2022. augusztus 10., szerda

RÁADÁS: BORGEN

NETFLIX
Szereplők: Sidse Babett Knudsen,Birgitte Hjort Sørensen,Pilou Asbæk
Alkotók: Adam PriceEgy korszakalkotó dráma Birgitte Nyborgról, aki egy váratlan fordulatnak köszönhetően Dánia miniszterelnöke, és így az ország első női vezetője lesz.

+

Birgitte Nyborg külügyminiszter karrierje veszélybe kerül, amikor a grönlandi olajjal kapcsolatos vita azzal fenyeget, hogy nemzetközi válsággá fajul.HÉT PLUSZ EGY KIHAGYHATATLAN OLVASMÁNY AZ UTAZÁSRÓL – NEMCSAK UTAZÁSHOZ

MAGYAR NARANCS / SORKÖZ
Szerző: NARANCS.HU
2022.08.09.


Magyar klasszikusok és kortárs külföldi szerzők, kalandregény, modern western és rádiójátékból lett sikerkönyv – íme lapunk utazós olvasmánylistája.


Utazni lehet ezerféle módon: gyalogszerrel, lovon, kocsin, repülőn és persze gondolatban, sőt mit több, olvasás közben. Jelen könyves listánkban mi utóbbit preferáltuk, és összeszedtük, mely utazásról szóló írásokat szeretjük a legjobban. Listánk persze, mint a listák általában, nem törekszik a teljességre (nem is akar!) . Szabadon bővíthető, folytatható, mi magunk is még számos művel tudnánk és szeretnénk megtoldani, hiszen a világirodalom története rengeteg fontos és kihagyhatatlan utazót és utazást tartogat, Odüsszeusz kalandjaitól Hunter S. Thompson tripjeiig. A két példa azért is jó, mert ezeket most tényleg kihagytuk, de sok mást nem: próbáltunk közeledni a klasszikusokhoz, elővettünk műveket a magyar és a világirodalom nagyjaitól. Többnyire igyekeztünk valós tájakon maradni, ez hellyel-közzel (egy kivétellel!) még sikerült is...

NESZE NEKED, ÉLELMISZERÁRSTOP! - AKÁR NAPONTA ÉRZÉKELHETŐ A DINAMIKUS DRÁGÍTÁS A BOLTOKBAN

AZ ÉN PÉNZEM
Szerző: B. VARGA JUDIT
2022.08.10.


Szinte mindenütt csak korlátozottan vehetők azok a termékek, amelyekre meglehetősen ötletszerűen árstopot vezetett be a kormány. Ezek helyettesítőinek ára viszont teljesen elszállt. Egyik vásárlásról a másikra óriási meglepetés érheti a háziasszonyokat. Összeszedtünk néhány konkrét példát.


Az idén júliusban a fogyasztói árak átlagosan 13,7 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit – adta hírül a KSH. Ezen belül az élelmiszerek 27 százalékkal drágultak. Ne feledkezzünk el arról, hogy a statisztikusok által kimutatott átlagos drágulásban olyan cikkek is szerepelnek, amelyek árát a tavaly októberi szinten fagyasztotta be a kormány! Egyelőre október elsejéig hatályos a néhány élelmiszerre bevezetett árstop (az érintett termékekről részletesen itt írtunk).

A magyar infláció – számolta ki majdnem egy hónapja a GKI – az árstopok nélkül 30 százalék fölötti lenne. Azon a szinten, amire az élelmiszerek drágulásának üteme emelkedett. Érdemes ismételten hangsúlyozni, hogy a fogyasztói árak változását a KSH az úgynevezett fogyasztói kosár alapján követi. Azok a családok, amelyek egészen más arányokban költenek, nyilvánvalóan a drágulás más ütemét érzik...

A NER EZÚTTAL IS A TERRORÁLLAM OLDALÁN ÁLL, MEGADTÁK AZ “ENGEDÉLYT” KÍNÁNAK TAJVAN MEGSZÁLLÁSÁRA

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.09.


Magyarország elkötelezetten a terrorista államok oldalán áll, idő kérdése, maga is mikor válik azzá. Orbán még véletlenül sem tud jó oldalra állni, mindenben a világ szörnyetegeit támogatja, ahogy ő maga is az. Nyaralása alatt nyilván csörgött a telefon a motor nélküli evezős lerobbant csónakban, hogy a Tajvan körül zajló, fenyegető kínai hadgyakorlat ügyében vár reagálást a kínai nagykövet, afféle hűségnyilatkozatot a kínai kommunista diktatúrának és diktátornak. Mire Orbán röviden közölte a magyar álláspontot: Magyarország tartja magát az „egy Kína” elvhez.

Menczer Tamás, a Külügyminisztérium államtitkára ezt nyilvánosságra is hozta, mire a kínai nagykövet boldogan üzent haza Pekingbe, hogy Magyarország megadta a támogató hozzájárulását Tajvan megszállásához. A külügyminisztériumi nyilatkozat azt jelenti, hogy Orbán a NATO-ban és az Európai Unióban Kína mellett áll majd, ahogy ezt az oroszokkal is tette. Nem mintha ezen múlna a kínai diktatúra katonai támadása és Tajvan megszállása, de jó tudni. Orbán még visszaszólt a csónakból Menczernek, hogy “Magyar külpolitika, magyar érdekek mentén!”...

ORBÁN: EGYIK NAP DALLAS, MÁSIK NAP ADRIA❗| SOMOGYI ANDRÁS |

YOUTUBE
Szerző: SOMOGYI ANDRÁS
2022.08.Egyik nap Dallas, másik nap Adria...

„REMEK KÖNYVET ADTAK KI A NAPOKBAN MAGYARORSZÁGON..."

TELEX
Szerző: SARKADI ZSOLT
2022.08.10.


...„Remek könyvet adtak ki a napokban Magyarországon,

egy 1973-ban íródott francia könyvet, amely erről a kérdésről szól, a »Szentek tábora« címet viseli. Mindenkinek ajánlom, ha meg akarjuk érteni azokat a lelki folyamatokat, amelyek a nyugatiak önmaguk megvédésére képtelensége mögött húzódnak meg magyarázatként
” – mondta Raspail művéről a miniszterelnök...TANÚSÍTVÁNY

FACEBOOK
Szerző: GÁBOR GYÖRGY
2022.08.10.


Kedves fideszes politikus, gazdasági vállalkozó, médiamunkás, rokon, haver, üzlettárs!
Frissen alakult vállalkozásunk a mai naptól szíves megkeresését követően 24 órán belül Tanúsítványt állít ki becses személye számára, igazolandó, hogy Ön minden idők legjelentősebb gondolkodója. A Tanúsítvány feljogosítja Önt a „LegOkosabb Férfiú A Haza Szolgálatában” (LOFAHSZ) cím viselésére.
A Tanúsítvány ellenjegyzőjét igényének megfelelően szabadon kiválaszthatja a megadott listából. (A listát a visszajelzések messzemenő figyelembevételével a jövőben igyekszünk bővíteni.)
Platón
Arisztotelész
René Descartes
Immanuel Kant
Isaac Newton
Albert Einstein
Werner Heisenberg
Erwin Schrödinger
Gábor Dénes
Stephen Hawking
A Tanúsítvány előállítási költsége 26 euró (+ postaköltség), amit a magyar forint és az orosz rubel kivételével bármilyen más pénznemben elfogadunk.
(Tanúsítványt már nem áll módunkban kiállítani Mészáros Lőrinc számára, aki a korábbiakban hitelt érdemlően maga tanúsította, hogy ő még Zuckerbergnél is okosabb.)
Megrendelőinket „kedves meglepetésként” egy Semjén Zsolt ellenjegyezte pápai áldással ajándékozzuk meg.

AZ ORBÁN-KORMÁNY BEISMERTE, HOGY VALAMI NINCS RENDBEN, MOST MINDENT MEGÍGÉR A TANÁROKNAK AZ UNIÓS PÉNZÉRT

NÉPSZAVA
Szerző: JUHÁSZ DÁNIEL
2022.08.10.


A kabinet hirtelen meglátta az évtizedes gondokat, az Európai Bizottságnak elismerte, Magyarországon az egyik legalacsonyabb a pedagógusok fizetése.


Az Orbán-kormány célja, hogy 2028-ra a pedagógusok átlagbére elérje a magyarországi diplomás átlagbér 80 százalékát, a bérfejlesztés eredményeként elért bérszínvonal megőrzése érdekében pedig az infláció mértékének megfelelő indexálást is vállalnának 2029-ig – derült ki a kormány által az Európai Bizottságnak benyújtott, a 2021-2027-es időszakra szóló „Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program Plusz” elnevezésű stratégiából.

Vagyis – ha az erre szánt pénzeket megkapja Magyarország – az eddigiektől eltérően inflációkövetővé tennék a pedagógusbéreket, legalábbis a következő néhány évre.

A pedagógus életpályamodell, és így a bérek fejlesztésére összesen 978,7 millió eurót, vagyis mintegy 400 milliárd forintot szánnának.

Bár Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára hétfőn úgy nyilatkozott, a pedagógus „nem lehet elkeseredett, megtorpant ember”, a kormányzati program meglehetősen elkeserítő képet fest a magyar pedagógusok jelenlegi helyzetéről. Elismerték, amire az érdekvédelmi szervezetek már éve óta figyelmeztetnek:

a magyarországi pedagógusok kereseti helyzete számottevően elmarad az európai átlagtól, átlagbérük 2020-ban a diplomás átlagbér 63,6 százaléka volt, míg az EU és az OECD országok esetében 80-90 százalék.

Belátták továbbá, hogy az elmaradó pedagógus utánpótlás egyik oka a versenyképes fizetés hiánya: a tanárok kezdő fizetése nálunk az egyik legalacsonyabb az EU-ban, illetve Magyarország egyike annak a négy országnak, ahol jelenleg a legalacsonyabb a törvény szerint meghatározott pedagógusbér és az átlagbér is.

Elismerték azt is, hogy a 2013-ban bevezetett pedagógus életpálya modellnek komoly hibái vannak: az egyik, hogy „általában jelentős” szolgálati időre van szükség ahhoz, mire egy pedagógus eléri azt a fizetési fokozatot, amelyből meg is tud élni. A legmagasabb fizetési fokozatot például csak 42 év után lehet megszerezni, amit így a tanárok csak rövid ideig kaphatnak, és nem is minden tanárnak sikerül elérnie...

A TÁRSADALOM ROMOKBAN, POLITIKAI KÖVETKEZMÉNYEK NÉLKÜL? - LAKNER ZOLTÁN A KLUBRÁDIÓBAN (2022.08.09.)

KLUBRÁDIÓ
Riporter: DÉSI JÁNOS
2022.08.09.


A 2022. augusztus 9-i Reggeli személyben Dési János vendége Lakner Zoltán politológus, a Jelen hetilap főszerkesztője volt. A beszélgetés témái: infláció; rezsicsökkentés-csökkentés; az ellenzék állapota; a kormányzás hiánya. Miért nincs politikai következménye annak, ami most történik az országban?

„EMIATT ERŐSÖDÖTT MEG A MAGYARSÁGOM” – CAUSSANEL IZABELLA A NYUGATI MULTIKULTIRÓL

VÁLASZ ONLINE
Szerző: STUMPF ANDRÁS
2022.08.10.


„Nézzük csak meg a Blaha Lujza téri aluljárót, mielőtt a hanyatló Nyugatról szóló hosszú eszmefuttatásokra ragadtatnánk magunkat. Nem csak fény van. Sötét is van. Itt is, ott is” – mondja a Válasz Online-nak Caussanel Izabella. A Párizsban felnőtt énekesnő öt éve, 18 éves korában költözött Magyarországra, s azóta már két formációval is sikereket arat: a magyar népzenei alapokon nyugvó Ötödik Évszak dívája és a latinos-sanzonos Ephemere társfőnöke is. Az énekesnő furcsállja, hogy a kulturális sokszínűségnek itthon inkább a negatív oldalát szokás látni: mint meséli, az ő magyarsága például éppen azért is erősödhetett meg Franciaországban, mert a környezet elfogadó és sokszínű. Egy magyar ráadásul egzotikusabbnak hat ott, mint egy szenegáli. Interjú...

MÉG SOHASEM TAPASZTALTAK EKKORA ÁREMELKEDÉST A NYUGDÍJASOK

HÍRKLIKK
Szerző: HírKlikk
2022.08.10.


Amióta külön mérik a nyugdíjas fogyasztói kosár szerinti áremelkedést, még sohasem találkoztunk ilyen magas adattal – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentéséből.


A dokumentum szerint júliusban a nyugdíjas fogyasztói árindex az előző év azonos időszakához képest 113,8 százalék volt, ez a legmagasabb 2002 januárja óta. Az elmúlt húsz és fél évben az eddigi rekord 112,4 százalék volt, amelyet 2007 márciusában tett közzé a KSH – írja a Világgazdaság.

Az általános és a nyugdíjasokra számított fogyasztói árindex eltérésének alapja a fogyasztási szerkezetben levő különbség – áll a KSH elemzésében. Az index 143 csoportból épül fel, a lefedettségi arány 93,41 százalékos az általános fogyasztói árindexhez képest. A nyugdíjas árindex szűkebb, kevesebb termékcsoportot ölel fel, mint az általános, és a nyugdíjasok fogyasztási szerkezetével történik a súlyozás. Nem tartalmazza a nyugdíjasok fogyasztásához nem köthető tételeket, így például a gyermekneveléssel, -gondozással kapcsolatos tételeket, idetartoznak olyan fogyasztási cikkek és szolgáltatások, mint az iskolai, az óvodai, a bölcsődei étkezés, a gyermekruházat, a tanszer és az oktatási szolgáltatások...

SEMJÉN ZSOLT PÁPAI ÁLDÁSÁT AZ APOSTOLI ALAMIZSNAHIVATAL ÁLLÍTJA KI PÉNZÉRT – HUPPA LAPSZEMLE

HUPPA
Szerző: HUPPA-VÁLOGATÁS
2022.08.10.


Az tény, hogy Ferenc pápa áldásában részesült

De effélét bárki igényelhet különféle alkalmakra, a díj pedig attól függően változik, hova kell küldeni a képeslapot.

A Fidesz propagandája szerint az ukránok miatt állt le a Barátság kőolajvezeték

Ez olyan, mint Semjén pápai áldása: van benne igazság, de a tálalás nagy mértékben módosít a teljes információn.

Orbán a kezdetektől a nép egyszerű gyermekének igyekszik beállítani magát

“…aki egy focis hátizsákkal utazik, talponállóban kolbászt eszik, és gumicsizmában pálinkázik. Ezt a gondosan megkomponált puritán képet erősen megreccsentette, amikor 2018-ban lefotóztuk a miniszterelnököt, amint a Mészáros Lőrinchez és Szíjj Lászlóhoz köthető 17 milliárd forintos osztrák luxusrepülőből szállt ki egy bulgáriai focimeccs után. Azóta is gondosan ügyelnek, hogy ne legyen több ilyen malőr, Orbán Viktorról semmilyen hasonlóképpen kompromittáló fénykép nem jelent meg az elmúlt években. Úgy tűnik, hogy a PR-csapata a mostani nyaralása kapcsán is igyekszik a minél egyszerűbb ember, az egyáltalán nem urizáló országvezető imidzsét erősíteni: először jött a giccses-gagyi csiricsáré ing a zokni nélküli cipővel az éttermi fotón, majd egy megható történet.”

Zavarosak a kormányzati intézkedések, akadozik az üzemanyagellátás, bizonytalan a tankolás

Több nagy üzemeltető „átszokott” a közforgalmi töltőállomások 480-as kútjaira, a márciusi tilalomig csak növelve a kormányintézkedés okozta káoszt.

Mol: Felelős fogyasztói magatartás kell ahhoz, hogy mindenkinek jusson elég üzemanyag

Ahhoz pedig felelős választói magatartás kell, hogy mindenkinek jusson elég étel, hogy a felelős kormányzati magatartásról már ne is essék szó.

Nem pénzmosoda Sarka Kata és Rogán-Gaál Cecília profitbányája

A rendőrség szerint nincs itt semmi látnivaló, tessenek továbbmenni.

Kétmilliárd forintos meccset bukott az FTC

Van, ahol nem adják csak úgy a lóvét.

Elkezdték forgatni a milliárdokból készülő Hunyadi-sorozatot

Ezt a tízmilliárdot sem érinti a háború/Brüsszel.

Szorul a hurok Donald Trump körül

Döntött a washingtoni fellebbviteli bíróság: a képviselőház szakbizottsága megkaphatja Donald Trump volt amerikai elnök adóbevallását.

HA FEL KELL ADNI A 480-AS ÜZEMANYAGÁRAT, KÉTSZERESEN IS AZ EU-RA MUTOGATHAT A KORMÁNY

G7.HU
Szerző: BUCSKY PÉTER
2022.08.10.


Elég sok dolog fenyegeti a hatósági üzemanyagszint fenntarthatóságát, legújabban a Barátság kőolajvezeték Magyarországot is ellátó déli ágának tegnap ismertté vált, de még múlt heti leállása. Ahogy korábban többször megírtuk, az ukrajnai háború kitörése óta ugyanis az olcsón beszerezhető orosz olaj biztosítja, hogy idehaza – ugyan egyre szűkebb körben – messze a piaci árszint alatt, 480 forintért lehessen kapni egy liter benzint és gázolajat.

Jelenleg nehéz megítélni, hogy a leállás okaként az oroszok által megjelölt elszámolási, banktechnikai ok mennyire valós, vagy inkább – az Északi Áramlat gázvezeték turbinaügyéhez hasonlóan – olyan mondvacsinált okról van szó, amellyel úgy lehet szorongatni az uniós tagországok energiaellátását, hogy közben mindezt az EU által kivetett szankciókra fogják.

Mindenesetre ha a kormány végül elengedni kényszerül a hatósági árat a magántulajdonú autóknál is, akkor szinte biztosan elmondja majd, hogy ezt az EU „elhibázott szankciós politikája” kényszerítette ki.

Ráadásul jó eséllyel nem is ez lesz az egyetlen dolog, amely miatt „Brüsszelre” lehet majd mutogatni.

A jövedéki adó szintjét az Európai Unióban közösségi irányelvek szabályozzák. Literenként a benzin esetében ez nem lehet alacsonyabb 36 centnél, 400 forintos euróárfolyamon 144 forintnál. A gázolaj esetében 33 cent, 132 forint ez a minimális érték. Magyarországon a kormányzat az eleve az EU-ban legalacsonyabbnak számító jövedéki adót csökkentette literenként 5 forinttal március 1-től, és így 115, illetve 110,4 forint ennek értéke. Ennek az alacsonyabb jövedéki adónak feltétele, hogy a világpiaci olajár 50 dollár felett legyen, ami a közel kétszer magasabb ár miatt hosszú távon is teljesülő feltételnek tűnik...

TOTYIK TAMÁS: NE HAGYJUK FELÁLDOZNI A GYERMEKEINKET ÉS A JÖVŐT!

HÍRKLIKK
Szerző: MILLEI ILONA
2022.08.10.


Magyarországon az oktatásban akkora a baj, hogy azt már nemcsak a kormánynak, hanem a társadalomnak, a szülőknek, a gazdaság szereplőinek is látniuk kellene. A gazdaság nagy árat fog fizetni azért, ha az oktatás ennyire alulfinanszírozott lesz – mondta a Hírklikknek a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke. Totyik Tamás arról is beszélt, hogy a kormánnyal ma folytatódó sztrájktárgyaláson biztosan szóba kerül a nyugdíjasok visszafoglalkoztatása is, amit a szakszervezetek már régen kértek. Ez azonban csak kárenyhítés – tette hozzá.


Mi az, ami ön szerint biztos, hogy terítékre kerül a kormány képviselőivel?

– Egyelőre értelmezési probléma van a nyugdíjasok visszafoglalkoztatását illetően, erre várjuk a hivatalos állásfoglalást. Ha a tárgyalásig nem kapunk választ, biztosan terítékre kerül, hogy a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásának lehetősége a „nők40”-nel nyugdíjba vonulókra is vonatkozik-e, vagy csak azokra, akik öregségi nyugdíjjal mentek el. Egyébként a nyugdíjasok visszafoglalkoztatásának lehetőségével nincs semmi bajunk, helyes lépés volt, már régen kértük mi is. Nincs lényeges kifogásunk ellene, ideiglenesen valamennyit enyhít a pedagógushiány miatt kialakult helyzeten. Ugyanakkor a végleges megoldást nem jelent. Kárenyhítő folyamat...

TRUMP (MÉG) NEM ÁLL A TÖRVÉNYEK FÖLÖTT, POLITIKAI MEGFONTOLÁSBÓL AZ FBI NEM KORLÁTOZHATÓ

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2022.08.09.


Hisztériukusan reagált Trump, s vele együtt az általa fogságba ejtett republikánus párt, főleg annak szélsőjobboldali szárnya, miután az FBI váratlanul házkutatást tartott Trump floridai birtokán. Trump egyenesen azt állította, hogy Biden és a demokraták az FBI-t “fegyverként” használják vele szemben, és ilyen csak harmadik világbeli országban fordulhatna elő. Mindebből annyi igaz, hogy eddig csak harmadik világbeli országoknak voltak olyan elnökei, akik a törvények felett állónak képzelték magukat, és akik a törvény által védett titkosított iratokat a WC-n húztak le, mint Trump.

Trump a sajtó értékelése szerint ugyanazt az uszító hangnemet ütötte meg a házkutatás kapcsán, mint 2020. január 6-án, amikor a Washingtonba hívott szélsőjobboldali csőcseléket felszólította, hogy menjenek a Capitoliumba, és akadályozzák meg az elnökválasztás eredményének kihirdetését. Ennek megfelelően az interneten és a közösségi médiában Trump hívei máris erőszakra buzdító hisztérikus szövegeket tettek közzé. Trump azt sugallta, hogy politikai okokból nyomoznak ellene, miközben ő arra játszik, hogy politikai megfontolásból ne nyomozzanak ellene.

Egy biztos, az FBI megfelelő bírói engedély és törvényes jóváhagyás nélkül nem tartott volna házkutatást. Trump borzalmas és iszonyatos fia, Eric Trump megerősítette, hogy az FBI házkutatási parancsot mutatott, és a hivatalos tájékoztatás szerint 15 doboznyi iratot vittek el, amiket Trump a bukása után magával vitt a Fehér Házból. Az amerikai törvények szerint a leváltott elnöknek az elnöksége alatt keletkezett minden iratot, feljegyzést és dokumentumot át kell adnia. Különösen igaz ez a titkosított iratokra. A Nemzeti Levéltár szerint ilyenek is voltak a lefoglalt iratok között.

Ez önmagában is bűncselekmény, de jogi elemzők szerint ezek miatt nem lehet vádat emelni, mert nincsenek a jogsértésnek kidolgozott és törvénybe iktatott jogi szankciói. Az igazán nagy kérdés az, hogy mit tartalmaznak a lefoglalt iratok. Trump szerint az FBI feltörte a széfjét is, és elvitték az ott talált hivatalos iratokat is. Ha a lefoglalt iratok között vannak olyanok, melyek bűncselekmény bizonyítékai lehetnek, vagy bármilyen nyomozásban fontos információkat tartalmaznak, akkor már az igazságszolgáltatás akadályoztatásának minősül, hogy Trump megpróbálta eltüntetni azokat.

A nyomozóhatóságok egyelőre nem nyilatkoznak, ami egyrészt érthető, másrészt azért rossz, mert addig a szélsőjobboldali uszítók és verőlegények azt hazudoznak, amit akarnak. Az ügynek nem használ az sem, hogy még a független média egy része is, mint a CNN, politikai megfontolásból ítélik meg a történteket, és arra utalnak, hogy Trump hisztériája és uszítása nyomán az ügy inkább Trumpnak kedvez majd, mert az a látszat keletkezhet, hogy politikai okból tartott az FBI házkutatást.

Amit ők javasolnak, az ugyanaz, csak fordítva, és még rosszabb: politikai megfontolásból ne tartson az FBI házkutatást egy erőszakkal fenyegetőző volt elnöknél, aki korábban képes volt még arra is, hogy a Capitolium elleni támadásra, egy puccsra buzdítson. A Fehér Házból kiszivárgott hírek szerint Biden nem is tudott az akcióról, a hírekből értesült róla, és ez így van rendjén: így működik egy jogállami demokrácia, ahol a hatalmi ágak szétválasztva működnek. Nagyon helytelen lenne, ha politikai megfontolásból nem járnának el egy bűnözővel szemben, mert ő a Donald Trump...

A NÉMETEKNEK CSAK A SZABADPIAC FONTOS - A KLUBRÁDIÓ NEMZETKÖZI LAPSZEMLÉJE

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2022.08.10.


"Berlin semmi mást nem akar, mint nyitott világpiacot, ahol eladhatja a termékeit, és ha ez más országoktól való biztonsági, illetve energiaügyi függéssel jár, akkor abba bele is nyugszik." Kárpáti János nemzetközi lapszemléje.

A Barátság csővezeték leállításáról szóló tudósításában a Reuters azt írja, hogy a vezeték csehországi szakaszának üzemeltetéséért felelős MERO prágai állami vállalat közlése szerint néhány napon belül várható a kőolajszállítás újraindítása.

Az orosz Transznyefty még július 22-én átutalta az augusztusi tranzitdíjat az ukrán UkrTranszNaftának, de a pénz 28-án visszaérkezett. Az átutalást intéző Gazprombank arról tájékoztatta a Transznyeftyet, hogy erre az európai korlátozások miatt került sor. Ennek nyomán az olajszállítást augusztus 4-én állították le.

A szankciós intézkedések értelmében az európai bankoknak engedélyt kell kérniük az illetékes kormányzati hatóságtól az ilyen tranzakciók lebonyolításához, és a Transznyefty szerint az európai szabályozó hatóságoknak ezzel kapcsolatban még döntést kell hozniuk a minden bankra érvényes algoritmusról, ami komplikálja az ügyletek lebonyolítását. A Transznyefty megkérte az engedélyt a tranzitdíj-kifizetési átutalásra, de most alternatív fizetési mód igénybevételét mérlegeli – ismerteti a hírügynökség az erről szóló közleményt.

Az elvben csak Közép-Európát érintő energiatovábbítás leállítása és annak globális olajpiaci következménye – egyáltalán nem meglepő módon – a világsajtó egyik vezető témája lett. A La Libre Belgique című brüsszeli lap a hátteret felvázolva emlékeztet arra, hogy az orosz olaj importját az Ukrajna elleni agresszió miatti szankciók keretében megtiltó Európai Unió a Barátság vezetéken keresztül úgymond átmenetileg, de időkorlát meghatározása nélkül kivételképpen engedélyezte az olajbehozatalt a tengerrel nem rendelkező – így tankhajókat fogadni nem tudó - közép-európai országoknak. Ezt az engedményt – írja a belga lap – a Vlagyimir Putyinnal közeli viszonyt ápoló Orbán Viktor magyar miniszterelnök érte el, akinek az országa 65 százalékban orosz olajat használ fel. Az európai államok az ukrajnai konfliktus miatt igyekeznek csökkenteni az orosz energiahordozóktól való függésüket, és azzal vádolják Moszkvát, hogy fegyverként használja a szénhidrogének szállításának a kérdését – teszi hozzá a La Libre Belgique.

A téma egy másik vetülete az energia európai drágulása. A Handelsblatt című német üzleti napilap beszámolója szerint az ország különböző nagyvárosaiban a gázszolgáltatók egymással szinte versengve növelik az árakat. Köln energiaellátásának a felelőse, a Rheinenergie például október elsejével 116 százalékkal emeli a földgázért felszámított tarifát.

A The Atlantic szerzője szerint sok európai ország már korábban elkerülhetetlennek látta az Egyesült Államok hanyatlását, és igyekezett erre felkészülni. Az EU német és francia nyomásra kereskedelmi és energetikai ügyletekre törekedett Amerika olyan riválisaival, mint Oroszország és Kína. Az volt az elképzelés, hogy minél inkább csökken Amerika európai elköteleződése, annál határozottabban kell fellépniük az európaiaknak.

De az Ukrajna elleni orosz invázió mindent megváltoztatott. A nagy európai stratégia hirtelen szertefoszlott, és Amerika ereje szemmel láthatóan megnőtt. Európa rájött, hogy nem függetlenebbé vált Amerikától, hanem ellenkezőleg, növekedett a függése. Sőt, Európa már mindenkitől függ: Oroszországtól az energiát, Kínától a kereskedelmet, Amerikától a biztonságot illetően. És Európa kénytelen újra annak a szörnyetegnek, Amerikának a karjaiba hullani, amely félő, hogy talán nem is lassan veszít a hatalmából, hanem akár hirtelen össze is omolhat – legalábbis a The Atlantic víziója szerint. A cikk Amerika feltételezett hanyatlásának az alapvető okát a belföldi, úgymond diszfunkcionális folyamatoknak, a heves, erőszakos formákban is megnyilvánuló társadalmi felfordulásnak tudja be, és úgy véli, hogy ezek a belső gondok elvonják Washington figyelmét a világ ügyeinek befolyásolásától.

A The Atlantic kitér az autonóm Európa megteremtésének a nehézségeire is. Ennek okai közt említi, hogy Magyarországot szoros kötelékek fűzik Moszkvához. Európa valódi Achilles-sarkának azonban az általa "német irracionalitásként” említett jelenséget nevezi, ami szerinte abban áll, hogy Berlin semmi mást nem akar, mint nyitott világpiacot, ahol eladhatja a termékeit, és ha ez más országoktól való biztonsági, illetve energiaügyi függéssel jár, akkor abba bele is nyugszik.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ 

IGERAGOZÁS, PEDOFÍLIA, OLAJ

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2022.08.10.


Mint tegnap egészen véletlenül kiderült, már öt napja nem jön az olaj a csövön az oroszoktól, pedig mi nem is rosszalkodtunk. Sőt. De most nem is Szijjártó látványos, fölösleges és köpnivaló moszkvai zarándoklatjairól lesz szó, hanem a kedves vezető virágos ingéről, és Semjén nyelvhasználatáról, amelyek sajátságos módon úgy függnek össze, hogy kiderül ebből, nem, hogy alkalmatlanok volnának ezek az ország vezetésére, voltaképp már le is mondtak róla. S míg régebben azon méláztunk, hogy Orbánnak nincs víziója rólunk a lopáson kívül, hogy a hatalmon túl hosszú távú tervei egyáltalán nincsenek, mostanra az is kiderült, pár napra előre sem igen gondolkoznak.

Így kies hazánk máról holnapra él, míg föl nem fordul velünk együtt. Minden ott kezdődött a még el sem indult héten, hogy a kedves vezető motorcsónakja lerobbant az Adrián, ott ringatózott a hűs habokon tehetetlenül, mígnem egy helyi újságírónak öltözött TEK-es a segítségére nem sietett, és hősiesen megmentette az ő nyomorult életét. Mi lett volna, ha a vízen marad a készség, rajta ő, és kiszítta volna a nap teljesen. Rossz belegondolni a bölcsesség nélkül maradt hazába. Így is volt valami baj azonban a rendszerben, mert, hogy nem jön öt napja a csöveken az orosz olaj, azt egy külföldi hírtársaság tudatta velünk, mert a magyar erre nem tartott méltónak minket.

Vagy más oka volt a titkolózásnak, vagy csak a kedves vezető a vízen rekedve nem tudott iránymutatást adni a teendőkről, Semjén pedig nem volt képes, vagy nem akart. Mert nem tudom, tisztában vagyunk-e azzal, hogy Orbán helyettese a vadászbuzi volna, így, amíg a gazdája virágos ingekben pózol meg a vízen reked, ő irányítja az országot, gondoskodik a nyomorult életünkről, vagy dönt halálunkról épp. Orbán is tragédia, de Semjén maga a veszedelem, kognitív készségei a házi rénszarvas lelövéséig terjednek, különben ő maga van meglőve, és tanácstalanul vagy durcásan jár-kel a világban. Példát is tudunk erre mutatni a napokból, amin nevethetnénk is, de a szárazságtól cserepes a szánk..
.

HOL AZ OLAJ? - A 444 NÉGY KIEMELT CIKKE MA REGGEL

444.HU
Szerző: HERCZEG MÁRK
2022.08.10.


Reggelt! Ez a Reggel 4, a 444 reggeli hírlevele (de nem az egyedüli).

4 kiemelt cikk a 444-ről:

Érik a gazdasági rémálom: tartós infláció recesszióval megspékelve

Megosztja az ellenzéket a Huxit-népszavazás, a Jobbik kezdeményezése alkotmányellenes lehet