2021. szeptember 21., kedd

SZÉTALÁZOTT A PESTI TV + A HÉT POZITÍV ESEMÉNYEI

YOUTUBE
Szerző: POTTYONDY EDINA
2021.09.21.Szétalázott a Pesti TV + a hét POZITÍV eseményei...

LEFIZETIK VARSÓT ÉS BUDAPESTET?

KLUBRÁDIÓ
Szerző: KÁRPÁTI JÁNOS
2021.09.21.


A jobboldali magyar miniszterelnök azzal indította a választási kampányt, hogy 600 milliárd forint jövedelemadót térítenek vissza a családoknak - írja a 
Reuters Orbán Viktor tegnapi parlamenti bejelentéséről. Kárpáti János lapszemléje.

A tudósítás szerint a kormányfő lengyel szövetségesének, a populista-nacionalista Jog és Igazságosság kormánypártnak a családtámogatási receptjét veszi át, miként teszi ezt a fiatalok személyi jövedelemadó-kötelezettség alóli mentesítésével is. Mint a hírügynökség hozzáteszi, a minimálbért is jelentősen emelni fogják. Szintén kitér ugyanakkor a beszámoló arra, hogy Magyarország a múlt héten 4,4 milliárd euró értékű, meglepetésszerű kötvénykibocsátással igyekezett megteremteni a növekvő kiadások fedezetét, miközben valószínűsíthető, hogy a Brüsszel és Budapest közötti vitáknak betudhatóan késni fog az Európai Uniótól várt helyreállítási támogatás. A vitatémák közül a Reuters a melegjogokat és a médiaszabadságot emeli ki. Az ellenzéki pártok - írja a londoni világhírügynökség - azt hangsúlyozzák, hogy a béremelés régóta esedékes, emellett pedig élesen bírálják a kormányt a fékezhetetlen korrupció, az egekbe szökő árak és a társadalomban szélesedő vagyoni szakadék miatt.

A számítógépes rendszer mindmáig ismeretlen okból történt leállása árnyékolta be az ellenzéki előválasztás kezdetét - írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

A lap felidézi: Orbán Viktor 2010 óta az összes választáson az ellenzék mély megosztottságából profitált, és ez a megosztottság nem csupán a balliberális pártok és az eredetileg szélsőjobboldali Jobbik között, hanem a baloldali pártok között is tapasztalható volt. A miniszterelnök egyebek közt arra használta fel a kétharmadot, hogy ezt az alkotmányozó erejű többségét bebetonozza a választási rendszer egyoldalú átalakításával, a legerősebb párt számára kedvező, annak pozícióját tovább erősítő módon. Az ellenzéki pártok most közös jelölteket állítanak. A frankfurti lap a miniszterelnök-jelöltségre pályázók közül Karácsony Gergelyt, Dobrev Klárát és Jakab Pétert emeli ki esélyesként.

Az AP amerikai hírügynökség Budapest főpolgármesterének a kampánybeszédével indítja a tudósítását, amelyet többek közt a Washington Post is átvett.

A verseny éllovasának nevezett Karácsony Gergely szavai közül azt emeli ki, hogy fel fogják szabadítani az országot Orbán Viktor uralma alól. Visszatekintésében az AP is hangsúlyozza a választási törvény 2011-es egyoldalú megváltoztatásának, a kétfordulós rendszer egyfordulóssá történt átalakításának a kiemelt szerepét. Kitér emellett arra, hogy független választási megfigyelők a 2018-as választásokat szabadnak, de nem tisztességesnek minősítették. A tudósítás emlékeztet arra, hogy az ellenzék új választási stratégiája jelentős nyereséget hozott a 2019-es önkormányzati választások során.

A mértékadó osztrák sajtó, így a konzervatív Die Presse és a liberális Der Standard egyaránt ismerteti az APA hírügynökség jelentését arról, hogy Sebastian Kurz kancellár - német és francia lapoknak adott nyilatkozatában - úgy vélekedett, Varsó és Budapest tisztességesebb bánásmódot érdemelne a jogállamisággal kapcsolatos vitákban.

„Úgy vélem, helytelen, hogy mindig csak Lengyelországról és Magyarországról beszélnek”, a jogállamiságot és az európai értékeket az összes államban érvényesíteni kell - mondta Kurz, és szavai heves bírálatokat váltottak ki az osztrák szociáldemokraták, valamint a liberális Neos részéről. A kancellár nem most először tette szóvá a szerinte megmutatkozó kettős mércét ebben a témában, így például 2019 végén a Frankfurter Allgemeinének adott nyilatkozatában is a kelet-európaiakkal szembeni nyugati arroganciáról beszélt.

A szociáldemokrata SPÖ Európa-ügyi szóvivője, Jörg Lichtfried reagálása szerint Kurz az autoriter magyar és lengyel kormány oldalára állt. A kancellár kijelentése a szóvivő szerint az osztrák külpolitika mélypontját jelenti. „Orbán és társai egyre inkább lebontják a demokráciát, a jogállamot és a sajtószabadságot” - fogalmazott Lichtfried.

Cladia Gamon, a Neos Európa-ügyi szóvivője szerint Sebastian Kurz kijelentése aláássa sok EU-tagállam azon fáradozását, amely a jogállamiságnak az unión belüli megőrzésére irányul, és a kancellár a nacionalista államok pártjára állt.

Végül röviden arról, hogy az RT orosz állami hírportál beszélgetést közöl Gunnar Beck német európai parlamenti képviselővel, az Alternatíva Németországnak (AfD) elnevezésű szélsőjobboldali párt politikusával.

Az interjúban - amelyet mellesleg egy brexitpárti volt brit EP-képviselő, Paul Nuttall készített - Beck úgy értékeli a most záruló Merkel-korszakot, hogy annak örökségét az infláció, a klímafanatizmus és a migráció jelenti. Az orosz állami portálon nyilatkozó német szélsőjobboldali politikus azt valószínűsíti, hogy a most vasárnap esedékes Bundestag-választás nyomán a szociáldemokrata Olaf Scholz lesz a kancellár, egy olyan baloldali szivárványkoalíció élén, amelyben benne vannak a Zöldek, valamint a magukat Baloldaliaknak nevező keletnémet állampárt utódpártjának az emberei is. Beck úgy véli, az új német kormány az afganisztáni összeomlásra azzal fog reagálni, hogy minél több menekültet fogadjanak be, és azt sem tartja elképzelhetetlennek, hogy Lengyelországot és Magyarországot is lefizethetik, és rávehetik a brüsszeli követelések teljesítésére.

ITT HALLGATHATÓ MEG, ITT OLVASHATÓ

ORBÁN HATVANPUSZTÁRÓL: "A GYEREK NEM SZÓL BELE A SZÜLŐK DOLGAIBA"

HVG / ITTHON
Szerző: hvg.hu
2021.09.20.A parlamentben hétfőn Szilágyi György jobbikos politikus kérdezett rá a hatvanpusztai birtokon zajló építkezésre, melyről a HVG közölt tényfeltáró cikksorozatot. Jakab Péter Jobbik-elnök viktóriázott egyet. Orbán szerint az ellenzéknek kedvez, hogy az MTI nem számolt be szombaton az előválasztásról.

Miből telik Orbán Viktornak és az Orbán családnak egy "kacsalábon forgó kastély" építésére, egy akkora ingatlanra, aminek szinte párja sincs Magyarországon – szegezte a kérdést a miniszterelnöknek Szilágyi György jobbikos képviselő az azonnali kérdések órájában. Szilágyi szerint hiába állít Orbán mást, igenis szereti a luxust, és szerinte Mészáros Lőrinc vagyona felett is ő rendelkezik.

Orbán Viktor szerint többedszer próbálják őt provokálni, holott 30 éve a nyilvánosság előtt él, a vagyonnyilatkozata pontos képet ad a vagyoni helyzetéről. "Üzleti ügyekkel nem foglalkozom, nekem ilyen ügyeim nincsenek." Neki annyi az elvárása, hogy az üzletember fizessen adót, és tartsa be a törvényeket. Ő parlamenti képviselő marad, nem megy el üzletembernek, ahogy "az a baloldalon szokás"...

GULYÁS MÁRTON: HALÁLOS PROBLÉMÁJA ENNEK AZ ORSZÁGNAK, HOGY ORBÁN VOLT AZ ELSŐ VEZETŐ, AKI FEL MERTE VÁLLALNI A POLITIKA TOTALITÁSÁT

24.HU
Szerző: JANKOVICS MÁRTON
2021.09.20.


A demokrácia lényege szerintem az, hogy az ember megtanulja kezelni a közéleti indulatait – mondja Gulyás Márton, aki a Partizán szó katonai jelentése ellenére nem harcnak, de a nyilvánosság tágításáért folyó küzdelemnek tekinti azt, amit csinálnak. A népszerű közéleti YouTube-csatorna vezetőjével azt is megbeszéltük, hogy jutott el a festékbombától a háromórás stúdióinterjúk készítéséig, milyen értelemben marginalizált közösség a magyar jobboldal, hogyan kérdezné ma Bayer Zsoltot, antikapitalistaként miért tolja a YouTube szekerét, képes-e főnökként megvalósítani a saját elveit, és mit tart Orbán Viktor legnagyobb, egyben legtragikusabb következményekkel járó igazságának.


A zenekarnevekhez hasonlóan a mozgalmak és médiaplatformok nevei is jelentésüket vesztik idővel, mégis kezdjük egy kis névsorolvasással: Slejm, Közös Ország, Partizán – melyik áll hozzád a legközelebb szellemiségben?


Most a Partizán, de mindhárommal tudok azonosulni. Mindegyiknél tudatos volt a névválasztás. A Slejmnél fontos volt „A torkon ragadt politika” alcím is, de persze nem várható el, hogy mindig így hivatkozzanak rá. A „Turha TV” azért egy ponton túl inkább lekorlátozott, semmint megújulási lehetőséget adott volna. A közös ország, mint gondolat szerintem a mai napig nagyon fontos Magyarországon. Mintha Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma is egy picit erre hajazna. Nem plágiummal vádolom, de értem a logikát, és szerintem van benne helyeselhető elem. Tehát menő állítás, hogy ez az ország közös, de médiaterméknek a Partizán alkalmasabb, mint az előző két megnevezés...

MINDENT AZ OLTÁSOKRA TETT FEL A KORMÁNY, DE ANGOL ÉS OSZTRÁK PÉLDÁK ALAPJÁN EZ KEVÉS LEHET

VÁLASZ ONLINE
Szerző: ÉLŐ ANITA
2021.09.21.


Ijesztő adatokat hoz az ősz, Ausztriában napi kétezer új koronavírusos esetnél tartanak, Angliában 37 ezernél, Németországban nyolcezernél – és ezekben az államokban mind magasabb az átoltottság Magyarországnál. Kell-e félni az oltottaknak a vírustól? Ha oltott vagyok, kidobhatom a maszkot? Nem? Akkor miért oltottam magam? Körülöttünk mindenhol szigorítják az előírásokat, a magyar kormányfő viszont hétfőn azt jelentette be, nem készül ilyenre. Hogyan tud az egyén védekezni, ha a kampány miatt a politikától nem várható népszerűtlen döntés? A múlt héten megint közel 40 százalékkal nőtt az új fertőzöttek és 78 százalékkal a halálesetek száma. A negyedik hullám elején járunk.


A bécsi gyors rövidesen a magyar határhoz ér. Az arcokon szorosan záródó fekete és fehér FFP2-es maszkok, csak ilyet fogadnak el az osztrák fővárosban. Érthető a szigor, a kilencmillió lakosú szomszédos államban átlagosan napi kétezer új esetet regisztrálnak. Igaz, tesznek is a felderítésükért, az új vírusgazdákat napi 400 ezer (!) teszttel kutatják fel.

A helyzet súlyosabb, mint nálunk. Vagy, ki tudja. Mi napi 15 ezer körüli teszttel sokkal kevesebb fertőzöttet mutatunk ki. Viszont itthon hét koronavírusos halt meg naponta az elmúlt hét nap átlagában, Ausztriában nyolc. Nálunk 380 ember van kórházban, a szomszédban közel ötszáz, ezek a számok már nem olyan távoliak egymástól, mint a hazai 400 és a kinti 2000 napi új eset.

Ha nincs is akkora különbség a két ország között, azért egy fertőzöttebb területről tart a vonat hozzánk, nem ártana az óvatosság. Ausztriába be sem léphetsz oltási igazolvány vagy teszt nélkül, Magyarország nem kér ilyet. A szerelvény átér a magyar határon, és mintha varázsütésre mozdulnának a karok, az FFP2-es maszkok lekerülnek az arcokról. Megtehetik, Magyarországon ma lényegében semmilyen járványügyi korlátozás nincs. Oltási igazolás nélkül lehet csaknem mindenhova menni, nem kérnek kétnaponta tesztet az oltatlanoktól, nincs maszkviselési kötelezettség, és az emberek úgy viselkednek, mintha a távolságtartás szabálya sosem létezett volna...

ORBÁN NEVELTETÉSE

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2021.09.21


Mókás hely ez a magyar országgyűlés. Nem arra szolgál, amire kitalálták, de olykor azért mégis hiányozna a kabaré, ha másra már úgysem jó. Az alaptörvény nem alkotmány, Magyarország nem köztársaság, semmi sem az, aminek látszik, Orbán legfőképp. Hatvanpusztáról kérdezték őt tegnap a bohózatban, és megint előadta, mi mindennel nem foglalkozik. Sőt, a templom egere sztorit is újra, mit ne mondjunk, van bőr a képén, és még csak meg sem perzselődik. Tehát megkérdezték tőle, hogy is van az a kúria a mindenféle luxussal és bunkerrel, az önellátással, mint valami a világ végét is túlélő erődítmény, ami ráadásul rohadt sokba is kerül. Annyiba, hogy alig is hiszi az ember.

Mások üzleti ügyeivel nem foglalkozik a kedves vezető – tudtuk meg a decens válaszból, mint ahogyan eddig sem foglalkozott egyáltalán még a sajátjával sem, ami voltaképp nem egyéb, mint Magyarország költségvetése. Ilyképp Varga Miska miniszter foglalkozik az ő üzleti ügyeivel, mi pedig adónkkal hozzájárulunk a dolgokhoz. Jól tartjuk, de besegít az Unió is, üzleti ügyekkel akkor nem foglalkozik az ember, ha nem is kell, mert forrásai kiapadhatatlanok, hogy úgy ne mondjuk, kék szegélyű kistányéron adódik a kedves vezető elé a magyar és a német, osztrák, etc. jómunkásemberek és földmívesek adója. Így az élet gondtalan, de most a kedves papáról van szó.

Ő építi Hatvanpusztát ugyanis, csak még nem tudjuk – csak sejtjük – kinek. Végül is, mindegy is, mert és ugyanis a kedves vezető az érdeklődésre – a kabaréban – azt felelte, hogy: „Nálunk az a szokás, hogy a gyerekek nem beszélnek bele a szülők dolgaiba.” A királyi többes nem tudni, kire vonatkozik, engedjük meg, hogy a famíliára, de akkor adódik a kérdés, hogy a párt pénzét mért adta annak idején az apukának. Most pedig mint atyját tisztelő fiú, a saját büdzséjéből, ami, mint láttuk, az országé, miért vesz rohadt drágán köveket az apukától, mert ez, akárhogy csűrjük, azért belebeszélés az apja dolgába, ha nem is a nagy nyilvánosság előtt, de azért mégis.

Orbán neveltetése arról szólt, hogy állítólag nehéz gyerekkora volt, mert az apja – eufemisztikus közelítésben – gyakran elvalagázta. Ismerjük az egyszerű szülő filozófiáját, aki azzal csitítgatja a fiát, hogy azért veri, mert szereti, s hogy embert faragjon belőle. Orbán Győzőnek ez sikerült, itt áll előttünk a végtermék Orbán Viktor formájában, s hogy kinek mennyire tetszik, az gusztus és filozófiai hajlam kérdése. Mint láttuk annak idején a pezsgős képből, Varga Juditból egyenesen rajongást vált ki, mások pediglen – a többség – szeretné a nyakát kitekerni, de az ő neveltetésük meg ezt akadályozza meg, mert az élet nem habostorta...

A FIDESZ VÁLASZTÁSI KAMPÁNYÁHOZ HASZNÁLHATJÁK FEL A CIVIL ALAP TÁMOGATÁSAIT

ÁTLÁTSZÓ
Szerző: ZALÁN ZUBOR
2021.09.21.


A K-Monitor megszerezte azoknak a pályázatoknak a leírásait, amelyeket a 4 milliárd forintos kormányzati program, a Városi Civil Alap keretében pozitívan bíráltak el. A dokumentumból kitűnik, hogy a legnagyobb összegeket az egyesületek és alapítványok – nagyrészt a helyi Fidesz-szervezetekhez kötődő csoportok – olyan feladatokra kapták, mint új hírlapok vagy közösségimédia-kampányok elindítása. Ilyen célra kapott támogatást például a Fidesszel közös választási listát állító szervezet, a Vasarnap.hu kiadója, valamint a Kormányzati Tájékoztatási Központ szóvivőjének alapítványa.


A Városi Civil Alapról (VCA) még augusztus elején írtunk először. Ez az a civil szervezeteknek szánt pénzalap, amit a kormány ugyanakkor indított el, amikor világossá vált, hogy Magyarország nem részesül a Norvég Civil Alap támogatásából. A VCA keretében 4 milliárd forint osztanak ki, ez megegyezik a Norvég Alap civileknek járó összegével, a különbség az, hogy az új alap szétosztásáért a kormány Bethlen Gábor Alapja felel, és hogy a pénzosztást 100 százalékban a magyar adófizetők finanszírozzák.

Bujtatott kampányfinanszírozásnak tűnik

Ahogy korábban írtuk, az alap során a legnagyobb, 15 millió forintos támogatást kapó szervezetek többsége közvetve vagy közvetlenül kötődik a kormánypártokhoz, leggyakrabban a helyi Fidesz vagy KDNP-s pártszervezetekhez. A pályázat nyerteseinek listáján találhatók olyan csoportok, mint például a Dabas Fejlődéséért Integrálódók Egyesülete (DAFI) nevű szervezet, amelynek elnöke maga a város fideszes polgármestere, és amely tagságát tekintve lényegében azonos a helyi fideszes alapszervezettel.


A listán felbukkan még számos, parlamenti és önkormányzati képviselők, választókerületi vezetők és más pártemberek álal vezetett szervezet, illetve kormányközeli üzletemberek egyesületei és alapítványai, amelyek több esetben nyíltan a Fidesz mellett folytattak kampányt...

A NER-ELIT LUXUSUTAZÁSAI UTÁN ÉVEK ÓTA NYOMOZÓ FOTÓS-ÚJSÁGÍRÓT IS MEGFIGYELTÉK A PEGASUS KÉMSZOFTVERREL

TELEX
Szerző: DIREKT36
2021.09.21.


2021. június 24-én Mészáros Lőrinc egy ICON feliratú pólóban, újdonsült párjával, Várkonyi Andrea korábbi tévés műsorvezetővel az oldalán tűnt fel a dél-olaszországi, Nápolyhoz közeli Amalfi belvárosában. Orbán Viktor miniszterelnök gyerekkori barátjának, Magyarország egyik leggazdagabb emberének a felbukkanása nem volt teljesen váratlan. A milliárdos családja és Orbán által korábban is használt OE-LEM lajstromjelű Bombardier magángép, illetve a Lady Mrd nevű háromszintes jacht is épp aznap érkezett meg Nápoly környékére.


Ezért gondolta Németh Dániel fotós-újságíró is, aki a magyar médiában egyedülálló szívóssággal leplezi le kormányközeli figurák bizalmas találkozóit és eltitkolni próbált luxuséletvitelét, hogy a járművek útvonalát követve érdemes lehet idén nyáron Dél-Olaszországba utaznia. Csakhogy miközben Németh a kormányközeli milliárdosok után nyomozott, valakik ott voltak az ő nyomában is. A Direkt36 kiderítette, hogy július elején a fotós-újságíró két telefonját is feltörték a kizárólag állami szervek által használt Pegasus kémszoftverrel. Ez az eszköz nem csak a telefonon lévő összes adathoz képes hozzáférni, de még a készülék mikrofonját és kameráját is képes távolról bekapcsolni.

A Direkt36 egy nemzetközi újságírói csapat tagjaként még július 18-án írta meg, hogy az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasus kémszoftverrel magyar újságírókat és kormánykritikus médiatulajdonosokat figyeltek meg. Az újságírói projekt alapját egy 50 ezer olyan telefonszámot tartalmazó adatbázis jelentette, amelyet az NSO ügyfelei választottak ki megfigyelésre. A listához a Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat és az Amnesty International jogvédő szervezet jutott hozzá közösen, majd azt 17 szerkesztőség elemezte. Magyarországról a Direkt36 vett részt a munkában, és azt is bemutattuk, hogy a megfigyelés célpontjai között feltűntek befolyásos ügyvédek, ellenzéki politikusok, az Orbán-kormány két leváltott államtitkára
 is...

SZABAD SZEMMEL: BEINTETT A LENGYEL KORMÁNY AZ EURÓPAI BÍRÓSÁGNAK - A NÉPSZAVA NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

NÉPSZAVA
Szerző: SZELESTEY LAJOS
2021.09.21.


A testület napi félmillió eurós büntetést szabott rá, mivel Varsó nem állítja le még átmenetileg sem a Turow-i lignitbányát.


Reuters

Beintett a lengyel kormány az Európai Bíróságnak, noha az azonnali hatállyal napi félmillió eurós büntetést szabott rá, mivel Varsó nem hajlandó eleget tenni a testület május 21-i döntésének és nem állítja le még átmenetileg sem a Turow-i lignitbányát. A lengyel igazságügyi miniszterhelyettes közölte, hogy az ítélet rablás és lopás fényes nappal, jogi eszközökkel, ám az EU nem kap egy centet sem. (Ha a lengyel fél nem fizet, a bírságot levonják a neki járó brüsszeli támogatásokból – a szerk. megj.)

A jó 100 éve működő üzem miatt a szomszédos Csehország fordult az EUB-hoz, miután nemrégiben új szénmezőt nyitottak meg, és úgy ítéli meg, hogy a felszíni kitermelés súlyos gondokat okoz a határ túloldalán lévő cseh településeknek. Csökkenti a talajvíz szintjét, nagy zajjal jár és szennyezi a levegőt. A lengyelek szerint ugyanakkor a bánya szavatolja a környék áramellátását, sok embernek ad munkát, ugyanakkor a friss verdikt gátolja a megegyezést a csehekkel. Amúgy pedig a kirótt összeg aránytalan, a tények nem támasztják alá.

A legfelső európai ítélőszék szerint viszont nagyon is szükséges a lépés, mert ily módon el lehet riasztani más államokat attól, hogy semmibe vegyék a luxemburgi testület határozatait. Mint emlékezetes, Lengyelországnak főként a jogállam miatt egyébként is komoly vitája van az unióval.

Euractiv

Az unió illetékes biztosa azt közölte, hogy a jövő évi francia választás után várhatóan megkötik az új európai migrációs egyezséget. Schinas szerint ki kell várni, mire jutnak a németek most szombaton, majd még hátravan a küzdelem a francia elnöki posztért, mert a kampány miatt úgysem lehet sokat csinálni. Utána viszont várhatóan gyorsan nyélbe tudják ütni a megállapodást. A színfalak mögött ugyanis jól haladnak az egyeztetések, megvan hozzá a kellő politikai lendület.

Úgy vélte, hogy a középpártoknak a politikai spektrum mindkét oldalán érdekük a helyzet rendezése, viszont nagy ellenállást tanúsít a szélsőjobb, illetve a szélsőbal. Mindkettő elutasítja az integrációt, és mindkettő arra igyekszik felhasználni a bevándorlást, hogy bizonyítsa: az EU nem képes megoldani az emberek gondjait. Ugyanakkor az egyik ragaszkodik a határokhoz, a másik ezzel szemben a szabad mozgást pártolja.

Schinas azt is elmondta, hogy az asztalon lévő javaslat kiváltaná a Dublini rendszert. Az összes gondot kezelné, mivel megfelelő arányban vegyítve eleget tenne a határvédelem, illetve az emberség és a menedék követelményeinek.

Süddeutsche Zeitung


A feltételezett hackertámadás miatt a magyar ellenzék kénytelen fékezni a kanyarban, a számítógépes rendszer leállása káoszt okozott az előválasztás során és lehangolja Orbán ellenfeleit. Az egyesült ellenzék ugyanakkor igyekszik meglovagolni a korrupt és mind inkább demokráciaellenes kormány miatt érzett felháborodást. Egyben ki akarja használni a választási rendszert, amelyet a miniszterelnök a maga javára alakított át.

Ám a lelkesedést megtorpedózta, hogy összeomlott a weboldal, az ellenzék mégis azt üzente Orbánnak, hogy az nem tudja megállítani a történelmi folyamatot, a polgárokat nem lehet megakadályozni abban, hogy kinyilvánítsák véleményüket. A két fél jelenleg fej-fej mellett áll a felmérésekben. A hatalom párti média szerint ugyanakkor az egész túlterheléses támadás csupán kitaláció, de ha a hat párt egy ilyen piti feladatot nem tud megoldani, akkor mikén volna képes kormányozni?

Az állami sajtó, illetve az Orbán-közeli orgánumok már hetek óta azt szajkózzák, hogy a másik oldalon a szálakat Gyurcsány mozgatja és Karácsony csupán a bábfigurája. Ez a kampány határozza meg a hangulatot a következő hónapokra.

Süddeutsche Zeitung


A legnagyobb német lap arra figyelmeztet, hogy kemény próba vár a magyar ellenzékre, hiába nyílik most esélye Orbán legyőzésére. A miniszterelnöknek ugyanis van gyakorlata abban, hogy bevessen minden lehetséges eszközt a szabad és tisztességes választások meghiúsítására. És ez még akkor is így van, ha netán kiderül, hogy az ellenzéki digitális rendszer kudarcát nem a Fidesz idézte elő.

Ám az ellenzéki erő már 2019-ben eredményesen fogott össze és Karácsony most is nyerhet. De ehhez a kompromisszumos fővárosi jelölt mellett arra is szükség van, hogy megnyerjék maguknak a vidéket, a kételkedőket, a bátortalanokat. És még 8 hónapig egységet kell felmutatni, miközben a hatalom propaganda gépezete vadul csapkod maga körül. Így abból kell kiindulni, hogy ennyire elkeseredett választási kampány még nem volt a rendszerváltás óta. A magyarok többsége egyszerűen nem tudja elképzelni, hogy Orbánt ki lehessen ütni a nyeregből. Pedig meg lehet csinálni.

Mindenesetre már az eddigi ellenzéki megállapodáshoz is rengeteg bizalmas egyeztetés, csendes háttéralku szükségeltetett. Hogy összejött, az már önmagában nagy eredmény. De kilátás csak akkor van a győzelemre, ha a hat párt továbbra is azt keresi, ami összeköti őket. Miközben a jobboldali konzervatívok hosszú távra berendezkedtek és lehető legbusásabban kistafírozták a klientúrát a költségvetésből, valamint az uniós pénzekből.

Euronews

A tudósító, Kester Eddy ott volt 1994-ben, amikor a 2. szabad választás előtt Orbán Viktor egy kocsmában egy krigli sör társaságában kifejtette: nem szereti Budapestet, azóta pedig ez az érzés csak erősödhetett benne, miután a főváros lakói két éve kinyilvánították: mit gondolnak a politikájáról. Most pedig már a hatalma is veszélybe kerülhet. A fő fenyegetés számára Karácsony Gergely, a maga gyakorlatias, egyenes stílusával, ami bevált a kozmopolita településen, miután az belefáradt a 11 évnyi orbánságba.

Mindazonáltal a polgármester jelenleg le van maradva Dobrev Klára mögött, de a 2. fordulóban sokan gondolhatják úgy, hogy a DK jelöltje Gyurcsány feleségeként túlságosan is megosztó és inkább Karácsony neve mellé húzzák be az ikszet az előválasztáson. Mivel ő inkább képes mozgósítani a kiábrándult konzervatívokat.

A retorikában Karácsony pontosan Orbán ellentéte. Az ígéri, hogy ahol csak lehetséges, együtt akar működni Brüsszellel, ugyanakkor megvizsgálja, mennyire lehet visszacsinálni a legdrágább és leginkább eltitkolt terveket, mint a Belgrád-Budapest vasútvonalat, valamint a paksi bővítést. Virág Andrea a Republikon Intézettől ugyanakkor arra int, hogy a politikusnak minden erejét össze kell szednie, ha be akarja hozni hátrányát Dobrevvel, illetve Jakab Péterrel szemben.

Egy kormányszóvivő nem kívánt kommentálni a kérdést. A vetélkedést egyszerűen Gyurcsány-shownak minősítette.

Guardian

Jan-Werner Müller arra figyelmezteti a liberálisokat, hogy alaposan tévednek, ha alábecsülik a populistákat, mondván, hogy azok képtelenek olyan feladatokat megoldani, mint a járvány, hiszen csak a szájuk nagy. A Princetoni Egyetem politológusa rámutat, hogy a demagógok nagyon is képesek tanulni a saját hibáikból, szükség esetén módosítják a vonalat, azon felül pedig átveszik egymástól a módszereket, hogy miként lehet igen hatékonyan két vállra fektetni a demokráciát.

Úgy hogy Trump ugyan ment, de a populizmus – minden ellenkező jóslat ellenére – maradt. Nagyon is különböző viszonyok között gyakorolják a hatalmat az olyanok, mint Bolsonaro, Erdogan, Kaczynski és Orbán, de az alkalmazott eszközök visszaköszönnek. Céljuk az, hogy a maguk javára változtassák meg a választás szabályait, baráti üzletemberek közbeiktatásával rátenyereljenek a médiára és terrorizálják a civil szférát.

A demagógok azt hirdetik, hogy kizárólag ők testesítik meg az igazi népet, amivel két fronton is alávágnak a demokráciának, hiszen ily módon megkérdőjelezik a riválisok legitimitását, azokat korruptnak és tisztességtelennek tüntetik fel. Továbbá – és ez a súlyosabb – a kiszemelt ellenfeleket kirekesztik a társadalomból, ideértve a kisebbségeket, de leginkább az migránsokat. Ez pedig előbb-utóbb az utcára is ki fog hatni.

Az utat Orbán Viktor töri, mármint hogy miként kell a törvények ide-oda hajlítgatásával befolyás alá vonni a bíróságokat, továbbá a médiát. Azt is megmutatta, hogyan kell lóvá tenni az uniót, illetve az Európa Tanácsot, ily módon bebiztosítva a kicsikart előnyöket. Felismerte azon kívül, hogy először az igazságszolgáltatást, a választási rendszert és elsősorban a televíziót kell megszállni, majd utána már tetszés szerint következhet a kisebbségek elleni küzdelem, a kulturharc.

Az alkalmazott technika egy része roppant veszélyes, amit az izraeli kémprogram felhasználása is bizonyít. De ezzel együtt nem felel meg a valóságnak, hogy az emberek nagy része lemond a jogállamról. Valójában úgy áll, hogy csupán egyszerűbb lett megcinkelni a jogállamot. Merthogy annak követői nem állnak ki hatékonyan az alapnormák mellett, és nem néznek szembe azzal, mekkora veszélyt jelentenek a populisták.

Spiegel

A lap úgy látja, nagy veszélyt zúdíthat az EU a saját fejére, ha 3 év múlva tényleg belép az euróövezetbe Bulgária, a szervezet egyik legkorruptabb tagja, ahol igen jelentős pénzmosás folyik. Még az ügyvivő kormány pénzügyminisztere is arra figyelmeztet, hogy az előző vezetés éveken át minden pályázat nélkül ítélte oda a közbeszerzéseket, és a végrehajtást még most sem ellenőrzik igazából.

Viszont formálisan az ország megfelel az előírásoknak, így a csatlakozási folyamat megfordíthatatlan. Már csak az időpont kérdéses. Ugyanakkor a német zöldek két EP-képviselője, Giegold és Freund a közelmúltban tett tényfeltáró út után arra figyelmeztetnek: az unió nem engedheti meg, hogy újabb pénzmosoda jöjjön létre az euróövezetben, hiszen ez ügyben már vannak rossz tapasztalatok, pl. Ciprussal. De még bolgár politikusok is azt mondják, hogy a súlyos gondok miatt érdemes volna kivárni. Hiszen az eltitkolt bajok folytán annak idején a kicsiny Görögország majdnem szétrobbantotta az egész Valutauniót.

Novemberben a bolgárok az idén már harmadszor járulnak az urnákhoz, a kimenetel azonban teljesen nyitott. Még az is belefér, hogy Boriszov visszatér, márpedig az katasztrófával érne fel Európa számára. Hiszen az eltelt években nagyon is céltudatosan kiüresítette a demokráciát. Engedelmességre kényszerítette az igazságszolgáltatást, állami megbízásokkal tömte az oligarchákat. Ám mivel diszkrétebben csinálta, mint a magyar vagy a lengyel kormány nem kellett következményektől tartania sem Brüsszel, sem Berlin részéről. Öröksége még sokáig meghatározza az országot.

Emellett a gazdaság sokkal rosszabb állapotban van, mint ahogy az a számokból következne. De a legnagyobb hátulütő, hogy tömegesen vándorol ki a jól képzett, fiatal szakember gárda. A maradó fiatalok közül sokan nem jutnak munkához, illetve nincs semmiféle képzettségük. Az euró pedig csak még jobban kiélezni a problémákat.

Ennélfogva nyugaton nő az ellenállás a bolgár tagsággal szemben, csak nem biztos, hogy a folyamatot meg lehet még akasztani. Az EU részéről nagy ellengőzre nem lehet számítani. Az USA viszont nem hagyja, hogy palira vegyék. Nemrégiben tilalmi listára helyezett három oligarchát és 64 vállalatot. Ez beutazási tilalmat, illetve vagyonbefagyasztást jelent a korrupció ellenes harc jegyében. A bolgár reformerek ugyanakkor úgy látják, ezen a téren semmiféle segítségre nem számíthatnak Brüsszeltől, illetve Berlintől. Valamint hogy változások csak addig lesznek, amíg a levát nem váltja fel az euró. Utána leáll megint minden.

PUKKANÁSKÖZELBEN - A 444 NÉGY LEGFONTOSABB HÍRE MA REGGEL

444.HU
Szerző: NEUBERGER ESZTER
2021.09.21.


Jó reggelt! Marad az eddigiekhez képest hűvös, őszies idő.

4 legfontosabb hírünk mostORBÁN UGYANÚGY KÉTHARMADDAL NYERI A VÁLASZTÁST, MINT PUTYIN

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: Amerikai Népszava
2021.09.20.


Nem szívesen romboljuk a magyar emberek négyévente fellángoló illúzióit, de az igazságnak tartozunk annyival, hogy elmondjuk: Orbánt demokratikus választáson leváltani nem lehet, rendszerét demokratikus úton megdönteni nem lehet, mert Magyarországon nincsenek demokratikus választások, a diktatúra rendszerét pedig nem lehet demokratikusan eltörölni, csak a törvénytelenségét kimondani és megszüntetni. A reménykedők, az álmodozók, akik nem realisták és nem tanulnak a négyévente rajuk köszönő valóságból, hinni akarnak, s ezzel Orbánt segítik és legitimálják.

Így lesz az 2022-ben is, s nem azért, mert Orbánt egy demokratikus választáson ne lehetne megdönteni, hanem azért, mert nincsenek demokratikus választások, és ő nem tesz lehetővé semmiféle hatalomváltást. Gondoskodnak arról, hogy az egyenlőtlen feltételek, az átírt szabályok mellett bármilyen további módosítást bevezessenek, és megakadályozzák az ellenzék győzelmét. Idegeskedni akkor sem kell, ha ez véletlenül nem sikerülne, mert az orbáni alaptörvény érvényessége esetén három hónapnál tovább senki nem tud kormányozni, mert működésképtelenné válik a kormány.

Még ezt is eljátszhatná Orbán, hogy bebizonyítsa: rajta kívül senki nem tud kormányozni, nélküle csak káosz lenne az országban, de nincs erre szüksége, simán fog nyerni újra kétharmaddal, ahogy Putyin is simán nyeri kétharmaddal az orosz választást. A különbség az, hogy Putyin a valódi ellenzéket bebörtönzi, száműzi, a valódi ellenzéki szervezeteket terroristának nyilvántja, ezzel kizárja a választásból, míg Orbánnak nincs valódi ellenzéke, amely nem kollaborál vele, és amely egyértelműen kijelenti a rendszer valódi jellegét, és államellenes bűncselekménynek nyilvánítaná a NER-t...