2017. december 27., szerda

CSŐDÖT MONDOTT ÉRTELMISÉG

PUPU BLOGJA
Szerző: PuPu
2017.12.27.Olvasgatom az ÉS karácsonyi számát, van benne tartalom rendesen, gondolatok özöne, nagy és nagyratörő nevek, egy-két új és rengeteg régi, ez utóbbi minősítés a gondolatokra is vonatkozik.
Kiművelt emberefők sokasága, akik még ma sem képesek stratégiát találni egy félművelt szociopata és többségében tahó, szolgalelkű sleppje ellen, de hát ez így van, mióta világ a világ.
A barbárok mindig legyőzték a kultúrát, az ember pedig olyan állatfaj, mely soha nem tanul semmiből, hiába áll a táplálkozási lánc csúcsán.
Táplálékának, például a libának vagy a gazellának a maga módján sokkal több esze van.
Igaz, hogy túlélési tankönyveiket rengeteg liba és gazellavérrel írták, de legalább az egymást követő nemzedékek tapasztalatai nem mentek kárba, messziről felismerik Semjént a susnyásban, vagy a lopakodó gepárdot, és azonnal megfelelő viselkedésre váltanak.

Az ember is rengeteg vérrel írta és írja saját túlélési tankönyvét, csak éppen azt felejtette el, hogy a túlélés a falkában rejlik.
Az egyed gyenge, de a falka erős.
Az emberek falkáját társadalomnak nevezzük, de valamiért - úgy tűnik - ez a falka alkalmatlan a tanulásra.
Talán az az oka, hogy az ember gőgös jószág, gőgösebb, mint Gúnár Gedeon, azt hiszi, hogy ami megtörtént már milliókkal és milliókkal a világtörténelem folyamán, az vele nem történhet meg, őt nem fogja a golyó.
Pedig dehogynem, de mire erre rájön, addigra már ott ül a nyakában egy zsarnok, aki ellen csak akkor mer lázadni, mikor már minden egyéb lehetőséget kimerített és valami véletlen folytán még életben van.
Persze akkor általában már késő, és ő többnyire egy keresztről nézegetheti valahol Capua és Róma között az alant vonuló győzteseket..
.

ITT OLVASHATÓ

TÖBB, MINT KAMIONOS

TÖBB MINT KAMIONOS VIDEÓBLOG
Szerző: DAJKA LÁSZLÓ (ST22LACIKA)
2017.12.26.Több, mint kamionos blogja, nem csak kamionosoknak...

ITT NÉZHETŐ MEG, ITT OLVASHATÓ

LEHETETT VOLNA, DE NEM LETT

24.HU
Szerző: TOMPA IMRE
2017.12.26.


...Well, erről van szó. Itt és most, és mindig ugyanaz történik, ez a módszer: nemzeti érdekként beállítani a hatalmi érdeket, nemzetiszín ostyába csomagolni a cuccot, ezzel téveszteni meg a nemzeti érzelműeket, idegenszívű álcivil provokátornak (migráncsnak és sorosistának) titulálni minden másként gondolkozót, így kovácsolni egybe a tábort (meg a médiamonopóliummal), mely AHHOZ pont elég, hogy megtartsuk a hatalmat. És ez rövid távon működik, és a szektává szervezett, kritikára képtelen rajongótábor elhiszi, hogy ez végre nemzeti kormány, nem veszi észre, hogy nem, hogy 

igazából nem jó magyar, aki a hatalom rövid távú megtartásáért feléli a jövőt.

Mert ez történik, a Voltaire-nek tulajdonított alapmondatba (“Egyetlen szavaddal sem értek egyet, de meghalnék azért, hogy elmondhasd a véleményedet”) beszúrják, hogy NE mondhasd el a véleményedet, ha a kritika eljut hozzájuk, az sorosista hazugság, politikai támadás hazánk ellen. A hívők hajlamosak önmagukat azonosítani a nemzet egészével, ahogy a pártállam és a nemzet közé is egyenlőségjelet tesznek, így aki azt támadja, a nemzetet támadja. És simán benyelik az összes bizonyíthatóan hazug hülyeséget, amit a kampányeszközzé alacsonyított média a fejükre okád, satöbbi, satöbbi.

Trianon és a holokauszt ugyanannak a dolognak a két oldala
.

Trianont követően válik állami szintre emelt paradigmává az antiszemitizmus és az antiliberalizmus, manapság mindig az obskúrus autoriter rezsimek antiliberálisok a radikális iszlámtól a kommunista Kínán át a Fideszig. Előtte is voltak csírái ennek (Prohászka Ottokár vagy Bangha Béla munkásságában például), de Trianon után kellett egy bűnbak, aki elviszi a balhét és egy piszkos kézzel – ahogy a falunkban mondják -, ki lehetett takarítani a sikeres riválist, aki, mint a kakukkfióka, kilökdöste a rendes magyar embereket a fészekből. Magyarország utolsó gazdag, diadalmas, egységes és fejlődő korszaka a dualizmus volt, amit NEM a gentry, hanem a svábok és a zsidók építettek fel, a modernizációban vesztes, elszegényedő kis- és középnemesnek pedig látnia kellett, hogy egy győztes és menő új osztály nő fel, mely jobb, mint ő, hogy kígyót melengetett a keblén, ez alapozza meg a máig tartó idegenellenességet, aminek mai változata a migráns/Soros-mitológia.

A svábellenesség is erős volt, csak elfelejtettük, mert 

nem vezetett holokauszthoz, „csak” kitelepítéshez, 

amikoris etnikai tisztogatással az évszázadok óta itt élő, a török utáni romhalmaz Magyarországot újjáépítő svábok felét kiűztük innen.

Az az ország, mely kiűz valamely népcsoportot, szinte törvényszerűen hanyatlás elé néz, és lőn. Friss adat, hogy

az Egyesült Államok 25 legértékesebb vállalatának több mint a felét, az ötszáz legértékesebb vállalat 43 százalékát első vagy második generációs bevándorlók alapították,

a Quartz a Center for American Enterpreneurship felmérését 444.hu idézi, olyan nímand vacakokról van szó például, mint a Pepsi, a Colgate, az Apple vagy a Google.

De nemcsak az a baj, hogy a nyájat vezető elit hülyéket beszél. Rendszerré szerveződött a Fideszt támogató 2,5 millió ember a monopolizált köztévén és a felfalt vidéki print- és elektronikus sajtó segedelmével agymosott, hülyére vett és tudatos hazugságokkal sikeresen lebutított,

hajdani cselédfaluban élő idős, vallásos vidéki nénitől és a városi vérnyugdíjastól a kopasz béközéposztálybeli újnyilason át az úri középosztálybeli dámákig,

a cinikus hatalomtechnikus mezővárosi macchiavellikig és a lipokrácia számos kis gömböcéig. Ők azok, akik elhiszik, amivel etetik őket, ők állnak nevetve mindig az út szélén, amikor elhajtják az aktuális zsidókat, és ők azok, akik megsértődnek, ha lemaradnak a zsidóvagyon szétosztásakor, akik megrángatják a vak zongoristát, és csöppet sem zavarja őket, hogy az aktuális pártállam az államot használja fel politikai ellenfelei kinyírására.

Jó lenne úgy írni, azaz érezni, hogy távolságot tartva, elegánsan, különválasztva a személyest és a közéletit, jó lenne legyűrni az érzést, hogy legszívesebben egy szívlapáttal oldanám meg a nézeteltérést, mert ezekkel nem érdemes vitázni, és 

a füves könyvek, a kalendáriumok és a fészbukos falvédőszövegek is azt tanácsolják, hogy avoid the assholes. 

Nemigen szokott sikerülni, mindig csípősen fikázom az ellenlábast kuríros korom óta, de semmit nem értem el vele, gyűjt az ember egy-két ellenséget és elveszít egy-két megjelenési lehetőséget. De mit is lehet mondani, amikor azt búgja a fülembe a jeles borújságíró kolléga, hogy T. borász bácsi zsidó, és a fajtájára jellemző kíméletlenséggel tört előre, és a Nyugat már nem tud mást kínálni, mint a migránsokat, és ha szakértelemre van szükségem, Nógrádit, Földit és Spöttlét olvasok… Szívlapát...

PUTYIN MÓDSZEREIVEL NYÍRJA KI ORBÁN AZ ELLENFELEIT

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: VÁSÁRHELYI MÁRIA
2017.12.27.


Orbán Viktor politikai példaképe és mentora most hozatott rendeletet a központi orosz választóbizottsággal arról, hogy legnagyobb politikai ellenfele, Alekszej Navalnij, nem indulhat a jövő évi elnökválasztáson, mivel korábban súlyos politikai bűncselekményekért elítélték.

Arra természetesen nem tér ki a kizárást elrendelő határozat, hogy Navalnijt éppen azért ítélték el több, nyilvánvalóan koncepciós eljárás során, mert kísérletet tett az orosz elnök és az általa irányított hatalom által elkövetett korrupciós bűncselekmények leleplezésére.

Persze Navalnijt nem azért zárták ki a választásokon való indulásból, mert bármiféle veszély jelentett volna Putyinra, aki jövőre kétséget kizáróan ismét elsöprő győzelmet fog aratni, hanem egyrészt azért, hogy ne tudjon kampányolni, és ennek során újra és újra a nyilvánosság előtt felemlegetni a korrupt hatalom visszaéléseit, másrészt hogy mindenki számára jelezzék, hogy meddig terjednek a hatalom kritikájának korlátai. Azt akarták jelezni, hogy az orosz rendszerbe Navalnij ellenzékisége már nem fér bele...

HIÁBA TÉRT MAGÁHOZ, A SPEKULÁCIÓ CÉZÁRAI SZERINT NULLÁT ÉR A BITCOIN

INDEX.HU
Szerző: MT
2017.12.27.


Hónapok óta aranylázban tartja a pénz- és techvilágot, de a valódi értékét még mindig csak találgatják a bitcoinnak és más kriptopénzeknek. A Morgan Stanley a napokban nullára árazta, de vannak, akik szerint négymilliót is érhet: a jelek szerint 2018-ban is a virtuális pénzek lesznek a legérdekesebb és legkiszámíthatatlanabb befektetési termékek vagy pénzügyi rendszerek vagy fizetőeszközök vagy valamik.

Bárhova is tartson a történet, az utóbbi hónapok (és egész 2017) legnagyobb pénzügyi sztorija mindenképpen a bitcoin és az ahhoz hasonló kriptopénzek berobbanása. Bár a bitcoin már közel egy évtizede létezik, és árfolyama már korábban is hajlamos volt hatalmasakat ugrálni, amit az utóbbi pár hónapban bemutatott, arra alig van példa az egyetemes gazdaságtörténetben: hat éve még egy dollárt ért, 2017 elején nagyságrendileg ezret, a múlt héten már húszezret, aztán 11 ezerig esett, mostanra viszont 15-16 ezer dolláros szintre erősödött vissza.

A jelek szerint az árfolyammozgásokat jelenleg leginkább a spekuláció és az aranylázat idéző csordaszellem hajtja. Viszont pont ezért egyre többen próbálkoznak belőni azt, hogy vajon mennyi lehet a bitcoin és más kriptovaluták reális értéke, vagy egyáltalán milyen fogódzkodók alapján lehet elkezdeni megválaszolni ezt a kérdést.

Ahogy korábbi, a témát részletesen bemutató cikkünkben is írtuk, ez nem könnyű dolog, mert a bitcoin mögött nem nagyon vannak olyan reálgazdasági mutatók, amelyek alapján bármit is biztosan lehetne állítani róla. Ez azonban nem tántorította el a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a Morgan Stanley elemzőcsoportját attól, hogy megpróbálják megfejteni a dolgot...

A KORMÁNYSZÓVIVŐ VÉGRE ELISMERTE: A TAHÓSÁG A FIDESZ POLITIKAI KRÉDÓJA

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: ashwood
2017.12.27.


Kovács Zoltán ismét tanúbizonyságát adta: a kormánypropaganda minden kliséjét fejből fújja. Ez ugyan elvárható egy kormányszóvivőtől, de Kovács karácsonyi interjújában tovább is ment: elismerte, hogy képtelenek kulturáltan politizálni.

Követve a kedves vezető példáját, Kovács Zoltán is csak baráti nyaloncsajtóval áll szóba. Karácsonykor a propagandarulett a Pesti Srácokat pörgette ki – amelyet részben a Fidesz parlamenti frakciója pénzel direkt módon. Így aztán olyan kemény kérdéseket is kapott a kormányszóvivő, mint: "Mi az igazi tétje a 2018-as országgyűlési választásoknak? Négy hónap múlva talán nem is feltétlenül az ellenzékkel mérkőznek meg a kormánypártok, hanem a mögöttük álló informális és gazdasági hatalommal, amely kimeríthetetlen erőforrásokkal bír, és amely el akarja takarítani az útból a migrációt akadályozó és ellenző magyar kormányt. Egyetért?" Igen, ez egy kérdés volt a propagandista szerint.

Kovács az interjú egy kiemelt pontján közölte: "ennek az egész liberális világnak, a maga értelmetlen és sehova nem vezető PC-ségével leáldozott." Ebben semmi meglepő nincs - Orbán az illiberális demokrácia jelszó kiadásával hadat üzent mindennek, aminek szerinte köze van a liberalizmushoz. (Többször is megírtuk: a kormányfő és sleppje még ezt a viszonylag egyszerű szót sem képes helyesen értelmezni és használni. A liberális demokrácia valójában a jogállamiságot jelenti e szószerkezetben. Persze ezt is leépíti a NER.)

A kormányszóvivő tovább ment, és közölte: a politikai korrektséggel "nem lehet politikát csinálni és a valóságról beszélni." Érdekes vallomás ez Kovács szájából, ugyanis lényegében annyit mondott ezzel: a NER politikai alapja a tahóság...

2017 LEGVÉRFAGYASZTÓBB FIDESZES KIFOGÁSAI, KIBÚVÓI ÉS MELLÉFOGÁSAI

ZOOM
Szerző: KOVÁCS GÁBOR

2017.12.27.


Már-már divat (persze ettől még nem alaptalan) azon búsongani, hogy a politikai kommunikáció és a politikai diskurzus a béka hátsó fertálya alatti mélyrepülésben leledzik, a politikusi megnyilatkozások jobb esetben üresek, rosszabb esetben maximum az érzelmekre próbálnak hatni, a racionális érvelés a hallgatóság köszöntésében merül ki. Az óév végéhez közeledve összegyűjtöttük 2017-ből azokat a fideszes megnyilatkozásokat, amik szerintünk a legpazarabbul illusztrálják e tétel igazságát...

EGY VOLT NÉPSZABADSÁGOS VETERÁN CSINÁLTA MEG AZ ÉV LEGZSENIÁLISABB MAGYAR VIDEÓJÁT

444.HU
Szerző: SZILY LÁSZLÓ
2017.12.27. 


Teljesen véletlenül akadtam rá a Facebookon Kelen Károly, a Népszabadság egykori lapszerkesztőjének alábbi videójára, ami úgy ragadott magával, mint Semjén Zsoltot a megvadult szalonka. 

A titokzatos szöveggel felvezetett - "Annak, aki nem tudott párnát szívni HA MEGNÖVÖK, VLOGER LESZEK Az igazi vl nem szólal meg" - videó az első pillantától kezdve vicces, ami a fergetegesen faarcú előadásmód miatt csak fokozódik, egészen a váratlan csattanóval szolgáló zárlatig...

BEETETTÉK A FOGORVOSOKAT: NYOMA SINCS AZ ÍGÉRT HÁROMMILLIÓNAK

MAGYAR NARANCS 
- FEKETE LYUK BLOG
Szerző: narancs.hu
2017.12.27.


Késik vagy blöff.

Hárommillió forintot ígért a kormány november 30-án a kötelező ellátási körzetek fogorvosainak, hogy a növekvő finanszírozású alapellátásban dolgozó háziorvosok mögé felzárkózzanak. A nagyvonalú gesztus része volt, hogy a juttatást beépítik a finanszírozásba, és nemcsak idén, de jövőre is megkapják a fogorvosok. Na, most idén még senki sem kapta meg a három millát.

Nagy Ákos keszthelyi fogorvos, aki az állami körzetekben dolgozó fogorvosok helyzetére szeptemberben lassító sztrájk szervezésével hívta fel a figyelmet, a hvg.hu-nak azt mondta: ha az utalás átcsúszik a jövő évre, az félreértésre adhat okot, úgy jelenhet meg a kommunikációban, mintha a jövő évit is megkapták volna, vagy akár úgy, hogy kétszer kapták meg az összeget.

Ügyes...

NEMZETÁLLAM

JÓREGGELT EURÓPA BLOG
Szerző: BENEDIKTY BÉLA
2017.12.26.


Miért nem szólalok meg magyarul Ausztriában? (Megtehetem, 4 éves koromig nem beszéltem magyarul, csak "osztrákul" meg hollandul, a Tanti osztrák volt, az úgynevezett gyereklány meg egy 19 éves holland menekült, ha nem kell sokat szövegelni, a kiejtésem alapján nehéz lefülelni.)

Miért tartottam "magyar órát" 1977-ben Bretagne-ban, mikor a szatócs üzletben lebuktam, hogy én mégsem Párizsból jöhettem, hanem akkor honnan? (Alig szóltam, azt hitték, fővárosi vagyok vagy valamelyik külső kerületből érkeztem, meghökkentek, amikor beismertem, Magyarországról.)
Most szégyellem a hovatartozásomat, '77-ben meg ki is mondtam magyarul, hogy Magyarország, miután kiderült, ott Port Manech-ben az Hongrie sem mond semmit, hallani akarták, miképpen hangzik ez az egzotikus országnév az anyanyelvemen. Miért?
Mert Rákosi és Kádár együtt nem gyalázta meg ezt az országot annyira, amennyire beszennyezte a csúti briganti. Ne tessék azt mondani, hogy nem volt internet, attól még az akkori hírközlés alaposabb és részletesebb volt, mint a mai. Sajnálni valók voltunk akkor is, de nem voltunk szánalmasak és főképp nem taszítók. Egy ország, aminek a lakói nemcsak eltűrik, még imádják is a primitív, ostoba, fasisztoid despotájukat. Egy ország, amelyik visszasüllyedt a középkorba, aminek a feudális függésrendszere egy nyugat-európai polgárban undort kelt és megvetést...

CSAK A BAJ VAN AZ ÉTELOSZTÁSSAL

KANADAI MAGYAR HÍRLAP ONLINE
Szerző: ENDRE ISTVÁN SIMAY
2017.12.27.


Az ételosztásokkal csak a baj van? Ha egy sikerpropagandára ráizgult kormány szemszögéből nézzük, akkor mindenképpen. De egyébként is. Ha nem is okvetlenül ugyanazon szempontrendszerek szerint értékelhetjük bajnak. Illetve, inkább, problémának.

Az ételosztásokat a krisna tudatú hívők közössége, vagyis a „krisnások”, ahogy sokszor az utca embere hívja őket, hosszú évek óta tart ételosztásokat a karácsonyi ünnepnapok alatt. Is. De nem csak ekkor. Ekkor azonban különösen szembeszökő lehet, hogy a szeretet ünnepe tiszteletére sokszor csak szólamok jutnak a népnek az egyik oldalról, míg mások azért tenni is próbálnak valamit. Az elesettekért. Is. Legalább. Ha már másokért nem mindig sikerül. A szólamok „gazdáinak” és lelkes fogyasztóinak aztán főhet a feje, hogy mit kezdjen a nagy dicshimnuszok eleven, és ráadásul feltűnő, cáfolataival. Mert az ételosztásokért sorban állók tömege feltűnő. Ahogy az volt már évekkel ezelőtt is. Talán nem is teljesen véletlenül kelt ki annak idején, a ma is regnáló vezetővel működő, kormány a kisebb egyházak ellen. Ha már a nagyobbak némelyikének még a vezetői is meglehetősen megosztottak a humanizmus megítélését illetően. Elég a decibelkeresztény Erdő Péter, és a tevőlegesen emberbarát Várszegi Asztrik reakcióira gondolni a menekültek támogatásával kapcsolatban...

BARTUS LÁSZLÓ: A NAGY BANDÓ-ÜGY TANULSÁGAI

AMERIKAI NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: BARTUS LÁSZLÓ
2017.12.27. 


Ebben az országban, amelyben gigaposztereken terjesztenek közpénzen hazugságokat, állami szinten sértik emberek személyiségi jogait, könnyen elintézhetnénk Nagy Bandó András Orbánról híresztelt pletykáját. Ahol olyan ócska hazugságokat terjesztenek állami erővel, mint amilyeneket a Soros-kampányban előadnak, szemet is lehetne hunyni Nagy Bandó András nem bizonyított híresztelése, egy pletyka fölött. De nem mondjuk ezt.

Ha Orbán Viktort sérti a felesége veréséről szóló tényállítás, forduljon bírósághoz, perelje be Nagy Bandó Andrást a személyiségi jogai megsértéséért. Ha Nagy Bandó András nem tudja bizonyítani az általa híresztelt közlést, akkor a bíróság megállapítja a jogsértést és az Orbán Viktornak fizetendő sérelemdíj mértékét. Ez a jog útja. Orbán pedig, aki jogvégzett ember, példát mutathatna arra, miként kell eljárni egy jogtisztelő polgárnak.

Már amennyiben ő jogtisztelő polgár, rendszere pedig jogállam lenne. Nagy Bandó András tudomásul venné s végrehajtaná a bíróság ítéletét. Nem kellene, hogy halálfélelme legyen. De ami Magyarországon ebből kerekedett, az ijesztő, joggal kelt félelmet minden magyar emberben. A lincshangulat, Nagy Bandó András morális megsemmisítése, egzisztenciális kivégzése, ami a bátor közéleti ember megfutamodásával és megalázó bocsánatkérésével végződött, nyílt totális diktatúrák sajátja. Még akkor is, ha Nagy Bandó András szenteste, karácsonyi hangulatban, megrendülten, őszintén kért bocsánatot a “Miniszterelnöktől”...

ÉVVÉGI ÜNNEPI ASZTAL HAGYOMÁNYOSTÓL AZ ÍNYENCIG

HATÁRÁTKELŐ BLOG
Szerző: Határátkelő
2017.12.27.


Vajon mi kerül a határátkelő magyarok asztalára az év végén? Ez az egyik kérdés, amit körüljárunk Ukume sorozatának utolsó részében, melyben öt külföldön élő magyar fiatal beszélt arról, hogyan ünnepel év végén. Ám mielőtt vennénk egy nagy lélegzetet és kijjebb eresztenénk az övet, előbb lássuk, hol töltik (és töltenék) szívesen főhőseink az ünnepeket.

Hova utaznál az év végén? 
A többség természetesen az otthon melegében, családja körében szeret ünnepelni. A kíváncsiság azonban sok esetben kísértésbe csábít, és sok esetben inkább a közös élmények, az együtt töltött idő kerül előtérbe. 
Niki: „Amerika vonzó úti cél” 
A 6 és fél éve férjével és két gyönyörű kisfiával Angliában élő Niki számára inkább az a fontos, hogy kikkel tölti az ünnepeket, mint az, hogy hol.  
„Számomra az a fontos, hogy a családommal ünnepeljek, a hol az igazából mellékes, de meg kell mondjam, szívesen elutaznék Észak-Amerikába, hisz ott még monumentálisabb az egész karácsony. 
Kíváncsi lennek arra, hogy tényleg olyan-e, mint amilyennek a filmekben látom, hogy hasonlóak-e a szokások, mint Angliában. Egy kicsit különlegesebb úticél talán Mexikó, megnézném, ott hogyan ünnepelnek.” 
Ibolya: „Otthon tölteném az ünnepeket” 
Ibolyan öt éve él Londonban, és számára nem is kérdés, hova húzza a szíve. 
„Szerintem ez nagyon egyszerű. Otthon, Magyarországon tölteném a karácsonyi időszakot, nem is magam miatt, de tudom, hogy a családom számára az a legnagyobb öröm, ha én is velük ünneplek.” 
Vani: „Maradnék, ahol születtem, Magyarországon” 
A Németországban élő Vani nagyon szeret utazni és felfedezni, minél többet megtudni a világról, de az ünnepekre a legjobb úticélnak ő is Magyarországot tartja. 
„Eléggé szeretek utazni ahhoz, hogy kipróbáljam a különböző kultúrák ünnepi szokásait. Érdekel hogyan ünneplik a karácsonyt a spanyolok, az amerikaiak, a svédek és még sorolhatnám. Úgy gondolom izgalmas lenne megkóstolni az ő ételeiket és részt venni az ünnepi hagyományaikban is. 
Viszont, ha megtehetném, akkor maradnék inkább, ahol születtem, Magyarországon. Egyrészt a családom, másrészt pedig a látvány miatt, minden olyan gyönyörű karácsonykor.” 
Zsófi: „Északi országokba utaznék” 
Hó, hó és még több hó. A Svájcban élő Zsófi inkább északra látogatna, olyan helyre, ahol nem csak nagyítóval kell keresni a havat.
„Mindenhol jó, de legjobb otthon. Az otthonom pedig ott van, ahol a szívem és a szeretteim. Nekem tényleg az számít, hogy a családommal lehessek. De ha bármelyik térséget lehetne választani, akkor biztosan északi országokba utaznék, ahol még több hó van. 
Tavaly volt szerencsém Thaiföldön tölteni a karácsonyt. Hihetetlen élmény volt, mert az európai országoktól eltérően ott nem tartják ezt a hagyományt, mégis mindent karácsonyi díszek borítottak a turisták miatt. Sajnos én nem éreztem az ünnepi hangulatot, azt hiszem hó és hideg nélkül az nem megy” 
Áron: „A család a legfontosabb” 
A Bécsben élő Áron független lélek, de az ünnepek alkalmával nem tudná hátra hagyni a családját. Inkább ösztönzi őket az új élmények megtapasztalására.
„Úgy gondolom, hogy a szeretet ünnepén a család a legfontosabb, minden mással szemben ők élveznek prioritást. Egyszer talán meggyőzöm őket egy trópusi karácsonyról, mondjuk Ausztráliában.” ...

HAZÁRDJÁTÉK: ALÁZAT VAGY "ALÁZZAD"?

KOLOZSVÁRI SZALONNA - VENDÉG
Szerző: Emmerich Emmerich
2017.12.27.


E kérdésben mind a kormányzópárt, mind az ellenzék – sajnos – ugyanazon a platformon van!

A Fidesz-KDMP hitvallása: („alázzad!!!”)

Szóval a Fidesz hitvallása – bár ezt sajnos még mindig csak kevesek ismerik fel – nem más, mint elkövetni, megvalósítani a legfelháborítóbb, a legigazságtalanabb, a legvérlázítóbb intézkedéseket is, és „lenyomni azokat az emberek torkán”!

Minél „vadabb” az ötlet, annál jobb!
Nincs benne semmi ésszerűség, logika…?
Annál jobb!!!

A már többször is említett példa szerint: ha lassan, ámde folyamatosan „főzik a békát a fazékban”, nem fog kiugrani, hanem szépen, lassan megfő…

Csakhogy a „szakács” – felbuzdulva főztjének sikerén – egyre sűrűbben elköveti azt a hibát, hogy a kelleténél „magasabb lángra kapcsol”.

Mindeközben az ellenzék, az „ő fazekaiban” arra koncentrál, hogy az ő főztje – a Fidesz receptje szerint készülő főztje – finomabb legyen! Kurvára figyelmen kívül hagyva azt, hogy az emberek döntő többsége NEM ilyen „ebédet” szeretne!!!

Ezek a kibaszott szakácsok „csak” azt az alapvető elvet felejtik el (legyenek az egyik, vagy másik „konyha séfjei”): nevezetesen azt, hogy ha valaki konyhafőnök, az ALÁZAT-tal jár!!!
Vagyis olyasvalamit kell az asztalra tenni, ami a vendégek döntő többségének az ízlését elnyeri!

És egy valóban jó vendéglős így is tesz!

Mindeközben azok, akik próbálják magyarázni a főztjüket, jobb esetben csődbe mennek…

…rosszabb esetben „rájuk gyújtják az éttermüket!!!”

Értse ezt mindenki úgy, ahogy…

NYÍLT LEVÉL A GYÁVASÁGRÓL

HUPPA BLOG
Szerző: FÁBIÁN ANDRÁS
2017.12.27. 


Előre bocsátom, hogy nyílt levelet a legritkább esetben, szinte sohasem olvasok. Tapasztalataim szerint ugyanis azokat egy ember biztosan soha a büdös életben nem fogja elolvasni, és az éppen a címzett. Mi közöm lenne hát akkor hozzá nekem, az érdektelennek? Ez tehát nem egy nyílt levél tőlem, hanem egy írás egy ember nyílt leveléről, amely előzményei miatt valahogy mégsem kerülte el a figyelmemet.

Vannak közel- s távoli ismerőseim, akik közül néhányan egyre gyakrabban érzik úgy, hogy fel kell fedniük a homályba vesző múltat. Az a múlt pedig – óh, irgalom – cseppet sem szeplőtelen. Kiderül, hogy az éppen aktuális emlékező már X éve kilépett az állampártból, melynek azelőtt lelkes tagja volt. Azelőtt persze emberünk minimum kétszer e mára már olyannyira gyűlölt pártra szavazott. Jegyezzük meg gyorsan, ha ez elég volt a diktátor hatalomra juttatásához, akkor többször talán már nem is kellett. A részbeni felelősség kérdése viszont máris tisztázott. Ez az egész mai katyvasz persze nem miattuk, csak a véletlenek különös összjátékaként jöhetett létre. Talán Brüsszel a hibás, talán Soros, de Gyurcsány egészen biztosan és az elmúlt nyolc év előtti elmúlt nyolc év. (Meddig lehet ezt még fokozni, vajon?!)

Ők persze ezt azért mondják el nekünk, mert – és ez a jó hír benne – talán őszintén megbánták, ami történt, amit tettek. Ők ma már tudják, hogy nem ilyen lovat, akarom mondani kormányt akartak. Nem volt ez akkoriban, a hősi időkben benne a levegőben. Áh, dehogy. Hiszen a köteles Kövér Lászlóban nem volt soha gyilkos rosszindulat, Kaya Ibrahim meg a Fidesz székház soha nem volt korrupció, a 2006-os aljas puccskísérlet soha meg sem történt, Igaz, akkoriban nem is ők nyerték még a legtöbbet. A megbánás persze vitathatatlanul őszinte lehet, ha azt látjuk, hogy e hitvallóknak, amúgy általában jeles értelmiségieknek, valami miatt nem jött be ez az állampárt annyira, mint mondjuk egy roppant tehetséges gázszerelőnek. Nyilván híján vannak a gazdasági sikerhez elengedhetetlen zsenialitásnak. Talán már a kapcsolati háló sem a régi. Nem ismerik az új csomókat és kötéseket, vagy a háló közepén fonogató pókok nagyon is érdekorientált emlékezete homályosult el mára. Kihullottak belőle a hajdani, jobb sorsra érdemtelen harcostársak nevei. Hogy változott a hajdan oly tisztességesnek indult politikai akarat?! Ugyan kérem!...

L. RITÓK NÓRA: EGY MILLIÓAN ÉLNEK MÉLYSZEGÉNYSÉGBEN, A NYOMORTRBÚJRATERMELVE

CIVILHETES BLOG
Szerző: Civilhetes
2017.12.26.


Hajdú-Bihar megyében él egy pedagógus, aki életét tette a szegények az elesettek segítésére Közel két évtizedes munkájával ezrek számára világította meg az utat, adott esélyt az élethez.

L. Ritók Nóra, a berettyóújfalui Igazgyöngy Alapítvány vezetője, minden létező fórumon fellép a nyomor újratermelődése ellen. Nemrégen jelent meg Láthatatlan Magyarország című könyve a hazai gyermekszegénységről.

L. Ritók Nórával a Magyar Narancs készített interjút.

A szakember mondatainak ilyenkor karácsony időszakában különös súlya van. Valószínűleg hiú ábránd, hogy a Fidesz hatalmasságai hamut szórnak a fejükre, s az ünnepi fények alatt fogadalmat tesznek a szegénység csökkentésére, a gyermekéhezés felszámolására.
A pedagógus meggyőződése, hogy a kríziskezelés nem elégséges, fejlesztő segítségnyújtással lehet valamit tenni az örökölt tehetetlenség ellen:

A generációs mélyszegénységben élőknél azt látom, hogy a családból semmi olyan tudás, képesség vagy akár hit nem jön, ami más útra indítaná őket, és az iskolarendszer is érintetlenül hagyta gyerekkorában ezeket az embereket.” /……. / ” Az a szülő, aki alkalmi feketemunkán szocializálódott, nem tudja átadni gyerekének például a kötelesség, a felelősség érzését, ami egy munkahelyen természetes.”

Úgy látja, vannak uniós projektek, néha jönnek ismeretterjesztő, kulturális előadások, de anélkül, hogy utána járnának, az adott közösségnek mire lenne igénye:

Az egyik faluban például egy éve vittünk egy egészségnevelési programot, amely rájuk volt szabva, az ő lehetőségeikre, élethelyzeteikre, amikor uniós forrásból jött egy egyszeri, megyei projekt: érkezett egy előadó, és az egészséges táplálkozásról beszélt, a szénhidrátok kerüléséről egy olyan közegben, ahol az anyagi lehetőségek miatt ez értelmezhetetlen.”...

ÚGY ÁRAD A VILÁG VAGYONA A LEGGAZDAGABBAK FELÉ, MINTHA TERELNÉK

MÉRCE
Szerző: TÓTH CSABA TIBOR
2017.12.27.


A Bloomberg 500-as listája szerint 900 milliárd dollárral lettek gazdagabbak a legnagyobb milliárdosok az idén. A világ vagyonának nagy része egyre kevesebb kézben összpontosul. A folyamat pedig éppen most gyorsult fel.

Mint ahogy arról korábban a Mérce is beszámolt, Jeff Bezos, az Amazon online áruház tulajdonosa az idén vált a világ leggazdagabb emberévé, megelőzve Bill Gates-t, a Microsoft alapítóját. Bezosnak az év végi összesítés szerint 99,6 milliárd dollár nettó összvagyona van, idén pedig 34 milliárd dollárt keresett. Gates ugyan lemaradt az Amazon mágnása mögött, de ő sem panaszkodhat: 91 millárd dolláros nettó vagyona ugyanis Bezosénál nagyobb mértékben, 37 milliárd dollárral nőtt meg 2017 végére.

Zuckerbergnek vannak problémái, Soros nagyjából kiszállt


Felemás lett viszont Mark Zuckerberg, a Facebook alapító számára az év vége. A tech-milliárdos ugyan továbbra is dúsgazdag, jelenleg ötödik a listán, és 2017-ben 22 milliárd dollárt vett ki a Facebookból. Ugyanakkor a világ legnagyobb közösségi médiaoldala képtelen tovább bővülni, a fiatalabbak tömegesen hagyják ott, Zuckerberg hirdetői pedig elégedetlenek a helyzettel. Legutóbb közölt adataihoz képest ez Zuckerberg magánvagyonán is meglátszott, mostanában az közel félmilliárd dollárral csökkent.

Charles és David Koch, a republikánusok támogatásának jó részét biztosító, és újabban a média felé is kacsintgató amerikai olajbárók azonban most sem panaszkodhattak, idén olajcégeik révén 2,5 milliárd amerikai dollárt kereshettek. A Koch testvérek saját politikai alapítványaikon (főleg a Heritage Foundation-ön) keresztül évtizedek óta lobbiznak a választókerületek átrajzolásáért, segítségükkel képviselők több amerikai államban sikeresen szűkítették a szavazati jogot úgy, hogy a republikánusoknak kedvezzenek és támogatják a fegyverlobbit is.

A Bloomberg 500 összvagyona 2016 decemberében 4400 milliárd dollár volt, ez mostanra 5300 milliárd dollárra növekedett. 900 milliárd dollár került tehát át idén a világ szuper-elitjének magánszámláira mindenki máséról. Európa leggazdagabb embere, a spanyol Amancio Ortega, a Zara ruházati üzletlánc tulajdonosa, akinek jelenleg 75,5 milliárd dollárja van, és idén 3,4 milliárd dollárral bővítette vagyonát...

MI KELL NEKÜNK? ERŐS KÉZ, VAGY SZAKÉRTELEM?

TÉNYTÁR BLOG
Szerző: Ténytár
2017.12.27.- Rajtunk kívül nem sokan szeretik Trumpot
- Még az egyeduralomtól sem félünk, csak a menekültektől
- Mit gondol a demokráciáról a közvélemény, és mit a szakértők?

Magyarország sajátos helyzetének köszönhetően ma már nehezen képzelhető el, hogy országunk ne kerüljön be egy nemzetközi összehasonlító demokráciakutatásba. Így gondolhatta a tekintélyes amerikai Pew Kutatási Központ (Pew Research Center) is, amikor a hosszú és bonyolult című – Transzatlanti Párbeszédek: Európában és Észak-Amerikában a közvélemény inkább támogatja a közvetlen demokráciát, mint a szakértők – kutatásába fogott. A demokrácia helyzetére összpontosító nemzetközi közvélemény-kutatásban 10 európai ország, valamint az Egyesült Államok és Kanada közvéleményét mérték fel. Népességét tekintve Magyarország a legkisebb. A köz véleményét a Pew kutatói egy külpolitikai szakértői gárda körében végzett felméréssel vetették össze, és ez minden kérdés kapcsán lehetőséget nyújtott a „szakértők” és a „nép” véleménye közötti eltérések megvilágítására is.

Összehasonlító félelemtan


A demokrácia megítélésére vonatkozó kérdések előtt a Pew azt is fel akarta mérni, hogy mit gondolnak az emberek bizonyos külpolitikai és egyéb nagyszabású veszélyekről, és magyar szempontból ez is érdekes eredményeket hozott: legalábbis az adott kérdések tükrében nem lehetne azt állítani, hogy a magyar közvélemény hiszterizált állapotban van, vagy akár azt, hogy eklatánsan eltérne a véleményünk az átlagétól. Ha van olyan ország, amelyről ez elmondható, az talán a spanyol társadalom: tagjai egy kivétellel minden kérdésben az átlagnál jóval magasabb arányban félnek, és több kérdésben is, legyen szó akár az iszlamistákról, a globális felmelegedésről vagy a kínaiakról, első helyre kerültek a „félelemrangsorban”.

A magyarok ezzel szemben az átlagnál alacsonyabb mértékben tartanak az Egyesült Államok hatalmától és befolyásától (22% tartja ezt nagy veszélynek, a harmadik legalacsonyabb arány Lengyelország és Olaszország után), valamint a kvázi USA-ellenpólusként tekinthető Oroszországtól is (28%, csak a görögök kevésbé bizalmatlanok a nagy medvével szemben). Ugyanez igaz Kínára, a globális felmelegedésre, a nemzetközi gazdasági helyzetre, sőt, némileg meglepően még az Iszlám Államtól (ISIS) is az átlagosnál kevésbé félünk. A félreértések elkerülése végett: ez nem az jelenti, hogy semmilyen kérdéstől nem tartanak a magyarok, hiszen 59% nagy kockázatnak tartja a globális felmelegedést, és az ISIS-t 64% tartja veszélyesnek. Ezek az eredmények inkább azt jelentik, hogy a legtöbb kérdés kapcsán nálunk átlagon aluli a rettegés foka. Kirívóan alacsony viszont a magyarok félelme a kibertámadásoktól, ahol a 36%-os, összehasonlításban legalacsonyabb arány messze elmarad mind az átlagtól, mind a szakértők megítélésétől (körükben 67% tartja ezt jelentős veszélynek).

Nem meglepő, hogy a relatíve „laza” magyar ember képe egy kérdés kapcsán csorbát kap: a menekültektől az átlagot igen meghaladó mértékben rettegünk, a 66%-os arány épp 1 ponttal marad el a legjobban félő görögökétől, és messze meghaladja a 43%-os átlagot. Sőt, feltűnő, hogy a két másik dobogós ország, Görögország és Olaszország, még mindig a leginkább kitett a folyamatos menekülthullámnak, tehát ott Magyarországgal szemben nemcsak a politikai retorika és a médiavisszhang van a félelem hátterében, hanem a valós, fizikai szembesülés is. Ezzel szemben abban a két országban – Németországban és Svédországban –, ahol aránylag a legtöbb menekültet fogadták be hivatalosan, jóval kevésbé tartanak tőlük (28% és 22% tartja ezt nagy veszélynek), mint a minimális mértékben befogadó Magyarországon...

NAGY BANDÓ ANDRÁS ESETE A VÉLEMÉNYEKKEL

GONDOLATVILÁGBAN BLOG
Szerző: Andrew_s
2017.12.27.


Nagy Bandó András bocsánatot kért. Azért, hogy személyes megerősítettség nélkül idézett egy állítást. Amikor mondta, a felvételt eltávolító ATV-t lehordva, aranyba foglalták. Most, ahogy olvasom a reakciókat, szintén aranyba foglalnák. De most már inkább olvadt aranyba. Mert úgy látszik, mintha ebben az ügyben is csak túloldala lenne a magyar hátasnak.

Azon persze lehet vitatkozni, hogy Bayer Zsoltnak érdemes-e bármit írni. Néha az az érzésem, hogy írnia is felesleges. De a túlpezsgő, túlteljesítve habzó gyűlölködéseire válaszolni elég értelmetlen. A megélhetési gyűlöletkeltőket, a pártvezért túlteljesíteni akarókat a múltban sem érdekelték a reakciók, és ma sem hiszem, hogy érdeklik. Akkor sem, ha csak a pártbizottság háttérben szorgoskodó hangulat-bejelentői, vagy az éppen aktuális vezér-eszme előtérbe tuszakolt publicistái. Azonban ez egy másik történet, amelyben Bayer Zsolt majd elmondja a maga sínylődés-történetét. Egy következő rendszerváltás után. A jelenlegi reakciók jórészt nem róla, hanem Nagy Bandó Andrásról szólnak.

Azt mondta az ATV-ben, hogy egy hallomáson alapuló pletyka szerint a kecskeméti kórházban szokták összetákolni Orbán Viktor feleségét a családi „nevelések” után. Tekintettel arra, hogy Nagy Bandó András közszereplő, ismert ember, és a korábbi munkássága a gerinc meglétét mutatta, a mondandójának óhatatlanul súlya van. Különösen egy TV-csatornán. Lényegesen nagyobb, mint egy magánbeszélgetés esetén. Mondjuk, egy sör mellett. Függetlenül attól, hogy mi az általános közvélekedés Orbán feleségét illetően. Akiről már akkor pletykák keringtek, amikor napszemüvegben közszerepelt annak idején...

ÚJABB KÖZPONTOSÍTÁS JÖHET

NÉPSZAVA ONLINE
Szerző: ZSIDAI PÉTER
2017.12.27.


Az állami busztársaságokba és a MÁV-ba olvadnának be a ma még önkormányzati kézben lévő közlekedési társaságok, bár a tervet a fejlesztési tárca tagadja.

Egyik vidéki nagyváros képviselői kormányzati illetékesektől már személyesen is kaptak tájékoztatást arról, milyen közlekedési átszervezés várható jövőre, ha a Fidesz marad kormányon - tudtuk meg kormányközeli forrásból. Eszerint a vidéki és még önkormányzati kézben lévő közlekedési vállalatok buszai az állami Volánbuszba vagy a regionális buszszolgáltatókba kerülnének, míg a kötött-pályás részek, a miskolci, szegedi és debreceni villamos vonalak a MÁV-hoz, ugyanúgy, ahogy a vasúttársaság Budapesten már bekebelezte a HÉV-et.

Megkérdeztük a nagyvárosok polgármestereit, értesültek-e a tervről, de csak Debrecenből kaptunk választ: egy mondatban azt közölték, cáfolják értesülésünket, ahogy tagadta az államosításra vonatkozó információkat a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium is. „A helyi és helyközi közlekedés összehangoltabb együttműködése kétségkívül az utasok érdekeit szolgálná, e cél azonban a jelenlegi tulajdonviszonyok átalakítása nélkül is elérhető” - tudatták a Népszavával...

PHARAON ÉVE

MAGYAR NEMZET ONLINE
Szerző: LAKNER DÁVID
2017.12.27.


Ghaith Pharaon lassan egy éve halott, mégsem telt el úgy hónap, hogy ne hallhattunk volna a szaúdi milliárdos titokzatos üzelmeiről. Ellentmondásos információkból 2017-ben sem volt hiány. Miközben állami szervek cáfolták egymást, addig újabb hivatalos iratok igazolták: a problémákat az érintettekkel kapcsolatban, ahogy kellett, a megfelelő időben észlelték.


Úgy lenne helyénvaló, ha valamivel közelebb lennénk a válaszhoz, hogy hogyan volt lehetősége az Interpol-körözés alatt álló férfinak a magyar elit közelébe férkőzni. Ilyen vérzivataros időkben nem ártana tudnunk, hogy egy terroristákkal is kapcsolatot tartó arab üzletember miként járhatott-kelhetett hazánkban. Elég a megafonos Ahmed H. ügyét figyelemmel követnünk, hogy tudjuk, a hasonló veszélyt itthon komolyan veszik. Nem lehet büntetlenül szórakozni a magyar államigazgatással! De akkor mi a helyzet Pharaonnal?

Év végére felcsillant a lehetőség, hogy az egyik igazi illetékestől kapjunk választ. December 11-én volt módja a miniszterelnöknek arra, hogy az azonnali kérdések órájában megnyugtassa az országot: a jelek csalnak, valójában nem került üzleti kapcsolatba legjobbjainkkal a XX. század egyik legismertebb pénzmosója. Azaz nem csupán mód nyílt rá: a kormányfő éppúgy köteles válaszolni az azonnali kérdésekre, mint bármely képviselőtársa. Ennek ellenére Orbán Viktor nem erőltette meg magát Demeter Márta LMP-s képviselő kérdésére. Igaz: szótlan sem maradt. – Boldog karácsonyt kívánok – válaszolta tréfásan, mire mögötte ülő párttársai harsány kacajban törtek ki. Az eset nagy port kavart, pró és kontra vitatja azóta is mindenki, hogy a kormányfő válasza frappáns volt-e, vagy ellenkezőleg, kínos és erőltetett. A miniszterelnök annyiban sikerrel járt, hogy riposztjának egyetlen értelmezhető célja a figyelemelterelés lehetett.

Nem mintha széles körű diskurzus folyna arról, mit és miért is csinálhatott Magyarországon az arab üzletember. Pedig a helyzet nem épp megnyugtató, amiről főként Demeter idei munkájának eredményéből tudhatunk. A volt MSZP-s képviselő nyáron tudta meg a Terrorelhárítási Központ vezetőjétől, hogy Pharaon tavaly ősszel honosítási kérelmet nyújtott be a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatalhoz, ám ez az információ a BÁH aktájában nem szerepelt. A TEK pedig a hivatal számára végzett nemzetbiztonsági szempontú elemzést, megállapítva, hogy „nem álltak rendelkezésre a terrorszempontú kockázatelemzésnél releváns információk”. Ezt meglepőnek is mondhatjuk, hisz Pharaon bankját, a BCCI-t terrorizmus finanszírozásával is gyanúsították.

Egy korábbi francia parlamenti jelentés szerint az üzletember kapcsolatban állt az al-Kaida által is használt iszlám pénzügyi hálózattal, és különböző cégeken keresztül közvetlenül köthető volt Oszama bin-Ladenhez is. Az Interpol haláláig körözte a milliárdost, aki luxusjachtján mégis bejárhatta fél Európát, nem esett bántódása. Talán ezért gondolhatták elitünk bizonyos képviselői, hogy szabad a vásár, nyugodtan lehet forgolódni az üzletember köreiben. Így volt ezzel a miniszterelnök veje is, akit a Financial Timesban a minap épp Lánczi András ideológus nevezett oligarchának. Tiborcz István ősszel az Origónak adott interjúban ismerte el, hogy részvényes a BDPST Zrt.-ben, vagyis része volt a Postabank-székház továbbadásában Pharaon cégének...

LICHTENSTEINBEN MOSTÁK FEHÉRRE A SZEGEDI TRAFIKKIRÁLY CÉGÉVEL LENYÚLT UNIÓS PÉNZT

ÁTLÁTSZÓ BLOG
Szerző: RAFAI GÁBOR
2017.12.27.


A szegedi Fideszhez ezer szállal kötődő cég offshorozott el 185 millió forint uniós támogatást. A vadaspark játszótér-építését az OLAF is vizsgálta, pár év aktatologatás után pedig vádat emelt az ügyészség is. A pénz nem került elő.

Az eset kipattanása után három évvel emeltek vádat Szegeden egy, a helyi Fideszhez ezer szállal kötődő cég vezetői ellen, akiket különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás bűntettével gyanúsított meg most az ügyészség.

A vádlottak a vádirat szerint 2013-ban jogosulatlanul vettek igénybe 185 millió forint hazai és uniós támogatást a Szegedi Vadaspark területén épült tematikus játszótér kialakítására és üzemeltetésére, valamint egy interaktív látogató-tájékoztató rendszer létrehozására.

A Flamingo elnevezésű tájékoztatórendszer lényege az volt, hogy a látogatók laptopokat kölcsönözhettek a vadaspark bejáratánál, és így virtuálisan is körbejárhatják a parkot. A projekt tényleges bekerülési értéke a támogatási szerződésben szereplő költség mindössze 15 százaléka volt – állapították meg utólag a szakértők. A többi pénznek nyoma veszett.

A játszótérmutyi néven elhíresült szegedi botrányt három évvel ezelőtt Ménesi Imre szocialista városatya robbantotta ki...

RANGSOROK ÉS PERCEPCIÓK

ÉLET ÉS IRODALOM / PUBLICISZTIKA
Szerző: MAGAS ISTVÁN
2017.12.20.


Év vége közeledtével egyre több rangsor frissül. Vajon jobb lenne-e a modern világ a sokféle rangsor nélkül? Aligha. Az éllovaslistákat szinte mindenben szeretjük, a művészetben, a sportban, a tudományban, hiszen rangot adnak. A rangsorban pedig jobb elöl lenni, mint középen. A középmezőny csak ritkán vonzó, pedig sokszor az is elismerést tükrözhet. És mi a helyzet a gazdasággal? A helyzet az, hogy ott bizony a középmezőny is elég jó lehet.

A rangsorolással és annak jelentései­vel azonban vigyázni kell. Nem elhanyagolható ugyanis, hogy mekkora a teljes mezőny. Azt is nézni kell, mekkora különbségek érzékelhetőek a teljesítmények között „szabad szemmel”, valamint a profi megfigyelő nagyítóján keresztül is nézve. Három teljesen különböző területről hoznék példákat, ahol a ténylegesen mért teljesítmények között a rangsor igencsak számít, és ahol mégis a megélt/érzékelt különbségek rangsorolása, a teljesítményről kialakított kép, a percepció egyáltalán nem magától értetődő. Sőt, nem ritkán maga a rangsorolás kifejezetten furcsa, erősen szubjektív eredményekhez is vezethet.

Talán e tárgyban legkönnyebben megragadható terület a profi sport. Itt a rangsor szinte mindent jelent. A „komoly” sportágakban – ha e fogalom egyáltalán létezik – igazán csak a rangsor legteteje számít. Vagy anyagilag talán mégsem? Ritkán hallani róla, de az élsportban és annak kifejezetten profi változataiban is – mind az egyéni sportolókat, mind a csapatokat illetően – beszélhetünk kellően standardizált és mérhető „pénzügyi teljesítményről”, ahogy ez az azok mögött felsorakozó vállalatok, szponzorok esetében szinte természetes. Az elöl, középen és hátul állók közötti pénzügyi teljesítmények arányait illetően azonban a profi sportban gyakran nagyon erősen képesek torzítani azok a bevett pénzügyi mutatók, amelyek az egyéni sportolók, a csapatok fajlagos, egy főre (játékosra, vezetőre) jutó javadalmait és a sportvállalati összteljesítményt mérik (10-szeres vagy akár 100-szoros jövedelemkülönbségek is könnyen kialakulhatnak ebben a fajlagos szemléletben). A profi sportiparokban csak a sorrend számít! Itt a nagy „igazságtalanság”, hogy az iparszerű működésben az élen állókat sokkalta jobban díjazza a piac, mint amekkora mértékű különbség van a leadott fizikai teljesítmények között. Az első, a második, harmadik és a tizedik, huszadik jövedelme között aránytalanul nagy szakadék tátong, akár százszoros is lehet a különbségek közötti szorzó. Ilyen hatalmas fajlagos jövedelmezőségi különbség viszont nemigen fordulhat elő a vállalati rangsorok esetében, mert ott sokkal nagyobb és sokkal sűrűbb is lehet a pénzügyileg jól teljesítők mezőnye. Ez azt jelenti, hogy még a tizedik, huszadik, de egy nagy, gazdag ország esetében még akár az 500. vállalat is kiemelkedően jónak nevezhető, ami gyakran azt is jelentheti, hogy jó eséllyel majd előbbre is kerülhet. A vállalati mezőny tehát nagy és sűrű, és akár a mezőny közepe is jól fizethet. Evvel ellentétben, a sztárgázsikat fizető sportágakban, akár a focit, a profi kosárlabdát, hokit, akár a teniszt vagy a golfot nézzük, az igazán kiemelkedő pénzügyi eredményt (egyéni, klub-, szponzor-, tehát iparágszinten) csak a rangsor legtetején lehet produkálni. Masszívan nagy, egyben kitartó szurkolósereget, hűséges fizető közönséget vonzó marketingereje ugyanis csak az elitben játszó csapatoknak, maximum a legjobb négyben végzőknek van. Az egyéni sportokban pedig szinte csak a győztest ünnepeljük. A második, harmadik helyezettet hamar elfeledjük. Az emberi természet és a közönség már csak ilyen, csak a győztest ünnepli. Ugyanakkor mindenki – de a „mezőny” is – jól tudja, hogy pénzügyileg persze a dobogó alsó fokai is kifizetődők, a helyezettek sem nincstelenek. Sőt, a teljes mezőny, a „futottak még” kategória is remekül megélhet a pénzdíjakból ahhoz képest, hogy mit lehet keresni akár egy kiemelkedőnek rangsorolt vállalatnál nem csúcsvezetői minőségben. A profi sportolónak azonban viszonylag rövid, 10–15 éves kereső karrierje alatt kell megalapoznia vagyonát. Itt az átlagoknak más a természetük. A tőzsdén jegyzett vállalatok világában viszont nem kell ennyire válogatósnak lenni, ott nyugodtan szerethetjük akár csak a 10. vagy csak a 20. legjobb helyezettet is, mondjuk azt, amelyik éppen csak 1-2 százalékponttal veri átlaghozamban a lista élén állókat. Ráadásul a mezőny közepén a veszteségre vállalt kockázat is kisebb lehet, evvel kifejezetten jól járhatunk anyagilag. Ha 500 részvényünk közül egyesek bent vannak a legjobb tízben, húszban vagy akár 50-ben, a portfolióban kellően kiegyensúlyozott összetételben (diverzifikálva), a teljes részvénykosár által fizetett osztalékok láttán bizony boldogan dörzsölhetjük tenyerünket. Lehet, hogy „középszerű” a hozam, de eléggé biztos. A befektetések univerzumában – ellentétben a profi sportokkal – mindig a kockázattal kiigazított hozam számít. A vállalati életben az iparágon belüli teljesítmény és a rangsorok jelentősége régóta meghatározó. A rangsorkészítés a kapitalizmus több száz éves hagyománya és a verseny egyik izgalmas pillanata. Attól függően, hogy mekkora és milyen fejlettségű országról van szó, az első húsz, ötven, de gyakran már a száz legjobb vállalat rangsorába is bekerülni egyre nagyobb dicsőségnek számíthat. A legjobbakat számba vevő nemzetközi rangsorban pedig akár csak az első harmadban, pláne a legfelső 10 százalékban helyet kapni hatalmas elismerésnek nevezhető. Az igazán irigylésre méltó teljesítménynek pedig a hosszú időn át tartó felső harmadban tartózkodás számít. A vállalat besorolását jól ki lehet fejezni néhány kulcsmutató segítségével, amelyek a végső pénzügyi teljesítményt ragadják meg. E mutatók jól írják le a vállalati teljesítményt függetlenül attól, hogy fogkrémet, cipőt, autót vagy éppen életbiztosítást kínál. A tőzsdén jegyzett értékes vállalatokat a sok éven át tartósan magas, egy részvényre jutó hozam vagy annak stabilitása (historikusan alacsony szórása) is jellemzi, önmagában ez a jelenség is kiemelheti, és sokáig a mezőny felett tarthatja ezeket a keresett cégeket. A jövedelmek megszerzésének kockázatairól a profi sportágakban sokkal ritkábban hallani, pedig egészségügyi és egyéb társadalmi beilleszkedési stb. rizikók szép számmal akadnak. De akad azért egy erőteljes hasonlóság mindkét területen: sportban és a vállalati szférában is megtalálható egy sajátosan egyenlőtlenítő jövedelemeloszlási tendencia, amely szerint könnyen a mezőny felső 20 százaléka viheti el a kiosztott/megtermelt pénz 80 százalékát, és az alsó 80 százaléknak meg kell elégednie a kiosztott/megtermelt pénz 20 százalékával. Senki nem állítja, hogy ez igazságos, de hogy valóságközeli arány, az eléggé valószínű...

PÉNZÜGYI CSODÁK A KÓSA-CSALÁDBAN

SZTÁRKLIKK BLOG
Szerző: népszava.hu
2017.12.27.


Nemrég derült ki, hogy Kósa Lajos felesége hatmillió forintét vehetett meg egy százmilliós céget, most pedig a tárca nélküli miniszter édesanyjának sikeres üzletéről számolt be a Népszava.

A történet jó régen kezdődött, Kósa Lajos távolabbi rokonainak sertéstelepével. A Szilágyi családnak jó húsz éve volt egy Szalka-Pig nevű cége, amely egy sertésüzemet működtetett Mátészalkán. Az üzlet egész jól ment, 2013-ban azonban adóssága 378 millió forintra nőtt, tönkrement. A céget felszámolták, hitelező vitte a 220 milliós jelzáloggal terhelt sertéstelepet.

Ekkor lépett a képbe Kósa Lajos ma 82 éves édesanyja, aki ugyan korábban nem túl nagy érdeklődést mutatott a sertéstenyésztés iránt, nyugdíjazását megelőzően védőnőként, majd bölcsődei vezetőként dolgozott. Mindenesetre Kósa Lajosné Bacskó Katalin felerészben bevásárolta magát a nagyobbik Szilágyi-fiú meglehetősen gyengén muzsikáló zöldség-gyümölcsös kereskedőcégébe, a Méker Kft.-be...

KAMIONOS BLOG


ST22LACIKA BLOGJA
Szerző: ST22LACIKA
2017.12.09.Több történetet hoztam ma nektek, sajnos mind 2017 nyár vége után történt. Változik Európa, nekünk pedig alkalmazkodni kell. Mint ha ezt megjósoltam volna nem is oly rég. Íme 6 eset és mind első kézből kapott információ. Többek között hallható, kollégám hogyan reagálta le, az ellene irányuló rablást. A whatsapp beszélgetés a támadás után készült és az ő engedélyével használtam fel...

RAKOTT KRUMPLI

REZEDA VILÁGA BLOG
Szerző: Rezeda
2017.12.27.Most már, így, karácsony harmadik napján, a csupasz csízek köszöntése mellett az is lehet, hogy elfogytak azok a tojások, amelyet száguldozó országunk egyik egyetemének oktatói kaptak jutalom gyanánt pár napja.

Ki Bözsi-jegyet faszol (by: Svejk), ki meg tojást, böcsüljük meg magunkat a NER kiteljesedésének idején. Főleg úgy, hogy a forradalmár-töltényből nem is mindenki kapott, csak azok, akik igazán jól dolgoztak. Ez érthető a mai árak mellett.

Mindebből kitetszik, hogy öles léptekkel haladunk az ideális társadalom felé. A teljességnek azt a fokát ugyan még nem értük el, mint Rákosi pajtás fennhatósága idején, amikor a falun élő elvtársak ilyen adományokkal halmozták el – az üresre söpört padlás árán – a városon harcoló elvtársakat, hogy mindenkinek nagyon jó legyen.

Esetünkben egy szponzor cég küldte az élelmet az oskolának, ami sajátos barter egy egyetem esetében, de nem lehet minden teljesen tökéletes.

A tojások hasznosításának számos módja ismeretes még Demszky megdobálása mellett, nekem most épp a rakott krumpli jutott az eszembe, és nem ok nélkül. Pártunk prominensei ugyanis szerte Neriában nyakló nélkül osztogatják az életet adó gumókat, hogy örök hálára kényszerítsék a reszkető gyomrú polgártársakat.

A krumpli önagában is klafa eledel. Gondoljunk csak bele, Virág elvtárs is mily alélva dicsérte ennek a mi népünknek a leleményességét, midőn Pelikán elvtárs hamuban sült krumplival kínálta őt és kalasnyikovos pajtásait még a sokadik letartóztatás előtt...


VONA: SIMICSKA LEGYEN ÓVATOS BÁRMILYEN LELEPLEZÉSSEL, MERT ORBÁN SZÖRNYŰ BOSSZÚT FORRAL - SZELESTEY LAJOS NEMZETKÖZI SAJTÓSZEMLÉJE

B1 BLOGCSALÁD
Szerző: SZELESTEY
2017.12.27.


- A Jobbik vezetője azt mondja, hogy ő a demokrácia utolsó bástyája Magyarországon

- Magyarország és Lengyelország autoriter-nacionalista, már csak látszatra demokratikus. Más vélemény szerint Orbán még nem lépte át a Rubicont, de Brüsszel a körmére koppint, ha megteszi

- Mit eszik a CSU a magyar miniszterelnökön?

Die Presse

Vona Gábor szerint nem kizárt, hogy Simicska kirukkol egy-két vaskos meglepetéssel, de mint mondta, ezt az üzletembernek meg kell fontolnia, mert Orbán heves bosszút készít elő. A politikus hozzátette, hogy a kormányfő nem demokrata, ám rendszere csak akkor omlik össze, ha meginog a népszerűsége. A Jobbik elnöke ezt a lapnak adott hosszú interjúban azzal indokolta, hogy a Fidesz a félelemre alapoz, ehhez pedig a migráció szolgál eszközül. A lakosság hisztérikus állapotban van, ugyanakkor nem látni érdemi kormányzati tevékenységet. Ebből következik, hogy ha a hatalom már nem tudja megnyerni az embereket, akkor vége az uralomnak. A beszélgetésben, amelyet az újság az első oldalán harangoz be, a politikus kitér arra, hogy a miniszterelnök aláássa a sajtó függetlenségét, a magántulajdont, a vállalkozás szabadságát, az állami szervek önállóságát. A civil szervezeteket és a tanszabadságot támadja. Már nincsenek demokratikus biztosítékok. Egyedül a Jobbiknak van esélye megbuktatni a hatalmat a választáson. Vona a demokrácia utolsó bástyájának nevezte saját magát.

Úgy értékelte, hogy a pártja elleni támadások már túlléptek egy bizonyos határt. A helyzetet úgy érzékeltette, hogy ő tisztán, úriemberként küzd, viszont olyan, mintha egy gépfegyverrel felszerelkezett maffiafőnökkel kell megküzdenie a szorítóban, ideértve, hogy aljas vádakkal, pl. homoszexualitással illetik. Orbán lelkileg akarja őt megtörni, a családját is figyelték. A politikus ezúttal is azt bizonygatta, hogy a Jobbik korszerű, hazafias, konzervatív párttá alakult át, hozzátéve, hogy ő maga soha nem tett antiszemita, rasszista, romaellenes kijelentéseket. Igaz, betapasztotta a fülét, amikor ilyeneket hallott, bár már akkor sem értett velük egyet. A Magyar Gárda ellenőrzése pedig annak idején kicsúszott a kezéből. Azon kívül Magyarországon a zsidóellenesség történelmi örökség, minden pártban jelen van. De a Jobbiknál ilyen kisiklások ma már nem történhetnek meg következmények nélkül.

FT

Az ideológiák harcábán válik el a jövő, és a liberálisoknak sürgősen bizonyítaniuk kell, hogy a rendre épülő világ mindenki javát szolgálja. Ezt hangsúlyozza az elemzés, kiemelve, hogy az idén összeszedték magukat a liberális nyíltság hívei, hogy mozgósítsák erőiket az ellenoldallal szemben. 2018 valószínűleg a nagy összecsapás éve lesz. Előbbi táborba tartozik az unió, jónéhány európai ország, valamint Kanada és Japán. Az antiliberálisok vezére egyértelműen Trump, aki a világot nulla összegű játszmának tekinti. Az ő szemében a gazdaságban nem lehetnek győztesek vesztesek nélkül. Valamint minden országnak magának kell kikaparnia a gesztenyét saját maga számára. A 30-as években, majd a hideg háború idején már megtörtént, hogy az államoknak dönteniük kellett, milyen ideológia mögé állnak oda. A viszályt azután a nemzetközi színtéren fegyverrel vívták meg, közvetlenül, illetve helyettesek útján. A liberális kormányok odahaza igyekeztek visszaszorítani a fasizmussal, illetve a kommunizmussal érzett rokonszenvet. Ellenben a diktatúrákban teljesen elnyomták az eltérő nézeteket.

Most nincs jele annak, hogy háború törne ki a szembenálló felek között. Remélhetőleg nemzeti keretekben is elmarad a politikai erőszak. Három területen viszont folyik a csata: a nemzetközi intézményekben, lásd, hogy Trump be akarja dönteni a kereskedelmi világszervezetet. Egyidejűleg zajlik a szövetségek kialakítása. Az amerikai elnök inkább Putyin fel épít hidat és autokratákkal barátkozik, a Fülöp-szigetektől Szaúd-Arábiáig. Ahelyett, hogy megerősítené a kapcsolatokat a szövetségesekkel, vagy fenntartaná a NATO egységét. Magyarország és Lengyelország e tábor felé hajlik. De a legfontosabb hadszíntér a hazai politika. A populista nacionalizmus nagyrészt a rosszul kezelt pénzügyi válságból és abból meríti erejét, hogy nem jó válaszok születtek a gyors szerkezeti változásokra.

Hosszú távon reménykedhetnek a liberálisok, mert tartós károkat szenvednek azok az országok, ahol a bezárkózás támogatói vannak hatalmon, és amelyek elhagyják a liberális rendet. Ám ha összeomlik a liberális rend, megtarthatják az előnyöket azok a kormányok, amelyek már korán szakítottak vele. További fenyegetés, hogy az antiliberális tömb által elért rövid távú előnyök tovább állnak fenn, mint ameddig a liberálisok hatalmon tudnak maradni. Hogy ez ne így legyen, ahhoz a liberalizmusnak az eddiginél radikálisan haladóbb vonalra kell átállnia...