve a nyomozók munkáját.    “Az elkövetői kör ugyanis beazonosítható: a szálak egy szolnoki testépítő klubba, egy herceghalmi magánlakásba és gimnáziumi osztálytársakhoz vezetnek” – mondta. Úgy fogalmazott: jó volna, ha a kormányzó párt észrevenné, hogy az emberek nem szeretik, ha elveszik tőlük a vasárnap szabadságát, és visszavonnák a boltbezárásról szóló törvényt, ami így “a rendeltetési helyén, a szemétkosárban végezhetné...

ITT OLVASHATÓ

FORRADALMI HORROR

TAUREG BLOG
Szerző: Taureg
2016.03.07.


Ilyen hosszú blogot még sosem írtam. De egyszerűen nem lehet rövidebben megírni mindazt, ami 2014. augusztusától velünk a Kossuth téren, majd máshol történt. Pedig ahhoz, hogy a Parlamentnél március 20-tól tovább folytathassuk Rezsimellenes harcunkat, mindezeket ideje egy történetben összefoglalni. Mert átélni sem volt rövid.

Mindazok, akik nekünk szurkolva, és értünk aggódva végigkövették március 1-től induló Kossuth téri állandó tüntetésünk megkezdésének kudarcát, most részletesen megismerik annak előzményeit. Az aznapi ítéletídő csak egy tétel volt a sikertelenségre ítéltetésben: a valódi ok néhány ember rosszhiszemű aljassága. Lehet egy történéssort különböző módokon értelmezni, és arról jókat írogatni. Ám ha az ember a VALÓSÁGOT írja meg, akkor annak megismertetéséért vállalja, hogy szemernyit sem hazudik. Ennek pedig egy módja van: ha mindazt, amit leír, egyben hivatalos iratként, büntetőjogi felelősség tudatában, igazmondási kötelezettséggel hozza nyilvánosságra, benyújtva azt a rendőrségnek is. Így aztán épp ezt teszem. Korábban mondtam itt a blogban, hogy hosszú lesz, nem fér el a blogban, de e döntésemet felülvizsgáltam: inkább legyen hosszú, de a büntetőjogi felelősség miatt nyilvánvalóan minden szavában IGAZ. Mert ez a téma, ez a történet megéri, hogy időtállóan kerüljön rögzítésre, ennek pedig a szükséges formája: maga a rendőrségi feljelentés. Íme.

ITT OLVASHATÓ

ÚJABB QUAESTOR-TALÁNY: A LUXEMBURGI VÉGREHAJTÁS

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: Rádi Antónia
2016.03.07.


A Fidesz-közeli rendezvényeket biztosító Valton-Sec kisebbségi tulajdonosának végrehajtási joga terheli a becsődölt Quaestor-csoport ingatlanbefektetési cégét – ez derül ki a jogerősen a minap felszámolás alá került Quaestor Invest Kft. cégirataiból. A csoport feje, Tarsoly Csaba és 11 társa ellen májusban indul a büntetőügy.

Ennél szomorúbban aligha nézhet ki cégmásolat: a Quaestor-csoport ingatlancégét, a Quaestor Invest Kft.-t számos végrehajtás és egyéb kényszer is terheli. A Fővárosi Főügyészség büntetőjogi intézkedést jegyeztetett be, a Készenléti Rendőrség vagyon-visszaszerzési hivatala – ahogy a becsődölt cégcsoport több tagjánál – biztosítási intézkedéssel próbálkozik.
Ezen túl sorjáznak a végrehajtások: a NAV mellett frissen jelentkezett végrehajtást kérőként a magyar állam, utóbbinak a kisebbségi tulajdonos Tarsoly Csaba üzletrészének lefoglalásáról van papírja.
A többségi tulajdonos Quaestor Pénzügyi Tanácsadó Zrt. üzletrészére négy magánszemélynek is fáj a foga, közülük hárman Bessenyei István és az ő hozzátartozói.
A jelenleg luxemburgi lakcímen szereplő Bessenyeiről korábban már írt az Átlátszó, a férfi e szerint Dirk Gerkens örökös kereskedelmitévé-guru tanácsadója volt, s valaha egy később mutyigyanússá vált közmédia-beszállítóban volt érdekelt: Az RTL-vezérig érnek az Apokalipszis-ügy szálai

Bessenyei jelenleg a Fidesz-közeli rendezvényeket, például a Békemeteket biztosító, közmegbízásokkal tömött Valton-Sec Kft. 11 százalékos tulajdonosa, s érdekelt még a Nakama&Partners nevű reklámcégben, amelyet Hajdú-Sarka Kata vezet. Hajdú-Sarka Kata az olykor Habony Árpáddal promenádozó Hajdú Péter celeb-műsorvezető felesége.

ITT OLVASHATÓ:

ADALÉKOK A SPANYOVIASZ FELFEDEZÉSÉHEZ

AMERIKAI NÉPSZAVA
Szerző: Bartus László
2016.03.07.


Döbbenetes, hogy egyesek újdonságként csodálkoznak arra, amit szegény Ferenczy Krisztina már megírt, és nylonzacskóból árulgatott, de nem nagyon kellett a nagy demokratáknak. Ők tudnak mindent anélkül is, hogy olvasnának. Miközben semmit nem tudnak. Aztán rácsodálkoznak, hogy Orbán főhercegi kastélyban lakik, elrejtve a világ szeme elől. Rácsodálkoznak, hogy a Magyar Nemzeti Bank kincseit “törvényesen” lophatják el, ahogy törvény van arra is, hogy a NER vezére annyi állami pénzt pumpál a felesége lábán álló fatolvaj veje zsebébe, amennyit akar.
Egyesek úgy tesznek, mintha valami minőségi változás menne végbe napjainkban. Mintha ez a rendszer nem ugyanaz lenne, ha Orbán a felcsúti vityillóban lakna és nem a főhercegi kastélyban. Mintha nem lenne mindegy, hogy most törvényt hoztak 250 milliárd kilopásáról a Magyar Nemzeti Bankból, hiszen számos ilyen törvényt hoztak eddig is, hoznak ezután is. Ha nem hozták volna ezt a törvényt, ez a rendszer akkor is ugyanaz lenne. Csaló, hazug és gyáva emnberek, akik 2011 óta semmit sem tesznek, csak leplezik ennek a rendszernek a lényegét. Azt a hamis látszatot keltik, mintha valamilyen minőségi változáson menne át ez a rendszer, és mintha nem ugyanaz lenne, mint ami volt már 2011-ben és különösen 2012. január 1-től

ITT OLVASHATÓ

BEFEKTETÉSI LEHETŐSÉG AZ ÉLELMISZERHIÁNY?

ALAPBLOG
Szerző: ALAPBLOG
2016.03.07.


A Föld lakosságának egyik legnagyobb kihívása mögött egy egészen paradox helyzet áll. Míg világszinten közel 800 millió ember nem jut elegendő élelemhez, az ételek pazarlásával is meg kell küzdeni. Az ügy megoldása nem tűr halasztást, és ez nem csak a szegénységben élő embereknek jelent jó hírt. Azok is jól járhatnak, akik olyan területeken akarnak befektetni, ahol a piacok ugrásszerű növekedése várható. Hogy az élelemhiány megoldása kapcsán hol nyílhatnak a legnagyobb lehetőségek, az alábbiakból megtudhatod.

Egy friss ENSZ jelentés szerint napjainkban közel 800 millió ember számára nem jut elegendő élelem. Tekintve, hogy a Föld népessége harmadával fog nőni a következő 35 év alatt, a helyzet folyamatos súlyosbodása várható, ha nem történik változás.

Probléma azonban egész paradox: egyik oldalról az élelmiszertermelés 60%-os emelkedése lenne szükséges ahhoz, hogy a növekvő népességet ki tudja szolgálni, másrészről viszont az elpazarolt élelmiszerek mennyiségét is vissza kellene fogni. Napjainkban ugyanis a megtermelt élelmiszer egyharmada a kukában végzi.


ITT OLVASHATÓ

TISZA CIPŐ, PARGAS KERÉKPÁR: POSZTKOMMUNISTA NOSZTALGIA

LUMENS BLOG
Szerző: Lumens
2016.03.07.
Az államszocializmus idején felnőtt generációk sok esetben nosztalgikusan tekintenek vissza az előző rendszer termékeire. Egyesek meggyőződésesen állatják, hogy a régi élelmiszerek egészségesebbek, jobb minőségűek voltak – „több volt bennük az anyag” –, míg mások inkább csak gyerekkoruk darabkáit látják ezekben. Néhány élelmes vállalkozó fel is fedezte az ebben rejlő üzleti lehetőséget, és bebizonyították, hogy a szovjet szféra szétesése után több évtizeddel újra van kereslet a múlt termékeire.

A kétezres évek elején hatalmas retro-hullám indult Amerikából, majd söpört végig a nyugati világon. A jelenség sajátos ízt kapott az egykori keleti blokk országaiba érve. A posztszocialista országokban a retro nem csupán egy régi kor esztétikájának felelevenítését jelentette, hanem egy letűnt rendszer, egy szinte nyomtalanul eltűnt életvitel újjászületését is.

ITT OLVASHATÓ

BESZÉLGETÉS AZ ÁLOMSZÁLLÍTÓVAL, BRANDT VIKTORRAL

VÁLLALKOZÁS OKOSAN BLOG
Szerző: prosequor
2016.03.07.


Hiszem, hogy mindennapjaink hősei közöttünk élnek. Ember alakot öltött angyalokként tanítanak bennünket elfogadásra, önzetlen szeretetre, az igazi boldogság átadásának teljességére. Sokak közül az egyik angyalunk Brandt Viktor, a mozgássérült emberek álomszállítója, aki arra tette fel az életét, hogy ezen emberek álmainak szállítójává váljon.

Mit jelent az Álomszállító elnevezés egy kerekes székben élő emberek számára, Viktor?

- Mindent. Hiszem, hogy az élet egysége számukra sem kivitelezhetetlen. Biztos vagyok abban, hogy az élet mindannyiunkat tanítani akar valamire, ezért születtünk erre a világra. De abban is biztos vagyok, hogy a sérült emberek jelenlegi életfeladatának nem annak kellene lennie, hogyan jutnak el bármely város egyik pontjából a másikba. Ahelyett, hogy megtanulnák elfogadni ezt a helyzetet, együtt élni a megváltozhatatlannal, lehetetlen helyzetek elé állítjuk őket. Az Álomszállító, épp ezeket a lehetetlen korlátokat bontja le, és épít helyette számukra is járható, élhető utat az egészséges emberek világához.

Viktor már nyolc éve bizonyítja az emberek felé, hogy nem létezik lehetetlen. Mozgásukban korlátozott gyermekeket, és felnőtteket szállít különböző általa kitalált programokra. Abban a hitben teszi mindezt, hogy minden ember egyformának született, és adottságtól függetlenül mindenre képesek vagyunk, amit a másik megtehet.

ITT OLVASHATÓ

WEÖRES SÁNDOR: KI MINEK GONDOL, AZ VAGYOK ANNAK

COPPELIA BLOGJA
Szerző: COPPELIA
2016.03.06.


Ki minek gondol, az vagyok annak… 

Mért gondolsz különc rokontalannak? 

Jelet látsz gyűlni a homlokomra: 

Te vagy magad, ki e jelet vonja.
S vigyázz hogy fénybe vagy árnyba játszik, 

Mert fénye-árnya terád sugárzik. 

Ítélsz rólam, mint bölcsről, badarról: 

Rajtam látsz törvényt sajátmagadról.
Okosnak nézel? Hát bízd magad rám.

Bolondnak nézel? Csörög a sapkám. 

Ha lónak gondolsz, hátamra ülhetsz; 

Ha oroszlánnak, nem menekülhetsz.
Szemem tavában magadat látod:

Mint tükröd, vagyok leghűbb barátod.

ITT OLVASHATÓ

RÖVID EMLÉKEZET, HOSSZÚ BARÁTSÁG

KÉNYSZERBAGOLY BLOG
Szerző: Kényszerbagoly
2016.03.07.


Jó, bevallom, én is meggondolnám ebben a rezsicsökött magyar valóságban, ha két napot vendégeskedhetnék Varsóban, Krakkóban vagy Częstochowában. De aztán elgondolkodnék, -ha van mivel- hogy március idusa már a rómaiak szerint is veszélyes időszaknak számított, és ez nemcsak Julius Caesarnál vált be, illetve nem vált be, hanem lengyel testvéreinknél sem. Ők ugyanis majdnem feldobták a talpukat amikor úgy 3 évvel ezelőtt dolguk végeztével hazaindultak. Volna. A hazazsuppolás idején már csökkent a feléjük áradó figyelem, és a MÁV szerelvényeken hat órán át csak a vagonok fékjei égtek, nem működött a villany és a fűtés sem. A félreállított kocsikban a farkasordító hidegben senki nem hozott egy csészényi forró borscs levest vagy pár üveg Wyborowát. De fátyol rá, fő, hogy Kávé tömege szaporábbnak látszott a HaHás időkben.

ITT OLVASHATÓ

POZSONYBAN VÉREZHET EL ORBÁN MENEKÜLTELLENES KOALÍCIÓJA

SZEGEDI KATTINTÓS BLOG
Szerző: Trombitás Alfréd
2016.03.06.


Hallották már azt a viccet, hogy mi a közös a fociban és Ficoban? Mindkettőért rajong Orbán Viktor. Ha nem hallották, nem véletlen, ez ugyanis a Szegedi Kattintós saját gyártmányú poénja a szlovákiai elnökválasztás alkalmából. A viccet félretéve, a voksolás másnapján nyilván nincs kedve nevetni sem Robert Ficonak, sem magyar kollégájának. De lássuk, miért fagyott a két szövetséges arcára a mosoly szombaton este! 

A közvélemény-kutatások ezúttal alaposan mellélőttek a szlovák parlamenti választások lehetséges végkimenetelének. A kormányzó szociáldemokraták (Smer) 2002 óta legrosszabb választási eredményükkel nyertek ugyan, ám ennél sokkal nagyobb fölényt jósoltak a szakértők Robert Fico pártjának. Komoly sikert aratott ugyanakkor a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt, amely nemhogy bejutott a parlamentbe, de a Smer mögött másodikok lettek 12 százalékkal. A 30 százalék alatt rekedt szociáldemokratákkal még az a csúfság is megeshet, hogy megfelelő koalíciós partner híján nem tudnak kormányt alakítani.

Ez lenne igazán nagy csapás Orbán Viktor számára, hiszen egyik legmegbízhatóbb szövetségesét vesztené el az EU-n és a V4-ek között. Fico ugyanis baloldali besorolása ellenére olyan heves migránsellenes kampányt folytatott az utóbbi időben, hogy ezzel kivívta magyar kollégája elismerését is. A fideszes szimpatizánsok eleinte fanyalogtak az északi szomszéd kemény vezetőjének politikai kiszólásai miatt, és főleg azért bírálták korábban, mert a Szlovák Nemzeti Párttal (SNS) kormányzott koalícióban, mely magyarellenes kirohanásairól elhíresült Jan Slota vezetése alatt lényegében félfasiszta nézeteket vallott. Slotától ugyan megszabadult az SNS, hangvétele kifinomultabb lett, ám elég jelentéktelenné váltak ezen a választáson, így Fico nem számíthat rájuk koalíciós partnerként...

ITT OLVASHATÓ

SZÜLETÉSTŐL TEMETÉSIG

A NYOMOR SZÉLE BLOG
Szerző: L.Ritók Nóra
2016.03.06.


Hetedik éve vagyunk a kis faluban, és egyre inkább érzem, a részei vagyunk az itt élő emberek életének. Olyan részei, akikhez lehet fordulni, akikre lehet számítani, akikkel meg lehet beszélni dolgokat, akik itt vannak, ha valamit nem értenek, akik lehetőségeket adnak.

Jó érzés ez. Sokkal biztonságosabban mozgunk már a terepen, közöttük, kiismerjük magunkat a reakcióikban, átlátjuk a csúsztatásokat, látjuk, kire lehet és kire kell építeni, kinek, mikor kell újra kiskaput nyitni az elzárkózásán, hogy lendületet, tiszta lapot kaphasson újra.

A mi tudásunk bővülésével arányosan csökken a „bepróbálások” száma is, értik, nem érdemes már erőt, időt fecsérelni arra, hogy megvezessenek bennünket, bemószerolják a másikat, mert megvannak már a technikák a gyors „lecsekkolásra”, minden információt megerősítünk még több helyről, és aki valótlant állít, az maga kerül kellemetlen helyzetbe. És nem is előttünk a legcikibb ez, hanem a közösség előtt.

Persze van, aki ez ellen úgy védekezik, hogy inkább távol tartja magát tőlünk. Átmenetileg. Mert a lehetőségeitől megfosztott életben előbb-utóbb történik majd valami, mikor segítség kell. És ha nincs kitől kérni, akkor muszáj tőlünk. Mi pedig türelemmel kivárjuk ezeket a pillanatokat.

Szóval, a közösségben egyre biztosabban állunk a lábunkon. Átfogjuk az élet összes területét, a születéstől a halálig. Tudjuk, ha valaki teherbe esik, és azt is, ha elmegy a magzatvíz, és beviszi a mentő a kismamát. Együtt örülünk az új apróságoknak, és együtt vigyázzuk, hogy lehetőség szerint minden meglegyen a fejlődésükhöz. És ott állunk a koporsó mellett is, ha temetés van, mert számunkra ez is természetes. Nem bámulunk már értetlenül a cigány temetések szokásain, tudjuk, ennek így kell lennie. Megértjük, hogy a szegénységben is a lehető legszebb búcsúztatást akarják a halottaiknak. Azt is, hogy a fájdalom kihangosítása náluk más. Tiszteletben tartjuk őket. És azt hiszem, ők is minket.

ITT OLVASHATÓ

MÁRCIUS IDUSA

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2016.03.07.


Julius Caesarnak március ídusa előtt nyugtalan volt az álma.
Felesége sem aludt nyugodtan, rémálmok gyötörték, de a diktátor nem törődött az előjelekkel.
Annak dacára sem, hogy egy jós nem sokkal előbb felszólította:óvakodjon március idusától, ami a hónap tizenötödik napját jelentette.
Meg is gyilkolászták azok, akik féltették egyszemélyi uralmától Rómát, ezt a történetet pedig azóta ezerszer mondták el ilyen-olyan formában, és úgy látszik, van, aki tanult belőle.
 
Március 15.-én a demokrácia helyiérdekű apostola, Európa megmentője, az asszonyok és lányok védelmezője, a vak kuvasz tulajdonosa elrendelte a Nemzeti Múzeum környékének lezárását.
Nem kétséges, az államvédelemért felelős hatóság végre is fogja hajtani a parancsot, és olyan szoros gyűrűt von a védett vezető körül, hogy azzal legfeljebb az ő ánusza vetekedhet majd, melybe a zabszemet gőzkalapáccsal se lehetne beverni.
A Mi Boldogságunk beszari.

Most már ott tartunk, hogy lengyelekkel kell biztosítani az ünnepség megfelelő fényét, mert ugye a szabadságot meg kell ünnepelni.
A műsor a médiának szól majd, hadd lássa ország-világ, hogy milyen melegen ünnepli Vezérét a magyar nemzet...